heraldek 15.10.06, 22:22 Moze Chinczycy wzieliby z Ameryki rowniez inne smieci.... ....mafie chinska i Chinatown-y......... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdateclaw aż chce się powiedzieć: Naaaaaaaaaaareszcie! 15.10.06, 23:24 to społeczeńswo będzie odgrywać coraz wiekszą rolę na świecie. Ja się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: aż chce się powiedzieć: Naaaaaaaaaaareszcie! 15.10.06, 23:45 za paredziesiąt lat będzie odgrywać największą. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: aż chce się powiedzieć: Naaaaaaaaaaareszcie! 16.10.06, 02:16 Całkiem prawdopodobne, bo to może być wtedy jedyne społeczeństwo na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Może Chinczycy zaczną cenić kobiety 16.10.06, 05:56 Dotychczas wielu Chinczykow traktowało urodzenie dziewczynki jak nieszczęście. Wiele dziewczynek było porzucanych, trafiało do sierocińców. Może teraz to się zmieni. Może kobiety będą traktowane na równi z mężczyznami. Odpowiedz Link Zgłoś
deedeebg zapomnij.w polsce kobiety sa dalej traktowane 16.10.06, 08:40 jako zlo konieczne, a co dopiero w Chinach, w ktorych ogrom spoleczenstwa jest zabobonny i niewyksztalcony. Odpowiedz Link Zgłoś
stevexxx Re: Może Chinczycy zaczną cenić kobiety 16.10.06, 09:29 Nie zapomnijmy o dziewczynkach zabijanych przed urodzeniem (to w miastach, gdzie są dostępne badania prenatalne)lub topionych po urodzeniu (to na wsiach, gdzie nie ma dostępu do badań prenatalnych). Oczywiście nie jest to chińska specyfika, tylko jeden z powszechnie spotykanych zwyczajów w Azji Południowo- Wschodniej. Co do równouprawnienia kobiet w Chinach to jestem za. Ale po jednym artykule chyba to nie nastąpi ;) Stosunek do kobiet jest dość mocno zakorzeniony w kulturze i sądzę że zmiany pod tym względem nie nastąpią szybciej niż zmiany w polskiej mentalności. Np. upowszechnienie wśród rodaków wrzucania śmieci do kosza. Zresztą czemu miałoby się to zmieniać. Pamiętajmy że wymysły typu wolność polityczna, równouprawnienie kobiet, prawa człowieka, są czysto europejskie. Powinniśmy wykazywać tolerancję dla odmienności kulturowej innych społeczeństw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
akermanski Re: Może Chinczycy zaczną cenić kobiety 16.10.06, 13:38 Bardzo lubie takie opowieści o ludziach, którym się udało. Poprawiają mi humor. Kiedyś w kablówce miałem telewizję Arirang pełną takich reportaży z Korei Północnej. Oglądałem ją przy śniadaniu i do pracy wychodziłem naładowany pozytywnymi emocjami i chęcią pomocy innym ;-) Przy okazji osłuchiwałem się z angielskim. Szkoda, że ją skasowali. Podobno nikt jej nie oglądał. ...................... Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Może Chinczycy zaczną cenić kobiety 16.10.06, 15:04 > takich reportaży z Korei Północnej. :) Ta wypowiedz, to chyba ironia ? - niezla! Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt Re: aż chce się powiedzieć: Naaaaaaaaaaareszcie! 16.10.06, 06:50 Najwyrazniej ich nie znasz... Jescze bedziesz blagac Boga, zeby cos z tymi Chinczykami zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
stevexxx Re: aż chce się powiedzieć: Naaaaaaaaaaareszcie! 16.10.06, 09:17 Magdateclaw, chyba nie mieszkasz w Chinach? Bo ludzie, którzy tam kilka lat pomieszkali mają znacznie mniej entuzjastyczne podejście do ich społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tango9 Kobieta na pierwszym miejscu listy chińskich mi.. 16.10.06, 03:18 A tyle mamy śmieci w Polsce... Za niedługo będą odpady po kaczkach. Szkoda, że nie znam chińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
shmoo Błąd dziennikarzy Gazeta 16.10.06, 06:53 Wydaje mi się, że błędne jest napisanie, że Oprah Winfrey ma majątek wart tylko $200 mln. Już jakiś czas temu został on oszacowany na 1 miliard. Można o tym przecyztać chociażby tu: www.forbes.com/lists/2005/11/O0ZT.html Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Kobieta na pierwszym miejscu listy chińskich mi.. 16.10.06, 07:21 Zapewne utylizowala tez rzesztki WTC, kiedy chciano zatrzec wszelkie slady zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_murzyn Też byłbym bogaty gdyby moi pracownicy dostawali 16.10.06, 08:12 miske ryżu za 12 godzin pracy dziennie przez 7 dni w tygodniu . Odpowiedz Link Zgłoś
grzeniua Re: Też byłbym bogaty gdyby moi pracownicy dostaw 16.10.06, 10:41 no i co??? mozna nie byc VIPem tego swiata, nie maczac lap w ropie, nafcie czy gazie i sie dorobic.. GRATULACJE! Odpowiedz Link Zgłoś
mkesy Re: Rocznica wyboru Polaka na Papieża !!! 16.10.06, 12:10 może byście tak coś zamieścili o tej ważnej dla wszystkich Polaków rocznicy. Chętnie podyskutuje. To tak odnośnie tematu. Jestem zbulwersowany na internetowej stronie takiej gazety ani mru mru w tym temacie. To trzeba mieć tupet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Kobieta na pierwszym miejscu listy chińskich 16.10.06, 13:13 Piekny kraj. Adios i hasta nunca. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 heraldek... 16.10.06, 14:37 napisales: Moze Chinczycy wzieliby z Ameryki rowniez inne smieci....mafie chinska i Chinatown-y... Ja bym dodal i bande polaczkow-roboli z toba na czele (...jezeli tam jestes, a jezeli cie tam nie ma, to zwyczajnie nie wypowiadaj sie za Amerykanow i nie sugeruj tego co wywozic z ich kraju, brzmi to zenujaco w twoich ustach). Odpowiedz Link Zgłoś
soulbaker Chiny - przyszła potęga gospodarcza świata. 16.10.06, 14:44 Chiny są teraz najszybciej rozwijającym się gospodarczo państwem na świecie. Ma w sobie wielki potencjał rynkowy. Narazie się śmiejecie i myślicie, że Chiny to jeden wielki śmietnik, ale oni jeszcze wyjdą na swoje... Zjedzą nas żywcem. :P Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Kobieta na pierwszym miejscu listy chińskich mi.. 16.10.06, 15:02 > Przeciętnie Chińczyk ma 1200 dol. Watpie, ze przecietnie. (setki milionów rolników i najemników). To jest "az" sto dolarów miesiecznie. Porównaj np. Ukraina czy Bialorus. Nie wierze w ta liczbe. Jak i w ogóle "eksplozyji" ekonomicznej w Chinach nie da sie zignorowac. Ale nazywanie tego fenomenu "gospodarka", to gruba przesada. Podobnie jak np. nazywanie aktualnej sytuacji w Rosji "demokracja". Najpierw chinska "gospodarka" sie rozpieprzy, a potem Chiny sie rozsypia. Nikt nie zna dnia ani godziny nastepnego - pewnego - crashu finasowego ! A rachunek zaplacimy my, bo niesamowite masy chinskich migrantów przybeda do Europy w nadzieji na lepsze zycie. Najpierw do kuzynów w BeNeLuksie i Liverpoolu, a potem cala Europa. Zatrucie srodowiska, wyzysk, handel ludzmi, gigantyczna prostytucja, wywlaszczanie, obozy, egzekucje, cenzura, zastraszenie,......... - tylko chwilowe materialistyczne omamienie chinskim "wirtschaftswunder´em", po wielkim BOOMie przyjdzie wielkie BUM! I to nie za sto lat....... Odpowiedz Link Zgłoś
zoran4 Kobieta na pierwszym miejscu listy chińskich mi.. 16.10.06, 20:46 Prosze Pani....prosze zabrac te PL smieci z pierwszych stron gazet....."Dziekue baldzo"........ Odpowiedz Link Zgłoś