rydzyk_fizyk 21.04.07, 07:46 Rząd właśnie ogłosił, że ma kasę więc chętnie im zapłaci :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abba15 [...] 21.04.07, 07:53 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo oraz rzady Olszewskiego i Kaczynskiego 21.04.07, 09:39 bo WSZYSTKIE rzady olewaly lekarzy, nie tylko za komuny, po 1989 roku tez. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov A co mają powiedzieć pacjenci? 21.04.07, 21:08 To pacjenci powinni zastrajkować. Najlepiej masowo emigrując do krajów, gdzie jest rozsądnie działająca służba zdrowia. __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Wskaż takie kraje. Np Wielka Brytania. 22.04.07, 13:23 Posiedzisz sobie kilka godzin na izbie przyjeć brytyjskiego publicznego szpitala, a jak zaczniesz podskakiwać i ubliżać personelowi, to sie bardzo szybko zajmie tobą szpitalna policja. Wiec tej opcji nawet murzyni nie wybierają... Odpowiedz Link Zgłoś
nkab Re: Wskaż takie kraje. Np Wielka Brytania. 23.04.07, 11:00 Więcej, więcej takich informacji od tych co tam na zachodzie siedzą. Bo u nas to same ploty. Ale faktem jest, że można naprawdę lepiej rozwiązywać nasze problemy. I to w taki sposób jak nam to odpowiada. Na szpitale nie ma ale na pałace zusowskie są i to niebagatelne pieniądze. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo pacjenci juz mieli szanse 22.04.07, 17:32 ale wybrali PiS, Samoobrone i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Pamiętajcie lekarze! Jeżeli juz bierzecie ,to 23.04.07, 12:20 niczego ,pod żadnym pozorem nie podpisujcie :) ! Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: A co mają powiedzieć pacjenci? 23.04.07, 14:32 Moze do Stanow jak cie stac na prywatna sluzbe zdrowia? Ale jak cie stac, to w Polsce tez bywa prywatna... W Szwecji po 9 godzinach siedzenia na izbie przyjec z duszacym sie pd placzu niemowleciem ...dziecko przestalo plakac. Wiec rodzice zwineli sie do domu. Mnie przez telefon poinformowano, ze wizyty nie da sie umowic, bo na odlegle terminy nie zapisuja. Sprawa pilna? Na juz, a nie odlegly termin? A to tez nie zpisuja, bo terminow juz nie ma. Lecze sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: A co mają powiedzieć pacjenci? 23.04.07, 14:55 > Ale jak cie stac, to w Polsce tez bywa prywatna... To niestety nie jest takie proste. Jeśli ktoś wybiera prywatną opiekę, to w dalszym ciągu musi również płacić za publiczną. Płaci więc wtedy podwójnie. Gdyby możliwy był wybór, myślę, że wielu wybrałoby prywatną opiekę medyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
ak102 Re: oraz rzady Olszewskiego i Kaczynskiego 23.04.07, 14:25 Jak nadejdą rządy Platformy, to dopiero zaczną się protesty, kiedy radykalnie obniżą składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
stf Re: Majowy strajk rozpaczy 21.04.07, 08:19 a niech i zarabiają po 10 średnich krajowych, tylko niech nie uważają, że im się to należy. nie można zmuszać wszystkich do płacenia lekarzom bez względu na ich profesjonalizm i na to czy korzystamy z ich pracy czy nie. chcesz zarabiać dużo? zakładaj prywatny biznes i zarabiaj a nie ustawowo czy się stoi czy się leży po specjalizacji się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
janiken Bravo! :) 21.04.07, 11:37 Kolega sie blazni tym postem - jestem studentem med. i musze chyba kolege uswiadmoic, ze zaden z nas - obywateli nie jest w stanie ocenic kiedy bedzie potrzebowal pomocy lekarskiej - nie mozna wiec wychodzic z zalozenia - "ja do lekarza nie chodze, wiec po co mam placic skladki!" - a moze bedzie tak, ze trafi sie koledze wypadek, ktory bedzie wymagal ciezkiej i dlugotrwalej a szczegolnie kosztownej rehabilitacji. Wtedy co? Prywatnie nie bedzie kolegi na to stac... i co? Kolega wtedy powie, ze ta pomoc ma sie mu nalezec? Druga kwestia jest taka, ze sam na wlasnej skorze odczuwam jak ciezkie to sa studia - zwlascza psychicznie i uwazam, ze tym ludziom w zamian nalezy sie godne zycie... Odwolujac sie to lyskotliwego stwierdzenia kolegi -"zakładaj prywatny biznes i zarabiaj a nie ustawowo czy się stoi czy się leży po specjalizacji się należy." to powiem tylko, ze jedno z podstawowych narzedzi do diagnostyki - tomograf komputerowy to koszt paru mln. zlotych a nie bede tu juz mowil o kosztach wyposazenia sal operacyjnych - bo lekarz to nie tylko okulista, dermatolog czy ginekolog ale sa to takze chirurdzy,kardiolodzy,radiolodzy,endokrynolodzy,gastrolodzy - ludzie ktorzy czasami nie sa wstanie pomoc pacjentowi bez specjalistycznego sprzetu - czyli to nie jest kwestia "otwieraj prywatny biznes" bo medycyna to nie jest handel kartoflami... Na koniec chce tylko powiedziec, ze lekarze pracuja zazwyczaj duzo wiecej niz reprezentatywny obywatel RP - i powiedziec o nic "czy sie stoi czy sie lezy x tys. sie nalezy" jest w moiem mniemaniu obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Bravo! :) 23.04.07, 10:29 Z dużą częścia Twojego postu się zgadzam jednak muszę stwierdzić że masz typowe dla studentów medycyny mylne pojęcie swojej wartości - wiem coś o tym bo mam w domu żonę-lekarza. To nie są ciężkie studia - jeśli uważasz że takie są to nigdy dobry lekarz z ciebie nie bedzie. Zgadzam się z tym że lekarze są słabo wynagradzaną grupą zawodowaw porównaniu do ilości godzin spędzonych w pracy. Nie moge się jednak zgodzic z postulatem aby koleś na stażu zarabiał 1,75 średniej krajowej - czyli netto jakieś 3200 zł - wynagrodzenie musi zalezec od kwalifikacji - a niestety taka płaca dla kolesia ktory uczy sie cewnik zakładac to lekka przesada - za dokształcenie zawodowe ja musze placić. A do sredniej krajowej to po studiach dochodzilem przez 2 lata - teraz oczywiscie niezle zarabiam i moge sobie pozwolic na żone- lekarza :D. Moim zdaniem w słuzbie zdrowia należałoby wprowadzic o wiele wiecej szczebli kariery niz tylko stażysta, bez specjalizacji, specjalista - i żeby nie było, popieram wniosek że lekarze powinni być ponadprzeciętnie wynagradzani - jednak nie wszyscy i nie z urzedu - a za doświadczenie, wiedze i ciężką prace. Odpowiedz Link Zgłoś
de_fuckto Re: Bravo! :) 23.04.07, 14:18 anvill napisał: > Z dużą częścia Twojego postu się zgadzam jednak muszę stwierdzić że masz typowe > > dla studentów medycyny mylne pojęcie swojej wartości bravo stary całkowicie się z Tobą zgadzam medycyna = ciężkie studia?!(jąk pójdą na polibudę to zobaczą co to są studia) > Moim zdaniem w słuzbie zdrowia należałoby wprowadzic o wiele wiecej > > szczebli kariery niz tylko stażysta, bez specjalizacji, specjalista - i żeby > nie było, popieram wniosek że lekarze powinni być ponadprzeciętnie > wynagradzani - jednak nie wszyscy i nie z urzedu - a za doświadczenie, wiedze i > > ciężką prace. zdecydowanie tak BTW sędzia oprócz studiów musi napisać pracę magisterską (czym lekarz nie musi się martwić), zdać na aplikację (o etatowej nie będę wspominał),po kilku latach zdać egz. sędziowski. Jak dostanie posadę zostaje asesorem. I DOSTAJE 3 TYS. Z KAWAŁKIEM A lekarz-konował po plaży na studiach [to się tyczy studentów leserów( a wiemy że wszędzie są tacy)] ma dostać tyle samo? ciekawe co na to nauczyciele? a inżtruktorzy w spólkach Skarbu Państwa? odsyłam do zestawień zarobków sektora pub. w USA Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Bravo! :) 23.04.07, 13:36 > Kolega sie blazni tym postem - jestem studentem med. i musze chyba kolege > uswiadmoic, ze zaden z nas - obywateli nie jest w stanie ocenic kiedy bedzie > potrzebowal pomocy lekarskiej - nie mozna wiec wychodzic z zalozenia - "ja do > lekarza nie chodze, wiec po co mam placic skladki!" Kolego janiken - jak to się ma do wypowiedzi stf? Ja również nie chcę płacić państwowej obowiązkowej składki na państwową opiekę zdrowotną, choć zdaję sobie sprawe z wartości ubezpieczenia zdrowotnego ogólnie. Chciałbym jednak ubezpieczać się sam, z wyboru, a nie w państwowym przymusowym monopolu, bowiem ten drugi ma wysokie koszty i niską jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Bravo! :) 23.04.07, 13:38 > "zakładaj prywatny biznes i zarabiaj a nie ustawowo czy się stoi czy się > leży po specjalizacji się należy." to powiem tylko, ze jedno z podstawowych > narzedzi do diagnostyki - tomograf komputerowy to koszt paru mln. > zlotych a nie bede tu juz mowil o kosztach wyposazenia sal operacyjnych No i co z tego? Czy Państwo kupuje tomografy taniej niż prywatne firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Bravo! :) 23.04.07, 13:41 Pomyśl, ile kosztował ten cały sprzęt, jaki ma firma Google. Czy to oznacza, że wyszukiwarki internetowe powinno produkować Państwo? Co to w ogóle ma do rzeczy? Jeśli państwo na coś wyda kilka milionów, to znaczy, że o te kilka milionów jest mniej w rękach obywateli, którzy ich wobec tego nie wydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
odyseja10 Majowy strajk rozpaczy 21.04.07, 09:38 To prawda,że jesienne podwyżki w wielu szpitalach nie wiele dały. Profesor Religa gdy chwaił się jakie to wielkie podwyżki dostaliśmy podał za przykład Centrum Onkologii gdzie wyjściowo płace były dużo wyższe niż w innych szpitalach Warszawskich, więc mógł się pochwalić, że "dał im" po 1000-2000 zł więcej, ale w moim szpitalu (również w Warszawie) efekt jest mizerny, ja zarabiałam na rękę 900 zł, a obecnie mam 1100 (nie dostałam pełnych 30%), a jeszcze gorzej mieli moi koledzy z dłuższym stażem pracy, bo np. lekarze ze spacjalizacją pracujący po 20 lat w naszym szpitalu dostali o 100 zł więcej niż zarabiali do tej pory tzn około 1400 zł na rękę (bo dyrekcje szpitali uchwyciły się tego, że podwyżki mają być DO 30%, więc jednym dali 20% a innym 10% - efekt dość mizerny). Jak rozmawiałam z moim znajomymi z innych szpitali Warszawskich (3-4 lata po studiach i na etacie, nie rezydenturze) to ich zarobki oscylują między 900-1200 zł na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny ... a na euro znalzla sie kasa w tri miga... 21.04.07, 12:28 w ulamku sekundy w ustach gilowskiej z pol zrobil sie caly miliard na stadion. doskonale. na swiatynie opatrznosci tez bez zawachania poszlo 20 milionow za ten plus dwadziescia za poprzedni rok - razem 40. Zus buduje sobie kolejne palace. mlodych ludzi zamiast kusic ofertami pracy i upustami podatkowymi straszy sie, ze po studiach beda musieli ( zwlaszcza studenci medycyny ) odrabiac przez piec czy tam iles lat studia w panstwowych szpitalach i dopiero potem beda mogli wyjezdzac, zarabiac, etc ( nawiasem mowiac, wydawalo mi sie, ze szkolnictwo panstwowe w Polsce jest bezplatne i w tym tkwi jego sila, czyli w powszechnosci dostepu do wyksztalcenia, bez wzgledu na biede rodzicow... ech ;) lekarze zarabiaja malo, w szpitalach brakuje kasy na rekawiczki jednorazowe ( wiem, bo przezylam ostatnio taka akcje w duzym szpitalu w warszawie - po prostu nie bylo ;), rzad za to organizuje fete za feta... prawie jak w cesarstwie rzymskim... prawie tu jednak robi wielka roznice , a i przypominam rzadzacym, ze cesarstwo upadlo... Odpowiedz Link Zgłoś
takrzy1 Porownajcie place w IPN i w polskich szpitalach. 22.04.07, 09:07 To skandal, ze panstwo z debilnymi blizniakami na czele wydaje astronomiczne sumy na instytucje zajmujaca sie de facto niszczeniem ludzi (nawet jesli byli agentami, to tez ludzie - nie jestem katolikiem), a nie ma pieniedzy na instytucje zajmujaca sie ratowaniem ludzkiego zycia i zdrowia. Chcialbym zeby ktos porownal ile zarabia historyk z doktoratem w IPN, a ile zarabia lekarz z doktoratem w polskim szpitalu. Nie mowie juz o tzw. prokuratorach z IPN. Ile zarabia Kurtyka, a ile dyrektor d/s medycznych w ktoryms z najwiekszych polskich szpitali? Podwyzki rzedu 100 zl to zart. Nie jestem lekarzem, ale calym sercem (jeszcze zdrowym) jestem z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Porownajcie place w IPN i w polskich szpitala 22.04.07, 18:41 takrzy1 napisał: > To skandal, ze panstwo z debilnymi blizniakami na czele wydaje astronomiczne > sumy na instytucje zajmujaca sie de facto niszczeniem ludzi (nawet jesli byli > agentami, to tez ludzie - nie jestem katolikiem), a nie ma pieniedzy na > instytucje zajmujaca sie ratowaniem ludzkiego zycia i zdrowia. Chcialbym zeby > ktos porownal ile zarabia historyk z doktoratem w IPN, a ile zarabia lekarz z > doktoratem w polskim szpitalu. Nie mowie juz o tzw. prokuratorach z IPN. Ile > zarabia Kurtyka, a ile dyrektor d/s medycznych w ktoryms z najwiekszych > polskich szpitali? Podwyzki rzedu 100 zl to zart. Nie jestem lekarzem, ale > calym sercem (jeszcze zdrowym) jestem z nimi. Calym sercem to latwo byc z kimkolwiek, nieco trudniej byc cala kieszenia, takze wtedy, gdy nie jest ona zbyt zasobna. Z pewnoscia lekarze jako grupa zawodowa zarabiaja malo w porownaniu z wieloma innymi. Do tej pory spory ich procent posilkowal sie tym, co okreslaja oni jako "prawo pacjenta do wyrazenia lekarzowi wyrazow wdziecznosci". Oczywiscie, nie wszyscy, by nie bylo zadnych watpliwosci. Gdy jednak walka z korupcja lekarzy, zwana przez niektorych "upodleniem calego srodowiska", zaczyna przybierac realne ksztalty, nad srodowiskiem tym zawisla grozba zycia wylacznie z legalnych dochodow. To by niewatpliwie byla duzo zdrowsza sytuacja, a takze duzo sprawiedliwsza, bo nie kazdego stac na te "dowody wdziecznosci". Pytanie tylko kto i w jakiej postaci ma placic za podwyzki plac lekarzy, bo sa to sumy dosc nieporownywalne z tymi przeznaczonymi z budzetu na Swiatynie Opatrznosci, IPN, czy nawet podgrzewanie chodnika naszemu Prezydentowi, by nie nadwerezal sobie reki podpisujacej tak wazne dokumenty. Jesli lekarzy jest blisko 100 tysiecy i kazdemu dolozy sie rocznie ze 40 tysiecy zlotych, to wyjdzie lacznie 4 miliardy, czyli 100 zlotych rocznie na kazdego mieszkanca. Jakich by nie uzywac sztuczek, musza te pieniadze wyplynac z kieszeni kazdego, nawet tylko potencjalnego swiadczeniobiorcy. Czy ci "bedacy z lekarzami calym sercem" sa gotowi te pieniadze wysuplac? W spoleczenstwie jest dosc znikoma swiadomosc istnienia zaleznosci pomiedzy rzadowymi wydatkami na zbozne cele, a wysokoscia podatkow, w tej, czy tez innej postaci. To jest efekt ubezwlasnowolnienia spoleczenstwa, gdy rzad stara sie wyrwac spoleczenstwu jak najwiecej pieniedzy w postaci podatkow, nie pytajac nikogo o zdanie, a rozne segmenty spoleczenstwa staraja sie jak najwiecej z tego podatkowego bochna zagarnac dla siebie. Akurat w tym momencie czynia to lekarze. Zaleta systemu referendalnego jest to, ze rzad nie jest w stanie nalozyc nowych podatkow bez zgody wiekszosci. Inaczej mowiac, w systemie referendalnym kazdy wydatek moze byc zakwestionowany na drodze referendalnej, nawet na Swiatynie Opatrznosci Bozej. W takim systemie wyborcy sami decyduja na co wydawac, a na co nie. W istniejacej w Polsce partiokracji tuz po wyborach sztaby partyjne moga sobie swobodnie hulac, co tez sie dzieje. Problem wiec nieoplacania lekarzy siega duzo glebiej. Chodzi o to jaki ma byc w ogole system opieki zdrowotnej. Najlepszy bylby taki, jaki by sobie sami wybrali wyborcy, byc moze na drodze prob i bledow. Obecnie wyborcy moga sobie tylko ponarzekac, a czasem wzniesc na wyzyny swoje marzenia o tym "jak byc powinno". Wac Odpowiedz Link Zgłoś
takrzy1 Re: Porownajcie place w IPN i w polskich szpitala 22.04.07, 21:01 Oczywiscie, ze nic bym nie powiedzial, jesli 100 zl z moich podatkow przeznaczone bylo dla lekarzy, ale ta sume mozna obnizyc nie dajac nic na cele bzdurne. Z sumy 170 milionow jakie dostal IPN (tylko dodatkowo) wypada, ze kazdy obywatel musi dac Kurtyce rocznie dodatkowo okolo 4,25 zl. Oznacza to, ze kazdemu, nawet glodnemu dziecku, trzeba od ust zabrac np. jeden dobry obiad, lub kilka kanapek z wedlina i oddac je Kurtyce i jemu poddanym, nic w zamian nie dostajac. W skali makro, o ktorej piszesz, to oczywiscie kropla w morzu, ale wlasnie z tych kropli to morze sie sklada. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa 3,20 zł dziennie/osobę - idzie na opiekę zdrowotną 22.04.07, 22:53 900 zł dziennie - tyle kosztuje utrzymanie posła... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo wiem skad wziac pieniadze 23.04.07, 10:08 w zeszlym roku zabraklo ok 40 mln zl i w zwiazku z tym zlikwidowano okolo 70% miejsc na specjalizacje czyli za kilka lat nie bedzie w Polsce wystarczajacej liczby specjalistow a w niektorych dziedzinach ten brak bedzie bardzo dokuczliwy dla pacjentow. Za to dorzucono te kilkadziesiat milionow na Swiatynie Opatrznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Majowy strajk rozpaczy 21.04.07, 12:32 Rząd ogłosił, że nie ma kasy i nie zapłaci. Lekarze, fakt, ciężko pracuja aby zarobić na godziwe pensje. Mają te mozliwości i ci bardziej operatywni, czy też sprwaniejsi i lepsi, osiągaja zarobki przyzwoite. W moim przekonaniu nie ma zgody dla "urawniłowki", lekaże powinni w końcu poznać prawa rynku, nie każdy lekaż jest godny godziwej zapłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
takrzy1 Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 09:40 bravor napisał: > Rząd ogłosił, że nie ma kasy i nie zapłaci. Lekarze, fakt, ciężko pracuja aby > zarobić na godziwe pensje. Mają te mozliwości i ci bardziej operatywni, czy też > sprwaniejsi i lepsi, osiągaja zarobki przyzwoite. W moim przekonaniu nie ma > zgody dla "urawniłowki", lekaże powinni w końcu poznać prawa rynku, nie każdy > lekaż jest godny godziwej zapłaty. Jesli ktos , jak np. Ty, pisze lekarz przez z z kropka to dla mnie jest niegodny czytania. Najpierw naucz sie podstaw, zacznij od alfabetu - program pierwszej klasy podstawowki - a pozniej wystepuj na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex Czy lekarze jedzą juz chomiki swoich dzieci? 21.04.07, 13:16 Jakoś nikt o tym nie pisze ! Zatem maja sie dobrze , jeżdzą dobrymi brykami full wypas , maja super mieszkania i wille , dzieci lekarzy chodza do szkół prywatnych i wyjeżdzają na wakacje za granicę! Czego chcą podwyżek do poziomu polskiego sędziego z zadupia górneg.? Czt mafia prawnicza w Polsce wyrazi na to zgodę ? chyba nie. Kaczory to prawnicy postkomuny a w rządzie 4/5 stanu to takie prawnicze nieudaczniki.Lekarze nie maja szans. Dobrze im zrobi troszeczkę charytatywnych działań w stylu Brata Alberta.Do dzieła medycy. Popracujcie za co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek W Czechach lekarze nie strajkują. 21.04.07, 14:24 I nie wyjeżdżają na zachód,gdyż podniesiono im pensje o 150%.U nas cały system wynagrodzeń w Służbie Zdrowia jest postawiony na głowie.Premii praktycznie nie ma ,gdyż w szpitalu przekraczamy zakontraktowane z NFZ normy punktowe.Czytający mnie lekarze wiedzą o co chodzi.Czy wiecie dlaczego okres oczekiwania na wizytę u specjalisty jest tak długi? Ponieważ każdy szpital i przychodnia mają zakontraktowaną ilość punktów jaką może uzyskać,co oznacza ściśle ograniczoną ilość przyjmowanych pacjentów.Dlatego sztucznie ustalono 20 min jakie można poświęcić pacjentowi.Nie można pracować szybciej,bo za większą ilość przyjętych osób NFZ nie zapłaci.Jak któryś z bardziej nerwowych pacjentów idzie na skargę do NFZ-u, że musi czekać w kolejce do lekarza 3 m-ce ,to urzędnik z NFZ-u dzwoni do szpitala,najczęściej do Dyrekcji i zgłasza problem.Wówczas Dyrekcja poleca lekarzowi przyjąć tego pacjenta bez kolejki.Istna obłuda. Pensje są ustalone tak,że lekarzowi nie opłaca się pracować w szpitalu.Ja w szpitalu na całym etacie mam pensję 2400zł brutto,a w przychodni poza miejscem pracy ,za pracę 4 godź 1x w tygodniu otrzymuję 1200--1500zł netto/miesięcznie. Oczywiście jest to praca na umowę zlecenie , a płacą mi od przyjętego pacjenta,ale pracuję w ZOZ-ie państwowym.Gdzie tu logika? Chociaż ostatnio NFZ i tam stara się ograniczyć ilość przyjętych pacjentów,wprowadzając ograniczenia punktowe. Na "pocieszenie" powiem ,że w Szczecinie na wizytę u ortopedy czeka się 3 lata,bowiem większość z nich pracuje w Berlinie.A studenci medycyny tamtejszej Akademii Medycznej na 5-tym roku już mają zaklepaną pracę w Niemczech i raczej nie przejmują się kłopotami z Lekarskim Egzaminem Państwowym i otworzeniem specjalizacji.Ich to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo cale szczescie ze LPR nie wygrala 22.04.07, 17:34 referendum o Unii Europejskiej. Bo nie mielibysmy szans zarobic za granica. Bog ustrzegl. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Strajk aż do zwycięstwa. 21.04.07, 16:18 To być może ostatnia akcja protestacyjna, której ewentualne powodzenie może zahamować wyjazdy lekarzy, zwłaszcza młodych. Otwierają się możliwości specjalizowania się w krajach UE, która cierpi na dotkliwy brak lekarzy specjalistów, a społeczeństwa starej UE się starzeją, więc potrzeby w tym zakresie rosną. Absolwenci polskich uczelni medycznych nie będą więc już skazani na polski poł niewolniczy system specjalizowania się, czy kosmiczne, sprzeczne z prawem unijnym pomysły Piechy czy Gosiewskiego (kredyt na wynagrodzenie sa pracę w czasie specjalizacji). Jeśłi protest sie nie uda, dopiero wtedy społeczeństwo + rządzący zobacza, co to jesy EXODUS... Odpowiedz Link Zgłoś
free_europe Re: Strajk aż do zwycięstwa. 22.04.07, 12:38 Niech jada w cholere tylko jedno ale - oddac kase za studia i spadac na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A na jakiej niby podstawie oddać kasę? 22.04.07, 13:21 Nie wiesz, że od 3 lat Polska należy do Unii Europejskiej i swobodne poruszanie się w jej obrębie, możliwość osiedlania się w dowolnym kraju Wspólnoty, tudziez podejmowanie pracy mamy zagwarantowane w Traktacie Acesyjnym? Nie ma innej możliwości zatrzymania exodusu, nie tylko lekarzy, jak ZACZĄĆ KONKUROWAĆ O NICH!!!!!!! Zakazów, ograniczeń, "zwracania za studia", czy innych pomysłów z prawem działającym wstecz NIE DA SIĘ ZASTOSOWAĆ, bo jesteśmy w Unii :)))))) Tylko KONKUROWAĆ:))))) Zrozumiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd kasa ,i może będziesz na minusie 23.04.07, 09:48 travel_wawa napisał: > Nie wiesz, że od 3 lat Polska należy do Unii Europejskiej i swobodne poruszanie > > się w jej obrębie, możliwość osiedlania się w dowolnym kraju Wspólnoty, tudziez > Lepiej sprawdź ilu lekarzy wyjechało .Może nawet mniej niż 100 osób rocznie :) Jeżeli służbę zdrowia sprywatyzują ... możesz stracić pracę ,są opublikowane dane ,że w Polsce jest za dużo lekarzy i za wiele łóżek szpitalnych Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: kasa ,i może będziesz na minusie 23.04.07, 10:59 >>są opublikowane dane ,że w Polsce jest za dużo lekarzy Jasne. A bywasz czasem w państwowej przychodni? Widziałeś tych zapłakanych i sfrustrowanych pacjentów? A będzie jeszcze gorzej- przez zaniechanie polityków "służba zdrowia" musi upaść- może coś dobrego z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: kasa ,i może będziesz na minusie 23.04.07, 13:19 w Polsce jest mniej lekarzy na 1000 mieszkancow niz w wiekszosci rozwinietych krajow. 100 osob rocznie to bardzo duzo biorac pod uwage ze badzo czesto wyjezdzaja najlepsi specjalisci i najbardziej ambitni i zdolni mlodzi lekarze. Za 10 lat w woj. Mazowieckim bedzie o 40% mniej chirurgow niz teraz bo 40% bedzie w wieku emerytalnym. W zwiazku z tym rzad zmniejszyl liczbe otwartych specjalizacji o 70% i uznal ze za 6 lat bedzie potrzeba 2 (!) nowych chirurgow. Oczywiscie tym chirurgom sie zaplaci 1200 zl i beda musieli pracowac dwa razy wiecej niz np. urzednik czy policjant. Za 10 lat wiekszosc polskich lekarzy bedzie mowic po angielsku bo na razie to jest glowna bariera wyjazdow i wtedy naprawde zacznie w Polsce brakowac lekarzy, ale juz bedzie a pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: kasa ,i może będziesz na minusie 23.04.07, 13:50 kolargolo napisał: > w Polsce jest mniej lekarzy na 1000 mieszkancow niz w wiekszosci rozwinietych > krajow. 100 osob rocznie to bardzo duzo biorac pod uwage ze badzo czesto > wyjezdzaja najlepsi specjalisci i najbardziej ambitni i zdolni mlodzi lekarze. > Za 10 lat w woj. Mazowieckim bedzie o 40% mniej chirurgow niz teraz bo 40% > bedzie w wieku emerytalnym. W zwiazku z tym rzad zmniejszyl liczbe otwartych > specjalizacji o 70% i uznal ze za 6 lat bedzie potrzeba 2 (!) nowych chirurgow. > > Oto wasz lekarski portal.Strajki powinni sobie to poczytać i odświeżyć pamięć. polscy-lekarze.net/komunikaty/kom13.html to jak było ;) Jeżeli będzie prywatne ,to sporo lekarzy będzie ...chomiki leczyć akupunkturą ,zobaczycie ! Szpitale zostaną przejęte przez różnych takich i zaczną wam płacić wypłaty ,oj zaczną . Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: kasa ,i może będziesz na minusie 23.04.07, 16:47 nie widze zwiazku. lekarze nie chca prywatyzacji sluzby zdrowia tylko wyzszych plac. a zwiazku twojej odpowiedzi z moim postem to juz w ogole nie ma. w Polsce pzez najblizsze 30 lat nie bedzie prywatyzacji sluzby zdrowia bo wszystkie partie sa temu przeciwne wiec nie mam pojecia czym sie tak ekscytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Strajk aż do zwycięstwa. 23.04.07, 13:44 > Niech jada w cholere tylko jedno ale - oddac kase za studia i spadac na drzewo Ile konkretnie? W momencie "kupna" na towarze wisiała cena "0 PLN". Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Strajk aż do zwycięstwa. 23.04.07, 13:45 I nie było w umowie żadnej klauzuli o zakazie wyjazdu za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Majowy strajk rozpaczy 21.04.07, 20:18 Przed podwyżką zarabiałem 6.70 złotego BRUTTO za godzinę. Po podwyżce mam 8.37 złotego BRUTTO. Na cały etat (170 godzin) daje to oszałamiające 1400 złotych brutto... Mam doktorat, dzięki któremu dostałem dodatek miesięczny w wysokości... 8 złotych. W tym roku kończę specjalizację, po specjalizacji mogę liczyć na 1800 złotych brutto. Tak, prawda, znalazłem sobie dodatkową pracę gdzie zarabiam 8 razy więcej za godzinę, siedzę wtedy przy komputerze, ale to nie jest praca lekarza. Latka mi lecą, dorobiłem się 10 letniego fiata cieniasa, chętnie opublikuję zdjęcia w ramach akcji "pokaż lekarzu, co masz w garażu". Bolą mnie opowieści cytowane w Gazecie, że lekarz taki jak ja zarabia w Polsce 3000 złotych miesięcznie. Kto takie rzeczy o pensjach wypisuje? Jakbym zarabiał tyle, co gazeta i Gadomski napisali, to byłbym wielce kontent. Może jakbym wziął 10 dyżurów w miesiącu (wtedy łącznie pracowałbym 330-360 godzin), to bym przekroczył 3000 netto. Super ku.. życie. Wszyscy ludzie w moim wieku w moim uniwersyteckim szpitalu tak zarabiają. Stawki są jawne i nikt się nie musi kryć. Co robię jeszcze w Polsce? Czekam na skończenie specjalizacji, poprawiam język angielski i zobaczymy, co i gdzie będę robił. 5 moich kolegów (wszyscy specjaliści) już podjęło właściwe decyzje i przestali u nas pracować. Zaraz na formum pojawią się hordy trolli, wrzeszczących "wyjedź głupi konowale, nie znam biednego lekarza". Potem takie ludziki pieklą się w kolejce do lekarza, że trzeba czekać na jakieś terminy po 6 miesięcy. Oczywiście nie widzą związku między liczbą lekarzy a czasem oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
free_europe Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 12:41 Bo niema zwiazku pomiedzy liczba lekarzy a iloscia ludzi w kolejce. Liczy sie tylko limit. W zwiazku z powyzszym pani doktor pije kawe w pustym gabinecie, ciasteczko stoi na tomografie za kilka mln, a pacjent ktorego skladki na to wszystko ida stoi za drzwiami bo braklo limitow. Extra Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa A co? Ma pracować za darmo??? 22.04.07, 13:26 Po wyczerpaniu limitów? A może jeszcze z własnych srodków dopłacać szpitalowi za możliwośc przyjmowania pacjentów ponad limit? Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 09:05 skoro 4,5 mld zl na podwyzki nie poprawilo doli lekarza to moze ... po prostu tych lekarzy jest za duzo kazda grupa zawodowa w ostatnich 20 latach przechodzila redukcje zatrudnienia tylko nie lekarze moze sie okazac za majac o 30 % mnie lekarzy nagle okaze sie ze nie ma problemu z dostaniem sie do specjalizty bo NFZ zwiekszy limity pacjentow a waskim gardlem w polskiej medycynie nie jest ilosc lekarzy lecz brak pieniedzy tak wiec skoro wyjechala z Polski 2 mln ludzi to moze tez wyjedzie 25 % medykow? Odpowiedz Link Zgłoś
gut1 Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 09:54 w sprawie lekarzy jest jedno wielkie nieporozumienie. jedni piszą, że zarabiają 900 zł inni, że lekarze mają wille i meredesy. to i to jest prawdą. środowisko dzieli się na starych wyjadaczy z willami i młodych po studiach, którym zamknięto drogę do specjalizacji, tym samym nie mają szans na wyrwanie się z pensji 900zł. tę drogę do kształcenia zamknęło większości ministerstwo zdrowia, bo to MZ zajmuje się przydziałem miejsc specjalizacyjnych. młodzi więc wyjeżdżają na zachód ,starzy z racji wieku odchodzą z zwodu i powoli powstaje luka pokoleniowa, którą mocno odczujemy za 5 lat. już teraz w większości małych miast nie ma specjalistów a ten jeden co jest z racji braku bierze ogromne pienądze za wizytę - tak działa rynek. drugim problemem jest korupcja, któej nie wyeliminują pensje =10.000.zł dla każdego lek. korupcja wynika z małej podaży usług med. ( można zrobić 100 protez stawu biodrowego a chtnych jest 300). więc zarobki zwiększone to połowiczne rozwiązanie problemu, bo zawsze zotanie pokusa aby w związku z ogromnym popytem na usługi dać je tym, którzy dadzą więcej do kieszeni. urynkowienie usług med. to jedyny sposób na rozwiązanie problemó, ale to stoji w sprzecznosci z solidarnym panstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mindflayer Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 13:17 Liczba lekarzy w 1990 roku wynosiła ponad 130 tys, obecnie jest nas koło 100 tys. Od 1999 roku nie mieliśmy podwyżek płac. 4.5 mld złotych poszło na podwyżkę wszystkich płac, nie tylko lekarzy. W służbie zdrowia pracuje 500-600 tys. ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Mit podwyżek... 22.04.07, 13:36 W naszym szpitalu podwyżki otrzymali wszyscy. Administracja też i słusznie, bo zarobki wszystkich były żenująco niskie. W strajku chodzi o coś innego niz tylko podwyżki płac. Chodzi o to, żeby lekarz zarabiał tyle w PODSTAWOWYM MIEJSCU PRACY by nie musiał ganiać z przychodni do przychodni po godzinach słaniając się potem ze zmeczenia. Lata pracy w takim wymiarze godzin prowadzą do zespołu wypalenia zawdodowego. W krajach, gdzie do problemu ogranizacji opieki zdrowotnej podchodzi sie z głową lekarze zarabiają wielokrotnosc sredniej krajowej i maja czas na wypoczynek, kształcenie ustawiczne, rodzinę. Oczywiscie wielkie znaczenie ma tez organizacja pracy. W Polsce, gdzie praca lekarza jest tansza od pracy ukrainskiej sprzataczki, lekarzom zleca sie zadania, ktore powinna wykonywac merytorycznie przygotowana sekretarka medyczna. lekarz moze co najwyzej jej to i owo podyktowac a potem podpisac. Majowe strajki maja na celu rozwalenie tego feudalnego systemu "służby" zdrowia, w którym lekarz jest na dole. Młodzi medycy widzą to i od wyników tego protestu uzależniają swoje dalsze plany. Przegrana polskich lekarzy będzie oznaczała masowe wyjazdy młodych medyków w poszukiwaniu lepszych warunków do realizowania się w Wolnym Zawodzie Lekarza. Nikt dobrowolnie niewolnikiem nie zostanie, a prawo UE przychodzi tu z wielką pomocą (nie da się zabronić wyjazdu). Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 17:05 Liczba lekarzy w 1990 roku wynosiła ponad 130 tys, obecnie jest nas koło 100 > tys. obecnie to tylko 87 tysięcy lekarzy - czyli ubyło już 43 tysiące.. a to dopiero początek... Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 17:42 Korporacyjnosc lekarzy i sztuczne ograniczanie ilosci specjalistow to slabosc polskiego systemu ,gdzie mlodzi lekarze maja pensje zbyt male. Ale generalnie to lekarze trzymaja spoleczenstwo za jaja na calym swiecie, a najbardziej w USA gdzie lobby lekarskie sterroryzowalo spoleczenstwo. Lekarze w USA pracuja 4 dni w tygodniu. Nie probojcie chorowac w czwartek bo wszyscy lekarze graja wtedy w golfa. Jak chceci zaplacic za kilka wizyt u specjalisty to bedziecie musieli sprzedac auto a jak przydarzy sie wam operacja w szpitalu to bedziecie musieli sprzedac chalupe. USA pzeznacza na wydatki medyczne najwieksza czesc GNP a mimo to 40% spoleczenstwa nie jest obieta zadnym ubezpieczeniem medycznym. 95% lekarzy to lekarze prywatni. Rzadu USA nie stac na zatrudnienie lekarzy na panstwowych etatach bo sa zbyt drodzy. Tak ze chlopcy i dziewczeta cieszcie sie swoja socjalistyczna medycyna dopoki jeszcze trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Majowy strajk rozpaczy 23.04.07, 14:02 > 40% spoleczenstwa nie jest obieta zadnym ubezpieczeniem medycznym Ta informacja jest fałszywa. Nie 40%, a około 15%. Przy czym wielu z nich żyje *lepiej* niż przeciętni Polacy. Ci drudzy mają wszyscy ubezpieczenie zdrowotne, ale wielu chętnie zamieniłoby je na np. mieszkanie, gdyby była taka możliwość. Wielu Amerykanów woli mieć mieszkanie lub samochód zamiast ubezpieczenia zdrowotnego. Inna sprawa, że opieka zdrowotna w USA ma wiele wad, m.in. jest niezwykle droga, głównie z powodu lobby lekarskiego, które nie dopuszcza zbyt wielkiej konkurencji poprzez państwowe licencje lekarskie, które to samo lobby przyznaje (!). Odpowiedz Link Zgłoś
cuffed Majowy strajk vs PiS(Przesluchujemy i Skazujemy) 22.04.07, 17:48 1.PiS nie reprezentuje chorych obywateli kraju 2.Upadek publicznego systemu ochrony zdrowia jest dzialaniem antyobywatelskim 3.Niekompetencja ministra zdrowia wymaga korekcji ze strony srodowisk medycznych 4.Polacy tak jak inni obywatele UE maja prawo do dobrej ochrony zdrowia 5.Strajk lekarzy jest jednym z narzedzi naprawy chorego systemu P.S. Lekarz ma prawo do strajku ,ale nie ma prawa odmawiac pomocy choremu. Min.Religa odpowiada za smierc pacjentow doktora Garlickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: Majowy strajk vs PiS(Przesluchujemy i Skazuje 22.04.07, 18:08 oj kolego cuffed, z pustego to i Salomon nie naleje a obywatel tego kraju ma lepsza opieke medyczna niz obywatel USA . Jest to jeden z tych polskich cudow , ktorego nikt nie potrafi zrozumiec. Zostawic jak jest z lapoweczkami i z kopertowkami. Byla to idealna mieszanina wolnego rynku , szarej strefy i panstwych ubezpieczen. Jak to spieprzycie to koniec z polskim leczeniem tanim i dobrym. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Majowy strajk vs PiS(Przesluchujemy i Skazuje 23.04.07, 14:13 > obywatel tego kraju ma lepsza opieke medyczna niz obywatel USA Nie sądzę - pomimo że w USA jest bardzo z tym kiepsko, to uważam, że w Polsce jest jeszcze gorzej. Przeciętna długość życia: www.nationmaster.com/graph/hea_lif_exp_at_bir_tot_pop-life-expectancy-birth-total-population USA na 45-tym miejscu z 77.85, Polska na 77-tym miejscu z 74.97. Inne statsy: www.nationmaster.com/graph/hea_hea_lif_exp_at_bir_yea_tot_pop-expectancy-birth-years-total-population www.nationmaster.com/graph/hea_pro_of_not_rea_60-health-probability-not-reaching-60 Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Majowy strajk rozpaczy 22.04.07, 20:20 Za to służbowych samochodów jest w Polsce 50 000. Odpowiedz Link Zgłoś
paves Re: Majowy strajk rozpaczy 23.04.07, 09:19 Za to ile pieniędzy mamy na wojenki w Iraku i Afganistanie. I na jakieś idiotyczne hece z Tarczą. Jeszcze trochę, a zawojujemy świat..Tu zawsze kochano wojować Selim Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Konowałom się już we łbach od tego dobrobytu... 23.04.07, 10:04 ...poprzewracało. Najchętniej by widzieli innych ludzi na klęczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo mam propozycje 23.04.07, 13:21 pozamykajmy ich w obozach i niech robia za darmo! 1200 zl to i tak za duzo, niech sie ciesza ze w ogole maja prace i ze w ogole zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Ja się lekarzom nie dziwię 23.04.07, 10:08 Zarabiają śmiesznie mało w stosunku do tego ile wysiłku i ryzyka wkładają w swój zawód. Nie mówiąc o żałosnych pensjach pielęgniarek. Tymczasem byle burak w garniturze kierujący wielką firmą zarabia tyle w rok ile oni całe życie, nie ponosząc przy tym odpowiedzialności i nie płacąc składek na NFZ... Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 im błuższy będzie ten strajk tym szybciej dowiemy 23.04.07, 11:05 sie na ile potrzebni sa lekarze w Polsce.Należy przypuszczać ,że w czasie strajku spadnie zachorowalnośc polskiego społeczeństwa a umieralnośc pozostanie na tym samym poziomie. Czyli lekarze nie sa potrzebni.Moga jechać na wczasy. Szerokiej Drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Definitywny koniec korupcji 23.04.07, 12:16 Miałem styczność z bazą danych firmy farmaceutycznej. Są tam zapisywane wszelkie informacje odnośnie wywiązywania się lekarzy z przypisywanych leków, a nawet takie szczegóły jak prezent urodzinowy, który otrzymywali. A nawet co mnie najbardziej zastanowiło, to że lekarz współpracuje zarówno przyjmując państwowo, jak i prywatnie. Te 300 osób, którym postawią zarzuty, to tylko kropla w morzu. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to wszystko dobrze udokumentowane, nie będzie problemem dla prokuratora zebranie materiału dowodowego, co być może już się po cichu dzieje. Może to być argument rządu w przypadku przedłużenia się strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Lekarze! - do tych spoza "układu" 23.04.07, 13:33 Napiszę to samo co napisałem do nauczycieli. Walczcie nie o kolejną błahą podwyżkę, lecz o prywatyzację opieki zdrowotnej! Nigdy nie zarobicie dużo w systemie, w którym "czy się stoi czy się leży", bo w takim systemie nie ma siły - równa się w dół. Wyższe umiejętności nigdy nie są wynagradzane, co nie tylko wpływa niekorzystnie na pensje lekarzy, ale też na jakość obsługi dla pacjentów. Centralne zarządzanie systemem też nie pomaga w podnoszeniu jakości i tym samym pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
soft_breeze Re: Lekarze! - do tych spoza "układu" 23.04.07, 16:21 Przeczytaj postulaty OZZL. Podwyżki to tylko 1 z wielu punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
drkoby Re: Lekarze! - do tych spoza "układu" 23.04.07, 17:18 Koledzy! Po nieudanym strajku postapcie honorowo i po prostu zwolnijcie sie z pracy. Nikt Wam tego nie moze zabronic. Te marne grosze zarobicie z nawiazka prywatnie. Gdy nie bedzie frajerow pracujacych w szpitalu za grosze, szpitale beda musialy wysuplac kase na wieksze pensje. Rezygnujac z pracy na panstwowym wytwarzacie tez zwiekszone zapotrzebowania na uslugi prywatne, w pewnym momoncie mafia profesorsko-ordynatorska nie bedzie w stanie obsluzyc wszystkich tych pacjentow prywatnie i cos skapnie dla was. Sa ordynatorzy w Warszawie, ktorzy wyciagaaja z prywatnej praktyki ponad 300.000 zl rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kuballa Majowy strajk rozpaczy 23.04.07, 14:53 no to widac wszyscy lekarze wyjada nam z kraju nie dziwie sie im to najgorzej zarabiajaca grupa zawodowa (mowie o polsce) a najciezsze studia jak mi sie wydaje przynajmniej a rzad jakos ich nie zacheca do dalszego pobytu.. Kiedy te durnie na gorze zrozumieja ze mamy juz otwarte granice a angielski naprawde nie jest tak przerazliwie trudny do nauczenia, i jezeli taki pan lekarz tylko wyjedzie za granice polski nawet 15 km to juz normalnie moze pracowac, bez nadgodzin bez nocnych telefonow no i ten bezproblemowy tryb zycia. ja tam sie ciesze ze jeszcze strajkuja ze jeszcze im sie chce ja juz bym wolal wyjechac Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Majowy strajk rozpaczy 23.04.07, 15:56 17 pielegniarek z naszego szpitala wyjechao do UK. Zona pielegniarka konczy studia w czerwcu ,obroni mgr i tez wyjezdzamy. Zarabia 1050 zl. Dziekuje ,ale za 270 euro nie bedzie tu pracowac. Tymczasem oczekujcie pielegniarek z Wietnamu i Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
sendivigius Dlaczego tylko lekarze? 23.04.07, 17:12 Dlaczego tylko lekarze od razu po studiach maja zarabiac 1.75 sredniej krajowej. Ja proponuje wpisac do Konstytucji ze kazdy. Odpowiem przy okazji na dwa najpopularniejsze argumenty. 1. Medycyna to trudne studia. Tak sie wydaje jedynie dzieki zalewowi "szkol" prywatnych od zarzadzania i sadzenia marchewki. Medycyna to zawsze byly studia dla matolow co umieja tylko bezmyslnie kuc na pamiec. 2. Lekarz to odpowiedzialna praca. A ilu lekarzy stanelo przed sadem za blad w sztuce medycznej? Zero. Ilu stanelo kierowcow TIRow za blad w sztuce kierowania pojazdem? Sprawdzcie. Gdzie ta odpowiedzialnosc? Tylko przed Bogiem i historia. Odpowiedz Link Zgłoś