oryganion1 10.11.06, 22:21 ciekawe jak bedzie wygladał znak "Uwaga Łanie!" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oryganion1 Jedleń wiadomo z rogami a Łanie? 10.11.06, 22:22 ciekawe jak bedzie wygladał znak "Uwaga Łanie!" Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Koniec z dyskryminacja w pracy. 11.11.06, 08:02 jak ma byc rownosc to rownosc: 50% smieciarzy - kobiety, 50% gornikow - kobiety, 50% konalarzy - kobiety. A nie wylacznie biale kolonierzyki. Pojawily sie ostatnio bilbordy przeciw dyskryminacji w pracy kobiet. Tylko czemu nie ma na nich kobiet - tokarzy, kobiet mechanikow samochodowych, kobiet - rzeznikow? jesli sie chce rownosci to niestety trzeba brac caly pakiet - plusu i jak to mowil pewien polityk minusy ujemne. W innym wypadku samemu (samej) wprowadza sie dyskryminacje i klamliwe stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 11.11.06, 09:27 jak ma byc rownosc to rownosc: 50% smieciarzy - kobiety, 50% gornikow - kobiety > , > 50% konalarzy - kobiety. Doskonały pomysł! Tylko musi to działać równiez w druga stronę: 50% mężczyn w zawodach sprzątaczek, pielęgniarek i salowych, nauczycielek w przedszkolach i szkołach, ekspedientek w sklepach i kasjerek w supermarketach. My sobie poradzimy - tylko czy wy to przeżyjecie? Ciężka praca bez gratyfikacji jak dla górników? Nie wiem, czy szanowni panowie zauważyli, że w Warszawie pojawiły się kobiety w roli kierowców autobusów, choć wcześniej ZTM ich nie przyjmowało, bo "sobie nie poradzą". A teraz chętnie, gdy kierowcy- mężczyźni uciekli na Zachód... Więc nie bąźcie tacy pewni siebie, panowie - bo wasza dawna przewaga wynikająca z większej masy mięśniowej w czasach automatyzacji znaczy coraz mniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
esperanta Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 11.11.06, 14:01 Bardzo slusznie! A do tego dodajmy jeszcze 50% obowiazkow w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 11.11.06, 15:05 Tja moj stary to nawet w 50% przypadkow nie moze sie nauczyc zamykania klapy od kibla!!!A gdzie reszta obowiazkow?Tak naprawde to mezczyzni maja przede wszystkim w 50% mniejszy mozg i stad te wszystkie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
xply Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 12.11.06, 11:47 twoje poglądy to seksizm :-PP - Ostro i na temat Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 12.11.06, 15:13 esperanta napisała: > Bardzo slusznie! A do tego dodajmy jeszcze 50% obowiazkow w domu Ja tam proponuje pójśc jeszce dalej.Połowa facetów na porodówki i to nie w roli personelu.Sic! Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 12.11.06, 19:49 Kobito!!!!Przeciez oni by pierwszego skurczu nie przezyli....a co dopiero 9 czy wiecej godzin!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Koniec z dyskryminacja w pracy. 12.11.06, 09:49 Dorzućmy zrównanie wieku emerytalnego, obowiązek służby wojskowej i w zasadzie mamy komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Wszyscy powyżej ... 13.11.06, 10:09 zgadzaja się co do jednego: równouprawnienie płci jest bzdurą. I słusznie, bo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pixelpainter To chyba reklama tirowek..? www.gs-arts.net 10.11.06, 22:45 To chyba reklama tirowek..? www.gs-arts.net Odpowiedz Link Zgłoś
t324911 Re: To chyba reklama tirowek..? www.gs-arts.net 10.11.06, 22:48 Tak myslalem ale sie zawiodlem .:(( Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Walka z seksizmem na drogach 11.11.06, 06:11 To będą przebrni za tirówki męskie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaper_trojgard A18a: byk; A18b: łania 11.11.06, 09:44 Na połowie znaków A18a "Zwierzęta gospodarskie" powinien znaleźć się byk (np. taki jak na logo banku PKO SA) Na połowie znaków A18b "Zwierzęta leśne" - łania - czyli zapewne sylwetka pozbawiona rogów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Dowcipny komentarz pod zdjęciem 11.11.06, 09:48 Zupełnie nie w stylu GW, zwykle nadętej walką o politpoprawność. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ivymike Jak się tak dobrze przyjrzeć... 11.11.06, 10:06 ...to można dojść do wniosku, że kobiety mają zastąpić tylko starych i zniszczonych mężczyzn ;-) Też mi poprawność polityczna. Chociaż, może...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rts12 hahahhahaha 11.11.06, 14:55 Powinni wystawic znaki - Uwaga kobieta za kierownica -!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Re: hahahhahaha 11.11.06, 21:50 oto rasowy seksista- statystyki pokazują,że to kobiety jeżdżą bezpieczniej niż mężczyźni, ale jak ktoś jest uprzedzony, to żadne racjonalne argumenty nie są w stanie takiego delikwenta przekonać. nie wiem z czego, gościu, który napisałeś powyższą uwagę się cieszysz? masz jakąś potrzebę obrażania kobiet, by poczuć się lepiej? żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
el_kooba Re: hahahhahaha 11.11.06, 23:27 Statystyki pokazują (i to też zależy od punktu widzenia), że kobiety biorą udział w mniejszej liczbie wypadków. Wynika to między innymi z tego, że nadal więcej mężczyz, niż kobiet jest szczęśliwymi posiadaczami samochodów. To, czy ktoś jest dobrym kierowcą nie zależy od tego, jakiej jest płci. Można natomisat zaobserwować, że kobiety znacznie częściej od mężczyzn wyznają zasadę "wolno, czyli bezpiecznie", czym stwarzają olbrzymie zagrożenie, bo zmuszają innych, do wyprzedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Re: hahahhahaha 12.11.06, 15:12 statystyki trzeba umieć czytać- chcesz mi wmówić, że byłyby one wiarygodne gdyby taka sama ilość kobiet co mężczyzn jeżdżiła samochodami? A o porównywaniu proporcji kolega słyszał? tak na marginesie to żadna kobieta nie jest posiadaczem auta, ale posiadaczKą, jeśli już rozmawiamy o seksizmie. nie wiem gdzie niby można zaobserwować, że kobiety jeżdżą zbyt wolno, to chyba Twoje pobożne życzenie, które tu próbujesz sprzedać jako fakt. zbyt wolno jeżdżą tzw. niedzielni kierowcy, a o nich nikt nie mówi, że jeżdzą bezpiecznie, a o kobietch tak się właśnie mówi. Niestety to czy ktoś dobrze jeżdzi zależy w jakimś stopniu od płci, bo w kulturze, w której żyjemy wymaga się, by mężczyżni znali się na autach, natomiast kobiety automatycznie skreśla się jako niemające o nich bladego pojęcia. Pewnie dlatego tak mężczyzn drażni, gdy kobiety okazują się być lepszymi kierowcami. Mężczyźni mają do aut stosunek emocjonalny i za kólkiem często po prostu kozaczą i stąd tyle wypadków. Natomiast kobiety traktują samochody instrumentalnie -jako środek transportu -i się nie popisują. Odpowiedz Link Zgłoś
zaraza69 Re: hahahhahaha 13.11.06, 08:09 Niemieckie badaniamówią, że kobiety powodują 34.6% wypadków i kolizji. Czyli zdecydowanie mniej niż mężczyźni - i tak twierdzą kobiety. Ale przejeżdżają tylko 25.6% wszystkich przejechanych kilometrów. Czyli popełniają więcej wypadków od mężczyzn na każdy przejechany kilometr? Czy wiesz że ubezpieczyciele dodatkowo dyskryminują mężczyzn przy opłacie skąłdek ubezpieczebniowych - mężczyżna idąc ubezpieczyć pierwszy raz w życiu swoje pierwsze auto płaci wyższą składkę niż kobieta w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: hahahhahaha 12.11.06, 09:47 statystyki odnosza się do kobiet i mężczyzn posiadających prawo jazdy. Jeśliby ktoś zadał sobie trud zliczenia godzin "przejeżdżonych" za kółkiem, albo przejechanych kilometrów w stosunku do spowodowanych kolizji - statystyki wyglądałyby dla Was Drogie Panie znacznie mniej różowo. Jest jeszcze inna strona medalu - filmy rejestrowane przez kamery przemysłowe pokazują, że kobiety nie zatrzymuja sięnawewt po "przetarciu" innego auta - w przeciewieństwie do mężczyzn, którzy w takich sytuacjach starają sie odnaleźć właściciela uszkodzonego pojazdu. To potwierdza niedawne wnioski psychologów (nie pamiętam niestety kto był autorem), że kobiety w sytuacjach, kiedy czują się anonimowe zrzucają z siebie balast norm społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Re: hahahhahaha 12.11.06, 15:34 no nastepny kolo, który ma złudzenia, że statystyka to porównywanie ilościowe, a nie proporcjonalne. trochę pokory, jak na razie to statystyki nie wyglądają tak różowo dla panów. ... pokazują, że kobiety nie zatrzymuja sięnawewt po "przetarciu" innego auta - w > przeciewieństwie do mężczyzn, którzy w takich sytuacjach starają sie odnaleźć > właściciela uszkodzonego pojazdu. To potwierdza niedawne wnioski psychologów > (nie pamiętam niestety kto był autorem), że kobiety w sytuacjach, kiedy czują > się anonimowe zrzucają z siebie balast norm społecznych. tak się składa, że jestem po psychologii i zapewniam Cię, że owa cecha- uchylanie się od odpowiedzialności za własne błędy w sytuacji gdy myśli się, że nikt nas nie złapie- jest cechą niezależną od płci. Akurat ja pamiętam autora: Aronson -"Psychologia społeczna." poza tym jeśli chodzi o tą konkretną sytuację -zatarcia czyjegoś auta i ucieczki -to jest to cecha wysoce zależna od kultury, patrz: Polska a Wielka Brytania. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Walka z seksizmem na drogach 11.11.06, 16:04 Jestem feministką, ale to już przesada... Przecież na sylwetce na światłach nie widać, czy facet czy kobieta - a jak wygląda sylwetka kobiety z krótkimi włosami i w spodniach??? Wprost przeciwnie, to utrwalanie stereotypów! - spódnica i koński ogon. No i koniecznie szpilki domalujcie, niebotycznie wysokie!!! W pewnych punktach są tu zbieżni z naszym oszołomstwem, które kobietom chce ustawowo przypominać o ich podstawowej 'roli' inkubatora... Odpowiedz Link Zgłoś
femine79 Re: Walka z seksizmem na drogach 11.11.06, 22:09 ja też jestem feministką i nie zgodzę się z Tobą. myślę, że masz złudzenia dotyczace tego, że nie można rozpoznać płci osób namalowanych na znakach drogowych. wyobrażam sobie taki eksperyment, by pokazać te znaki drogowe dzieciom w przedszkolu i zapytać każde z osobna o płeć osoby na nich namalowanej. sądzę, że dzieci wskazałyby na płeć męską, bo postaci namalowane na znakach drogowych bardziej się z nią kojarzą. twoje argumenty trafiłyby do mnie gdyby rzeczywiście było tak, że sylwetki na owych znakach byłyby neutralne/ androgyniczne, ale niby jak to zrobić, żeby tak wyglądały? Moim zdaniem jest to niemożliwe. ja patrząc na znaki drogowe widzę androcentryzm, a nie neutralizm. Odpowiedz Link Zgłoś
zaraza69 Re: Walka z seksizmem na drogach 13.11.06, 08:28 feminizm przysłania ci trzeźwe spojrzenie na świat, dlaczego na siłę próbujecie stworzyć swoją podprzestrzeń w rodzaju "nasz kobiecy świat", to już nie ma jednej ludzkiej rasy tylko są dwie osobne? daj spokoj. Do tego chcesz jeszcze wciągać dzieci w swoje rozgrywki. Powiem ci jedno to jesli ktokolwiek jest odpowiedzialny za dyskryminacje na tym swiecie to są to kobiety, to kobiety tak wychowowują swoje dzieci głupich szowninistycznych synów i głupie szowinistyczne córki! Na znakach są symbole ludzi, symbol człowieka, kiedy widze znak oznaczający przjeście dla pieszych to według ciebie oznacza on przejćie tylko dla mężczyzn? Rozśmiesza mnie to. Myslisz się, każdy normlany osobnik skojarzy to po porostu z człowiekiem na pasach, z dzieckiem, kobietą, mężczyzną, stracem. To że na znaku jest postać którą ty określisz jako mężczyzna to twoje prywatne zdanie. Znaki mają być czytelne i spełniać swoją rolę, ja na nich nie wiedze męskich atrybutów, czy dzisiaj kobieta ma być kojarzona ze spódnicą i kucykiem? a co z kobietami noszącymi spodnie? one nie sa już kobiece? Uwypuklą na postacich na znakach atrybut taki jak kobiece piersi i szersze biodra i zaraz się zacznie posądzenie o kolejny seksism. Kobiety z małym biuste poczują się urażone że promuje się duże piersi jako wzór piekna, paranoja, absurdy zupełnie jak za komuny. Najlepiej skomplikować najprostrze sprawy, nabazgrać szczegóły odwracajace uwage od przekazu jaki ma dawać znak, to akurat typowo kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
beatusac Walka z seksizmem na drogach 11.11.06, 17:23 ciekaw jestem czy znak "uwaga piesi" będzie zmieniony na znak "uwaga piersi" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Obejzyjcie ten filmik i komentujcie :) 11.11.06, 18:25 www.joemonster.org/download.php?d_op=getit&lid=2865 Odpowiedz Link Zgłoś
ycbo Re: Obejzyjcie ten filmik i komentujcie :) 11.11.06, 18:49 50% na tym filmiku powinno być facetów ze znakiem zawieszonym na wacku. Dopisać na znaku Droga dla rowerów (i rowerek oraz rowerzątek) Odpowiedz Link Zgłoś
lylas Wielkie brawa dla GW.... 11.11.06, 21:29 Och, cóż za dowcip! A do tego porównanie kobiety do klępy....BRAWO! Gratuluję największemu polskiemu dziennikowi poczucia humoru. A na poważnie - komentarz pod zdjęciem, nasuwający takie a nie inne skojarzenia jest wyjątkowo ohydnym przykładem seksizmu i dziwi mnie, że taki dziennik jak GW pozwala sobie na polityczną niepoprawność. Co będzie następne? Zdjęcie pary homoseksulanej a pod spodem komentarz: "dwa pedały", "dwie lesby"? Tego się mamy spodziewać po Gazecie Wyborczej?!? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Obejzyjcie ten filmik i komentujcie :) 11.11.06, 20:55 Bardzo dobre - tylko moglo zaistniec u nas w Danii!!! DANIA GORA!!!!!Ale w katolickiej Polsce lepiej zeby ludzie gineli niz ich przechytrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 [...] 12.11.06, 00:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Buahahahahahahaa!!!!! 12.11.06, 10:16 Kobieta z końskim ogonem - ciekawe jak to będzie wyglądało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwarakwa No jak to? przecież jest znak feministyczny.... 12.11.06, 10:42 www.drogowe.republika.pl/o/a-18a.gif nie podoba się? to zamiana na byka! Odpowiedz Link Zgłoś
jabo23 No a jak odróżnić kaczora od kaczki?? 12.11.06, 12:27 Właściwie to niesprawiedliwe. Ja tam do kaczek nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: No a jak odróżnić kaczora od kaczki?? 12.11.06, 13:13 Jak to jak? Normalnie ofiaro - kaczor jest kolorowy,a mama kaczka niestety szara.Bo w przyrodzie jest odwrotnie: to facet sie upieksza na korzysc kobity,a nie odwrotnie jak to jest u rasy ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
watanabe.miharu Re: Walka z seksizmem na drogach 12.11.06, 19:18 Głupi ten pomysł. Na znakach jest postać ludzka.. jest tak schematyczna, że nie wiadomo, czy to facet, czy kobieta. Przecież nie każda babka ma długie włosy i chodzi w kiecce.. Odpowiedz Link Zgłoś
7czester7 Re: Walka z seksizmem na drogach 12.11.06, 23:16 Ale pierdoły zastanawijące jest to,że femistkami zostają kobiety pokrzywdzone lub po prostu brzydkie. Albo to i to. Ale pocieszeniem jest to,ze i tak umra w samotnosci. Moderatorze, wiem, musisz to wyciać. Aha, i nie toleruja żadnej krytyki, zwlaszcza od faceta;) Odpowiedz Link Zgłoś
kraxxus Re: Walka z seksizmem na drogach 13.11.06, 16:07 Mozna dac sylwetke jaka jest + wozek dzieciecy Mozna dac pare ludzi Mozna dac dlugie wlosy w spodniach Mozna dac sylwetke orangutana Mozna dac sylwetke faceta w ciazy Odpowiedz Link Zgłoś