Dodaj do ulubionych

Pamięć wraca do Stelle

27.06.07, 07:09
Zaskakujące jest jak po tylu latach, tajemnice wychodzą na jaw.
Obserwuj wątek
    • piechstolem Hier ist Hund begraben... 27.06.07, 08:17
      "Horsch opowiada, że kilku mieszkańców parę razy chciało przerwać milczenie w
      sprawie Milejskiego. Ale rządzący w Stelle chadecy zawsze ukręcali sprawie łeb.
      - Nasi chadecy z trudem dostrzegają, że czasy się zmieniły. To beton, wiecznie
      wczorajsi, trudno to zmienić. Tym bardziej że, gdyby zaczęli bić się w piersi,
      musieliby potępić własnych rodziców - mówi jeden z mieszkańców miasteczka."

Widać, że chrześcijańscy demokraci dużo SŁYSZELI o chrześcijaństwie i o
      demokracji. Tacy z nich chrześcijanie, jak z LPR patrioci.

Widzicie te dzieciaki z irokezami BEZ MUNDURKÓW? Ich w szkole uczą myśleć, a nie
      przytakiwać nauczycielom. Zrobili coś wspaniałego, coś co porusza ich sumienia.

Znam wielu takich Niemców i bardzij mi oni "bratankami" niż młodzi "patrioci" z
      LPR, którzy nazistowskim gestem "zamawiają piwko". Niestety, narodowi socjaliści
      z rządu IV RPRL widzą w Niemczech samo zło, tylko niemieckie dotacje nie szkodzą
      ich patriotyzmowi.

Brawo dzieciaki ze Stelle! Zrobiliście coś wspaniałego! Polak, Niemiec dwa bratanki!

------------------------------------
      Premier Kaczyński lubi tylko mężczyzn?
      • dar61 Skoryguj na [der Hund] 27.06.07, 18:50
    • jorn Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 09:40
      Zwróćmy uwagę na ten fragment:
      "Nauczyciel poprosił o pomoc polski konsulat w Hamburgu i ambasadę w Berlinie,
      ale nie dostał odpowiedzi."
      Bez komentarza...
      • polonski Jedna jaskolka nie czyni jeszcze wiosny. 27.06.07, 11:42
        Na bezrybiu i rak ryba. Nikt nie twierdzi, ze wszyscy w niemieckim systemie to
        szweinehund_ludzie.
    • max1009 Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 11:37
      Wiadome jest że Niemcy to inteligentni, przyjaźni Polakom ludzie, mam tu na
      myśli młodych a nie starych HitlerJufendowców daltego powinniśąmy zbliżać się
      do Niemiec, anie słuchać retoryki oszołama Giertycha. Wspaniały gest z ich
      strony.
    • o00 Re: Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 14:24
      Dziwny kolor skóry mają ci młodzi Niemcy.
      • babette666 Re: Czyzby????????? 27.06.07, 16:31
        zadnych Niemcow na tym zdjeciu nie widac, tylko azjaci i Turcy, nawet w
        Niemczech kosciol katolicki urzadza inscenizacje a la sb
        • sirchh multikulti 28.06.07, 10:28
          Tutaj w Niemczech - szczegolnie w wielkich miastach - to wielka mieszanka ludzi
          z calego swiata. W Hamburgu przykladowo zyja ludzie z ponad 200 krajow swiata. W
          szkolach to widzisz dzieci z wielu ras - czarni, zolci, biali, mieszancy - i
          wszyscy wspolzyja mniej albo wiecej pokojowo. Czasami nie pokojowo, najwiecej
          problemow robia nam turcy i afgancy. Jakkolwiek jest, my wszyscy jakos sie
          musimy tutaj uczyc wspolzyc z bardzo roznymi ludzmi, czy chcemy czy nie chcemy;
          wyboru nie mamy. Bardzo wam Polakom zycze takiej lekcji.
    • stiw60 Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 16:51
      Bardziej zaskakujące jest brak odpowiedzi zarówno kosulatu polskiego jak i
      ambasady w Berlinie. Przecież za to winny polecieć głowy tych bezczelnych
      urzędasów. Skandal!
      • x2468 Re: Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 18:03
        Nie wazne.Wazne ze ambasada odzyskana.
    • jurwal Pamięć wraca do Stelle 27.06.07, 18:15
      Dla mnie to konkretny dowód, że Niemcy z Stelle rozumieją jakie potworne
      zbrodnie popełnili ich poprzednicy. Dla nas to zawsze będą zbrodnie, ale o
      dzisiejszych Niemcach z Stelle i wielu innych myślę z coraz większa sympatią.
      Mam nadzieję, że kiedyś będziemy prawdziwymi przyjaciółmi. Nie dajmy się jednak
      podpuszczać cwaniaczkom zarabiającym na naszej niechęci do siebie.
    • andsol-br Pamięć wraca do Stelle 28.06.07, 00:50
      Takie zdarzenia nie są kwestią przypadku. Od 60 lat niemieckie (uprzednio:
      zachodnioniemieckie) podręczniki do niemieckiego, historii, geografii mówią
      dzieciom i młodzieży jasno i otwarcie o działaniach ich władz, ich formacji
      wojskowych i policyjnych z okresu III Rzeszy. Warto dotrzeć do paru takich
      podręczników, by zrozumieć dlaczego Niemcy sprzed WWII i dzisiaj to zupełnie
      inny świat. Mówię o tym nie dla podkreślenia różnicy z Polską, w której o
      granatowej policji czy o szmalcownikach nie da się uczciwie w szkole
      porozmawiać. Chodzi mi o to, że z informacjami z 1945 roku można zrozumieć
      Niemcy z owego okresu, ale nie z roku 2007.

andsol.blox.pl
      • sirchh moje dzieci 28.06.07, 09:25
        Moje dzieci chodzily do szkoly w Hamburgu, teraz juz studiuja, no i musze
        powiedziec, ze mnie to troche zadziwia ze wy w Polsce sie tym dziwicie, bo
        myslalem ze to calkiem normalne, sie nigdy nie zastanawialem ze to cos specjalnego.

Takie projekty zajmujace sie historia lokalna (we wlasnej czesci miasta) z
        czasow hitleryzmu w ramach przedmiotow historii, jezyka niemieckiego albo
        spolecznego wychowania to tutaj sa na porzadku dziennym, mimo ze moze nie w
        kazdej szkole ale czesto. Moje dzieci to kilka razy w przeciagu tych lat
        zajmowaly sie jakimis badaniami co sie stalo w naszej czesci Hamburga w czasie
        nazistowskim. Kilka razy byli w obozie koncentracyjnym Neuengamme kolo Hamburga.
        W calym Hamburgu przykladowo mozna widziec na chodnikach takie "zlote kamienie"
        - przykrywka kamieni brukowych, zrobiona chyba z miedzi. Na nich stoja imie,
        nazwisko, data urodzenia i smierci. Tych kamieni to tutaj wiele tysiecy. Te
        kamienie sa przed drzwiami domow, w ktorych kiedys zyli zydzi pozniej
        zamordowani w obozach koncentracyjnych. Te kamienie maja przypominac o nich.
        Pieniadze na nie pochodza ze skladek normalnych Hamburczykow, ktorzy chca zeby
        kazdy czlowiek codziennie przynajmniej na kilka sekund sobie o tym przypomnial.
        A wiadomosci o tych pojedynczych zamordowanych zydach to pochodza wlasnie z
        takich projektow jak w tym artykole opisanym.

• polonski Te Twoje niemieckie dzieci z jednej strony.. 28.06.07, 14:28
          jestem pewny nie utozsamiaja sie z niemieckim bandytyzmem tak powszechnym w
          czasach 30/40 a z drugiej strony chca byc dobrym wspolczesnym
          folksdojcz_niemcem.
          Nic to dobrego to Polsce nie przyniesie na przyszlosc tak czy siak., chociaz
          moze jest nikla nadzieja, ze nie stana w pierwszym szeregu szkalujacych tych
          wstretnych "Polacken".
          Przypomnij im od czasu do czasu takie jedno stare polskie powiedzenie " z kim
          sie zadajesz takim sie stajesz" albo inne "czym skorka za mlodu nasiaknie tym
          na starosc szweinehund_traci".

Bylem widzialem, przezylem a moje dziecko tez probowali zgermanizowac. Bo jak
          twierdzili niemieccy szweinehund_nauczyciele, ze to niemozliwe jest aby dziecko
          Polskie bylo wyzsze niz niemieckie i do tego mialo blond oczy i wlosy.
          TO JEST AUTENTYCZNE! I MOJE DOROSLE JUZ DZIECKO MOZE POTWIERDZIC.
          • sirchh Re: Te Twoje niemieckie dzieci z jednej strony.. 28.06.07, 15:20
            nie wiem jakie ty narkotyki bierzesz, ale dobre dla twojego zdrowia nie sa, jak
            widac z twojego tekstu. twoje bzdury nie maja nic z Niemcami do czynienia. A czy
            moje dzieci chca byc tym czy tamtym, to tego nie mozesz wiedziec bo ich nie
            znasz - i oni ciebie tez na szczescie! Informuje tylko ze na twoje bezpoziomowe
            prowokacje nie bede odpowiadal.
            • polonski Dlatego tez nie .. 29.06.07, 10:50
              wpieprzaj sie z teoria Twoich dobrych "niemieckich" dzieci.
              W ostatecznym rozrachunku nic dobrego ta Twoja sytuacja niemiecko rodzinna nie
              przyniesie ani polonskiemu ani jego sasiadom i przy okazji jak bedziesz po tej
              stronie Odry to nie zapomnij oddac polskiego dokumentu, bo przytrzymujac ten
              document lamiesz ueber_prawo niemieckie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka