tarura 03.11.06, 17:34 nie angielski - a jaki? jest jakis inny jezyk w europie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jimmyjazz Francja więcej znaczy w Afryce niż w Europie 03.11.06, 18:02 No ale zabojady nadal uważają się za potęgę i pewnie by chcieli aby wszyscy w europie znali francuski. Ehhh ale ich ta dominacja anglosaska boli. Jakby ktoś napisał owe haslo po francusku to nikt (poza francuzami) nie wiedziałby o co chodzi. A po angielsku wszystko jest jasne dla całej europy. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 03.11.06, 18:48 Mi sie tez nie podoba : - po pierwsze logo wolalbym symbolicze nie slownechocby ze wzgledu na ilosc jezykow w Europie - po drugie dlaczego angielski a nie inny jezyk - po trzecie jezyk neutralny, mozna bylo przyjac euro jako zupelnie nowa walute, moza przyjac esperanto jako jeden jezyk komunikacji UE nauczany obok ojczystego jako jedyny obcy w kazdym kraju. Jest latwy i neutralny. Ale zeby to zrobic trzeba byc wizjonerem Europy jak Schuman i jemu podobni. Dzis w UE juz wizjonerow nie ma sa za to majsterkowicze ktorzy jakims tam slowem angielskim chca opisac caly kontynent!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r-mi Re: Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 03.11.06, 20:17 Zmiana waluty to nie to samo co nauczenie się zasad i słów nowego języka. Żeby uczyć się esperanto trzeba być totalnym idiotą. Dlaczego? Bo to sztuczny twór, nie ma państwa które liczyło by się na arenie międzynarodowej a którego esperanto byłoby językiem ojczystym. Dlaczego esperanto? Nie mam pojęcia. Lepszym językiem "europejskim" byłby jakikolwiek inny język którym już miliony ludzi DZISIAJ się posługują. Dzisiaj angielski/amerykański jest takim "esperanto". Ten wymyślony język którym "miał mówić cały świat" okazał się totalnym niewypałem, jest tak samo martwy jak łacina. Ja po prostu patrze z politowaniem na idiotów, którzy chcą zmieniać język którym mówi cały świat wykorzystując do tego wielki socjalistyczny zryw - jak za komuny. -- rmi.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sonny_crocket Re: Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 04.11.06, 00:06 esperanto odpada, przecież to polak wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
karambol-futurus79 +++++++ Logo == Zła Żabka na Gwiazdce :) +++++++++ 04.11.06, 16:56 ....Francuzów zirytowało nie tylko użycie angielskich słów.... dlaczego w tym logo nie ma .... gwiazdek, niebieskiego tła? - mówi nam francuski dyplomata w Brukseli..... he he he !!! dlatego ! żabojadzkie, sfrustrowane jełopy ! że angielski jest - czy to trawicie czy nie :) - językiem międzynarodowym :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Znak zamiast słów - Francuzi mają słuszność. 04.11.06, 18:40 Dziwne dość, że Polacy już tak bardzo się podlizują germanojęzycznym. Co do języka zaś, to esperanto to nie był może najlepszy pomysł (lepsza np. by była łacina bez fleksji). Jednak nawet angielski można by nieco poprawić np. pisownię, by nie trzeba się było uczyć tych wszystkich głupich anglosaskich niespójności. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
paramentztefauenu Re: +++++++ Logo == Zła Żabka na Gwiazdce :) ++++ 04.11.06, 18:57 > ....Francuzów zirytowało nie tylko użycie angielskich słów. ... > dlaczego w tym logo nie ma .... gwiazdek, niebieskiego tła? - > mówi nam francuski dyplomata w Brukseli..... > > he he he !!! > dlatego ! żabojadzkie, sfrustrowane jełopy ! > że > angielski jest - czy to trawicie czy nie :) - > językiem międzynarodowym :))))) Żaboland - arabo-europejskie państewko o chorobliwej manii bycia mocarstwem :) jest mistrzem świata w antyamerykaniźmie i paranoicznym kompleksie odnośnie jedynego światowego międzynarodowego języka jakim jest angielski :) Odpowiedz Link Zgłoś
ws60 gdyby żabojad wymyślił "together" 04.11.06, 20:10 to byłaby inna gadka. albo nie byłoby jej wcale. bufonowate żabojady nie mogą przełknąć jakiegokolwiek przejawu polskiej obecności w ue (począwszy od tego, że polska miała szansę siedzieć cicho - żak czyrak, pierwsza żaba) Odpowiedz Link Zgłoś
rofilion-neutralny Frog’s Croakig is too funny for words :)) ++++++++ 05.11.06, 15:45 A może jako logo użyć psycho-mapeta -> Czyraka :))) !! Odpowiedz Link Zgłoś
manaly Re: gdyby żabojad wymyślił "together" 05.11.06, 13:20 ws60 napisał: > to byłaby inna gadka. albo nie byłoby jej wcale. > bufonowate żabojady nie mogą przełknąć jakiegokolwiek przejawu polskiej > obecności w ue (począwszy od tego, że polska miała szansę siedzieć cicho - żak > czyrak, pierwsza żaba) naucz sie baranie pisac poprawnie nazwisko francuskiego prezydenta!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przedostatni_mohikanin Re: gdyby żabojad wymyślił "together" 05.11.06, 15:26 ws60 napisał: > to byłaby inna gadka. albo nie byłoby jej wcale. Tak wygląda rzeczywiste, pożal się partnerstwo(buhaha !..) w Unii ! Odpowiedz Link Zgłoś
przedostatni_mohikanin Re: gdyby żabojad wymyślił "together" 05.11.06, 15:28 ws60 napisał: > bufonowate żabojady nie mogą przełknąć jakiegokolwiek przejawu polskiej > obecności w ue (począwszy od tego, że polska miała szansę siedzieć cicho - żak > czyrak, pierwsza żaba) Żak Czyrak !....Dobre !..;) Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 04.11.06, 01:19 "Żeby uczyć się esperanto trzeba być totalnym idiotą." Szkoda słów. Jesteś żałosny, nie zdając sobie nawet sprawy ilu ludzi posługuje się tym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 04.11.06, 04:43 To, że Ty nie widzisz potrzeby uczyć się esperanto NIE OZNACZA, że masz prawo nazywać uczących się jego idiotami, bo niestety w tej sytuacji Ty na takiego idiotę wychodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
grossbeak Re: Maja racje , mnie sie tez nie podoba ! 04.11.06, 04:56 Ten wymyślony język którym "miał > mówić cały świat" okazał się totalnym niewypałem, jest tak samo martwy jak > łacina. - Łacina nie jest martwa. Liczne rdzenie łacińskie można znaleźć we wszystkich językach europejskich, a pewnie i w innych nowoczesnych. Łacina średniowieczna, w odróżnieniu od klasycznej, była ponadto łatwa do nauczenia jak Basic English. Szkoda że w szkole uczą (uczyli do niedawna) obłąkanie trudnej klasycznej. W ten soposób prawie ją uśmiercili. Rolę lingua universalis przejął angielski w wersji Basic no i bardzo dobrze. Nie proponuje niepraktycznego powrotu do łaciny - z żalem. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Esperanto to idiotyzm. 04.11.06, 08:59 Prosze nie obrazac laciny, porownujac ja z tym wymyslonym g...nem. Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Zgadzam się w 100%. Polaczyna dał plamę. 04.11.06, 01:03 > Mi sie tez nie podoba : > - po pierwsze logo wolalbym symbolicze nie slownechocby ze wzgledu na ilosc > jezykow w Europie > - po drugie dlaczego angielski a nie inny jezyk > - po trzecie jezyk neutralny, mozna bylo przyjac euro jako zupelnie nowa > walute, moza przyjac esperanto jako jeden jezyk komunikacji UE nauczany obok > ojczystego jako jedyny obcy w kazdym kraju. Jest latwy i neutralny. > Ale zeby to zrobic trzeba byc wizjonerem Europy jak Schuman i jemu podobni. > Dzis w UE juz wizjonerow nie ma sa za to majsterkowicze ktorzy jakims tam > slowem angielskim chca opisac caly kontynent!!! Dokładnie! Ten projekt to wyjątkowy kicz i prostactwo. Jeżeli się komuś podoba to chyba tylko nieudacznikom którzy musieli za chlebem wyjechać do Brytanii (i uważają się za wielkich światowców). Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 A widzial inne projekty zgloszone na ten konkurs? 04.11.06, 05:41 O wiele gorsze:) I czemu sam nie startowal? Strach przed spojrzeniem rzeczywistosci w oczu i zmierzenia sie z konkurencja? Lepiej sobie powydziwiac, nieprawdaz? IMPOTENCJA KRYTYKA, jedyna dziedzina tworczosci, w jakiej "prawdziwy Polak" jest naprawde dobry:) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Istotnie - to logo jest MALO graficzne, niemniej 04.11.06, 05:38 wszelkie inne byly o wiele gorzsze - jurorzy po prostu nie mieli w czym wybierac. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Racji nie maja,... 04.11.06, 08:53 maja za to megalomanie uniwersalnych rozmiarow.Mnie osobiscie brakuje w tym logo litery gotyckiej, ala Niemcy sie nie obraza, bo im nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Francja więcej znaczy w Afryce niż w Europie 03.11.06, 18:49 jimmyjazz napisał: > No ale zabojady nadal uważają się za potęgę i pewnie by chcieli aby wszyscy w > europie znali francuski. Ehhh ale ich ta dominacja anglosaska boli. > > Jakby ktoś napisał owe haslo po francusku to nikt (poza francuzami) nie > wiedziałby o co chodzi. A po angielsku wszystko jest jasne dla całej europy. > akurat dla mnie jest dokladnie na odwrot! Odpowiedz Link Zgłoś
mantlantis Re: Francja więcej znaczy w Afryce niż w Europie 03.11.06, 20:08 Ensemble ! czyz nie ladniej od Together zwlaszcza ze niektorzy jezyk Angielski znaja tylko z filmow ....Amerykanskich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
beckett Czy to, że Europa ma wiele języków urzędowych... 03.11.06, 21:59 nie jest dla niej zagrożeniem przeszkadzającym w integracji? Czy nie należałoby przyjąć wersję International English za język urzędowy obok języka narodowego członka unii na jego terenie. To by bardzo usprawniło funkcjonowanie administracji, wymiany myśli... Czy tak naprawdę głos Francji nie rozbija Unii, nie szkodzi jej? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: jimmyjaz - ales wacpan kmiotek 03.11.06, 20:39 kmiotek typowy motlochowy jasiek z pszczyny. Nikogo nie boli zadna dominacja, tylko ty kmiotku jestes za glupawy aby uczyc sie jezykow lacinskich. Bingo. Pipek-kropka Odpowiedz Link Zgłoś
barbituranty Re: jimmyjaz - ales wacpan kmiotek 03.11.06, 20:50 Odpinkol się człowieczku od Pszczyny. Pewnieś sam tak dużego miasta nie widział! Odpowiedz Link Zgłoś
planeta123 Re: Francja więcej znaczy w Afryce niż w Europie 03.11.06, 20:47 Nie maja racje, dlaczego angielski, moze rosyjski bylby lepszy ? Odpowiedz Link Zgłoś
beckett 99.9 publikacji naukowych na świecie powstaje po? 03.11.06, 22:03 ale 99.9 publikacji naukowych na całym świecie powstaje po Angielsku. Nie tylko w krajach anglosaskich ale również Indiach/Pakistanie, Chinach, Japonii, w krajach Arabskich... chodzi mi o instytuty badawcze, które muszą szybko wymieniać się informacjami. Nie jest dziwne, że co lepsi naukowcy wyjeżdżają z unii do Stanów, bo tutaj zajmują się sprawami pozamerytorycznymi a tam mają szansę się rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: 99.9 publikacji naukowych na świecie powstaje 03.11.06, 22:59 W srod naukowcow po prostu przewazyl pragmatyzm, nad malostkowoscia i narodowosciowymi uprzedzeniami. Wczesniej byla lacina, potem niemiecki, teraz nastal angielski. Dlaczego: bo mozna go uproscic tak, ze nawet osoba srednio go znajaca moze rozumiec i byc zrozumiana. Gdyby decydenci unijni postapili podobnie, pomyslcie ile publicznych pieniedzy zostalo by w kieszeniach podatnikow? Ile kosztuje tlumaczenie ton papieru? Ile klopotow z zachowaniem jednolitego brzmienia? No ale Europa nie jest niestety "together" i ambicje nacjonalistyczne kwitna... Odpowiedz Link Zgłoś
cayenneturbo za mało Masońskie,brak odniesień do GrandOrientu 03.11.06, 18:08 apoplaws napisał: > a szkoda... ,żadnego Słoneczka,żadnego Liberte Fraternite i coś tam jeszcze więc Oni tego nie puszczą..to nie to co np.logo Polsatu,śp Unii Wolności i innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: coś ci się stało ? 03.11.06, 18:12 cayenneturbo, co ci ? Źle się czujesz, że bredzisz ? Łże-spisek cię dopadł ? Odpowiedz Link Zgłoś
elita.pl1 Polacy przepraszają 03.11.06, 19:54 My, elita narodu polskiego, związana z polską opozycją pragniemy serdecznie przeprosić bratni naród francuski za ten nietakt. Zapewniamy, że nie mamy z tym nic wspólnego i jednocześnie wyrażamy nadzieję iż mimo nieustannego prześladowania politycznego opozycji w Polsce przez rządzącą koalicję z całą stanowczością domagać się będziemy wydania przez polski rząd oświadczenia w tej sprawie oraz ukarania autora tego niesmacznego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Paskudne i infantylne logo 03.11.06, 21:58 Poza tym powinno byc napisane w jezyku francuskim, historycznym jezykiem UE. Angielszczyzna to jezyk prostackich robotnikow sezonowych lub studentow ze Wschodu, a nie elit kulturalnych czy politycznych. Nauczenie sie angielskiego nie wymaga wielkiego wysilku - gramatyka zostala dostosowana przed wzystkim do emigrantow z III swiata, natomiast francuskiego nie da sie uproscic przez skomplikowana strukture gramatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
noszfak Re: Paskudne i infantylne logo 04.11.06, 01:24 > Nauczenie sie angielskiego nie wymaga wielkiego wysilku - gramatyka zostala > dostosowana przed wzystkim do emigrantow z III swiata, natomiast francuskiego > nie da sie uproscic przez skomplikowana strukture gramatyczna. Jak dla mnie to strzeliłeś kulą w płot. Podałeś argument przeciwko sobie. Jeśli angielski jest łatwiejszy do nauczenia, to właśnie on powinien być tym uniwersalnym. Bez obaw - nadęte bufony nadal będą mogły rozmawiać między sobą po francusku. Idąc twoim tokiem rozumowania należałoby przyjąć jako obowiązkowy język chiński. Tego już zupełnie nie da się uprościć. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Lubie, gdy po francusku mowia kobiety.... 04.11.06, 09:26 Facst mowiacy tym jezykiem, wydaje sie byc troche pedalowaty.MESKIM JEZYKIEM JEST niemiecki, szczegonie do wydawania rozkazow. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Polskie seplenienie.... 05.11.06, 21:23 edek47 napisał: > Facst mowiacy tym jezykiem, wydaje sie byc troche pedalowaty.MESKIM JEZYKIEM > JEST niemiecki, szczegonie do wydawania rozkazow. --- Bardzo zabawne. Czy wiecie, ze jezyk polski zwykle kojarzy sie z dzieciecym gaworzeniem? Stad pewnie Polacy nie maja powazania w swiecie i wszyscy - nawet Rosjanie - traktuja nas jak pyskatych podrostkow... Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada Trzeba wiec powolac nowa komisje 03.11.06, 17:35 rozpisac nowy konkurs, ktory podejdzie pluralistycznie do kwestii kilkunastu jezykow w EU. Co za bzdurami zajmuja sie rewizorzy europejscy... Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi Tak naprawde to to logo jest do merdy. 04.11.06, 05:38 Tak naprawde to to logo jest do merdy. Nie wiadomo co wyraza, jest brzydkie i na dodatek po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Merde, to nie to samo , co polskie g....no. 04.11.06, 09:33 Jezyk zabojagow jest jakis perfumowany . Odpowiedz Link Zgłoś
shedows1969 Francji nie podoba się logo UE projektu Polaka 03.11.06, 17:36 Pracując w francuskiej firmie widzę na codzień tą pychę i bufonadę. Oni (francuzi) nadal myślą że jak francuz w algerii sprzedawał buty to w Polsce może być dyrektorem.Najbardziej im się nie podoba że europa ma ich w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 17:41 Trzeba przyznać, że rzeczowe i moim zdaniem mają rację. Co do bufonady, po czynach i owocach.... :). Szkoda, że naszych osłów w taki sposób nie ocenia naród. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 18:28 Z bólem muszę się zgodzić. Jako plakat festiwalowy jest to fajne, jako logo - tragedia. Gdybym dostał w roli giftu długopis z takim logo, zaraz bym wypie... to jest podarował żonie lub schował i nie używał. Dziewięć kolorów folii samoprzylepnej i duże problemy, żeby oblepić tym samochody, na papierze firmowym wygląda nieczytelnie, na pieczątki też się nie nadaje, plakietki i znaczki spore być muszą. Same problemy. Chyba rzeczywiście trzeba będzie znaleźć jakiś kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
engobe Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 20:28 jako grafik muszę zgodzić się z wariantem_b po zapoznaniu się z innymi logami biorącymi udział w konkursie, zdziwiłam się dokonanym wyborem.. wg mnie logo jest niespójne pod względem graficznym i nie spełnia wielu podstawowych zasad projektowania tego typu grafiki.. a szkoda, bo pojawiło się w tej propozycji coś przyjemnego dla oka, ale obawiam się, że to za mało.. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 20:53 a oto mój projekt, oceńcie: i11.tinypic.com/43ory35.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 21:16 Nie, Kolory unijne to niebieski i żółty, Ramka może być ziterpretowana jako sprzeciw rozszerzeniu o kolejne państwa, a że ciągle brana jest pod uwagę Turcja, może to spowodować ataki terrorystów islamskich, tekstu do tłumaczenia na różne języki więcej niż w oryginale, używasz czcionki Times, a ta pochodzi od NYT, co też będzie oprotestowane, nadto eksponujesz czcionki z szeryfami, a szeryfów mamy stanowczo dość, patrzeć już na nich nie można. RAUS czytane od końca to SUAR, zarzut że próbujesz promować PiSUAR aż się ciśnie. Agitować za IV RP trzeba subtelniej. Popracuj jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 21:58 wariant_b napisał: > Nie, > Kolory unijne to niebieski i żółty, no to może takie:) i12.tinypic.com/2mi5l5c.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 22:20 Dużo lepiej. Promocja PiSu ograniczona do stylizowanego U nie jest już tak nachalna, a zorientowani wiedzą, o co chodzi. Natomiast E jest przeintelektualizowane. Mogłoby sugerować to połączenie tradycji i nowoczesności, ale wtedy tradycja taka nie dość chrześcijańska i nie dość zdecydowanie opowiadająca się za ochroną życia poczętego. Tylko przestań wreszcie prowokować islamistów. To Twoje: together jest aż za nadto czytelne. TO od razu widać, że jest uproszczoną formą od TWO, a GETHER, popatrzmy w wiki: "Gether (Jathiar in Arabic) was the third son of Aram mentioned in the table of nations in the Book of Genesis in the Hebrew Bible. In Arabic traditions he became the father of Thamud, whose brother the Qur'an calls Salih." Wprawdzie nie wiem o co w tym chodzi, ale jeśli arabowie też nie będą wiedzieć, to się wkurzą i awantura gotowa. Jeszcze trochę pracy musisz włożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 23:21 > Promocja PiSu ograniczona do stylizowanego U nie jest już tak nachalna, > a zorientowani wiedzą, o co chodzi. hehehehehe:))) W takim razie, żeby nie było tak partyjnie, wersja koalicyjna, hasło do ustalenia i12.tinypic.com/2j0cbd5.jpg A dla pozostałych pozostaje tylko taki i12.tinypic.com/43f6tte.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 04.11.06, 00:04 Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. To jest to. W swojej symbolice podkreślasz demokratyczny charakter Unii wyrażnie akcentując trójpodział władzy, a jednocześnie jej chrześcijańskie korzenie. Jakby dziecięce sylwetki oddają młodość i witalność. Wzniesione na kształt litery V ręce przywołują ducha Solidarności, oraz jej legendarnych twórców - Lecha Wałęsy i braci Kaczyńskich. Jednocześnie w całej kompozycji widać wołanie o dostawy taniej rosyjskiej ropy i ład energetyczny, co jest bardzo trendy. Napis "wersja polska" bym usunął, albo dla niepoznaki zrobił niebieskim. Wprawdzie mam pewne obawy, czy fundamentaliści islamscy nie rozwalą wieży Eiffla, aby zapobiec ewentualnym uwagom ze strony Francji, ale to jest to. Lakoniczne, radosne i sugestywne. Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re: EU czy UE 04.11.06, 00:29 Wiekszosc panstw ma raczej EU niz UE. Wiec UE jest dla wielu nieczytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: EU czy UE 04.11.06, 00:58 Jest OK, to był zamierzony efekt artystyczny. W przypadku EU buźki by się obraziły i wygięły w podkówkę. Zawsze tak robią, gdy się je lekceważy. Wyglądałoby to mało optymistycznie, zwłaszcza po zmianie koloru na brązowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Jednak argumenty przytoczyli logiczne. 03.11.06, 21:04 Gdyby z tego logo wziąć samo zielone e, przemalować na unijną niebieskość, i zrobić jakieś wariacje na temat akcentów, daszków, kropek i co tam jeszcze alfabety unijne mają w sobie - to w połączeniu z legendą (było sobie together) wystarczyłoby w zupełności. Daszek ^ bym nad nim widział, na przykład. Mielibyśmy pełne logo (lekko poprawione) i formę uproszczoną. Tej można by jeszcze jakieś 3D dorobić, dla potrzeb mediów elektronicznych. Co Ty na to engobe? Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:47 ich ma w nosie caly swiat, nie tylko europa Odpowiedz Link Zgłoś
pat90 Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:25 żabojady chcą by na logo była pewnie wieza Eiffla, albo zaba zaby była tam narysowana Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_z_tatuazem Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:00 A ja spedzilam kilka lat we Francji i uwielbialam ich szacunek do jezyka. Szkoda ze Polacy takiego nie maja do ojczystej mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:22 A ja spedzam czas we Francji teraz i jestem przekonany ze ow szacunek wynika jedynie z lenistwa podpartego patetycznymi bzdurami o wielkosci ich kraju. Rownie dobrze mogliby sie tak czuc grecy w zwiazku z ich antyczna przeszloscia (zreszta tak sie czuja poniekad). Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:24 szacunek to jedno - a paranoja to co innego.. Odpowiedz Link Zgłoś
beckett Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 22:10 Szacunek do języka ojczystego nie kłóci się z chęcią usprawnienia wielkiego organizmu gospodarczego jakim jest Unia poprzez zastosowanie jednego języka urzędowego wspólnego dla wszystkich członków. Idealnie byłoby gdyby w Polsce językiem urzędowym jest Polski i Angielski... (i tu wyobrażam sobie krzyk Francuzów a dlaczego nie francuski). A to dlatego że większość publikacji naukowych, ekonomicznych, większość wymiany myśli odbywa się na Ziemi w tym języku. Nie ma tu nic do rzeczy promowanie kultury anglosaskiej - jest to język wymiany informacji awangardy nauki. Już tak się niestety zdażyło, że Francuzi chcieli aby na ich konferencjach posługiwano się ich językiem, spotkało się to z bojkotem tychże konferencji naukowych przez największe sławy nauki :-) > A ja spedzilam kilka lat we Francji i uwielbialam ich szacunek do jezyka. > > Szkoda ze Polacy takiego nie maja do ojczystej mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: co ty kolesiu robisz we francuskiej firmie 03.11.06, 20:42 Chleb ci daja, masz dach nad glowa i jak ta zmija syczysz. A di lopaty w Anglii, moze wqtedy otzezwiejesz bufonie! shedows1969 napisał: > Pracując w francuskiej firmie widzę na codzień tą pychę i bufonadę. Oni > (francuzi) nadal myślą że jak francuz w algerii sprzedawał buty to w Polsce > może być dyrektorem.Najbardziej im się nie podoba że europa ma ich w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
genyo Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 23:00 shedows1969 napisał: > Pracując w francuskiej firmie widzę na codzień tą pychę i bufonadę. Oni > (francuzi) nadal myślą że jak francuz w algerii sprzedawał buty to w Polsce > może być dyrektorem.Najbardziej im się nie podoba że europa ma ich w nosie. a co? Nie moze? Jesli ciastkarz, czy piekarz, poniewaz jest z PiSu moze byc szefem rozglosni radiowej w Poznaniu........... Odpowiedz Link Zgłoś
news4us Problemem jest...że...tylko w języku angielskim... 03.11.06, 17:39 I nie rozumieja co tam napisane.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Problemem jest...że...tylko w języku angielsk 03.11.06, 20:19 news4us napisała: > I nie rozumieja co tam napisane.... masz racje, ze tez nie pomyslalem ;) czyli do kazdego loga beda zadali chyba tlumaczenia, jak to juz jest ze wszyskimi oficjalnymi dokumentami. paranoja. tyle zamieszania robic w calej Unii zeby zaspokoic wybujale ambicje jednego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:40 Walcie sie zabojady. Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Takie jest właśnie "zjednoczenie" Europy... 03.11.06, 17:42 ... ładne w słowach i na obrazkach, ale w czynach już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Jak ja nie lubie Francuzow... 03.11.06, 17:46 czy oni kiedys wreszcie przyjma do wiadomosci, ze ich imperialna potega dawno minela? angielski to jezyk miedzynarodowy i francuski nigdy go nie zastapi...cieszcie sie zabojady, ze przez kilkaset lat mogliscie okradac pol swiata...a teraz mordy w kubel i siedziec cicho bo juz i tak jestescie posmiewiskiem swiata ze swoim utopijnym socjalizmem Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Jak ja nie lubie Francuzow... 03.11.06, 19:53 radiomarian napisał: > czy oni kiedys wreszcie przyjma do wiadomosci, ze ich imperialna potega dawno > minela? angielski to jezyk miedzynarodowy i francuski nigdy go nie > zastapi...cieszcie sie zabojady, ze przez kilkaset lat mogliscie okradac pol > swiata...a teraz mordy w kubel i siedziec cicho bo juz i tak jestescie > posmiewiskiem swiata ze swoim utopijnym socjalizmem hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
eurozyrys Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:46 pewnie powinno być pa ruski Odpowiedz Link Zgłoś
darden1 Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:52 Francuzi maja racje. Wlk. Brytania nie nalezy do krajow zalozycielskich i do tego zawsze byli eurosceptyczni tak wiec nie ma powodu, zeby uzyc jezyka angielskiego. A ci ktorzy tak zawziecie krytykuja Francuzow, gdy tylko nadarzy sie okazja, niech sobie dadza na wstrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:55 angielski jest jezykiem miedzynarodowym wszedzie na swiecie...nie tylko w europie...a to ze francuskie nadete ego z tego powodu cierpi, to juz problem tylko francuzow..niech sie ucza jezykow; a wogole to dlaczego mamy sobie dac na wstrzymanie? francuzi moga notorycznie krytykowac wszystko i wszystkich przy byle okazji, to i my mozemy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 20:16 darden1 napisała: > Francuzi maja racje. Wlk. Brytania nie nalezy do krajow zalozycielskich i do > tego zawsze byli eurosceptyczni tak wiec nie ma powodu, zeby uzyc jezyka > angielskiego. jest powod. jest oficjalnym jezykiem Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Niech sie ucza jezykow 03.11.06, 17:48 wszyscy moga, to oni tez moga...a ze nie chca to juz ich sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 No to unioskleroza ma problem... :)) 03.11.06, 17:58 Trzeba zatrudnić następny 1000 urzędników i powołać 10 komisji...:) Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: No to unioskleroza ma problem... :)) 03.11.06, 18:01 bede obradowac przez 6 miesiecy obzerajac sie przy tym francuskim serem na koszt podatnikow, zeby wydac jakis 200-stronicowy nic nie znaczacy dokument..oczywiscie po francusku Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:53 Dla Francuzów najlepsze logo to by było: jak ślimak polski sam wpełza do gardła nacjonalisty francuzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
siamlady Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 17:57 Angielski to dzisiejsza lingua franca wykształconego Europejczyka. Czy Francuzi nie maja angielskiego w szkołach?...zawsze ich tak pytam, jak widzę że nie mówią ani słowa po angielsku. Doprowadza ich to do szału! ;-p- Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 19:53 siamlady napisała: > Czy Francuzi nie maja angielskiego w szkołach?...zawsze ich tak pytam, jak > widzę że nie mówią ani słowa po angielsku. Doprowadza ich to do szału! ;-p- o super, musze tez sprobowac ;)! Odpowiedz Link Zgłoś
rarrr Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 17:56 Logo jest złe. Fundamentem Europy i całej Zachodniej cywilizacji jest Grecja i Rzym. Dlatego logo powinno odnosić się do Grecji i Rzymu. Np. zawierać wieniec laurowy, albo parę kolumn, coś tego typu. A jeżeli napis to po łacinie a nie po angielku czy francuzku. USA i UK są tylko epizodem cywilizacji grecko-rzymskiej. Do konkursu mogły przystąpić tylko osoby z uczelni artystycznych. Rozumiem, że zwykły człowiek nic nie wie o Rzymskich i Greckich korzeniach Europy. Ale ktoś kto zajmuje się sztuką zawodowo powinien o tym wiedzieć, chyba że na zajęciach z historii sztuki oglądał panienki. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 17:58 a moze esperanto? czlowieku, ilu ludzi zna lacine? to dobrze, ze logo jest nowoczesne...historia rzymu i grecji to historia ciaglych wojen - jak to sie ma do zjednoczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
rarrr Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 18:05 Nie chodzi o wojny. Chodzi o znalezienie wspólnej rzeczy dla całej Europy. A to jest Grecka filozofia, Grecka i Rzymska architektura, Rzymski kościół, Rzymskie prawo, nauka wywodząca się z Grecji, alfabet łaciński itp. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 18:14 kosciola bym do tego nie mieszal, bo jednym z fundamentow wspolnej europy jest wolnosc religijna i pluralizm...a glowna rzecz wspolna dla calej europy, to ze niezaleznie od filozofii, architektury, prawa i nauki od paru tysiecy lat wszyscy brutalnie zwalczali swoich sasiadow...i wszczynali wojny z byle powodu...dlatego uwazam, ze bedzie dobrze jezeli europa bedzie bardziej patrzec w przyszlosc niz w przeszlosc...zreszta ten spor jest dobrym przykladem calej tej przeszlosci - francuzow strasznie boli dziesiejsza swiatowa dominacja anglosasow - i o to tu chodzi...tak na marginesie angielski tez ma alfabet lacinski... Odpowiedz Link Zgłoś
rarrr Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 18:53 Masz rację. Przeszłość i wszelkie ślady narodowości (np. angielki napis) jest drażliwa. Więc trzeba z nią ustrożnie. Dopuki nie odbudujemy jednego państwa ogólno zachodniego, trzeba unikać takich rzeczy. Przypuszczam, że właśnie z tego powodu stolica UE jest w jakiejś tam Brukseli a nie z Rzymie (co byłoby naturalne). Ale nawet tu popełniono błąd, nazywając unię słowem "europejska". Dopuki "iwazja" ograniczała się do kontynentu "Europa" wszystko było OK. Jednak teraz trzeba "podbijać" Azję i Afrykę a w nazwie jest drażliwa "Europa". Teraz widać jak ciężko odbudować Rzym (bo w istocie tym jest UE) który tak łatwo przyszło rozwalić. Ale z drugiej strony nikt nie potrafił go zreformować więc być może nie było innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 23:07 Na pewno wiecej ludzi zna lacine niz esperanto. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 18:00 rarrr napisała: > Fundamentem Europy i całej Zachodniej cywilizacji jest Grecja i > Rzym. > Masz rację, ale Mumia jest zaprzeczeniem Cywilizacji Zachodniej... Odpowiedz Link Zgłoś
rarrr Re: Po łacinie nie po angielku 03.11.06, 18:08 Przeciwnie. UE jest kolejną próbą jej wzmocnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne nie o to przeciez chodzi. 03.11.06, 20:06 rarrr napisała: > Do konkursu mogły przystąpić tylko osoby z uczelni artystycznych. Rozumiem, > że zwykły człowiek nic nie wie o Rzymskich i Greckich korzeniach Europy. Ale > ktoś kto zajmuje się sztuką zawodowo powinien o tym wiedzieć, chyba że na > zajęciach z historii sztuki oglądał panienki. czy dlatego jestes taka zarozumiala ze sama jestes/bylas na uczelni artystycznej i nie jestes "zwyklym czlowiekiem"? "Zwykli ludzie" tez wiedza ze Europa ma rzymskie i greckie korzenie. A skad wiesz ze projektant tego logo nie wiedzial tego? Moze po prostu uznal ze to nie jest akurat instotne w tym wypadku? Przeciez Komisja Europejska zadecydowala aby uczcic 60 lat Wspolnoty Europejskiej a nie 2000 lat Europy. Zauwaz tresc motta, ono nie mowi "Wspolnie od 2000 lat" ono mowi "Wspolnie od 1957 roku". Daruj wiec sobie Twoje wyklady historyczno-naukowe na inna okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
rarrr Błądzisz synu 03.11.06, 22:03 "Wspólnie od 1957 roku". Ale co wspólnie? Wspólnie od 1957 podejmujemy kolejną próbę scalenia Zachodniej cywilizacji. Analogicznie przy świętowaniu rocznicy powstania styczniowego najważniejsza jest Polska a nie samo powstanie (próba rekonstrukcji Polski). Po drugie, skoro "zwykły człowiek" jakim się nazywasz wie o korzeniach grecko- rzymskich Europy to jakim cudem Europa ma 2000 lat? Rzym postał w 753 r.p.n.e (ok.2750 lat temu) a Grecja jeszcze wcześniej. Po trzecie, Skąd wiem że projektant tego nie wiedział? Nie wiem tego. Ale tak przypuszczam bo ktoś kto zna elegancką klasyczną sztukę i wie ile trudu kosztowało przekształcenie Greckiej filozofii w dzisiejszą cywilizację techniczną ten nie będzie robił projektów ala Picasso z Amerykańskimi naleciałościami. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Błądzisz synu 05.11.06, 07:40 rarrr napisała: > "Wspólnie od 1957 roku". Ale co wspólnie? Wspólnie od 1957 podejmujemy > kolejną próbę scalenia Zachodniej cywilizacji. Analogicznie przy świętowaniu > rocznicy powstania styczniowego najważniejsza jest Polska a nie samo > powstanie (próba rekonstrukcji Polski). Moje tlumaczenie nie bylo chyba najtrafniejsze. "Razem od 1957" lepiej by oddalo sens. To decycja Komisji Europejskiej ze takie ma byc haslo. I po prostu mowi ze jestesm "razem" a nie ze od tysiecy lat w mozolnym znoju budujemy wspolny dom na fundamentach cywilizacje greko-rzymskiej. moze i lepiej bo w innej czesci kontyntu juz tez cos swietlanego budowano i runelo to sromotnie. a cos innego mialo przetrwac 1000 lat a rozlecialo sie w drobny mak po kilku latach. a wiec dobrze ze KE skromnie sie cieszy ze kraje Unii potrafily przetrwac razem przez 50 lat. Nic mniej i nic wiecej. I tworca logo dobrze odczytal tresc tego hasla. Gbyby brzmialo "Od wiekow na Wieki Wiekow" to greckie kolumny bylyby w sam raz. > Po drugie, skoro "zwykły człowiek" jakim się nazywasz wie o korzeniach grecko- > rzymskich Europy to jakim cudem Europa ma 2000 lat? Rzym postał w 753 r.p.n.e > (ok.2750 lat temu) a Grecja jeszcze wcześniej. uogolnienie. dlatego ze to jest bardzo malo wazne w tej dyskusji. zreszta co to za roznica, 1000 lat wiecej czy 1000 lat mniej, kiedy mowa o 50 latach Unii. Znaj proporcje mocium Pani. > Po trzecie, Skąd wiem że projektant tego nie wiedział? Nie wiem tego. Ale tak > przypuszczam bo ktoś kto zna elegancką klasyczną sztukę i wie ile trudu > kosztowało przekształcenie Greckiej filozofii w dzisiejszą cywilizację > techniczną ten nie będzie robił projektów ala Picasso z Amerykańskimi > naleciałościami. Kwestia gustu. jedni sie lubuja w starozytnosci innych pociaga wspolczesnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
beckett Lacina tak! Amerykanie to wykorzystali znakomicie 03.11.06, 22:24 Motto US: E Pluribus Unum Wielka Pieczęć USA (jest np na banknotach): Annuit Cœptis nad Piramidą z Okiem symbolizującym opatrzność Bożą "zatwierdził nasze przedsięwzięcie" (tj. Stworzenie Panstwa/Federacji)" Uzycie Laciny ma dodatkowy nowy wydzwiek dzisiaj, lacina jest wykladana na najlepszych prestizowych uniwersytetach, lacinskie terminy stosuja lekarze, prawnicy, naukowcy... to tradycja i prestiz!!! > Logo jest złe. Fundamentem Europy i całej Zachodniej cywilizacji jest Grecja i > Rzym. > > Dlatego logo powinno odnosić się do Grecji i Rzymu. Np. zawierać wieniec > laurowy, albo parę kolumn, coś tego typu. A jeżeli napis to po łacinie a nie po > > angielku czy francuzku. USA i UK są tylko epizodem cywilizacji grecko-rzymskiej > . > > Do konkursu mogły przystąpić tylko osoby z uczelni artystycznych. Rozumiem, że > zwykły człowiek nic nie wie o Rzymskich i Greckich korzeniach Europy. Ale ktoś > kto zajmuje się sztuką zawodowo powinien o tym wiedzieć, chyba że na zajęciach > z historii sztuki oglądał panienki. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
gigantwro Zasrane Francuziki pewno zaproponuja "rebranding" 03.11.06, 17:57 ciekawe czy tak kosztowny jak w przypadku zmiany Idei na Orange??Znowu znajdzie sie jakis kretyn Balezaire de coś tam,który coś wspomni o "odświeżeniu wizerunku"i tym podobnych duperelach...Aproopos Własnie jestem po kilkudniowym tournee po Europie m.in.po krajach w których obecna jest Orange,podobno jako abonent ŚP Idei miałem korzystać z nowego,tanszego "rołmingu"w ramach "jednej rodziny Orange",niestety faktura na to nie wskazuje,jest tak samo..może nawet troszkę drożej??!! Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 "Logo jest symbolem witalności i energii..." 03.11.06, 18:04 Witalność Mumii ?...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Francji nie podoba się logo UE projektu Polaka 03.11.06, 18:03 Francuzi sa szowinistami, ktorzy ustepuja miejsca tylko nam albo idziemy leb w leb. Oni juz zapomnieli co to jest mineta bo muzulmanie nie znaja czegos podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Francuzi to szowiniści 03.11.06, 18:09 Pod względem języka Francuzi mają kompletnego fioła. Są wręcz DUMNI z faktu, że nie można się z nimi dogadać w żadnym (poza francuskim) języku, a w szczególności po angielsku. Być może to jakaś urażona duma, że to angielski, a nie francuski jest łaciną obecnych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
puzerjoczek Re: Francuzi to szowiniści 03.11.06, 18:17 argumenty Francuzow sa bardzo dobre i trafne, natomiast wasze bezsensowne pieprzenie w ogole nie ma jakiegokolwiek zwiazku z ich uzasadnieniami a logo jest kiszkowate Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Francuzi to szowiniści 03.11.06, 18:20 a mnie sie podoba...to bezcelowe prowadzic dyskusje o gustach, bo jak wiadomo one sa rozne...wybrali takie i niech takie zostanie...ale nie - na sposob franuski teraz trzeba bedzie miesiacami prowadzic bezcelowa debate, wydac tomy bzdurnych papierow (oczywiscie w 20 jezykach), zwolac 10 konferencji - a wszystko na koszt podatnikow calej unii...nic dziwnego, ze filizanka kawy w paryzu kosztuje 8 dolarow... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Francuzi to szowiniści 03.11.06, 19:26 puzerjoczek napisał: > argumenty Francuzow sa bardzo dobre i trafne, natomiast wasze bezsensowne > pieprzenie w ogole nie ma jakiegokolwiek zwiazku z ich uzasadnieniami > a logo jest kiszkowate mogliu zglaszac sprzeciw jak ustalano ze logo bedzie skladac sie ze slow angielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Angole to pyszałki 03.11.06, 22:58 i ich gulgoczący język wcale nie pasuje do Europy. Francuski albo niemiecki byłby lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Angole to pyszałki 05.11.06, 07:48 wuk4 napisał: > i ich gulgoczący język wcale nie pasuje do Europy. Francuski albo niemiecki > byłby lepszy. kwestia gustu. trzeba bylo to powiedziec Komisji Europejskiej jak ustalala ze jez. angielski bedzie oficjalnym jezykiem Unii. uwazasz ze francuski i niemiecki sa mniej "gulgoczace" ;)? dla mnie sa NIESAMOWICIE gulgoczace ;) dlaczego uwazasz ze Angole to pyszalki? z doswiadczen osobistych? Odpowiedz Link Zgłoś
brutus36 Co się tak czepiacie Francji? 06.11.06, 01:36 Ludzie, co wy się tak czepiacie tej Francji? Coś wam ten kraj zawinił? A co do języka, to ostatecznie angielski (jako Muttersprache oczywiście) jest w Europie w mniejszości. Poza tym jego pozycja wiąże się nie tyle z rolą Wielkiej Brytanii we współczesnym świecie, która wbrew pozorom nie jest aż tak wielka, co z pozycją USA - a te chyba do Uni Europejskiej nie należą? Kolejna rzecz: Brytyjczycy są eurosceptykami, nierzadko nawet otwarcie dystansują się wobec Europy kontynenalnej i samej Unii. Co do samego logo: moim zdaniem jest ono beznadziejne. Co to właściwie za logo? Jedno słowo napisane kolorowymi literami. Mówi się, że przy użyciu liter z różnych alfabetów. Jakich alfabetów? W Europie jest jeden alfabet - łaciński (nie licząc greckiego na Wschodzie). Te kropki na "o" i kreska nad "e" jest bez sensu, co w takim razie na przykład z dyftongami charakterystycznymi dla języków skandynawskich? A poza tym, "together" nie może być "since 1957", bo wtedy w Unii (EWG) nie było ani jednego kraju mówiącego po angielsku. Logo moim zdaniem jest przeżarte typowym dla Polski anglofilstwem i eo ipso stanowi policzek wobec Francji (świadomy czy nie - to w tym zypadku bez znaczenia). Nie chcę tym samym powiedzieć, że ten napis winien być po francusku - po prostu w ogóle go nie powinno być, a logo powinno być logiem, a nie de facto samym napisem. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:13 A może w esperanto? A w sumie najlepiej w łacinie! Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:14 Parafrazując słowa pewnego Francuza skierowane do Polski: Pani Colonna niestety nie wykorzystała szansy, żeby siedzieć cicho... Francuskie ego jest wyjątkowo irytujące... A może zrobić to logo tylko w językach państw-założycieli EWG i wepchnąć francuską wersję szanownej pani Colonna do gardła? Zapewne wtedy skorzystałaby z szansy siedzenia cicho - bo przecież miałaby swoje logo po francusku, a "durne angole" by nie mieli. Przynajmniej przestałaby ujadać. Wrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Francji nie podoba się logo UE projektu Polaka 03.11.06, 18:15 Francuzi... Znow mieli swietna okazje, zeby siedziec cicho - i znow ja przegapili. Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Francji nie podoba się logo UE projektu Polak 03.11.06, 18:20 funia81 napisała: > Francuzi... Znow mieli swietna okazje, zeby siedziec cicho - i znow ja > przegapili. > Zalosne. hahaha. dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 List otwarty do rzadu Francji 03.11.06, 18:17 Trzeba bylo nie przegrac bitwy pod Waterloo. A w 1940 trzeba bylo sie w okopach bic nie pic (wino i koniak). Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzow 03.11.06, 18:18 Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzow w stosunku do jezyka angielskiego i calej kultury anglo-saskiej. Faktem jest ze jako jezyk miedzynarodowy jezyk angielski jest jezykiem dominujacym. Jez. francuski jest dobry dla Francuzow, dyplomatow 3-go swiata i filo-francuzow. Reszta Europy i swiata zdecydowanie woli angielski (i trudno im sie dziwic), trzeba sie z tym pogodzic, chere Madame :)! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.072 Reszta swiata? W tym i Polska? Z bolszewickimi 03.11.06, 18:25 "prawiczkami" na czele? Woli? Buhahahahaha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Reszta swiata? W tym i Polska? Z bolszewickim 03.11.06, 18:31 lze_elita.072 napisał: > "prawiczkami" na czele? Woli? Buhahahahaha!!! Przez 50 lat dominujacym jezykiem obcym w polskich szkolach byl jezyk rosyjski... i chyba esperanto jak przeciwwaga dla kapitalistycznego angielskiego tak wiec nie ma co sie zbytnio dziwic ze ludzie wyksztalceni w tamtych czasach z obcych jezykow zazwyczaj znaja jedynie rosyjski (i to bardzo zle bo uczyli sie pod przymusem)... natomiast mlodsze pokolenie w wiekszosci uczy sie chyba angielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Re: Reszta swiata? W tym i Polska? Z bolszewickim 03.11.06, 20:20 > > Przez 50 lat dominujacym jezykiem obcym w polskich szkolach byl jezyk > rosyjski... i chyba esperanto jak przeciwwaga dla kapitalistycznego angielskieg > o > > tak wiec nie ma co sie zbytnio dziwic ze ludzie wyksztalceni w tamtych czasach > z obcych jezykow zazwyczaj znaja jedynie rosyjski (i to bardzo zle bo uczyli > sie pod przymusem)... Sorry, Winnetou - jestem w wieku "braci mniejszych", a znam od lat perfekcyjnie angielski. Wystarczyła słynna "szkoła metodystów", a potem praca własna. Pracuję w PAN, a każdy naukowiec musi znać angielski, by zaistnieć w świecie i być samemu na bieżąco w swojej tematyce. Znają go więc wszyscy moi koledzy - nawet profesorowie po 70-ce. Rozumiem jednak, że pan Kaczyński takich ambicji nie miał... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 A nie wiesz, jak panowie Kaczynscy zalapali sie 04.11.06, 05:27 na doktoraty? Podobno trzeba bylo zdac jakis egamin jezykowy, a ich rosyjski mniej wiecej taki sam, jak i ich angielski:) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Reszta swiata? W tym i Polska? Z bolszewickim 05.11.06, 08:04 killarney5 napisała: > > > > Przez 50 lat dominujacym jezykiem obcym w polskich szkolach byl jezyk > > rosyjski... i chyba esperanto jak przeciwwaga dla kapitalistycznego > > angielskiego tak wiec nie ma co sie zbytnio dziwic ze ludzie wyksztalceni > > w tamtych czasach z obcych jezykow zazwyczaj znaja jedynie rosyjski (i to > > bardzo zle bo uczyli sie pod przymusem)... > Sorry, Winnetou - jestem w wieku "braci mniejszych", a znam od lat > perfekcyjnie angielski. Wystarczyła słynna "szkoła metodystów", a potem > praca własna. > Pracuję w PAN, a każdy naukowiec musi znać angielski, by zaistnieć w świecie > i być samemu na bieżąco w swojej tematyce. Znają go więc wszyscy moi koledzy > - nawet profesorowie po 70-ce. Rozumiem jednak, że pan Kaczyński takich > ambicji nie miał... Znajomosc jez. angielskiego czy innych jezykow obcych jest niewatpliwie uzytecznycm narzedziem. A wlasciwie jednym z narzedzi. Nie mniej to nie narzedzie czyni Mistrza, to po prostu Mistrz uzywa takiego czy innego narzedzia zeby wykonac jakies arcydzielo ;) Nie wiem jakich arcydziel szanowny Mistrz dokonala, i co o nich powie Historia... jezel wogole bedzie o nich cokolwiek mowic ;) Jedno jest pewne, "bracia mniejsi" - nawet bez znajomosci obcych jezykow - sa geniuszami w swojej sztuce (polityka), i chociaz sami nie maja jeszcze zamiaru tak szybko przechodzic do Historii ;), nie ulega watpliwosci ze do tej Historii niewatpliwie przejda i ze Historia bedzie o nich dlugo pamietac. Natomiast Mistrz ze swoja perfekcyjna znajomoscia angielskiego byc moze jedynie dorowna setkom milionow ludzi ktorzy tez perfekcyjnie wladaja jezykiem angielskim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Francuzi to słabeusze. 03.11.06, 18:31 Francja choćby stanęła na palcach, to nie jest w stanie dorównać UK. Niemcom zresztą też... Nawet sami Francuzi nie uważają się za mocarstwo (odkąd Hitler ośmieszył i upokorzył ich śmieszną armię). Stąd te kompleksy. Poza tym rechotanie jak żaba nie jest zbyt eleganckie... Odpowiedz Link Zgłoś
grossbeak Re: Francuzi to słabeusze. 04.11.06, 05:19 >Poza tym > rechotanie jak żaba nie jest zbyt eleganckie... - Racja. Kazali żabie powiedziec "confitures" a ona na to "marmelada". Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 03.11.06, 18:52 Mijasz się z prawdą. Kiedy imperium brytyjskie było u szczytu wielkości to językiem dyplomacji w był i tak francuski. Dopiero Amerykanie to zmienili. Nie chodzi to o kulturę anglosaską ani o to kto woli angielski od francuskiego tylko o to że od kiedy wojska USA stacjonują w Europie i Azji to nikt nie ma już nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 03.11.06, 19:04 fernandorey napisał: > Mijasz się z prawdą. Kiedy imperium brytyjskie było u szczytu wielkości to > językiem dyplomacji w był i tak francuski. Dopiero Amerykanie to zmienili. Nie > chodzi to o kulturę anglosaską ani o to kto woli angielski od francuskiego > tylko o to że od kiedy wojska USA stacjonują w Europie i Azji to nikt nie ma > już nic do gadania. Kultura i jezyk Ameryki tez jest anglo-saska. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 03.11.06, 19:51 No jest, ale to nie kultura zadecydowała o dominacji angielskiego tylko Marines. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 03.11.06, 20:13 fernandorey napisał: > No jest czyli przyznajesz ze nie miales racji ;)? > ale to nie kultura zadecydowała o dominacji angielskiego tylko Marines. bzdury pleciesz. Uwazasz ze marines zmuszaja lufa przy skroni caly swiat aby wprost polykal dobre i zle wytwory amerykanskiej kultury, jak film, muzyka, moda, technologia, moda, telewizja, itp, itd? Nie musisz kochac Ameryki ale badz przynajmniej obiektywny. Milosc zaslepia. Nienawisc takze. Odpowiedz Link Zgłoś
fernandorey Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 03.11.06, 21:24 Ależ ja nic przeciwko nic nie mam. Przeciwnie, dzięki USA jest po raz pierwszy 60 lat pokoju w historii tego zakichanego europejskiego kontynentu. A kultura owszem jest chwytliwa i to się widzi, trudno zaprzeczać faktom. Na pewno bardziej chwytliwa niż sowiecka, i chwała bogu. Niemniej jednak przed IIWW Europa wyglądała zupełnie inaczej. W zasadzie środek ciężkości świata po raz pierwszy od 2 tys. lat wyniósł się z Europy. I dobrze. Bo dominacja Europy to przede wszystkim nieustanne wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Pani Colonna ukazuje zakompleksienie Francuzo 05.11.06, 08:12 fernandorey napisał: > Ależ ja nic przeciwko nic nie mam. Przeciwnie, dzięki USA jest po raz pierwszy > 60 lat pokoju w historii tego zakichanego europejskiego kontynentu. > A kultura owszem jest chwytliwa i to się widzi, trudno zaprzeczać faktom. Na > pewno bardziej chwytliwa niż sowiecka, i chwała bogu. Niemniej jednak przed > IIWW Europa wyglądała zupełnie inaczej. W zasadzie środek ciężkości świata po > raz pierwszy od 2 tys. lat wyniósł się z Europy. I dobrze. Bo dominacja > Europy to przede wszystkim nieustanne wojny. Pelna zgoda :) i jeszcze uwazam ze szczegolnie w interesie Polski lezy aby ta Europa nie dominowala. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Marines: "Semper Fidelis" 03.11.06, 22:24 fernandorey napisał: > No jest, ale to nie kultura zadecydowała o dominacji > angielskiego tylko Marines Amerykanska piechota morska (tak sie mowi po polsku) uzywa motta po lacinie "Semper Fidelis" a nie po angielsku "Always faithful" Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Dlaczego Anglicy i Amerykanie uzywaja laciny? 03.11.06, 22:21 pies_na_lewizne napisał: > Faktem jest ze jako jezyk miedzynarodowy jezyk angielski jest jezykiem > dominujacym. Dlaczego Anglicy i Amerykanie do uroczystych celow uzywaja laciny? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Un message a tous les Francais... 03.11.06, 18:24 French, you are bad losers! Wybaczcie ze napisalem po angielsku a nie po francusku no ale co, przeciez to jezyk ANGIELSKI jest oficjalnym jezykiem Unii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
antysalon poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-lesbij 03.11.06, 18:26 logo powinno byc tak poprawne jak cala Francja!! wiec cos z polksiezyca np w otoczeniu kolorystyki gejowsko-lesbijskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-l 03.11.06, 18:28 polksiezyc w kolorach teczy...z malym logo legii cudzoziemskiej Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-l 03.11.06, 18:49 antysalon napisał: > logo powinno byc tak poprawne jak cala Francja!! wiec cos z polksiezyca np w > otoczeniu kolorystyki gejowsko-lesbijskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-l 03.11.06, 18:50 antysalon napisał: > logo powinno byc tak poprawne jak cala Francja!! wiec cos z polksiezyca np w > otoczeniu kolorystyki gejowsko-lesbijskiej! Trzeba bylo wziac udzial w konkursie :)! Zaloze sie ze Madame Kolonna glosowalaby za Twoim projektem obydwoma rekami! Odpowiedz Link Zgłoś
grossbeak Re: poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-l 04.11.06, 05:23 >Madame Kolonna > glosowalaby za Twoim projektem obydwoma rekami! - Obydwiema rękami albo obydwoma ręcamy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: poprawne logo:polksiezyc w barwach gejowsko-l 05.11.06, 08:19 grossbeak napisał: > >Madame Kolonna > > glosowalaby za Twoim projektem obydwoma rekami! > - Obydwiema rękami albo obydwoma ręcamy. rzeczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Typowe francuskie skretynienie 03.11.06, 18:27 Francuzy jak zwykle wyżej srają niż dupę mają, próbując odgrywać rolę europejskiego mocarstwa.Ostatni raz znaczyli coś za czsów Napoleona, pózniej raczej ich rola w Europie była znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Typowe francuskie skretynienie 04.11.06, 00:01 mark6 napisał: > Ostatni raz znaczyli coś za czsów Napoleona, pózniej > raczej ich rola w Europie była znikoma. To chlapnąłeś jak ... krowa na beton! Wiele pojęć w fizyce i matematyce określanych jest słowami pochodzącymi od nazwisk. Przynajmniej połowa z nich to nazwiska XIX wiecznych Francuzów. Ze szkoły powinieneś wiedzieć co to jest amper (Ampere), prawo Mariotte'a, prawo Biota-Savarta, prawo zachowania masy Lavoisier'a. Gdybyś studiował jakąś dyscyplinę ścisłą czy techniczną słyszałbyś o rzutach Monge'a, twierdzeniu Cauchy'ego, Hadamarda, Poincare. Powinieneś wiedziec co to dagerotyp, co wymyślili bracia Lumiere, co odkrył Becquerel (i Pierre Curie). Może słyszłeś cos o laplasjanie (Laplace) zadadzie d'Alemeerta, transformacji Legendra, wielomianach Laguerre'a, Hermite'a. Może wiesz co ogkrył Coulomb, co to jest równanie Poissona? Może przypadkiem słyszałeś gdzie znajduje się AKTUALNY wzorzec kilograma, a do niedawna gdzie był oficjalny wzorzec metra? (Obecnie określony jest własnościami atomowymi). Pomijam całą sferę polityczną, filozooficzną, kulturalną - to może być przedmiotem drwin dzisiaj dominującego w Polsce ciemnogrodu. Fakty trzeba szanować. Język angielski jest najważniejszym językiem świata i długo takim pozostanie. Francuzi cierpią z tego powodu, bo w wieku XIX (który trwał, jak wiadomo do wybuchu Iszej Wojny Światowej), ich Paryż był stolica Świata, język francuski był najważniejszym językiem świata, a cywilizacja francuska była cywilizacją NAJWYŻSZEJ próby. Całe długie sto lat PO Napoleonie. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_blada I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a nie ang 03.11.06, 18:30 losasko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a ni 03.11.06, 18:31 ann coulter...i wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a ni 03.11.06, 18:33 Niech żabojady nauczą się wreszcie jakiegoś cywilizowanego języka. Ich żabie skrzeczenie jest żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a ni 03.11.06, 18:36 tez tak uwazam...to szczyt chamstwa, ze w paryzu, ktore zyje glownie za pieniadze turystow ludzie udaja, ze nie znaja angielskiego nawet jezeli go znaja...czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a ni 03.11.06, 19:06 radiomarian napisał: > tez tak uwazam...to szczyt chamstwa, ze w paryzu, ktore zyje glownie za > pieniadze turystow ludzie udaja, ze nie znaja angielskiego nawet jezeli go > znaja...czy to jest normalne? To nie jest normalne. to jest wrecz prowincjonalne. I nie mam tu na mysli Procence ;)! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a ni 03.11.06, 18:41 frau_blada napisała: > I slusznie. Niech bedzie miedzynarodowo, a nie anglosasko :))) To mogla baba protestowac jak uzgadniano ze logo bedzie sie skladac ze slow / hasla "Together since 1957" Jezeli zabojadka na tyle nie cierpi jez. angielskiego to powina byla domagac sie zeby to byl jakis znak a nie haslo. No bo jakie slowa moglyby miec takie same znaczenie we wszystkich jezykach Unii? A moze chce aby to napisano w 17-tu jezykach? Zakompleksiony babsztyl i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Francji nie podoba się logo UE projektu Polaka 03.11.06, 18:38 to niech sobie zrobią lepsze :-) Odpowiedz Link Zgłoś