malgoska_k ta i jeszcze zlustrowac biskupow za list z 1965 15.08.06, 16:15 z prosba o przebaczenie; to pewnie podli niemieccy agenci a teraz zasuwaj fanie pisiorkow do kosciolka modlic sie slowami i odpusc nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom wszak wiadomo,ze Jewzus nauczal,ze oko za oko i zab za zab PSEUDOKATOLIKU jak wiekszosc tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Śmieszy takie pewniackie mnie ocenianie wystawy 15.08.06, 16:21 ..której się nie widziało. Wypowiedź Jareczka jest nie tyle skandaliczna, co po prostu żałosna. Ile lat jeszcze będzie się manipulować antyniemieckimi fobiami w Polsce, co też na zasadzie reakcji nie przysparza nam miłosników w Niemczech i w Europie. Co na tym zyskamy? Niemcy urodzeni ta terenach, które musieli po wojnie opuścić, MAJĄ PRAWO DO PAMIĘCI o swoich MAŁYCH OJCZYZNACH. Tak, samo jak Kresowiacy maja prawo do pamięci o swoich miejscach urodzenia. A same wypedzenia były złem, i warto w Europie o tym pamietać. A czego były skutkiem? Ano wytyczania granic i walk o nie. Unia Europejska to między innymi likwidacja granic i wskutek tego zamiast wypędzeń - współpraca i wzajemny szacunek. Popieram idee wystawy Eriki Steinbach! Pan Kaczyński zanim zacznie krytykować, niech najpierw raczy się z wystawą zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Śmieszy takie pewniackie mnie ocenianie wysta 15.08.06, 16:49 Do bywalcow wystawy : Czy pani Stainbach wspomniala asyscie oficerow niemieckich w eksterminacji Ormian w trakcie I Woj. Swiat.Byla ich tam oddelegowana spora grupa aby uczyc sojusznika niemieckiej efektywnosci. Na pewno byli tylko kucharzami..... zdjecia sa do dzisi O ludzka hipokryzjo..... Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Śmieszy takie pewniackie mnie ocenianie wysta 15.08.06, 17:00 Hitler przygotowujac plany zaglady Zydow rzucal przyklad Ormian : Kto dzis pamieta o zagladzie Ormian ? pytal swoich podwladnych. Jeszcze jeden powod aby ta smierdzaca osobka zwana Stainbach zamnela swoja paszcze. Totalna hipokryzja i brak jakiegokolwiek szacunku do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Śmieszy takie pewniackie mnie ocenianie wysta 15.08.06, 17:28 > Niemcy urodzeni ta terenach, które musieli po wojnie opuścić, MAJĄ PRAWO DO > PAMIĘCI o swoich MAŁYCH OJCZYZNACH. Szczegolnie Erika Steinbach - urodzona w Rumi (obok Gdyni) w rodzinie hitlerowca z Luftwaffe. Jej ojciec i matka przybyli do Polski z glebi niemiec - a wlasciwie wjechali na czolgach w 1939 roku. Ten babsztyl to tez wypedzona ? Toz to nadzwyczajna niemiecka bezczelnosc aby ten basztyl roscil sobie prawo do wysuwania jakichkolwiek pretensji wobec Polski. I jeszcze jedno - co twoim zdaniem z tej wystawy wynika ? Czy z tresci tej wystawy mozna wyciagac jakiekolwiek wnioski co do intencji organizatora i docelowej zawartosci ekspozycji w muzeum wypedzonych jakie Steinbach chce otworzyc w Berlinie? Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Polityka ogłupia do reszty. 15.08.06, 16:31 Nie jestem miłośnikiem PiS-u i Kaczyńskich. Nie jestem katolikiem. Mam poglądy prounijne. Do Niemców czuję sympatię. W mojej ocenie żałosna była reakcja Kaczolandu (czyli władzy PiS-u) na artykuł niemieckiej gazeciny o rządzących w Polsce "kartoflach". Kupa śmiechu z przewagą śmiechu gdy polską politykę zagraniczną (odwołane spotkanie "Trójkąta Weimarskiego") zaczyna robić(determinować) niemiecka gazetka. Wystawą Steinbach to jednak zupełnie inna sprawa. Drodzy zaślepieni polityką Europejczycy, opamiętajcie się. Polska musi potępiać takie próby zaciemniania obrazu zbrodni Niemców. To nie Europa napadła na Niemcy. To Niemcy napadli na Europę. W tej sprawie Kaczorów w pełni popieram! Wstydźcie się swojego politycznego zaślepienia. Zawsze trzeba odróżniać dobro od zła. Nawet jeśli za dobrem opowiada się PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin przeciez wystawy Nieznalskiej tez nie widzieli 15.08.06, 16:47 ci co ja po sadach ciagali Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: a widziales wystawe, ze ja mieszasz z blotem? 15.08.06, 16:54 jeszcze raz do odwiedzajacych wystawe : Czy pani Stainbach wspomniala o asyscie niemieckich oficerow przy eksterminacji Ormian. Kaizer wyslal tam spora grupe aby odpowiednio przetrenowali Turkow. Daje reke uciac, ze nie. A wiec niech zamknie m.... ! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Sam pomysł eksponowania niemieckich krzywd... 15.08.06, 19:51 ... jest obelgą dla ofiar II wojny światowej. Niemcy nie byli ofiarami tylko sprawcami. Społeczność międzynarodowa miała wówczas pełne prawo wykonać na narodzie niemieckim(!) karę śmierci. Łaska międzynarodowej społeczności pozwoliła Niemcom przeżyć, a "wypędzenie" to tylko niewielki kopniak w dvpę dla wielokrotnego mordercy. Śmieszna wręcz kara. Kto tego nie rozumie ubliża milionom!, które morderczy naród niemiecki ma na sumieniu. Bo niemieckich antyfaszystów było w tych latach dwóch: jeden o tym nie wiedział, bo miał demencję starczą, a drugiego przydzielono administracyjnie żeby ten pierwszy nie czuł się samotny. Odpowiedz Link Zgłoś
pa8998 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:35 Niemieckie komentarze mnie NIE interesuja - GWno moze zacznie pisac cos pozytywnego - ??? - nie kupuje jej od 4 lat !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fervex.adult Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:52 Co z tego jak i tak ja czytasz :) Zmusil Cie ktos do wizyty na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:57 "- nie kupuje jej od 4 lat !!!!" Ale internetowe wydanie czytasz :)))))) hehehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.czmiel Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:40 "Kaczyński nie widział wystawy, a mimo tego wezwał w dniu otwarcia do "unicestwienia" jej - twierdzi komentator." Nawiązując do pierwszego postu - mówi się "mimo to..." lub "mimo tego, ŻE.." Odpowiedz Link Zgłoś
a2d21 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:46 Kaczyński to człowiek z zasadmi, dla niego wszystko co po nie jego myśli należy unicestwić i warto o tym pamiętać, i przypominać wcześniejsze wypowiedzi i czyny KACZORÓW ! agnieszka.czmiel napisała: > "Kaczyński nie widział wystawy, a mimo tego wezwał w dniu otwarcia do > "unicestwienia" jej - twierdzi komentator." Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: co za splycone rozumowanie.. 15.08.06, 17:05 Prezydent wyrazil swoje mysli w bardzo wywazony sposob i reprezentujacy opinie wiekszosci Polakow nie tylko w kraju ale ina calym swiecie. Jak by to trafilo na przecietnego polonskiego to bym dopowiedzial pare slow dodatkowo. O czym , a o tym jak polonskiego farma na Ziemi Lubuskiej zostala ostatnio obfotografowana juz tym razem bez statystow niemieckich a po tym przyszedl list z pogrozkami od przepedzonych. I to wszystko po 20 letniej prawie, corocznej goscinie jakiej udzielal swietej pamieci Polonski( 5 lat obozu koncentracyjnego) rodzinie przepedzonych. Ciekawe jak niemiec dopuscilby Polakow blisko do plotu w podobnych okolicznosciach. Czy poszczulby psami,czy natychmiast dzwonilby na policje. Odpowiedz Link Zgłoś
kentucky.schreit.ficken Re: co za splycone rozumowanie.. 15.08.06, 18:28 spłycone to jest to twoje formulowanie prostych rzeczy, w taki sposob, ze nie mozna zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
paulsixtus Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 16:51 > "sposób widzenia na wydarzenia" > Szanowna Redakcjo, w jakim to jest jezyku? Pewnie "kalka" z jidisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Ma Premier wiedzę o Niemcach przekazaną w genach 15.08.06, 16:58 i zna polskie przysłowie ,,od rzemyczka do kamyczka''.A gnidy liberalne i postkomuchy .wchodzące w d.. Niemcom od 1989 roku, juz krzyczą ,w języku przodków, ,,aj waj giewałt''.Szybko zapomnieliście ,,Polacy od XV wieku''(jak się tłumaczył ,,wasz premier z 1989-1990'')co z wami Niemcy robili i dzięki komu żyjecie( o ile dziadkowie byli w latach 1939-45 w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
woodbridge Niemcy to najwieksi zlodzieje Europy 15.08.06, 17:15 Okradli, ograbili i zniszczyli pol Europy a teraz stawiaja sie w roli ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 I pijacy bo każdy pijak to złodziej.... 15.08.06, 18:44 woodbridge napisał: > Okradli, ograbili i zniszczyli pol Europy a teraz stawiaja sie w roli ofiary. O tym złodziejstwie to cicho.Szabrownicy byli i w Polsce.Szkopy wymordowały miliony ludzi w imię swojej chorej ideologii popieranej przez 99,9% narodu.I dlatego nie mają prawa robić takich wystaw! Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Kaczyński, prowadż na Berlin 15.08.06, 17:23 już za dwa, góra trzy dni, rozwalimy redakcje "Tageszeitung". Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Kaczyński, prowadż na Berlin 15.08.06, 17:34 borrus napisał: już za dwa, góra trzy dni, rozwalimy redakcje "Tageszeitung. Wrogą gadzinówkę 'Berliner Zeitung' zmieciemy z powierzchni ziemi. Niech żyje wódz. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.ski Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 17:24 A co mnie obchodzi jakaś niemiecka gazeta ? Zamieszczanie takich wiadomości na pierwszym miejscu informacji to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
ssadam Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 17:30 Ale ta Gazeta Wyborcza to szmata. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Od zbiorowej odpowiedzialności do zbiorowej nieodp 15.08.06, 17:36 "Te argumenty spotykają się z niewielką aprobatą w Republice Federalnej. Pierwszy jest po prostu nieprawdziwy, drugi opiera się o niechrześcijańską kategorię winy zbiorowej" - czytamy w "Sueddeutsche Zeitung". Są prawdziwe. Niemcy rozpętały II wojnę światową i poniosły jej konsekwencje. Kropka. Kategoria winy zbiorowej jest tak samo niechrześcijańska, jak kategoria zbiorowej niewinności. Chrześcijaństwo naucza, że zarówno odpowiedzialność, jak i niewinność, jest stanem, który przypisany być może wyłacznie indywidualnej osobie. Niemcy pragną osiągnąć stan błogosławionej, zbiorowej niewinności, ale to niemożliwe, przynajmniej póki trzymamy się norm kultury judeochrześcijańskiej. terra.blox.pl/2006/08/Od-zbiorowej-odpowiedzialnosci-do-zbiorowej.html Odpowiedz Link Zgłoś
carlitos35 Gute Nacht, Frau Erika. Leb' wohl ! 15.08.06, 17:57 Ja uważnie śledziłem zachowanie tej ...pani jak była w Polsce. Jak i to co mówiła. Jej realizacja jest tylko ciągiem dalszym. Ona żałuje ofiar czystek etnicznych nie dając proporcjonalnych akcentów na to czego one były wynikiem. I kto i jak rozpętał ten ...harmider . Chce by wszystkie ofiary miały tę samą genezę. A to wypowiadane przez Niemca w kontekście II wojny(!) jest - cyniczne. I zgadzam się z Bartoszewskim całkowicie, choć poglądu nie przeszczepiłem; jest mój. Pani Erika albo inna Helga mogłaby i powinna stworzyć najpierw centrum "dokonań" Niemców a potem żałować ofiar. Których, fakt, było moc. Własnie teraz, w czsie pobytu w Polanicy rozczytywałem się (a więc... nie tylko... Proust...) we wspomnieniach wypędzonych mieszkańców ziemi kłodzkiej w latach 45-46; to było - straszne; jak inne wypędzenia 5 lat wcześniej. I tu brak moralności i uczciwoście tej... pani (a może w każdej chwili być inna pani albo...pan !): jej papa, czynny oficer SS... wypędził polską rodzinę z willi pod Gdynią w czasie określonej okupacji w celu realizacji określonych zadań. Trzeba więcej ? I dlatego uważam tę działalność za pokrętną i nieuczciwą. Reakcja naszych prominentów - ? Nie jestem politykiem i nie wiem czy była słuszna czy nie. Poza tym nie jestem aż tak uczulony na wszystko co jest firmowane "kaczorami"; więc osądzić - nie umiem. Być może należało rozegrać inaczej. A że rozegrać - to na pewno...! Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re:to skandal polski kartofel w obozie zagłady!! 15.08.06, 18:03 po tej wizycie polacy zostana oskarżeni przez syjonistów ,że dostarczali polskie kartofle do obozów zagłady ( oczywiście polskich bo zbudowanych przez polaków !!) czyli oczywiście polacy współpracowali w likwidacji polskich obywateli wyznania mojżeszowego. jeszcze czego żeby niemcy określali kiedy polacy mogą a kiedy nie moga odwiedzać obozy zagłady w niemczech. Właśnie te wystąpienia niemieckiej prasy sa skandalem. nie zmienia to faktu ,że powinny powstac polskie centra wypędzonych a nie tylko za państwowe pieniądze archiwizuje sie losy wypędzonych obywateli polskich wyznania mojżeszowego. a inne wyznania gdzie!? prawosławni, łemkowie, ukraińcy, katolocy to wszystko byli polscy obywatele. ojczyzna o nich nie pamięta , nie rejestruje zdarzń historycznych nie archiwizuje danych tylko tych wyznania mojżeszowego. czy to jest równouprawnienie za państwowe pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Najzabawniejsze że semito-polacy znowu kochają ... 15.08.06, 18:59 Szkopów! Buhahahahahhaha mannaznieba4 napisała: > po tej wizycie polacy zostana oskarżeni przez syjonistów ,że dostarczali > polskie kartofle do obozów zagłady ( oczywiście polskich bo zbudowanych przez > polaków !!) czyli oczywiście polacy współpracowali w likwidacji polskich > obywateli wyznania mojżeszowego. > jeszcze czego żeby niemcy określali kiedy polacy mogą a kiedy nie moga > odwiedzać obozy zagłady w niemczech. > Właśnie te wystąpienia niemieckiej prasy sa skandalem. > nie zmienia to faktu ,że powinny powstac polskie centra wypędzonych a nie tylko > > za państwowe pieniądze archiwizuje sie losy wypędzonych obywateli polskich > wyznania mojżeszowego. a inne wyznania gdzie!? > prawosławni, łemkowie, ukraińcy, katolocy to wszystko byli polscy obywatele. > ojczyzna o nich nie pamięta , nie rejestruje zdarzń historycznych nie > archiwizuje danych tylko tych wyznania mojżeszowego. czy to jest > równouprawnienie za państwowe pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 Re: oczywiści syjoniści uczniowie hitlera - zgoda! 15.08.06, 20:37 te 60 lat ludobójstwa w wykonaniu syjonistów na bliskim wschodzie to jet najlepszy dowód na wielka miłość wybrańców z narodu wybranego do metod pracy hitlera i jego świty. polscy dostawcy kartofli do niemieckich obozów koncentracyjnych zapłacą teraz olbrzymie odszkodowania międzynarodowym organizacjom syjonistycznyn za współpracę z nazistami i ich zywienie kartoflami. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos stawiane tezy sa przewrotne :)))))) 15.08.06, 18:14 stawiane tezy i pytania pod adresem Polakow sa niebezpieczne dla stawiajacego, poniewaz moga sie okazac prawda po naszej stronie. Czy nalezalo odrzucic wystawe? Stanowisko Stainbach znane jest nie od dzis, dlatego smiesznym byloby akceptowanie czegos, przeciwko czemu bylo sie od poczatku. Jak wiemy z relacji, ocena wystawy jest raczej krytyczna, nawet po stronie niemieckiej. Przedstawione sa suche liczby wypedzonych, miejsca wypedzenia i daty, ale brak jest kontekstu tych wydazen, czyli NIEZNANE SA POWODY WYPEDZENIA I SPRAWCA. Metody jakimi posluguja sie organizatorzy sa na niskim poziomie, w stylu np. hollywodzkich "filmowcow", ktorzy przez kontrowersje probuja zebrac jaknajwieksza widownie. Mowiac krociej i prosciej ;) jak mozesz mowic ze szpinak jest niedobry skoro go nie sprobowales, albo jak mozesz powiedziec ze ten film nie jest dobry skoro go nawet nie obejrzales :)))))))))))))))) A moze mozesz tak powiedziec i co wiecej, bedziesz mial racje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos prowokacja niemieckiego pismaka 15.08.06, 18:36 na czym polega? Czy prezydent musi uczestniczyc w jakims wydarzeniu, zeby miec o nim opinie? NIE. Zanim sie tam zjawi, moze wyslac np. osobe ze swojego otoczenia dla zbadania sytuacji w dodatku nieoficjalnie. Skad pewnosc, ze tak nie bylo? Oczywiscie pojawienie sie samego prezydenta, podnioslo by range wystawy i zaaprobowalo stanowisko reprezentowane przez Stainbach i pismaka niemieckiego. Czy nie jest to wiec prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
kentucky.schreit.ficken wystarczy, ze Wodz powiedział;)) 15.08.06, 18:37 ktory tez nie widzial, a napewno nikogo nie wysla bo by stan licznika na wejsciu podwyzszyli Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos pomysl SAM logicznie :))))) 15.08.06, 18:54 a nie zgrywaj sie jak typowy czlowiek Platformy, nastawiony zawsze i wszedzie anty do czegos tam :))))))) Nie sprowadzaj sprawy Stainbach do polskiej polityki, a przedewszystkim ZAPYTAJ TUSKA CO MYSLI O TEJ WYSTAWIE a potem sie wypowiadaj. A teraz wrocmy do tematu :))))) Jakie byly FAKTYCZNE powody wysiedlen (tak raczej powinno sie mowic w tym przypadku) Niemcow? Dlaczego w ich przypadku powinno sie mowic o wysiedleniu a nie wypedzeniu? Bo odbylo sie na drodze ADMINISTRACYJNEJ, na mocy miedzynarodowych ustalen! W przypadku wypedzen uzywana jest sila i lamane prawo. Wypedzonymi moga byc np. muzulmanie wypedzani z Serbii do Albanii. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc1231 Re: stawiane tezy sa przewrotne :)))))) 15.08.06, 19:45 Jak wiemy z relacji, > ocena wystawy jest raczej krytyczna, nawet po stronie niemieckiej. Przedstawion > e > sa suche liczby wypedzonych, miejsca wypedzenia i daty, ale brak jest kontekstu > tych wydazen .... Tak, jak sie TO WIE Z RELACJI to moze trzeba byc bardzo ostroznym dajac swoja opinie na ten temat. Ja w w przeciwienstwie do Pana bylem na tej wystawie i nieprawda jest ze sa przedstawione tylko suche liczby wypedzonych, tak jak to juz tutaj kiedys czytalem. W mojej opini wystawa jest bardzo neutralna. W subtelny sposob przedstawia cierpienia i losy ludzi ktorzy zostali wciagnieci w wiry wojny. Interesowala mnie przede wszystkim ta czesc wystawy ktora byla poswiecona wypedzonym Polakom, bo przyznaje ze do tej pory z pewnych powodow patrzylem na wypedzenia przez "niemiecki pryzmat" i nie bylem wystarczajaco otwarty zeby sobie uzmyslowic ze nie tylko Niemcy byli wypedzeni. Poruszyly mnie relacje ludzi (Polakow), ktorzy uciekali czesto tez przed smiercia z miejsc rodzinnych i znalezli sie nagle w calkowicie opuszczonych niemieckich miastach i wsiach. Ludzie ci czuli ze gospodarze tych opuszczonych domow spotkaly podobne losy- i ze oni tez w podobny tragiczny sposob zostali wyrwani ze swych korzeni. Moglbym duzo pisac jakie refeksje mi sie do glowy nasuawaly... Jedna przewodnia mysl przetaczala mi sie caly czas przez glowe: Jak to dobrze ze wiekszosc z nas (Polakow, Niemcow i ....) moze dzisiaj wspolnie na ten temat rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiktos strzalajacy sobie w noge jest ofiara postrzalu? 15.08.06, 20:46 Jestem w wielkim szoku, ze na forum WYBORCZEJ (tu moze tkwi wytlumczenie) jest tylu zwollenikow ideologii Staibach! SZOK! Wedlug nich, ofiarami ostatniej wojny swiatowej sa Niemcy! To Grass mowia, jest ofiara wojny, a nie ludzie przeciwko ktorym (swiadomie i dobrowolnie) walczyl. K..P..I..N..A!!! Jak wspomnialem wczesniej, najwiekszym przewinieniem (znajac poglady Stainbach, mysle ze jest bylo to zamierzone) tej wystawy jest brak informacji o kontekscie wypedzen (i wysiedlen, bo to dwie zupelnie rozne sprawy). Pisali o tym chociazby niemieccy dziennikarze. Brak tych iformacji powoduje, ze NIEZNANE SA POWODY WYPEDZEN I SPRAWCA! Jesli wypedzeni byli ofiarami, to trzeba wskazac konkretnie czyimi a nie ogolnie mowic: "zawirowan wojennych". Skoro mowimy o konkretnym przypadku WYSIEDLONYCH Niemcow. Dlaczego wysiedlonych? Bo (jak wspomnialem wczesniej) byla to decyzja ADMINISTRACYJNA na mocy MIEDZYNARODOWEGO TRAKTATU! Skad sie wziela ta decyzja, kto ja podjal i w konsekwencji jakich wydarzen byla podjeta nie trzeba chyba nikomu znajocemu historie tlumaczyc, NIEZALEZNIE czy jest Polakiem czy obcokrajowcem. ALE wiekszosc uczestnikow tej wystawy takiej wiedzy NIE POSIADA, stad koniecznosc jej umieszczenia! Jesli nawet mowic: "Niemcy sa ofiarami zawirowan wojny" to trzeba dodac jakiej wojny i kto ja wywolal. Jesli ktos strzela sobie w noge to mowienie ze jest ofiara postrzalu jest dezinforujace! Wracajac jeszcze do podzialu: wypedzeni i wysiedleni. Niemcy byli wysiedleni, a wypedzeni byli naprzyklad (z ostatnich lat wiec wszyscy powinni pamietac) Kurdowie z Iraku za Saddama, albo muzulmanie z Serbii. W tych przypadkach uzyto sily w dodatku BEZPRAWNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 18:19 Wczorajszy Dziennik: „ W Polsce rozpowszechnione jest błędne przekonanie, że tylko działalność Eryki Steinbach przyczyniła się do ponownego pojawienia się na porządku dziennym problemu „wypędzenia”. Tymczasem pamięć o utraconych prowincjach była i jest pielęgnowana i wspierana przez państwo. Nieprzypadkowo na otwarciu wystawy zjawiła się cała elita Niemiec” Nie będę cytowała dalszego tekstu, ale jest rzetelniejszy niż GW, która skupiła się na nagonce na prezydenta Polski i bagatelizuje nastawienie Niemców do kwestii wypędzeń. A oni tymczasem pamiętają i mają muzea każdej utraconej prowincji utrzymywane ze środków FEDERALNYCH, istnieją liczne akademie instytuty, ośrodki szkoleniowe należące do Związku Wypędzonych, GW chce natomiast by Polacy mieli zamiast historii białą plamę. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kika113 15.08.06, 18:43 kika113 napisała: > Wczorajszy Dziennik: > „ W Polsce rozpowszechnione jest błędne przekonanie, że tylko działalność > Eryki > Steinbach przyczyniła się do ponownego pojawienia się na porządku dziennym > problemu „wypędzenia”. Tymczasem pamięć o utraconych prowincjach by > ła i jest > pielęgnowana i wspierana przez państwo. Nieprzypadkowo na otwarciu wystawy > zjawiła się cała elita Niemiec” Nie będę cytowała dalszego tekstu, ale je > st > rzetelniejszy niż GW, która skupiła się na nagonce na prezydenta Polski i > bagatelizuje nastawienie Niemców do kwestii wypędzeń. A oni tymczasem pamiętają > > i mają muzea każdej utraconej prowincji utrzymywane ze środków FEDERALNYCH, > istnieją liczne akademie instytuty, ośrodki szkoleniowe należące do Związku > Wypędzonych, GW chce natomiast by Polacy mieli zamiast historii białą plamę. Bardzo rozsadnie piszesz. Erika nie jest wcale odosobniona. Ona prezentuje tylko czubek wielkiej gory lodowej! Szwaby maja tez w komputerach zarejestrowana cala byla wlasnosc niemiecka z dokladnymi planami wszystkich dospodarstw na ziemiach na wschod od Odry. Tylko czekaja... Nie chca przyjac do wiadomosci, ze ziemie te nalezaly kiedys do Prus, ktore przestaly istniec i ziemie na wschod od Odry z wszystkim cokolwiek na nich bylo pobudowane, zgodnie z prawem miedzynarodowym przeszly na wlasnosc Polski. Nic tego w stanie nie jest odwrocic. Jednak Niemcy nie byliby soba jesliby tych decyzji nie probowali podwazyc! Taka juz szwabska natura. Odpowiedz Link Zgłoś
kentucky.schreit.ficken ale bredzisz 15.08.06, 19:37 w Niemczech sa tysiace opuszczonych albo zagrozonych opuszceniem gospodarstw, ktore mozesz dostac prawie za darmo. Sa w troche lepszym stanie jak te za Odra. Odpowiedz Link Zgłoś
kabu12 Tak to jest .....!! 15.08.06, 18:20 Tak to jest jak się ma głowę blisko tyłka!.Później gada się bzdury ! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Jest wina i jest kara...nie można porównywać ... 15.08.06, 18:30 wysiedleń Miemców z wysiedleniami Polaków,Ormian,narodów bałkańskich.Pomieszanie skutku wywołania wojny i zgładzenia milionów ludzi a potem przesiedlenia kilku milonów ,,cywili'' (którzy parę lat wcześniej wiernie hajlowali mordercom i sami mordowali) z przesiedleniami ludności cywilnej w wyniku perfidnej gry kilku ,,polityków''.Nie zapominajmy ,że 99,99% Niemców wiernie do końca trwało przy swoim fuhrerze.I,oczywiście, o zbrodniach na wschodzie nic nie wiedzieli, a jak się dowiedzieli to mówili ,że to nie oni ,że im kazali....Przeklęte zakłamane szwaby.Niewielu jest wśrod nich godnych szacunku.A tych propaganda ,,liberalna''( iparu polityków prawicy o małym rozumku lub w chwili zaćmienia)odsądza od czci.To ostatnie o Gunterze Grassie i reakcjach w Polsce na informacje o Waffen SS . Odpowiedz Link Zgłoś
bzenon1 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 18:31 Później się narzeka ,że Polska ma pewne kłopoty medialne-będą dopuki Panowie Kaczyńscy nie zapanują nad swoimi wypowiedziami i nie przypilnują innych z otoczenia.Kontowersyjne dzialania w kraju i kontrowersyjne działania w polityce zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 18:39 bzenon1 napisał: >Kontowersyjne dzialania w kraju i kontrowersyjne działania w polityce > zagranicznej. ,,Dupolizy'' z PO i SLD + odpady z demokraci.pl ,SD(k)P(i)L i innych grupek typu ,,stop wojnie'' wyją na alarm ,że ,,kontrowersyjne działania'',,,Polska traci na nieodpowiedzialności Prezydenta'' i tak dalej ble ble ble. Polska ma wreszczie ,Prezydenta Polaka dla którego Polska a nie własna kieszeń i ,,sojusze''jest najważniejsza.Szwabom to sie nie podoba.Razem z nimi szczekają rodzime ,,dupolizy'',na tym forum też. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amanasunta53 15.08.06, 18:54 amanasunta53 napisał: > bzenon1 napisał: > > >Kontowersyjne dzialania w kraju i kontrowersyjne działania w polityce > > zagranicznej. > ,,Dupolizy'' z PO i SLD + odpady z demokraci.pl ,SD(k)P(i)L i innych grupek typ > u > ,,stop wojnie'' wyją na alarm ,że ,,kontrowersyjne działania'',,,Polska traci n > a > nieodpowiedzialności Prezydenta'' i tak dalej ble ble ble. > Polska ma wreszczie ,Prezydenta Polaka dla którego Polska a nie własna kieszeń > i > ,,sojusze''jest najważniejsza.Szwabom to sie nie podoba.Razem z nimi szczekają > rodzime ,,dupolizy'',na tym forum też. Takich polglowkow jak "bzenon1" lub szwabow czy tez "szwabolubnych" jest na tym forum mnostwo! Dla nich Polska jest fikcja. Ciesze sie, ze wreszcie mamy prezydenta, ktory reaguje prawidlowo na szwabskie prowokacje! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 18:49 W czasach zaborów służalcze zachowania wobec zaborców były normą i pytanie "Co sobie ambasady zaborców pomyślą" było normą u zdrajców, a teraz co napisze niemiecka szmatława gazeta najważniejsze, pilnowanie cudzych interesów, służlczość wobec Związku Wypędzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:29 Kika biedactwo, ty to nawet po polsku pisać nie umiesz, a chyba tez nie zauwazyłaś że wojna skończyła sie ponad 60 lat temu, a i zabory były w zeszłym stuleciu. Teraz mamy naszą nową IV Rzeczpospolitą a w niej przecież nie ma żadnych zaborców ani najeźdźców. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 Niemcy, przepraszam was za tego buraka 15.08.06, 18:42 którego część z nas wybrała wszystkim innym na prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ty parszywa świnio wyp.. do Berlina sracze lizać! 15.08.06, 18:45 witek040 napisał: > którego część z nas wybrała wszystkim innym na prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 hehehe po poziomie dowcipu widzę 15.08.06, 18:50 że mocherek się zagotował, to miło Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 No cóż, ty przede wszystkim nie znasz moich idoli 15.08.06, 19:02 a żeby ich poznac nalezy mieć nieco szersze horyzonty niz szerokość kruchty, więc nie obawiaj się nie grozi ci to i nie klnij tak bo nie dostaniesz rozgrzeszenia, ćwoku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Nawet witkom040 wybaczam bo nie wiedzą co 15.08.06, 20:20 piszą.Zawsze jest czas na nawrócenie.I zachowaj swoje inwektywy dla rodziny zakompleksiony biedny człowieku. witek040 napisał: > a żeby ich poznac nalezy mieć nieco szersze horyzonty niz szerokość kruchty, > więc nie obawiaj się nie grozi ci to i nie klnij tak bo nie dostaniesz > rozgrzeszenia, ćwoku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: witek040 15.08.06, 18:59 witek040 napisał: > hehehe po poziomie dowcipu widze że mocherek się zagotował, to miło Jesli uwazasz, ze takie dowcipy sa na miejscu, to pod deklem masz zupelnie poprzestawiane! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: witek040 15.08.06, 19:03 wet3 napisał: > witek040 napisał: > > > hehehe po poziomie dowcipu widze że mocherek się zagotował, to miło > > Jesli uwazasz, ze takie dowcipy sa na miejscu, to pod deklem masz zupelnie > poprzestawiane! A jak pod deklem próżnia? > Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 widzę że co argument to głupszy 15.08.06, 19:18 próżnia to pojęcie fizyczne i nie występuje wtedy, gdy zabraknie wody święconej w misie Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Styl waszeci czosnkiem pachnie ! 15.08.06, 20:24 witek040 napisał: > próżnia to pojęcie fizyczne i nie występuje wtedy, gdy zabraknie wody święconej > > w misie Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 widzę że umiesz juz czytać 15.08.06, 19:05 tylko jeszcze nie rozumiesz co przeczytałeś, własnie piszę że takie dowciy są nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
kentucky.schreit.ficken podziwiam ten komentarz 15.08.06, 19:10 naprawde od serca, spontaniczny i bez kartki Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 To premiera wolno burakiem nazwać? 15.08.06, 20:31 Bo to trzeci po polsku myslący premier od 1989 roku.A volksdeutche i semici w ryk! kentucky.schreit.ficken napisała: > naprawde od serca, spontaniczny i bez kartki Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: Niemcy, przepraszam was za tego buraka 15.08.06, 18:55 witek040 napisał: > którego część z nas wybrała wszystkim innym na prezydenta Według prawa niemieckiego matołku, ja też jestem wypędzona (moja mama jest ze wschodu), ponieważ przechodzi ten tytuł z pokolenia na pokolenie, a ty witku- włazidupku nie masz pojęcia co się dzieje za Odrą, a tylko Michnik ciebie prowadzi jak ślepca na manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 kika ale co mnie obchodzi twoja tragedia? 15.08.06, 19:13 jak chcesz to sie tam przeprowadź skąd cię wypędzono i kochaj swojego Łukaszenkę, w sumie nie wielę sie on różni od tych naszych buraków Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: kika ale co mnie obchodzi twoja tragedia? 15.08.06, 19:31 Jasne zajmuj się "tragedią" Niemców może coś ci skapnie z ich stołu. Mój dziadek siedział w sovieckim łagrze, babka na Syberii, a teraz taki witek- roztropek mnie wysyła do Łukaszenki, słów brak, co komuchy i Michnik zrobiły z mózgów niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
witek040 ja myślę że to powazna sprawa 15.08.06, 19:39 to prawdziwy cud że przeżyłas mając taką straszliwą historie rodziny, co prawda widać wyraźnie, że te przeżycia odcisnęły poważne piętno na twoim rozwoju umysłowym, ale nie przejmuj się, zamelduj o swoich kłopotach dzielnicowemu, może dostaniesz jakiś medal za ofiarnośc i odwagę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Re: ja myślę że to powazna sprawa 15.08.06, 19:50 Ty od Niemców też dostaniesz ale kopa Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k dolaczam sie do przeprosin 15.08.06, 19:05 na pocieszenie wiedzcie,ze znaczna czesc Polakow nie znosi tych matolkow Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 O ....po angielsku, Padam na twarz. 15.08.06, 19:02 patthecat napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 18:55 Autor komentarza Frank Herold zastrzegł na wstępie, że uwagi do wystawy są jak najbardziej uprawnione. "Kto prezentuje publicznie swój sposób widzenia na wydarzenia, ten musi znieść sprzeciw" - czytamy. no więc o co chodzi? "Niemiecki dziennikarz dodaje, że prawo do wyrażenia dezaprobaty wobec wystawy ma również polski premier Jarosław Kaczyński. "Ale sposób, w jaki to zrobił, jest skandalem, zaś konsekwencje jego słów są bezprecedensowe"" no teraz szczena mi opadła.. a cóż ten przebrzydły Kaczor uiczynił? ech, wybiórcza... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: losiu4 15.08.06, 19:03 Frank Herold musial doglebnie przestudiowac Bolka-Walese i dlatego doskonale zrozumial jak interpretowac wyrazenie Bolka "jestem za, a nawet przeciw"! Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 I znów GW manipuluje tytułem... 15.08.06, 19:02 Było : "''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Kaczyńskiego" Jest : "Prasa: Skandaliczna reakcja Kaczyńskiego" Zmieniony tytuł jest jeszcze bardziej obiektywny... I jak zwykle macie w d...pie postujących zmieniając reguły (tytuły, treść artykułów) w trakcie gry (dyskusja na forum)... Podła manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Manipulacja manipulacją.... 15.08.06, 19:36 a gdzie kopulacja imć Karosława K.?I z kim? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Brawo ''Berliner Zeitung'' jechac z kaczkami 15.08.06, 19:04 wytykajcie im niekomptencje, indolencje, zasciankowosc, glupote niestety dla kaczek ich macki tam nie siegaja i moze byc problem bo jak sie irasiad znow zdenerwuje to bedzie mial problemy gastryczne ;) macie pelne poparcie normalnych Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Brawo ''Berliner Zeitung'' jechac z kaczkami 15.08.06, 19:56 to w sumie zalosna deklaracja i pelna desperacji - 'Berliner Zeitung' - to taki berlinski 'Fakt' - pismo dla idiotow. I nie pochlebiaj sobie - nie jestes normalna..... Odpowiedz Link Zgłoś