Dodaj do ulubionych

Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdrowia?

03.06.07, 16:20
Brawo! Z powodu strajku PiS będzie musiał wprowadzić w końcu jakieś rzeczywiste zmiany.

Kolejne branże - do boju :)
Obserwuj wątek
    • eva15 Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 16:26
      Sprywatyzować, będzie Hameryka pełną gębą. Tam 50 mln ludzi jest bez
      ubezpieczenia, czyli co szósty Ami. Jeśli to przenieść na polskie warunki
      będzie to tylko 6,3 miliona ludzi. No może z 10 milionów, bo przecież Polak
      potrafi więcej niż byle Ami.

Obok prywatyzacji pojawią się oczywiście ubezpieczenia aż po zęby, ze wzgl. na
      wielkomilionowe odzskodowania. Lekarze i ich ubezpieczyciele będą potrzebować
      1000 x więcej adwokatów niż jest obecnie w PL. I i na koniec prywatna służna
      zdrowia bądzie KILKAKROC droższa od państwowej, co już dawno udowodniły US-
      analizy.
      • kwwmaster Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 17:07
        Pracuję, zarabiam i płacę pieniądze na fundusz zdrowia, tak ? I co z tego mam ?
        To ze do dentysty muszę czekać w dwumiesięcznych kolejkach? Jedyna opcja to
        pójść do dentysty prywatnie. I znowu trzeba zapłacić ? a co z kasą którą już
        wpłaciłem ?
        Polską służbę zdrowia zżerają alkoholicy oraz renciści.

Tak przynajmniej zapłacę jakieś ubezpieczenie i wiem że pieniądze faktycznie
        pójdą na mnie.
        • almagus Re:Polska Ludowa dała wam Kaczyńskich,leninowskich 03.06.07, 18:23
          Ci co pracowali na nich w szkodliwych warunkach dla zdrowia niech teraz
          umierają?

No to mamy patrona strajkujących pacjentów z lekarzami!

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4197868.html

Szymon z Lipnicy.

Na kanonizację do Watykanu,
          pojechali księża z mężem stanu.
          Strajkowa sytuacja złożona
          wymaga do działań patrona.

Przecież komusza była WRONa,
          z Lipnicy weźmiemy Szymona,
          dla tych strajkujących lekarzy,
          niech im zaraza się zdarzy.

Strajki taki na przejściach ćwiczy,
          może padnie chory na ulicy.
          Zdrowego ducha mu wyzwoli ksiądz,
          a nam z kościołem zostanie pieniądz!

Za przykładem Szymona z Lipnicy,
          po co szpitale, umierajmy na ulicy.
          Ten rząd ma patrona dla lekarzy.
          Darz Bóg władzy, niech się darzy!
          • tetlian Re:Polska Ludowa dała wam Kaczyńskich,leninowskic 03.06.07, 20:13
            Nieźle. Widać czasem i PiS potrafi podjąć jakąś mądrą decyzję. Oby nie skończyło
            się tylko na słowach.
          • szefunio1 Re:Polska Ludowa dała wam Kaczyńskich,leninowskic 03.06.07, 21:03
            > Ci co pracowali na nich w szkodliwych warunkach dla zdrowia niech teraz
            > umierają?

W takim systemie prawo nakazuje przedsiębiorstwu w którym są ludzie pracujący w
            szkodliwych warunkach wykupienie tym ludziom odpowiednich ubezpieczeń.
            Oczywiście może się okazać, że w takich warunkach niktóre takie
            przedsiębiorstwa (vide: polskie kopalnie) nie są w stanie wyjść "na plus" i
            muszą być zamknięte.
        • geralt9 Sektor ubezpieczen zdemopolizowac! 03.06.07, 19:27
          Sektor ubezpieczen zdemopolizowac! Pozniej prywatyzowac!
          • geralt9 Re: Sektor ubezpieczen zdemonopolizowac! - poprawk 03.06.07, 19:32
            geralt9 napisał:

> Sektor ubezpieczen demonopolizować! Pozniej prywatyzowac!
            >
            >
            • maaac Zdekomunizować PiS wpierw ;) 03.06.07, 20:02
              Tyle że w programie PiSu była jeszcze większa monopolizacja i upaństwowienie
              służby zdrowia... Nawrócili się na kapitalizm ze swoich
              solidarnych/socjalistycznych mrzonek? Jakoś nie wierzę, bo nie dalej jak
              wczoraj 'Gosiu' chciał walczyć ze 'spekulantami' w branży budowlanej. ;)
              • geralt9 Re: Zdekomunizować PiS wpierw ;) 03.06.07, 23:10
                I tu się z Tobą zgodzą, im więcej Panstwa w gospodarce tym gorzej...

maaac napisał:

> Tyle że w programie PiSu była jeszcze większa monopolizacja i upaństwowienie
                > służby zdrowia... Nawrócili się na kapitalizm ze swoich
                > solidarnych/socjalistycznych mrzonek? Jakoś nie wierzę, bo nie dalej jak
                > wczoraj 'Gosiu' chciał walczyć ze 'spekulantami' w branży budowlanej. ;)
                • maaac Re: Zdekomunizować PiS wpierw ;) 03.06.07, 23:17
                  :) ano fajnie... tylko dodaj jeszcze "przecz z komunistycznym PiSem", a będę w
                  pełni usatysfakcjonowany.
                  Niestety wiele osób łapie się na lep hasełek "przecz z SLD", "PO to obrońcy
                  SLD" i już wierzą że PiS to prawica.... a to taka lewica, że szkoda gadać, co
                  wychodzi np. przy takich okazjach jak wspomniana.

PS. Nie oceniam tu prawicowości-lewicowości. Tylko nie lubię jak ktoś okłamuje
                  elektorat.
                  • imie_jaszczomp Re: Zdekomunizować PiS wpierw ;) 03.06.07, 23:21
                    Wiesz, jesli elektorat jest na tyle glupi, ze daje sie chwycic na pierwszy
                    lepszy slogan, ze z uporem powtarza, ze wreszcie u wladzy jest prawdziwa
                    prawica, to mysle sobie troche zlosliwie, ze niektorych ludzi bardzo boli
                    proces myslenia i dlatego go unikaja.
                  • geralt9 Re: Zdekomunizować PiS wpierw ;) 04.06.07, 09:02
                    tylko dodaj jeszcze "przecz z komunistycznym PiSem", a będę w pełni
                    usatysfakcjonowany.

A jakoś mi nie zależy żeby cię satysfakcjonować
                    • maaac Re: Zdekomunizować PiS wpierw ;) 04.06.07, 09:48
                      > A jakoś mi nie zależy żeby cię satysfakcjonować
                      Już w pewien sposób mnie usatysfakcjonowałeś. Potwierdziłeś tylko tezę, że
                      nawet widząc doskonale jak PiS wmawia, że białe jest czarne trudno co niektórym
                      to potwierdzić.
                      Najwyraźniej sa dla tych osób wartości nadrzędne niż prawda. Ja stawiam że
                      wśród nich są np zemsta na SLD, czy próba wygryzienia konkurencji pod
                      przykrywką "walki z agenturą" (tu króluje Niezależne Forum Akademickie).
        • jotka42 Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 22:57
          Płacę ogromne pieniądze co miesiąc na slużbe zdrowia . I, ponieważ jestem
          chorym, starszym czlowiekiem, nie korzystam z niej. Jeśli chcę się ratować
          muszę placić. Prywatnie. I to robię. Nic nie mam z mojej skladki. NIC!!!
          Sprywatyzować i obniżyć obowiązkową składkę. Dla mnie jest oczywiste, ze ta
          skladka jest potrzebna , żeby leczyć ludzi, ktorych nie stać na prywatne
          leczenie.Ale ja chcę placić tylko za nich a nie za siedziby NFZ, za ich marmury
          i limuzyny[ to taki skrót myslowy]. REFORMA, bo społeczeństwo się zmienilo.
          Nauka nic nie może podpowiedzieć? Wygląda mi na to , że wladza traktuje naukę
          jak pijak latarnię. Nie szuka pod nią światła, tylko oparcia [ to nie ja to
          OSSOWSKI]. Potwornie żal, bo ten sam cytat przytaczałam wdyskusji z komuchami.
          NOWE WRACA. To też bylo nasze haslo w 1970 roku.
        • rybka9915 za duzo idealizmu 04.06.07, 09:28
          to co wplacisz i tak wpadnie do wspolnego worka, z ktorego beda placone
          swiadczenia (tak dlugo jak to dla ubezpieczalni bedzie oplacalne), place dla
          pracownikow ubezpieczalni, dywidendy dla akcjonariuszy itp. O ile okazesz sie
          zbyt drogim pacjentem, to albo dostaniesz taka skladke, ze nie bedziesz mogl
          jej zaplacic, albo ci od razu podziekuja.
          Ameryka jest rajem dla naiwnych, ktorzy nie znaja tam panujacych stosunkow.
          Jakos inne kraje - bogatsze - z dystansem podchodza do "amerykanizacji"
          swiadczen medycznych.
          Ale skoro kolejny nieudaczny rzad chce prywatyzacji, to proponuje dorzucic
          jeszcze:
          - nauke - wyjdzie to tylko na zdrowie (psychiczne) dzieciom i mlodziezy
          - armie - na wojny niech ida "ochotnicy"
          Jako kolejny krok proponuje rozwiazac tak bezsensowne ministerstwa jak:
          - zdrowia (bo przeciez bedzie prywatnie)
          - edukacji - bo po co utrzymywac Giertycha i jego stado debilowatych matolow
          - wojny - niech sobie sami zalatwiaja robote i sprzet
          - rolnictwa - niech fukcjonuja jak kapitalisci ze wszystkimi ryzykami i
          bonusami z Unii
          - transportu - bo i tak nic nie robi
          - spraw zagranicznych - bo Fotyga to tylko jedna wielka plama w dyplomacji
          polskiej
          - gospodarki - bo i tak nic dla niej nie robia
          - sprawiedliwosci - bo i tak jest jej coraz mniej, wkrotce calkiem zaniknie
          itp, itp.
      • hatake Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 18:28
        Wszystkim krytykantom przypominam, że już teraz można zapisywać się w prywatnych
        przychodniach za 200-500 PLN miesięcznie. Jeśli nastąpi prywatyzacja, to hohohoho!!
      • aron2004 Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 19:52
        eva15 napisała:

> Sprywatyzować, będzie Hameryka pełną gębą. Tam 50 mln ludzi jest bez
        > ubezpieczenia, czyli co szósty Ami

No i ktoś ich trzyma na siłę w USA? Nie mogą wyjechać na Kubę albo do Rosji,
        gdzie mieliby darmowe ubezpieczenie?
      • mikemayday Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 21:52
        Ciemniaku, a kto broni państwu kupować ubezpieczenia dla bezrobotnych od
        prywatnej służby zdrowia?
        • mikemayday Re: Nie uczcyć się na cudzych błędach 03.06.07, 21:53
          (Powyższy post był do eva15, przepraszam za konfuzję).
      • mil1231 Evcia-śmieszna jesteś. a publiczna słuzba zdrowia 03.06.07, 22:40
        działa dobrze???chyba w CCCP!
    • nerhaa I tędy droga?? 03.06.07, 16:27
      Przez strajki i bunt można coś z nimi tylko zdziałać?? No to może zróbmy
      pospolite ruszenie i będzie wreszcie wszystko cacy??
    • anna_maria Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 16:32
      to może przy okazji referendum w sprawie rozwiązania sejmu ?
    • timoszyk Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 16:35

Glosze potrzebe SYSTEMU referendalnego, ale w tym momencie nalezy jasno
      powiedziec, ze referenda organizowane przez politykow, a nie na drodze
      okreslonych demokratycznych procedur, nie maja nic wspolnego z systemem
      referendalnych i sluza politykom jedynie jako listek figowy, gdy musza podjac
      jakie niepopularne decyzje.
      Tworzenie efektywnego systemu opieki zdrowotnej to dlugi i trudny proces,
      wymagajacy zapewne stu referendow, dotyczacych roznych czastkowych decyzji. Nie
      wykluczone, ze wiele z nich trzeba by odwolac, bo przeciez narod w referendach
      tez moze sie mylic. Wyzszosc referendum polega tylko na tym, ze zwycieza w nim
      aktulna wola narodu, a nie grup interesu.
      Poza tym, jak zawsze, diabel tkwi w szczegolach i jakkolwiek by sie sformulowalo
      pytanie o "prywatyzacje sluzby zdrowia", nie bardzo bedzie wiadomo co z tego
      moze wyniknac. W systemie referendalnych takie "szczegoly" sa na biezaco
      dopracowywane, gdy referenda odbywaja sie na przyklad co trzy miesiace.

Wac
    • kazik_b4 ale mamy rzad "dzieki" ciemnemu elektoratowi... 03.06.07, 17:11
      Uposledzony premier ze swoim rzadem nie wie, ze to rzad podejmuje decyzje, a
      nie Sejm, Senat czy referendum? Rwali sie do rzadzenia i nie maja teraz
      zielonego pojecia jak sie rzadzi?
      Co za nieudolnosc? Co za bezradnosc?! Co za indolencja?!
      Ograniczona lamaga Kaczynski myslal, ze do rzadu nalezy tylko podsuwanie
      Sejmowi durnych jego ustaw o lustracji, konstytucji i TK?
      On potrafi jedynie zrec sie z wszystkimi w kolo, oczerniac, insynuowac i pluc!
      Przerazajaca farsa holoty rzadzacej trwa - jak dlugo jeszcze?
      Spieprzac dziady!!
      • almagus Re: ale mamy rzad "dzieki" ciemnemu elektoratowi. 03.06.07, 18:26
        To śmieszne, to sarkazm jaki nam robią!

Posuwajmy ustawy.

Od poniedziałku do wtorku
        chcę cię mieć PiSiORku.
        Nie jedną, siedem nocy.
        Weź Andriu do pomocy.
        Ja wiem jesteś z PiS dzielny,
        lecz taki niesamodzielny.
        Weź Romcia już na wtorek,
        sieg hail zrobi PiSiORek!
        Rozbierz mnie semantycznie,
        PiSiORek brzmi lirycznie.
        Jam kaleka, łysawa,
        nazywam się ustawa.
        Poświęcaj noce mój drogi,
        lecz zostaw ręce i nogi.
        Posuwaj do przodu pracę,
        często pukaj się w glacę.
        Nie róbże dolną połową,
        to robi się głównie głową.
        Prawa i Sprawiedliwości,
        niech OjRydz w kościele zagości.
        Ja nie chcę układu PiSiORa,
        zostaw PiS i Ojdyrektora.

Prawo coraz gorsze, prokuratura upolityczniona.
        Jedynie satysfakcja z odwetu pozostaje jako motor napędowy popularnośći!
        Wszystkich "Kulczyków i Gazowatych" jak złośliwie piszą w internecie.
        To cała popularność. Odwet za SLD, wygrał Miller, jak Lepper na Balcerowiczu.
        I to porównanie Ziobry do Leppera powinno wystarczyć do wytłumaczenia kariery.
        O lepszym prawie nie ma mowy.
    • mckwack Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 17:13
      a jeśli naród powie "nie" to lekarzy się ubierze w kamasze?!
      • cuffed Polacy potrzebuja dobrej ochrony zdrowia 03.06.07, 17:36
        jaka jest jej forma nie jest takie istotne.
        Referendum to nie rozwiazanie problemu to prokrastynacja.
        Minister (nie)zdrowia i premier nic do tej pory nie zrobili.
        Agresja w stosunku do lekarzy zapowiada totalny rozpad obecnego systemu ochrony
        zdrowia ,a alternatywa nie zostala stworzona.
        PiS nie potrafi zreformowac ochrony zdrowia.
    • 2berber Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 17:40
      kocureq1 napisał:
      > Brawo! Z powodu strajku PiS będzie musiał wprowadzić w końcu jakieś
      > rzeczywiste zmiany.
      Uważaj bo może być tak że społeczeństwo da brzytwę w ręce szaleńców :-(.

W sprawie prywatyzacji Służby Zdrowia:
      Zgoda - ale proszę to przetestować na "mniej ważnych" dziedzinach organizacji
      naszego kraju.
      Proponuję zacząć od prywatyzacji sił zbrojnych, potem policji.
      No bo prywatną prokuraturę rządzących to już mamy :-(.
      • imie_jaszczomp Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 18:03
        Dawno dawno temu, kiedy powstaly kasy chorych (zastapione pozniej przez nfz)
        mowiono, ze w nowym systemie pieniadze pojda za pacjentem, m.in. po to, zeby
        dobre szpitale dzialaly, a slabsze upadaly. Teraz wychodzi na to, ze im lepszy
        szpital-tym ma wieksze klopoty, bo wiecej ludzi do niego sie zglasza i bardzo
        szybko przekracza limity. No wlasnie- limity... Jak to jest mozliwe, zeby w
        jednym roku podpisac umowe na nastepny rok przewidujac ile ludzi
        zachoruje.Kurde, nic z tego nie rozumiem.
        • mayday100 Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 21:04
          I o to chodzi...;) Im obywatel wie mniej - tym lepiej. Można takiego formować,
          jak mokrą glinę.
    • onufry.zagloba CZEMU tak prymitywnie pojmujecie prywatyzacje 03.06.07, 18:35
      sluzby zdrowia? Ze prywatny gabinet i zaplata w gotowce za wizyte? Gabinet moze
      sobie byc i prywatny, i gminny, i panstwowy, a platnosc wszedzie KARTA
      UBEZPIECZENIOWA z kasy chorych. W te wlasnie strone poszla prywatyzacja w
      Irlandii, i tak ja widzi rzad Blaira w UK - w obu przypadkach przy zachowanej
      wplacie na obowiazkowe ubezpieczenia zdrowotne. Podobnie ma wygladac
      prywatyzacja szkolnictwa, z ta roznica ze czesne pokrywane z ulg podatkowych na
      dzieci.
      Ubezpieczenia ekstra sa na lepsze kliniki i swiadczenia ekstra, a cash glownie
      za plastyke estetyczna, nie-podstawowa psychoterapie i inne fanaberie.
      Jest tu takze wariant opieki zdrowotnej dla ludzi nieubezpieczonych, ale juz w
      to wchodzic nie chce.
      • helmut.berlin Re: CZEMU tak prymitywnie pojmujecie prywatyzacje 03.06.07, 23:21
        > UBEZPIECZENIOWA z kasy chorych. W te wlasnie strone poszla prywatyzacja w
        > Irlandii, i tak ja widzi rzad Blaira w UK...

Chodzi nie tylko o gabinety, przede wszystkim o szpitale, w Niemczech
        praktykuje sie prywatyzacje od dawna. Jakosc uslug w prywatnuch z reguly
        wyzsza, place lepsze, koszty z reguly nizsze, a szpitale generuja zyski bo
        musza.
        • jotka42 Re: CZEMU tak prymitywnie pojmujecie prywatyzacje 03.06.07, 23:33
          Ludzie, ktorzy tu dyskutujecie na NIE. To już Europa przerobiła i rozwiązała.
          Po co wywarzać otwarte drzwi. To jest tylko problem Ameryki, bo miala inną
          historię. Ale o czym my tu dyskutujemy? Oczywista prywatyzacja przy podatkach
          pokrywających uezpieczenie tych, których na to nie stać.Ale nie 9,5%. To płacę
          a leczyć się muszę prywatnie. Mój tzw.lekarz I kontaaktu, przez te wszystkie
          lata ani razu mnie nie dotknął. NIGDY. Nie zmierzył ciśnienia, nie osłuchał.Nie
          chcę za to placić. A płacę dużo.
    • yxcv Bukiel 03.06.07, 19:35
      zloz wypowiedzenie z pracy i pitaj a smrod zabierz ze soba
      • manasonta yxcv.. won esbecki młocie z forum ! 03.06.07, 19:56
        bo każę wybatożyć, bolszewicki śmieciu...
        • romek337 Ten strajk jest ukartowany 03.06.07, 21:55

• jotka42 Re: yxcv.. won esbecki młocie z forum ! 03.06.07, 23:36
          do maasatonta[albo jakieś tam]. I na tym polega zwycięstwo III
          Rzeczypospolitej, że nikogo nie możesz wybatożyć.
      • maretina Re: Bukiel 03.06.07, 20:43
        yxcv napisał:

> zloz wypowiedzenie z pracy i pitaj a smrod zabierz ze soba

ooo dziecko neostrady troluje;)
    • olias zlikwidować to szambo 03.06.07, 19:55
      gorzej już i tak być nie może. Sprywatyzować, ale wszystko, do ostatniej kropli
      krwi. Konieczne jest jednak równoczesne zagwarantowanie odpowiedzialności
      karnej i odszkodowawczej za błędy. Dzisiejsza bezkarność mafii lekarskiej
      poraża. Co ma zrobić państwo gdy w czasie rozprawy sądowej zaprzysiężony lekarz-
      rzeczoznwca oznajmia że nożyczki chirugiczne w pacjencie niekoniecznie
      pozostały w wyniku jedynej w życiu operacji, bo możliwe że są z innego powodu?
    • ukos Ale prywatyzacji państwowych firm nie będzie! 03.06.07, 20:03
      Tam przecież w zarządach i radach nadzorczych siedzą kolesie. Gdzie mieliby się
      podziać, gdyby prywatny właściciel kopnął w zadek? Już tow. Jasiński nigdy do
      tego nie dopuści!
    • mayday100 Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdrowia 03.06.07, 20:11
      "Ale powtarzam, decyzji nie ma, no przede wszystkim nie ma decyzji prezydenta" -
      zaznaczył premier.
      Kiedy, panie premierze powie pan prezydentowi, że może już on mieć własne zdanie
      na temat prywatyzacji?
      • imie_jaszczomp Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 20:25
        Pan Premier gledzi jak zwykle- ile to on rzeczy juz nie naopowiadal!I co? Nico-
        zeby uzyc slow kulturalnych.W necie kursowala dluuuga lista kategorycznych
        obietnic Pana Premiera (oczywiscie nie zostaly dotrzymane).
        • mayday100 Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 21:00
          Chwilowo przestał straszyć - będzie składał kolejne obiecanki ze strachu,
          chociaż nazywa to strategią. Wyraźnie kogoś się boi... A kogo? Wiadomo!
    • maretina Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdrowia 03.06.07, 20:38
      od ludzi chorych nie oczekuje zdrowego podejscia do problemu.
    • maretina szkoda, ze nie pytaja nas o lustracje 03.06.07, 20:41
      liste lektur, mundurki, amnestie maturalna, progow wyborczych, kultury IV rp
      itd... przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc.
    • maretina Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 03.06.07, 20:42
      kocureq1 napisał:

> Brawo! Z powodu strajku PiS będzie musiał wprowadzić w końcu jakieś
      rzeczywiste
      > zmiany.
      >
      > Kolejne branże - do boju :)
      taaa, podziwiam twoj optymizm. nawet jesli bedzie referendum, to pytania beda
      tak skonstruowane, ze wyjdzie po kaczemu, czyli bedzie tak jak jest.
      poczekaj z podnieta.
    • jorge.martinez Takie słowa premiera do dowód na to, że 03.06.07, 20:49
      rząd nie ma żadnego pomysłu na reformę służby zdrowia.
      • indianski Re: Takie słowa premiera do dowód na to, że 03.06.07, 21:12
        Bo na glupoty nie maja czasu . Wazne ze beda nowe lektory i geje nie beda mieli
        wstepu na basen
    • mal49 referendum 03.06.07, 20:53
      J.Kaczyński:"Sądzę, że ostatnie słowo powinno mieć społeczeństwo, ale powtarzam
      - to jest jeszcze decyzja prezydenta, to jest decyzja Senatu, a dopiero potem
      ewentualnie do tego dojdzie"

Pytanie sformułowane będzie podobnie jak w referendum dot.Doliny Rospudy:
      'chcesz albo nie chcesz prywatyzacji'...
      Przy okazji umocni się opór, bo przecież za opłatą większość nie będzie chciała.
      Już płacimy corocznie podwyższaną składkę, a koń jaki jest - każdy widzi.

Najpierw należy rozliczyć się przed społeczeństwem ze składek. Potem składki
      zlikwidować, następnie ZAPREZENTOWAć KOSZYK PODSTAWOWYCH śWIADCZEń,
      a dopiero na końcu możemy się, ewentualnie, wypowiadać w referendum.
      Inna kolejność - to zwykłe (kolejne) oszustwo.
    • jama314 Kolejni chętni do uwłaszczenia się... 03.06.07, 21:23
      majątkiem wypracowanym przez całe społeczeństwo przebierają nogami.
      • onufry.zagloba To teraz rozumiem, CZEMU staraja sie wykosic 03.06.07, 21:56
        NIE-SWOICH szefow najlepszych klinik:)
        • jama314 Z rozumieniem, to obawiam się że masz kłopoty duże 03.06.07, 22:09
    • michnix2 Towarzysz Kaczynski nie wprowadzi kapitalizmu! 03.06.07, 21:53
      Jak znam tego czerwonego towarzysza, co wielokroc powolywal sie w pracy doktorskiej na Lenina, to bedzie wierny komunistycznym idealom i zrobi wszystko, zeby tylko nie doprowadzic do prywatyzacji.

W Wielkopolsce sprywatyzowano lekarzy rodzinnych i jako pacjent musze stwierdzic, ze jest o niebo lepiej niz kiedys. Ale za to czerwona biurokracja nie moze krasc, wiec Kaczynski na pewno sprzeciwi sie prywatyzacji. Lenin kazal wszystko zrobic panstwowe, wiec towarzysz Kaczynski bedzie oponowal prywatyzacji - zobaczycie.
      • romek337 Złodziejskiego i zbojeckiego nie wprowadzi jak Kwa 03.06.07, 21:56
        ch
      • amator.sledzika Re: Towarzysz Kaczynski nie wprowadzi kapitalizmu 03.06.07, 22:06
        Drodzy moi, po co nasze swary głupie waadza i tak ma nas...

A do rzeczy - chyba nie wszyscy mówicie o tym samym. Czym innym jest
        prywatyzacja sektora zdrowotnego a czym, innym prywatyzacja ubezpieczeń zdrowotnych.
        O ile jeszcze prywatyzację części sektora i ubezpieczeń mogę sobie wyobrazić to
        całkowitego odejścia od publicznych szpitali(np. wysokospecjalistycznych) nie
        wyobrażam sobie.
        Model sprawdzający się najczęściej to model mieszany - masz podstawowy koszyk
        plus możliwość skorzystania ze świadczeń w ramach ubezpieczenia (do tego
        grantowe świadczenia wysokospecjalistyczne)
        Skutek - część szarej strefy jest likwidowana bo ludzie muszą opłacić
        ubezpieczenie zdrowotne jeżeli chcą korzystać z jakichkolwiek usług poza
        pogotowiem (tu - nieuzasadnione wezwanie - płaci albo twój ubezpieczyciel albo
        ty gdy nieubezpieczony) i lekarzem "ogólnym" typu interna.
        Świadczenia dla bezroboitnych - tylko w okresie zasiłkowym (czyli trzeba zakasać
        rękawy i gdziekolwiek pracować...)
        Niestety państwo i tak musieć będzie łożyć dla wszystkich obecnych i przyszłych
        "zusowskich" emerytów..
        as
      • amator.sledzika Tak - znowu to samo - jakby co - to ONI.. 03.06.07, 22:08
        ...podjeli taką decyzję . Wychodzi kompletny brak pomysłu na rządzenie - nie da
        się cały czas zapchać ludzi "czyszczeniem III RP".
        Lekarze pozwalniali się - i nie ma sposobu na ich przyciągnięcie ich na powrót.
    • lukkiee Pierwszy raz zgadzam się z JKaczynskim... 03.06.07, 22:00
      gdyż uważam, że - podobnie jak większość Polaków - skorzystałbym na
      prywatyzacji służby zdrowia, ale przeraża mnie, że ten rząd miałby cokolwiek
      prywatyzować, a służbę zdrowia w szczególności.

Ci partacze nawet nie potrafią sprywatyzować zwykłych przedsiębiorstw!
      • imie_jaszczomp Re: Pierwszy raz zgadzam się z JKaczynskim... 03.06.07, 22:01
        Ale przeciez on tylko gada, zawsze tylko gada.Jego prawdopodobnie tez przeraza,
        ze jego rząd mialby zrobic cos konkretnego.
        • romek337 No tak tylko złodziejscy lumpenliberałowie umieją 03.06.07, 22:10

• talking_head Wreszcie ! Szkoda że o 17 lat za późno 03.06.07, 22:12
      Rząd powinien zwolnić wszystkich lekarzy, niech idą na prywatkę.
      W sprywatyzowanych szpitalach rzeczywisty poziom i zróżnicowanie
      zarobków ustali wolny rynek, dobrzy lekarze będą zarabiać krocie,
      tak jak zarabiają dobrzy dentyści, konowały pójdą w odstawkę.
      Ludzie będą płacić za każdą usługę a Państwo + ubezpieczenie
      będzie refundować im, pacjentom wydatki, bez pośredników.
      Pacjent płacący lekarzowi stanie się wreszcie podmiotem.
    • mindflayer I co z tego że będzie referendum? 03.06.07, 22:25
      Frekwencja będzie 15%, a 65 % z głosujących opowie się za utrzymaniem stanu
      rzeczy. Reszta powie, że mają to wszystko w dupie, albo że nie zrozumiała pytań.

Jakby pozwolić ludziom wybierać takie rzeczy w referendum, to głosowaliby nie
      tylko za obniżeniem składki zdrowotnej do 0, całkowitą bezpłatnością służby
      zdrowia, ale też za darmową benzyną, darmowym chlebem, a pewnie i piwem za
      friko.
      Parlament jest wybrany, żeby nas reprezentował, a że parlament jest do niczego
      to po prostu znak czasów.

Konstytucja obiecuje opiekę zdrowotną, nie można jej całkowicie sprywatyzować
      (cokolwiek to ma znaczyć). Ja postawiłbym takie pytania:
      1. Czy jesteś za zwiększeniem składki zdrowotnej do 14% oraz za zachowaniem
      publicznego dostępu do opieki zdrowotnej na dotychczasowych zasadach? T/N
      2. Czy jesteś za utrzymaniem dotychczasowej składki zdrowotnej i wprowadzeniem
      dodatkowych opłat za usługi w ramach koszyka świadczeń gwarantowanych? T/N
      3. Czy jesteś za dopuszczeniem w placówkach publicznej opieki zdrowotnej usług
      na zasadach pełnej odpłatności? T/N
      4. Dla odpowiadających "Nie" na wszystkie powyższe pytania: Czy należy w Polsce
      wprowadzić rozdawnictwo chleba, wódki i papierosów za darmo z wpisaniem tego
      prawa do 1 artykułu konstytucji? T/N
      • osmiol No i co Ty chlopie gadasz 04.06.07, 11:51
        w pierwszej czesci wypowiedzi masz oczywiscie racje, a w drugiej...tworzysz
        pytania , na ktore nikt nie bedzie chcial ani umial odpowiadac...wiec po co?
    • mil1231 Doskonale!niech społeczeństwo się wypowie! 03.06.07, 22:34
      ja jestem za prywatyzacją, jak najbardziej! Polaków na to stać, skoro stac ich
      na łapówki!

Gdyby PIS zdecydował się na referendum, bedzie miał u mnie kolejnego plusa!
    • winiary2 Re: Będzie referendum ws. prywatyzacji służby zdr 04.06.07, 09:55
      A kiedy referendum, czy już macie odejść od rządzenia tym krajem? Na pewno PiS
      by się nie odważył.
      WłADZA, WłADZA, WłADZA, WłADZA,.... A LUDZI I REFORMY MA SIę GDZIEś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka