Dodaj do ulubionych

Zamiast cesarki poród po ludzku

21.04.07, 08:01
Wlasnie moja córka w naszym szpitalu rodziła za moja namowa po ludzku metoda
naturalna.Jak, ja zobaczyłam myslalam,ze padne.Po 12 godz.boli partych
zdecydowano sie na cesarskie ciecie.Sama musiała wejsc pietro wyzej,poniewaz
nie mial kto ja wyniesc.Dziecko urodzili sie niedotlenione,zostalo dane do
inkubatora.Natomiast moja corka billa sina,wygladala jak pobita.Reszty nie
komentuje.Bardzo tez prosze lekarzy.zeby naprawde zmienili swoje
postepowanie.To nie jest prawda,ze nie przyjmuje lapowek,Biora i to bez
pordonu.Slysze jadąc do pracy od pielęgniarek jak sie w stosunku do nich owi
panowie zachowuje jest okropne.Czesto musza sobie radzić same byla nie
zbudzic lekarza.Pan minister niech juz nie wymysla,bo chyba nie oderwalde od
rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • gatta5 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 09:06
      no sorry po tym tekście wiem co myśleć o wyborczej:-( zawsze myślałam, ze to
      gazeta, której zależy na prawach kobiet, a tu ważniejsze jest, by dokopać
      dziennikowi. Albo inaczej: skoro dziennik pierwszy mial wiadomość w tej
      sprawie, to wyborcza nie moze juz tego samego powtórzyć, musi obrócić kota
      ogonem. Paranoja. Leczcie się.
      • ladne_sny Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 14:33
        nie widze w tym checi dokopania dziennikowi a jedynie sensowna wypowiedz, ze niestety, ale cesarka to
        nie jest cos normalnego i jest to prawda. a dziennik to prorzadowy szmatlawiec - tak nawiasem mowiac.
        • niemyte_mohery Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 16:29
          Normalne w cywilizowanym swiecie to sa znieczulenia przy porodzie na zyczenie.
          • leonard3 [...] 21.04.07, 17:00
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • niemyte_mohery Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:29
              Co do histerii i zniewiescienia ludzi wspolczesnych to sie zgodze. Dawniej przy
              amputacji konczyny podawalo sie szklanke samogonu i kolek w zeby i nikt nie
              grymasil.

Jesli chodzi o znieczulenie przy porodzie to w USA podaje sie na zadanie
              pacjentki zzo, ktore calkowicie niweluje bol (statystycznie 60% porodow w USA).

Generalnie tzw. kultura zachodnia stara sie oszczedzic ludziom cierpienia kiedy
              tylko to jest mozliwe. Na szczescie sa jeszcze takie kraje jak Polska, gdzie
              porod ma sluzyc nie tylko wydaniu zdrowo i bezpiecznie potomstwa na swiat, ale
              rowniez uszlachetnic kobiete poprzez cierienie (i nic nie szkodzi ze czesto
              wbrew jej woli).
              • leonard3 [...] 21.04.07, 17:40
    • milo_1 Nie ma ,że boli......500 zeta za "cesarkę" już nie 21.04.07, 09:19
      trafi do kieszonki ordynatora lub lekarza "prowadzącego".....
      bi.gazeta.pl/im/4/3670/z3670534X.jpg
      Teraz młode, przyszłe mamuśki mają następnę kłodę rzuconą pod nogi.....
      Tak wygląda prorodzinny program PiSuarów .........
      _________

Rządzący jak widać przygotowuja nas na wszelkie "bolesności" i jak tak dalej
      pójdzie to bez bólu IV RP nie będzie istniała........
      Nastanie "moda" na samobiczowanie, bo czasy inkwizycji już sie zaczęły....

......"moherowy kraj,dla ciemnogrodu raj....."
      bi.gazeta.pl/im/8/3781/z3781698X.jpg
    • odyseja10 Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 09:27
      Jak pamiętam ze studiów (bo nie jestem ginekologiem) to w szpitalu na Bródnie w
      Warszawie wcale tak chętnie nie wykonywano cięć cesarskich "bez powodu", bo
      jednak gdy kobieta rodzi naturalnie, to zajmuje się nią głównie położna, a
      cięcie wykonuje lekarz - a nikt na dyżurze nie chce mieć więcej pracy. Za to
      pamiętam, że nie "eksperymentowali" z dzieckiem w sytuacjach
      wątpliwych "przejdzie nie przejdzie" (jak położenie pośladkowe czy duże
      dziecko). Dzięki temu wiele moich kolaeżanek z roku rodziło właśnie w tym
      szpitalu wiedząc, że z jednej strony nie będą miały wykonanego cięcia
      niepotrzebnie (bo lekarzowi się spieszy by pójść spać), a z drugiej jak będą
      wątpliwości to nikt nie będzie ryzykował zdrowia ich dziecka. Ja sama rodziłam
      naturalnie (ale ze znieczuleniem, choć nie była to dla mnie łatwa decyzja
      znając dobrze wszystkie "za i przeciw") i polecam - 2 godziny po porodzie
      normalnie poruszałam się po pokoju zajmując się dzieckiem. Moje koleżanki,
      które musiały mieć cięcie, źle wspominają czas po porodzie, czasem przez 2 dni
      nie mogły wstać z łóżka.
    • jazg1 Poród po ludzku? Gdzie i za ile?? 21.04.07, 12:49
      Jeżeli ma być alternatywa, to najpierw należy zagwarantować poród po ludzku bez
      dopłat ze strony rodziny rodzącej matki. Poród po ludzku ma być normalnym
      świadczeniem medycznym dokładnie tak samo, jak cesarka. Narazie jest to luksus
      dla bardziej majętnych kobiet.
    • migg.migg Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 13:13
      ale argumenty podane w pierwszym artykule Dziennika są śmieszne. ponoć lekarze
      argumentują, że "gdyby Bóg chciał, żeby kobiety rodziły przez cesarkę, to dałby
      im suwak na brzuchu", a Chazan mówi: ""Kobieta, która miała już cesarskie
      cięcie, często boi się kolejnych ciąż i z tego powodu rezygnuje z następnych
      dzieci" - tłumaczy profesor. Jego zdaniem, kobiety powinny rodzić więcej dzieci,
      bo to one są odpowiedzialne za niż demograficzny. "Walczymy, żeby przyrost
      naturalny się zwiększył i system emerytalny nie padł"" Gdzie tu argumenty medyczne?
    • kargulopawlak Relidze alkohol 21.04.07, 13:37
      zlikwidował wszystkie rozsądne szare komórki a działanie w pisie doprowadziło do
      utraty mózgu
    • nessie-jp Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 13:55
      "Uśrednienie ceny za poród - bez względu na to, czy jest to poród siłami natury,
      czy operacja - sprawi, że szpital nie będzie zainteresowany stosowaniem operacji
      tam, gdzie ona nie jest konieczna."

Szpital nie będzie również zainteresowany wykonaniem operacji tam, gdzie będzie
      ona konieczna! Szpital będzie zwlekał, wykręcał się, czekał "a może się urodzi"
      - zamiast zgodnie ze wskazaniami medycznymi zastosować cesarskie cięcie.

To SKANDAL i zgroza, że ministerstwo zarządzające moimi składkami odmawia
      finansowania operacji zgodnie z ich rzeczywistą wyceną, tylko bawi się w
      trendsettera.

Z modami walczy się inaczej. Jeżeli w szpitalu lekarze robią zbyt wiele operacji
      wyrostka robaczkowego, to, jak rozumiem, zaniżymy wycenę tych operacji? Zeby nie
      robili?

Co do większej liczby zgonów przy cesarskim cięciu... to przecież oczywiste. To
      jest operacja wykonywana w sytuacji, w której zagrożone jest życie i zdrowie
      dziecka i matki. Coraz więcej kobiet rodzi po 35 r.ż., coraz więcej noworodków
      jest bardzo dużych. To wszystko są wskazania do cesarskiego cięcia. Procentowe
      rekomendacje sprzed lat to ładna wytyczna, ale czy ktoś badał, jak przystają do
      współczesnych warunków?

Jaki procent kobiet ma cesarskie cięcie bez żadnych wskazań medycznych? To
      kosztuje i nie ma nic wspólnego z NFZ, więc zaniżanie refundacji nic tu nie zmieni.

Jeżeli ministerstwo obawia się, że lekarze zachowują się nieetycznie, to należy
      przeprowadzić kontrolę dokumentacji medycznej, a nie utrudniać pacjentkom dostęp
      do leczenia.

Ministerstwo zdrowia szuka oszczędności kosztem szpitali. Szpital albo zrobi
      cesarskie cięcie i narobi sobie długów, albo nie zrobi i zapłaci pacjentce sute
      odszkodowanie za utratę zdrowia jej czy dziecka.
      • alpepe Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 21:52
        no i właśnie, superpost z superargumentami.
        A na marginesie: znajomej lekarz kazał rodzić naturalnie...rodziła 12 godzin,
        dopóki nie przyszedł jej lekarz prowadzący na dyżur i biegiem nie zrobiono
        cesarki. Znajoma miała mięśniaka w macicy wielkości pięści, nie urodziłaby za
        nic naturalnie, ale co to interesowało lekarza, który nie chciał się męczyć
        nieswoją pacjentką.
    • posnania Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 14:01
      "Cesarki chętnie stosują też lekarze, bo zamiast cackać się z ciężarną przez kilka godzin, mają ten sam efekt po pół godzinie pracy. Często mogą liczyć na dodatkową gratyfikację (czytaj: łapówkę) od szczęśliwego ojca."

A w przypadku "naturalnego" porodu, na tą gratyfikację już nie mogą liczyć, tak?

"W 2005 r. najwięcej cesarskich cięć odbyło się w województwie dolnośląskim - aż 35 proc.! I w tym właśnie województwie było najwięcej zgonów - na każde tysiąc urodzeń umarło ponad 9 noworodków (średnia dla Polski - 8)."

Ale idiotyczna statystyka. Może tak lepiej policzyć procent zgonów przy "naturalnych" porodach i procent przy cesarkach i wtedy wychodzić z jakąs hipotezą...
      • maureen2 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 14:25
        w dolnośląskim,ze względu na zanieczyszczenie środowiska jest najwięcej ciąż
        zagrożonych,wcześniaków i chorób dzieci oraz wad
        • gatta5 maureen 2 please 21.04.07, 18:21
          mylisz Dolny Śląsk ze Śląskiem? Jak większość Polaków...zajrzyj do mapy Polski
          i zobacz, że to nie to samo. Na Dolnym Śląsku największe zanieszyszczenie?
          pierwszy raz słyszę.
      • ladne_sny Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 14:37
        > A w przypadku "naturalnego" porodu, na tą gratyfikację już nie mogą liczyć, tak
        > ?

- w tym przypadku czesto nie biora udzialu w porodzie, bo ciezarne rodza wtedy z polozna.

> Ale idiotyczna statystyka. Może tak lepiej policzyć procent zgonów przy "natura
        > lnych" porodach i procent przy cesarkach i wtedy wychodzić z jakąs hipotezą...

- sugerujesz, ze naturalne porody sa niezdrowe.... ciekawe ;)
        • mal111 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 13:52
          > - sugerujesz, ze naturalne porody sa niezdrowe.... ciekawe ;)

a co, zdrowe są?
          jakikolwiek poród jest zdrowy? a biologii się uczyliśmy? słyszeliśmy coś o tym,
          ile kosztuje bycie żyworodnym ssakiem? ciąża i poród to najbardziej niezdrowy z
          tzw. naturalnych procesów, jaki się zdarza w naturze. Panowie Chazan i spółka
          powinni rzęsami zmiatać kurz z drogi każdej kobiety, która się w ogóle na to
          decyduje.
          Zdrowy poród. Niezły żart.
          • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 15:52
            Mal111 Czy powinnismy dziekowac kazdej kobiecie ze decyduje sie byc z ssakiem?
            A kto je zmusza do bycia ssakiem? Mgga byc roslinami , grzybami albo plesnia
            i rozmnazac sie przez paczkowanie.
            Mal , zaloze sie , ze jestes baba-feministka . Tylko one potrafia byc tak glupie
    • cezary50 No i mamy następny problem polityczny 21.04.07, 14:30
      Jak się nie dało z poczęciem to z porodami może się uda
    • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 15:13
      Oj ludzie , ludzie jacy wy jestescie glupi.
      Lekarze nie moga sie poddawac presji motlochu przede wszystkim ze wzgledu na
      dobro samego motlochu.
      1)Kobieta w Wietnamie czy Burmie rodzi na polu ryzowym w pozycji kucnej.
      Po wytarciu i nakarmieniu niemowlecia wraca do pracy. Smiertelnosc noworodkow
      jest nie wieksza niz w Europie.
      2) Kobieta Europejska to histeryczka , ktora oczekuje na porod jak skazaniec na
      sciecie. Takie psychiczne nastawienie przeklada sie na slabe skurcze macicy,
      wzmozone odczucie bolu i przedluzenie czasu porodu.
      3) Tylko slaby ginekolog i mieczak ugnie sie przed presja do porodu cesarskiego
      bez medycznych wskazan.
      a) Najwieksze ryzyko jest z powodu ogolnej anesthezji. Jest ryzyko przedostania
      sie wymiocin do pluc i czesto smiertelnego zapalenia pluc matki
      b) Jest zwiekszone ryzyko pekniecia blizny na macicy.
      W USA musicie zaplacic ginekologowi okolo 5 tys dolarow za obecnosc przy
      porodzie i dobrze mu nadskakiwac. W medycynie tylko rynkowej lekarz ma
      10 pacjentow na wasze miejsce i ma w d*pie wasze fanaberie.
      Wiec cieszcie sie z socjalistycznej sluzby zdrowia dopoki ja macie.
      • news21 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 15:30
        A ty id.ioto rodziłeś i najwięcej na ten temat wiesz.
        • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 16:09
          news,hermafrodyto naiwny i agresywny. Ja nie rodzilem ale mija zona rodzila 3
          coreczki rok po roku a nad czwartym dzieckiem pracujemy. Bylem obecny przy jej
          porodach. Szczesliwa i piekna funkcja fizjologiczna. Tylko feministki cierpia
          w urojonych bolach histerii. Feministki zrobily z poczecia , ciazy i porodu
          jeszcze jeden dopust bozy kobiety. Jak to takie cierpienie dla was byc
          normalna kobieta to sobie dziury pozaszywajcie.
          • niemyte_mohery gratulacje 21.04.07, 16:31
            Gratuluje, ze miales tak piekne przezycie przy tej funkcji fizjologicznej jaka
            jest porod i ze nic nie cierpiales gdy twoja zona rodzila.
          • wdakra Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:32
            leonard3 napisał:

> Tylko feministki cierpia
            >
            > w urojonych bolach histerii. Feministki zrobily z poczecia , ciazy i porodu
            > jeszcze jeden dopust bozy kobiety.

Twoje wyobrażenia są dalekie od rzeczywistości. Bóle porodowe nie zależą od
            poglądów rodzącej. Jestem feministką i rodziłam szybko i bezboleśnie.
            Podejrzewam, że nawet gdyby lekarze preferowali rodzenie przez cesarskie cięcie,
            to by nie zdążyli go zrobić. :)))
            Znam natomiast niefeministki, które miały z rodzeniem dzieci poważny problem i
            po wielogodzinnych próbach urodzenia dziecka siłami natury miały cesarskie
            cięcie. Dwoje z tych dzieci cierpi na porażenie mózgowe i to nie dlatego, że
            urodziły się przez cesarskie cięcie, tylko dlatego, że za długo zwlekano z jego
            wykonaniem wskutek czego urodziły się w zamartwicy.
            • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:43
              wdakra, no wreszcie zgodzilismy sie. Porod cesarski to wylacznie decyzja i
              odpowiedzialnosc lekarza. Pacjentka to moze sobie decydowac o kolorze majtek.
              • wdakra Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:56
                leonard3 napisał:

> wdakra, no wreszcie zgodzilismy sie. Porod cesarski to wylacznie decyzja i
                > odpowiedzialnosc lekarza. Pacjentka to moze sobie decydowac o kolorze majtek.

Jednakowoż wywieranie presji na lekarzy, żeby nie wykonywali cesarskiego cięcia
                może mieć opłakane skutki. Jeżeli lekarz weźmie pełną odpowiedzialność za swoje
                decyzje, to niech decyduje. Wyobraź sobie, że w Polsce, niestety, tak nie jest.
                Skutki zwłoki w wykonaniu cesarki ponoszą dzieci z porażeniem mózgowym i ich
                rodzice. Może gdyby lekarz miał w perspektywie pokrycie kosztów opieki nad tymi
                dziećmi i zabiegów medycznych potrzebnych do zapewnienia im maximum sprawności,
                to by nie zwlekał.
              • gatta5 do leonarda 21.04.07, 18:24
                nie pisz już ćwoku, wykorzystaj czas na bawienie dzieci
                • 1410_tenrok ten człowiek jest nienormalny 21.04.07, 22:03
                  a jego opowiesci o byciu lekarzem, spoglądając na kompletny brak etyki w
                  dyskusji - mówią same za siebie.
                  • imie_jaszczomp Re: ten człowiek jest nienormalny 23.04.07, 22:33
                    zauwazylam ze leonard wypowiada sie autorytatywnie na kazdy temat.Moze po
                    prostu jest omnibusem. Wrzucmy jakis post pt"wplyw zorzy polarnej na
                    miesiaczkowanie u pingwinow" i tez nam pewnie palnie wyklad.No coz, taki
                    typek :-)
                  • liliac Re: ten człowiek jest nienormalny 24.04.07, 16:39
                    Ech, sądząc z jego wypowiedzi o leczeniu gejów pigułkami hormonalnymi- szczerze powątpiewam w jego bycie lekarzem, chyba że wielce niedouczonym. Natomiast cesarka na życzenie to faktycznie kiepski pomysł- cięcie cesarkie jest zabiegiem, do którego są bardzo konkretne wskazania medyczne i w przypadku zajścia tychże powinno być wykonywane- li i jedynie. Na życzenie to powinno być znieczulenie.
              • kargulopawlak Sekciarzu z opus dei 22.04.07, 08:48
                tu nie forum do rozmyslań nad twoimi pogladami,twoja zona moze rodzić nawet
                setkę takich małych przygłupów jak ty ale ty masz g..o do gadania o cudzej d..ie.
          • adenozyna Uważasz, że tak jest normalnie i ok? 21.04.07, 21:31
            Poczytaj i przemyśl to:
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36824
            a szczególnie polecam:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36824&w=47021118
            Żonę też skazałbyś na takie przeżycia?
          • 1410_tenrok jestes szuja, skoro tak piszesz. Jak możesz!!! 21.04.07, 22:02
            to okropnosc.
            A oto odpowdzi na twoje niewychowane ataki.

A gdziez ja napisałem, że mnie ów poród przeraził? Bardzo mi dużo dał i wiele
            się dowiedziałem. Inaczej patrzę na kobiety. Byłem też na sali OP i widziałem
            wszystko. Ponieważ żona zasłonięta była parawanem, a do tego miała
            znieczulenie, więc to ja pierwszy widziałem moment wyjmowania naszego syna z
            brzuszka matki. A piszę o cierpieniach kobiety, ktorych ty, jako zapeziały
            samiec patriarchalny i rozpłodnik, zapewne nie pojmujesz. MISIU!!
            To po rostu boli, bardzo boli. Czego ty i tobie podobni nie chcą widziec.

Są oczywiscie metody, jak np. wodna. Metoda ta w szpitalu położniczym, w którym
            żona rodziła kosztowała 1500 pln. Nas w owym czasie na to nie było stać.
            Zresztą za tzw. poród rodzinny zapłacilismy wtedy 200 pln. To są kwoty, które
            dla wielu są i tak za wysokie.

I przestań sobie łosiu pozwalac na ordynarne odpowiedzi. Ze jestes niewychwany
            (lekarz, he, he, he) - wszyscy tu wiedzą. Benc.
          • topolowka Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 23:28
            leonard3 wdziecznie pouczyl forumowiczow:

> news,hermafrodyto naiwny i agresywny. Ja nie rodzilem ale mija zona rodzila 3
            > coreczki rok po roku a nad czwartym dzieckiem pracujemy. Bylem obecny przy jej
            >
            > porodach. Szczesliwa i piekna funkcja fizjologiczna. Tylko feministki cierpia
            >
            > w urojonych bolach histerii. Feministki zrobily z poczecia , ciazy i porodu
            > jeszcze jeden dopust bozy kobiety. Jak to takie cierpienie dla was byc
            > normalna kobieta to sobie dziury pozaszywajcie.

leonard, ty sie juz lepiej zajmij korzystaniem z dziury twojej zony, normalnej
            kobiety. To ci - byc moze, bo pewnosci zadnej nie ma - lepiej wychodzi, niz
            pisanie, bo nie wymaga uzywania mozgu. Kutas,dziura - trzymaj sie, chlopcze,
            tych tematow i tej uroczej stylistyki.

Czy zonka i jej dziura beda zadowolone, nie mozna zagwarantowac, bo prostak w
            lozku to zadna przyjemnosc.

• pos3gacz Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 23:15
        Ten idiota został zwolniony ze szpitala psychiatrycznego,że znowu go wszędzie
        pełno?
        Leonard3 wracaj na oddział,szukają Cię.
      • lesew Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 08:21
        leonard3 napisał: ...> 1)Kobieta w Wietnamie czy Burmie rodzi na polu ryzowym w
        pozycji kucnej.
        > Po wytarciu i nakarmieniu niemowlecia wraca do pracy. Smiertelnosc noworodkow
        > jest nie wieksza niz w Europie...<

Pleciesz bzdury, aż nie chce się dyskutować! - Bo skąd wiesz, jaka jest
        śmiertelność noworodków (i matek?) Co, na polu ryżowym jest biuro statystyki
        medycznej???! Pozostałe bzdury Ci daruję - szkoda czasu!
    • agmore Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 16:59
      oczywiscie kazdy powinien miec prawo do swojego zdania. Pani Cichocka uwaza
      tak - wiec nie krytykuje pani zdania i zycze powodzenia przy porodach. Ale
      krytyka z pani strony innych pogladów jest nie na miejscu. Dlaczego pani punkt
      widzenia ma byc lepszy? KAZDY POWINIEN MIEC PRAWO WYBORU I DECYZJI. Jesli
      podaje pani statystyke to moze logiczniej by bylo przedstawic jaki procent
      dzieci umiera w czasie "cesarek" a ile podczas porodów naturalnych, a nie
      przytaczac ile proc dzieci umarlo w danym wojewodztwie - bo to akurat moze nie
      miec zwiazku z rodzajem porodu. Przy okazji "gratuluje" Gazecie dziennikarzy.
      Ponad miesiac temu w jednym ze szpitali Zagłebia dziecko zmarlo w czasie
      porodu, bo lekarz zamiast zaleconej ze wzgledow medycznych "cesarki" /przez
      innego lekarza/ mimo wszystko zdecydował inaczej....
      • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:08
        agmore, to jest niezrozumienie problemu. Ciezarna nigdy nie bedzia miala prawa
        wyboru w sprawach medycznych. Jest to wylaczne prawo lekarza. Jesli bys w USA
        usilowala na lekarzu wymusic jakakolwiek medyczna decyzje to z pewnoscia by
        wezwal policje zeby cie usunac z jego gabinetu. To tylko w anomaliach
        medycyny socjalistycznej w Polsce taka anarchia pacjenta jest tolerowana.
        • aga_i_kropki Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 21:05
          leonard3 napisał:

> w USA to, w USA tamto

gościu, siedzisz sobie w Stanach, to sobie siedź i pie..rz głupot
          przyjedź tu, cwaniaku
          tylko nie przenoś tu swoich oczekiwań
          bo tu nawet czasem do toalety jest utrudniony dostęp, o innych wynalazkach XIX,
          XX i XXI wieku nie wspominając
          żyjesz sobie w normalnym świecie i wypisujesz bzdety na forum w polsce
          a ja tu żyję, a moje dzieci omc nie umarły...
          spadaj i milcz, bo mnie wpieniasz na maksa
        • allexamina Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 23:44
          > Ciezarna nigdy nie bedzia miala prawa
          > wyboru w sprawach medycznych. Jest to wylaczne prawo lekarza. Jesli bys w USA
          > usilowala na lekarzu wymusic jakakolwiek medyczna decyzje to z pewnoscia by
          > wezwal policje zeby cie usunac z jego gabinetu.

Po czym lekarz, szpital, policja danego miasta a moze i zarzad miejski zostaliby
          postawieni przed sadem federalnym kryminalnym (przez prokuratora generalnego)
          lub stanowym (przez prokuratora stanowego) - w zaleznosci od tego kto dokonal
          przestepstwa, i cywilnym (przez rodzine pacjenta i pacjenta) za lamanie
          podstawowych praw obywatelskich gwarantowanych przez konstytucje federalna i
          stanowa. Nie wpominajac o prawie do wykonywania zawodu lekarskiego ktory
          przepadlby NATYCHMIAST i bez odwolania. W takich wypadkach zwykle mowa o
          odszkodowaniach w milionach dolarow.

NIKT NIE MA PRAWA ZROBIC PACJENTOWI CZEGOS CZEGO ON/ONA NIE CHCE, CZY NIE
          ROZUMIE, NIEZALEZNIE OD KONSEKWENCJI. Pacjent musi sie ZGODZIC na zabieg,
          kierunek leczenia. Lekarz moze tylko doradzic. Inne postepowanie jest gleboko
          niemoralne.
          • smutny1970 Popatrz, a Terri Schiavo .... 22.04.07, 00:01
            zagłodzono i zasuszono raczej wbrew jej woli ale za to zgodnie z prawem ...
          • kniaz.igor Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 02:51
            allexamina napisała:

> NIKT NIE MA PRAWA ZROBIC PACJENTOWI CZEGOS CZEGO ON/ONA NIE CHCE, CZY NIE
            > ROZUMIE, NIEZALEZNIE OD KONSEKWENCJI. Pacjent musi sie ZGODZIC na zabieg,
            > kierunek leczenia. Lekarz moze tylko doradzic. Inne postepowanie jest gleboko
            > niemoralne.

Widzisz, a tu gdzie my z Leosiem przebywalismy, nikt sie nas o nic nie pytal.
            Dzien jak codzien ten sam rygor, ktory "doktorzy" nam przepisali BEZ PYTANIA NAS
            O ZDANIE. A jak cos sie postawilismy to mieli juz tam osilkow co nas
            sprowadzali do parteru (doslownie). W koncu fortelem ich przechytrzylismy.
            Pomimo, ze on jest doktorem a ja cesarzem to wmowilismy wszystkim ze jestesmy
            prostymi ludzmi i dopierw wtedy dali nam spokuj i wypuscili na wolnosc.
    • xs550 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 17:37
      Ten artykul jest tak bezsensowny, ze az sie go nie chce komentowac. Oczywiscie, ze kobieta powinna miec prawo do wyboru. Nie rozumiem dlaczego redaktorka chcialaby ja za wszelka cene skazac na bol i cierpienie... Po prostu zenujace. No ale zyjemy w PiS-owskiej Polsce wiec glupota i bezsens sa na porzadku dziennym...
      • leonard3 [...] 21.04.07, 17:48
        • lea111 Do Leonard3 21.04.07, 18:10
          Napisales, ze jestes lekarzem. CO uwazasz o cesarce u kobiet z duza
          krotkowzrocznoscia (np -10)? W Europie zaleca sie cesarki, tutaj w US nie
          zauwazylam takiego trendu. Wiesz cos na ten temat?
          • gatta5 Re: Do Leonard3 21.04.07, 18:33
            Ciekawe, że o żaden inny zabieg medyczny nie wzbudza tyle emocji...to znaczy
            nikt za mnie nie decyduje i nie rozważa tego na forum, jakim sposobem mam sobie
            wyciąć znamię, czy zlikwidować nadżerkę. Lekarz proponuje metody, a ja wybieram
            co jest najlepsze. A dziwne w sprawie porodu wszyscy chcą decydować i lepiej
            wiedzą. O tym decyduje tylko pacjentka i lekarz i nic do tego zakompleksiałym i
            zniewieściałeym facecikom typu leonard, któremu życzę operacji wyrostka bez
            znieczulenia i zobaczymy, kto jest większym histerykiem.
            • lea111 Re: Do Leonard3 21.04.07, 19:02
              Jak mozna porowywac znamie czy nadzerke do porodu???????????????????????
              • gatta5 do lea 21.04.07, 20:48
                a czemu to nie można porównywać??? jakiś zakaz? jak powinnas sie domyślac nie
                chodzi tu o podobieństwo, ale o zasadę. Skoro lekarz proponuje różne metody w
                przypadku na przykład usuwania kamienia i to pacjent decyduje się albo nie, bo
                te jego zdrowie, jego ciało i tak samo jest w przypadku ciąży. W każdym
                cywilizowanym kraju kobieta wybiera jak chce rodzić ( wybiera razem z lekarzem,
                który proponuje, a nie rozkazuje). To dla mnie oczywiste. Jeśli chce, by ktoś
                mówił ci co masz robić, twój wybór. Nic mi do tego.

...lekarz zawsze przedstawia różne możliwości, różne sposoby,
                • leonard3 Re: do lea 21.04.07, 21:37
                  Podaj mi kraj w ktorym pacjentka ma prawo zazadac cesarskiego porodu bez
                  medycznych wskazan?
                  • 1410_tenrok Austria, Niemcy 21.04.07, 22:05
            • leonard3 Re: Do Leonard3 21.04.07, 19:04
              Gatta, a co mnie obchodzi twoj porod?. To odpowiedzialnosc twojego lekarza.
              Ja na tym forum prezentuje moje opinie oparte na znajomosci swiata i zawodu.
              Moje wiedza lekarska jest jak najbardziej autentyczna. Pomimo, ze studiowalem
              medycyne w USA , nostryfikowalem swoj dyplom takze na Akademii Medycznej
              w Polsce. (raczej z szacunku dla mojej Ojczyzny poniewaz lekarz w USA zarabia w
              ciagu jednego dnia tyle co w Polsce w ciagu miesiaca)
              • gatta5 Re: Do Leonard3 21.04.07, 20:51
                sluchaj chłopcze...dobrze mówisz, nie powinny cie obchodzić cudze
                porody...widac po twoich postach, że masz sporo kompleksów. Zgadne - skonczyles
                zawodówkę, a marzyłeś by być lekarzem??
                • leonard3 Re: Do Leonard3 21.04.07, 21:43
                  kobieto, przelewasz swoja zolc na mnie a ja cie po prostu informuje o
                  faktach medycznych. Nie ja bede decydowal o waszych ciazach i nie wy,
                  ale wasi poloznicy majac na wzgledzie zdrowie matki i dziecka.
                  W medycynie nie ma miejsca na polityke ani ideologie.
                  • pysia_m Re: Do Leonard3 21.04.07, 23:20
                    obejrzyj a później skomentuj:
                    interwencja.interia.pl/news?inf=898483
                    ja to zostawiam bez komentarza, bo brak mi słów.......

a tu jest cały temat:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=60657533&a=60657533

• pysia_m Re: Do Leonard3 21.04.07, 23:21
                    interwencja.interia.pl/news?inf=898483
          • leonard3 Re: Do Leonard3 21.04.07, 18:52
            Lea, tutaj wazna jest opinia twojego okulisty. Pozatem diagnozowanie
            kogokolwiek przez internet to zart. Pozdrawiam
            Andrew Leonard P. MD PhD
            • lea111 Re: Do Leonard3 21.04.07, 18:59
              Jasne, ze diagnozowanie przez internet to zart. Zawsze dobrze wiedziec co mowia
              inni. Wnioski wyciaga sie samemu. Lea.
              • winka53 Re: Do Leonard3 21.04.07, 19:03
                Przykazania PISu..to zenada i ciemnota...ktora propaguja wszelkiej masci IDIOCI...
                rodzaju meskiego..a wlasciwie meszczyzni,bo nie mezczyzni..ktorzy lepiej wiedza
                co boli i jak...kobiete..feministke i babe-do garow..przy porodzie...spadam...bo
                durnota bywa zarazliwa...)))
                • kniaz.igor Re: Do Leonard3 21.04.07, 19:47
                  Jestes niesprawiedliwa!!! Leonard zostal ciezko skrzywdzony przez taka jedna w
                  miejscu odosbnienia. tylko chcial sobie poflirtowac, a ta od razu zrobila mu
                  elektrowstrzasy i wsadzila w kaftan na dwa dni. Od tego czasu tylko mysli o tym
                  jakby sie tym glupim babom odplacic.

Polecam do przemyslenia,

Napoleon, Cesarz
                  • leonard3 Re: Do Leonard3 21.04.07, 20:14
                    Napoleon, czy ja zostalem skrzywdzony przez jakas kobitke?
                    Jak bylm mlodszy i kawalerem to pozwalalem kobitkom aby mnie krzywdzily kilka
                    razy dziennie. Od chwili jak sie ozenilem z piekna Joanna to tylko ona
                    ma monopol na krzywdzenie rozkoszne. Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha
                    • kniaz.igor Re: Do Leonard3 21.04.07, 20:20
                      leonard3 napisał:

> Napoleon, czy ja zostalem skrzywdzony przez jakas kobitke?

Cokolwiek, ciesze sie ze juz zapomniales o tym przykrym incydencie. Nawet
                      dziwilem sie ze Ci sie ta baba tak spodobala bo troche przytlustawa byla i pod
                      wasem. Ale coz, na bezrybiu i rak ryba. Zegnam Cie na dzis bo mam jeszcze trzy
                      audiencje do odwalenia.

Do uslyszenia,

Napoleon, Cesarz
          • pos3gacz Do Leonard3 napisała lea111. 22.04.07, 00:49
            Leonard3 tyle ma ze słuzbą zdrowia co ja z astronautyką.
            On jest znawcą wszystkiego i niczego,a podszywa się pod lekarza ze względu na
            to,że czesto przebywa na oddziale zamkniętym[domek bez klamek i o ścianach
            wyłożonych materacami,aby pacjenci nie mogli zrobić sobie żadnej krzywdy]
            • pos3gacz Re: Do Leonard3 napisała lea111. 22.04.07, 00:55
              pos3gacz napisał:

> Leonard3 tyle ma ze słuzbą zdrowia co ja z astronautyką.
              > On jest znawcą wszystkiego i niczego,a podszywa się pod lekarza ze względu na
              > to,że czesto przebywa na oddziale zamkniętym[domek bez klamek i o ścianach
              > wyłożonych materacami,aby pacjenci nie mogli zrobić sobie żadnej krzywdy]
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              Zapomniałem dodać,że koleś jest nawiedzony.W drewnianym kościele spadła mu cegła
              na łeb.Ubóstwia wprost tego od radia z ryjem.
            • demokrata10 Re: Do Leonard3 napisała lea111. 22.04.07, 17:24
              pos3gacz napisał:

> Leonard3 tyle ma ze słuzbą zdrowia co ja z astronautyką.
              > On jest znawcą wszystkiego i niczego,a podszywa się pod lekarza ze względu na
              > to,że czesto przebywa na oddziale zamkniętym[domek bez klamek i o ścianach
              > wyłożonych materacami,aby pacjenci nie mogli zrobić sobie żadnej krzywdy]

Czy można się czegoś innego spodziewać po takim praniu mózgu jakie przeszedł
              przez Rydzyka
    • monikaxxx7 Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 19:35
      Jestem przerażona ignorancją autorki artykułu! Z wrażenia sprawdziłam, czy to na
      pewno dziennikarka Gazety Wyborczej! Łatwo szafuje tym, jak to kobieta w imię
      idei (?) czy miłości powinna cierpieć. Po pierwsze, przydałoby się nieco wiedzy
      na temat znieczulenia zewnątrzoponowego (z którego pierwszy raz korzystałam)-
      być może w tak zacofanym kraju nie wolno wspomnieć o takiej mozliwości. Kolejna
      rzecz to indywidualne odczuwanie bólu, równiez bóli porodowych. Można urodzić w
      pół godziny lub męczyć się dwadzieścia - może to jednak kobieta zadecyduje o
      sposobie rodzenia swego dziecka?!!!
    • b-a-lau To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 19:43
      Mam dużą wadę wzroku - 14 dioprii Niedługo mam urodzić dziecko, moje pierwsze.
      Czekamy na nie. Lekarz twierdzi iż muszę mieć cesarkę bo inaczej będę mieć - 20
      dioprii. Poród to duży wysiłek dla kobiety z taką wadą wzroku.
      Jeżeli szpital nie zapewni mi opieki medycznej i zmusi mnie do naturalnego
      porodu I gdy stracę wzrok to będę następną osobą która będzie domagać się
      odszkodowania nawet u samego diabła i w tym rodzina mi pomoże.
      Niech ten katolicki rząd weżmie jasna ch....era
      • leonard3 Re: To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 20:10
        Balau, co ty histeryzujesz? Nie zapomnij powiadomic poloznika o swojej wadzie
        wzroku (powinno byc w twojej karcie ciazy albo w zaswiadzczeniu od okulisty) i
        zaufaj polskim lekarzom. Co ma wspolnego medycyna z polityka?
      • wdakra Re: To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 21:27
        Lepiej zorientuj się wczesniej w jakim szpitale lekarze nie są nawiedzeni i tam
        sie udaj na cesarkę. Za żadne odszkodowanie nie odzyskasz straconego wzroku.
        • leonard3 Re: To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 21:53
          To nie zalezy od szpitala tylko od wskazan medycznych. Zaufaj polskim lekarzom
          • wdakra Re: To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 22:29
            leonard3 napisał:

> To nie zalezy od szpitala tylko od wskazan medycznych. Zaufaj polskim lekarzom

Mylisz się. Bardzo dużo zależy od tego, na jakiego lekarza się trafi.
          • taje Re: To wspaniale będę następna po Alicji Tysiąc 21.04.07, 23:27
            Leonard - nie znasz polskich realiów, niestety. Przeczytaj co pisała wyżej
            wdakra. Nie można ufać wyborom lekarzy, którzy w praktyce nie ponosza
            odpowiedzialności za swoje decyzje. Brak odpowiedzialności plus problemy
            finansowe polskich szpitali powodują, że względy pozamedyczne wychodzą na plan
            pierwszy.
    • pawel197831 Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 20:49
      Widać że w tej decyzji maczaja palce ludzie ojca r tego maluczkiego szarlatana
      • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 21:38
        197831, sprawa cesarskich ciec jest swiatopogladowo neutralna
        • alpepe Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 21.04.07, 21:59
          nie w Polsce, kochanie, nie w Polsce.
        • pos3gacz Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 01:02
          leonard3 napisał:

> 197831, sprawa cesarskich ciec jest swiatopogladowo neutralna
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Idioto,a co ma cesarski poród do światopoglądu.Ten profesor Chazan już raz
          kiedyś zgłosił pewien idiotyczny pomysł.Jeżeli jesteś lekarzem to powinieneś
          wiedzieć jaki.Ale jak przypuszczam Twój kontakt ze służbą zdrowia to tylko
          wizyty w przychodni zdrowia psychicznego.
    • b.6.1966 [...] 22.04.07, 00:08
    • omeena Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 00:30
      i w tym momencie zaczęłam się bać ciąży. Czar prysł. Jeśli ten pomysł to jeden z
      podpunktów polityki prorodzinnej, to bardzo mi przykro, ale zonk! Kobiety
      świadomie planujące swoje macierzyństwo, albo urodzą w prywatnych klinikach, co
      nie jest tanie, albo w ogóle nie zdecydują sie na macierzyństwo. Co z tego, że
      ciąża może przebiegać bezproblemowo, badania i wyniki OK, dzieciaczek zapowiada
      się na zdrowy w 100% okaz, jak na sali porodowej zaczyna się prawdziwa rosyjska
      ruletka, bowiem nikt nie jest w stanie przewidzieć i zapewnić, że to 100% zdrowe
      przed porodem dziecko urodzi się w wyniku porodu naturalnego również 100%
      zdrowe. Nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy nie wystąpią powikłania w czasie
      porodu, a w konsekwencji niedotlenienie mózgu, krwiaki, zwichnięcie stawów
      biodrowych i szereg innych nieszczęść fundowanych maleństwu już na starcie, nie
      mówiąc o tym, że zdrowie i życie matki też jest bezcenne. Ciąża i wizja porodu
      już sama w sobie jest stresująca. Po co przysparzać matkom dodatkowych cierpień?
      Jeśli kobieta ma ochotę urodzić przez CC, to dlaczego to PRAWO ma zostać jej
      zabrane? Dlaczego w tej sprawie wypowiadają się panowie, którzy nie mają
      zielonego pojęcia jaki to ból i przeżycie? Nie wiem, może porównujecie to do
      wydalenia z siebie kamienia nerkowego podczas siusiu i wam się wydaje, że to
      pewnie coś w tym stylu. Profesor i jemu podobni nie mają prawa decydować o
      sposobie urodzenia dziecka, bo nie oni potem przyjmą na swoje barki ciężar
      opieki i utrzymania dziecka z uszkodzeniami mózgu. Kobieta to nie maszynka do
      rodzenia dzieci a Polska to nie III Rzesza i narodowy program Lebensborn.
      • pysia_m Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 24.04.07, 02:03
        popieram Twoją wypowiedź !!!
    • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 12:34
      1)Smiertelnosc kobiet po zabiegu cesarskigo ciecia jest CZTEROKROTNIE wieksza
      niz po porodzie naturalnym
      2)Smiertelnosc niemowlat jest TRZY razy wieksza po cesarskim cieciu niz po
      porodzie naturalnym.
      3)Nastepne ciaze po cesarskim cieciu sa ciazami ZWIEKSZONEGO ryzyka.
      4) Cesarskie ciecie jest powaznym zabiegiem chirurgicznym wymagajacym zespolu
      trzech lekarzy: ginekologa chirurga, anestezjologa i neonatologa.
      Z tych u innych powodow Swiatowa Organizacja Zdrowia dazy do ograniczenia
      liczby porodow poprzez cesarskie ciecie tylko do sytuacji do ktorych istnieja
      realne wskazania medyczne.
      PORODY PREZ CESARSKEI CIECIE W CIAZACH PRAWIDLOWYCH NA ZADANIE PACJENTA
      SA NIEDOPUSZCZALNE
      • 1410_tenrok bla, bla, bla, bla 22.04.07, 16:53
        ciąże są coraz trudniejsze, zatrucie środowiska, zywnosc manipulowana
        genetycznie. Trudnosci w porodzie są na porządku dziennym. A tym spdaj do
        swojej szczurzej nory moralisto za dyche!!!
      • tw52 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 17:35
        leonard3,
        jesli istotnie jestes lekarzem, to nie kompromituj sie swoimi wypowiedziami.
        oczywiscie, ze nie kazdy ma wiedze nie w swojej specjalnosci, ale tez jesli sie
        czegos nie wie - najlepiej nie zabierac glosu.

powyzej napisales kompletne bzdury zrownujac smiertelnosc noworodkow w krajach
        rozwinietych i w krajach rozwijajacych sie (porod w polu ryzowym).
        tamten post byl poza dyskusja.

odpowiem tylko na post powyzej:
        > 1)Smiertelnosc kobiet po zabiegu cesarskigo ciecia jest CZTEROKROTNIE wieksza
        > niz po porodzie naturalnym
        > 2)Smiertelnosc niemowlat jest TRZY razy wieksza po cesarskim cieciu niz po
        > porodzie naturalnym.

masz chyba dane z lat 1940-1950.
        obecny stan medyyny jest nastepujacy: jesli wezmiemy pod uwage ciecia cesarskie
        w ciazy wysokiego ryzyka (te, gdzie w ogole nie brano pod uwage porodu
        naturalnego) to faktycznie powiklania i dla matki i dla noworodka sa czestsze.
        jesli chodzi o ciecia cesarskie elektywne "z wyboru" to nie powoduja
        zwiekszenia powiklan WCALE.

> 3)Nastepne ciaze po cesarskim cieciu sa ciazami ZWIEKSZONEGO ryzyka.
        praktycznie to nie ciaza, lecz porod naturalny po poprzednim cieciu zwieksza
        ryzyko (pekniecia blizny na miesniu macicy), kiedys byla zasada: raz ciecie -
        nastepnie zawsze ciecie. ale obecnie wykonuje sie przewaznie naciecie w dolnym
        segmencie macicy i to nie wyklucza porodu naturalnego w nastepnej ciazy.

> 4) Cesarskie ciecie jest powaznym zabiegiem chirurgicznym wymagajacym zespolu
        > trzech lekarzy: ginekologa chirurga, anestezjologa i neonatologa.
        to prawda, nie nalezy lekcewazyc, ze jest to operacja i potrzeba 2 specjalistow:
        ginekologa i anestezjologa (pediatra jest potrzebny tylko gdy jest zagrozone
        dziecko). porod naturalny wymaga tylko poloznej.
        tez nie jestem za tym, zeby robic ciecia na zadanie, ale wskazania medyczne
        mozna roznie interpretowac i w obecnym stanie medycyny w krajach rozwinietych:
        jesli sa jakiekolwiek watpliwosci co do bezpieczenstwa porodu naturalnego -
        ciecie jest bezpieczna opcja.
        • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 19:02
          TW , Sa to dane WHO z roku 2006. Jezeli jestes moim kolega po fachu to nie
          odpowiem ci poniewaz nie chce ciebie kompromitowac a wydaje mi sie , ze
          obowiazuje nas zawodowa solidarnosc. Napisz na moj e-mail
          • tw52 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 21:13
            alez skadze znowu, jesli masz takie dane to podaj je tu publicznie - nie
            obawiam sie kompromitacji, najwyzej mnie przekonasz.

masz dane WHO. powiedz tylko, czy odnosza sie do Europy. wiadomo, ze w wielu
            miejscach na swiecie ciecie cesarskie to wciaz wybor w momencie gdy zyciu matki
            zagraza bezposrednie niebezpieczenstwo - ale nie o takiem poziomie medycyny
            rozmawiamy. nie bralbym takze zbyt powaznie statystyk USA. USA ma wspaniala
            medycyne dla czesci spoleczenstwa, ale czesc ma sluzbe ponizej przyzwoitego
            poziomu.
            i jescze powtorze co napisalem w poprzednim poscie: porownywac ryzyko ciecia i
            porodu naturalnego nalezy po odrzuceniu tych sytuacji ciazy wysokiego ryzyka
            (tych, gdzie nie bedzie nigdy wyboru porodu)
            • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 21:18
              rw, moze pozniej. Moja piekna Joanna mnie wzywa. Jak wiesz pracujemy nad
              naszym czwartym dzieckiem. Oczywiscie jak Pan Bog da to sie urodzi per vaginam.
              Zycie jest piekna. tra la la, trala la la la
              • tw52 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 21:50
                zycze powodzenia i spokojnego przebiegu ciazy i porodu. Joanny sa madre.
                ale bede przez moment upierdliwy i wroce do Twojego postu z wczoraj, ktory mnie
                tak zszokowal.
                zacytuje fragmenty:
                >1)Kobieta w Wietnamie czy Burmie rodzi na polu ryzowym w pozycji kucnej.
                >Smiertelnosc noworodkow jest nie wieksza niz w Europie.

to mnie zszokowalo. naprawde tak myslisz?

>2) Kobieta Europejska to histeryczka , ktora oczekuje na porod jak skazaniec
                >na sciecie. Takie psychiczne nastawienie przeklada sie na slabe skurcze macicy,
                >wzmozone odczucie bolu i przedluzenie czasu porodu.

oryginalna teoria, ale nawet jesli tak by bylo, to trzeba zaakceptowac fakty,
                ze takie mamy spoleczenstwo. edukacja w czasie ciazy wiele pomaga, ale tez
                najlepiej skonstruowane plany porodu czasem zawodza.
                skoro jest wzmozone odczucie bolu to trzeba zapewnic skuteczna analgezje.

>3) Tylko slaby ginekolog i mieczak ugnie sie przed presja do porodu cesarskiego
                > bez medycznych wskazan.

zgadzam sie, ale tez ci ludzie pracuja pod olbrzymia presja potencjalnego pozwu
                do sadu, a wskazania czasem sa dosc plynne.

nie jest do zaakceptowania syatuacja wymuszania ciecia, ale tez nie jest do
                zaakceptowania sytuacja narzucania przez politykow wytycznych do zmniejszania
                czestosci ciecia cesarskiego.

>a) Najwieksze ryzyko jest z powodu ogolnej anesthezji. Jest ryzyko przedostania
                >sie wymiocin do pluc i czesto smiertelnego zapalenia pluc matki

mowimy o latach 1950tych. anestezja, jako przyczyna smiertelnosci spadla na
                dalekie miejsce, glownie dlatego, ze jesli nie ma przeciwskazan do znieczulenia
                podpajeczynowkowego, bardzo rzadko w krajach cywilizowanych wykonuje sie
                znieczulenia ogolne. znieczulenie ogolne to wciaz ryzykowna sprawa przy cieciu,
                ale raczej z powodu trudnej intubacji i szybkiego niedotlenienia w takiej
                sytuacji.

glowne powiklania ciecia to infekcje i powiklania zakrzepowe, ale te moga
                wystapic takze po porodzie.
                W UK od ponad 50 lat zbiera sie wszystkie dane o smiertelnosci okoloporodowej i
                publikuje je w cyklach 3 letnich. z powodu problemow anestezji umiera ok 1-2
                kobiety na 3 lata, z innych powodow kilkadziesiat.
                w tym miesci sie kilkanascie samobojstw matek - czy traumatyczny psychicznie
                porod do tego sie nie przyczynia?

>b) Jest zwiekszone ryzyko pekniecia blizny na macicy.
                nie wiem, ale chyba tylko przy porodzie, a nie w czasie ciazy bez skurczow.
                • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 00:18
                  tw52, ad1 )Smiertelnosc noworodkow zwiazana z porodem w Wietnamie czy Burmie
                  nie jest wieksza niz w Europie. Smiertelnosc niemowlat w ciagu pierwszego
                  roku zycia jest wieksza glownie z powodu biegunek.
                  ad2) Nie zapominaj , ze model rodzenia szpitalnego nie jest jedyny bo w wielu
                  krajach nawet Europejskich jest model akuszerski i akuszerka nie administruje
                  analgesia. Moj syn z poprzedniego malzenstwa urodzil sie w Szkocji i do
                  najblizszego szpitala w Abardeen bylo 120 km i wszystkie porody w miasteczkach
                  przyjmowaly akuszerki. Pieprzone barbarzynstwo. Osobiscie jestem za
                  analgesia.
                  ad3) Wybor cesarskiego ciecia odbywa sie z przyczyn medycznych.
                  Wkraczanie w kompetencje lekarza przez kogokolwiek jest nie do zaakceptowania.
                  a)Anasthezja przy cesarskim cieciu jest jednym z wielu czynnikow ryzyka tego
                  zabiegu. Smiertelnosc matek jest trzy do czterech razy wieksza , a niemowlat
                  trzy razy wieksza przy cesarskim niz per vaginam.
                  ad b) Po pierwszych cesarskim, przy nastepnych ciazach ryzyko katastrofy
                  okolo prorodowej sie zwieksza bez wzgledu czy zdecydujesz sie na drugie
                  cesarskie czy per vaginam .
                  Sluchaj nie mam potrzeby nikomu udowadniac swej wiedzy medycznej.
                  Jako ciekawostke ci powiem , ze caly ruch lekarzy jest w kierunku Polska - USA
                  i ci lekarze cudzoziemcy przechodza tam standaryzowane panstwowe egzaminy
                  licencyjne. Nawet Amerykanie , ktorzy koncza akredytowane amerykanskie
                  universytety musza zdac egzamin panstwowy , zeby miec prawo wykonywania zawodu
                  w USA. Kiedy przyjechalem w 2000 roku na pare miesiecy do Polski chcialem
                  nostryfikowac swoj amerykanski dyplom. Wyobraz sobie , ze bylem pierwszym
                  kiedykolwiek amerykanskim lekarzem, ktory chcial nostryfikowac dyplom w Polsce.
                  NIe wiedziano co zrobic ze mna to dano mi do rozwiazanie testy specjalizacyjne
                  z chirurgii, interny, obs-gyn i psychiatrii. Wszystkie zaliczylem bez przygo-
                  -towywania. To swiadczy o jakosci wyksztalcenia medycznego w USA.

• kniaz.igor Doktorze jestes wielki.. 23.04.07, 02:36
                    Nie wiem dlaczego Cie jakies szmondaki smieli egzaminowac w Polsce. W koncu o
                    Twojej klasie ja sam moglem zaswiadczyc. To co przezylismy razem, ja bedac
                    wodzem a Ty moim sztablowy lekarzem, to cos co laczy do konca zycia. Czy to pod
                    Lodi, Kairem, lipskiem, Austerlitz czy Waterloo zawsze moglem na Ciebie liczyc.
                    Kroiles, odcinales, cerowales, naprawiales i leczyles ze wstydliwej choroby
                    moich oficerow. W koncu tez po kleskach, podzieliles moj los uwieziony w azylu.

Biada temu kto o Tobie zle pomysli Leonardzie.

Pozdrawiam,

Napoleon, Cesarz
                  • tw52 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 19:27
                    leonard3,
                    ad1 )Smiertelnosc noworodkow zwiazana z porodem w Wietnamie czy Burmie
                    > nie jest wieksza niz w Europie.
                    mowilismy o porodzie w polu ryzowym.
                    czy uwazasz, ze kobiety w Indochinach nie maja nigdy lozyska przodujacego,
                    przedwczesnego odklejenia lozyska, wypadniecia pepowiny, a ze noworodki nie
                    wymagaja czasem fachowej resuscytacji?

> a)Anasthezja przy cesarskim cieciu jest jednym z wielu czynnikow ryzyka tego
                    > zabiegu. Smiertelnosc matek jest trzy do czterech razy wieksza , a niemowlat
                    > trzy razy wieksza przy cesarskim niz per vaginam.
                    chyba nie przyjales do wiadomosci tego co napisalem poprzednio, i chyba nadal
                    opierasz sie na danych z calego swiata, w tym z rejonow gdzie smiertelnosc po
                    cieciu moze byc rzedu 25%.
                    200 lat temu smiertelnosc matki po cieciu byla bliska 100% (ciecie wykonywano,
                    gdy zycie dziecka bylo wazne - np nastepcy tronu, a matka byla niewazna). jesli
                    jestes w srodku Afryki i nie masz latwej mozliwosci anestezji, transfuzji,
                    antybiotykow - decyzja o cieciu jest ostatecznoscia. jesli teraz porownasz
                    smiertelnosc tej wyselekcjonowanej grupy z reszta porodow to oczywiscie, ze
                    smiertelnosc jest wieksza.

powtorze jeszcze raz: w krajach cywilizowanych nie ma roznic w smiertelnosci
                    matek rozwiazanych elektywnie cieciem cesarskim i tych po porodzie naturalnym.
                    • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 20:40
                      odpowiadam na twoje pytania:
                      Wedlug MCOG NDR 0.04 (Cesarskie) 0.01 (per vaginam)
                      CDMP nie dozwolone Uterine rupture 1.6/1000 24.5/1000
                      Sa to dane w przekazie lekaskim.
                      Oczywiscie ty lekarzem nie jestes dlatego gowno rozumiesz.
                      Tlumaczac na jezyk dla nawiedzonych feministek. Wedlug aktualnych danych
                      ryzyko smierci matki w wyniku chirurgii (zabieg cesarski) jest 4x wieksze a
                      smierci dziecka 3x wieksze niz w wypadku porodu naturalnego.
                      Mowiac brutalnie- feministki maja gowno do gadania i tak bedzie
                      • 1410_tenrok znuf dochturskie wulgaryzmy łamerykanskie!! 23.04.07, 21:31
                        A słyszales durniu o wywichnięciach????? Tu swego czasu było nadwyraz dużo
                        takich dzieci.

I przestan sie wyrażać palancie!!!

Albo normalna dyskusja bez obrażania albo won do czworaków - tam gdzie twoje
                        miejsce.
                        • leonard3 Re: znuf dochturskie wulgaryzmy łamerykanskie!! 23.04.07, 21:42
                          A jak ,my amerykanie walimy prosto z mostu. A juz zupelnie bez skrupolow
                          walimy w ludzio podobnych jak tenrok , ktoremo odessano mozg przy nieudanej
                          aborcji. Czy ty tenrok jestes obojniak dwuplciowy? No bo bronisz swojego
                          prawa do cesarskiego ciecia i jednoczesnie walczysz o swoje prawa jako
                          homosexualista.
                          Jak to jest byc hermafrodyta Tenrok? Sam sobie wkladasz wlasnego wacka do
                          wlasnej pipeczki?
                          • bromba_bez_glusia Re: znuf dochturskie wulgaryzmy łamerykanskie!! 23.04.07, 22:02
                            Wiesz co, Leos...jak taki z ciebie hamerykanin to znajdz se jakies forum u
                            siebie i truj dupe Amerykanom, co? Oni tam maja mniej problemow, sie rozerwa...
                          • 1410_tenrok Nawet czytac nie łumiemy, a za dochtura robiemy 23.04.07, 22:32
                            taż napisałem przygłupie, że na porodzie żyony byłem. Nie kapujesz!!! 14 godzin
                            spedziłem w szpitalu. Byłem też na sali operacyjnej gamoniu, kiedy żonie
                            robiono cesarskie cięcie.

W USA, wg danych CC wybiera 30,2%. Tendencja jest wzrastająca.
                            w UK oraz DE podobnie (0d 1996 roku wzrost o 46%).
                            CC jest niezbyt korzystne przy powtórnych ciążach, ale jeżeli płód jest źle
                            ułożony, albo za duży (tak było w przypadku mojego syna) to jedynym
                            rozwiazaniem jest CC.
                            Wg danych brytyjskich nieda się porównać ilości przypadków smiertelnych,
                            jakkolwiek przyjmuje sie statystycznie w CC 1 przypadek na 2500 porodów, a w
                            naturalnych 1 przypadek na 10.000. Z szeregu artykułów wynika, że w przypadku
                            CC istnieją różne powikłania i trudności przy powtórnym zajściu w ciążę. Tak
                            sie jednak składa, że że większość kobiet białych rodzi jednego potomka.

Przestan wreszcie z wulgaryzmami, to świadczy jedynie o Twoim prymitywizmie
                            koleś.
                      • tw52 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 23.04.07, 22:49
                        leonard3,
                        > odpowiadam na twoje pytania:
                        to tylko tak ci sie wydaje, nie odniosles sie nadal do konkretnej krytyki tej
                        samej durnej statystyki

> Wedlug MCOG NDR 0.04 (Cesarskie) 0.01 (per vaginam)
                        > CDMP nie dozwolone Uterine rupture 1.6/1000 24.5/1000
                        > Sa to dane w przekazie lekaskim.
                        > Oczywiscie ty lekarzem nie jestes dlatego gowno rozumiesz.

kompromitujesz sie. to czy jestem lekarzem czy nie jestem - nie ma znaczenia na
                        tym forum. chodzi o to by sie tak wypowiadac, zeby to bylo zrozumiale dla
                        wszystkich. i co z tego ze "DR" jest 0.04 vs. 0.01 gdzies tam - nie podajesz
                        czego dotycza te dane i czy w ogole jest to statystycznie znamienne na poziomie
                        powiedzmy p-0.05. ale nawet jesli jest, to w dalszym ciagu nie sa to
                        porownywalne grupy.
                        tez do niedawna wierzylem, ze CS niesie nieco wieksze ryzyko niz NVD, ale
                        czytalem porownanie "outcome of ELECTIVE CS and NVD" i nie bylo roznic.

nie zachecam nikogo do poddawaniu sie cieciu, nawet z mojego doswiadczenia
                        jestem przesadny, ze jesli sie robi cos w medycynie bez wskazan to sie wywoluje
                        klopoty, ale w tej chwili NIE MA dowodow na to, ze ciecie "na zyczenie" niesie
                        wieksze ryzyko niz vaginal delivery (nai dla matki, ani dla dziecka).

> Tlumaczac na jezyk dla nawiedzonych feministek. Wedlug aktualnych danych

mylisz sie uzywajac slowa "aktualnych"

> Mowiac brutalnie- feministki maja gowno do gadania i tak bedzie
                        ja myslalem, ze feministki to raczej te co walcza o odwrocenie tendencji lat
                        1970tych medykalizacji "naturalnych" zjawisk jak ciaza i porod.
                        nie dbam o to czy sa to feministki, czy nie - w pewnym momencie mowimy o
                        pacjentkach i o ich udziale w decyzji. jesli myslisz, ze maja "gowno do
                        gadania" to tkwisz w 19 wieku.

a swoja droga, ciekaw jestem co to jest MCOG? zgaduje ze jakis College?Council
                        of Obstetricians and Gynaecologists, ale co stoi za "M"? Miami, Midwest,
                        Missisipi? a moze jest to jakis zagadkowy Member of COG (z pewnoscia nie z UK,
                        gdyz wtedy bylby MRCOG)
    • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 22.04.07, 12:45
      Jak powiedzial Stefan Kisielewski " Motloch za morde i do demokracji"
      Ostatnio jest moda, ze na forum GW pieciu lesbofeministkom i pieciu pedalom
      wydaje sie ze dycyduja o losach swiata. Ha,ha,ha,ha,ha
      Porod przez cesarskie ciecie na zadanie pacjentki przy zdrowej ciazy nie bedzie
      dozwolony decyzja WHO ONZ, srodowiska lekarskiego i rzadow panstw.
      Glupi motloch jak wy to moze sobie poujadac i gowno macie do gadania.
      Ha,ha,ha,ha
      • 1410_tenrok Jestes lekarzem? TY?????????????? 22.04.07, 16:51
        Masz troje dzieci, życzę Ci z całego serca, aby któres dorastając, odkryło w
        sobie inne niż standardowe przekonania seksualne. To cie nauczy właściwego
        stosunku do życia. Sciemniaczu moralisto.

A tak miedzy nami co ma "pedał" albo "lesbijka" do sprawy porodu?????
        Argumencik sobie znalazłeć chory leosiu.
        • leonard3 Re: Jestes lekarzem? TY?????????????? 22.04.07, 16:58
          Kolego tenrk, sa tylko obrzydliwe dewiacje i zboczenia do wyleczenia przez
          prosta kuracje hormonalne. Nie ma przekonan sexualnych.
          Pozatem jest to dyskusja o porodach cesarskich a wiec nie dotyczy zboczencow
          pedo-lesbijskich.
          • 1410_tenrok nie rozumiesz nawet, co sie do ciebie pisze leosiu 22.04.07, 22:11
            a przy dyskusji merytorycznej z kol. Tw też wymiekłeś. Cóż - taki z ciebie
            lekarz jak z koziej tejtejki trąba, my friend.
            • leonard3 Re: nie rozumiesz nawet, co sie do ciebie pisze l 23.04.07, 00:21
              Oj tentok, tenrok, wiesz , ze lubie pozartowac i jestem swoj chlop.
              Ale twoja bezczelnosc zaczyna mnie wk*rwiac. Lepiej bys mnie przeprosil.
              • 1410_tenrok ani nie jestes swoj chłop, ani nie jestes doktorem 23.04.07, 16:37
                jestes pozbawionym dobrego wychowania psycholem, które nawet nie potrafi
                dyskutować. A swoje obelgi zostaw sowie na lepsze okazje. Dochtur łot cygo? Łot
                yumiania łałtuf na jackowie.
                • anka1 Re: porabany kraj! !!! 23.04.07, 17:32
                  edukacja seksualna nie, antykoncepcja nie, aborcja nawet w przypadku zagrozenia
                  zycia matki nie. a teraz jeszcze cesarki nie ? kiedy wreszcie kobiety w tym
                  kraju walna piescia w stol i powiedza : DOŚĆ ???!!!
                  • leonard3 Re: porabany kraj! !!! 23.04.07, 17:56
                    Anka, czy my mowimy o Polsce? 1) Edukacja seksualna nie? - a kto zabrania ci
                    powiedziec tego twoim dzieciom? Przeciez to twoja odpowiedzialnosc
                    2)Antykoncepcja nie? - bylem ze swoimi coreczkami na spacerze , na sasiedniej
                    lawce siedziala dziewczyna dumnie pokazujac plaster antykoncepcyjny na ramieniu.
                    Antykoncepcja jest dostepna dla kazdego.
                    3)Aborcja terapeutyczna tak. Zabijanie plodu- nie Chyba jako kobieta to
                    popierasz.
                    4) Cesarskie ciecia dostepne ze wskazan medycznych - jak w kazdym cywilizowanym
                    kraju.
                    Wiec o czym pieprzysz feministko nawiedzona? Lubisz bez powodu pluc na polskie
                    spoleczenstwo i polski kraj. To ty jestes porabana w swojej anarchistyczno-
                    feministycznej utopii.
                    • 1410_tenrok o znuf dochtur walł piensciom w zęby 23.04.07, 21:28
                      "Wiec o czym pieprzysz feministko nawiedzona? Lubisz bez powodu pluc na polskie
                      spoleczenstwo i polski kraj. To ty jestes porabana w swojej anarchistyczno-
                      feministycznej utopii".

oto sposób rozmowy w naszej polskiej ojczyznie. Tak wyraża się człowiek
                      podający sie za dochtura i do tego uznajomcy, że łamerykansko medicina jezd
                      lepszy łot polskiej. Really medicine man. Telko siem łu takiego lecyć????

I takie cuś che nas nauczać. A PASZOŁ WON W KIBINI MATER!!!
                      • kniaz.igor Doktor L to nie jest piesek salonowy 23.04.07, 22:11
                        Widzialem doktora w akcji, szczegolnie po bitwach mial duzo roboty. Dobry
                        chlop i dobry lekarz, a kroilo sie wtedy bez znieczulenia i nikt nie robil
                        ceregieli. Zacisnie doktor zeby i kroi delikwenta i ani sie nie zajaknie
                        (doktor Leonard znaczy sie, bo pacjent to juz inna historia).
                        Taki byl swietny pod namiotem, ze postanowilem wydobyc z niego bardziej
                        okrzesana nature i zaczalem zapraszac do Wersalu na rozne imprezy. Ale Leonard
                        jak raz nabyl obozowych nawykow to nie mogl sie ich pozbyc. I niestety kiedy
                        kilka hrabianek zemdlalo gdy zaczal je wyzywac od lesb i feminofaszystek to
                        musialem zaprzestac eksperymentu.
                        A pozniej jak juz trafilismy do izolacji, to bylo tylko coraz gorzej, zadnego
                        dobrego przykladu.

Pozdrawiam,

Napoleon, Cesarz
                        • bromba_bez_glusia Re: Doktor L to nie jest piesek salonowy 23.04.07, 22:19
                          Dobre:))))))))))
                        • 1410_tenrok Wielkie dzieki Wasza cesarska mość za te uwagi 23.04.07, 22:39
                          rozumiem. ciężar jazdy po Austerlitz - piłką (RęCZNIE!!!) odpiłowane 24.774
                          kikuty i kikutki, które do tego należało włożyć do oleju (aby się nie
                          zakaziło). Nie wspomnę tu o Wagram, Jenie, Berezynie i Lipsku. Ta jego cesarska
                          mość była wielce łaskawa dla cerulika. No, ale, jak widać łaskawość Waszeci nie
                          popłaca zawsze. Pozdrowienia zasyłając, kornie do nóg padam.
                          • kniaz.igor Nie ma za co.. 24.04.07, 15:49
                            Jesli chodzi o Leonarda to naprawde szanuje czlowieka. Oddalilem go z Wersalu
                            nie dlatego ze mi przeszkadzal albo abym przedkladal cala to szemrana
                            arystokracje nad wojennego drucha, ale moja piekna Jozefina, tak mi glowe
                            trula, ze musialem. Powiedziala, ze wszystkie psiapsiolki sa poobrazane i jak
                            sie nie pozbede Leonarda to oglosi bojkot lozkowy. Nie moglem ryzykowac, bo
                            nie dosyc ze mnie owinela dookola swojego slicznego malego paluszka, to
                            jeszcze, wstyd to powiedziec, byla troche puszczalska.

Z cesarskim pozdrowieniem,

Napoleon
                            • leonard3 Re: Nie ma za co.. 24.04.07, 16:19
                              Musze ci Napoleon powiedziec, ze rzeczywiscie ta twoja cesarzowa miala 3 piekne
                              znamiona na prawym poldupku i wcale tego nie odkrylem przy badaniu lekarskim.
                              • 1410_tenrok łełos - miszcz puentuf 24.04.07, 16:37
                                jak wałnie to jak pierdnięnięcie brontozaura. Łełoś number trii - łamerykansky
                                łansfer na nasze zabobony.

Hosanna na wysokości a światłość wiekuita może by zesłała jaki pierun na
                                takowych gość.
                                Ami go home! Ami go home!!!
                              • kniaz.igor Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 16:52
                                leonard3 napisał:

> Musze ci Napoleon powiedziec, ze rzeczywiscie ta twoja cesarzowa miala 3
                                piekne
                                > znamiona na prawym poldupku i wcale tego nie odkrylem przy badaniu lekarskim.

Nie to nie ona ma, to ja mam!!! Czyzbysmy az tak zapili??? Tfuj Leonardzie tak
                                wykorzystac slabosc swojego cesarza.

Ze wstretem,

Napoleon, Cesarz
                                • bromba_bez_glusia Re: Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 17:01
                                  Cesarzu, uwielbiam Cie:)

Żem sie popłakała ze śmiechu
                                  • kniaz.igor you've got mail 25.04.07, 02:55
                                    zajrzyj do skrzynki
                                • leonard3 Re: Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 17:20
                                  Alez Napoleon, przeciez cala twoja gwardia przyboczna strzegla i uzywala twojej
                                  d*py 24 godziny na dobe. A gdziez ja biedny cyrulik bym sie dopchal do kolejki?
                                  • kniaz.igor Re: Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 18:34
                                    Sami sie zdekonspirowales, wiec nie odwracaj kota ogonem! Za duzo gadasz
                                    Leonardzie, moze cie to kosztowac glowe.

Przypomnij sobie, ze gwardzisci strzegli wlasnie ciebie, bo ja co noc musialem
                                    dawac dyla icognito z obozu, bo baby by mnie zameczyly, a ja rankami musialem
                                    wygrywac bitwy. Zamienialismy sie rolami (troche smiesznie wygladales w moim
                                    mundurze, przyciasnym i przykrotkim, hi, hi, hi), a ty wrecz uwielbiales grac
                                    role Napoleona przez te kilka godzin nocnych.

Zdegustowany,

Napoleon, Cesarz
                                    • leonard3 Re: Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 19:51
                                      Napoleon, kazdy wie ze wtedy pedalom nie bylo latwo i nabijano armaty ich
                                      dupami. No a cesarz pedal to byl w ogole nie do pomyslenia. Dlatego to ja
                                      musialem za ciebie dmuchac wszystkie twoje baby , zebys mial hetero image.
                                      No ale to historia i nie rujnujmy napoleonskiej legendy
                                      • kniaz.igor Re: Hmmm... ;-((((( 24.04.07, 21:00
                                        Widze ze coraz lepszy numer z ciebie wychodzi Leonardzie, jak to mowia
                                        Amerykanie AC-DC.
                                        • 1410_tenrok no dochtur, szkolony dochtur! 24.04.07, 23:09
                                          wie jak gadac! Taki szkolony rotweilerek, albo może moskiewski
                                          stróóóóóóóóózóóóóóóóóóójooooooooooncy????

Cos ma łobsysjem na punkcie bzyku, bzyku..... Bisesunio leonardunio????
                                      • 1410_tenrok wulgarny mondrala ze Złameryki, 24.04.07, 23:05
                                        dochtur łod sjedmju boleści. Wulgarny jak z pod budki ze zpifkiem!

"Siostro qrv, dajta qrv szczypce qrv, no szybciej qrv, bo jak zaj--ie, to qrv
                                        przysionciesz, feministoko pedale jeden!!!!" - cytacio z dochtura na sali łope.
                                        Nowy system zwracania sie gwiazd medycyny łamerykanskiej do polaczkuf.
                    • imie_jaszczomp Re: porabany kraj! !!! 24.04.07, 16:39
                      Wiesz, najprawdopodobniej skonczy sie tak, ze lekarze beda zwlekac z podjeciem
                      decyzji o cieciu bojac sie konsekwencji- nigdy nie wiadomo, przed kim trzeba
                      sie bedzie potem tlumaczyc, czy ciecie bylo konieczne, czy nie.Moja kuzynka
                      miala np. pecha, bo trafila na lekarza, ktory byl zwolennikiem porodow
                      naturalnych. Niestety, Karolinka urodzila sie po 21 godzinach naturalnego
                      porodu, ktorego efektem bylo porazenie mozgowe. Dzis ma 8 lat, chodzi z wielkim
                      trudem, wlasciwie cale jej zycie-to rehabilitacja.
                      Ja i moj syn mielismy wiecej szczescia.
                    • mkolaczynska Re: porabany kraj! !!! 24.04.07, 22:13
                      leonard3 napisał:

> 3)Aborcja terapeutyczna tak. Zabijanie plodu- nie Chyba jako kobieta to
                      > popierasz.
                      Jako kobieta i matka nie popieram i jak mi się zdarzy jakaś tragiczna wpadka
                      (też nie planuje ;-)) to wyskrobie bez skrupułów ;-)
                      > 4) Cesarskie ciecia dostepne ze wskazan medycznych - jak w kazdym
                      cywilizowanym
                      >
                      > kraju.
                      cc na życzenia pacjentki odpłatne w każdym szpitalu, jak powinno być w kazdym
                      cywilizowanym kraju.
                      Cycki sobie moge powiększyć, powieki poprawić, nogi wydłużyć, tłuszcz odessać
                      żylaki usunąć wiec cc też moge chceć sobie zrobić
                      > Wiec o czym pieprzysz głupku pustogłowy.
                      • leonard3 Re: porabany kraj! !!! 25.04.07, 00:00
                        kolaczynska masz pelna wolnosc i dluga liste rzeczy ktore sobie mozesz SOBIE
                        zrobic: 1)oderznac sobie lechtaczke 2)sama sie wyskrobac 3) zrobic sobie
                        cesarskie w krzakach. I wiesz co najzabawniejsze? Gowno nas to obchodzi
                        • mkolaczynska Re: porabany kraj! !!! 25.04.07, 07:31
                          leonard3 napisał:

> kolaczynska masz pelna wolnosc i dluga liste rzeczy ktore sobie mozesz SOBIE
                          > zrobic: 1)oderznac sobie lechtaczke 2)sama sie wyskrobac 3) zrobic sobie
                          > cesarskie w krzakach.
                          w krzakach nic nie robiłam ;-)))Wszpitalu mi robili :-))))tylko to na co SAMA
                          POZWOLIŁAM

>I wiesz co najzabawniejsze? Gowno nas to obchodzi
                          no właśnie :-)))))) bo ty jeśli jesteś lekarzem a nie np rzeźnikiem to do
                          pacjenta podchodzisz z piłą łańcuchową(coby łatwiej było:-)), a zamiast narkozy
                          lejesz w łeb pałką bejsbolową :-)))))))
      • mkolaczynska Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 24.04.07, 22:08
        leonard3 napisał:

> Porod przez cesarskie ciecie na zadanie pacjentki przy zdrowej ciazy nie
        bedzie
        > dozwolony decyzja WHO ONZ, srodowiska lekarskiego i rzadow panstw.
        > Glupi motloch jak wy to moze sobie poujadac i gowno macie do gadania.
        no i wiecie co to jest najgorsze na razie cc bez wskazań nie jest błędem w
        sztuceale może przy sprzyjających wiatrach może się zdarzyć...
        Lepiej się wogóle nie urodzić niż się urodzić kobietą.
        Mamy pzresrane. Dobrze ze mam syna(cc -dodam ;-))i więcej dzieci nie planuje. :-
        )
        > Ha,ha,ha,ha
    • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 24.04.07, 17:25
      Zadajcie od lekarzy , zeby na zadanie usuwali zdrowym ludziom wyrostki
      robaczkowe. To jest tak samo umotywowane jak molestowanie lekarzy
      o chirugie przy zdrowej ciazy.
      • leonard3 Re: Zamiast cesarki poród po ludzku 24.04.07, 17:30
        Ryzyko smierci jest dla matki 4x wieksze a dla dziecka jest 3x wieksze przy
        cesarskim cieciu. W imie czego chcecie ryzykowac zycie dzieci nawiedzone
        feministki?
        • 1410_tenrok Kłamiesz dochtur, KŁAmiesz 24.04.07, 23:01
          we wszystkich krajach tzw. Wunschkaiserschnitt ma tendencję wzrastającą.
          Wystarczy poszukac w internecie. Oj ty brzydki rydzykowaty kłamczuszku. A do
          tego bez wychowania.

dochtur - paczcie go! A łod cygo? A łod yumiania łałtuf na jackowie.
          • leonard3 Re: Kłamiesz dochtur, KŁAmiesz 25.04.07, 00:03
            Hermafrodyta obojniak dwuplciowy, no poweiedz wreszcie jak to robisz? jak
            wlkadasz sobie wlasnego wacusia we wlasna piteczke? Czy masz podwojny orgazm?
            • kniaz.igor ostatnie pytanie 25.04.07, 02:39
              Doktorze, skoro juz sie przyznales, ze zaliczyles wszystkie obozowe markietanki
              i moich gwardzistow, zadam ci jeszcze jedno pytanie, czy rowniez skopulowales
              mojego ukochanego Marengo?

Prawdziwie zaciekawiony,

Napoleon, Cesarz
    • jan_maria_fasola Cesarka najlepsza na wszystko. Także na kłopoty PO 24.04.07, 22:15
      Cesarka dla Palikota !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka