mulla_komar 16.07.07, 18:50 Przeciez nikt nie jest zmuszany do bycia pielegniarka. Biale miasteczko dla mnie bylo symbolem pasozytnictwa i przekonania ze 'sie nalezy' i ze 'panstwo ma dac'. A kradziez pradu z Lazienek jest potwierdzeniem moich slow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danaer Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 19:13 Jeżeli dla ciebie pasożytnictwem jest domaganie się uczciwej zapłaty za ciężką i odpowiedzialną pracę to ci współczuję biedaku, bo nie wiesz co piszesz. Uważasz, że państwo wogóle nie powinno płacic obywatelom za ich pracę- wybitny z ciebie ekonomista, ale chyba sredniowieczny. TE czasy, kiedy wmawiano Polakom, że nic im się nie należy, bo są głupi, leniwi i nieudolni już się na szczęście skończyły, a w tym proteście brały udział nie tylko pielęgniarki, ale tez wiele innych grup zawodowych. Koniec pogardy dla ludzi ciężkiej pracy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marek287 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 20:17 Mam pytanko, na czyim sprzęcie te wspaniałe pielęgniarki przeprowadzały badania w białą niedzielę ? Jacy to niby wybitni intelektualiści byli w białym miasteczku ? - Joanna Senyszyn i Ryszarda Kalisz - oni byli cztery lata przy władzy i co zrobili dla pielęgniarek ? Nikt nie mówi o pogardzie, ale gdzie była członkini SDPL pani Gardias przez cztery lata rządów swoich pobratyńców, wtedy wszystko było ok., aż nagle przyszedł zły Kaczyński i zabrał wszystko ? Odpowiedz Link Zgłoś
janek445 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:26 odpowiec dla debila Marka287 albo jestes młody albo jeszcze ne byłeś chory i nie potszebowałes pomocy od tych kobiet bo choroba nie wybiera tylko sama przychodzi a wtedy będziesz pomocy potrzebował i w tedy powines byc olany Odpowiedz Link Zgłoś
lesiaczek2 Re: Żegnamy białe miasteczko 17.07.07, 02:20 Odpowiedz dla Janka....wiesz ja nie jestem mlody , nie potrzebowalem jescze pomocy i cale szczescie.Widzialem i przezylem juz duzo w mojej rodzinie....jezeli chodzi o tak zwana sluzbe zdrowia.Nie chodzi mi o wyposazenie tylko o odnoszenie sie tych bialych kitli ( bez wzgledu czy lekarz czy pielegniarka....oczywiscie nie wszyscy) do chorych.......wiec jakby sie tak do mnie odezwali raz to wierz mi musieliby sie sami w swoim szpitalu zaraz polozyc. Co do ich ciezkiej pracy .....kazda praca jest ciezka...mnie nie przekonuje ze ta jest ciezsza od innych......lekarze mowia ze chca zarabiac 7500 zl miesiecznie......bo ratuja zycie (zgadzam sie)......ale co powinien zarabiac policjant ,ktory moze zycie stracic???? Odpowiedz Link Zgłoś
marek287 Re: Żegnamy białe miasteczko 17.07.07, 11:17 Brawo, widzę, że wyznawcy ojca Adama kipią z nienawiści, ale oczywiście to PIS jest zagrożeniem dla wolności słowa i demokracji. Ja zadałem konkretne pytania, a ty plujesz jadem i nie potrafisz na nie merytorycznie odpowiedzieć, no i te głębokie prawdy - choroba nie wybiera tylko sama przychodzi - oj ciężko duskutować z takimi fachowcami.... Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 20:19 Ty tam! Pisze sie " w ogole", nie wogole. Zarabiaja malo. Lekarze /6 lat nauki/ tez, ale ...czemu te sistrzyczki /srednia wieku 49/ nie atakowaly np Milllera???? Banda, Czerwona - koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
veritas1 Re: Żegnamy białe miasteczko 02.08.07, 22:53 xanaxy napisała: > Ty tam! Pisze sie " w ogole", nie wogole. Zarabiaja malo. Lekarze /6 lat nauki/ > > tez, ale ...czemu te sistrzyczki /srednia wieku 49/ nie atakowaly np > Milllera???? Banda, Czerwona - koniec. Obsesja to rzecz potworna, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Pielęgniarki pokazały klasę, a premier jej brak 16.07.07, 19:50 Pielęgniarki pokazały, jak powinna wyglądać zgodna z prawem i kulturą demonstracja, rząd pokazał, że z demonstrującymi w ten sposób obywatelami nie zamierza się liczyć. Czy to oznacza, że do premiera tylko argumenty siłowe docierają? Czy rząd własnie wysłał do społeczeństwa sygnał: w ten sposób nic nie wywalczycie, sukcesem będzie, jeżeli łaskawie was wysłuchamy? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_silna_wola Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 21:32 Ciężką pracę?Co jest w niej takiego ciężkiego?Praca jak każda inna.Ja mam prawie same złe oświadczenia z pielęgniarkami i parę razy zdarzyło mi sięwidzieć, jak traktowani były starsi pacjenci, którzy nie mieli siły,żeby wdawać się w pyskówy z pielęgniarkami.Wzywanie pielęgniarek w nocy z powodu bólu albo problemów z cewnikiem kończyło się uwagami wypowiadanymi donośnym głosem-dopóki się cała reszta oddziału nie obudziła, bo pielęgniarka przeciez musiała wstać z kanapy.Gdyby od pensji odliczyć im czekoladki i kawę ( zawsze jest to coś do jedzenia), to trochę by im zostawało.A poza tym nie rozumiem ,jak taka prymitywna forma strajku( szantażowanie naprawdę poważną rzeczą) może wzbudzać sympatię.Ja wiem jedno-moja matka skończyła studia ( w przeciwieństwie do pielęgniarek) ,jej rodzice nie byli zbyt bogaci i cięzko pracowali,żeby mogła się dalej uczyć. Teraz pracuje w budżetówce (to już ponad trzydzieści lat) i przynosi do domu 850 złotych.Czy gdyby ona zastrajkowała, ktokolwiek by to zauważył? No tak, w jej przypadku nie ma snsu strajkować, ona przeciez nie może szantażowaćrządu ludzkim zdrowiem, albo nawet życiem(chociaż to ostatnie odnosi sięraczj do lekarzy).Znowu odzywa sięprzekonanie,że w Polsce istnieją zawody lepsze i gorsze. Jeśli chcecie płacić wyższe podatki,żeby zadowolić obżarte słodyczami pielęgniarki, proszę bardzo. Ale nie wiem, czy moja matka będzie chciała przynieść do domu 830 złotych zamiast 850,żeby jakaś piguła bez wykształcenia mogła sobie pozolić na wczasy w dąbkach.Żegnam białe miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Blumsztajn, sam sypnij groszem! 16.07.07, 21:45 namów Michnika i Rapaczynski. Agora w ogóle jest bogata, mogłaby sama sfianansować podwyżki pielegniarkom z jakiegoś szpitala, zawsze to coś. Ale od mojej kasy wara, pasożyty. A towarzyszkom pigułom powiem: do roboty babsztyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Zabójcza dawka patosu 16.07.07, 21:48 Uśmiać się można. Panie Blumsztajn, a jakby tak dać podwyżki pielęgniarkom zabierając emerytury esbekom też byście się tak gorąco solidaryzowali z pielęgniarkami czy teraz wam po prostu łatwo bo walczą z Kaczorami a was popieranie ich nic nie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Zabójcza dawka patosu 16.07.07, 22:12 Chyba kolego (kolezanko) nie zrozumiales (las) arykulu - nie bylo w nim mowy o pieniadzach tylko o godnosci. Pieniadze byly tlem - chodzilo o cos wiecej: o ludzka godnosc. Oczywiscie w tym wypadku jedno z drugim ma zwiazek - chodzi o godne wynagrodzenie za ciezka prace, jednak to nie zadania placowe sprawily, ze mieszkancy masowo wspomagali te kobiety. One przede wszystkim zostaly obrazone przez czlowieka, ktory mieni sie byc premierem, potraktowane zotaly jak szmaty przez arogancka wladze rodzenstwa homo sovieticus. I o tym byl ten artykul. A ze w sluzbie zdrowia trzeba cos zrobic wie kazdy glupi, podobnie jak kazdy glupi wie, ze premierzyna, jego brat i banda oszolomow, ktorym przywodza maja zaplesniale mozgownice. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Re: Tyle pięknych słów 16.07.07, 22:40 Tyle pięknych słów umieścił Pan w tym jednym poście. Zapewne nie ma Pan sobie nic do zarzucenia, jeśli chodzi o Pański poziom kultury. Ot takie czasy przyszły - im światlejszy, tym więcej używa przymiotników pod adresem władzy. Ale wiadomo - cel uświęca środki. Można rzucać mięsem, bo w końcu rzuca się nim w demokratycznie wybrany rząd. Tyle, że znienawidzony przez lewicowe elity. P.S. W jaki sposób zostały obrażone "przez czlowieka, ktory mieni sie byc premierem", w jaki sposób zostały "potraktowane jak szmaty przez arogancka wladze rodzenstwa homo sovieticus"? Czekam na jasną odpowiedź (najlepiej wypunktowaną), tym razem już bez tych jawnie "obiektywnych" argumentów typu "kazdy glupi wie, ze premierzyna, jego brat i banda oszolomow, ktorym przywodza maja zaplesniale mozgownice". Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Zabójcza dawka patosu 17.07.07, 07:17 pio41 napisał: > Chyba kolego (kolezanko) nie zrozumiales (las) arykulu - nie bylo w nim mowy o > pieniadzach tylko o godnosci. Pieniadze byly tlem - chodzilo o cos wiecej: o > ludzka godnosc. A co Blumsztajn ma napisać w swoim panegiryku, że chodziło o kasę? O jaką godność? Same mówiły, że jak tylko dostaną papier z obietnicą podwyżek to się zwijają. O to chodziło. A że Blumsztajn chce to sprzedać jako drugi Sierpień to nie dziwota. Odpowiedz Link Zgłoś
janek445 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:11 Ci ludzie co są pszeciwni pielęgnarkom z białego miasteczka w Warszawie to niech nie myslą ze całe życie nie będom potszebowali opieki tych kobiet bo nie całe życie jest sie zdrowym Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:13 Z calym szacunkiem zgdzam sie z mysla, ale dawno kolega chyba nie pisal po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
janek445 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:38 tak troche czasu mineło z tym pisaniem a do tego ma sie swoje lata Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 23:42 ważne że by było wiadomo o co chodzi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_silna_wola Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:18 ja parę razy doświadczyłem tej "opieki"- pamiętam tylko dwie porządne pielęgniarki, reszty nie darzę sympatią i nie popieram ich strajku.One nie są ani najbardziej pokrzywdzone ani najbardziej zapracowane w tym kraju, ale -"reklama dźwignią handlu".Prowokacjo, nie prowokacjo- słownik w dłoń, bo po ortografii wnioskuję,że jesteś jedną z białych dam polskiej służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 23:39 może to dlatego że jesteś taki antypatyczny, tak wynika przynajmniej z twoich tekstów. zauważyłem , że w życu jest taka zasada: dla miłych ludzi inni zazwyczaj też są mili z wyjątkiem pewnych indywiduów, które z zasady są niemiłe dla każdego i własnie dla takich indywiduów niemiłe są nawet osoby zazwyczaj sympatyczne i przyjaźnie nastawione do świata. a pielęgniarki pokazały, że są ok i powinny wiecej zarabiać Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:34 kiedy będę potrzebował opieki, to bez łaski. Płacę podatki i składki. Ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
janek445 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:45 pieniądze w zyciu nie wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
toxicf Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:15 Koniec kompromitacji (protestu), ale na jak długo? Czyżby niektóre pielęgniarki zrobiły sobie wolne, aby pojechać na wakacje? Biedactwa. Czytając to, co i w jaki sposób napisał pan Blumstajn, przypominają mi się propagandowe teksty z czasów PRL. Gdybym był sympatykiem GW, to po przeczytaniu tego tekstu, miałbym chyba mokro w spodniach, tak pięknie i lirycznie napisane. No i ta czystość idei protestująych, przedstawiona przez autora "bardziej niż o pieniądze chodzi tu o godność". Koń by się uśmiał, nawet ślepy. Wyzyskiwani przez 16 lat (są takie teksty lekarzy w Internecie)lekarze i pielęgniarki siedzieli cicho, gdy przy żłobie byli "swoi", a teraz trzeba jak to powiedział pan Bukiel - znaleźć bata na rządzących. Biedacyna, walczy o godność??? Polityka panowie i panie, czysta polityka! Odpowiedz Link Zgłoś
fotoamator13 Re: Żegnamy białe miasteczko 17.07.07, 07:58 > Czytając to, co i w jaki sposób napisał pan Blumstajn, przypominają mi się > propagandowe teksty z czasów PRL. To wtedy Blumsztajn trafił na "salony" i zdobywał szlify w propagandowej robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek222 Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 22:50 www.gajdaw.pl/php/53-artykul/przyklady/1-1-belt/index.php?id=9 Odpowiedz Link Zgłoś
monairl Re: Żegnamy białe miasteczko 16.07.07, 23:06 Według mnie to nie był" piękny i mądry protest". Tchnęło z wypowiedzi szefowej pielęgniarek socjalistycznym patosem. Bazowała na nastrojach, niczym władca który, próbuje ofiarować "chleb i igrzyska", nie posiadając jednego i drugiego.Żal patrzeć, w jaki sposób pielęgniarki są wykorzystywane i niestety nieudolne politycznie i negocjacyjnie. Mam wiele szacunku dla Ich rzeczywiście ciężkiej i odpowiedzialnej pracy, jednak tak samo jak w szpitalu stoją daleko w tyle za lekarzami- i tutaj faktycznie system wymaga reformy, tak i protest był głupi. Nie słyszałam, aby którekolwiek pielęgniarskie środowisko uniwersytetckie wypowiedziało się pozytywnie o "białym miasteczku". Wielka szkoda, że przedstawicielkami pielęgniarek zostają "blade postacie", których wypowiedzi niewiele mają wspólnego z etyką zawodową. Szkoda też, że "język giętki, przedstawicielek pielęgniarskich, nie bardzo potrafił wypowiedzieć co pomyśli głowa". Odpowiedz Link Zgłoś
da.wi581 Blumsztajn wypisuje bzdury 16.07.07, 23:33 Blumsztajn wypisuje bzdury, Blumsztajn wypisuje bzdury, Blumsztajn wypisuje bzdury, Blumsztajn wypisuje bzdury i tyle, taki komentarz wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Ciekawie, co powiecie, Blumsztajn, pielęgniarkom 17.07.07, 14:50 ...o ich godności, jak już lekarze sprywatyzują te szpitale i wywalą połowę z nich na zbity pysk? Blumsztajn, a może byście tak solidarnie i po proletariacku zrezygnowali z odpisu 50% kosztów przychodu, opodatkowując się na godność pielęgniarską, i odpierniczyli się od moich pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś