Dodaj do ulubionych

Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołach

02.11.06, 16:19
Co to znaczy "zakaz używania komórek w szkołach"? Czy w takim razie
nauczyciele albo personel administracyjny też nie będzie mógł nosić ze sobą
telefonu?! Albo coś niedokładnie relacjonujecie, albo paranoja sięga zenitu.
Obserwuj wątek
    • antypacyfista Giertych ma racje 02.11.06, 16:21
      koniec z "owsiakizmem" i robta co chceta w szkolach
      • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 16:25
        może i racje ma, ale zabiera się od d. strony
        • zyrafa-bez-szyi Re: Giertych ma racje 02.11.06, 18:17
          nie jestem w zadnym razie fanka Giertycha, ale w koncu trzeba ukrocic te rewie
          mody, ktora odbywa sie w szkolach, to totalne rozpasanie i rozwydrzenie
          dzisiejszych nastolatkow. To co sie dzieje w szkolach jest szokujace, a skala
          zjawiska bynajmniej nie marginalna! I prosze nie opowiadac bzdur
          o "liberalizmie" i innych "wolnosciach jednostki", bo do tego trzeba dorosnac!
          A ci "uczniowie", a raczej mlodociani bandyci, ktorzy znecaja sie nad swymi
          rowiesnikami nie maja o tym zielonego pojecia! Rygor musi byc, bo w przeciwnym
          razie niedlugo takie "bezstresowe wychowywanie" mlodych ludzi doprowadzi do
          tego, ze bedziemy sie bali w bialy dzien wychodzic na ulice, by sie nikomu nie
          narazic nie-takim-jak-trzeba spojrzeniem!! Mlodych, nie uksztaltowanych jeszcze
          osobowosciowo ludzi trzeba wychowywac, a nie rozpuszczac. I tu Giertych ma
          racje.
          • izabela.buziaczek Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 18:35
            Masz calkowita racje. Ja takze jestem za mundurkami i za zakazem uzywania
            komorek w szkole. Na co gowniarzom telefony w szkole? Kiedys nie bylo tego
            badziewia i byl wiekszy spokoj szkole. Uczen ma sie skupic na lekcji, a nie na
            sms-ach, ktore dostaje co 5 min. Rownie dobrze uczniowie mogli by przynosic ze
            soba laptopy, iPody i inne urzadzenia "niezbedne do nauki w szkole". A co do
            wygladu, to jak wspomnialam powyzej, obowiazkowo mundurki, zakaz makijazu
            rzucajacego sie w oczy (naturalny moze byc).
            • dagma15 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 19:18
              dobra, moze byc zakaz makijazu, ale niech nauczyciele tez dostosują się do tego
              zakazu i nie przychodzą do szkoły wymalowani jak na bal przebierańców w
              spodnicy ledwo za tyłek i dekoldem po brzuch. do tego odbierają telefony na
              lekcji przy całej sali lub plotkują z inną nauczycielką. i prosze mi nie mówić,
              że jestem nastolatką i to jak nauczyciele przychodzą do szkoły to nie moja
              sprawa. nauczyciele przede wszystkim mają być dla nas wzorem, a co to za wzór,
              który nie przestrzega zasad, po za tym szkoła to ich miejsce pracy, a do pracy
              należy chodzić ubranym schludnie i skromnie. do ekstrawagancji w pracy mają
              prawo tylko prostytutki. po za tym, wy dorosli chcecie, abysmy starszych
              szanowali i wogóle, a wy to co? myślicie, że wolno wam wyzywać nas od głombów i
              debilów (tak jak np. niektórzy nauczyciele w szkołach), jeżeli mamy was
              szanować, to wy też nas szanujcie. a nie że Bogu winna dziewczyna jest wyzywana
              od najgorszych tylko dlatego że nie rozumie funkcji! mówicie, że młodzież jest
              rozwydrzona itp, ale najpierw spójrzcie na siebie.
              • wd_07 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 21:17
                nie będę tu polemizował z pomysłami Giertycha bo to już kwestia indywidualnych
                poglądów

ciekawe, że ten wysyp pomysłów obserwujemy tuż przed wyborami samorządowymi

Prawda jest taka, że z tych wszystkich pomysłów i tak żaden nie zobaczy światła
                dziennego - z dużej chmury mały deszcz. Podstawowy problem - no ok, wprowadźmy
                ochronę/monitoring do każdej szkoły, zróbmy szkoły dla trudnej młodzieży, tylko
                skąd wziąć na to pieniądze ? Tego już minister Giertych nie mówi.

Może lepiej powstrzymać się z opiniowaniem dopóki do sejmu nie trafi jakaś
                (miejmy nadzieję) dobrze przygotowana ustawa, z zapleczem finansowym - wtedy
                można debatować.
              • europa130 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 21:59
                dagma15 napisała:

> dobra, moze byc zakaz makijazu, ale niech nauczyciele tez dostosują się do
                tego
                >
                > zakazu i nie przychodzą do szkoły wymalowani jak na bal przebierańców w
                > spodnicy ledwo za tyłek i dekoldem po brzuch. do tego odbierają telefony na
                > lekcji przy całej sali lub plotkują z inną nauczycielką. i prosze mi nie
                mówić,
                >
                > że jestem nastolatką i to jak nauczyciele przychodzą do szkoły to nie moja
                > sprawa. nauczyciele przede wszystkim mają być dla nas wzorem, a co to za
                wzór,
                > który nie przestrzega zasad, po za tym szkoła to ich miejsce pracy, a do
                pracy
                > należy chodzić ubranym schludnie i skromnie. do ekstrawagancji w pracy mają
                > prawo tylko prostytutki. po za tym, wy dorosli chcecie, abysmy starszych
                > szanowali i wogóle, a wy to co? myślicie, że wolno wam wyzywać nas od głombów
                i
                >
                > debilów (tak jak np. niektórzy nauczyciele w szkołach), jeżeli mamy was
                > szanować, to wy też nas szanujcie. a nie że Bogu winna dziewczyna jest
                wyzywana
                >
                > od najgorszych tylko dlatego że nie rozumie funkcji! mówicie, że młodzież
                jest
                > rozwydrzona itp, ale najpierw spójrzcie na siebie.
                >gdybys byla moim dzieckiem to za takie bzdury dostala bys tak w dupe az by ci
                krew szyje spryskala gowniara jestes i tyle .
                • jjr44 rodzic psychopata? 02.11.06, 22:16
                  Ten tekscik bardzo mi się podoba:

> >gdybys byla moim dzieckiem to za takie bzdury dostala bys tak w dupe az by
                  > ci
                  > krew szyje spryskala gowniara jestes i tyle .

sado-maso-pedofilia?

• antonioni1 Re: rodzic psychopata? 03.11.06, 07:32
                    > sado-maso-pedofilia?
                    >
                    On/ona tak pisze, bo nie ma dzieci.
                    • plaszcz Giertych zabija ludzki indywidualizm, wszyscy mają 03.11.06, 13:49
                      być tacy jak system narzuci, w myśl 4 rzeczpospolitej, jak na plakatach "obywatel 4 RP" z przyklejonym szczęściem na twarzy
                • lahdaan Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 23:09
                  Cywilizacja skonczy sie wtedy kiedy do glosu dojda pedagodzy tacy jak Ty..
                • dagma15 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 03.11.06, 19:50
                  gdybys byla moim dzieckiem to za takie bzdury dostala bys tak w dupe az by
                  > ci
                  > krew szyje spryskala gowniara jestes i tyle .

to nie są bzdury, tylko polska rzeczywistość, wielu z was narzeka na mlodziez
                  ale tak naprawde nie macie odwagi spojrzec na siebie,
                  jak ma zachowywac sie dzieciak, ktory widzi lub slyszy podobne rzeczy, ktore tu
                  wymieniasz, jesteś jednym z takich właśnie ludzi, ludzi, którzy niszczą swoje
                  życie, a potem obwiniają oto swoje dzieci, mówiąc, że to przez nie. gdybym
                  rzeczywiscie była twoim dzieckiem i zrobiłbyś to co mówisz, to skończyłbyś w
                  pace, bo nie zostawiłabym tego zwykłemu losowi. myślisz, że możesz wygadywać
                  takie rzeczy, że zaszpanujesz tym i inni będą cię powidziwiać? nie jesteś
                  lepszy od kiboli, chuliganów i innych popaprańców z poprawczaka, czy więzienia.
              • fritz_fritz co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie......... 02.11.06, 23:06
                pasuje to przyslowie jak ulal..........
                a po angielsku to sie mowi:
                don't do what I do but do what I say..........
                • lahdaan Re: co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie.... 02.11.06, 23:15
                  Po pierwsze:

sfera semantyczna obu powiedzen jest rozna.

Po drugie:

To zalezy czy chcemy by nasi wychowankowie byli:

a. gorsi niz my
                  b. tacy jak my
                  c. lepsi niz my

Fritzu co wybierasz?
                • szatan33 Re: co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie.... 02.11.06, 23:35
                  Jest jeszcze jedno przysłowie:
                  Szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie.
                  I co ty na to?
              • tusiak79 tak tak tak 02.11.06, 23:08
                Zgadza sie, niektorzy nauczyciele faktycznie daleko maja do wzoru dla swoich
                uczniow.. Sama jestem nauczycielem i niejeden raz wstyd mi bylo.. Na przyklad,
                niektorzy uczacy nieustannie biegaja po liceum i tepia palaczy wsrod uczniow, a
                potem na dlugiej przerwie sami na dyma wyskakuja i az sie za nimi kurzy jak z
                kanciapy wychodza. No i jak potem wytlumaczyc uczniowi ze palenie jest be???
                Albo panie wuefistki, przezroczyste leginsy i przeswitujace stringi.. no
                popatrzec moze i fajnie, ale jak taka potem grzmi na radzie ze dziewczyny
                nieodpwiednio ubrane sa to smiech na sali. Ech...
              • janma46 Re: Nie potrafia uzywac komorek -do dagmy15 02.11.06, 23:38
                Droga dagmo15-aby cię ktoś szanował to najperw ty sama musisz szanować siebie i
                to się odnosi do nas wszystkich.Bo jak sama siebie nie szanujesz,to jak mają
                cię szanować inni.
                • dagma15 Re: Nie potrafia uzywac komorek -do dagmy15 03.11.06, 20:02
                  szanuję siebie, pewnie masz mnie za jedną z tych lalek co łazą po ulicy
                  spódniczkach z odsłoniętym brzuchem i ostrym makijażem, otóż nie jestem taka
                  jak one, do szkoły chodzę ubrana schludnie, makijaż robie żadko, ale jeżeli
                  już, to ogranicza się on do jasnego błyszczyku i tuszy (ale nie całej tubki jak
                  niektóre dziewczyny), spódnic nie noszę, bo nie lubię, nie mam kolczyków (nawet
                  tych w uszach) ani tatuaży, nigdy nie farbowałam włosów, bo podoba mi się kolor
                  taki jaki mam, więc po co go zmieniać? do nauczycieli odnoszę się z szacunkiem
                  (choć nie raz spotkałam się z brakiem szacunku ze ich strony), mówię starszym
                  dzień dobry, ustępuję miejsca. nie podoba mi się jedynie, to jak dorośli
                  traktują młodzież. wiem, jesteśmy smarkaczami, ale też mamy swoje prawa i też
                  chcemy być kochani i szanowani. przecież to nie grzech odnosić się z szacunkiem
                  do młodszego.
              • stowka Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 03.11.06, 00:44
                Dagma! Rozsądna z Ciebie dziewczyna. Nie od dzis wiadomo po to, aby wymagać
                trzeba samemu przestrzegać głoszonych zasad. Nie zmienia to faktu, że obecnie
                młodzi ludzie mają w nosie zasady, poza własnymi oczywiście. I chyba o to chodzi
                Giertychowi, żeby przymusić młodzież do respektowania reguł ogólnospołecznych.
                Mam nadzieję, że nauczycielom też się weźmie do d...ponieważ nie do pomyślenia
                jest zachowanie o którym piszesz. Myślę, że głównym winowajcą jest zawsze
                dyrektor, który pozwala personelowi na to, co sam wyprawia z uczniami. Na
                szczęście nie wszędzie tak jest np. w liceum mojej córki mówi sie do uczniów
                Pani/Pan aby podkreślić, że wkraczają w dorosłość i są poważnie traktowani.
                Niestety, nie robi to na uczniach wrażenia i dalej brykają jak dzieciaki :(
                • dagma15 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 03.11.06, 20:10
                  choć mam dopiero 16 lat, to mnie też przeszkadzają dzieciaki, które szpanują i
                  próbują udowodnić, ze są dorośli. jest mi wstyd za takich ludzi, bo nie mają
                  oni żadnych wartości, nie liczy się dla nich nic oprócz komórki, szminki itd.
                  naśladują te swoje gwiazdeczki z Ameryki i robią dokładnie to samo co one. nie
                  wiedzą, że ich idole przeminą, a wzrodzona w nich mentalność nie.
                  to wielki problem, z którym będziemy borykać się jeszcze przez długi czas, ale
                  cóż pozostaje nam tylko nadzieja, że dzieciaki wkońcu się opamientają.
            • dobrywujek Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 19:54
              Z bolem zeba stwierdzic musze, ze Giertych ma w tej kwestii sporo racji.
              Chcielismy bezstresowego wychowania i doigralismy sie;

gwalty w szkolach, zastraszanie, sciaganie haraczy za ochronke od tzw.kotow, 15
              latki przebrane za kolumbijskie dziwki, pseudo-pakerzy pozujacy w dresiwie ze
              szmaty i namiastka MON-owskiego raju w postaci licealnej fali!

Calemu temu syfowi mowie dosyc i sle uklony w strone Pana Giertycha, co nie
              zmienia faktu, ze na piastowany stolek nie zasluzyl...

A glosy o zabijaniu liberalizmu i wolnosci mlodziezy wsadzamy miedzy bajki!
              Gimnazjum to gowniazeria najbardziej podatna i zafascynowana negatywnymi
              wzorcami. Nikt nie chce odebrac im prawa do wspanialego mlodzienczego buntu i
              nienazwanego gniewu, ktory nie tak dawno przepelnial krew w moich zylach.
              Wyrazanie siebie trzeba jednak kontrolowac aby nie przeradzalo sie w agresje!
              • cyberrafi Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 20:23
                Pleciecie bzdury koledzy. Mundurki lekarstwem na przemoc? Skoro moda na przemoc
                przyszła właśnie z wojska i była początkowo wzorowana na wojskowej "fali" to
                skąd ten durny pomysł? Jak widać obecność mundurków niezbyt łagodzi obyczaje.
                Liberalizm nie ma nic wspólnego z tolerowaniem chuligaństwa. Moim zdaniem czas
                skończyć ze szkolnym obowiązkiem. Trzeba dać ludziom wolność wyboru. Nie wszyscy
                muszą być wykształceni. Do wielu prac fizycznych nie jest to wcale konieczne.
                Chuligani powinni być bezlitośnie usuwani ze szkół. To jest właśnie liberalne (i
                na 100% skuteczne) rozwiązanie problemu agresji.
                Natomiast to jak się ktoś ubiera to jego prywatna sprawa i wara komuś do tego!
                Zrównywanie efektownego czy nietypowego ubierania się z bandytyzmem czy
                chuligaństwem świadczy jedynie o stetryczeniu autorów takich komentarzy.
                • ewa12321 Nie widze tu stetryczenia. 02.11.06, 21:18
                  > Natomiast to jak się ktoś ubiera to jego prywatna sprawa i wara komuś do tego!
                  > Zrównywanie efektownego czy nietypowego ubierania się z bandytyzmem czy
                  > chuligaństwem świadczy jedynie o stetryczeniu autorów takich komentarzy.

Slusznie, jak dziewczyna przychodzi z modnymi wylakierowanymi paznokciami tak
                  dlugimi, ze nie moze utrzymac kredy, to jest tylko jej sprawa.
                  Jak ma przezroczysta bluzke siegajaca ponad pas, to tez jej sprawa.
                  Jak chlopaki przez caly dzien nosza woniejace buty sportowe, to tez ich sprawa.

Kwestia stosownego ubioru to nie przejaw bandytyzmu, tylko dobrego
                  wychowania. Poniewaz tego wlasnie brakuje, to mniejszym zlem jest wprowadzenie
                  uniformow, niz tlumaczenie kazdemu, dlaczego noszony wlasnie stroj nie nadaje
                  sie do szkoly. Naprawde tak trudno pojac mysl przewodnia tego rozporzadzenia?
                  Naprawde trudno pojac, ze na "efektowne ubiory", na ktore stac tylko
                  niektorych, jest czas poza szkola?
                  • cyberrafi Re: Nie widze tu stetryczenia. 02.11.06, 23:35
                    ewa12321 napisała:
                    > Naprawde trudno pojac, ze na "efektowne ubiory", na ktore stac tylko
                    > niektorych, jest czas poza szkola?

No i co z tego że stać tylko niektórych? Osobiście uważam że zamożność jest
                    powodem do dumy a nie do wstydu. Zupełnie mnie nie obchodzi że jakieś komuchy
                    uważają inaczej i chcą żeby wszyscy wyglądali tak samo.
                    • janma46 Re: Nie widze tu stetryczenia.-do cybrrafi 02.11.06, 23:53
                      Ty naprawdę jesteś cyber,jak nie potrafisz zrozumieć że nie każda zamożność
                      jest powodem do dumy.A co powiesz o ludziach którzy swoją zamożność osiągnęli
                      przekrętami,krzywdą innych ludzi,złodziejstwem,rozbojami itd,itp.Czy to jest
                      też powód do dumy.Ty nawet nie potrafisz sam rozumować,tylko powtarzasz utarte
                      slogany o komuchach,a co dyscyplina i pewien rodzaj rygoru ma wspólnego z
                      tamtym minionym ustrojem.Przecież na zachodzie młodzież,która ma blade pojęcie
                      o tym ustroju też do szkoły chodzi w mundurkach.
                    • mario-radyja Za mundurkami przemawi coś innego 03.11.06, 02:34
                      > No i co z tego że stać tylko niektórych? Osobiście uważam że zamożność jest
                      > powodem do dumy a nie do wstydu.

Oczywiście, że tak, ale nie w tym przypadku. Zamożność osób które się same
                      utrzymują jest w porządku, bo wynika z pracowitości.

Zupełnie innym przypadkiem są dzieci, które przecież są sponsorowane przez
                      rodziców. "Rewia mody" w szkole prowadzi do tego, że biedniejsi uczniowie będą
                      się starali się dorównać bogatszym, bo taka jest presja środowiska. A więc
                      uczeń/uczennica będzie naciskać na biednego rodzica, żeby dał pieniądze na
                      jakieś drogie, efektowne ubranie. A zamiast wydawac pieniądze na konsumpcję
                      rodzic powinien inwestować w dziecko, na przykład przez dodatkowe kursy
                      językowe.

Problem ten dobrze zdiagnozował Bill Cosby zarzucając czarnym rodzicom, że
                      wydają 200 dolców na markowe adidasy dla dzieci zamiast im kupić podręczniki. I
                      w ten sposób czarni zostają w gettach i nie awansują. (buty to tylko jeden z
                      objawów a nie główna przyczyna).

> Zupełnie mnie nie obchodzi że jakieś komuchy
                      > uważają inaczej i chcą żeby wszyscy wyglądali tak samo.

Coś ci powiem. Nie wyglądają tak samo. Każdy z nich ma inną twarz. Jest znana
                      zasada, że im bardziej efektowne ubranie tym mniej się zapamiętuje twarz. Może
                      dopiero mundurki pozwolą na prawdziwy rozkwit osobowości.
                    • eugleniazielona Re: Nie widze tu stetryczenia. 03.11.06, 15:33
                      Jest powodem do dumy troche pozniej, jak sie na nia zapracuje albo przynajmniej mozna udawac ze mialo sie do niej jakis wklad. A taki smarek w gimnazjum czy liceum ma wszystko kupione przez mamusie/tatusia :D tez mi powod do dumy ;]
                    • ewa12321 Re: Nie widze tu stetryczenia. 03.11.06, 16:20
                      cyberrafi napisał:

> ewa12321 napisała:
                      > > Naprawde trudno pojac, ze na "efektowne ubiory", na ktore stac tylko
                      > > niektorych, jest czas poza szkola?
                      >
                      > No i co z tego że stać tylko niektórych? Osobiście uważam że zamożność jest
                      > powodem do dumy a nie do wstydu. Zupełnie mnie nie obchodzi że jakieś komuchy
                      > uważają inaczej i chcą żeby wszyscy wyglądali tak samo.

Austraicki, niezyjacy szef Banku Narodowego powiedzial kiedys: przyjaznie sie
                      tylko z ludzmi, ktorzy w trzecim pokoleniu sa bogaci.

Warto sie zastanowic, dlaczego to powiedzial.

Tylko nuworysze pokazuja swoje bogactwo. W swiecie ludzi od dawna zamoznych
                      uchodza oni za prostakow, ktorzy jeszcze sie nie napoili swoim bogactwem.
                      Nuworysze przyjaznia sie tylko z sobie podobnymi, bo prawdziwa elita ich nie
                      podejmuje. Dopiero biegiem czasu dojrzewa sie do pewnych form i zachowan.
                      Nie jest wstydem byc bogatym, ale wielkim przez to sie jeszcze dlugo nie jest.
                      To nie komuchy udawadniali, ze nalezy sie wstydzic. Najwyrazniej malo bywasz w
                      swiecie, aby takie subtelnosci dostrzec.
                • europa130 [...] 02.11.06, 22:03
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • antyskaner Giertych rzuca wyzwanie 02.11.06, 23:36

"Wicepremier i minister edukacji Roman Giertych zapowiedział w czwartek w
                  Białymstoku, że na terenie szkół zostanie wprowadzony całkowity zakaz używania
                  telefonów komórkowych".

"To gorzej niż zbrodnia, to błąd". Jeśli ten pomysł przejdzie to operatorzy
                  komórkowi mogą już liczyć straty, a ja bym bym tych firm nie lekceważył.
                  Bardziej brutalnie działają już tylko koncerny farmaceutyczne i zawodowi
                  handlarze bronią.
              • inquisition Gertychowi chodzi zapewne o S Z A R E komórki 02.11.06, 20:28
                Skoro on i jego elektorat nie potrafią z nich korzystać niech inni też przestaną!

Wierzę w jego intencje równie mocno jak całej koalicji, która mówi o "zerze
                tolerancji" a sami dla utrzymania stołków bratają się z człowiekiem podejżanym o
                pedofilię.

LUDZIE CZAS OTWORZYĆ OCZY I PRZESTAĆ DAWAĆ SIĘ WODZIĆ ZA NOS UCZCIWYM INACZEJ
                POLITYKOM!

Gertych Lepper i Kaczorki jedyne co potrafią to szafować sloganami, których sami
                nie rozumieją.
                ___
                Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
                • kerry1 Re: Gertychowi chodzi zapewne o S Z A R E komórki 02.11.06, 20:59
                  Nigdy Ci tego nie wybacze.buhaha. Po to otworzylem forum, zeby akurat to
                  napisac. Masz u mnie plus.I trzeba im patrzec na rece, zeby tego nie
                  przeforsowali w formie ustawy, bo juz sie nie da odkrecic i recydywa
                  sredniowiecza pewna.A tylko o to moherom chodzi i o nic wiecej.
                • antyskaner inquisition - jesteś podejrzany 02.11.06, 23:43
                  inquisition napisał:

> ą!
                  >
                  > Wierzę w jego intencje równie mocno jak całej koalicji, która mówi o "zerze
                  > tolerancji" a sami dla utrzymania stołków bratają się z człowiekiem podejżanym
                  > o
                  > pedofilię.
                  >
                  Niestety, ale jesteś podejrzany o przynależność do Samoobrony z powodu ortografii.
              • kontonaspam Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 23:31
                Bezstresowe wychowanie mylisz z brakiem wychowania. To jest właśnie
                Polska, z jednej skajności w drugą.
                Po pierwsze nic się nie zmieni, dopóki rodzice nei znajdą czasu
                dla swoich pociech. A nie znajdą, bo muszą zapie..ć w robocie
                za grosze, po kilkanaście godzin dziennie + dojazdy, często
                po kilkadziesiąt kilometrów w jedną stronę.

dobrywujek napisał:

> Z bolem zeba stwierdzic musze, ze Giertych ma w tej kwestii sporo racji.
                > Chcielismy bezstresowego wychowania i doigralismy sie;
                >
                > gwalty w szkolach, zastraszanie, sciaganie haraczy za ochronke od tzw.kotow, 1
                > 5
                > latki przebrane za kolumbijskie dziwki, pseudo-pakerzy pozujacy w dresiwie ze
                > szmaty i namiastka MON-owskiego raju w postaci licealnej fali!
                >
                > Calemu temu syfowi mowie dosyc i sle uklony w strone Pana Giertycha, co nie
                > zmienia faktu, ze na piastowany stolek nie zasluzyl...
                >
                > A glosy o zabijaniu liberalizmu i wolnosci mlodziezy wsadzamy miedzy bajki!
                > Gimnazjum to gowniazeria najbardziej podatna i zafascynowana negatywnymi
                > wzorcami. Nikt nie chce odebrac im prawa do wspanialego mlodzienczego buntu i
                > nienazwanego gniewu, ktory nie tak dawno przepelnial krew w moich zylach.
                > Wyrazanie siebie trzeba jednak kontrolowac aby nie przeradzalo sie w agresje!
                >
            • szatan33 Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 23:30
              I co jeszcze? Ja w latach 50-tych chodziłem na lekcje religii 9 km do kościoła,
              bez względu na porę roku. Zakładało się kilka par skarpet ( w tym jedne robione
              przez mamę na drutach). Oczywiście fartuszki były obowiązkowe. Nauczyciel miał
              prawa podobne do kapo. Moją o rok starszą siostrę jak taki nauczyciel - bandyta
              złapał za włosy i uderzył o tablicę szkolną to do dziś ma małą łysinkę. A minęło
              już ponad 50 lat. Czy takich wychowawców chcecie? Czy mundurki rozwiążą sprawę?
              To trzeba by zakazać noszenia eleganckich długopisów czy piór, eleganckich
              spodni i butów, pozbawić kasy itd. Doprowadzić do sytuacji jak w Chinach,
              wszyscy jednakowe mundurki, jednakowe zeszyty, tornistry i miskę ryżu.
              Zastanówcie się co piszecie. A te giertychowe mundurki to jakie mają być,
              brunatne, szare. A jakie pozdrowienia przy wejsciu do szkoły. Takie jak się
              pozdrawia giertychowa młodzież wszechpolska?
              • ermanno Re: Nie potrafia uzywac komorek - zabronic! 02.11.06, 23:57
                człowieku epoka lodowcowa dawno mineła, teraz mamy XXI wiek!

> I co jeszcze? Ja w latach 50-tych chodziłem na lekcje religii 9 km do kościoła,
                > bez względu na porę roku. Zakładało się kilka par skarpet ( w tym jedne robione
                > przez mamę na drutach). Oczywiście fartuszki były obowiązkowe. Nauczyciel miał
                > prawa podobne do kapo. Moją o rok starszą siostrę jak taki nauczyciel - bandyta
                > złapał za włosy i uderzył o tablicę szkolną to do dziś ma małą łysinkę. A minęł
                > o
                > już ponad 50 lat. Czy takich wychowawców chcecie? Czy mundurki rozwiążą sprawę?
                > To trzeba by zakazać noszenia eleganckich długopisów czy piór, eleganckich
                > spodni i butów, pozbawić kasy itd. Doprowadzić do sytuacji jak w Chinach,
                > wszyscy jednakowe mundurki, jednakowe zeszyty, tornistry i miskę ryżu.
                > Zastanówcie się co piszecie. A te giertychowe mundurki to jakie mają być,
                > brunatne, szare. A jakie pozdrowienia przy wejsciu do szkoły. Takie jak się
                > pozdrawia giertychowa młodzież wszechpolska?
          • 1korektor usunąć komórki z Polski ! 02.11.06, 20:48
            bo są wylęgarnią bandytyzmu !
            Sztuka kaligrafii znikła całkowicie. Precz z długopisami. Niech wrócą stalówki i
            kałamarze. Fartuszki i mundurki były niezbędne żeby ubrania nie uświniły się
            atramentem. Z Atramentem wrócą mundurki, białe kołnierzyki (krochmalone)
            Wróci czystość.
            Żeby ją utrwalić wóćmy do ręcznego prania w balii i z tarą.
            Odrzucimy przy okazji chłam z zachodu zalewający nasze sklepy proszkami do prania.
            Taki proszek i pralka automatyczna tylko rozleniwia nasze kobiety.
            Następnym krokiem powinno być wyłączenie ciepłej wody. To komfort dla
            maminsynków i mięczaków. Potrzebujemy zahartowanej młodzieży, z której wyrosną
            dzielni żołnierze. Tacy co na bagnetach i husarskich koncerzach rozniosą każdą
            zawieruchę.
            Dzieci niegrzeczne odseparujemy i zrobimy znich oddziały lisowszczyków.
            Kobiety nauczymy rodzić dzieci i będzie nas tyle że ponownie podbijemy Moskwę.
            Jakby zabrakło prochu to wrócimy do łuków i proc.
            A potem kamieni
            Gładzonych
            potem łupanych
            i może wtedy system ekologiczny oczyści się na tyle że rekultywujemy smoka
            wawelskiego.
            Adama i Ewę.
            A wtedy Giertych rozdepcze węża i stanie po prawicy
            I będzie RAJ na ziemi.

• janma46 Re: Giertych ma racje - do zyrafy-bez-szyji. 02.11.06, 23:33
            W 100% podzielam twoje zdanie.Mam tylko jedno pytanie do tych wszystkich
            mądrali od bezstresowego wychowania,czy wychowując bezstresowo dzieci i
            młodzież sami nie skończycie w psychiatryku albo na chirurgi nie mówiąc już o
            utracie życia.Czy już nie zbieracie owoców tego rodzaju wychowania.A co to
            znaczy wogóle bezstresowe wychowanie.Przecież w dzisiejszych czasach stres goni
            stres.
          • andrzej9927 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 23:48
            Tak jest... racja. A co do komórek... wg powiedzenia: co wolno wojewodzie i t.d.
            Zakaz obowiązuje uczniów. Wszelkie tego typu uwagi i zakazy dotyczą ludzi
            uczących się, bo o nich cały czas i przez nich ta batalia. To nie nauczyciele
            stosują samowolkę i przemoc doprowadzając do tragedii takich jakie ostatnio
            miały miejsce. Nie nauczyciele częstują narkotykami żeby było w szkole fajnie.
            Nie nauczyciele chodzą po lekcjach tabunami ze smugą przekleństw i widocznego
            chamstwa. Nie nauczyciele chodzą z kolczykami w każdym dającym się przebić
            miejscu. A to, że mundurki miałyby obowiązywać uczniów a nie nauczycieli, to
            chyba jasne? Myślę że, kilka szkolnych lat da się jakoś przeżyć w normalności.
            Oczywiście może paść pytanie co to jest normalność i kto ją kreuje? Jeżeli
            padnie, będzie znaczyło, że trzeba to wszystko zrobić jeszcze pilniej.
            Niezwłocznie i konsekwentnie. I wtedy może moje dziecko które w przyszłym roku
            będzie uczniem gimnazjum, przeżyje je, czyli gimnazjum bez uszczerbku na zdrowiu
            i honorze. Pozdrawiam wszystkich, którym ład i spokój leżą na sercu.
      • comar47 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 17:13
        decyzja w sprawie zakazu używania tel. kom. na terenie szkoły jest słuszna.
        Teren szkoły nie jest własnością ucznia i ma on obowiązek zachować się tak jak
        o to określi dyrektor. Uczniowie mówili mi ,że tel. kom. służą do ustawiania
        bójek i wysyłania pogróżek. Skończyć wreszcie z tym BAŁAGANEM. Panie Gertych
        nie jestem Pana zwolennikiem, ąle może wreszcie Pan zdyscyplinuje uczniów i
        nauczycieli i przywróci porządek w szkołach. Czego Panu życzę
        • elfryda Re: Giertych ma racje 02.11.06, 17:25
          Uczniowie mówili mi ,że tel. kom. służą do ustawiania
          > bójek i wysyłania pogróżek

Jak ja chodziłam do podstawówki, to o komórkach się nikomu nie śniło, a z
          ustawianiem bójek jakoś problemu nikt nie miał :D
          Nie chodzi o komórki ani o mundurki. Mobilizacja do walki z przemocą w szkołach
          jest bardzo dobrym pomysłem, może wreszcie skończą się wieloletnie dramaty
          słabszych, nieśmiałych uczniów i uczennic. Tylko boję się, że zamiast
          doprowadzenia do porządku prawdziwych chuliganów i dręczycieli, władze szkolne
          skupią się na walce z wszelkimi przejawami indywidualności, oryginalności,
          własnych przekonań. Zamiast tępić łobuzów - będą zwalczać kolczyki, tatuaże czy
          dredy. A także (oby nie!) poglądy na katolicyzm czy patriotyzm odmienne niż
          obowiązujące w IV RP.
          • afro891 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 18:24
            tępienie za inne poglądy jest łamaniem prawa a cos takiego nie przejdzie.
            natomiast sprawa ubioru to co innego. jak wiadomo do pracy idzie się inaczej
            ubranym niż do knajpy na piwko. w każdej instytucji, a taką na pewno jest
            szkoła, obowiązuje schludny ubiór i powinno być to przestrzegane.
            • cullen00 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 18:51
              Ciekawe jak on chce to zrobić. Może roentgenem wszystkie torby i plecaki? ;)
              • lahdaan Re: Giertych ma racje 02.11.06, 23:26
                Masz racje. Pod tym wzgledem jest to walka z wiatrakami, ktora przegraja raczej
                "zakazujacy". Dlatego moze zamiast wprowadzac zakazy dot. posiadania telefonow
                komurkowych, skupiono by sie nad ich asymilacja. Swoja droga ciekawa jest
                sytuacja w szkole w Japonii, ale to juz calkowicie inna bajka...
            • inquisition Tępienie za poglądy w szkole zawsze przechodziło 02.11.06, 20:34
              Nie słyszałeś o "przerabianiu ucznia na szaro"? A jeśli nie masz pojęcia o
              rzeczywistości to po co się wypowiadasz?

___
              Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
          • girlblue Re: Giertych ma racje 02.11.06, 19:56
            masz całkowitą rację , będa zwalczać jeszcze bardziej innych, odmiennych ,
            niestandartowych. Mnie też zwalczali 20 lat temu, bo zawsze miałam oryginalne
            ciuchy i fryzury, komu i dlaczego to przeszkadzało? Bylam jedną z najlepszych
            uczennic, ukończyłam ciekawe studia. Młodzież trzeba wychowywać przede
            wszystkim w domu, w rodzinie. My rodzice poświęćmy im więcej czasu i
            zrozumienia a napewno będzie mniej przemocy w szkole.
        • tradycjonalistka1 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 17:56
          też tak uważam, chociaż nigdy nie popierałam poglądów politycznych obecnego
          ministra. Uczniowie fotografują się na lekcji, nagrywają, oglądają pod ławkami
          głupoty, puszczają melodyjki. Zabieranie telefonów to zabawa w kotka i myszkę,
          przecież wunięcie go do kieszeni i udawanie niewiniątka możliwe jest w ciągu
          sekundy. I co? Rewizję robić? Bez sensu. Moja placówka ma taki zakaz w
          regulaminie, ale może poparty przez ministra , nagłośniony przez media - trafi
          wreszcie także do rodziców. A ja sobie poradzę. I tak w czasie lekcji telefon
          mam wyłączony.
        • noname67 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 20:57
          >Teren szkoły nie jest własnością ucznia i ma on obowiązek zachować się tak jak
          > o to określi dyrektor.
          Równie dobrze można napisać, ze ulica w mieście nie jest własnością
          przechodnia tylko gminy i na niej tez ustanowić zakaz korzystania z telefonów
          komórkowych.
          Jestem ojcem 9-letniej uczennicy podstawówki i telefon komórkowy córka ma po
          to, żebym mógł ją np. powiadomić o tym, ze ma iśc na świetlicę, bo nie zdążę
          wrócić do domu na czas (SMS). Oczywiście korzystanie z telefonu przez nią w
          czasie lekcji nie wchodzi w grę. Zakaz który chce wprowadzic Giertych jest po
          prostu głupi. Mozna przeciez wprowadzić np. zakaz wnoszenia do szkoły
          długopisów, bo można nimi wybić oko. Jestem za tym zeby jasno okreslić kiedy
          mozna w szkole używac telefonu, ale bedę tez pierwszym który bedzie protestował
          przeciwko całkowitemu przynoszeniu ich przez uczniów do szkoły.
      • kazek100 Re: Giertych ma racje 02.11.06, 18:14
        antypacyfista napisał:

> koniec z "owsiakizmem" i robta co chceta w szkolach

Szukałem we wszystkich słownikach - słowa "owsiakizm"nie znalazłem. Czyzby
        chodziło Ci o to, że nie wolno robić akcji charytatywnych na rzecz zakupy
        sprzętu medycznego? To cię tak boli?

"owsiakizm" nie znalazłem. Ale łatwo znalazłem "faszyzm". zawsze było z
        odsyłaczami do "porządek" i "dyscyplina". zwłaszcza gdy obok było
        wyrażenie "ideologia narodowa". Ciekawe dlaczego?
        • uwolnic_cyce Re: Giertych ma racje 02.11.06, 19:00
          kazek100 napisał:

> antypacyfista napisał:
          >
          > > koniec z "owsiakizmem" i robta co chceta w szkolach
          >
          > Szukałem we wszystkich słownikach - słowa "owsiakizm"nie znalazłem. Czyzby
          > chodziło Ci o to, że nie wolno robić akcji charytatywnych na rzecz zakupy
          > sprzętu medycznego? To cię tak boli?
          >
          > "owsiakizm" nie znalazłem. Ale łatwo znalazłem "faszyzm". zawsze było z
          > odsyłaczami do "porządek" i "dyscyplina". zwłaszcza gdy obok było
          > wyrażenie "ideologia narodowa". Ciekawe dlaczego?

Nie przejmuj się tak barzdo hasełkiem "owsiakizm".Wstarczy zeby ta osaba,
          która tak taktuje Owsiaka odmówiała w szpitalu badań lub operacji z udziałem
          sprzętu, który ww. potrafił zorganizować. Nie sadeze żeby tego osobnika było na
          to stać., bo przciez trzeba ratowac zycie.
      • janonet4 Re: Giertych ma racje 03.11.06, 10:27

• krystyna_zgazowni Tylko spokoj moze uratowac pamiec i bol 02.11.06, 16:21
      Ale czemu akcja zaczyna sie wlasnie w tej szkole ? Czy w celu zbicia kapitalu
      na czyms nieszczesciu ? Mozna nawet popierac ta akcje ale czy warto korzystac
      z miejsc ktorych otoczenie chce o wszystkim zapomniec ? W koncu szkola to nie
      oboz koncentracyjny ! tutaj zycie musi sie toczyc i toczy sie dalej !!! i to
      pomimo tragedii ktora jest smutna i wyciskajaca lzy !
      • dzimdzirimdzi72 Re: Tylko spokoj moze uratowac pamiec i bol 02.11.06, 16:27
        Ma szkołę, to "politycznie doi" szkołę.
        Ciesz się, że Giertychowie nie są ministrami zdrowia, ile tam byśmy mieli scen...
        • krystyna_zgazowni jeszcze powiedza ze ta smierc nie poszla na marne 02.11.06, 16:39
          ze dzieki niej szkoly beda lepsze , a ludziom bedzie zylo sie spokojniej ! -
          chcialabym w to wierzyc ! ale przy takiej eksploatacji zdarzen smiertelnych ,
          ofiar i przy braku uszanowania woli rodzicow Ofiary - mozna obawiac sie tylko
          jednego - kazda smierc , kazde pobicie pomimo ze pokazuje w jakich czasach
          zyjemy jest tylko woda na mlyn - pokazuje uklad nie tylko rozbijany jakimis
          bilami na stole bilardowym - to uklad zla i ciemnosci z ktorym trzeba walczyc za
          wszelka cene - a zlotym rycerzem na krysztalowym koniu ktory to wypleni jest
          wlasnie ON !! he is the one !
      • koniecbanialuki Re: Tylko spokoj moze uratowac pamiec i bol 02.11.06, 19:54
        1.Szkoła to jednak nie hospicjum. Etycznych przeciwskazan nie ma zadnych.
        2. W rzeczonej szkołe przemoc nie była incydentalna. Panuje na duza skalę i
        od dawna. Być moze pomoże to załatwić sprawe gruntownie przynajmniej tam. Z
        tego , co do tej pory sie okazało wśród nauczycieli jest tam totalne olewactwo
        i obojetność na patologie wśród uczniów. Natomiast młodzież, ta przystosowana,
        na pewno się ucieszy.
    • maciej_aszek Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołach 02.11.06, 16:22
      A moje dziecko nie bedzie tego zakazu przestrzegało!!!
      Nie wydzwania na lekcjach, i nie sms-uje, a telefon ma po to, bym wiedział
      gdzie jest, i miał z nim zawsze kontakt (nie telewonuję do niego w czasie lekcji).
      Pan Giertych moze sobie głupoty wymyślać, ale niech sobie je stosuje do
      własnych dzieci.
      • pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:29
        czytaj ze zrozumieniem a potem komentuj!
      • lesteer Może Twoje dziecko trafi do Zakładu Specjalnego?? 02.11.06, 16:29
        Rodzice muszą zrozumieć że w szkole żeby normalnie można było prowadzić lekcje
        musi być porządek. Jeżeli tatuś będzie bez sensu "chronił" swoją pociechę - to
        musi liczyć się z tym że ta pociecha będzie na marginesie, co tylko perzyniesie
        szkodę przede wszystkim dziecku
      • fagoo Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 16:44
        Jesli Twoje dziecko bedzie sie mialo zameldowac, moze to zrobic na przerwie poza
        szkola, w drodze do szkoly itp. Chyba ze ty wydzwaniasz do dziecka podczas
        lekcji na przyklad. To nie jest chyba rozsadne.

Uwazam ze pomysl Giertycha jest jak najbardziej sluszny, tylko ze trudno bedzie
        taki przepis realizowac. Zawsze znajdzie sie jakis przekorny rodzic, ktory po
        czesci slusznie w tym przypadku bedzie trzymal sztame z dzieciakiem. To jest
        raczej taki przepis do wysmiania. Bo jak sprawdzic czy dziecko nie ma komorki.
        Moze z niej nie dzwonic, tylko przynosic zeby np. nagrac sobie jak kogos oklada,
        gwalci, poniza itd. Nie mowie ze bedzie tak robilo, ale moze. No ale jesli tak
        to rownie dobrze moze uzywac, aparatu cyfrowego, kamery, laptopa. Czy takie
        urzadzenia takze obejmie przepis.
        Jesli to mialoby dzialac to powinno byc poparte jakims (pewnie drogim o ile w
        ogole mozliwym) technicznym rozwiazaniem, ktore by po prostu uniemozliwialo lub
        alarmowalo o uzywaniu elektroniki tego typu. Powiedzmy we wszystkich szkolach
        do stopnia gimnazujm wlacznie.

Dla mnie wlaczyc z przemoca w szkolach mozna prosto. Obnizyc drastycznie wiek od
        ktorego ludzi karze sie w sadzie i wsadza do wiezienia. Powinno sie wszystkich
        przyuczac do tego od malego. Uczyc prawa. Za znecanie, zniewazanie, pobicie
        itd. identyczne kary jak dla doroslych, z kara smierci wlacznie. Smiac mi sie
        chce jak czytam ze np. 12 letnie dziecko nie jest w pelni swiadome swoich
        czynow. Jasne mozna konsultowac sie z psychologami, ale ja bym tu sie oparl na
        faktycznych zlych przypadkach. I np. mlokos ktory spowodowal czyjas smierc,
        odsiedzialby swoje, moze i dozywocie. Jak ktos epatuje zlem od malego, to nie
        powinno sie z jego powodu tworzyc dziwnego prawa, tylko traktowac go powaznie i
        wsadzac do ciupy.
        • wesoly01 Re: Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 20:20
          Nie Potrzeba drogich rozwiązań
          każdemu kto wniesie komórke na teren szkoły
          rozpie.................. ją o sciane pokazowo
          najpierw bandytom a póxniej kazdemu ansteopneu

Rodzic nie musi miec kontaktu ze dzieckiem
          kiedy jest ono w szkole
          nie musi !!!!
          bo9 dziecko bedzie w bezpiecznej szkole
          TANIE roziwązanie
          • droch Re: Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 20:40
            Dziecko jestw bezpiecznej szkole. rotfl.
            Zakaz wnoszenia komórek? Chyba po to, żeby ukryć, co niektórzy nauczyciele
            robią / mówią / jak się odzywają do uczniów na lekcjach - z wyzywaniem włącznie.
          • ksawery.jot Słuszna koncepcja! 02.11.06, 22:20
            Już Cię lubię wesoły01 ;)))) To jest bardzo dobra koncepcja! Bardzo dobra!
            Pozdrawiam ;))
        • noname67 Re: Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 21:08
          > Dla mnie wlaczyc z przemoca w szkolach mozna prosto. Obnizyc drastycznie wiek
          od
          > ktorego ludzi karze sie w sadzie i wsadza do wiezienia. Powinno sie wszystkich
          > przyuczac do tego od malego. Uczyc prawa. Za znecanie, zniewazanie, pobicie
          > itd. identyczne kary jak dla doroslych, z kara smierci wlacznie. Smiac mi sie
          > chce jak czytam ze np. 12 letnie dziecko nie jest w pelni swiadome swoich
          > czynow.

Jaką skalę proponujesz ?
          - od 3 lat rok więzienia
          - od 8 lat 10 lat
          - od 12 lat kara śmierci ?
          Widać, ze nigdy nie miał(a-e)ś dzieci. I lepiej nie miej. Złem i nienawiścia
          epatuje od Ciebie.
          • europa130 Re: Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 22:18
            noname67 napisał:

> > Dla mnie wlaczyc z przemoca w szkolach mozna prosto. Obnizyc drastycznie
            > wiek
            > od
            > > ktorego ludzi karze sie w sadzie i wsadza do wiezienia. Powinno sie wszys
            > tkich
            > > przyuczac do tego od malego. Uczyc prawa. Za znecanie, zniewazanie, pobic
            > ie
            > > itd. identyczne kary jak dla doroslych, z kara smierci wlacznie. Smiac mi
            > sie
            > > chce jak czytam ze np. 12 letnie dziecko nie jest w pelni swiadome swoich
            > > czynow.
            >
            > Jaką skalę proponujesz ?
            > - od 3 lat rok więzienia
            > - od 8 lat 10 lat
            > - od 12 lat kara śmierci ?
            > Widać, ze nigdy nie miał(a-e)ś dzieci. I lepiej nie miej. Złem i nienawiścia
            > epatuje od Ciebie.
            <poczekaj co wyrosnie z twoich dzieci
          • fagoo Re: Karac od malego, Uczyc prawa. 02.11.06, 22:41
            Sorry, ale chyba nie do konca probowales zrozumiec to co napisalem. Ja uwazam po
            prostu ze od duzo mniejszego wieku powinno sie dzieci karac tak jak doroslych.
            Nie wiem skad Ci przyszla do glowy taka skala. Ze niby im starsze dziecko tym
            wieksza kara. Od 3 lat. Ja nigdzie tego nie proponuje. Uwazam jednak ze gdyby
            powiedzmy od 12-14 lat dzieci odpowiadaly tak jak dorosli to moglibysmy tylko na
            tym skorzystac. Nie powiesz mi ze dziecko w takim wieku nie wie co robi (i mam
            tu na mysli wyjatkowo podle rzeczy robione z premedytacja). I gdzies mam to ze
            moze ze zlej rodziny, ze moze jakas nadpobudliwosc. Kazdy powinien odpowiadac za
            siebie. I im wczesniej to pojmie tym lepiej. Nie mam absolutnie na mysli
            odbierania dzieciom dziecinstwa. Rzecz w tym, ze na pewnego rodzaju bezkarnosci
            cierpia inne dobrzy ludzie, dobre dzieci. Jestem zdania ze swiat jest zly, i
            staje sie co raz gorszy. Dlaczego mamy pozwalac na to by te z dzieci ktore
            czynia zlo (morduja, zastraszaja, gwalca, kradna, dewastuja): nie mam na mysli
            kradziezy lizaka, mniejszych bojek, przepychanek) mialybybyc traktowane ulgowo.
            Czy nie sadzisz ze domy poprawcze to czasem nieadekwatna kara i pewnie zadna
            nadzieja na resocjalizacje. Ja nie wierze w resocjalizacje tych ktorzy dopuscili
            sie zbrodni. Nie chcialbym nikogo straszyc, tylko uczyc dzieci ze naleza do
            spoleczenstwa duzo wczesniej, duzo wczesniej uczyc ich praw jakie maja i kar
            jakie ich czekaja za ich podlosc. Wtedy nie byloby, przeszkod zeby dzieci nawet
            przychodzily z kamerami do szkoly jesli, dzieki temu sie ucza, jesli chca zrobic
            cos ciekawego. Wydaje mi sie to proste. Zbrodnia => Kara. No kara smierci to
            moze pewna przesada, ostatecznosc. Pewnie w stosunku do nieletnich bylaby
            baaaardzo rzadko orzekana. I dobrze, najlepiej jesli nigdy. Ale podobnie jest w
            swiecie doroslych. Nie wiem gdzie to moje epatowanie nienawiscia.
      • mamagapka Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:54
        a skąd ty wiesz co twoje dziecko robi z telefonem na lekcjach? że do ciebie nie
        smsuje to pewne, a jak ty masz takie poszanowanie dla regulaminów to wyobrażam
        sobie jakie ma twoje dziecko. i co z nim mają w szkole nauczyciele...
        • marko_uk Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:04
          Tyle wspaniałych i mądrych wypowiedzi - u Pana Ministra i na forum. A czy ktoś
          sobie wyobraża jak nauczyciele mają egzekwować te wszelkie zakazy? Scenka: koleś
          siedzi na krześle, nogi wyciągnięte na ławce, dzwoni komórka w kieszeni. Koleś
          odbiera, nauczycielka go prosi żeby wyłączył telefon i informuje (przypomina) że
          w szkole jest zakaz używania telefonów komórkowych. Koleś odpowiada "Spier...".
          Co w takiej sytuacji ma zrobić nauczycielka? Odebrać telefon siłą? Zadzwonić po
          rodziców? Wezwać policję? Poprosić innych w klasie, żeby odebrali aparat?
          Proszę o wypowiedzi, bo ja nie wiedziałbym jak to rozwiązać.
          • t324911 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:20
            marko_uk napisał:

> Tyle wspaniałych i mądrych wypowiedzi - u Pana Ministra i na forum. A czy ktoś
            > sobie wyobraża jak nauczyciele mają egzekwować te wszelkie zakazy? Scenka:
            kole
            > ś
            > siedzi na krześle, nogi wyciągnięte na ławce, dzwoni komórka w kieszeni. Koleś
            > odbiera, nauczycielka go prosi żeby wyłączył telefon i informuje (przypomina)
            ż
            > e
            > w szkole jest zakaz używania telefonów komórkowych. Koleś
            odpowiada "Spier...".
            > Co w takiej sytuacji ma zrobić nauczycielka? Odebrać telefon siłą? Zadzwonić
            po
            > rodziców? Wezwać policję? Poprosić innych w klasie, żeby odebrali aparat?
            > Proszę o wypowiedzi, bo ja nie wiedziałbym jak to rozwiązać.

Pani nauczycielka wlacza przycisk na malutkim zagluszaczu i telefon zamienia
            sie w gluchy telefon . Po lekcji nauczycielkawpisuje imie ucznia na liste i w
            piatek po poludniu odrabia on czyn spoleczny w lokalnym szpitalu a w sobote
            grabi liscie czy odgarnia snieg przed dyskoteka . Proste jak drut w kieszeni .
            Jezeli terapia nie pomaga to stosuje sie ja powtornie .
            • marko_uk Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:30
              OK, pomysł z zagłuszaczem mi się podoba. Ale ten czyn społeczny? Jak zmusisz
              takiego dresa to wzięcia łopaty albo miotły do ręki? Kto ma go zmusić?
              Struchlała ze strachu nauczycielka czy policja?

PS. Żeby było jasne - ja ich bynajmniej nie bronię, chętnie bym tych debili
              uczył pokory porządnym wpier..., ale to nie wykonalne.
              • t324911 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:36
                marko_uk napisał:

> OK, pomysł z zagłuszaczem mi się podoba. Ale ten czyn społeczny? Jak zmusisz
                > takiego dresa to wzięcia łopaty albo miotły do ręki? Kto ma go zmusić?
                > Struchlała ze strachu nauczycielka czy policja?
                >
                > PS. Żeby było jasne - ja ich bynajmniej nie bronię, chętnie bym tych debili
                > uczył pokory porządnym wpier..., ale to nie wykonalne.

Wbrew pozorom mozna wlasnie oddelegowac jednego czy dwoch policjantow
                do "ochrony" pracujacych . bedzie sie to nazywac akcja prewencyjna . Dla
                ulatwienia odroznienia "spolecznikow" w tlumie mozna im podarowac gustowne
                pomaranczowe wdzianka . Drugi raz juz by telefonu nie dotknal . No chyba ze
                zarazil by sie ..... praca spoleczna .
                • marko_uk Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:50
                  t324911 napisał:

> Wbrew pozorom mozna wlasnie oddelegowac jednego czy dwoch policjantow
                  > do "ochrony" pracujacych . bedzie sie to nazywac akcja prewencyjna . Dla
                  > ulatwienia odroznienia "spolecznikow" w tlumie mozna im podarowac gustowne
                  > pomaranczowe wdzianka . Drugi raz juz by telefonu nie dotknal . No chyba ze
                  > zarazil by sie ..... praca spoleczna .

W mieście z którego pochodzę (nie mieszkam już w Polsce) jest 25 szkół
                  podstawowych i mniej więcej tyleż gimnazjów. Plus kilkanaście liceów i innych
                  szkół techniczno/zawodowych. To daje około 50-60 szkół ogółem, po dwóch
                  policjantów do każdej szkoły - robi nam się dodatkowych 100 etatów w policji.
                  Nie wiem nawet czy na dzień dzisiejszy jest tylu policjantów w mieście, a Ty
                  proponujesz nowe etaty.
                  Ale pomysł mi się bardzo podoba, ja jak narozrabiałem na przerwie (30 lat temu)
                  do dostałem linijką po łapach albo po tyłku i pamiętałem to długo. A komórkę
                  zostawiałem w domu. ;)
                  • t324911 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 23:09
                    marko_uk napisał:

> W mieście z którego pochodzę (nie mieszkam już w Polsce) jest 25 szkół
                    > podstawowych i mniej więcej tyleż gimnazjów. Plus kilkanaście liceów i innych
                    > szkół techniczno/zawodowych. To daje około 50-60 szkół ogółem, po dwóch
                    > policjantów do każdej szkoły - robi nam się dodatkowych 100 etatów w policji.
                    > Nie wiem nawet czy na dzień dzisiejszy jest tylu policjantów w mieście, a Ty
                    > proponujesz nowe etaty.
                    > Ale pomysł mi się bardzo podoba, ja jak narozrabiałem na przerwie (30 lat
                    temu)

> do dostałem linijką po łapach albo po tyłku i pamiętałem to długo. A komórkę
                    > zostawiałem w domu. ;)

Wystarczyloby 2 policjantow na wszystkich podpadziochow . Bez nowych etatow .
                    Mysle ze po paru miesiacach zabraklo by chetnych do grabienia lisci czy
                    zamiatania ulic .
          • europa130 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:23
            marko_uk napisał:

> Tyle wspaniałych i mądrych wypowiedzi - u Pana Ministra i na forum. A czy ktoś
            > sobie wyobraża jak nauczyciele mają egzekwować te wszelkie zakazy? Scenka:
            kole
            > ś
            > siedzi na krześle, nogi wyciągnięte na ławce, dzwoni komórka w kieszeni. Koleś
            > odbiera, nauczycielka go prosi żeby wyłączył telefon i informuje (przypomina)
            ż
            > e
            > w szkole jest zakaz używania telefonów komórkowych. Koleś
            odpowiada "Spier...".
            > Co w takiej sytuacji ma zrobić nauczycielka? Odebrać telefon siłą? Zadzwonić
            po
            > rodziców? Wezwać policję? Poprosić innych w klasie, żeby odebrali aparat?
            > Proszę o wypowiedzi, bo ja nie wiedziałbym jak to rozwiązać.
            >ja ci powiem jak ,otoz za kolnierz i von ze szkoly na zawszw ,zjednej von ,z
            drugiej von w koncu moze zmadrzeje ,i nie bac sie rodzicow zawsze mozna
            oskarzyc do sadu.
            • marko_uk Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:33
              A kto ma złapać za ten kołnierz i zrobić won? Właśnie o to pytałem w poprzednim
              poście. Nauczycielka? A nawet gdyby to był dobrze zbudowany, odważny nauczyciel,
              to on przecież ma samochód, dzieci... Zemsta tych debili to tylko kwestia czasu.
        • europa130 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:21
          mamagapka napisała:

> a skąd ty wiesz co twoje dziecko robi z telefonem na lekcjach? że do ciebie
          nie
          >
          > smsuje to pewne, a jak ty masz takie poszanowanie dla regulaminów to
          wyobrażam
          > sobie jakie ma twoje dziecko. i co z nim mają w szkole nauczyciele...
          <jak ty masz takie poszanowanie regulaminu ,to dziwie sie ze jeszcze wogole
          pracujesz ,bo ja bym cie dawno wywalil na zbity pysk.
      • angels_dont_kill Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:37
        maciej_aszek napisał:

> A moje dziecko nie bedzie tego zakazu przestrzegało!!!
        > Nie wydzwania na lekcjach, i nie sms-uje, a telefon ma po to, bym wiedział
        > gdzie jest, i miał z nim zawsze kontakt (nie telewonuję do niego w czasie
        lekcj
        > i).
        > Pan Giertych moze sobie głupoty wymyślać, ale niech sobie je stosuje do
        > własnych dzieci.

Skąd Ty się urwałeś?
        • openmind2 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:40
          komorki mozna miec, ale powinny byc wylaczone, jak cos sie dzieje z dzieckiem,
          to szkola sama dzwoni, zeby zawiadomic rodzicow. opetanie komorkami i
          natychmiastowym kontaktem siegnelo zenitu, nie mozna byc tak caly czas na
          zawolanie, albo wrecz sledzonym, bo nie buduje sie zaufania.
      • jaromax Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:57
        w 100% się zgadzam. Ja nie dzwonię na lekcji, nie sms-uję, nie puszczam
        dzwonków ani filmów, nie robię zdjęć na lekcjach a dźwiek mam cały czas
        wyłączony.
        ------------------------------
        GIERTYCH TO PAŁA!
      • ksawery.jot I czego tu wymagać??? 02.11.06, 22:15
        No i jesteś przykładem negatywnym niestety, tępego rodzica, których mnoży się
        coraz więcej w zastraszającym tempie. Nic dziwnego, że w szkołach nie ma
        dyscypliny, skoro tacy rodzice jak ty, uczą swoje latorośle jak łamać
        obowiązujące prawo. Zaczyna się od łamania drobnych zakazów, krytykowania
        postanowień itp., aż w końcu wyrasta takie coś, czego nie chciałbym brzydko
        nazwać... A jeśli chcesz powiadomić dziecko, że cię nie będzie na czas, zadzwoń
        do szkoły. To samo działa w drugą stronę. Jeszcze nie tak dawno komórka była
        dostępna nielicznym, nikt nawet nie marzył o jej powszechności i jakoś mogliśmy
        funkcjonować, nagle komórka urosła do roli przedmiotu niezbędnego do życia. I tu
        wychodzi wasze kołtuństwo, farbowane lisy!
    • ja-marika Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołach 02.11.06, 16:23
      Popieram inicjatywę min. Giertycha, mimo, że sama jestem jeszcze uczennicą.
      Czas w końcu wprowadzić rygor w szkołach i zacząć wychowywać nowe pokolenie,
      lepsze od tego, które kształtuje się obecnie.

www.filmlandia.blox.pl <- serwis filmowy
      • travel_wawa Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:29
        Rygor wolisz od małych kameralnych klas?
        Zamordyzm od ciekawych rozwijających zajęć pozalekcyjnych?

Może jeszcze codzienna musztra na placu apelowym i zbiorowy wrzask "Sieg
        Heil"???
        • pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:31
          "zamordyzm" zmuszający normale jednostki do odejścia jest właśnie teraz w
          szkołach
          • krokodylik Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:36
            ale pieprzycie głupoty. Jedyne wyjście to likwidacja prywatnych szkół
            podstawowych i prywatnych gimnazjów. Czas zająć się JEDNĄ szkołą, która byłaby
            jednakowa dla każdego Polaka.
            • pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:50
              dziwne "panaceum" na "zamordyzm"
            • tocqueville Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:40
              człowieku chyba sobie żarty robisz
              • krokodylik Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:51
                Albo wszystkie prywatne albo wszystkie państwowe. Rozumiesz! Córka Giertycha
                jest uczennicą prywatnej szkoły, może twoje dzieci też (jeśli masz) do
                prywatnej chadzają.
          • mmaly Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:54
            A ja jestem nauczycielem w technikum mechanicznym.
            Mam dość tego fanatyzmu, jaki próbuje narzucić Giertych.
            Nie wytrzymam tego i chyba złożę wypowiedzenie. Kocham pracę w szkole, kocham młodzież, ale strażnika w obozie koncentracyjnym nie dam z siebie zrobić.
            • pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:13
              jeżli porządek nazywasz fanatyzmem to dobrze, że nie będziesz młodzieży nuczał
              • reddi Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:50
                Burdelu nie nazywa się porządkiem. Faszystowskie świnie nie będą nigdy autorytetami.

Kilka pomysłów dla Sz.P. Ministra Giertycha:
                1. Na lekcjach uczniowie będą mieli związane ręce, aby uniemożliwić czyny
                lubieżne lub bójki.
                2. W czasie lekcji uczniowie będą mieli zakneblowane usta. W razie potrzeby
                nauczyciel wyciągnie knebel i udzieli zezwolenia na wypowiedź.
                3. Tytuł pani/panie profesorze zostaje zastąpiony tytułem "mistrzu".
                4. Obowiązkowym elementem życia szkolnego stanie się poranna msza oraz musztra.
                5. Zmiana nastąpi również w programach nauczania. Romanowi Dmowskiemu zostanie
                przyznany tytuł bohatera, a Wałęsie tytuł zdrajcy, pachołka USA.
                6. Obowiązujący strój w kolorach białym i czarnym. Kolor dotyczy również
                bielizny, skarpetek i czystych jak śnieg sumień.
                • pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 18:33
                  luzu trochę
                  a porządek musi być
                  szykuj poduszkę na swoją pupę to i razy będą mniej bolesne
                • cygany4 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:56
                  Brak Ci kultury młody człowieku. O faszyzmie wiesz niewiele, a jeszcze mniej o
                  świniach. Jak będziesz miał kiedyś szansę w zyciu uczyć w szkole to zrozumiesz,
                  ze burdel to jest teraz. Najwyższa pora cos z tym zrobić i chwała Panu
                  Ministrowi ze ma odwage to uczynić.
            • europa130 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 22:29
              mmaly napisał:

> A ja jestem nauczycielem w technikum mechanicznym.
              > Mam dość tego fanatyzmu, jaki próbuje narzucić Giertych.
              > Nie wytrzymam tego i chyba złożę wypowiedzenie. Kocham pracę w szkole, kocham
              m
              > łodzież, ale strażnika w obozie koncentracyjnym nie dam z siebie zrobić.
              <nic ,tylko ci zyczyc by zgwalcil cie 14latek! moze tylko na to czekasz,
              (nauczyciel)
        • wesoly01 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 20:22
          spadaje leszczu w szkołąch dziecko ma sie UCZYc
          kur,.,
          po co jest szkoła zeby dziecko pobierąłO TAM NAUKE

a nie smsowało na, lekcjach
      • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:31
        wychowywać to nie znaczy zabraniać. bo zabronione bardziej kusi.
        wychowywać znaczy pozwalać, ale tłumaczyć, że coś jest niedobre. wtedy dziecko
        będzie wewnętrznie przekonane, że tego robić nie chce, a nie, że o tym marzy
        tylko jak to zrobi, to będzie siedziało w więzieniu. rozumiesz coś, czy nie bardzo?

• pipi46 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:34
          jak najbardziej kara odstrasza od czynu zabronionego
          dlatych co wystarczy powiedzieć nie będą sie bali kary bo to ich nie dotyczy
    • carwszechrusi I bardzo dobrze! 02.11.06, 16:23
      Nie popieram Giertycha, wkurza mnie jego neofaszyzm ale co do tego sie zgadzam.
      Moja 16 letnia siostra non stop stuka jakies idiotyczne smsy, w szkole w domu,
      przy obiedzie.... jej koleżanki to samo. Gównarzeria ma sie w szkole uczyć a
      nie podśmiewywać i prowadzić ożywioną korespondencje o kretynizmach z Bravo.
      Szkoła to szkoła. I tyle!
      • sodoma33 Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 16:24
        Destrukcyjne antyPOLSKIE dzialanie poprzednich ekip w sektorze edukacji
        przynosi efekty. Gdyby nie ziobro i giertych, za kilka lat nie daloby sie
        wyjsc na ulice.
        • akazis Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 16:46
          na kazdym zebraniu jest taki moment, w ktorym ktos musi zaczac

zakaz mozliwosci rozpoczecia i zakonczenia aukcji w niedziele!
          zakaz wyplat pieniedzy z bankomatow w niedziele!
          zakaz smsosowania w niedziele!
          • europa130 Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 22:33
            akazis napisał:

> na kazdym zebraniu jest taki moment, w ktorym ktos musi zaczac
            >
            > zakaz mozliwosci rozpoczecia i zakonczenia aukcji w niedziele!
            > zakaz wyplat pieniedzy z bankomatow w niedziele!
            > zakaz smsosowania w niedziele!
            <o czym ty bredzisz nacpany jestes czy co?
        • krokodylik Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 16:47
          Jedyne wyjście to likwidacja prywatnych szkół podst. i prywatnych gimnazjów a
          wszystko wówczas się uzdrowi.
        • ubu_roy Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 17:08
          O czym ty piszesz POLSKOJEZYCZNY glupku ? Giertych i jemu podobni to antypolski
          element. Tacy jak Giertych wycieraja sobie mordy Historia Polski ale nic z niej
          nie rozumieja. Byc moze dlatego, ze mieszkaja w polsce od niedawna. Otoz
          przyjmij do wiadomosci ze z polakami mozna postepowac tylko po dobroci. Wszelkie
          zakazy, nakazy, kary i represje na nas nie dzialaja. Trzeba byc realista, byc
          polakiem i znac wlasne dzieje by to zrozumiec. Giertych moze miec posluch tylko
          u ofiar komuny. U osobnikow dla ktorych historia rozpoczela sie po reformie rolnej.
          • andrzej9927 Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 03.11.06, 00:00
            Aleś Ty jest twardziel... no, no...! Z polakami po dobroci. No to proszę. Bądź
            mi przyjacielem. Proszę po dobroci. Nie rzucaj obleg ani przkleństw. Ucz się i
            pracuj. Nie pij alkoholu. Bądź moralnym obywatelem tego kraju. Ty i wszyscy
            którzy myślą tak samo. A jest Was przecież bardzo wielu. Czy takie prośby mają
            jakąś szansę na spełnienie? Pewnie, że nie. Bo Polska nie zasługuje na to,
            prawda? A co Ty zrobiłeś dla tej Polski, że tak ją oceniłeś i żyjesz wg takiego
            założenia. Takich twardzieli jest dużo, dlaczego więc działać ku polepszeniu nie
            ma kto?
        • sraczynski Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 19:46
          hłe hłe, miłośnik sodomii sie odezwał.
          • micof Re: Ziarno antyPolakow zakielkowalo %%%%%%%%%%%%% 02.11.06, 20:33
            Giertych moze spiewac tak jak Bush:

"My father is my uncle...!!!"
      • tzetze1 Re: I bardzo dobrze! 02.11.06, 16:26
        Nooo . . . Giertych jeszcze powinien zabronic smsowania w czasie posilkow w
        twoim domu bo przeciez tylko tak mozna bedzie wyegzekwawac to od twojej siostry
        . .. uff . . matolki, baranki, na rzez!
        • skrzynka_kacpra ludzie, to pic na wodę! :) 02.11.06, 16:42
          z tego co wiem, to zakaz używania komórek w szkołach już jest, tak więc szanowny
          pan minister prochu tu nie wymyśla. Tylko to, czy ten przepis jest przestrzegany
          czy nie, nie zależy niestety od ilości jego apeli, ani listów posyłanych do
          dyrektorów , ale od samych nauczycieli. Wiem, bo chodzę do szkoły od ładnych
          paru lat ;)

A propos, podobna akcja była z "Potopem", który jest przecież na liście lektur
          dzięki naszemu ministrowi :). Cóż, LPR praktycznie jużnie istnieje, a tonący
          brzytwy się chwyta.

Pozdrawiam
          • europa130 Re: ludzie, to pic na wodę! :) 02.11.06, 22:37
            skrzynka_kacpra napisał:

> z tego co wiem, to zakaz używania komórek w szkołach już jest, tak więc
            szanown
            > y
            > pan minister prochu tu nie wymyśla. Tylko to, czy ten przepis jest
            przestrzegan
            > y
            > czy nie, nie zależy niestety od ilości jego apeli, ani listów posyłanych do
            > dyrektorów , ale od samych nauczycieli. Wiem, bo chodzę do szkoły od ładnych
            > paru lat ;)
            >
            > A propos, podobna akcja była z "Potopem", który jest przecież na liście lektur
            > dzięki naszemu ministrowi :). Cóż, LPR praktycznie jużnie istnieje, a tonący
            > brzytwy się chwyta.
            >
            > Pozdrawiam
            <chodzisz do szkoly ladnych pare lat a glupis jak koziol ,ucz sie ucz masz duzy
            leb ,to ci duzo wiedzy wejdzie.Nie pozdrawiam.
    • slawekkra Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołach 02.11.06, 16:24
      Romek nie wygra z dzieciakami. Nie docenia ich pomysłowości. A przedewszystkim co ma noszenie
      telefonu do dzkoły z agresją? Ja swoim dzieciom wręcz nakazałem noszenie komórki do szkoły własnie
      ze względów bezpieczeństwa.
      • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:33
        a może Roman nie umie obsłużyć nowszych modeli Nokii, więc go szlag trafia? bo
        ja też nie rozumiem co mają komórki do agresji.
        • ssik_nwdj Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:43
          niestety mają, intensywne używanie komórki powoduje określone uszkodzenia w
          mózgu więc, może potęgować agresję.
          • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:46
            @ssik_nwdj
            to jak rozumiem Twoja opinia, czy masz może jakiś link, bo ja się nie spotkałem
            z podobną teorią.
            więc pozwolisz, dopóki nie zobaczę, to będę to co napisałeś uważać za bzdurę
      • tradycjonalistka1 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 18:02
        A Pana dzieci porównują pod ławkami tapety i melodyjki, sms-ują, grają, trzęsą
        się o ten telefon, że zginie - a na pewno najmniej to dzwonią do rodziców w
        ważnych sprawach. Kiedyś młodzież była odpowiedzialniejsza - bo nie mogła
        jednym telefonem czy smsem naprawić własnego niedbalstwa czy lenistwa. A teraz
        widzę, jak pędzą do szkoły rodzice, bo dziecko dzwoniło. że
        plakat/zeszyt/książka czy co tam innego zostało w domu.
        • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:48
          generalnie chodzi o to, że jak dzieciakom się zakaże, to nie zrozumieją dlaczego.
          a rozmowa może być wielopoziomowa i poruzyć przy okazji takie "drobiazgi" jak -
          szacunek dla innych (dzwoniąca komórka w kinie) i potrzebę nauki (po to się
          chodzi do szkoły)
          a zakaz używania komórek w szkołach w wydaniu RG to po prostu kara za złe
          sprawowanie. okolicznościowy rygor. nie widzisz tego?
      • anula_a Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:06
        slawekkra napisał:

> Romek nie wygra z dzieciakami. Nie docenia ich pomysłowości. A
        przedewszystkim
        > co ma noszenie
        > telefonu do dzkoły z agresją? Ja swoim dzieciom wręcz nakazałem noszenie
        komórk
        > i do szkoły własnie
        > ze względów bezpieczeństwa.

ze względów bezpieczeństwa? ale o jakie bezpieczeństwo chodzi?
    • dzimdzirimdzi72 Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 16:25
      Wolność. Wróg Giertychów.

Najwyraźniej Polacy nie chcą wolności. Wolność w tej sytuacji polega na tym, że
      mam komórkę ale wiem, że czasem jej nie wypada używać.
      Niewola polega na tym, że nie wolno mi mieć komórki, iść w niedzielę do
      hipermarketu, grzeszyć.

Najgorsza niewola to bezmyślność.

• plutoniczna Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:28
        ..."poczucia alienacji ze strony uczniów mniej zamożnych" ale i "innych
        niepożądanych elementów" występujących w szkole....

jezuuu...widac dla Romcia każdy kto niezamożny to niepożądany element w szkole.
        widac dzieci z domów dziecka, to wogóle nalezy wyelimonowac z procesu nauczania.

tak, nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
      • travel_wawa Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:31
        dzimdzirimdzi72 napisał:
        > Niewola polega na tym, że nie wolno mi mieć komórki, iść w niedzielę do
        > hipermarketu, grzeszyć.

A od masturbacji ma się wiąd rdzenia :))))))

> Najgorsza niewola to bezmyślność.
      • healthy Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:41
        dzimdzirimdzi72
        Większość uczniów to są dzieci - czyli osoby, które do wolności jeszcze nie
        dojrzały. Gdybym dała pełną wolność moim dzieciom np. o której mają iść spać, to
        chodziły by spać grubo po północy, a rano nie dotarłyby do szkoły. Gdybym
        pozwoliła mojej młodszej córce, aby jadła to co chce to jadłaby wyłącznie
        słodycze. One jeszcze nie dojrzały do wolności. Tak samo wielu uczniów nie
        dojrzało jeszcze do tego, aby mogli działać w totalnej wolności ograniczonej
        tylko ich własnym poczuciem odpowiedzialności, bo tego ostatniego jeszcze jest u
        nich niewiele więc my, dorośli, musimy im wyznaczać ramy, dla ich własnego
        bezpieczeństwa i rozwoju.
        • rs_gazeta_forum Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:33
          Kiedy mówimy, że niektórzy dorośli nie dojrzeli do dorosłości, mamy na myśli, że
          nie dojrzeli do korzystania z wolności, gdyż nie rozumieją, że wolność nasza
          wiąże się z odpowiedzialnością - im więcej mamy swobody w wyborach, tym większą
          odpowiedzialnością jesteśmy za nie obciążani.
          Dzieci najogólniej to rozumieją i nawet w tych dyskusjach niektórzy z nich
          zabierają głos i są za ograniczeniami.
          Niestety, niektórzy mylnie biorą wolność wyłącznie za możliwość swobodnego wyboru.

Ja pozwolę sobie podziękować healthy za jej tłumaczenie.
        • zolwik_k Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:14
          healthy:

ale w szkołach nie ma nieograniczonej wolności! w szkole już obowiązują
          przepisy, nie widze powodu, by je rozszerzać.
        • zolwik_k Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:17
          aha.

poza tym zgodnie z tym, co piszesz, giertych już jest tą Twoją młodszą córeczką,
          której nikt nie zabronił słodyczy.

jakby pięc razy pomyślał jak dorosły przed wprowadzeniem czy zagrożeniem
          kolejnym genialnym pomysłem, przystopowałby mocno...
        • dzimdzirimdzi72 Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 19:34
          @healthy
          nie chodzi mi o to, żeby dzieciakom dawać wolny wybór we wszystkim
          chodzi o to, że jeśli nie współuczestniczą w decyzji, przynajmniej na poziomie
          jasnego zrozumienia "dlaczego", to jej nie zaakceptują jako swoją. żeby
          wytłumaczyć, a nie mówić "jak zrobisz to i tamto to tak dostaniesz w d. że
          tydzień nie usiądziesz".

czy Twoje dziecko wie, dlaczego nie może jeść samych słodyczy? na tym polega
          kształtowanie ich dojrzałości.
          oczywiście, są tępe łby którym nie wytłumaczysz. będą z przekory robiły na
          odwrót. ale może to tylko przejaw innych kłopotów?

nadal jestem za wolnością u małolatów, bez wolności nie wyrosną na
          odpowiedzialnych za siebie, tylko trzeba ich będzie całe życie popychać
          rozkazami albo zakazami
          • rs_gazeta_forum Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 21:48
            dzimdzirimdzi72, przejdźmy od ogółów do konkretów, ja jestem w stanie powiedzieć
            swojemu dziecku tak samo jasno, dlaczego nie należy na lekcji w żaden sposób
            używać telefonu komórkowego, jak wytłumaczyć mu, dlaczego musi iść spać przed 22.
            A dawanie mu w tym momencie telefonu do szkoły jest tym samym, co zostawienie go
            samego codziennie na cały wieczór i noc. Będzie miał przecież świadomość i w
            jednym i w drugim wypadku.

By być bardziej drastycznym, polecam wyobrażenie sobie sceny, gdy powierzasz mi
            swoje 8-letnie dziecko, a ja mu tłumaczę, dlaczego nie powinno przechodzić przez
            ulicę, a następnie pozostawiam mu możliwość współuczestniczenia w decyzji o
            przechodzeniu przez niego jezdni. Samemu idąc sobie na piwo przykładowo.

A może przykład zmyślony już zupełnie, fantastyczny i nierealny? Tłumaczymy
            14-letnim chłopcom w gimnazjum, dlaczego złe jest gwałcenie koleżanek, a potem
            wychodzimy z lekcji.
    • travel_wawa A o małej liczebności klas,co jest kluczowe mówił? 02.11.06, 16:27
      Ten bydlak uprawia tylko propagandę wyborczą.

A komórki dzieci będa nosić. Zciszone i ukryte. Przynajmniej moje. Ja mu tego
      nie zakażę.
      Jak będzie się chciał ze mna skontaktować, nie bedzie musiał błagac o łąskę
      jakiejś PAŃCI w sekretariacie, która powie "nie, bo nie".

HIENA.
      • healthy Re: A o małej liczebności klas,co jest kluczowe m 02.11.06, 16:44
        Ok, niech nosi komórkę, ale niech jej nie używa w czasie lekcji.

• patriota21wieku W tej jednej sprawie sie z Giertychem zgadzam 02.11.06, 16:52
        travel_wawa napisał:

> Ten bydlak uprawia tylko propagandę wyborczą.
        >
        > A komórki dzieci będa nosić. Zciszone i ukryte. Przynajmniej moje. Ja mu tego
        > nie zakażę.
        > Jak będzie się chciał ze mna skontaktować, nie bedzie musiał błagac o łąskę
        > jakiejś PAŃCI w sekretariacie, która powie "nie, bo nie".
        >
        > HIENA.

Absolutnie soe z toba zgadzam ze on uprawia propagande wyborcza, ale zgadzam
        sie ze komorki powinny byc wyplenione ze szkol w czasie lekcji.

Jak to zrobic? Prosto, po amerykansku:
        1. Zamontowac w kazdej szkole zestawy szafek zamykanych na klodke. Uczniowie
        musza wszystkie rzeczy osobiste zamykac w nich w czasie przerwy, i na lekcje
        przyunosic tylko zeszyt i podrecznik.
        2. We wszystkich klasach (i czesciowo w ubikacjach, z wyjatkiem kabin)
        zamontowac kamery monitoringu podlaczone do rejestratora.
        3. Zmniejszyc liczebnosc uczniow w klasie.
        4. Absolutne zero tolerancji dla uczniow i RODZICOW!
        5. Wprowadzic dyzury nauczycieli w ubikacjach.
        6. Nie zezwalac na opuszczanie terenu szkoly.

Oczywiscie wiekszosc z tych postulatow wymaga zmain w podejsciu nauczycieli i
        kierownictwa do zawodu! Moja mama ktora byla nauczycielka przez 30+ lat,
        stwierdzila ze do zawodu w tej chwili idzie wielu kompletnie nie nadajacych sie
        ludzi!
        • noname67 Re: W tej jednej sprawie sie z Giertychem zgadzam 02.11.06, 21:17
          patriota21wieku napisał:

przyunosic tylko zeszyt i podrecznik.

Wreszcie rozsadny głos !!!!
          Popieram w całej rozciagłości !!
      • europa130 Re: A o małej liczebności klas,co jest kluczowe m 02.11.06, 22:45
        travel_wawa napisał:

> Ten bydlak uprawia tylko propagandę wyborczą.
        >
        > A komórki dzieci będa nosić. Zciszone i ukryte. Przynajmniej moje. Ja mu tego
        > nie zakażę.
        > Jak będzie się chciał ze mna skontaktować, nie bedzie musiał błagac o łąskę
        > jakiejś PAŃCI w sekretariacie, która powie "nie, bo nie".
        >
        > HIENA.Hiena to jestes rodzicem w zadnym wypadku oj co za wyksztalciuch z
        ciebie .
    • sodoma33 Zmiana pseudonimow ci nie pomoze 02.11.06, 16:27
      cytat:

JERUSALEM – An ultra-Orthodox man suspected of stabbing three people during
      Jerusalem’s Gay Pride Parade last week says he acted in God’s name.
      “I came to murder on behalf of God. We can’t have such abomination in the
      country,” Yishai Schlissel said during his interrogation.

• plaszcz Przecież i tak jest zakaz, co politycy uwzieli sie 02.11.06, 17:17
        tak na szkole ? czyzby przez to mieli pozyskac elektorat ? tylko ze z tymi pomyslami to wątpię !
        • rofilion-neutralny ++++++++ Kociokwik Libero-Bolszewii !:)) +++++++ 02.11.06, 17:54
          szkoła to nie
          libero-bolszewicki klub

w którym pokemono-lewaccy aparatczycy
          uczą młodzież łajdactw i rozwięzłości :)

ps
          komórki muszą być w szkole zakazane
          tak jak pornografia !
          • veo Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 17:59
            Używanie telefonów komórkowych na lekcjach przecież jest zakazane, to chyba
            logiczne ! :) A zakaz wnoszenia telefonów na teren szkoły to już będzie łamanie
            swobód obywatelskich - P.S. Ja, będe zabierał ze sobą stacjonarny ;)
            • kazek100 Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 18:09
              Dobry pomysł! Też zacznę chodzić ze stacjonarnym. Może pokażmy poprzez kpinę,
              jak głupi jest Roman Giertych...

Bo inaczej niż głupotą nie można nazwać wyważania otwartych drzwi. Sprawa jest
              tak prosta... na lekcji nie używamy komórek. Na przerwie - używamy...
              • patriota21wieku Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 18:17
                kazek100 napisał:

> Dobry pomysł! Też zacznę chodzić ze stacjonarnym. Może pokażmy poprzez kpinę,
                > jak głupi jest Roman Giertych...
                >
                > Bo inaczej niż głupotą nie można nazwać wyważania otwartych drzwi. Sprawa
                jest
                > tak prosta... na lekcji nie używamy komórek. Na przerwie - używamy...

Prosze bardzo, chodz ze stacjonarnym. Nie rozumiesz istoty problemu: brak
                respektowania przepisow przez jednostki wymusza ograniczenia dla ogolu!

A jesli chodzi o podejscie, to szkola nie jest ulica, nawet na przerwie
                obowiazuja przepisy i ograniczenia.
                • swoboda_t Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 18:50
                  Normalnie "brak respektowania przepisow przez jednostki wymusza" konsekwentne
                  ich egzekwowanie i ewentualnie zastanowienie się nad przyczyną dotychczasowego
                  braku szacunku dla przepisów. To co napisałeś to czysta bolszewia, typowa
                  zresztą dla obecnej władzy. Nie, żebym popierał rozwydrzenie młodzieży, ale
                  zakazami sytuacji się nie poprawi, a wręcz doprowadzi do eskalacji buntu (dla
                  przykladu: wniesienie komórki bedzie szpanem i nobilitacją). Konstruktywnych
                  pomysłów brak - najprościej (i najmedialniej) jest podpisać papierek zakazująco
                  tego albo nakazujęcy tamto. To tak, jak z d rogami - zamiast rmontować i
                  nudować nowe, stawia się ograniczenia i urzednik może spać spokojnie.
                  • patriota21wieku Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 19:09
                    swoboda_t napisał:

> Normalnie "brak respektowania przepisow przez jednostki wymusza" konsekwentne
                    > ich egzekwowanie i ewentualnie zastanowienie się nad przyczyną
                    dotychczasowego
                    > braku szacunku dla przepisów. To co napisałeś to czysta bolszewia, typowa
                    > zresztą dla obecnej władzy. Nie, żebym popierał rozwydrzenie młodzieży, ale
                    > zakazami sytuacji się nie poprawi, a wręcz doprowadzi do eskalacji buntu (dla
                    > przykladu: wniesienie komórki bedzie szpanem i nobilitacją). Konstruktywnych
                    > pomysłów brak - najprościej (i najmedialniej) jest podpisać papierek
                    zakazująco
                    >
                    > tego albo nakazujęcy tamto. To tak, jak z d rogami - zamiast rmontować i
                    > nudować nowe, stawia się ograniczenia i urzednik może spać spokojnie.
                    >

Podam ci co proponuje w innym poscie:

przynosic tylko zeszyt i podrecznik.

Oczywiscie wiekszosc z tych postulatow wymaga zmain w podejsciu nauczycieli i
                    kierownictwa do zawodu! Moja mama ktora byla nauczycielka przez 30+ lat,
                    stwierdzila ze do zawodu w tej chwili idzie wielu kompletnie nie nadajacych sie
                    ludzi!

• brunet73 Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 19:59
                      ...po amerykańsku? chyba nie masz pojęcia o amerykańskich metodach, zamiast
                      wyliczać te sześć punktów wystarczy jeden:
                      Urządzenie, które blokuje działanie komórek poprzez zakłócenie zasięgu sieci :)

Oczywiście jest to nielegalne, prawo do tego w USA ma tylko FBI oraz Policja -
                      ale jak chcecie zmieniać rzeczywistość i prawo to wystarczą proste rozwiązania -
                      czyli używanie komórek, SZARYCH komórek :)

...już słyszę szum protestów operatorów komórkowych

---
                      EWOLUCJA nie z tej ziemi!
                      • patriota21wieku Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 20:01
                        brunet73 napisał:

> ...po amerykańsku? chyba nie masz pojęcia o amerykańskich metodach, zamiast
                        > wyliczać te sześć punktów wystarczy jeden:
                        > Urządzenie, które blokuje działanie komórek poprzez zakłócenie zasięgu
                        sieci :)
                        >
                        > Oczywiście jest to nielegalne, prawo do tego w USA ma tylko FBI oraz Policja -

> ale jak chcecie zmieniać rzeczywistość i prawo to wystarczą proste
                        rozwiązania
                        > -
                        > czyli używanie komórek, SZARYCH komórek :)
                        >
                        > ...już słyszę szum protestów operatorów komórkowych
                        >
                        > ---
                        > EWOLUCJA nie z tej ziemi!

Mam pojecie bo przez kanascie lat mieszkaem w USA a syn chodzi do szkoly!
              • afro891 Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 18:18
                > Dobry pomysł! Też zacznę chodzić ze stacjonarnym. Może pokażmy poprzez kpinę,
                > jak głupi jest Roman Giertych...

a ty niestety robisz z siebie głupszego niż jesteś...
                • europa130 Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 22:52
                  afro891 napisał:

> > Dobry pomysł! Też zacznę chodzić ze stacjonarnym. Może pokażmy poprzez kp
                  > inę,
                  > > jak głupi jest Roman Giertych...
                  >
                  > a ty niestety robisz z siebie głupszego niż jesteś...
                  <gdybys u mnie w pracy rozmawial przez komorke w czasie pracy ,to bylby to twoj
                  ostatni dzien zatrudnienia,w pracy jest miejsce na prace a nie na pogaduszki
                  telefoniczne.Amen.
            • patriota21wieku Re: Ograniczenie Swobód - Nie Przejdzie 02.11.06, 18:14
              veo napisała:

> Używanie telefonów komórkowych na lekcjach przecież jest zakazane, to chyba
              > logiczne ! :) A zakaz wnoszenia telefonów na teren szkoły to już będzie
              łamanie
              > swobód obywatelskich - P.S. Ja, będe zabierał ze sobą stacjonarny ;)

Szkola to nie ulica czy dom. Z zasady sa pewne rzeczy ktore ograniczaja twoje
              swobody w szkole a ktore sa wpisane w regulamin. Radze sie przyzwyczaic, bo w
              pracy tez beda ograniczenia swobod!
              • majan2 Zabronic wypowiadania sie Romanowi Giertychowi 02.11.06, 22:17
                Temu Panu juz dziekujemy!!!!!!!
        • brabancja Zabrońmy też krzyży. 02.11.06, 17:56
          Po co to komu?
    • krokodylik Jedyne wyjście to: ..... 02.11.06, 16:29
      Zlikwidować prywatne szkoły podstawowe i prywatne gimnazja. Tak panie Giertych,
      jeśli pańska córka będzie uczęszczała do państwowej szkoły, to twoje reformy
      będą musiały być logiczne, praktyczne a nie polityczne!
      • dzimdzirimdzi72 Re: Jedyne wyjście to: ..... 02.11.06, 16:35
        reformy Giertycha?
        nawet nie chcę tego oglądać.
    • nessie-jp Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 16:29
      No brawo, panie ministrze! Bo przecież jak komórek nie będzie, to problem
      zniknie
    • plutoniczna Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:33
      a poza tym co on sie tak przyperd.....ł do tych komórek. Propaganda. Propaganda
      i jeszcze raz propaganda. nie chodzi o dzieciaki tylko o wybory.
      A naród głupi wszystko kupi.

Młodzież odwzorowuje zachowania ze świata dorosłych.
      problemem jest brak dobrych wzorców dla młodzieży. No , ale skoro rządzą nami
      cham z warchołem, trudno sie dziwić ,
    • turtlezzz A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używać ? 02.11.06, 16:33
      • gomorra33 Minister kaze uzywac szarych komorek 02.11.06, 16:37
        Minister jako POLAK-PATRIOTA kaze uczniom uzywac szarych komorek. I to
        doprowadza niePOLAKOW antyPOLAKOW so forumowego szalu. Tocza wiec piane
        bezsilnosci ;-)))))))))))))))))))))))))))))
      • kotecek7 Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 16:40
        Ale jak to wyegzekwować, ten zakaz komórek w szkole. Byli wojskowi będą
        rewidować uczniów przed wejściem do szkoły? Jestem przeciw temu, żeby pisali
        sms i dzwonili na lekcjach, filmowali nauczycieli i siebie wzajemnie, ale zakaz
        przynoszenia komórek do budy byłby łamaniem praw człowieka. Moja komórka, to
        sobie ją noszę. czyżby Giertych sądzil, że gdyby nie komórki to nie byłoby
        przemocy w szkole. Ale powtarzam, zakazac uczniom używania komorek na lekcji.
        Tylko jak to zrobić??
        • healthy Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 16:49
          kotecek7 napisał:
          Ale powtarzam, zakazac uczniom używania komorek na lekcji.
          > Tylko jak to zrobić??

W mojej szkole (w której uczę) zrobiono to już dawno. Po prostu zabiera się
          komórkę, dzwoni do domu i rodzic musi osobiście odebrać komórkę w sekretariacie.
          Uczeń traci komórkę na jakiś czas (co jest dla niego stratą), rodzic musi
          przyjechać do szkoły (więc jest wkurzony na ucznia i zaczyna działać również
          przeciwko używaniu komórki na lekcji) w efekcie niewielu uczniów ryzykuje
          wyjęcie komórki w czasie trwania lekcji.
          • droch Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 20:44
            A co na to KK? Na pierwszy rzut oka podpada to pod kilka paragrafów...
            • europa130 Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 22:56
              droch napisał:

> A co na to KK? Na pierwszy rzut oka podpada to pod kilka paragrafów...
              <ty tez i nie pod jeden a kilka,zamilcz prosty czlowieku.
              • droch Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 23:00
                bez urazy, ale naprawdę nie na każdy post musisz odpisywać, zwłaszcza, gdy nie
                masz nic do napsiania
        • gomorra33 Wolnosc w stylu hamerykanskim ???????????????????? 02.11.06, 16:52
          Oto co proponuja antyPOLACY:
          Nielegalnie nabyty pistolet jest moj to go sobie nosze do szkoly.

Polaku nie daj sie zwiesc destrukcyjnym postom. Gdyby nie Giertych i Ziobro, w
          pare lat nie daloby sie wyjsc na ulice.
          • patriota21wieku Re: Wolnosc w stylu hamerykanskim ??????????????? 02.11.06, 17:29
            gomorra33 napisała:

> Oto co proponuja antyPOLACY:
            > Nielegalnie nabyty pistolet jest moj to go sobie nosze do szkoly.
            >
            > Polaku nie daj sie zwiesc destrukcyjnym postom. Gdyby nie Giertych i Ziobro,
            w
            >
            > pare lat nie daloby sie wyjsc na ulice.

Tjaa, bo ci polacy zamiast pistoletu proponuja ogolenie glowy na lyso i
            noszenie kija bejsbolowego zeby palowac kazgego kto jest nieprawomyslny. Hmm,
            przypomina mi to Kristallnacht!
      • fagoo Re: A czy szare komórki łaskawy min. pozwala używ 02.11.06, 17:12
        Nie slyszalem, zeby ktos zabranial uzywac szarych komorek. No wlasnie uzywac
        szarych komorek, a nie uzywac szare komorki. Czyzbys na lekcjach j. polskiego
        uzywal za duzo tych elektronicznych, ze nie dotarla do Ciebie wiedza o odmianie
        przez przypadki.
    • niktszczegolny hasło "zero tolerancji" 02.11.06, 16:36
      Tolerancja (łac. tolerantia - "cierpliwa wytrwałość"; od łac. czasownika
      tolerare - "wytrzymywać", "znosić", "przecierpieć") to w mowie potocznej i
      naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczająca się poszanowaniem
      poglądów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych.

* Tolerancja nie oznacza akceptacji (por. łac. acceptatio - przyjmować,
      sprzyjać) czyjegoś zachowania czy poglądów. Wręcz przeciwnie, tolerancja to
      poszanowanie czyichś zachowań lub poglądów mimo że nam się one nie podobają.
      * Tolerancja jest postawą, która umożliwia otwartą dyskusję. Bez tej postawy
      dyskusja zamienia się albo w zwykłą sprzeczkę albo prowadzi do aktów agresji.
      * Tolerancja uznawana jest za podstawę społeczeństwa otwartego i demokracji.

Szkoda, że Minister nie ma szacunku dla innych.
      • tomserwis_2006 Re: hasło "zero tolerancji" 02.11.06, 20:03
        niktszczegolny napisał:

> Tolerancja (łac. tolerantia - "cierpliwa wytrwałość"; od łac. czasownika
        > tolerare - "wytrzymywać", "znosić", "przecierpieć") to w mowie potocznej i
        > naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczająca się poszanowaniem
        > poglądów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych.
        >
        > * Tolerancja nie oznacza akceptacji (por. łac. acceptatio - przyjmować,
        > sprzyjać) czyjegoś zachowania czy poglądów. Wręcz przeciwnie, tolerancja to
        > poszanowanie czyichś zachowań lub poglądów mimo że nam się one nie podobają.
        > * Tolerancja jest postawą, która umożliwia otwartą dyskusję. Bez tej postaw
        > y
        > dyskusja zamienia się albo w zwykłą sprzeczkę albo prowadzi do aktów agresji.
        > * Tolerancja uznawana jest za podstawę społeczeństwa otwartego i demokracji
        > .
        >
        >
        > Szkoda, że Minister nie ma szacunku dla innych.

TO WEDłUG CIEBIE TYCH MłODYCH(PRZYSZłYCH PRZESTęPCóW)LUDZI TRZEBA SZANOWAć
        GłASKAć I MóWIć żE DOBRZE ROBIą!!!! żE NAUCZYCIEL NIE MOżE NORMALNIE LEKCJI
        PROWADZIć, żE SPOKOJNE DZIECI BOJą SIę PRZEZ NICH DO SZKOłY CHODZIć żE
        POPEłNIAJą SAMOBóJSTWA TO WEDłUG CIEBIE JEST DOBRZE??!!!! żę ZA TO TRZEBA ICH
        SZANOWAć??
    • wiarusik Polska szkoła oczami uczniów: 02.11.06, 16:37
      Enjoy!;D

www.smog.pl/wideo/5177/na_przerwie/
      www.smog.pl/wideo/4760/nie_ma_jak_w_polskiej_szkole/
    • skodabodzio A kiedy bedzie kurator oswiaty w lodzi 02.11.06, 16:38
      Bo jakna razie osoba ktora wygrala konkurs nie moze nim zostac bo od poczatku
      rzadu minister zwleka z podpisaniem nominacji. Kiedy bedzie wreszcie
      notrmalnosc w szkolach a nei lprofaszyzm
    • ssik_nwdj ...komórek szarych:) ; Może o czas lekcji chodzi? 02.11.06, 16:39
      W czasie lekcji nie powinno się zabawiać telefonem, puszczać sms'y.
      Choć z tym zakazem całkowitym, oczywiście poza sytuacjami wyjątkowymi - napad,
      pożar czy coś, to nie jest wcale zły pomysł, bo tylko dzieciakom wyjdzie na
      zdrowie.
      Używanie telefonów komórkowych szkodzi, w większym czy mniejszym zakresie to
      wypalanie komórek mózgowych, więc zgodnie z doktryną szkoły gdzie powinno się
      kształtować postawy zdrowego trybu życia, taki zakaz nie byłby zły.
      • lukas1492 Idiotyzm 02.11.06, 16:45
        Ciekawe jak to sprawdzą, czy ktoś ma telefon, czy nie i czy używa, czy nie???

W mojej szkole jest zakaz. No i co z tego? I tak jak się nudzę, to piszę smsy
        na lekcjach.
        I co - aresztują mnie za to?

kolejny błazeński pomysł
        • wiarusik Re: Idiotyzm 02.11.06, 16:47
          Jak się nudzisz to podręczniki poczytaj lub odrób lekcje.Zobaczysz,wyjdzie ci to
          na "+";)
        • pipi46 Re: Idiotyzm 02.11.06, 16:53
          faktycznie obsługiwać "komórkę" umie każdy kopiący rowy
          gratuluję "wysokich" lotów naukowych
          • wiarusik Re: Idiotyzm 02.11.06, 16:56
            Dokładnie-robotnicy ocieplający blok i remontujący mieszkanie rodziców nie
            mogli się bez niej obejść;)
        • ssik_nwdj Re: Idiotyzm - to reklama że komóra to szpan, 02.11.06, 16:56
          "Ciekawe jak to sprawdzą, czy ktoś ma telefon, czy nie i czy używa, czy nie???"

Tak samo jak wiele innych rzeczy, pewne przepisy są po to by je respektować, z
          tym całkowitym zakazem to chyba jednak przesada, ale możnaby zakazać używania
          podczas lekcji i wydać dyrektywę o nie nadużywanie w czasie przerw. Apelujemy o
          kulturę, więc młodzież ma prawo do negatywnej oceny drącego się do aparatu
          kolegi/koleżanki.
          Nic nie słyszałem poza tym o zakazie posiadania przy sobie aparatu telefonicznego.
        • patriota21wieku Re: Idiotyzm 02.11.06, 16:56
          lukas1492 napisał:

> Ciekawe jak to sprawdzą, czy ktoś ma telefon, czy nie i czy używa, czy nie???
          >
          > W mojej szkole jest zakaz. No i co z tego? I tak jak się nudzę, to piszę smsy
          > na lekcjach.
          > I co - aresztują mnie za to?
          >
          > kolejny błazeński pomysł

Bardzo prosto: jak cie zlapia na tym ze uzywasz, to zabiora i poprosza rodzicow
          o odebranie go z sekretariatu. Jak ci go kilka razy odbiora, to moze sie
          nauczysz go zostawiac w spokoju. A na dodatek moga ci nakazac go zdeponowac w
          sekretariacie PRZED pierwsza lekcja.
          • ssik_nwdj Re: 02.11.06, 16:59
            Na końcu w depozyt będzie, składał walizkę z komórkami:))) W zasadzie słusznie.
            • patriota21wieku Re: 02.11.06, 17:06
              ssik_nwdj napisał:

> Na końcu w depozyt będzie, składał walizkę z komórkami:))) W zasadzie
              słusznie.

Moze dostac zakaz przynoszenia jakichkolwiek rzecy osobistych do szkoly.

W gruncie rzeczy, szkola jest miejcem "pracy" dla dzieci i mlodzierzy. Tak jak
              w biurach i fabrykach obowiazuja pewne rygory i ograniczenia, tak i w szkole
              powinno. Ja jestem ciekawy jak szef rodzica takiego idioty jak lukas, by
              zareagowal na tegoz rodzica smsowanie w trakcie zebrania czy spotkania z
              klientem. Albo jakby np. gornik obslugujacy szyb, nagle zdecydowal ze ma gdzies
              patrzenie jak szybko klatka zjezdza, bo on dostal smsa.
              • ssik_nwdj Re: 02.11.06, 17:15
                ja się nie podpisuje pod określanie kogoś z góry idiotą nie znając go, tylko za
                to że pisał sms na lekcji choć uważam, że jest to nierozsądne.
                • patriota21wieku Re: 02.11.06, 17:18
                  ssik_nwdj napisał:

> ja się nie podpisuje pod określanie kogoś z góry idiotą nie znając go, tylko
                  za
                  > to że pisał sms na lekcji choć uważam, że jest to nierozsądne.

Ja go nazywam idiota za jego podejscie do dyscypliny i regulaminow (kompletne
                  lekcewazenie). A mam do tego prawo, chociaz TK stwierdzil ze godnosc osobista
                  przewaza nad wolnoscia slowa! ;o)
                  • patriota21wieku Dodatek do poprzedniego postu 02.11.06, 17:20
                    Odnosze sie tu do ponizszego stwierdzenia lukasa:

"W mojej szkole jest zakaz. No i co z tego? I tak jak się nudzę, to piszę smsy
                    na lekcjach. I co - aresztują mnie za to?"
              • zolwik_k Re: 02.11.06, 19:27
                spotkanie z klientem jest ważne i interesujące, wymaga Twojej interakcji.
                wybacz, chodze do liceum i jestem w stanie ocenić, jakie są lekcje. a na pewno
                nie takie, jak przed chwilą wymieniłam.

a w pracy nikt Ci nie zabrania używac telefonu, jeśli nie przeszkadza w
                wykonywaniu obowiązków. i to jest moim zdaniem klucz.

(co do smsowania w trakcie zebrania wiem, że to jest dość powszechne. tak samo
                smsowanie na radach pedagogicznych. ;))

pozdrawiam.

• patriota21wieku Re: 02.11.06, 19:45
                  zolwik_k napisała:

> spotkanie z klientem jest ważne i interesujące, wymaga Twojej interakcji.
                  > wybacz, chodze do liceum i jestem w stanie ocenić, jakie są lekcje. a na pewno
                  > nie takie, jak przed chwilą wymieniłam.
                  >
                  > a w pracy nikt Ci nie zabrania używac telefonu, jeśli nie przeszkadza w
                  > wykonywaniu obowiązków. i to jest moim zdaniem klucz.
                  >
                  > (co do smsowania w trakcie zebrania wiem, że to jest dość powszechne. tak samo
                  > smsowanie na radach pedagogicznych. ;))
                  >
                  > pozdrawiam.
                  >

Wiem ze jest powszechne, co nie znaczy chwalebne. I zalezy tylko od szefa,
                  jesli on nie egzekwuje przepisow, to nie moze wymagac od podwladnych stosowania
                  sie do takowych.
          • lukas1492 Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 18:50
            1. Nie mają prawa mi zabrać i odesłać rodzicom, bo mam 18 lat i sam odpowiadam
            za siebie.

2. Nie ma mnie prawa dotykać/przeszukiwać kieszeni obca osoba

3. Tym bardziej nikt nie ma prawa mi czegokolwiek nakazywać deponować w
            sekretariacie.
            Sekretariat to nie jest przechowalnia bagażu, tylko sekretariat i służy do
            innych zadań.

4. Wszyscy jesteście tutaj dobrymi teoretykami, a o tym, co się dzieje w szkole
            nie macie pojęcia - tak samo jak Giertych - mówicie rzeczy, które się rozmijają
            całkowicie z rzeczywistością.

5. Jest coś takiego jak WIBRATOR albo WYŁĄCZENIE DŹWIĘKU, które umie uzywać
            każdy uczeń, w przeciwieństwie do nauczycieli.
            O ile my stukamy smsy po cichu, to nauczycielom dzwoni komórka perfidnie na
            biurku.

To tyle ode mnie - mała prowokacja wystarczyła, aby pokazać wam wszystkim
            jakimi jesteście ignorantami jeżeli chodzi o szkoły.
            uczeń
            • wiarusik Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 18:57
              Kup sobie spluwę i też jej użyj.
              Przecież jesteś pełnoletni,nie mają prawa ci tego zabrać,nie mogą cię dotknąć
              ani przeszukać,właściwie jesteś alfą i omegą-istotą nietykalną,której wszystko
              wolno.Wolno ci też odstrzelić sobie tą spluwą łeb.Będzie przynajmniej trochę
              luzu w komunikacji miejskiej.
              • lukas1492 Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 19:00
                nie, błaźnie, akurat tutaj muszę mieć wydane pozwolenie na broń.
                Jak nie masz pojęcia o czym pisać, to się nie odzywaj, trolu.
                Jak chcesz żyć w państwie prawa, to go przestrzegaj
                • patriota21wieku Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 19:07
                  lukas1492 napisał:

> nie, błaźnie, akurat tutaj muszę mieć wydane pozwolenie na broń.
                  > Jak nie masz pojęcia o czym pisać, to się nie odzywaj, trolu.
                  > Jak chcesz żyć w państwie prawa, to go przestrzegaj

Na uzywanie komorki w czasie lekcji czy na przerwie tez musisz miec zezwolenie:
                  nauczyciela albo dyrektora!!!
                  • lukas1492 Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 19:14
                    nie muszę!
                    nie rób patologii w szkole - regulamin to nie wszystko
                    • patriota21wieku Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 19:16
                      lukas1492 napisał:

> nie muszę!
                      > nie rób patologii w szkole - regulamin to nie wszystko

Oczywiscie, regulamin to noie wszystko wiec ciebie nie dotyczy.
                    • europa130 Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 23:08
                      lukas1492 napisał:

> nie muszę!
                      > nie rób patologii w szkole - regulamin to nie wszystko
                      <musisz ,musisz przestrzegac regulaminu ,jak nie ro von ze szkoly niech cie
                      mamusia lub tatus ksztalci.
                • wiarusik Re: Do: Patrioty21Wieku i całej reszty mądrali 02.11.06, 19:20
                  A co wymoczku,regulamin szkoły to sroce spod ogona wypadł?
                  To też prawo bucu!Jeśli będzie w nim napisane zero komórek,to znaczy ZERO!
                  Jak się nie podoba to wynocha do szkoły gdzie wolno dryndać na lekcjach.
                  Zresztą jak masz 18 to nie musisz już chodzić do szkółki.Siądź sobie na
                  ławeczce,chlapnij piwko,zapal skręta i nuć pod nosem Tedego.
                  Dragów też nie mają prawa ci zabrać bo twoje?Żyjesz między ludźmi,a nie na górze
                  Synaj.
            • patriota21wieku Do: Lukasa - zal mi ciebie! 02.11.06, 19:06
              lukas1492 napisał:

> 1. Nie mają prawa mi zabrać i odesłać rodzicom, bo mam 18 lat i sam
              odpowiadam
              > za siebie.

0-1. Nie masz racji. Jesli masz 18 lat, to moga cie wyrzucic ze szkoly na zbity
              pysk (bo nie podlegasz juz obowiazkowi nauczania), tak jak pracodawca ma prawo
              cie wyrzucic na bruk jak zlamiesz przepisy obowiazujace w firmie ktora cie
              zatrudni. Wchodzac na teren jednostki czy panstwowej czy pryuwatnej, podlegasz
              regulaminom obowiazujacym w tej jednostce. Na tej samej zasadzie jak gdy kogos
              odwiedzasz: gospodarz moze cie wyrzucic na zbity pysk ze swojego domu!

>
              > 2. Nie ma mnie prawa dotykać/przeszukiwać kieszeni obca osoba

0-2. Ma, jesli zlamiesz obowiazujace przepisy. Poczytaj regulaminy.

>
              > 3. Tym bardziej nikt nie ma prawa mi czegokolwiek nakazywać deponować w
              > sekretariacie. Sekretariat to nie jest przechowalnia bagażu, tylko
              sekretariat i służy do
              > innych zadań.

0-3. Sekretariat jest czescia administracyjna szkoly i tak jak i ty podlega
              regulaminowi w/g przepisow ustanowionych odgornie jak i przez drektora.

>
              > 4. Wszyscy jesteście tutaj dobrymi teoretykami, a o tym, co się dzieje w
              szkole nie macie pojęcia - tak samo jak Giertych - mówicie rzeczy, które się
              rozmijają całkowicie z rzeczywistością.
              >

0-4. Moja matka niedawno przesla na emeryture po prawie 40 latach pracy w
              liceum. Znam wielu z jej kolegow osobiscie i odwiedzam moje stare szkoly od
              czasu do czasu. Niektorzy moi byli koledzy i kolezanki sa nauczycielami.

> 5. Jest coś takiego jak WIBRATOR albo WYŁĄCZENIE DŹWIĘKU, które umie uzywać
              > każdy uczeń, w przeciwieństwie do nauczycieli. O ile my stukamy smsy po
              cichu, to nauczycielom dzwoni komórka perfidnie na biurku.

1-4. Tu ci przyznam czesciowa racje, bo wielu nauczycieli po prostu zapomina o
              komorce. Tylko zapytam, ilu z tych nauczycieli odebralo ten telefon albo
              wysylalo smsa w czasie prowadzenia lekcji?
              >
              > To tyle ode mnie - mała prowokacja wystarczyła, aby pokazać wam wszystkim
              > jakimi jesteście ignorantami jeżeli chodzi o szkoły.
              > uczeń

Wynik Patriota 4 - Lukas 1.

Dodam tylko ze bedzie mi cie zal jak pojdziesz do prawdziwej pracy, bo tam nie
              beda sie z toba obchodzili w bialych rekawiczkach!
              • lukas1492 Do Patrioty: Jeszcze Nie Wygrałeś!! 02.11.06, 19:13
                1. jest to za małe wykroczenie, żeby wywalać na zbity pysk

2. Nie ma prawa. Jeżeli łamię regulamin, to obowiązuje jakaś kara, ale nie
                macanki i wyrywanie telefonu siłą. Zresztą - co z tego, że wniosę, skoro jest
                zakaz UŻYWANIA, a nie posiadania?

3. No i co z tego, że podlega przepisom? Nie rób szatni z sekretariatu

5. Nauczyciele dzwonią, wychodzą z lekcji, gadają - u mnie i w innych szkołach
                na okrągło.

6. Żal mi cię, bo już pracowałem tu i ówdzie i były to normalne zakłady o
                normalnych zasadach.

Wynik:
                4:1
                dla Lukasa
                • patriota21wieku Re: Do Patrioty: Jeszcze Nie Wygrałeś!! 02.11.06, 19:21
                  lukas1492 napisał:

> 1. jest to za małe wykroczenie, żeby wywalać na zbity pysk
                  >

Nie za pierwszym razem, ale jak bedziesz to robil notorycznie, to moga.

> 2. Nie ma prawa. Jeżeli łamię regulamin, to obowiązuje jakaś kara, ale nie
                  > macanki i wyrywanie telefonu siłą. Zresztą - co z tego, że wniosę, skoro jest
                  > zakaz UŻYWANIA, a nie posiadania?
                  >

Jesli cos jest zabronione, a jest podejrzenie lamania przepisow, to moga. A
                  jesli wprowadza zakaz posiadania, to wtedy na pewno beda mogli to wprowadzic.

> 3. No i co z tego, że podlega przepisom? Nie rób szatni z sekretariatu

Nie robie, rownie dobrze dyrektor moze zarzadzic skladowanie tych komurek w
                  szafie w jego gabinecie.

>
                  > 5. Nauczyciele dzwonią, wychodzą z lekcji, gadają - u mnie i w innych
                  szkołach na okrągło.

To jest problem ktory TY powinienes zglosic dyrekcji.
                  >
                  > 6. Żal mi cię, bo już pracowałem tu i ówdzie i były to normalne zakłady o
                  > normalnych zasadach.
                  >

To miales szczescie. I albo byles grzeczny, albo ci sie udalo, albo twoi
                  rodzice byli wlascicielami.

> Wynik:
                  > 4:1
                  > dla Lukasa
                  >
                  >

Czepiasz sie szczegolow, bo zaczyna ci brakowac argumentow. Widze ze jedyne
                  argumenty jakie masz to: "mamy wolnosc to mnie wszystko wolno" albo "zrobie
                  mamie na zlosc, utne sobie palec".

• droch Re: Do Patrioty: Jeszcze Nie Wygrałeś!! 02.11.06, 20:50
                    ad. 2.
                    Nawet jeśli jeszcze 199x napiszesz, że dyrektor/woźny/pani od polskiego mogą
                    ucznia obmacywać w poszukiwaniu telefonu, jesteś w błędzie. Tryb i okoliczności
                    przeszukania są określone w odpowiednich ustawach. Regulamin szkoły nie jest w
                    Polsce źródłem prawa i nie może być sprzeczny z ustawami, w szczególności nie
                    może ograniczać praw i wolności w ustawach zapisanych.
                    I bardzo dobrze, bo można sobie wyobrazić, że jakiś przyszły poseł chciałby
                    pogmerać uczniom tu i ówdzie.
                    • patriota21wieku Re: Do Patrioty: Jeszcze Nie Wygrałeś!! 02.11.06, 22:33
                      droch napisał:

> ad. 2.
                      > Nawet jeśli jeszcze 199x napiszesz, że dyrektor/woźny/pani od polskiego mogą
                      > ucznia obmacywać w poszukiwaniu telefonu, jesteś w błędzie. Tryb i
                      okoliczności
                      >
                      > przeszukania są określone w odpowiednich ustawach. Regulamin szkoły nie jest
                      w
                      > Polsce źródłem prawa i nie może być sprzeczny z ustawami, w szczególności nie
                      > może ograniczać praw i wolności w ustawach zapisanych.
                      > I bardzo dobrze, bo można sobie wyobrazić, że jakiś przyszły poseł chciałby
                      > pogmerać uczniom tu i ówdzie.

Moga, jesli istnieje podejrzenie regulaminu. A jak to zrobia tez moze byc
                      sprecyzowane (np. nauczycielka moze tylko obmacywac dziewczeta, a nauczyciel
                      chlopcow). W USA gdzie sa bardziej uczuleni na wolnosci osobiste niz u nas,
                      jest to powszechnie dozwolone i aprobowane. A na dodatek moga zakupic reczny
                      wykrywac metali (podejzewam ze kosztowal by kilkadziesiat - kilkaset PLN max).
                      • droch Re: Do Patrioty: Jeszcze Nie Wygrałeś!! 02.11.06, 23:18
                        Dziad swoje, baba swoje. Może dotrze do Ciebie, jak kolejny raz napiszę, że
                        regulamin szkoły nie może być sprzeczny z ustawami (i konstytucją, oczywiście)
                        i nie jest żródłem prawa? Regulamin szkoły nie może ograniczać praw
                        obywatelskich.
                        Niech twoje dzieci tam w US obmacuje kto akurat się nawinie, nie kwestionuję
                        tego. Twój wybór, prawda?
                        W Polsce próba macania mojego dziecka przez śliniącą się na samą myśl "kadrę"
                        szkoły skończyłaby się natychmiast interwencją u prokuratora. Wspomnieć
                        przykład pewnego posła na Sejm nie będzie tu od rzeczy.
        • europa130 Re: Idiotyzm 02.11.06, 23:00
          lukas1492 napisał:

> Ciekawe jak to sprawdzą, czy ktoś ma telefon, czy nie i czy używa, czy nie???
          >
          > W mojej szkole jest zakaz. No i co z tego? I tak jak się nudzę, to piszę smsy
          > na lekcjach.
          > I co - aresztują mnie za to?
          >
          > kolejny błazeński pomysł
          <za pare lat bedziesz zbierac butelki na smietniku ,taki bedziesz wyksztalcony
          dardanelski osle .
    • vrok Słusznie. 02.11.06, 16:48
      Jest raczej oczywiste, że to telefony komórkowe są winne agresji w szkołach. Tak
      samo jak łatwo dostępne środki antykoncepcyjne są winne tragicznej sytuacji w
      polskiej piłce.
      • mireksik1 Re: Słusznie. 02.11.06, 18:11
        Giertych wyciąga wnioski jak radziecki naukowiec. Radziecki naukowiec
        przeprowadzał badanie słuchu na owadach. Za cel badania posłużyła mu mucha.
        Wyrwał musze noge i mówi - mucha idi - mucha poszła. Wyrwał kolejną - mucha
        idzie. po wyrwaniu piątej - mucha kręci się w kółko na ostatniej , ale kręci.
        Wyrwał szóstą i mówi- mucha idi - a mucha nic. Głośniej - mucha idi! - a mucha
        nic. Więc we wniosku napisał: Po wyrwaniu sześciu nóg mucha traci słuch.
        Wniosek - jak zabronimy używania komórek wszystkim to zniknie przemoc w naszym
        kraju ;)))
        • europa130 Re: Słusznie. 02.11.06, 23:23
          mireksik1 napisał:

> Giertych wyciąga wnioski jak radziecki naukowiec. Radziecki naukowiec
          > przeprowadzał badanie słuchu na owadach. Za cel badania posłużyła mu mucha.
          > Wyrwał musze noge i mówi - mucha idi - mucha poszła. Wyrwał kolejną - mucha
          > idzie. po wyrwaniu piątej - mucha kręci się w kółko na ostatniej , ale
          kręci.
          > Wyrwał szóstą i mówi- mucha idi - a mucha nic. Głośniej - mucha idi! - a
          mucha
          > nic. Więc we wniosku napisał: Po wyrwaniu sześciu nóg mucha traci słuch.
          > Wniosek - jak zabronimy używania komórek wszystkim to zniknie przemoc w
          naszym
          > kraju ;)))
          <mysl co piszesz,zadna mucha nie ma szesciu nog tylko cztery ,pilnie sie
          uczyles.Brawo.Geniusz jestes.
          • xxm2 Re: Słusznie. 03.11.06, 00:42
            <mysl co piszesz,zadna mucha nie ma szesciu nog tylko cztery ,pilnie sie
            > uczyles.Brawo.Geniusz jestes.

<hahahahahaha> masz jakieś wybrakowane muchy, pozbawione dwóch nóżek. A pieski i
            kotki mają po dwie nogi, tak?
    • incipit zakaz używania komórek 02.11.06, 16:48
      w kaczym minoświaty.
      żeby te mądre urzędniki sobie krzywdy nie zrobiły.

I jeszcze - ministrowie winni mieć nakazane używanie mózgu - bezwzględnie.
      • mimka21 Re: zakaz używania komórek 02.11.06, 17:27
        wystarczyloby podniesc nauczycielom pensje do 5 000 zl. Wteddy do zawodu
        trafialoby niej przypadkowych osob.
        • dzimdzirimdzi72 Re: zakaz używania komórek 02.11.06, 19:56
          chciałaś powoedzieć - więcej?
          jak nauczyciel by zarabiał 100k na miesiąc, każdy chciałby być nauczycielem
    • aeromonas Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 16:56
      Zakaz używania SZARYCH komórek? Ależ w szkole od dawna nikt ich nie używa! A
      serio - co ma komórka do agresji? To jest jakaś paranoja. Czy szkoły mają się
      zamienić w kolonie karne o obostrzonym rygorze? Przecież, do cholery chyba
      chodzi o to, żeby dzieciaki dobrze czuły się w szkole i efektywnie uczyły. Do
      tego potrzebne są kameralne klasy, fachowi, samodzielni pedagodzy, sensowne
      programy nauczania i dużo ciekawych zajęć pozalekcyjnych. Agresja nie rodzi się
      w szkole, ona przychodzi z domu i tam trzeba ją leczyć. A jak leczyć, kedy
      politycy publicznie opowiadają cię za przemocą w rodzinie ("wychowawczym"
      biciem dzieci). Żyjemy w zacofanym kraju zalęknionych ludzi, którzy nie umieją
      ze sobą normalnie rozmawiać: w domu, w szkole, w pracy, na ulicy.
      • wiarusik Re: Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szk 02.11.06, 17:00
        Współczesne komórki mają takie małe kamerki;)
        Młodzież chętnie bawi się w reżyserów tego co widzi w
        telewizji:kryminałów,czarnych komedii,horrorów,jackassów,pornosów...
        Do tego zamiast się skupić na zajęciach,po kryjomu pyka esemeski;)
    • marta.niemier Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 16:57
      Jestem osoba niepełnosprawną i muszę mić zawsze telefon dla bezpiczeństwa
      nie jeste zwolenikiem używania telefonu na lekcji ale na przerwach powinnismy
      mieć konatkt z rodzicami dla dobra ich i naszego
      Ciekawe jak dzieci Pana Ministra pojdą do szkoły to czy on nie będzie się o nie
      martwił i nie Kupi im komórek. to jest idiotyzm!!!!!!!!!!!!!
    • ilovefashiontv Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 16:57
      tak, tak. juz sie stosuje, trzymajcie mnie. co to za skonczony debilizm.
    • m.roszkowski Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 16:59
      a roman bedzie wylaczal komorke przed wejsciem na wiejska...?
    • celikw Giertych: Będzie zakaz używania komórek w szkołac 02.11.06, 17:00
      O tym zakazie już dawno mówiono, tylko niektórzy dyrektorzy nie wprowadzali
      zakazów, czekali aż rodzice zadecydują, a rodzice byli zdziwieni,żę szkoły to
      tolerują.
      Oprócz mundurków niech Pan Giertych wprowadzi lepiej , by w każdej szkole były
      szafki dla dzieci, bo plecaki są tak ciężkie...
      Traktowanie uczniów z taką dyscypliną to nie jest pomysł.Znowu uczcie się od
      przedszkoli, tam dzieci są traktowane jak podmioty, a nie przedmioty.
      Więcej miłości dla dzieci i młodzieży Panie Giertych, to nie są -" Swięte
      krowy"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka