buhaj_z_rogiem 04.05.07, 07:44 Arbeit macht frei! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raveness1 Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 08:37 Dziwne, ze to wszystko dzieje sie w cywilizowanej Europie. Z drugiej strony, spora grupa ludzi, niby znaja niemiecki a daja soba manipulowac jak przedszkolaki. Zaklad chyba nie jest otoczony drutem kolczastym? Mimo wszystko szkoda tych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
slawnw Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 18:37 To nie Polaków wyciskają, ale Polacy dają się wyciskać. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
us-rn A ktos ich tam wywiozl na roboty? 04.05.07, 09:37 A co polski rzad zrobil w sprawie onirzenia bezrobocia ? Jak dotad rozdaje pieniadze podatnika na zapomogi w stylu komunistycznym zamias wspierac przedsiebiorczosc. Polska w kilku otatnich rankingach spada systematycznie na listach krajow w ktorych jest latwo prowadzic interes. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny To normalny kapitalistyczny swiat 04.05.07, 09:40 nie robcie ludziom wody z mozgu, czy w Polsce pracodawca interesuje sie gdzie robotnik spi i jaka ma lodowke? Co ma jeszcze myc ja po brudasach? albo kupowac rekawice ochrnne? Te artykuly, to zwiazkowa propaganda, zeby odstraszyc pracownikow z Polski, zeby juz tworzyc zwiazki zawodowe, lezec na dupie,a pieniadze same leca. Kazdy kto narzeka u Niemca,niech sobie wpomni jakie ma / mial warunki i szanse we wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
buska601 Re: To normalny kapitalistyczny swiat 04.05.07, 09:50 A KTO MOWI ŻE W POLSCE JEST LEPIEJ.PRZECIEŻ LUDZI SAMI SIĘ NA TO GODZĄ.WSTYDZĄ SIĘ WALCZYĆ O SWOJE PRAWA CZY TO W NIEMCZECH CZY W POLSCE.MOŻE DLATEGO ŻE ZA DŁUGO BYŁ POD PRĘGIEŻEM POPRZEDNIJ WŁADZY. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: To normalny kapitalistyczny swiat 04.05.07, 10:02 czlowieku zastanow sie, co ty wygadujesz 1. firma kupuje pracownikowi sprzet ochronny 2. firma zapewnia miejsce na jezdenie i dla dziecka 3. niektore firmy doplacaja do prywatnego leczenia i do przedszkola, pozwalaja taz na zdalna prace w domu lub w innych godzinach pracy a jesli nie wierzysz, to przejdz sie po firmach i popatrz, ze ludzie dostaja ubrania robocze, maja parominutowa przerwe bna jedzenie, no chyba, ze to ty i tobie podobni wzieli sie za biznes - fakt w wielu "zakladzikach" nie ma nawet kibla, bo po co szanowac pracownika zygfryd.okrutny napisał: > nie robcie ludziom wody z mozgu, czy w Polsce pracodawca interesuje sie gdzie > robotnik spi i jaka ma lodowke? Co ma jeszcze myc ja po brudasach? albo kupowac > rekawice ochrnne? pasowalobyci, widze pozamykac zwiazkowcow, wtedy pisalbys raporty do inspekcji pracy, ze firma jest porzadna, a zrobilbys z niej oboz pracy ktos musi kontrolowac zapedy takich cwaniaczkow, a najlepiej wiedza co sie dziej w zakladzie jego pracownicy > Te artykuly, to zwiazkowa propaganda, zeby odstraszyc pracownikow z Polski, zeb > y > juz tworzyc zwiazki zawodowe, lezec na dupie,a pieniadze same leca. > > Kazdy kto narzeka u Niemca,niech sobie wpomni jakie ma / mial warunki i szanse > we wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Re: To normalny kapitalistyczny swiat 04.05.07, 10:25 jedz z tym kitem dla USA, to roboty nigdy nie dostaniesz, Polacy ledwie zaczeli prace, a juz zaczynalja pisac do samego Pana Boga, jak i im zele. Takei sa prawa wolnego rynku, nakaldy minimalizowac, zatrudnic najtansza sile robocza, bo firma musi tez zarabiac i przynoscic zyski - czy taki jeden jelop z drugim , zastanowl sie kto i ile dzemu produkuje na swiecie??? ze mozna go sprowadzic prawie za darmo z chin, czy indii?? Niech sie ciesza ze w ogoe maja prace, bo za drzwiami, stoi dziesiec tysiecy biednych, ktorzy chetnie i bez szemrania beda ja robic. Ale Polak, to ciagle..papierosek, rece w kieszeni, przerwa..oparty na lopacie, poki sie sztyl nie zlamie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyl33 Re: To normalny kapitalistyczny swiat 04.05.07, 16:35 Polacy wszedzie czuja sie zachukani dlatego nie upominaja sie o swojw prawa. Biora byle jakie prace, ciezko pracuja i nic z tego nie maja.Jesli Polacy musza sie zaczac szanowac, to wtedy inni beda tez ich szanowali. Czy jest do pomyslenia zeby Niemcy w taki sam sposob zatrudniali Szwedow czy Norwegow, oczywiscie ze nie.Polacy ciagle naleza do nizszej kategori bo sami na to zezwalaja. Pracodawca powinnien zapewnic ubranie ochronne i rekawice, bo to jest wymagane wszedzie przez kodeks pracy, ale widocznie z doswiadczenia juz wiwdza ze z Polakami to mona inaczej... To ze warunki w kraju nie sa pomyslne, to wcale nie znaczy ze man jechac do Niemiec i pracowac jak niewolnik, szacunek dla siebie tez jest wazny, a pieniadz to nie wszystko.. Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 10:01 W wielu niemieckich firmach pracuje sie dlugo i ciezko. Nie bronie wyzysku,ale taka jest dzisiaj rzeczywistosc.Wszyscy chcielismy miec tak jak Niemcy,to mamy. Wszyscy dzisiaj, nie chodza tylko biegaja,popytajcie ziomali.ktorzy mieszkaja w Europie juz od dluzszego czasu. Kazdy musi sie na wlasnej skorze przekonac co to kapitalizm. Nikomu nie wierzcie,wyjezdzajcie,probojcie cos osiagnac,tylko nie placzcie po powrocie. Jak ktos wam organizuje wyjazd, to przeciez,tez musi na tym zarobic! Wyjezdzajac indywidualnie jest na pewno mozliwosc zarobic wiecej,ale wszystko na waszej glowie: znalezc prace,mieszkanie,dokumenty pozalatwiac,ilu do dzisiaj czeka na kase...Kaptalizm jest dziki... Odpowiedz Link Zgłoś
makup Wyciskają soki.... 04.05.07, 10:10 Pracować trzeba chcieć, a chcieć się nie musi. Wiec o co chodzi. Jak źle to domku. www.Arek01.piczo.com mfg arkadius Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent A kiedy reportaż o pracy w Agorze i Axlu? 04.05.07, 10:11 Hmmm...? Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
najwiekszydeszczowiec Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 10:40 NIECH ZYJE WSPOLNA EUROPA I III RZECZPOSPOLITA!!!! WYBORCZA POWINNA SIĘ CIESZYĆ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 10:57 hehehehehe a kto ich tam na sile trzymal albo zmuszal do tej pracy ??? matoly jezykow obcych sie uczyc a nie powtarzac co kolega powiedzial . Polacy nie mieli sie czym przykryc jak bylo zimno !!! buahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lonley2006 Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 11:06 Witam, Jestem bydgoszczaninem, ktory kilkanascie lat przebywa za granica w pracy (praca roznego rodzaju). W firmie Agro-Visbek pracowalem 2 lata (z wymagana przerwa). Nie moge powiedziec nic zlego (o samej pracy). Pracowalem wlasnie na pakowaniu miesa. Mialem wczesniej praktyke w innych pracach "na saksach", wiec w Agro nie bylo tak zle. Zarobki tez byly znosne no i placili za nocleg i dojazd. Dzieki pracy w agro stanalem na nogi. Ale mam wiele zastrzezen sot. ludzi z ktorymi wspolpracowalem. Firma Agro popelnia taki blad, ze w WIEKSZOSCI zatrudnia ludzi bez wyksztalcenia, doswiadczenia i fachu. Za czasow mojej mlodosci nazywano ich BLUEBIRDami. Nasluchali sie tacy o markach lezacyhc na ul. w Niemczech i w momencie kiedy trzeba pracowac (nie raz bardzo ciezko)- tragedia. Wymyslaja wtedy choroby - a w tym czasie bawia w Polsce, urlopy, neiobecnosci z roznych powodow na ktorych cierpia rowniez inni pracownicy tej samej tasmy. Nie chce bronic firmy o ktorej tu pisza (chociaz ja nie mam im nic do zarzucenia - mialem na utrzymaniu rodzine, wiec pracowalem ciezko) ale chcialem usiwadomic ze to nie problem jednej czy drugiej firmy, to problem narodu. Ktos kto przebywal w Londynie czy Oslo widzial ilu polakow jest na ulicach - bo nie potrafili sie znalezc - ciezko pracowac. W zwiazku z latowscia dostepu do tej pracy - wielu takich laduje w firmie Agro Visbek czy tam IRC. Wielu (wiekszosc) z nim notorycznie naduzywalo alkoholu i innego gowna (ja mialem to juz za soba - wybronilem sie). Kobiety, ktore tam przebywaly rzadko kiedy dochowaly wiernosci swoim partnerom oczekujacym w PL, a teraz smią mówić (do dziennikarzy) o wykorzystywaniu?? (gdzie s mi sie to przewinelo w poprzednich art.) Szanuje ta firme za to, ze przez CALY OKRES mojego pobytu w Niemczech placili mi ZUS oraz nalezne podatki (ktory mozna potem odzyskac przez specjalana firme z Niemiec). O tym juz nikt z dziennikarzy nie wspomnial. Nie moja to sprawa - ale na moje dziennikarzyny oczerniaja bez konsekwencji kolejne osoby. Przypomina mi sie sprawa nozownikow z Zakopanego (dwoch bydgoszczan). Najpierw we wszelkiej prasie widnialy ich zdjecia - osadzono ich zaocznie (dziennikarze). Ale nikt nie wiedzial - ze to oni zostali napadnieci i sie bronili nozem napastnikow (widzialem malutka wzmianke o tym w bydgoskiej prasie pozniej). Nikt ich nie "obmyl" tylko ich oczerniono. Do tego trzeba miec odwage. W chwili obecnej przebywam nadal poza granicami kraju - widze co polacy potrafia, w jakich warunkach zyja - i sie nie skarza - sa zatrudnieni bezposrednio za granica - ale sie nie skarza- nie ma swiadomosci ze ktos na nich zarabia... Tutaj nie maja odwrotu, przetrwali najlepsi/najtrwalsi. Swoja droga w pierwszym artukyle pokazywano chatke w ktorej robotnicy mieszkaja - chcialbym w takowej mieszkac.. Mozliwe jest ze od czasu jak juz tam nie pracuje (w Agro) cos sie zmienilo - na gorsze. Ja nie mialem wiekszych zastrzezen. A z tego co wiem firma istnieje w tej samej branzy z 10-13 lat... Jesli padna to tylko bedzie gorzej.. Ludzi przybedzie na dworcach i w innych krajach (a tu gdzie wolno juz pracowac jako EU jest juz faktycznie ciasno). pozdrawiam Norweg Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Wyciskają soki z Polaków i bardzo dobrze... 04.05.07, 12:05 Po prostu studencikom nie chce się pracować. Uczą ich w szkołach że od razu pójdą na lepsze stanowisko bo mają wykształcenie wyższe. Nic bardziej mylnego. Wykształcenie to żaden fach w ręku i tak są traktowani. Wpierw trzeba zacząć od miotły a nie od biurka. Mam nadzieję że w Polsce pracodawcy również zmądrzeją i zaczną szanować tych co się znają na robocie a nie tych co maja papierki i dyplomy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_de Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 23:59 nie wstawiaj kitu gosciu. wszyscy u Niemiaszkow zapiepszaja rowno tylko oni traktuja pracownikow z Polski i nnych nacji jak woly robocze. Stwarzaja atmosfere psychozy. Od czasu do czasu wywala kogos dla przykladu (mimo, ze pracuje tak jak inni-sam bylem swiadkiem takiej czystki bez powodu). Najczesciej na nadzorce biora kogos kto musi sie wykazac i ma gnoic wszystkich rowno. Schneller, schneller oder weg! Pamietam do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Niewolnik z Polski buntować się - niedobrze. 04.05.07, 11:52 Niewolnik brać się do roboty, nie marudzić, bo nie zarobić euro. Odpowiedz Link Zgłoś
52b1 Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 12:40 Skoro jest tak jak piszecie to dlaczego nie zajma sie tym odpowiednie sluzby w POlsce( kontrola firmy wysylajacej do Niemiec) i konsularne w Niemczech.Nie wolno sie godzic na obozy pracy i nie ma żadnego wytlumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lonley2006 Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 12:52 Smiem twierdzic ze nie pracowalem w obozie pracy, chyba, ze sie zmienilo cos od mojego pobytu tam. Owszem widzialem obozy pracy, ale to w Anglii i Norwegii. I ciagle fukcjonuja. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynio1 W Irlandii placa Minimalnie 360e/tydzien... 04.05.07, 14:40 "Pracownik firmy Agro Visbek zapewniał przed wyjazdem, że za osiem godzin pracy dziennie zarobimy ok. 600-700 euro miesięcznie" to po cholere jechaliscie po takie grosze. W Irlandii placa MINIMALNIE 360 euro na tydzien! i pracy jest duzo. Ja dostaje 432e/week do reki. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Swiat nauczy Polaków ciezkiej pracy....nie tylko.. 04.05.07, 15:21 ...przez 3 miesiace.... ...Hitler nie potrafil, Stalin nie potrafil.... Ale EU-Kolchoz potrafi..... Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Wyciskają soki z Polaków/Arbeit Macht Frei? 04.05.07, 15:57 Nadużyleś tych slów!!!!,Winni są polscy organizatorzy procederu,którzy oszukali najmowanych Polaków w Niemczech! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Co ten Michnik I GW znowu kombinuja.... 04.05.07, 17:28 ...niedawno popierali wyjazdy za granice na saksy..... Czyzby w redakcji GW nie bylo juz komu swiatla zgasic.... W ciagu ostatnich kilku dni klechy rowniez zmienili swoja balamutna spiewke....spodziewali sie duzej kasy po powrotach a wiekszosc nie zamierza wracac i Kosciol im tam tez nie jest potrzebny, gdy sie sypia z zona sasiada.... Odpowiedz Link Zgłoś
slawnw Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 18:51 Ludzie będą ciebie tak traktować, jak im na to pozwolisz. Wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Bojkotujcie !!!! 04.05.07, 21:05 W niemczech Polak zawsze bedzie murzynem. Bylem widzialem jak nie odszczekasz i pokazesz ze masz stracha niemcy cie zjedza. Trzeba sie drzec jak oni a jak trzeba przywalic w gebe wtenczas szacunek. Bojkotujcie Niemcy niech sie naucza szacunku sa inne kraje gdzie mozna jechac i pracowac po ludzku, W Rajchu zedra z was skore na zywca jak chcesz jak to wyglada to jedz ale najpierw sie zastanow. Odpowiedz Link Zgłoś
europejczyk52 Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 21:35 Przed wyjazdem do Niemiec przepracowałem w Polsce, w ostatnim roku 345 dni, przy czym, w miesiącu miałem przepracowane 35 do 40 dniówek, dokładniej, w każdy wtorek i czwartek dwie dniówki. Co 11-tą niedzielę miałem wolną. Nie wszystkie nadgodziny były płacone. Urodził mi się syn. Jak wychodziłem do pracy to jeszcze spał a jak przychodziłem z pracy to już spał. Zdarzały się miesiące, że dziecko mnie wcale nie widziało. W okresie 15 lat pracy dorobiłem się Trabanta i raz byłem trzy dni za granicą w Czechosłowacji. Dopiero gdy wyjechałem do tych „cholernych” Niemiec, gdzie wykonywałem identyczną pracę przekonałem się jakie to szczęście pracować u tych „krwiopijców”. Pracowałem około 200 do 240 dni w roku. Pracując po polsku, czyli do upadłego i bić rekordy wszystkich norm widziano nie mile i traktowano jako brak kultury pracy. Jak nauczyłem się pracować po niemiecku, czyli jakościowo, zdobyłem uznanie. Było mnie stać na zwiedzenie wraz rodziną prawie wszystkich kontynentów i już czwartego Merca kupuje bez pożyczki. Na podstawie swoich doświadczeń w Niemczech, ogólnie biorąc, oświadczam wszystkim, iż niemieccy pracodawcy są najuczciwszymi szefami jakich można sobie wyobrazić. Jeżeli ktoś z Polski trafił w Niemczech na jakąś kanalię to miał pecha i tego nie można traktować jako wyrocznię po adresem wszystkich Niemców pracodawców. Ponad to oświadczam wszystkim, że na całym świecie tylko w Niemczech robotnik może dochodzić w ten lub inny sposób swoich praw. Polak w niemieckiej firmie dostaje do ręki 40 do 50 procent tego co dostanie Niemiec. Oświadczam po raz kolejny, że Firma wypłaca za zatrudnionych Niemców i Polaków identyczną stawkę 100 procent, dlatego też jeśli te pieniądze nie docierają do robotnika, tylko pozostają w reku pośrednika nie można winić niemieckich pracodawców. Życzę robotnikom w Polsce aby byli tak traktowani jak robotnicy w Niemczech, wtedy nie musieli by jechać do tych cholernych Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Wyciskają soki z Polaków 04.05.07, 22:19 Masz racje ale mysle ze w tej firmie wiedziano o pewnych sprawach i nikt palcem nie kiwono z niemcow. To ze Polacy ganiali Polakow to napewno zasluga kierownictwa ktore z cicha pozwalalo na takie zachowanie Polakow pamagierow.Firma oczywiscie powie ze nikt nic nie wiedzial co jest totalna bzdura, w kazdym razie napewno Niemcy straca troche pracownikow po Forum i takich zlych wiesciach z Niemiec. Jedna sprawa ktora jest szczegolnie polska to naiwnosc do rodakow posrednikow ktorzy robia zaciag ludzi a ci podpisuja papiery i nie wiedza gdzie jada i ile beda zarabiac i co robic, to sa ludzie wyksztalceni nie glupole z jakies zabitej deskami wiochy, chyba mysla ze zaraz zarobia na Merca..... Odpowiedz Link Zgłoś
jacentymax Wyciskają soki z Polaków W Holandi też 04.05.07, 22:11 Pracowałem w Holandi przez , pośrednika , niejaką pania Lelek , polecila mi firmę BRICOM B.V z Nijmegen , pracowalismy po 12 godzin za 7 euro ..dojazd na własny koszt 80 km dziennie ,,Hans właściel firmy , obiecał zwrocić za paliwo oszukal nas , na 500 euro za benzyne mial zwrócic nie zwrócił , przestrzegam .. przed tą firmą ...oszuści ... Odpowiedz Link Zgłoś
exotic3 Wyciskają soki z Polaków 05.05.07, 00:09 Steki bzdur pracowalem wkilku firmach na terenie niemiec holandi i angli i jestem bardzo zadowolony ztej firmy - bzdury wypisujecie ludzie niema co wogule komentowac poniewaz tyle co wtej firmie ludzijest jest ok zadowolna a 2 studsenciakow sie znalazlo co by chieli dostac odrazu niewiem co bo na kilka wykladow pochodzili dajcie spokoj bzdura a firm ajest naprawde wporzadku do tego nigdzie tyle nie idzie zarobic co wniej z uwagi na z adarmo kwatery dojazdy dopracyitd !!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
exotic3 Re: Wyciskają soki z Polaków wielka bzdura!!1 05.05.07, 00:10 zobacie wyzej co napisalem taka jest prawda!!!1a n ie roby do domu i pijaki1!! Odpowiedz Link Zgłoś
chrust wolny wybor 05.05.07, 00:42 Jesli ktos jest durny i po pierwszej wyplacie 100 euro za tydzien nie rzuci tego w 3 d.. to jest jego sprawa. Tyle to mozna spokojnie zarobic w Polsce na tasmie, mieszkajac w domu, spiac we wlasnym lozku a nie w budzie psa w Neimczech, i bedac dowozonym przez polskiego (koreanskiego) pracodawce do pracy. Natomiast te firme posredniczaca powinno sie pozwac do granic mozliwosci. Mam nadzieje ze tak sie stanie. Na tym powinna polegac opieka panstwa: zeby ktos nie mogl brac pieniedzy za posrednictwo jesli odwala taka malizne. Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: wolny wybor 05.05.07, 03:10 Podejrzanie marna robota, ale dziennikarska. Po pierwsze mamy tu cały tekst oparty na opinii dwóch studentów. To nie jest reprezentatywne dla tysięcy zatrudnionych w tej firmie! Po drugie ważne szczegóły nie zostały dopowiedziane: ludzie narzekają na kwatery ale postów wynika, że mieszkania te są darmowe (tak samo jak dowóz) a to zmienia obraz sytuacji. Na marginesie śmiać mi się chce, gdy rozmówcy żalą się, że nie było się czym przykryć. Czy w Niemczech nie można kupić śpiworów w hipermarkecie albo nawet pójść do opieki społecznej po darmowy koc, kołdrę? Po trzecie na koniec okazuje się, że studenci składają pozew przeciwko polskiej firmie, z którą podpisali umowy. Przecież to może oznaczać, że oni w ogóle nie byli zatrudnieni przez Niemców tylko w Polsce i wtedy cały tekst staje się bezprzedmiotową manipulacją. Na przykład może się okazać, że owe sto paręnaście euro przy nagłym wyjeździe to nie jest wynagrodzenie tylko jakieś umowne kieszonkowe na bilet itp. a reszta do odebrania/dochodzenia w Polsce u pracodawcy? Po czwarte ludzie godzili się na pracę bez umów lub na obietnice, ale nie doczytałem, żeby Niemcy pozbawiali robotników wolności, zmuszali w jakiś sposób, szantażowali, zastraszali, więc naprawdę trudno mi zrozumieć, o co chodzi? W Polsce pracodawcy oficjalnie proponują po 150-200 zł czyli 50 euro na tydzień i ludzie pracują za takie pieniądze i owszem nazywamy to "niewolnictwem" ale w dużym cudzysłowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
downunderguy Re:wisnioki - tak sie pracuje...tu 05.05.07, 03:20 700euro dniowka! dzieciok sobie wysnil - w mojej wsi rzeznik musi byc co najmniej 1.80 i 100kg wagi - innych nie przyjma - w porownaniu co moze zrobic niedokarmiuny bulbonski studynt - jego wydajnosc to chyba 10%cynt i tyle zarobil, do kogo prytynsyje... Odpowiedz Link Zgłoś
meetsue Re: Wyciskają soki z Polaków 05.05.07, 10:16 Wszędzie może być ciężko, czy to w Niemczech, czy w Anglii. No niestety, to się zdarza, że trafi się na nieuczciwych pracodawców albo, że praca jest cięższa niż się przypuszczało. Wtedy albo zacisnąć zęby i do roboty albo nogi za pas i szukać dalej. Tak czy siak, nie poddawać się. Ta sytuacja się nie zmieni. Zawszę będą takie historie się powtarzać, nie wystarczy tylko o tym mówić, ale też starać się jakoś temu przeciwstawić. Dobrze, że ci studenci poszli do sądu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sebuchh29 Wyciskają soki z Polaków 23.05.07, 14:39 aro visbek jedna wielka pomylka pracowalem w firmieSTUTE w paderbornie,wyplaty co miesiac krojone od 60 do 100 euro i nikt nic niewie zaco,soboty nie sa pracujace a jak nie pujdziesz to zabieraja po 100euro jednym slowem smiech,ponad miesac temu chorowalem,wracajac do pracy do niemniec okazuje sue ze juz nie pracoje i nikt mnie nie powidomol jak bylem w polsce,pomimo ze nasz brygadzista wiedzial otym doskonale i majac moj tel,niedal mi znac,i terz ciekaw kto mi ma zwrucic za przejazd.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś