tetlian 05.07.07, 07:08 Jak to czytam, to cieszę się, że udało mi się przenieść do rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ambl Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 07:50 No i w czym problem?Ponoć jest to obowiązkiem kazdego obywatela a nie jak onegdaj 70% poborowych było ze wsi bo nie umieli się wymigać"Nienormowany czas pracy"CZY JAKOś TAK.ha ha!ale powód żeby pisać w gazetce Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 08:30 nie każdego obywatela, ale tylko ok. połowy (kobiety nie podlegają obowiązkowi służby wojskowej). Była to albo niezamierzona pomyłka albo jesteś zdania, że kobieta to nie obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Polityka prorodzinna 05.07.07, 09:02 "Gdybyśmy żyli w konkubinacie, mogłabym się fikcyjnie wymeldować. Mirek stałby się wtedy jedynym opiekunem naszego dziecka i nie musiałby iść do wojska. Tylko że czasu jest mało, nie zdążymy się rozwieść." Nic dodać, nic ująć. Spodziewam się wzrostu liczby rozwodów. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Mam podobny klimat...tyle ze nie zyje w Polsce i m 05.07.07, 15:28 am obywatelstwo innego kraju... takze nie da rady aby jakis 20letni prostaczek po zawodowce z pierdziszewa mowil mi co i jak... Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Kolejny powód, żeby emigrować… 05.07.07, 22:34 i zabrać ze sobą rodziny. Przedwczoraj w TV mówili, że spodziewany jest wyjazd miliona Polaków tylko w ramach "łączenia rodzin" i że większość nie ma zamiaru wracać… Obawiam się, że mogli niedoszacować. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkow Kobiety też podlegają obowiązkowi służby wojskowej 05.07.07, 15:18 A konkretnie pielęgniarki, lekarki, kobiety psychologowie i pare innych zawodów. M.in. moja żona (pielęgniarka) unikneła powołania tylko dzięki ciąży (miała już bilet gdy okazało się że jest w ciąży) Odpowiedz Link Zgłoś
zbychowiec mamy armie G_O_R_N_I_K_O_W 05.07.07, 20:33 nie trzeba nam zolnierzy, wystarczy na wroga wyslac naszych dziarskich gornikow, oni teraz rok w rok skutecznie rabuja z naszych kieszeni wszystkie pieniadze, ktore normalnie zostalyby wydane na utrzymanie armii zawodowej, sluzby zdrowia itp. podziekujmy tez ponaddwudziestomilionowej armii emerytow, rencistow, rolnikow mysle ze wszystkie te grupy spoleczne, ktore trzeba utrzymywac, beda skutecznym straszakiem przed zajeciem tego kraju przez inne panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Na szczęście mam kategorię D :))))))) 05.07.07, 11:19 Nie ciesz się, nie ciesz! Armia przebada Cię po swojemu i wyjdzie, że jesteś A. (Wzorce mogą zaczerpnąć z PZU, gdzie notuje się liczne przypadki cudownych uzdrowień inwalidów 1-szej grupy i to tych autentycznych, bo lipni jakoś sobie lepiej radzą.) Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Na szczęście mam kategorię D :))))))) 05.07.07, 18:10 Jeśli został przeniesiony do rezerwy - a tak sie robi automatycznie z osobami z kategorią D - to zupactwo może koledze nagwizdać. Odpowiedz Link Zgłoś
leo74 Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 08:10 Nie wiem dokładnie o czym jest ten artykuł. Rozumiem, że nie dotyczy ta sprawa osób przeniesionych do rezerwy bez odbycia służby wojskowej. Chciaż nie wyobrażam sobie 50-io letniego człowieka bez uregulowania tego tematu, więc nie wiem o kim mowa. A co do osób wyjeżdżających... TO ONI POWINNI BYĆ UZNANI ZA DEZERTERÓW. Dlaczego ktoś, kto jakoś stara się w tym chorym kraju żyć, ma za to zostać ukarany, bo ktoś pojedzie sobie zarabiać funty i nie reguluje spraw. WKU miało czas, żeby takie osoby zatrzymać w Polsce, nie należało wydawać paszportów ważnych 10 lat. Cszegoś tu wciąż nie rozumiem i nie będę się nawet starał. Może faktycznie trzeba wyjechać z Polski, żeby zacząć żyć jak człowiek. Przynajmniej w telewizji nie widziałbym Giertycha codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusr99 a gdzie armia zawodowa? 05.07.07, 08:44 4 rp jeszcze nie dorobila sie armii zawodowej, tak aby mlodzi ludzie mogli albo poswiecic sie karierze wojskowej albo cywilnej i juz. Armia poborowa ani nie jest militarnie wartosciowa, a na dokladke marnuje wielu mezczyzno duzo czasu, i to na dokladke bez sensu. Dlaczego ciagle zyjemy w najbardziej zacofanym kraju UE? W sumie wiem, tysiace urzednikow, komendantow i 'oficerow' WKU musi miec prace i stanowiska. Taka armia :). pozdro Rafal Odpowiedz Link Zgłoś
loladin Re: a gdzie armia zawodowa? 05.07.07, 12:02 Hehehe nie ma bo ostatnio, za dużo strajków, każdy tę biedną Polskę rozdziela w swoją stronę - każdy ciągnie pieniążki a na sprawy naprawdę ważne nie ma i tyle... ehhh ciężko żyć w takim kraju... ja mam odroczenie na rok, zmarli mi rodzice jestem sam ledwo daje sobie rade i nie wiem co zrobie jak mnie znowu wezmą, puszczą mnie? czy zrujnują do końca moje życie mam dopiero 19 lat ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia loladin, moim zdaniem powinienes wyjechac na 05.07.07, 12:53 jakis czas do Anglii, szczegolnie w takiej sytuacji jak piszesz wojsko to strata czasu, lepiej zarob sobie cos w mlodosci, jezeli nie masz rodzicow to musisz sie zmagac bardziej z zyciem niz inni. Ja troche to rozumiem, bo moj Ojciec zmarl jak mialem 21 lat, w 1982, stan wojenny, mama byla chora, slaba, dostala rente, ledwo starczalo nam na jedzenie i oplaty, zaczalem jezdzic do RFN i zaraz stanalem na nogi. W Anglii mozesz poznac jakas dziewczyne i tam na stale zostac. Odpowiedz Link Zgłoś
loladin Re: loladin, moim zdaniem powinienes wyjechac na 05.07.07, 13:10 wyjechałem do angli po śmierci matki (zmarła na raka) kiedy tam pracowałem mój pracodawca płacił mi za tyranie w restauracji od 7-23 od poniedziałku do soboty tylko 100 funtów, później nic nie płacił...ledwo wróciłem do polski nikt nie mógł mi pomóc. Później wzięli mnie do wojska, ale z racji tego że ja po prostu nie daje sobie rady po tym co przeżyłem za granicą i po tym co mnie spotkało po powrocie - wojsko, ojciec z ciężką depresją - wypuścili i dali odroczenie na 12 miesięcy, wróciłem do domu, od kwietnia dostałem się na staż w urzędzie, to też w kwietniu mój ojciec popełnił samobójstwo... :( i teraz ja zostałem ze swoim marnym stażowym i rachunkami i długami do zapłaty sam... i jeszcze WKU zawsze może się upomnieć...nie wiem co zrobię kiedy dostane znowu wezwanie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia to wyjatkowo trudny los Cie spotyka, szczerze CI 05.07.07, 13:32 wspolczuje,nadal, jednak, mysle, ze nalezy probowac znalezc kogos na Zachodzie, kolege, kto zalatwilby Ci inna prace. Wielu moich znajomych wyjechalo i bardzo sobie chwala. Co jest wazne -oni wszyscy znali jezyki obce. Ja tez jezdze do RFN od 26 lat i mowie jak Niemiec, studiowalem jezyki obce na UJ.Jezeli nie znasz jezykow to sie ucz, najlepiej angielskiego.Jak wyjedziesz na dluzej mozesz wynajac mieszkanie,w ktorym mieszkasz i tym czynszem splacic dlugi i oplaty. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale np. w Krakowie dostaje sie duze pieniadze za wynajem, od 600 do 1500 zl za mieszkania w blokach i wiecej za kamienice i domy.Moim zdaniem w Polsce bedziesz stale przygnebiony,a to wojsko to juz zupelna tragedia. Jak masz slaba psychike moga Cie tam doprowadzic do strasznych rzeczy.Moze masz inna rodzine, ktora Ci pomoze.Rodzenstwo? Dziewczyne? Dla takich osob jak Ty, wiem to po sobie w mlodosci, wazny jest ktos na kim sie polega. W moim przypadku byla i jest to moja mama i przyjaciele w RFN.Czlowiek z takim bagazem nieszczesc nie moze byc sam. To jest grozne. Odpowiedz Link Zgłoś
loladin Re: to wyjatkowo trudny los Cie spotyka, szczerze 05.07.07, 13:41 rodzina się odwróciła w momencie kiedy usłyszeli o długach, nikogo nie mam przyjaciół, kolegów, dziewczyny tym bardziej za granicą, a pochodzę z okolic Koszalina z jednej z wielu wiosek ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia mimo to nie wolno Ci sie zalamywac.Czlowiek mlody 05.07.07, 14:01 ma cale zycie przed soba. Dlugi nie sa takie wazne,mozesz je kiedys splacic, maja tez lada dzien oglosic tak zwana upadlosc konsumencka i wtedy mozesz sie zdeklarowac, ze nie masz z czego placic. W twojej sytuacji jest pewne, ze nie zaplacisz nic. Jak mieszkasz na wsi to z wynajmem klapa ale przynajmniej masz male koszty zycia. Mysle, ze musisz probowac wyrwac sie stamtad. Nie znam tych okolic, nigdy nie bylem w Koszalinie,jestem z Malopolski, ale slyszalem o przygnebiajacej atmosferze na tych ziemiach. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 09:30 na DO też można wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
martinez23 Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 09:46 Jakim prawem oceniasz ludzi? Ja i mój narzeczony wyjechalismy z kraju "zarabiac funty" bo pomimo wyzszego wyksztalcenia zarabialam 700-800zl. A poza tym zamierzamy sie pobrac, a nie spedzac czas na przepustkach. Poza tym pohodze z rodziny wojskowej - nie uwazam zeby branie wszystkich, jak leci, do wojska bylo dobrym rozwiazaniem. Trafiaja sie przez to osoby z paskudnymi alergiami, astmami, zwyrodnialcy, chamy i prostaki. Malo ktory "Kot" to normalny, przyzwoity chlopak, ktory nie szuka klopotow. A zaznaczam, ze jednostka, z ktora mam stycznosc, to jedna z najwiekszych baz lotniczych NATO w Polsce, a nie jakos dziura zabita dechami. Szerzy sie tam pijanstwo, narkotyki i sex z dziewczynami ze wsi czy pobliskiego burdelu. Nie do tego mialo to sluzyc. Dlatego dopiero jak moj kraj zorganizuje armie zawodowa i mojemu przyszlemu mezowi dadza spokoj - wtedy wrocimy. A przy okazji: nie uwazam sie za zlego obywatela z tego powodu i obraziles mnie i spora rzesze Polakow na politycznej emigracji. Ktos tu nie wie co mowi... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsgs Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 11:15 wyższe wykształcenie masz ???z tą ortografią i gramatyką to ja bym się nawet nie przyznawał do tego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia leo74- ty chyba zyjesz w realiach 1974 roku, jak 05.07.07, 10:02 twoj nick. Teraz nie trzeba zadnego paszportu aby opuscic kraj, do UE wystarcza dowod osobisty, plastikowy, od lat nie mam paszportu i jezdze stale po Europie. A wojsko to se moglo paszporty w PRL zabierac, tak mi zrobili w 1986, pisalem wtedy do Kiszczaka, byla awantura na cale WKU w Krakowie. Teraz to wojsko moze sobie pogwizdac, na cienkiej fujarce. Wojsko polskie to relikt przeszlosci. Niech sobie zrobia zawodowa firme, placa po 5 tys na miesiac to beda miec ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 11:45 leo74 napisał: > A co do osób wyjeżdżających... TO ONI POWINNI BYĆ UZNANI ZA > DEZERTERÓW. Dlaczego ktoś, kto jakoś stara się w tym chorym kraju żyć, ma za > to zostać ukarany, bo ktoś pojedzie sobie zarabiać funty i nie reguluje spraw. > > WKU miało czas, żeby takie osoby zatrzymać w Polsce, nie należało wydawać > paszportów ważnych 10 lat. To Ty nie wiesz, że w Unii Europejskiej da się przekroczyć granicę bez paszportu, tylko na dowód osobisty? Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 09:01 Jezu... Ale głupota... A rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy brać do wojska również kobiety. W końcu jest równouprawnienie i kobiety też mają ten zaszczytny obowiązek obrony ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
robal_pl Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 09:03 Czy ktoś może napisać do Rzecznika Spraw Obywatelskich i wskazać tą jawną dyskryminację kobiet, które nie są brane obowiązkowo do wojska ? Przecież to jest sprzeczne z Konstytucją... Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia to jest idityzm do potegi setnej, wspolczesna armi 05.07.07, 09:52 a powinna byc mala, zawodowa, swietnie oplacana, zlozona z ludzi z odpowiednim przygotowaniem do obslugi nowoczesnego sprzetu. Takie powolywanie byle kogo aby tylko dac mu Kalasza do lapy i aby maszerowal bylo moze dobre 50 lat temu. Dzis jestesmy podobno w NATO i jestesmy "swiatowym rozgrywajacym "u boku USA. Jezeli tak ma wygladac ta armia, to bedzie to takie same posmiewisko jak rozne nasze bojowe akcje za granica kiedy to na 5 Skotow jeden odpalal, 4 jechaly na sznurku, w ciezarowkach nie bylo akumulatorow, bo ukradli w jednostce albo na kolei. Do dzis jak widze jak laduje sie na kolej 6 desantowa przy ul.Wroclawskiej w Krakowie, jak widze te pojazdy z PRL, ten zapal a la muchy w smole to sie mi tylko smiac chce. Odpowiedz Link Zgłoś
jkowal Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 10:15 Mirku, jesli czytasz te posty.... Jesli zostaniesz jednak powolany, jesli nieuda sie przekonac skostanłych urzedasów w mundurach, wyjedź! Jest to najlepsza metoda i najlepszy pomysł na przetrwane tej smiesznej sytuacji. Sam nie byłem w wojsku, ale domyslam ze nie jest to szczyt ambicji wylądowac gdzies w smierdzących kosztarach i sluchac badź co gorsza wykonywac chore rozkazy "falującego" dziewietnastolatka ktory nie bedzie panowal na hormonami oraz agresją. W kazdym innym kraju ustabilizujesz swoją sytuacje bez wiekszych problemów. Wiem co pisze, nie mieszkam w PL od 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 10:29 Chory kraj. Zniszczyć komuś świat, zamknąć na 9 miesięcy w więzieniu tylko po to żeby zrobić z niego mięso armatnie. To jest właśnie ta polityka prorodzinna, opasłe mordy pełne frazesów, 1000zł jałmużny i zero dalszych planów. Zabrać ojca dzieciom, zabrać mu pracę, karierę, czas- zrobić pranie mózgu, wypluć na wolność i zostawić jak psa. Odpowiedz Link Zgłoś
pekolcja Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 10:30 I po co ta histeria? Każdy dorosły facet powinien być przeszkolony. W tym konkretnym przypadku, cóż to za wielkie kwalifikacje ma absolwent ogólniaka i w czym mu przerwa w pracy przeszkodzi? Tacy ludzie nie pełnią odpowiedzialnych stanowisk wymagających wiedzy i dokształcania na wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_off Oj Szczotka, Szczotka 05.07.07, 10:44 Obys w nastempnym zyciu byla samcem i miala okazje zasmakowac o czym piszesz. Moze wtedy dopiero bedziesz sie bardziej kompetentnie wypowiadac. Ja tam osobiscie mam nadzieje ze zyjemy w takich czasach ze kazdy dorosly facet czy kobieta ma wybor a nie musi. Mam nadzieje ze mozemy decydowac o swoim zyciu i nie potrzeba zeby nam ktos mowil co musimy powinnismy. I mam nadzieje ze nie pelnisz zadnego "wymagajacego stanowiska" bo z takim podejsciem po prostu sie na nie nie nadajesz. Ludzie po liceum wcale nie musza w niczym ustepowac tym po studiach. A poziom edukacji wcale nie decyduje o tym co bedziesz w zyciu robic. Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth Wojsko to nagorszy syf!!! 05.07.07, 10:46 Jak słyszę takich starych trepów to mi sie rzygać chce Odpowiedz Link Zgłoś
jkowal Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? Do szczotki! 05.07.07, 11:01 Przeszkolony w czym? W chalniu wódy? W bieganiu i robieniu pif paf? Zastanów sie co mowisz,,,, Jesli nie masz szczotko nic ciekawego, madrego do powiedzenia - zalecam cisze! Odpowiedz Link Zgłoś
liberro1 Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 14:57 Ty szczoto pedal....ka uważasz że jak ktoś nie ma wyższej szkoły to jest głąbem ?? że nie moze zajmować stanowiska ?? Jestem od 3 lat kierownikiem dużej firmy i mam wykształcenie średnie awansowałem szybko bo jestem kumaty i życie dało mi najlepsze doświadczenie. Więc nie mów mi że ktoś kto kupił studia za pieniądze ma o czymś pojęcie większe odemnie . Zajmuje się kadrami , księgowością , zaopatrzeniem, klientami sklepem internetowym , miesięczne dochody mojej firmy to 500 tyś złotych i co ja mam teraz iść do wojska bo nie mam wyższej szkoły? Może co ustąpić tobie ?? po tygodniu rozłożyłabyśmi interes z tym całym twoim wyższym wkształceniem. W artykule piszę że zawieszają spłate kredytu i co z tego skoro odwieszą ją zaraz jak ktoś opuści armie, z czego ja wtedy spłaci będąc bez pracy. Twoje podejście jest chore Odpowiedz Link Zgłoś
xorock Mam propozycję dla podobnie myślących kobiet 05.07.07, 15:07 Tak? Mam propozycję. Każda kobieta po 18 roku życia przymusowo musi urodzić dziecko. Nie ma faceta? Coś się z tym fantem zrobi. Akurat 9 miesięcy tak jak jakiś dzieciak po liceum w wojsku. Ku chwale ojczyzny spełniając swój patriotyczny obowiązek i akurat zaspokajając potrzeby partii rządzącej. No jak, idziesz na to? Odpowiedz Link Zgłoś
morte_macabre Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 16:23 Masz rację, umiejętność chlania na umór, zbijania bąków i dupczenia koszarowych dziwek z pewnością jest niezbędna każdemu mężczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubdzinek Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 06.07.07, 09:48 He, he he "przeszkolony" ty szczotka byłeś/byłaś w polskim wojsku? Na tzw. szkoleniu? czy tylko tak sobie bajki opowiadasz? No chyba, że masz na myśli szkolenie wątroby... Dziub Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l ja chcem do woja!!!! 05.07.07, 10:41 spędziłem w syfie 2 lata, było to ponad 20 lat temu ale do dziś mile wspominam to nieróbstwo, defraudacje i masowe pijaństwo. Wszystko odbywało się z pobudek patriotycznych i z miłości do ojczyzny. W dodatku pod okiem kadry. prosze mi przysłać kartę powołania, z przyjemnością zamelduję się po sorty . Tylko żołd chcę na poziomie średniej krajowej Odpowiedz Link Zgłoś
leszek8707 Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 10:54 Szlag może człowiek trafić! Jest tyle osób, które chciałyby pójść do wojska, ale ich nie chcą, albo nie mają pojęcia co zrobić ze swoim życiem, są na utrzymaniu rodziny. Wziąć tych wszystkich lekkoduchów, którzy omijają wszelaką pracę szerokim łukiem, a zostawić w spokoju ludzi, którzy mają już uregulowane życie prywatne i służbowe. Moim zdaniem powinno się wprowadzić wojsko zawodowe, albo chociaż jakąś rozsądną granicę wieku, po której pobór nie obowiązuje, np. 24 lata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_v lekarzy do wojska! 05.07.07, 10:56 i ich limuzyny zarobione za 1200 tez na cele wojskowosci zająć Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan Znajomy dostał kategorię E. 05.07.07, 10:58 W podstawówce i liceum regularnie zdobywał medale w regionalnych zawodach sprinterskich oraz biegach długodystansowych, ale do wojska iść nie chciał, a że ciocia pracowała w WKU... Odpowiedz Link Zgłoś
nerhaa Jest jeden 100% sposób!!! 05.07.07, 11:35 Wystarczy oddać komuś potrzebującemu nerkę. Brzmi dziwnie, ale to prawda - z jedną nerką nie trafia się do wojska - sam mam jedną od urodzenia i dostałem kategorię E. Jeśli więc ma się dwie silne i zdrowe nerki, to pomagając komuś w potrzebie można uniknąć armii na zawsze i żyć długo i szczęśliwie bez munduru :) Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Jest jeden 100% sposób!!! 05.07.07, 14:52 mozna tez sprzedac zamiast oddawac - zawsze na samochod bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Zostań dezerterem 05.07.07, 11:41 No cóż, niedługo wejdzie porozumienie z Shengen. Znalezienie rekruta będzie bardzo ciężkie. Teren duży, ludzi sporo. Trwanie przy poborze przyspieszy ucieczkę młodych ludzi do innych krajów. I nie pomoże zaklinanie się na obowiązek patriotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
p_gor Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 11:46 He, podobna sytuacja jak u mnie. W domu czeka na mnie jakieś pismo z WKU. Nie wiem jakie bo będe w domu dopiero w weekend. Jestem w związku , w którym jest dziecko, mam pracę, spłacam kredyt mieszkaniowy. Wezmą mnie i co? Spłaca za mnie kredyt? Pomoga znaleźć prace po wyjściuy z wojska? Bo wątpie aby moje stanowisko czekało aż ja wrócę. Czy w momencie "wcielania" podpisuje sie jakąś umowę? Czy mozna ją renegocjować? Zawsze jak słyszę słowo "kapral" kojarzy mi sie to z kapralem z Kajka i Kokosza:) Takie małe, drące sie coś..... Odpowiedz Link Zgłoś
uldor Dezerter - "Dezerter" 05.07.07, 11:48 Panie Prezydencie! Piszę do pana list Może będzie przeczytany w jakiejś wolnej chwili Właśnie otrzymałem kartę powołania By w środę po południu stawić się na wojnie Panie Prezydencie! Ani mi to w głowie Nie po to żyję, by zarzynać biedaków Proszę się nie gniewać, lecz muszę być szczery Powziąłem decyzję - będę dezerterem Jutro wcześnie rano drzwi zatrzasnę mocno Tuż przed nosem pańskich ludzi Pójdę żebrać o życie na gościńcach świata I rozkażę ludziom: "nie idźcie na wojnę!" A jeśli trzeba krwi, niech pan odda własną Panie Prezydencie, niezgorszy gagatku Jeśli będzie mnie pan ścigał, uprzedź pan żandarmów Nie będę uzbrojony, niech strzelają śmiało Panie Prezydencie! Ani mi to w głowie Nie po to żyję, by zarzynać biedaków Proszę się nie gniewać, lecz muszę być szczery Powziąłem decyzję - będę dezerterem! Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Nawet 50-latek do wojska? Kogoś pogięło? 05.07.07, 11:51 Czy w jednostkach mają OIOM-y i kliniki kardiochirurgii z Religą jako naczelnym kardiochirurgiem? Osoby w tym wieku brano w kamasze w czasie wojny - na to zgoda, ale w czasie pokoju? Komuś sufit mocno się wygładził. Takimi między innymi metodami budujemy dobrobyt innych krajów wypychając obywateli na emigrację (poza oczywiście innymi powodami). Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Nawet 50-latek do wojska? Kogoś pogięło? 05.07.07, 14:56 przeciez nikogo jeszcze w tym wieku nie wzieli wiec co sie pienisz Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: Nawet 50-latek do wojska? Kogoś pogięło? 05.07.07, 15:03 Mnie ścigali jak miałem 45.I argumentowali to właśnie tym,że na tym miejscu mają gościa 50 letniego i już więcej go w zasadzie nie mogą ścigać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacoladaco MON to sami alkoholicy!!! 05.07.07, 11:58 ... i takie chore decyzje podejmują pod wpływem alkoholu właśnie. Wiem to doskonale bo byłem w tym syfie i wiem jak to wszystko wygląda. Jedynie czego uczą to "chodzenia" jakby człowiek miał dopiero roczek, oraz strzelania z kałacha do ...samolotu!!!(debile). Trepy w 95% chodzą od samego rana napici, a im więcej gwiazdek na pagonach tym lepszy alkohol piją i bardziej pusto w głowach mają. Sprzątając jako młody budynek "dowództwa" codziennie wynosiliśmy po kilkanaście butelek po mocniejszych trunkach którymi raczyli sie te sierściuchy do późnych wieczorów zazwyczaj. Kto ten cyrk "odwiedził" to wie to najlepiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: MON to sami alkoholicy!!! 05.07.07, 18:46 Strzelać z kałacha do samolotów? Czyżby Koszalin? :D Ale fakt, nic równie głupiego jak służba wojskowa nigdy mnie w życiu nie spotkało. ----- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
szalonychemik Tanie Państwo, armia zawodowa 05.07.07, 12:03 Witam, to że tanie państwo jest osiagalne nie mam wątpliwości ale też jasne jest dla mnie, że aby cos osioągnąć trezba się na czymś znać. Tym czasem mamy sytuację jak za komuny gdzie handlem zagranicznym zajmował się piekarz etc. Zsumujmy sobie wydatki miesięczne na poborowego: zasiłek 900 PLN + koszt mieszkania dla jego rodziny + 600 PLN (choć nie wiem gdzie za tą kwotę da się coś wynająć) + utrzymanie poborowego w jednostce 800 PLN co daje 2300 PLN za co moznaby spokojnie utrzymać jednego wojaka zawodowego. W tej sytuacja w pomysłach naszego rządu nie widze niczego innego jak kolejnej próby terroryzowania społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gugcia szalonychemiku, troche sprostowan- jak ow czlek 05.07.07, 13:16 mieszka w Krakowie, tylko w 2 pokojach to jego mieszkaniowe koszty to ok 1500 zl, utrzymanie zolnierza, jezeli policzyc cale koszty to nie zadne 800 zl ale przynajmniej 2 tys zl, wychodzi mi, ze ten szpas kosztuje podatnika realnie ok. 4 tys zl na miesiac. Co do tego za ile by pracowal zolnierz zawodowy to na pewno nie za 2300 zl, jak piszesz, bo to dzis dla kogos mlodego z glowa i umiejetnosciami inzyniersko- mechanicznymi lub wielka sila fizyczna ( przydatna np. na budowie w UK lub Norwegii) gowniane pieniadze. Taki czlowiek za granica bez problemu zarobi ok 8tys do 12 tys zl. Dlatego armia zawodowa jakby chciala miec dobrych ludzi musi placic zwyklym zolnierzom ok. 4 tys zl a oficerom i specjalistom do 6 tys zl aby zostali na stale. Do tego trzeba liczyc koszt szkolenia takich ludzi, pilotow na F16 i inne samoloty, dowodcow broni pancernej, gdzie podobno jeden nowoczesny pocisk kosztuje ponad 10 tys zl. To sa tak potezne kwoty, ze dobrych armii jest na swiecie tylko kilka, reszta to kupa zlomu, kupa smiechu na polu walki i pare Kalasznikowow i sprzetu made in CCCP, z lat tow.Brezniewa, ciut liftowanych, jak ten wesoly czolg Twardy, stary sowiecki woz z lekko poprawionymi parametrami, dobry do walki w Somalii z Murzynami. Na nowoczesnym polu walki powod do smiechu - widzieliscie co sie stalo z dzielna armia Iraku, uzbrojona podobnie jak my w CCCP, pare zetkniec z Universal Soldiers i sprzetem made in USA i bylo po armii Saddama. My , na przyklad , w konfrontacji z kilkoma nowoczesnymi jednostkami rosyjskimi, padamy za 2 tygodnie, albo predzej, jak w 1939 roku.O konfrontacji z Zachodem nie mowie, bo jestesmy w NATO i raczej ta mozliwosc nie wchodzi w gre. Chociaz tym Niemcom to tak do konca nigdy nie wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: szalonychemiku, troche sprostowan- jak ow czl 05.07.07, 14:59 poki niemce mają dobrze to nic nam nie grozi gorzej jak im sie jakis kryzys trafi - wtedy wojna gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
momo811 Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 12:12 heh. rozwodzic sie po to zeby nie isc do wojska? albo zostac dezerterem? po co te nerwy? bylem w wojsku i zyje. rozpoczalem studia, pracuje i mam sie dobrze. sluzba to mily okres o ile sie go umiejetnie wykorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 18:30 "sluzba to mily okres o ile sie go umiejetnie wykorzysta." Pier.dolenie kotka za pomocą młotka. I bardzo jestem ciekaw, co nazywasz umiejętnym wykorzystaniem, czyżby równe falowanie z resztą troglodytów? ----- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
piotrwit55 Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 12:38 Mnie to armia z pisdziorami to moze pocalowac w gola d.... Odpowiedz Link Zgłoś
kot28 Re: Czy Mirek zostanie dezerterem? 05.07.07, 12:44 Armii zawodowej jeszcze długo tu nie będzie.Wiązałoby się to ze zmniejszeniem stanu liczebnego armii (pewnie coś koło 10-krotnego), a więc i odpowiednim zmniejszeniem kadry oficerskiej.A co się wtedy z tymi wszystkimi generałami, majorami i całą resztą, co to nic poza "byciem wojskowym" nie umieją, stało? I wysoką pensję diabli by wzięli.I w nowej robocie trzeba by było coś robić... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Bzdura 05.07.07, 13:14 Armię już zmniejszono i o wiele zmniejszyć się nie da. Tu wchodzi w grę kwestia źle rozumianych oszczędności (głupkom się wydaje, że armia z poboru jest tańsza) i mentalności rodem z XIX stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pobór to współczesne niewolnictwo 05.07.07, 13:09 Pobór do wojska to nic innego jak współczesne niewolnictwo. Hańba dla cywilizowanego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś