Dodaj do ulubionych

Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po t...

21.06.07, 21:32
sie nie utrzyma ta Ameryka....;-)
Obserwuj wątek
    • bella24 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 21.06.07, 21:59
      GW -jak zwykle przekazuje wiadomosci w trybie expressowym. Podane wiadomosci sa
      stare i juz nie wazne poniewaz zmieniono wymog posiadania paszportu na
      przekroczenie granicy ladowej miedzy Kanda i Meksykiem. Po drugie, to rzad
      bedzie oddawl oplaty za przyspieszenie wydania paszportu. Po trzecie, ludzie sa
      sobie sami winni poniewaz oczekiwali do ostatniej chwili z wyrobieniem
      paszporotu, myslac ze 3 tygodnie w okresie wakacji powinno im wystarczyc.
      Polski paszport wymieniany w USA na poczatku tego roku zajal pol roku, poniewaz
      juz paszportow ambasady nie wyrabiaja, musza wysylac podania do Warszawy. I
      mozna zapomniec o zwrocie oplaty za szybsze wyrobienie dokumentow, lub nawet
      zmiane procedur ze wzgledu na dlugii okres oczekiwania.
      • tetlian Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 21.06.07, 22:24
        Jak na Amerykę, to strasznie długo.
      • blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 21.06.07, 23:19
        bella24 - sorry,ale bredzisz! Wyglada na to,ze dla CIebie nie ma roznicy
        pomiedzy paszportem polskim i amerykanskim. A wiesz co to wiza w ogole?
        Pewnie jedna z kart kredytowych?
        Sam przeszedlem niedawno przez cala te procedure i ten artykul jest w 99%
        poprawny!
        Idz dalej kluski gniesc w swoim deli i tuczyc rodakow schabowymi.
        • bella24 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 00:28
          widze, ze tobie kluski i schabowe odbily ! w artykule nie ma nic o wizach i ja
          nic o wizach nie pisze, zacznij sie odchudzac to moze troche rozumu do glowy
          przyjdzie.
          • seroo1 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 00:41
            Oj Ty dawno w kraju nie byłaś - kluski ze schabowym ??? Bleee...
            (to tak dla rozładowania napięcia w podmorskim kablu czy też na
            satelicie ...???) A my bijemy Amerykanów na głowę - czeka się za paszportem, za
            dowodem rejestracyjnym (polikwidowano odzdziały w małych urzędach i wszystko
            załatwia się w "województwie"), za prawem jazdy a najdłużej... za egzaminem na
            prawo jazdy. Jest czerwiec, syn ma termin na koniec września :)))
            I powiedz, że tam gdzie teraz jesteś to jest jasno???!!! Przecież to środek
            nocy i w dodatku pada...
            • bella24 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 02:07
              kluski ze schabowym przytoczyl blue911, takze mu tylko odpowiedzialam tym samym.
              No coz w Polsce mamy nadal kult urzednika, ktory ma niesamowita moc i jest w
              stanie zrjunowac twoje zycie. Moj znajomy musial 3 razy robic zdjecia do dowodu
              osobistego poniewaz urzednikowi nie podobala sie fotografia. Zalelznie od stanu
              i ich przepisow, prawo jazdy robisz w ciagu 2-3 godzin wlaczajac egzamin pisemny
              i jazde i wychodzisz z prawkiem w reku. Z drugiej strony tutaj tez jest pewien
              stopien biurokracji swojego rodzaju z odsylaniem od urzedu do urzedu.
          • blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 03:56
            bella24 to pewnie jedna z tych wlascicielek agencji ,ktore normalnie pierogi
            mrozone
            sprzedaja,a jak nastepny klient wejdzie (odpowiednio niecytaty),to sie
            przemieniaja w "konsuli" amerykanskich: taki
            to i wize przedluzy i w urzedzie ma "swoich" ludzi i "popycha" sprawy green
            cards (za oplata w nieskonczonosc,oczywiscie) ?! hahaha!
            Uwielbiam takich specjalistow.
            Dla mniej zorientowanych lub bieglych nadmieniam,ze kazda z
            wymienionych "uslug" jest nieralna i wykreowana przez wlascicieli co mniej
            uczciwych agencji bowiem zadna
            z powyzszych spraw jest nie do wykonania.
            Ale lub Bozy o tym nie wie i mysli,ze jak zaplaci,to pani "konsul" z agencji
            "Nalesnik" cos zrobi? A tymczasem rosnie liczba wlascicieli jachtow i pieknych
            willi tych,co na nieswiadomosci narodu kontraktorsko-sprzatajacego sie dorobili.
            To taki mozna powiedziec "patriotyzm" i pomoc blizniemu. Po chcrzescijansku,jak
            zwykle. LOL.
        • scyzor75 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 05:17
          Wow! Czytaj ze zrozumieniem koles.

PS.
          Ja jakos nie stalem w kolejce po paszport amerykanski. Wyslalem papiery poczta
          i poczta dostarczyla dokument. Dla ciekawskich mieszkam na wiosce (village) :P
          • blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 05:22
            scyzor75 napisał:

> Wow! Czytaj ze zrozumieniem koles.
            >
            > PS.
            > Ja jakos nie stalem w kolejce po paszport amerykanski. Wyslalem papiery
            poczta
            > i poczta dostarczyla dokument. Dla ciekawskich mieszkam na wiosce (village) :P

Jesli to do mnie,to Ty czytaj ze zrozumieniem - hehe!
            Mowa o tych co pierwszy raz wyrabiaja paszport - wznowic mozna nawet przez
            internet.
          • blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 05:23
            scyzor75 napisał:

> Wow! Czytaj ze zrozumieniem koles.
            >
            > PS.
            > Ja jakos nie stalem w kolejce po paszport amerykanski. Wyslalem papiery
            poczta
            > i poczta dostarczyla dokument. Dla ciekawskich mieszkam na wiosce (village) :P

A jesli nowy to po ilu tygodniach dostales??
    • roger39 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 21.06.07, 22:00
      GW jest jak zwykle niedoinformowana . Wczoraj wladze amerykanskie
      poinformowaly , ze w zwiazku z zaleglosciami wydawania paszportow , anuluje sie
      tymczasowo wymog posiadania paszportu przy podrozach min. do Kanady .
    • idiot_hunter Powinni im jeszcze wprowadzić audiotele 21.06.07, 22:20
      Tak jak u nas. Żeby musieli przez pół godziny rozmawiać z automatem za 10
      dolców na minutę...
      • vanilla.dream u nas to nie przejdzie 21.06.07, 22:39
        wuj Sam zmarszczyłby czoło i kierowniczka magla Fotyga dostałaby spazmów

idiot_hunter napisał:

> Tak jak u nas. Żeby musieli przez pół godziny rozmawiać z automatem za 10
        > dolców na minutę...
    • 2doxa Konsulat Chicagoi 21.06.07, 22:25
      A MY ? POL ROKU CZEKA SIE NA PASZPORT W KONSULACIE W CHICAGO !!! SYNEKURA JAKIEJ
      NIE MA NIGDZIE INDZIEJ - 30 GODZIN PRACY W TYGODNIU I LUZ. WNIOSKI NA PASZPORT
      SA WYSYLANE DO KRAJU OSIOLKIEM.

WSZYSTKIM POLECAM WYCIECZKE DO KONSULATU W CHICAGO, DRUGIEJ KONCENTRACJI POLAKOW
      NA SWIECIE.

SCENY JAK W MISIU - JEDNO OKIENKO, PRZYCHODZI KLIENT Z UKRAINY, CHCE WIZE
      TRANZYTOWA, A JEDYNY JEZYK JAKI ZNA KOLES W OKIENKU TO POLSKI. PROBUJE SIE
      DOGADYWAC KRZYCZAC. NIE DO WIARY - CONSULATE OF BANANA REPUBLIC.
      • vanilla.dream jak cię traktują, tak jesteś traktowany 21.06.07, 22:40

• vanilla.dream coż, gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą 21.06.07, 22:38
      wasalska postawa wiszenia u klamek białego domu powinna się swoją drogą zakończyć.

wizy za wizy - to byłoby sprawiedliwe.
    • roger39 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 21.06.07, 22:44
      gieroy_asfalta napisal :
      "sie nie utrzyma ta Ameryka....;-)
      • heraldek Polacy musieliby miesiac rece szorowac, aby im... 21.06.07, 22:57
        ...pozwolono dotknac amerykanski paszport....
        Polska, nawet z tarczami, nie osiagnie statusu Puerto Rico
        czy Guam....
        • roger39 Re: Polacy musieliby miesiac rece szorowac, aby i 21.06.07, 23:18
          Pieniadze nie brudza , nawet jak sa brudne . Poaszportow za darmo nam rozdawac
          nie beda . Stowa jewro , lub dwie dolcow , plus 10 jewro za kazdy dzien podrozy
          deklarowany w podaniu o wizie wyjazdowej z Poznania do Wroclawia .
          • heraldek Slugusom niepotrzebne sa paszporty....wystarczy .. 21.06.07, 23:21
            ....obroza z numerem.....
    • talkto_menow www.nowy-jork.com 21.06.07, 22:56
      www.nowy-jork.com
    • heraldek W Ameryce nie ma zadnych Urzedow Paszportowych.. 21.06.07, 23:08
      .....formularze sie sklada i zdjecia robi w lokalnym, miejskim
      biurze, gdy wyrabia wszystkie inne dokumenty.....
      ....paszport otrzymuje sie z regionalnych osrodkow ( w moim przypadku
      to bylo Seattle) listem zwyklym ......
      ...a w Polsce to jest prawdziwy cyrk, paszport trzeba odebrac osobiscie
      w tylko w miejscu zameldowania.........
    • sfuj_hlop Polacy czekają na wyrobienie paszportu po 10 mieś. 21.06.07, 23:13
      Ja na polski paszport w Chicago czekałem 10 miesięcy, pomimo że zapłaciłem 2x
      tyle co Amerykanin za swój amerykański i 3x tyle ile Polak w Polsce za swój
      polski. Na dodatek nie dostałem go przesyłką kurierską do domu, a chętnie bym
      dopłacił jeszcze te 10%, tylko musiałem się specjalnie fatygować i zwalniać z
      pracy, bo godziny otwarcia konsulatu to 9:00-13:00. Oczywiście opłaty
      przyjmowane są tylko gotówką. O żadnej karcie kredytowej, czy czeku osobistym
      nie ma mowy! Zatem jak nie zaopatrzysz się w odpowiednią ilość kasy, no to
      jedziesz do banku, więc kolejna wizyta w konsulacie i kolejny dzień zwolnienia z
      pracy są murowane.

Konsulat RP oczywiście jest zamknięty we wszystkie święta polskie + amerykańskie
      (o rany też tak chcę pracować! + jeszcze święta kanadyjskie i francuskie może?).
      O telefonicznym kontakcie oczywiście nie ma mowy, bo połączenie jest z automatem
      i nici z tego. A najśmieszniejsze jest to, że przyniosłem zdjęcia paszportowe od
      fotografa amerykańskiego, które okazały się być "niedobre" bo on-face (na
      wprost), więc musiałem zapłacić za dodatkowe, dobre zdjęcia u
      polskiego-konsulackiego fotografa kolejne $20. A tymczasem po trzech miesiącach
      od tego dnia okazało się, że Polska też już wprowadza do paszportów zdjęcia w/g
      formatu amerykańskiego, czyli "on-face".

Po prostu mnóstwo ignorancji, mnóstwo niekompetencji i mnóstwo przeszkód w
      obsłudze obywateli polskich w zagranicznych polskich placówkach konsularnych.
      A to jeszcze nie wszystko. Chętnie opowiem o tzw. "rejonizacji", kiedy Polak z
      Colorado jedzie w dobrej wierze do Chicago, bo tam ma blisko i ma znajomych, i
      chce np. załatwić poświadczenie notarialne jakiegoś dokumentu i zakupić dobrej
      polskiej wędliny. I co się okazuje na miejscu? Nie, polski konsul go nie
      przyjmnie! Przedstawiciel RP nie przyjmie Polaka, bo ten nie podlega pod jego
      rejon... To już jest po prostu jakiś absurd administracyjny, bo obywatel polski
      ma prawo szukać pomocy prawnej w DOWOLNYM polskim konsulacie za granicą. Czyż
      nie tak? Jako obywatel polski jadę po prostu tam, gdzie jest mi wygodniej i tam
      spodziewam się zastać pomoc prawną polskiego konsula, np. mieszkam w USA, ale
      wyrabiam poświadczenie dokumentów w Meksyku.

Wstyd jak jesteśmy, my Polacy, traktowani przez nasze służby konsularne za
      granicą! Wstyd!
      • kasiakonwalia Re: Polacy czekają na wyrobienie paszportu po 10 22.06.07, 00:16
        w ciagu ostatnich paru 2 lat wyrabialam w Chicagolandzie paszport polski, a
        potem amerykanski. Polski zabral pol roku; zalatwialam za dodakowa oplata przez
        firme, bo nie chcialam brac 2 dni wolnego z pracy, a kto wie, moze i wiecej,
        zeby w szanownym konsulacie blagac o paszport mojego wlasnego kraju. Razem
        wynioslo to ze dwie stowy.
        Paszport amerykanski zamowilam na najblizszej poczcie. Byl mi potrzebny szybko
        (na skutek mojego wlasnego gapiostwa), wiec zamiast $97 zaplacilam 2x tyle.
        Paszport przyszedl do domu po niecalych dwoch tygodniach. Da sie? Da sie.
        I tak jest w przypadku wielu zalatwien, czy to bankowych, czy to w innych
        urzedach. Ile razy mi szczeka spadala, ze cos mozna zalatwic od reki, albo
        wrecz przez telefon, a ja przygotowana bylam na korowody.
        (Zeby nie bylo za slodko: o przesylke pieniazkow z karty kredytowej - tzn
        pieniedzy wyplacanych za punkty, jakie sie zdobywa korzystajac z tej karty -
        musialam sie prosic trzy razy :D)
      • koham.mihnika podobnie w Australii, paszporty dowozi sie 3 razy 22.06.07, 02:53
        w roku! Co 4 miesiace kurier przywozi paszporty!! A te pisane recznie i wazne
        przez rok sa do bani. M W niemczech przetrzymali mnie przez pol godziny, bo nikt
        juz takich cudow nie widzi. Na szczescie mam paszport australijski, wiec mnie
        puscili.
        Praca konsulatow to jeden wielki skandal. Placenie gotowka, jedna paniusia
        zalatwiajaca klientow, ksiezycowe terminy, niemoznosc dodzwonienia sie do
        konsulatu - jedna linia wiecznie zajeta albo wlaczona sekretarka. Pan konsul
        Augustyn "polecajacy" informacje zamieszczone w Internecie. Szczegolnie
        przydatne dla starej polonii, ktora ledwie czytac umie.
        164 dolary razy 2.38, wiec Polacy podrozuja na paszportach australijskich, a kto
        ma dowod osobisty (jak ja) nie musi sie martwic o polski paszport.
        Jednym slowem, bryndza.
    • xs550 Normalna komuna... 21.06.07, 23:29
      Bezsens polityki Busha w calej okazalosci...
    • colombina sprostowanie 21.06.07, 23:43
      "Dotychczas do wyjazdu tam wystarczał zwykły dokument tożsamości ze zdjęciem,
      na przykład prawo jazdy."

Do WYJAZDU z USA nie potrzeba zadnego dokumentu, tylko do wjazdu.
      • heraldek Bzdury piszesz, madame..... 22.06.07, 00:17
        .....nikt ciebie nie "zabookuje" na samolot bez paszportu.....
        Linie lotnicze te dane tez przesylaja do INS......
        • sapervodicka racja-zapomnij o wyjezdzie be paszportu 22.06.07, 00:18
          to byly dawne czasy, teraz juz musisz miec paszport
        • colombina ?? 22.06.07, 02:45

• colombina oops 22.06.07, 02:45

• colombina przepraszam 22.06.07, 02:47
              .. moj comp zwariowal.

Otoz USA nie tylko mozna opuscic samolotem.
              • heraldek Re: przepraszam 22.06.07, 10:50
                ...czywiscie mozna przez Rio Grande.........
        • blue911 Re: Bzdury piszesz, madame..... 22.06.07, 07:21
          heraldek: kupilem niedawno bilet lotniczy i nikt nawet nie wspomnial o
          paszporcie. Mowie o Stanach,oczywiscie ,a nie wolnym panstwie rydzykowym.
          • heraldek Re: Bzdury piszesz, madame..... 22.06.07, 10:49
            Kupic bilet sobie mozesz....a dostales "karte pokladowa"
            bez okazywania paszportu????
    • hens Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po t.. 21.06.07, 23:45
      Powinno im się do dupy nalać, a jeszcze na lotnisku powinien siedzieć oryginalny
      meksykanin ten wywalony przez "imigration" ze stanów i wywalać losowo co piątą
      osobę,tak jak ci głupcy robili dla zabawy z Polakami..............wet za wet
      czapka za kapelusz. Amerykusy śmieciuchy jak się dowiedzieli się z
      encyklopedii( tego chyba oni nie znają)albo od sąsiadów ..........gdzie jest
      Polska teraz poznają nową egzotyczną nową kulturę.
      Że.....................

Podnosi się deskę w toalecie .......używa się szczotki w kiblu,- jak się go
      zasra po brzegi,a jak się znosi skarpetki tak długo że zrogowaciałe pięty
      obcięły brzegi to nie zostawia ich na środku łazienki i się nie pyta czy ktoś to
      zaceruje...(autentyczne) fakt. Mam dość tych pod ludzi których nikt nie widział
      nic 50 km od domu. Dlaczego??????????? Bo tam się droga skończyła na wprost i
      dojechali do skrzyżyżowania.PARANOJA i w większości debile.
      • sapervodicka juz nie przesadzajcie ludzie.. 22.06.07, 00:02
        Busz jest be bo sobie amerykan musi paszport wyrobic zeby do kraju wrocic:
        przeciez kanada i meksyk to rozne kraje, w ten sposob to byle kto mogl sobie
        wjechac, ja sie im nie dziewie wcale ale dla muzulmanskich dupowlazow nastepna
        okazja zeby dokopac buszowi,

jesli wam sie tak ta ameryka nie podoba to po co sie tak pchacie??
        przestancie zebrac o wizy to sami zmienia procedury bo im sie cycek urwie,
        LOTowi tez sie skonczy, jak samolot bedzie pusty to albo zaczna o klienta dbac
        albo zwina interes, ale puki chodzicie jak zebraki do konsula i do LOTu to
        macie co macie
    • exxon Ile kosztuje wyrobienie paszportu w USA? 21.06.07, 23:52
      tak pytam z ciekawosci. Tylko podstowowa oplata bez zadnych tam biur
      posrednictwa itp.
      • heraldek Re: Ile kosztuje wyrobienie paszportu w USA? 22.06.07, 00:01
        .....97 USD na 10 lat.....

travel.state.gov/passport/get/fees/fees_837.html
        • exxon Znaczy sie ze tak Bush lata dziure budzetowa! 22.06.07, 00:08
          heraldek napisał:

> .....97 USD na 10 lat.....

jesli powiedzmy tylko 30 mln Amerykanow wyrobi sobie paszport to do panstwa
          splynie skromne 2.910.000.000,-
          Nice! 3 mln dolcow za friko! A moze nawet wiecej!
          • exxon Re: Znaczy sie ze tak Bush lata dziure budzetowa! 22.06.07, 00:09
            exxon napisał:

> heraldek napisał:
            >
            > > .....97 USD na 10 lat.....
            >
            > jesli powiedzmy tylko 30 mln Amerykanow wyrobi sobie paszport to do panstwa
            > splynie skromne 2.910.000.000,-
            > Nice! 3 mln dolcow za friko! A moze nawet wiecej!

3 miliardy oczywiscie!
            • sapervodicka a papier? drukowanie,zabezpieczenia,urzedni k?? 22.06.07, 00:17
              papier na paszport jest za darmo, farba drukarska tez za friko, urzednik
              procesujacy papiery tez za darmo pracuje, oh co ja opowiadam- doplaca! zeby
              sobie mogl papiery poprzezucac
          • heraldek Nie wiem czy to duzo...to mniej niz dniowka .... 22.06.07, 00:13
            ...raz na 10 lat....
            ...elektronika na lotniskach kosztuje......
          • blue911 Re: Znaczy sie ze tak Bush lata dziure budzetowa! 22.06.07, 06:16
            exxon napisał:

> heraldek napisał:
            >
            > > .....97 USD na 10 lat.....
            >
            > jesli powiedzmy tylko 30 mln Amerykanow wyrobi sobie paszport to do panstwa
            > splynie skromne 2.910.000.000,-
            > Nice! 3 mln dolcow za friko! A moze nawet wiecej!

Jakie friko? niewolnicy tam nie pracuja, a budynki i sprzet i ich eksploatacja?
            • exxon Re: Znaczy sie ze tak Bush lata dziure budzetowa! 24.06.07, 03:32
              Druk takiego dokumentu w masowej skali nie kosztuje wiecej niz $5,00 a urzedasy i tak dostaja pensje co
              miesiac niezaleznie czy cos procesuja czy dlubia w nosie. Jak teraz dla odmiany popracuja to im sie nic
              nie stanie.
      • blue911 Re: Ile kosztuje wyrobienie paszportu w USA? 22.06.07, 06:14
        Amerykanski ? $ 97.-
    • 3m05 Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po t.. 22.06.07, 00:04
      "Nowy przepis uchwalono - choć jeszcze nie wprowadzono go w życie -
      ze względów bezpieczeństwa po ataku terrorystycznym z 11 września 2001 r."

Jak wiadomo, terrorysci podrozuja na prawdziwych paszportach co znacznie ulatwi
      ich identyfikacje przez pogranicznikow.
    • heraldek Amerykanin moze ciagle do USA wrocic bez paszportu 22.06.07, 00:24
      ....moze pokazac paszport, ktorego waznosc sie skonczyla....
      moze rowniez pokazac amerykanski akt urodzenia lub certyfikat naturalizacji...
      ...nie mozna juz obecnie uzywac prawa jazdy czy innych ID.....

GW jak zwykle niedoinformowana...
      • xs550 Re: Amerykanin moze ciagle do USA wrocic bez pasz 22.06.07, 01:28
        Jeszcze tak, ale podobno ma sie to skonczyc...
    • takrzy1 Ale co nas to obchodzi? 22.06.07, 00:42
      Czy my naprawde nie mamy wiekszych problemow niz okres oczekiwania na paszport
      w USA. Niech czekaja ile chca. To ich problem.
      • blue911 Re: Ale co nas to obchodzi? 22.06.07, 03:58
        takrzy1 napisał:

> Czy my naprawde nie mamy wiekszych problemow niz okres oczekiwania na
        paszport
        > w USA. Niech czekaja ile chca. To ich problem.

Nie obchodzi Cie - nie czytaj. Jakie to proste,ale niektorzy musza pokazac
        swiatu jacy to oni sa yntelektualysci i tylko wypowiedzi pisowego dowodztwa ich
        obchodza.
        • takrzy1 Re: Ale co nas to obchodzi? 22.06.07, 05:21
          Radze Ci zaczac czytac "Fakt" albo "Superexpress". Tam maja wiecwej tego typu
          wiadomosci.
      • blue911 Re: Ale co nas to obchodzi? 22.06.07, 06:19
        takrzy1 napisał:

> Czy my naprawde nie mamy wiekszych problemow niz okres oczekiwania na
        paszport
        > w USA. Niech czekaja ile chca. To ich problem.

Juz tylko Ty i kilku innych mieszka w Kaczkowie! coraz wiecej nas mieszka
        gdzies na swiecie dzieki "jenteligientnym" wyborcom i rzadowi - wiec nie
        zoladkuj sie.
        Bardzo pozyteczny artykul.
    • jacek1238 Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po t.. 22.06.07, 05:02
      A co to za brednie w tym artykule?
      Załatwiałem tu w Stanach w zeszłym tygodniu amerykanski paszport
      dla swojego syna i trwało tydzień od wysłania
      kurierem dokumentów z wnioskiem o paszport do przysłania nam paszportu.
      A gdyby mi się chciało osobiście pojechać
      to by było jeszcze szybciej.
      Długie czasy oczekiwania na dokumenty i duża biurokracja
      to chyba tylko polska specjalność.

• blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 05:04
        jacek1238 napisała:

> A co to za brednie w tym artykule?
        > Załatwiałem tu w Stanach w zeszłym tygodniu amerykanski paszport
        > dla swojego syna i trwało tydzień od wysłania
        > kurierem dokumentów z wnioskiem o paszport do przysłania nam paszportu.
        > A gdyby mi się chciało osobiście pojechać
        > to by było jeszcze szybciej.
        > Długie czasy oczekiwania na dokumenty i duża biurokracja
        > to chyba tylko polska specjalność.
        >

Musisz w jakichs innych Stanach zyc ?? ja wczoraj zalatwialem i taka jest
        prawda.
        Wyjatki stanowia udokumentowane nagle przypadki!
        Chyba,ze tylko wznawiales waznosc? Mowa jest glownie o aplikujacych pierwszy
        raz, jako ze Amerykanie na ogol nie potrzebuja paszportow.
      • blue911 Re: Amerykanie czekają na wyrobienie paszportu po 22.06.07, 05:28
        jacek1238 napisała:

> A co to za brednie w tym artykule?
        > Załatwiałem tu w Stanach w zeszłym tygodniu amerykanski paszport
        > dla swojego syna i trwało tydzień od wysłania
        > kurierem dokumentów z wnioskiem o paszport do przysłania nam paszportu.
        > A gdyby mi się chciało osobiście pojechać
        > to by było jeszcze szybciej.
        > Długie czasy oczekiwania na dokumenty i duża biurokracja
        > to chyba tylko polska specjalność.
        >

W Stanach na ogol jest mala biurokracja,ale te wszystkie formalnosci utrudnil
        buszowski wymysl "Homeland Security",ktory rzekomo ma nas chronic przed
        terrorystami. Tylko...ktorymi ja sie pytam? Ci prawdziwi za daleko, a media
        same im podsuwaja nowe metody zorganizowania ataku. Wystarczy pilnie sledzic tv
        albo prase i coraz wyskakuja z nowymi pomyslami gdzie jeszcze i jaki rodzaj
        bomby mozna podlozyc? To chyba raczej nakrecanie interesu firmom zbrojeniowym i
        pochodnym?
        Ale,co ja tam bede! Szkoda czasu.
    • pocalujta_wujta Niescislosc w informacji, Autorze 22.06.07, 06:20
      Amerykanom nie byl konieczny jakis dokument tozsamosci ze zdjeciem. Wystarczalo - jak slusznie
      powiedziano - prawo jazdy albo - o czym nie wspomniano - certyfikat urodzin (w Polsce to sie nazywalo
      "Aktu Urodzenia" o ile pamietam).

A wiem bo latam i jezdze do tych krajow z zona jakies dwa razy w roku.

Z New Jersey (zamieszkaly na stale),
      pocalujta_wujta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka