tetlian 06.07.07, 07:04 60 lat, a nadal popularny. A w ilu grach wojennych się pojawił, to chyba nie zliczę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trabancik Order Andrzeja Apostoła 06.07.07, 07:18 Order Andrzeja Apostoła :):) za taki wynalazek .... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 hehehehehe 06.07.07, 07:35 Najwyże rozwinięty technologicznie produkt eksportowy radzieckiego/rosyjskiego "supermocarstwa. Oczywiście służący podnoszeniu komfortu i dobrobytu mieszkańców naszego globu, hehh.... Odpowiedz Link Zgłoś
andykon human 06.07.07, 07:40 brzydze sie na mysl o produkcji broni. to obrzydliwe aby produkowac cos co niszczy nasz gatunek.ile jeszcze pokolen musi sie wychowywac na wzorach agresi , i przemocy!? to wstretne!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Pozytywny wpływ broni na rozwój ludzkiego gatunku 06.07.07, 09:22 Broń istnieje od zarania dziejów, a i wcześniej ,gdy jej nie było,ludzie (humanoidy)także się zabijali,tyle tylko ,że używali do tego pięści,nóg,zębów. W takich starciach z reguły wygrywały osobniki silniejsze.Od kiedy pojawiła się broń szanse słabszych(inteligentniejszych)osobników zaczeły rosnąć.To zaś miało wielki wppływ na rozwój naszego gatunku.W doborze naturalnym większą rolę zaczeła odgrywać inteligencja,kosztem ilości mięśni.Gdyby nie broń,dziś zapewne wszyscy wyglądalibyśmy jak Pudzianowski, a o cywilizacji moglibyśmy zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoporanka Re: human 06.07.07, 09:42 andykon napisała: > brzydze sie na mysl o produkcji broni. to obrzydliwe aby produkowac cos co > niszczy nasz gatunek.ile jeszcze pokolen musi sie wychowywac na wzorach agresi > , > i przemocy!? to wstretne!pozdrawiam Brzydzę się na myśl że można wszystkich wykastrować, nakarmić czystą zieleniną, posadzić przed sztalugami i kazać malować POKÓJ z daleka mi do czynienia wojny ale JESTEŚMY myśliwymi i mordercami i tak zostanie, i nie było by NAS gdybyśmy tacy nie byli (patrz ptaki Dodo) Odpowiedz Link Zgłoś
gupek222 To była broń na chińczyków stworzona 06.07.07, 07:49 nad Amurem, gdzie mieszka ok. 5 mln Rosjan. ... XVII stulecia sięgnięto po ziemie nad Amurem, co spowodowało długotrwały konflikt z Chinami Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To była broń na chińczyków stworzona 06.07.07, 08:03 Wspanialy karabin.Przynajmiej zabija szybko.Jaka nagrode powinno USA dostac za Napalm (pali ludzi zywcem) i Agent Orange po ktorym zdeformowane dzieci beda sie rodzic przez nastepne 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 11:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: wspanialy karabin 06.07.07, 08:05 Wspanialy karabin.Przynajmiej zabija szybko.Jaka nagrode powinno USA dostac za Napalm (pali ludzi zywcem) i Agent Orange po ktorym zdeformowane dzieci beda sie rodzic przez nastepne 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
hex11 Re: wspanialy karabin 06.07.07, 08:16 A Polacy za wynalezienie termitu który spalił Drezno.:) Odpowiedz Link Zgłoś
hex11 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 08:13 Taaaa. Zastanawiajace jest ze AK 47 jest szalenie podobny do niemieckiego Mp 43/Mp 44/ ktorego konstruktorem był Haenel...dziwne bardzo dziwne , szczególnie ze Mp 43 wszedł do uzbrojenia jakos w okolicach 44 czy 43 a Kałach troszke pozniej.Ruskie pewnie wysłały pare zdobyzcnych egzemplarzy jeszcze podczas wojny , pózniej zwineli plany razem z konstruktorem i dodali cos od siebie , ulepszyli i juz mamy gotowy produkt. A Pan Shemeisser zaprojektował bodajże tylko magazynek do Mp 40. Ale jakos tak wyszło ze Mp 40 przyjął jego nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 08:41 Dlatego mowie wam caly czas: sluchajcie sie Niemcow,debile.Oddajcie Ziemie Zachodnie to sie je zagospodaruje jak potrzeba.DEUTSCHLAND UBER ALLES!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hex11 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 08:53 Chyba ziomek popier....ci sie w głowie . Niemam zamiaru słuchac żadnych Niemcow i jak juz musiałbym wybierac to wybrałbym Ruskich juz raz zaorali wasz kraj az miło bylo patrzec. Ziemie zachodnie to ty sobie mozesz przyjechac i popatrzec na nie.Mieszkam we Wroclawiu i to Polskie miasto wiec mam gdzies takich baranow jak Ty. Widac Ruscy z Aliantami za mało was wytzrebili. Z wami niema co rozmawiac do was trzeba strzelac. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoporanka Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:33 może troszkę byś poczytał a nie tylko analizował obrazki z gier to, że są podobne optycznie nic się nie da z tym zrobić ale różnice które pokazują że AK jest samodzielna konstrukcją: AK -ryglowanie przez obrót zamka Stg -przez przekoszenie zamka AK -sprężyna powrotna wewnątrz komory zamkowej Stg -sprężyna powrotna w kolbie (podobny błąd zrobili później Amerykanie) AK -rozbierane przez zdjęcie pokrywy komory zamkowej Stg -rozbierany przez oddzielenie kolby I o ile dobrze pamiętam Ak -układ gazowy otwarty Stg układ gazowy zamknięty Ak -mechanizm spustowy typu kurkowego Stg -mechanizm spustowy typu bijnikowego Tylko tego na obrazkach niewidać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hex11 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:45 Ty a gdzie ja napisałem ze grach go widziałem?? Moze troche czytania ze zrozumieniem?? No na to wyglada ze poprawili co to było zle w Stg 44 i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoporanka Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:57 hex11 napisał: > Ty a gdzie ja napisałem ze grach go widziałem?? Moze troche czytania ze > zrozumieniem?? > No na to wyglada ze poprawili co to było zle w Stg 44 i wsio. Zastosowałem taką samą pobieżną analogie: -względem Ciebie i mojego znajomego który czerpie wiedzę o broni z gier -jak Ty względem Kałacha i Stg I dalej rozpatrz się do koła. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM jeśli mechanizmy nie są podobne w dwóch konstrukcjach to znaczy że jedna i druga konstrukcja powstała ODDZIELNIE, czy miały wspólne założenia to inna spraw Analogia: Jeśli Jacek i Paweł weszli na tą samą górę z dwóch różnych stron w dwóch różnych terminach to czy odbyli wspólna wyprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 18:08 hex11 napisał: > Ty a gdzie ja napisałem ze grach go widziałem?? Moze troche czytania ze > zrozumieniem?? > No na to wyglada ze poprawili co to było zle w Stg 44 i wsio. Taaa, a kurna SMG43 to wprost zerżnięty z arkebuza został. Poprawili co to było złe w muszkiecie (ładowanie przez lufę po każdym wystrzale, brak gwintu lufy i takie tam pierdoły) i wsio. Przykro mi, ale twoja odpowiedź na post wymieniający fundamentalne z punktu widzenia budowy broni różnice dowodzi, że o temacie wiesz tylko z gier. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: AK-47 strzela od 60 lat 07.07.07, 10:08 > Taaa, a kurna SMG43 to wprost zerżnięty z arkebuza został. Poprawili co to było > złe w muszkiecie (ładowanie przez lufę po każdym wystrzale, brak gwintu lufy i > takie tam pierdoły) i wsio. Zaj... tekst! Poplakalem sie ze smiechu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
m-kow Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 16:47 w StG rozbieranie przez oddzielenie kolby i demontaż mechanizmu spustowego. Bardzo wygodne :) Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:39 Hej hex11 napisał: > Taaaa. Zastanawiajace jest ze AK 47 jest szalenie podobny do niemieckiego Mp > 43/Mp 44/ Mimo pewnego zewnętrznego podobieństwa karabinki te bardzo poważnie się jednak różnią pod względem konstrukcyjnym. Tak że jakieś pomówienia o naśladownictwo nie wydają się specjalnie uzasadnione. Tak naprawdę jeśli chodzi o mechanizmy broni automatycznej to wszystko w zasadzie zostało opatentowane na przełomie XIX/XX w. i nieomal wszystkie późniejsze konstrukcje stanowią kompilację znanych rozwiązań. Można się natomiast zastanawiać na ile wywarła wpływ na Rosjan niemiecka koncepcja, by taki automatyczny karabinek był podstawową bronią indywidualną. Wydaje się że rosyjska koncepcja uzbrojenia piechoty była z początku inna - miał to być karabinek samopowtarzalny + ręczny karabin maszynowy, oba na nabój pośredni. A karabinek automatyczny miał być tylko w jednostkach elitarnych, "gwardyjskich" itp. Konstrukcje takie powstały jeszcze podczas wojny (karabinek Kałasznikowa wz. 1944, Simonowa SKS-45, rkm Diegtiariewa RPD wz. 1944 - dwa ostatnie weszły na uzbrojenie i załapały się jeszcze na końcowy okres wojny). A potem goście doszli do wniosku że lepiej jednak będzie zrobić automat jako broń podstawową a samopowtarzalne karabinki zeszły na margines (większość sprzedano do Wietnamu i innych krajów socjalistycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 20:57 Tylko problem kto to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
chomikdc Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:53 Na "Szturmgewerze" wzorowane są wszystkie dzisiejsze konstrukcje więc nie ma o co się pultać. Amerykański Stoner AR-10/15 (czyli M-16) opracowny pod koniec lat 50-tych w USA korzystał z rozwiązań niemieckich, nieco zmienionych (brak tłoka), AK jest bliższy rozwiąznaniu niemieckimu. Ma to swoje zalety i wady, podobnie jak rozwiązanie Stonera. Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 14:49 Zastanawiające jest, że na podobnym wyglądzie kończą się podobieństwa. Mówienie, że Kałasznikow ściągnął rozwiązania z STG to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Kolejny ignorant 06.07.07, 19:39 STG jest podobny, ale tylko z zewnątrz. Mechanizmy ma całkowicie inne. Tak więc mówienie o jakimś pokrewieństwie i plagiacie jest bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
srul Re: AK-47 strzela od 60 lat 07.07.07, 13:34 Konstrukcje MP 43 opracował H. Schmeisser, jego macierzysta firma nosiła nazwe C.G HEANEL i była jednym z głownych producentów. Natomiast MP 40 skonstruował Heinrich Vollmer co nie przeszkadza w powszechnym nazywaniu go schmeisserem Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Kazda okazja jest dobra... 06.07.07, 08:14 ...zeby swoloc mogla sobie poswietowac...nawet karabin Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 12:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hans564 Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna ??? 06.07.07, 08:27 Ruscy gwałcili, mordowali, kradli całe fabryki w Niemczech wsch., więc dlaczego nie mieli przywłaszczyć Niemieckiej technologii groni maszynowej, w końcu rakiety międzykontynentalne,a następnie lot na księżyc zafundował USA ulubieniec Hitlera Werner von Braun. Tylko amerykanie genialnego konstruktora i jego zespół 'trzymali w medialnej ciszy', a Ruscy stworzyli propagandową bajkę, w stylu "dziadka mroza". Odpowiedz Link Zgłoś
dimi2 Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 08:40 Dokladnie! Pozatym Koroliov (ten od ruskich rakiet) to tak naprawde Wolfgang Grubehazen -niemieckie dziecko, zgwalcone, prawie zamordowane i ukradzione ze wsch Niemiec (jego cala rodzina zostala zgwalcona i zamordowana). Wiec nawet to jest bajka, a co do kalacha to lepiej to wogole pezemilczec. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 08:47 DEUTSCHLAND UBER ALLES!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 09:01 hubercik spokojnie. sa przepowiednie, ktore mowia,ze jesli Niemcy jeszcze raz zaczna swoje tradycyjne Drang nach Osten albo w innym kierunku to zostanie ich tyle ile sie pod korona debu zmiesci. a ze porzadnych debow coraz mniej wiec lepiej siedz cicho. a Putin podobno powiedzial,ze kalasznikow to "wytwor rosyjskiego geniuszu". w takim razie pozostaje tylko takiego geniuszu "pogratulowac". i poczekac az go zastapi geniusz chinski. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 09:08 Niemcy,Rosja i Chiny UBER ALLES. Taka jest przyszlosc tym razem.Droga troche inna ale efekt bedzie ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 12:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 09:12 chińskie kopie rosyjskiej broni są cokolwiek mizerne... :) ale sporo tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Re: Sturmgewehr_43/44, radziecka myśl techniczna 06.07.07, 09:35 hans564 napisał" Tylko amerykanie genialnego konstruktora i jego zespół 'trzymali w medialnej ciszy'" To nieprawda.von Braun dostał amerykańskie obywatelstwo i cieszył się,Za sprawą programu lotów kosmicznych,sławą znacznie większą niż wcześniej w Niemczech.To tylko Ruscy,trzymali swoich "zdobycznych konstruktorów"w pracowniach- więzieniach,lub zmieniali im nazwiska na bardziej rosyjskie,aby móc szczycić się geniuszem własnych konstruktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusstary AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 09:04 Pamiętam jak przed laty byłem w Moskwie w Dietskom Mirie- w sklepie dla dzieci.Większość zabawek w tym sklepie to wszelkiego rodzaju broń.Już wtedy pomyślałem: po co to w tej MIROLJUBIMOJ STRANIE? Nie dziwi mnie ten najlepszy w swiecie automat- Kałasznikow potomek pepeszy ,"która w odróżnieniu od Szmajsera działała nawet w piachu i błocie" KAŁASZNIKOW_najlepsze logo MIROLJIUBIMOJ STRANY Odpowiedz Link Zgłoś
toksol AK-47 strzela od 60 lat - niestety 06.07.07, 09:36 Każdy chwali się swoim wyrobem. Jeden lekarstwem, drugi komputerem a trzeci karabinem, czwarty zaś że umie dużo wódy wychlać. Nie ze wszystkimi mi po drodze. Gdyby moja córka wyszła za wojskowego, to bym czuł że zmarnowałem życie. Facet którego życiową ambicją jest możliwie sprawnie i tanio zabic jak najwięcej osób to dla mnie dno. A jeszcze to, że wyrzeka sie decyzji kogo zabije! Idealny żołnierz przecież tylko wykonuje rozkazy. Odpowiedz Link Zgłoś
hex11 Re: AK-47 strzela od 60 lat - niestety 06.07.07, 09:48 Ot podejscie godne naśladowanie. Tylko powiedz kto te twoje cudowne zycie bedzie bronić jesli nie zołnierze?? Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: AK-47 strzela od 60 lat - niestety 06.07.07, 09:52 pies go obroni zapewne Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: AK-47 strzela od 60 lat - niestety 06.07.07, 09:51 ta, lepiej zeby corka wyszla za biznesmena co to dorabia sie na wyzysku innych, a ze wszystko prawie zgodne z prawem to czulbys sie spelniony Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Istnieja rozne typy osobowosci. 06.07.07, 18:25 I wszystkie sa potrzebne. Naukowiec zeby moc pracowac w spokoju, potrzebuje ochrony zolnierza, ktory z kolei potrzebuje sprzetu wytworzonego przez robotnika, ktory z kolei potrzebuje miejsca pracy stworzonego przez sprawnie zarzadzajacego menedzera lub przedsiebiorce, ktorzy z kolei potrzebuja wspomnianego naukowaca/inzyniera, ktory bedzie projetkowal nowe rozwiazania. I tak sie to kreci. Usun jeden element, a cala ludzkosc sie zawali. PS: Zerem jest czlowiek, ktory obraza zolnierzy. --- "Islam is a religion in which Allah requires you to send your son to die for him...... Christianity is a faith in which God sent His Son to die for you." Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Co dały ludzkości dwie bratnie nacje 06.07.07, 10:18 Tak sobie myślę, co dały Światu w XX w. dwa bratnie narody; Polska i Rosja. Polska - Jana Pawła II, Rosja - Kałasznikowa. Ten sam szczep słowiański, a jakże różne mentalności. Ile Papież ma dywizji? To pytanie zadane przez Josifa Wissarionowicza chyba dużo wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoporanka Re: Co dały ludzkości dwie bratnie nacje 06.07.07, 10:40 Tak sobie myślę, że biskupstwo Watykańskie jest równie skuteczne w wysyłaniu braci z czarnego lądu jak kałach wystarczy, że się sprzeciwia prezerwatywie więc może się tym niechwalmy Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Co dały ludzkości dwie bratnie nacje 06.07.07, 18:17 januszz4 napisał: > Tak sobie myślę, co dały Światu w XX w. dwa bratnie narody; Polska i Rosja. > Polska - Jana Pawła II, Rosja - Kałasznikowa. Ten sam szczep słowiański, a > jakże różne mentalności. To fakt, nasza mentalność zawsze była klerykalno-zaściankowa. Kałasznikow - praktyczny produkt używany na całym świecie. JP2 rozmodlony dziadek gadający na okrągło komunały na którego poza Polską nikt nie zwraca uwagi. Poza tym w XX w Rosja dała światu też np. loty kosmiczne. Cóż, większy kraj, większe możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 11:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 12:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Hi r-zerco, 06.07.07, 12:53 ciągle nagrzany. Widzisz, bez brzydkich słów też czasem możesz. Ale dalej zachowujesz się, jakby ci nikt nigdy nie kupił żadnej zabawki, a teraz to już chyba tylko piła łańcuchowa pozostała ci to zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 13:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: widzidz pimpus.... 06.07.07, 16:36 Powinienes zmienic imie na-GOWNOZERCA! Scheisseessen!! Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 13:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: rz, 06.07.07, 13:19 dlaczego wydaje ci się, że jestem Ruskij? Możemy podyskutować na argumenty... ale bez tego trashu, okey? Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda r-żerca - ciebie to chyba jakiś matros wychędożył 06.07.07, 18:13 solidnie że tak ich nienawidzisz. Teraz przeżywasz podwójny kompleks ofiary przemocy i, jko Polak, niższości polityczno-militarnej. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 21:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Po pierwsze nie na czegoś takiego jak AK-47... 06.07.07, 13:34 Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak AK-47 tylko kbk AK. Po drugie w Rosja od dawna nie produkuje kbk AK tylko wywodzące się od niego nowsze konstrukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 13:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 16:29 Rosjanie podkreślają jednak, że tylko ich "kałach" jest prawdziwy i dobry. gdyby to byla jakas wódka, to mozna byloby dyskutowac jak o tym, czy to wybórowa czy stolicznaja samaja lucsaja na svete... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitankloss2 nerwowy ten ruskozerca, oj nerwowy... 06.07.07, 18:40 chyba go trafiles z tym przypuszczeniem o wychedozeniu przez matrosa Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: nerwowy ten ruskozerca, oj nerwowy... 06.07.07, 19:15 Gownozerca, brzmi o wiele lepiej.Scheisseessen. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 21:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: rz, 06.07.07, 21:56 K*rwa, już myślałem, że z tobą można – ale ty jesteś na całego pie*dolnięty. Zrób se dobrze, albo niech ci ktoś zrobi, możesz się też sam pocałować w dupę. I nie strasz ludzi tutaj, bo tu jesteś tylko cieńko piszącym ch*jem. Jak chcesz komuś napie*dolić, to wyjdź wreszcie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 21:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: te,stierlitz z moskw.. 07.07.07, 01:07 Hey, Gownozerca! Z gowna powstales i w gowno sie odwrocisz. Oto slowo panskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 07.07.07, 01:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: h..ubert100 ostrzegam... 07.07.07, 01:35 Nie ma obawy to inna bozia napisana mala litera.Z kat ty to wzsystko wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ruskozerca [...] 06.07.07, 21:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Te,stierlitz... 07.07.07, 01:44 Ha,Ha,Ha. Uwazaj abys sie nie wsciekl , bo trzeba bedzie ciebie "odstrzelic". Oczywiscie z AK-47.Niemieckiej kuli to szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 19:22 Problem w tym,że jednak chyba trochę więcej,bo to najprawdopodobniej konstrukcja niemiecka z okolic 44 roku. No ale to tak często z "własnością" sowiecką. Jak to w starym dowcipie: Roosvelt chwalił się Stalinowi papierośnicą,a w niej napis Prezydentowi USA - Rodacy,a stalin wyciągnął swoją z napisem Radziwiłłowi - Lubomirski. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kolejny głupi :/ /nt 06.07.07, 20:17 Chamem jesteś,ale może warto żebyś znał temat. Niemcy w 44 lub 45 opracowali wzór,może nawet była seria próbna.A potem tak jak z tą papierośnicą "stalina". Pisano o tym chyba z 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Kolejny głupi :/ /nt 06.07.07, 20:43 To przeczytaj sobie wszystkie wypowiedzi w tym wątku a szczególnie tą napisaną przez użytkownika speedy13. Dzięki temu nie będziesz się więcej kompromitował swoim brakiem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
m-kow Re: Kolejny głupi :/ /nt 06.07.07, 21:04 Mimo pewnej "prostoty" formy wielki czarownik ma rację. To że AK jest kopią StG jest jednym z mitów, powtarzanym w kółko przez tych, którzy oba znają z fotografii w internecie ( na dokładkę te fotografie są zwykle zwymiarowane tak, że wyglądają na jednakowej długości podczas gdy StG w rzeczywistości jest dłuższy, większy i cięższy niż AK ). Jest wiele stron internetowych opisujących oba karabiny, np. www.opisybroni.republika.pl/AK%20StG44.html gdzie autorzy próbują walczyć z koncepcją "jak ruskie znaczy się musi być zerżnięte". Na marginesie mimo, że AK-47 jest najsłynniejszą konstrukcją biura Kałasznikowa, on sam podobno najbardziej zadowolony jest z karabinu maszynowego PK/PKM Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kolejny głupi :/ /nt 06.07.07, 21:43 Podobno problem nie jest w omawianym podobieństwie,a w podobieństwie do następnej niemieckiej konstrukcji - która nie zdążyła wejść do produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Podobno nie 06.07.07, 22:17 Albowiem to o czym mówisz, czyli STG-45M działa najeszcze innej zasadzie i z AK nie ma już absolutnie nic wspólnego. Nawet wyglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Podobno nie 06.07.07, 22:24 Ciekawe,że ty wiesz o czym mówisz.Jakbym czytał archiwalne wydania trybuny ludu. Jedna prawda i pełna wiedza.Czyli krótka historia wkp/b/. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Podobno nie 06.07.07, 22:44 Po prostu wiem. Nie podoba ci się prawda? Kłuje w oczka, że "te głupie kacapy" mogły coś takiego wymyślić. Prawda? To powiem więcej. Taką broń Rosjanie mieli już w 1911 roku. Wtedy to nijaki Fiodorow opracował pierwszy prototyp karabinka automatycznego. W 1912 roku wyprodukowano krótką serię, w 1916 wersję zmodernizowaną. Potem z pewnych powodów (broń używała japońskiej amunicji, nieprodukowanej w Rosji) wycofano tą broń z linii. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Podobno nie 07.07.07, 09:43 Jeżeli ktoś choć trochę zajmuje się historią nie jest taki zarozumiały jak Ty.O tą konstrukcję trwa spór. Niestety do Ciebie dociera tylko to co chcesz i nie lubisz wątpliwości.I właśnie w tym masz poglądy kacapskie - tak jak krótka historia wkp/b/. To że Rosjanie mieli sukcesy,to inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Podobno nie 07.07.07, 11:45 andrzej.sawa napisał: > Jeżeli ktoś choć trochę zajmuje się historią nie jest taki zarozumiały jak Ty.O > tą konstrukcję trwa spór. Może spór trwa ale wśród laików i dyletantów. Wśród ludzi, którzy znają się na rzeczy nie ma żadnego sporu. > Niestety do Ciebie dociera tylko to co chcesz i nie lubisz wątpliwości.I właśni > e > w tym masz poglądy kacapskie - tak jak krótka historia wkp/b/. > To że Rosjanie mieli sukcesy,to inny temat. To proszę podaj te wątpliwości. W jakiej poważnej książce je znalazłeś, jaki autorytet je wypowiada, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Podobno nie 07.07.07, 12:41 Udajesz,że znasz temat,to nie rżnij głupa zadając takie pytania. Dyskusja jest prawdziwa,ale ty wiesz lepiej. Jawohl. Ps. Przypominasz trochę moora i jego 9/11. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Podobno nie 07.07.07, 12:55 Proszę o konkrety. Książki, nazwiska, linki. Bez konkretów nie mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
m-kow Re: Kolejny głupi :/ /nt 06.07.07, 22:19 To Gerät 06 H, zwany StG 45, z tym że nie wyszedł z fazy prototypu, nie wpadł w ręce Rosjan, nie robił go ten sam facet co StG 44, bo to przerabianie StG 44 dostało do zrobienia dwóch inżynierów Altenburger i Vorgrimler. Był przerabianym StG 44, żeby było prościej i taniej. Tu jest rozłożony i złożony. img33.picoodle.com/img/img33/8/7/6/f_g06001m_98b461a.jpg img34.picoodle.com/img/img34/8/7/6/f_g06002m_3e14757.jpg Jeszcze mniej przypomina Ak-47 niż poprzednik. Ekipa, która go zrobiła zdążyła się przenieść do Hiszpanii a StG 45 był ojcem karabinu G-3, licencje kupiła niemiecka firma Heckler und Koch ( ta od MP5 ) i był na uzbrojeniu Bundeswery. Do tej pory używają go np. w Arabii Suadyjskiej, fajny karabin ale ma kopa i magazynek na 20 szt www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=115382 Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: AK-47 strzela od 60 lat 06.07.07, 22:22 kalasz jest ok, trafic z niego ciezko ale pluje zajebiscie he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
skin.polskii AK-47 strzela od 60 lat 07.07.07, 09:33 kałach to bardzo fajna rzecz, jest prosta w obsłudze niczym konstrukcja cepa..wiem bo używam tego na co dzień jako ochroniarz Odpowiedz Link Zgłoś
hanni AK-47 usmiercil wiecej ludzi niz bomba atomowa 07.07.07, 16:28 Wot i powod do dumy.... Artykul w Spieglu "AK47 urodziny smiertelnej maszyny" www.spiegel.de/panorama/zeitgeschichte/0,1518,493106,00.html Odpowiedz Link Zgłoś