plorg 16.10.06, 07:31 "BA zezwala swoim pracowniczkom nosić na widoku chusty i sikhijskie turbany, bo - jak tłumaczy - nie da się ich ukryć." ---------------------------------- Czy jak zawsze sa rowni i rowniejsi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titta Re: Brytyjczycy chcą, by muzułmanki przestały zak 16.10.06, 12:48 Im wiecej mam doczyninia z Muzlumankami tym bardziej widze, ze chusty - na twarzy, w krajach zachodnich - nie maja wiele wspolnego ze zniewolniem kobiet, a sa wyrazem pogardy. Takie kobiety zwykla zachowuja sie glosno i wyzywajaco. Sa wrecz agresywne. Zwykle sa urodzone na zachodzie, nie rzadko w mieszanych rodzinach. Ich chusty to prowokacja. I tak jak z kazda prowokacja najlepsza walka jest ignorancja. A niech nosza na zdrowie- to im jest w tym niewygodnie. Tyle, ze spoleczenstwo nie jest na tyle dojrzale, zeby na prowokacje nie reagowac. Inny problem to brak integracji. Jestem czlonkiem kosciola, ktory skalda sie z dwuch czesci: szweckiej i miedzynarodowej. I nie ma takiej sily, ktora zmusila by "kolorowa" mlodziez, urodzona tutaj,mowiaca i myslaca po szedzku, chodzaca do szwedzkich szkol, do wspolnych zajec i wspolpracy ze Szwedami: "Bo oni sa inni". Jesli tak sytuacja wyglada w kosciele, gdzie ludzi laczy przeciez religia, swiatopoglad i powinna byc jednosc, to o ile gorzej jest w spoleczenstwie, gdzie powodow podzialow jest znacznie wiecej? Integracja to bzdura i mit. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak bez mundurków.... 16.10.06, 18:14 Jakoś nie pojawiła się poprzednia wersja mojego komentarza, więc ponownie... Ciekaw jestem jaka jest opinia w tej sprawie polskich zakonnic - katechetek w szkołach? Przed laty nad Bałtykiem gorzko mi skarżyła się zakonnica, iż ksiądz może biegać po plaży w krótkich majtkach, w nocy bawić się na dyskotece w garniturze, zaś ona musi chodzić "opakowana" od pięt po czubek głowy Na pociechę zaproponowałem, że zrobię jej zdjęcie - niemal jak muzułmance, niemal jak na Saharze... Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: bez mundurków.... 16.10.06, 20:11 Jest kilka drobnych roznic. Katechetki nie zkrywaja twarzy. Katechetki nie ucza angielskiego. Wybraly zakon z wlasnej woli. W kazdej chwili maga z niego wystapic. Muzulmanki nie maja zadnego wyboru, no chyba ze jeden: islam albo smierc. Od urodzenia sa ludzmi(?) drugiej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 A KTORA z sikhijskich dam nosi turban? Moze GW 16.10.06, 19:09 mnie oswieci? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: A KTORA z sikhijskich dam nosi turban? Moze G 16.10.06, 21:25 Z tym turbanem to oczywiscie bzdura, ale musze powiedziec, ze "polityczna poprawnosc" w wydaniu brytyjskim tez zaczyna byc bzdurna. Czytalam dzisiaj w Dzienniku, ze jakas 14-latka byla przesluchiwana przez policje na okolicznosc rasizmu, bo w panstwowej! szkole chciala pracowac w grupie dzieci mowiacych po angielsku. Inny dzieciak, chlopiec 11-letni odpowiadal przed sadem za nazwanie jakiegos muzulmanskiego rowiesnika terrorysta. Co z tego, ze dzieciakow nikt nie skazal, juz samo przesluchiwanie musialo byc dla nich duza trauma. Jezeli to prawda, to to jest jakies szalenstwo. Widze, ze gdybysmy pisali na forum jakiejs brytyjskiej gazety to 80% z nas siedzialoby juz w wiezieniu za rasizm. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Guzik prawda - GW wycina mi to, czego zaden 16.10.06, 21:32 brytyjski redaktor mi nigdy nie tknal:)CO "Dziennik" na temat UK wypisuje, to sam Pan Bog wie - za wyzwiska, chocby najgorsze, odpowiada sie w UK przed kolegium , nie przed sadem, a grzywna nie przekracza 50 funtow - w przypadku doroslych. 14-latka zas nie mogla zajmowac sie ZADNA grupa dzieci w zadnej szkole, bowiem zabrania tego PRAWO:) A tak naprawde to przed sadem stanal (i zostal skazany na dozywocie) 15-latek, ktory zamordowal 11-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Guzik prawda - GW wycina mi to, czego zaden 16.10.06, 21:47 Wiesz Elita, Anglia to taki piepszony kraj, ale mi si podoba, bo ty pochodzisz z Ejre Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 A ty mnie nie - bo pochodzisz z zakaly EU,krazacej 16.10.06, 22:34 po calej Europie po prosbie. Mnie u Brytow podoba sie jedno - ASBO nakladane przez sady na ZEBRAKOW:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: A ty mnie nie - bo pochodzisz z zakaly EU,kra 16.10.06, 22:41 łżesz elyto, ja nigdzie po prośbie nie chodzę, ja na każdy grosz ciężką pracą zarobiłem. Nie tak jak Angole co obdzierali ze skóry, murzynów z Afryki. I Chinczyków. Przypomij sobie historię sowjego ukochanego barbarzyńskiego kraju. lze_elita.74 napisał: > po calej Europie po prosbie. Mnie u Brytow podoba sie jedno - ASBO nakladane > przez sady na ZEBRAKOW:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Nie, nieuku: to Murzyni w Ameryce bija:) Tak to 17.10.06, 00:16 jest, gdy sie jezykow nie zna i prasy obcej sie nie czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Nie dość, że putinówka 17.10.06, 00:18 to jeszcze rasista:)))) W ambasadzie niedouczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Ale za to w Hamryce byli. Bo my nie dumb Poles - 17.10.06, 00:26 do USA bez wizy:) Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ale za to w Hamryce byli. Bo my nie dumb Pole 17.10.06, 00:31 I czego się cieszysz, twoje rasistowskie przekonania wyszły na wierzch. Możesz zakończyć bytność na tym forum, myślę, że nie cała twoja twórczość zostanie skasowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Guzik prawda - GW wycina mi to, czego zaden 16.10.06, 23:48 lze_elita.74 napisał 14-latka zas nie mogla zajmowac sie ZADNA grupa dzieci w zadnej > szkole, bowiem zabrania tego PRAWO:) A tak naprawde to przed sadem stanal (i > zostal skazany na dozywocie) 15-latek, ktory zamordowal 11-latka. Chyba mnie nie zrozumiales. Po polsku mowi sie, ze dzieci "pracuja na lekcjach", co nie znaczy, ze sa zatrudnione w szkole, ale, ze ucza sie na lekcjach. Czasami wykonuja jakies prace w grupach i tej dziewczynce cos kazano robic wspolnie z kolezankami nie chcacymi mowic po angielsku. Moze i jakis 15-latek zamordowal 11-latka, ale mowilismy o czym innym. Mowilismy o politycznej poprawnosci doprowadzonej do absurdu, nawet w szkolach. Widze, ze dobrego imienia UK bronisz "wlasna piersia" ;) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Irlandzka? Stuknij sie w glowe:) Ale co prawda, to 16.10.06, 23:54 prawda - w mediach brytyjskich ni slowa o tym "Dziennikowym" wydarzeniu. A poza tym wyobrazasz sobie, by jakas Pakistanka mogla dojsc do przedostatniej klasy chocby gminnej comprehensive BEZ ZNAJOMOSCI ANGIELSKIEGO? I dlatego, znajac ten kraj, mowie, ze "Dziennik" bredzi na uzytek polskich ksenofobow. I tyle. De facto wyglada to tak, ze dzieciaki azjatyckie maja klopoty w tzw. junior school, jako 4-5 latki, ale do 10 roku braki jezykowe wyrownuja, by potem - o dziwo - w nauce przodowac. Nie znam ekstremy, ale normalni Pakis bardzo stawiaja na nauke dzieci i z ich szkolnych sukcesow sa bardziej dumni, nizli Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota W kwestii formalnej 16.10.06, 19:41 A żurnaliści nadal nie odróżniają chusty od zasłony (kwefu, czarczafu). Słownika jęz. polskiego w redakcji zabrakło? Chusta - «duża chustka, zwłaszcza służąca kobietom do okrywania się» chustka - «kwadratowy lub trójkątny kawałek tkaniny stanowiący nakrycie głowy lub służący do ozdoby, do użytku osobistego itp.» zasłona - 5. «kawałek materiału zasłaniający twarz kobiety, np. kwef lub woalka» Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Swieta racja,ale w GW - jak w calej Polsce - tylko 17.10.06, 00:34 mysla, ze jezyk angielski znaja. W istocie nie widza roznicy pomiedzy dozwolonym "scarf" i "veil", o ktory toczy sie spor. Nb. Chyba stanie na tym, o czym pisalem w innym watku - czarczafy muzulmanek podciagnie sie pod ogolny zakaz zaslaniania twarzy w miejscach publicznych: od bankow po sklepy (zakaz wchodzenia do takich przybytkow w helmach motocyklowych, balaclavas, maskach etc juz od dawna obowiazuje). Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Zejdź z tego forum 17.10.06, 00:36 już przedstawiłeś swoje rasistowskie poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Polskie jezykowe nieuki moglyby sie zainteresowac 17.10.06, 00:39 chocby tym tekstem: uk.news.yahoo.com/16102006/325/kelly-urges-action-muslim-extremism.html Chocby w imie tu reklamowej "duchowej jednosci" Kwaczorow i Brytyjczykow:))) Odpowiedz Link Zgłoś