Dodaj do ulubionych

Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w który...

06.05.07, 13:32
Jeszcze więcej niech kierowcy żrą, piją i piszą SMS-ów jadąc 100 km/h, to
będzie jeszcze więcej ofiar. Właśnie wróciłem, 90% ludzi, których wyprzedzałem
nie zajmowało się prowadzeniem samochodu.
Obserwuj wątek
    • rgo2 Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 13:39
      Czyli zginęło więcej osób niż w ostatnich tragediach katowickiej hali i kopalni ŁĄCZNIE !...

Gdzie jest teraz:
      - żałoba narodowa (?),
      - wizyty głów państwa (?),
      - zatroskanie polityków (?),
      - relacje na żywo non-stop (?),
      - stada ekspertów w studiach (?),
      - ogłoszenia kondolencyje w prasie (?),
      - czarne loga stacji TV (?),

Hipokryci... na wypadkach drogowych nie da się tyle zarobić co na porządnej katastrofie lotniczej...

...a tak - wszyscy rzucili się na zastrzeloną 5-letnią polską dziewczynkę we Włoszech...

[PS. nie odnoszę swoich uwag do bezpośrednio do działań GW, głównie do redakcji telewizyjnych, a pośrednio do całego środowiska dziennikarskiego]
      • fuchsgs Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 14:19
        Jak mozesz buraku to porównywać ci ludzie w hali i ci górnicy byli w pracy a ci
        na drogach to sa w większości sami winni swoją brawurowa jazdą nieuwago
        telefonowaniem w czasie jazdy itp
        • rgo2 Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 15:09
          Masz rację, np. poniższy motocyklista był sam sobie winien (ironia), podobnie jak nieliczeni piesi (ponowna ironia)...

"2 maja tragiczny finał miało zderzenie opla astry z motocyklem na ul. Koziegłowskiej w Myszkowie. Opel nie ustąpił pierwszeństwa i uderzył w prawidłowo jadącą hondę. 33-letni motocyklista zginął na miejscu. Czworo pasażerów opla przewieziono do szpitala; są już opatrzeni, w domach."
        • bob_budowniczy69 Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 16:20
          fuchsgs napisał:

> Jak mozesz buraku to porównywać ci ludzie w hali i ci górnicy byli w pracy a
          ci na drogach to sa w większości sami winni swoją brawurowa jazdą nieuwago
          > telefonowaniem w czasie jazdy itp

Taaak racja, szczególnie jest sobie winna np. ta 7 miesięczna dziewczynka...

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4109573.html
          Ja też nad ranem wracałem krajową 1. I co z tego, że są fotoradary, skoro
          mniemam w większości nie włączone, przed fotradarami wyprzedzały mnie osoby
          grubo przekraczając prędkość, a żaden z fotoradarów nie zrobił zdjęcia...
          • haryjesion Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 18:10
            > Ja też nad ranem wracałem krajową 1. I co z tego, że są fotoradary, skoro
            > mniemam w większości nie włączone, przed fotradarami wyprzedzały mnie osoby
            > grubo przekraczając prędkość, a żaden z fotoradarów nie zrobił zdjęcia...

Spox, do 2 tygodni przyjdą koperty z zaproszeniami do Komendy na poga-wędkę.
            • belus77 950 wypadków, 1300 rannych, 105 zabitych! 07.05.07, 02:31
              Bilans długiego weekendu: 950 wypadków, 1300 rannych, 105 zabitych!
        • tigertatoo Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 07.05.07, 00:03
          To Ty jesteś burakiem. Według statystyk ponad 50% ludzi na drogach jest
          niewinnych podczas wypadków i to dalej jest więcej niż w jakiejś hali i sorry
          bejbe, ale w jakiej Oni tam pracy byli?>??? pokaz gołębi to praca??
      • raveness1 Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 14:38
        Sensacyjki i ploteczki. Zatroskane buzie prezenterow informujacych o kolejnej
        tragedi, porwaniu, gwalcie czy wypadku sa tylko fasada. Obludni cynicy, dla
        nich liczy sie tylko kariera.
    • agulaszek Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w który.. 06.05.07, 13:48
      Takie są efekty gdy do prowadzenia samochodu używa się wyłącznie kończyn a nie
      szarych komórek.
    • cloak_and_dagger Co było przyczyną wypadków ? 06.05.07, 15:15
      Wydaje mi się, że zapomnieli dla własnego bezpieczeństwa w warunkach dobrej widoczności zapalić świateł mijania.
      • zigzaur Re: Co było przyczyną wypadków ? 06.05.07, 16:16
        Główną przyczyną wypadków jest stan dróg na poziomie czasów sanacji, w
        najlepszym razie gomułkowszczyzny, oraz ilość samochodów dorównująca zachodniej
        Europie.
      • konsulus Re: Co było przyczyną wypadków ? 06.05.07, 16:24
        cloak_and_dagger napisał:

> Wydaje mi się, że zapomnieli dla własnego bezpieczeństwa w warunkach dobrej wid
        > oczności zapalić świateł mijania.

Też tak uważam. W końcu to niebywałe ułatwienie jazdy w warunkach dobrej
        przejrzystości. W tychże warunkach bowiem światła te powodują szybsze męczenie
        oczu, co przekłada się na bezpieczeństwo jazdy. Kierowca zmęczony musi się
        przecież wcześniej zatrzymać (w teorii) żeby odpocząć. A każdy wie że
        najbezpieczniejsza jest prędkość zerowa.
    • mromac A ile z 3600 pijanych poniesie konsekwencje?? 06.05.07, 15:23
      Zawsze są podawane statystyki dotyczące ilości zatrzymanych chciałbym choć raz
      poznać statystyki dotyczace wyroków - ile samochodów zarekwirowano, ilu
      kierowców to "recydywa", ilu uniewinniono, ile wyroków w zawieszeniu, jakie są
      przeciętne wyroki itp itd. Tego nigdy nie poznajemy i jest prawdopodobne ze te
      policyjne statystyki maja sie nijak do wyrokow skazujacych.
      Ciekawe że w każdy dłuzszy weekend zatrzymuje się od 1000 do prawie 4000 tysiecy
      ( w "zwykły" weekend pewnie kilkuset) i jakos tych pijanych nie ubywa.
      • zigzaur Re: A ile z 3600 pijanych poniesie konsekwencje?? 06.05.07, 16:15
        Gwoli ścisłości, to rozpatrywany okres czasu jest dłuższy niż tydzień. Ten
        "weekend" można liczyć od piątku 27 kwietnia do dzisiejszej niedzieli.
      • haryjesion Re: A ile z 3600 pijanych poniesie konsekwencje?? 06.05.07, 18:15
        Kazdy pow. 0,5 prom. jest przestępcą. 3 lata bez prawka to (z reguły) minimalna
        kara.Przynajmniej u nas prorocy tyle dają. Skąd masz taką wiedzę, że wyroki
        skazujące mają się nijak do statystyk policyjnych? Też chciałbym mieć takie
        dane:)
    • saucerful Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 18:27
      Na początek trochę danych statystycznych: Urząd Statystyczny podaje w "małym roczniku" na 2006 rok, że w 2005 było 48,1 tys. wypadków drogowych, w których zginęło 5444 osób, a 61191 zostało rannych. Czyli "statystycznie" ;) w poprzednim roku w dowolnych dziewięciu dniach było: 1186 wypadków, 134 zabitych i 1509 rannych. Dane są sprzed dwóch lat, podobno z roku na rok coraz mniej wypadków więc w najgorszym wypadku załóżmy że długi weekend nie odstaje specjalnie od średniej. :)

Ale co tam. Zawsze policja może powiedzieć, że za szybko jechali...
    • bibbi5 a ktoś musiał pracować, żeby urlopować mógł ktoś 06.05.07, 18:59
      nienawidzę długich weekendów, to żaden wypoczynek, wszystko sztuczne i niemiłe,
      nieprawdaż? kasa, kasa, kasa, konsumpcja, konsumpcja, konsumpcja,
      o zgrozo!!!!!!!!!!!!!! dokąd to wiedzie tych ludzi????????????????????????
    • cover_wielki Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 19:01
      Dla kogo tworzy sie takie informacje, dla tych co już przejechali jakąs trase i
      moga powiedzieć uffff zyją !? dla tych co nigdzie nie pojechali żeby mogli
      poczytac jakie to korki ich ominęły, bo przeciez nie dla tych co jadą bo i tak
      nie czytają.
      A w dodatku xero jak co roku w majowy weekend, wszystkich świętych, inne
      święta. Zmieniają sie tylko cyfry.
    • magdalina84 Okradziony Maratończyk 06.05.07, 20:52
      W czasie maratonu w krakowie SKRADZIONY zostal SAMOCHÓD: srebrne seicento,
      rej: RP 22 347. Z zolta nalepka na tylnej szybie. Jesli widziales to auto,
      zglos to na policje. Czeka nagroda!!
    • prezerwator2 Nie może być! To jednak były wypadki, mimo, że 06.05.07, 21:17
      pali się światła w dzień? Coś musiało uciec uwadze genialnym ustawodawcom. Może
      trzeba także zapalać w dzień latarnie?
    • olias Polacy?? wracają 06.05.07, 22:17
      nie "Polacy", tylko "Warszawiacy"
      Jak zwykle, niech tylko będzie trzy dni wolnego już się środki masowego rażenia
      epatują jazdą samochodami z Warszawy i z powrotem.
      jakby mnie to co obchodziło?
    • k_r_m Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 22:22
      "
      W całym kraju rozmieszczono w sumie ponad 1000 punktów pomiaru prędkości.
      Policjanci korzystają z fotoradarów i wideorejestratorów."

fajnie, dzisiaj pokonałem ponad 300km i nie udało mi się zaobserwować ani
      jednego takiego punktu, widocznie wszystkie postawili w warszawie, którą omijam
      szerokim łukiem :)
    • k_r_m Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 22:24
      "W całym kraju rozmieszczono w sumie ponad 1000 punktów pomiaru prędkości.
      Policjanci korzystają z fotoradarów i wideorejestratorów."

fajnie, dzisiaj pokonałem ponad 300km i nie udało mi się zaobserwować ani
      jednego takiego punktu, widocznie wszystkie postawili w warszawie, którą omijam
      szerokim łukiem :)
    • mefissto Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 06.05.07, 23:40
      Przez dlugi weekend zrobilem 1700 km widzialem 3 patrole policji i zero
      fotoradaru. Przed 21 godzina wjezdzalem do Wawy i szok, zero korka. Nie wiem w
      takim razie co to za rewelacje. Zreszta ruch na drogach byl zdecydowanie
      mniejszy niz w normalny weekend. Co do wypadkow, powoduja je oszlomy w super
      szybkich autach. Dzis zrobilem sobie maly test jazda z predkoscia 100 km/h czyli
      10 km/h wiecej niz dozwolone i co i wszyscy mnie wyprzedzali a w super merolach
      jeszcze na mnie trabili ze jade przepisowo i to jest wlasnie paranoja tego kraju
    • tigertatoo Re: Długi weekend na drogach: 950 wypadków, w któ 07.05.07, 00:01
      To teraz ładnie zastanów się co TY robiłeś podczas jazdy, ze wiesz co w stu
      samochodach robili ludzie :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka