Dodaj do ulubionych

Augustowski nonsens

22.07.06, 00:35
To co sie dzieje w Augustowie jest odzwierciedleniem tego co dzieje si w
Polsce- dziadostwo, balagan interes kilku ponad interesem wiekszosci. Na
swiecie swiatla na skrzyzowaniach montuje sie od 110 lat i zycie tam jest
latwe i proste, ale u nas nic nie moze byc latwe i proste, wszystko musi byc
zagmatwane i byle jakie. Potrzeba znow wojny albo wielkiego kataklizmu zeby
obudzic poczucie odpowiedzialnosci za kraj. Wstyd Augostow.
Obserwuj wątek
    • ko2006 Re: Augustowski nonsens 22.07.06, 00:48
      potrzebna jest natychmiastowa akcja uswiadamiania Augustowian, jako przeciwwaga
      kampanii klamstw z uporem prowadzonej przez wladze lokalne
      • koham.mihnika Re: Augustowski nonsens 22.07.06, 01:26
        Skierowanie samochodow obok miasta odbije sie finansowo, miasto straci wielu
        klientow, kupe forsy. W Australii miasta, ktore maja obwodnice podupadaja. Tak
        jest z BOwral, Goulburn miedzy Sydney i Canberra. Podobnie na polnoc, zwlaszcza
        gdzie stary Pacific Highway zostal zastapiony F3.
    • wojgi Augustowianie! 22.07.06, 01:43
      Augustowianie!
      Nie dajcie się zmanipulować do tego stopnia, by Waszymi własnymi rękoma
      zarżnięto kurę, które może dla Was znosić złote jajka.
      Są dwie możliwości: albo będziecie słynąć z Doliny Rospudy, albo z tego, że na
      Wasze życzenie ją zdewastowano.
      Protestujący przeciwko planom tej dewastacji nie są przeciwko Wam! To Wam w
      pierwszym rzędzie będzie służył ten piękny zakątek, o którego istnieniu i
      walorach dowiedział się właśnie cały kraj i świat.
      Potrzeba tylko jednego: aby klice uparciuchów, która od lat sabotuje
      rozwiązania chroniące Was i skarby Waszej przyrody, nie udało się użyć Was i
      Waszych cierpień do zadania Wam samym nokautującego ciosu.
      Dlaczego Augustów nie miałby być i za obwodnicą, i za ocaleniem Doliny Rospudy?
      Jakaż to szydercza logika miałaby kazać Wam pomiędzy nimi wybierać?
      Kto umie cenić przyrodę, potrafi też wczuć się w horror codziennego obcowania z
      tirami. Naganne jest natomiast, gdy gra się cierpieniami spowodowanymi przez
      tiry, po to by walczyć z ludźmi, przypominającymi o podstawowej prawdzie:
      Skarbów się nie niszczy. Tym bardziej takich, które są unikalne i których nie
      da się potem odtworzyć.
      • lancut Re: Augustowianie! 22.07.06, 04:04
        Ludzie, na calym swiecie ruch odbywa sie przez miasta i obok nich i przez to
        nikt na tym nie cierpi, ani miasta ani biznesy. Przeciez mozna puscic obwodnice
        po peryferiach miasta, tak zeby ominac dzielnice mieszkaniowe i chroniona
        przyrode. Do tego potrzeba PRAWDZIWYCH Augustowian, nie tych przywiezionych do
        rzadzenia. Z dziada pradziada mieszkaniec nie dokonywalby na swoim miescie
        samobojstwa. Wszyscy ale to wszyscy prawdziwi lokalni patrioci powinni sie
        szybko zjednoczyc, bo zadna akcja internetowa, ani wladza centralna nie
        przyjdzie wam z pomoca.
    • barif ekspert ?? 22.07.06, 05:12
      Dziwne - ekspert wypowiada sie na temat drogi a nie widzial jej :] - "Wie Pan,
      ile jest świateł na przelotowej drodze nr 8, która przechodzi przez Augustów?
      - Nie." Wie przynajmniej jaka jest tam szerokość, oraz jak daleko są od niej
      umieszczone budynki mieszkalne ?? Ja wiem bo mieszkam tam. Trzeba dodać że od
      wstrząsów budynki są uszkadzane a na to nie ma żadnych ekranów.
      Po drugie Augustów to nie Mińsk Mazowiecki !! ( o ile wiem to Augustów jest
      miastem wypoczynkowym o statusie sanatorium a Mińsk nie ma tych cech).
      Porównywanie tych miast nie uwzględniając innych cech oprócz ruchu to pomyłka
      Dla mnie argument świateł nie trafia bo już to było testowane podczas remintu
      mostu - zostały założone światła i w automatycznie pojawiły się korki - jak ktoś
      chiał przejechać w kierunku Suwałk z Warszawy to czekał dobrą 1-2 godziny. I
      miasto uzdrowiskowo-turystyczne zostało zatkane przez ciąg samochodów.
      Obwodnica musi powstać bo co to za miasto żyjące z turystyki, przez które
      przewala sie ciąg tirów (na tirach można zarobić ale stacje czy parkingi moga
      byc poza miastem - i są; nie znam żadnego kierowcy który robi sobie przerwę w
      trasie i idzie sobie wypocząć na miasto :]).
      Reasumując jeśli mamy takich ekspertów to ja się nie dziwię że nasze drogi są w
      takim stanie.
      • dokto Re: ekspert ?? 22.07.06, 05:55
        Popieram mieszkańców Augustowa w ich dążeniu do wyrzucenia ruchu na obwodnicę.
        Niestety Waszej listy nie mogę podpisać bo mieszkam na drugim końcu Polski.
        Nie będę Wam doradzał co zyskacie a co stracicie na obwodnicy bo sami to wiecie
        najlepiej. Doskonale rozumiem, że chcecie spokojnego życia i oby to jak
        najszybciej się ziściło. Trzymam kciuki.
        Pozdrawiam
        P
        p.s. Rzeczywiście, ten ekspert dziwnie gada. Przez zamontowanie świateł, a
        nawet zielonej fali, ruch w mieście się nie zmniejszy. To że przy ulicy gdzie
        mieszka ten pan jest duży ruch czy to że w Mińsku jeszcze nie ma obwodnicy
        (niedługo już będzie o czym On wie) to jeszcze nie argument za tym żeby
        mieszkańcy Augustowa nie mieli lepszego życia.
        • yerbamate jestem za obwodnicą 22.07.06, 06:51
          Gdyby była taka możliwość, zagłosowałbym za tą trasą w internecie. Niestety
          zwolennicy trasy nie są tak dobrze zorganizowani jak "ekolodzy". Jestem
          przekonany, że obwodnica poprawi warunki życia mieszkańców Augustowa.
          Bezpieczeństwo i komfort życia ludzi jest ważniejsze od troski o przyrodę.
          Wiem, że tak zwani "ekolodzy" stawiają przyrodę ponad losem mieszkańców
          jakiegokolwiek regionu, a dzieje się tak ponieważ czerpią z tego wymierne
          korzyści finansowe. Zawsze z prowodyrami takich akcji można się w
          końcu "dogadać", przekazując na konta ich "ekologicznych" organizacji
          pieniądze, z których ci tak zwani "działacze" żyją. Młodzi ludzie,którzy z
          czystego serca wspomagają akcje "ekologów" i na przykład siedzą godzinami na
          drzewach przykuci łańcuchami, jakoś nie widzą, że ich mocodawcy w tym czasie
          spokojnie piją sobie colę w namiotach. Przyznam, że pomysł na obwodnicę i
          wiadukt podoba mi się także z punktu widzenia estetycznego. To może być ładna
          trasa krajobrazowa, która przybliży piękno tego regionu milionom ludzi, którzy
          będą z niej mogli w przyszłości korzystać.
          • zebonka5 Re: jestem za obwodnicą 22.07.06, 07:59
            Nikt nie protestuje przciewko obwodnicy jako takiej tylko przecieko jej
            lokalizacji. Swiatła i radary na pewno zwiekszyłyby bezpieczeństwo mieszkańców
            Augustowa bo obwodnicy i tak prędko nie będzie.
          • wojgi podziwiać umalowanego trupa? 22.07.06, 08:34
            Najpierw zabić dolinę, potem zrobić trupowi makijaż i podziwiać?
            Kto mówi ekologach-szantażystach dla okupu ma dziwne widzenie świata.
            Nie bierze pod uwagę, że może być inna wrażliwość niż na pieniądze
            (np. na unikatową przyrodę i jej piękno) i inne poświęcenie niż dla kasy.
            Z jakim uporem usiłuje się napuścić Augustowian na obrońców Doliny! Przy pomocy
            tej samej energii już dawno można by wybudować obwodnicę o kawałek dalej.
            Przyprawia się obrońcom Doliny wizerunek potworów, jakby rzeczywiście ziali
            żądzą umęczenia mieszkańców. Maltretują ich zaś ci, którzy z wyrachowania
            rezygnują z zamontowania w mieście choćby fotoradarów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka