Dodaj do ulubionych

Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie

19.01.07, 07:27
Ambasada ma 100% racji! W Stanach sa szkoly narodowe ale faktycznie sa
narodowymi tylko z nazwy. Program musi byc dokladnie taki sam jak w
amerykanskich i wszystko inne rowniez takie samo. Jedynie co ich rozni to
dodatkowe lekcje jezyka ojczystego i dodatkowa nauka historii kraju pochodzenia.
Teraz te szkoly zanikaja i staja sie czysto amerykanskimi bo mlodziez nie
chce sie uczyc ani mowic w jezyku rodzicow. Jedynym wyjatkiem jest tu
spolecznosc latynoska mowiaca tylko po hiszpansku i teraz jest zalew jezyka
hiszpanskiego, ktory faktycznie staje sie drugim jezykiem. To jest problem!
Wszedzie sa napisy po angielsku i hiszpansku operatorzy telefoniczni podwojni
i mozna rozmawiac albo po angielsku albo po hiszpansku.
Uczcie przede wszystkim dzieci po angielsku i tworzcie silnie rozwiniete
doksztalcanie jezyka angielskiego dla nowoprzyjezdnych!!
Obserwuj wątek
    • norymberga3 Należy postawić na szkoły sobotnie - 19.01.07, 08:36
      rozwinąć ich sieć, zatrudnić doskonałych fachowców. A wiem co mówię, bo moje
      dzieci uczęszczają do takiej szkoły OPRóCZ nauki w regularnej niemieckiej
      szkole. Doskonały sposób, aby nie zamykać się w gettcie i dusić we własnym
      sosie, a jednak rozwinąć "przynależność do polskiej kultury".
      • ethebor Re: Należy postawić na szkoły sobotnie - 19.01.07, 19:07
        Sa szkoly sobtnie (np. uzupelniajace przy ambasadach) a natet niedzielne (przy
        misjach katolickich). Tyle, ze wlanie to jest uzupelnienie a nie zastepstowo
        "normalnej szkoly". A tu najwyrazniej jest problem wlasnie z "normalna szkola" w
        tygodniu.
    • japas Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie 19.01.07, 09:35
      I swiatynia, koniecznie katolicka swiatynia z pyzatym nienazartym polskim
      dobrodziejem.
    • eva15 Uznać Polaków jako mniejszość w GB! 19.01.07, 13:46
      Polscy emigranci powinni z silnym poparciem polskiego rządu wystąpić szybko i
      zdecydowanie o uznanie Polaków jako oficjalnej mniejszościw GB, tak jak
      występują o to w Niemczech.

Wtedy będą im przysługiwać polskie szkoły na koszt angielskiego podatnika,
      nauka polskiego, polska prasa, programy radiowe i tv, napisy dwujęzyczne w
      urzędach i na ulicach itd. W końcu polonia angielska jest po niemieckiej chyba
      2. największą w Europie. Ząda się szczególnych praw od Niemców, więc czemu nie
      żądać od Anglików? Na co tu czekać?
      • trygresson Re: angielski podatnik 19.01.07, 15:13
        Moze w ZOO beda dobra mniejszoscia. Polska legalna "mniejszosc" ma w UK 2 lata
        i nie ma pewnosci ile sama wnosi dla tego kraju. Tak, ze proponuje
        przytemperowac apetyt.....
        • eva15 Kogo obchodzi angielski podatnik? 19.01.07, 16:07

A czemu nie? W Niemczech nawet nie otworzono oficjalnie rynku pracy a wymaga
          się takich ułatwień. Czemu więc nie w Anglii? Bo się podatnikowi nie podoba? A
          niemieckiego ktoś pyta? Bez przesady. Uznać wsządzie, gdzie się nie pojawią
          Polaków za mniejszość, dać kasę i KROPKA.
          • ethebor Re: Kogo obchodzi angielski podatnik? 19.01.07, 19:00
            Nie rozumiem co maja do tego Niemcy. Przeciez Niemcy nie zrobily NIC i nie
            zrobia NIC. Z definicji nie uznaja zadnych mniejszosci narodowych jedynum
            wyjatkiem sa Dunczycy w Schleswig'u. Mniejszoscia nie sa nawet Serboluzyczanie...
            A teraz ktos z Niemiec poucza UK.

eva15 napisała:

>
            > A czemu nie? W Niemczech nawet nie otworzono oficjalnie rynku pracy a wymaga
            > się takich ułatwień. Czemu więc nie w Anglii? Bo się podatnikowi nie podoba? A
            > niemieckiego ktoś pyta? Bez przesady. Uznać wsządzie, gdzie się nie pojawią
            > Polaków za mniejszość, dać kasę i KROPKA.
            • wielkl_srul A co z Zydowska UBeczka Helena Wolinska-Brus w UK? 19.01.07, 19:48
              Koszer Zeitung zajmuje sie wybielaniem kolejnych kolejnych pejsatych ziomkow a tymczasem na
              wolnosci przebywa cala masa przedstawicieli "narodu wybranego", ktorzy stanowili 95% UB (z ktorego
              bezposrednio wywodzil sie walterowiec Kuron) i zamordowali w latach 44-56 500 tys. Polakow.

Nalezy zywic nadzieje, ze w koncu odpowiedza za swoje zbrodnie zyjacy nadal Zydzi, z ktorych
              skladalo sie w 95% UB. W latach 1944-56 z rak zydowskich (w 95%) UBekow smierc ponioslo 500 tys.
              Polakow - glownie AKowcow i Zolnierzy Armi Andersa, ktorzy zdecydowali sie wrococ do Polski po
              wojnie. Kanalie pokroju Wolinskiej-Brus (dawniej Fajgi Danielak) zyjacej spokojnie w Oxfordzie,
              Salomona Morela ukrywajacego sie u ziomkow w Izraelu, Aarona Szechtera (brata Michnika) zyjacego w
              Szwecji czy chocby polskiego Pawki Morozowa - bohatera hufcow walterowskich, UBeckiego donosiciela
              Kuronia nigdy nie poniesli odpowiedzialnosci za swe zbrodnie. Miejmy nadzieje, ze wystapia w roli jaka
              przyszlo odegrac ostatnio Saddamowi.
            • eva15 Re: Kogo obchodzi angielski podatnik? 19.01.07, 20:04
              Biedaku nieszczęśliwy. W Niwemczech uznanymi mniejszościami są:
              -Duńczycy
              -Serbo-Łużyczanie
              -Fryzyjczycy
              -Synti i Roma

Więcej czytaj, a mniej pisz.

Polacy walczą o uznanie ich jako mniejszość w Niemczech. Czemu nie mieliby tego
              robić w Anglii? Nie czujesz się Polakiem, nie chcesz dobrze dla rodaków?
              Wyrodek z ciebie?
          • wielkl_srul WItamy dyzurnego mongola sowieckiej ambasady :) 19.01.07, 20:00
            Ewuniu, apologetko CCCP :) Uwazasz, ze za malo przwilejow przypadlo rosyjskim prostytutkom? Polacy
            ruszaja glowa i ciezko pracuja w przeciwienstwie do rosyjskich przyglupow, ktorych jedynym pomyslem
            za granica jest "zrobic auto" albo dac d... Pogodz sie z tym.
    • jah.rastafari.jest.mym.panem jak się zgłosi dużo chętnych to zrobimy klasę pols 19.01.07, 15:33
      jak się zgłosi dużo chętnych to zrobimy polską klasę lub dwie w rastaszkole w
      Londynie. Budynek mamy, buda dla dzieci rastuchów i wszystkich innych działa od
      dawna. Będzie multikulti bo wq szkole są bodaj wszystkie rasy. Ja mogę jeszcze
      dodatkowo oprócz matmy uczyć polskiego, historii i religioznawstwa (u nas się
      uczy o prawie wszystkich religiach a nie o jednej). Dzieci polskie mogą być
      wówczas razem.
    • honecker32 Nie zgadzam sie z ta idea 19.01.07, 15:34
      mieszkaja w Anglii to prosze posylac dzieci do angielskich szkol, pozniej sa
      problemy z mniejszosciami ktore dla danego kraju nic nie zrobily a chca
      egzekwowania ich praw - czesto uwazaja ze ich interesy sa wazniejsze niz
      tubylcow
    • xaliemorph Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie 19.01.07, 15:46
      Obawiam się jednej rzeczy. Dlatego gettom mówię stanowczo NIE.

Przy okazji inna rzecz:
      > Część dzieci i rodziców skarży się także na rasizm i szykany ze strony innych
      > uczniów, szczególnie ciemnoskórych.

Dlaczego rasizm ze strony białych jest okropny a ze strony czarnych jest zbywany milczeniem?! Znowu zakłamana polityczna poprawność?!
    • kolona Mają w Atenach 19.01.07, 17:39
      atenyzso@interia.pl , chociaż jestem zwolennikiem,że dzieci powinny chodzić do
      szkół danego kraju w ktorym zamieszkują, ale problem językowy może być nie do
      przebycia , dlatego powinny powstawać szkoły polskie, aby wprowadzić je w życie
      danego kraju. To co mnie nie podoba się w Ateńskiej Szkole Polskiej, to jest to
      ,. że za mało poświęcają czasu na naukę języka greckiego, jedna godzina
      tygodniowo?? Smiechu warte! Przecież póżniej nie potrafią napisać poprawnie
      nawet jednego zdania po grecku a dopiero zrozumieć jakieś pismo urzędowe
      • bratunia Re: Mają w Atenach 19.01.07, 23:33
        Tutaj rodzice wywalczyli prawo do nauki dzieci w polskiej szkole.
        Zgadzam sie w zupelnosci, ze powinno byc wiecej lekcji z jezyka danego kraju, ale wtedy trzeba by bylo
        ograniczyc inne przedmioty. I tak polska szkola w Atenach peka w szwach!
    • kilak Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie 19.01.07, 18:25
      W Norwegi nie ma polskich szkol,sa za to klasy integracyjne,do ktorych chodza
      dzieci "przyjezdzajace" tutaj i nie znajace jezyka norweskiego.Moje dziecko nie
      chodzilo do takiej klasy,poniewaz sami tego nie chcielismy-poszlo do normalnej
      norweskiej szkoly z podstawami norweskiego,ktorych nauczylo sie w domu i po 2
      miesiacach dogadywalo sie bez problemu z rowiesnikami i nauczycielami.Teraz
      mowi biegle z akcentem.W klasie integracyjnej musialby byc ok.pol roku do roku
      w zaleznosci od tego jak ocenil by jego umiejetnosci jezykowe nauczyciel,ale
      tam nie mialby wiekszego kontaktu z norweskimi dzieci a jedynie z dziecmi
      przyjezdnymi i nie znajacymi jezyka tak jak on.Rzucilismy nasze dziecko na
      gleboka wode i polecam to innym rodzicom na wyspach.Dzieci o wiele szybciej
      radza sobie w sytuacjach ekstremalnych niz rodzice,a na wyspach jest o wiele
      wiecej polskich dzieci w szkolach niz tutaj,a wiec tak naprawde nie beda tak do
      konca wyobcowane.Zamiast polskiej szkoly lepiej postarac sie o dodatkowe
      godz.nauki jezyka.Pozdrawiam
      • 4815ma Re: Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londy 19.01.07, 18:35
        he he he ,Polskie szkoly,przedszkola,koscioly,policjanci,konsulaty na uslugach
        meneli,polskie sklepy i taxi,polskie dziwki na ulicach i dziennikarskie
        oszolomskie bajdurzenia o polskich radnych ,urzednikach itp.A wam sie czasami
        nie popieprzylo w tych zdurnialych chamskich glowach?Nie przyszlo wam do
        glowy ,ze zyjecie w obcym panstwie ? A moze chcecie wprowadzac tam polski burdel
        jaki pozostawiliscie w PL ? Balagan,warcholstwo,roszczenia ,nazekania ,klotnie
        itp? A zyc tak jak inni nie laska ? Juz zaczynacie polskie tance narodowe?
        • wielkl_srul Stary, ty masz IQ cegly gazowo betonowej:)) 19.01.07, 19:55
      • wielkl_srul W 1. 6 miesiacach Polacy zaplacili ?5 mld podatku 19.01.07, 19:54
        Wystarczy, czy mam tlumaczyc dalej?
    • mikwa Re: Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londy 19.01.07, 18:38
      Polacy nie "powinni" ale "mogą" mieć własne, polskie szkoły, jeżeli chcą i
      jeżeli ich na to stać - finansowo i organizacyjnie. Władze brytyjskie co
      najwyżej mogłyby umożliwić to w sensie prawnym. O żadnym dotowaniu z kieszeni
      brytyjskiego podatnika nie może być mowy. Podobnie powinno być u nas: jeżeli
      jakieś mniejszości chcą W POLSCE własnych teatrów, szkół czy świątyń z własnym
      językiem narodowym, to niech same się o to zatroszczą.
    • pawka55 Albo asymilacja, albo "meksykanizacja", czyli... 19.01.07, 18:52
      odciecie sie od zycia kraju w ktorym zyjemy. Jesli rodzice dzieci polskich chca
      pozostawic je na stale w Anglii, to powinni poslac je do szkoly angielskiej.
      Wiem z doswiadczen mojej corki, ze pierwszy rok w szkole amerykanskiej byl dla
      niej trudny. Miala wtedy 8 lat. Obecnie skonczyla wydzial jezyka angielskiego w
      Stanford Uniwersity i odbyla staz z tego jezyka w Oxford. Pomimo, iz jestem w
      Stanach od 17-tu lat i znam dobrze angielski, to tylko moglbym pomarzyc o takim
      nim wladaniu jak moja pociecha. Jezykiem polskim corka posluguje sie w tylko
      kontaktach z dziadkami, a ja probuje jej go przypominac mowiac do niej... po
      polsku. Cierpi na tym moj angielski, ale dzieki temu corka nie traci kontaktu z
      rodzina w Polsce.

Polak z US
    • rtd5rtd W londynie trzeba zalozyc polska dzielnice. 19.01.07, 19:32
      Ale taka z prawdziwego zdarzenia. Albo wybudowac polskie miasto i starac sie o nowe hrabstwo pod nazwa "Posex" albo "PolShire". Wogle powinnismy gromadzic kapital i stopniowo wykupywac ziemie. Wydaje mi sie ze powinno byc latwiej zaczac od szkocji bo tam grunt jest najtanszy.
      pozdr,
      • vortex21 Co za nonsens ................................. ... 19.01.07, 21:10
        • rtd5rtd wlasnie to jest super plan. 19.01.07, 22:21
          trzeba wykupywac ziemie anglikom i zakladac swoja kolonie u nich.
    • delju Proponuję kościół!!!!! 19.01.07, 20:06
      Pokombinujcie wybudowac kościółek a zobaczycie czy kaczorząd wam pomoże?Analogia
      do sytuacji w katolandzie: nie uczy się małolatów jezyków obcych w szkołach
      /obowiązkowo i powszechnie/bo nie ma szmalu,ale paciorki za 600 baniek rocznie w
      szkołach są,no ale to inna sprawa,czarna instytucja musi przecież zarabiać.
    • delju Re: A co z Zydowska UBeczka Helena Wolinska-Brus 19.01.07, 20:07
      Ty nie tylko jesteś wielki ale i głupi!!!Hehehe!!!
    • phun UB zabijala faszystow i antysemitow dzieki ich 19.01.07, 20:56
      bochaterskiej postawie UB polska przez 40/50 lat byla panstwem normalnym gdzie ludziom zylo sie w miare dostatnio
      - brak beztrobocia
      - powszechny dostep do sluzby medycznej
      - dostepne mieszkalnictwo
      - likwidacja biedy
      - likwiedacja analfabetyzmu
      To prawdziwe wiano UB

- wiano solidarucho i pseudodemokkratow
      wykorzystujacych demokracje do budowy brunatnego zaplecza to
      - bezrobocie
      - schlebianie korporacja i finasowym sitwom dlaich osobistego zysku
      - likwidacja powszechnego dostepu do sluzby zdrowia
      - likwidacja dostepu do szkolnictwa
      - masowa bieda
      - masowa wyprzedaz majatku
    • vortex21 Po co polska szkola? Polacy w UK powinni ... 19.01.07, 20:57
      stac sie czescia spoleczenstwa a nie tworzyc sztuczne enklawy! Mieszkam w UK i
      znam wiele rodzin, ktore przyjechaly tutaj 2-3 lata temu. Nie tylko polskie
      rodziny lecz tez z Brazylii, Afryki, Rosji, etc. Dorosli maja nadal problem z
      angielskim lecz nie dzieci! Zaskoczony bylem gdy w kosciele pewna nastolatka z
      Brazylii (jezyk ojczysty portugalski) mowila do mikrofonu po angielsku i ze
      swietnym, lokalnym akcentem. Polacy powinni uczyc sie kultury i stawac sie
      czescia spoleczenstwa a nie izolowac sie w polskiej szkole. Natomiast popieram
      szkoly sobotnie i szkolki niedzelne (organizowane glownie przez koscioly
      ewangelickie). Polacy jednak tak sa zaparci w swoim kosciele Katolickim ze nie
      uswiadczysz ich w zadnym innym (ja jestem chyba wyjatkiem jednym na 10tys). Mam
      trojke dzieci i napewno nie poslal bym je do polskiej szkoly, nawet gdyby taka
      byla w poblizu.

Pozdrawiam z Hertfordshire, UK
      • wanda-maria do antysemity wielkiego-srula 19.01.07, 22:59
        Tutaj na tym forum nie ma miejsca na te twoja antysemicka propagande. To nie
        forum Radia Maryja. Co ma polska szkola w UK z twoimi " rewelacjami " o UB ? Ja
        od wielu lat mieszkam poza krajem, juz dawno wyleczylam sie z tego slynnego w
        swiecie polskiego antysemityzmu. Nauczylam sie przede wszystkim TOLERANCJI.
        Znam historie mojego Kraju, a wsrod moich znajomych mam przyjaciol roznych ras
        i religii. Mam tez przyjaciol polskiego pochodzenia, Zydow cudem ocalalych z
        obozow smierci i masakry kieleckiej. Pochodze z tzw. przykladnej polskiej
        katolickiej rodziny. Podczas wojny moj ojciec i jego bracia walczyli w AK. W
        tych szeregach byli takze Polacy wyznania mojzeszowego. Jeden z jego braci po
        wojnie pozostal w UK. Moi kuzyni uczyli sie jez.polskiego w domu. A wiec,
        podyskutujmy o polskiej szkole a ten straszny rak antysemityzmu na polskim
        ciele,/ ktory nam tyle czyni szkody w swiecie / zostawmy frustratom.
        • rtd5rtd czy jak nie lubie angikow to jestem lepszy od tych 19.01.07, 23:08
          czy jak nie lubie angikow to jestem lepszy od tych co nie lubia zydow?
    • etykieta_zastepcza Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie 19.01.07, 23:11
      Na ten temat:
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34265,3854753.html
    • neiden Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londynie 19.01.07, 23:21
      ci ktorzy chca szkole polska w londynie jako mniejszosc narodowa popelniaja
      blad.chcecie miec szkole zorganizujcie sobie prywatna i sami za to placcie.
    • grazynaraj Re: Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londy 20.01.07, 00:45
      Do tej pory nikt nie walczył o to aby w innych krajach polskie dzieci miały
      chociaż kilka godz polskiego w szkołach w przeciwieństwie do innych
      nacji .Mieszkam w Niemczech i dzieci wyłcznie ucza sie w misjach j.polskiego a
      generalnie to większośc Polaków chętnie zapomina o jezyku polskim w
      przeciwieństwie do Jugosłowian , Turków którzy nie wyobrażają sobie nie znać
      języka, dzięki temu zchowali swoją narodowość.Skoro tylu Polaków wyjeżdza do
      Angli to naturalnie należy zrobić wszystko aby doprowadzić do nauki j.polskiego
      w szkołach .Pamiętajcie ,że w krajach demokratycznych nikt nie wstydzi sie
      swojej narodowości bo to jest właśnie jeden z elementów demokracji ,że ludzie
      tak mówią różnymi językami. Dzieci w naturalny sposób nauczą sie języka w
      którym przebywają a znajomośc kolejnego jest dowodem kultury i napewno
      przejawem woli bycia prawdziwym demokratą.
    • miasto-masa-maszyna Re: Czy Polacy powinni mieć polską szkołę w Londy 20.01.07, 08:10
      Polskie szkoły? Brawo... Rewelacyjny pomysł na wychowanie niezasymilowanych ze
      społeczeństwem (ergo: niezdolnych do pracowania na siebie) mieszkańców
      przyszłego getta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka