Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie chcę mieć dzieci?

• atram_marta Re: Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 09:16
      Coz przykre, ale prawdziwe...
    • nataga7 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 09:54
      ...a co na to żona???
    • gl_forum Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 10:01
      Artykuł szczery do bólu. Z większością tez się zgadzam a jeśli nawet oficjalnie
      się nie zgadzam, to przyjmuję do wiadomości. Dla mnie dziecko rzeczywiście staje
      się czasami alienem. Pracuję w 2-3 firmach jednocześnie (wczoraj od 7 do 22 w
      pracy, dziś zanosi się na to samo, jutro pewnie też). A w domu sfrustrowana żona
      która zamiast znaleźć sobie robotę woli narzekać że nie ma dla niej pracy a ona
      za 1000zł pracować nie będzie. Ciekawe - ja mogę pracować za 1000 i mniej (stąd
      praca w 3 miejscach na raz, żeby związać koniec z końcem) a ona nie? No cóż...
      Widać tak wygląda polskie równouprawnienie. Dzieciaka widuję co raz mniej a
      kiedy w końcu udaje mi się dotrzeć do domu przed zmierzchem, słyszę od żony
      pretensje, że za mało się udzielam, że nie pomagam a ona się zacharowuje, że
      romantyzmu za grosz nie mam... No sorry... Ale mam dość.

Może więc single i double którym nie w smak małżeństwo i dzieci, niech zbyt
      pochopnie się w tę "świętość" nie ładują. Mogą gorzko żałować.
    • insajderfu Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 10:23
      widzę, że zaczęła się kampania :) powodzenia, chłopaki :)
    • e_gretta1 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 12:11
      wydaje mi sie ze jesli posiadanie dzieci wynika z twojej wewnetrzej potrzeby to
      nie bedzie ono kims obcym tylko kims na kogo sie czeka, wielkim wyzwaniem i
      radoscia. Jesli ma sie miec dzieci tylko dlatego ze "juz czas" albo rodzinka
      naciska mija sie to raczej z celem. Nic tu nie zmieni polityka rzadu,
      niesprawiedliwe prawo pracy... itp to tylko wygodne wytlumaczenie. W którymś
      momencie przychodzi czas w ktorym czujesz ze zeby sie dalej rozwijać potrzebuje
      sie czegos wiecej - wlasnego dzieciaka, ktorego mozna nauczyc wszystkiego co sam
      uwazasz za wazne. Wielka szkoda gdy prześpi się ten moment albo przeczeka
      zaslaniajac sie wyolbrzymionymmi trudnosciami, bo malo pieniedzy bo zanik zycia
      towarzyskiego bo to bo tamto...
      pozdrawiam
    • marcin4447 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 12:12
      do kazdego G.. mozna znalezc jakas filozofie.
    • js111 Skąd w was tyle pogardy dla bezdzietnych??? 06.07.07, 14:00
      Patrze na te posty i oczom nie wierzę! Większość postów osób, które mają
      dzieci, pełne są poczucia wyższości w stosunku do autora artykułu. To
      obrzydliwe. "Posiadanie" dzieci nie daje żadnych większych praw do osądzania
      innych. Jak łatwo sobie ułożyć świat na zasadzie: z jednej strony ci "dojrzali"
      emocjonalnie, dobrzy, mądrzy dzieciaci altruiści, a z drugiej niedojrzałe,
      egoistyczne potwory. Oczywiscie mało kto napisze tak wprost, raczej sączy
      niezręcznie ukrywaną pogardę dla "materialisty".
      Ci którym brak empatii, nie są dobrymi rodzicami, a poczucie wyższości
      rekompensuje jakieś kompleksy.
      A co do dyskusji o materialnych stronach wychowania; są rodziny, które są
      szczęśliwe w biedzie, ale to nie dowodzi, że pieniądze są nieistotne. Owszem są
      istotne, a wie to każdy, kto choć raz w życiu miał problem z kupieniem np
      butów zimowych dla dzieciaka, albo wyjazdem na wakacje, wyieniając tylko
      banalniejsze problemy...
    • sportif egoista, materialista 06.07.07, 14:03
      nie moze byc prawdziwym mezczyzna osoba, ktora nie ma dzieci.
      Gdzies ty sie wychowal. Przeciez kazdy czlowiek jest tyle wart ile moze dac
      innym.
      • p.s.j Ale bzdet :) 06.07.07, 14:33
        > nie moze byc prawdziwym mezczyzna osoba, ktora nie ma dzieci.

Skad tyś to wziął? Z "Rycerza Niepokalanej"? :D
      • hydepark1 Re: egoista, materialista 06.07.07, 16:24
        bzdury, a mężczyzna który nie ma dzieci to co ????
        Kazdy człowiek jest tyle wart ile jest wart dla jednego wartoscia człowieka
        jest bycie ojcem dla drugiego stworzenia luksusu zonie dla trzeciego praca w
        dzungli z afrykańskimi dziecmi na misji .Czy dlatego ze tam cie nie ma nie
        jestes facetem !!!!!Gdzie ty sie wychowałes ? każdy ma prawo zyc własnym
        zyciem i oceny twojego wolałabym sie nie podejmowac bo zapewne jest pokretne z
        uwagi na twój sposób oceniania innych .wg zasady sądze ciebie wg siebie .
    • pompompom Re: Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 14:35
      Bardzo chętnie zostanę mamą, ale mam jeden warunek. Muszę poznać kogos z kim
      chciałabym spędzic resztę życia i na wzajem. Z kimś do kogo czuję iskrę i to
      cos. A tego niestety nie zapewni mi żadna ustawa. Żadne większe pieniadze,
      lepsza praca.
      A teraz bede postrzegana jak gorsza część społeczeństwa, bo nie wyszłam za mąż
      i nie mam dzieci. Bo nie godzę się na bylejakie zycie z byle kim. Niedługo
      okaze sie, ze mam w zwiazku z tym płacic wyzsze podatki.
      Egoizm? Nie, chyba pewna dojrzałość i odpowiedzialnośc za przyszłe dziecko.
      Chcę, aby było ono owocem miłości a nie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością
      zwanej dalej małżeństwem.
    • blackforever bo nie czuję takiej potrzeby 06.07.07, 17:18
      Nie chcemy z mężem miec dzieci z czystej wygody. Dziecko to obowiązek, a ja
      cenie sobie swoją swobodę. Ja i mój mąż jesteśmy artystami, mamy tez mnóstwo
      pasji, toteż nasze życie skupione jest wyłącznie tym. Dziecko przewróciłoby
      nasze szcześliwe poukładane życie do góry nogami, a tego nie chcemy. Super, że
      rodzicielstwo sprawia radośc naszym znajomym, ale my nie mamy potrzeby
      rozmnażania się i nie obchodzi nas co ludzie powiedzą. I nie wstydzimy się
      tego, że żyjemy tak jak chcemy, a nie tak jak powinniśmy, zwłaszcza, że nie
      robimy swoim wyborem nikomu krzywdy. jesteśmy szczęsliwi!
      • zlaemilka koszmarna jest ta presja 06.07.07, 17:42
        ze Kinga i Kasia juz maja drugie, ze Zdzisia sie stara a Krysia juz w 15
        tygodniu...............a Ty jedziesz na kolejne wakacje i tak Ci dobrze z tym
        Twoim chlopem.Fajnie,ze sa tacy, co reprezentuja opcje pt dziecko- dziekuje,
        jeszcze nie teraz.
      • hydepark1 Re: bo nie czuję takiej potrzeby 08.07.07, 16:13
        lepiej być szczęsliwym bez dzieci niż uszczęsliwiać sie na siłę bo tak wypada
        mając dzieci .Posiadanie dzieci to wolny wybór a ich brak to nie koniecznie
        niemożliwość zajscia w ciażę .Rodzina to dzieci ?odpowiedzialnosć za nie nawet
        kiedy synuś ma 50 lat ?A synuś nierób lub pijak .Te dzieci czasem później
        okazują sie sępami które czekają aż rodzice im zostawią mieszkanie albo
        auto.Znam przypadek że matka chora na raka po klkunastu chemiach ledwo żywa
        myśli o tym aby córeczce kupić samochód bo mieszka daleko i potrzebny jest jej
        aby wygodnie dojeżdała do pracy, a córeczka bierze !!!!!A jest jeszcze jedna
        córeczka i wtedy tez trzeba jej coś dać aby było sprawiedliwie .Obrzydzenie
        mnie bierze na takie dzieci i głupotę matki .?Po to mamy miec dzieci aby
        później czuć sią ciągle winnym ???
    • mamakrzysia4 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 06.07.07, 23:43
      bo mąż nieprzystosowany Piotruś Pan, bo mieszkanie kątem, bo mobbing w robocie
      i zero odwagi żeby powiedzieć szanownej górze pocalujcie mnie.........

mam dziecko i marze o kolejnym, jestem po 2 stratach i wbrewe logice i wyżej
      wymienionym argumentom marze żeby szczęśliwie zaciążyć
      bo w tym wszystkim kocham być mamą
    • maksiu77 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 09.07.07, 14:53
      Wpółczuje koledze frustracji, ale pojęcie o katolickim modelu rodziny to kolega
      ma mgławicowe
    • summer212 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 10.07.07, 09:28
      Tyle smutku i rozgoryczenie bije ze slow autora tego artykulu. Wyglada na to,
      ze to nie posiadanie dzieci jest dla niego problemem, ale jego relacje
      rodzinne, o czym sam zreszta pisze. Smieszy mnie, ze caly swiat mona ograniczyc
      wylacznie do konsumpcjonizmu... Moze troche dystansu do samego siebie i
      otoczenia? Przeciez dzieci sie ma z milosci...
    • tees1 biedactwo - jestes na wymarciu 10.07.07, 09:47
      Normalnie satyra w krotkich majteczkach. Ten czlowiek w ogole nie ma poczucia
      rzeczywistosci. Egoista nei myslacy o jutrze. Obudz sie! dorosnij! Innego,
      idealnego swiata nie bedzie! Masz jedna, jedyna okazje na wszystko! Drugiej
      szansy nie bedzie. Ale nic sie swiatu nie stanie, jak ja spieprzysz. Twoja
      strata. Przyjdzie Chinczyk i wyrowna.
      • wet3 Dlaczego niechce miec dzieci. 12.07.07, 16:24
        Jeszcze jeden z wyraznie antypolskich artykulow podobny do tych ktore zachecaja
        do wyjazdu z kraju za praca. Cel oczywisty - wyludnienie Polski. Pytanie kto
        chce tego wyludnienia i dlaczego???! Domyslec sie mozna latwo!
    • szurum.burum Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 19.02.09, 17:02
      Z tego co wiem, to obecny system emerytalny opiera się na składkach które
      ubezpieczony odkłada we własnym zakresie, pokrótce - ile sobie nazbiera tyle
      będzie miał emerytury. Odnoszę się oczywiście do grupy urodzonych po '67 roku. Z
      tego wynika, że niczyje dzieci nie będą się składać na moją emeryturę, nawet
      moje własne.

Normą w społeczeństwie jest posiadanie dzieci przez dorosłych, w ten sposób
      społeczeństwa się rozwijają a gospodarka nie upada. Koło konsumpcji się toczy,
      powtarzalne potrzeby są zaspakajane a pieniądze przepływają z konta na konto.
      Rodziny z dziećmi generują zysk, naprawdę to się wszystkim opłaca.
      Nie rozumiem zatem dlaczego potępia się tzw. dziecioróbstwo, czy kogoś zbyt
      mocno uwiera własna bezdzietność, ja nie mam z tym problemu. Nie chcę dzieci w
      tej chwili, nie wiem jak długo owa chwila będzie trwała. Może do czasu aż będzie
      za późno na własne dziecko. Mogę wtedy zatroszczyć się o cudze. Nie czuję
      potrzeby przekazania genów, wręcz przeciwnie, myślę że gdyby moje dziecko
      miałoby przejść przez to co ja sama ze sobą, serce by mi się pokrajało z żalu.
      Nie będzie przecież inne ode mnie, będzie podobne.

Stać nas na dzieci ale nie czujemy potrzeby, wygodniej się żyje bez, choć nasze
      życie nie jest łatwe, mamy stres, odpowiedzialność, rywalizację korporację;
      pustkę czasami - wielkie zmęczenie po pracy do 3 albo 4 w nocy. Nie chcę się
      przestawiać na inny tor - wracać do dziecięcego pokoiku jako matka. Życie
      zweryfikuje moją decyzję ale biorę na siebie wszystkie konsekwencje.

• kosmos.3 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 26.06.09, 16:05
      Dlaczego nie chce mieć dzieci? Z tej, prostej przyczyny, że od
      małego musiałem ciężko pracować, aby coś dostać - nigdy nie miałem
      nic za darmo, za nic. Każdy z nas jest człowiekiem i każdy z nas ma
      prawo, a z czasem to nawet potrzebuje PRYWATNEGO życia, a małżeństwo
      a co dopiero posiadanie dzieci, z początku blokuje "otwartą bramę
      wolności", a później ją zamyka na zawsze. Tak jak ciekawie w tej
      dyskusji swój problem opisał forumowicz - antal. Każdy z nas ma
      swoje plany, ma marzenia. A wchodząc w związek małżeński zaczyna się
      spadanie w studnię, która na dnie ma kolce. Nie wolno Ci tego, nie
      wolno Ci tamtego, musisz natomiast to, tamto i to i to. W wolnym
      związku w każdej chwili możesz się wycofać, a w małżeństwie zaczuca
      sie Tobie na szyję pętle, która z czasem zaczyna zaciskać się wokół
      szyi, aż w końcu doprowadza do tego, że brakuje tlenu na oddychanie.
      I wtedy ludzie się szarpią, chcą się uwolnić(rozwód itp. itd). To w
      małżeństwie jest nieuniknione. Jak ktoś chce się żenić/wychodzić za
      mąż, jego sprawa. Ja mówię nie i nie mam zamiaru zmieniać zdania.
    • kkisiel5 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 12.08.09, 22:29
      Powiem tylko tyle: swieta racja!
    • nic1984 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 04.10.09, 18:46
      Niestety muszę przyznać rację autorowi tekstu. Już na rozmowie kwalifikacyjnej
      jedno z pierwszych pytań brzmiało: "Skoro jest pani po ślubie to czy ma pani
      zamiar zajść w ciążę, bo nam potrzebna jest pomoc, a nie wykorzystywanie
      nas.". Jestem na stażu, później rok pracy, a później ????
      Poza tym po przeprowadzce do rodziców męża tak jakby mi ktoś każdego dnia po
      kawałku skrzydła odcinał. Teściowa - full service dla teścia i jej synka
      (mojego męża). Którego nadal traktuje jakby miał 5 lat. I ciągle tylko słyszę
      : Zrób M. to, zrób dla M. tamto. Już nie mówiąc o tym, że mąż nigdy nie prał,
      nie zrobił sobie obiadu, nie zmył po sobie naczyń. Słyszę tylko jak teść
      poniża swoją żonę i robi wszystko, żeby mój M. robił to samo. A partnerstwo to
      dla nich tresowanie mężczyzny.
      Już jestem wkurzona mimo, że mąż jest wspaniałym, ale rozpieszczonym mężczyzną.
      Nie chcę myśleć co będzie jak będę miała dziecko. Nie chcę:(, bo boję się, że
      będę musiała całe życie udawać szczęście.
      • nic1984 Re: Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 04.10.09, 19:19
        i jeszcze jedno- nigdy w życiu nie chciałabym pokazać dziecku, że tak ma
        wyglądać model rodziny jak wygląda u moich teściów... A widzę, że do tego
        zmierza też moje małżeństwo...
        • kosmos.3 Re: Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 15.07.10, 11:28
          To Ty kobieto jesteś zdrowa na umyśle, że sobie wybierasz takiego
          partnera na resztę życia?
          Czy Wy, kobiety jesteście jakieś ślepe? A może Was pociągają takie
          życiowe niedorajdy?
          Zachodzę w głowę jak to jest, że sympatyczni, uprzejmi, dobrze
          wychowani, inteligentni i przede wszystkim spokojni faceci są
          samotni, a bezmózgie pakery zmieniają dziewczyny jak rękawiczki.
          Czy Was ktoś zmusza do zamążpójścia? Przecież to jest tylko i
          wyłącznie WASZ wybór - chcecie to traćcie życie u obok takich
          ciotowatych oferm.
          • michnischerbeobachter Re: Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 15.07.10, 17:40
            Ja intuicyjnie nigdy nie chciałem. Okazało sie ze intuicja mnie nie myliła ale
            dałem sie wciagnać w to bagno. Teraz niestety mam i jest to istna gehenna-mam
            dosyć. Darcie mordy przez rozkapryszonego-bezmyślnego bachora na okrągło. A to
            ze głodny- drze ryja, a ze nie chce jesć -drze ryja, a ze śpiący-drze ryja, że
            sie obudził-drze ryja, ze się go przewija-drze ryja, ze sie go ubiera-drze ryja,
            ze się go rozbiera-drze ryja. ugryzie sie w palec-drze ryja, wsadzi se palec do
            oka -drze ryja. Kazdy pretekst do darcia mordy jest dobry. Mędzi, marudzi,
            jęczy, stęka, sapie, pluje, pierdzi. Bardziej upierdliwej istoty od małego
            bachora natura nie stworzyła- bubel nieporównywalny z niczym. Tygodniowy kot
            jest bardziej rozgarnięty niz roczny dzieciak. A poglądy miałem zawsze
            zdrowe-jak autor artykułu. Pełna zgoda ale już po ptokach
    • 11sssssssssssssss Nie chcę mieć dzieci 12.10.10, 17:42
      Zgadzam sie z autorem. Wreszcie jacys konkretni i trzezwo myslacy ludzie, a nie dziecior_ _y, ktore robia, ale nie wiedza dlaczego i po co :D Boja sie, ze na starosc nikt sie nimi nie zaopiekuje. No, i tez boja sie mamusi, cioci, ciezarnych kolezanek z pracy, meza lub zony... Spoleczenstwo ze stereotypami i z brakiem tolerancji.
      Mam 23 lata (jestem mloda), nie planuje i nigdy nie planowalam miec dzieci. Nie wazne ile w przyszlosci bede miala pieniedzy. Nie wazne czy moj facet bedzie chcial miec dzieci czy nie. Jesli chce, to niech poszuka takiej, ktora chce tego, co on. Mam faceta i on zna moje poglady na ten temat. Mam nadzieje, ze traktuje moje slowa powaznie, bo w przeciwnym wypadku ciezko sie zawiedzie. W zyciu mam troche inne ambicje niz rodzenie dzieci. Chce robic kariere, rozwijac sie, rozwijac swoje zainteresowania, podrozowac... Chce poprostu zyc jak chce, a nie tak jak musze.
    • monika.gniezno Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 25.06.12, 00:35
      Kurcze, jak ja sie ciesze ze nie jestem sama na tym swiecie. Choc ja jestem kobieta, ale nie chce miec dzieci. Mam 28 lat i nie che, po prostu nie chce i juz. Obecnie ja i moj partner zostalismy bez pracy. Ja dodatkowo nie skonczylam studiow, mam tylko tytul z technikum. Moj partner studia skonczyl, a prace stracil po ponad roku, z powodu redukcji etatow. Ja prace stracilam po 4 miesiacach (3mies probne, a potem dostalam umowe na rok, po miesiacu mnie zwolnili bez podawania przyczyny). Ale nawet gdyby moj narzeczony zarabial kilkanascie tysiecy miesiecznie, tak ze ja bym nie musiala pracowac, to nie chcialabym miec dzieci. Moze i problem tkwi w mojej rodzinie. Powiem tylko ze bylam jedynaczka w pelnej rodzinie, niczego nigdy nam nie brakowwalo (dach nad glowa, jedzenie, takie podstawowe rzeczy zawsze byly) ale moi rodzice mieli swoje problemy. Byc moze to tez jest sedno, ze nie chce powielac schematu rodzinnego. No nie wiem, zawsze mowilam ze dzieci t onajwczesniej za 10 lat... Majac 18-20 lat. teraz tez bym chciala tak powiedziec, no ale co... Dzieci najwczesniej w wieku 38-40lat?? Co prawda juz to jest mozliwe, czlowiek zyje dluzej i nawey bez takich wynalazkow jak in vitro kobiety zachodza w ciaze w takim wieku. Ale co jak w wieku 38lat nadal bede czula taka nieodparta chec nieposiadania dzieci???
    • piccolo61501 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 19.07.12, 16:44
      a po co dzieci ,na eksperymenty ?:
      www.bioslone.pl/nielegalne_eksperymenty_medyczne_na_polskich_noworodkach
    • piccolo61501 Dlaczego nie chcę mieć dzieci? 19.07.12, 16:45
      albo po to by zginely z glodu :
      niepoprawni.pl/blog/756/utrata-przez-polske-pko-bp-w-cieniu-tasm-i-walki-o-za-w-tarnowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka