adwach 09.11.06, 08:43 W normalnym kraju nakazano by rozbiórkę tych domów - i to na koszt ich właścicieli!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia.norfolk Najważniejszy to ten kajak 09.11.06, 08:44 reszta się nie liczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Porażka 09.11.06, 09:36 Nie chce wychwalać Niemców ale sprawy dotyczące środowiska są dla nich najważniejsze, czy są dla nas? Decyzja w przypadku Białej oznaczała będzie de facto - czy można w parkach i na terenach chronionych stawiać samowole budowlane. Jeżeli można, prosze bardzo - walmy działki budowlane w środku Puszcz w rezerwatach - doprowadźmy media, szosy. Niestety jak wykazały badania zagrożone gatunki i ekosystemy bez większych połaci chronionych giną - są dysfunkcyjne, pule genów są ograniczone, nie chronią je stabilizacyjne oddziaływania zwrotne a bezpańskie psy, wypalnie traw, wycinanie i trucie drzew wokół swoich domostw to obecnie w Polsce norma Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Czy to jest rezerwat? 09.11.06, 13:22 Czy to jest teren rezerwatu? Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz Pobudowali się dorobkowiczowie w rezerwacie :))))) 09.11.06, 13:45 to teraz zapłacą za swoją głupotę. Wszystko zapewne bylo załatwiane po znajomoście, po polskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jahu51 "Puszcza Notecka" to nie rezerwat ani puszcza 09.11.06, 13:51 Puszcza Notecka to tylko nazwa historyczna, zaden rezerwat. Puszcze zostala zniszczona na poczatku XX wieku, jakis szkodnik drzew ja polozyl. Caly kompleks zwany Puszcza Notecka to zwykle lasy. Co nie zmienia faktu, ze we wsi Biala powsatly samowole budowlane Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pobudowali się dorobkowiczowie w rezerwacie : 10.11.06, 01:13 plaszcz napisał: > to teraz zapłacą za swoją głupotę. Wszystko zapewne bylo załatwiane po znajomoś > cie, po polskiemu. Sęk w tym, że wogóle nie było załatwiane... Po prostu budowali i już. Odpowiedz Link Zgłoś
t324911 Re: Pobudowali się dorobkowiczowie w rezerwacie : 10.11.06, 21:59 koloratura1 napisała: > plaszcz napisał: > > > to teraz zapłacą za swoją głupotę. Wszystko zapewne bylo załatwiane po zn > ajomoś > > cie, po polskiemu. > > Sęk w tym, że wogóle nie było załatwiane... Po prostu budowali i już. A nie podzielili sie i dlatego wpadli . Typowe ..... Odpowiedz Link Zgłoś
marmas Taka jest nasza Polska cała 11.11.06, 00:40 Nie po raz pierwszy w tym kraju ma się gdzieś prawo, przepisy. Bez wdawania się w szczegóły wyjście powinno być tylko jedno, dostosowane do norm cywilizowanych państw - wysokie grzywny, rozbiórka na koszt właściciela. W tym przypadku bez prawa jakiejkolwiek legalizacji, ponieważ jest to park, a więc teren chroniony. Myślę jednak, że w państwie, państwie bezprawia, a taki jest w dużej mierze Polska, pozostaną rezydencje w stanie nienaruszonym, szopki, domki itp. Zastanawia mnie jedno. Kto dopuścił do takiego stanu? Tyle szopek, domów nie da się wybudować niezauważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 08:44 złe prawo ale prawo! zamówić spychacze i buldożery! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit6 *****Zburzyć Wawel nie ma pozwolenia******* 09.11.06, 12:52 Prawo budowlane uchwalone przez ekipę Bolka za rządów pierwszego Polaka niejakiego Mazowieckiego stanowi element walki z biednymi i bezdomnymi rodakami. Bezprawie owe zaklepane przez sejmowych oszołomów ,jest krańcowo niekompetentnym i nieegzekowalnym prawem. Względy formalne są ważniejsze od zdrowego rosądku. Zatem nie dziwi powszechne omijanie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sandiii Re: *****Zburzyć Wawel nie ma pozwolenia******* 09.11.06, 16:39 bingo. Ograniczenia biurokratyczne budzą zgrozę i frustracje. Tylko czekac jak ktos jakiegoś urzedasa ... Odpowiedz Link Zgłoś
marmas Re: *****Zburzyć Wawel nie ma pozwolenia******* 11.11.06, 00:57 jola_z_dywit6 napisała: [ciach] > i nieegzekowalnym prawem. w Polsce nie egzekwuje się prawa stąd brak szacunku do niego. > Względy formalne są ważniejsze od zdrowego rosądku. > Zatem nie dziwi powszechne omijanie głupoty. Polski zdrowy rozsądek zazwyczaj opiera się na omijaniu wszystkiego i negowaniu tegoż, jeśli nam to nie pasuje. Wcześniej wspomniałem o szlachcicu na zagrodzie, który jest równy wojewodzie. Obecnie nie ma szlachty ale chamów ci u nas dostatek. Ci są jeszcze gorsi od Sarmaty szlachcica Odpowiedz Link Zgłoś
slawekm7 Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 08:49 No cóż Ustawa Prawo Budowlane obowiązuje wszystkich obywateli. Muszą legalizować te samowowole budowlane i dać zarobić fachowcom z uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 08:53 albo legalizacja albo rozbiórka na koszt właściciela, nie może być tak, że wszyscy robia co chcą z myślą że jakos to będzie, prawo musi byc równe dla wszyskich a tak na marginesie czemu hala braci Gałkiewiczów w Rzgowie jeszcze stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
mari69 Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 08:58 Nienormalny kraj ,pokopane prawo ustawiane tutaj. Proszę zwrócić uwagę ile razy była nowelizowana Ustawa o Prawie Budowlanym uchwalona 1994 roku . Odpowiedz Link Zgłoś
miastomakow Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 09:12 ciekawe ze pierwszy zaczął ten proceder ksiądz... tak polska...syf Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 13:25 A skąd wiesz, że ksiądz nie mieszka w jednym z tych 250 domów, ktore postawiono legalnie? W artykule tylko podano, że pierwszy się tam osiedlił. Być może zresztą niedopowiedzenie jest celowe, żeby pokrzepić serce takich jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk W Polsce K,A,S,A stanowi P,R,A,W,O. 09.11.06, 09:27 Jezeli tam mieszkają nowe "elity" - nikt im nic nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
warturek A co z Łomiankami? 09.11.06, 09:44 Między wiślaną a Zieloną pod Warszawą w samej puszczy kampinoskiej pobudowali sobie eleganckie domki. Jeśli by te tereny były budowlane to trzeba by zapłacic kupę kasy za taką lokalizacje. A tak za grosze kupują ziemię, bez papierów budują żeby po jakimś czasie zalegalizować. A to są miliony złotych. Śmiać mi się chce jak kolejne władze zakładają sobie końskie klapki, żeby na pewno nie zobaczyć tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk W rezerwacie przyrody wybudował się J. Starak 09.11.06, 09:54 ...potentat farmaceutyczny. Pisało o tym NIE www.nie.com.pl/art7056.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mon.dan nie rozumiem dylematu 09.11.06, 08:59 nie stawia się budynków bez pozwolenia, nie rozumiem czemu mieszkańców Białej miałoby to nie dotyczyć? Bo już postawili? Co za znaczenie ma czy to rezydencja czy drewniany budynek - skoro odbyło się bez udziału prawa? No ludzie! Skoro nawet na górze mają z tym dyleamty, to nie rozumiem dlaczego se nie wejde do slepu i nie wezmę czego chcę bez placenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kanabi Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 08:59 Wyburzyć dacze w cholere i przywrocic teren naturze! Odpowiedz Link Zgłoś
barking Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 09:00 Na Mazowszu znam kilka wiosek ktore nie powinny w ogole istniec gdyz 90% budynkow jest postawionych nielegalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
turmacz Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 09:05 W normalnym kraju o dawna byłyby rozwojowe plany zagospodarowania terenów. Tym samym problem tzw dzikiego budownictwa by nie istniał. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 W jednej chałupie nocował Jaśko II,tę zostawić 09.11.06, 09:10 No i plebanie wraz z kościołem wybudowane bez zezwolenia też zostawić. A ten wychodek gdzie robił siusiu i kupkę, zrobić uzdrawiającym i przynoszącym ulgę miejscem świętym. Reszta do wyburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Złe prawo trzeba naprawiać a nie brnąć w jego 09.11.06, 09:45 grzęzawisko. Lista nieprzystających do jego przepisów inwestycji moze okazać sie wyjątkow długa. Może okazać sie, ze nie tylko osiedla są z nim na bakier ale i całe fabryki czy centra handlowe. Kto to wie?! A może to to prawo jest samowolą paru nawiedzonych facetów i facetek którzy przyczynili sie do jego uchwalenia. Bo chcieli nas uszczęsliwiac na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
warkacity Re: W jednej chałupie nocował Jaśko II,tę zostawi 09.11.06, 11:58 Nie rozumiem skąd ta agresją do "Jaśka II"? Pozatym powinieneś wiedzieć, że urażasz w ten sposób czyjeś uczucia religijne.Prostak. Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Re: W jednej chałupie nocował Jaśko II,tę zostawi 09.11.06, 13:30 OK, niniejszym pochylam się nad Tobą z dużą troską. Czy to mocno boli? Czy poza tym, że jesteś mądry inaczej, to przebiega bezobjawowo? Odpowiedz Link Zgłoś
warkacity Re: W jednej chałupie nocował Jaśko II,tę zostawi 09.11.06, 16:59 Nie, nie bardzo boli. Szczerze mówiąc wogóle :P Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 09:12 Bzdury kumowie pleciecie. W 1994 r. zostało uchwalone bardzo złe prawo budowlane. Podobnie zresztą jak też ustawa o planowaniu przestrzennym. Rozbudowano procedury związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Poprostu uchwalono dla inwestorów golgotę. Samowola budowlana bez względu na skale uchybienia kwalifikowana była do rozbiórki. Nieraz był to zwykły błąd urzędniczy związany z różnicami interpretacyjnymi. Nie ma tak w życiu, żeby dało sie unikać błędów. Byty idealne istnieją tylko w niebie. Uchwalając takie arcy szczegółowe i nieprzystające z rzeczywistością prawo szermowano argumentami o walce z samowolami budowlanymi. I jak należało się spodziewać uchwalenie takiego restrykcyjnego gniota czy gniotów niewiele to dało. I niech mi nikt nie mówi, ze trzeba buldożery wysłać. Chyba, że zwolennicy buldożerów sami za nie zapłacą... bo ja nie chcę, żeby moje podatki były wydawane w ten sposób. Z właściciela samowoli też nie da się ściągnąć - bo on będzie bankrutem. Głupota i zacietrzewienie pustoszy nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Ucywilizujcie sie Polacy(niektorzy) 09.11.06, 10:03 > > I niech mi nikt nie mówi, ze trzeba buldożery wysłać. Chyba, że zwolennicy > buldożerów sami za nie zapłacą... bo ja nie chcę, żeby moje podatki były > wydawane w ten sposób. Z właściciela samowoli też nie da się ściągnąć - bo on > będzie bankrutem. > > Głupota i zacietrzewienie pustoszy nasz kraj. Wlasnie taka glupota jak ty reprezentujesz. Wszedzie w swiecie(z wyjatkiem Afganistanu) wymagane sa pozwolenia na budowe. Wiecej w pewnych krajach- cywilizowanych sa specjalne komisje ktore przegladaja dokumentacje budowlana i ja akceptuja badz nie. Nie moze byc tak, ze roznego rodzaju "dziwolagi" powstaja gdzie kto sobie zamyslal. Ucywilizujcie sie Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Ucywilizujcie sie Polacy(niektorzy) 09.11.06, 10:18 wami41 napisała: > Wlasnie taka glupota jak ty reprezentujesz. Wszedzie w swiecie(z wyjatkiem > Afganistanu) wymagane sa pozwolenia na budowe. Wiecej w pewnych krajach- > cywilizowanych sa specjalne komisje ktore przegladaja dokumentacje budowlana i > ja akceptuja badz nie. Nie moze byc tak, ze roznego rodzaju "dziwolagi" > powstaja gdzie kto sobie zamyslal. Ucywilizujcie sie Polacy Ucywilizować trzeba prawo. Jest takie pojęcie jak "racjonalny ustawodawca" Pojęcie to oznacza, że organ tworzący prawo działa według uniwersalnych zasad logiki. Czy uważasz, ze obowiązujące prawo budowlane spełnia podstawowe kryteria logiki i zasady racjonalności? jeśli pozwolenie na budowę mozna uzyskać tylko na terenach na których są uchwalone plany zagospodarowania przestrzennego a 85 % gmin w Polsce w tym stolica państwa nie ma takiego dokumentu? Uważasz, że to jest normalne?! Odpowiedz Link Zgłoś
the_shadow Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 09:15 Ja musiałem rozebrać to niech oni też rozbiorą !!!!!!!!! Co są wszyscy są równi? czy są w tym kraju jeszcze równiejsi ale cóż pewnie włodarze miejscowi też tam mają swoje domki poobudowane nielegalnie... Co za kraj :( Odpowiedz Link Zgłoś
vegul Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 09:15 W Warszawie w Dzielnicy Wawer w latach 1992-2006 postawiono setki domów na gruntach leśnych - ze złamaniem prawa, co stwierdziło nawet Biuro Kontroli Wewnętrznej i Audytu m. st. Warszawy. Do dziś nic w tej sprawie nie zrobiono. Odpowiedzialni to p.o. Prezydenta Marcinkiewicz i Naczelny Architakt Miasta Michał Borowski. Obaj o tym wiedzą i udają że nic się nie stało. Jak z tego widać są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: jeszcze troche a.... 09.11.06, 10:06 vegul napisał: > W Warszawie w Dzielnicy Wawer w latach 1992-2006 postawiono setki domów na > gruntach leśnych - ze złamaniem prawa, co stwierdziło nawet Biuro Kontroli > Wewnętrznej i Audytu m. st. Warszawy. Do dziś nic w tej sprawie nie zrobiono. > Odpowiedzialni to p.o. Prezydenta Marcinkiewicz i Naczelny Architakt Miasta > Michał Borowski. Obaj o tym wiedzą i udają że nic się nie stało. Jak z tego > widać są równi i równiejsi. jeszcze troche a beda budowac domy na czyichs dzialkach bez prawa wlasnosci ziemi. Wystarczy ze zainteresowanemu bedzie sie ta a ta dzialka podobala. Cholera co sie z tym krajem dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Nie 'jeszcze trochę' ale 'Już'! 09.11.06, 10:14 wami41 napisała: > jeszcze troche a beda budowac domy na czyichs dzialkach bez prawa wlasnosci > ziemi. Wystarczy ze zainteresowanemu bedzie sie ta a ta dzialka podobala. To już się zaczęło. Na przykład tutaj: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3726460.html :(( Odpowiedz Link Zgłoś
insp Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 10:16 To prawda, Marcinkiewicz w roku 1992 chcial sam kupic, ale nie mial kasy. Dlatego, jako prezydent miasta Warszawy, tylko sprzedal Hannie Gronkiewicz Waltz, Walesie i Kwasniewskiemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ljblues1 Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 09:19 rezydencji tego pionierskiego ksiedza nie ruszycie - zalozymy sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Majorka....i Mikolajki 09.11.06, 09:24 kiedys nad samym brzegiem morza, przy plazy "El Strenc"...iles osob wybudowale bez pozwolenia lub tez "za lapowiki"... wille. Nie iwem dokladnie jak to zrobili.. Mniejsza z tym. Rzad si ezmienil i nagle okazalo si eze nie moga tych domow dokonczyc, bo to teren parku krajobrazowego. (przedtem tez byl). Problem w tym, ze te riuny tam stoja od 7 lat..i anie nie beda rozebrane, ani dokonczone. to samo na Mazurach w Mikolajkach. Ktos wybudowal nad brzegiem hotel. (Zaczal)..no i okazalo sie, ze nei spelnia jakichs tam przepisow,, noi stoi. Ani nie bedzie rozebrany, bo wlasciciel nie ma kasy, anie przez miasto.. miasto czeka az sie zam zapadnie.. Byly w nim juz ze 2 pozary:) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Nie bedzie rozbiórki - sprawę się "załatwi"!!! 09.11.06, 09:25 Tak jak się "załatwiło" lewe pozwolenia na budowę rezydencji. Tak mieszkają ludzie z kasą - a w naszym kraju TO KASA STANOWI PRAWO. BO TO POLSKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwilczak Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 09:47 Wybór jest prosty: albo rozbiórka, albo legalizacja przynajmniej procentowa wg wartości budynku. Teoretycznie powinni rozebrać, szkoda jednak pracy, więc miesiąc na decyzję chyba wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 W ścianie frontowej wmurować figurkę Jana PawłaII 09.11.06, 10:02 z podpisem: Kapliczka pod wezwaniem najświętszego ze świętych naszego kochanego rodaka Jana Pawła II. Poświęcona w dniu (data). I niech ktoś ruszy opokę naszej wiary? Korzyści obopólne. Klecha zarobi, chałupa się ostoi. Odpowiedz Link Zgłoś
acerola Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 10:04 Ludzie dlaczego się czepiacie tego księdza przecież jest napisane że wieś już istniała on tam zamieszkał nie jest napisane że wybudował coś jako pierwszy bez zezwolenia przecież mogła stać jakaś chałupa do której się wprowadził lub dostał pozwolenie i coś zbudował legalnie.Spójrzcie na to z innej strony chcę mieć spokój znajduję cichą wieś a potem walą za mną inni i już nie mam spokoju (nie jestem zagorzałą chrześcijanką)nieznamy szczegółów więc nie potępiajmy zwykłego emeryta może trzeba mu współczuć zamiast ciszyć się z pięknych widoków ma naokoło budynki,dacze,szopy etc Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Re: Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbió 09.11.06, 10:11 Rozebrac na koszt wlascicieli. Kto im do cholery dal prawo tam sie budowac? Zachowujesz sie jak osiol, to twoja wlasna wina. ------------------ Natura 2000 - zmarnowana szansa Odpowiedz Link Zgłoś
dupaasi Ta rozbiórka to test praworządności w państwie. 09.11.06, 10:31 To także pokazanie czy w Polsce prawo jest relatywne czy bezwzględne. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Już dzisiaj ci mówie: test wypada negatywnie. 09.11.06, 10:45 W tym kraju prawo stanowi ŁAPÓWKA. TAK BYŁO, JEST I BĘDZIE.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 10:49 "Polska nierządem stoi..." Odpowiedz Link Zgłoś
barrtek4u Nielegalna wieś w Puszczy Noteckiej do rozbiórki? 09.11.06, 10:53 "Niewielu zważało na to, że trzeba zdobyć dokumenty umożliwiające prowadzenie takiej inwestycji" - buahaha to ja zamawiam majstrów i jadę się w jakiejś puszczy wybudować wybiorę sobie super miejsce z widokiem i wszystko bedzię cacy. Odpowiedz Link Zgłoś