Dodaj do ulubionych

A kolejki nie rosną

19.06.07, 07:42
Bo pacjenci doskonale rozumieją to o co walcza lekarze.
Obserwuj wątek
    • ambl A kolejki nie rosną 19.06.07, 08:11
      bo pacjenci machnęli na to ręką
      • krokiet18 bo pacjenci wiedzą, że to g...o da 19.06.07, 16:38
        raz jeden w życiu złożyłem skargę na lekarza w sprawie niedopełnienia obowiązków
        i chamstwa. Dostałem odpowiedź z dyrekcji szpitala, z której jawnie wynikało, że
        ma ona ten problem gdzieś i jak mi się nie podoba ten lekarz to mogę zmienić
        poradnię. lekarze to klika pozbawiona samokrytycyzmu więc nie warto nawet się
        skarżyć, bo wiadomo - "rączka rączkę myje" :(
        • tetlian Re: bo pacjenci wiedzą, że to g...o da 19.06.07, 18:43
          Lekarze z przychodni, do której ja chodzę są całkiem w porządku.
    • teich1 cyt: "W systemie zdrowia sa rezerwy" 19.06.07, 08:12
      To pokazuje nie tylko na rezerwy ale i na nadużycia. Równiez nadużycia wiedzy
      fachowej wobec pacjenta - jesli do skutecznego leczenia wystarcza jedna wizyta
      czemu lekarze mnożą ich ilość. To samo jest z badaniami- myslę,że duża część
      jest serwowana pacjentom na wyrost - nie twierdzę ,ze źle, ale twierdzę ,że
      ponad miarę itd, itp.
      Tu potrzeba dużej odwagi by system naprawić lub zbudować nowy od zarania.
      • tesia68 Re: cyt: "W systemie zdrowia sa rezerwy" 19.06.07, 08:23
        nie do konca, gdyz pacjenci wiedzac o strajkach ida do prywatnej kliniki o
        porade . a potem za kilka rachunków kaza oddac NFZ-etowi lub od pisza od
        podatku .Te dane nie sa obiektywne.
        Jeszcze jedno ile osób przygranicznych ( Niemcy ) pojedzie bezposrednio do
        tamtejszych lekarzy ( duzo tez Polaków - przyjmuje ) , bo sie poczuli na
        zakupach , a tamte kasy chorych wystawia nfzodpowiednia sume
        • rrj Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 10:16
          "Maciej Niwiński, szef Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy na Śląsku
          [...] Lekarze czasami "mnożą" więc porady, by wyjść na swoje albo uzyskać lepszy
          kontrakt. To chyba zrozumiałe?."

Pewnie, że zrozumiałe. To się nazywa wyłudzenie albo kradzież publicznych
          pieniędzy. Dobrze, że p. Niwiński wykazał się szczerością bo na pewno CBA
          chętnie posłucha o tych "zrozumiałych' praktykach.
          • swoboda_t Re: Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 12:58
            Upraszczając: jeśli zszycie głowy jest wycenione na 5 zł, a zabiera z
            przygotowaniami godiznę + koszt materiałów, to żeby szpital nie popadał w długi
            wysyła się pacjenta na prześwietlenie, wzywa na usunięcie szwu i potem jeszcze
            na kontrolę. Dzięki temu w ogóle jest sens przyjmować ludzi. Taksówkarz za 5 zł
            nie ruszy się z miejsca, bo mu się nie opłaci. Lekarz nie ma tego komfortu, bo
            ktoś potrzebuje pomocy - jeśli chce jej udzielić, to przez idiotyczne wyceny
            NFZ musi nieraz właśnie tak kombinować, żeby szpital był nad kreską, albo
            przynajmniej minimalizował straty. System jest tak chory, że czasem opłaca się
            nic nie robić, albo np. uśmiercić pacjenta, bo przy małych kosztach szpital
            dostanie więcej kasy niż przy długotrwałym leczeniu. Przykłady można mnożyć.
            • swoboda_t Re: Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 13:03
              Dodam, że jak wyczerpie się limit, to za takiego pacjenta szpital nie dostanie
              ani grosza. Wtedy jest wybór - powiedzieć takiemu "wypad koleś", albo udzielić
              pomocy i spróbować zminimalizować stratę przez jakieś badanie, nawet zbędne,
              ale jeszcze z niewyczerpanym limitem. Niestety, wbrew temu co lud myśli,
              pieniądze nie idą za pacjentem. NFZ niepodzielnie rządzi i obie strony usługi
              są na (nie)łasce tego złodzieja. A jakie tam piękne synekury są...
    • antekguma1 A kolejki nie rosną 19.06.07, 08:23
      Za to kolejki są do prywatnych gabinetów. Lekarze łapówkarze maja się dobrze i
      taki stan rzeczy bardzo ich cieszy. W szpitalu , może mały, ale szmal leci i nie
      ma za dużo roboty. Za to prywatnie szmal ogromny po za kontrolą leci pełnym
      strumieniem. Jeszce nie widziałem biednego lekarza.
      • jerzy_w11 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 09:05
        > Za to kolejki są do prywatnych gabinetów. Lekarze łapówkarze maja się dobrze i
        > taki stan rzeczy bardzo ich cieszy. W szpitalu , może mały, ale szmal leci i
        ni
        > e
        > ma za dużo roboty. Za to prywatnie szmal ogromny po za kontrolą leci pełnym
        > strumieniem. Jeszce nie widziałem biednego lekarza.

Ty altruisto oczywiście wolałbyś pracować w państwowym warsztacie samochodowym
        za 1200 16 godzin na dobę niż w swoim prywatnym warsztacie brać 100PLN za
        wymianę oleju tak?
        Ile są warte usługi lekarzy to się jeszcze przekonasz...i to już niebawem...
        • radek_sim Re: Zlikwidować NFZ niech każdy odkłada na konto.. 19.06.07, 11:54
          A z przyjemnością zapłacę. Niech no tylko zlikwidują składkę zdrowotną. Bo z
          niej kasa leci na wasze dostatnie życie. I jeszcze żądacie więcej od samego
          pacjenta. Bo jak inaczej to nazwać.
          Mam nadzieję że końcu w Rządzie przyjdą po rozum do głowy i zlikwidują
          złodziejski NFZ.
          Niech każdy lekarz sam sobie wystawi ośrodek, sam kupi narzędzia, sam opłaci
          media.
          Ja jak będę chory to zapłacę a jak będę zdrowy to gó.. dam.
          Tak powinno być, nie zaś jak obecnie prywatę w czasie służby robicie (trzy
          etaty w tym samym czasie i miejscu w tym dwa prywatne na koszt NFZ. Zbieracie
          kasę za zdrowego pacjenta.
          NFZ zlikwidować i niech każdy na swoje idzie. My pacjenci damy sobie radę
          będziemy odkładać na indywidualne konta to co nam kradniecie obecnie. A na
          wypadek szpitala się ubezpieczę. Z pewnością mniej mnie to będzie kosztować
          jako pacjenta.
          Dodatkowo każdy lekarz winien mieć kasę fiskalną dawać porady za pokwitowaniem.
          Takie dyrdymały jak leki na receptę zlikwidować, niech każdy kupuje ile chce to
          i roboty nie będziecie mieli barany.
          • zuza1010 Re: Zlikwidować NFZ niech każdy odkłada na konto. 19.06.07, 15:10
            w takim razie życzę dużo zdrowia, bo patrząc twoimi kryteriami będzie cię stać
            np szycie głowy czy leczenie anginy, ale w razie wypadku komunikacyjnego i
            leczenia przez miesiące w OIOM-ie lub nowoczesnego leczenia choroby
            nowotworowej z dobrą radio- i chemioterapią będziesz musiał sprzedać swoją
            brykę i dom i jeszcze zabraknie. Musi być sensowny system prywatnych
            ubezpieczeń z zasadą solidaryzmu - wbrew pozorom nie kosztuje to więcej niż
            dziesiejsza składka. Jeśli płaciliby wszyscy (teraz są wyłączeni wyborcy PIS-
            czytaj rolnicy, na których składa się tzw społeczeństwo)i pieniądze nie byłyby
            marnowane na rozbuchaną administrację (czytaj NFZ)poprawa byłaby odchuwalna
            przez wszystkich. Jesteśmy tylko ludźmi- jeśli pracujemy po 36 godzinach bez
            snu i ponad siły trudno być miłym i zachować jasność myślenia. A na każdy błąd
            czeka prokurator i wszyscy mamy tegoświadomość.
          • vienn Jak to wspaniale!! 19.06.07, 18:09
            ..mamy bogatych obywateli!! Stać ich na zapłacenie kilkuset tysięcy zł za
            operacje!!!Jako lekarz bardzo się cieszę i już wysyłam swoją wizytówkę.
      • a100 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 09:54
        Trzeba było chodzić do szkoły zamiast rzucać na nią kamieniami i też byłbyś
        bogaty. Wtedy pewnie nie umierałbyś z zawiści.
    • tees1 bo pacjenci sa zakladnikami lekarzy 19.06.07, 09:40
      Lekarze maja w reku zycie pacjentow, wiec ci nie powiedza o nich zlego slowa z
      obawy o zdrowie i zycie wlasne lub swoich bliskich. Za to w prywatnych rozmowach
      pacjenci nie kryja, ze lekarze to zadufana w sobie, rozwydrzona,
      niekomunikatywna, lekcewazaca ludzi, skorumpowana, pelna hipokryzji klika. No
      ale coz, moga zabic.
    • mmaiewski7 A kolejki nie rosną 19.06.07, 11:00
      Zlodzieje a jak mam sie dostac do lekarzy gdy oni nie pracyja, pieprzone
      pismaki . Musze isc do lekarza a on mi mowi nieprzyjmue bo strajkuje. To znaczy
      iz poslowie przeznaczyli nie wystarczajace srodki na moje zdrowie.
      Nie moge sie zapisac do kolejki do okulisty , no bo jak lekarze nie pracuja.
      Chcialem isc do dermatologa, nieprzyjmuja.

To pismaki pomyslcie jak mam sie zapisac do kolejki!!!!!
      mmaiewski7
    • osa102 bo pacienci rozumieją ,że siedzą na suchej gałęzi 19.06.07, 11:53
      jak mam sie poskarżyc , skoro nawet jak nie strajkowali traktowali szpitale
      jak swój folwark.Gdybym cos pisnął to gdzie pójdę , kto mnie przyjmie na 2
      koncu Polski?przecież tam tez są skorumpowani ludzie( tak ludzie:pacienci i
      lekarze)Bo nie zganiajmy całej winy na lekarzy.Żeby ktos brał ktos inny musi
      DAC!!!!
      • aron2004 Re: bo pacienci rozumieją ,że siedzą na suchej ga 19.06.07, 13:23
        konowały do wojska
    • walek113 A kolejki nie rosną 19.06.07, 17:30
      ale czemu musza na strajku cierpieć i tracić pacjęt.
      • jowita21 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 19:41
        A ja wiem, że kolejki rosną ! Pracuję w szpitalu.
        Ale nie o tym chciałam napisać. Dziś zaobserwowałam, jak pan ordynator
        przyjechał do pracy ok. godz. 8.00, a już o 14.05 wsiadał do swojej "bryki" i
        odjeżdżał. Dokąd się tak spieszył ? I nie był to - zapewniam - wyjątek. W
        zasadzie robi tak niemal codziennie. Jutro zapytam w dziale personalnym, czy
        pracuje on w naszym szpitalu na pełnym etacie. A co do nieprzespanych nocy
        lekarzy na dyżurze, to ... pusty śmiech mnie ogarnia. Lekarz śpi i to "twardo".
        Do tego stopnia, że biedna pielęgniarka nie śmie go budzić nawet wtedy, gdy coś
        złego dzieje się z pacjentem, by nie usłyszeć: "po co do cholery budzisz
        mnie !". Często ten komentarz jest bardziej dosadny. Dla jasności dodam: nie na
        wszystkich oddziałach tak się dzieje, ale na większości i owszem. Nie wspomnę
        już o "śmiganiu" podczas dyżurów na co pikantniejszych stronach internetu. To
        zresztą łatwo można sprawdzić. I zapewniam, nie są to strony, które pogłęiają
        wiedzę medyczną.
        Ech ! ... wiele jeszcze mogłabym pisać, ale po co ? Zaraz odezwie się jakiś
        biedny i przepracowany medyk i stwierdzi, że:ledwie wiąże koniec z końcem, no i
        nie marzy o niczym innym, jak tylko o dobru pacjenta.
        A ja naprawdę życzę im godziwych zarobków, ale za tak samo godziwą pracę. Tyle
        tylko, że przy okazji niech pamiętają, że nie tylko studia na wydziale
        lekarskim są ciężkie i trudne. No i o tym, że nie wszyscy oni kończą je z
        dobrym wynikiem. Niedouczeni są w każdym zawodzie.
    • monika1111 A kolejki nie rosną 20.06.07, 00:24
      BO SIE BOJĄ
      • monika1111 Re: A kolejki nie rosną 20.06.07, 00:31
        Każdy z nas wie jak wyglada polski szpital pełem Panów lekarzy pełnych
        hipokryzji zapraszających do swoich prywatnych gabinetów ...co maja powiedzieć
        pacjęci w szpitalu przed gabinetem tych łapówkobiorców tylko ze ich
        popieraja ... nie znam bardziej skorumpowanej kliki niz ONI niech wyjeżdzaja...
        moze ukraincy zaczną NAS leczyc zgodnie z zasada po pierwsze nie szkodzic ...
    • asia665 A kolejki nie rosną 20.06.07, 00:42
      Zgadzam sie z Moniką to szczyt żerować na nas ! a teraz rządac podwyżek !żeby
      zalegalizowac nielegalne wpływy z łapówek ...?
      co do tytułu artykułu nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie pod gabinetem
      lekarskim albo w szpitalu mówił co o tych łapówkobiorcach sądzi bo to grozi
      kalectwem
      tak jest od lat kazdy zaciska zęby bo ten system jest niereformowaliny a oni
      go bronią czy ktoś widział biednego lekarza? bo ja nigdy ...
      niby 2tys zarabiaja to chyba czysta kpina !
      z myslacych ludzi w tym państwie próbuje sie zrobić debili ...
      jak powiedzieli CI ze związku ja jestem pediatra kolega gonekologiem a trzeci
      psychiatra i MY SOBIE PORADZIMY
      oni teraz chca wyższych pensji z maszych podatków a co z łapówek juz nie
      starcza na nowe domy samochody i wyjazdy ?
    • irini A kolejki nie rosną 20.06.07, 06:11
      Na szczęście lekarze mają dyżury i jeszcze jakoś można się do nich dostać, a
      jak niejedna osoba się przekonała, nic tak nie stawia na nogi jak dwugodzinna
      kolejka w przychodni. Poza tym, jak widać, donosicielstwo przestało być
      tradycją w naszym kraju.
    • habern A ich rozumiem 20.06.07, 08:25
      Nakupowli domów, samochodów i weź to teraz utrzymaj, trzeba jakoś to wszystko
      poopłacać, a tu pewnie jeszcze dzieci rosną im też trzeba kupić, żeby się
      pociechy kolegów z nich nie śmiały, że własnych domów i limuzyn nie mają.
      No to się zebrali pomyśleli łapówek więcej brać nie mogą, bo ludzie kasy nie
      mają, ale może da sie wyłudzić kase, którą oddają państwu.
      Nie mówie, że wszyscy są tacy, ale duuuuża część napewno.

A tak na marginesie znalezienie lekarza, który przyjmuje cały dyżur(w państwowym
      zakladzie oczywiście) to chyba ze świecą szukać. Najpierw sie spóźniają, potem
      wychodzą na obiadki, oczywiście posiedzieć do końca też nie można wiadomo, jakby
      ktoś chciał przyjść, to by przyszedł o świcie kolejke zająć.

A najbardziej nie rozumiem, jak można brać kasę od tych babć i dziatków, co to
      mówią, że mają często z jednej emerytury na utrzymaniu rodzine, bo bida aż
      piszczy i pracy nie ma. Ale jak nie weźmie to skąd będzie mial na urlop,
      alkochol, żeby gości poczęstować i na studia prawnicze dla dzieci, bo wiadomo
      zawód czystszy, a kasa też wielka i strajkować nie muszą.

Ja również nie spodkałem biednego lekarza, bo zazwyczaj tatuś prawnik, albo też
      lekarz.

I tylko mi tych pielęgniarek czasem szkoda.

I naprawde poparłbym te strajki, ale niech żądania będą realne i niech łaski nie
      robią, że za pensje leczą, bo i tak gdy dzieje się coś poważniejszego ze
      zdrowiem to bez prywatnych wizyt, to równie dobrze sobie można okłady samemu
      robić, bo na nic nie ma kasy, albo kolejka na pół roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka