Dodaj do ulubionych

Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomnych

23.12.06, 12:17
Kolejny artykul z Wysp. Czy w innych krajach Europy czy nawet swiata nie
dzieje sie nic? Nie mowiac juz o Polsce, tam przeciez tak wesolo. Mysle, ze
czytelnicy juz wymiotuja tymi wiadomosciami z UK. Chetnie by sie dowiedzieli
(a na pewno ja) co slychac w innych zakatkach swiata.

ps. Bede to napietowal za kazdym razem, jak zobacze jakis artykul z agielskich
brukowcow typu METRO, London LITE etc.
Byla rusyfikacja, germanizacja, potem amerykanizacja, a teraz Anglia staje sie
naszym krolestwem!!! - cos nie tak
Obserwuj wątek
    • lewyczlowiekprawicy Re: Wlk. Brytania: druga ojczyzna Polaków. 23.12.06, 12:23
      Chcę czytać newsy z UK,ponieważ uważam, że to tak samo mój kraj. Wiecej
      artykułów ze szkocji piszę. Wielka Brytania to moje Królestwo!
      • bonobo44 Pustki przy świątecznych stołach » 23.12.06, 15:23
        www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3811630.html
    • amdrzej11 Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 12:37
      Stary, nic z tego nie rozumiesz! Boli cie brzuch, czy to cos innego?
    • ksaweryl pozdrowienia dla Simon Community... 23.12.06, 12:49
      strasznie fajna organizacja. mala i prawdziwa, bez napuszenia i medialnego szumu
      jak to jest czesto w polskich przypadkach. Wesolych Swiat wszystkim
    • delju Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 13:15
      Pretensje to ty kieruj do rządzących,wszak ten milion nie wyjechał z własnej
      woli.Anglia jak Anglia ,temu milionowi pracę dała i filozofie, nie ma co
      wybrzydzać.Dodam tylko,że nie tylko pracę ale i edukację.Powinieneś wiedzieć,że
      ten milion uczy się języka autochtonów,za friko.Tutaj zaś wydaje się rocznie 600
      dużych baniek na naukę paciorków a nie angielskiego.Jak więc coś piszesz,to
      pisz z sensem albo po trzeżwemu.Wesołych Świąt filozofie.
      • samozwaniec1 W Londynie jest nie wiecej niz 300-400 bezdomnych 23.12.06, 13:39
        Polakow.W sumie w stolicy UK jest okolo 10 tysiecy bezdomnych z calego
        swiata.Dzisiaj wlasnie rozpoczyna sie akcja Christmas 2006,ktora potrwa do 30
        grudnia.W siedmiu osrodkach w roznych dzielnicach przygotowano
        kuchnie,komputery,laznie,lekarzy,pielegniarki,fryzjerow,ciuchy i kosmetyki.Pare
        tysiecy bezdomnych,z ktorych wiekszosc to Anglicy,a najwyzej kilkuset - to
        obywatele nowych czlonkow Unii,znajdzie tez tam spanie na swieta.Poza
        akcja,ktora jest finansowana czesciowo z budzetu miasta,czesciowo ze
        zbiorek,tak popularnych w Londynie,95 procent bezdomnych ma gdzie mieszkac.W
        Londynie obowiazuja jeszcze powojenne przepisy o pustostanach,Jak ktos znajdzie
        taki,wlamuje sie,zmienia zamki i mieszka,czesto bez pradu i wody,ale i tak to
        sto razy lepiej,niz spanie na ulicy.Poza tym bezdomni z calego swiata lubia
        Londyn,bo nie ma tu zadnego klopotu z wyzywieniem - jest potezna siec
        bezplatnych stolowek,sporo sklepow wystawia sandwiche wieczorem przed drzwi,bo
        obowiazuje termin waznosci tylko do polnocy.No i klimat. W tym klimacie nawet 9-
        10 miesiecy mozna spedzic nawet w parku,majac oczywiscie cieply spiwor i
        odpowiednie ubranie.Oprocz tego kazdy bezdomny,absolutnie kazdy,ma bezplatne
        leki,bezplatna pomoc lekarska,szpital za free,bezplatnie
        zeby,dentyste,okulary,wozek inwalidzki.Tu bezdomny to gosc.Nie to co w
        Polsce:cienka zupka raz dziennie plus dwie kromki suchego chleba.
        • leszekes Bezrobotny to gość? Trzymajcie mi ręce, bo... 23.12.06, 14:11
          Bezrobotny gościem nie będzie nigdy.
          • bmkms Licentia poetica 23.12.06, 15:23
            .
      • whiteboya W Brytania: brod syf i ubostwo jakiego w pl niema 23.12.06, 13:43
        a dla rzeszy prostych ludzi z polski,pakistanu afryki,albanii i indii raj na
        ziemi. ludzie ci w 90% bez wyksztalcenia moga pracowac w byle jakich
        zawodach,kelnerka,sprzatacz itp. i moga sobie pozwolic na normalne zycie(no
        moze nie do konca bo na zadne mieszkanie ich niestac-ale w polsce tak samo)
        jedyna roznica ich sytuacji polega na tym ze mieszkaja posrod ludzi z nizin
        spolecznych z calego swiata( wiekszosc to kraje 3 go swiata). mieszkam w ldn
        juz 4,5 roku i sam mieszkalem na flatach z ludzmi z brazylii i indii ktorzy
        niepotrafili skorzystac z toalety.
        uwierzcie mi ze takiego brudu i brudnych okien jak w londynie niema w
        najbardziej zapadlej wiosce w polsce,tylu pijanych i zazyganych kobiet niema
        nigdziue na swiecie.
        ten post dedykuje takim cwokom co gadaja na polske same zle rzeczy,posiedzicie
        tu kilka lat i docenicie polske ,polska sluzbe zdrowia,polskie jedzenie i jak
        dobrze jest miec polakow sasiadow.
        a teraz wsiadajcie juz do swoich autobusow i wio do roboty.
        jeszcze zaplaczecie za polska.
        • leszekes Nareszcie prawdziwe wiadomości z UK... Dziękuję! 23.12.06, 14:05
          Nigdy nie byłem w Wielkiej Brytanii... no... chyba, żeby potraktować Gibraltar
          jako UK... ale mimo wszystko to nie to samo, prawda?
          Wiem jednak jak żyją nasi rodacy w Niemczech i Austrii... nie wiem co jest
          większe: ich pijaństwo, złodziejstwo i syf w którym mieszkają, czy tragedia
          bezrobotnych w kraju. Myślę, że ci w Polsce jednak są w lepszej sytuacji.
        • bmkms Nie zaplacze za Polska ! A kto mi kaze mieszkac 23.12.06, 14:07
          z niedorozwinietymi ? Sprzataczka na 1/3 etatu moze wynajac sobie pokoj w
          ladnym domu (nie mowie tu o Londynie bo tam nie mieszkam i nie wiem - moze tam
          jest cos inaczej ). Na wynajecie pokoju taka sprzataczka pracuje 50 godzin
          miesiecznie.
          • whiteboya siedz w syfie jak wolisz i jezdzij autobusami 23.12.06, 14:16
            50 to daje okolo 240f po podatku. czyli ona zarabia jakies okolo 1000f
            miesiecznie.
            najnizszy mortgage w londynie to okolo 800f miesiecznie,wiec na starosc
            wyladuje na ulicy. niepisz tu bzdur ze pracuje na jednatrzecia etatu bo ta
            jedna trzecia to wlasnie okolo 50h wiec co??!! ona cala pensje wydaje na
            mieszkanie?? a moze mieszka ze swoim czarnym narzeczonym z afryki,ktory
            zaimponowal jej tym ze pomimo 10 letniego pobytu w uk wciaz nienauczyl sie
            pisac ani czytac.
            tacy polacy jak ty, z poludniowej polski,powinni dostawac automatycznie po
            urodzeniu inne obywatelstwo,bo polakami sa tylko z nazwy a sloma im z butow
            wystaje. jak przyjada do londynu,to sa zachwyceni wszystkim, bo nigdy w zyciu
            niebyli w wiekszym miescie..niebyli nawet w warszawie.
            takich gamoni jak ty spotkalem wczoraj jak bylem na chickenie u
            pakusa...gadali pomiedzy soba i jeden powiedzial ze beda caly dzien jezdzic
            metrem,bo to takie fajne!!!!! haha wstyd,zenada.
            swoja droga, to krakow ma juz ponad milion mieszkancow bo kazdy burak z pd
            mowi ze jest z krakowa,a krakow widzial tylko na mapie.
            tak czy owak,polskie wiesniaki i tak sa jednymi z najlepiej wychowanych
            wieniakow na swiecie,bo w polsce szkola jest obowiazkowa,nie tak jak w afryce
            lub azji.
            • bmkms Jak dobrze mnie znasz ! Az jestem w szoku. Wolisz 23.12.06, 15:20
              pluc zajadle zamiast rozmawiac ? Nie bede z Toba nawet dyskutowac bo
              przekroczyles granice normalnosci. Widac, ze nie mieszkales nigdy w Anglii wiec
              o czym mozesz pisac ?
            • bmkms A propos, czy Ty wiesz co to jest "mortgage" ? 23.12.06, 15:30
              Chyba uzyles niewlasciwie tego slowa. zamiast "mortgage" moge najpierw "rent" a
              to jest znacznie tansze niz napisales
          • fudalej1949 Re: Nie zaplacze za Polska ! A kto mi kaze mieszk 23.12.06, 14:55
            bmkms napisał:

> z niedorozwinietymi ? Sprzataczka na 1/3 etatu moze wynajac sobie pokoj w
            > ladnym domu (nie mowie tu o Londynie bo tam nie mieszkam i nie wiem - moze tam
            > jest cos inaczej ). Na wynajecie pokoju taka sprzataczka pracuje 50 godzin
            > miesiecznie.
            > ale awans zostać sprzątaczką-dziękuję
            • bmkms Kochany, nie piszesz na temat ! Ja odpowiedzialem 23.12.06, 15:18
              na inny post ! Przeczytaj go sobie najpierw i pozniej sie zoladkuj
        • nulbres Re: W Brytania: brod syf i ubostwo jakiego w pl n 24.12.06, 03:49
          Widac ze nie wiesz jak jest w uk albo wybitnie ci sie nie udalo.
          Ja mieszkam w srodkowej anglii z zona i dzieckiem od ok 17 miesiecy.
          mamy prace za stawke niewiele ponad minimum i mimo to stac nas na to zebysmy
          mieszkali sami w domku z trzema sypialniami (w miescie gdzie mieszkaja prawie
          sami angole a nie ludzie z kraju 3-go swiata), zeby oplacic dwa samochody, i w
          zasadzie zebysmy sobie kupili prawie wszystko to co chcemy. za ok 7 miesiecy
          bierzemy kredyt na wykup domu w którym mieszkamy (council house).
          W Polsce ja pracowalem na pelnym etacie plus dwie prace na umowe zlecenie.
          Zona podobnie a stac nas bylo na wziecie na raty mebli do kuchni za 800 zl raz
          na rok.
          Dzis jest juz wigilia i moja zona stwierdzila ze jest juz bardzo niewiele
          rzeczy, ktore mozna mi kupic bo prawie wszystko co chce to mam(i to nie dlatego
          ze malo chce ;-)). Jedyne na co moge narzekac to moja nudna praca ale i to da
          sie zmienic przy odrobinie wysilku.
          Prosze podac mie teraz przyklad osoby w polsce zarabiajacej troche ponad minimum
          z rodzina i porownac ktory z nas moze sobie pozwolic na wiecej.
          Polska? Tesknie za Polska ale po co tam wracac? Zeby sie marwic o pieniadze,
          prace, i uzerac sie z wszechmogacymi urzednikami?
    • leszekes Dick nie rozumie problemu i zabiera głos bez sensu 23.12.06, 13:56
      Traci doskonałą okazję, aby siedzieć cicho, jak nie ma nic do powiedzenia. Poza
      tym nikt mu nie każe czytać o problemach rodaków w UK, którzy po części sami
      sobie są im winni.
      Myślę, że to jeden z tych, którzy lepiej, lub gorzej próbują tam znaleźć dla
      siebie miejsce w życiu.
      Pamiętacie polski film SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO YORKU? Obnażył on tamtejszą polską
      emigrację. Mało tego... on jej zdjął spodnie. Wiecie komu się nie podobał?
      No... zgadnijcie... No dobrze, wiem, że wiecie... tamtejszej Polonii.
      Identyczna sytuacja jest w Wielkiej Brytanii. Siedzą po kilku w jakiejś norze i
      dzwonią, ślą listy, maile, sms-y do Polski. A w nich same dobre wiadomości...
      praca wspaniała... mieszkanie piękne a kasa duża... jeżdżą Mercedesami a
      kariera się przed nimi otwiera... Tylko jak się coś nie tak uda to wstyd wrócić
      do swoich i... nawet wymiotować nie mają czym. Hahaha... Całe szczęście, że
      Dick ma jeszcze czym... Hahaha
      • mariuszn3 Re: Dick nie rozumie problemu i zabiera głos bez 23.12.06, 16:00
        Sorry ale polacy w NY i w Londynie to zupełnie dwie inne sprawy, choć może
        faktycznie po wejściu do unii ten obraz się przybliżył do tego co jest w NY.
        Mieszkałem przez jakiś czas w obu miastach (Londyn 1998-2002) (Nowy Jork
        2003-2004) i jest bardzo duża róznica między poloniami tam i tu.
        Polacy w Londynie są dużo lepiej zintegrowani z angielskim otoczeniem, pracują w
        Angielskich firmach, oglądają angielską telewizję itd.. natomiast w Nowym Jorku
        wszystko jest zamknięte w hermetycznym polskim światku (polskie dzielnice,
        gazety, knajpy itd) - niestety też polonia w Nowym Jorku jest może mało
        delikatnie mówiąc bardziej prymitywna i czasami się cieszę, że większość z nich
        wyjechała z kraju :/ powszechne pijaństwo, chamstwo i to takie jakiego w Polsce
        nie widziałem.. najgorsze polskie cechy pomnożone razy dwa.
        W Londynie jest już dużo pozytywniej (ale może się zmieniło na gorsze w
        ostatnich kilku latach)
        To tylko moje bezpośrednie spostrzeżenia. Pozdrawiam.
      • 4dick Re: Dick nie rozumie problemu i zabiera głos bez 23.12.06, 18:16
        widzisz stary. machnales sie o 360 stopni. bo akurat siedze w tej Anglii od
        blisko 4 lat, nie mieszkam w norze, nie zapier...lam na budowie, nie myje garow
        i nie kur...ie sie. a problem jest w tym ze jak wchodze na polski serwis to chce
        wiedziec co sie dzieje w polsce a nie co 5ty news czytac o tym co sie dzieje w
        Londynie. od tego mam angielskie serwisy i angielska prase. a skoro pewnie ty
        angielskiego nie znasz to stad masz taki ubaw.

i oczywiscie ze mam czym bo stac mnie na to zeby miec czym. zalosna byla twoja
        odpowiedz. a poza tym wstyd to krasc i z dupy spasc.
    • trygresson Wlk. A gdzie PodbijaniE? 23.12.06, 14:07
      Gdzie ? Polskie taksowki podbijaja, polska zywnosc podbija, polscy bezdomni.....
      Prawda o "podbijaniu" jest taka, ze Polacy twoza grupe etniczna, ktora lokuje
      sie w dole hierarchi spolecznej. Da Polaka przymierajace glodem, lub
      pracujacego z niewolnicze stawki w Polsce te nedzne pare groszy wiecej wydaje
      sie zlapaniem pana boga za nogi.... Jest to po prostu smieszne. Najgorsze sa te
      polskie pismaki, ktore bija piane. Problem polski lezy w Polsce w glupocie
      samych ludzi, ktorzy nie potrafia wybrac sobie rzadu, ktory przestanie im
      ciosac kolki na glowie
      • vortex21 Zastanow sie nad tym ... 23.12.06, 14:19
        Wyjechalo ile? 700tys? Okolo... Ile jest bezdomnych polakow? 3tys. Prosta
        matematyka: 3 tys ile to procent z 700 tys? Policzysz sam? Umiesz?

Ilu jest bezdomnych (tzn miszkajacych w ruderach lub pomieszczeniach nie
        nadajacych sie do mieszkania) w polsce? Ilu jest polakow bezrobotnych w polsce?
        Procentowo?

Zastanow sie jak piszesz i o czym piszesz...
    • antithesis polscy bezdomni = osiagniecie Balcerowicza i ski 23.12.06, 14:15
    • fudalej1949 Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomnych 23.12.06, 14:49
      Winne temu są również media,które najczęściej pokazują ludzi,którym się
      udało.Wiem co mówię bo sam byłem w Austrii przez 11 lat i należałem do tych co
      im się udało.Co z tego,że zna się obcy język i jest się młodym najczęściej jest
      się robolem pracującym ponad siły(zobacz ile godz.pracujesz dziennie).
      • bmkms Ale nie byles w Anglii wiec nie wiesz co mowisz 23.12.06, 15:22
        .
      • parsnip Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 16:33
        hmm. 7,5 godziny dziennie. To tak zle? Pracuje w biurze. Nie przemeczam sie. W
        firmie pracuje kilkunastu polakow i nie jestem jakims wyjatkiem.
      • vortex21 Ile godzin dziennie? Zazwyczaj 4-6, czasem 10... 23.12.06, 16:55
        Ale tak, prawda jest ze znam polakow tyrajacych po 12 godzin dziennie. Dostaja
        nadgodziny a to co robia jest chwalone. Szybko szukaja lepszej pracy.
    • unamatita To przecież elektorat Placformy, który wyemigrował 23.12.06, 14:52
      na wieść o zwycięstwie Kaczorów.
      Wracajcie kochani - Donald was potrzebuje:)) - ale dopiero za 3 lata!
      Na POhybel
      u.
    • gs-arts.net Ale obciach...wstyd...i zenadka... 23.12.06, 15:08
      ...
      • dynamika Re: Ale obciach...wstyd...i zenadka... 23.12.06, 15:15
        chyba gorszy wstyd czuje za zenade jaka robi nasz rzad w UE - za to trzeba sie wstydzic a nie za polskich bezdomnych
    • old.european Od Unii prosze sie odwalic. 23.12.06, 15:09
      "Cytowany przez londyńską gazetę Philip Burke z organizacji Simon Community
      wyraża pogląd, iż problemem tym winna zająć się Unia Europejska."

Madre rzady jak np. rzad Niemiec ustawily szlaban naplywowi polskiego
      bezrobocia. Ta mozliwosc mialy tez inne rzady, w tym brytyjski. Niech teraz
      sobie sami sprzataja na wlasny koszt.
      • deratyzacja41 Modlitwa do Boga w sprawie lichwiarzy i rent_manow 23.12.06, 15:47
        Boze spraw aby Twoje proroctwo w sprawie lichwiarzy, krwiopijcow i nierobow
        spolnilo sie tak jak spelnilo sie proroctwo w sprawie muru miedzy zydami a
        palestynczykami. Niech zabiora lichwiarzom i nierobom wysokie budynki a oni
        niech na kolanach prosza o pomoc i zmilowanie. Boze ty powiedziales "kto nie
        pracuje jesc nie powinien" Nie pozwol aby lichwiarze i ich dzieci bezkarnie
        uciskali Twoj lud. Oni nie budowali wysokich budynkow. Niech jeki
        ucisnionych, okradzionych, zabitych lichwiarskimi procentami i wiecznie
        rosnacym rentem dotra do Twojego Majestatu. Nie zwlekaj. Rentozaury powinni
        mieszkac na chodniku i na kolanach prosic o pomoc tak jak to jest napisane w
        Danielu, Ezekielu, Izajaszu.

Ps.
        zmieniles pseudonim na old.european? ;-)))))))))))))))))))))))))))))
        Wyczuwanie szczurow to nasza specjalnosc.
    • dynamika Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 15:14
      no coz po co byc bezdomnym w swojej ojczyznie skoro na wyspach jest lepiej , latwiej i dbaja o ciebie- wcale sie nei dziwie !
    • tomas235 wszystkim, ktorzy nie moga byc w Kraju na Swieta.. 23.12.06, 15:25
      W Londynie spedzilem 2 lata, oczywiscie sporo slyszalem o tym, co sie dzieje na
      dworcu Victoria, ale problem uderzyl mnie dopiero w tym roku, kiedy zauwazylem w
      okolicy Regent's Parku (Euston Road) grupe polskich bezdomnych koczujaca pod
      zamknietym kosciolem. Mam nadzieje, ze sa teraz w lepszym miejscu...

Wszystkim, ktorzy tak jak ja nie moga byc w Kraju na Swieta polecam:
      delicast.com/tv/Poland/TV_Poloniaoraz
      delicast.com/radio/Poland/Polskie_Radio_-_Trojka
    • samozwaniec1 Wlasnie odwiedzilem jeden z siedmiu punktow Crisis 23.12.06, 15:43
      Osrodek dla bezdomnych zorganizowano w centrum City.Zarejestrowano w nim
      pierwszego dnia 350 bezdomnych.Wsrod nich jest 25 Polakow.Punkt Crisis miesci
      sie w budynku bylego banku.Wszystko jest znakomicie zorganizowane.Przygrywa
      orkiestra studencka.Sa cieple posilki.W kaciku internetowym 20 komputerow
      podlaczonych do internetu.Ludzier pija kawke,herbatke.Rozmawiaja przy
      stolikach.Zostana tutaj do 30 grudnia.W tym czasie inne punkty dla bezdomnych
      beda czasowo nieczynne.Bezdomnych obsluguje 200 wolontariuszy.Nie widzialem
      pijanych.Panuje dobra atmosfera.
    • jens79 Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomnych 23.12.06, 16:29
      A moze by tal wladze w Wawie cos z tymi bezdomnymi zrobily??Przeciez to w koncu
      obywatele polscy. Moze to byc jednak trudne gdyz sam slyszalem na ulicy Londyny
      rozmowe dwoch Polakow ze lepiej tu zebraz niz w Polsce byc na bezrobiociu. Nic
      dziwnego ze Anglicy mysla ze skoro juz jest w Polsce tak zle to kazdy Polak
      bedzie szczesliwy pracujac za 3£/h. No coz, nie wszyscy moze maja szczescie lub
      rozum; bo wyjezdzajac do pracy do obcego kraju nie znajac jezyka to juz troche
      glupota. A wiara w ogloszenia ze za prace na farmie drobiu beda placic 12£ na
      godz to juz szczyt glupoty. Dobra rada dla wszystkich, zamin zdecydujecie sie
      na wyjazd dobrze sprawdzcie firme ktora oferuje wam prace. Odpowiadanie na
      ogloszenia "super dobra praca w duzej/poteznej angielskiej firmie..." a pod tym
      mail do kontaktu .....@hotmail.com czy cos takiego powinno dac do myslenia.
      Jesli to taka potezna firma to chyba stac ja na serwer? Do tego nie
      przyjezdzajcie z 10£ w kieszeni liczac ze tu praca lezy na ulicy. Nawet do pubu
      czy restauracji znalezienie pracy trwa dlugo. Nie odradzam wyjazdu bo sam tu
      przyjechalem ale jezeli ktos chce wyjechac to niech to robi z glowa. Wyjazd to
      nei tylko kupienie biletu. No chyba ze chce sie tu zwiedzac. Pozdrawiam i zycze
      wszystich czytelnika gazety wesolych Swiat
      • 4815ma Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 17:17
        Czytam te wypowiedzi i jedno mnie zastanawia: co kogo obchodzi jak zyje
        Polak,ktory dobrowolnie wyjechal z kraju ? Co ma z tym wspolnego rzad,polityka
        czy tez Prymas i Pani Malinowska ,ta z parteru ? Coz za wredny narodek
        wsadzajacy nos w prywatne zycie innych.Chca bys bezdomni ,to sa i nie Wam
        przemadrzale gnojki sie do tego wpieprzac.Chcac byc kelnerkami ,barmanami lub
        tez bezrobotnymi menelami...ich zycie i ich wola ! A wam gowno do tego.Zawistne
        tchorzliwe zasciankowe smrody ! Kazdy ma prawo do takiego zycia jakie sobie
        wybral ,lub los mu zgotowal a innym wara od tego !Niech kazdy zajmie sie swoja
        wlasna dupa i zadba o siebie .I kazda taka dyskusja to polewanie wody.I zadna
        wladza lub jakies tam konsulaty nie maja tu nic do roboty-Obywatele PL to nie
        jacys poddani i podlegajacy kurateli wladzy.Puknijcie sie w te wasze chamskie
        lby!I jeszcze raz powtarzam -gowno wam wszystkim do tego jak zyja Polacy za
        granica ! Jedno jest pewne ZYJA LEPIEJ JAK W SWOIM KRAJU ,innaczej by nie
        wyjezdzali z widokiem nawet byle jakiej pracy itd. To tak w zwiazku z
        nadchodzacymi Swietami,zycze powodzenia Polaka za granicami a wam internetowe
        hieny wszystkiego najgorszego.
        Stary Emigrant.
        • yxcv Re: Wlk. Brytania: trzy tysiące polskich bezdomny 23.12.06, 17:24
          4815ma napisał:

> Czytam te wypowiedzi i jedno mnie zastanawia: co kogo obchodzi jak zyje
          > Polak,ktory dobrowolnie wyjechal z kraju ? Co ma z tym wspolnego rzad,polityka
          > czy tez Prymas i Pani Malinowska ,ta z parteru ? Coz za wredny narodek
          > wsadzajacy nos w prywatne zycie innych.Chca bys bezdomni ,to sa i nie Wam
          > przemadrzale gnojki sie do tego wpieprzac.Chcac byc kelnerkami ,barmanami lub
          > tez bezrobotnymi menelami...ich zycie i ich wola ! A wam gowno do tego.Zawistn
          > e
          > tchorzliwe zasciankowe smrody ! Kazdy ma prawo do takiego zycia jakie sobie
          > wybral ,lub los mu zgotowal a innym wara od tego !Niech kazdy zajmie sie swoja
          > wlasna dupa i zadba o siebie .I kazda taka dyskusja to polewanie wody.I zadna
          > wladza lub jakies tam konsulaty nie maja tu nic do roboty-Obywatele PL to nie
          > jacys poddani i podlegajacy kurateli wladzy.Puknijcie sie w te wasze chamskie
          > lby!I jeszcze raz powtarzam -gowno wam wszystkim do tego jak zyja Polacy za
          > granica ! Jedno jest pewne ZYJA LEPIEJ JAK W SWOIM KRAJU ,innaczej by nie
          > wyjezdzali z widokiem nawet byle jakiej pracy itd. To tak w zwiazku z
          > nadchodzacymi Swietami,zycze powodzenia Polaka za granicami a wam internetowe
          > hieny wszystkiego najgorszego.
          > Stary Emigrant.
          Popieram-nikt ich z kraju nie wygonil,to ich prywatne zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka