Dodaj do ulubionych

Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił pył...

24.11.06, 11:29
"Według wstępnych ocen, wybuch metanu poprzedził i zainicjował tragiczny w
skutkach wybuch pyłu." "Jednym z najważniejszych zadań ekspertów będzie
wyjaśnienie, co zainicjowało wybuch metanu, którego następstwem był wybuch
pyłu." Dwie wypowiedzi,wiec co najsampierw wybuchło? metan czy pył?
Obserwuj wątek
    • mk-80 Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 11:35
      metan ... potem pył.
      Straszliwa sprawa.
      • uniaeuropejska1 Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 15:03
        Straszliwa to jest indolencja sitwy zwanej zarządem kopalni,holdingu itp.Nie
        wierzę,że nie ma skutecznych czujników sygnalizujących metan.Nie wierzę,że nie
        mozna zbudować skanera wykrywającego zaleganie metanu w ścianie.Ale kogo to w
        holdingu obchodzi? Przecież i tak się nic im nie stanie.Wybuchło i to nie jest
        nasza wina.
    • seret2 Nauczcie się czegoś przy okazji - to wykład AGH 24.11.06, 12:03
      Wybuch pyłu węglowego jest najsilniejszy, gdy w m3 powietrza znajduje się od
      300 do 500 g zawieszonego w nim pyłu węglowego. Dolna granica wybuchowości pyłu
      węglowego wynosi 50 g/m3 powietrza.
      Wybuch pyłu węglowego w kopalni jest możliwy tylko wtedy, gdy pył osadzony na
      spągu wyrobiska, ociosach i obudowie zostanie wzbity w powietrze.

Może to nastąpić przy robotach strzałowych, tąpnięciach, wybuchu metanu,
      wybuchu gazów pożarowych.

Prawie zawsze wybuch metanu powoduje wybuch pyłu węglowego.

W zakładzie górniczym wydobywającym węgiel kamienny należy stosować środki
      zapobiegające powstawaniu pyłu węglowego, a gromadzący się pył węglowy
      neutralizować
      i systematycznie usuwać po uprzednim pozbawieniu go lotności.
      Gromadzenie się niebezpiecznego pyłu węglowego należy ograniczyć przez:
      1. nawilżanie pokładu węgla,
      2. stosowanie środków do pozbawiania lotności pyłu węglowego w miejscach
      jego powstawania,
      3. stosowanie środków dla zapobiegania lub ograniczenia zasięgu
      rozprzestrzenia się pyłu węglowego.

• muka77 Re: Nauczcie się czegoś przy okazji - to wykład A 24.11.06, 12:08
        A jest w ogole mozliwe przezycie takiego wybuchu?
      • mokrysedes Re: Nauczcie się czegoś przy okazji - to wykład A 24.11.06, 12:58
        Chodzi o to zeby ukryc zaniedbania. Wykład nie jest do tego potrzebny.
      • amuerak Re: Nauczcie się czegoś przy okazji - to wykład A 24.11.06, 20:22
        przy wybuchu metanu który generuje silny podmuch ten wzbija pył węglowy który w
        skutek istniejącego pożaru się zapala stąd tak wysoka temperatura w chodniku.
        a co do wybuchu pyłu - następuje wtedy gdy jest go bardzo dużo - patrz wykład
        agh - i występuje iskrzenie - bum...
    • pl2512 Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tragedia 24.11.06, 12:13
      w mediach? Dzisiaj zginely 22 osoby w Iraku. A panna Kwasniewska Olenka zostaje
      gwiazda w TVN. Niezle! Moze gdyby jej tatus nie podjal decyzji o zaatakowaniu
      przyjaznego nam panstwa irackiego nie byloby kilkuset tysiecy ofiar i tylu
      zabitych polskich zolnierzy. A przynajmniej nie byloby poparcia dla bushowskiej
      napasci na suwerenne panstwo!
      W przypadku 600 tysiecy ofiar cywilnych w Iraku jest cisza. Kwasek jako
      autorytet popiera nawet hiene gronkowcowa na prezia warszawskiego pierdolka.
      Dziwne jak na faceta, ktory powinien dawno stanac przed trybunalem narodowym za
      wysylanie najemnikow do wojny o amerykanskie interesy naftowe.
      Nie obrazam tu pamieci 23 zabitych ludzi w kopalni. Chce tylko zwrocic uwage,
      ze Stalin mial racje. Czym wiecej ofiar tym wieksza jedynie statystyka.
      • mreck Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 24.11.06, 13:09
        to tak jak z 11 wrzesnia.
        nikogo nie obchodza umierajace z głodu dzieci.
        ciekawe jest to, że ilość informacji i jej zakres merytoryczny o katastrofie w
        kopalni Halemba był własciwie znikomy. a zrobiono z tego kilkudniowy show
        telewizyjny.
        powtarzano informację, okazuje sie wyssana z palca, ze ratownicy pracuja w
        warunkach ekstremalnych, a dzisiejszy wywiad z ratownikiem (w GW) dowodzi
        czegos zupełnie innego.
        nic nie odwróci tragedii. Interesujemy sie tym tylko gdy jest tragedia.
        pamietam program jaworowiczowej z przed kilku tygodni o facecie z kopalni który
        za własne pieniadze kupuje części do naprawianych urzadzeń w kopalni o
        panującym tam bałaganie i tumiwisizmie. moze to jakies drobiazgi, ale typowa
        dla duzych organizacji dilbertoza nie omija kopalni.
        codziennie na polskich drogach ginie kilka-kilkanascie osób, kierowcy zawodowi
        maja wyzszą wypadkowość i smiertelność niż górnicy. karty kierowcy i
        przywilejów dla nich nie ma. a też jeżdżą dla chleba i narazają życie.
        nigdy nie byłem w kopalni. bardzo mi jest zal tych co zostali ale cisnie sie na
        usta "ciszej nad ta trumną" szczególnie dla tych sępów z telewizji i gazet
        którzy żyja i zeruja na ludzkich tragediach, dla których im gorzej tym lepiej.
        a reklamy telewizyjne podpasek, past, proszków jak leciały tak lecą.
        • matamu Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 24.11.06, 16:48
          Mnie też bardzo denerwuje ta cała szopka, żałoba narodowa i inne akcje tego
          typu. Polacy chyba lubują się w przesadzie. Zaczęliśmy ćwiczenia kiedy umarł
          JP2, potem były Katowice, a teraz to... Różne stacje telewizyjne, gazety,
          politycy startuja chyba w konkursie na to kto w bardziej idiotyczny sposób
          uczci pamięć ofiar. Pomysły w stylu logo tv w kolorze czarnym albo podobna
          kolorystycznie strona portalu w necie zwyczajnie mnie irytują. Po co to?
          Rozumiem rozpacz rodzin Ofiar; większość z nas rozstawała się kiedyś z
          najbliższymi i wie jakie to trudne. Ale przecież każdego dnia na świecie giną
          setki ludzi, także w tragicznych wypadkach, także w czasie pracy, takze z głodu
          i nikt tego nie zauważa. Wiem wiem, za chwilę znajdą się oponęci, którzy będą
          wysuwć argumenty w stylu " bo to na raz tyle osób", "bo to wypadek" itd. od
          razu mówię, że do mnie to nie przemawia. Każda śmierć jest tragedią i nie ma co
          tego stopniować. Rozkręcanie koniunktury i zbijanie politycznego kapitału na
          tragedii jest zwyczajnie żenujące. A z okazji na okazję spirala absurdu się
          nakręca.
          • wojtekmmm Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 24.11.06, 17:22
            Nic dodać, nic ująć. Kolejny narodowy zajob nakręcany przez media pod wpływem
            pisuaru. Atakowanie nieprzytomnych z nieszczęścia ludzi kamerami i pokazywanie
            jak to kaczy prezydent jednoczy się z narodem. Rzygać mi się chce. Ciekawe, jaki
            procent obiecanek zostanie spełniony. Po katastrofie w Katowicach spora część
            poszkodowanych dostała wielkie g..no, ale obiecywało się złote góry i plebs
            przed telewizorami był zachwycony. Teraz juz nikt o tym nie pisze i nie pamięta.
            Mamy kolejne przedstawienie oparte na tragedii i festiwal obietnic. Za tydzień
            wzystko wróci do normy i w kopalniach dalej będzie skrzętnie ukrywany burdel, bo
            wysokie komisje pojadą tylko do Halemby. Może by tak wreszcie ustalić, kto
            powinien pilnować odśnieżania dachów?
            • legato11 Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 25.11.06, 00:29
              wojtekmmm

szczera prawda
            • jjjupiter Kto okradl rodziny ofiar 26.11.06, 16:51
              Mnie utkwilo te milion zl. przekazane rodzinom gornikow za posrednictwem
              karitasu-i za jakis czas powiedzieli ze karitas przekazal rodzinom 5 tysiecy.Kto
              ukradl pozostale pieniadze -telewizja nie przekazala czy karitas ukradl??nie
              rozumie 1000000 /23 ofiary to okolo 430 tysiecy
          • wilma.flintstone Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 24.11.06, 23:19
            matamu napisała:

> Mnie też bardzo denerwuje ta cała szopka, żałoba narodowa i inne akcje tego
            > typu. Polacy chyba lubują się w przesadzie.

Wyjasniam za Wikipedia:

Żałoba narodowa - żałoba ogłaszana przez władze państwowe po śmierci wybitnej
            osobowości (najczęściej związanej z krajem jej ogłoszenia) lub z powodu wielkiej
            katastrofy. Może być ogłaszana na skutek tragicznych wydarzeń w kraju, w którym
            ją zarządzono, ale także jako rodzaj hołdu złożonego ofiarom podobnych zdarzeń
            (zamach, katastrofa naturalna lub inna) poza granicami państwa. Na czas jej
            trwania odwołuje się zazwyczaj imprezy masowe i widowiska rozrywkowe (koncerty,
            rozgrywki sportowe), zaleca się także powściągliwość w zachowaniu.

Halemba chyba tu pasuje, czy mi sie wydaje? Smierc JPII rtaczej tez...? Jesli
            Twoim zdaniem - nie, napisz co w takim razie powinno sie stac, zeby
            wprowadzono zalobe narodowa. A poza tym - rzeczywiscie - to czarne logo w TV
            przez trzy dni, te agresywne artykuly przez dwa (bo dzis w czolowce "Gazety"
            zaledwie jeden raporcik) to sa naprawde tak uciazliwe i drazniace dla
            przecietnego obywatela sprawy, ze ja bym na Twoim miejscu zaaranzowala jakis
            protest pod Sejmem...
            • legato11 Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 25.11.06, 00:31
              wikipedia nie mże być wyrocznią i jedynym źródłem czerpania przykładu z podanej
              informacji. Polecam zrodwy rozsądek
          • legato11 Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 25.11.06, 00:28
            matamu

popieram!
        • legato11 Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 25.11.06, 00:25
          mreck

Piękne i mądre słowa.

...bo tak jest
      • nielogowany Re: Moze czas juz przestac sie pastwic nad ta tra 25.11.06, 08:08
        pl2512 napisał:

> w mediach? Dzisiaj zginely 22 osoby w Iraku. A panna Kwasniewska Olenka zostaje
        >
        > gwiazda w TVN. Niezle! Moze gdyby jej tatus nie podjal decyzji o zaatakowaniu
        > przyjaznego nam panstwa irackiego nie byloby kilkuset tysiecy ofiar i tylu
        > zabitych polskich zolnierzy. A przynajmniej nie byloby poparcia dla bushowskiej
        >
        > napasci na suwerenne panstwo!
        > W przypadku 600 tysiecy ofiar cywilnych w Iraku jest cisza.

A co kogo obchodzą jakieś brudasy z pustyni??
    • alex-alexander Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 12:14
      Zgodnie z prawami fizyki: pyl
    • cho_no_tu To jak końcu było z tym wybuchem, bo... 24.11.06, 12:24
      najpierw piszecie że: "...wybuch metanu poprzedził i zainicjował tragiczny w
      skutkach wybuch pyłu" i dalej w tym samym akapicie że: "...co zainicjowało
      wybuch metanu, którego następstwem był wybuch pyłu"???

Zdecydujcie się, bo piszecie aby tylko napisać i wzbudzić sensację...
      • util Nie ma tu sprzeczności. 24.11.06, 12:30
        cho_no_tu napisał:

> najpierw piszecie że: "...wybuch metanu poprzedził i zainicjował tragiczny w
        > skutkach wybuch pyłu"

Tzn. ze wybuch metanu był porzedzajacy i inicjujący dla wybuchu pyłu.

> "...co zainicjowało wybuch metanu, którego następstwem był wybuch pyłu"???

I tu konsekwentnie.

Fakt, mogłoby być nieco bardziej czytelne.
      • mckern Re: To jak końcu było z tym wybuchem, bo... 24.11.06, 12:32
        cho_no_tu napisał:

> najpierw piszecie że: "...wybuch metanu poprzedził i zainicjował tragiczny w
        > skutkach wybuch pyłu" i dalej w tym samym akapicie że: "...co zainicjowało
        > wybuch metanu, którego następstwem był wybuch pyłu"???
        >
        > Zdecydujcie się, bo piszecie aby tylko napisać i wzbudzić sensację...

Napisane jest dobrze. Problem w tym, że pierwsze zdanie można rozumieć na dwa
        sposoby i nie wynika z niego, co było pierwsze. Zupełnie ścisłe
        byłoby: "tragiczny w skutkach wybuch pyłu był poprzedzony i zainicjowany
        wybuchem metanu".
    • seret2 Kaczyński na tropie ! Dalczego tylko NIK ? 24.11.06, 13:02
      Spisek pewnie. Kolejny Idiotyzm. Troskliwy papa się znalazł.
      • mreck 1 000 000 od TVP 24.11.06, 13:11
        wysupłali, to dobrze. ale czemu sie tym tak chwala jakby całkiem co innego
        chodziło im po głowie?
    • brejdzio1 Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 13:12
      A ja to widzę tak. Szukamy winnych, szukamy winnego, kto dmuchał na czujnik
      metanu, kto przykrył go kurtką, nadsztygar, dyrektor kopalni, prezes firmy,
      spółka węglowa, kapitalizm, socjalizm...? A to wszystko z braku pokory, z
      jakiejś zarozumiałości naszej, pewnie z lęku i wynikającego z niego
      przeświadczenia, że nad wszystkim panujemy, że jak tylko złych (zło) się
      wyeliminuje, to będziemy nieśmiertelni. A w ciemno, bez dochodzenia, bez jego
      wyników, bez dowodów jakże często chwiejnych i naciąganych mogę założyć tylko
      jedno. Święta Barbara chciała ich zabrać, więc zabrała. A my wszyscy i Ci co
      szukając ślepo wierzą, że ktoś zawinił, kogoś trzeba ukamionować na centralnym
      placu miasta, i Ci którzy się po prostu modlą, my wszyscy znów staneliśmy przed
      czarną ścianą naszej egzystencji, czarną ścianą numer jeden na grubie
      w "Halembie".
      • util Mądry post. 24.11.06, 13:27
        Dobre spostrzeżenia, dołączam się do twych uwag.
      • stopp5 Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 14:19
        Wejdź sobie na strony i przeczytaj, zamiast głupoty pisać.
        Po to są pomiary sejsmoakustyczne, po to są czujniki metanu, po to jest pył
        dolomitowy, zraszacze itp itd, żeby nie p.... o Świętej Barbarze. W większości
        wypadków Świeta Barbara ostrzega, tylko ktoś nie chce jej słuchać, bo górnik
        jest dla niego mniej ważny od fedrunku.
        www.bhp.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=123&mode=thread&order=0&thold=
        www.gigawat.net.pl/article/articleview/206/1/3/
      • jarek.kucypera Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 15:12
        > przeświadczenia, że nad wszystkim panujemy, że jak tylko złych (zło) się
        > wyeliminuje, to będziemy nieśmiertelni. A w ciemno, bez dochodzenia, bez jego
        > wyników, bez dowodów jakże często chwiejnych i naciąganych mogę założyć tylko
        > jedno. Święta Barbara chciała ich zabrać, więc zabrała.

Nie mieszaj wiary i intelektu. Pomijając szum medialno-polityczny szczegółowa
        analiza jest potrzebna po każdej katastrofie, żeby wyjaśnić jej przyczyny i
        zapobiec na przyszłość, bez względu na to, czy zawinił człowiek, maszyna, czy
        środowisko. Gdyby takie działanie zastąpić modlitwą, to skutki były opłakane -
        dużo więcej trupów.

J.K.
    • zhk Co za różnica. Na te kopalnie i górnictwo.. 24.11.06, 14:43
      trzeba spojrzeć szerzej. Żaden czarny kamień wykopywany w głębokiej dziurze nie
      jest wart ludzkiego życia.
    • pollack5 Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił pył.. 24.11.06, 16:55
      Od lat w kopalniach na hasło <pójdzie Urząd> pył węglowy zostaje spłukany a
      chodniki obficie obsypane pyłem kamiennym. Jak "urząd" przejdzie nikt nie
      uzupełnia wody ani pyłu w zaporach. Po katastrofie wielkie larmo, a po pół roku
      wszystko wraca do "normy"
      • stopp5 Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 19:33
        Też mnie zastanawia czy tam były zapory... Aż mnie skręca, jak sobie pomyślę, że
        jeśli doszło do takiego błędu, to gdyby nie takie niedbalstwo, część z tych
        ludzi mogłaby dziś być przy życiu. Gdyby nie wyceniono ich taniej niż parę worów
        sproszkowanego kamienia ....
        Mam nadzieję, że to się wyjaśni w trakcie dochodzenia.

• pibi62 dość wyborczej kiszki.......... 24.11.06, 17:06
      wq... mnie!!!, premier 30000.00, prezydent 3000.00, i zwrot za pogrzeb, qr...
      mnie żone zabili i nie stwierdzono błędu w sztuce lekatrskiej, rozumie wybory
      ale bez przesady... hamstwo... sq... zzaczynam zmieniać poglądy, chyba czeba się
      dostosować i zostać czerwonym... stójem... lepiej sie na tym wyjdzie, a tylko to
      się liczy
      • pcx Re: dość wyborczej kiszki.......... 24.11.06, 21:00
        zeby miec poglady rozne od kaczorow, nie musisz od razu byc czerwonym...
        nawet nie wiesz ile te kaczory z W.I.Lenina w swoim programie maja, toc to
        zwykli Bolszewicy (rozdawnictwo cudzej wlasnosci).
    • blendyks Przy katastrofach lotniczych jest jedna komisja ! 24.11.06, 17:57
      Polska powinna pójść śladem USA i innych krajów mających jasno zdefiniowane
      procedury postępowania. Na przykład w przypadku katastrofy lotniczej (bez
      względu na liczbę ofiar) powoływana jest jedna komisja. W jej skład mogą być
      powoływane specjalistyczne instytucje, organa administracji i specjaliści z
      różnych dziedzin. Ale jedna instytucja prowadzi śledztwo, jest za to
      odpowiedzialna i przygotowywuje raport końcowy. Nie do pomyślenia jest aby pół
      tuzina niezależnych komisji i kilkadziesiąt czy też kilkaset osób deptało sobie
      po piętach. Czy będą się prześcigać w dotarciu do dokumentów? Właśnie to co się
      dzieje przy okazji katastrofy w Halembie świadczy o ułomności naszego naszych
      rozwiązań prawnych i chaosie organizacyjnym.
      Przykre, że kancelaria prezydenta i on sam nie dostrzegają absurdalności tej
      sytuacji.
    • hong2 Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił pył.. 24.11.06, 19:26
      wydobywanie wegla to anachronizm. Zapedzic tych gornikow do budowy elektrowni atomowej.
    • pcx Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 20:51
      te !
      lingwista !
      • mniklas5 Re: a sprzet zostal 24.11.06, 22:08
        holding powinien powolac komisja jak wreszcie wydobyc te 70 ml zl, kto sie ze
        mna zgadza?
        • gotlama Re: a sprzet zostal 24.11.06, 22:22
          Ja. A komisja powinna oszacować ryzyko zawodowe i koszt zabezpieczeń
          redukujących to ryzyko do poziomu "zdroworozsądkowo" akceptowalnego. A nie tylko
          ekonomicznie akceptowalnego przez wierchuszkę.
    • elmos Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił pył.. 24.11.06, 23:32
      Jaka to różnica?
      Myślę,że dziennikarze opisujący ten tragiczny wypadek nie mają zielonego
      pojęcia o pracy na dole. Ok, mogą nie są przecież górnikami,ale wystarczy parę
      zadać parę pytań komuś kto tam pracował i wie o jak tam jest.
      Podobno ściana była otamowana przez siedem miesięcy ? Jezęli tak, to należało
      ją traktować jak stare zroby w których zbiera się metan CO2 itp.. i przed
      rozpoczęćiem prac długo wentylować. Czy po tąpnięciu w lutym przyzwrócono
      wentylację,czy może pozostawino zawalony chodnik podścianowy? Z podawanych
      nieprecyzyjnych informacji mogę wnioskować,że stosowano wentylację lutniową
      (typu ??) sciany od strony chodnika nadścianowego. W starych zrobach i czwartej
      kategorii metanowej trzeba dużo czasu by usunąć zalegający tam metan...a robota
      szła podobno szybko...Jeżeli bylo właśnie tak to już jest poważny bląd w sztuce
      górniczej. Wypływ metanu mozna włożyć między bajki i tak było go tam w nadmiarze.
      Tak głęboko naturalny przepływ powietrza jest z reguły bardzo słaby, a
      wentylacja lutniowa to już mizeria.
      W czasach komuny, gdy wydobycie było najważniejsze metanomierze leżały na spągu
      albo wisiały w strumieniu srężonego powietrza z rurociągu. Mamy czwartą RP i co
      jest to samo? Czy tylko w kopalniach ?
      Panie ministrze gospodarki niech Pan nie ukręca łba sprawie. Z wybuchem metanu
      jest jak ze stuknięciem innego samochodu z tyłu. Zawsze jest to wina tego
      ostatniego, a tu zawsze wina zaniedbań i nie jest ważne czy do wybuchu metanu
      dolączył się jeszcze pył węglowy. Tym górnikom, nie przywrócimy już życia, ale
      może uratujemy je innym. Nie demonizujmy CH4 to nie jest groźny gaz jeżeli wiemy
      jak się zachowywać. Wycofywanie załogi przy 2% to są bajki dla kogoś kto zna
      realia kopalniane - proszę ich nie powtarzać. Dobrze jest jak wyłączy napięcie
      przy takim stezęniu, ale metanomierze są czesto mostkowane - fedrunek jest
      przecież najwaznieszy.
      Nawet tysiąc metrów pod ziemią i w czwartej kategorii można stworzyć w miarę
      bezpieczne warunki pracy.Trzeba tylko chcieć. Dobrze by się stało gdyby
      kierownictwo kopalń miało to na uwadze.
      To tyle- pozdrawiam
      • gotlama Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 23:37
        Ja jestem w stanie zrozumieć "siły natury", ale po informacji o pyłu weglowym -
        zagotowało mnie.
        • elmos Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 23:43
          gotlama napisała:

> Ja jestem w stanie zrozumieć "siły natury", ale po informacji o pyłu weglowym -
          > zagotowało mnie.
          Siły natury to wyrzut gazów,tąpnięcie,czasem zawał. Wybuch metanu to zawsze wina
          zaniedbania.
          • elmos Re: Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił p 24.11.06, 23:51
            <cytat onet>
            Na poziomie 1030 kopalni "Halemba", skąd w nocy z czwartku na piątek wydobyto na
            powierzchnię ostatnie ciała zabitych górników, nadal pracują ratownicy.
            Przewietrzają wyrobiska i starają się doprowadzić je do takiego stanu, aby w
            najszybszym możliwym czasie mogła tam zjechać komisja badająca przyczyny katastrofy.
            </cytat onet>
            Komisja, która jedzie na godzinę musi mieć dobre warunki (pracy?)
            To trzeba było zrobić przed rozpoczęcie rabunku ściany, ale zwykły górnik chyba
            na taki luksus nie zasługuje, prawda?

• rysiob1 Komisja w kopalni "Halemba": Górników zabił pył.. 25.11.06, 07:47
      Odkryli Amerykę!Kto ma chociaż blade pojęcie o górnictwie to wie że po wybuchu
      metanu prawie zawsze następuje wybuch pyłu węglowego,a w wyrobisku takim jak
      ściana zawsze,bo w takim wyrobisku nie ucieknie się od zapylenia.Sukcesem jest w
      tej tragedii to że wybuch był lokalny.a nie przeniósł się w inne rejony
      kopalni,a to się zdarzało,i o tym powinni dziennikarze napisać a nie trzymać się
      sensacji jak pijany płotu.
      • eon3 Próba podsumowania 25.11.06, 10:41
        Przeczytałem wszystkie posty.
        1.Opis ”Strony technicznej” katastrofy wskazuje na to że wprawdzie stworzenie
        bezpiecznych warunków pracy górnikom nie odbiegało od standardu w polskim
        górnictwie ale niewątpliwie można byłoby zrobić więcej. (Vide: przygotowywanie
        warunków dla komisji).
        2.Co do przesady w „celebrowaniu żałoby” przez media i nawet pewna doza
        histerii w tym względzie- zgadzam się , ale muszę nazwać kretynami tych, którzy
        jak za wszystko, obciążają tym PIS. Przecież wszyscy wiemy, że media są w
        stanie wojny z Kaczorami, a to one właśnie są w tej sprawie głównymi
        kreatorami.
        3.Bardzo słuszna uwaga co do konieczności uporządkowania reakcji władzy na
        tego typu katastrofy. Pomysł z jedną główną komisją bardzo dobry.
        Wniosek:
        Media powinny rzetelnie wypełnić swoją misję i zainicjować społeczny apel do
        władz z takim przesłaniem:
        W określonym terminie rząd powinien przedstawić:
        a) wnioski z tej katastrofy w odniesieniu do górnictwa. Wziąwszy pod uwagę, że
        oszczędności na stwarzaniu bezpiecznych warunków pracy są tylko pozorne w
        rozliczeniu do kosztów jakie ponosi całe społeczeństwo każdorazowo przy każdej
        tego typu katastrofie.
        Przecież te koszty są olbrzymie, a tylko w bardzo niewielkiej części,
        obciążą „rachunek ekonomiczny” Kompanii Węglowej.
        b) Scenariusz uporządkowanej (skoordynowanej) reakcji instytucji państwowych na
        tego typu zdarzenia.

P.S.
        Modlę się za rodziny górnicze.
        Sam miałem w rodzinie dwóch górników ciężko doświadczonych w tej trudnej pracy.
        Jeden był kaleką po wypadku na dole (zmiażdżenie lewego ramienia i w
        konsekwencji amputacja), drugi przedwcześnie zmarł w wyniku pylicy.
    • heraldek Oni te ofiary wynosili w kubelkach........... 27.11.06, 01:51
      .......niepelna kremacja......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka