rydzyk_fizyk 17.07.07, 07:55 Ten rząd ma ostatnio same sukcesy: Bruksela, Waszyngton, służba zdrowia... Można tak wymieniać bez końca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumienie.lk Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjechały! 17.07.07, 08:01 Ale problem nie odjechał, ten problem coraz bardziej narasta... Ilu ludzi umrze z powodu braku kompetencji do rządzenia państwem ze strony Jarosława Kaczyńskiego i jego popleczników i służalczyków? Czy ja będę wśród nich? A może ty kopniesz w kalendarz, bo zachorujesz bez szansy na pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjech 17.07.07, 08:15 A kogo to obchodzi? Rzadzacy nie lecza sie w klinikach dla plebsu. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Dobrze się stanie wtedy jak Rząd upadnie 17.07.07, 08:22 > Dobrze się stanie wtedy jak Rząd upadnie Rzad kombinuje jak moze, by zrobic przedwczesne wybory i problem zostawic komus nastepnemu. _____________________________ 2007.06.16, godz. 19:40 czasu polskiego l.kaczyński powiedział na konferencji w usa: "sprawa tarczy praktycznie przesądzona". Jeżeli teraz niejaki rydzyk (którego szczerze nie znoszę) powie, że tenże kaczyński to: "oszust, zdrajca interesów i suwerenności Polski" (jak użyje ostrych epitetów to tym lepiej), to będę musiał się z nim zgodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko korekta sygnaturki 17.07.07, 08:26 > 2007.06.16, godz. 19:40 czasu polskiego 2007.07.16 - wczoraj to bylo oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 08:42 Liczyłem na to, że te baby przestaną wreszcie popierać ten system i spowodują bankructwo całej służby zdrowia, a nie kilku szpitali. To wszystko idzie za powoli. Pielęgniarki i lekarze powinni masowo się zwalniać. Może to by coś dało. A tak trwonimy nasze pieniądze zamiast na leczenie to na pierdoły. Utrzymujemy alkoholików przy życiu, finansujemy poronione pomysły w postaci sztucznego serca, limfy, czy innego osocza. Kolejny raz baby zostały wyrolowane, a moja nadzieja, że to pieprznie, pogrzebana. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 09:14 > Liczyłem na to, że te baby przestaną wreszcie popierać ten system i spowodują > bankructwo całej służby zdrowia, a nie kilku szpitali. To wszystko idzie za > powoli. Pielęgniarki i lekarze powinni masowo się zwalniać. Może to by coś > dało. A tak trwonimy nasze pieniądze zamiast na leczenie to na pierdoły. > Utrzymujemy alkoholików przy życiu, finansujemy poronione pomysły w postaci > sztucznego serca, limfy, czy innego osocza. ...potem baby by sie spalilo na stosie i znowu jedyna nadzieja bylaby w odpustach i egzorcyzmach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 09:55 Nie pisz tak, bo niektórzy wierzą w te posty. Ja tylko chcę, żeby baba dostała ode mnie 200 zł dniówki, a jutro 200 zł od innego pacjenta. Jak w innych zawodach. Bo czym różni się serwis samochodu od serwisu organizmu? A pozostałe 5800 zł, które płacę na NFZ zostałoby u mnie w kieszeni. Szkoda, że one, tak na prawdę, nie chcą zarabiać 200 zł dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 10:11 > Nie pisz tak, bo niektórzy wierzą w te posty. Niestety, taki juz los szydercow. Jak pisze powaznie, podajac zrodla, to sie do upadlego kloca, ze to propaganda i inne takie. Jak sobie zartowac, to wierza jak na zlosc. Co za narod! ________________________________ Lekarze rozpoznali nową jednostkę chorobową, to tzw. daltonizm umysłowy. Oto typowe przykłady: "... nikt nam nie wmówi ze czarne jest czarne, a białe jest białe" (j. kaczyński, właściciel kota) "Tak dalece powinniśmy być zgodni z Kościołem katolickim, ażeby uznać za czarne to, co naszym oczom wydaje się białe, jeśliby Kościół określił to jako czarne." (Ignacy Loyola, założyciel zakonu jezuitów) Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 10:30 kijwoko napisał: > > Nie pisz tak, bo niektórzy wierzą w te posty. > > Niestety, taki juz los szydercow. > Jak pisze powaznie, podajac zrodla, to sie do upadlego kloca, ze to propaganda > i > inne takie. Jak sobie zartowac, to wierza jak na zlosc. Co za narod! > ________________________________ > > Lekarze rozpoznali nową jednostkę chorobową, to tzw. daltonizm umysłowy. > Oto typowe przykłady: > > "... nikt nam nie wmówi ze czarne jest czarne, a białe jest białe" > (j. kaczyński, właściciel kota) > > "Tak dalece powinniśmy być zgodni z Kościołem katolickim, ażeby uznać za czarne > to, co naszym oczom wydaje się białe, jeśliby Kościół określił to jako czarne." > (Ignacy Loyola, założyciel zakonu jezuitów) Koleś gada o kościele w temacie szpitali. I jeszcze za pisarza i wieszcza się uważa. Hahaha.;D Platfusorma Obywatelska wszystko załatwi! Zobaczysz semito! "Gdyby Kortez był niewierzącym lub żydem nie dzoszłoby do prześladowań chrześcijan w ameryce!" ;D;D Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 10:49 Kijowko to poprostu geniusz.;D Liberalizm lekiem na wszystko. Zdelegalizować partie konserwatywne! Socjalistyczne! Wybierajmy między liberalnymi. Niech żyje liberalna dyktatura! Wystarczy powiedzieć kilka liberalnych bzdur aby być uznanym za inteligentnego. Cała telewizja tym huczy, wszystkie kabarety no i Kijowko jeszcze jest mądry. Powiem Ci coś koleś: im głupsi liberałowie, im więcej wałów, oszustw, nieprawości tym głupsi konserwatyści gadający coś o gombrowiczu i ewolucji. To naczynia połączone!!!! Jednocześnie jeśli uważasz, średniowiecze za okres ciemny jesteś w szalonym błędzie. "Gdyby Kortez był niewierzącym lub żydem nie dzoszłoby do prześladowań indian w ameryce!" ;D;D To zdanie pokazuje głupotę Twojego liberalnego myślenia i modnych bredni o Loyoli. Popatrz ile przestępstw dopuściły się USA. Choćby niewolnictwo z wolności poparte wyborami. Bo większość tak chce. No i super hegemonia nad światem. Nie podbijemy was w imię boga czy naszego państwa. Zniewolimy was w imię wolności! Oto współczesny imperializm prezentowany przez USA. Hiszpania katolicka to przy tym pikuś. USA twierdzą: Jesteśmy tolerancyjni. Tolerujemy wszystkich prócz nietolerancyjnych. Dobra zasada dla kurew i złodziei. Szkoda, że nic z tego ciemniaku nie zrozumiesz. Wszak jesteś czymś w rodzaju współczesnego Loyoli! Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 10:55 A w domu wszyscy zdrowi byli? Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:06 Byli zdrowi. Na tyle żeby nie dominować tematu o szpitalach piprzeniem o Loyoli, Kaczyńskim, paleniu bab na stosie i innych "smiesznych" a "liberalnych" bzdur. Koleś. Podrywasz tu jakąś dziewczynę? Musisz wypaść na mądrego? "Demokracja ateńska była demokracją". hahahaha. Poczytaj Platona i puknij się w łeb koleś. Ps. Widzę, że ty jesteś lekarzem? Psychiatrą? Coś często o tym gadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:11 > Ps. Widzę, że ty jesteś lekarzem? Psychiatrą? Coś często o tym gadasz... W kazdym swoim rozmowcy widzisz psychiatre? Dziadek Freud juz by ci to odpowiednio wytlumaczyl ;) ______________________ Never argue with a fool, 'cause people might not know the difference after a while. Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:16 kijwoko napisał: > > Ps. Widzę, że ty jesteś lekarzem? Psychiatrą? Coś często o tym gadasz... > > W kazdym swoim rozmowcy widzisz psychiatre? Dziadek Freud juz by ci to > odpowiednio wytlumaczyl ;) > ______________________ > > Never argue with a fool, 'cause people might not know the difference after a wh > ile. Czytałem inne Twoje posty koleś. Ciągle bredzisz coś o psychiatrykach. Freuda mam w dupie. To hohsztapler. Defreudacja. Im więcej psychologii tym więcej psycholi... Powiedz coś jeszcze o średniowieczu, rydzyku, kaczyńskim, giertychu, loyoli, stosach itd. Wysiadł mi telewizor i tylko dzięki Tobie mogę łyknąć liberalną propagandę... Jesteś wierszem idioty odbitym na powielaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 12:06 Napisz jeszcze ze trzy odpowiedzi, widze ze sie sam nakrecasz :) Mienisz sie, ze wiesz o czym ja pisze? "Liberalna propaganda"?!? Co ty biedny czlowieku rozumiesz przez tenze "liberalizm" w takim razie? Jak ci napisze, ze moj ulubiony cytat o demokracji brzmi: "demokracja to wladza wiekszosci, a ktorych jest wiecej - madrych czy glupich?", to to dla ciebie bedzie pochwala tejze demokracji?!? "Demokratyczna propaganda pewnie"... No to o czym tu rozmawiac... Freuda nie czytalem, co nie znaczy ze nie mam pojecia o czym mowil. Tak to juz jest, ze wszystkiego samemu nie da rady przeczytac... Nie trzeba. Wiesz dlaczego? (przytocze ci pewien cytat, ciekawe czy skojarzysz z czego) "Pewien rodzaj, nazwijmy to artykulacji, zdradza pewien poziom wykształcenia i oczytania. Mógł pan akurat nie czytać Poego, ale na tym poziomie jeżeli nawet nie zna się treści, pamięta się duże nazwiska i tytuły, to podstawowy bank nazw, który inteligent ma w głowie, jak harcerz tytuły obozowych piosenek. Półinteligent również, ale brakuje mu tego specyficznego poczucia humoru, które wzrasta wyłącznie na glebie prawdziwej inteligencji ożenionej z czytankami bogatszymi niż lektury szkolne, komiksy i plik gazet. Dramat, który pozwala, jak pan to ładnie ujął, wątpić w ewolucję, polega nie tylko na tym, że dookoła alkoholizm, analfabetyzm, brud i bydlęcość, czyli to, co pan nazwał polskim westernem, lecz może bardziej na tym, iż armia wyposażonych w dyplomy, tytuły i stanowiska przygłupów, gigantyczna mierzwa kultury obrazkowej, zawładnęła mianem inteligencji i wyznacza coraz niższe kryteria poziomu. Terror umysłowego bagna." ________________________________ Never argue with idiots; They'll only drag you down to their level then beat you with experience. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Szpitale upadna, ale minister to wytrzyma 17.07.07, 13:31 Jak za komuny mowil gebels stanu wojennego Jerzy Urban vel Urbah: "Rzad sie wyzywi". Teraz Religa tez sie utrzyma, a ze czesc pacjentow umrze na ulicy, to prawidlowo. W koncu w Afryce tez sie takie rzeczy dzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Szpitale upadna, ale minister to wytrzyma 17.07.07, 13:40 > Teraz Religa tez sie utrzyma, a ze czesc pacjentow umrze na ulicy, > to prawidlowo. W koncu w Afryce tez sie takie rzeczy dzieja. Jeszcze bedzie oglaszal to jako swoj sukces. Minister informacji w rzadzie Hajle Sellasje sie przypomina... ___________________ o rządach kaczyńskich i całej reszty: "Ludzie ludziom zgotowali ten los" Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 15:19 Trochę wiem o liberalnej propagandzie. Mówisz to co większość, co wszystkie kabarety w Polsce, co TVN i Wybiórcza. Większość sądziła w średniowieczu, że ziemia jest płaska, bo tak to widzieli a teraz sądzi że "liberalizm" będzie najlepszą drogą i że średniowiecze było ciemne. Doskonale, że zdajesz sobie sprawę, że większość to głupcy, to prawda. Co zaś do Ciebie: "armia wyposażonych w dyplomy, tytuły i stanowiska przygłupów, gigantyczna mierzwa kultury obrazkowej, zawładnęła miane m inteligencji i wyznacza coraz niższe kryteria poziomu. Terror umysłowego bagna." Serwowany na forach. Każdy wie, że była ewolucja. Z tymi którzy twierdzą przeciwnie, nawet nie rozmawiam. Ty rozmawiasz, krzyczysz coś, nawet nie wiem po co? Choć we wpisie masz, że z głupcami nie gadasz. Bo mogą Cię pomylić... Jest 2 strona medalu (bzdury niby światłych "liberałów"): Discovery: Naturalizm: W wielu programach na tej stacji można usłyszeć, że człowiek to zwierzę. Bzdura z początku XIX wieku. Żadne zwierzę nie popełnia samobójstwa z powodów moralnych lub choćby organizuje się w myśl idei. Np komunizm u żab: Żaby zmówiły sie i zorganizowały przeciw bocianom, wspólnie wciągają je pod wodę a nieposłuszne, które tego nie robią umieszczają w obozach bądź skazują na śmierć.;D Z takimi mniej dostrzegalnymi bzdurami powalcz. Serwowanymi coraz większej grupie społecznej. Pod pozorem nauki. To będzie problem przyszłego stulecia. Ci, którzy nie wierzą w ewolucję wyginą bez Twojej pomocy. Dalej. Nie było problemu z wyjazdem do Iraku czy Afganistanu. Problem to Teletubiś i wszyscy "mądrzy" o tym mówią. To zaś, że Wybiórcza i TVN i Lis okłamali całą Polskę to niewielki pikuś. Droga "światła" większości. Ryczycie w nieistotnych sprawach a istotne wam umykają. Mówię do Ciebie bo bredzisz to co wszyscy... Jeżeli nie rozumiesz co to "liberalizm" lub raczej "libertynizm" w Polsce i demokracjach światowych ja Ci tego nie powiem. Nie będę po prostu z Tobą rozmawiał... Posługujesz się kretyńską dialektyką. Podejrzewasz, że wszystkich posądzam o to, że są psychiatrami. Pytasz o to. Nie czekając na odpowiedź. (Brzmi nie) Wiesz co sądzi (nieżyjący Freud) o osobach podejrzewających innych, że są psychiatrami. Co za bzdura. Ja tylko Ciebie podejrzewam. Przeczytałem ze trzy Twoje posty i wszędzie było o psychiatryku. Mnie również podejrzewałeś o jakąś chorobę psychiczną pytając czy wszyscy zdrowi w rodzinie! Jesteś więc lekarzem. Nie? Jesteś z intelektualnego, jankeskiego bagna gdzie psychologia jest narzędziem terroru a osoby do tego nie powołane diagnozują u innych choroby psychiczne, nie przeczytawszy nawet odrobiny fachowej literatury... ...zagranie stosowane przez kulturychów na siłce: "Co ty ziomek, po.. Cię?" Na konic super jankeski cytat wyjadacz forumowego: Never argue with idiots; They'll only drag you down to their level then beat you with experience. Spadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 15:34 Piszesz na jakis konkretny temat i do czegos zmierzasz? Chyba probowales jakos "naukowo" dojsc do tej koncowki: > Spadaj... Nic, tylko gratulowac takiej "nauki"... ________________________ Nie ucz świni fruwać. Stracisz czas, a i świnię zdenerwujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
w.groch Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 16:41 > Discovery: Naturalizm: W wielu programach na tej stacji można usłyszeć, że > człowiek to zwierzę. Bzdura z początku XIX wieku. Ludzie to zwierzęta, ssaki. I nie jest to bzdura XIX wieku, tylko prawda znana już najpóźniej w czasach Koheleta: "Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt, bo wszystko jest marnością." -Rewolucja cywilizacyjna a ewolucja genetyczna >Każdy wie, że była ewolucja I jest, trwa nadal. Jedno tylko mnie niepokoi: żyjemy obecnie z prehistorycznym mózgiem, którego biologiczna ewolucja nie nadąża za zmianami cywilizacyjnymi. Niespełna kilka-naście tys. lat temu porzuciliśmy myśliwsko-zbieracki tryb życia, ustatkowaliśmy się. To zdecydowanie za mało czasu by nastąpiły odpowiednie zmiany adaptacyjne w genach. Wystarczy popatrzeć na stadionowych chuliganów by zauważyć, że mózg ma dziwne skłonności do przemocy. Niby skąd się wzięły te atawistyczne zachowania? Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates22 Re: Panowie Profesorowie ! 18.07.07, 02:12 Jest jakaś w narodzie głupia nadzieja ,że im bardziej człowiek wykształcony tym bardziej mądrze postępować będzie i jest w tym jakaś racja. Obecnie np. likwiduje się bazę materiałową "służby zdrowia" ,niewydolność systemu "opieki zdrowotnej" zrzuca się na "złych" lekarzy ,komunistyczną gigantomanię ,nikt nie mówi o przyczynach niewydolności,każdy o skutkach. Ekstrapolujac z działań na innych dziedzinach gospodarki można przewidzieć dalsze działania rządów nad służbą zdrowia. 1.Zmniejszenie szpitali o przynajmniej 50%. 2.Prywatyzacja 3.Wyprzedaż zbankrutowanych szpitali. Ten scenariusz ćwiczony był na np.:przemyśle stoczniowym,hutnictwie i przede wszystkim ubezpieczeniach społecznych a także w innych sektorach "komunistycznej"gospodarki. Przez 20 lat nie było widać żadnej długofalowej strategii rozwoju ani dostosowania do systemu kapitalistycznego,to dlaczego teraz ma być lepiej.W końcu w Polsce robi sie najlepsze interesy na bankructwach i przeszacowaniach majątku skarbu państwa.O zarządzających spółkami skarbu państwa nie wspomnę z uwagi na "głębokość "tematu-tam CBA i inne pokrewne służby miały by kupę zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:20 kijwoko napisał: > > Ps. Widzę, że ty jesteś lekarzem? Psychiatrą? Coś często o tym gadasz... > > W kazdym swoim rozmowcy widzisz psychiatre? Dziadek Freud juz by ci to > odpowiednio wytlumaczyl ;) > ______________________ > > Never argue with a fool, 'cause people might not know the difference after a wh > ile. Poza tym, nie w każdym głupcze. Tylko w Tobie. i to z przekąsem. Oczywiście nim nie jesteś. Co czytałeś Freuda? "Ach przekwitnąć, przepączkować, zacząć wreszcie owocować, rzucić sobie słowo twardsze o Jaspersie albo Sartrze" albo Freudzie... ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 12:35 Trzeba bylo jeszcze dopisac:" "[..]Argumenty dzierżyć w rękach Żeby Ci opadła szczęka Żeby Ci opadła szczęka" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:34 zuzur napisał: >Bo czym różni się serwis samochodu od > serwisu organizmu? Rece opadaja jak sie czyta niektorych lekarzy Tym sie rozni ze organizm mam a auta moge nie miec jak mnie na to nie stac Tym sie rozni ze na Twoja wyplate place bo musze a na na prawe auta moge poczekac czy je sprzedac Tym sie rozni ze w warsztatach samochodowych pracuja fachowcy i jest tam dobra organizacja pracy ktora daje zyski a co jes w sluzbie zdrowia to wiesz dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 11:34 zuzur napisał: >Bo czym różni się serwis samochodu od > serwisu organizmu? Rece opadaja jak sie czyta niektorych lekarzy Tym sie rozni ze organizm mam a auta moge nie miec jak mnie na to nie stac Tym sie rozni ze na Twoja wyplate place bo musze a na na prawe auta moge poczekac czy je sprzedac Tym sie rozni ze w warsztatach samochodowych pracuja fachowcy i jest tam dobra organizacja pracy ktora daje zyski a co jes w sluzbie zdrowia to wiesz dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 22:17 I jeszcze dodaj, że za błąd w naprawie samochodu, co najwyżej zapłacisz odszkodowanie, a za błąd w leczeniu możesz siedzieć. To dla niektórych trudne do zrozumienia podobnie jak to że wynagrodzenie specjalisty lekarza jest w tych normalnych krajach 10x wyższa od specjalisty mechanika samochodowego. Jeżeli mówisz z pogardą o polskiej ochronie zdrowia to ci powiem zupełnie serio, że jest fantastyczna. Daj te pieniądze tym na zachodzie i zobaczysz co dostaniesz. Tak możnaby jeszcze długo ale nie widzę tu nikogo, kto chciałby dyskutować, wszyscy podobnie jak ty chcą wypluć z siebie jedynie słuszne racje. Odpowiedz Link Zgłoś
baca07 Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 09:21 Nr1 alkoholików RP nr4 prof delirium Religa. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Ogólnie my jako kraj,naród ,oszczędzamy pieniądze 17.07.07, 12:15 Lekarze róbcie tak dalej :) Nie wypisujcie,nie przyjmujcie ,zwalniajcie się itd. 20 % nadmiarowych łóżek to są liczby nader optymistyczne,tam więcej jest "pustostanów" Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Za powoli, Panie Profesorze, za powoli. 17.07.07, 15:49 Zuzur, rozumiem, że jak tobie siądzie pikawa, to nie będziesz się dopominał o sztuczą? Pewnie nosisz w porfelu potwierdzone notarialnie oświadczenie: "proszę zaprzestać prób ratowania mojego życia, jeśli koszty przekroczą sumę opłaconych przeze mnie składek"? Odpowiedz Link Zgłoś
biserka79 Do kijwoko -a co zrobiło SLD i by zrobiło PO?? 17.07.07, 13:04 A powiedz mi w takim razie, mądralo, co zrobiła dobrego w tej sprawie poprzednia ekipa, hę? To właśnie rząd tych komuchów zostawił problem "komus nastpnemu"! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Do kijwoko -a co zrobiło SLD i by zrobiło PO? 17.07.07, 13:30 biserka79 napisała: > A powiedz mi w takim razie, mądralo, co zrobiła dobrego w tej sprawie > poprzednia ekipa, hę? To właśnie rząd tych komuchów zostawił problem "komus > nastpnemu"! > A ten rząd też zostawi to "komuś następnemu". Chyba, że pozostanie u władzy, no to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjech 17.07.07, 08:21 za rozwalenie systemu opieki zdrowotnej odpowiedzialnosc ponosi nie tylko ten rzad. czyzbyscie juz zapomnieli o Łapinskim i jego mafii ? po co likwidowano kasy chorych skoro cos zaczynalo zmieniac sie na lepsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjech 17.07.07, 08:24 Religa na starcie obiecywał program restrukturyzacji służby zdrowia. Miesiące mijały i cisza, to się fartuchy wkurzyły i mamy klops. Myślę, że lekarze i pielęgniarki mieliby więcej cierpliwości, gdyby pisiory pokazały, że mają jakikolwiek pomysł na służbę zdrowia, nie tylko policyjne kordony. Odpowiedz Link Zgłoś
baca07 Re: Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjech 18.07.07, 10:09 .Brawo rząd brawo min. delirium Religa.Martwy pacjent -tańszy pacjent. Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 Nienawiść odebrała Ci rozum 17.07.07, 09:10 Może i jest tragicznie w służbie zdrowia ale komu za to podziękować to powinieneś domyślić się sam, podpowiem że nie obecnemu rządowi. Odpowiedz Link Zgłoś
w12121 Po co nam szpitale skoro jest lecznica rzadowa? 17.07.07, 10:17 To nie lekarze i pielegniarki zapewniaja opieke pacjentom, ale rzad IV RP. Lekarze i pielegniarki to zwykli pracownicy najemni i nie mozna ich obarczac za fatalnie dzialajacy system. A rzad sie cieszy, bo mniej szpitali to mniejsze koszty sluzby zdrowia, a tak na prawde rzadowi wystarczy lecznica rzadowa! Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Po co nam szpitale skoro jest lecznica rzadow 17.07.07, 11:39 w12121 napisał: > To nie lekarze i pielegniarki zapewniaja opieke pacjentom, ale rzad IV RP. > Lekarze i pielegniarki to zwykli pracownicy najemni i nie mozna ich obarczac za fatalnie dzialajacy system Dlaczego wiec w jednym szpitalu jest dobrze a w drugim zle? Inne rzady maja? Tam gdzie jest zle odpowiada Kaczynski czy tam gdize jest dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Po co nam szpitale skoro jest lecznica rzadow 17.07.07, 11:50 w12121 napisał: > To nie lekarze i pielegniarki zapewniaja opieke pacjentom, ale rzad IV RP. > Lekarze i pielegniarki to zwykli pracownicy najemni i nie mozna ich obarczac za > > fatalnie dzialajacy system. A rzad sie cieszy, bo mniej szpitali to mniejsze > koszty sluzby zdrowia, a tak na prawde rzadowi wystarczy lecznica rzadowa! A więc rząd nie tylko sam się wyżywi, ale i wyleczy? Odpowiedz Link Zgłoś
jurekpy Re: Ucieszył się J.Kaczyński: pielęgniarki odjech 17.07.07, 10:56 Kiedy z ust ministra zdrowia słyszę wypowiedż,że dobrze się stanie jak 20% szpitali upadnie bo i tak jest ich za dużo to myślę sobie : Panie Religa po co pchał się Pan na ten stołek.Powinnością ministra jest sprawne zarządzanie podległym jemu resortem .Pan natomiast przygląda się z boku jak służba zdrowia sama sobie poradzi tzn.jak szybko sama się wykrwawi. Doprawdy totalna żenada !!! Odpowiedz Link Zgłoś
junak98 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 08:23 Słyszałem że będa likwidować Centrum Zdrowia Matki Polki. To może by tak jeszcze zlikwidować Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Nie? Dlaczego nie? Na ten szpital przecież zawsze znajdzie się kasa, akcje sms'owe i persony które będą je wspierać. A co tam jakaś Matka Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:32 junak98 napisał: > Słyszałem że będa likwidować Centrum Zdrowia Matki Polki. > To może by tak jeszcze zlikwidować Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. > Nie? Dlaczego nie? > Na ten szpital przecież zawsze znajdzie się kasa, akcje sms'owe i persony które > > będą je wspierać. A co tam jakaś Matka Polska. Matka Polka to była za komuny. Teraz jest bezimienny wór na życie poczęte. Odpowiedz Link Zgłoś
daretto Popieram ministra Religę 17.07.07, 08:25 Od dłuższego czasu we wszystkich mediach mozna było wysłuchać wielu nieprawdziwych opinii na temat opieki zdrowotnej w Polsce. Wszystkim się wydaje, że proste, w ich mniemaniu zdroworozsądkowe rozwiązania będą panaceum na wszelkie zło. „Nie chcę kneblować nikomu ust, ale nie da się już słuchać festiwalu pomysłów, które płyną od osób posiłkujących się powierzchowną wiedzą, nieopartą ani na rzetelnych danych, ani na analizach. Minister Religa nie reagował dotąd na te schematyczne wypowiedzi. Ale każda materia ma swoją wytrzymałość - Religi również. " Moja tolerancja przy wysłuchiwaniu sloganowych opinii ma również swoje granice. Jaki jest sens w ciągłym nawoływaniu do prywatyzacji lecznictwa, gdy dziś w Polsce 84 proc. wszystkich placówek ochrony zdrowia to podmioty prywatne. Podstawowa opieka zdrowotna jest sprywatyzowana w 82 proc" Czas skończyć z fałszywymi mitami, kłamstwem i niewiedzą o polskim systemie ochrony zdrowia”. Wszyscy świetnie sie bawili( słuzba zdrowia, media, politycy z opozycji ), niestety za wszystko zapłaci pacjent. Odpowiedz Link Zgłoś
maarcjanna Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 08:32 niektóre szpitale są naprawę niepotrzebne??? to dlaczego karetki krążą od szpitala do szpitala, żeby znaleźć miejsce dla pacjenta? dlaczego czeka się czasem kilka miesięcy na miejsce? zamykać.... i problem ze strajkującymi z głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 08:55 bo trzeba utrzymac np. 3 szpitale ktore maja spore koszty wlasne i zostaje im limit np 10 pacjentow w sumie przyjma 30 pacjentow gdy zliwiduje sie 2 szpitale i zostanie jeden to jego koszty wlasne wcale nie wzrosna 3 krotnie a co najwyzej o 30 % wtedy z tej samej puli pieniedzy bedzie mogl przyjac 40 pacjentow Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 09:02 A Duch Święty sprawi cudowne rozmnożenie się miejsc dla pacjentów w szpitalu który pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 12:45 takajednaania napisała: > A Duch Święty sprawi cudowne rozmnożenie się miejsc dla pacjentów w szpitalu > który pozostanie. Są różne rodzaje łóżek. Ty u siebie też możesz postawić trochę łóżek :) I co będziesz leczył ? Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 09:55 Widać,że nie wiesz o czym mówisz. Piszę o tym gdzie indziej ale tu to powtórzę. zamykanie szpitali może być sensowne, a lepiej część sprywatyzować, ale tylko w dużych miastach, a to nie jest cała Polska, a nawet jej mniejsza część. Problem dotyczy szpitali tzw. powiatowych. One tam muszą być, bo nie można ludzi skazać na jeżdżenie 50km do szpitala. Rządy pisiaków mają dla pracowników ochrony zdrowia jesen ogromny plus. Ta absolutna arogancja, daje jeden niezwykły efekt. Nikt tak nie scementował środowiska. Myślę, że po odejściu Ziobry, lekarze postawią mu pomnik, za to co zrobił. Jeszcze nigdy lekarze nie mówili takim wspólnym głosem jak obecnie. To niezaprzeczalny sukces PiS, choć chyba nie o to im chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
ssbn-633 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:51 > bo nie można ludzi skazać > na jeżdżenie 50km do szpitala a to niby czemu? ludzie do praca codziennie jeżdźą więcej a raz na 10 lat nie mogą się przejchać. Chyba lepiej się leczyć w dobrym szpitalu niż w g... ale takim co jest blisko. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 12:49 ssbn-633 napisała: > > bo nie można ludzi skazać > > na jeżdżenie 50km do szpitala > > a to niby czemu? ludzie do praca codziennie jeżdźą więcej > a raz na 10 lat nie mogą się przejchać. Chyba lepiej > się leczyć w dobrym szpitalu niż w g... ale takim > co jest blisko. Tak mi się wydaje. Podobnie jest ze szkołami,taki jeden z drugim skończy wiejską szkołę ,a potem juz wiadomo jak jest dalej. A mógłby dojeżdżać Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Ssbn-633: Szegolnie polecam "dlugodystansowe" 17.07.07, 14:37 wozenie osob z atakiem serca. Jesli sie dobrze wybierze marszrute, to na tej 50- cio kilometrowej drodze do szpitala znajdzie sie przynajmniej 2-3 cmentarze. I po klopocie! A jakie oszczednosci! Glupota nie boli i dlatego cierpiacy na nia nie zwracaja na siebie uwagi otoczenia, Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Ssbn-633: Szegolnie polecam "dlugodystansowe" 17.07.07, 14:46 pawka55 napisał: > wozenie osob z atakiem serca. Jesli sie dobrze wybierze marszrute, to na tej 50 > - > cio kilometrowej drodze do szpitala znajdzie sie przynajmniej 2-3 cmentarze. I > po klopocie! A jakie oszczednosci! > > Glupota nie boli i dlatego cierpiacy na nia nie zwracaja na siebie uwagi > otoczenia, > > Polak z US He he ,dla 2-3 osób budować cały szpital ? Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 21:25 Jeżeli porównujesz pracownika z transportowanym pacjentem czasem w ciężkim stanie to nie ma o czym dyskutować. hyba że sądzisz, że szpitale zajmują sie leczeniem kataru Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:52 ml2403 napisał: (...) Rządy pisiaków mają dla pracowników ochrony > zdrowia jesen ogromny plus. Ta absolutna arogancja, daje jeden niezwykły efekt. > > Nikt tak nie scementował środowiska. Myślę, że po odejściu Ziobry, lekarze > postawią mu pomnik, za to co zrobił. Jeszcze nigdy lekarze nie mówili takim > wspólnym głosem jak obecnie. To niezaprzeczalny sukces PiS, choć chyba nie o to > > im chodziło. To tak jak rządy komuchów scementowały całe społeczeńswo. Myślę że używając tej samej pokrętnej argumentcji należałoby postawić pomnik Jaruzelskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 21:28 Porównania mzesz robić różnie, ale jakbys znał środowisko to wiedziałbyś że takie są fakty Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:47 pklimas napisał: > bo trzeba utrzymac np. 3 szpitale ktore maja spore koszty wlasne i zostaje im > limit np 10 pacjentow > w sumie przyjma 30 pacjentow > gdy zliwiduje sie 2 szpitale i zostanie jeden to jego koszty wlasne wcale nie > wzrosna 3 krotnie a co najwyzej o 30 % > wtedy z tej samej puli pieniedzy bedzie mogl przyjac 40 pacjentow Ale tylko tych którzy dożyją po 1,5 rocznym oczekiwaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:43 > niektóre szpitale są naprawę niepotrzebne??? to dlaczego karetki krążą od > szpitala do szpitala, żeby znaleźć miejsce dla pacjenta? dlaczego czeka się > czasem kilka miesięcy na miejsce? zamykać.... NFZ nie ma pieniędzy na Twoje leczenie dlatego czekasz w kolejce aż ten NFZ pieniądze dla Ciebie znajdzie... Ilość wykonywanych zabiegów to każdy szpital może niemal od ręki zwiększyć dwu a a niektóre nawet trzykrotnie. Innymi słowy; za kolejki odpowiada NFZ a nie szpitale bo to NFZ decyduje ile i jakich będzie wykonanych w Polsce procedur. Co do ilośc`i szpitali; Religa częściowo ma rację. Szpitali w Polsce jest rzeczywiście zbyt dużo tyle, że te które mają zostać należałoby solidnie doinwestować. Większość gnębiących społeczeństwo chorób można leczyć na różne sposoby; nowoczesne - małoinwazyjne procedury (drogie ale króciutki pobyt w szpitalu) albo tak jak teraz; klasyczne operacje (taniej ale połączone z długą rehabilitacją szpitalną). W tym drugim przypadku łóżek szpitalnych mamy w Polsce zdecydowanie za mało... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 12:03 swan_ganz napisał: > Większość gnębiących społeczeństwo chorób można leczyć na różne > sposoby; nowoczesne - małoinwazyjne procedury (drogie ale króciutki pobyt w > szpitalu) albo tak jak teraz; klasyczne operacje (taniej ale połączone z długą > > rehabilitacją szpitalną). W tym drugim przypadku łóżek szpitalnych mamy w > Polsce zdecydowanie za mało... Ta długotrwała rehabilitacja szpitalna też oczywiście sporo kosztuje. A teraz dam ci przykład: Moją żonę od kilkunastu lat trapiły bóle brzucha. Chodziła do lekarza, oczywiście, ale diagnozy były różne. Zażywała kosztowne leki (częściowo refundowane), przeprowadzała kosztowne badania, z wyjątkiem jednego: USG. Kiedy prosiła o to badanie, wszyscy lekarze unikali go jak zarazy. Wreszcie poszła na to badanie prywatnie, zapłaciła 45 zł i natychmiast otrzymała diagnozę: kamienie żółciowe. Poszła do tzw. "kliniki jednego dnia", mającej umowę z NFZ, gdzie metodą laparoskopową kamienie usunięto. Nie trzeba było płacić żadnych łapówek, nawet szef kliniki surowo zabronił nam wręczania jakichkolwiek "wyrazów podziękowania". Zagadka: Ile kosztowały te wizyty w różnych gabinetach, niepotrzebne badania, dopłaty do leków, itd?. Ile kosztował zabieg w "klinice jednego dnia?" Która kwota była większa? Jeżeli w ten sposób traktuje się innych pacjentów, to nie ma się czemu dziwić! Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 21:39 Przy okazji tej długotrwałej diagnozy trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że to wina systemu. Jeżeli z lekarza zrobi sie przedsiębiorcę, to będzie kalkulował co mu sie opłaci. W USA rozwiazano to tak, że na każdy objaw jest procedura postępowania co u nas jest niemożliwe bo koszty wzrosłyby wielokrotnie, a NFZ wolałby żeby wszystko leczyć aspiryną. Na marginesie nie ma co chwalić laparoskopii w prywatnej jednostce nie wiadomo dlaczego nazywanej kliniką, bo w przypadku kamicy żółciowej jest to standard i wszędzie zrobiliby to tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 11:31 maarcjanna napisała: > niektóre szpitale są naprawę niepotrzebne??? to dlaczego karetki krążą od > szpitala do szpitala, żeby znaleźć miejsce dla pacjenta? dlaczego czeka się > czasem kilka miesięcy na miejsce? zamykać.... i problem ze strajkującymi z głow > y... A to jest jeden z tych paradoksów odziedziczonych po słusznie minionym ustroju zwanym, nie wiadomo dlaczego, socjalizmem, lub jak kto woli, komunizmem. Tam też plany przekraczano, a sklepy były puste. Też oddawano coraz to nowe szpitale z tysiącami łóżek, a w niektórych rejonach do szpitala można było się dostać tylko za łapówkę, albo czekać w wielomiesięcznej kolejce. Stąd widać, że od tamtych czasów niewiele się zmieniło i nic nie zapowiada, żeby szybko miało się zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 08:50 Jeżeli 100% obywateli płaci na państwową służbę zdrowia, to znaczy, że jest państwowa. Na co idą te pieniądze? Nie wiem. Za każdym jednak razem, gdy potrzebuję serwisu, płacę. Albo za lekarza, albo za lekarstwa, albo inne świadczenie. Nie prościej zostawić ludziom pieniądze, żeby sami zdecydowali? A mnie interesuje coś innego. Z jakiego powodu takie osobniki, jak ty, piszą taki bzdury. Co ty z tego masz? Jesteś urzędnikiem, który utrzymuje się ze składek? Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 09:10 Od lat chyba 20 nie korzystam z publicznej służby zdrowia. Pomimo, że uprawiam wolny zawód i na NFZ nie mam obowiązku płacić to jednak to dobrowolnie robie. Dlaczego? Ano dlatego,że istnieje jakieś prawdopodobieństwo (mam nadzieję, że niewielkie), że dopadnie mnie choróbsko wymagające hospitalizacji. Jak tylko pojawią się pełno profilowe,szpitale prywatne to swe pieniądze - dotychczas wchłaniane przez NFZ - skieruję do nich. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jbg2000 Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 10:55 > Od lat chyba 20 nie korzystam z publicznej służby zdrowia. Pomimo, że uprawiam > wolny zawód i na NFZ nie mam obowiązku płacić to jednak to dobrowolnie robie. Hahaha, nieźle się ubawiłem. Od kiedy to nie ma obowiązku płacenia składki zdrowotnej przy wykonywaniu wolnego zawodu (prowadzeniu jakiejkolwiek działalności gospodarczej)? Chyba masz na myśli składkę chorobową, a to zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 11:36 Hahaha, nieźle się ubawiłem. Od kiedy to nie ma obowiązku płacenia składki > zdrowotnej przy wykonywaniu wolnego zawodu (prowadzeniu jakiejkolwiek > działalności gospodarczej)? Chyba masz na myśli składkę chorobową, a to zupełni > e > coś innego. =============== Wszystkie moje dochody pochodzą z umów o dzieło Wielce Szanowny jbg2000. A od nich nie opłaca się żadnych składek - ani na ubezpieczenie społeczne, ani też na zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
jbg2000 Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 12:25 Oczywiście masz rację, sorry. Szybciej napisałem niż pomyślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mojmirka Umowa o dzieło 17.07.07, 13:36 Jak to? Jak publikowałam swoje wiersze, to też zawierałam umowe o dzieło, ale ileś tam procent z tego mi zabierali. Za każdy wiersz miałam dostać 50 zł, a po odtrąceniu składek na rękę dostawałam 30 kilka złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: Umowa o dzieło 17.07.07, 13:53 mojmirka napisała: > Jak to? Jak publikowałam swoje wiersze, to też zawierałam umowe o dzieło, ale > ileś tam procent z tego mi zabierali. Za każdy wiersz miałam dostać 50 zł, a po > > odtrąceniu składek na rękę dostawałam 30 kilka złotych. Płaciłeś podatek od luksusu pisania wierszy Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 22:26 Jeżeli uprawiasz wolny zawód to jesteś w grupie ludzi wykształconych. Dziwi więc, że opowiadasz takie rzeczy. Nikt się nie zgodzi byś nie płacił na obowiązkowe ubezpieczenie, bo na tym polega ubezpieczenie. Zdrowi i bogaci muszą finansować biednych i chorych gdyż system w ogóle by się zawalił. Nie wiem ile płacisz składki zdrowotnej, ale jest ona w Polsce bardzo niska, choć wszyscy mówią, że płacą bardzo dużo i nie korzystają. Ci co korzystają nic nie mówią. I z tą edukacją jest u nas najgorzej. Gdyby na wypisie szpitalnym każdy miał dopisek np. pana pobyt kosztował 30.000zł ( to wcale nie abstrakcyjna suma) to może mniej byłoby takich wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwalewska Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 09:45 Jak to na co? Na administrację, biurokrację i nowe siedziby dla zus i nfz. Na leczenie już nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 10:06 Nie powtarzaj takich głupot. Ten takst przewija się co najmniej kilka razy na stronie. "Oddajcie mi moje pieniądze a ja się sam ubezpieczę", lub drugi "nie choruję od dawna a płacę". Idź do firmy ubezpieczeniowej powiedz,że palisz masz chore serce i zobaczysz ile powiedzą, że chcą składki o ile w ogóle będą chcieli rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 10:43 A tak kolego, sama się ubezpieczę. Co zresztą czynię już od niemal 20 lat.Jedyne co mnie zmusza do płacenia NFZ , a o czym pisałam w innym poście, to brak w systemie prywatnej opieki lekarskiej pełno profilowych szpitali. Jak się pojawią to żeganj NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
mojmirka Składki płacisz nie tylko na siebie 17.07.07, 13:57 O Bogowie!!! Jesteście takimi egoistami czy też poprostu nie zdajecie sobie sprawy że składki płacicie nie tylko na siebie. Płacisz składki na NFZ, a NFZ z Twoich składek refunduje np leczenie dzieci chorych na raka. Nie każdy ma pieniądzę na swoje leczenie. Składki to też taka stała pomoc ludziom, którzy prywatnie nie mają za co się leczyć. Albo nie mają aż tyle, by starczyło na pokrycie całego leczenia. Nie popieram obecnej władzy i jej chorych pomysłów, ale likwidacja NFZ nie przyniosłaby niczego dobrego. Swoją drogą - wywieźmy ten rząd w końcu na taczkach do lasu. Zróbmy coś!!! Dość już głupot narobili i poopowiadali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Dlaczego siejesz pisowskie kłamstwa? 17.07.07, 22:32 No więc się nie ubezpieczysz, bo tzw. prywatne ubezpieczenia to tylko leczenie ambulatoryjne, a leczenie szpitalne to zupełnie inna bajka i nikt nie chce tego ubezpieczać bo koszty byłyby szalone. Pojawiła sie jedna firma Signal Iduna, która obiecuje że w tym roku wprowadzi ubezpieczenia szpitalne ale tylko wybranych jednostek chorobowych, bez powikłań, prostych w leczeniu itp. Pełne ubezpieczenie szpitalne - nie w tym tysiącleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 09:07 Cóż z teego że ilosciowo większość świadczeniodawców jest prywatna. W artykule mowa o szpitalach a w tym wypadku większość jest publiczna (państwowa czy samorządowa). Jeżeli jest za dużo szpitali to dlaczego tenn rząd - jak i poprzednie - ich nie zamknie? Czeka tylko kunktatorsko żeby zwalić winę na strajkujących?? Tchórze polityczne. Stomatologia jest prywatna w wiekszości - ale usługi wysoko specjalistyczne są publiczne np nowotwory czy chirurgia. Nie twierdzę że w słuzbie zdr nie ma marnotrawsta. Ale na poziomie mikro jest go coraz mniej. Znowuż jest go coraz więcej na poziomie makro - ministerialnym. A polityki zarządczej nie widać. Tylko bełkot. Nie ruszać gówna bo smierdzi - same uniki. To odwaga rządzącej koalicji w tej dziedzinie. Starcza jej tylko w kwestiach przeszłości i ideologii. A co mnnie to obchodzi. Mam starszych rodziców i widzę jakie jest podejście szptali do ich leczenia. Tragedia. Mohery - czy wy nie widzicie jaki los wam sprawia wasz Nieomylny?? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_derza Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:26 To wytłumacz mi teraz proszę, skoro opieka zdrowotna jest sprywatyzowana w 82 proc dlaczego qwa płacimy takie składki na NFZ??? Niech sie sprywatyzuje i reszta i wtedy może będę płacił więcej za usługi , ale będę wiedział za co płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
pediatra Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 10:29 Drogi pisaczu trzeba wiedzieć o czym się pisze!!! Wszak poz (podstawowa opieka zdrowotna) nie generują kosztów i długów!!! Twórcami gigantycznych długów to są WłAśNIE PUBLICZNE zoz-y. Odpowiedz Link Zgłoś
gg123456 Re: Popieram ministra Religę 18.07.07, 09:58 POZ nie generują kosztów i długów - nie wiem czy wiesz jak są finansowane. Składasz deklarację do jakiego lekarza chcesz chodzić i przez cały rok - czy pojawisz się czy nie, taki POZ co miesiąc dostaje za ciebie kasę tzw. stawka kapitacyjna. Spróbuj iść do takiego lekarza co tydzień albo poproś o zlecenie jakichś badań - nierealne zwłaszcza w małych jednostkach gdzie jest jeden internista i jeden pediatra. Długi ZOZ powstają też w jakiejś mierze przez przyjmowanie pacjentów w poradniach specjalistycznych czy na oddziałach bez badań potwierdzających diagnozę. A tak są kierowani pacjenci z POZ. Na oddziałach gdzie pacjenta przyjmują z kompletem badań i własnymi lekami koszty są ograniczone do minimum. Ordynatorzy i dyrektorzy szpitali powinni być głównie menedżerami. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 11:26 daretto napisał: Jaki jest sens w ciągłym nawoływaniu do > prywatyzacji lecznictwa, gdy dziś w Polsce 84 proc. wszystkich placówek ochrony > > zdrowia to podmioty prywatne. Podstawowa opieka zdrowotna jest sprywatyzowana w > > 82 proc" Czas skończyć z fałszywymi mitami, kłamstwem i niewiedzą o polskim > systemie ochrony zdrowia”. Wszyscy świetnie sie bawili( słuzba zdrowia, m > edia, > politycy z opozycji ), niestety za wszystko zapłaci pacjent. > Ale widocznie te pozostałe kilkanaście procent rzekomo publicznej służby zdrowia pochłania tak ogromne środki, że nie starcza na wszystko (zresztą na "wszystko" nigdy nie będzie wystarczać). Może to, co powiem, będzie uznane za bluźnierstwo, ale mam wrażenie, że służbie zrowia nie zależy na jakichś reformach, tylko żeby wszystko pozostało po staremu, ale żeby było więcej środków. Tak działająca służba zdrowia jest w stanie połknąć każde pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
libero72 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 11:29 To nie bliźnierstwo - to prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
seafood Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 16:09 Fałszem jest twierdzenie, że ochrona zdrowia w Polsce jest sprywatyzowana w 82%. Co najwyżej można powiedzieć, że w rękach prywatnych znajduje się obecnie 82% ŚWIADCZENIODAWCÓW. Nadal jednak podstawowy filar opieki zdrowotnej - POBORCA I DYSPONENT SKŁADKI (imię jego NFZ) - jest monopolistą w 100% zależnym od polityków (czyli sytuacja jest gorsza niż gdyby znajdował się w łapach ruskiej mafii). A politycy nie wypuszczą z rąk tak wielkiej kasy, bo wtedy po pierwsze - ich władza stałaby się dużo bardziej iluzoryczna niż obecnie, po drugie - musieliby budować mniejsze domy, jeździć tańszymi samochodami, a wakacje spędzać w Polsce lub nad Morzem Czarnym, po trzecie wreszcie - straciliby straszną kupę stołków zdatnych do obsadzenia tyłkami krewnych, znajomych i kochanek. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Popieram ministra Religę 17.07.07, 22:10 Nie sądzę byś miał choćby niewielka wiedzę o organizacji ochrony zdrowia. Notabene p.Religa to beneficjent poprzedniego systemu, który dostał prezent w postaci stażu w Stanford, co w tamtych czasach było możliwe tylko dla zasłużonych. Po powrocie nie miał właściwie konkurencji bo sam przeszczep serca to prosty zabieg, ale prowadzenie pacjenta to już wyższa szkoła jazdy. Co do meritum. Oczywiście większość pomysłów na uzdrowienie służby zdrowia to infantylizm, ale to co piszesz również nie jest prawdą, albo półprawdą. Po pierwsze nie ma znaczenia ile jest podmiotów prywatnych, tylko jak jest skala i rodzaj usług. Dlatego najważniejsze są szpitale bo one świadczą najdroższe usługi. Jeżeli mowa o prywatyzacji to właśnie chodzi o szpitale. Jeżeli podajesz jakieś dane to zaglądnij na stronę dowolnego oddziału NFZ i zobaczysz, że jest to główna pula wydatków. Oczywiście prywatyzacja szpitali nie jest rozwiązaniem, bo natychmiast wypną się na trudne przypadki co już teraz robią ale nieśmiało, a jak będą prywatne to nikt ich już nie zmusi do leczenia "drogiego pacjenta", za śmieszne pieniądze z NFZ. Prywatyzacja nie jest zresztą najważniejsza gdyż główna sprawa to ilość pieniędzy. Gadanie, że coś się zlikwiduje, poprawi lepsza organizacja to dyrdymały. Pan Religa mówi, że w USA jest mniej lekarzy, ale nie wspomina, że lekarz specjalista u pacjenta to gość, podobnie jak pielęgniarka ma całą masę pomagierów, którzy odciążają go od wielu rzeczy i praktycznie zajmuje się tylko strategią leczenia. To zresztą jedno z idiotycznych porównań p.Ministra, bo jak porównać systemy, których finansowanie różni się ponad 20 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiu_lubicz wizjoner kononowicz, juz dawno to przewidzial 17.07.07, 08:39 kononowicz na prezydenta ! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: wizjoner kononowicz, juz dawno to przewidzial 17.07.07, 11:33 rysiu_lubicz napisał: > kononowicz na prezydenta ! - Dzięki takim jak wy Polska będzie trwała, wbrew wszystkim trudnościom, wbrew tym, którzy jeszcze nie uwierzyli i tym którzy uwierzyć nie chcą. Wierzę, że i oni mogą uwierzyć, że Duch Święty może odmienić wszystko - powiedział premier Jarosław Kaczyński na XV pielgrzymce Rodziny Radia Maryja - Duch Święty wszystko może. Ale czy zechce? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Zgadzam się - wolny rynek to najlepsza 17.07.07, 08:42 recepta dla służby zdrowia... Potrzeban jest gruntowna, przemyślana reforma, a nie uleganie spirali żądań płacowych pielęgniarek... Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Zgadzam się - wolny rynek to najlepsza 17.07.07, 08:51 palestrina2005 napisał: > Potrzeban jest gruntowna, przemyślana reforma, a nie uleganie spirali żądań > płacowych pielęgniarek... Szkoda tylko, że ten rząd nie ma żadnego, przemyślanego projektu reformy i nawet nie bardzo udaje, że go ma... Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu wolny rynek to najlepsze rozwiązanie 17.07.07, 09:00 tu sie zgadzam. spirala ządań płacowych pielęgniarek? Co, Twoim zdaniem takduzo zarabiają, że im się w d... poprzewracało z tego dobrobytu. tzw IV RP = PRL BIS Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: wolny rynek to najlepsze rozwiązanie 17.07.07, 09:03 Wielu ludzi w Polsce zarabia mniej i mimo to nie robią mi korków w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu pójdziesz do szpitala to zrozumiesz!!!!!!!! 17.07.07, 10:18 Co? Wydaje sie Tobie że zawsze będziesz młody i zdrowy? Poczekamy, poczekamy..... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Wolę leczyć się prywatnie... 17.07.07, 10:21 niż płacić łapówki i udawać że mam za darmo... Wolałbym tez płacić ubezpiecznie prywatnej firmie niż płacić za nic składkę zdrowotną a jak coś mi dolega to i tak pójdę prywatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Wolę leczyć się prywatnie... 17.07.07, 12:08 palestrina2005 napisał: > niż płacić łapówki i udawać że mam za darmo... > > Wolałbym tez płacić ubezpiecznie prywatnej firmie niż płacić za nic składkę > zdrowotną a jak coś mi dolega to i tak pójdę prywatnie... A to ty dajesz łapówki ?!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Jak mi coś dolega idę do prywatnej kliniki 17.07.07, 12:30 Więc nie daję łapówek i nie czekam w kolejkach... Odpowiedz Link Zgłoś
seafood Re: Wolę leczyć się prywatnie... 17.07.07, 16:26 Ale PiS nie zamierza pozwolić nam na płacenie prywatnej firmie ZAMIAST monopolowi. Owszem, możesz płacić DODATKOWO, ale haracz (składka zdrowotna) za rzekome bezpieczeństwo musisz politykom zapłacić, nawet jeśli nie korzystasz z dobrodziejstw oferowanych przez NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Wolę leczyć się prywatnie... 17.07.07, 22:43 Człowieku zrozum, że wreszcie o czym mówisz. Leczenie to nie pójście z katarem do przychodni. Leczenie ciężko chorego to wydatek 30,50 a czasem 100000zł. Jak masz takie pieniądze na koncie to proszę bardzo. na wysokim poziomie, a taki jest u nas mimo wszystko / poza warunkami socjalnymi/ jest piekielnie droga. Aż dziw, że ludzie jeżdżą za granicę, czasem tam zachorują lub ulegną wypadkowi i przecierają oczy ze zdumienia widząc rachunek, a tu myślą że wszystko jest za darmo. Aparat diagnostyczny tu i tam kosztuje tak samo. Tylko ludzi w Polsce się okrada z zarobków i dlatego jest tak tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Wolę leczyć się prywatnie... 17.07.07, 22:53 Czy ty jesteś tak młody, że sądzisz, że bedziesz w zdrowiu i szczęśliwości żył wiecznie, czy tak nic nie rozumiesz. Gdzie pójdziesz się leczyć prywatnie gdy pęknie ci wrzód żołądka, lub wyrostek. Czy nie żyjesz w tym świecie i nie wiesz, że są cięższe choroby niż grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
logoin Wolny rynek 17.07.07, 10:18 to liberalizm gnomie pisowski. Warszawa to najwieksza wiocha w europie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: wolny rynek to najlepsze rozwiązanie 17.07.07, 10:59 palestrina2005 napisał: > Wielu ludzi w Polsce zarabia mniej i mimo to nie robią mi korków w Warszawie... Widocznie czekają w kolejce do solidarnego ( socjalistycznego raju) państwa. Jeżeli Jarosław nie spełni ich oczekiwań to też będą robili korki w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Zgadzam się - wolny rynek to najlepsza 17.07.07, 10:56 palestrina2005 napisał: > recepta dla służby zdrowia... > > Potrzeban jest gruntowna, przemyślana reforma, a nie uleganie spirali żądań > płacowych pielęgniarek... To slogan "Potrzeban jest gruntowna, przemyślana reforma" dobrze wiesz ze ten rząd nie ma żadnych pomysłów na rozwiązanie społecznych problemów. Ten rząd może co najwyżej ścigać własne kompleksy i obsesje. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Zgadzam się - wolny rynek to najlepsza 17.07.07, 11:47 tw_wielgus napisał: >dobrze wiesz ze ten > rząd nie ma żadnych pomysłów na rozwiązanie społecznych problemów na wyborach zaglosujesz na ta partie ktora rozwiazywala Wasze problemy i gwaranowala Wam dobrobyt. jaka to bedzie partia? Odpowiedz Link Zgłoś
seafood Re: Zgadzam się - wolny rynek to najlepsza 17.07.07, 16:20 Palestrino, też się zgadzam. Problem tylko w tym, że: "Najważniejsze elementy tych przekształceń to: - Likwidacja Narodowego Funduszu Zdrowia. - Finansowanie ochrony zdrowia z budżetu państwa. - Utworzenie akceptowalnego społecznie pakietu świadczeń zdrowotnych (tak zwanego koszyka gwarantowanych świadczeń zdrowotnych)..." Koniec cytatu ze strony 79 Programu wyborczego PiS dostępnego na oficjalnej stronie przewodniej siły narodu). A więc, cała kasa z rąk NFZ zależnego od polityków bezpośrednio w łapki polityków :) Na takim urynkowieniu z pewnością skorzystają firmy budowlane, dealerzy aut drogich marek, ekskluzywne biura turystyczne, ale na pewno nie pacjenci :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 08:45 Niech Pan pamięta że to nastąpi za Pana kierownictwa w Ministerstwie Zdrowia.Precz z PiSem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz322 Jeśli brakuje na zdrowie, to ja wysiadam 17.07.07, 08:47 Każdy, kogo napotkamy na ulicy i zapytamy: co jest najważniejsze w życiu?, odpowie: MIŁOŚĆ i ZDROWIE. Jak wiemy, miłości nie można kupić. Inaczej jest ze zdrowiem. Dlatego nie rozumiem i ministra Religę i premiera Kaczyńskiego i wogóle wszystkich polityków, którzy nie potrafią przyjąc do wiadomości, że na zdrowie nigdy nie powinno zabraknąc pieniędzy. To przewrotność losu, że na wojnę w Iraku jest, że na misję w Afganistanie jest, że na becikowe i inne pomysły dla potrzymania elektoratu jest, a na najwazniejsza rzecz w zyciu nie ma. I nie trafia do mnie argument, ze pieniadze zostana przeznaczone, ale najpierw musimy przeprowadzic reforme, aby owe pieniadze sie nie marnowaly. Panie ministrze Religa, panie premierze Kaczynscy i wszyscy politycy, powiedzcie to chorym na raka dzieciom, schorowanym starcom, chorym mlodym ludziom, lekarzom i pielegniarka, ktorzy pracuja od switu do nocy. Ja wiem, ze biorac pod uwage nieudolnosc waszych rzadow, reformy nie bedzie. Dlatego boje sie o ludzi, ktorych los zalezy od Waszych nieprzemyslanych i bezdusznych decyzji. Grzesiek z Gor Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe solidarne państwo: strajkujesz plajtujesz 17.07.07, 08:49 dla górników rząd jest cacy. dla słabszych grup społecznych jak lekarze i pacjenci jest bezlitosny, nieludzki. wstrętna ta koalicja, wstyd że religa tak kończy karierę Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: solidarne państwo: strajkujesz plajtujesz 17.07.07, 11:35 wujaszek_joe napisał: > dla górników rząd jest cacy. dla słabszych grup społecznych jak lekarze i > pacjenci jest bezlitosny, nieludzki. > wstrętna ta koalicja, wstyd że religa tak kończy karierę "Prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy".(b. premier Leszek Miller).Panie ministrze! Pokaż pan, że jest pan prawdziwym mężczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 strasznie cyniczna to jest wypowiedź 17.07.07, 08:56 ministra, ale jak dla mnie jest i tak jednym z lepszych ministrów w tym rządzie Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: strasznie cyniczna to jest wypowiedź 17.07.07, 09:12 Ale ma rację. Jak długo jeszcze będziemy płacić za długi szpitali które zadłużają się notorycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: strasznie cyniczna to jest wypowiedź 17.07.07, 11:44 racja ale jak rozmawiam z niektórymi lekarzami że część szpitali jest niepotrzebna (ale tylko część) to oni wpadają w wściekłość jak to nie potrzebne? przecież takie sa kolejki do nich > Ale ma rację. Jak długo jeszcze będziemy płacić za długi szpitali które > zadłużają się notorycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mojmirka No właśnie 17.07.07, 14:09 No właśnie, jak długo jeszcze będziemy płacić za prace lekarzy? Niech te operacje wykonują z własnej kieszeni i za leki też niech nam płacą. Bo przecież jeszcze Świątynia Opatrzności Bożej nie jest wybudowana i rząd nie moze wydawać na takie bzdury pieniędzy. Ale jak ją wybudują Świątynię to już nikt w Polsce nie zachoruje. Tak dobrze będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: strasznie cyniczna to jest wypowiedź 17.07.07, 11:02 stasi1 napisał: > ministra, ale jak dla mnie jest i tak jednym z lepszych ministrów w tym rządzie A co niby takiego jako minister pan Religa zdziałał? Oceniasz go jako człowieka, czy jako ministra? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 oczywiście jako ministra!To według Ciebie taki 17.07.07, 11:46 lepper, giertych, aumiler, polaczek fotyga są lepszymi ministrami niż Religa? On może to co mu pozwola kartofle. Jak nie on to by przyszedł jakiś z samoobrony i zaczął obsadzać fotele w ministerstwie kochankami, jak to ma zwyczaj kalata czy aumiller. Było by lepiej? > stasi1 napisał: > > > ministra, ale jak dla mnie jest i tak jednym z lepszych ministrów w tym > rządzie > > A co niby takiego jako minister pan Religa zdziałał? > Oceniasz go jako człowieka, czy jako ministra? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: oczywiście jako ministra!To według Ciebie tak 17.07.07, 12:51 stasi1 napisał: > lepper, giertych, aumiler, polaczek fotyga są lepszymi ministrami niż Religa? > On może to co mu pozwola kartofle. Jak nie on to by przyszedł jakiś z > samoobrony i zaczął obsadzać fotele w ministerstwie kochankami, jak to ma > zwyczaj kalata czy aumiller. Było by lepiej? > > > stasi1 napisał: > > > > > ministra, ale jak dla mnie jest i tak jednym z lepszych ministrów w > tym > > rządzie > > > > A co niby takiego jako minister pan Religa zdziałał? > > Oceniasz go jako człowieka, czy jako ministra? Religa to kłamca, dopasował się do retoryki pisowskich namiestników. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 masz jakieś argumenty na te swoje zdanie? 18.07.07, 09:59 jakoś nie zauważyłem żeby ktoś na niego twierdził że jest kłamcą > > Religa to kłamca, dopasował się do retoryki pisowskich namiestników. Odpowiedz Link Zgłoś
qulqa zabraklo odwagi 17.07.07, 08:59 Znow rzadzacym zabraklo odwagi, zeby zrobic reforme opieki zdrowotnej. A przeciez za to im placimy. Za zapewnienie nam ochrony zdrowia. Jesli Religa mowi 'dobrze ze niektore szpitale padna' - to dlaczego spokojnie i planowo nie wplynal na reskrukturyzacje lecznictwa zamknietego ? I niech nie mowi o slynnej 'sieci', bo mam juz odruch wymiotny jak o tym slysze. O sieci i o koszyku mowi sie od wielu lat. I co? I nico. Mial Religa i PIS dwa lata, zeby choc w zarysach nakreslic sensowny program poprawy. Zamiast tego mamy wciaz bla bla bla. Wcale sie nie dziwie protestom pracownikow ochrony zdrowia. Obawiam sie tylko, ze moga pasc nie te szpitale, ktore powinny. Ale rzadzacy maja to gdzies .... Lekarzom starczylo odwagi na strajk. Rzadzacym zabraklo na reforme. Nie zabraklo na krzyki, polajanki i policje. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 .....Pielegniarki przegraly........... 17.07.07, 09:05 Zreszta same tego chcialy.Skutkiem bedzie duze bezrobocie w tej grupie zawodowej.Mozna liczyc ze ok. 10 procent pielegniarek straci prace. www.bloguez.com/POLSKA/189719/...Swierzbi-mnie-reka... Odpowiedz Link Zgłoś
chejron74 Re: .....Pielegniarki przegraly........... 17.07.07, 09:28 Widać PISiorze że nic nie rozumiesz. Pielęgniarek jest już bardzo mało, a już niedługo duża ich część idzie na emeryturę. Następczyń nie widać, bo kto chce pracować za 1000 pln? I kto wtedy podetrze tobie ...? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: .....Pielegniarki przegraly........... 17.07.07, 09:35 Dochodzenie do wyzszych plac musi nastepowac stopniowo.I tak za tego rzadu pielegniarki otrzymaly najwiecej.Bedzie prywatyzacja w takiej czy innej formie.Tego wszyscy chca?Tylko ze beda i skutki uboczne.Winnych poszukaj w SLD.A konkretnie Lapinski.Oczywiscie Wyborcza winnych szuka w PiSie.Glupcom to pasuje inni wiedza jak bylo i jak jest.Bo troche normalnych to w kazdym kraju jest......... www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu PiS zaklajstrował problem 17.07.07, 10:15 a o systemowych rozwiazaniach nic nie słychac Odpowiedz Link Zgłoś
logoin Łapiński stał się ostatnio 17.07.07, 10:39 przyjacielem Kaczyński bo szczeka na sld wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Łapiński stał się ostatnio 17.07.07, 10:52 Moze przejrzal na oczy?Zreszta lewica zawsze sie przepoczwarza. www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
logoin Szczeka bo go wywalili 17.07.07, 11:53 wiec jak? kochacie już Łapińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Łapiński stał się ostatnio 17.07.07, 12:24 presentation1 napisał: > Moze przejrzal na oczy?Zreszta lewica zawsze sie przepoczwarza. P1 przecież lewica to PIS. No chyba mi nie będzisz wmawiał że pis ma program prawicowy. To że wymachują czarną sutanną a nie czerwoną szurmówką nie zmienia stanu rzeczy. PIS to partia socjalistyczno -wyznaniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Łapiński stał się ostatnio 17.07.07, 11:54 logoin napisała: > przyjacielem Kaczyński bo szczeka na sld wiec jak to jest? Normalnie, według zasady, że "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: .....Pielegniarki przegraly........... 17.07.07, 12:21 presentation1 napisał: > Dochodzenie do wyzszych plac musi nastepowac stopniowo.I tak za tego rzadu piel > egniarki otrzymaly najwiecej. Tak 30% do końca tego roku. Dopiero jak zaczeły stajkować do rząd przedłużył czas obowiązywania dodatku bo podwyżką tego nie można nazwać na następny rok. Powtarzasz zatem tezę pisowskiej propagandy. Bedzie prywatyzacja w takiej czy innej formie.Tego > wszyscy chca?Tylko ze beda i skutki uboczne. Na pewno tak prywatyzacja nie jest lekarswem na wszystkie bolączki służby zdrowia. Niemniej chyba nie ma innego wyjscia. Tworząc Kasy chorych czy NFZ kolejne rządy próbowały zaszczepić kapitalistyczne zarządzanie w socjalistycznej strukturze. Ten rząd jak widac nie jest lepszy. Winnych poszukaj w SLD.A konkretni > e Lapinski.Oczywiscie Wyborcza winnych szuka w PiSie. Ale teraz o ile mi dobrze wiadomo rządzi PIS. Program gospodarczy ma co prawda bardziej socjalistyczny niż SLA ale to jest jednak PIS. Jak długo bedziesz posługiwał się argumentem że poprzednie rządy wszystko sknociły. Obecny rząd ma wszystko co jest potrzebne do reformowania państwa: Pieniądze, 100% własnych namiestników w strukturach państwowych, swoją prokuraturę , swoją policję polityczną, kupe kasy z Uni, błogosławieństwo Rydzyka, czegoż jeszcze potrzebuje ? >Glupcom to pasuje inni wie > dza jak bylo i jak jest.Bo troche normalnych to w kazdym kraju jest......... Tego nie skomentuję, bo wykazujesz absolutny brak logiki, i mijasz sie z prawdą na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: .....Pielegniarki przegraly........... 17.07.07, 11:10 presentation1 napisał: > Zreszta same tego chcialy.Skutkiem bedzie duze bezrobocie w tej grupie zawodowe > j.Mozna liczyc ze ok. 10 procent pielegniarek straci prace. > A ty co francuski pucybucie siedzisz sobie na emigracji i pozwalasz sobie na nieodpowiedzialne teksty. Ty masz zapewniona francuską opieką zdrowotną i socjalną, dlatego jesteś taki pyskaty emigranciku. Odpowiedz Link Zgłoś
zora8 Re: .....Pielegniarki przegraly.....i SLd...... 17.07.07, 11:42 w jakim ty wyimaginowanym swiecie zyjesz, wszedzie jest bezrobocie, niech zatrudnia szare komorki a napewno znajdzie sie rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu wszędzie jest bezrobocie???????????? 17.07.07, 12:05 a gdzie leży to wszędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ipswich1 Jest wiele miejsce... 17.07.07, 09:10 Ja bardzo przepraszam, nie jestem profesorem ale nie rozumię tej składni: określenie czasu, określenie liczby mnogiej i liczba pojedyńcza. Przepraszam bardzo: "Jest wiele profesor do dupy mówią" (chociaż to mi przypomina jako żywo wypowiedzi "papa dance" Rydzyka). Nie będę się wypowiadać w kwestii poglądu "Panów Profasora" odnośnie zamykania szpitali. Mam tylko nadzieję że zamkną ten, właśnie ten do którego będzie ten Pan miał najbliżej w razie zawału albo nawrotu nowotworu. Nawiasem mówiąc coś temu Panu chyba się stało w głowę, bo już drugi raz pieprzy od rzeczy: raz że raka ma nie od papierosów (to jest baaaardzo mądre jak na profesora medycyny i chirurga) i teraz drugi raz. Może to jedynie wyjaśnić że Religa to KOMUNISTYCZNY profesor i w KOMUNIE edukowany. A kysz z nim. I to by było na tyle. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda Panie Religa - czas wyjsc z tego burdelu, w ktory 17.07.07, 09:17 wpuscily Pana kaczory - teraz ma Pan okazje i powod - choroba. Jak bedzie Pan trwal do wrzesnia, przyjdzie totalna przegrana - szkoda dotychczasowych osiagniec i nazwiska - pieprzyc kaczorow - ich i tak juz nic nie uratuje przed biczem Bozym, ktory bedzie okrutny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Panie Religa - 17.07.07, 09:19 Wpuscilo SLD a konketnie Lapinski ktory nie reformowal ale zdeformowal Sluzbe Zdrowia.Klania sie SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Panie Religa - 17.07.07, 11:43 presentation1 napisał: > Wpuscilo SLD a konketnie Lapinski ktory nie reformowal ale zdeformowal Sluzbe Z > drowia.Klania sie SLD. Właśnie, co porabia ten cymbał, zamiast stanąć przed Trybunałem Stanu, pewnie śmieje się w kułak. Jedyne, co go spotkało, to wydalenie z partii, jak za PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor1235 W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:24 Kilka nieporozumień. to nie jest tak, że 100% społeczeństwa finansuje opiekę zdrowotną. Finansują ją ci, którzy otrzymują pensje i wmniejszym stopniu płacący podatki. Finansują ją za tych z KRUS, którzy płacą znikomą składkę i za bezrobotnych, za których znikomą składkę płaci państwo. Gdyby wszyscy płacili na równych prawach tj. takich, jak zatrudnieni to byłoby kilkanaście miliardów złotych w systemie i nie byłoby problemu. Ale w ramach sprawiedliwości społecznej pielęgniarka musi jeszcze fundować ochronę zdrowia obszarnikowi. Niektórzy z Państwo wołają "niech to się wszystko wreszcie rozpieprzy"! Otóż jest to myślenie typu: "skoro mój samochód jest marny, to musze spowodować zderzenie czołowe ze ścianą, a wtedy z tego co zostanie zbuduję dobry samochód". Porównanie danych europejskich wskazuje, że w Polsce wcale nie ma nadmiaru łóżek szpitalnych. Zdarzają się nadmiary w pewnych specjalnościach połączone z niedoborami w innych, co wynika ze zmieniającego się profilu chorych (np. starzenie się społeczeństwa), ale np. likwidacja oddziałów połozniczych w Warszawie spowodowana zmniejszeniem urodzeń doprowadziła obecnie do problemu, że gdy teraz liczba kobiet ciąży w Warszawie się zwiększyła to nie mają, gdzie urodzić. Odnośnie tych łóżek szpitalnych to jednego nie rozumiem: była II wojna światowa: burzono, był PRL: według aktualnie rządzących jeszcze większa katastrofa; była III RP nie budowano nowych szpitali: to skąd się one wzięły? Odpowiedz Link Zgłoś
kasicus Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:37 hm, wszystko ładnie pięknie.. ale może niech szanowni panstwo lekarzowstwo sie zdecyduja czego chca:] ostatnio jakos ze mam troche kontaktu z pacjentami sie dowiedziałam ze nagminna forma strajku jest przyjmowanie prywatnie, za niezla kase w godzinach pracy w osrodkach i szpitalach. wiec cos tu chyba nie halo. strajkujemy czy pracujemy? z fiskusem sie z tego rozliczamy? sytuacja jest po prostu smieszna, plakac mi sie nad tym nawet nie chce. niestety takie sa przyzwyczajenia ze nawet odgorna reforma przy takim podejsciu niewiele zmieni, bo w łapke zawsze mozna wziac. a jeszcze odnosnie strajku lekarzy rozwala mnie jak stoja i debatuja jak to im żle opierajac sie o alfe romeo z 2006r, nowego opla jakiegoś i inne fury na ktore smiertelnik nawet przez szybe salonu za bardzo nie moze popatrzc, no ale inwestowali nasze podatki w swoja edukacje przeciez.... to mówilam ja, zgryźliwa aptekara :] Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:34 Strajki lekarzy od poczatku popieralam. Ale wkurza mnie, ze lekarze w ogole nie mysla o pacjentach, a swojego "pracodawce" maja w dupie. Celem strajku jest nacisk na rzadzacych, a nie pacjentow, a w szczegolnosci niedopuszczalne jest dzialanie na szkode szpitala. Lekarze nie dbaja o mienie szpitala - swojego miejsca pracy i oczekuja, ze samo bedzie doskonale funkcjonowac jak oni sobie postrajkuja. Niekontrlowanie kwestii dokumentacji medycznej jest skandalem! Lekarze sami sobie strzelili samoboja. Dokumentacji nie ma, faktur nie ma, pieniedzy nie ma. Strajk strajkiem, ale o sprawy szpitala powinien ktos dbac! Szkoda, ze w ramach protestu lekarze nie wynajeli buldozera i po prostu szpitali nie poburzyli. Bo po nas chocby potop prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
idzie_nara Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:50 Lekarze nie strzelili sobie samobója. Doskonale wiedzieli co robią. Większość z nich i tak ma prywatne praktyki. Powiem więcej lekarzom właśnie o to chodzi aby działo się tak jak to ma teraz miejsce. Przyszpitalne darmowe przychodnie nie działają, a jak ktoś chce się dostać na oddział to idzie do prywatnego gabinetu pana doktora by po kilku wizytach ten sam lekarz przyjął go na podstawie swojego skierowania do szpitala. PS. Bankrutujące szpitale można przejąć za grosze wraz ze sprzętem i urządzić w nich dochodowe kliniki, które niekoniecznie będą leczyć biednych i potrzebujących, niekoniecznie będą przeprowadzały drogie, niedochodowe zabiegi ratujące życie, ale na pewno będą przynosiły niebagatelne zyski lekarzom. Radzę sobie przypomnieć jak przebiegały prywatyzacje w polskiej gospodarce. Za grosze przejmowano bankrutujące przedsiębiorstwa, których potencjał był dużo większy niż cena za jaką je sprzedano. Odpowiedz Link Zgłoś
chigliack Upaść to ten rząd powinien 17.07.07, 09:39 Ostatnio jeśli słyszę słowo "upadek", to jawi mi się marzenie, by słowo to już niedługo odniosło się do tego rządu. ____________________________________________ Dobre blogi nie potrzebują reklamy. Znakomite - tak: zwyklydzien.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zora8 Re: to ten rząd ma odwage, slepcze 17.07.07, 11:45 zeby zmieniac kraj, mamy do tego prawo , a tacy jak ty to strasznie przeszkadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:40 "Religa: To dobrze, że niektóre szpitale upadną" Jezeli minister religa spacerujac wyrznie jak dlugi, to dobrze, jeszcze lepiej jak ktos go nadepnie czy zupelnie przypadkiem kopnie. Bardzo dobrze nawet... _____________________________ o rządach kaczyńskich i całej reszty: "Jeszcze nigdy tak wielu nie musiało się wstydzić tak bardzo za tak niewielu" Odpowiedz Link Zgłoś
napoczeta_dziewica zwiezle i obrazowo to podsumowales! :))) 17.07.07, 11:17 kijwoko napisał: > "Religa: To dobrze, że niektóre szpitale upadną" > > Jezeli minister religa spacerujac wyrznie jak dlugi, to dobrze, jeszcze lepiej > jak ktos go nadepnie czy zupelnie przypadkiem kopnie. Bardzo dobrze nawet... > _____________________________ > > o rządach kaczyńskich i całej reszty: > "Jeszcze nigdy tak wielu nie musiało się wstydzić tak bardzo za tak niewielu" Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:46 Zdawało by się, że jak ktoś jest profesorem to powinien mieć pewien poziom IQ. Ale to widać nie dotyczy pana Religi. Jak można wygadywać takie głupoty. To że ktoś mieszka w Warszawie, Poznaniu czy Krakowie i ma do dyspozycji kilkanaście szpitali, to nie znaczy żeby nie wiedział, że Polska nie konczy się za oplotkami tych miast. Czy bedzie można zamknąć szpital, gdy następny jest oddalony o 40 km. Niech na takie pytanie odpowie p.Minister. Niech pojedzie np. do Limanowej i jak jest taki odważny to powie, że zamykamy tam szpital i proszę jeździć do Nowego Targu. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 09:57 Czy na Zachodzie w kazdej wiosce jest szpital?Ludzie tez dojezdzaja po kilkadziesiat kilometrow.Argumenty podajesz?Smieszne www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:07 > Czy na Zachodzie w kazdej wiosce jest szpital?Ludzie tez dojezdzaja po kilkadzi > esiat kilometrow.Argumenty podajesz?Smieszne O, a w Afryce ile jest szpitali! To moze to powinno byc dla nas wzorem?!? _______________________ o rządach kaczyńskich i całej reszty: "Ludzie ludziom zgotowali ten los" Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:12 A nie wystarczy zachod?Wzorow szukasz w Afryce?Ludzie nie tylko do szpitali dojezdzaja po kilkadziesiat kilometrow ale takze do pracy a nawet na wizyte u zwyklego doktora.Jak we Francji nie wszyscy mieszkaja w wielkich miastach.Taki jest swiat a jak tego nie rozumiesz to jestes chory.W USA podobnie.Nieraz do szpitala i kilkaset kilometrow.Troche logiki.Chcesz zyc jak Europejczyk czy amerykanin a nie wiesz jak oni zyja. www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:23 Jezeli porownujesz z zachodem, to moze zastanow sie jak w tym naszym kraju dojechac do takiego oddalonego szpitala (i na czas). Przeciez tu nawet drog odpowiednich nie ma... Nie interesuje mnie zycie jak w usa. Tez mi wzor! Brzydze sie takim zyciem i tym calym "american dream"... O chorobach wspominales... Jak widac nie jest najlepiej z sluzba zdrowia w naszym kraju, nie wszyscy psychiczni sa dobrze zdiagnozowani, pewnie za daleko do najblizszego szpitala psychiatrycznego maja... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:26 Zyjesz w demokracji i kapitalizmie.Kogo obchodzi czym dojedziesz?Mozesz do pracy dojezdzac nawet 1000 kilometrow.Twoj problem dowozka.Chyba ze chcesz komunizmu wtedy w kazdej wiosce bedziesz mial szpital.Wes zycie w swoje rece a nie licz na kogos. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:38 Skoro zyjesz w kapitalizmie - sam sobie wybuduj droge, szpital, lecz sie sam, co kogo to obchodzi... To co mamy w Polsce nazwyasz "demokracja"? Jedyne przyblizenie demokracji jakie mialo miejsce w historii to byly starozytne Ateny (ale z mankamentami tamtych czasow, czyli wylaczeniem kobiet i niewolnikow). "Demokracja" we wspolczesnym swiecie? To brzmi jak dobry zart, niemal jak tzw. "demokracja ludowa" :) A gdzies ty jakis "komunizm" widzial na oczy? Pewnie powiesz, ze w Korei Polnocnej - to rownie dobry zart jak z ta "demokracja" :) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:43 Demokracja jest-jaka jest.Ma swoje wady.Ale wady totalitaryzmu sa straszne.Zreszta formacje lewicowe mialy juz swoje totalitaryzmy.W Niemczech na czele z Hitlerem - NSDAP,W Rosji na czele z Leninem czy Stalinem -komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
ssbn-633 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:55 kijwoko napisał: > Jezeli porownujesz z zachodem, to moze zastanow sie jak w tym naszym kraju > dojechac do takiego oddalonego szpitala (i na czas). Przeciez tu nawet drog > odpowiednich nie ma... ekonomia głupku, jak mawiał B. Clinton Taniej wybudować drogę niż utrzymywać szpital, pełen sfrustrowanych konowałów, przekonanych o swojej wyjątkowości i wyjątkowej krzywdzie jaką doznają. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 12:28 presentation1 napisał: > A nie wystarczy zachod?Wzorow szukasz w Afryce?Ludzie nie tylko do szpitali doj > ezdzaja po kilkadziesiat kilometrow ale takze do pracy a nawet na wizyte u zwyk > lego doktora.Jak we Francji nie wszyscy mieszkaja w wielkich miastach.Taki jest > swiat a jak tego nie rozumiesz to jestes chory.W USA podobnie.Nieraz do szpita > la i kilkaset kilometrow.Troche logiki.Chcesz zyc jak Europejczyk czy amerykani > n a nie wiesz jak oni zyja. A czy na zachodzie ludzie leża na przystawkach na korytarzu? A może porównamy też dzienna stawkę żywieniową? Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 23:04 Twoje argumenty i styl pożal się Boże polemiki są na poziomie miłościwie nam panującego JK. Nikt nie mówi o szpitalu w każdej wiosce ale rozsądna odległość do najbliższego szpitala to sprawa ważna. Poza tym są tzw względy społeczne o których mieszczuchy nie mają pojęcia. Próbowano w poprzednich latach zamknąć kilka tzw. szpitali powiatowych. Reakcja ludzi była taka, że szybciutko się z tego wycofano, bo mieszkańcy powiedzieli, że nikt z aktualnej władzy nie dostanie ani jednego głosu jeśli zlikwiduje szpital. Na marginesie, nie wiem po co wpisujesz się na tym forum bo chodzi ci tylko o urąganie, a nie jakąś myśl. To można śmiało zrobić jak się stanie przed ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:11 Czy naprawdę nie ma nikogo mądrego w naszym kraju,kto ma pomysł na uzdrowienie polskiej słuzby zdrowia? Nie mozna ściągnąć dobrych wzorców z innych państw,gdzie wszystko funkcjonuje dobrze i sprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 10:24 konowały strajkują bo chcą się nachapać kosztem biednych pacjentów. To nie jest strajk ludzi którzy przymieraja głodem. To jest strajk ludzi, którzy mają Avensisy a chcieliby mieć Lexusy. To jest strajk ludzi, którzy mają wille za pół miliona a chcieliby mieć za milion. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 10:27 Nic dodac nic ujac. www.bloguez.com/POLSKA/188878/Sluzba-Zdrowia-czy-Ochrona? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 10:29 aron2004 napisał: > konowały strajkują bo chcą się nachapać kosztem biednych pacjentów. To nie jest > > strajk ludzi którzy przymieraja głodem. To jest strajk ludzi, którzy mają > Avensisy a chcieliby mieć Lexusy. To jest strajk ludzi, którzy mają wille za > pół miliona a chcieliby mieć za milion. Strajk jest po to by sluzba zdrowia w tym kraju dzialala jak nalezy. To obejmuje hospitalizacje. Przydaloby sie, zeby paranoicy i cala reszta psychicznych mogli byc dobrze leczeni w zakladach zamknietych, a nie szwedali sie po parlamanecie, ulicach, forach dyskusyjnych itp. ________________________________ kaczynski jest sterowany, na dowod to zdjecie: www.comparestoreprices.co.uk/images/le/lexibook-winnie-the-pooh-remote-control-car.jpg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 10:33 Wiecznie powtarzasz o Zakladach psychiatrycznych.Pogrzeb w internecie a znajdziesz ciekawostke.w wiezieniach i Zakladach Psychiatrycznych prawie 100 procent uzyskalo SLD i PO(razem wziete).Masz wiec ten swoj twardy elektorat. www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 10:52 > Wiecznie powtarzasz o Zakladach psychiatrycznych.Pogrzeb w internecie a znajdzi > esz ciekawostke.w wiezieniach i Zakladach Psychiatrycznych prawie 100 procent u > zyskalo SLD i PO(razem wziete).Masz wiec ten swoj twardy elektorat. Sam potwierdzasz moje slowa ;) Jaki "moj twardy elektorat" ci sie ubzdural? Do po czy sld mam taki sam stosunek ja i do pisu oraz generalnie calej polskiej sceny politycznej. Fizjologiczny mianowicie, tzn. olewczy... ________________________ zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu pielęgniarki się nachapały ze chej..... 17.07.07, 12:07 stuknij sie w czaszkę, byle mocno. Pomóc pewnie nie pomoże, ale w Twoim przypadku na pewno nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 12:30 aron2004 napisał: > konowały strajkują bo chcą się nachapać kosztem biednych pacjentów. To nie jest > > strajk ludzi którzy przymieraja głodem. To jest strajk ludzi, którzy mają > Avensisy a chcieliby mieć Lexusy. To jest strajk ludzi, którzy mają wille za > pół miliona a chcieliby mieć za milion. aron2004 - katolicki głos w woim domu. zapomniaeś dodać Alleluja i do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: to jest strajk o wille i Lexusy 17.07.07, 23:14 Aron2004 jesteś głupszy niż ustawa o ubezpieczeniu zdrowotnym. Jak kogoś stać na Lexusa, to modli się by ten system trwał w nieskończoność. Jest w nim tyle możliwości dlatego że wszystko jest niby bezpłatne, że tylko pływać w takiej wodzie. Dzięki takim jak ty cieszy się wielu, którzy rękami i nogami bronią tego systemu / nie mylić z układem Kaczyńskich/. Jeśli masz jeszcze jakieś zdolności do logicznego myślenia, to zastanów się dlaczego żaden profrser, kierownik kliniki nie poparł oficjalnie protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 heh, juz skopiowano przeciez rozwiazanie zachodnie 17.07.07, 10:49 skopiowano przeciez z zachodu ale jak zwykle z pominieciem polskich realiow problem jest taki, ze w Niemczech jest ponad 10 razy wiecej pieniedzy przeznaczane na ochrone zdrowia niz w Polsce :) Tak wiec z naszego punktu widzenia dowolny system funkcjonujacy w Niemczech przy takich nakladach bedzie niemal idealem. Sami Niemcy podobno tez narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Chory jest system-więcej pacjentów-większe straty 17.07.07, 11:13 Ale o tym że inne szpitale przejmą funkcje likwidowanych i będą generować coraz większe długi ,to pan minister już nie mówi. System zdrowia jest chory,gdyż opiera się na fałszywych , zaniżonych wycenach świadczeń.Przyjmowanie większej liczby pacjentów to większe długi dla szpitala.NFZ z uporem nie płaci za nadwykonania.Wiecie co by tu było najlepsze? Gdyby choć jeden z dyrektorów szpitali postawił się i zaskarżył NFZ do sądu za zaniżanie wypłat za świadczenia lecznicze.Rzetelnie i dokładnie,przedstawiając wszystkie rachunki za cały rok działalności.Wówczas tłumaczenie przez NFZ o uśrednianiu opłat legnie w gruzach. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: Chory jest system-więcej pacjentów-większe st 17.07.07, 23:28 Nie jest tak prosto. W Malopolsce kilka szpitali postawiło się i pozwało NFZ do Sądu. Ale sądy mówią tak: widziały gały co brały tzn. podpisały kontrakt. Jeśli robiliście przekroczenia to na własne ryzyko. To że podpisały pod pistoletem, bo innego płatnika nie ma, to nikogo nie obchodzi. 2 szpitale wygrały z NFZ zapłatę za tzw usługi w tybie nagłym, ale tylko gdy wykonały ich proporcjonalnie więcej niz w kontrakcie. Czyli jeśli szpital przyjmował zwykle 30% przypadków nagłych i przyjął 1000 pacjentów więej to zapłacili za 300 pacjentów. Jako dodatkową nagrodę te szpitale miały bardzo dokładna kontrolę z NFZ. Ostattnio NFZ ma więcej pieniędzy i płaci za niektóre nadwykonania, ale też sprytnie, bo w ostatnich dniach grudnia, żeby nie można było tych pieniędzy wydać jeśli jest się jednostką prywatną i nie ma się długów. Odpowiedz Link Zgłoś
exundead Re: W październiku masowe bankructwa szpitali? 17.07.07, 10:22 Zdychaj! Stary ..y dziadzie po solarce. Żebyś dostał raka mózgu prawicowa świnio! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 nareszcie bankructwa... 17.07.07, 10:29 ...gdzie te biedaki konowały znajdą robotę (gdyby mieli jaja już dawno by coś przedsięwzięli, np. prywatny gabinet Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 Re: nareszcie bankructwa... 17.07.07, 11:13 wylecz sie z raka mózgu w prywatnym gabinecie, idioto. gringo_w66 napisał: > ...gdzie te biedaki konowały znajdą robotę (gdyby mieli jaja już dawno by coś > przedsięwzięli, np. prywatny gabinet Odpowiedz Link Zgłoś
napoczeta_dziewica w listopadzie masowe leczenie elekt(o)roszokiem 17.07.07, 11:05 dzisiejszych bankrutow politycznych koalicji rzadowej? A nastepnie resocjalizacja, po selekcji - dla wielu ... przymusowe leczenie specjalistyczne, dla pozostalych ... praca jako terapia, przy budowie obiecanych 3mln mieszkan (z taczkami, lopatami, miotlami), pod okiem doswiadczonych dozorcow: Macierewicz, Wassermann ... i nad nimi funkcjonariuszy- klawiszy! Odpowiedz Link Zgłoś
kacza_aberracja akceptuje twoj harmonogram ... 17.07.07, 12:32 napoczeta_dziewica napisał: > dzisiejszych bankrutow politycznych koalicji rzadowej? > A nastepnie resocjalizacja, po selekcji - dla wielu ... przymusowe leczenie > specjalistyczne, dla pozostalych ... praca jako terapia, przy budowie > obiecanych 3mln mieszkan (z taczkami, lopatami, miotlami), pod okiem > doswiadczonych dozorcow: Macierewicz, Wassermann ... i nad nimi funkcjonariuszy > - > klawiszy! Odpowiedz Link Zgłoś
no.655321 likwidacja kardiochirurgii dziecięcej w CZMP 17.07.07, 11:11 likwidacja kardiochirurgii dziecięcej w CZMP byłaby zbrodnią ! mam nadzieję, że tym ludziom pozostały resztki sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Powiązania partyjne przywódczyń protestu pielęgnia 17.07.07, 11:17 Powiązania partyjne przywódczyń protestu pielęgniarek, o których mówiono niezbyt głośno w mediach: Dorota Gardias, przewodnicząca związku pielęgniarek - SdPL Longina Kaczmarska , wiceprzewodnicząca - SLD członkinie zarządu: Krystyna Ciemniak - PD Alina Łaskawa - LiD Dorota Szuflik - PSL Alicja Hryniewiecka - PSL Maria Olszak-Winiarska - PSL Halina Peplińska - PSL Odpowiedz Link Zgłoś
socjalliberal Re: Powiązania partyjne przywódczyń protestu piel 17.07.07, 12:41 Krzysztof Bukiel - dawnej UPR, teraz PiS Tomasz Underman - PiS I co? Zatkało, hehehehe, złapałem na twój debilny haczyk ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Re: Powiązania partyjne przywódczyń protestu piel 17.07.07, 15:37 Bzdura. Ale można Ci w te upały wybaczyć Odpowiedz Link Zgłoś