kroliklesny 13.09.07, 16:14 A ja myslalem, ze wyznawcy proroka maja scisly zakaz spozywania WYSKOKU zawsze, a nie tylko w okresie Ramadanu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingryd ramadan 13.09.07, 17:09 no to autor art pojechal po bandzie z ta abstynecja w czasie ramadanu, szczegolik malenki to ze muzulmanie maja calkowity zakaz spozywania alkoholu, przez 12 miesiecy na rok (chyba ze polscy muzulmanie maja jakies szczegolne zapisy w koranie lub sunnie, no coz narodowosc zobowiazuje), w ramadan zas maja zakaz, na rowni z jedzeniem, picia plynow od wschodu do zachodu slonca, jest to pieronsko ciezkie, szczegolnie w lecie gdy upaly doskwieraja(chyba za 2 lata wypada to w wakacje), oczywiscie jest to modulowane do mozliwosci i warunkow, wiem np ze przy duzym wysilku fizycznym mozna pic wode (ramadan nie moze zadac uszczerbkow na zdrowiu), ogolnie to ogromny wysilek (nie ma co porownywac do postu kk, gdzie mozna sie nawpierniczac lososia albo owocow morza, i jest ok), przy czym w krajach muzulmanskich zycie w czasie ramadanu w ciagu dnia przycicha, zwalnia tepo i obroty, by przerodzic sie po zachodzie slonca w wielka fieste, pyszne zarcie, spotkania z rodzina, przyjaciolmi, tylko rano niestety trzeba wczesnie wstac, przed sloneczkiem,zeby najesc sie i napic na caly dzien, ale muzulmanie w krajach niemuzulmanskich maja naprawde ciezko, bo praca i szkola (w-f) tocza sie normalnie, ajajaj, zycze wiec wszystkim muzulmanom krotkich dni i dlugich nocy przez najblizszy miesiac i mam nadzieje ze zalapie sie do kogos na pyszna szorbe, tazin, kuskus i oczywiscie pyszne ciasteczka oplywajace miodem, inszallah Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ramadan 13.09.07, 17:12 a ja słyszałem że mają zakaz picia wina, ale o wódce prorok nic nie mówił Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post - rama 13.10.08, 00:36 Moze ogolnie jest scisly zakaz a w ramadanie scislejszy? ;) Ciekawa sprawa z ta wodka bo skoro nie ma oficjalnego zakazu w koranie to jak sie do tego odniesc? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post - rama 13.10.08, 01:13 OK, sprawdzilem. W koranie jest ogolny zakaz picia alkoholu wiec wodka pod to tez podlega. Muzulmanie nie powinni pic jakiegokolwiek alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post 13.10.08, 11:10 całe szczęście,że nie rozpoczęli dżihadu. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post 13.10.08, 16:35 > całe szczęście,że nie rozpoczęli dżihadu. W sumie gdyby zaczęli to by nie był problem. O ile by chodziło o prawdziwy, Wielki Dżihad, a nie o bzdury jak u Bin Ladena. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post - rama 13.10.08, 12:59 autor usłyszał, że od picia.. więc napisał "picia alkoholu", żeby było bardziej uroczyście :D Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Polscy wyznawcy islamu rozpoczęli post - rama 13.10.08, 14:50 prócz paru hmmm niescisłości wszystko jest OK. I bedzie OK póki nikt kto nie chce do ramadanu nie będzie przymuszany. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tow_beton średniowiecze jepane 13.10.08, 15:52 islam- najgłupsza, najbardziej okrutna i prymitywna religia. Powienien być zakaz jej praktykowania. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Zamierzałem ci tłumaczyć, iż tak nie jest, ale 13.10.08, 16:31 twój nick po prostu wszystko tłumaczy, towarzyszu Betonie. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_beton Re: Zamierzałem ci tłumaczyć, iż tak nie jest, al 13.10.08, 16:53 jezeli tak, to twój nick tym bardziej , barbarzyńco. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Co jest z tym ramadanem ??? 13.10.08, 16:11 W Tunezji ramadan rozpoczął się w poniedziałek 1 września. Wiem, bo akurat tam byłem. Mam nawet gazetę z tamtego dnia, gdzie są obok siebie dwie daty: 1 września 1 1 "ramadana". Skąd te różnice, przecież Księżyc jest jeden ? Odpowiedz Link Zgłoś