Dodaj do ulubionych

Byle polski lud spokojny

14.09.07, 00:43
świetny, dający do myślenia tekst. dziękuję
Obserwuj wątek
    • janek-007 Wychodzi na to ze caly tekst p.Majcherka... 14.09.07, 06:54
      Wychodzi na to ze caly tekst p.Majcherka to 'love story' czyli tekst o
      'prawdziwej miłości' 'elit' do 'prostego ludu'. Jedyna recepta jaka podaje autor
      zeby 'prosty lud' na milosci 'elit' sie nie zawiódl to przymusowa europeizacja.
      Sam lud nie jest w stanie sie modernizowac, cokolwiek by to mialo znaczyc w
      wywodach p.Majcherka. Rozumiem ze pod terminem europeizacja p.Majcherek rozumie
      bezkrytyczne przyjecie wszystkich 'dogmatów modernizacji' jakie wszystkim w
      Europie serwuje Eurokolchoz z Brukselki. Czyzby Brukselka byla bardziej
      europejska od samej Europy. Jezeli tak to to brukselka jest bardziej kapusta od
      kapusty i nie mamy tutaj do czynienia z europeizacja ale z brukselkizacja
      Europy. To czy brukselkizacja to postep czy nie to jednak mam powazne
      watpliwosci bo brukselkizacja jakos dziwnie kojarzy mi sie z kolektywizacja a to
      juz przerabialismy. Wydaje mi sie ze p.Majcherek w tak pojetej europeizacji
      czyli brukselkizacji wpada we wlasne sidla i prowadzi nas do Polski Ludowej ??
      czyli Polski Brukselki gdzie wszyscy stana sie warzywkami tak jak brukselka. Ja
      dziekuje za taka perspektywe jak juz to wole zostac pomidorem albo normalna
      kapusta a nie miniaturowa kapusta czyli brukselka.

Obawy p.Majcherka jakkolwiek szlachetne nie powinny mu jednak spedzac snu z
      oczu, nie jest tak zle. Polacy na pewno nie zgodza sie zostac jakas tam
      brukselka bo obojetnie jaka milosc czuja Kaczynscy do 'prostego ludu' 'prosty
      lud' na pewno nie pozwoli z siebie zrobic warzywka. Kaczynscy zreszta nigdy
      niczego takiego coby gwarantowalo nirwane czyli brukselkizacje 'prostemu ludowi'
      nie obiecywali z tego tylko prostego powodu ze nie sa demagogami, czego nie
      mozna powiedziec p.Majcherku i innych. To co Kaczynscy powiedzieli to raczej
      prosba o zaufanie i wsparcie w walce z patologiami III RP Kolesiów a to czy
      'prosty lud' to zrozumial czy nie okaze sie w nadchodzacym glosowaniu. Kaczynscy
      niczego nie obiecywali, oni tylko chca postawic 'prosty lud' na WLASNE NOGI zeby
      o WLASNYCH SILACH I SAMI ZA SIEBIE ZACZELI DECYDOWAC O SWOIM LOSIE. Takie
      postawienie na nogi to mimo wszystko ciezka i bardzo niewdzieczna harówka
      chociazby z tego powodu ze po stuleciach, do 2005 roku, ten 'prosty lud' na
      wlasnych nogach nie stal zbyt dlugo bo trzymano go w roznych pozycjach i pozach,
      nawet na kleczkach, za pomoca roznych ukladów i ukladzików nie tylko tych rodem
      z III RP Kolesiów.

Kaczynscy chca jedno, postawic 'prosty lud' na wlasne nogi a to sie niepodobna
      roznym 'elitom', protezom czy przystawkom którym do tej pory wydawalo sie ze sa
      potrzebne a moze i nawet uzyteczne, dla kogo to inna sprawa. Dzieki Kaczynskim
      okazuje sie ze nie sa potrzebne ani uzyteczne bo 'prosty lud' moze sie bez tych
      protez i elit obejsc i zmodernizowac się sam. Odrzucenie protez przez 'prosty
      lud' byloby wielkim osiagnieciem na skale nie tylko brukselki. Po odrzuceniu
      modernizacja na pewno ruszy jak z kopyta i wcale nie musi to byc brukselkizacja
      jak sugeruje p.Majcherek. Pan Majcherek sie myli sugerujac ze modernizacja
      'prostego ludu' moze sie odbyc tylko wedlug jego recepty, nic bardziej dalekiego
      od prawdy. Modernizacja zawsze byla skutkiem postepu technologicznego, w dobrym
      tego slowa znaczeniu, a nie efektem jakiegos przymusu 'elit' czy bezuzytecznych
      protez. Byly ZSRR jest przykladem gdzie modernizacja byla robiona na sile, jakie
      skutki to mialo to kazdy widzial i widzi i Eurokolchoz jest na tej samej drodze.
      'Prostemu ludowi' trzeba dac potrzebne instrumenty do modernizacji a nie stare i
      wyjechane protezy i wtedy 'prosty lud' sam sie zmodernizuje szybciej anizeli
      p.Majcherkowi paznokcie rosna. Kaczynscy chca to wlasnie dla 'prostego ludu'.
      'Prosty lud' nie potrzebuje: Majcherków, Tusków, Giertychów, Leperow, Geremków,
      Borowskich, Dziwiszów, Zycinskich, Pieronków, Balcerowiczów, Kwasniewskich i
      calej plejady innych protez zeby sie modernizował. 'Prosty lud' potrzebuje
      instrumentów. Nalezy tylko wierzyc ze 'prosty lud' Kaczyńskich zrozumie a
      bezuzyteczne protezy i pseudo 'elity' przestana mu w tym przeszkadzac.
      • elena4 Re: Kolonialna mentalnosc polskich elit 16.09.07, 14:40
        www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=254&year=2007&nrw=180&art=736
        • onufry.zagloba Pani Thompson jest obywatelka USA, a wiec 16.09.07, 15:04
          sie nie dziwie,ze spojnosc Unii EUROPEJSKIEJ jej nie w smak, a kazda
          proba jej podwazenia przez Polske - slugusa Wuja Sama - jest przez
          nia witana niemalze owacyjnie. A poza tym na chamstwie i muzyce
          goralskiej - z racji zawodu - wraz z etnografami ZARABIA.
          Wolalbym, by wypowiedzial sie a ow temat np. Umberto Eco - bylby
          bardziej OBIEKTYWNY:)))
        • strzelec51 Pani Thompson pisze 16.09.07, 16:58
          > Ludność Polski od pokoleń była wychowywana w przekonaniu, że o
          > sprawy prawdziwie ważne zatroszczą się wujaszkowie z zagranicy.
          > Stąd uderzający brak świadomości długofalowych polskich interesów
          > wśród polskich elit.

1. To sie moze odnosic tylko to pozostalych w Polsce rodzin
          emigrantow do USA. I to tylko w zakresie roli "wujka z AMeryki"
          przysylajacego "dulary i kurtki z ortalionu".

2. Pierwsze tez slysze aby polskie elity (jakiegokolwiek
          autoramentu) kiedykolwiek kierowaly sie wylacznie iluzyjnymi
          przekonaniami polskiego ludu.

Pani profesor Thompson moze i jest kompetentna slawistka, nie ma
          kompetencji w dziedzinie logiki ani filozofii.
          • janek-007 Jestes kompletnym i calkowitym kretynem... 16.09.07, 18:31
            Pani Ewa Thopson ma absolutna racje i pisze prawdę która boli polskie kalekie
            'elity'. Wszyscy ci opluwacze tacy jak Michnik, Geremek, Mazowiecki, Walesa,
            Unger i cala plejada innych produkujacy się gdzieś w NYT, Le Monde, La
            Repubblica, LeSoir i innych publikatorach to żałosne dupki o mentalności
            brygadzisty który z niczego został awansowany właśnie przez kolonizatorów Polski
            na tego brygadzistę po to żeby służyć. Michnik, Geremek, Mazowiecki, Walesa,
            Unger chyba tez bo jak mi się wydaje wyjechał w 68, i cala plejada innych im
            podobnych najpierw służyli kolonialiście Rosji sowieckiej a teraz znowu służą
            krypto kolonialiście niemieckiemu. Ci ludzie tacy już są to jest w ich genach
            oni zawsze będą na usługach innych zależnie od tego kto więcej płaci i jak
            geograficznie przesuwa się koryto taki już ich los i tak pozostanie na zawsze.
            • onufry.zagloba Buhahaha! A od KIEDY prawda w nauce istnieje? 16.09.07, 20:50
              Od razu widac, zes koszmarnym pozytywistyczno-marksistowskim
              NIEWYKSZTALCIUCHEM:) A tekst Thomsonowej jest tendencyjny, nie ma
              tez bladego pojecia z zakresu podstawowej wiedzy o spoleczenstwie,
              zachowan masowych etc. Kolejna polonijna gwiazdeczka:)
      • romulus_remulus Re: Wychodzi na to ze caly tekst p.Majcherka... 16.09.07, 14:42
        "W demokracji i otwartym społeczeństwie każdy może pozostać takim, jakim jest,
        ale też stać się takim, jakim zechce. Odgórne, planowe kształtowanie ludu podług
        wykoncypowanych wzorów czy modeli, będące marzeniem i zamiarem wielu XIX- i
        XX-wiecznych inteligentów, nie mieści się w formule nowoczesnej demokracji."

no jasne, może zostać jakim chce pod warunkiem, ze chce zostać takim jakim go
        widzi lewacka "yntelygencja" :)

"Dlatego trzeba protestować, gdy kulturowe modele czy wzory odwołujące się do
        ultrakonserwatywnie i anachronicznie rozumianej tradycji narodowej usiłują
        narzucić społeczeństwu politycy rządzący krajem, a pragnący rządzić polskimi
        umysłami i sumieniami."

ale gdy ci drudzy chcą narzucić liberalno-lewackie wzorce to protestować nie
        trzeba bo chociaż w demokracji i otwartym społeczeństwie każdy może pozostać
        takim, jakim jest, to przecież trzeba modernizować, modernizować, modernizować
        chociażby na siłę w imię ..... miłości o LOL :0

"Można sobie jednak wyobrazić inny rodzaj miłości. Kto kocha, ten pragnie dla
        ukochanego czy ukochanej szczęścia, pomyślności, dobrej przyszłości. Jeżeli
        dostrzeże w obiekcie swojej miłości coś, co może szkodzić jego dobru, stara się
        mu to wyperswadować, a może i zmienić wbrew niemu."

cały ten artykuł to LOL roku :)))))))))))))))))) sprzeczność sama w sobie
        :)))))))))))
        • onufry.zagloba W demokracji mozesz zostac i tepym cham - twoj 16.09.07, 15:09
          wybor. Mozesz jezdzic "w kunika" i furmanka "na obreczach" zamiast
          porsche. Mozesz wyciagnac z kuferka skrzypeczki lipowe i na nich
          sobie przygrywac, zamiast z iPoda. Mozesz studiowac orke socha
          zamiast IT etc - nikt sie w twoje wybory nie mysli wtracac. POD
          WARUNKIEM, ZE I TY SIE W NIE WTRACAC NIE BEDZIESZ:)))
          Ale nie dziw sie, ze INNI ZAJMA WYZSZE OD CIEBIE POZYCJE SPOLECZNE,
          bo swiata i rozwoju to i Partia Agenta Rydzyka nie zdola zmienic.
          Nie mozna zjesc ciastka i miec ciatko:)))
          • swarozyc a jest w Polsce ow mityczny lud? 16.09.07, 15:27
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=35110533&wv.x=2&a=35110533
            • onufry.zagloba Coz, wszystko zalezy od definicji:) Ale 16.09.07, 20:53
              ponad wszelka watpliwosc sa w Polsce liczne klasy nizsze.
              A zalinkowany tekst jest b. ciekawie - przy innej okazji i na owym
              forum do niego wroce.
          • romulus_remulus Re: W demokracji mozesz zostac i tepym cham - two 16.09.07, 16:27
            no więc właśnie - mogę. tylko niektórzy z miłości do mnie (LOL) chcieliby mnie
            na siłę uszczęśliwić i chętnie by mi to prawo odebrali bo przecież oni widzą
            lepiej a głupi lud jest ciemny i głupi i potrzebuje jedynie słusznego jaśnie
            oświeconego przywództwa (LOL) bo inaczej sam sobie krzywdę zrobi (LOL).
            • strzelec51 Kto na sile uszczesliwia? 16.09.07, 17:03
              Bracia Kaczynscy, kolego. To do nich dzisiaj odnosi sie
              zwrot "inzynierow dusz". To im sni sie majsterkowanie przy
              stosunkach spolecznych - "inzynieria spoleczna", w przeszlosci
              domena... komunistow.

"Komunizm to ruch (spoleczny), ktory znosi stan obecny." ;)
              • romulus_remulus Re: Kto na sile uszczesliwia? 16.09.07, 20:45
                widać mało dokładnie przeczytałeś artykuł, ogólna teza jest w nim taka, że
                inżynieria dusz jest be .... jeżeli stosują ją Kaczki, ale gdy tą samą
                inżynierię dusz stosuje liberalno-lewacka "yntelygencja" (oczywiście z miłości
                do głupiego i ciemnego ludu) wtedy nazywamy ją modernizacją i jest ona ...
                konieczna dla dobra tego ciemnego ludu.
            • onufry.zagloba Kochany! To tylko dobra rada: chcesz byl prolem i 16.09.07, 20:55
              przynalezec do dolow spolecznych, co jak ryby glosu nie maja (bo kto
              sie z dolem liczy? Nie ma takiej potrzeby) - twoja prywatna sprawa.
              Niemniej nie miej o to do nikogo zadnych pretensji. Lub przygotowuj
              kolejna REWOLUCJE BOLSZEWICKA, komuszku:
              "Wyklety powstan ludu ziemi..."
              • romulus_remulus Re: Kochany! To tylko dobra rada: chcesz byl prol 16.09.07, 21:10
                onufry.zagloba napisał:

> przynalezec do dolow spolecznych,

czego ja chce to już moja sprawa, ważne żebym miał możliwość SAMODZIELNIE
                zdecydować, a nie żeby mnie ktoś uszczęśliwiał na siłę

co jak ryby glosu nie maja (bo kto
                > sie z dolem liczy? Nie ma takiej potrzeby) -

no i tutaj jest problem naszej wspaniałej postępowej yntelygencji LOL, bo ten
                głupi i ciemny lud, z którym jak słusznie napisałeś nikt się nie liczył w swojej
                bezkresnej bezczelności (LOL) zagłosował nie tak jak trzeba !!!! tj, nie tak jak
                by sobie postępowa yntelygencja życzyła :))))) tak, że czasami to u lud ma głos.

> Niemniej nie miej o to do nikogo zadnych pretensji.

a gdzie ja napisałem, że mam do kogokolwiek jakiekolwiek pretensje ?????

Lub przygotowuj
                > kolejna REWOLUCJE BOLSZEWICKA, komuszku:
                > "Wyklety powstan ludu ziemi..."

a komuszkiem to widocznie jesteś ty skoro lubisz by ktoś nad tobą stał i
                wskazywał jeden jedynie słuszny kierunek, ja to wolę sam zdecydować
                • onufry.zagloba W moim kraju rzady ludu zowie sie komuna:) 16.09.07, 21:26
                  I naprawde, bolszewiku, nic mi nowego o PiSdziakach nie mowisz:)))
                  • romulus_remulus Re: W moim kraju rzady ludu zowie sie komuna:) 16.09.07, 22:13
                    no popatrz się a ja zawsze myślałem że demokracja - demos krateo - rządy ludu no
                    ale pewnie się myliłem :))))

"w moim kraju" LOL teraz każdy kto wyjedzie gdzieś, zobaczy trochę świata zza
                    zmywaka zaraz wielki światowiec się robi i może pisać "w moim kraju" :)))))

no i gdzie ja coś o PISie w tym wątku pisałem to nie wiem.
                • onufry.zagloba PS: A jesli o ostatnie chodzi, to naleze do tych, 16.09.07, 21:28
                  ktorzy WYZNACZAJA TRENDY - bo taka wlasnie jest rola elity,
                  przynajmniej w starych demokracjach europejskich. Wybacz, ale na
                  waszej postkomunie i dewocyjnej bolszewii nie mysle sie wzorowac:)))
                  • romulus_remulus Re: PS: A jesli o ostatnie chodzi, to naleze do t 16.09.07, 22:15
                    onufry.zagloba napisał:

> ktorzy WYZNACZAJA TRENDY - bo taka wlasnie jest rola elity,

wierzę :))))) trendy to można wyznaczać w wielu dziedzinach np w dziedzinie
                    konserwacji powierzchni płaskich LOL :)))

> przynajmniej w starych demokracjach europejskich. Wybacz, ale na
                    > waszej postkomunie i dewocyjnej bolszewii nie mysle sie wzorowac:)))

a w starych demokracjach to nikt nie śmiałby w ten sposób pisać o ludzie.
                  • janek-007 Ty Onufry znowu nie wziales tabletek. 17.09.07, 04:54
          • elena4 Re: W demokracji mozesz zostac i tepym cham - two 16.09.07, 18:29
            onufry.zagloba napisał:

> wybor. Mozesz jezdzic "w kunika" i furmanka "na obreczach" zamiast
            > porsche. Mozesz wyciagnac z kuferka skrzypeczki lipowe i na nich
            > sobie przygrywac, zamiast z iPoda. Mozesz studiowac orke socha
            > zamiast IT etc - nikt sie w twoje wybory nie mysli wtracac. POD
            > WARUNKIEM, ZE I TY SIE W NIE WTRACAC NIE BEDZIESZ:)))
            > Ale nie dziw sie, ze INNI ZAJMA WYZSZE OD CIEBIE POZYCJE
            SPOLECZNE,
            > bo swiata i rozwoju to i Partia Agenta Rydzyka nie zdola zmienic.
            > Nie mozna zjesc ciastka i miec ciatko:)
            No wiec wlasnie. Typowy szantazyk a la polskie elyty. Wstydu wasc
            oszczedz.
            • onufry.zagloba A tobie sie snia RZADY proletariatu? Widac, jak 16.09.07, 21:00
              polskiej BOLSZEWII - nawet gdy sie glosi "polska prawica" - od
              komuszego myslenia i komuszej wersji "egalitaryzmu" odrzepic sie
              trudno!
              Dziewczyno, urodzilem sie w UK i nikt mi nie wmowi, ze kultura dolow
              spolecznych powinna byc kultura wiodaca, choc moze sobie wsrod tych
              dolow istniec - nie moja broszka. A wy, dewocyjna bolszewia, byscie
              jeszcze chcieli, by ta kultura dolow byla chroniona i wspirana
              prawem. I to PRZECIWKO kulturze wyzszej. Oj, maoisci z was, i
              bolszewiki:)))
              • elena4 Re: A tobie sie snia RZADY proletariatu? Widac, j 17.09.07, 13:22
                sam jestes bolszewikiem trockisto. Nie snia mi sie rzady
                proletariatu, z tej przyczyny, ze to prol w europie laicyzuje sie i
                wynaradawia najwczesniej.
                Denerwuje mnie tylko to, ze chca mnie wziac szantazem. Albo bedziesz
                wyznawac idealy wspolne europie i micha pelna, albo wybierasz
                dziewietnastowieczny zascianek i zastoj.
    • pogardzamwyksztalciuchami Byle antypolski gad spokojny 16.09.07, 09:33
      Opozycjo sztandar w górę! Alleluja! Majcherek nadchodzi.
      Liberały wszelkiej maści zbierze w kupę i pogodzi.
      Tusk, Lepper i Olejniczak z Frasyniuka krypą wsteczną
      W przyszłym roku, może wiosną, wybory nam uskutecznią.
      „Zima wasza wiosna nasza” oto hasło owej kupy
      Nigdy się już żaden PISior nie dobierze nam do d...!

Napisane w listopadzie 2005
    • kiauczau Zainteresowanie artykułem śladowe 20.09.07, 06:17
      NB kto zacz ten Majcherek@

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka