sagaris1 Ech, szkoda gadać... 25.01.07, 13:52 Przecież to są nasze pieniądze. Jeszcze trochę i zaczną przeznaczać środki z naszych emerytur na budowę innych dziwacznych pomysłów: tutaj jakieś muzeum, tam pomnik, a jeszcze gdzie indziej mauzoleum. Jak to fajnie, że mamy akurat dobrą koniunkturę, a skutki rozrzutnej polityki naszych rządzących odczujemy dopiero za parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 13:53 jawny skandal, dlaczego z pieniędzy należących do całego społeczeństwa finansować coś co zadowoli tylko niekrórych . Ja zgłaszam zdecydowany sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
borowik1 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 13:53 i bardzo dobrze, w koncu pieniądze pójdą z funduszu dla emerytów, a polscy emeryci bardzo lubią wspierać kościół Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski 100 mln zł dano dla Muzeum Żydów bez hałasu 25.01.07, 13:54 Na budowę Muzeum Żydów w Warszawie przeznaczono: - 40 mln + wartość działki - z budżetu Warszawy - 40 mln - z budżetu państwa - 20 mln - z budżetu organizacji finansowanych z budżetu Nikt jakoś nie podnosił wrzasku o wydawaniu niepotrzebnie publicznych pieniędzy na pamięć o narodzie którego ponoć u nas nie ma (spis powszechny: 3000 żydów). Idę o zakład że znaczącą część muzeum stanowić będzie rola Polaków (finansujących tę hucpę) w antysemityźmie i holokauście. Dodatkowa ciekawostka: Fundacja Muzeum Zydów która "zebrała" powyższe składki musiała korygować swój statut aby te pieniądze były legalnie przekazane. Ciekawostka II: decyzje o dofinansowaniu podjął Lech Kaczyński, tak obecnie poniewierany przy okazji Bazyliki. Odpowiedz Link Zgłoś
milseog jesli nie widzisz roznicy... 25.01.07, 13:59 ... miedzy muzeum upamietniajacym systematyczna zaglade narodu i jedna z najwiekszych tragedii w dziejach ludzkosci a molochem, ktory powstaje po nic, bo kosciol jest w Polsce na kopy, to jestes zwykly kiep. przemysl sprawe jeszcze raz i wroc. Odpowiedz Link Zgłoś
arturjort Re: 100 mln zł dano dla Muzeum Żydów bez hałasu 25.01.07, 13:59 Kim ty jesteś? kosciołów katolickich jest tak wiele że kolejny czy aby napewno jest potrzebny? a muzeów..? i ja sie godze na dotowanie takich miejsc ale kościołów już Dość tak czy tak nie z FUS to okradanie zwykłych obywateli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
solemijo22 Re: 100 mln zł dano dla Muzeum Żydów bez hałasu 25.01.07, 14:26 Gościu to ,ze dali tam na jakis żydów to znaczy,że muszą brac dalej nie swoje na inne cele/"cuda"bazyliczne czy jakies tam ???? A może juz dosyc!!!Dlatego czarne darmozjady tak nienawidza Owsiaka bo on przez swoja "orkiestre..." i inne dzialania potrafi cos dawac-duzo dawac.Oni umieją przez wieki tylko wyciagac swoje tłuste,lepkie łapy po nie swoje.Nic nie potrafią tylko dalej potrafia sciemniac i oglupiac swoje owieczki-przepraszam nie owieczki ,ale barany.Dzieki bogu juz nie jestem od dawna w tej organizacji koscielnej bo mam ja wiadomo gdzie,ale krew mniw zalewa,jak ktos wyrzuca moje pieniadze !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pepe900 Kosciol=Oszolom religijny=Rzad=Zlodziej 25.01.07, 13:54 kurestwo kosciola i ekipy rzadzacej osiagnelo apogeum mam nadzieje ze narod ich rozliczy za bezczelne okradanie Polakow i oddaca wszystko co do grosza Odpowiedz Link Zgłoś
yohanan Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 13:55 Brak słów... Brak cenzuralnych słów. Nie miałbym nic przeciwko, gdyby oddali na to swoje diety, ale pieniądze z ZUS ??? Chciałbym napisać, co o nich myślę, ale przy dzisiejszej definicji wolności słowa mogli by mnie zamknąć. Na pohybel ....synom !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
artoo77 Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 13:58 A może tak będzie ładnie: CHWDPOPIS!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk 3 mld zadłużenia ZUS, więc co tam głupie 40 mln 25.01.07, 14:01 To kropla w morzu długów, więc o co chodzi? ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
aor Złodzieje 25.01.07, 14:31 Złodzieje z sejmu okradają ludzi, niech sie sami katole na to dołożą i ta banda posłów i senatorów bogobojnych, nierobów od siedmiu boleści. III świat, III świat, III świat. Odpowiedz Link Zgłoś
kaya333 to jest SZCZYT!!! 25.01.07, 13:57 gdzie my żyjemy?? Okrada się tu ludzi w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Gratulacje!!! Zabrac "bogatym"emerytom i dac na 25.01.07, 14:00 "biedny" kosciol! Przynajmniej beda sie kaczory mialy gdzie modlic jak ich narod wyp......i!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: to jest SZCZYT!!! 26.01.07, 17:07 Żyjemy w katolandzie,Iranie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
passer-by Dlaczego??? 25.01.07, 13:58 Mamy Jasną Górę. Czy to ona nie wystarcza? DLACZEGO WSZYSCY Polacy, bez względu na światopogląd mają finansować kolejny kościół? Dobił mnie fakt, że pieniądze na jego budowę pochodzą z ZUSu. Czy szary obywatel może SKUTECZNIE wyrazić sprzeciw wobec decyzji parlamentu? Proszę o podpowiedź. Chętnie skorzystam! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Dlaczego??? 25.01.07, 14:02 moze! Nie wybierac dupkow po raz drugi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus skretyniałe sqrwysyństwo 25.01.07, 14:01 pier...niętych (p)OSŁÓW z Wiejskiej nie ma sobie równego... we wszechświecie... :| Wszystko już zostało powiedziane: i że paranoja, i że schizofrenia, i że obsesje.... Tego nawet integryzm muzułmanów by nie wymyślił - a tu, proszę, garstka rozfanatykowanych oszołomów rozpieprza podstawy państwa! W imię czego ??? że pozwolę sobie na to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Wstydze sie 25.01.07, 14:03 1. Wstydze sie za glupote i brak wyobrazni naszych przedstawicieli 2. Wstydze sie za glupote i brak wyobrazni moich wspolobywateli ktorzy naszych przedstawicieli wybrali. 3. Wstydze sie za konformizm, sluzalczosc i brak wyczucia co mozna a czego nie mozna w tym biednym i zniszczonym kraju. A swoja droga: gdyby Sejm Czteroletni nie gawedzil lat czterech lecz np. pol roku i zamiast zajmowac sie klotniami o sprawy zasadnicze, rozwiewaniem watpliwosci ciemnych i wstecznych jak rowniez opatrznoscia zajal sie jedynie konstytucja, reforma panstwa i jego sil zbrojnych to najprawdopodobniej zaborow by nie bylo. A tak Opatrznosc sie zemscila. Opatrznosc nie lubi glupcow pozbawionych kontaktu z rzeczywistoscia i wyobrazni. Ani najwidoczniej tych ktorzy ich wybieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
clandestino Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:03 SKandal!!! totalny brak szacunku dla ludzi o innym światopoglądzie lub wierze. pieniądze w funduszu są wypracowane przez ludzi niezależnie od ich przekonań!!! Skandal i średniowiecze Odpowiedz Link Zgłoś
solemijo22 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:04 Wspaniale!!! Nastepne, też i moje pieniadze przeznaczane są na "nowozytna piramide Heopsa" poniewaz czarni i kilku oszołomów ma taka zachciankę.Czy w tym kraju nędzy i dziadostwa nie można juz przeznaczac pieniedzy na wazniejsze cele? A moze wierni i czarni/przy swoich olbrzymich fortunach/zrzucili by by się na ten cel ? Co za brak taktu i pazernośc kleru który praktycznie nic do skabu państwa nie wnosi bo tylko przez wieki tylko brał i szedl na łatwiznę Dlaczego ja mam sie dokladac do jakiejs gminy wyznaniowej .Tego juz nigdzie nie ma -moze tylko w kilku krajach islamskich-gdzie tak samo najwazniejsze jest jedynie "słuszne" wyznanie.W dużo bogatszych krajach czarni juz nie siegają po nie swoje bo juz dawno dostali po tych swoich lepkich łapach.Gdzie ja żyję !!! Odpowiedz Link Zgłoś
goglle Matko okradli ZUS! Umre z głodu na starość. 25.01.07, 14:04 Skandal skandal skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.agent odkujemy się 25.01.07, 14:06 Spoko, odkujemy się sprzedając trochę broni Sudanowi, Darfur czeka, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
mel4 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:06 Kur.......ludzie..!!!!!! Popier.......ich dokładnie...!!!! To w tym biednym kraju brakuje na wszystko..a te świry lekką ręką dotują bande nierobów..!!!! Won..!!!! z kraju..popaprańcy...! PRZEPRASZAM.. uniosłem się...ale jak można..no jak....??? Odpowiedz Link Zgłoś
pasoo Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:07 to się po prostu w pale nie mieści "... bo ja już w nic nie wierzę, jak mam wierzyć?? kiedy cały mój wysiłek przecieka im... wam przez palce!!!..." Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_rabbit Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:07 Talibowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus 460 ch..ozów... 25.01.07, 14:09 niechże sobie obetna ze swoich apanaży po pięć badyli i niech przeznaczą to na tę świątynię OPACZNOŚCI.... Będzie tego 27.600.000 PLNów rocznie... Jeżeli setka, równie przygłupawych senatorów zrobi to samo, dojdą do 40.000.000 i przekroczą plany o 100% rocznie....:| Z rzutu okiem wynika, że tego co polski kościół katolicki zdołał wykraść państwu, starczyło by pięć takich OPACZNYCH świątyń.... i jeszcze by im zostało - niemało :((( Odpowiedz Link Zgłoś
clandestino inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:09 możemy zainicjowac ruch obywatelski i złożyć pozew przeciwko tej decyzji do TK - kto się przyłączy. Będzie potrzebny dobry prawnik Odpowiedz Link Zgłoś
milseog wchodze w to! 25.01.07, 14:12 nie jestem co prawda prawnikiem, ale jestem gotow zbierac podpisy. w razie czego czekam na mail. robimy to! Odpowiedz Link Zgłoś
milseog wchodze w to! 25.01.07, 14:14 czekam na maila. chetnie bede zbieral podpisy. 100 tys. do zebrania to jest nic. Odpowiedz Link Zgłoś
cudaczek_wysmiewaczek Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:15 Ja na pewno. I spora część narodu. Nie powinnismy pozwolić na ten skandal. Trzeba zacząć działać! Odpowiedz Link Zgłoś
cudaczek_wysmiewaczek Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:20 Też mogę zbierać podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:20 clandestino napisał: > możemy zainicjowac ruch obywatelski i złożyć pozew przeciwko tej decyzji do TK > - > kto się przyłączy. Będzie potrzebny dobry prawnik To jest MYŚL!!! ... niestety, nie jestem prawnikiem :| Podpisuję natychmiast... i to obiema rękami :) I jeszcze: jak by to było cudownie, gdyby kościół musiał płacić podatki od nieruchomości..... Być może jest to jedyny sposób, żeby RP stała się krainą "mlekiem i miodem" płynącą... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaya333 ja też wchodzę 25.01.07, 14:22 zastanawiam się tylko czy zebranie odpowiedniej listy podpisów się uda organizacyjnie. Może jakies forum prywatne by trzeba zalozyc, zobaczymy ile sie osob zadeklaruje i pozniej jakos w okreslonym terminie i miejscu podpisac sie.. Odpowiedz Link Zgłoś
cudaczek_wysmiewaczek Prywatne forum 25.01.07, 14:32 Dobry pomysł z tym prywatnym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:24 Wchodzę w to. mam kontakt z prawnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamo999 TK 25.01.07, 14:34 A nie pomyśleliście na przykaład dlaczego w tamtym roku nie wydano tych pieniędzy. Bo było by to niezgodne z prawem. Dlatego w tym roku fundacja która buduje świątynie zmieni status i wszystko gra. Jestem głeboko wierzący, ale taki zapomogi państwa też mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:34 " 1. Z wnioskiem w sprawach, o których mowa w art. 188, do Trybunału Konstytucyjnego wystąpić mogą: 1. Prezydent Rzeczypospolitej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady Ministrów, 50 posłów, 30 senatorów, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego, Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, Prezes Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich, 2. Krajowa Rada Sądownictwa w zakresie, o którym mowa w art. 186 ust. 2, 3. organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego, 4. ogólnokrajowe organy związków zawodowych oraz ogólnokrajowe władze organizacji pracodawców i organizacji zawodowych, 5. kościoły i inne związki wyznaniowe, 6. podmioty określone w art. 79 w zakresie w nim wskazanym. 2. Podmioty, o których mowa w ust. 1 pkt 3-5, mogą wystąpić z takim wnioskiem, jeżeli akt normatywny dotyczy spraw objętych ich zakresem działania" Więc generalnie spokojnie. Nie ma czegoś takiego jak skarga obywateli na niekonstytucyjność ustawy(jedynie na podstawie art.79,ale to inna bajka) Najlepiej gdyby uczyniła to grupa posłów spośród tych którzy byli przeciw(pewnie SLD). Moźe ewentualnie inny kościół lub związek wyznaniowy, który jest pokrzywdzony,ale jest wątpliwość czy TK przyjmie taką skargę z przyczyn formalnych(brak legitymacji). Najlepiej zaapelować do posłów SLD niech się zbiorąś w liczbie 50 i zaskarżą... Odpowiedz Link Zgłoś
clandestino Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 14:49 własnie chciałem uniknąć sytuacji upartyjnienia takiej inicjatywy. to miałoby być czymś w rodzaju oświeceniowego zrywu i domagania się swoich konstytucyjnych praw równości obywateli. walka z lekceważeniem przez władzę. może powinniśmy założyć osobny wątek, albo jakieś forum, następnie zawiązać stowarzyszenie czy coś w tym rodzaju. skoro ilus tam obywateli może wystapić z inicjatywą ustawodawczą to nie można złożyć skargi na jakąś ustawę. kontakt ze mną clandestino@gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: inicjatywa obywatelska do TK 25.01.07, 16:35 Możemy pisać do Rzecznika Praw Obywatelskich, w takiej sytuacji to już jego obowiązek, żeby taką skargę dużej grupy obywateli pchnąć wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 40 mln odszkodowania za pokalanie wielguśnej 25.01.07, 14:09 postaci naszego kochanego kościoła rzymskokatolickiego. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: 40 mln odszkodowania za pokalanie wielguśnej 25.01.07, 14:12 Za ukrzyżowanie Tw.Biskupa Wielgusa , naród musi zabulić. Tylko słuchacze radia maryja są zwolnieni, bo oni murem stanieli po stronie agneta Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Polska teokracja. Polactwo. 25.01.07, 14:10 Ciesze sie, ze nie mieszkam juz w tym kraju. Czytajac coraz to nowe wiadomosci o skandalach, aferach i oszustwach, coraz bardziej upewniam sie w swoim zamiarze zmiany obywatelstwa. W kazdym kraju sa afery - ale to, co sie dzieje w Polsce, szczegolnie ostatnio, wystawia Polakow na posmiewisko na forum swiatowym. Ludzie strzepia jezyki krytykujac rzad, ale momencik - kto ten rzad PiSowo-Lpr-owo-Samoobronowy wybral? Narod. Demokratycznie wybrany rzad jest lustrem dla spoleczenstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Katolicki sejm 25.01.07, 14:13 okradł katolików utrzymujących ZUS. Ale z katolikami zawsze tak jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny socjopata czy dezOrientowany psychopata ?????????? 25.01.07, 14:44 My tez sie cieszymy ze nie mieszkasz w tym kraju. Zboczencow sexualnych nam tutaj nie potrzeba. A powiesz czytelnikom ty zmieniajacy pseudonimy psychopato jak byles szkolony w Moskwie? a powiesz jakie antyPOLSKIE i antyKATOLICKIE posty zamieszczales pod innymi pseudonimami, np. obraza uczuc religijnych? Co sie stalo zboczencu ze znow sie pojawiles na forum? Policja przegonila z kibla publicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
solemijo22 Re: socjopata czy dezOrientowany psychopata ????? 25.01.07, 14:50 Jesteś chory !! Chory jak Ci oszołomowie z sejmu.Głupi,ale nie cwany ,jak Ci twoi czarni szamani od nowej światyni.Nie jesteś owieczką,ale baranem.Cześc- szkoda czasu na takiego głupola jakim jesteś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny solemija dolozyl socjopacie ;-)))))))))))))))))))) 25.01.07, 16:07 widzisz sociopato jak ci solemijo dolozyl? gdyby dla wszystkich chorych psychicznie antyKATOLIKOW zrobiono osobne forum byloby jeszcze zabawniej. solemijo, a probowales stosowac rozpalony do czerwonosci pogrzebacz na twoja chorobe? ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: socjopata czy dezOrientowany psychopata ????? 25.01.07, 17:11 Ekumeniczny to czarny/KK/stad ta zacieklosc.Walczy o swoje/to nazywa sie u nich powolaniem/Pytanie tylko do czego ? odp;zeby krasc i zerowac na glupich /baranach/ Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: socjopata czy dezOrientowany psychopata ????? 26.01.07, 17:12 Ekumend nam tu nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
cudaczek_wysmiewaczek Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:11 Czy spora część narodu, bardzo temu przeciwna, może jakoś skutecznie zaprotestować? Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny oto jak mozesz zaprotestowac ;-))))))))))))))))))) 25.01.07, 14:46 wracaj do kibla i pozmywaj wasze zboczone, kompromitujace, niegodne czlowieka napisy ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 A te 40 mln zł dla oszukanych przez Solidarnosć? 25.01.07, 14:12 A ci co zostali wystawieni do wiatru przez Solidarnosć , której "etos" miał służyć ludziom ciężkiej pracy , a służy nygusom i cwaniakom. O tych oszukanych Sejm nie pomyslał ? Ucieczka od etosu Solidarnosci do ordynarnego politykierstwa jest widoczna na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Talibowie atakują 25.01.07, 14:14 Niech amerykańskie F16 bombardują to siedlisko religijnych fanatyków Podaje namiary: Warszawa ul Wiejska Odpowiedz Link Zgłoś