znajomy_jennifer_lopez 16.01.07, 11:45 I tak dobrze że Romek nie rozdaje każdemu świadectwa maturalnego - - na razie wysyła kartki i róże. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
presentation1 Klania sie lewica... 16.01.07, 11:46 Lewica pozostawila bagno w szkolnictwie i stad problemy.Wydaje mi sie ze lewica powinna zadbac o hodowle swin i prosiakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 11:50 Czyli powinna zadbać m.in. o ciebie, trollu. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Sytuacje absurdalne....................... ........ 16.01.07, 12:50 Piotrek nie zdał matury. Z dwóch przedmiotów dostał po 29 % maksymalnej ilości punktów, a z pozostałych trzech po 99%. Łącznie z 5 przedmiotów uzyskał 355 % punktów, co daje średnio 71 % punktów na przedmiot. Wiesiek też nie zdał matury. Z pierwszego przedmiotu dostał 18 % punktów, a z pozostałych czterech po 33 %. Łącznie uzyskał 150 % punktów, czyli średnio 30 % punktów z każdego przedmiotu. Dlaczego Wiesiek ma dostać maturę, mimo że jej nie zdał i uzyskał średnio tylko 30 % punktów (jego najsłabsza ocena to 18%), a Piotrek nie dostanie matury, chociaż ma aż 71 % punktów (z najsłabszą oceną 29%)?! -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Amnestia maturalna obniża poziom edukacji 16.01.07, 12:52 "Amnestia maturalna obniża poziom edukacji" - to chyba oczywiste, przecież o to chodziło. Niedouczony i głupi naród łatwiej wierzy populistom. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Gdyby pomysł był Kaczyńskiego Kochanowski byłby... 16.01.07, 14:42 ...za. Jego opinia to typowe dla PiS dystansowanie się wobec "przystawek". Odpowiedz Link Zgłoś
surfer6 Zwiększy się elektorat LPR, PiS i Samejbrony 16.01.07, 14:55 Kościół też nie będzie miał nic przeciwko obniżeniu się poziomu edukacji społeczeństwa. Populizm oraz wszelkiego rodzaju kulty i ekstremy żywią się najlepiej na słabo wykształconych. Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Podwyższyć próg do 50%! 16.01.07, 15:14 Przynajmniej z angielskiego (matura podstawowa jest na poziomie gimnazjum) i z polskiego (wystarczy umieć lać wodę i wymyślać pierdoły, które autorowi wiersza w życiu by nie przyszły do głowy - ja miałem 96 i 98% :)). Z przedmiotu wybranego można zostawić te 30%, bo społeczeństwo zbyt kretyńskie. Poza tym "czytanie ze zrozumieniem" to debilny pomysł. Nasz system edukacji robi z nas dyktafony, więc wymaganie rozumienia to czysta obłuda. Pisałem maturę w zeszłym roku więc coś o tym wiem... Za to zobaczcie sobie ostatnią maturę z historii - poza wierszami na temat miasta, była genialna. Była stalinowska karykatura, drzewo genealogiczne rodu szlacheckiego i sporo innych zadań wymagających myślenia. I temat na wypracowanie wymagający syntezy wiedzy z różnych lekcji i źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Zbrodnia to niesłychana,by... 16.01.07, 15:00 ...współczesny maturzysta wiedzą i intelektem przerastał mistrza "głupiego konia" oraz seniora giertycha i orzechowskiego -tego co niby nie pochodzi od małpy!:) - Tak trzymaj romek!:) Nie będzie nam NARÓD wyrastać na przemądrzałych myślicieli i będzie miał nikt materiału ludzkiego do tworzenia łże-elit!;( Przeciż łunia potrzebuje ciemnych roboli do brudnych i niestety niezbędnych prac i usług. Pisuar z przystawkami też łaknie takiego elektoratu, jak kania dżdżu, by zapewnić sobie wieczną władzę w IV rp. Odpowiedz Link Zgłoś
d0oti Re: Sytuacje absurdalne....................... .. 16.01.07, 13:36 Zacznijmy od tego, ze na maturze nikt nie wyciąga średnich. Masz mieć z każdego przedmiotu osobno więcej jak 30% i tyle. I nikogo nie obchodzi, ze nie zdałeś jednego przedmiotu a z pozostałych miałeś po 70%. Nie zdałeś, to nie zdałeś... Ze "starą" maturą była taka sama sytuacja - jeśli zdałam pisemny j.polski na 5 a z matematyki miałam 1 to nie miałam automatycznie 3 z polskiego i 3 matmy - matura była oblana. A nie przesadzajmy - 30% procent to chyba nie jest dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus1 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 11:52 > Lewica pozostawila bagno w szkolnictwie i stad problemy.Wydaje mi sie ze lewica > powinna zadbac o hodowle swin i prosiakow. Poważnie?? Kto takich bajek Tobie naopowiadał?? Reformę edukacji przeprowadzili ludzie AWSu (teraz przefarbowani na PIS) i to oni doprowadzili to tego co jest. Winni obecnego stanu są ludzie którzy teraz ponownie dorawli sie do władzy. Czy tego chcesz czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 12:15 Jedno pokolenie stracone dzieki eksperymentom lewicy.Trudno wychowali dzieci w teorii Darwina. Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 13:04 Jan Pawel II to tez lewica? Nie kto inny, ale wlasnie on uznal teorie ewolucji Darwina jako nie kolidujace z Pismem Swietym wyjasnienie rozwoju zycia na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 12:15 lupus1 napisał: > > Lewica pozostawila bagno w szkolnictwie i stad problemy.Wydaje mi sie ze > > lewica powinna zadbac o hodowle swin i prosiakow. > Poważnie?? Kto takich bajek Tobie naopowiadał?? Reformę edukacji > przeprowadzili ludzie AWSu (teraz przefarbowani na PIS) oj, ci główni "reformatorzy" to piewcy PO, nie PiS. A duch faktycznie był lewusowski, czyli "równaj do gorszego". Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 12:08 presentation1 napisał: Wydaje mi sie ze lewica > powinna zadbac o hodowle swin i prosiakow. A co? Chcesz zwiększyć swoje szanse na przetrwanie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
agaroba5 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 13:31 Nie wiem, co masz dokładnie na myśli pisząc "lewica", ale ja kończyłam szkołę za czasów, gdy "przewodnią partią itd było PZPR" (czyli chyba odpowiednik obecnej lewicy) i takich problemów nie było; programy nauczania były standardem, reguły "gry" były jasno wytyczone: ktoś umiał - zdawał, nie umiał - dostawał ndst i miał poprawkę, matura była egzaminem prestiżowym; kolejne reformy sprawiają, że system edukacyjny jest w rozsypce, egzaminy są nic nie warte, szkołę i tak skończy każdy, nawet największy leń i tłumok, bo "każdy musi zdać", a pan minister swoimi decyzjami pogłębia jeszcze kryzys w szkolnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lobo13 Ani lewica, ani prawica... 16.01.07, 14:31 Kto się założy, że za 20 lat, chcąc posłać dziecko do dobrej szkoły, która uczy nowocześnie i skutecznie, będzie musiał je posłać do szkoły prywatnej? Wszakże tendencja zmierzająca ku temu jest już dziś widoczna. Tępota tego narodu przeraża mnie... Wybory wygrywa partia z zerowym programem edukacyjnym, jednakże non stop gadająca o teczkach, komunistach, służbach specjalnych i układach, a gdy coś nie działa (w tym wypadku system edukacyjny), ci się kłócą czy to wina AWSu czy SLD. Tylko tak dalej narodzie. Jak za kilka dekad publiczny system edukacji w Polsce będzie porównywalny z III światem, ciekawe kogo będziecie obwiniać? PiS? PO? Romana? A może po prostu siebie, za podniecanie się papką serwowaną przez naszych władców populistów... Odpowiedz Link Zgłoś
agaroba5 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 13:31 Nie wiem, co masz dokładnie na myśli pisząc "lewica", ale ja kończyłam szkołę za czasów, gdy "przewodnią partią itd było PZPR" (czyli chyba odpowiednik obecnej lewicy) i takich problemów nie było; programy nauczania były standardem, reguły "gry" były jasno wytyczone: ktoś umiał - zdawał, nie umiał - dostawał ndst i miał poprawkę, matura była egzaminem prestiżowym; kolejne reformy sprawiają, że system edukacyjny jest w rozsypce, egzaminy są nic nie warte, szkołę i tak skończy każdy, nawet największy leń i tłumok, bo "każdy musi zdać", a pan minister swoimi decyzjami pogłębia jeszcze kryzys w szkolnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Klania sie lewica... 16.01.07, 14:31 lewica przynajmniej nie rozdawała matury wszystkim głąbom. a LPR nie robi tego z dobroci serca, tylko chce aby wzrósł "poziom" wykształcenia w szeregach MW. gdzieś muszą rekrutować. Odpowiedz Link Zgłoś
pariah Buahahhaha Romek to tuman i nieuk..... 16.01.07, 11:59 Romuś -tyś przecież prawnik wybitny i adwokatura-fachura jakich mało!! a żeś robaczku nie wiedział że twój wniosek psu na budę boś procedurki nie przeczytał? Żenua Romano-Tumano...idź ty pohajluj już lepiej z chłopakami na podwórku Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: RPO: Amnestia maturalna obniża poziom edukacj 16.01.07, 12:11 zgadza sie, to jest głupi pomysł Giertycha i faktycznie obniża poziom. Inne jego pomysły są już znacznie lepsze, tyle tylko ze GW w swojej (nie)łaskawości nie raczy tego zauważyć bądź tez wprost wykręca kota ogonem... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 RPO: Amnestia maturalna obniża poziom edukacji 16.01.07, 13:17 Panie Prezydencie i Premierze!!! Dlaczego popieracie takiego ministra edukacji , który obniża poziom wykształcenia Polaków!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: RPO: Amnestia maturalna obniża poziom edukacj 16.01.07, 14:07 Najbardziej przerażający wcale nie jest fakt tego 1 przedmiotu podarowanego. W praktyce funkcjonowało to już kiedyś, tyle że nieoficjalnie. Np. zdarzały się przypadki uczniów genialnych w przedmiotach ścisłych będących kompletnymi zerami w humanistycznych. No i ci poloniści stawiali im dopa, chociaż w zasadzie nie powinni... W tej chwili po prostu zostało to podniesione do rangi prawa. Dużo bardziej powalająca jest sama norma punktowa: 30%! Nie oszukujmy się: w tej chwili matura nie ma ŻADNEJ rangi. Wolę swoją starą, nieobiektywną i nieżyciową maturę z roku 1993.Rangę matury należy odbudować - zamiast tego Romek jeszcze ją dodatkowo obniża. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: a po co jej ranga? Obecnie jest niepotrzebna 16.01.07, 14:38 OK. A co w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: a po co jej ranga? Obecnie jest niepotrzebna 16.01.07, 14:41 Zreszta nie chodzi tu nawet o maturę. Niech będzie cokolwiek, co wymaga jakiejś konkretnej wiedzy lub umiejętności, bo inaczej będziemy kształcić samych młotków. Jeżeli zostawimy szkołę w obecnym kształcie, ale bez matury - nawet tej obecnej - to za parę lat obudzimy się nie tylko z ręką, ale nawet z głową z nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden polska matura? 16.01.07, 14:09 matura i egzamin to wielki nonsens.trzymamy sie w polsce starego systemu nauczania bo nasi "profesorowie" nie maja pojecia o nowoczesnym praktycznym szkolnictwie.dowodem jest poziom gospodarki w naszym kraju.co bedziesz umial majac mature ? Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: polska matura? 16.01.07, 14:16 To niech będzie albo porządna matura (nie dla wszystkich), albo niech nie będzie żadnej. Jednakże to, o czym piszesz, nie jest efektem tylko matury, lecz całego systemu, ogólnej kondycji szkolnictwa, bezstresowego wychowania i paru innych czynników. Szkolnictwo oczywiście należy zreformować, ale zaczynanie tego od zniesienia matury wygląda trochę jak zaczynanie budowy domu od dachu. Egzamin to nonsens? Jaki egzamin masz na myśli? Maturalny, wstępny czy każdy? Sądzę, że uczelnie powinny mieć jakąś podstawę do selekcjonowania kandydatów. Nie wiem, czy matura (egzamin wstępny) to najlepsza podstawa, ale lepsza taka niż żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden do leftt 16.01.07, 15:14 przedewszystkim egzaminy nie sa na 100% odzwierciedleniem umiejetnosci kandydata w wykorzystaniu wiedzy.udowadnieja jedynie zdolnosci w zapamietywaniu danego programu.jestem zwolennikiem praktycznej edukacji. miesznie biologi z przedmiotami technicznymi,geodrafie z fizyka.studenci powinni wybierac kierunek studjow np; bologi niemuszac martwic sie o problemach technicznych,czy innych.matura za bardzo przeladowana przedmiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
leftt Re: do leftt 16.01.07, 15:23 neiden napisał: > przedewszystkim egzaminy nie sa na 100% odzwierciedleniem umiejetnosci > kandydata w wykorzystaniu wiedzy.udowadnieja jedynie zdolnosci w zapamietywaniu > > danego programu W wykorzystaniu wiedzy do czego? Do zdania egzaminu? Ok, rozumiem, że można praktycznie wykorzystać wiedzę np. z informatyki, lecz np. z historii jest to już trochę trudniejsze. Co do ograniczania zakresu przedmiotów zgadzam się. Idąc do liceum człowiek najczęściej nie wie, kim będzie, lecz najczęściej też wie, kim na pewno nie będzie. Np. ja świetnie obyłbym się bez biologii przez 3 lata liceum. Co do likwidacji egzaminów nie zgadzam się. Niestety natura ludzka, a zwłaszcza uczniowska jest taka, że aby człowiek pracował musi nad nim wisieć bat, w tym przypadku egzamin. Wiem, że to stres itp. Ale życie jest stresujące a szkoła powinna do niego przygotowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
teo331 RPO: Amnestia maturalna obniża poziom edukacji 16.01.07, 15:10 Panie Premierze, kiedy pan wyrzuci z rządu tego kompromitującego sis stale Giertycha!!!! Co to za minister edukacji, który: 1. obniża poziom nauczania!!!! 2. postępuje niezgodnie z konstytucją!!!! Odpowiedz Link Zgłoś