Dodaj do ulubionych

Giertych: w 2010 roku religia na maturze

18.12.06, 14:38
Ten facet naprawde juz calkiem zwariowal???????? Mozna tylko wspolczuc jego
zonie i rodzinie....
Obserwuj wątek
    • 5th_elephant Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:38
      Z religii? Nie z religioznawstwa? Pytam, bo moze wzrok mnie myli: matura z
      wiary? O, bogowie! :)))
      • pioter-85 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:40
        Spoko, spoko. W 2010 roku to o koniu-który-mówi nawet kabareciarze nie będą
        pamiętać:)
        • errabundi Nie sprecyzował o jaką religię chodzi!!! ;) 18.12.06, 14:42
          Więc będzie można zdawać pogaństwo pruskie na przykład...

• helmut.berlin juz kiedys mowili, Relige, z duzej litery 18.12.06, 14:45
            a Religa nic o tym nie wie;)
            • jeshua Brawo! 18.12.06, 14:57
              Polska to wyjątkowy, wspaniały kraj. Nikt tam mnie nie kocha jak wy i nikt nie potrafi tak wiele dla mnie zrobić.
              • seroo1 Boże! Ratuj ! 18.12.06, 14:58
                • krasnov He, jest tu jeden fajny haczyk w tej sprawie… 18.12.06, 15:14
                  Ponieważ obywatel polski KAŻDEGO wyznania ma prawo domagać się nauki SWOJEJ religii dla dziecka w szkole, zatem także będzie mógł się domagać matury z tejże religii. Mam nadzieję, że znajdą się odważni i resort będzie musiałs się zatroszczyć o matury z buddyzmu, religii pogańskich, czy satanizmu. :P I szkoda tylko, że to nie będzie już na głowie Giertycha i Kaczorów.
                  • cortez91 [...] 18.12.06, 15:18
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • soulworm eee tam. szczesciwszym dniem bedzie ten, gdy 18.12.06, 15:25
                      sciagniesz po raz pierwszy majtki jakiejs fajnej dziewczynie (albo chlopaczkowi
                      - nie wiem). nie rob sobie z tego debila punktu odniesienia, za 4 lata juz nie
                      bedziesz o nim pamietal, miejmy nadzieje.
                      • cortez91 Re: eee tam. szczesciwszym dniem bedzie ten, gdy 18.12.06, 15:41
                        moze masz racje? *raczej chlopaczkowi :]
                        • dobrasekta Nie można być polakiem nie będąc katolikiem ! 18.12.06, 19:45
                          To oczywiste chyba?
                          Tak samo jak nie można być prawdziwym katolikiem nie będąc polakiem. :P
                          ---------------
                          www.moherfucker.com i tyle
                          • troll7777 a od kiedy matura z Dziel Wszystkich ? 18.12.06, 20:17
                            braci Grimm... ale moze byc tez z braci Marx.... no bo z Dziel Wszystkich
                            Wlodzimierza Ilicza to juz byla chyba... choc nie za moich czasow chyba... bo
                            nie pamietam juz co to bylo... chyba cos o wyzszosci jednego ustroju nad
                            innymi... i o krwiozerczych i imperialistycznych organizacjach kapitalistow,
                            ktorzy rozpetuja wojny gdzie sie da i o co sie da - a najlepiej o kase i tzw
                            rope ( ale nie z ran tredowatych dziadow )! wg wierszyka Tuwima :
                            Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem œwieżym

Przylepiać zacznš obwieszczenia,

Gdy "do ludnoœci", "do żołnierzy"

Na alarm czarny druk uderzy

I byle drab, i byle szczeniak

W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,

Że trzeba iœć i z armat walić,

Mordować, grabić, truć i palić;

Gdy zacznš na tysięcznš modłę

Ojczyznę szarpać deklinacjš

I łudzić kolorowym godłem,

I judzić "historycznš racjš",

O piędzi, chwale i rubieży,

O ojcach, dziadach i sztandarach,

O bohaterach i ofiarach;

Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin

Pobłogosławić twój karabin,

Bo mu sam Pan Bóg szepnšł z nieba,

Że za ojczyznę - bić się trzeba;

Kiedy rozœcierwi się, rozchami

Wrzask liter pierwszych stron dzienników,

A stado dzikich bab - kwiatami

Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -

- O, przyjacielu nieuczony,

Mój bliŸni z tej czy innej ziemi!

Wiedz, że na trwogę bijš w dzwony

Króle z pannami brzuchatemi;

Wiedz, że to bujda, granda zwykła,

Gdy ci wołajš: "Broń na ramię!",

Że im gdzieœ nafta z ziemi sikła

I obrodziła dolarami;

Że coœ im w bankach nie sztymuje,

Że gdzieœ zwęszyli kasy pełne

Lub upatrzyły tłuste szuje

Cło jakieœ grubsze na bawełnę.

Rżnij karabinem w bruk ulicy!

Twoja jest krew, a ich jest nafta!

I od stolicy do stolicy

Zawołaj bronišc swej krwawicy:

"Bujać - to my, panowie szlachta!"

...ale na maturze tego tez nie recytowalem... haha haha! - jak rezonowalo owo
                            echo z filmu o dwoch takich
                            • poszeklu Re: a od kiedy matura z Dziel Wszystkich ? 18.12.06, 20:53
                              Tobie wystarczy obstukac Tore i zdajesz z palcem w ... .
                    • geralt9 Cortez malolacie 18.12.06, 15:29
                      cortez91 napisał:

> nieeeee ja w 2010 zdaje maturę, on jest zalosny, jego rozum jest odwrotnie
                      > porporcjonalny do jego wzrostu, katolickie ścierwo, ale kiedys odejdzie i to
                      > bedzie najszczesliwysze dzien w moim zyciu :D

To naucz sie do tego czasu czytac ze zrozumieniem...
                      • cortez91 Re: Cortez malolacie 18.12.06, 15:38
                        ekhem, moja poprzednia wypowiedz nie odnosila sie do tego, ze BĘDĘ musial zdawac
                        mature z religi, ale do tego, ze ten przeklety kosciol katolicki ma tak ogromne
                        wplywy ze bedzie mozna zdawac z wiedzy o nim najwazniejszy egzamin w zyciu.
                        interpretowanie tektu ponad przecietna IQ tego spolecznestwa z pewnoscia ci nie
                        zawadzi
                        • geralt9 Re: Cortez malolacie 18.12.06, 16:19
                          cortez91 napisał:

> ekhem, moja poprzednia wypowiedz nie odnosila sie do tego, ze BĘDĘ musial zdawa
                          > c
                          > mature z religi, ale do tego, ze ten przeklety kosciol katolicki ma tak ogromne
                          > wplywy ze bedzie mozna zdawac z wiedzy o nim najwazniejszy egzamin w zyciu.
                          > interpretowanie tektu ponad przecietna IQ tego spolecznestwa z pewnoscia ci nie
                          > zawadzi

Moj mlody kolego, na tym polega demokracja (wiem niedoskonala jest niestety) ze
                          wiekszosc decyduje, a w naszym kraju 70% spoleczenstwa deklaruje zze sa
                          katolikami wiec twoja teza ze "przeklety kosciol katolicki ma tak ogromne
                          wplywy" jest o tyle prawdziwa, ze te 70% nalezy do tego kosciola i zyczy sobie
                          aby ich dzieci mialy taki wybor. Spotaj mamy jak ona widzialaby twoje wychowanie.
                          • indy.m Re: Cortez malolacie 18.12.06, 16:22
                            demokracja polega na tym, ze 30% niekatolikow ma takie same prawa jak te 70%,
                            wiec wprowadzanie religii na maturze to takze zgoda na mature z kultu
                            afrykanskiego guru plemienia bambi
                            • util Re: Cortez malolacie 18.12.06, 16:43
                              indy.m napisał:

> demokracja polega na tym, ze 30% niekatolikow ma takie same prawa jak te 70%,
                              > wiec wprowadzanie religii na maturze to takze zgoda na mature z kultu
                              > afrykanskiego guru plemienia bambi

No, jeszcze istnieje coś takiego, jak zdrowy rozsądek, więc szanse na maturę z
                              powyższego kultu widzę mizerne, ale zwróciłes uwagę na niesłychanie ważną
                              rzecz, która umyka wielu piewcom demokratycznych rządów braci bliźniaków.

Demokracja, zgodnie ze swoją definicją podręcznikową, jak i tak trudno dla
                              braci wyczuwalnym duchem oraz zupełnie już przez nich gardzonym zwyczajem,
                              oznacza rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości.

Nie ma pełnej demokracji w sytuacji gwałcenia praw mniejszości. Zwycięzca w
                              demokratycznych wyborach nie może wszystkiego. Ta koalicja nie ma o tym pojęcia.
                              • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:17
                                util napisał:

> No, jeszcze istnieje coś takiego, jak zdrowy rozsądek, więc szanse na maturę z
                                > powyższego kultu widzę mizerne, ale zwróciłes uwagę na niesłychanie ważną
                                > rzecz, która umyka wielu piewcom demokratycznych rządów braci bliźniaków.
                                >
                                > Demokracja, zgodnie ze swoją definicją podręcznikową, jak i tak trudno dla
                                > braci wyczuwalnym duchem oraz zupełnie już przez nich gardzonym zwyczajem,
                                > oznacza rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości.
                                >
                                > Nie ma pełnej demokracji w sytuacji gwałcenia praw mniejszości. Zwycięzca w
                                > demokratycznych wyborach nie może wszystkiego. Ta koalicja nie ma o tym pojęcia
                                > .
                                Pokaz mi kraj gdzie istnieje pełna demokracja!!! To utopia i wiesz o tym dobrze.
                                i pokaz mi w ktorym miejscu w polsce sa GWAŁCONE prawa mniejszosci!!!
                            • keradk Re: Cortez malolacie 18.12.06, 17:41
                              nie moj drogi, to nie jest zgoda na kult bambi, bo nikt nie przedstawia
                              zapotrzebowania na taki kult. no chyba ze ty chcesz z tego mature zdawac.

wolnosc nie powinna byc ograniczana - jezeli jest spora grupa ludzi ktora chce
                              matury z religii top powinna ja dostac. podobnie z etyki, ktora przeciez jest
                              nauka. Badzmy liberalni zawsze, a nie tylko kiedy nam wygodnie.
                              • indy.m Re: Cortez malolacie 18.12.06, 17:43
                                > nie moj drogi, to nie jest zgoda na kult bambi, bo nikt nie przedstawia
                                > zapotrzebowania na taki kult. no chyba ze ty chcesz z tego mature zdawac.

jezeli zostanie wprowadzona religia na mature, sam zaloze kult bambi, i bede
                                egzaminowal z niego na mautrze (idealne rozwiazanie zeby zarobic...)
                              • helmut.berlin Re: Cortez malolacie 18.12.06, 19:47
                                > wolnosc nie powinna byc ograniczana - jezeli jest spora grupa ludzi ktora chce
                                > matury z religii top powinna ja dostac

jaka spora grupa? nie slyszalem o jakims ruchu powszechnym domagajacym sie
                                religii na maturze. Chodzi po prostu o nieodpowiedzialnych politykow,
                                probujacych trafic w "upodobania" wyborcow. Metoda ponziej pasa, bo zaden
                                srednio porzadny katolik nbei zaprotestuje.
                                • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:19
                                  helmut.berlin napisał:

> > wolnosc nie powinna byc ograniczana - jezeli jest spora grupa ludzi ktora
                                  > chce
                                  > > matury z religii top powinna ja dostac
                                  >
                                  > jaka spora grupa? nie slyszalem o jakims ruchu powszechnym domagajacym sie
                                  > religii na maturze. Chodzi po prostu o nieodpowiedzialnych politykow,
                                  > probujacych trafic w "upodobania" wyborcow. Metoda ponziej pasa, bo zaden
                                  > srednio porzadny katolik nbei zaprotestuje.

A ja slyszalem o dosc duzej grupie osob ktore chca. Zreszta przekonasz sie w
                                  2010. W maju 2010.
                          • cortez91 Re: Cortez malolacie 18.12.06, 16:36
                            Drogi starszy kolego: mimo iż nasze społeczeństwo w większości jest katolickie,
                            wiara jest sprawą prywatną, nie powinna stać na równi z takimi przedmiotami jak
                            język polski czy matematyka; to jest też dyskryminowanie mniejszości
                            religijnych, katolicyzm ponadto uczy szerokiej nietolerancji, równie dobrze
                            życzę sobie matury z pastafarianizmu, co z tego, że większość jest za
                            wprowadzeniem matury z religii, również ta katolicka większość jest za tym, aby
                            homoseksualizm był uznawany za chorobę. jak wiemy demokracja nie jest ustrojem
                            doskonałym więc woli większości w niektórych sprawach nie można postrzegać za
                            najlepsze rozwiązanie
                            • jacksparrow1 Re: Cortez malolacie 18.12.06, 17:09
                              cortez, wiesz nie jestem tak do konca przekonana ze owa wiekszosc
                              zadeklarowanych katolikow( znaczy maja chrzest)jest za wprowadzeniem religii na
                              maturze.
                              Wypadaloby kazda osobe z tych 70% spoleczenstwa zapytac konkretnie o ta
                              sprawe.Ja naleze do tej wiekszosci i od samegopoczatku uwazalam ze wprowadzenie
                              religii do szkol bylo glupim pomyslem.Komu przeszkadzaly lekcje religii przy
                              kosciele?Byly raz w tygodniu, a niejak czasami czytam nawet 2-3 razy w jakichs
                              szkolach( nie pamietam, ale gdziesz czytalam o wiekszej ilosci owych lekcji
                              kosztem oczywiscie innych).
                              Moje dzieci chodza do katolickiej szkoly, ale to moj wybor.Moglam zapisac do
                              publicznej, ale nie chcialam.I cale szczescie ministrem edukacji moich dzieci
                              nie jest jakis oszolom.
                              Nie mialam zadnych problemow z religioznawstwem jak wprowadzali go do
                              szkol.Bylam nawet zadowolona ze czegos sie dowiem o innych religiach.NIestety u
                              mnie w szkole z roznych wzgledow to nie wypalilo.Religia w szkole to dla mnie
                              jedna wielka pomylka.
                              • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:35
                                jacksparrow1 napisała:

> cortez, wiesz nie jestem tak do konca przekonana ze owa wiekszosc
                                > zadeklarowanych katolikow( znaczy maja chrzest)jest za wprowadzeniem religii
                                na> maturze.

Ja jestem pewnien ze przynajmniej polowa tych 70% to nawet katolikami nie jest.

> Wypadaloby kazda osobe z tych 70% spoleczenstwa zapytac konkretnie o ta
                                > sprawe.
                                Bez przesady, po to sa wlasnie wybory raz na 4 lata zeby wybrac osobe ktora za
                                nas podejmuje takie decyzje. To jest demokracja posrednia.

> Moje dzieci chodza do katolickiej szkoly, ale to moj wybor.Moglam zapisac do
                                > publicznej, ale nie chcialam.I cale szczescie ministrem edukacji moich dzieci
                                > nie jest jakis oszolom.

Niestety oszolom jest ministrem edukacji takze szkol niepublicznych ;)
                            • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:31
                              cortez91 napisał:

> Drogi starszy kolego: mimo iż nasze społeczeństwo w większości jest katolickie,
                              > wiara jest sprawą prywatną, nie powinna stać na równi z takimi przedmiotami jak
                              > język polski czy matematyka; to jest też dyskryminowanie mniejszości
                              > religijnych, katolicyzm ponadto uczy szerokiej nietolerancji, równie dobrze
                              > życzę sobie matury z pastafarianizmu, co z tego, że większość jest za
                              > wprowadzeniem matury z religii, również ta katolicka większość jest za tym, aby
                              > homoseksualizm był uznawany za chorobę. jak wiemy demokracja nie jest ustrojem
                              > doskonałym więc woli większości w niektórych sprawach nie można postrzegać za
                              > najlepsze rozwiązanie

Cortezie katolicyzm NIGDY nie byl sprawa prywatna w sensie nauki spolecznej!
                              Praktyki religijne tak.
                              Homoseksualizm dla tej wiekszosci o ktorej piszesz jest grzechem. Poczytaj o
                              Sodomitach w Biblii (zreszta Zydzi maja do tego podobny stosunek jak chrzescijanie).
                              Co do demokracji to wlasnie ta jej niedoskonaloscia jest to ze wiekszosc naogol
                              zadko miewa racje poniewaz zazwyczaj malo ja obchodzi sprawa w ktorej sie
                              wypowiada (np. wysokie poparcie dla konstytucji europejskiej - kto ja czytal?).
                              W sprawach wiary jednak i moralnosci od pokolen mamy ugruntowana opinie i
                              jestesmy w stanie (takze dzieki sumieniu) wlasciwie ocenic i wybrac. Ty zapewne
                              takze i tylko na twoj wiek klade twoja zawzietosc w zwalczaniu narzucanego
                              brzemienia. Jak najbardziej to rozumiem stad wspieram demokracje a nie
                              pajdokracje gdy dzieciom kaze sie wybierac co dla nich dobre. jeszzcze kilka lat
                              i swiadomie (mam nadzieje)i wiążąco bedziesz wypowiadal sie w wyborach.
                          • poddanywujasama Re: Cortez malolacie 18.12.06, 17:33
                            Na tym polega? Wiec nie maz pojecia o demokracji.
                            Demokracja polega na ZAPEWNIENIU ROWNYCH PRAW MNIEJSZOSCI.
                            • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:37
                              poddanywujasama napisał:

> Na tym polega? Wiec nie maz pojecia o demokracji.
                              > Demokracja polega na ZAPEWNIENIU ROWNYCH PRAW MNIEJSZOSCI.

Tak, maja rowne prawa, jesli sie skrzyknie wieksza liczba wiernych innego
                              wyznania szkola ma obowiazek zapewnic im lekcje religii. To sa rowne prawa, bo
                              dyktatura jednostki nad wiekszoscia to juz anarchia (popatrz co sie dzialo gdy w
                              ten sposob rozumowal sejm i wprowadzono liberum veto).
                          • bezecny_ateista Re: Cortez malolacie 18.12.06, 19:03
                            Demokracja, którą opisujesz miała miejsce w starożytnej Grecji, gdzie wszyscy
                            obywatele zbierali się na agorze i głosując podejmowali decyzje. W Polsce mamy
                            demokrację parlamentarną, a to nie to samo. Nie decyduje większość obywateli
                            (np. 70% katolików), ale większość parlamentarna. Wyczuwasz różnicę?
                            Poza tym racz zauważyć, że statystycznie rzecz biorąc większość obywateli jest
                            głupia - rozkład Gaussa bodajże.
                            Religia taka, śmaka czy owaka NIE JEST NAUKĄ, więc w ogóle nie powinno dla niej
                            być miejsca w szkole, nie mówiąc już o zdawaniu egzaminów z religii.
                            • moherfucker1 ja bym polemizowal 18.12.06, 20:01
                              Krzywa Gaussa nie mowi takich rzeczy. Daje nam rozklad,gdzie wiekszosc stanowia
                              przecietniacy, skrajne przypadki zlokalizowane sa na obu koncach przywej ( lub
                              pod nia jak kto woli). Mamy wiec Morze ludzi przecietnych, nieliczne grono
                              glupcow (Bog racy wiedziec dlacego wszyscy sa w Parlamencie RP - ciekawy temat
                              do badan) i niewielka ilosc ludzi b. madrych.

Pozdrawiam
                            • geralt9 Re: Cortez malolacie 19.12.06, 10:39
                              bezecny_ateista napisał:

> Demokracja, którą opisujesz miała miejsce w starożytnej Grecji, gdzie wszyscy
                              > obywatele zbierali się na agorze i głosując podejmowali decyzje. W Polsce mamy
                              > demokrację parlamentarną, a to nie to samo. Nie decyduje większość obywateli
                              > (np. 70% katolików), ale większość parlamentarna. Wyczuwasz różnicę?
                              > Poza tym racz zauważyć, że statystycznie rzecz biorąc większość obywateli jest
                              > głupia - rozkład Gaussa bodajże.
                              > Religia taka, śmaka czy owaka NIE JEST NAUKĄ, więc w ogóle nie powinno dla niej
                              > być miejsca w szkole, nie mówiąc już o zdawaniu egzaminów z religii.
                              >
                              Jesli godzina wychowawcza jest nauką to stawiam piwo wszystkim obecnym na forum!!!

Poza tym demokracja parlamentarna o ktorej piszesz to demokracja posrednia,
                              wybieramy (w wyborach bezposrednich) osoby kttore maja nas reprezentowac (te
                              wiekszosc ktora wygra). I oni reprezentuja wlasnie nasze interesy i nasz poglad
                              na swiat.
                    • nabram Re: He, jest tu jeden fajny haczyk w tej sprawie& 18.12.06, 16:42
                      Żadne haczyki nie pomogą, co czarna mafia zawłaszczy to nie pozwoli sobie
                      odebrać. Krok po kroczku i jesteśmy państwem wyznaniowym. A przecież
                      przeniesienie lekcji religii z salek katechetycznych do szkół miało TYLKO
                      zapewnić bezpieczeństwo dzieci i wygodę rodziców. Potem były krzyże w szkole i
                      państwowych instytucjach, tygodniowe rekolekcje, msze święte przy każdej
                      okazji, księża w budżetówce na etatach, finansowanie uczelni
                      katolickich,wydziały teologiczne na państwowych uniwersytetach,finansowanie
                      ekspansji Watykanu na Wschód, już mnie rozbolała głowa,Ciebie młody człowieku
                      pewnie też.Widzisz jaki ogrom pracy przed Waszym pokoleniem.
                  • indy.m www.satanizm.pl - gwarantowane 6 na maturze :))))) 18.12.06, 16:13
                    wystarczy tylko zagadac tych co ta strone prowadza, pewnie sie zgodza ;))
              • 5th_elephant Re: Brawo! 18.12.06, 15:00
                Mam prosbe, Jeshuo. Moze zabralbys do siebie forumowicza o pseudo "Junkier"...?
              • mordor_o_poranku Re: Brawo! 18.12.06, 15:24
                Nie zrobić tylko ZAROBIĆ i nie dla mnie tylko NA mnie Jezus.
              • divak2 Re: Brawo! 18.12.06, 15:41
                te jezus, bo kiedys już tu był taki, troche powisiał a potem wyschło :P
          • karlitka Re: Nie sprecyzował o jaką religię chodzi!!! ;) 18.12.06, 14:48
            Chodzi zapewne o tę, której dany abiturient się uczył. Tylko co z ateistami? To
            byłaby wobec nich, moim zdaniem, lekka dyskryminacja. Bo o ile inne przedmioty
            mogą wybierać jak każdy uczeń, to w przypadku religii mieliby już o jeden
            przedmiot do wyboru mniej.
            • marklark Re: Nie sprecyzował o jaką religię chodzi!!! ;) 18.12.06, 16:56
              Jak to? Egzamin z ateizmu właśnie byłby najłatwiejszy:

Bóg jest?
              [ ] Tak
              [*] Nie
              • bezecny_ateista Re: Nie sprecyzował o jaką religię chodzi!!! ;) 18.12.06, 19:12
                Ateista to nie jest człowiek, który wierzy, że Boga nie ma.
                Nie można bowiem zakładać, że coś nie istnieje, jeśli w ogóle nie wiadomo o czym
                mowa. Czy broniłbyś tezy, że Sdqwerxzumpekcjloks nie istnieje?
          • util To samo mi do głowy przyszło. 18.12.06, 15:13
            Judaizm to wspaniała religia, czerpie z tego samego co katolicyzm.
            Na pewno wielu uczniów zechce pogłębić swą wiedzę w tym zakresie.

Roman ekumenik.
            • skrytyzjadaczparowek Re: To samo mi do głowy przyszło. 18.12.06, 19:38
              Islam ma takze tego samego Boga.Ktora z tych religii jest wlasciwa??Bog sie nie
              moze zdecydowac.Kaze sie wyzynac(takie z nigo dobro?.Jeden totalny pic na wode.
        • 5th_elephant Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:43
          modlmy sie o to ;)
          • miya_ke Co to k....a jest? 18.12.06, 14:58
            Od kiedy Polska jest krajem kościelnym???
        • helmut.berlin Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:44
          > Spoko, spoko. W 2010 roku to o koniu-który-mówi nawet kabareciarze nie będą
          > pamiętać:)

Dokladnie tak
      • dx7 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:43
        > Z religii? Nie z religioznawstwa? Pytam, bo moze wzrok mnie myli: matura z
        > wiary? O, bogowie! :)))

No wlasnie ja tez nie jestem pewien czy dobrze widze - a w ogole o jaka religie
        chodzi?
        • lilith.b Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:51
          No jak to o jaką?
          O ktolicką! w naszym kraju, wg. Giertycha, nie ma innych religii.

Mam nadzieję, że pomysł nie przejdzie... Boże, widzisz a nie grzmisz :-P
          dx7 napisał:

> > Z religii? Nie z religioznawstwa? Pytam, bo moze wzrok mnie myli: matura
          > z
          > > wiary? O, bogowie! :)))
          >
          > No wlasnie ja tez nie jestem pewien czy dobrze widze - a w ogole o jaka religie
          > chodzi?
      • lilith.b Re: do 5th_elephant 18.12.06, 14:48
        Ale przecież ilu nauczycieli religii będzie w stanie przeprowiadzić rzetelne
        lekcje religioznawstwa w liceach?? No ilu?
        A religię chcą wliczać w średnią ze względu na Wydziały Teologiczne, na których
        proawadzi się teologię katolicką, a nie Teologie w ogóle...
        Tylko, że przeciez licealiści chący iśc na Teologię chyba maja możliwość
        zdawania religii jako przedmiotu dodatkowego, tak? A co z uczniami, któzy nie
        chodzą na religię??? to co, maja zmieninić wiarę, bo Giertychowi nagle odbiło?
        Czy tez nasiłę się ureligijnić, żeby ocena z religii im nie zaniżyła średniej?
        Panie ministrze - szopkę pan odstawia, mam nadzieję , że to tylko
        bożonarodzeniowa szopka...
        • 5th_elephant Re: do 5th_elephant 18.12.06, 14:54
          Ustny z religii to bedzie prezentacja karteczek od spowiedzi, z rekolekcji,
          rorat uzupelniona zdjeciami z pielgrzymek. Plus dodatkowe punkty za pochodzenie
          z rodziny wyznajacej Jedyna Sluszna Wiare :)
      • geralt9 Brawo Ministrze!! 18.12.06, 15:28
        Brawo, madra i odwazna decyzja, w kraju gdzie 70% deklaruje ze jest katolokami
        dzieci powinny miec taki wybor!!!
        • indy.m Re: Brawo Ministrze!! 18.12.06, 16:24
          a ten 0,01% satanistow to na szostke bedzie musialo kota ugotowac ;)))
        • areopag Re: Brawo Ministrze!! 18.12.06, 16:48
          Ten ministrant to ma chyba mózg grubości 2 milimetry - bo mu spuchł!!!

Co za kraj. Obowiązuje tu konstytucja czy nie?!

Jeżeli obowiązuje to znaczy, że jest rozdiał kościoła od państwa.
          Nie mozna więc tego co religijne wprowadzać do szkół państwowych.
          Już obecne lekcje religii są łamaniem praw obywatelskich, a teraz ten
          ministrant, sory - minister od kościoła katolickiego, na siłę chce z tego
          uczynić przedmiot maturalny?!

Widać, że Romek w trakcie zapłodnienia otrzymał od ojca największy plemnik
          wzrosku, a najmniejszy plemnik od myślenia.

Uffffffffffffffff .......... . Jak to dobrze, że wyjechałem z tego Kaczo-
          katolandu gdzie konstytucja ma mniejszą wartość od makulatury. Moje kondolencje
          rodacy.
          • geralt9 Re: Brawo Ministrze!! 19.12.06, 10:41
            areopag napisał:

> Ten ministrant to ma chyba mózg grubości 2 milimetry - bo mu spuchł!!!
            >
            > Co za kraj. Obowiązuje tu konstytucja czy nie?!
            >
            > Jeżeli obowiązuje to znaczy, że jest rozdiał kościoła od państwa.
            > Nie mozna więc tego co religijne wprowadzać do szkół państwowych.
            > Już obecne lekcje religii są łamaniem praw obywatelskich, a teraz ten
            > ministrant, sory - minister od kościoła katolickiego, na siłę chce z tego
            > uczynić przedmiot maturalny?!
            >
            > Widać, że Romek w trakcie zapłodnienia otrzymał od ojca największy plemnik
            > wzrosku, a najmniejszy plemnik od myślenia.
            >
            > Uffffffffffffffff .......... . Jak to dobrze, że wyjechałem z tego Kaczo-
            > katolandu gdzie konstytucja ma mniejszą wartość od makulatury. Moje kondolencje
            >
            > rodacy.
            No, dobrze ze wyjechales, bo ten minister reprezentuje 70% zdeklarowanych
            katolikow, wiec nam pasuje to co on planuje zrobic.
        • eexmd2 Re: Brawo Ministrze!! 18.12.06, 17:49
          geralt9 napisał:
          > Brawo, madra i odwazna decyzja, w kraju gdzie 70% deklaruje ze jest katolokami
          > dzieci powinny miec taki wybor!!!

nie wiedzialem ze az tylu katolokow mamy....
          bardzo potrzebna decyzja, kolejny krok w bok od europy, kierunek na iran

zreszta, jedyna prawdziwan wiara to i tak buddyzm
          • geralt9 Re: Brawo Ministrze!! 19.12.06, 10:42
            eexmd2 napisał:

> geralt9 napisał:
            > > Brawo, madra i odwazna decyzja, w kraju gdzie 70% deklaruje ze jest katol
            > okami
            > > dzieci powinny miec taki wybor!!!
            >
            >
            > nie wiedzialem ze az tylu katolokow mamy....
            > bardzo potrzebna decyzja, kolejny krok w bok od europy, kierunek na iran
            >
            > zreszta, jedyna prawdziwan wiara to i tak buddyzm

To zrob ktok w strone europy i wstap w zwiazek partnerski z osobnikiem tej samej
            plci. Bedzie cie troche gniotlo...
        • arkun Re: Brawo Ministrze!! 18.12.06, 18:50
          Jestem ZA!
          Bo jak tak dalej minister bedzie sobie poczynal to za 4 lata tych wyznajacch
          katolicyzm bedczie 15%.
          • geralt9 Re: Brawo Ministrze!! 19.12.06, 10:43
            arkun napisał:

> Jestem ZA!
            > Bo jak tak dalej minister bedzie sobie poczynal to za 4 lata tych wyznajacch
            > katolicyzm bedczie 15%.

Juz jest tyle, niech reszta poprostu przestanie sciemniac, bedzie to z kozyscia
            dla Kosciola.
      • wojcikjx Oblałem religię na ustnym u Paetza :) 18.12.06, 15:55

• zyzionow Re: Oblałem religię na ustnym u Paetza :) 18.12.06, 16:27
          ROTFL
      • zyzionow W 2010 roku Giertych bedzie mglistym koszmarem.... 18.12.06, 16:26
        Z religioznawstwa? w kraju gdzie jest jedynie sluszna religia?
      • keradk Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 17:35
        przeciez to nie bedzie obowiazkowe, wiec w czym problem? skoro sa wydzialy
        teologiczne to chyba moze byc z tego matura.
        • eexmd2 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 17:54
          to w tym zlego ze to narusza (i tak teoretyczny w poslce) rozdzial kosciola od
          panstwa
          kolejny kroczek w strone panstwa wyznaniowego
          oczywistym jest ze jedna religia bedzie faworyzowana, a co z wyznawcami innych
          religii?
          panstwo powinno byc neutralne swiatopogladowo
          jako praktykujacy satanista domagam sie by moje dziecko zdawalo mature z
          satanizmu - inaczej narusza to prawa obywatelskie...

ps juz nie mowiac o smiesznosci i kompromitowaniu szkoly
          czemu nie matura z fikolkow?
    • dzakarta Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:40
      Boże dopomóż! Giertych dymaj do Watykanu na kapciowego!
    • lewulka Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:40
      Oj, będziesz się Giertych smażył za to w piekle...
      • meff Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:44
        aby uścislić "RELIGIA KATOLICKA" na maturze a gdzie Islam, Prawosławie, i
        reszta? Przecież Islam to też religia... Można by ten przedmiot zastąpić czymś
        co nazywa się "dogmaty wiary katolickiej" albo religioznawstwem by młodzi
        wiedzieli co to Islam Prawosławie, czym się różni Kalwinizm od Anglikanizmu
        albo Baptyzmu albo ile wspólnego z katolicyzmem mają Amisze.
    • takajednaania Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:41
      w 2010 roku to ty koński łbie będziesz grzał zadek na partyjnej kanapce a nie
      w sejmie lub rządzie.
      • piwa2 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:42
        komentarze są nie na miejscu, czemu nie poszerzyć wyboru i nie wprowadzić religii na maturze.
        Istotnie warto rozpatrzyć zdawanie matury z religioznawstwa, tylko nie ma takiego przedmiotu!
        • komorka25 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:50
          piwa2 napisał:

> Istotnie warto rozpatrzyć zdawanie matury z religioznawstwa, tylko nie ma
          takiego przedmiotu!

Bo te święto..e rządy z parafianką Suchocką na czele zafundowały nam
          jedynie słuszny światopogląd i to wprowadzając odpowiednie przepisy od dupy
          strony. A religioznawstwo było przedmiotem nauczanym w liceach i technikach pod
          koniec lat 80. Sama uczyłam to wiem.
      • leftt Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:45
        Ja też się boję. Ale nie samej religii na maturze (nikt nikogo nie zmusza do
        wyboru, tak samo jak np. do zdawania geografii), ale oczekiwań i reakcji
        zdających. Ksiądz oblał mnie na maturze z religii - toż to prześladowanie,
        nietolerancja, dyskryminacja i ciemnogród. A że np. Matka Boska nie jest osobą
        Trójcy Św. - to już drobiazg.
    • pionier630 W 2010 roku o Giertychu będzie się mówiło.. 18.12.06, 14:43
      były wicepremier i były minister. Oczywiście, jeśli ktoś go będzie pamiętał,
    • miss.capricorn Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:44
      że tak powiem... "Gier..Ty...Ch..."...
    • ozesz-ty1 Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:44
      ...a w 2015 pozostałe przedmioty z matury zostaną wycofane
      ;)
    • gs-arts.net Na erekcje musi dludo zapracowac modlitwa..... 18.12.06, 14:45
      Swiat na was czeka rodacy....bez matury tez przezyjecie
    • aja74 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:46
      ODP*&$^LCIE sie dziady posrane od kosciola dajcie nam zyc. Nie mieszajcie
      kmioty jedne polityki w kosciol. Was razem zapakowac w jedna lajbe i na ocean
      wypuscic. Co jeszcze chcecie zrobic. Jakie klody kosciolowi podkladac? Wy
      myslicie ze tym pomagacie? A nie wydawalo sie wam ze szkodzicie tym?

Powalilo na dekle calkiem.
      • komorka25 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 15:02
        aja74 napisał:

> ODP*&$^LCIE sie dziady posrane od kosciola dajcie nam zyc.

a zyjcie sobie, aby z daleka ode mnie.

>Nie mieszajcie kmioty jedne polityki w kosciol. Was razem zapakowac w jedna
        lajbe i na ocean wypuscic.

Was - to kogo? Jak się kosciól ODP*&$^LI od polityki to nie będzie nam,
        normalnym ludziom, przeszkadzał.

>Co jeszcze chcecie zrobic. Jakie klody kosciolowi podkladac? Wy
        > myslicie ze tym pomagacie? A nie wydawalo sie wam ze szkodzicie tym?

Nie bełkocz. Nie wszyscy uważają, że należy dać prym w życiu organizacji
        popierającej czynnie zboczenia i przestępstwa, a przy tym uważającej, że ma
        prawo innych pouczać o moralności.

> Powalilo na dekle calkiem.

Was, fanatycy.
        • aja74 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 15:10
          Widze ze nie rozumiesz co ja pisze. Chodzi mi by politycy typu Lepper,
          Kaczynski Giertych i inni nie robili takich numerow. Nie starali sie robic
          Kosciolowi niby dobrze. Bo tymi metodami szkodza tylko. Aco pewnei do T R to
          szkoda gadac.
    • jola5033 Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:46
      Proponuję rozważyć w nwstępnym posunieciu egzamin z religii na wyższą
      uczelnie !!!- jako najważniejszy przedmiot!!
      Co ten Giertych jeszcze wymyśli!!!
    • helmut.berlin Junkier, zapisz sie na wieczorowke 18.12.06, 14:46
      w kosciele na blokowisku
      • junkier Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kosmopol 18.12.06, 14:54
        Ten caly Berlin to generalnei rozsadnik demoralizacji i silny osrodek wplywow
        komuny oraz roznych wywrotowych osrodkow dzialalnosci antyspolecznej. Wiadomo
        przeciez gdzie organizowane sa przeciez te zenujace lowe parady. Nie wiem jak
        mozna tam mieszkac i zyc w tym kagancu poprawnosci politycznej.
        • 5th_elephant Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:57
          "lowe parady", Junkier? Moze "loewe parady"?
          • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:58
            No tak, tania elektronike w tym m.in. loewe zawsze mozna bylo w Berlinie kupic,
            to jeden z niewielu plusow tego miasta.
            • 5th_elephant Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:04
              junkier napisał:

> No tak, tania elektronike w tym m.in. loewe zawsze mozna bylo w Berlinie
              kupic,
              >
              > to jeden z niewielu plusow tego miasta.

nie znamy jezykow, co kiciu? ale google obslugujemy, a to juz niezle. ;) pzdr
              • x_chlopak Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 17:53
                junkier to wydaje sie nawet polskiego jezyka za dobrze nie zna i mysle ze temat
                matury nie bedzie go raczej nigdy interesowal;-)
                junker w Berlinie to ty bys sie od razu zgubil, i jak przypadkiem bys w
                Lichtenbergu, albo Narzahnie wyladowal, to podobne ci lyse glowy cy sie juz toba
                zajely;-)
            • el_dvpa LOL 18.12.06, 15:04
              twoja wiedza n/t "taniej" elektroniki jest wprost proporcjonalna do wiedzy o
              świecie
              • junkier Re: LOL 18.12.06, 15:07
                el_dvpa napisał:

> twoja wiedza n/t "taniej" elektroniki jest wprost proporcjonalna do wiedzy o
                > świecie
          • helmut.berlin Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:32
            > "lowe parady", Junkier? Moze "loewe parady"?

junkier nie zaskoczyl, ze "loewe" to lew, moze on i lew np. nikolajewicz?
        • andiboz Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:20
          Junkier - to jest dopiero "lowe parada"!!!
        • rakieter Ta cala pieprzona religia prowadzi wlasnie 18.12.06, 15:51
          do takich wynikow rozumowania jak widzimy u Junkiera..
          Miliony sluchaszy radia m
        • eexmd2 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 18:03
          oraz wywrotowcy, kontrrewolucjonisci, okreslony element, woda na mlyn, wiadome
          sily, zgnile karly reakcji itp itd

junkier, dzielnyu pionier jak zawsze na posterunku
          zreszta, tez jestem za matura z religii
          chce by me dziecko zdawalo buddyzm
          albo satanizm, do wyboru
    • ozesz-ty1 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:47
      po prostu "pienkne"!!!
    • tetsujin Choroba szalonych koni 18.12.06, 14:47
      No i pięknie!
      RELIGIA?!?!? Matura z WIARY?!?!?!?!?!?!?
      I Polska niby nie jest krajem wyznaniowym???
      Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli tu drugi Afganistan...
    • xyz664 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:47
      Facet,zawsze cie tu widzę - ty chyba jestes nieudacznym bezrobotnym.
    • megasceptyk Giertych, ty nie istniejesz, jesteś narysowany 18.12.06, 14:48
      albo wycięty z wycinanki.
    • charge69 Giertych: w 2010 roku religia na maturze???? 18.12.06, 14:48
      Czy ta końska morda wierzy, że tak długo utrzyma się na stołku??
    • miryw Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:48
      Dobrze, że w 2010 nikt nie będzie już pamietał o ministrze Giertychu i jego
      kretyńskich pomysłach.
    • marekjurek_u_pinocheta Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:48
      Powinniśmy współczuć nam wszystkim a nie tylko jego rodzinie. Facet chyba nie
      wie już czym jest rzeczywistość - odjechał po np. heroinie. A może ćpa to coś.

1zorro napisał:

> Ten facet naprawde juz calkiem zwariowal???????? Mozna tylko wspolczuc jego
      > zonie i rodzinie....
      • mmm68 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:53
        No cóż... tego Pan ratuje się jak może. Szuka jakiegoś elektoratu. Wie, że to
        jego ostatnia szansa. Po wyborach będzie musiał poszukać sobie jakiejś bardziej
        odpowiednie, do swojego poziomu, pracy.... Nie będzie już posłem... Szkoda, że
        te ostatnie podrygi za pensje pańswową tak bardzo szkodzą społeczeństwu....
        Nawet kościołowi...
        • eexmd2 Re: Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 18:06
          lpr cos tam na czarna godzine odlozylo...
          w koncu rolnicy w wielkpolsce sie na nich zrzucili...
      • junkier Premier J. Kaczynski popiera R. Giertycha i jego 18.12.06, 15:06
        Premier J. Kaczynski popiera R. Giertycha i jego dzialalnosc w Ministerstwie
        Edukacji Narodowej, prosze bardzo dzisiejsza wypowiedz:

Panie Premierze, a jak Pan odbiera działalność Romana Giertycha jako ministra
        edukacji? Wobec niego jest wiele zarzutów, że za dużo pomysłów i konferencji
        prasowych, a za mało kompleksowej, zapowiadanej przecież, reformy.

- Uważam, że w szkołach trzeba przywracać porządek, i wicepremier Giertych
        próbuje to robić. Czasem może w sposób, który nie skraca drogi do celu, jakim
        jest uporządkowana szkoła. Ale generalnie rzecz biorąc, ja bym się tutaj bardzo
        obawiał rutyny i ministrowania na zasadzie: "jestem ministrem, wykonuję swoje
        rutynowe obowiązki, może dodam jakiś swój pomysł, na przykład komputery gdzieś
        wprowadzę do szkoły". To było utrzymywanie takiej fikcji, że szkoły działają
        normalnie. Otóż nie działają i Roman Giertych to wie, i próbuje to zmienić. W
        tym sensie oceniam go pozytywnie.

Caly wywiad:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20061218&id=main
        • a.k.traper To dopiero autorytety wybrałeś. Wszak w Polsce 18.12.06, 16:02
          sa ludzie wyznajacy wiarę w Chrystusa ale niekoniecznie wierzących w
          nieomylność PIS i LPR.Jak tak dłuzej pomyslisz to moze dojdziesz do tego ze
          wiekszość z nas pobierała lekcje religii w punktach katechetycznych, za czasów
          PRL-u, obaj panowie cytowani raczej też.wprowadzenie religii do szkół miało na
          celu pokazanie ze polska jest katolicka, no i przed wojna tak było. Bez tego
          Polska tez była katolicka, bo kto te koscioły budował?Ludzie którzy uczyli sie
          poza szkoła religii, teraz, często wskutek traktowania po macoszemu nauka
          religii sie degraduje. Albo miejsce, albo forma nauczania nie zdaje egzaminu,
          albo jedno i drugie
    • zapluty.karzel.reakcji Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:49
      zapomniałeś o pedałach, żydach, filozofach, naukowcach i innych takich durniach
      • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:51
        Filozofach? Np. prof. Wolniewicz z UW jest ateista ale opowiada sie za religia
        chrzescijanska w szkole bo to jest fundament, na ktorym opiera sie polskosc i
        nasza tozsamosc narodowa.
        • charge69 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:55
          Ty chyba nie jesteś junkier, tylko bunkier. Taki z dwiema cyferkami na końcu.
          Nie wiem czy dobrze się domyślam bo nie chodziłem na religię.
        • zapluty.karzel.reakcji Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:08
          mówiłem o filozofach, takich jak Teilhard de Chardin, Hegel, Kierkegaard,
          Ricoeur, Merleau-Ponty, Husserl, Popper, Russell, Wittgenstein, ... lista jest
          długa ale pana profesora w niej nie ma, nie wiadomo dla czego? spisek alibo i
          okład?
          • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:12
            Tak jest, Hegel z Kierkegardem sa z pewnosciasa przeciw Giertychowi, religii w
            szkolach i z pewnoscia przyjada pod polski sejm demonstrowac w tej sprawie.
            • rafvonthorn Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:29
              A Ty skąd znasz takie nazwiska?
              • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:35
                Nie sadzisz chyba ze z Wyborczej
                • eexmd2 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 18:09
                  no nie
                  wiemy ze z googli
                  brawo za umiejetnosc poslugiwanai sie goglami

a teraz do lekcji, pionierku
            • helmut.berlin Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:34
              > Tak jest, Hegel z Kierkegardem sa z pewnosciasa przeciw Giertychowi, religii w
              > szkolach i z pewnoscia przyjada pod polski sejm demonstrowac w tej sprawie.

Nie przyjada bo sie w grobach poprzewracaja
    • yoreek Nie ma to jak obsesja na punkcie ... 18.12.06, 14:50
      Ten facet ma obsesję na punkcie. Po co to komu ?? Wydziały religijne MUSZĄ mieć
      maturzystów z religią na maturze ?? A co to za przedmiot ?? Będą egzaminować z
      modlitw (jak przy bierzmowaniu) czy raczej ze znajomości Nowego Testamentu ??
      Encykliki na pamięć ?? Czy ktoś mu w końcu powie, że nauczanie religii na siłę
      "wygoni" ludzi z kościołów ?? Strzela sobie i księżom w stopę. Ale pozdrawiam
      jego lekarza. Chłop to ma ręce pełne roboty.
      • 1zorro Giertychowi odwalilo juz na AMEN!!!!!!!!!!!!!!!! 18.12.06, 14:52
        czy sa jakies srodki na niego???!!! DDT, albo cos podobnego??
    • 123rbr Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:51
      IV RP staje się obrzydliwym dla obywateli państwem wyznaniowym. Kaczyńscy
      wchodząc w układ z draństwem typu Samoobrona i LPR wybrali kąpiel w szambie.
      Należy z całą stanowczością stwierdzić, że stali się częscią tego szamba i
      firmują draństwo i niegodziwości,
    • hanauma Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:52
      Ale czy zostalo powiedziane, jaka religia?
      Jesli jestem szintoistą lub buddystą, to będzie to moja religia? Ale w szkole
      nikt tego nie uczy.

Chyba, ze do 2010 nauczycielami zostana slodkie bobasy z Mlodziezy
      Wszechpolskiej. Oni na kazdego znajda sposob... To urodzeni pedagodzy i chodzace
      autorytety - juz teraz zasluguja na pomniki!!!
    • komorka25 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:52
      junkier napisał:

> Kto nie chce religii chrzescijanskiej w szkole? ...

Ja nie chcę w PUBLICZNEJ szkole. W wyznaniowych - proszę bardzo.
      • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 14:57
        A dlaczegoz to niby w publicznej szkole ma nie byc religii chrzescijanskiej
        skoro Polska jest od ponad 1000 lat krajem nalezacym do lacinskiej
        chrzescijanskiej cywilizacji zachodniej?

Na to nie bedzie zgody, na wyrugowanie religii do sfery prywatnej, o czym
        zreszta pisze dzis sama Wybiorcza, oczywiscie w charakterystycznym dla siebie
        pretensjonalno-quasimanipulacyjnym tonie:
        www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3799486.html
        • komorka25 Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:06
          junkier napisał:

> A dlaczegoz to niby w publicznej szkole ma nie byc religii chrzescijanskiej
          > skoro Polska jest od ponad 1000 lat krajem nalezacym do lacinskiej
          > chrzescijanskiej cywilizacji zachodniej?

Nie przeinaczaj, choć to ulubiony sposób prezentowania swoich wątpliwych
          argumentów przez katolickich fanatyków. Mowa o religii katolickiej, a nie
          chrześcijańskiej. Sa inne koscioły chrześcijańskie niz rzymskokatolicki, ale o
          nich ani "jedynie słuszny" kosciól, ani końskomordy minister nie mówią. Dlatego
          uważam, że albo w publicznej szkole zapewni sie mozliwość pobierania nauki
          religii również członkom innych kościołów albo żadnemu.
          • junkier Re: Kto nie chce religii? Ateiści, komuniści, kos 18.12.06, 15:09
            Bez zartow. Sa w Polsce miejsca i regiony gdzie dominuja ewangelicy i nikt nie
            robi z tego problemu. Nie mozna jednak dopuscic do tego, zeby pod
            plaszczykiem "kosciolow" dzialaly tu jawne sekt jak np. jehowcy, scjentolodzy
            czy mormoni.
            • el_dvpa okazuje się 18.12.06, 15:13
              ze rowniez część KK dziala na zasadach sekty czego najlepszym przykładem jest
              drużyna RM i osobniki którym wyprano mózg, takie jak junkier

junkier napisał:

> Bez zartow. Sa w Polsce miejsca i regiony gdzie dominuja ewangelicy i nikt
              nie
              > robi z tego problemu. Nie mozna jednak dopuscic do tego, zeby pod
              > plaszczykiem "kosciolow" dzialaly tu jawne sekt jak np. jehowcy, scjentolodzy
              > czy mormoni.
            • znajacy_prawde religia słowiańska 18.12.06, 15:14
              Wiara chrześcijańska została nam narzucona siłą. Prawdziwymi Bogami tych ziem są
              Światowid, Swarożyc..
              • soulworm Re: religia słowiańska 18.12.06, 15:16
                wsadz ich sobie w dupe, tych "prawdziwych" razem z tymi niepawdziwymi.
                • znajacy_prawde ??:) 18.12.06, 15:18
                  Taki prosty jesteś że nie czujesz ironi?:)
                  • soulworm jestem najpostszy z prostych! a o 'starych bogach' 18.12.06, 15:20
                    wystarczajaco wielu swirow pisze na serio, by sie nie znieczulic na ton ironii :)
                    • eexmd2 Re: jestem najpostszy z prostych! a o 'starych bo 18.12.06, 18:14
                      starzy bogowie sa cool
                      postawie se kacine na podworku, przysposobie drewutnie
                      bedziemy z milka odbywac gusla plodnosci, a dobrawa nam bedzie donosic syty i
                      swiezego tataraku
                  • schutzengel1 gdzie karwa jest lewica, dlaczego nie protestują ? 18.12.06, 17:44
                    niech się Olejniczak zapowie, że jeżeli lewica dojdzie do władzy to religię
                    wycofa z matury oraz podpisze Konstytucję Europejską. Czas w końcu regenecjować
                    Konkordat, bo to jest bandyctwo w majestacie prawa.
        • srpnov To Junkier, wymyśl pytania do matury... 18.12.06, 18:04
          Wiesz jaki jest program religii w liceum? To napisz może 10 pytań. Tylko błagam,
          bez pytań typu, "Ilulita jest trójca święta", "Kim był Jezus dla Boga Ojca" albo
          "Jakie jest 5 przykazań kościelnych".

Jak zmienicie program, to miejcie maturę... Ale ta końska morda nie ma pojęcia o
          dzisiejszej szkole.
    • tgbhrv Giertych: w 2010 roku religia na maturze 18.12.06, 14:53
      on chyba naprawdę wierzy że katolicy jeszcze w tedy będą w rządzie

żałosna postać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka