czareg 20.08.07, 07:25 Czy ocena z etyki też będzie wliczana do średniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rm429 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 08:01 Słuszna uwaga autora. Na deklarację(nie decyzję) ministra biskupi a zwlaszcza ich wybitny przedstawiciel SLG zareagowali głośno i błyskawicznie a na wybryki Rydzyka milczą. Ot prawdziwe oblicze hierarchów. Polski kościół katolicki traci w oczach ludzi, walczy, miota się i niewiele zyskuje tymi zachowaniami a wręcz odwrotnie. Zrzućcie szamani te śmieszne szaty z siebie i bliżej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywik1 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 08:07 zdziwiony. najbardziej pocieszne jest to, ze jeszcze sie ktos w tym kraju dziwi jak rozpasany jest KK. w koncu z ich przyzwoileniem podpisano konkordat, uprawniono sluby koscielne, wprowadzono religie do szkol, dano katechetom obecnosc na radzie pedagogicznej, wszelkie ulgi itp. A Rydzyk sobie spokojnie przezyje w dobrobycie oraz w szacunku KK do emerytury badz smierci nawet - w koncu generuje calkiem niezly przychod tej calej bandzie "... ciagnacych z nieba gruba rente..." Nie placzcie teraz i nie jeczcie bo: "skumbrie w tomacie skumbrie w tomacie chcieliscie kosciol no to go macie" Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa No, no! 20.08.07, 08:52 "uprawniono sluby koscielne, wprowadzono religie do szkol, dano katechetom obecnosc na radzie pedagogicznej, wszelkie ulgi itp." No, no! uprawniono, wprowadzono, dano... - a może Kościół odzyskał to, co zabrali komuniści, którym pomagali okupanci sowieccy? Komuniści-kolaboranci, sługusy wroga Polski, jakim był ZSRR! Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: No, no! 20.08.07, 11:30 kosciol to sekta. taka sama jak inne sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa I co? 20.08.07, 15:58 I dobrze! Sekty mają prawa do korzystania z wolności, jak im się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: I co? 20.08.07, 16:47 Mają prawa, które ogranicza konstytucja oddzielająca wszelki zabobon od państwowości. Obecność zabobonu w szkole, w takim zakresie, w jakim jest teraz, to zwykłe naruszenie konstytucji. A poza tym szkoła powinna być miejscem szerzenia oświaty, nie ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Co odziela Konstytucja? 20.08.07, 17:25 Proszę, przytocz paragraf Konstytucji, paragraf oddzielający "zabobon od państwowości". Szkoła może być miejscem, gdzie każdy ma prawo do nauczania własnego wyznania (czy też ateizmu). Ps. Używasz słów: "zabobon", "ciemnota" w stosunku do przekonań innych ludzi, czym łamiesz Konstytucję ("Art. 53. 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.") i dyskryminujesz innych ze względu na ich przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
kuszlandia Re: Co odziela Konstytucja? 20.08.07, 18:11 wiesz co urtasa jak Cię czytam to mi się niedobrze robi, a ucz się tej swojej ciemnoty ile wlezie, ale rób to tam gdzie do tego jest miejsce, czyli w kościele a nie w szkole publicznej, podkreślam PUBLICZNEJ. A jeżeli nie w kościele to w szkole katolickiej, tam możesz się uczyć wyłącznie religii i nic mnie to nie będzie obchodziło, ale nie w szkole publicznej która nie jest szkołą katolicką!!! Jeżeli nie rozumiesz że to wszystko po to żeby właśnie zmusić młodzież do chodzenia na religię, bo większość będzie się bała wychylić i nie pójść to mi cię żal. I to właśnie jest totalitaryzm, tym razem nie komunistyczny tylko katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Wiesz co, kuszlandia! 20.08.07, 20:25 Ty czytaj prawo, Konstytucję: "Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole (...).". Czytaj prawo, a później się zastanów nad, co tu wypisujesz. W szkole, rozumiesz, w szkole, a więc w miejscu publicznym. Tak stanowi Konstytucja, Konstytucja podpisana przez prezydenta-ateistę (Kwaśniewskiego. Ps. To, że ci się robi niedobrze, to twoja sprawa. Moja zaś, czego się uczę i gdzie. Ale ci powiem, uczę siebie i w sobie samym i do tej nauki żaden nauczyciel nie jest mi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas znaczace przemilczenie 21.08.07, 01:12 Otoz pelna tresc tego artykulu brzmi "Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób." A nastepnie: "Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania." co oczyiscie ma miejsce przy deklaracji uczestniczenia 9w praktyce: nieuczestniczenia) wraz z reszta klay w reli katolickiej. NB twoj post jest pieknym przykladem na to, ajki stosunek do prawdy maja katole - przeinaczyc i przemilczec to, co niewygodne. --------------------------------- Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Co odziela Konstytucja? 21.08.07, 11:32 urtasa napisał: > Proszę, przytocz paragraf Konstytucji, paragraf oddzielający "zabobon od państwowości". Proszę bardzo: Art. 25 pkt 2 i 3 stanowią, że 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. 3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. Bezstronność i wzajemna autonomia to są elementy oddzielające państwo od kościoła, wystarczy tylko umieć czytać ze zrozumieniem tekstu. > Szkoła może być miejscem, gdzie każdy ma prawo do nauczania własnego wyznania (czy też ateizmu). Prawo do nauczania - tak, choć - moim zdaniem - kłóci się ono z innym przepisem Konstytucji RP, który (Art.53 pkt7), który mówi: "Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania." Otóż, wprowadzając religię do szkół zmuszamy dzieci do ujawniania wyznania, bo przecież każdy widzi czy dziecko uczęszcza na religię czy nie. > Ps. Używasz słów: "zabobon", "ciemnota" w stosunku do przekonań innych ludzi czym łamiesz Konstytucję (Art. 53.1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.") i dyskryminujesz innych ze względu na ich przekonania. Wyrażenie opinii, że coś jest "ciemnotą i zabobonem" nie godzi w niczyją wolność sumienia i religii, bo wolności tej w żaden sposób nie ogranicza. Każdemu wolno mieć opinię w każdej sprawie i publicznie ją prezentować (Art.54.1) "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji." Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: No, no! 21.08.07, 11:11 urtasa napisał: > No, no! uprawniono, wprowadzono, dano... - a może Kościół odzyskał to, co zabrali komuniści, którym pomagali okupanci sowieccy? To może sięgniemy jeszcze głębiej w historię i zapytajmy w jaki sposób kościół wszedł w posiadanie tych licznych dóbr, które obecnie czynią go największym latyfundystą w Europie. Otóż, przez całe wieki Kościół Katolicki dla zdobycia majątku posługiwał się fałszerstwem (słynna donacja Konstantyna pl.wikipedia.org/wiki/Donacja_Konstantyna ), podstępem, wyłudzeniem, naciskiem lub szantażem albo sprzedawaniem naiwnym, lękliwym ludziom złudzeń. I kolejne pytanie: po co kościołowi - instytucji rzekomo zajmującej się istotą niematerialną tyle doczesnych dóbr? Czemu i komu mają służyć te niezmierzone bogactwa i przywileje? P.S. A swoje antysowieckie fobie, które wychodzą ci jak wysypka, lecz farmakologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
majka9959 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 08:20 Ocena z religii nie powinna liczyć się do średniej ocen. Katolików i to tych na papierze jest 90% a te 10% "jeśli hierarchowie mojego kościoła są naprawdę katolikami" są przez nich dyskryminowani, a przecież nie tak nauczał nas Jezus. Dla biskupów liczy się tylko władza i kasa a tym sposobem opróżnią kościoły z wiernych w mig. Odpowiedz Link Zgłoś
l_e_a1966 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 08:33 Wybacz im Boże, że nie potrafią inaczej nauczyć nas, jak Ciebie kochać. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa I błogosław 20.08.07, 08:56 I pobłogosław l_e_a1966 za to, że taki tolerancyjny, że doskonale wie, na czym polega wolność, że nie chce nikogo ograniczać w korzystaniu z wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
ladne_sny Re: I błogosław 20.08.07, 11:29 urtasa, az tak sie boisz, ze ubedzie owieczek Twojemu proboszczowi?;) Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Bardzo się boję! 20.08.07, 15:56 Masz rację, mam pietra, zwłaszcza że moim proboszczem jest amoralizm, a moim bogiem Ja-Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 08:40 " Słowo Boże głosi się swoim życiem a nie ustami." O tym większość biskupów zapomniała. Odpowiedz Link Zgłoś
mgrzemow KK strzela sobie w stopę - i bardzo dobrze. 20.08.07, 09:51 Katole mieli 7 lat tłustych. Widać pora na lata chude. Jak im kościoły zaczną świecić pustkami i zaczną być licytowane na dyskoteki i biblioteki (a to akurat zacny pomysł), to się wtedy obudzą. Ale mam nadzieję, że już będzie za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: KK strzela sobie w stopę - i bardzo dobrze. 20.08.07, 12:12 Ich bóg mamona przeslania im zdrowy rozsadek. Religie jako taką to oni mają w d... powazaniu. Tu chodzi o kase, wplywy, wladze na dojnymi krowami. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Z biało-czerwonym paskiem Panie Pendel... 20.08.07, 11:53 ...- co ma oznaczać polskie barwy narodowe. Niestety papier jest żółtawy na tym blankiecie to Pan to zapamiętał jako CZERWONY. Skażenie komuną czy co? . PS. W meritum - z Pana artykułem się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Judeokatolicy osmielaja sie Episkopat pouczac? Par 20.08.07, 12:08 Judeokatolicy osmielaja sie Episkopat pouczac? Paradne! Albo sie sluzy Kosciolowi albo jego wrogom! Odpowiedz Link Zgłoś
durna_lex_sed_lex Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 12:59 Nareszcie młodzież będzie miała motywację aby nie wybierać religii w szkole. Władzom Kościoła pogratulować głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
iala ciekawe co się nie mieści w języku kościoła 20.08.07, 13:12 wg michnika albo kuronia . Odpowiedz Link Zgłoś
qlechcka Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 14:00 A szatan aż skacze z radości. Radość go ogarnia na myśl o tych uczniach którzy zrezygnują z religii ze zbyt ambitnym katechetą, żeby nie musieć się uczyć i o tych, którzy zaczną chodzić na religię tylko po to, aby załapać łatwą piątkę. Brawo dla hierarchów Kościoła. Zalecam im przypomnienie sobie jak wygląda okres młodzieńczego buntu i fakt ustalanie reguł ograniczających wolność powoduje tylko chęć do ich zniszczenia i nienawiść do tego kto je wprowadził. Życzę powodzenia wszystkim katechetom, którzy będą usiłowali obiektywnie wystawiać oceny z religii. Bardzo szybko nie będą mieli komu ich stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiade Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 15:14 Smutny obraz księży biskupów. Dzisiaj możny być celującym w przedmiocie religii bez praktykowania katolicyzmu. A ponieważ Kościół w Polsce w sprawach ewangelizacji poszedł na łatwiznę i postanowił ewangelizować tylko poprzez szkołe, dlatego musi też już wkrótce ponieść konsekwencje tego. Szjoła nie jest najważniejszym i najbardziej skutecznym miejscem przekazywania wiary. Szkoda, że Episkopat Polski jest tak bardzo zaślepiony. ... A sprawa ks. Rydzyka? Już wkrótce zapłacą za to wysoką cenę zwykli wierni katolicy. Przecież to oni jako pierwsi otrzymają ciosy, gdy Rydzyk pójdzie do lamusa historii. A pójdzie! Wraz z nim pójdą, niestety, biskupi, którzy go popieraja. Oczyszczenie Kościoła Katolickie w Polsce będzie bardzo bolesne. I to nie jest groźba, to jest doświadczenie z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
kuszlandia Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 15:56 Czy teraz jeszcze ktoś ma wątpliwości , że żyjemy w państwie wyznaniowym? Ocena z religi wliczana do średniej w szkole publicznej? Skandal, skandal i jeszcze raz skandal Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa A co ci przeszkadza! 20.08.07, 16:03 Niech sobie Polska będzie państwem wyznaniowym, ba, kościelnym. Jeśli taka wola wyborców, to mają prawo wybrać parlament, który zmieni Konstytucję i uchwali, że Polska to kraj wyznaniowy. Ważne, aby nie dyskryminować innych. Komunizm się skończył i wreszcie nadchodzi czas: w Polsce, jak kto chce. Ty też masz prawo dążyć np. do tego, aby Polska była krajem iityukuuuwwzsnym (bez względu na sens słowa "iityukuuuwwzsny"}. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: A co ci przeszkadza! 20.08.07, 16:49 urtasa napisał: > Niech sobie Polska będzie państwem wyznaniowym, ba, kościelnym. Jeśli taka wola > wyborców, to mają prawo wybrać parlament, który zmieni Konstytucję i uchwali, ż > e > Polska to kraj wyznaniowy. Ważne, aby nie dyskryminować innych. Kolejnosc jest inna. Najpierw zmiana konstytucji na panstwo wyznaniowe a dopiero pozniej religia w szkolach publicznych. To co sie obecnie wyprawia (lamanie ciagle jeszcze OBOWIAZUJACEJ Konstytucji) to sie po prostu nazywa bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa A konkret? 20.08.07, 17:12 Jeśli to jest bezprawie, to może znasz konkretny paragraf, jaki rząd złamał (w sprawie wliczania oceny z religii do średniej). Proszę, przytocz ten paragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Czy Konstytucja przeczy sobie samej? 20.08.07, 20:30 art 25, ust 3 "Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego." art. 53 ust. "Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób." Odpowiedz Link Zgłoś
kuszlandia Re: A konkret? 20.08.07, 17:50 Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Co do punktu 1 to chyba słyszałeś o czymś takim jak presja otoczenia? Jezeli chodzi o punkt drugi , to czymze jest pisanie oswiadczenia o tym czy będę chodził na religię czy nie jeżeli nie zmuszaniem do ujawnienia swojego swiatopoglądu A ocena z religii na świadectwie nie jest ujawnianiem swiatopoglądu? Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Czy Konstytucja przeczy sobie samej? 20.08.07, 20:37 Konstytucja zezwala wprost na nauczanie religii w szkole. Na świadectwie nie ma oceny z religii! Jest ocena z religii/etyki. Jeśli powołujesz się na fakty, to warto je znać. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Polska czy Klechistan 21.08.07, 00:39 > Konstytucja zezwala wprost na nauczanie religii w szkole W jakim artykule ? > Na świadectwie nie ma oceny z religii! Jest ocena z > religii/etyki. W 90% szkol nie ma alternatywy dla katolickiej religii. Jeśli powołujesz się na fakty, to warto je znać. --------------------------------- Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
kuszlandia Re: A co ci przeszkadza! 20.08.07, 17:59 Wyobraż sobie że mi przeszkadza, chociaż sądząc po Twoich wypowiedziach to pewnie i tak żadne argumenty do Ciebie nie dotrą. Nic nie słyszałem żeby Polska była oficjalnie państwem wyznaniowym. Staje się takim państwem dzięki wrogiej robocie pasibrzuchów w kieckach, którzy mają w tym swój cel, mianowicie wyciągnąć jak najwięcej z tego biednego kraju. Wogóle coś mi się zdaje że jesteś księdzem i stąd Twoje wypowiedzi. A jeżeli uważasz że w państwie wyznaniowym nie dyskryminuje się innych to jesteś albo marzycielem albo właśnie księdzem Odpowiedz Link Zgłoś
urtasa Niczego sobie nie wyobrażam! 20.08.07, 20:45 Do ciebie też żaden argument nie dotrze, to darmo. Jednak powiem: ateiści mają prawo dążyć do tego, aby Polska była krajem ateistycznym. Księżą mają prawo, aby była państwem wyznaniowym. Jedni i drudzy mają takie prawo. I ich prawa szanuję, zarówno ateistów, jak i wierzących. A kto wygra, zadecydują wyborcy. To, co ci się zdaje, jeśli chodzi o to, kim jestem, nie dotyczy przedmiotu sporu. Czy stać cię na merytoryczną dyskusję? Odpowiedz Link Zgłoś
tezas kto ma do czego prawo 21.08.07, 00:43 primo, nie widze jakos tych ateistow dazacych do tego aby Polska byla krajem ateistycznym - sa natomiast ludzie chcacy aby byla krajem neutralnym swiatpogladowo, gdzie religia - i kosciol - katolicka nie sa uprzywilejowane, tak jak to teraz ma miejsce. osobiscie nie dziwie sie ze KK dazy do poszerzenia swojej wladzy - jest to w koncu instytucja jak kazda inna. obowaizkiem rzadu natomiast jest pilnowac stanowionego prawa, w tym konstytucyjnej zasady rozdzialu panstwa od kosciola, a nie ulegac bezkrytycznie purpuratom gdy tylko ci racza tupac nozka. NB jakos sobie nie przypominam zeby PiS szedl do ostatnich wyborow z haselm wyciagania sredniej z reli. Mozesz pokazac gdzie to mialo miejsce? --------------------------------- Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie potrzebujemy pomocy" Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Niczego sobie nie wyobrażam! 13.09.07, 17:41 nie, nie maja takiego prawa, tak samo jak nazisci nie maja prawa dazyc do stworzenia w Polsce panstwa na wzor III Rzeszy, jest to wysoce naganne i nie moze byc usprawiedliwiane Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy343 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 16:44 Ja jestem bardzo ciekawy komu to wojnę wypowiedział bp Głódź? Jak to pięknie zabrzmiało: chcecie wojny, to ją będziecie mieli! A rząd niepodległego (jeszcze) państwa udaje, że nic się nie stało. Niedawno Rydzyk obraził prostacko Prezydenta i jego żonę, a teraz Głódź wypowiada wojnę. Czy to jeszcze Polska, czy już Klechistan ze stolicą w Watykanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mqwerty1 Biskupi z czerwonym paskiem 20.08.07, 17:01 Piękny tekst. Szczera prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
kamil0992 Polityka Nycza 20.08.07, 17:25 Niestety, to Gazeta Wyborcza piała z zachwytu kiedy Nycz obejmował arcybiskupstwo w Warszawie. On odpowiada w ścisłym Episkopacie za sprawy edukacji i katechizacji. Jest to polityczny jastrząb w Eiskopacie, brutalny polityk, pacyfikator i arogant, który nigdy i nigdzie nie rozmawiał językiem Ewangelii, bo po prostu takiego języka nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
hunter70 Czy blizej Polsce do Europy czy do Iranu? 20.08.07, 17:56 - Wplyw kosciola na politykow i prawa przez nich stanowione - Wplyw kosciola na zycie ludzi zwlaszcza w malych miejscowosciach gdzie to co powiedza ksieza jest dogmatem - Przywlaszczenie przez kosciol polskich swiat narodowych - Pranie dzieciom mozgu od najmlodszych lat - Szerzenie nietolerancji wobec innych - Wykorzystywanie przez Kosciol przywilejow materialnych Czy blizej Polsce do Europy czy do Iranu? Odpowiedz Link Zgłoś
nylony15den Żądajmy wypowiedzenia konkordatu.... 20.08.07, 21:06 ... wtedy nie trzeba będzie słuchać purpuratów. Polska jest państwem ŚWIECKIM i takim niech pozostanie. Jeśli dostanę 200 maili na adres frodo200@wp.pl z poparciem to zakładam serwis www.konkordatowi-nie.eu . Po wczorajszym moim apelu dostałem 10 maili i wycięcie mojego postu na forum gazetay - zobaczymy co będzie dzisaiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
i.12 ocena z etyki 20.08.07, 21:17 a kto i gdzie jej uczy? ukształtowana w pełni osobowość nie da się zmierzyć i zważyć obiektywnie: niewielu jest ludzi zdolnych do obiektywnej-subiektywnej oceny innych adekwatnej do Ich wartości etyka to zbiór zawierający w sobie m.in. religię jednak dużo szerszy od parafialnego światopoglądu wpajanego maluczkim dla ich utwierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Żałosny Pendel i jego głupie stwierdzenia 21.08.07, 11:41 "Od kilkunastu lat w szkołach istniał dobry i cenny kompromis." Z kościołem nie ma żadnych kompromisów, biorą ile się da, a durny Pendel pewnie w ten sposób chgce wybielić Mazowieckiego i jego kumpli za wprowadzenie religii do szkół tylnymi drzwiami. Cała wypowiedź śmierdzi i tak na kilometr uległością wobec kościoła, nie gorszą niż uległość rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Żałosny Pendel i jego głupie stwierdzenia 21.08.07, 11:51 Mazowiecki bynajmniej nie był nieświadom tego, co robi, wprowadzając religię do szkół. Przecież to wieloletni działacz katolicki i publicysta. Jest tak samo winien jak obecne władze, a może nawet bardziej, bo "otworzył furtkę". Odpowiedz Link Zgłoś