tetlian 19.06.07, 07:42 Bo pacjenci doskonale rozumieją to o co walcza lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krokiet18 bo pacjenci wiedzą, że to g...o da 19.06.07, 16:38 raz jeden w życiu złożyłem skargę na lekarza w sprawie niedopełnienia obowiązków i chamstwa. Dostałem odpowiedź z dyrekcji szpitala, z której jawnie wynikało, że ma ona ten problem gdzieś i jak mi się nie podoba ten lekarz to mogę zmienić poradnię. lekarze to klika pozbawiona samokrytycyzmu więc nie warto nawet się skarżyć, bo wiadomo - "rączka rączkę myje" :( Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: bo pacjenci wiedzą, że to g...o da 19.06.07, 18:43 Lekarze z przychodni, do której ja chodzę są całkiem w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
teich1 cyt: "W systemie zdrowia sa rezerwy" 19.06.07, 08:12 To pokazuje nie tylko na rezerwy ale i na nadużycia. Równiez nadużycia wiedzy fachowej wobec pacjenta - jesli do skutecznego leczenia wystarcza jedna wizyta czemu lekarze mnożą ich ilość. To samo jest z badaniami- myslę,że duża część jest serwowana pacjentom na wyrost - nie twierdzę ,ze źle, ale twierdzę ,że ponad miarę itd, itp. Tu potrzeba dużej odwagi by system naprawić lub zbudować nowy od zarania. Odpowiedz Link Zgłoś
tesia68 Re: cyt: "W systemie zdrowia sa rezerwy" 19.06.07, 08:23 nie do konca, gdyz pacjenci wiedzac o strajkach ida do prywatnej kliniki o porade . a potem za kilka rachunków kaza oddac NFZ-etowi lub od pisza od podatku .Te dane nie sa obiektywne. Jeszcze jedno ile osób przygranicznych ( Niemcy ) pojedzie bezposrednio do tamtejszych lekarzy ( duzo tez Polaków - przyjmuje ) , bo sie poczuli na zakupach , a tamte kasy chorych wystawia nfzodpowiednia sume Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 10:16 "Maciej Niwiński, szef Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy na Śląsku [...] Lekarze czasami "mnożą" więc porady, by wyjść na swoje albo uzyskać lepszy kontrakt. To chyba zrozumiałe?." Pewnie, że zrozumiałe. To się nazywa wyłudzenie albo kradzież publicznych pieniędzy. Dobrze, że p. Niwiński wykazał się szczerością bo na pewno CBA chętnie posłucha o tych "zrozumiałych' praktykach. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 12:58 Upraszczając: jeśli zszycie głowy jest wycenione na 5 zł, a zabiera z przygotowaniami godiznę + koszt materiałów, to żeby szpital nie popadał w długi wysyła się pacjenta na prześwietlenie, wzywa na usunięcie szwu i potem jeszcze na kontrolę. Dzięki temu w ogóle jest sens przyjmować ludzi. Taksówkarz za 5 zł nie ruszy się z miejsca, bo mu się nie opłaci. Lekarz nie ma tego komfortu, bo ktoś potrzebuje pomocy - jeśli chce jej udzielić, to przez idiotyczne wyceny NFZ musi nieraz właśnie tak kombinować, żeby szpital był nad kreską, albo przynajmniej minimalizował straty. System jest tak chory, że czasem opłaca się nic nie robić, albo np. uśmiercić pacjenta, bo przy małych kosztach szpital dostanie więcej kasy niż przy długotrwałym leczeniu. Przykłady można mnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Kradniemy i co nam zrobicie? 19.06.07, 13:03 Dodam, że jak wyczerpie się limit, to za takiego pacjenta szpital nie dostanie ani grosza. Wtedy jest wybór - powiedzieć takiemu "wypad koleś", albo udzielić pomocy i spróbować zminimalizować stratę przez jakieś badanie, nawet zbędne, ale jeszcze z niewyczerpanym limitem. Niestety, wbrew temu co lud myśli, pieniądze nie idą za pacjentem. NFZ niepodzielnie rządzi i obie strony usługi są na (nie)łasce tego złodzieja. A jakie tam piękne synekury są... Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 A kolejki nie rosną 19.06.07, 08:23 Za to kolejki są do prywatnych gabinetów. Lekarze łapówkarze maja się dobrze i taki stan rzeczy bardzo ich cieszy. W szpitalu , może mały, ale szmal leci i nie ma za dużo roboty. Za to prywatnie szmal ogromny po za kontrolą leci pełnym strumieniem. Jeszce nie widziałem biednego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 09:05 > Za to kolejki są do prywatnych gabinetów. Lekarze łapówkarze maja się dobrze i > taki stan rzeczy bardzo ich cieszy. W szpitalu , może mały, ale szmal leci i ni > e > ma za dużo roboty. Za to prywatnie szmal ogromny po za kontrolą leci pełnym > strumieniem. Jeszce nie widziałem biednego lekarza. Ty altruisto oczywiście wolałbyś pracować w państwowym warsztacie samochodowym za 1200 16 godzin na dobę niż w swoim prywatnym warsztacie brać 100PLN za wymianę oleju tak? Ile są warte usługi lekarzy to się jeszcze przekonasz...i to już niebawem... Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: Zlikwidować NFZ niech każdy odkłada na konto.. 19.06.07, 11:54 A z przyjemnością zapłacę. Niech no tylko zlikwidują składkę zdrowotną. Bo z niej kasa leci na wasze dostatnie życie. I jeszcze żądacie więcej od samego pacjenta. Bo jak inaczej to nazwać. Mam nadzieję że końcu w Rządzie przyjdą po rozum do głowy i zlikwidują złodziejski NFZ. Niech każdy lekarz sam sobie wystawi ośrodek, sam kupi narzędzia, sam opłaci media. Ja jak będę chory to zapłacę a jak będę zdrowy to gó.. dam. Tak powinno być, nie zaś jak obecnie prywatę w czasie służby robicie (trzy etaty w tym samym czasie i miejscu w tym dwa prywatne na koszt NFZ. Zbieracie kasę za zdrowego pacjenta. NFZ zlikwidować i niech każdy na swoje idzie. My pacjenci damy sobie radę będziemy odkładać na indywidualne konta to co nam kradniecie obecnie. A na wypadek szpitala się ubezpieczę. Z pewnością mniej mnie to będzie kosztować jako pacjenta. Dodatkowo każdy lekarz winien mieć kasę fiskalną dawać porady za pokwitowaniem. Takie dyrdymały jak leki na receptę zlikwidować, niech każdy kupuje ile chce to i roboty nie będziecie mieli barany. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza1010 Re: Zlikwidować NFZ niech każdy odkłada na konto. 19.06.07, 15:10 w takim razie życzę dużo zdrowia, bo patrząc twoimi kryteriami będzie cię stać np szycie głowy czy leczenie anginy, ale w razie wypadku komunikacyjnego i leczenia przez miesiące w OIOM-ie lub nowoczesnego leczenia choroby nowotworowej z dobrą radio- i chemioterapią będziesz musiał sprzedać swoją brykę i dom i jeszcze zabraknie. Musi być sensowny system prywatnych ubezpieczeń z zasadą solidaryzmu - wbrew pozorom nie kosztuje to więcej niż dziesiejsza składka. Jeśli płaciliby wszyscy (teraz są wyłączeni wyborcy PIS- czytaj rolnicy, na których składa się tzw społeczeństwo)i pieniądze nie byłyby marnowane na rozbuchaną administrację (czytaj NFZ)poprawa byłaby odchuwalna przez wszystkich. Jesteśmy tylko ludźmi- jeśli pracujemy po 36 godzinach bez snu i ponad siły trudno być miłym i zachować jasność myślenia. A na każdy błąd czeka prokurator i wszyscy mamy tegoświadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
vienn Jak to wspaniale!! 19.06.07, 18:09 ..mamy bogatych obywateli!! Stać ich na zapłacenie kilkuset tysięcy zł za operacje!!!Jako lekarz bardzo się cieszę i już wysyłam swoją wizytówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
a100 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 09:54 Trzeba było chodzić do szkoły zamiast rzucać na nią kamieniami i też byłbyś bogaty. Wtedy pewnie nie umierałbyś z zawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 bo pacjenci sa zakladnikami lekarzy 19.06.07, 09:40 Lekarze maja w reku zycie pacjentow, wiec ci nie powiedza o nich zlego slowa z obawy o zdrowie i zycie wlasne lub swoich bliskich. Za to w prywatnych rozmowach pacjenci nie kryja, ze lekarze to zadufana w sobie, rozwydrzona, niekomunikatywna, lekcewazaca ludzi, skorumpowana, pelna hipokryzji klika. No ale coz, moga zabic. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaiewski7 A kolejki nie rosną 19.06.07, 11:00 Zlodzieje a jak mam sie dostac do lekarzy gdy oni nie pracyja, pieprzone pismaki . Musze isc do lekarza a on mi mowi nieprzyjmue bo strajkuje. To znaczy iz poslowie przeznaczyli nie wystarczajace srodki na moje zdrowie. Nie moge sie zapisac do kolejki do okulisty , no bo jak lekarze nie pracuja. Chcialem isc do dermatologa, nieprzyjmuja. To pismaki pomyslcie jak mam sie zapisac do kolejki!!!!! mmaiewski7 Odpowiedz Link Zgłoś
osa102 bo pacienci rozumieją ,że siedzą na suchej gałęzi 19.06.07, 11:53 jak mam sie poskarżyc , skoro nawet jak nie strajkowali traktowali szpitale jak swój folwark.Gdybym cos pisnął to gdzie pójdę , kto mnie przyjmie na 2 koncu Polski?przecież tam tez są skorumpowani ludzie( tak ludzie:pacienci i lekarze)Bo nie zganiajmy całej winy na lekarzy.Żeby ktos brał ktos inny musi DAC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: bo pacienci rozumieją ,że siedzą na suchej ga 19.06.07, 13:23 konowały do wojska Odpowiedz Link Zgłoś
walek113 A kolejki nie rosną 19.06.07, 17:30 ale czemu musza na strajku cierpieć i tracić pacjęt. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: A kolejki nie rosną 19.06.07, 19:41 A ja wiem, że kolejki rosną ! Pracuję w szpitalu. Ale nie o tym chciałam napisać. Dziś zaobserwowałam, jak pan ordynator przyjechał do pracy ok. godz. 8.00, a już o 14.05 wsiadał do swojej "bryki" i odjeżdżał. Dokąd się tak spieszył ? I nie był to - zapewniam - wyjątek. W zasadzie robi tak niemal codziennie. Jutro zapytam w dziale personalnym, czy pracuje on w naszym szpitalu na pełnym etacie. A co do nieprzespanych nocy lekarzy na dyżurze, to ... pusty śmiech mnie ogarnia. Lekarz śpi i to "twardo". Do tego stopnia, że biedna pielęgniarka nie śmie go budzić nawet wtedy, gdy coś złego dzieje się z pacjentem, by nie usłyszeć: "po co do cholery budzisz mnie !". Często ten komentarz jest bardziej dosadny. Dla jasności dodam: nie na wszystkich oddziałach tak się dzieje, ale na większości i owszem. Nie wspomnę już o "śmiganiu" podczas dyżurów na co pikantniejszych stronach internetu. To zresztą łatwo można sprawdzić. I zapewniam, nie są to strony, które pogłęiają wiedzę medyczną. Ech ! ... wiele jeszcze mogłabym pisać, ale po co ? Zaraz odezwie się jakiś biedny i przepracowany medyk i stwierdzi, że:ledwie wiąże koniec z końcem, no i nie marzy o niczym innym, jak tylko o dobru pacjenta. A ja naprawdę życzę im godziwych zarobków, ale za tak samo godziwą pracę. Tyle tylko, że przy okazji niech pamiętają, że nie tylko studia na wydziale lekarskim są ciężkie i trudne. No i o tym, że nie wszyscy oni kończą je z dobrym wynikiem. Niedouczeni są w każdym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1111 Re: A kolejki nie rosną 20.06.07, 00:31 Każdy z nas wie jak wyglada polski szpital pełem Panów lekarzy pełnych hipokryzji zapraszających do swoich prywatnych gabinetów ...co maja powiedzieć pacjęci w szpitalu przed gabinetem tych łapówkobiorców tylko ze ich popieraja ... nie znam bardziej skorumpowanej kliki niz ONI niech wyjeżdzaja... moze ukraincy zaczną NAS leczyc zgodnie z zasada po pierwsze nie szkodzic ... Odpowiedz Link Zgłoś
asia665 A kolejki nie rosną 20.06.07, 00:42 Zgadzam sie z Moniką to szczyt żerować na nas ! a teraz rządac podwyżek !żeby zalegalizowac nielegalne wpływy z łapówek ...? co do tytułu artykułu nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie pod gabinetem lekarskim albo w szpitalu mówił co o tych łapówkobiorcach sądzi bo to grozi kalectwem tak jest od lat kazdy zaciska zęby bo ten system jest niereformowaliny a oni go bronią czy ktoś widział biednego lekarza? bo ja nigdy ... niby 2tys zarabiaja to chyba czysta kpina ! z myslacych ludzi w tym państwie próbuje sie zrobić debili ... jak powiedzieli CI ze związku ja jestem pediatra kolega gonekologiem a trzeci psychiatra i MY SOBIE PORADZIMY oni teraz chca wyższych pensji z maszych podatków a co z łapówek juz nie starcza na nowe domy samochody i wyjazdy ? Odpowiedz Link Zgłoś
irini A kolejki nie rosną 20.06.07, 06:11 Na szczęście lekarze mają dyżury i jeszcze jakoś można się do nich dostać, a jak niejedna osoba się przekonała, nic tak nie stawia na nogi jak dwugodzinna kolejka w przychodni. Poza tym, jak widać, donosicielstwo przestało być tradycją w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
habern A ich rozumiem 20.06.07, 08:25 Nakupowli domów, samochodów i weź to teraz utrzymaj, trzeba jakoś to wszystko poopłacać, a tu pewnie jeszcze dzieci rosną im też trzeba kupić, żeby się pociechy kolegów z nich nie śmiały, że własnych domów i limuzyn nie mają. No to się zebrali pomyśleli łapówek więcej brać nie mogą, bo ludzie kasy nie mają, ale może da sie wyłudzić kase, którą oddają państwu. Nie mówie, że wszyscy są tacy, ale duuuuża część napewno. A tak na marginesie znalezienie lekarza, który przyjmuje cały dyżur(w państwowym zakladzie oczywiście) to chyba ze świecą szukać. Najpierw sie spóźniają, potem wychodzą na obiadki, oczywiście posiedzieć do końca też nie można wiadomo, jakby ktoś chciał przyjść, to by przyszedł o świcie kolejke zająć. A najbardziej nie rozumiem, jak można brać kasę od tych babć i dziatków, co to mówią, że mają często z jednej emerytury na utrzymaniu rodzine, bo bida aż piszczy i pracy nie ma. Ale jak nie weźmie to skąd będzie mial na urlop, alkochol, żeby gości poczęstować i na studia prawnicze dla dzieci, bo wiadomo zawód czystszy, a kasa też wielka i strajkować nie muszą. Ja również nie spodkałem biednego lekarza, bo zazwyczaj tatuś prawnik, albo też lekarz. I tylko mi tych pielęgniarek czasem szkoda. I naprawde poparłbym te strajki, ale niech żądania będą realne i niech łaski nie robią, że za pensje leczą, bo i tak gdy dzieje się coś poważniejszego ze zdrowiem to bez prywatnych wizyt, to równie dobrze sobie można okłady samemu robić, bo na nic nie ma kasy, albo kolejka na pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś