Dodaj do ulubionych

Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjach

06.02.07, 08:18
Paweł, miałeś rację. Ale dlaczego dopie..łeś sie do Krakowa jak to samo jest w całej Polsce?
Obserwuj wątek
    • jeshua Swietny pomysł 06.02.07, 08:20
      To przecież jest rozwiązanie problemów finansowych policji. Nie trzeba sięgać do budżetu, który przecież służy do finansowania budowy świątyń.
      • sumienie.lk W Łodzi stosowali pavulon, a policja..? 06.02.07, 08:29
        Może ustawiali lipne znaki drogowe (np. pierwszeństwo przejazdu zamiast ustąp
        pierwszeństwa przejazdu), a potem wystarczyło niedaleczko zaparkować holownik i
        spokojnie poczekać.
        • kszynka Re: W Łodzi stosowali pavulon, a policja..? 06.02.07, 10:53
          sumienie.lk napisał:

> Może ustawiali lipne znaki drogowe (np. pierwszeństwo przejazdu zamiast ustąp
          > pierwszeństwa przejazdu), a potem wystarczyło niedaleczko zaparkować holownik
          i
          >
          > spokojnie poczekać.

żeby obyło się bez ofiar śmiertelnych proponuję, kilka metrów wcześniej
          postawić ograniczenie do 40 ;-)
    • corradocatani Tak jest wszędzie, wielkie halo. 06.02.07, 08:22
      • fraglesi67 Dokładnie! Kolega mówił mi o tym już.... 06.02.07, 08:46
        ...parę lat temu. Też mi nowina!
      • jola_z_dywit6 W Olsztynie jest największa mafia. !!!! 06.02.07, 11:54
        Korupcja na styku policja pomoc drogowa jest oczywista.
        I schemat analogiczny były milicjant ,obecna policja.
        Mogę zeznawać w sprawie tych zdarzeń.
        • c.rayback Re: W Olsztynie jest największa mafia. !!!! 06.02.07, 13:09
          A jak tam u was w Chamooborze?Oddaliscie juz okradzionym przez Wodza rolnikom
          kase?Moze w tej sprawie pozeznawaj Slonko :).
      • blue911 Re: Tak jest wszędzie, wielkie halo. 06.02.07, 13:29
        Proponuje zainstalowac sygnaly swietlne takie zeby dla obu najezdzajacych do
        skrzyzowania palilo sie zielone swiatlo. Czysty zysk! LOL
        Jak sie bawic to hucznie.
      • dubiduu Re: Tak jest wszędzie, wielkie halo. 06.02.07, 14:23
        No to może najwyższy czas się za to wziąć a nie gadać, że tak jest wszędzie!
        Czy to Twoim zdaniem załatwia sprawę? Wszyscy jesteście wielkie mądrale....
    • nemo_omen Kolejna afera jak w Łodzi 06.02.07, 08:22
      A może tutaj policjanci ustawiali jakieś słupki na drodze, lub stosowali inne
      środki (tak jak tamci pavulon)
    • albrecht_kalb Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjach 06.02.07, 08:25
      Ojejejej co za news, moj Boze, Ameryke odkryli. A Pan dziennikarz slyszal o
      skanerach do odsuchiwania czestotliwosci policyjnych?? Jakies 1000 PLN
      kosztuje. Dupny artykał :( Jak to sie mawia, masz dowody, idz do prokuratury.
      A to ze odpalaja :ruchaczom" kase, no coz , to Polska Panie, tu sie trudno
      oddycha :(
      • insp Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 07.02.07, 04:54
        > A Pan dziennikarz slyszal o
        > skanerach do odsuchiwania czestotliwosci policyjnych??

No, znalazl sie madrala.
        To jak sie zdarzy wypadek, to swiadkowie albo uczestnicy wypadku natychmiast
        szukaja policyjnej radiostacji, aby przez nia zlozyc zawiadomienie ?
    • basia Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 08:31

dziennikarze budza sie jak misie ze snu zimowego - pelne zaskoczenie- policja ma uklady z firmami holowniczymi....cos takiego..
      • inka117 Re: Firmy holownicze ... 06.02.07, 08:53
        Ktoś musi wykonać usługę w zakresie pomocy drogowej i potrzebujący nie
        interesuje się "układami".Jeżeli jest źle - to jak porawić,aby było dobrze? Z
        reguły nie ma cudownej recepty.Nie jest to problem regionalny ale krajowy i trwa
        od bardzo dawna.Dziennikarze "Ameryki nie odkryli",ale mogą na ten temat pisać.
    • radiomaryja1 prawda, ale... 06.02.07, 08:49
      tak jest w całym kraju, kiedyś to ścigano, teraz za dornoty jest zamiatanie pod dywan...
    • lubelski39 Tak samo jest w Wawie 06.02.07, 08:58
      Tak samo zachowuje się policja w Warszawie. Po kolizji policja przystąpiła do
      ustalania przebiegu kolizji, orzekania winy i wystawiania mandatów dopiero po
      usłyszeniu jaka jest decyzja co do holowania. Rezygnacja z holowania lawetą
      która przyjechała tuż przed radiowozem i wybranie assistance-a kosztowało nas
      maksymalny mandat. Według gościa z lawety assistance to "kara" za nie wybranie
      umówionej lawety. Zwykle za tego rodzaju stłuczkę policjant orzeka 200 zł...
      nam wręczył świstek na 500 zł.
      • h5n1_kaczory Teraz 500 zł, a po zmianach będzie 1000 zł 06.02.07, 13:30
        mandatu. Bo tylko podwojenie wysokości mandatów spowoduje poprawę
        bezpieczeństwa na drogach :)))
    • tralala31 łowcy blach 06.02.07, 08:59
      • h5n1_kaczory Re: łowcy blach 06.02.07, 13:39
        Jasne afera, zorganizowana mafia w policji... koń by się uśmiał. Takie same
        grupy przestępcze działają w każdym szpitalu, gdzie trzeba dać lekarzowi w łapę
        by przyśpieszyli termin operacji, w każdym urzędzie gminnym czy powiatowym
        gdzie za wydanie pozytywnej dla nas opinii (kilka róznego typu dokumentów
        potrzebnych np. do wybudowania domu) też trzeba dać w łapę urzędnikowi. W tym
        kraju wszystko się kupuje zaczynając od pewności, że zdamy egzamin na prawo
        jazdy, a kończąc nawet na przegranych sprawach w sądach, gdzie biorą wszyscy i
        prokurator i sędzia i kilkunastu biegłych.

Polska to piękny kraj...
        • op_par Re: łowcy blach? 07.02.07, 09:21
          Co za chamskie porównanie!
          Przecież "stukniętego" ktoś musi ściągnąć.
          Kto sam jest kanciarzem posądza o to wszystkich wokół!
          Nie żyjemy w jeszcze w Kryminalandii tylko w Polsce, gdzie większość
          zdecydowana to porządni ,życzliwi i uczciwi ludzie. Wśród takich przynajmniej
          żyję w Szczecinie.
      • tralala31 Re: łowcy blach 06.02.07, 14:14
        a giewu podłapała moje hasło!

www.cotynato.prv.pl
    • leonekrs Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 09:17
      W Rzeszowie prawdopodobnie to samo. A kolesie z wezwanej firmy holowniczej za
      pół godziny roboty potrafią wystawić na rachunku dla PZU 2500zł.
      Muszą mieć na "drobne wydatki" prawda?
    • e._ Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:25
      No nie mogę, ale "rewelacja".
      Odgrzewane kotlety i tyle, wielka mi sensacja.
      Chyba o problemach równie powszechnie znanych i oczywistych jak ten powinno się
      pisać w nieco inny sposób zwłaszcza, gdy dotyczą całej Polski i trwają
      przynajmniej od 20 lat, bo od tylu jeżdżę samochodem po całym kraju i widzę...
      • k_r_m Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:32
        e._ napisała:

> No nie mogę, ale "rewelacja".
        > Odgrzewane kotlety i tyle, wielka mi sensacja.

oczom nie wierzę, większość osób na tym forum krytykuje autora artykułu za to,
        ze go napisał, chyba sami policjanci i laweciarze tu piszą w tym momencie,
        co z tego jeśli nawet ten proceder trwa od 20 lat, bardzo dobrze, że wreszcie
        się zabrali za ukrócenie tego draństwa, ale jak widać tu na forum wielu to się
        nie podoba!
        • h5n1_kaczory Bo najwłatwiej złapać kilka płotek i robić 06.02.07, 13:52
          propagandę, że to nie są płotki, tylko rekiny!
          O grubych aferach jest cicho i będzie cicho. Taka jest ta nasza szara
          rzeczywistość.
          A propo policjantów to Dorn obieacał im podwyżki... i na obiecankach się
          skończyło. Lekarze odstali po 500zł już w tamtym roku, w tym roku pieniądze dla
          nauczycieli wywalczył Giertych, a obiecane podwyżki dla policjantów pójdą
          prawdopodobnie na ratowanie zadłużonych szpitali...
          • doktor_borsuk Re: Bo najwłatwiej złapać kilka płotek i robić 06.02.07, 15:01
            a propos propagandy:) widziales te podwyzki dla nauczycieli? to sie nazywa
            propapganda wlasnie:)
            pozdro
    • c.bolek Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:49
      To chyba powszechne. Mieszkam w innym mieście wojewódzkim i miałem 2 lata temu
      stłuczkę. Zadzwoniłem po policję i przyjechała po 20 min. a po 5 min przyjechała
      już pomoc drogowa, która "przypadkiem" przejeżdżała tamtędy :-)
      • bisza Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 11:50
        Eeee...

Allegro i haslo AR-108.
        Ten skaner obsluguje wiekszosc czestotliwosci, w tym i policyjne.

Poprostu laweciarze wiedza gdzie stac i co sluchac:)

To co w artykule jest opisane, to glebsza sprawa, ale i tak widac, ze tnie sie
        jeleni:)

Tu nie chodzi o holowanie. Tu chodzi o dostarczanie samochodu do naprawy do
        konkretnego warsztatu. A to to juz jest zerowanie na ludzkiej glupocie.
        Przeciez jak mam naprawiac samochod, to robie go tam gdzie chce, a nie tam gdzie
        mnie holownik zawiezie. Ale jak idzie z OC lub AC to czesto wlasicielowi jest
        wszystko jedno, gdzie naprawia, byleby bezgotowkowo, szybko i dobrze. I tu
        pojwia sie jeszcze jeden przekret - ustawieni rzeczoznawcy dopisujacy na koszt
        ubezpieczyciela lipne straty - a co za tym idzie wieksze niz szkoda
        odszkodowania. Nie wspomne juz o kantowaniu klienta, ktoremu wmawia sie, ze
        zalozono czesci nowe (bo tak mialo byc zgodnie z wycena ubezpieczyciela) a
        zalozono uzywane, o ile nie wyklepane:)

Podsumowujac - trzeba byc czujnym jak pies podwojny, bo inaczej po dpuie dostaje
        sie z kazdej strony!!!:)
        • sceptyk44 brawo bisza. nie holownik a warsztat szuka jeleni 06.02.07, 15:25
          Zagniótł mi kiedyś człowiek zderzak. Renomowany dealer nie ukrywał o co chodzi:
          mam podpisać, a oni już się zajmą resztą. Skończyło się tak: za naprawę
          zapłaciłem 400 PLN (to co niezbędne), dostałem z ubezpieczenia 1100 PLN,
          a "autoryzowany" warsztat wycenił robotę na 3000 PLN, które miał sobie wziąć z
          ubezpieczenia. Tak trzymać, a nie pozbieramy się ze składkami.
    • melwins Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:51
      nowina czy nie nowina bardzo dobrze ze temat jest w koncu ruszony !!!! ciekawe
      co powie dzis pan Dorn ? czy to tez bedzie podobnie jak z "blue taxi" nic
      wielkiego ?
    • lmblmb W USA jest jeszcze gorzej. 06.02.07, 09:54
      login.gazeta1 napisała:

> Paweł, miałeś rację. Ale dlaczego dopie..łeś sie do Krakowa jak to samo jest w
      > całej Polsce?

W USA jest tak samo: kolega zamówił "towera" i nagle sytuacja z wątpliwej (a
      raczej jego winy) zrobiła się jasna: zawinił ten drugi.
    • takajednaania Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 10:09
      Też mi nowina! Od wielu lat wiadomo, że policjanci biorą "odpały" od
      współpracujących z nimi holowników.
    • luna-sol Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 10:30
      Oczywiście! W Warszawie jest to samo. Miałem kilka lat temu wypadek. Policjanci
      nakłaniali mnie do skorzystania z lawety. Samochód zepchnąłem na parking i
      zapytałem, czy nie może tam stać. Uznali, że zaśmieca (wóz był jeszcze na
      chodzie). Zapytałem, w jakim czasie muszę go sprzątnąć, powiedzieli, że jak
      najprędzej. Zapytałem, czy dostanę mandat, jak sprzątnę go za 3 godz.
      powiedzieli, że nie... Ale nadal naciskali: "Przecież jest laweta, więc po co
      kombinować. Na plecach go pan nie zabierzesz". Laweciarz z minuty na minutę
      robił się coraz bardziej agresywny. Miałem wtedy 5-letnie seicento, więc głąby
      nie wpadły na to, że mogę mieć assistance, które odstawiło mi wóz za darmo.
      Zanim przyjechało, jakiś przechodziń zainteresował się wozem i chciał go ode
      mnie odkupować. A ten głupi krawężnik (bo nie był to stróż prawa z prawdziwego
      zdarzenia) nie wytrzymał i rzucił "Ale dla władzy należy się jakaś prowizja z
      tego handlu"... Nie chcę nikogo krzywdzić, alee sądzę, że wśród policjantów
      niewielu jest normalnych. Wielu z nich to psychopaci i sadyści, mendy, ktore
      chcą iść na eemeryturę w wieku 35 lat itp. itd... Miałem w życiu kilka kontaktów
      z policją i tylko jeden pozytywny (zaznaczam, że nigdy nie miałem kłopotów z
      prawem poza mandatem za prędkość). Dobrze wspominał jedynie policjantów z mojego
      wiejskiego posterunku (może ziomków lepiej traktują). Poza tym spotkałem się
      jedynie z wymuszaniem łapówki: "po co panu punkty, niech się pan zastanowi, jak
      możemy to załatwić", chamskim traktowaniem (a jestem spokojnym gościem z wyższym
      wykształceniem i posturą yntelygenta)... Szkoda gadać. Buracki kraj, burackie
      obyczaje ;-(
      Ale nie myślę o wyjeździe, bo powodzi mi się całkiem, całkiem...
    • poszkodowany9 W Szczecinie handlują od lat ... i zarabiają 06.02.07, 10:35
      Byłem poszkodowany, samochód trzeba było odholować. Zamówiłem własny transport
      poza Szczecin i ten przyjechał (był za darmo w ramach AC). Policjanta
      poinstruowałem, a gdy pojechałem na obserwację, ten pies i tak zadzwonił do
      kolegi, odmówił wydania mojego samochodu mojemu holujacemu i pozwolił koledze
      odholowac mój samochód na parking strzeżony w Szczecinie. Zapłaciłem i za
      holowanie i za parking (nie było żanej ekspertyzy samochodu). Ci nieuczciwi
      gliniarze pracują w komisariacie niedaleko sądu przy Narutowicza i nie ma na
      nich bata. Można z nimi zadrzeć ale będą się mścili. Dlatego piszę z Arabii ;)
      • mataporypane Re: Nowy sposob liczenia czasu a la Policja 06.02.07, 10:49
        Byliśmy gotowi do zatrzymań jeszcze przed pielgrzymką Benedykta XVI-
        powiedział RMF FM funkcjonariusz z Biura Spraw Wewnętrznych Komendy Głównej.
        • kika841 A ja specjalnych pretensji do policji nie mam 06.02.07, 11:12
          Miałam poważne zderzenie z tirem, cudem uszłam z życiem nawet bez kontuzji, ale
          samochód był do kasacji. To było w Łodzi, prawie dwa lata temu. Policjanci też
          ściągnęli holowanie, ale ja byłam z tego rozwiązania bardzo zadowolona. Byłam w
          szoku, niezdolna do samodzielnego poszukiwania pomocy. Myślę, że takie sytuacje
          też się zdarzają, że "Klient" nie jest w stanie sam załatwić sprawy. Nie wiem,
          czy wzięli "dolę", mnie to finansowo nie obciążyło.
          • henio56 Łowcy Skór, też są tylko w Łodzi, he,he 06.02.07, 11:21
            przecież to normalka w skali całego kraju z tym holowaniem, skoro wiedzieli
            jeszcze przed wizytą papieża o tym procederze, to popełnili przestepstwo, ze
            wcześniej nie podjęto zdecydowanych kroków na zaniechaniu tego procederu wśród
            policjantów. Ta sprawa ma odwrócić uwagę od kirownictwa Policji a zwłaszcza
            byłego milicjanta Surmacza, który wozi się rządowymi limuzynami przy okazji
            łamiac wszelkie przepisy ruchu drogowego
            • ambrozja13 to trzeba ukrócić 06.02.07, 11:29
              dlaczego piszecie,że to normalka tak jak byście byli pogodzeni z tym łamaniem
              prawa. Przecież to nie legalne i jeżeli sprawa wyszła na jaw to trzeba ją szybko
              ukrócić!!! A swoją drogą to policjanci czują się wielkimi p a n a m i. Panie
              władzo,panie władzo,nie bądzmy śmieszni....
              • h5n1_kaczory Re: to trzeba ukrócić 06.02.07, 14:08
                słusznie zwrot "panie władzo" to relikt z czasów PZPR-u, teraz kiedy mamy IV RP
                policjanta wszędzie nazywa się "psem".
                Proponuje, żebyś ambrozjo13 przy najbliższej kontroli drogowej powiedziała z
                uśmiechem do pana władzy "dzień dobry psie, to ile tego mandatu?" :)))
    • j243 świetny pomysł 06.02.07, 11:35
      Przynajmniej zestresowany uczestnik kolizji nie musi się martwić o kwestie
      logistyczne.
    • maria10344 Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 11:39
      Tak jest pewnie nie tylko w Krakowie.Jak przyglądnąć się wypadkom,to najpierw
      jest holownik,póżniej karawan a na końcu pogotowie
    • to_ti A pałcą od tego podatek? 06.02.07, 11:57
      niech im naliczą za ubiegłe lata i każde zlecenie na spółkę z wymienionymi firmami

www.foto-tel.pl/
    • totalizator Powidzcie mi co jest w tym zlego.Przeplyw informac 06.02.07, 12:11
      Powidzcie mi co jest w tym zlego.Przeplyw informacji w businessie jest zawsze
      korzystny.
      • sluchacz3ki Dużo złego 06.02.07, 20:01
        Poczytaj forum zamiast głupio pytać.

Po pierwsze policjanci sa skorumpowani i uzależniają swoje opinie (choćby kto
        jest sprawcą) od współpracy z konkretnym (wskazanym) laweciarzem, który im płaci.

Po drugie kierowcy biorący udział w wypadku płacą niepotrzebnie za odholowanie
        grube pieniądze choć maja "własne" holowania - w ramach assistance.
    • wsba Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 12:12
      Przecież to jest tajemnica poliszynela, że tak się dzieje w całym kraju i już
      dawno powinni się za to zabrać
      • wsba Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:18
        Ale najpierw niech podniosą pensje policji, żeby nie musieli kombinować (ale
        pewnie i tak będą), (a podwyższenie pensji oznacza że wtedy my za to zapłacimy,
        podatnicy he he he - to może jednak niech tak zostanie, tylko żeby wszyscy
        policjanci z tego procederu mieli po równo he he he)
    • kajencja_wip Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 12:16
      "Łowcy blach" - to i tak brzmi dużo lepiej niż "łowcy skór" w Łodzi...nie sadzę,
      żeby opinia szacownego Krakowa ucierpiała tak, jak Łodzi. Ale to przecież Łódź
      zawsze była tm "najgorszym miastem Polski, bez zabytków, bez historii...".
      Niedobrze, nieładnie.
      • c.rayback Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 13:17
        Sorry,ale chyba jestes "bez mozgu,bez pomyslunku".
    • pether_23 Brawo PiS!! Polska się zmienia! 06.02.07, 12:20
    • fuchsgs Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:42
      OCZYWIŚCIE ŻE takie cos dzieje się w całej Polsce juz od nowej lepszej III
      Rzeczopospolitej CZYLI 1989 ROKU ale mi nowosć!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka