Dodaj do ulubionych

Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczka ...

22.01.07, 21:01
"Inne śmigłowce medyczne stacjonujące na południu kraju nie są przystosowane
do nocnych lotów."

Jasne. Gdyby chodziło o zycie lub zdrowie bęcwałów z Wiejskiej lub tzw."rządu"
inny śmigłowiec pewnie mógłby, a nawet by musiał lecieć w nocy. Życie i
zdrowie zwykłego człowieka jest, jak widać znacznie mniej cenne. Pogięty kraj,
pogięte przepisy.
Obserwuj wątek
    • kwiecien45 Przepisy jak widać ustalały firmy pogrzebowe 22.01.07, 21:22
      • jkmjkm Śmigłowiec był zajęty... 22.01.07, 21:38
        Śmigłowiec był zajęty bo dowoził hamburgery dla jakiejś tam baby z PIS-u, czy
        Samoobrony...
        • m.malone Doktory coś kręcą 22.01.07, 23:37

• rydzyk_fizyk Silne państwo 22.01.07, 21:24
      Kupmy jeszcze więcej F-16
      • ddb2 Re: Silne państwo 22.01.07, 21:34
        Jak sie kupi, to trzeba bedzie ochrzcic i ta wizja jest przerazajaca.
        • helmut.berlin Dziadostwo 22.01.07, 21:40
          jakby potargowali to by Amerykanie dorzuvili pare smiglowcow za darmo.
          Dziadostwo, ze w kraju juz niby tak rozwinietym jak Polska nie ma smiglowca w
          przyzwoitej odleglosci, ktory stoi do dyspozycji 24 godziny na dobe.
          • 440417mz Re: Dziadostwo 22.01.07, 23:43
            Słuchajcie profesora Religi:10-15 zł miesięcznie dodatkowo,będzie na masę
            helikopterów,nawet nocnych.
    • jama314 Jakie to szczęscie... 22.01.07, 21:44
      że poza "pogiętymi" pozostało jeszcze paru prostaczków. W ten sposób mamy
      przynajmniej punkt odniesienia. Zdrowia życzę bo...
    • yamamoto Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 21:46
      Sluchajcie becwaly. Transport helikopterem trwalby trzy razy dluzej. Wiec
      lekarze wybrali najlepsze rozwiazanie i transportowali karetka. Pieprzenie o
      komforcie w takiej sytuacji jest nie na miejscu. Dlatego pacjent jeszcze zyje bo
      po godzinie zostal podlaczony do aparatury a nie po trzech godzinach..
      Rece opadaja jak sie czyta takie artykuly i komentarze
      • helmut.berlin Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 21:54
        > Sluchajcie becwaly. Transport helikopterem trwalby trzy razy dluzej.

Nie tym Sokolem, ktorego nie mozna bylo uruchomic ze wzgledu na "przepisy".
      • sothis666 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:11
        wlasnie w tvn nadali rozmowy ratownikow ktorzy chcieli natychmiast wiezc ofiare helikopterem ale urzedasy spuscily ich na drzewo. "nie, nie ma potrzeby".

helikopter GOPR leci z Zakopanego 3x dluzej niz karetka via Zakopianka?
        jezu.
        no i co by Ci tu odpowiedziec... ?!
        • anders76 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:36
          I tutaj jest sedno sprawy, helikopter opisany jako wyposazony jak oddzial
          intensywnej terapi byl na miejscu. Takie wyposazenie zaklada automatycznie, ze
          kompetentny lekarz tez w nim jest, inaczej mozna takiego szybko pobrac ze
          szpitala na miejscu. Czyli pacjent od razu na miejscu wypadku mogl miec pomoc
          specjalistyczna, ocene obrazen i transport do wlasciwego szpitalqa Z MIEJSCA
          WYPADKU ! czyli prosto z pod skoczni. Tego nawet te idiotyczne przepisy nie
          zabraniaja, tem helikopter ma certyfikat na latanie noca.
          A tzw. komfort chorego to po prostu niefortunne okreslenie bezurazowego
          transportu, a taki zapewnic moze tylko transport powietrzem, zadna karetka na
          kolach tego nie zapewni.
          No i zupelna bzdura jest prezentowanie opini na temat transportu przez
          kogokolwiek innego niz kompetentnego lekarza.
          Za przeprowadzenie ratownictwa i transportu w sposob opisany w prasie,
          ciagniecie w toboganie, karetke, szpital posredni itp w wielu krajach
          odpowiedzialny za to osobnik bylby po prostu ukarany. No ale w tych innych
          krajach slucha sie ratownika, lekarza a nie urzednika.

Ratownicy maja racje, specjalistyczna pomoc powinna przyjsc do poszkodowanego,
          warunki materialne byly, ktos jednak zadecydowal inaczej, zadecydowal zle.

Mniej zlym wariantem byl transport szpital-szpital z pogwalceniem obowiazujacj
          zasady, koniecznosc nieraz zmusza do elastycznosci.
          Wybrano medycznie najgorszy wariant, trzesaca sie karetke przy urazie
          centralnego ukladu nerwowego. Tylko pogratulowac tym wszystkim inteligentnym
          inaczej.

Przy tego rodzaju sporcie i takich zawodach scenariusz pierwszej pomocy powinien
          byc opracowany i przygotowany w kilku wariantach. Jak sie cos zdarzy to za pozno
          na tworcze myslenie.
          • tuor Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:54
            Ja tylko chcialem zauwazyc, ze transport powietrzem wcale nie jest taki super
            wygodny i bezpieczny dla chorego przy takim wietrze jaki wtedy wiał.
          • hardy01 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 23:42
            Mimo, że jestem zdania, że ze transport skoczka wołał o pomstę do nieba, to
            jednak w wietrznych warunkach naprawdę podróż karetką mogła być bardziej
            komfortowa. Mam tu na myśli turbulencje i tym podobne atmosferyczne niespodzianki.
        • mk72 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:49
          Ale tu chodzilo o helikopter LPR, a nie TOPR. A ten heplikopter LPR musiał
          najpierw dolecieć z Warszawy. Do tego lekarz z Zakopanego tłumaczył, że
          uruchomienie śmigłowca LPR poprzedzają papierkowe procedury. Karetka była do
          dyspozycji od razu i na miejscu.
      • nessuno Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:43
        Szanowny yamamoto. Nie jestem medykiem i nie mam pojęcia, co w tym wypadku
        byłoby dla rannego Mazocha lepszym rozwiązaniem. Całe szczęście, że chłopak żyje
        i mam nadzieję, że wyjdzie z tego. Ale wstydem dla kraju w środku Europy jest,
        że mamy tak małą ilość śmigłowców ratowniczych.Wogóle, to w przypadku takich
        zawodów, jak w Zakopanem taki śmigłowiec powinien być na miejscu i czekać w
        gotowości. Jak widać, w tym przypadku bardzo by się przydał.A dlaczego bęcwały???

yamamoto napisał:

> Sluchajcie becwaly. Transport helikopterem trwalby trzy razy dluzej. Wiec
        > lekarze wybrali najlepsze rozwiazanie i transportowali karetka. Pieprzenie o
        > komforcie w takiej sytuacji jest nie na miejscu. Dlatego pacjent jeszcze zyje b
        > o
        > po godzinie zostal podlaczony do aparatury a nie po trzech godzinach..
        > Rece opadaja jak sie czyta takie artykuly i komentarze
        • hardy01 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 23:48
          Słuchajcie, w tym roku ma zostać rozstrzygnięty przetarg na dostawię śmigłowców
          bojowych i transportowych dla wojska. Zorientowani w temacie chcieli do tego
          dołączyć także śmigłowce vipowskie i medyczne - gdyby to się udało, to problem
          zostałby rozwiązany jeszcze przed następnymi wyborami do Sejmu.

A propos - podoba mi się ten helikopter medyczny z Warszawy, jestem pod
          wrażeniem zakupu. Dzisiaj nawet się przydał do transportu rannych z tego wypadku
          pod Jankami. Oby więcej takich maszyn, może jedna na województwo i jeszcze dodać
          ze dwa w górach?
          • helmut.berlin Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 23.01.07, 00:05
            W Niemczech jest ich ponad 80. W kazde miejsce doleci 15 minut od wezwania.
      • mugino nie o to chodzi,czlowieku 22.01.07, 23:45
        tylko o to dlaczego nie ma helikoptera tylko trzeba kareta jechac??????
    • sothis666 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 21:49

Urzędnik to nie posada.
      To stan umysłu.
      Stan patologiczny.

• piochuxl Ale o co chodzi? sam się prosił 22.01.07, 22:07
      to sport bardzo ryzykowny wręcz extremalny i proszę powiedcie mi dlaczego mam
      płacić za leczenie takich bęcwałów. Płacić? oddaje temu chówolernemu państwu w
      podatkach i zusie 4000PLN/mc więc płacę za nich.
      • perotin Re: Ale o co chodzi? sam się prosił 22.01.07, 22:28
        piochuxl napisał:

> to sport bardzo ryzykowny wręcz extremalny i proszę powiedcie mi dlaczego mam
        > płacić za leczenie takich bęcwałów. Płacić? oddaje temu chówolernemu państwu w
        > podatkach i zusie 4000PLN/mc więc płacę za nich.

Dobre. A skoczkowie to nie płacą? Taki Małysz pewnie płaci podatków 100 razy więcej od Ciebie.
      • perotin Re: Ale o co chodzi? sam się prosił 22.01.07, 22:39
        P.S.

Ja za to nie mam ochoty płacić za tabuny biernych, "telewizyjnych" sportowców - zawałowców przed czterdziestką. I co? Jeden ląduje na urazówce, drugi na kardiochirurgii. Obaj płacą składki i ryzykują, ale tylko ten drugi się wymądrza.
    • 6666q Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:12
      A nie sądzisz że tu chodziło o kasę, przelot śmigłowcem jest o wiele droższy, a
      polskie szpitale klepią biedę, kto by za to zapłacił. Pewnie jakby sytuacja
      wymagała to by poleciał śmigłowcem.
      Media to już nie maja z czego robić sensacji. Gdyby to nie był wypadek na
      skoczni to nikt by się nie zainteresował tym że nie mamy śmigłowców medycznych
      zdolnych do lotów w nocy.
      Popiepszon... są te nasze media.
      • hardy01 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 23:50
        Od kiedy to szpital płaci za transport? Pogotowie w Polsce jest finansowane
        przez państwo.
    • czesiekkk Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:13
      Gdyby to nie było takie tragiczne to byłoby śmieszne.
      Impreza masowa (ok.26 tys. kibiców), skoki rozpoczynają się po zmierzchu (ok.17)
      i co? okazuje się że taką imprezę nie zabezpiecza żaden śmigłowiec.
      Równie dobrze, ktoś mógł dostać zawału, poparzyć się racą, zostać zdeptanym
      przez napierający tłum i co wtedy, nic wtedy, do karetki zakopianką do Krakowa.
      • nad_morzem Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 22:31
        > Równie dobrze, ktoś mógł dostać zawału, poparzyć się racą, zostać zdeptanym
        > przez napierający tłum i co wtedy, nic wtedy, do karetki zakopianką do
        Krakowa.

wy tu jesteście popie..ni, czy tylko tak udajecie? ludzie z zawałami i
        poparzeniami nie jeżdżą z Zakopanego do Krakowa do szpitala, to nie XIX wiek.
        • hardy01 Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 23:51
          Ten pojechał. Myślisz, że uraz czaszkowy może mieć tylko skoczek?
    • genyo Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczka .. 22.01.07, 22:20
      to jest tylko jeden jedyny smiglowiec przystosowany do nocnych lotow i w dodatku
      w Warszawie? To moze trzeba bylo uzyc F-16, do czegos by sie przydaly a jest ich
      wiecej. A tak w ogole, to jezeli organizuje sie taki zawody, w ktorych ryzyko
      jest duze, to smiglowiec powinien czekac na miejscu gotowy do lotu, niezaleznie,
      czy bedzie wypadek, czy nie.
      • rydzyk_fizyk Użycie F-16 byłoby wskazane 22.01.07, 23:00
        znalazłoby się pare celów w stolicy odpowiedzialnych za to że nie ma jednego śmigłowca sanitarnego w Tatrach
        • hardy01 Re: Użycie F-16 byłoby wskazane 22.01.07, 23:52
          Śmigłowiec jest... ale mu nie wolno.
    • jjjupiter Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczka .. 22.01.07, 22:21
      wydaje mi sie ze akurat w tej sprawie zrobili i robia wszystko co
      mozliwe-trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienie skoczka
    • oizo ukarać tego kto wymyślił ten przepis... 22.01.07, 23:11
      Nie potrafię... robię wszystko żeby zrozumieć takie coś ... ale nie umiem...
      niech mi ktoś wyjaśni jak jakiś przepis może zabronić pomocy poszkodowanemu ? co
      takiego stało by się gdyby ratownicy owym sokołem przetransportowali
      poszkodowanego ? jeżeli ten śmigłowiec stał w zakopcu ... jeśli ratownicy
      chcieli... jeśli sytuacja wymagała jak najszybszego przetransportowania... jeśli
      dodając te wszystkie czynniki ... można było to zrobić... to ja tu i teraz
      oskarżam odpowiedzialnego za wprowadzenie jakiegoś przepisu który przeszkodził
      transportowi Mazocha o działanie na szkodę poszkodowanego !!! Byłem dziś na
      kilku forach czeskich, głupio mi było czytać to co tam wypisują o Nas (szkoda że
      decyzje kilku kretynów rzuca światło na cała Polskę i musze pisać "nas").Mają
      usprawiedliwienie, to przecież Ich rodak ucierpiał... maja prawo mieć pretensje,
      gdyby odpukać stało się coś takiego komuś z Polaków za granica pewnie połowa
      polaków z tasakami leciała by na sąsiadów (oczywiście tylko na forum, bo tu
      można się anonimowo wykrzyczeć i zbluzgać każdego).
      Tęsknie za sytuacjami gdy w tak przykrych wypadkach wszyscy mogą patrzeć w
      lustro po wszystkim... napewno jest mnóstwo osób które zachowały się
      wyśmienicie, zapewne lekarze robią co w ich mocy i uda im się wyleczyć
      Mazocha... pewnie osoby które uczestniczyły pośrednio i bezpośrednio w
      transporcie tez dały z siebie wszystko ... jednak znalazł się ktoś kto wymyślił
      przepis że człowieka w stanie krytycznym gdy jest ciemno nie można
      przetransportować zakopiańskim Sokołem... bravo
      • amzw Re: ukarać tego kto wymyślił ten przepis... 22.01.07, 23:42
        Fakt że to paranoja że nie mamy śmigłowców, że mamy idiotyczne przepisy itd.
        Nihil novi. Tyle ze w tym akurat przypadku rodzaj transportu nie miał wpływu na
        stan zdrowia Mazocha (tak się w każdym razie wydaje) - nie miał robionych
        żadnych zabiegów, tylko badania. Z resztą ja tam się nie znam, może wiatr
        faktycznie był taki że sokołem rzucałoby na wszystkie strony?
        Jesli zas chodzi o Czechów to cóż, oni raczej skorzystają z każdej okazji żeby
        nam dokopać. Jak w sobotę grzebałam w czeskich forach i serwisach internetowych
        w poszukiwaniu jakis aktualnych informacji to była tam kompletna cisza, jedyne
        wpisy jakie sie pojawialy były po polsku. Teraz wrze, ciekawe dlaczego? Bo
        Małysz, bo Tajner, bo dziennikarze, bo karetka, itd itp. Ciekawe BTW jak jest
        wyposażony szpital w Harrahovie
    • pirulo Re: Dyrekcja szpitala: transport czeskiego skoczk 22.01.07, 23:16
      E tam życie od razu... Jak by jeden misiek był głodny to by polecieli bez wahania!

ciekawy link
    • mugino helikoptera nie bylo bo Pis wolal dac te kase na.. 22.01.07, 23:50
      swiatynie opatrznosci,kolejny bezsensowny moloch..i na sponsorowanie poszukiwan
      ukladu i agentow w kazdym zakamarku polski,a gdzies ma bezpieczenstow polakow i
      jak widac nie tylko....ich...zreszta jak polowa narodu nie ma 5 klepki to nie
      ma co sie dziwic ze w takim kraju zyjemy
    • woiteq Tylko jeden śmigłowiec 22.01.07, 23:58
      Jak to mozliwe, że w Polsce jest tylko jeden śmigłowiec przystosowany do lotów nocnych. A jeśli już, to dlaczego stacjonuje on w Warszawie? Dlaczego Sląsk nie ma takiej maszyny - chyba to jest najniebezpieczniejszy region w kraju, choćby ze względu na koncentrację ludności. Łatwiej byłoby dolecieć do Zakopca np z Katowic, czy Krakowa. Czy naprawde ministrom nie wystarczy, że ich wozi do domciu stołeczna policja (wiadomo, jak to moze się skończyć). Muszą latać helikopterami, jak ich brzuszek rozboli po rzadowej imprezie??
      • xaliemorph Re: Tylko jeden śmigłowiec 23.01.07, 00:29
        Bo u nas nie ma równości. Są równi i równiejsi, choćby niewiadomo jakie slogany
        ekipa rządząca prawiła.
        • tuor Re: Tylko jeden śmigłowiec 23.01.07, 01:13
          Czytajcie ze zrozumieniem! Jest śmigłowiec w Zakopcu. Taki do nocnych lotów.
          Tylko jakiś inteligent uchwalił takie prawo, że nie można go było uzyć.
          • xaliemorph Re: Tylko jeden śmigłowiec 23.01.07, 02:50
            To też piszę przecież. Bo gdyby coś się stało pierwszemu kaczkowemu IV RP to
            nagle sytuacja awarajna by pozwoliła lecieć śmigłowcowi.
          • anders76 Re: Tylko jeden śmigłowiec 23.01.07, 03:11
            Popierm apel o dokladne czytanie.Helikopter mozna bylo uzyc i to w najlepszy
            mozliwy sposob, jak chcieli ratownicy, tzn. do transportu z miejsca wypadku do
            drzwi wlasciwego szpitala. Tylko, ze decyzje podejmowal niekompetentny medycznie
            becwal a nie ratownik a najlepiej kompetentny lekarz. Zastosowano technnike jak
            najszybszego pozbycia sie klopotu a nie najszybszego i najlepszego transportu. A
            wiatr nie byl przeszkoda.
            Po takim urazie nawet do zakopianskiego szpitala powinno sie leciec a nie jechac
            karetka. Jezeli jechac to 20 km na godzine zwalniajac na wybojach.
            Przy zabezpieczeniu zyciowych funkcji na miejscu wypadku czynnik pospiechu
            zanika, powstaje problem unikniecia obrazen w czasie transportu i tutaj droga
            powietrzem jest najlepsza.
            Nie jest tez sensowne trzymanie helikoptera "pod para" na skoczni, ale byloby
            rozsadnym zabezpieczenie kilkuminutowej gotowosci startowej gdy odbywaja sie
            imprezy wysokiego ryzyka.
            Znane najblizsze helikoptery sanitarne w Niemczech i Norwegi maja parominutowa
            gotowosc startowa i transport powietrzem odbywa sie wedlug kwalifikacji
            medycznych a nie organizacyjnych. Kazde podejrzenie urazu wielonarzadowego, a
            takie bylo, MUSI tam byc transportowane powietrzem, nawet jak karetka dojedzie
            szybciej. Znowu jakis inteligentny inzczej bierze sie za wynajdywanie prochu i
            otwieranie dawno otwartych drzwi.
            Poza tym w normalnych warunkach ekonomiczych i organizacyjnych koszty transportu
            sa calkowicie porownywalne bo helikopter jest szybszy po prostu, przcuje krocej.
            Tak samo transport powietrzem daje wieksza przezywalnosc i mniejsze koszty leczenia.
            A tam umieja liczyc.
            Nie wiem jak szybko mozna przeleciec ta trase Zakopane - Krakow, ale bez
            miepotrzebnego zatrzymywania sie w Zakopanym ranny bylby na swoim miejscu w
            Krakowie duzo ponizej godzimy od momentu wypadku i na pewno w lepszym stanie.
            Na dzisiaj obowiazuje pomoc specjalistyczna na miejscu wypadku (zaloga
            helikoptera ma kompetentnego lekarza) i transport bezposrednio do stosownego
            osrodka. Wszystko inne jest mydleniem oczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka