tetlian 27.06.07, 07:09 Zaskakujące jest jak po tylu latach, tajemnice wychodzą na jaw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piechstolem Hier ist Hund begraben... 27.06.07, 08:17 "Horsch opowiada, że kilku mieszkańców parę razy chciało przerwać milczenie w sprawie Milejskiego. Ale rządzący w Stelle chadecy zawsze ukręcali sprawie łeb. - Nasi chadecy z trudem dostrzegają, że czasy się zmieniły. To beton, wiecznie wczorajsi, trudno to zmienić. Tym bardziej że, gdyby zaczęli bić się w piersi, musieliby potępić własnych rodziców - mówi jeden z mieszkańców miasteczka." Widać, że chrześcijańscy demokraci dużo SŁYSZELI o chrześcijaństwie i o demokracji. Tacy z nich chrześcijanie, jak z LPR patrioci. Widzicie te dzieciaki z irokezami BEZ MUNDURKÓW? Ich w szkole uczą myśleć, a nie przytakiwać nauczycielom. Zrobili coś wspaniałego, coś co porusza ich sumienia. Znam wielu takich Niemców i bardzij mi oni "bratankami" niż młodzi "patrioci" z LPR, którzy nazistowskim gestem "zamawiają piwko". Niestety, narodowi socjaliści z rządu IV RPRL widzą w Niemczech samo zło, tylko niemieckie dotacje nie szkodzą ich patriotyzmowi. Brawo dzieciaki ze Stelle! Zrobiliście coś wspaniałego! Polak, Niemiec dwa bratanki! ------------------------------------ Premier Kaczyński lubi tylko mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 09:40 Zwróćmy uwagę na ten fragment: "Nauczyciel poprosił o pomoc polski konsulat w Hamburgu i ambasadę w Berlinie, ale nie dostał odpowiedzi." Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Jedna jaskolka nie czyni jeszcze wiosny. 27.06.07, 11:42 Na bezrybiu i rak ryba. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy w niemieckim systemie to szweinehund_ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
max1009 Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 11:37 Wiadome jest że Niemcy to inteligentni, przyjaźni Polakom ludzie, mam tu na myśli młodych a nie starych HitlerJufendowców daltego powinniśąmy zbliżać się do Niemiec, anie słuchać retoryki oszołama Giertycha. Wspaniały gest z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 14:24 Dziwny kolor skóry mają ci młodzi Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: Czyzby????????? 27.06.07, 16:31 zadnych Niemcow na tym zdjeciu nie widac, tylko azjaci i Turcy, nawet w Niemczech kosciol katolicki urzadza inscenizacje a la sb Odpowiedz Link Zgłoś
sirchh multikulti 28.06.07, 10:28 Tutaj w Niemczech - szczegolnie w wielkich miastach - to wielka mieszanka ludzi z calego swiata. W Hamburgu przykladowo zyja ludzie z ponad 200 krajow swiata. W szkolach to widzisz dzieci z wielu ras - czarni, zolci, biali, mieszancy - i wszyscy wspolzyja mniej albo wiecej pokojowo. Czasami nie pokojowo, najwiecej problemow robia nam turcy i afgancy. Jakkolwiek jest, my wszyscy jakos sie musimy tutaj uczyc wspolzyc z bardzo roznymi ludzmi, czy chcemy czy nie chcemy; wyboru nie mamy. Bardzo wam Polakom zycze takiej lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
stiw60 Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 16:51 Bardziej zaskakujące jest brak odpowiedzi zarówno kosulatu polskiego jak i ambasady w Berlinie. Przecież za to winny polecieć głowy tych bezczelnych urzędasów. Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 18:03 Nie wazne.Wazne ze ambasada odzyskana. Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 18:15 Dla mnie to konkretny dowód, że Niemcy z Stelle rozumieją jakie potworne zbrodnie popełnili ich poprzednicy. Dla nas to zawsze będą zbrodnie, ale o dzisiejszych Niemcach z Stelle i wielu innych myślę z coraz większa sympatią. Mam nadzieję, że kiedyś będziemy prawdziwymi przyjaciółmi. Nie dajmy się jednak podpuszczać cwaniaczkom zarabiającym na naszej niechęci do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
andsol-br Pamięć wraca do Stelle 28.06.07, 00:50 Takie zdarzenia nie są kwestią przypadku. Od 60 lat niemieckie (uprzednio: zachodnioniemieckie) podręczniki do niemieckiego, historii, geografii mówią dzieciom i młodzieży jasno i otwarcie o działaniach ich władz, ich formacji wojskowych i policyjnych z okresu III Rzeszy. Warto dotrzeć do paru takich podręczników, by zrozumieć dlaczego Niemcy sprzed WWII i dzisiaj to zupełnie inny świat. Mówię o tym nie dla podkreślenia różnicy z Polską, w której o granatowej policji czy o szmalcownikach nie da się uczciwie w szkole porozmawiać. Chodzi mi o to, że z informacjami z 1945 roku można zrozumieć Niemcy z owego okresu, ale nie z roku 2007. andsol.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sirchh moje dzieci 28.06.07, 09:25 Moje dzieci chodzily do szkoly w Hamburgu, teraz juz studiuja, no i musze powiedziec, ze mnie to troche zadziwia ze wy w Polsce sie tym dziwicie, bo myslalem ze to calkiem normalne, sie nigdy nie zastanawialem ze to cos specjalnego. Takie projekty zajmujace sie historia lokalna (we wlasnej czesci miasta) z czasow hitleryzmu w ramach przedmiotow historii, jezyka niemieckiego albo spolecznego wychowania to tutaj sa na porzadku dziennym, mimo ze moze nie w kazdej szkole ale czesto. Moje dzieci to kilka razy w przeciagu tych lat zajmowaly sie jakimis badaniami co sie stalo w naszej czesci Hamburga w czasie nazistowskim. Kilka razy byli w obozie koncentracyjnym Neuengamme kolo Hamburga. W calym Hamburgu przykladowo mozna widziec na chodnikach takie "zlote kamienie" - przykrywka kamieni brukowych, zrobiona chyba z miedzi. Na nich stoja imie, nazwisko, data urodzenia i smierci. Tych kamieni to tutaj wiele tysiecy. Te kamienie sa przed drzwiami domow, w ktorych kiedys zyli zydzi pozniej zamordowani w obozach koncentracyjnych. Te kamienie maja przypominac o nich. Pieniadze na nie pochodza ze skladek normalnych Hamburczykow, ktorzy chca zeby kazdy czlowiek codziennie przynajmniej na kilka sekund sobie o tym przypomnial. A wiadomosci o tych pojedynczych zamordowanych zydach to pochodza wlasnie z takich projektow jak w tym artykole opisanym. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Te Twoje niemieckie dzieci z jednej strony.. 28.06.07, 14:28 jestem pewny nie utozsamiaja sie z niemieckim bandytyzmem tak powszechnym w czasach 30/40 a z drugiej strony chca byc dobrym wspolczesnym folksdojcz_niemcem. Nic to dobrego to Polsce nie przyniesie na przyszlosc tak czy siak., chociaz moze jest nikla nadzieja, ze nie stana w pierwszym szeregu szkalujacych tych wstretnych "Polacken". Przypomnij im od czasu do czasu takie jedno stare polskie powiedzenie " z kim sie zadajesz takim sie stajesz" albo inne "czym skorka za mlodu nasiaknie tym na starosc szweinehund_traci". Bylem widzialem, przezylem a moje dziecko tez probowali zgermanizowac. Bo jak twierdzili niemieccy szweinehund_nauczyciele, ze to niemozliwe jest aby dziecko Polskie bylo wyzsze niz niemieckie i do tego mialo blond oczy i wlosy. TO JEST AUTENTYCZNE! I MOJE DOROSLE JUZ DZIECKO MOZE POTWIERDZIC. Odpowiedz Link Zgłoś
sirchh Re: Te Twoje niemieckie dzieci z jednej strony.. 28.06.07, 15:20 nie wiem jakie ty narkotyki bierzesz, ale dobre dla twojego zdrowia nie sa, jak widac z twojego tekstu. twoje bzdury nie maja nic z Niemcami do czynienia. A czy moje dzieci chca byc tym czy tamtym, to tego nie mozesz wiedziec bo ich nie znasz - i oni ciebie tez na szczescie! Informuje tylko ze na twoje bezpoziomowe prowokacje nie bede odpowiadal. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Dlatego tez nie .. 29.06.07, 10:50 wpieprzaj sie z teoria Twoich dobrych "niemieckich" dzieci. W ostatecznym rozrachunku nic dobrego ta Twoja sytuacja niemiecko rodzinna nie przyniesie ani polonskiemu ani jego sasiadom i przy okazji jak bedziesz po tej stronie Odry to nie zapomnij oddac polskiego dokumentu, bo przytrzymujac ten document lamiesz ueber_prawo niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś