Dodaj do ulubionych

Maria Janion ukoronowana

19.12.06, 12:33
Watek na forum skasowany, co jest, nie bylo zyczen dla jubilatki?
Obserwuj wątek
    • pepperoni_prawdziwy Zwierciadło Wenery czy Safony? 19.12.06, 14:08
      To drugie by tu bardziej pasowało, ale nasze feministki tkwią po uszy w
      parafiańszczyźnie ;(
      • klara551 Re: Zwierciadło Wenery czy Safony? 19.12.06, 15:55
        Czego się czepiasz, to nie ten temat. Poczytaj książki pani Janion/dokladnie/i
        wtedy możesz dyskutować.Czapka z głowy panie pepproni przed wiedzą.Czy p.Janion
        ma poglądy feministyczne nie tobie oceniać
    • sunny15 Re: Maria Janion ukoronowana 19.12.06, 16:46
      Musieli usunąć, bo by się starsza pani obraziła na gazetę. Nawet wielcy ludzie
      maja swoje słabości. Gorzej, że te słabości większość społeczeństwa uznaje za
      niezdrowe.
      • leszekzi Re: Maria Janion ukoronowana 19.12.06, 21:01
        Reakcja administratorów na dyskusję była studium obłudy: kiedy ktoś wspomniał o
        pewnych specyficznych upodobaniach (tajemnica poliszynela) - to okazało się, że
        to Jubilatkę obraża i jest sprawą intymną (a gdzie tu miejsce na
        filozofię "parad równości"??!!). Z kolei kiedy ktoś przejechał się (każda
        okazja dobra) po Kaczyńskim za tzw. "Lenina" w rozprawie doktorskiej -
        przypomniano "Romantyzm, rewolucję, marksizm"... no i wątek stawał się coraz
        bardziej niewygodny. Wot - zasadzki poprawności. A ja jednak cenię kilka -
        podkreślam - KILKA książek prof.Janion: nie wątpię, że "Czas formy otwartej"
        lub "Odnawianie znaczeń" wejdą do kanonu historii literatury. Późniejsze
        książki mnie nie przekonały.
        • anty.rydzyk Re: Maria Janion ukoronowana 19.12.06, 23:46
          Hmm, no to panowie administratorzy tym czynem dolaczyli do malych kundli, ktore
          tylko szczekac i gryzc lydki Wielkosci potrafia...
          Zawsze tak jest, ze Male Wielkosci zazdrosci i pomniejsza ja, bo samo zostac
          Wielkim szans nigdy nie bedzie mialo.
    • bjde Re: Maria Janion ukoronowana 19.12.06, 23:30
      skasowany - obraża nie obraża ... upodobania? czy woli barszcz czy rybną? A
      kogo to, na milość ,,, jakąs tam ... obchodzi? czy dla forumowicza nie jest
      ważne to co SOBĄ Pani Profesor reprezentuje - choćby nie zgadzał się z Jje
      pogladami? Czy nie widzi, ze nie chodzi Jej o małe , wredne plotkarstwo, ani o
      bujanie w obłokach, ale że z szacunkiem dla wszsytkich ludzi mocno tzryma sie
      ziemi i do filozofii, polityki, etyki, romantyzmu podchodzi przede wzystkim
      zdroworozsądkowo?
      Jestem 50-latką ze średniej wielkości miasta, gdzieś na prowincji. ale,
      czytając teksty, słuchając wypowiedzi pani Profesor mam wrażenie, jakbym
      wreszcie słyszala, czytała kogoś NORMALNEGO, kogoś, kto nie walczy o nie-
      wiadomo-co - ale po prostu widzi jak jest i to w normalnych słowach przekazuje.
      Można się z Nią zgadzać, albo nie. Ale "skręcanie" Jej tekstów i czytanie ich w
      kontekście "ideolo" świadczy o bardzo kiepskim ich rozumieniu , i o
      ich "inaczej" rozumieniu. Na pewno nie obiektywnym .
      Sto lat!
    • nowytor4 "symbol kobiecości"? A może męskości? 19.12.06, 23:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka