Dodaj do ulubionych

Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej

• hubar Żenada! 02.10.06, 03:26
      Szkoda, wielka szkoda. Myślałem, że choć Nike ma jakiś prestiż... a tu Masłowksa :-(
    • cygan37 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 05:05
      Brawo Dorotko!
      Gorące życzenia dalszej owocnej pracy.
      Cyganisko
    • zbyszkarp Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 06:51
      No, ba! Wielka radość i gratulacje dla pani Doroty! Bardzo się cieszę, że jej
      przypadła w udziale ta nagroda i bardzo podoba mi się uzasadnienie jury.
      Niecierpliwie czekam na kolejne książki Masłowskiej, mam nadzieję, że co
      najmniej równie dobre. Chociaż nie ma się co oszukiwać, po takim sukcesie
      laureatka musi odpocząć. Gratulacje!
    • pansloik Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 07:26
      Nagroda Nike sięgnęła dna. Albo kapituła nagrody chce się podlizać "młodzieży".
      Od 2006 ropku nagrodę Nike dostaje się za grafomanię. Teraz każdy może spróbować
      swoich siłe, niedługo pewnie nagrodę nike przyznawać będzie rzesza czytelników w
      głosowaniu audio tele i esemesowym. Ale czasy.
    • kinia102 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 08:17
      Podziwiam Masłowską za to, że potrafi swoim nowym językiem opisać naszą
      rzeczywistość jak nikt inny. Treść nie zawsze jast piękna. Ale może taka jest
      rzeczywistość a ja już jestem trochę stara i niektóre sprawy mnie zawstydzają.
      Gratuluję Dorocie nagrody i jury odwagi.
      • offkors Dorota demaskuje głupotę Polaków 02.10.06, 08:36
        Masłowska demaskuje sztuczność, fałsz i głupotę - to boli najbardziej tych,
        którzy się do tego poczuwają. Wielki szacunek dla bystrości i intelektu Doroty.
    • aasb Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 08:46
      Miłosz i Masłowska mają ze sobą tylko tyle wspólnego, że ich nazwiska zaczynają
      się na "M" No ale w polityce syf, to i w świecie sztuki też nie może być
      inaczej. Ciekawe jakimi kategoriami kierowało się jury przyznając tą
      nagrodę...nie ma już świętości...a ten kto porównuje Masłowską do Szymborkiej,
      czy Miłosza obraża ich. Nie mówię, żeby nie nagradzać młodych twórców nawet
      fajnie, że ktoś moze się cieszyć za młodu swoim talentem, a pieniądze z nagrody
      pomogą mu w rozwoju, ale proszę nie pozwólmy na rozwój takich "talentów" jak
      Masłowska...
      • bullowy Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 09:09
        Moje gratulacje dla Pani Doroty!!!,dla zakompleksionych nieudaczników tu
        piszących, gratulacje sięgnięcia dna w światowym kołtuństwie...
    • annubis74 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 09:36
      nie rozumiem fenomenu Masłowskiej
      Jak przeczytałam werdykt, chciałam dowiedzieć się o kryteriach przyznawania tej
      nagrody, ale zdaje mi sie ze to tylko subiektywna ocena jury czy też fundatorów
    • kosheen4 Nike tym samym przybiera taką rangę 02.10.06, 10:10
      w literaturze, jak w świecie muzyki pierwsza nagroda na festiwalu Eurowizja
      tyle
      • tles01 szlag trafił środowisko Rydzyka i PISokomuny! 02.10.06, 10:14
        to niekumata chołota!
    • julita28 Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 10:28
      Mein Got, Mickiewicz i Słowacki - tym razem zgodnie - w grobach z wściekłości
      się przewracają.
      • przemek05 Goethe sie przewraca... 03.10.06, 00:44
        Widzac to "Mein Got" :-)
    • keradk Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 10:39
      Zatem Nike siegnela poziomu fryderyka (czyli bruku) gdzie zaciekle boje
      prowadzi mandaryna z doda...na szczescie nie trzeba czytac tego chlamu co go
      nagradzaja. juz tylko komercha...
      • swan10 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 11:02
        Gratulacje !!
        Wspaniale bardzo sie ciesze i w koncu!!
        Mam nadzieje tylko ze ci co tak glosno krzycza przeczytali choc jedna linijke
        Pawia . Polecam
    • puzdrowiciel TAŚMY PRAWDY: Nike 2006 02.10.06, 11:49
      Taśmy prawdy! Reporterzy PUZDRA dotarli do zakulisowych knowań towarzyszących
      tajnym obradom Jury literackiej nagrody Nike 2006. Ich żarliwe filipiki w
      dramaturgiczną formę ubrał przejęty literacko Maciej Milach (neptyczny).
      WYSTĘPUJĄ: Henryk Bereza + Marek Zaleski + Izabella Cywińska + Tadeusz
      Drewnowski + Tadeusz Sobolewski + Piotr Wierzbicki.

Zapraszamy do lektury: <a href="www.puzdro.pl/poza/neptyczny-nike.htm"
      title="http://www.puzdro.pl/poza/neptyczny-nike.htm">http://www.puzdro.pl/poza/neptyczny-nike.htm</a>

PUZDRO Magazyn o Zabarwieniu Nadrealnym
      <a href="www.puzdro.pl" title="www.puzdro.pl">www.puzdro.pl</a>
    • nexen Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 12:05
      Jełi Masłowska była najlepsza - to chyba raczej świadczy jak "wysoko" wspieła
      się ta nasza "kultura". Z całym szacunkiem dla Masłowskiej - dla mnie jej
      pisarstwo nie wypada rewelacyjnie. Może tylko kilka artów dla gw było bardzo
      dobrych - ale proza?
    • jacekkrzysztof1 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 12:19
      Z całym szacunkiem dla Henryka Berezy, ale może trzeba "znać proporcjum"? Czyli
      historia jest o upadku standardów... A czemu nie w TV? Może było nudno i
      przewidywalnie, co?
      ja.
    • rtd5rtd Nike 2006 Air Max! 02.10.06, 12:30
      Nie wiedzialem ze Nike zajmuje sie akcjami charytatywnymi dla biedakow z wejcherowa.

Pozdrawiam Rumie , Janowo I Cistwe.

nARKA
      • fla Re: Nike 2006 Air Max! 02.10.06, 13:10
        "hej ludzie odłóżcie te noże" hehe
    • fla Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 12:39
      i bardzo dobrze
    • 2brat3 Miłosz się w grobie przewraca !!! 02.10.06, 12:48
      "W jednym rzędzie z Miłoszem" ???
      To już nie przesada - to KPINA ...
      • jolkkaa Paw...to bardzo dobry tytuł! Gratulacje! 02.10.06, 14:20
        Paw królowej! Fajnie, że jest kolejna ksiązka!

A wkoło są też inne pawie (ich genezą nie jest talent)...pawie blogowe..pawie
        forumowe...pawie chatowe...pawie dziennikarskie..pawie polityczneee...pawie...
    • toja3003 Niech zgadnę: ci jurorzy to przeważnie 02.10.06, 13:41
      Niech zgadnę: ci jurorzy to przeważnie starsze osoby, które nie słuchają hip-
      hopu, nie korespondują SMS-mi, nie czatują w internecie i nie mają
      bezpośredniego kontaktu ze środowiskami ludzi bardzo młodych - a do takich
      należy laureatka, która język tych środowisk (w tym zdegenerowanych) zna i się
      nim zupełnie zwyczajnie posługuje. Natomiast dla starszych pań i panów jest to
      niezwykle „odkrywcze i świeże”. No to m ł o d z i panowie i panie, chudzi
      literaci, do dzieła! A wniknąć w środowisko wojskowej fali, więziennej
      grypserki, polskawego języka emigrantów, polskich Ukraińców, Tatarów czy Żydów
      albo gwary uczniowskiej a potem tylko czekać aż spisane tym językiem dzieło
      zostanie ostemplowane etykietką „Nowość”.

I dodam, że wcale nie krytykuję tu werdyktu tylko staram się rozszyfrować jego
      motywacje. Podobnie było z nagrodami dla Hłaski (choć wtedy, jakże
      nieprawdziwie!, jego robociarscy bohaterowie nie mogli rzucać „mięsem”), bo był
      pierwszy z zapisem życia pewnych środowisk, czy z Sapkowskim, bo pierwszy na
      dużą skalę wypełnił lukę w polskiej literaturze, jaką był brak fantasy
      (wcześniej była tylko „twarda” s-f w stylu Lema i spółki – zresztą bardzo
      dobra).
    • kosa811 Cóż, Polak-ciemniak jak nie rozumie to nienawidzi 02.10.06, 14:09
      Masłowska jest inna więc należy ją zaszczuć
      • elring Re: Cóż, Polak-ciemniak jak nie rozumie to nienaw 02.10.06, 14:18
        kosa811 napisał:

> Masłowska jest inna więc należy ją zaszczuć

Chciałabym zauważyć, że Nike nie przyznaje się za oryginalność poglądów / stylu
        życia / wyglądu / sposobu ubierania się / wyznania , tylko za wartość
        artystyczną tworzonej przez kandydata literatury.
        • pepaipu Re: Cóż, Polak-ciemniak jak nie rozumie to nienaw 02.10.06, 14:25
          Mam pytanie w związku z "wartościa artystyczną tworzonej przez kandydata literatury": czy twoim zdaniem wartość stworzonej przez Masłowską literatury jest taka sama w każdym fragmencie jej dzieła, czy też w pewnych częściach jest ona bardziej skondensowana a w innych, że tak powiem, bardziej rozwodniona? Czy mógłbym tez prosić o uzasadnienie ewentualnej odpowiedzi?
          • elring Re: Cóż, Polak-ciemniak jak nie rozumie to nienaw 02.10.06, 15:48
            > Mam pytanie w związku z "wartościa artystyczną tworzonej przez kandydata
            litera
            > tury": czy twoim zdaniem wartość stworzonej przez Masłowską literatury jest
            tak
            > a sama w każdym fragmencie jej dzieła, czy też w pewnych częściach jest ona
            bar
            > dziej skondensowana a w innych, że tak powiem, bardziej rozwodniona? Czy
            mógłby
            > m tez prosić o uzasadnienie ewentualnej odpowiedzi?

Moja wypowiedź miała charakter ogólny. Odniosłam się do wypowiedzi forumowicza
            który uznał, że Masłowska jest krytykowana za "inność". Chodziło mi o to,
            że "inność" bądź jej brak nie powinny stanowić kryterium
            przyznawania "najbardziej prestiżowej polskiej nagrody literackiej". Jeśli
            Masłwoska jest krytykowana - to niekoniecznie dlatego, że jest "inna", a może
            po prostu dlatego, że źle pisze. Jeśli ktoś chce Masłowskiej bronić - to nie z
            powodu jej "inności": zamiast tego powinien zaś przedstawić argumenty na rzecz
            tego, że pisze ona dobrze. Jeśli broniący tak uważa.

Jeśli chodzi o mnie - "Pawia" czytałam tylko we fragmentach. Na ich podstawie
            trudno się wypowiadać. Ale jeśli były one reprezentatywne - to z chęcią
            podpisałabym się pod opinią jednej z osób powyżej: że styl Masłowskiej jest
            może oryginalny na tle współczesnej literatury polskiej, ale nie na tle kultury
            hiphopowej, internetowej, ogólnie - młodzieżowej. Szczerze mówiąc, wydaje mi
            się, że skoro nagrodzono Masłwoską, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby
            nagrodzić zbiór tekstów utworów hiphopowych (o ile takowy zostałby wydany).
            Moim zdaniem wartość literacka niektórych przewyższa sporą część tego, co można
            znaleźć na półce z poezją współczesną w ksiegarni.

I tyle.
    • blq tylko po co ten papieros.... 02.10.06, 14:11
      ... a na drugim zdjęciu dymek.

jakiś "image", a jesli tak, to raczej niskich lotów....
    • pepaipu W kolejnych wydaniach proponuję zmienić tytuł 02.10.06, 14:32
      z "Pawia królowej" na "Bluzg Masłowskiej". DZięki nagrodzie NIke ta książka będzie miała szansę zapoczątkować nowy nurt w literaturze polskiej, tzw. bluzg artystyczny. Polecam zwolennikom psychicznego masochizmu.
    • defacto20 Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 14:34
      BRAWO DOROTA!!!
      Świetna książka!!!
      GRATULUJĘ!!!
      ika
      • mojboze Re: Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 15:29
        Czytając "Wojnę..." zastanawiałam się, jak to możliwe, że to ponoć autorka
        "mojego" pokolenia, posługująca sie "moim" językiem", odkrywajaca
        "moją"rzeczywistość...
        To ciekawe, ale nikt z moich przyjaciół nie identyfikuje się z opisanym przez
        Masłowską światem.
        Nie wiem, czy jej druga ksiażka jest dobra, bo ta pierwsza tak mnie znudziła, ze
        drugiej nie tknę.
        Zgoda, szanuję zdanie innych "zachwyconych", ale jeśli "Paw..." jest podobny w
        stylu do "Wojny..", to chyba też napiszę książkę, opiszę żuli spod bloku,
        fantazyjnie poprzekilnam i nagle będę wielkim talentem literackim...Szkoda słów.
        • przemek05 Re: A pisz, a pisz! 03.10.06, 00:17
          Jak cos napiszesz, to daj znac. Jesli jednak to Twoje pisanie ma byc w stylu
          Twojej wypowiedzi, to nie rokuje wielkiego sukcesu...
    • maa7 zazdroszczą 02.10.06, 15:39
      Wyrazista, odkrywcza, a przede wszystkim GĘSTA proza. Gratuluję Masłowskiej i
      życzę jak najmniej złośliwych uwag od autorów, którzy też chcieliby mieć "to
      coś".
    • vvoitek BrawOŚci 02.10.06, 16:00
      Niech żyje niech życie! Masłowska do masła! Radości ty nasza literacko
      rozgarbiona! Piękności ty nasza polskością popuszczona! Pisz dalej pirz piż!
      Mycie czy tać będzie my.
      ---

new-art.blogspot.com
    • jan.mars Naje Marsjan 02.10.06, 16:35
      No ale Air Jordanow nie dostala. Nie wiedzialem ze literatura to tez sport i
      nike sponsoruje. Teraz laska wypusci linie swoich wlasnych Air Ksiazek.
    • motyllo Nike 2006 dla Doroty Masłowskiej 02.10.06, 17:00
      ale obciach dla Pilcha, Miłosza i reszty laureatów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka