login.gazeta1 06.02.07, 08:18 Paweł, miałeś rację. Ale dlaczego dopie..łeś sie do Krakowa jak to samo jest w całej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeshua Swietny pomysł 06.02.07, 08:20 To przecież jest rozwiązanie problemów finansowych policji. Nie trzeba sięgać do budżetu, który przecież służy do finansowania budowy świątyń. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk W Łodzi stosowali pavulon, a policja..? 06.02.07, 08:29 Może ustawiali lipne znaki drogowe (np. pierwszeństwo przejazdu zamiast ustąp pierwszeństwa przejazdu), a potem wystarczyło niedaleczko zaparkować holownik i spokojnie poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: W Łodzi stosowali pavulon, a policja..? 06.02.07, 10:53 sumienie.lk napisał: > Może ustawiali lipne znaki drogowe (np. pierwszeństwo przejazdu zamiast ustąp > pierwszeństwa przejazdu), a potem wystarczyło niedaleczko zaparkować holownik i > > spokojnie poczekać. żeby obyło się bez ofiar śmiertelnych proponuję, kilka metrów wcześniej postawić ograniczenie do 40 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Dokładnie! Kolega mówił mi o tym już.... 06.02.07, 08:46 ...parę lat temu. Też mi nowina! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit6 W Olsztynie jest największa mafia. !!!! 06.02.07, 11:54 Korupcja na styku policja pomoc drogowa jest oczywista. I schemat analogiczny były milicjant ,obecna policja. Mogę zeznawać w sprawie tych zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
c.rayback Re: W Olsztynie jest największa mafia. !!!! 06.02.07, 13:09 A jak tam u was w Chamooborze?Oddaliscie juz okradzionym przez Wodza rolnikom kase?Moze w tej sprawie pozeznawaj Slonko :). Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Tak jest wszędzie, wielkie halo. 06.02.07, 13:29 Proponuje zainstalowac sygnaly swietlne takie zeby dla obu najezdzajacych do skrzyzowania palilo sie zielone swiatlo. Czysty zysk! LOL Jak sie bawic to hucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dubiduu Re: Tak jest wszędzie, wielkie halo. 06.02.07, 14:23 No to może najwyższy czas się za to wziąć a nie gadać, że tak jest wszędzie! Czy to Twoim zdaniem załatwia sprawę? Wszyscy jesteście wielkie mądrale.... Odpowiedz Link Zgłoś
nemo_omen Kolejna afera jak w Łodzi 06.02.07, 08:22 A może tutaj policjanci ustawiali jakieś słupki na drodze, lub stosowali inne środki (tak jak tamci pavulon) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalb Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjach 06.02.07, 08:25 Ojejejej co za news, moj Boze, Ameryke odkryli. A Pan dziennikarz slyszal o skanerach do odsuchiwania czestotliwosci policyjnych?? Jakies 1000 PLN kosztuje. Dupny artykał :( Jak to sie mawia, masz dowody, idz do prokuratury. A to ze odpalaja :ruchaczom" kase, no coz , to Polska Panie, tu sie trudno oddycha :( Odpowiedz Link Zgłoś
insp Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 07.02.07, 04:54 > A Pan dziennikarz slyszal o > skanerach do odsuchiwania czestotliwosci policyjnych?? No, znalazl sie madrala. To jak sie zdarzy wypadek, to swiadkowie albo uczestnicy wypadku natychmiast szukaja policyjnej radiostacji, aby przez nia zlozyc zawiadomienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 08:31 dziennikarze budza sie jak misie ze snu zimowego - pelne zaskoczenie- policja ma uklady z firmami holowniczymi....cos takiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: Firmy holownicze ... 06.02.07, 08:53 Ktoś musi wykonać usługę w zakresie pomocy drogowej i potrzebujący nie interesuje się "układami".Jeżeli jest źle - to jak porawić,aby było dobrze? Z reguły nie ma cudownej recepty.Nie jest to problem regionalny ale krajowy i trwa od bardzo dawna.Dziennikarze "Ameryki nie odkryli",ale mogą na ten temat pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 prawda, ale... 06.02.07, 08:49 tak jest w całym kraju, kiedyś to ścigano, teraz za dornoty jest zamiatanie pod dywan... Odpowiedz Link Zgłoś
lubelski39 Tak samo jest w Wawie 06.02.07, 08:58 Tak samo zachowuje się policja w Warszawie. Po kolizji policja przystąpiła do ustalania przebiegu kolizji, orzekania winy i wystawiania mandatów dopiero po usłyszeniu jaka jest decyzja co do holowania. Rezygnacja z holowania lawetą która przyjechała tuż przed radiowozem i wybranie assistance-a kosztowało nas maksymalny mandat. Według gościa z lawety assistance to "kara" za nie wybranie umówionej lawety. Zwykle za tego rodzaju stłuczkę policjant orzeka 200 zł... nam wręczył świstek na 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
h5n1_kaczory Teraz 500 zł, a po zmianach będzie 1000 zł 06.02.07, 13:30 mandatu. Bo tylko podwojenie wysokości mandatów spowoduje poprawę bezpieczeństwa na drogach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
h5n1_kaczory Re: łowcy blach 06.02.07, 13:39 Jasne afera, zorganizowana mafia w policji... koń by się uśmiał. Takie same grupy przestępcze działają w każdym szpitalu, gdzie trzeba dać lekarzowi w łapę by przyśpieszyli termin operacji, w każdym urzędzie gminnym czy powiatowym gdzie za wydanie pozytywnej dla nas opinii (kilka róznego typu dokumentów potrzebnych np. do wybudowania domu) też trzeba dać w łapę urzędnikowi. W tym kraju wszystko się kupuje zaczynając od pewności, że zdamy egzamin na prawo jazdy, a kończąc nawet na przegranych sprawach w sądach, gdzie biorą wszyscy i prokurator i sędzia i kilkunastu biegłych. Polska to piękny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
op_par Re: łowcy blach? 07.02.07, 09:21 Co za chamskie porównanie! Przecież "stukniętego" ktoś musi ściągnąć. Kto sam jest kanciarzem posądza o to wszystkich wokół! Nie żyjemy w jeszcze w Kryminalandii tylko w Polsce, gdzie większość zdecydowana to porządni ,życzliwi i uczciwi ludzie. Wśród takich przynajmniej żyję w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 Re: łowcy blach 06.02.07, 14:14 a giewu podłapała moje hasło! www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
leonekrs Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 09:17 W Rzeszowie prawdopodobnie to samo. A kolesie z wezwanej firmy holowniczej za pół godziny roboty potrafią wystawić na rachunku dla PZU 2500zł. Muszą mieć na "drobne wydatki" prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:25 No nie mogę, ale "rewelacja". Odgrzewane kotlety i tyle, wielka mi sensacja. Chyba o problemach równie powszechnie znanych i oczywistych jak ten powinno się pisać w nieco inny sposób zwłaszcza, gdy dotyczą całej Polski i trwają przynajmniej od 20 lat, bo od tylu jeżdżę samochodem po całym kraju i widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:32 e._ napisała: > No nie mogę, ale "rewelacja". > Odgrzewane kotlety i tyle, wielka mi sensacja. oczom nie wierzę, większość osób na tym forum krytykuje autora artykułu za to, ze go napisał, chyba sami policjanci i laweciarze tu piszą w tym momencie, co z tego jeśli nawet ten proceder trwa od 20 lat, bardzo dobrze, że wreszcie się zabrali za ukrócenie tego draństwa, ale jak widać tu na forum wielu to się nie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
h5n1_kaczory Bo najwłatwiej złapać kilka płotek i robić 06.02.07, 13:52 propagandę, że to nie są płotki, tylko rekiny! O grubych aferach jest cicho i będzie cicho. Taka jest ta nasza szara rzeczywistość. A propo policjantów to Dorn obieacał im podwyżki... i na obiecankach się skończyło. Lekarze odstali po 500zł już w tamtym roku, w tym roku pieniądze dla nauczycieli wywalczył Giertych, a obiecane podwyżki dla policjantów pójdą prawdopodobnie na ratowanie zadłużonych szpitali... Odpowiedz Link Zgłoś
doktor_borsuk Re: Bo najwłatwiej złapać kilka płotek i robić 06.02.07, 15:01 a propos propagandy:) widziales te podwyzki dla nauczycieli? to sie nazywa propapganda wlasnie:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
c.bolek Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:49 To chyba powszechne. Mieszkam w innym mieście wojewódzkim i miałem 2 lata temu stłuczkę. Zadzwoniłem po policję i przyjechała po 20 min. a po 5 min przyjechała już pomoc drogowa, która "przypadkiem" przejeżdżała tamtędy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bisza Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 11:50 Eeee... Allegro i haslo AR-108. Ten skaner obsluguje wiekszosc czestotliwosci, w tym i policyjne. Poprostu laweciarze wiedza gdzie stac i co sluchac:) To co w artykule jest opisane, to glebsza sprawa, ale i tak widac, ze tnie sie jeleni:) Tu nie chodzi o holowanie. Tu chodzi o dostarczanie samochodu do naprawy do konkretnego warsztatu. A to to juz jest zerowanie na ludzkiej glupocie. Przeciez jak mam naprawiac samochod, to robie go tam gdzie chce, a nie tam gdzie mnie holownik zawiezie. Ale jak idzie z OC lub AC to czesto wlasicielowi jest wszystko jedno, gdzie naprawia, byleby bezgotowkowo, szybko i dobrze. I tu pojwia sie jeszcze jeden przekret - ustawieni rzeczoznawcy dopisujacy na koszt ubezpieczyciela lipne straty - a co za tym idzie wieksze niz szkoda odszkodowania. Nie wspomne juz o kantowaniu klienta, ktoremu wmawia sie, ze zalozono czesci nowe (bo tak mialo byc zgodnie z wycena ubezpieczyciela) a zalozono uzywane, o ile nie wyklepane:) Podsumowujac - trzeba byc czujnym jak pies podwojny, bo inaczej po dpuie dostaje sie z kazdej strony!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk44 brawo bisza. nie holownik a warsztat szuka jeleni 06.02.07, 15:25 Zagniótł mi kiedyś człowiek zderzak. Renomowany dealer nie ukrywał o co chodzi: mam podpisać, a oni już się zajmą resztą. Skończyło się tak: za naprawę zapłaciłem 400 PLN (to co niezbędne), dostałem z ubezpieczenia 1100 PLN, a "autoryzowany" warsztat wycenił robotę na 3000 PLN, które miał sobie wziąć z ubezpieczenia. Tak trzymać, a nie pozbieramy się ze składkami. Odpowiedz Link Zgłoś
melwins Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 09:51 nowina czy nie nowina bardzo dobrze ze temat jest w koncu ruszony !!!! ciekawe co powie dzis pan Dorn ? czy to tez bedzie podobnie jak z "blue taxi" nic wielkiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb W USA jest jeszcze gorzej. 06.02.07, 09:54 login.gazeta1 napisała: > Paweł, miałeś rację. Ale dlaczego dopie..łeś sie do Krakowa jak to samo jest w > całej Polsce? W USA jest tak samo: kolega zamówił "towera" i nagle sytuacja z wątpliwej (a raczej jego winy) zrobiła się jasna: zawinił ten drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 10:09 Też mi nowina! Od wielu lat wiadomo, że policjanci biorą "odpały" od współpracujących z nimi holowników. Odpowiedz Link Zgłoś
luna-sol Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 10:30 Oczywiście! W Warszawie jest to samo. Miałem kilka lat temu wypadek. Policjanci nakłaniali mnie do skorzystania z lawety. Samochód zepchnąłem na parking i zapytałem, czy nie może tam stać. Uznali, że zaśmieca (wóz był jeszcze na chodzie). Zapytałem, w jakim czasie muszę go sprzątnąć, powiedzieli, że jak najprędzej. Zapytałem, czy dostanę mandat, jak sprzątnę go za 3 godz. powiedzieli, że nie... Ale nadal naciskali: "Przecież jest laweta, więc po co kombinować. Na plecach go pan nie zabierzesz". Laweciarz z minuty na minutę robił się coraz bardziej agresywny. Miałem wtedy 5-letnie seicento, więc głąby nie wpadły na to, że mogę mieć assistance, które odstawiło mi wóz za darmo. Zanim przyjechało, jakiś przechodziń zainteresował się wozem i chciał go ode mnie odkupować. A ten głupi krawężnik (bo nie był to stróż prawa z prawdziwego zdarzenia) nie wytrzymał i rzucił "Ale dla władzy należy się jakaś prowizja z tego handlu"... Nie chcę nikogo krzywdzić, alee sądzę, że wśród policjantów niewielu jest normalnych. Wielu z nich to psychopaci i sadyści, mendy, ktore chcą iść na eemeryturę w wieku 35 lat itp. itd... Miałem w życiu kilka kontaktów z policją i tylko jeden pozytywny (zaznaczam, że nigdy nie miałem kłopotów z prawem poza mandatem za prędkość). Dobrze wspominał jedynie policjantów z mojego wiejskiego posterunku (może ziomków lepiej traktują). Poza tym spotkałem się jedynie z wymuszaniem łapówki: "po co panu punkty, niech się pan zastanowi, jak możemy to załatwić", chamskim traktowaniem (a jestem spokojnym gościem z wyższym wykształceniem i posturą yntelygenta)... Szkoda gadać. Buracki kraj, burackie obyczaje ;-( Ale nie myślę o wyjeździe, bo powodzi mi się całkiem, całkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
poszkodowany9 W Szczecinie handlują od lat ... i zarabiają 06.02.07, 10:35 Byłem poszkodowany, samochód trzeba było odholować. Zamówiłem własny transport poza Szczecin i ten przyjechał (był za darmo w ramach AC). Policjanta poinstruowałem, a gdy pojechałem na obserwację, ten pies i tak zadzwonił do kolegi, odmówił wydania mojego samochodu mojemu holujacemu i pozwolił koledze odholowac mój samochód na parking strzeżony w Szczecinie. Zapłaciłem i za holowanie i za parking (nie było żanej ekspertyzy samochodu). Ci nieuczciwi gliniarze pracują w komisariacie niedaleko sądu przy Narutowicza i nie ma na nich bata. Można z nimi zadrzeć ale będą się mścili. Dlatego piszę z Arabii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mataporypane Re: Nowy sposob liczenia czasu a la Policja 06.02.07, 10:49 Byliśmy gotowi do zatrzymań jeszcze przed pielgrzymką Benedykta XVI- powiedział RMF FM funkcjonariusz z Biura Spraw Wewnętrznych Komendy Głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
kika841 A ja specjalnych pretensji do policji nie mam 06.02.07, 11:12 Miałam poważne zderzenie z tirem, cudem uszłam z życiem nawet bez kontuzji, ale samochód był do kasacji. To było w Łodzi, prawie dwa lata temu. Policjanci też ściągnęli holowanie, ale ja byłam z tego rozwiązania bardzo zadowolona. Byłam w szoku, niezdolna do samodzielnego poszukiwania pomocy. Myślę, że takie sytuacje też się zdarzają, że "Klient" nie jest w stanie sam załatwić sprawy. Nie wiem, czy wzięli "dolę", mnie to finansowo nie obciążyło. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Łowcy Skór, też są tylko w Łodzi, he,he 06.02.07, 11:21 przecież to normalka w skali całego kraju z tym holowaniem, skoro wiedzieli jeszcze przed wizytą papieża o tym procederze, to popełnili przestepstwo, ze wcześniej nie podjęto zdecydowanych kroków na zaniechaniu tego procederu wśród policjantów. Ta sprawa ma odwrócić uwagę od kirownictwa Policji a zwłaszcza byłego milicjanta Surmacza, który wozi się rządowymi limuzynami przy okazji łamiac wszelkie przepisy ruchu drogowego Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja13 to trzeba ukrócić 06.02.07, 11:29 dlaczego piszecie,że to normalka tak jak byście byli pogodzeni z tym łamaniem prawa. Przecież to nie legalne i jeżeli sprawa wyszła na jaw to trzeba ją szybko ukrócić!!! A swoją drogą to policjanci czują się wielkimi p a n a m i. Panie władzo,panie władzo,nie bądzmy śmieszni.... Odpowiedz Link Zgłoś
h5n1_kaczory Re: to trzeba ukrócić 06.02.07, 14:08 słusznie zwrot "panie władzo" to relikt z czasów PZPR-u, teraz kiedy mamy IV RP policjanta wszędzie nazywa się "psem". Proponuje, żebyś ambrozjo13 przy najbliższej kontroli drogowej powiedziała z uśmiechem do pana władzy "dzień dobry psie, to ile tego mandatu?" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
j243 świetny pomysł 06.02.07, 11:35 Przynajmniej zestresowany uczestnik kolizji nie musi się martwić o kwestie logistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 11:39 Tak jest pewnie nie tylko w Krakowie.Jak przyglądnąć się wypadkom,to najpierw jest holownik,póżniej karawan a na końcu pogotowie Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti A pałcą od tego podatek? 06.02.07, 11:57 niech im naliczą za ubiegłe lata i każde zlecenie na spółkę z wymienionymi firmami www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator Powidzcie mi co jest w tym zlego.Przeplyw informac 06.02.07, 12:11 Powidzcie mi co jest w tym zlego.Przeplyw informacji w businessie jest zawsze korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
sluchacz3ki Dużo złego 06.02.07, 20:01 Poczytaj forum zamiast głupio pytać. Po pierwsze policjanci sa skorumpowani i uzależniają swoje opinie (choćby kto jest sprawcą) od współpracy z konkretnym (wskazanym) laweciarzem, który im płaci. Po drugie kierowcy biorący udział w wypadku płacą niepotrzebnie za odholowanie grube pieniądze choć maja "własne" holowania - w ramach assistance. Odpowiedz Link Zgłoś
wsba Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 12:12 Przecież to jest tajemnica poliszynela, że tak się dzieje w całym kraju i już dawno powinni się za to zabrać Odpowiedz Link Zgłoś
wsba Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:18 Ale najpierw niech podniosą pensje policji, żeby nie musieli kombinować (ale pewnie i tak będą), (a podwyższenie pensji oznacza że wtedy my za to zapłacimy, podatnicy he he he - to może jednak niech tak zostanie, tylko żeby wszyscy policjanci z tego procederu mieli po równo he he he) Odpowiedz Link Zgłoś
kajencja_wip Firmy holownicze płacą policji za dane o kolizjac 06.02.07, 12:16 "Łowcy blach" - to i tak brzmi dużo lepiej niż "łowcy skór" w Łodzi...nie sadzę, żeby opinia szacownego Krakowa ucierpiała tak, jak Łodzi. Ale to przecież Łódź zawsze była tm "najgorszym miastem Polski, bez zabytków, bez historii...". Niedobrze, nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
c.rayback Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 13:17 Sorry,ale chyba jestes "bez mozgu,bez pomyslunku". Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsgs Re: Firmy holownicze płacą policji za dane o koli 06.02.07, 12:42 OCZYWIŚCIE ŻE takie cos dzieje się w całej Polsce juz od nowej lepszej III Rzeczopospolitej CZYLI 1989 ROKU ale mi nowosć!!! Odpowiedz Link Zgłoś