Dodaj do ulubionych

Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd japo...

15.08.06, 08:24
Japończycy prowadzili bardziej bezwzględną i brutalną wojnę niż hitlerowskie
Niemcy. Dlatego nie czuję żadnego współczucia dla poległych bandytów z ich
armii ani dla zabitych w Hiroszimie i Nagasaki. Dostali to, na co zasłużyli.
Obserwuj wątek
    • presentation1 Nacjonalizm po... 15.08.06, 08:28
      swiat dziczeje.Zreszta nawet w Europie niektore sily probuja odwrocic
      historie II wojny swiatowej a Polacy chetnie im w tym pomagaja.PO majac juz
      raz problem niemieckosci z Tuskiem znowu ubiera w szaty innego hitlerowca.
      • aplus Re: Tak rowniez w UE rozpoczelo sie wybielanie ban 15.08.06, 11:12
        dytow. Okazuje sie za bandyta tez ma prawa a wyroki smierci w Norymberdze byly
        niehumanitarne w/g dzisiejszego prawa tworzonego przez inaczej myslacych z
        Brukseli
    • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:31
      Galba.Jezeli chodzo o zrzucenie bomby atomowej wielu uwaza to za zbrodnie z
      prostej przyczyny ze amerykanie planowali jej zrzucenie przed Pearl-Harbor w
      1941 roku.Co do reszty sie zgadzam
      • saturn5 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:35
        > Galba.Jezeli chodzo o zrzucenie bomby atomowej wielu uwaza to za zbrodnie z
        > prostej przyczyny ze amerykanie planowali jej zrzucenie przed Pearl-Harbor w
        > 1941 roku.

Madralo - nie mogli planowac w 1941 bo bomby jeszcze wtedy nie mieli i jeszcze
        tej bomby nawet nie bylo na horyzoncie. Bdzury piszesz. Nie, to nie byla
        zbrodnia zrzucenie tej bomby - to byla najszybsza mnetoda zakonczenia tej wojny
        i w ostatecznym rachnuku zaoszczedzilo wiele ludzkich zyc. Biorac pod uwage
        brutalnosc japonskich metod wojennych nalezalo im sie to.
        • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:16
          W roku 1939 dwoje naukowców Otto Frisch i Lisa Meitner (uchodźcy z
          hitlerowskich Niemiec) stwierdzili, iż jądro uranu absorbując neutrony rozpada
          się na dwie w przybliżeniu równe części emitując przy tym kilka neutronów i
          dużą ilość energii. Neutrony te mogłyby zostać zaabsorbowane przez inne jądra
          uranu, pobudzając je do rozpadu, emisji następnych neutronów i kolejnej dawki
          energii. Reakcja ta zwana reakcją rozszczepienia jądra atomowego posłużyła do
          skonstruowania pierwszego reaktora jądrowego w 1942 roku.

Juz podczas swoich prac w USA zainteresowanie sluzb wojskowych bylo
          olbrzymie.Po przedstawieniu mozliwosci nowej technologi USA planowalo juz w
          1941 roku uzyc w Japonii.
          Poczytaj ciekawe prace w internecie
          • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:24
            Decyzję, uruchamiającą program budowy broni nuklearnej ("Projekt Manhattan")
            prezydent USA Franklin D. Roosevelt podjął jeszcze 9 października 1941 roku -
            na dwa miesiące przed atakiem na Pearl Harbor i ponad rok przed uruchomieniem w
            Chicago pierwszego reaktora jądrowego. Prezydent uwierzył perswazjom fizyków z
            Albertem Einsteinem na czele, że budowa bomby atomowej jest technicznie
            możliwa, a jej wcześniejsze skonstruowanie przez wrogów USA miałoby tragiczne
            skutki.
          • porterhouse Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:25
            wypisujesz farmazony - pewnie piszesz co inni rownie madrzy jak ty wypisali
            na "internecie".
          • fritz.fritz Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:04
            Niemc z Heisenbergiem na czele juz w latach 30-tych zaczeli zajmowac sie bomba
            atomwa. Wiadomosc ta sklonila Einsteina do napisania slynnego listu w 1939 roku
            wskazujacego na niebezpieczentwo zwiazane wlasnie z posiadaniem przez Niemcy
            bomby atomowej.

Badania ruszyly naprawde po zaatakowaniu USA przez Japonie i po przystapieniu
            USA do II WS w 1941.

A potem byl Project Manhattan. A potem byla bomba.
            W 1941 USA nic nie planowalo, bomby nie bylo i wtedy wogole nie wiedziano, czy
            jest budowa jest mozliwa.

Niemcom nie udalo sie zbudowac, okazali sie zbyt nieudolni.
            • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:13
              Badania ruszyly wczesniej.Zapoznaj sie jezeli masz czas co nie oznacza ze
              ogolnie podales fakty.
            • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:13
              library.thinkquest.org/19662/high/pol/atomic-bomb.html
        • r1234_76 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:22
          może i bomba A była najszybszą metodą zakończenia wojny. ale w wyniku zrzucenia
          tej bomby zginęło i cerpiało wielu ludzi, którzy byli niewinni, w tym także
          sporo dzieci. wiara w słuszność tej decyzji to jedno, a brak współczucia dla
          ofiar to całkiem coś innego - i to jest nieludzkie. ten brak współczucia
          sprawia, że jesteście bardzo podobni to tych zbrodniarzy - i bardzo łatwo byłoby
          was zmanipulować, byście nimi zostali.
          • heluvald Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:25
            Wedlug hipotez niejednego historyka bomba atmowa nie miala zakończyć wojny w
            Japonii tylko przestraszyć Stalina, żeby mu się odechcialo rozszerzania
            komunizmu na Zachód, bo jego naukowcy bomby nie mieli . Zdjęcia z Hiroszimy
            obejrzal sobie dokladnie i wyciągnąl wnioski i dzięki temu, wojna rzeczywiście
            skończyla się szybciej, ale nie tylko w Japonii..
            • zigzaur Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:56
              Dokładnie tak.
              Gdyby bomby atomowe nie postraszyły Stalina, to zaatakowałby Europę Zachodnią i
              samą Japonię. Ofiar byłoby znacznie więcej. Także w Japonii.

Czy zauważyliście, że w II wojnie światowej wszystkie większe państwa walczyły
              na dwóch frontach? Tylko jedno państwo walczyło jednocześnie na jednym froncie.
              Ktoś tę wojnę zupełnie "nieźle" ustawił!
              Kto?
              Każdy pamięta, że tygodnik "TIME" wybrał Hitlera człowiekiem roku (czyli
              człowiekiem, który odegrał największą w świecie rolę) za 1938. Owszem, tak chyba
              było. Mało kto wie, że podobne tytuły za lata 1939 i 1942 dostał Józef Stalin.
              Amerykańscy czytelnicy "TIME", czyli ludzie inteligentni, głosując na "laureata"
              dobrze wiedzieli, kto pociąga za sznurki.

Natomiast Japonia zachowała się, z punktu widzenia polityki zagranicznej,
              idiotycznie. Wiosną roku 1941 chciała utworzyć ogromny antyanglosaski blok z
              Japonii, Niemiec, Włoch i Rosji. Potem, w grudniu 1941, zaatakowała USA: kraj o
              wielokrotnie większym potencjale a w dodatku nie walczący. Rozsądek nakazywał
              atak na Rosję!
              No cóż, za błędy się płaci.
          • porterhouse Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:28
            > może i bomba A była najszybszą metodą zakończenia wojny. ale w wyniku
            zrzucenia
            > tej bomby zginęło i cerpiało wielu ludzi, którzy byli niewinni,

Niewinni ludzie (i dzieci) masowo gineli w II-wojnie swiatowej i do tego bomba
            wcale atomowa nie byla potrzebna.
          • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:30
            Polecam
            www.videosift.pl/story.php?id=5259
          • kielbasakrakowska Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:31
            Niezle przytruwasz. Czy masz pojecie ile ofiar w ludziach, zwlaszcza wsrod
            zolnierzy amerykanskich pociagnela by za soba bezposrednia inwazja na wyspy i
            koniecznosc zdobywania ziemi kawalek po kawalku? Wielokrotnie wiecej, niz bylo
            ofiar zrzucenia tych bomb. Prezydent USA musial kierowac sie przede wszystkich
            dobrem wlasnego narodu i tak tez uczynil.
            • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:38
              Sytuacja wojskowa Japonii była wówczas beznadziejna, ale sztab amerykański
              wciąż liczył się z koniecznością krwawej inwazji na japońskie wyspy. Na
              deklarację uczestników konferencji poczdamskiej z 26 lipca, że w razie
              kapitulacji Japończycy "nie zostaną zniewoleni jako rasa ani zniszczeni jako
              naród" Tokio zareagowało oficjalnym milczeniem. Japońskie próby szukania
              poufnego dialogu z aliantami za pośrednictwem Związku Radzieckiego okazały się
              dla obu stron nieprzekonujące. W tej sytuacji prezydent Harry Truman i
              amerykańskie dowództwo wojskowe postanowiło użyć broni atomowej jako
              ostatecznego argumentu, który zmusi Japonię do natychmiastowej i bezwarunkowej
              kapitulacji.
              • saturn5 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:53
                > W tej sytuacji prezydent Harry Truman i
                > amerykańskie dowództwo wojskowe postanowiło użyć broni atomowej jako
                > ostatecznego argumentu,

No wlasnie - nareszcie piszesz do rzeczy, WTEDY podjeto decyzje o rzuceniu
                bomby a nie w 1941 roku.
                • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:08
                  Przeciez pisalem o planach.Sa na to dokumenty.Po przedstawieniu mozliwosci
                  nowej broni podjeto PLANY jeszcze przed Pearl Harlbor ............Trzeba dobrze
                  czytac.Akurat to nie hipoteza ale zachowaly sie notatki na ten temat.Podalbym
                  link ale zagubilem...a nie chce mi sie szukac.Pozdrawiam
                  • saturn5 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 18:24

> Przeciez pisalem o planach.Sa na to dokumenty.Po przedstawieniu mozliwosci
                    > nowej broni podjeto PLANY jeszcze przed Pearl Harlbor

masz podstawowe problemy z rozumieniem i interpretacja faktow. Tak, plany
                    budowy bomby atomowej podjeto duzo wczesniej (bo Niemcy nad nia pracowali) - to
                    nie ma nic do rzeczy z planami i decyzja jej uzycia. Jak nie potrafisz
                    oddzielic tych faktow to cos ci brakuje. Obecnie sie tez planuje i buduje rozne
                    bomby nuklearne (np. neutronowe).
                • kielbasakrakowska Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:16
                  Co Ty piszesz Saturn? Przeciez presentation my dostep do super tajnych akt, to
                  ktorych my maluczcy nie mamy wgladu i on zna te prawdziwa, jedyna wersje
                  historii ;-)))
                  • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:23
                    Poczytaj inny post ale ty zyjesz czyms innym.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=46911798&a=46914289
            • heluvald Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:39
              Ja wiem doskonale, że byly ofiary w ludziach i nie neguję że bomba to straszna
              rzcz, staram się na to patrzeć jednak obiektywnie: mieli wynalazek, chcieli
              zobaczyć jak dziala, pokazać wynik największemu wrogowi Stalinowi, przy okazji
              zakończyli wojne z wielkim hukiem... To byly inne czasy, zycie cywili nie
              znaczylo tak wiele. Nie usprawiedliwiam Amerykanów, wspólczuje Japończykom, ale
              atak nie byl spowodowany potrzebą okrucieństwa.Nie demonizowalabym Ameryki.
              • mannaznieba4 Re: Premier Koizumi jest O.K. 15.08.06, 20:59
                on nie robi nic wbrew japońskiej tradycji. po prostu kultura japonii jest
                bardzo rózna od europejskiej a mentalnośc japończyków kompletnie nieporównywalna
                z europejską. to co dla europy jest okrucieństwem dla japończyków jest normalką.
                nie mozna nikomu na siłę narzucać swoich zachowań , zwyczajów czy tradycji np.
                jak to robia usa w iraqu i afganistanie. nic z tego nie będzie!!!!
                poza dużymi wydatkami finansowymi i wielka liczba ludzi zamordowanych.
        • kensim Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:19
          saturn5 napisał:

> > Galba.Jezeli chodzo o zrzucenie bomby atomowej wielu uwaza to za zbrodnie
          > z
          > > prostej przyczyny ze amerykanie planowali jej zrzucenie przed Pearl-Harbo
          > r w
          > > 1941 roku.
          >
          > Madralo - nie mogli planowac w 1941 bo bomby jeszcze wtedy nie mieli i
          jeszcze
          > tej bomby nawet nie bylo na horyzoncie. Bdzury piszesz. Nie, to nie byla
          > zbrodnia zrzucenie tej bomby - to byla najszybsza mnetoda zakonczenia tej
          wojny
          >
          > i w ostatecznym rachnuku zaoszczedzilo wiele ludzkich zyc. Biorac pod uwage
          > brutalnosc japonskich metod wojennych nalezalo im sie to.
          Trochę wiedzy raczej Ci nie zaszkodzi.
          On August 2, 1939, just before the beginning of World War II, Albert Einstein
          wrote to then President Franklin D. Roosevelt. Einstein and several other
          scientists told Roosevelt of efforts in Nazi Germany to purify uranium-235,
          which could be used to build an atomic bomb.
          • presentation1 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:25
            Wielu jednak zyje w swiecie podanym czyli takim w ktorym sa daty i maja
            rozwiazanie.Kto szuka nie bladzi.A faktow jest sporo
      • kielbasakrakowska presentation1 15.08.06, 09:19
        presentation1 napisał:

> amerykanie planowali jej zrzucenie przed Pearl-Harbor w
        > 1941 roku.Co do reszty sie zgadzam

Czlowieku ty jestes chory, albo za duzo jarasz... Kazda twoja wypowiedz to
        wierutna bzdura, wyssana z palca. Napisz gdzie mieszkasz, to zadzwonie po
        takich milych ludzi, ktorzy zaloza ci bialy kaftanik i odwioza tam, gdzie twoje
        miejsce...
        • presentation1 Re: presentation1 15.08.06, 09:26
          Dlatego poczytaj nastepne posty.Plany -czy to dociera do ciebie?Nie musisz mnie
          czytac -poczytaj madrzejszych
          • kielbasakrakowska Re: presentation1 15.08.06, 09:35
            presentation1 napisał:

> Nie musisz mnie
            > czytac -poczytaj madrzejszych

Akurat z tym nie bedzie najmniejszego problemu. Trudno znalezc glupszych...
            • presentation1 Re: presentation1 15.08.06, 09:38
              od ciebie?
        • mannaznieba4 Re: w 1941 amerykanie nie wiedzieli jak to zrobić 15.08.06, 20:55
          po prostu bomba była gotowa znacznie później i zrzucona na zapalenie płóc jako
          demonstracja przed sovietami wyłacznie a nie dla militarnych przyczyn.
    • flanelowy.zapach.snu Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd japo... 15.08.06, 08:33
      Wyjątkowo niechlujnie napisany tekst.
    • flanelowy.zapach.snu Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:37
      Dlatego nie czuję żadnego współczucia (...) dla zabitych w Hiroszimie i
      Nagasaki. Dostali to, na co zasłużyli.

Nie masz ludzkich uczuć? Wobec tego można ci tylko współczuć.
    • porterhouse Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:40
      Ostatnie to sie powinny wypowiadac Chiny co japonski premier moze robic i do
      jakiej swiatyni chodzic. O wiele wiecej zginelo Chinczykow 'dzieki' komunizmowi
      (pominiki zbrodniarza Mao ciagle tam stoja) niz z japonskich dzialan wojennych.
      Nie usprawiedliwiam okrutnych poczynan Japonii w II-ej Wojnie Sw. ale doprawdy
      ta anty-japonska histeria w Chinach jest typowa komunistyczna propaganda aby
      pospulstwu dac wroga. Niech lepiej Chiny zrobia rachunek sumienia z wlasnych
      grzechow.
      • herrkumut Chinska histeria to jak histeria PIS 15.08.06, 10:00
        • presentation1 Re: Chinska histeria to jak histeria PIS 15.08.06, 10:29
          Polska nawet w czesci tego nie przezyla co chinczycy pod okupacja
          japonska.Wojna chińsko-japońska przyniosła ogromne zniszczenia kraju, w jej
          wyniku śmierć poniosło ok. 10 mln Chińczyków.Ale co to byla za smierc
          • szefunio1 Re: Chinska histeria to jak histeria PIS 15.08.06, 15:02
            > zniszczenia kraju, w jej wyniku śmierć poniosło ok. 10 mln Chińczyków.

W II Wojnie Światowej zginęło ok. 10 mln obwateli państwa polskiego (tj.
            obywateli II RP). Tyle, że II RP była państwem "nieco" mniejszym niż Chiny.
            Zatem twierdzenie, że:
            > Polska nawet w czesci tego nie przezyla co chinczycy pod okupacja
            > japonska
            Jest zwykłym bredzeniem.
          • saturn5 Re: Chinska histeria to jak histeria PIS 15.08.06, 18:26

> Polska nawet w czesci tego nie przezyla co chinczycy pod okupacja
            > japonska.Wojna chińsko-japońska przyniosła ogromne zniszczenia kraju, w jej
            > wyniku śmierć poniosło ok. 10 mln Chińczyków.Ale co to byla za smierc

To sobie poczytaj ilu Chinczykow zginelo pod 'okupacja' Mao Tse Tunga.
            Wielokrotnie wiecej niz od od japonczykow.
    • tingri kto robil korekte redakcyjna tekstu?skopane cale 15.08.06, 08:40
      akapity:
      "W ubiegłym roku chińscy demonstranci powybijali szyby w oknach i do ambasady
      japońskiej w Pekinie i konsulatu w Szanghaju, przeciwko polityce Tokio wobec
      własnej przeszłości i sprzeciwiając się próbom uzyskania przez Japonię miejsca
      w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Chińczycy, którzy jako jedni z pierwszych padli ofiarą japońskiej i wiele
      wycierpieli przez długie lata okupacji, się szczególnie stanowczo trwającym już
      od pięciu corocznym wizytom japońskiego premiera w świątyni Yakasuni, poza 2,5
      milionem japońskich ofiar wojny upamiętnionych jest indywidualnie 14 wojskowych
      i polityków japońskich uznanych po za zbrodniarzy.

Południowokoreański MSZ bezpośrednio po złożonej wczesnym rankiem Koizumiego w
      kontrowersyjnym sanktuarium wojennym przekazanie oficjalnego protestu
      dyplomatycznego.

Podobne kroki dyplomatyczne zapowiedziały też władze Chin, które potępiły
      wizytę Koizumiego w świątyni upamiętniającej zbrodniarzy obok 2,5 miliona
      poległych japońskich i cywilów."

dziwna i niezrozumiala jest skladnia tych zdan
      • aegis_of_heart Nikt. :) 15.08.06, 14:48
        W tych zdaniach zwyczajnie brakuje kluczowych słów.

Widać, że nikt łącznie z autorem(!) nie przeczytał tego tekstu przed
        zamieszczeniem w sieci. Super. A fakty sprawdzili? Pewnie nie...
    • bartekwu Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd japo... 15.08.06, 08:41
      Tytul bardzo mylacy. Nie chodzi o oddawanie holdu zolnierzom (obojetnie jakby
      Koizumi sie zarzekal) a o tych 14 oficjeli skazanych przez Trybunal Tokijski
      za zbrodnie wojenne. Przy okazji, prochy tej 14-tki umieszczono tam potajemnie
      w 1978 roku co zostalo ujawnione rok pozniej. Dodatkowo, Koizumi odwiedza
      rowniez przyswiatynne muzeum prezentujace "oryginalne", japonskie widzenie
      historii tego okresu w regionie (bohaterska armia japonska wyzwalajaca Azje
      spod panowania kolonialnego, niesienie postepu i edukacji itp.). To mniej
      wiecej tak jakby Angela Merkel udala sie 8 maja z wizyta na cmentarz na ktorym
      byliby pochowani skazani z Norymbergii, a znajdujace sie tam muzeum slawiloby
      odwage i ducha niemieckich zolnierzy, dowodcow i liderow politycznych w dziele
      zjednoczenia Europy i niesienia edukacji krajom sasiednim.
      • 0x0001 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:53
        Masz racje, ale byloby to podejscie bardziej uczciwe od obecnego udawania, ze
        wojne rozpetali jacys wstretni Faszysci, z Niemcami nie majacy nic wspolnego.
        Koizumi przynajmniej nie wyrzeka sie wlasnej historii.
        • bartekwu Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:04
          No i tu wlasnie jest problem. Wedlug japonskiej prawicy wojna w Azji byla
          procesem dekolonizacji i wprowadzania postepu cywilizacyjnego. Jesli zgodzimy
          sie, ze tak bylo to wtedy tak, racja, Koizumi nie wyrzeka sie wlasnej historii.
          Klopot w tym, ze jest sporo danych na temat "nieco innego" przebiegu wydarzen
          niz to przedstawiaja stronnicy Koizumiego.
          • 0x0001 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:37
            Zawsze ten przeklety relatywizm - owszem, obie strony konfliktu maja po czesci
            racje. Nie da sie ukryc, ze postep cywilizacyjny i dekolonializacja z pewnoscia
            sie dokonaly i ani Japonia, ani protestujaca Korea Pd. nie znalazlyby sie na
            obecnym poziomie bez wojny.

Na historie Japonii klada sie cieniem zbrodnie wojenne, ale te rowniez latwo
            ulegaja relatywizacji. Szczegolnie, gdy USA postanowilo sie zabawic i zrownalo
            z ziemia dwa duze miasta, automatycznie dajac Japonczykom prawo do czucia sie
            ofiarami .
            • rzekson Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 15:56
              Korea byla przez dziesiatki lat okupowana przez Japonie, i jeszcze przed wojna
              Japonia dopuszczala sie tam okropnych zbrodni. Jezeli cokolwiek pomoglo Korei
              dokonac postepu cywilizacyjnego, to wyniesienie sie psychopatycznych mordercow
              Japonskich z tego panstwa.
          • zigzaur Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:58
            Fakt jest faktem.
            To właśnie Japonia proklamowała niepodległość Indii i Birmy.
            • bartekwu Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:09
              Mozna powiedziec, ze tu bardziej chodzi o traktowanie Unit-731 jako punktu
              szczepien.
      • heluvald Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:36
        Otóz to. Świątynia Yasukuni to miejsce spoczynku dusz "bóstw" po śmierci, dla
        tych, którzy zginęli w obronie ojczyzny. Mają tam być czczeni wszyscy i ci
        uznani za zbrodniarzy wojennych i zwykli żolnierze. Dodam jeszcze, że w kilku
        przypadkach skazani za zbrodnie wojenne w Japonii byli najzwyklejszymi kozlami
        ofiarnymi (przyklad generala Masashity, oskarżonego o to, że jego zolnierze
        dopuścili się bestialstw -wyrok uzasadnianio tym, że żolnierz wg konstytucji
        przedwojennej musial spelniać rozkazy dowódcy, bzdura, bo w czasie dzialań
        wojennych wiele bestialstw nie ma nic wspólnego z żadnymi rozkazami, a podwladni
        byli oddaleni od Masashity setki kilometrów)potrzebnymi USA do uzasadnienia
        faktu odebrania wladzy rządowi i narzucenia nowej (do bólu w wielu przypadkach
        niedemokratycznej-prawo o przymusowej sterylizacji umyslowo chorych wprowadzono
        pod egidą USA) rzeczywistości.Dlatego akt Koizumiego nalezy uznac po prostu ośli
        upór w draznieniu sąsiadów, ale nie akt nacjonalizmu wymierzonego w ofiary
        wojny.On po prostu inaczej nie umie i choćby sie walilo i palilo, pójdzie do
        tej światyni i trudno mu odmówić do tego prawa.
        • bartekwu Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 09:52
          Jesli chodzi o motywacje Koizumiego to jest to zwykly oportunizm wynikajacy z
          jego bazy wyborczej i zrodla wplat finansujacych LDP. A wiec walic i palic
          mogloby sie dla LDP zaczac gdyby K. do swiatyni chodzic przestal (a przynajmniej
          taka droga podaza percepcja liderow LDP, patrz nastepca Abe). Co do czczenia
          zbrodniarzy to same okolicznosci umieszczenia ich prochow w Yasukuni zdaja sie
          mowic wiele o kontrowersjach w sprawie ich "boskosci" wsrod samych swiatynnych.
          • heluvald Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:09
            hehe masz rację, gdzie nie wiadomo o co chodzi, tam chodzi o wyborców.A
            wprowadzenie cichcem prochów "zbrodniarzy" to potwierdza. Koizumi jest dobrym
            graczem jak nasi rządzący. Z tym, że nasi nie kryją się pod nazwą liberalnej i
            demokratycznej partii, co też w wskazuje na specyfikę Japonii: tam wszystko musi
            być inne niz się nazywa:>
    • znj2 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:45
      Wojna, to nie pieszczoty ,a jej celem jest wyeliminowanie przeciwnika. Tak
      zawsze postępowały strony konfliktu. Można domniemywać,że gdyby nie Hiroszyma i
      Nagasaki, wojna z Japonią trwała by jeszcze bardzo długo. Skoro premier Japonii
      oddaje hołd poległym żołnierzom japońskim, to wie co robi. Przecież oni walczyli
      o chwałę Japonii i polegli za swój kraj.
      Samuraj, to samuraj.
      • porterhouse Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:51
        masz racje. Walczyli za Japonie, polegli, wiekszosc z nich nie byla
        zbrodniarzami. Premier Japoni moze tez uwazac ze oni w pewnym sensie tak samo
        byli ofiarami tej wojny - wielu z nich mialo wyprane mozgi.
        • rzekson Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 16:03
          Walczyli za Japonie w Chinach i w Korei? Japonia od wiekow najezdzala i
          okupowala sasiedznie panstwa. Co to ma wspolnego w obrona Japonii? Slyszales o
          zolnierzach Chinskich albo Koreanskich w Tokio? "Wyprany mozg" to zadne
          usprawiedliwienie, bo na tej zasadzie to odpowiedzialnosc za kazdy czyn
          rozplywa sie w tlumie. Prawo prawem, ale moralnie kazdy jest odpowiedzialny za
          wlasne czyny.
    • anarcho-emeryt Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 08:46
      Koizumi ma swoich do oddawania holdu a kaczynski swoich.....Polska druga
      Japonia!!!!
    • ws21 Teraz pora na Niemcy. 15.08.06, 09:00
      Idą wyraźnie śladem sojusznika. Może order dla Grassa?
    • herrkumut Prymitywny nacjonalizm galby... 15.08.06, 09:57
      • kensim Nie dorastasz galbie do pięt!!! 15.08.06, 10:21
        • aegis_of_heart Haha 15.08.06, 14:51
          Będę tego używał jako cytatu, pewnie jako niejedyny. :)
    • gekon1979 i bardzo dobrz^^ 15.08.06, 10:00
      mysle, ze trzeba obudzic wojowniczego ducha w Japonczykach, te pingpongi z chin i korei polnocnej za bardzo sie czuja pewnie
      • heluvald Re: i bardzo dobrz^^ 15.08.06, 10:26
        gekon kamikaze:>
        • gekon1979 Re: i bardzo dobrz^^ 15.08.06, 10:33
          tylko po polowce :P
    • rmichal2 Po wystawie Steinbach 15.08.06, 10:19
      stwierdził że Japończycy też już mogą dołączyć do ofiar wojny którą sami
      rozpętali.
      • tomhislodz Re: Po wystawie Steinbach 15.08.06, 10:25
        Ofiary cywilne z Hiroszimy i Nagasaki zasługują na uczczenie, podobnie jak
        ofiary alianckich bombardowań Drezna i innych niemieckich miast, uchodxcy z Prus
        Wschodnich potopieni na Bałtyku przez sowietów... Wojna jest zła, zwlaszcza gdy
        giną cywile. Nie ważne po której stronie frontu. I tyle.
        • rmichal2 Re: Po wystawie Steinbach 15.08.06, 10:34
          A jak Japończycy obchodzili się z cywilami w Mandżurii. Znacie takie
          przysłowie "Kto sieje wiatr ten burzę zbiera". Skoro Japończycy podpisali pakt
          z Niemcami i Włochami a potem bestialsko zaczęli mordować marynarzy
          amerykańskich w Pearl Harbour, to niech się potem nie dziwią że w odwecie
          dostali bombami atomowymi od bardziej technologicznie rozwiniętego przeciwnika.
      • puchowy Hiroszima 2 ??? 15.08.06, 10:30
        Trzeba tym "misiom" zrobic "Hiroszime 2"

Ps.
        Trzea mieć tupet ,
        naród który rozpoczął druga wojnę światową
        (tak powienno się mówić gdyż jesli wojna światowa to od ataku "japońców" na
        Chiny w 1938 )
        śmie coś takiego mówić

Szkoda że amerykanie nie zrzucili kilku bomb wiecej
        • heluvald Re: Hiroszima 2 ??? 15.08.06, 10:34
          E tam, dramatyzujesz. nie mieli ziemi i zasobów naturalnych, więc ruszyli w
          świat.To samo robila Francja i Anglia, podobnie, choc humanitarnie postepują USA
          obecnie. Nacjonalizm się rodzi z biedy państwa. Podobnie bylo w Niemczech i w
          Japonii. Stala się tragedia, ale następna bomba tego nie zmieni.
          • rmichal2 To trzeba było robić 15.08.06, 10:36
            samochody z tych zasobów co mieli a nie lotniskowce i megapancerniki.
            • heluvald Re: To trzeba było robić 15.08.06, 10:41
              Wlaśnie zasobów nie bylo, a pomysleli sprytnie, że jak skolonizują Mandzurię, to
              zasoby będą już na stale. Nie chcieli prosic o pomoc tylko sami sobie wzieli
              wędke. Wiem, że to brzmi cynicznie, ale ja to tak widzę. A otoczka
              nacjonalistyczna byla niezbędna do propagandy.Zresztą jak ktos wcześniej mądrze
              napisal: żolnierze mieli zrobioną sieczkę z mózgu. To byli mlodzi chlopcy,
              którzy chcieli zginać za cesarza, tak jak mlodzi Arabowie za Allacha czy mlodzi
              Polacy za Ojczyznę w Powstaniu. Przywilejem mlodości jest glupota i romantyzm
              wiodący do zguby...
        • pajak_jeruzalem Warszawa 2? 15.08.06, 11:24
          Niby puchowy będzie zrzucał bomby na niezatapialny amerykański lotniskowiec USS
          Japan? Ty się nic nie martw, Japonia jest dziś najlepszym amerykańskim
          sprzymierzeńcem przeciw Chinom i Korei.

Zrzuć bombę sam sobie na głowę, i nie dziwuj się że jedyny seksowny premier
          świata (Koizumi) czci pamięć samurajów walczących o jego kraj.

Porównaj przy tym klasę Kartofla czczącego pamięć żołnierzy z czasów Powstania
          Warszawskiego.

• heluvald Re:seksowny Koizumi 15.08.06, 11:45
            Popieram;)Dodalabym, że jedyny męski premier i polityk jakiego znam.
    • proces7 Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:32
      Idąc za taką logiką, to zupełnie nie należy się szacunek ofiarom Holocaustu, ani
      ofiarom kampanii wrześniowej w Polsce 1939 roku.
      To nieudolne polskie władze nie umiały zapewnić bezpieczeństwa swoim obywatelom,
      narażając je na barbarzyńskie skutki faszyzmu hitlerowskiego.

P.S.
      Galba i kataryna.kataryna pracują dla Agory? Bardzo często widzę ich komentarze
      do artykułów jako pierwsze. Czyni to wrażenie, jakby byli doskonale
      poinformowani o wszelkich ruchach w wykonaniu portalu Gazeta. Pl.
    • benedek Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:44
      "Chińczycy, którzy jako jedni z pierwszych padli ofiarą japońskiej i wiele
      wycierpieli przez długie lata okupacji, się szczególnie stanowczo trwającym już
      od pięciu corocznym wizytom japońskiego premiera w świątyni Yakasuni, poza 2,5
      milionem japońskich ofiar wojny upamiętnionych jest indywidualnie 14 wojskowych
      i polityków japońskich uznanych po za zbrodniarzy." - polska jezyk trudna jezyk
    • keradk Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:45
      szkoda ze kiepski poziom dziennikarstwa nie pozwolil wyborczej sprawdzc
      dlaczego Koizumi tą swiatynie odwiedza. swiatynia ma 150 lat i byla dlugo przed
      II wojna swiatowa. Upamietnia nie tylko II ww ale tez wczesniejsze. przeciez
      Japonia walczyla w I wojnie swiatowej po stronie aliantow. No i jest tez wojna
      japonsko rosyjska.

Poza tym ma to zwiazek z religia japonska ktora jest inna niz wszystkie i
      uwazam ze nalezy to uszanowac.
    • wlorzel Re: Premier Koizumi wbrew sąsiadom oddaje hołd ja 15.08.06, 10:47
      Przeczytajcie ten artykuł i poprawcie błędy, których jest pełno.
    • tajemniczy_don_pedro Mógł jeszcze Frau Steinbach zaprosić 15.08.06, 10:59
      "Horst Wessel Lied" by sobie pośpiewali i pomarzyli o dawnych, dobrych czasach...
    • ja-polak Koizumi idzie w slady Steinbach... 15.08.06, 11:04
      Wyglada na to, ze Koziumi wykorzystuje zamieszanie wokól wystawy w Berlinie i
      chce upiec na ogniu Steinbach takze "rozgrzeszenie" dla wlasnych morderców...

Problem jednak lezy gdzie indziej - oto mozna dokonac zbrodni na swiecie - a
      potem wybudowac zbrodniarzom "centra wypedzonych" i zaczac ich czcic jak
      bohaterów...

Cos na ksztalt science-fiction: oto ktos wraca do przeszlosci i ja zmienia...

Wyglada na to, ze do "maszyny czasu Steinbach" przysiadl sie takze Koizumi...
      no cóz - podobnie smierdza...
      • zaciekawiony4 Re: Koizumi idzie w slady Steinbach... 15.08.06, 11:14
        Steinbach dopóki jej Polacy nie rozdmuchali była w Niemczech mało znanym
        politykierem. Natomiast Koizumi jest osobą znaną i tym się różnią. A pisanie że
        ktoś śmierdzi jest mało wyrafinowanym dowodem wielkości swojego narodu,
        zwłaszcza że Polacy to brudasy, łatwo się o tym przekonać wsiadając w upalny
        dzień do autobusu.
    • pajak_jeruzalem co warte jest współczucie, galba? 15.08.06, 11:14
      Oni też nie szukają współczucia, szczególnie od jakiegoś galby.
      gdy trzeba, są brutalni i bezwzględni, także wobec siebie samych.
    • mannaznieba4 Re: Premier Koizumi jest o.k. 15.08.06, 11:31
      oddaje cześć historii japonii i japońskim wierzeniom.
      dlaczego polacy nie lamentuja gdy polscy magnaci po rzeziach dokonywanych na
      okolicznych narodach wracali z poklonami na jasna górę?
      trzeba zachować odrobine rozsądku w wypowiedziach . japończycy wspaniały naród
      o ponad 5000 kulturze ma prawo robic to co jest związane z historia i tradycją .
      warto wiedzieć ,że japonia była ściśle związana z polska w zakresie wspłpracy
      wywiadów. współpraca ta trwała nawet w latach II W.Ś. !!!!!!!
      i trwa do dzisiaj!!!!
      hiroshima i nagasaki to było ludobójstwo amerykańskie na japońskich cywilach w
      czystej postaci. te bomby były niepotrzebne gdyz japonia własnie z usa
      negocjowała warunki kapitulacji. amerykanie uzyli bomb A tylko po to żeby
      pokazać światu a nie japończykom ,że maja taką broń i głównie chodziło im o
      rosję. w ciągu dosłownie 4 minut zabili ponad 160 tys ludzi a ponad 100 tys
      zmarło w wyniku powikłań. usa ustanowiło niepobity rekord świata w zabijaniu
      ludzi na czas po prostu mistrzowie w ludobójstwie-amerykanie.
      warto także pamiętać ,że to amarykanie swoich własnych obywateli pochodzenia
      japońskiego pozamykali w obozach koncentracyjnych tylko z racji ich pochodzenia
      czyli trafili japończycy ze względów rasistowskich!!
      na tych amerykańskich obozach ich rozwiązaniach i funkcjonalności wzorowali sie
      później bezpośrednio naziści a obecnie syjoniści w palestynie getto dla arabów
      palestyńskich zrobili 8 metrowy mur z betonu stanowiska zaminowane , czujniki.
      premier Koizumi to super gość warto go poznać!!!!!!!
    • brlink poprawcie ten tekst!! 15.08.06, 12:07
      nie da sie tego czytac, brakuje slow, zdania niegramatyczne. co to ma byc?
    • unleashed Przynajmniej nie robią wystawy o wypędzeniach. 15.08.06, 12:49
      No i nie sprzedają Koreańczykom łódek podwodnych za jednego jena, żeby tylko
      uzyskać ich wsparcie ich mediów przeciwko Chińczykom.
    • pixelpainter Zloz wieniec na grobie Hitlera..??www.gs-arts.nl 15.08.06, 13:30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka