realista1000 21.04.07, 08:11 Czyli GW cały czas kłamała na temat wzrostu ilości podsłuchów? Fe, brzydko bardzo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narwaniec_pl Mniej podsłuchu 21.04.07, 13:29 Zaskoczył mnie Ziobro po raz kolejny. tym razem brakiem znajomości służb mundurowych. Krytykuje spadek ilości podsłuchów. Skutek? Prosty do przewidzenia. Teraz mundurowcy będą chcieli za wszelką cenę się wykazać i zaczną setkami spływać wnioski o podsłuchy. A gdzie panie ministrze prawa obytelskie. Zobaczymy jakie absurdy się zrodzą. Mieszkam w mieście, gdzie jakiś czas temu wprowadzono system punktacji dla policjantów. Okreslono liczbę punktów za poszczególne czynności. Skala była taka, że za wylegitymowanie na ulicy obywatela dostawało się 1 punkt a za ujęcie złodzieja bodajże 6. Efekt był taki, ze nikomu nie chcialo się ścigać złodziei bo łatwiej bylo wylegitymować 6 osób wracających w nocy domu. Nie są to jedyne idiotyzmy w naszej policji. Kiedyś czytałem rozkaz skierowany do jednego z komisariatów w ktorym okreslono swoiste normy. Wskazano np. że każdy z policjantów w ciągu miesiąca zobopwiązany jest zatrzymać kilku pijanych rowerzystów. Zastanawialem się nawet, że aby się z tego wywiązać, policja najpierw powinna biedaków upijać, później wsadzać na ich jednoślady i 100 metrów dalej zatrzymywać. Panie Ziobro więcej umiaru. A podsłuchy to nie jest jedyna metoda na prowadzenie czynności operacyjnych. Prawdziwych bandytów i tak nie podsluchacie, bo używają telefonów i numerów które nie są nigdzie zarejestrowane. A ja nie chcę żyć w kraju, gdzie można kogoś podsłuchiwać tylko dlatego, że ktoś go o coś podejrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Mniej podsłuchu 21.04.07, 13:30 Czy w GW nie ma bardziej inteligentnych? Odpowiedz Link Zgłoś
judykator Re: Mniej podsłuchu 22.04.07, 08:57 Myślę, że lepiej przemyśleć to co mówił pan Z. Staystyki można przedstawić różnie i zazwyczaj można coś wybrac pod zakładaną tezę. 1. nie liczy się ilość złożonych wniosków przez policję, lecz to ile takich wniosków uwzględnił sąd. Może było tak że wcześniej policja dużo składała dużo wniosków, ale były one kipeskie i dlatego realnie teraz podłuchów jest wiecej, bo teraz są lepsze i zazwyczaj uwzględniane przez sąd. Ale tu jasności nie ma. Bo jak zwykle pan Ziobro zamiast podawać ile było rzeczy uwzględnionych przez sąd (skazań, aresztó podłsuchów) mówi tylko o tym ile wniosków złozyła prokyuratura, ajkby to zanczyło to samo. 2. natoamiast co do aresztów to dane podawane na konferencji może i są prawdziwe, ale zostały przedstaione w clu zmanipulowania i udodoenienia tezy że z aresztami jest OK. Przedstawione dane statystyczne pórownywły stosunek aresztów do kar pozbawienia wolności, ale nie powiedziano że na zachodzie kar pozbawienia wolności jest w porównaniu z polską dużo, dużo mniej i tylko dlatego ten stosunek aresztowań do kar pozbawienia wolności jest tam wyższy. Ale oczywiście żaden dzienikarz się nie pokapował ... i lud to kupi :) Należało raczej przedstawić bezwzględną ilość aresztów lub odsetek aresztów do postępowań przygotowawczych, ale wtedy polska by kiepsko wypadła ... Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Mniej podsłuchu 22.04.07, 09:19 jak to jest z tymi podsluchami od strony technicznej,przecież ani sąd,ani proku rator nie podsluchują osobiście,robi to policja,tudzież inne slużby,na polece- nie albo z własnej inicjatywy,mają ku temu odpowiedni sprzęt,albo korzystają ze znajomych operatorów. I nie trzeba wcale żadnej zgody,przynajmniej oficjal- nie,wystarczy przymknięcie oka. Odpowiedz Link Zgłoś