jerzy.zywiecki 29.11.06, 07:18 Coś dziwnego się dzieje z sondażami.Najlepszym były niedzielne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraglesi67 Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów... 29.11.06, 07:31 ... dla kogo był robiony sondaż. Dla prorządowej gadzinówki IV RP i wszystko jasne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 07:33 Wlascicielem RZ sa kapitalisci z Norwegii.To moja niesmiala uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
maskazorro Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 07:45 > Wlascicielem RZ sa kapitalisci z Norwegii.To moja niesmiala uwaga. Nie zapominaj, że 49% ma państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 07:48 Mniejszy udzial .Wiec kto decyduje? Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 ta... 29.11.06, 07:51 dla pisiaków białe jest białe a czarne jest czarne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ta... 29.11.06, 07:54 Chorobsko panuje w twoim umysle.Ja ci napisalem kto jest wlascicielem tej gazety,czyli stwierdzilem fakt.Ty natomiast chcesz zmienic kolory w fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft Re: ta... 29.11.06, 07:56 presentation1 napisał: > Wlascicielem RZ sa kapitalisci z Norwegii.To moja niesmiala uwaga. dobrze, ze niesmiala, bo kompletnie bezmyslna ... kapitalistycznego wlasciciela interesuje profit czyli zysk ze sprzedazy gazety i reklam. to ze gazeta jest pro-rzadowa w kraju badz co badz demokratycznym z pewnoscia norwegom nie przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ta... 29.11.06, 07:58 Tak samo nie przeszkadza antyrzadowemu TVN czy GW.Kazdy ma przeciez jakies orientacje polityczne.Jednak teksty w RZ sa niejednokrotnie bardzo nieprzychylne rzadzacym natomiast w TVN i GW trwa nagonka na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft nie zmieniaj tematu 29.11.06, 08:09 mowa jest o "rzepie" i o jej wspanialym dla PIS sondazu a nie o innych. presentation1 napisał: > Tak samo nie przeszkadza antyrzadowemu TVN czy GW.Kazdy ma przeciez jakies orie > ntacje polityczne.Jednak teksty w RZ sa niejednokrotnie bardzo nieprzychylne rz > adzacym natomiast w TVN i GW trwa nagonka na PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 ===Nie ma różnic między PiS, LPR i Samoobroną=== 29.11.06, 09:38 Wysokie notowania PiS zawdzięcza elektoratowi LPR i Samoobrony. Politycy tych 3 partii w ogóle się nie różnią. Zawsze głosuje się na silniejszego, a PiS w tym towarzystwie katolicko-populistyczno-plebejskim jest najsilniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lexus15 Re: ===Nie ma różnic między hiobem a jobem 29.11.06, 13:41 Ten sam poziom mądrości politycznej Odpowiedz Link Zgłoś
surfer6 Najnowszy sondaż: PSL liderem !!! 29.11.06, 09:44 Według najnowszego sondażu przeprowadzonego na reprezentatywnej grupie wyborców liderem jest PSL 45%. Oprócz tego do Sejmu weszłaby Samoobrona 30%, LPR 18% oraz partia emerytów 9%. Pod kreską 5% progu znalazły się PiS, PO oraz SLD. Sondaż jest bardzo wiarygodny, został przeprowadzony przez mojego dobrego znajomego wśród jego sąsiadów na wsi mazurskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Najnowszy sondaż: PSL liderem !!! 29.11.06, 23:45 To mi sie podoba. Nie czytaja gw wiec nie ulegaja manipulacjom. Wierze, ze sondaz byl uczciwie przeprowadzony. Gratulacje dla kolegi. Anna Kozlowska Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 rząd rządzi samorządy łatają dziury w asfalcie 29.11.06, 23:50 Nie schlebiajcie sobie bufetowa Hajka wygrała nieznacznie, dzięki głosom komuchów i „warszawiakom” z prowincji, prawdziwy warszawiak na pewno nie głosował na bufetową. Zwycięstwo to de facto jest pyrrusowe, żeby cokolwiek przeforsować musi wejść w koalicję z komunistami, a to PO nie przysporzy splendoru. Zasadniczą sprawą jest to, że rząd rządzi i tylko on ma wpływ na kraj (i tu się nic nie zmieniło) samorządy zaś są od wywozu śmieci, od oczyszczalni ścieków, od łatania dziur w asfalcie itp. Trzy lata rządów naszych, po tym czasie z PO zostanie tylko wspomnienie (tak jak było z UW). Kto bowiem będzie znosił płacze i lamenty nierobów z PO, a robić nic nie mogą choćby chcieli i długo nie będą mogli… Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wyborów! 29.11.06, 08:09 PKW podała ze w duzych miastach był REMIS. PO wygrała w sejmikach minimalnie natomiast dostała ostro w d... w gminach i powiatach, które to gminy i powiaty to zdecydowana wiekszosc Polski, ok 75%. Wiec dziwie sie nieukom i innym dyletantom mowiacym "przeciez PO wygrało wybory" Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft 9 prezydentow z PO, 3 z PIS 29.11.06, 08:12 a najwazniejsza byla i jest Warszawa! nie pocieszaj sie emenefix - juz twoj premierek skomentowal: "stare wraca", buahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wybor 29.11.06, 08:16 PiS wybory wygral.W miastach jest 10 do 10.A reszte wygral PiS.Stad wlasnie wyniki sondazu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszsowa Re: Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wybor 29.11.06, 08:20 PO poza miastami ukrywała się pod lokalnymi komitetami, np "KKW Wspólnota Samorządowa RAZEM" w powiecie mińskim to 100% dzieło posła Mroczka z PO; a z PIS zdecydowanie przegrali! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wybor 29.11.06, 08:26 Pogratulowac cwaniactwa politycznego.Ukrywali sie?Mieli racje. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wybor 29.11.06, 08:27 presentation1 napisał: > Pogratulowac cwaniactwa politycznego.Ukrywali sie?Mieli racje. Coz.. presentation - jesli dobrze popatrzysz na wyniki wyborow - odczytasz ile procent Polakow jest przeciwko PIS.. miazdzaca wiekszosc... Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy A kto robił z kolei te badania ??????????? 29.11.06, 08:33 Sondaże kłamią ja im nie wierze Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Re: A PO jest liderem - Złodzieji i wykrztałciuch 29.11.06, 09:29 wykrztałciuch - Człowiek mało inteligentny kończący studia tam gdzie kwaśniewski lub człowiek z dyplomem gdzie są same 3 a uważający sie za eksperta Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Widziałeś kiedyś jakiś dyplom? 29.11.06, 11:22 Tam jest tylko jedna ocena. r.siwy napisał: > wykrztałciuch - Człowiek mało inteligentny kończący studia tam gdzie kwaśniewsk > i lub człowiek z dyplomem gdzie są same 3 a uważający sie za > eksperta Odpowiedz Link Zgłoś
iedsupo Re: Widziałeś kiedyś jakiś dyplom? 29.11.06, 11:44 koloratura1 napisała: > Tam jest tylko jedna ocena. Nie widział - i dlatego właśnie uważa się za eksperta :) > > r.siwy napisał: > > > > wykrztałciuch - Człowiek mało inteligentny kończący studia tam gdzie\ > > kwaśniewsk i lub człowiek z dyplomem gdzie są same 3 a uważający sie za > > eksperta Odpowiedz Link Zgłoś
pc486 Re: Odpowiedź prosta = PO WCALE nie wygrała wybor 29.11.06, 10:16 jezeli odczytasz prawidlowo sondaze to miazdzaca wiekszosc jest tez przeciwko PO, i kazdej parti z osobna. Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy To teraz widac że sie wstydzą tego kim są 29.11.06, 08:32 i muszą sie ukrywać. PiS sie jakoś nie ukrywało, czy wygrał tego bym nie powiedział ale napewno nie przegrało Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: To teraz widac że sie wstydzą tego kim są 29.11.06, 08:35 PiS uzyskal 300 tys. glosow wiecej niz w poprzednich wyborach.To tylko matematyka.Do dzisiaj brak analizy wyborow wiec kazdy moze grac matematycznie.Dlaczego brak? Odpowiedz Link Zgłoś
kitikitik Re: ta... 29.11.06, 13:07 Zdjęcie artykułu z 1 pozycji i całkowite jego wycofanie świadczy o antypisowskim stanowisku gw. Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Re: ta... 29.11.06, 08:56 51% udziałów martwych (niezaangażowanych politycznie, których obchodzi tylko nakład i mają gdzieś, co kto pisze) oraz 49% udziałów maksymalnie zaangażowanych politycznie, którzy są JAK NAJBARDZIEJ ZAINTERESOWANI wpływem na opinię publiczną. To są fakty oraz ich interpretacja (tak naprawdę fakt nie może istnieć w umyśle bez interpretacji) Odpowiedz Link Zgłoś
uwolnic_cyce Re: ta... 29.11.06, 09:10 fraglesi67 napisał: > dla pisiaków białe jest białe a czarne jest czarne ;-) Bobry koment Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: ta... 29.11.06, 09:41 fraglesi67 napisał: > dla pisiaków białe jest białe a czarne jest czarne ;-) dla wszystkich normalnych -też,tylko michnikowszczyzna postrzega inaczej,czarne nazywająć białym Odpowiedz Link Zgłoś
rebjot Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 10:13 Chyba nie sądzisz, że Norwegowie będą gazecie w innym kraju (jakiejkolwiek) nadawać polityczny kierunek? To pozostawią redaktorowi naczelnemu a ten jest z PiS-owskiego "namaszczenia" Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 10:25 No, ale tam była mowa o norweskich "kapitalistach" ;o))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft zaczela sie wojna sondazowa ... 29.11.06, 07:48 tylko kogo ona interesuje - oprocz PIS? mysle, ze to tak na otarcie lez? zaloze sie, ze na zamowienie GW sondaz bedzie wygladal calkiem inaczej ... hehehe presentation1 napisał: > Wlascicielem RZ sa kapitalisci z Norwegii.To moja niesmiala uwaga. dobrze, ze niesmiala, bo kompletnie bezmyslna ... kapitalistycznego wlasciciela interesuje profit czyli zysk ze sprzedazy gazety i reklam. to ze gazeta jest pro-rzadowa w kraju badz co badz demokratycznym z pewnoscia norwegom nie przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Ale zwróć uwagę że dzięki temu wszysycy mogą być 29.11.06, 09:44 zadowoleni, i głosić że prowadzą w sondażach :-)). Dla samopoczucia liderów politycznych i ich wiernych fanów "robione" sondaże to "sam mniód" :-))! ritterausleidenschaft napisał: > tylko kogo ona interesuje - oprocz PIS? mysle, że to tak na otarcie lez? > zaloze sie, ze na zamowienie GW sondaz bedzie wygladal calkiem inaczej ... hehe > he > Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 09:45 Hehe - panowie z PIS nie moga sie pogodzic z twarda rzeczywistoscia wiec sobie zmyslaja sondaze...Totalny upadek. "Narod ,ktory raz zasmakowal wolnosci juz jej nie odda" - sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
blackeagle Re: Chciałem nieśmiało zwrócić uwagę forumowiczów 29.11.06, 11:08 Norwegowie sprzedali swoje udziały jakiś czas temu i właśnie po tej sprzedaży zmieniła się redakcja "RZ" np. red. naczelnym przestał być Gauden Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Rzepa żyje z publikacji prawnych, potrzebuje rządo 30.11.06, 00:13 presentation1 napisał: > Wlascicielem RZ sa kapitalisci z Norwegii.To moja niesmiala uwaga. wego poparcia, bo to jest źródło jej bytu. Naczelny nawet wazeliny nie potrzebuje, przykro powiedzieć. Prywatny kapitał dba o zyski, nie o przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper a co to zmienia? Problemy zostają 29.11.06, 09:48 Szkoda czas marnowac na takie polemiki. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Rzeczpospolita prognozowała największaprzewagę HGW 29.11.06, 10:31 10 % nad Marcinkiewiczem. Więc twoje teorie są nie za bardzo zgodne z rzeczywistością... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:23 nawet w wyborach samorzadowych PiS uzyskal wiecej niz w poprzednich wyborach.Nie ma co sie oszukiwac.PiS to jedyna sila polityczna w tym kraju zdolna do zmian.I tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
atomek76 Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:27 Sondaże "Rz..." to manipulacja polityczna. Tutaj na zasadzie - strzyżone-golone i na otarcie łez z hasłem: my jeśteśmy za wami towarzyszu prezesie! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:30 Coraz wiecej ludzi woli uczciwych.PiS systematycznie pokazuje ze mozna rzadzic i nie krasc.Ludzie dostrzegaja prawdziwosc PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
falen Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:43 Tworzenie stanowisk tylko po to zeby znalezc etat dla koalicjanta, zatrudnianie czlonkow rodziny na wysokich stanowiskach panstwowych, kupowanie poparcia poprzez slomiane inwestycje (peron we Wloszczowie) nie jest kradzieza? Przeciez to wszystko sa publiczne pieniadze wyrzucane w bloto dla realizacji prywatnych interesow. To jest ta uczciwosc i prawdziwosc PiSu? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:46 Kazdy awans czy nominacje mozesz uznac jak chcesz.Okazuje sie ze to jest jedyny rzad w ktorym z korupcja sie walczy , gdzie rzad nie daje zlych przykladow spoleczenstwu.Pracuje ,nie szkodzi.To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft owszem liderem - ale w zastoju i korupcji 29.11.06, 07:55 presentation1 napisał: >Okazuje sie ze to jest jedyny > rzad w ktorym z korupcja sie walczy , gdzie rzad nie daje zlych przykladow spo > leczenstwu.Pracuje ,nie szkodzi.To tyle Zwrot "okazuje sie" to tez tylko w twojej emigranckiej glowce i nigdzie indziej. To tyle, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: owszem liderem - ale w zastoju i korupcji 29.11.06, 08:01 Bez komentarza.Jaki Pan taki kram.Inaczej mowiac co w mozgu to na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft dokladnie, dokladnie 29.11.06, 08:06 wow, godna podziwu samokrytyka - gratuluje, bo Pisiaki raczej napuszone bezkrtycznym samouwielbieniem i pseudo-madrascia jak ich prezesik ... presentation1 napisał: > Bez komentarza.Jaki Pan taki kram.Inaczej mowiac co w mozgu to na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
erneste Walka z korupcją - Polska wg Transparency Int. 29.11.06, 08:26 > > Okazuje sie ze to jest jedyny rzad w ktorym z korupcja sie walczy > Zwrot "okazuje sie" to tez tylko w twojej emigranckiej glowce i nigdzie > indziej "Nigdzie indziej"? A co powiesz o tym?: www.transparency.pl/www/?a=36&b=39&c=161&d=5&text=209 "Warszawa, 6 listopada 2006 r. - W dniu dzisiejszym Sekretariat Transparency International podał do publicznej wiadomości Indeks Percepcji Korupcji 2006. Badanie to szereguje państwa według na skalę postrzeganej korupcji, mierzoną przy pomocy 10-cio punktowej skali, gdzie 10 oznacza dużą przejrzystość i znikomą korupcję a 0 brak przejrzystości i wszechogarniającą korupcję. (...) Polska zajęła 61 pozycję w rankingu otrzymując 3.7 punkty. Wynik ten świadczy o bardzo wysokim poziomie postrzeganej korupcji. Niemniej, trzeba podkreślić, iż uległ on nieznacznej poprawie w stosunku do ubiegłego roku – o 0.3 punktu. Oznacza to przełamanie wieloletniego trendu systematycznego spadku Polski w rankingu, począwszy od 1996 roku, kiedy to nasz kraj został po raz pierwszy objęty badaniem Indeksu Percepcji Korupcji(...). Niezależnie od krytycznej oceny obecnego poziomu korupcji w Polsce, należy zauważyć, że przełamanie trendu wzrostowego w postrzeganiu tego zjawiska jest bardzo pozytywnym sygnałem. Zmianę tą należy przypisać wypowiedzeniem przez nowy rząd zdecydowanej walki z korupcją oraz podjęciem działań mających na celu jej ograniczenie. Powstało Centralne Biuro Antykorupcyjne, zlikwidowano WSI, CBŚ dokonało szeregu spektakularnych zatrzymań w tym m.in. urzędników Ministerstwa Finansów, wydających przez całe lata decyzje korzystne dla przestępców i mafii, prominentnych polityków SLD, zamieszanych w ubezpieczanie elektrowni Opole, czy członków tzw. „układu warszawskiego” podejmujących niekorzystne dla miasta decyzje w zakresie gospodarki nieruchomościami w zamian za gigantyczne łapówki. Nowego tempa nabrały również wlokące się od lat śledztwa, np. w sprawie zabójstwa Generała Marka Papały, prywatyzacji PZU czy afery związanej z Laboratorium Frakcjonowania Osocza. Prokuratura rozpoczęła też przegląd śledztw, co do których istnieje podejrzenie, że zostały bezzasadnie umorzone, w celu podjęcia ich na nowo. Kolejnym działaniem dającym nadzieje na skuteczniejsza walkę z korupcje jest szeroko zakrojona reforma wymiaru sprawiedliwości, wdrażana przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Wyniki Indeksu Korupcji Percepcji charakteryzują się pewnym bezwładem i na przestrzeni jednego roku nie odzwierciedlają w pełni zmian podjętych przez władze na rzecz przeciwdziałania korupcji. Jeśli zmiany te będą kontynuowane zwyżkowy trend IPK dla Polski powinien się utrzymać w przyszłym roku. Dobranie się do skóry skorumpowanym urzędnikom i politykom, którzy przez całe lata byli nietykalni, jest zjawiskiem bardzo pozytywnym, z punktu widzenia ochrony majątku publicznego i elementarnego poczucia sprawiedliwości. (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft potwierdzasz moje stwierdzenie 29.11.06, 10:37 "Percepcja i postrzeganie" to nie to samo co REALIZACJA wzgl. REALNA WALKA. Nie doczytalem sie tez u kogo taka a nie inna "percepcje" zbadano - bo na pewno nie u wszystkich Polakow ... Moja "percepcja jest np. taka: PIS stara korupcje zastepuje nowa - gorsza niz stara bo bez przykrywek i bezczelnie zob. SKOK'i! Nie mam poza tym pewnosci, czy faktycznie i w calosci ta stara korupcja jest zwalczana. Mam wrazenie, ze PIS robi to raczej selektywnie, czyli tak jak pasuje w plan gry politycznej ... BTW Walke z stara korupcja mial i ma w programie rowniez PO, tylko ze innymi metodami. Do realizacji dojdzie po odsunieciu PIS od wladzy - i bedzie to przede wszystkim usuwanie korupcji i ukladow wprowadzonych przez PIS i jego koalicjantow ... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Jak sama nazwa wskazuje - współczynnik percepcji 29.11.06, 10:38 korupcji to współczynnik POSTRZEGANIA korupcji, a nie korupcji właściwej :-)). Wystarczy zgodna akcja medialna sugerująca powszechność korupcji, by uległ wzrostowi. Również akcja medialna przedstawiająca sukcesy w walce z korupcją spowoduje subiektywne odczucie, że się ona zmniejsza :-)). I trudno jest ocenić jaki jest wpływ mediów na ten współczynnik, a jaki osobistych doświadczeń ankietowanych. Tym bardziej, że danie łapówki policjantowi czy wyłudzenie renty z ZUSu jako osobiste doświadczenie ankietowanego najczęściej nie jest bynajmniej przez niego postrzegane jako korupcja wskutek rozpowszechnionego w naszym społeczeństwie kargulizmu-pawlakizmu. Co innego jeśli chodzi o postrzeganie korupcji w wydaniu urzędów, w tym i centralnych: tutaj artykuły czy plotki sugerujące powszechność korupcji (albo dla odmiany nieubłaganą z nią walkę) są dostępne dla wszystkich, a osobiste doświadczenia - tylko dla niektórych :-))... Tak że nie fetyszyzowałbym znaczenia Indeksu Percepcji Korupcji, aczkolwiek pewną korelację z rzeczywistym poziomem korupcji zapewne posiada. Tyle że - jak pisałem - jej wielkość w stosunku do korelacji Indeksu z obrazem tworzonym przez media jest trudno ocenialna. erneste napisał: > > > Okazuje sie ze to jest jedyny rzad w ktorym z korupcja sie walczy > > > Zwrot "okazuje sie" to tez tylko w twojej emigranckiej glowce i nigdzie > > indziej > > "Nigdzie indziej"? > A co powiesz o tym?: > www.transparency.pl/www/?a=36&b=39&c=161&d=5&text=209 > "Warszawa, 6 listopada 2006 r. - W dniu dzisiejszym Sekretariat Transparency > International podał do publicznej wiadomości Indeks Percepcji Korupcji 2006. > Badanie to szereguje państwa według na skalę postrzeganej korupcji, mierzoną > przy pomocy 10-cio punktowej skali, gdzie 10 oznacza dużą przejrzystość i > znikomą korupcję a 0 brak przejrzystości i wszechogarniającą korupcję. (...) > Polska zajęła 61 pozycję w rankingu otrzymując 3.7 punkty. Wynik ten świadczy o > > bardzo wysokim poziomie postrzeganej korupcji. Niemniej, trzeba podkreślić, iż > uległ on nieznacznej poprawie w stosunku do ubiegłego roku – o 0.3 punktu > . > Oznacza to przełamanie wieloletniego trendu systematycznego spadku Polski w > rankingu, począwszy od 1996 roku, kiedy to nasz kraj został po raz pierwszy > objęty badaniem Indeksu Percepcji Korupcji(...). > Niezależnie od krytycznej oceny obecnego poziomu korupcji w Polsce, należy > zauważyć, że przełamanie trendu wzrostowego w postrzeganiu tego zjawiska jest > bardzo pozytywnym sygnałem. Zmianę tą należy przypisać wypowiedzeniem przez > nowy rząd zdecydowanej walki z korupcją oraz podjęciem działań mających na celu > > jej ograniczenie. Powstało Centralne Biuro Antykorupcyjne, zlikwidowano WSI, > CBŚ dokonało szeregu spektakularnych zatrzymań w tym m.in. urzędników > Ministerstwa Finansów, wydających przez całe lata decyzje korzystne dla > przestępców i mafii, prominentnych polityków SLD, zamieszanych w ubezpieczanie > elektrowni Opole, czy członków tzw. „układu warszawskiego” podejmuj > ących > niekorzystne dla miasta decyzje w zakresie gospodarki nieruchomościami w zamian > > za gigantyczne łapówki. Nowego tempa nabrały również wlokące się od lat > śledztwa, np. w sprawie zabójstwa Generała Marka Papały, prywatyzacji PZU czy > afery związanej z Laboratorium Frakcjonowania Osocza. Prokuratura rozpoczęła > też przegląd śledztw, co do których istnieje podejrzenie, że zostały > bezzasadnie umorzone, w celu podjęcia ich na nowo. Kolejnym działaniem dającym > nadzieje na skuteczniejsza walkę z korupcje jest szeroko zakrojona reforma > wymiaru sprawiedliwości, wdrażana przez Ministerstwo Sprawiedliwości. > > Wyniki Indeksu Korupcji Percepcji charakteryzują się pewnym bezwładem i na > przestrzeni jednego roku nie odzwierciedlają w pełni zmian podjętych przez > władze na rzecz przeciwdziałania korupcji. Jeśli zmiany te będą kontynuowane > zwyżkowy trend IPK dla Polski powinien się utrzymać w przyszłym roku. > Dobranie się do skóry skorumpowanym urzędnikom i politykom, którzy przez całe > lata byli nietykalni, jest zjawiskiem bardzo pozytywnym, z punktu widzenia > ochrony majątku publicznego i elementarnego poczucia sprawiedliwości. (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:05 > Kazdy awans czy nominacje mozesz uznac jak chcesz.Okazuje sie ze to jest jedyny > rzad w ktorym z korupcja sie walczy , gdzie rzad nie daje zlych przykladow spo > leczenstwu.Pracuje ,nie szkodzi.To tyle Sposob zalatwiania i uznawania awansow i nominacji pokazaly m.in. tasmy Begerowej. Wracaj Prezentation z emigracji. Jedynie sluszny rzad potrzebuje Ciebie tutaj.. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:07 Do tasm Beger podchodze powaznie gdyz okazalo sie co tak naprawde dzieje i dzialo sie w polskiej polityce od wielu lat.To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:08 presentation1 napisał: > Do tasm Beger podchodze powaznie gdyz okazalo sie co tak naprawde dzieje i dzia > lo sie w polskiej polityce od wielu lat.To tyle. podejdz naprawde powaznie i przypomnij sobie, co obecny idealny wg Ciebie rzad obiecywal a propos takich wlasnie dzialan w polityce. zenada.... Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw.rokicki Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 09:15 widze ze przyslano zolnierzy, Kurski tez wpadnie? Sowiecki Agent -- ZbigniewZiobro.ORG klamie na temat obrony koniecznej ! Wyborco PiSu, jak mozna szanowac człowieka ktory Ciebie nie szanuje, powiedz Ty mi Odpowiedz Link Zgłoś
magz_pl Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 07:31 "Rz" to nie Wybiórcza niestety dla ciebie hahaha :) Odpowiedz Link Zgłoś
kelowna Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:06 Jakich zmian? Powrotu do socjalizmu? Lamanie zasad prawdziwej demokracji i nacjonalizacja to jest to co oferuje PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:09 Socjalizm to masz w glowie a pozatym w kraju jest normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kelowna Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:15 presentation1 napisał: > Socjalizm to masz w glowie a pozatym w kraju jest normalnie. Ja i socjalizm? Dowcip roku. Jak mozna nie widziec, ze PiS to partia socjalistyczna ukrywajaca sie pod plaszczykiem prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Zawsze liderem............. 29.11.06, 08:16 > Socjalizm to masz w glowie a pozatym w kraju jest normalnie. oczywiscie piszesz o kraju, w ktorym mieszkasz i w ktorym placisz podatki? Bo bedac tyle lat na emogracji chyba nie masz juz wiekszego pojecia o tym, co dzieje sie w Polsce hmmm??? Odpowiedz Link Zgłoś
zaem Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 07:23 Ponownie Wykształciuchy przegrywają z Wykształciulami!. Odpowiedz Link Zgłoś
bocian43 Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 07:24 Dotarlo teraz do idiotow , ze PO = PZPR (LiD)...stad te wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 07:27 albo poparcie dla Kaczyńskiego, że ostro gra z Ruskimi Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 07:31 A moze poparcie ze wrescie rzadza Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_czesiek Gratulacje dla PIS, trzymajcie tak dalej... 29.11.06, 10:48 trzeba tepic sojusz liberalow , postkomuny, GW i TVN ... Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Gratulacje dla PIS, trzymajcie tak dalej... 29.11.06, 11:05 Tak, tak, trzymajcie - jeszcze tylko 3 lata przy korycie zostały. Ale Polacy są cierpliwi i rachunek wystawią. Odpowiedz Link Zgłoś
magz_pl PiS jedyna paria w historii która rok po wygranych 29.11.06, 07:28 wyborach ma jeszcze większe poparcie Brawo :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marqin to jest Prezydent!!! 29.11.06, 07:32 PROWOKACJA!!! na zdjęciu jest nie Premier tylko Prezydent!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roblyn Odwrotnie jak w parlamentarnych rok temu - 29.11.06, 07:34 Sondaże były przychylne dla PiS a wygrało PO i PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Do Gazety... 29.11.06, 07:44 Prosze nie przedrukowywac tekstow z innych gazet mowiacych o sukcesach PiS ze wzgledu na zdrowie sympatykow postkomuny ktorym zagrozic moze zawal.Nie takich chca oni tekstow.Macie pisac zle, nawet bardzo zle.Gdy piszecie cos dobrego o PiS zmniejsza sie u tych osobnikow wydajnosc pracy,maja klopoty z oddawaniem moczu i w ogole te zycie jest do d..y. Odpowiedz Link Zgłoś
galba To logiczne 29.11.06, 07:50 Przyczyny renesansu PiS są dwie: 1. do Sejmu na PiS zagłosuje większośc samorządowych wyborców PSLu - ta partia zawsze tak miała, że lokalnie wypadała świetnie ale w wyborach ogólnokrajowych znacznie atrakcyjniejszy jest PiS. 2. zagrożenie koalicją PO-SLD obudziło patriotycznie nastawionych wyborców PO. Teraz przerzucają oni swoje głosy na prawicę. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft uwazaj galba, abys nie popadl w euforie 29.11.06, 08:01 sondaz jak widac spelnil zadanie ... PIS-owcy podnosza sie na duchu - jak feniks z popiolu, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
betasz Re: To logiczne 29.11.06, 08:43 2. zagrożenie koalicją PO-SLD obudziło patriotycznie nastawionych wyborców PO. > Teraz przerzucają oni swoje głosy na prawicę. A kto powiedział, że wyborcy PO biorący udział w sondażu stwierdzili że zagłosowaliby na PIS? Interpretacja wyniku sondażu byłaby możliwa (tzn. czy sympatie przeniosły się z PO na PIS), gdyby napisali kto z biorących udział na kogo głosował wcześniej. A tak to tylko Pisiaki mają radochę, że PO się "nawraca". Odpowiedz Link Zgłoś
daavid Galbuś, jesteś niekonsekwentny 29.11.06, 09:25 Sondaż z dobry wynik dla PiS, to sondaz być dobry. Sondaż ze zły wynik dla PiS a dobry dla PO, to zły i zmanipulowny sondaż przez wykształciuchof dziadostwo.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Galbuś, jesteś niekonsekwentny 29.11.06, 09:53 Gdy ukrytą kamerą się kręci PO, to jest to rzetelna dziennikarska robota. Gdy ukrytą kamerą się kręci PiS to są to techniki operacyjne. To jest mniej więcej logika PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Nie tylko PiSu :-)). Pouczająca była lektura blogu 29.11.06, 11:01 Paradowskiej poświęconego taśmom Begerowej - jakież tam były przez Gospodynię okrzyki zgrozy wydawane nad "nie mającą precedensu w dziejach RP korupcją polityczną" i degrengoladą PiSu etc., jakież wezwania do dymisji premiera :-))! I to pisane nie przez "pierwszą naiwną" dziewicę publicystyczną zaraz po studium dziennikarskim, a publicystkę polityczną, która poniekąd "zęby zjadła" na obserwowaniu polityki z wszystkimi jej handelkami stołkami i kupowaniem głosów za posady :-)). Taka sama reakcja drugiej stromy była na publikację "taśm Gudzowatego" - tym razem antymichnikowskie Święte Tereski (tu polecam blog Kataryny) zawrzały równie moralnie świętym oburzeniem nad niesłychanym w ich pojęciu (a raczej pisaninie) objawem degrengolady Michnika zaobserwowanym przy jego opędzaniu się od pretensji Gudzowatego :-)) - i tu nie brakowało wezwań do dymisji etc. :-)). Kalizm oraz pawlako-kargulizm to nie jest bynajmniej atrybut jednej tylko strony politycznej rywalizacji, ale wszystkich, i jest stosowany jako podstawowa metoda prowadzenia debaty publicznej :-)). Trzeba się z tym pogodzić i nauczyć podchodzić do tego z dystansem - no chyba że ma się duszę politruka i oddało się serce bez reszty którejś stronie - wtedy pisze sie jak Galba i popełnia galbizmy (przez analogię z gumpizmami Forresta Gumpa :-D) adas313 napisał: > Gdy ukrytą kamerą się kręci PO, to jest to rzetelna dziennikarska robota. > Gdy ukrytą kamerą się kręci PiS to są to techniki operacyjne. > > To jest mniej więcej logika PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
miskorabol Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 07:55 "W sondażu przeprowadzonym dla "Rz" przez GfK Polonia" - i wszystko jasne. Propaganda PiSowska działa dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor_o_poranku Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:48 Sondaże jakoś nie pomogły Marionetkiewiczowi. Hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
siedzeipisze prezydent TUSK 29.11.06, 09:53 Przypomnę tylko że to właśnie GfK Polonia dawała ponad 10% przewagi Tuskowi przed drugą turą wyborów prezydenckich. Taka dziadoska sondażownia jak GfK, Centrum Bezczelnego Ogłupiania Społeczeństwa, OBOP itd w każdym zachodnim kraju po takiej kompromitacji samoistnie padłyby (popdobnie jak przegrany pan Tusk i Rokita) ale dziwnie przy wsparciu Salonu Michniko-Waltero-Urbano-Solorzowym trwają nadal! Z jednym więc się zgadzam - sondaż ten jest g..no wart, ale nie z tym, że działa dla rządu - może chcą uzyskać efekt odbicia? Jest już SALON 2 Waldemara Łysiaka - polecam! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ryyys Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:02 nadzieję, że jesteś młodym człowiekiem, bo tylko to Cię może usprawiedliwić. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:08 > Spojrz na moj profil. pokrotce go naszkicuje: Presentation1 - emigrant z kilkunastoletnim stazem, zaangazowany w nauczanie Polakow mieszkajacych w kraju, co jest dla Nich najlepsze. Tak zwany "patriota korespondencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:10 Ocena nalezy do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:12 > Ocena nalezy do ciebie. alez oczywiscie.. tak samo jak moj kraj nalezy do Mnie.. bo tutaj mieszkam.. do mnie i tych Polakow, ktorzy pomimo wszystkiego zyja i pracuja w kraju nad Wisla.. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:21 Masz racje.Prosty wniosek.Emigracje myslaca nie tak jak Ty pozbawic glosu.To przez kilkadziesiat lat robila komuna i udalo sie...A wiec powrot do przeszlosci? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:25 > Masz racje.Prosty wniosek.Emigracje myslaca nie tak jak Ty pozbawic glosu.To pr > zez kilkadziesiat lat robila komuna i udalo sie...A wiec powrot do przeszlosci? nie wciskaj mi w usta komuny. Ty wyjechales w jej czasach, ja zostalem tutaj - i to bynajmniej nie dlatego, ze nie mialem mozliwosci wyjazdu. Kropka. Prawo glosu dla Polonii? A dlaczego o mnie i moim kraju ma decydowac ktos, kto od nastu lat nie ma z Polska wiele wspolnego? Ktos, kto nie placi tutaj podatkow, nie mieszka tutaj, nie jezdzi po "wspanialych" polskich drogach itd itd... Chcesz decydowac o Polsce i Polakach? Wracaj... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:28 Czy ja decyduje? Ja wypowiadam swoje skromne , prywatne zdanie.Czy moge? Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:33 Szanuje Twoje zdanie , tak jak szanuje Twoj wybor miejsca na swiecie, ktore wybrales, by w nim zyc. Wracaj juz presentation - rzad swietny jak piszesz.. Polacy jak piszesz przegladaja na oczy.. wracaj.. nie koncz na skromnym wlasnym zdaniu.. wracaj i dzialaj... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:38 Pisalem o tym kiedys.Narazie rezygnuje.Przez wiele lat staralem sie o paszport.Nie chcieli wydac.Jedynie zjazdowke.Jakies 5 lat temu zrezygnowalem.To wszystko.Niezbyt przyjemny temat wiec koncze. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:44 Masz nowy - doskonaly rzad - smialo! Na pewno dostaniesz paszport.. zwlaszcza, keidy tylu Polakow zmyka w podskokach znad Wisly.. oczywiscie to wina ukladu... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:48 Akurat niedaleko mnie pracuja Polacy.Maja troche inne zdanie .Tak.Czekaja do swiat zeby z kasa pojechac do Polski.Poglady polityczne?Wielu pozytywnie wypowiada sie o PiS.Sa murarzami.Przyjechali i wracaja.Bez podtekstow politycznych.To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 08:51 no widzisz.. a wielu moich znajomych i kulkoro przyjaciol wyjechalo na Wyspy.. na stale.. sa informatykami, psychologiem, geologiem.. generalnie z wyzszym wyksztalceniem.. wyjechali.. jak najbardziej z politycznym podtekstem.. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 09:11 Widocznie sa chorzy psychicznie.Tylko idiota wyjezdza z kraju ze wzgledow politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dp presentation1 - mam 29.11.06, 09:55 Z III Rzeszy wyemigrowała w latach 30, z powodów politycznych głównie, MASA Żydów z Albertem Einsteinem na czele. Też idioci? Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:04 Czy te firmy sondażowe po wyborach weryfikują swoją próbkę badawczą? Jedynym prawdziwym sondażem są wybory. Powinni też mocniej w swoich badaniach uwzgledniać poglady milczącej połowy, a raczej większości. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Cóż to wspaniała wiadomość, ze Polacy jednak MYŚLA 29.11.06, 08:06 PO wygrała w wyborach samorzadaowych tylko w kilunastu duzych miastach. Jakk podała PKW Piś wygrał w takiej samej ilosci duzych miast co PO. Wiec nie wiem skat ta wielu debili mowi o zdecydowanym zwyciestwie PO. To miało miejsc minimalna przewaga nad PiS, które zmiotło z powierzchni PO w powiatach i gminach. Wbrew powszechnej opinii PiS rosnie w siłe a w wynikku onszachtów PO z lewactwem bedzie rosło jeszcze bardziej :D Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:08 Zawsze na tym forum pisałam,że trzeba przestać pomagać niewydolnemu i niewiele rozumiejącemu elektoratowi PiS.żadnych paczek na święta,ani innej pomocy.Niech przejżą na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:11 kochaniutka problem w tym , że elektorat wlaśnie DOBRZE ROZUMIE :> (co jest grane) dlatego to rekordowe poparcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
kelowna Emenefix - to dzieki nowemu pisowskiemu elektorato 29.11.06, 08:20 wi, pozyskanemu z SO i LPR. Gratuluje elity, dzisiaj z toba jutro z kim innym, kto da wiecej. emenefix napisał: > kochaniutka problem w tym , że elektorat wlaśnie DOBRZE ROZUMIE :> (co jest > grane) dlatego to rekordowe poparcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:19 To raczej wynik antyrosyjskiej propagandy. Te dzialania zachwcaja ludzi w polsce. Porazka glupcow, ktorzy nie potrafili sie z Rosja dogadac, przedstawiana jes jako sukces. Uzylismy veta wobec Rosji. A nawet Litwa nas nie poparla. Bo zorientwali sie, ze to nie chodzi o racje ekonomiczne ale o rydzykpropagande w Polsce. Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:27 PiS prowadzi w sondażach? Czyście na głowy poupadali? Jakich sondażach? Prowadzonych w zakładach dla obłąkanych? PiS przegrywa, tonie i zapada się w gnoju... PiS na przedzie... hehe, dobry żart. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:37 stara_twojej_starej napisał: > PiS prowadzi w sondażach? Czyście na głowy poupadali? Jakich sondażach? Prowadz > onych w zakładach dla obłąkanych? > PiS przegrywa, tonie i zapada się w gnoju... > > PiS na przedzie... hehe, dobry żart. ...doskonały żart, zobaczcie sondaż przy art. Juz jest na PO 51% - ale GW czytają łże-elity i wykształciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:34 To bardzo niedobry znak. Tych bolszewikow, nieukow i klamcow trzezwo myslacy wyborca odsyla w niebyt. Widocznie, niektorzy musza przekonac sie na wlasnej skorze, co to znaczy, kiedy krajem rzadza czubki. Miejmy jednak nadzieje, ze i wyborcy z czasem nabiora oleju do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 09:45 wszystkim wielbicielom PiSS polecam: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3761604.html Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Sojusz s czerwonymi nie popłaca 29.11.06, 08:37 Mi sie wydaje rze zwolennicy (co niektórzy) zobaczyli że PO skuma sie z karzdym byle by dojść do koryta i teraz wyjdzie obłudnictwo jak PO krytykowało PiS za Koalicje z SO i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sojusz s czerwonymi nie popłaca 29.11.06, 09:57 Z czerwonymi już dawno pokumało się PiS. Jak widać sojusz z czerwonymi _popłaca_. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran222 Tusk krok po kroku upuszcza krwi Platformie 29.11.06, 08:42 Tusk nie nadaje się na przywódce jest tylko salonowym intrygantem ludzie to widzą dużo ludzi lubi Rokite. Problem rokity chyba polega na tym że jezeli to on wystę puje z PO to robi to o ponad Rok za póżno mozna tylko gdybać jakie by było wielkie zwycięstwo PIS-u gdyby Rokita wzeszłym roku na wakacje wstąpił do PIS-u. Teraz dla Pisu Rokita nie stanowi już wartości Rokita się zdewaluował po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca PiSdy i tak się zmiotą same. Cierpliwości. 29.11.06, 08:46 No chyba że Polski plebs jest ciemniejszy niz nam się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor_o_poranku Re: PiSdy i tak się zmiotą same. Cierpliwości. 29.11.06, 08:52 Stare chińskie przysłowie mówi : Poczekaj cierpliwie aż rzeka przyniesie z sobą trupy twoich wrogów. Czekam wraz z tobą szyderca, :)) Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:53 Coś dziwnego dzieje się ze społeczeństwem. Nie wierzę, żeby sondaż mógł zostać aż tak dupiato przeprowadzony. Po prostu ludzie chcą być trzymani za mordy przez tych oszołomów! Porzygam się! Muszę, muszę, muszę stąd UCIEKAĆ!!! Ten kraj na mnie nie zasługuje! Odpowiedz Link Zgłoś
marimax Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 08:59 To prawdopodobnie za postawe w sporze z Rosja. PO wraz z SLD dawno juz by nas sprzedali Brawo PiS, oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Sondaż: PiS znowu liderem 29.11.06, 09:59 Jak się skończy ten spór z Rosją zobaczysz gdy: - kraje UE pozawierają WŁASNE umowy dwustronne z Rosją (wtedy będzie wrzask, że się dogadują nad naszymi głowami). - Rosja tego embarga nie zniesie, lub... zniesie je "taktycznie", po to by od razu wprowadzić następne. Fotyga musi odejść! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Ale Marimax zapewne ma rację - to premia za 29.11.06, 11:20 przeciwstawianie się Rosji "siłom i godnościom osobistom" - abstrahując od tego, jaki to przyniesie finalny efekt :-)); to jest zwykle poza zasięgiem przeciętnych zwolenników "nie oddamy ni guzika" :-)). P.S. To weto nie było może takim złym pomysłem (wszelako przy nietrafności pewnego przypuszczenia, o którym poniżej), natomiast wykonanie fatalne (brak znacznie wcześniejszego "przygotowania artyleryjskiego" w ramach UE w postaci wielostronnej akcji akcji dyplomatycznej w przedstawianiu swoich racji i szukaniu sojuszników) i obecne rozgrywanie też nie za bardzo. Więc duża szansa na tradycyjne "chcieli jak najlepiej, wyszło jak zwykle..." A oto wcześniej wzmiankowane przypuszczenie: istnieje ewentualność, że to zawieszenie negocjacji jest właśnie w gruncie rzeczy na rękę Putinowi. Jeśli nie będzie nowej umowy Rosja - UE, której osią ma być podpisanie karty energetycznej i protokołów transferowych, przed czym Rosja broni się rękami i nogami, to po prostu automatycznie zostaną przedłużone ustalenia porozumienia poprzedniego, bodajże lepiej pasującego do obecnych celów polityki rosyjskiej. Jeżeli to przypuszczenie jest trafne, Putin ustrzeliłby dwa zające jednym strzałem. Odwlókłby - być może ad Calendas Graecas niemiłe mu negocjacje i pogłębił w oczach UE pracowicie tworzony od czasów pomarańczowej rewolucji przez dyplomację i agenturę Rosji obraz Polski jako kraju niezdolnego (wskutek irracjonalnej rusofobii) do porozumienia nie tylko z Rosją, ale i nawet z unijnymi partnerami. Byłby to więc sukces agentury wpływu, i to zapewne dość łatwy, jako że akurat ekipie PiS wcale nie trzeba specjalnie podpowiadać potrzeby demonstrowania twardego stanowiska :-)) adas313 napisał: > Jak się skończy ten spór z Rosją zobaczysz gdy: > > - kraje UE pozawierają WŁASNE umowy dwustronne z Rosją (wtedy będzie wrzask, że > się dogadują nad naszymi głowami). > > - Rosja tego embarga nie zniesie, lub... zniesie je "taktycznie", po to by od > razu wprowadzić następne. > > Fotyga musi odejść! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ale Marimax zapewne ma rację - to premia za 29.11.06, 11:23 Zgadzam się z tymi tezami. Kto jest wg Ciebie "agenturą wpływu"? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany O, może to być pierwszy-lepszy Prawdziwy Patriota 29.11.06, 11:34 krzyczący przy każdej okazji "hej, szable w dłoń!" :-)). Ale pewnie mamy zbieżne podejrzenia... Najlepszym lokum dla takiej agentury to środowisko Prawdziwych Polaków, bo przecież tam bicie w tam-tamy wywoła aplauz i powoduje dodatkowe uwiarygodnienie :-))... Nota bene - ciekawe, kto zgłosił swego czasu inicjatywę nazwania ronda w Wawie im. Dudajewa? adas313 napisał: > Zgadzam się z tymi tezami. > > Kto jest wg Ciebie "agenturą wpływu"? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: O, może to być pierwszy-lepszy Prawdziwy Patr 29.11.06, 11:37 Nie neguję. Odpowiedz Link Zgłoś