Dodaj do ulubionych

ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zawodowe

28.05.07, 11:36
Agentura! Przybudówka PZPRu! Niech strajkują!!
Obserwuj wątek
    • kontonaspam Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 11:50
      Długo nad tym myślałeś?

zydzinski2 napisał:

> Agentura! Przybudówka PZPRu! Niech strajkują!!
      • mikolaj.plank Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 11:56
        Po co miał myśleć, oni to mają w instrukcjach pisuarowskich :)
        • q-nick 2 lata na jeden metr 28.05.07, 12:25
          Naukowcy na początku dostają nie wiele więcej niż pensja minimalna (ok. 650 do
          ręki) czyli przez 2 lata pracujemy na jeden metr. Zdolność kredytowa wystarcza
          nam do wybudowania małej szopy (szopki) na dzierżawionej działce na Zamojszczyźnie.
          Co ciekawe w nauce jest całkiem sporo pieniędzy ale istnieją tzw. "widełki". A
          wszystko po to żeby inflacja nie rosła, po to żeby obrzydliwie bogaci ekonomiści
          mogli się z zadowolenia pocierać po swoich spasionych brzuszkach.
          • kolargolo Re: 2 lata na jeden metr 28.05.07, 16:06
            nie wiem od czego jestes naukowcem ale widac ze nie od ekonomii. Inflacja
            najbardziej uderza biednych bo kazde problemy gospodarki uderzaja glownie
            biednych. Naukowcom placa malo bo maja w du... nauke i wola placic na
            wczesniejsze emerytury gornicze albo na kolejne ulgi dla rolnikow.
            • pepperoni_prawdziwy A kto im broni zmienić pracę? 28.05.07, 16:26
              Można odnieść wrażenie, że ktoś trzyma te setki tysięcy nauczycieli z
              rewolwerem przy głowie. Skoro są tacy dobrze wykształceni i inteligentni, a
              przy tym niezadowoleni z pensji, to niech zmienią pracę. Może jeszcze dwa lata
              temu było to problem, ale teraz ogłoszenia o poszukiwaniu pracowników wiszą na
              każdym słupie.
              I po drugie: kto powiedział, że każdy musi mieć własne mieszkanie. Na Zachodzie
              na mieszkanie stać tylko część społeczeństw, reszta nie ma takich aspiracji i
              po prostu wynajmuje. Co wychodzi zresztą taniej od spłaty rat kredytów. I o co
              ten krzyk???
              • ar.co Re: A kto im broni zmienić pracę? 28.05.07, 19:22
                Świetnie, tylko wynajęcie mieszkania w Warszawie to też co najmniej 800-1000
                zł. Jak w tym kontekście widzisz pensję nauczyciela?
                Co nie oznacza zresztą, że się z nauczycielami w pełni zgadzam - zaczynając
                pracę jako asystent w Akademii Nauk też dostawałem poniżej 1000 zł; ale w ciągu
                następnych 5 lat obroniłem doktorat i zostałem adiunktem, nie wspominając już o
                rozmaitych dodatkowych zarobkach (i nie było to sprzątanie czy siedzenie w
                kasie supermarketu, tylko praca naukowa) - a o strajku nie myślałem. Chociaż
                oczywiście wolałbym, żeby państwo miało trochę pieniędzy dla ludzi, którzy
                swoją pracą naukową bardziej dbają o jego prestiż za granicą, niż np. górnicy.
                Ale to właśnie górnicy dostają podwyżki...
                • karolana Re: A kto im broni zmienić pracę? 28.05.07, 21:05
                  > następnych 5 lat obroniłem doktorat i zostałem adiunktem, nie wspominając już o
                  >
                  > rozmaitych dodatkowych zarobkach (i nie było to sprzątanie czy siedzenie w
                  > kasie supermarketu, tylko praca naukowa) - a o strajku nie myślałem. Chociaż
                  > oczywiście wolałbym, żeby państwo miało trochę pieniędzy dla ludzi, którzy
                  > swoją pracą naukową bardziej dbają o jego prestiż za granicą, niż np. górnicy.
                  > Ale to właśnie górnicy dostają podwyżki...

świetnie, tylko powiedz, jak wszyscy zaczną robić doktoraty, habilitacje, szukac
                  pracy na uczelni... kto będzie prowadził nauczanie początkowe? praca na uczelni
                  wyższej daje możliwość uzyskania podwyżki za tytuł naukowy i generalnie inne
                  perspektywy. praca w szkole podstawowej, czy średniej takiej możliwości nie
                  daje. możesz być doktorem habilitowanym, ale jeśli pracujesz w LO, po
                  osiągnięciu stopnia nauczyciela dyplomowanego (czyli po ok 10 latach pracy)
                  zarabiasz ok 2500 brutto i tyle. nic więcej. bo takie sa przepisy. są oczywiście
                  dodatki rózne, ale one zależą od zamożności gminy. i mogą osiągnąć max 25 %
                  płacy. przyznasz chyba, ze to nie jest to samo?
          • mataharii Re: krawcowa 29.05.07, 15:01
            a ja jestem krawcowa i mieszkanie kupiłam w Wa-wie
    • lahdaan Priorytety panstwa 28.05.07, 11:51
      Wysokosc zarobkow w danym sektorze mowi kierunkach rozwoju, ktore sa
      priorytetowe dla rzadu. Widac, iz w XXI wieku ani sluzba zdrowia ani edukacja
      takimi priorytetami nie sa.
      • developing Re: Priorytety panstwa 28.05.07, 11:55
        To nie są priorytety państwa. To priorytety chamstwa. Niektórzy są wykształceni od razu po urodzeniu. Każdy to później może zobaczyć.
      • kontonaspam Re: Priorytety panstwa 28.05.07, 11:56
        Kontynuując myśl: na IPNy i podobne nie brakuje :|
        • m15 jakie podwyżki mieli za rządów komuszych 28.05.07, 12:02
          kontonaspam napisał:

> Kontynuując myśl: na IPNy i podobne nie brakuje :|
          cicho siedzieli,a teraz nic ich nie zadawala,w rok chcą nadrobić zaległości
          dekady,to jest niewykonalne
          • kolter Re: jakie podwyżki mieli za rządów komuszych 28.05.07, 12:05
            m15 napisał:

> kontonaspam napisał:
            >
            > > Kontynuując myśl: na IPNy i podobne nie brakuje :|
            > cicho siedzieli,a teraz nic ich nie zadawala,w rok chcą nadrobić zaległości
            > dekady,to jest niewykonalne
            Skoro koalicja chwali sie 6% wzrostem gospodarczym (dzieki pracy rzdow
            SLD) to czemu maja tego nie wykorzystac ? na swiatynie jest i inne koscielne
            imprezki wiec i dla ludzi ktorym naprawde sie nalezy tez byc powinno
            • m15 Re: jakie podwyżki mieli za rządów komuszych 28.05.07, 12:09
              kolter napisał:

> m15 napisał:
              >
              > > kontonaspam napisał:
              > >
              > > > Kontynuując myśl: na IPNy i podobne nie brakuje :|
              > > cicho siedzieli,a teraz nic ich nie zadawala,w rok chcą nadrobić zaległoś
              > ci
              > > dekady,to jest niewykonalne
              >
              > Skoro koalicja chwali sie 6% wzrostem gospodarczym (dzieki pracy rzdow
              > SLD) to czemu maja tego nie wykorzystac ? na swiatynie jest i inne koscielne
              > imprezki wiec i dla ludzi ktorym naprawde sie nalezy tez byc powinno
              dzięki pracy sld-weź mnie nie rozśmieszaj ,bo zajadów dostanę,dzięki millerowi
              to mamy dziesiątki afer-to wszystko
              • kolter Re: jakie podwyżki mieli za rządów komuszych 28.05.07, 12:13
                > imprezki wiec i dla ludzi ktorym naprawde sie nalezy tez byc powinno
                > dzięki pracy sld-weź mnie nie rozśmieszaj ,bo zajadów dostanę,dzięki millerowi
                > to mamy dziesiątki afer-to wszystko
                Rzad milera posprzatal po tych fajfusach z AWS , ktorzy tlumnie
                zasilili dzis PISorkownie, co do dziesiatek afer rzadow millera to napisz mi
                choc o 10 w ktorych skazano kogokolwiek , poza starachowicami !!
                • m15 prezydent piotrkowa siedzi,blida sama wymierzyła 28.05.07, 12:27
                  sobie karę,jakubowska,pęczak,ungier,ale to tylko czybek góry,śledztwa toczą
                  się ,a w wielu sprawach sądy nakazały aresztowanie "uczciwych "komuchów
                  • m15 łapiński posprzątał reformę zdrowia-oj tak 28.05.07, 12:28
                    m15 napisał:

> sobie karę,jakubowska,pęczak,ungier,ale to tylko czybek góry,śledztwa toczą
                    > się ,a w wielu sprawach sądy nakazały aresztowanie "uczciwych "komuchów
                    • kolter Re: łapiński posprzątał reformę zdrowia-oj tak 28.05.07, 12:35
                      Ta partia liczyla ponad 100 tys czlonkow , jezeli zamknieto do tej pory moze z
                      15 osob , to jak to sie ma w procentach ?? a narazie poza starachowicami nikogo
                      nie skazano i malo kogo jeszcze sie skaze
                  • kolter Re: prezydent piotrkowa siedzi,blida sama wymierz 28.05.07, 12:33
                    Prosze dane ze skazan , nawet tych nie prawomocnych ,mialo do tego byc 10 afer a
                    jest mniej ???? skoro jest ich dziesiatki to fakty prosze nie PISpomowienia
                  • ar.co Re: prezydent piotrkowa siedzi,blida sama wymierz 28.05.07, 13:50
                    Proszę o wymienianie rzeczywiście skazanych, a nie na zasadzie "ten pan już
                    nikogo nie zabije".
                    • kolter Re: prezydent piotrkowa siedzi,blida sama wymierz 28.05.07, 14:29
                      ar.co napisała:

> Proszę o wymienianie rzeczywiście skazanych, a nie na zasadzie "ten pan już
                      > nikogo nie zabije".
                      Nie doczekasz ospowiedzi bo oni tylko duzo wrzasku robia , strzelaja na oslep
                      • romek325 Pan Kolter uwaza, że komuch jest uczciwy 28.05.07, 16:45
                        • pynky Re: Pan Kolter uwaza, że komuch jest uczciwy 28.05.07, 17:09
                          w polsce nie ma komuchów idioto
              • trzy.14 Re: jakie podwyżki mieli za rządów komuszych 28.05.07, 15:34
                > dzięki pracy sld-weź mnie nie rozśmieszaj ,bo zajadów dostanę,dzięki millerowi
                > to mamy dziesiątki afer-to wszystko

Rzady SLD nie miały więcej afer niz AWS.
                Za to większość tych afer ujrzała światło dzienne jeszcze za rządów SLD, co
                chyba dobrze świadczy o tymze SLD?
                A gdzie sa afery PiS?
                Cos tam łże-dziennikarze opublikują, to rząd czeka 2 miesiące, po drodze wymysla
                lustracje, dezubekizacje, aborcje, aż ludziska o wszystkim zapomną...
      • mobbick masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 11:56
        o ile zgadzam się, że nauczyciele zarabiają za mało, to uważam, że absolutnie
        nie należy im się wcześniejsza emerytura

ten pomysł jest skandaliczny, bo skoro nauczyciele są tak super wykształceni,
        to powinni rozumieć, że niewydolnym systemem emerytalnym i
        nadmiarem "uprzywilejowanych" nierobów zrujnujemy sobie państwo
        • hydepark1 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 12:32
          tak ale pozbędziemy sie osób które uczą myślenia postkomunistycznego co jest
          strasznym nieszcześciem bo nie trudnym jest powstanie wolnego rynku ale nauka
          innego myślenia .Zapytajcie tych którzy wyjechali ?
          • lahdaan Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 13:13
            hydepark1 a Ty kiedy sie wychowywalas? W PRL czy w Wolnej Polsce? Co to znaczy
            "pozbyc sie osob" i "myslenie postkomunistyczne"?
            • hydepark1 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 13:50
              urodziłam i wychowalam w komunie ale od lat mieszkam i pracuje w róznych krajch
              Europy i wiem jak działa poskomunstyczne myslenie a demokracja to tylko sposób
              na lepsze zycie i trzeba nad tym pracować !!nie 18 godz w tygodniu albo
              łapówkami !!A aby tak nie było potrzeba mechanizmów które niestety wprowadzaja
              wysmiewani PISOWCY .
              Demokracja to twardy ustrój oparty na pieniadzu i moralności oraz twardej
              rzeczywistości .
          • 5obserwator Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 16:15
            Nauczyciel powinien pracować tylko na etacie, wtedy może pracować więcej lat,
            ale nie do 60. Na dzień dzisiejszy nie da się pracować tylko na etacie, chyba
            że uczysz zbędnego przedmiotu. W szkole konieczna reforma: zmniejszyć
            rozbudowaną liczbę przedmiotów, zwolnić zastępców i pedagogów szkolnych bo
            robią więcej złego niż dobrego. Awanse nauczycieli przed komisjami zewnętrznymi-
            doceni umiejętności i wyeliminuje nieuczciwą zawiść, rozliczać szkoły za wyniki
            z egzaminów zewnętrznych i wtedy godne zarobki.
            • hydepark1 5obserwator brawo i to jest głos a nie kłapanie 28.05.07, 18:08
              ale jakby chciał sobie dorobić bo np.chce kupić mieszkanie to czemu nie ? może
              udzielać korepetycji chociaż to kolejny absurd co to za nauczyciele którzy tak
              uczą ze uczeń jak nie bierze korepetycji np. przed maturą to jest nienormalny ,
              biedny i nie zda matury !!! tak mi powiedział mój syn .... wziął jeden dzień
              przed maturą zdał ,skończył studia za granicą ,ma dobrą pracę .
              Jeśli chodzi o poziom nauczania jest naprawdę wysoki biorąc pod uwagę szkoły na
              zachodzie ale dzięki temu wcale nie nalezymy do najmądrzejszego narodu więc
              należałoby też zmienić programy nauczania co wpłynie napewno na nauczycieli .
              Kto to jest pedagog w szkole ? nie słyszałam aby kiedykolwiek rozwiązał problem
              uczniów ? dowód -ostatnie samobójstwo Ani, która pod presją uczniów popełniła
              samobójstwo więc gdzie był pedagog ?i za co mu płacili w tej szkole ?
              Nauczyciel też powinien być oceniany nie tylko dlatego ze jest po egzaminie
              zwanym "mianowany" bo to często już nie jest nauczyciel i stąd problem .
              Jestem za tym aby zreformować szkolnictwo a nie rozmawiać wybiórczo bo to do
              niczego nie prowadzi a wręcz skłoci społeczeństwo ale o to chodzi bo tak
              naprawdę ten strajk jest sterowany przez polityków /czytaj PO /UW po to aby
              przejąć władzę i komuna aby był bałagan bo wtedy zapomina sie o ich sprawkach /

• raskolnikov1 pedagog i psycholog są potrzebni w każdej szkole 29.05.07, 09:24
                ..."Kto to jest pedagog w szkole ? nie słyszałam aby kiedykolwiek rozwiązał
                problem uczniów ? dowód -ostatnie samobójstwo Ani, która pod presją uczniów
                popełniła samobójstwo więc gdzie był pedagog ?i za co mu płacili w tej
                szkole ?"...Widocznie jeszcze krótko zyjesz i bardzo mało słyszałaś:)Sak jestem
                psychologiem i osoby(uczniowie),które do mnie przychodzą mówią mi o takich
                rzeczach, o którym nie mówią rodzicom (np.ze strachu, wstydu,bojąc się
                potępienia i dzikiej awantury).Nie mówią,bo RODZICE NIE POTRAFIA ICH
                WYSŁUCHAĆ.JEŚLI NAWET SŁYSZĄ,TO NIE SŁUCHAJĄ.Poza tym osądzają, moralizuja,
                krytykują i buduja inne bariery w komunikowaniu się.Efekt jest taki,że rodzice
                nie znaja swoich dzieci, z którymi mieszkają pod jednym dachem i kiepsko
                widziałbym te dzieciaki,gdyby choć od pedagoga czy psychologa szkolnego nie
                miały szansy i możliwości otrzymac wsparcia i zostać zyczliwie wysłuchane.
                Wybacz,ale piszesz straszne brednie.Ty się pytasz,gdzie był pedagog, a ja się
                pytam,gdzie byli rodzice???A może sugerujesz,że pedagog szkolny powinien brac
                dzieci na wychowanie do siebie do domu i w ten sposób zaspokoić dziecięcą
                potrzebę bezpieczeństwa i miłości???!!!Pomyśl zanim cos napiszesz.Pozdrawiam!
        • lahdaan Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 13:07
          mobbick napisała:

> o ile zgadzam się, że nauczyciele zarabiają za mało, to uważam, że absolutnie
          > nie należy im się wcześniejsza emerytura

To prawda. Wczesniejsza emerytura powinna dotyczyc jedynie zawodow, w ktorych
          pracownicy z wiekiem odnosza powazny uszczerbek na zdrowiu [vide gornicy czy
          hutnicy]. Czy ten uszczerbek jest w przypadku nauczycieli az tak powazny?
          Watpie, wystarczy przeciez odwolac sie do szkolnictwa przedwojennego, gdzie wiek
          nobilitowal, a uczen traktowal belfra jako mistrza a nie kumpla. Poza tym czy
          wykladowca akademicki [rowniez nauczyciel] odnosi jakis uszczerbek na zdrowiu w
          wyniku wykonywania swojej pracy?

Trzeba sie zastanowic czy argumentacja o zdrowotnych powodach potrzeby
          przechodzenia na wczesniejsza emeryture przez nauczycieli, ma swoje odniesienie
          w rzeczywistosci czy jest to tylko wyraz ich bezsilnosci i zmeczenia
          wynikajacego z ciaglej potrzeby wiazania "konca z koncem".
          • iluminacja256 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 13:16
            Czy ten uszczerbek jest w przypadku nauczycieli az tak powazny?
            > Watpie,

Skoro watpisz to popracuj 25 lat pzrez 6 godzin dziennie móiwac podniesionym
            głosem i zapanuj nad 30 uczniami w klasie, kiedy masz np. 6 dysfunkcyjnych.
            Zreszta, ja ci proponuję w ogole popracowac tzry lata i wtedy zobaczysz jaki to
            jest uszczerbek na zdrowiu - tylko nei zdziw sie, ze siada ci psychika , a to
            tez zdrowie. Bo widzisz, w Polsce zdrowie psychiczne nie istneije, a pomysł
            rocznego urlopu, który maja np . w UK, zeby nie wchrzanic sie w 100% wypalenie
            zawodowe w Polsce wzbudziłby smiech na sali.

Bo tak to jest , zetutaj w spadku po komunizmie gloryfikuje się robotnika i
            chłopa(gornik, hutnik ), a inteligencję (lekarze, nauczyciele, młodzi asystenci
            na uczelniach) ma sie głęboko w dupie - bo przecież sami sobie wybrali, a mogli
            isc pracować na budowę.

A wy, moi państwo, powtarzacie te frazesy i nawet nie zauwazacie, z e
            powtarzacie cały schemat myslowy komunizmu - inteligent powinien zarabiać marne
            grosze, zeby ledwo ciągnał, wtedy nie bedzie podskakiwał.
            • lahdaan Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 13:36
              iluminacja256 napisał:

> Czy ten uszczerbek jest w przypadku nauczycieli az tak powazny?
              > > Watpie,
              >
              > Skoro watpisz to popracuj 25 lat pzrez 6 godzin dziennie móiwac podniesionym
              > głosem i zapanuj nad 30 uczniami w klasie, kiedy masz np. 6 dysfunkcyjnych.
              > Zreszta, ja ci proponuję w ogole popracowac tzry lata i wtedy zobaczysz jaki to
              >
              > jest uszczerbek na zdrowiu - tylko nei zdziw sie, ze siada ci psychika , a to
              > tez zdrowie. Bo widzisz, w Polsce zdrowie psychiczne nie istneije, a pomysł
              > rocznego urlopu, który maja np . w UK, zeby nie wchrzanic sie w 100% wypalenie
              > zawodowe w Polsce wzbudziłby smiech na sali.

Ok, ale czy wczesniejsze emerytury lub roczny urlop sa jedynynymi rozwiazaniami?
              Sa napewno najprostszymi ale czy najbardziej funkcjonalnymi? Moze pieniadze
              wydawane na wczesniejsze emerytury czy urlopy lepiej byloby przeznaczyc na
              zmniejszenie liczebnosci uczniow w klasach [a przez to zwiekszenie ilosci
              nauczycieli i wydluzenie ich czasu pracy do wieku emerytalnego],a takze innne
              reformy dotykajace realnych problemow w szkolnictwa?

> A wy, moi państwo, powtarzacie te frazesy i nawet nie zauwazacie, z e
              > powtarzacie cały schemat myslowy komunizmu - inteligent powinien zarabiać marne
              >
              > grosze, zeby ledwo ciągnał, wtedy nie bedzie podskakiwał.

Czy ja cos takiego powiedzialem? Przeczytaj moj wczesniejszy post o priorytetach
              panstwa, a nie szufladkuj jako piewce ideologii marksistowskiej.
              • dean08 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 14:05
                Pani pod 60-kę walcząca z 30 siedmiolatków ? Yes, Yes, Yes !!!
                • mariuszdd Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 15:46
                  > Pani pod 60-kę walcząca z 30 siedmiolatków ? Yes, Yes, Yes !!!
                  Ba,tą panią nigdy sumienie nie ruszyło ,że 30 osób w klasie to trochę przydużo ;)
                  Ale robiła swoje do 60-tki ,męczyła te dzieci
            • hydepark1 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 14:05
              Po pierwsze trzeba pamiętac ze wiekszosć osób pracujących w szkolnictwie to
              osoby które niestety ale znalazły sie tam nie z powołania i widac krzyczeć aby
              uzyskać autorytet .2. Nie słyszłam aby nauczyciel mówił 6 godzin dziennei bo
              pracuje tylko 18 tygodniowo ?
              Psychika siada w innych zawodach również bo takie dzisiaj czasy i to nie powód
              do rządania podwyższonej pensji ale zmiany zawodu !
              To nieprawda ze sie kogokolwiek gloryfikuje ale trzeba mieć umiar i
              rozsądek ,którego nie wykazują lekarze po otrzymaniu podwyżki i nauczyciele
              którzy pracują 18 godz. tygodniowo .
              Więc co to oznacza ?to sa frazesy ?
              Kto to jest inteligent ?ten który ma wykształcenie ?A może by tak nazwać go
              lepiej człowiekiem myślącym i obiektywnym i wtedy będzie inteligentem bo
              narazie to jakoś argumentów oprócz haseł pokomunistycznych mu nie brakuje ?
              • jens79 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 14:14
                dolicz do tych 18 godz pare godzin tygodniowo na przygotowywanie testow i
                klasowek, do tego pare godzin tygodniowo na ich sprawdzanie, pare godzin na
                pisanie konspektow lekcji na caly 18godz tydzien pracy, do tego sprawdzanie
                matur. Jesli zsumujesz to wszystko zapewniam ci ze wyjdzie wiecej niz godziny
                tygodniowe kazdego innego pracownika.
                • hydepark1 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 14:28
                  Dlatego należy znieśc kartę aby uporządkować te sprawy a nie zachowywać sie jak
                  za komuny i organizowac strajk .W ten sposób walcząc o własne sprawy w taki
                  sposób walczycie nie o oświatę tylko o własne interesy i dajecie dowód na to
                  ze jesteście albo manipulowani albo nie chcecie zmian które uwzględniają
                  wszystkie elementy problemu!!
                  Przypominam ze taką sytuację zostawili w spadku UW obecne PO i komuniści wieć o
                  co chodzi czy jest możliwe uporządkowanie takich ważnych reform w małe dwa lata
                  Oj inteligencjo ,polska inteligencjo albo inaczej postkomunistyczna
                  inteligencjo !
                  • karolana Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 21:24
                    > Dlatego należy znieśc kartę aby uporządkować te sprawy a nie zachowywać sie jak
                    >
                    > za komuny i organizowac strajk

Karta nauczyciela akurat chroni interesy zawodowe. a masz może pomysł JAK to
                    zmienić jeśli ministerstwo ma cię w dupie? chętnie się dowiem JAK nauczyciele
                    jako budzetówka mają zarabiać więcej...

• kletka Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 14:23
                Może jednak popracujesz chłopie w szkole, nawet te 18 godzin tygodniowo
                (chciałbyś 18, ale pracujesz więcej, zabierasz nawet robotę do domu), popracuj
                również z rodzicami, a potem możemy podyskutować. 30 jednostek, majacych
                oczekiwania, potrzeby względem SWOJEJ osoby i jeden nauczyciel, który musi
                ogarnac to w całość, najgorsze jest to, że już dzieci zaczynaja mieć problemy,
                a przecież dorosli ze swoim doświadczeniem życiowym mają trudności z
                rozwiązaniem swoich. Wiesz, gdyby nie wakacje, wylądowalibyśmy pewnikiem w
                wariatkowie.A w obecnych czasach lepiej nie mieć problemów ze zdrowiem.
                pozdrawiam.
                • mariuszdd Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 15:27
                  kletka napisała:

> Może jednak popracujesz chłopie w szkole, nawet te 18 godzin tygodniowo
                  > (chciałbyś 18, ale pracujesz więcej, zabierasz nawet robotę do domu), popracuj
                  > również z rodzicami, a potem możemy podyskutować. 30 jednostek, majacych
                  > oczekiwania, potrzeby względem SWOJEJ osoby i jeden nauczyciel, który musi
                  > ogarnac to w całość, najgorsze jest to, że już dzieci zaczynaja mieć problemy,
                  > a przecież dorosli ze swoim doświadczeniem życiowym mają trudności z
                  >

Może przekwalifikuj się ? Jeżeli z tego nie ma pieniedzy .
              • karolana Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 21:21
                > Po pierwsze trzeba pamiętac ze wiekszosć osób pracujących w szkolnictwie to
                > osoby które niestety ale znalazły sie tam nie z powołania i widac krzyczeć aby
                >
                > uzyskać autorytet .2. Nie słyszłam aby nauczyciel mówił 6 godzin dziennei bo
                > pracuje tylko 18 tygodniowo ?

18 godzin tygodniowo to mit, jak już ktoś napisał. tak samo jak 2 miesiace
                wakacji. a największym mitem jest POWOŁANIE do zawodu. powołanie może mieć
                ksiądz. nauczyciel to zawód, którego trzba sie nauczyć... pytanie GDZIE? na
                studiach? hmmm proszę mi pokazać w programi studiów warsztaty z rozwiązywania
                problemów wychowawczych...
                i zdanie moje jest takie - gdybym miała pracować w szkole (pracowałam rok), wolę
                robić to, co teraz (jestem kelnerką w Hiszpanii:P )
                na szczęście. uważam, ze wszyscy, którym się wydaje, że praca nauczyciela nie
                jest obciążająca powinni mieć minimum roczne praktyki w gimnazjum... hehehe...
                nauczycielom swoich dzieciaków w pas by się kłaniali i samochody im pucowali...
                po uprzednim ich zakupieniu :P
            • zbooycerz prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 17:26
              jesli sprywatyzujemy to po pierwsze, beda mniejsze klasy
              latwiej zapanujesz
              a kto powiedzial, ze ma byc 6 godzin dziennie, czy to jakis oboz karny?

walczysz z wiatrakami
              ludzie wyksztalceni nie powinni strajkowac tylko wypowiadac umowy i isc tam
              gdzie akceptuja ich warunki

to niedopuszczalne, by mlodziez, co tam mlodziez, to dzieci, sa zakladnikami
              nauczycieli w szkolach i zadania od rzadu

to jakas paranoja

sprywatyzowac szkolnictwo, w szkolach jez angielskiego albo na kursach
              wieczorowych nie ma strajkow

notabene to znamienne, ze teraz prawdziwa nauka jest na kursach wieczorowych jak
              na tajnych kompletach za zaborow a za dnia jest wtlaczanie do glow nikomu
              niepotrzebnej wiedzy o wzorach chemicznych albo calkach, chcesz byc inzynierem -
              politechnika otwarta i to najlepiej zeby byla platna

tak to bedziemy sie kisic w pomieszaniu-z-poplataniem

pzdr
          • karolana Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 21:15
            pracuję na uniwersytecie i pracowałam przez rok w szkole średniej. nie ma
            zadnego porówniania... na uniwerku moge zasuwać o do 70tki. z pracy w szkole (a
            nie była to zał szkoła!!) zrezygnowałam po roku, bo myślałam, że zwariuję...
            bardzo podziwiam nauczycieli, którzy pracują w gimnazjum. uważam, że powinni
            dostawać dodatek za szkodliwe warunki pracy. naprawdę, przy pracy w szkole,
            praca ze studentami to wakacje...
            poza tym nauczyciele i wykładowcy akademiccy podlegają pod zupełnie inne przepisy...
            a porównywani ich świadczy tylko o ignorancji w tym temacie :)
        • trzy.14 Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 15:42
          mobbick napisała:

Nie mam nic przeciwko wcvześniejszym emeryturom dla kogokolwiek, pod jednym
          wszakże warunkiem: składki powinny być opłacane juz teraz. To znaczy: skałdki
          górnicze powinny być podwójne. I górnik po 20 latach pracy moze decydować: idę
          na emeryte lub nie. To samo nauczyciele. Możecie iść na emerytę
          o 5-10 lat wcześniej, ale podwyższone składki płaćcie już teraz!
          Pieniądze na przyszłych emerytów musza się znależć teraz, a nie za 30 lat!
          Tylko w ten sposób rachunek ekonomiczny (np. opłacalność kopania węgla) będzie
          miał realne podstawy!

• karolana Re: masz duzo racji, ale emerytura jak wszyscy!! 28.05.07, 21:10
          >
          > ten pomysł jest skandaliczny, bo skoro nauczyciele są tak super wykształceni,
          > to powinni rozumieć, że niewydolnym systemem emerytalnym i
          > nadmiarem "uprzywilejowanych" nierobów zrujnujemy sobie państwo

no to jak sobie wyobrazasz 65 letniego nauczyciela w-fu, albo panią
          przedszkolanke w wieku 60 lat? panie od nauczania początkowego? kiedy ostatnio
          byłeś w podstawówce na przerwie? mierzyłeś natężenie hałasu? powiem jedno.
          ludzie, którzy teraz zaczynają pracę w szkole, ciągnąc na 2 etaty (bo z jednego
          nie ma szans wyżyc) po 10-15 latach będą kompletnie wypaleni... nie życzę nikomu
          żeby go taki nauczyciel nauczał...
        • fixumdyrdum2 A samych okruchów było 12 koszy! 29.05.07, 00:22
          To z podziału kilku skromych bochenków!
          A nauczyciele?
          Fajnie brzmi: 10 lat bez jedzenia i bez picia na JEDEN metr

A policzcie sami, bo ja nie mam cierpliwości:
          1) Podawane zarobki to pensja za 1 "etat", czyli 18 godzin tygodniowo po 45
          minut
          2) Dochodzi inne wynagrodzenie: za prowadzenie kółek zainteresowań,
          wychowawstwo itp
          3) Do zarobków trzeba doliczyć dodatki: za wysługę lat, premię z zysku (czy
          też nagrodę - dawniej 13 pensja) , za specjalizację, ew. za znajomość języków
          obcych itp Jeżeli nauczyciel zatrudnia się w różnych szkołach, choćby na
          części etatu, dodatki otrzymuje w całości w każdym zakładzie pracy
          4) Ustawiczna pomoc socjalna, zwrot kosztów leczenia, wszelkie dofinansowania
          kursów, książek, komputerów
          5) Dwa z okładem miesiące wakacji, ferie zimowe, 2x świąteczne, przerwy na
          rekolekcje itp Jednorazowy płatny roczny urlop dla odpoczynku , bez ograniczeń
          6) Możliwość wykorzystania PŁATNEGO czasu pozostałego z 40 godzin w tygodniu
          po odjęciu 18 godzin w dowolnym zatrudnieniu, najczęściej w szkole: własnej -
          wszyscy; w innych szkołach - sprytniejsi
          7) Procedura mianowania - gwarancja zatrudnienia, procedura zdobywania stopnia
          nauczyciela dyplomowanego - zarobki 2-3 razy wyższe od srednich.
          8) Wczesne odejście na emenryturę, z możliwością dalszego normalnego
          zatrudnienia: podwójne uposażenie + "nabijanie" lat pracy do dalszego
          podwyższania podstawy obliczania emenrytury
          I wiele jeszcze koszy tych odruchów, nie wspominając o wynagrodzeniach za
          dodatkowe funkcje: opieka nad gabinetami, dyrektorowanie "do spraw", akcje
          douczania, "godziny miejskie" itd
      • lefigaro.fr Re: Priorytety panstwa - np. IPN 28.05.07, 16:04
        lahdaan napisał:

> Wysokosc zarobkow w danym sektorze mowi kierunkach rozwoju, ktore sa
        > priorytetowe dla rzadu. Widac, iz w XXI wieku ani sluzba zdrowia ani edukacja
        > takimi priorytetami nie sa.

Oczywiscie ze nie. Priorytetem jest natomiast IPN - niedawno przeglosowano dla
        nich 30% podwyzki, bo zarabiali "tylko" 1,800 zl.

Osobiscie, mam gdzies caly IPN i te szopke przerzucania sie teczkami, zbierania
        oswiadczen, odsylania albo i nie - jesli naprawde kluczowe instytucje (z punktu
        widzenia obywateli) sa nieustannie olewane.
    • zibi1010 [...] 28.05.07, 11:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • hydepark1 po co te nerwy i obrazanie ? 28.05.07, 12:30
      Faktem jest ze w szkolnictwie pracuja osoby które do tej pory niestety ale
      pracowały jeszcze w czasach komuny i powinny natychmiast odejsc na wczesniejsze
      emerytury aby zdekomunizowac ten sektor skoro sie nie zlustrowali.
      Jest to grupa zawodowa która ma swoją kartę - znieśc kartę nauczyciela i
      potraktować ich jak kazdego innego bo takie przywileje powstały w celu
      przeciągnięcia nauczycieli na swoją stronę za komuny. ZNP jest tego
      straznikiem .
      Coś za coś ,nigdzie na świecie nie ma karty nauczyciela !!!!
      Co do wynagrodzen ? Nauczyciele pracuja 25 godzin tygodniowo i skoro otrzymują
      1200 zł to ich wybór, na całym swiecie nauczyciele pracują dłużej i nie
      zarabiajają kokosów ledwie wystarcza na skromne zycie a pomysł z zakupem
      mieszkania jest absurdalny i swiadczy o polityce roszczeniowej prowadzonej prze
      ZNP .W krajach bogatszych ludzie wynajmują mieszkania a nie żadają tyle aby
      kupic sobie nowe jak jak ktoś chce tak zrobić to zmienia pracę i nie pracuje
      100 godz w tyg.ale 10 godz.dziennie co daje kwotę wyższa .
      Lekarze tez zarabiaja dużo ale w prywatnych klinikach .
      Jestem przekonana ze te wszystkie strajki to efekt próby obalenia rządu bo
      lekarze otrzymali podwyżkę , nauczyciele również i na przyszły rok jest to
      zaplanowane w budżecie .
      Przypominam ze do takiego stanu doprowadziła komuna wspólnie z UW czyli obecnie
      PO wiec odpowiedż jest prosta nie o zmiany chodzi ale o władzę a ja nie życzę
      sobie takiej władzy która tylko myśli o sobie czego dały dowód wymienione
      ugrupowania bo oskrżam ich o zablokowanie rozwoju kraju po 89 roku a
      szczególnie o dbanie o interesy partyjne czytaj również osobiste a nie polskie.
      PO wspólnie z komuną do czego zmierzaja z SLD doprowadzą Polskę do tego że
      każdy będzie mógł nas obrażać ,deptać a afery korupcja to będzie standard tak
      jak do tej pory było .
      Demokracja to nie tylko ustrój polityczny to także inne myślenie .Demokrację w
      gospodarce już mamy ale w głowach to aż purpurowo i do tego często typowe
      komunistyczne chamstwo z ch i h wyłazi .Co widać i słychać .Wysłać wszystkich
      za granicę to sie nauczą rozumu i demokracji .To powinien być przymus !!
      • nati hydepark1 zastanów się co za bzdury wypisujesz 28.05.07, 12:53
        > mieszkania jest absurdalny i swiadczy o polityce roszczeniowej prowadzonej prze
        > ZNP .W krajach bogatszych ludzie wynajmują mieszkania a nie żadają tyle aby
        > kupic sobie nowe jak jak ktoś chce tak zrobić to zmienia pracę i nie pracuje

Spróbuj wynająć mieszkanie mając miesięcznie 900 zeta, cwaniaczku! W średniej
        wielkości mieście wynajęcie mieszkania to najczęściej 500 zeta miesięcznie +
        opłaty (często + czynsz około 200 PLN). Nawet jeśli masz szczęście i dorwiesz
        lokal za 400 + 200 czynsz + tzw. media (=zaniżając 630 PLN). 900-630 = 270.
        Życzę powodzenia w życiu przez miesiąc za około 300 zeta :/
        Więc nie cwaniakuj o tym, że jak się nauczycielom nie podoba, to niech zmienią
        pracę, bo niedługo nie będzie komu uczyć Twoich dzieci.

• hydepark1 Re: hydepark1 zastanów się co za bzdury wypisujes 28.05.07, 13:21
          za 1/4 etatu to rzeczywiscie jestes zapracowany leniuszku ??
          Przykład w życia w bogatym kraju
          1200 euro pensja nauczyciela za 8 godzin pracy , mieszkanie 700 euro + 200
          koszty zostaje na zycie 300 euro .
          Bedzie będzie komu uczyć spokojna głowa ,wolę zeby ich ktos mądrzejszy. Bo jak
          znosa karte nauczyciela to bedzie pracował dłużej i wiecej zarobi ?
          To nie cwaniakowanie to rzeczywistość leniuszku!!!!
          • gwiezdny_kupiec Re: hydepark1 zastanów się co za bzdury wypisujes 28.05.07, 15:43
            Twój argument z 1/4 etatu jest kiepski. Na Uniwersytecie pracownik naukowy musi
            przepracować niewiele ponad 200 godzin rocznie i co 7 lat ma prawo do rocznego
            płatnego urlopu naukowego.
            Czy to znaczy że w ogóle nie pracuje ?

Nauczyciel powinien przygotowywać się do zajęć. Poza tym robi inne rzeczy typu
            klasówki, dyżury, kółka zainteresowań, wyjazdy z dziećmi itp. które nie liczą mu
            się do wymienionych przez Ciebie godzin.
            • hydepark1 Gwiezdny kupcze raz pomyśl 28.05.07, 17:43
              że to jest problem który nalezy rozwiązywać nie przy pomocy strajków,a
              większość nauczycieli nie jest pracownikami naukowymi lecz zwykłymi
              nauczycielami którzy pracują 18 godzin i ich dotyczyła moja wypowiedź.Znam to
              środowisko doskonale i nie znam nauczyciela który pracuje w domu .W szkołach
              kółek zaiteresowan nie organizują wszyscy nauczyciele !!niewielu raczej
              większość jest niezadowolona z życia !!!
              Klasówki często sprawdzają na przerwach, wyjazdy z dziećmi ,ile razy do roku ?

Jeśli chodzi o pracowników naukowych nie wypowiadałam się ale mogę
              odpowiedzieć ,że istota rozwiązania ich problemu powinna idąc twoim tokiem
              myslenia nastąpić przy kolejnym strajku pracowników naukowych ale proszę aby
              najpierw się zlustrowali bo dopłacanie do byłych Ub byłoby moim zdaniem
              skandaliczne z czym zapewne sie nie zgodzisz ale trudno.

uważam ,że rozwiazywanie problemu wywołując strajki dzisiaj po hasłami
              komunistycznymi zamiast szukać dialogu prowadzi do jednej oceny czyli
              ośmieszania się polskiej inteligencji .

• zbooycerz prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 17:30
          a co ma stawka czynszu do strajku

to rodzice powinni decydowac do jakiej szkoly ma isc dziecko i czego ma sie uczyc

po prostu tzw nauczycieli jest za duzo i stad taka pensja

przypomne, ze nauczycielem tez jest korepetytor i tu jest na szczescie wolny rynek
          tak samo na kursach jez.angielskiego i komputerowych

widocznie reszta jest dzisiaj zbedna i walczymy z wiatrakami
          to rodzice powinni decydowac a nie tzw nauczyciele szantazysci i terrorysci bo
          biora dzieci jako zakladnikow w szkole

a rzad jak zwykle chce sie dogadac z jedna grupa kosztem drugiej ale za tzw
          chiny nie chce dopuscic do prywatyzacji czyli nieuniknionego...

skandal
          • karolana Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 21:38
            > to rodzice powinni decydowac a nie tzw nauczyciele szantazysci i terrorysci bo
            > biora dzieci jako zakladnikow w szkole

no to dziwne rzeczy opowiadasz:) bo o ile wiem, to do rodziców poszły karteczki
            z prośbą o NIE PRZYSYŁANIE DZIECI DO SZKOŁY
            to jakie to wg ciebie branie zakladników? to rodzice jak ci debile zamiast
            posłać bachora do prywatnej szkoły na siłe nauczycielowi z państwowej wciskają!
            • zbooycerz Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 29.05.07, 15:26
              karolana napisała:

> > to rodzice powinni decydowac a nie tzw nauczyciele szantazysci i terrorys
              > ci bo
              > > biora dzieci jako zakladnikow w szkole
              >
              > no to dziwne rzeczy opowiadasz:) bo o ile wiem, to do rodziców poszły karteczki
              > z prośbą o NIE PRZYSYŁANIE DZIECI DO SZKOŁY
              > to jakie to wg ciebie branie zakladników? to rodzice jak ci debile zamiast
              > posłać bachora do prywatnej szkoły na siłe nauczycielowi z państwowej wciskają!

przezylem pierwszy strajk w szkole w latach 90
              i zamykano uczniow w szkole
              czulem sie jak zakladnik
              malo mnie ze szkoly nie wyrzucono

a zostawianie dzieci na sile w domu to nie szantazowanie dziecmi? karolana obudz
              sie z laski swojej

rodzice chetnie poslali by, jak to nazywasz bachora, do szkoly prywatnej
              tylko panstwo zabiera w podatkach katastrofalne ilosci kasy

placac za chleb placisz za szkole, czy Wy tego nie widzicie drodzy wysztalceni
              nauczyciele?
              gorzej - nikt z rodzicami wogole nie konsultuje czego maja byc nauczane jego
              wlasne dzieci

dzieci sa po prostu upanstwowione i zbedne w calym tym systemie, nauczyciele i
              tak sobie gadaja z rzadem majac w dupie dzieci i mlodziez
      • 1utek Re: po co te nerwy i obrazanie ? 28.05.07, 14:11
        hydepark1 napisała:

> Faktem jest ze w szkolnictwie pracuja osoby które do tej pory niestety ale
        > pracowały jeszcze w czasach komuny i powinny natychmiast odejsc na wczesniejsze
        Wszelka dyskusja z panią hydepark1 przypomina rozmowę o kolorach z ślepcem od urodzenia, po prostu nie ma sensu. Np. nawiązując do pierwszego akapitu można powiedzieć, że najwyżsi urzędnicy w państwie premier i prezydent też pracowali w czasie PRLu i z tego powodu wcale nie powinni nigdzie odchodzić.
        • hydepark1 Re: po co te nerwy i obrazanie ? 28.05.07, 14:35
          Ale nie wszystkich objęła choroba która nazwana została poskomunitycznym
          myśleniem są tacy którzy nie poddali sie jej i dzisiaj walczą z tym rakiem
          który toczy i toczy bo nikt do tej pory z rządzacych nie miał odwagi na tak
          rewolucyjne zmiany ,o których komunisci i rózowi wiedzieli ze są konieczne ale
          po co lepiej zostawić ten problem innym ?? OT i mamy pasztety !!!
      • artctrl Re: po co te nerwy i obrazanie ? 28.05.07, 14:51
        Jak to zniesc karte nauczyciela??? A kto mi zwroci moje pieniądze za ktore
        utrzymywalem i utrzymuje moja zona pracującą w szkole??? TY mi je
        zwrocisz...cwaniaczku?
      • karolana Re: po co te nerwy i obrazanie ? 28.05.07, 21:34
        właśnie poznaję hiszpański system oswiaty.
        nauczyciel zarabia ok 1500 euro, pracuje tyle co w każdym innym zawodzie, przy
        czym... część godzin jest liczona jako zajecia dydaktyczne, a część jako czas na
        poprawianie prac, przygotowania do zajęć itp. ponadto funkcjonują kontrole
        sprawdzajace ... stopień wypalenia zawodowego. wystarczy, ze nauczyciel poskarży
        się, że nie ma ochoty rano wstawać i jest mi smutno i ląduje na zwolnieniu.
        podwyżki dla nauczycieli ciągle jakieś są... np. 50 zł... brutto :D śmiech na
        sali...
        czy tobie się naprawdę wydaje, ze znasz systemy oswiaty na świecie? nawet
        polskiego nie znasz! a te pierdoły o dekomunizacji... wybacz, ale jakość pracy
        nauczycieli była "za komuny" znacznie lepsza... i obarczanie winą za wszystko
        komuny jest totalnym debilizmem...
        nikt nie liczy czasu, który nauczyciel spędza w Polsce nad przygotowaniem zajęć,
        wyopełnianiem sterty papierów, poprawianiem prac, dokształcaniem się na kursach
        i podyplomówkach (które musi sam sobie najczęściej opłacić)... nikt nie liczy
        odpowiedzialności jaka ciąży na nauczycielu w czasie pracy w szkole, wyjazdów na
        wycieczki czy zielone szkoły... nikt nie przejmuje się postawą roszczeniową
        bandy rozdartych dzieciaków i ich nie mniej rozdartych rodziców
        i powiem tyle, że jakie traktowanie taka praca... a praca odbija się na kim?
        pytanie za sto punktów :P
    • hydepark1 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 12:35
      Wracając do wątku zrezygnujcie z karty nauczyciela !!!!! i dalej odpowiedź
      będzie prosta!!!
      • bleble24 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 12:48
        Zgadzam się - powinno się zrezygnować z karty Nauczyciela.
        Jakoś nikt nie widzi tego,że etat nauczyciela wynosi 18h w tygodniu, jak ma
        więcej godzin - to ma wiecej etatu - więcej zarabia. Nauczyciel zaraz odpowie,
        że on dodatkowo pracuje w domu sprawdzając sprawdziany, przygotowując się do
        lekcji, robiąc wywiadówki itp. ale czy w takim razie "dobija" do 40h
        tygodniowo?? NIE, jak już...to MOŻE pracuje ok 30 godzin...czyli ciągle to jest
        MNIEJ NIŻ NORMALNIE ZATRUDNIONY PRACOWNIK. Dodatkowo - WOLNE - między świętami,
        wakacje, ferie itp. tego jakoś nauczyciele nie liczą...a kto z normalnie
        pracujących ma tyle wolnego?? góra 26 dni w roku urlopu i to jest
        wszystko...prosze pamiętać o tym,że nauczyciel dyplomowany nie może zostać
        zwolniony z pracy (!) nawet jeśli jest złym pedagogiem, w którym innym zawodzie
        jest taki przywilej?? wnerwia mnie cała ta gadka nauczycieli,że mało
        zarabiają...niech porónają się z szeregowym pracownikiem, który musi pracować
        40h tygodniowo a czasami jeszcze dłużej i zarabia tyle samo co nauczyciel czy
        może ciut więcej. Mają wiele przywilejów i jeszcze płaczą. Dla mnie jest jasne -
        uważasz,że mało zarabiasz nauczycielu?? idź do pracy na 40h tygodniowo plus
        nadgodziny, z 26 dniami urlopu w roku, bez przywilei, bez prawa do
        wcześniejszej emrytury...a wtedy pogadamy jak ci jest źle
        • hydepark1 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:26
          jasne jak słonce ale nie dla postkomunistycznego myślenia .
          Przepraszam rzeczywiscie zapomniałam to było 18 godzin a nie 25 ,pomyłka ale
          jeszcze bardziej kompromitująca dla nauczycieli .
          Nie ma kraju na świecie w którym etat wynosi 18 godzin a pracownik otrzymuje
          pełne wynagrodzenie jak inni !!!!!!!To najlepszy dowód jak komunie zależało na
          tej grupie społecznej !!!!!
        • augora Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:47
          Właśnie poszłam:-)
          Pracuję jak człowiek w klimatyzowanym pomieszczeniu, nikt mi nie wrzeszczy przy
          uchu, nie muszę sprawdzać debilnych klasówek, pracuję tyle samo godzin, co w
          szkole, czyli jakieś 40 godzin tygodniowo, zarabiam dokładnie 3 razy tyle, co w
          szkole + premia, jak dobrze pójdzie!
          Nigdy więcej szkoły!!!
          • hydepark1 Brawo AUGORA to jest nasza nowa myśląca młodzież 28.05.07, 14:10
            Jak wybieramy tak żyjemy ty dokonałaś wyboru i przynajmniej żyjesz jak człowiek
            jesteś inteligentną osobą która po to dostała rozum aby wybierać i skorzystałaś
            z tego .Brawo !!!
            • karolana brawo hydepark1 28.05.07, 21:41
              ach to ja juz wiem jaki jest sposón na rozwiązanie sporu!! WSZYSCY NAUCZYCIELE
              POWINNI SIĘ ZWOLNIĆ Z PRACY!!!! i bedzie spokój ^^
      • hanka1112 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:05
        Zgoda, do szczęścia nie jest nam potrzebna żadna Karta Nauczyciela, w której
        nic już praktycznie nie ma. Chcemy mieć tylko takie przywileje, jak nauczyciele
        ww innych krajach Europy: praca tylko w szkole (gabinety, komputerowe
        stanowiska pracy, by nie korzystać przy układaniu testów z własnego sprzętu i
        nie zużywaniu domowej energii elektrycznej; 3 - 4 godziny pracy z uczniem przy
        tablicy - dziennie, reszta czasu na przygotowanie się nie tylko intelektualne,
        ale psychiczne i organizacyjne do pracy z młodzieżą,indywidualna pomoc w nauce
        itp;co kilka lat pełnopłatny roczny urlop w dbałości o pełny rozwój
        intelektualny, a więc i zawodowy nauczyciela) Takie warunki oraz
        nieporównywalnie wyższa pensja, oczywiście bez Karty Nauczyciela mają
        nauczyciele w cywilizowanych krajach Europy. Marzę o zniesieniu Karty i o
        porównywalnych warunkach pracy z tymi, jakie oferuje tzw. Zachód.
        • hydepark1 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:32
          Ty byłaś na zachodzie ? ze piszesz o takich rzeczach ?
          W Polsce sa szkoły lepiej wyposażone niż na zachodzie .
          A jeśli tak nie jest to trzenba zmienić dyrektora !!!
          A pracować można w szkole nie trzeba pędzić do domu ,
          3-4 godz. pracy z uczniem ???
          Każdy kto chce sie rozwijac jest delegowany na szkolenia jak w każdym zawodzie
          Co to znaczy nieporrównywanie wyższa pensja ?? 1200 euro gdzie
          mieszkanie /wynajęcie kosztuje 700 + koszty to wg ciebie taki luksus ?? oj
          przydałaby sie ci lekcja na zachodzie !!!
          • aw34 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 17:32
            Czy ty wiesz o czym piszesz. Nie widziałaś szkoły na oczy ani w Polsce ani w
            Europie. Ja akurat widziałam w Danii i Anglii a pracuję w polskiej szkole. Znam
            warunki pracy nauczyciela w Europie. Nie gadaj głupot. Z mojej szkoły na
            emeryturę odchodzą świetni, doświadczeni nauczyciele ci niby uwolnieni od
            komunizmu młodzi to miernoty. I tak będzie, nikt zdolny nie przyjdzie do pracy
            w szkole jeśli nie podniesie się płac.Błagam hydepark przestań już bredzić. Nie
            wiesz ile godzin zajmuje mi praca (bo to nie tylko praca przy tablicy). Jeśli
            sznujesz swoich uczniów to poswięcasz im nawet prywatny czas prowadząc
            konsultacje, za które nikt nie płaci. W ubiegłą sobote miałam 7 godzin zajęte w
            szkole. Ja się jeszcze przejmuję pracą ale nie wiem jak długo. Awans zawodowy?
            Lepiej go nie robić. Jeśli zmniejszy się ilość dzieci w szkole to nikt nie
            zmniejszy ilości dzieciaków w klasie a do zwolnienia pójdą ci z wyższym
            stopniem. Zatrudnia się stażystów bo mniej kosztują. Nie liczy się poziom pracy
            z dzieckiem tylko pieniądze ponieważ państwo odpowiedzialność za politykę
            oświatową prawem kaduka scedowało na samorządy.Proszę bardzo niech zniosą kartę
            ale niech stworzą warunki takie jakie ma nauczyciel w Europie, niech wreszcie
            przestaną mi machać przed nosem powołaniem, misją i ideami bo tym rodziny nie
            nakarmię.
            • zbooycerz Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 17:40
              aw34
              az przykro patrzec ale wogole nie mowisz o rodzicach, ktorzy tak naprawde za
              wszystko placa...

i dlaczego wlasnie nie bierzesz kasy za tzw konsultacje? to jest wlasnie
              poczatek prywatyzacji szkolnictwa, bierzesz od tych co sie chca uczyc i wiesz
              ile jestes warta

co w tym strasznego?

a tak, bierzesz za zakladnikow mlodziez i walczysz z rzadem zapominajac o
              rodzicach - twoich sponsorach... OBUDZ SIE

pzdr
              • karolana Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 21:45
                > i dlaczego wlasnie nie bierzesz kasy za tzw konsultacje? to jest wlasnie
                > poczatek prywatyzacji szkolnictwa, bierzesz od tych co sie chca uczyc i wiesz
                > ile jestes warta
                >
                ponieważ jest to NIEETYCZNE baranie

> a tak, bierzesz za zakladnikow mlodziez i walczysz z rzadem zapominajac o
                > rodzicach - twoich sponsorach... OBUDZ SIE

sam się obudź. ja też płacę podatki!! i to większe niż większość prywaciarzy...
                bo sobie nie mogę nic w koszta wrzucić...

• zbooycerz Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 29.05.07, 15:30
                  > > i dlaczego wlasnie nie bierzesz kasy za tzw konsultacje? to jest wlasnie
                  > > poczatek prywatyzacji szkolnictwa, bierzesz od tych co sie chca uczyc i w
                  > iesz
                  > > ile jestes warta
                  > >
                  > ponieważ jest to NIEETYCZNE baranie

jest nieetyczne bo ktos wmowil wam ze nauka jest za darmoche
                  obnizka podatkow i platna nauka i wtedy nie bedzie problemow
                  a teraz strojenie sie na gierojow bo nie biore kasy za tzw konsultacje
                  to prosze potem nie prosic o laske tzw rzadu, dobrze?

> sam się obudź. ja też płacę podatki!! i to większe niż większość prywaciarzy...
                  > bo sobie nie mogę nic w koszta wrzucić...

to dlaczego nie dolaczysz do ludzi ktorzy chca obnizki podatku i radykalnej
                  zmiany systemu na bardziej prywatny, he?
                  to ze placisz duzo nie zwalnia z myslenia, ze szkola nie jest za darmo i ciezko
                  cale zycie pracujemy na te podatki za watpliwej jakosci nauke bo narzucona
                  programem przez tzw Ministerstwo oSwity raz Romka raz Ziutka
                  a nikt nie chce sprywatyzowac oswiaty
            • karolana Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 21:44
              krzyczysz, a tam... echoooo bo puuuusto i wiatr huuulaaa
              ech... niestety, ten, kto nie pracował w szkole nie zrozumie...
    • jacek1k Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 12:41
      raczej nie zydzinski2 - powinno byc kretynski
    • hong2 strajk to dziecinada- zenada 28.05.07, 12:45
      Nikt ich nie zmusza do bycia nauczycielem, sa tysiace innych zajec. 18 godzin tygodniowo pracy plus 2-3
      miesiace wakacji i jeszcze nie podoba sie? Zeby wykonywac taka zabawe to trzeba miec powazne zrodlo
      dochodu. Kto wam powiedzial ze macie sie z tego utrzymywac?
      • iluminacja256 Re: strajk to dziecinada- zenada 28.05.07, 13:05
        No fajnie, szkoda tylko, ze wasza wiedze o pracy nauczyciel to szanowni państwo
        czerpiecie ze swoich przezyć ucznia. To WY mieliscie 2 miesiące wakacji -
        nauczycielskie wakacje zaczynają sie mniej więcej w połowie lipca i kończą się
        mniej wiecej w połowie sierpnia czyli trwają miesiąc tak naprawdę . - z tego
        prostego powodu, ze po zakończeniu roku, nie kończy sie praca, ale zaczyna -
        rozliczenia, arkusze ocen , egzaminy wstepne,podsumowania roku -
        stertypapierzysk do kuratorium, końcowe rady i to samo na dwa tygodnie przed 1
        wrzesnia.

Stańcie w drugiej storny biurka to zobaczycie jak naprawde wygląda to 18 godzin
        + 2 miesiące wakacji.
        • pinia1a Re: strajk to dziecinada- zenada 31.05.07, 09:03
          Wcale ta biurokracja po zakończeniu szkoly aż tak długa nie trwa.
          Są jakieś dni wyznaczone na zebranie w szkole ale nie robicie tego w lipcu
          dzień po dniu. Resztę czasu siedzicie w domu. Ja mam koleżankę i to całkiem
          niezłą nauczycielkę, która daje z siebie dużo i wiem. Obowiązek prowadzenia
          kolonii dla dzieci został zniesiony, bo kolonii się już tak masowo nie
          organizuje, ponieważ zakłady pracy już tych rzeczy nie dofinansowują.
          Rodzice sami załatwiaja sobie wyjazdy dzieci przez biura podróży. Kadra na tych
          wyjazdach jest różna.Dawniej na koloniach pracowali rzeczywiście nauczyciele i
          umieli się dziećmi zajmować a teraz bierze się do opieki byle kogo. Często
          dzieciaki chodzą bez opieki i robią co chcą. Więc nie pisz też, że tak dużo w
          lipcu zajmują Wam te "Rady Pedagogiczne". Pod koniec sierpnia jest podobnie.
          Całość pracy w szkole przez dwa miesiące wakacji to w sumie najwyżej 2
          tygodnie góra! Czyli na czysto zostaje 1,5 miesiąca. Może niektórzy biorą
          jeszcze jakieś kolonie ale to nieliczni, bo tych kolonii aż tyle nie ma i tam
          też oszczędza się na kosztach więc lepiej zatrudniać studentów pedagogiki niż
          doświadczonego pedagoga co odbija się na dzieciach i ich dyscyplinie i
          wychowaniu. To tyle!!!
    • developing Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 12:49
      Może po prostu zrezygnujmy z nauczycieli, lekarzy, i całej tej bandy naukowców. Zamiast edukacji, więcej ewangelizacji.
      • nati nauczyciele i lekarz - out 28.05.07, 13:03
        dokladnie!!! na chole.. nam nauczyciele (i lekarze)!!! na chole.. szkoly i
        szpitale!!! w szkolach sie dzieci stresuje, a pracujacy w szpitalach lekarze to
        nieuki!!!

honestly, ludzie, ktorzy wypisuja na tym forum teksty o nauczycielach w stylu
        "maja wakacje, pracuja max po 30 h tygodniowo, wiec niech spadaja na drzewo ze
        swoimi roszczeniami" to albo uczniowie, albo idioci.

ja swojej szkoly nie lubilam, nie chcialam sie uczyc wielu przedmiotow,
        niektorych nauczycieli do dzis uwazam za pomylencow (m.in. katechetke) ALE szkol
        nie moze nie byc!!!

jak ich nie bedzie, to PiS bedzie mial wysniony elektorat tlumokow bez
        umiejetnosci samodzielnego myslenia. poki co jest nadzieja, ze kilkanascie
        procent uczniow nauczy sie tej sztuki w szkole wlasnie!
        • maka_blich Re: nauczyciele i lekarz - out 28.05.07, 13:10
          Po co wciągać w to wszystko PiS. Uważam że szkoła - dzisiejsza szkoła z całym
          szacunkiem do szkoły nie uczy samodzielnego myślenia, ciąge za dzieci myślą
          nauczyciele - nuczyciel mówi co trza zrobić ad vocem lekarzy - lekarz mówi co
          boli. Ot cała filozofia wg "mądrej pani nauczycielki". Brawo tylko
          pogratulować!!
          • pinia1a Re: nauczyciele i lekarz - out 31.05.07, 09:44
            Lekarze to "drugi problem".
            Ostatnio sama na podstawie swoich objawów szukam wyników w internecie. Pewnie
            przyjdzie mi zacząć jako wolny słuchacz studia na medycynie.
            Lekarz w zasadzie wypisuje tylko recepty i daje ogólne rady.
            Za bardziej szczegółowe badanie krwi płacę sama a jeszcze wczoraj tak mi
            pięknie pobrano krew z żyły, że mam krwiak na łokciu a kosztowało mnie to 75 zł.
            Tak mamy cudownie!
            Lekarze i pielęgniarki jak nie chcą pracować to niech oddadzą dyplomy i jadą
            gdzie pieprz i wanilia...rośnie. Albo do wojska....i do Iraku i Afganistanu na
            pustynię....Tam im będzie lepiej!
            Nauczyciel też może zmienić pracę. Ale gdzie mu dadzą takie przywileje...?
      • karolana Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 21:46

> Może po prostu zrezygnujmy z nauczycieli, lekarzy, i całej tej bandy naukowców.
        > Zamiast edukacji, więcej ewangelizacji.

alleluja i do przodu !! joł ziom ^^
        • pinia1a Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 30.05.07, 09:43
          Nakarm się modlitwą - szybko umrzesz z głodu i przejdziesz do tego "lepszego
          zycia" jak tak Ci tam spieszno!
    • maka_blich ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zawodow 28.05.07, 12:58
      Sznowny Panie Broniarz szkoła to nie tylko nauczyciele - to również pracownicy
      administracji i obsługi. Od ładnych paru lat pracuje w szkole prowadze
      sekretariat kadry i księgowość i ja również ukończyłam studia wyższe kierunkowe
      oraz posiadam przygotowanie pedagogiczne, ale istnieje bardzo duża dysproporcja
      miedzy wynagrodzeniem moim (1800 brutto) i wynagrodzeniem nauczycieli (2014
      brutto - średnio) Patrz załącznik do rozp. MEN z dn. 28 marca 2007r. (poz. 372)
      Otórz nauczyciele pragnę zuważyc pracują w szkole 18 godz. i odpoczywają w
      ciągu roku najdłużej. Więc jak tu nie mówic o uprzywilejowanej grupie
      zawodowej. Lekarze i nauczyciele wy nie żyjecie jeszcze w kraju wysoko
      rozwiniętym i przestańcie w końcu przesadzać - tu jest Polska!!!A jak wam nie
      odpowiadają wasze zarobki to do roboty - na budowę tam się teraz zarabia
      najlepiej - przypominam mamy boom budowlany wiec moze warto skorzystać z innej
      formy zarobkowania tzn. takiej która przynosi pieniądze bo tylko o tym ciągle
      mówicie.
      Zdrowka życzę
      • byl Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:24
        mako_blich
        zawisc przez ciebie przemawia, ze mimo przygotowania pedagogicznego znalazlas
        prace w szkole tylko w ksiegowosci, tak wiec skoncz jeszcze kurs zbrojarz-
        betoniarz i na budowe wal. Moze sie sprawdzisz tam.
      • aneta362 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:27
        Taaa, pokrzywdzona sekretarka! Zdajesz sobie kobieto sprawe z tego ze ty w
        ciagu 8 godzin pracy pracujesz może połowę, masz czas na kanapeczki, kaweczki i
        ploteczki, pogawedki telefoniczne itp. nauczyciel pracuje intensywnie sie
        produkujac przy tablicy przez te wszystkie lekcje. A zarabiasz wiecej niz kazdy
        inny nauczyciel, akurat porownalas sie do dyplomowanego, szkoda ze nie wiesz
        jak sie trzeba naharowac, zeby zdobyc to dyplomowanie. a skoro masz
        kwalifikacje pedagogiczne to czemu nie jestes nauczycielka, skoro tak im dobrze.
    • heretic_969 ZNP to rak polskiej oswiaty. 28.05.07, 13:07
      Zlikwidować kartę nauczyciela i wprowadzić bon oświatowy - niech nauczyciele
      sami negocjują swoje płace i warunki pracy - wtedy pan Broniarz nie będzie do
      niczego potrzebny i ZNP-owska hołota zdechnie.
      • muvon200 Re: ZNP to rak polskiej oswiaty. 28.05.07, 13:24
        Sam nie wiesz , że piszesz jak dawni komuniści:)). Takie hasła jak "rak" itp
        były używane przez tow. Gomółkę. Podobne są do takich kwiatków jak "zaplute
        karły reakcji". Pisowska propaganda jak widac pada na mózgi. Uważam, że PiS
        powiinno zmienić hymn na międzynarodówkę "PRZEESZŁOŚCI ŚLAD DŁON NASZA ZMIATA,
        PRZED CIOSEM NEICHAJ TYYYYRAN DRŻY...."Psuje idealnie co?
      • 1utek Re: ZNP to rak polskiej oswiaty. 28.05.07, 14:25
        Bon oświatowy to dobry pomysł. Z tego co wiem wielu nauczycieli (także tych z ZNP)a szczególnie dyrektorów szkół popierało ten pomysł. Pomysł nie wszedł w życie bo urzednicy (powiaty i gminy czyli tz. organy prowadzące)mieliby mniej władzy w stosunku do dyrektorów i szkół. A tak to mogą jednym dać wiecej a dl DRUGICH BYĆ MNIEJ ŻYCZLIWI.
    • xavier27 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 13:15
      Ale pieprzycie. Gadka wam się zmieni kiedy nadejdą czasy że szkolnictwo całkowicie się będzie musiało sprywatyzować a czesne w podstawówce będzie wynosiło 500 zł/mc. Przecież tak bardzo mówicie o demokracji, wolnym rynku.

Jak nauczyciele zaczeli by brać za swoje usługi na wolnym rynku to wasze dzieciary nie umiały by mówić i dodawać w wieku 15 lat. Ciekawe czy wy mieli byście czas uczyć je sami kiedy od rana do nocy budujecie swój młody kapitalizm` zasówając jak szczury na kredyty chipotecnze przez które w przyszłości posracie sie pod siebie.

Nauczyciel powinien zarabiać godnie, bo to taka sama robota jak każda inna.
      • zbooycerz prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 17:36
        no wlasnie, skoro taka sama robota jak kazda inna to powinien byc wolny rynek i
        prywatne szkolnictwo i nizsze podatki

nie myl kolego demokracji i wolnego rynku to ani przeciwienstwa ani
        podobienstwa, moga byc razem a rowniez i jedno moze byc bez drugiego

widac, czego sie nauczyles w tej tzw szkole

poza tym - dzisiaj istnieje prywatne szkolnictwo: korepetycje, kursy jezykowe,
        kursy przygotowawcze itp i tam Ci sami nauczyciele co w szkole nie strajkuja...

dzisiaj szkolnictwo nie jest darmowe to tzw fikcja z poprzedniego systemu, czy
        nauczyciele pracuja za darmo, czy minister pracuje za darmo, czy armia poborcow
        skarbowych pracuje za darmo

nauczyciele nie osmieszajcie sie i dolaczcie z lekarzami do dazen prywatyzacyjnych

w Was poklada sie nadzieje jako w ludziach wyksztalconych, mimo ze ksztalconych
        w panstwowej tzw darmowej sluzbie szkolniczej
        • karolana Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 21:58
          > no wlasnie, skoro taka sama robota jak kazda inna to powinien byc wolny rynek i
          > prywatne szkolnictwo i nizsze podatki

no właśnie, mnie się to podoba
          w szkole za godzinę zarabialam 18 zł minus podatek. na prywatnych korkach biorę
          40 ... na czysto ^^ jeśli pracowałabym 8 godzin dziennie przez 240 dni (tyle
          mniej więcej chyba jest dni nauki szkolnej)to dawałoby 76 800 zł rocznie!! wow!!
          z tego oczywiście nie opłacałabym żadnych ZUSów tylko prywatne ubezpieczenie
          zdrowotne+fundusz inwestycyjny... podatek dochodowy taki jak firmy mają (nie
          pamietam ile, ale na pewno mniej niż najniższy dochodowy) plus możliwość
          odpisania sobie od podatku części czynszu za mieszkanie (działalność
          zarejestrowana na mieszkanie przewiduje taką możliwość), telefony, benzyne,
          artykuły biurowe.... HA! ludzie!! jestem ZA!!
          oczywiście... ciekawe kogo byłoby wtedy stać na kształcenie dziecka... ale to
          już niech rodzice się o to martwią :P
          • zbooycerz Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 29.05.07, 15:35
            zgadza sie, to zmartwienie rodzicow, ktorzy tez by mieli nizsze podatki

poza tym 40na godzine bierzesz od jednego ucznia i to w systemie wysokich podatkow
            przy nizszych i bez ZUSow konkurencja zmusilaby Cie do powiedzmy 20pln na czysto

a jakby sie zebrala grupka powiedzmy 10 uczniow to od kazdego po 2pln/godz

niech kazdy sie uczy 80godz w miesiacu(20godz w tygodniu) to mamy 160pln...

gdzie sa Ci nauczyciele matematyki?

nie dajcie sie robic w balona

cale to ministerstwo oswiaty istnieje tylko po to by Romek mogl sobie wymieniac
            limuzyny za nasze pieniadze

podajcie linka do budzetu wewnetrznego MENu? to sa zbedne koszty...
    • amanasunta Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 13:18
      A wraz z SLD przybudówki jej typu ZNP,komusze od 1945.
      ZNP zawsze wierne partii,niegdyś PZPR dziś SLD.

..........................................
      Nie wierzcie ZNP nauczyciele ,nawet jak przynoszą dary.
      • muvon200 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 13:28
        Ale Pisowi opetanemu pragnieniem zemsty i niszczenia czegokolwiek co pochodzi
        sprzed kilkudziesięciu lat wierzyć tak? Degrengolada zawodu jest już tak
        głeboka, że niedługo dzieci uczyć będą totalne nieuki z uczelni z Pcimia
        Dolnego. Niestety wszyscy (prawie) ambitni, z wiedzą i chęcią działania szukają
        pracy za pieniądze a nie zasiłek (ochlapus dzieciorób dostaje więcej )
        • amanasunta Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 13:36
          Panie profesorze!
          Najpierw sprawdz w necie ,albo w słowniku,co napisałam.
          Potem komentuj.
          I nie wylewaj żółci na PiS.SLD rządziło 4 lata.Co zrobiło aby nauczyciele
          dostali tyle na ile zasługują.
          Weź pod uwage,że w stosunku do niżu demograficznego nauczycieli jest za wielu.I
          tu trzeba zmian systemowych.
          Tylko nie robionych przez postkomuchów z ZNP i SLD.Oni ,tak
          naprawdę,nauczycieli mają gdzieś.Jesteście im potrzebni do zdobycia władzy i
          rozkradzenia końcówki pozostałej po 17 latach złodziejstwa.
          • muvon200 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 14:34
            chyba pani też toreszkę przesadza. Nie można od komuchów wyzywać rzeszy
            nauczycieli. Każdy ma prawo mieć przekonania jakie chce. Młody nauczyciel w
            ZNOP zapewne komuchem nie jest prawda? Do tego uważanie, że oświata i władza
            jest bardziej "mojsza niż twojsza" tez jest zaprzeczeniem demokracji. Za
            komuszków z SLD nic niby się zrobć nie dało ale nie można ustawać w walce o
            honor i godziwe życie. Nieważne z kim się nie udało ważne z kim się uda w końcu
            to uprządkować. Ja nie należe do związku ale popieram ten protest. Jestem
            Katolikiem i tez popieram ten protest. Na tym jak pani pisze opiera się
            polityka skłócenia środowiska. Na dole członkowie Solidarności tak samo
            popieraja postulaty jak ja niezrzeszony. Władze jednak z uporem maniaka
            uważają że prawda jest bardziej mojsza i tego się nie zmieni. Szkoda.
            • hotrod404 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 16:21
              kto popiera państwowe szkoły i firmy ten jest komuchem, czyli socjalistą!
              przynależność i wiek nie mają znaczenia!
              • 1utek Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 17:00
                hotrod404 napisał:

> kto popiera państwowe szkoły ten jest komuchem, czyli socjalistą!
                > przynależność i wiek nie mają znaczenia!
                Szkoły mają być dobre (kształcące na odpowiednim do możliwośći młodzieży poziomie)i przyjazne przede wszystkim dla dzieci i młodzieży ale także dla nauczycieli (nauczyciel, który dobrze czuje się w pracy pracuje wydajniej)bez względu na to czy są prywatne czy państwowe. Twoje wołanie o szkoły prywatne jest co najmniej dziwaczne, tak bardzo pragniesz płacić za kształcenie dzieci, czy wogóle masz dzieci?
                • zbooycerz prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 17:44
                  1utek
                  ty naprawde wierzysz, ze szkolnictwo jest darmowe?
                  to po co nauczyciele walcza o podwyzki, powinni pracowac za darmo
                  tak samo minister tzw edukacji itd...

szkoly sa pelnoplatne w podatku ktory placisz kupujac np chleb + narzut na cala
                  biurokracje

poza tym, to czego powinnismy sie uczyc, wyczuly juz szkoly prywatne:
                  - jezyki obce
                  - korepetycje
                  - kursy komputerowe
                  - prywatne wyzsze uczelnie
                  itp

OBUDZ SIE Z TEGO SOCJALISTYCZNEGO SNU, jako nauczyciel chyba jestes wyksztalcona
                  osoba
                  • 1utek Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 18:14
                    Szanowny panie Zbooycerzu. Napisałeś na tym forum wiele postów w zasadzie monotematycznych. Piszesz z dużym przekonaniem i chciałbyś bardzo przekonać do swojej idei wszystkich wokół. Obawiam się jednak, że jest to tak zwana ideafix. Proszę uprzejmie zauważyć, że o tym, iż w Polsce jest niewiele szkół prywatnych decyduje właśnie rynek. Warunki, które stworzyło państwo są dla działalności szkół prywatnych wyśmienite. Na ucznia, kształcącego się w prywatnej szkole państwo płaci taką samą kwotę jaką średnio dostaje uczeń w państwowej. Szkoły prywatne pobierają dodatkowe czesne bo: 1)zarobić musi właściciel, 2)często zapewniają lepsze a więc droższe warunki np. małe grupy, dodatkowe zajęcia,3) czasami lepsze wynagrodzenie dla pracowników w tym nauczycieli. A jednak szkoły prywatne nie powstają jak grzyby po deszczu a w wielu małych miasteczkach nie ma ich wcale ...bo nie ma klijentów.Bo rodzice nie mają pieniędzy na to d o d a t k o w e czesne. Są na ogół w dużych miastach bardzo dobre prywatne szkoły. W takich szkołach jeżeli uczeń nie spełnia wysokich wymagań musi odejść (do szkoły pńswowej bo ta ma obowiązek go przyjąć), ale jest wiele szkół prywatnych słabiutkich bo tam każdy uczeń jest cenny na miarę wpłacanego czesnego, bo kandydatów jest niwilu. Wiele szkół prywatnych podobnie jak i uczelni wybiera kierunki najtańsze, a co ze szkołami zawodowymi, politechnikami, kierunkami wykorzystującymi drogie procedury, pracownie? Problem tylko pozornie jest taki prosty .Pozdrawiam. 1utek.
                    • karolana Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 28.05.07, 22:04
                      dokładnie tak. pracowałam w szkole prywatnej. stawke za godzinę miałam śmieszną,
                      a w grupie taką mieszankę poziomów, że po pierwszej lekcji byłam załamana :(
                      miałam wybitnie zdolne dzieci i takie, które przejawiały cechy upośledzenia
                      umysłowego niemalże, ale rodzice adwokaci, więc jak dziecko w szkole specjalnej ...
                      było to gimnazjum, czesne wynosiło 300 zł miesięcznie. w tym samym mieście jest
                      też bardzo dobra szkoła prywatna, ale tam czesne wynosi, bagatela, 550 zł/m-c
                      mnie nie byłoby stać ...
                    • zbooycerz Re: prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 29.05.07, 15:49
                      uff
                      wreszcie jakas dyskusja na temat a nie tylko podwyzki i wyszarpywanie od MENu...

rodzice nie maja pieniedzy na tzw dodatkowe czesne bo placa wysokie podatki
                      ZUS, VAT przy kazdych zakupach, akcyzy w paliwie itp, PIT i wiele wiele innych
                      parapodatkow ktore ciagle rosna nowe OC itd

caly ten system jest postawiony do gory nogami tzn najpierw zabiera sie rodzicom
                      kase a potem wmawia im sie ze oswiata jest za darmo i leczenie jest za darmo itp

to co opisales to jest tzw bon oswiatowy, nie wiem czy w pelni on dziala ale
                      sadzac po tym, ze dalej istnieje ministerstwo oswiaty i narzucanie programu
                      sadze, ze nie w pelni

jest to rozwiazanie posrednie, ktore idzie w dobrym kierunku
                      tylko czy on jest rzeczywiscie wprowadzony?

i gdzie jest powiedziane, ze wszystkie szkoly maja miec czesne na jednym poziomie?

przejdz sie do roznych szkol angielskiego:
                      czy tam czesne jest wszedzie jednakowo?

poza tym jaka swobode w ustalaniu programu maja rodzice-wlasciciele szkoly? czy
                      przypadkiem nie ma narzucanego programu i nie ma kontroli zewnetrznych?

szkoly prywatne dopiero zaczynaja konkurowac i maja szanse sie rozwinac, jesli
                      dalej pojdziemy droga prywatyzacji i obnizki podatkow

co do wyboru uczelni czy ona wybiera najtansze czy najdrozsze kierunki, czy uczy
                      takimi metodami czy innymi to juz naprawde zostawmy samym szkolom... piekarzowi
                      nie mowimy jak ma piec chleb i jakos ten chleb jest na polce w sklepie bialy,
                      czarny, duzy, maly i buleczki :-)

pzdr i licze na rozsadek wyksztalconych ludzi jakimi w koncu mienia sie nauczyciele
        • hotrod404 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 28.05.07, 16:19
          dlatego powinny być tylko szkoły prywatne!
      • es41 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 29.05.07, 12:50
        ZNP od 1905 działa. Walczyło o prawo do nauki nawet dla tych, których na to
        stać nie było. Przed wojną za naukę się płaciło, przypomnijcie sobie procent
        analfabetyzmu w kraju. Ciekawe, ilu rodziców stać by dziś było na opłacenie
        dzieciom nauki, Wielu nie kupuje nawet wszystkich podręczników, bo np. 12
        przedmiotów razy ok. 20 zł dla trójki dzieci to juz niezła kwota.
        W szkole pracują dziś głownie nauczyciele, którzy - podobnie jak inni - na
        rynku pracy z powodu wieku niechętnie są widziani. Młodzi szybko odchodzą. Maja
        rację, niech inni radzą sobie z bandą, którą widzimy na ulicach, w tramwajach:
        młodzi naćpani, po alkoholowej imprezie, głosni, wulgarni, roszczeniowi,
        gimnazjaliści... Dlaczego o tym nie piszecie? Degrengolada wokół nas coraz
        większa, jeśli ktoś tego nie widzi, to znaczy, że nosa poza swoją twierdzę nie
        wystawi, bo się boi. Świat ten dopiero zacznie być groźny. Z naszym
        błogosławieństwem, bo skoro nie szanujemy pracy innych, naszej też nie mają
        powodu szanować. Tym bardziej dzieci nie będą szanować swoich nauczycieli, a
        tym samym uczyć się od "głupków", bo po co komu wiedza, skoro profitów nie
        przynosi.
        • zbooycerz Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 29.05.07, 15:56
          dzieci nie szanuja nauczycieli bo sa nauczone ze nauka jest za darmo
          gdyby rodzice placili bezposrednio to by im zalezalo
          czy uczen idac na korepetycje nie szanuje nauczyciela?

co do dyskusji czy stac czy nie stac, to porozmawiajmy po obnizce podatkow a nie
          teraz

czy naprawde sadzicie, ze jestesmy za prywatyzacja i nic nie robieniu w kwestii
          podatkow?

chcemy zlikwidowac tylko bardzo drogich posrednikow czyli MEN i armie poborcow
          podatkowych, kontrolerow, kuratoria itp

chcemy wladze oddac rodzicom i ich pieniadzom bo szanujemy rodzicow i nauczycieli

a tak mamy rozmowy tzw przedstawicieli nauczycieli z rzadem a o rodzicach,
          dzieciach i nauczycielach niezrzeszonych wogole nikt nie rozmawia...

i to od Was nauczyciele oczekuje sie przekonywania do zmian w kierunku
          prywatyzacji a nie szastania sloganami o ZNP i prawie do nauki normalnie jak za
          towarzysza Gomulki...
          • iluminacja256 Re: Centrum censeo SLD esse delendam....... 30.05.07, 11:04
            Nie, dzieci nie szanują nauczycieli, bo nie szanuja ich również rodzice i nie
            nauczyli szacunku dla nauczycieli. Tu, na tym forum co post to stwierdzenie -
            " nauczyciele, mordy w kubel", zamknąć ryje , zarabiacie i tak za duzo za
            wasza niedouczoną robotę itp - tak ci rodzice wypowiadaja się o tych, którzy
            uczą ich dzieci. Ja miałam kilku swietnych nauczycieli, ale oni juz poszli na
            emerytury - przy takim poziomie bezczelniosci, braku szacunku dla drugiego
            człowieka wspolczuję nauczycielom dzisiaj - nie dość , ze zarabiają grosze, to
            walczą z uczniami, zeby coś im włozyc do głowy i z rodzicami, którzy ZAWSZE
            uwazają, ze sa mądrzejsi od nauczyciela, bo on został nauczycielem, gdyż nic
            nie umie...Ręcemi opadają jak czytam te posty pod tematami nauczycielskimi -
            jeden wielki obrzydliwy syf . Jak za edukację zacznie sie płacić , doczekamy
            się tego co przed wojną - jedno dziecko chłopskie kończace gimnazjum, reszta -
            siła robocza, która kończy tzry klasy.

Mieszkam w takim miescie, ze przy obowiązku szkolnym nie posyła dzieci do szkół
            prawie 15% ludzi - potzrebuja ich do zbierania złomu i innych cudów. Łódź. Po
            prywatyzacji szkół ilosc analfabetów wynosiłaby tutaj - i móiw eto zupelnei
            powaznie, bo widze te slumsy miejskie - około 50%
            • zbooycerz prywatyzacja prywatyzacja prywatyzacja 30.05.07, 18:34
              iluminacja256 napisał:
              > Jak za edukację zacznie sie płacić...

i znowu to samo, a co dzisiaj jest darmowa? wierzysz w to czy chcesz wierzyc?
              placimy tylko, ze naokolo, w podatkach utrzymujac armie poborcow, kuratoria i
              ministerstwo

a to, ze obowiazek szkolny zaniza poziom szybciej jarzacych to nie laska zwrocic
              uwage?

dzisiaj szkola usrednia, zamiast nagradzac zdolnych
              urawnilowka
              kto powiedzial, ze wszyscy maja liczyc calki i znac wzory chemiczne

ok prywatyzujmy powoli od gory ale prywatyzujmy
              najpierw uczelnie wyzsze, potem licea maturalne, potem gimnazja...

chociaz idzmy w tym kierunku
              a tu znowu hasla - Romek walczy jak lew o 10% podwyzki

to po co cale to drogie Ministerstwo, ta armia posrednikow ktora narzuca
              podreczniki, utrzymuje tzw kuratoria i rozmawia z tzw przedstawicielami
              srodowiska nauczycielskiego?

czy ktos rozmawia z podatnikami? rodzicami? alez skad

mamy tylko przepychanki na gorze i wzrost podatkow...
    • bloody_rabbit ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zawodow 28.05.07, 13:26
      Ta "agentura" uczyła ciebie czytać i pisać.
    • romek325 Po OZZL kolejne posiłki czyli ZNP = SLD 28.05.07, 13:30
    • herkus-monte ZNP do lopat w czynie spolecznym budowac ZSRR 28.05.07, 13:44
      .
    • olias ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zawodow 28.05.07, 13:53
      "Stażysta w Warszawie przez 10 miesięcy musiałby nie jeść, nie pić i wszystkie
      zarobione pieniądze odkładać, by kupić jeden metr kwadratowy mieszkania". jeśli
      nie stać go na apartamentowiec w warszawie po 12 tyś zł/m kw. to może powienien
      wyprowadzic się na prowincje. Wtedy kupi za tę kwotę 3-5 m kw.
      Argument jest żałośnie nietrafiony, bazuje na śmiesznie wysokich
      wynagrodzeniach w warszawie.
      • karol.pin Kto lubi "dowalać" nauczycielom? 28.05.07, 14:39
        Myślę, że ci, którzy tak naprawdę nie znają sytuacji polskiego nauczyciela.
        Pracuję prawie 30 lat w zawodzie, mam trzy fakultety, "setki " szkoleń, kursów i
        nieprzeliczone godziny pacy społecznej w szkole i na rzecz szkoły i mam na rękę
        1.500 zł ( jestem nauczycielem dyplomowanym).Gdyby nie powołanie do zawodu i
        satysfakcja z wykonywanej pracy dawno należałoby to rzucić w cholerę.
        • olias Re: Kto lubi "dowalać" nauczycielom? 28.05.07, 14:56
          powołanie jest potrzebne. Co prawda to w każdym zawodzie się przyda, pracę
          trzeba lubić.
          A te fakultety, setki szkoleń? Jakbym nie wiedział co one są warte? Bez urazy.
          Potrzebujemy nauczycieli którzy trochę nauczą, trochę ukształtują młodego
          człowieka. No i wychwycą perły, nie tracąc z oczu "tych gorszych". Nic więcej,
          tylko tyle.
          wymagania jak w każdym innym zawodzie, po co licytować?
          Po prostu - argument w tytule jest śmieszny
        • hotrod404 Re: Kto lubi "dowalać" nauczycielom? 28.05.07, 16:23
          dobry nauczyciel znajdzie bez problemu pracę w szkole prywatnej!
          • 1utek Re: Kto lubi "dowalać" nauczycielom? 28.05.07, 17:02
            hotrod404 napisał:

> dobry nauczyciel znajdzie bez problemu pracę w szkole prywatnej!
            Szkół prywatnych jest mało, bo mało jest chętnych do płacenia za naukę, jeszcze mniej jest dobrych prywatnych szkół.
      • muvon200 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 14:43
        Tyle, że na prowincji nauczyciel zarabia jeszcze mniej mając np za wychowawstwo
        nie 300-400 zł jak w dużych miastach a 20-50 zł. Daje to nie 900 a 700 zł.
        Przelicznik jest jak najbardziej trafiony. A do zawodu prze to przychodzą
        nieudacznicy i spadochroniarze niedający sobie rady w życiu.
    • poglodzio Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 14:40
      ZNP to reszki komunistycznej skały
      • muvon200 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 14:45
        tiaaa terefere a . Pitolenie małe Kazia. Bez argumentów , bez faktów.
        Przypomina mi to znane z hisytorii nagonki momunistów i brązowych koszul .
        Niczym to się niestety nie rózni. Zemsta i jeszcze raz zemsta. Taka typowa
        nasza polska zemsta. Bezinteresowna i bezkompromisowa.
    • michal19755 Nie strajkuję!!! 28.05.07, 14:51
      Żeby nie było... Obydwie klasy pierwsze, z którymi jutro rano mam lekcję chcę
      zobaczyć w komplecie (w duchowej gotowości-jak zawsze)!
      Dlaczego nie (odpowiadając na maila przesłanego mi wczoraj wieczorem)?

1. ZNP nie ma prawa mnie reprezentować (ja związkowi takiego prawa nie dawałem).
      2. "Ocena" polityki oświatowej dokonana przez ZNP, to histeryczny bełkot-nie
      podpisuję się pod nim (z czego nie wynika, że się identyfikuję z dokonaniami
      mojego szefa-ministra Romana Giertycha; było już paru gorszych ministrów
      edukacji: Łybacka, byli tacy, których się trzeba było wstydzić: Wiatr,
      popieranych zresztą przez ZNP; Giertych mieści się gdzieś w środku tabeli).
      3. Żądania podwyżek są absurdalne. Kasę dla nas trzeba odebrać rynkowi (o czym
      warto przypominać-edukacja ekonomiczna). Podniesiemy więc podatki, czy jeszcze
      więcej pożyczymy, żeby Ci, których uczę mieli co spłacać?
      4. Najpierw trzeba wyłonić (nie związkową!) reprezentację nauczycieli. Spisać
      zasady, kodeks etyczny, wyrzec się przywilejów (karta nauczyciela jest
      zalegalizowanym bezprawiem!) i dopiero usiąść do rozmów o polityce oświatowej.
      Krzyki, dąsy, furiackie zachowania...niech sobie zawłaszczą górnicy, hutnicy i
      Bóg wie kto jeszcze (lekarze?).
      Jestem polskim inteligentem i nie mam nic wspólnego z irracjonalnymi (głupimi
      po prostu) żądaniami.
      Pozdrawiam.
      Do zobaczenia na zajęciach:
      Michał Augustyn (XII LO; Łódź)
      • muvon200 Re: Nie strajkuję!!! 28.05.07, 14:56
        miłej pracy panie Michale. Pana zdanie - pana sprawa. Ja nie mam żony
        zarabiającej 4000 zł i o rodzinę musze dbać tak samo jak ona. Żaden związek
        nie reprezentuje wszystkich pracowników więc nikt nie płacze, że pana nie. Mnie
        tez nie ale popieram ten protest i własnie dlatego, że jak górnik pir..e. w
        stół pięścią ma od razu po 40000 odprawy i całą resztę. To samo reszta tych
        których pan wymienia. Niestety kolejne rządy (wszystkie) jechały sobie na nas
        jak na kobyłkach w imie tego na co się pan powołuje czyli powołania i misji. A
        o reprezentacji to pan zapomnij . Już to widzę 12 osób w tym 6 z PiS 3 z S. 3 z
        czegoś tam jeszcze. Czy pan wierzy w takie utopie?
      • prenatka Re: Nie strajkuję!!! 28.05.07, 15:18
        Hydepark1, Ty to rzeczywiście jakiś czy jakaś po przejściach jesteś, współczuję
        Ci. Ale do rzeczy. Cytat z Ciebie: "za 1/4 etatu to rzeczywiscie jestes
        zapracowany leniuszku ??
        Przykład w życia w bogatym kraju
        1200 euro pensja nauczyciela za 8 godzin pracy , mieszkanie 700 euro + 200
        koszty zostaje na zycie 300 euro .
        Bedzie będzie komu uczyć spokojna głowa ,wolę zeby ich ktos mądrzejszy. Bo jak
        znosa karte nauczyciela to bedzie pracował dłużej i wiecej zarobi ?
        To nie cwaniakowanie to rzeczywistość leniuszku!!!!" Wiesz, bywam w Zachodniej
        Europie i tam nauczyciele pracują godzinowo podobnie jak w Polsce, natomiast
        liczy się ich praca w szkole, co nie znaczy, ze przy tablicy, czyli w niektórych
        krajach np. pracują 30 godzin , ale nie są to tylko godziny dydaktyczne, ale
        także np. sprawdzanie sprawdzianów. W niektórych państwach nauczycieli nie
        interesuje wypisywanie arkuszy, uzupełnianie dziennika, usprawiedliwianie
        uczniów itp, robi to sekretariat. Zaraz zresztą Ci coś poszukam, bo nauczyciele
        umieją, wyobraź sobie, używać Google, masz, masz:
        praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,73343,2702266.html
        Ja pracuję w dwóch szkołach, co kończy się tym, że śpię po 4 godziny dziennie,
        bo praktycznie cały czas w domu wypełnia szkoła: sprawdziany (opracowanie i
        sprawdzenie testów,opracowanie skali oceniania zgodnej z WSO) przygotowanie do
        lekcji, praca nad projektami uczniowskimi, opieka nad samorządem(konkursy,
        imprezy, dyskoteki, gazetki), rozmowy z rodzicami, łącznie z wyciąganiem dzieci
        z bagna życiowego wspólnymi siłami, itp, itd. Nie zamieniłabym mojej pracy na
        inną, lubię ją, choć mogłabym z moimi trzema fakultetami oraz CPE pewnie gdzieś
        indziej pracować. Przy mojej pracy na prawie 2 etaty nawet za miesiąc czystej
        pensji nie stać mnie na zakup metra mieszkania, bo w moim bardzo prowincjonalnym
        miasteczku ta cena dochodzi do czterech tysięcy.Proszę Cię tylko o jedno: nie
        wypowiadaj się na tematy, o których nie masz bladego pojęcia, człowieku, bo
        zaśmiecasz forum. Pa

• mariuszdd Re: Nie strajkuję!!! 28.05.07, 15:55
          h
          > krajach np. pracują 30 godzin , ale nie są to tylko godziny dydaktyczne, ale
          > także np. sprawdzanie sprawdzianów. W niektórych państwach nauczycieli nie
          > interesuje wypisywanie arkuszy, uzupełnianie dziennika, usprawiedliwianie
          > uczniów itp, robi to sekretariat. Zaraz zresztą Ci coś poszukam, bo nauczyciele
          > umieją, wyobraź sobie, używać Google, masz, masz:
          > praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,73343,2702266.html
          > Ja pracuję w dwóch szkołach, co kończy się tym, że śpię po 4 godziny dziennie,
          >
          Nie można spać tylko przez 4 godziny dziennie ,bo po około trzech tygodniach
          straciłabyś przytomność .
          • romek325 ZNP się leni chcą juz miec wakacje i to dłuższe 28.05.07, 16:46
          • prenatka Re: Nie strajkuję!!! 28.05.07, 17:01
            Jako historyk informuję, że tak robił Napoleon i, nie przyrównując, tak robię
            ja, parę innych osób też by się znalazło, ale wracam do sprawdzianów.Straznie
            dużo czasu tu dziś zmarnowałam, niestety. Pa
          • iluminacja256 Re: Nie strajkuję!!! 30.05.07, 10:53
            > Nie można spać tylko przez 4 godziny dziennie ,bo po około trzech tygodniach
            > straciłabyś przytomność .

widać mało wiesz - pogadaj z lekarzami na stazach i ze studentami końcówki
            medycyny. Własnie tyle spią.
    • realista1000 za rządów czerwonej"sitwy"Broniarz tego niewidział 28.05.07, 15:18
      komuchom z ZNP to się dobrać do ... tyłków, a Broniarza do szkoły w ... Koziej
      Wólce (niech pracuje jako kontraktowy, cwaniaczek komunistyczny!
    • pizza w Polsce nie da się zarobić na mieszkanie 28.05.07, 15:32
      gdyby odkładać co miesiąc 1000 euro przez 16 lat to zarobimy na średnie
      mieszkanie w mieście wojewódzkim w Polsce. Czyli widać że nie da się kupić
      mieszkania z zarobków. Ci co kupują to mają kapitał z innych nieruchomości i
      ruchomości lub na drodze "interesu". Praca najemna w Polsce nigdy nie da ci
      mieszkania rodaku co możesz sobie łatwo obliczyć.
      • hotrod404 Re: w Polsce nie da się zarobić na mieszkanie 28.05.07, 16:25
        na zachodzie większość ludzi wynajmuje mieszkania! w Wiedniu ok. 80%
        • zxspec Co mnie obchodzi ze w Wiedniu ... 28.05.07, 17:00
          Co mnie obchodzi ze w Wiedniu 80% ludzi wynajmuje mieszkania. Nie mam ochoty
          mieszkac w wynajmowanym mieszkaniu, bo planuje powiekszyc rodzine. I nie
          wyobrazam sobie tulac sie z dzieckiem od mieszkania do mieszkania, bo czesto
          wlasciciele podpisuja umowy tylko na rok, a po roku szukaj czegos nowego. Poza
          tym w tej chwili wynajem mieszkania 2-pokojowego w duzym miescie to koszt prawie
          taki sam jak rata kredytu.
    • 5obserwator Re: ZNP do konta. 28.05.07, 16:05
      ZNP już dawno powinno przestać istnieć, kto jeszcze do nich należy, kogo oni
      reprezentują? Skłucają nauczycieli i walczą tylko o swoje stołki, a nie o dobro
      ucznia i nauczyciela. Oni zawsze rozwalali szkołę. Najgorszy i najsłabszy
      nauczyciel zostaje dyrektorem, potem uskutecznia mobbing.
    • hotrod404 nie ma przymusu pracy w szkole państwowej! 28.05.07, 16:10
      ;-)
      • mariuszdd Czytam to jęczenie,to można mieć takie wrażenie, 28.05.07, 16:20
        że ,była nie zapowiedziana łapanka i na pace ciężarówki do szkół zwozili .
        Myślę ,że to są skutki darmowości kształcenia,coś tam pokończą ,nie ma roboty
        ,robią kurs pedagogiczny i po znajomości idą na nauczyciela :)
        Brutalna prawda,ale w 80 % przypadków tak bywa .
        • 1utek Re: Czytam to jęczenie,to można mieć takie wrażen 28.05.07, 17:16
          mariuszdd napisał:

> że ,była nie zapowiedziana łapanka i na pace ciężarówki do szkół zwozili .
          > Myślę ,że to są skutki darmowości kształcenia,coś tam pokończą ,nie ma roboty
          > ,robią kurs pedagogiczny i po znajomości idą na nauczyciela :)
          > Brutalna prawda,ale w 80 % przypadków tak bywa .
          Jeżeli tak myślisz to popierasz strajk. Właśnie o to chodzi nauczycielom, nie tylko tym zrzeszonym w ZNP aby godne warunki pracy spowodowały aby 5 przychodziło z łapamki.
    • aniaania20 Re: ZNP: Chcemy być traktowani jak inne grupy zaw 28.05.07, 16:29
      No i co z tego.Myslicie ze rezzta spoleczenstwa ma lepiej.A te darmozjady
      nauczyciele maja wakacje na okraglo, nic sie nie rozwiaja i niczego nie ucza!
    • jan_sobczak1 ZNP to banda leni i kontestatorów 28.05.07, 16:43
      Która dba tylko o swoich starych towarzyszty a ma w dupie los innych nauczycieli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka