Dodaj do ulubionych

Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta

07.11.07, 13:58
Och, te "wolne i niezależne" media. W międzyczasie w Tiblisi
rozpętuje się powstanie narodowe przeciw pyzatemu pajacowi. A media
w Polsce i na Zachodzie zgodnie milczą, jak to w demokracji -
wszyscy nabierają jednocześnie wody w usta. Niektórzy tylko
wzmiankują w krótkich słowach niczym o wydarzeniu bez najmniejszego
znaczenia.

Wygląda na to, że dziś bez znajomości rosyjskiego i bez rossyjskich
mediów nie wiadoomo byłoby, co się na prawdę na świecie dzieje.
Obserwuj wątek
    • eva15 Pawdziwe obrazzki z Tibilisi 07.11.07, 13:59
      Nieznający rosyjskiego mogą chociaż oberzeć video:

www.vesti.ru/doc.html?id=146367&tid=50153
    • kauzyperda no proszę, w demokratycznej Gruzji... 07.11.07, 14:23
      Faktycznie, niesamowita jest ta obiektywność wolnych mediów.
      Ostatnie parę dni spędziłem w rozjazdach nie zaglądając do netu, za
      to czekając na połaczenie oglądałem trochę wiadomości w TV i ani
      jednej przebitki z Gruzji nie widziałem. Patrząc na te zdjęcia
      dziwię się, bo "medialnie" tłumienie zamieszek w Tbilisi wydaje się
      o wiele bardziej efektowne niż pokazywany po 40 razy ten sam obraz
      gościa przewracającego się na demonstracji na Białorusi. Może nam
      media spoważniały i przestały gonić za sensacją...
      • eva15 Re: no proszę, w demokratycznej Gruzji... 07.11.07, 14:57
        Informowanie na bieżąco o tym, co dzieje się w zaprzyjaźnionym
        niezwykle demokratycznym kraju, który aspiruje do NATO i oczywiście
        do EU, nie jest gonieniem za sensacją lecz przekazem wiedzy o stanie
        faktycznym. A to możnba robić spokojnie w sposówb wyważony, bez
        szukania sensacji. Natomiast to co się dzieje, to ukrywanie faktów i
        zakłamywanie rzeczywistości.
    • inga_1 Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 14:25
      moze napyshe błędamy, ale mam nadzeje ne będzie trudno przeczytac o co my
      chodzi. to co dzeje sie teraz w Tbylisi, to deptanie całego narodu. demonstranty
      ne stali przy parlamentu dla opozicji, tylko dla sebe, bo maiom juz dosić
      demokratji, wkturym jest tylko aresht, podsluchi, strach i nendza. tak,
      Saakashwili walczi z korufcią, tylko ze korumpirowane przez 4 lata są tylko iego
      przeciwniki, tak, walczy z kriminalem, ale przez 4 lata tylko policja
      zamordowala "przypadkowo"54 mlodych hłopaków, węzeniach w 4-6 osobowych celi
      sedzi 25-30 osób, areśowane 12 letny dzecyak dostal 7 lat, bo ukradł chleb i
      kelbase.gospodarka nie rozwia się, ludzie głoduia, z daleka wshystko wygłonda
      faine, bo stolica jest oswetlona, nemal co tydzen otweraią nowe fontanne i
      boisko sportowe, a ludzi wmeszkaniach nie maią wode, bo dostaia po grafiku,
      oplata na gaz czy elektroenergie jest 10-12 razy tyle(przyklad) co w Polsce, a
      pensia mesięczna 10-12 razy mnej od PolakOw.ludzie głodują i to wlasne sprawilo
      ze stali przy parlamentem Gruzinskim. a co zrobyla wladza Gruzinska? żond we
      wshystkim winni opozicie,one samy są swentimy
      • eva15 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 14:58

Skąd piszesz?
        • inga_1 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 15:17
          eva15 napisała:

>
          > Skąd piszesz?

z Tbilisi
          • eva15 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 15:44

Znajomość polskiego nawet do Tibilisi dociera...
            • inga_1 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 16:05
              > Znajomość polskiego nawet do Tibilisi dociera...

czy to tak dziwne? moja rodzina mieshka w Warshewie, tez tam meshkałam, jestem
              dzennikarką i moze nie zbyt dobrze, ale nauczyłam Polskiego.
              • eva15 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 16:43
                Nie dziwne, lecz rzadko spotykane. Brawo.
    • kacap_z_moskwy Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 15:39
      A jusz dawno zauwarzylem ze "prawdziwe i demokratyczne" media czesto zapominaja jakies sczegoly, a niekedy cale wiadomosczi. Pomietam jak zbombardowali w Afganie wioske i zabili 60 cywilow. Gazeta nic nie podala. Jak teraz atak samobojczy, kolo 100 osob zginelo, nie ma liczby. Jak w Gruzji sa zamieszki, a przeczez to nie pierwszy raz opozycja wystepuje - milczenie. Ale jak trzeba napisac o bombie dla Saaki, wszytsko brzmi w ochronie "prozachodnego" przywodcy...

Naprawde wszystko sie w Gruzii "poprawilo", jak twerdzi gazeta :) Dlatego ludzie tak wyszli na ulicy, pod desczem, w chlod...
      • inga_1 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 16:10
        bardzo nie chciaLam tego pisac, ale nic a nic w Gruzje sie nie poprawilo,
        odwrotne, coraz bardzej pogarsza sie situacia dla nezamoznych Gruzinów. ale nie
        zgadzam się spanem, ze Gruzini pchają śię do Rosii, boo gruzini Jadom do
        dowolnego kraiu, gdze mogom pracowac, aby utrzymiwac rodzine w gruzji. a to ze
        dziS w Gruzji tak duzo uchodców, rosya bardzo dużom role wtym zagrała
        • kacap_z_moskwy Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 16:12
          Ага, а еще мы виноваты, что дождь идет.
        • eva15 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 16:45
          inga_1 napisała:
          > a to ze dziS w Gruzji tak duzo uchodców, rosya bardzo dużom role
          >wtym zagrała

W jakim sensie? Co Rosja jest temu winna?

• wolf34 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 18:43
            eva15 napisała:

> inga_1 napisała:
            > > a to ze dziS w Gruzji tak duzo uchodców, rosya bardzo dużom role
            > >wtym zagrała
            >
            > W jakim sensie? Co Rosja jest temu winna?

Wspierała w wojnie domowej Abchazję i Południową Osetię co
            umożliwiło im oderwanie się od Gruzji i spowodowało exodus Gruzinów
            stamtąd .
            A cynglem Rosji w wojnie Abchaskiej był mało jeszcze wówczas znany
            Szamil Basajew i jego złozony z kaukaskich górali "abchaski
            batalion".
            >
            >
            • kacap_z_moskwy Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 20:04
              A gdzie sa ci uchodcy? Nie w Rosji czasem?

Dla wiedzy - wiekszosc z Gruzin Abchazkich zyje w Rosji.

A z Ossetji Poludniowej uczekali Ossetynczycy, a nie Gruzini. Tez dla wiedzy. W czasie uczecki Ossetynczykow, naprzyklad, byla taka znana na Kaukazie zbrodnia, kiedy Gruzini rostrzelali autobus z 76 dziecmi ossetynskich. Ktore uczekali od Gruzinow...
    • pimpus18 Goebbels pozdrawia wszystkich niezależnych 07.11.07, 15:54
      • pimpus18 Re: żurnalistów! 07.11.07, 15:57
        Panowie (i panie), a miało być tak fajnie
    • kacap_z_moskwy Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 19:12
      Saaka oszalal!!! Dlaczego Gazeta nic nie daje? Komandosi zajeli TV
      Imedi, po miastu haruja policjanczi z bronia i lapia opozycje.
      Szpitale wypelnione. Ale Saaka wini Rosje :)))) I wysyla naszych
      dyplomatow :))) Ale to demokratycznie. Rozumiem. Wszystko OK.

• wolf34 Na ulicach Tbilisi gruziński specnaz,TV odłączona 07.11.07, 19:15
      Odłączono opozycyjne TV i radio do których wdarł się specnaz
      MSW ,trwają zatrzymania przywódców opozycji.Gruzja wydala 3
      rosyjskich dyplomatów i odwołuje swojego posła z Moskwy.Saakaszwili
      obwinił o wszystko Rosję w wystąpieniu telewizyjnym.W wyniku starć
      ulicznych ,użycia kul gumowych,gazów łzawiących i pałek jest
      minimum 360 poszkodowanych którym udzielono pomocy lekarskiej.W
      stanie ciężkim jest jeden z przywódców opozycji.Do Tbilisi ma
      przybyć z ramienia UE specjalny wysłannik Javiera Solany.No to
      teraz wszyscy zobaczą jak bije demokracja i jak naprawdę broni się
      władzy państwowej -nie tak jak ci mięczacy Szewarnadze w Gruzji w
      2003 i Kuczma na Ukrainie w 2004 ale naprawdę.
      Tylko co na to "wolne media" i UE?
      Co na to nasi "polytycy" tak wyczuleni na łamanie demokracji na
      wschodzie?
      • herr7 przewidziałem to cztery lata temu.. 07.11.07, 22:24
        Pamiętam scenę z przed czterech lat jak Saakaszwili na czele swoich zwolenników
        wdarł się do gruzińskiego parlamentu. Uderzyła mnie wówczas jedna rzecz-
        Saakaszwili zza pleców swoich ochroniarzy gestykulując coś tam wrzeszczał do
        Szewrdnadze, który stał na przeciwnym końcu sali. Wynik tego starcia był już
        wtedy przesądzony - "opozycjoniści" przekupili paru generałów gruzińskiej
        milicji i wojska żeby ci trzymali się z boku. Kiedy Szewardnadze to zrozumiał
        dał za wygraną. Poskarżył się później w wywiadzie dla jednej z angielskich gazet
        na to jak Zachód okazał się niewdzięczny, mimo że on jeszcze jako minister spraw
        zagranicznych ZSRR przyczynił się do rozwalenia Sojuza. Na pocieszenie dostał
        synekurę w Nowym Jorku i glejt zapewniający mu i jego rodzinie nietykalność w
        Gruzji.

Wydaje się że tym razem zabrakło w Gruzji Sorosa, który sypnąłby kasą na
        "społeczeństwo otwarte", co umożliwiłoby przekupienie szefów gruzińskiej
        bezpieki. Tym niemniej Saka został poważnie osłabiony i Gruzini chyba mu nie
        uwierzą że sojusznikiem wygnańca Okruaszwili jest Kreml. Także w
        "demokratycznych" salonach Europy i Ameryki będą zatykać nos jego widok, ale
        biznes jest biznes, a Saakaszwili to sk..syn, ale za to nasz sk..syn. A ta
        reguła w demokratycznym Zachodzie jest niemal tak święta, jak święte jest prawo
        własności gdy tylko ów Zachód może do owej własności aspirować.
    • inga_1 Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 19:25
      nie wiem dla czego media w Polsce nic nie muwy i nie pokazuje o to, co dzeje śię
      teraz w Gruzje. to koszmar, jaka demokratya, jakie wolnosć słowo? telekompania
      'imedi", nazwana przez żond telewizią opozicii, wzieli shturmem, wsamej tylisi
      wakuum informaciini, gubią sie ludzie...

• wolf34 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 19:33
        Nie wiesz Inga?
        Są słuszne i niesłuszne demonstracje,słuszna i niesłuszna walka o
        demokrację.
        A "wolne media" w Polsce zakłopotane wyczynami swojego
        pupila,"czołowego demokraty" Saakaszwili którego media w Polsce
        przez 4 lata kreowały na herosa i bohatera walki o demokrację-
        nabrały wody w usta.
        Czekają na instrukcje....
        • inga_1 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 21:14
          instrukcje ot kogo? w Tilisi panuje panika. ludzie chowaią śię w cerkwi, bo
          oglośili "czerezwiczainoe polozenie", krok do komendatskej godzini
          • wolf34 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 21:54
            Państwowe media-od rządu.
          • eva15 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 07.11.07, 22:11

To straszne. co się u was dzieje, ale nikt wam nie pomoże. Zachód
            popiera ustanowionego przez USA Saakaswili.
          • agatka0202 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 28.11.07, 19:09
            Stan wyjatkowy, to jedyna metoda na czerwna zarazę , którą przyslan
            w Moskwy.
    • owlet215 Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 22:34
      3 listopada:
      www.tvn24.pl/12691,1527060,wiadomosc.html
      5 listopada:
      www.tvn24.pl/-1,1527282,wiadomosc.html
      Dzisiaj:
      www.tvn24.pl/-1,1527556,wiadomosc.html
      www.tvn24.pl/-1,1527620,wiadomosc.html
      www.tvn24.pl/2083564,12691,0,0,1,wideo.html
      www.tvn24.pl/2084581,12691,0,1,1,wideo.html
      Nie zauważyłam żeby polskie media milczały.

Cześć Denis :-)
    • owlet215 Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 22:37
      www.tvn24.pl/2084613,12691,0,1,1,wideo.html
    • owlet215 Tbilisi: protestujący wrócili do centrum miasta 07.11.07, 22:47
      Zdjęcia:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/51,80708,4652811.html?i=0
      • pakistan12345 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 08.11.07, 06:52
        ty ingaa,piszesz z tbilisi to sie ceni ale jak w kazdym narodzie sa i glupi
        ludzie nauczylas sie polskiego ale o polityce nie masz zadnego pojecia ,minely 4
        lata demokracje buduje sie troche dluzej spytaj polakow,spytaj leppera co robil
        w latach 90 spytaj sie wszystkiego sie dowiesz to nie powod zeby destabilizowac
        kraj, ja bym ich wszystkich zaaaaaaa............ niestety ,zdrajcow , i tych
        tchorzy ze zimno ze wody nie ma , sam pojade i przezyje wiec nie plec glupot, za
        eduarda niby lepiej sie zylo tak?/ spojrz na dane gospodarcze nie masz zielonego
        pojecia czym sie gruzja stala , nie masz chyba pojecia ze maja teraz 905 mln $
        budzetu ministerstwa obrony ,nie wiesz ze to top reformer gospodarczy ,wzrost 14
        % , a ludzie psiacza ze wody nie ma, ja bym ich w tej wodzie utopil bo to nie
        ludzie to zdrajcy nie moga poczekac paru lat to zobaczysz jak skoncza, jak
        skonczy gruzja jesli sie to nie skonczy te zdradzieckie dzialania, min
        okruashvili jest jednym z najbogatszych ludzi w kraju setki mln $ na koncie i
        narzeka i podjudza, misha sie broni tak jak umie, to sie skonczy bardzo zle ,
        sam ich kiedy powybijam jak da los ,wtedy wsioki i kryminalisci na ulicy zobacza
        co to jest moja woda beda jej mieli pod dostatkiem , abchazja ,osetia myslisz ze
        po co te zbrojenia?! podniesli z 500 planowanych mln $ chcecie zyc bez abchazji
        i osetii? chcecie sie okryc wstydem za przegrana wojne?! woda ja wygracie? pare
        lat nie mozna poczekac? na nedze tez sie znajdzie i tak nie bedzie gorzej niz
        wczesniej ludzie w tbilisi wezcie mnie nie zawstydzajcie bym nie musial sie
        wstydzic za cos co kocham ,jesli tego nie zrozumiecie to was ukarze ,wszystkich
        ktorzy przywiezliscie tych rolnikow i kryminaslitow busami ,myslicie ze tutaj
        nie bylo biedy ze tylko ludzie na prowincji gruzji cierpia biedeeeee??!!!!
        gruzini to czas przemian , to jest wlasnie demokracja ,rewolucja to tylko
        zalazek, myslelliscie ze jak wysliscie 4lata temu to wszystko spadnie z
        nieba?!!!!!!! opamietajcie sieeeeeee
        • inga_1 Re: Tbilisi: protestujący wrócili do centrum mias 08.11.07, 13:59
          pakistan12345 napisał:

> ty ingaa,piszesz z tbilisi to sie ceni ale jak w kazdym narodzie sa i glupi
          > ludzie nauczylas sie polskiego ale o polityce nie masz zadnego pojecia ,
          nigdy ne twerdziłam ze jestem dobrym znawcą polityli, ale głupi? chyba pisząc te
          slowa, mislial pan o sobie.

minely
          > 4
          > lata demokracje buduje sie troche dluzej spytaj polakow,spytaj leppera co robil
          > w latach 90 spytaj sie wszystkiego sie dowiesz to nie powod zeby destabilizowac
          > kraj,

to ja destabilizuje kraj? albo te ludzie, które stali pred parlamentem
          Gruzinskim? co ony zondali od prezydenta pierwshe dwa dni? _wybory
          parlamentarskie, kture maią odbic śię jseniu 2008 roku, bo prezident tak
          zechcial, odbywali śię wswoim, konstitucjine ustalonim termine-w kwetniu. mógł
          by zgodzic prezydent i nie było by zadnej destabilizacji. nie będzie wypytiwac
          polaków, bo dobrze wiem co sie działalo w olsce w latach 80. chyba nie
          szadowolenia wtedy ludzie tworzyli organizacje podpolne? wiem ze demokratye nie
          zbudujesz za dwa czy cztery lata, ale kiedy jestesz diktatorem, nie zbudujesh ją
          tez za 20 lat.

ja bym ich wszystkich zaaaaaaa............ niestety ,zdrajcow , i tych
          > tchorzy ze zimno ze wody nie ma , sam pojade i przezyje wiec nie plec glupot,

zaslugujesz na to, zeby zyc w takich samych warunkach, w jakych teraz zyą
          Gruzjni. bez wody mozna wytrzymać dzen, dwa, trzy, ale latamy czekac kiedy
          poleci z kranu woda? a wtym czase dwa kroki od ciebe fontanna tanczy.

z
          > a
          > eduarda niby lepiej sie zylo tak?/

czyy ja powedziałam ze w czase Eduarda było lepej/ tylko, ze Eduard odszedł tak,
          ze a nie razu nie wystrzelyl do swojego ludu.

spojrz na dane gospodarcze nie masz zieloneg
          > o
          > pojecia czym sie gruzja stala , nie masz chyba pojecia ze maja teraz 905 mln $
          > budzetu ministerstwa obrony ,

a czym ta biudzet tak ladnie wygłonda? kazdy biznesmen co mesiąc ploci characz,
          sprzedaią wshystko, co śię da sprzedać-ziemi, budynki, eleqtrownie, terenyy
          shkoły i nawet przedshkoli. czy ty wiesh ze tylko w tym roku w Gruzje zamknento
          wiencej niz 100 szkól i tyle samo przedshkoli? powedz mi, za rok, kiedi w Gruzje
          nawet kamien ni zostani do sprzedania, czym bjudzet bEdzie rósł?

nie wiesz ze to top reformer gospodarczy ,wzrost 1
          > 4
          > % ,
          ja nie wiem, a moze ty mi powiesh, moze skutkem tej reformy jest to, ze rolnici
          zaczely pozbywac śię z winorosli, bo chodowanie im kosztuje 5-6 razy tyle, co
          oni dostają od zondu za kilogram wynogrone, ze ktoż mondry kazal policiantów,
          zabyać świni, i przez trzy miesięcy pozabyano ludzi świnie, bo KTOZ" wprowadzil
          z HOLANDJI zamrozone męso wieprzowie... faine reformy, nie?

a ludzie psiacza ze wody nie ma, ja bym ich w tej wodzie utopil bo to nie
          > ludzie to zdrajcy nie moga poczekac paru lat to zobaczysz jak skoncza, jak
          > skonczy gruzja jesli sie to nie skonczy te zdradzieckie dzialania,

150 000 osób to zdraici, a ty ludzie? duzo nas, zdrajców nazbierało...

> okruashvili jest jednym z najbogatszych ludzi w kraju setki mln $ na koncie i
          > narzeka i podjudza, misha sie broni tak jak umie, to sie skonczy bardzo zle ,

Okruashwili ma milioni, nie zaprzeczam, ale ile ma gluwny prokuror Adeishwili,
          ile ma gluwny policiant Merabyshwili, ile ma "sary kardynal" saakaszwiliego
          Bokeria, ile ma rodzina samiego prezidenta. ile ony na swoim koncie maią mylioni
          i morderstw? moze, premiera Zwanie tez my, zdraici zamordowalishmy, albo moze
          wierzysz baike o niesprawności piecki gazowej?

> sam ich kiedy powybijam jak da los ,wtedy wsioki i kryminalisci na ulicy zobacz
          > a
          > co to jest moja woda beda jej mieli pod dostatkiem , abchazja ,osetia myslisz z
          > e
          > po co te zbrojenia?! podniesli z 500 planowanych mln $ chcecie zyc bez abchazji
          > i osetii? chcecie sie okryc wstydem za przegrana wojne?! woda ja wygracie? pare
          > lat nie mozna poczekac?

ale patos... ok, powiemm ze to ja nie chcie zyc z Abchazyą i z Oseciom. no,
          powiedz my, ty, ktury tak bardzo tego pragniesh, co zrobyłeś albo moze mash
          jakiesh dobre plany,zieby nas znowu zwlączyc? no, jasne ze oprucz topienia nas w
          wodzie.

na nedze tez sie znajdzie i tak nie bedzie gorzej niz
          > wczesniej ludzie w tbilisi wezcie mnie nie zawstydzajcie bym nie musial sie
          > wstydzic za cos co kocham ,jesli tego nie zrozumiecie to was ukarze ,wszystkich
          > ktorzy przywiezliscie tych rolnikow i kryminaslitow busami ,myslicie ze tutaj
          > nie bylo biedy ze tylko ludzie na prowincji gruzji cierpia biedeeeee??!!!!

wiecz czego naibardzej mash wstydzic? bo ludzi, kturych ty nazywash
          kriminalistamy wcale nym nie sA. przy parlamencie stala ca la inteligencia
          gruzinsk - kompozytory, kturym odebrano "dom kompozytorów", pisarze i poety,
          kturym tez odebrali "dom pisarza", profesorowie i akademiki-oni tez zostali bez
          "akademii narodowej", bo nie potrzebowali to. mushysh wsydzic za slowa
          prezydenta - te ludzie sąmm inteligencią czerwonom i trzeba ich wzlac w
          unytazach. tego śię nie wstydzysh?

> gruzini to czas przemian , to jest wlasnie demokracja ,rewolucja to tylko
          > zalazek, myslelliscie ze jak wysliscie 4lata temu to wszystko spadnie z
          > nieba?!!!!!!! opamietajcie sieeeeeee

Ggruzya duzo przezyla, przezye i to... bez ciebe czy stobą...
          • herr7 Inga, skomentuj prosze.... 08.11.07, 14:27
            oto artykuł w CiF z Guardiana:

commentisfree.guardian.co.uk/patti_mccracken/2007/11/sweet_georgia.html
            Autorka stwierdza że w Gruzji za czasów Saakaszwili zaszły pozytywne zmiany, ale
            że nie wszyscy są zadowoleni, gdyż trudno jest zadowolić wszystkich w tak
            krótkim czasie (co zresztą się odnosi do wszystkich krajów). Tak się też pisze w
            Polsce o Gruzji w "reżimowych" mediach typu GW. Twoje komentarze kontrastują
            jednak z naszą oficjalną propagandą.
            • pakistan12345 Re: Inga 08.11.07, 20:47
              nie nie myslalem o sobie, myslalem o tych ludziach na ulicach tbilisi, ktorzy
              dzialaja na szkode wlasnej ojczyzny dajac argumenty rosji do prowadzenia swojej
              antygruzinskiej polityki, o tych zdrajchach gruzji ktorzy mysla tylko o swoich
              partykularnych interesach, ze wybory mialy sie odbyc wiosna a nie jesienia?!??!1
              o to caly zamet?!?!?! o to wprowadzenie stanu wyjatkowo o to zamieszki w
              tbilisi? o to prawie nie wznieciliscie wojny domowej?! ze pare miesiecy wam
              zabral do wyrazenia swojego zdania w wolnych wybroach?1 wy w ogole wiecej jak
              wzmacniacie rosje w jej sporze z g4ruzja? oni tam teraz siedza i wszyscy sie z
              was smiesza niewazne czy oni wam dali pieniadze czy nie czy misha klamie czy nie
              ,to nawet i lepiej ze za pieniadze ,,z idiotyzmu sprzedac kraj to bylaby
              katastrofa po prostu,jesli nie macie co pic do misha chetnie pozwoli pic ze
              swoich fontann jak go ladnie poprosicie,to akurat idiotyzm ale przyjal to z
              zachodu na ktorym byl i wie co sie tam dzialo i dzieje w przeciwienstwie do
              takich zacofancow jak wy,moze myslal ze szybciej to zrobi ,moze myslal ze nie
              bedzie potrzebowal takiego wzcmonienia niektorych resortow, ale ty chyba nie
              wiesz co sie dzieje na granicach gruzji chocby w abhcazji ,to jest akurat
              niewazne , moze po prostu chcial by gruzja szybka zyskala opinie kraju
              rozwiajajacego sie ,z takiego stanu w ktorym byla byc moze byla to jedyna droga
              by cokolwiek w krrotkim czasie upiekszyc by nei wygladalo jak gowno w
              bangladeszu, ale tego i tak nie zrozumiesz, co do eduarda tak nie strzelal bo
              nie mial do tego morlanego prawa, nie zaslusyzl na ten przywilej, wiesz moze nie
              pamietasz ale saakaszwili jest wybrany w demokrratycznych wyborach przez
              zdecydowana wiekszosc obywateli, oni daja mu mandat do sprawowania wladzy ,nikt
              nie moze wzniecac zadnych ekscesow ktore zagrazalyby stabilnosci i ciaglosci tej
              wladzy inaczej jest przewrot taki jak 4 lata temu po sfalsszowaniu wyborow
              ,chcecie go osadzic zamknac jadaczki i czekac na wybory, w kazdym demokratycznym
              kraju takie zamieszki skonczylyby sie tak samo o ile nie gorzej, myslisz ze taki
              numer jak 4 lata temu to jest nic?! ze jak sie doprowadza do takiej sytuacji to
              jak splunac?! msylisz ze to zabawa?! to rewolucja! wiesz raz na jaki czas
              zdarzaja sie rewolucje?! powiem Ci ze gruzini wyczerpali juz swoj zapas na
              kilkaset lat conajmniej , nie traktujcie tego instttrumentu oporu w byle
              sprawach bo zawsze sie to obroci przeciwko wam samym ,biznesmeni placa harach,
              to moze wytlumacz jak to sie stalo ze pare dni temu gruzinskie forum biznesu
              wystosowalo list z poparciem prezydenta saakaszwilego?! a moze masz na mysli
              haracz ktorymi musi placic niejaki pan badri?!?! twoj uluiony biznesmen jak
              mniemam ,moze jeszzcze u niego pracujesz,nie wnikam, budzet rosnie moja droga i
              to w zastraszajacym tempie , polecam wikipedie i poczytaj sobie o szacowanych
              wzrostach gdp na swiecie w przyszlosci ,kogo ty chcesz oklamywac? ze kamien nie
              zostanie?! to brednie nie wiem skad je czerpiesz ,gruzja sie rozwija wszystko
              kwitnie kazda galaz gospodarki a ze sa problemy? kto ich kochana nie ma ,spojrz
              na polske co sie dzialo spojrz na wegry spojrz na estonie i to bez embarga
              glownego odbiorcy a to one buduja swoja demokracje nie przez 4 lata ale
              znacznie znacznie wiecej, rolnisctwo nigdzie nie stanowi znaczacego udziali w
              gospodarce, licza sie inne dzialy przemysl uslugi to jest nowoczesne panstwo
              ,oczywiscie musi byc wydajne zmechanizowane musi karmic spoleczenstwo,rolnicy to
              fundament ale nikt w fundamentach nie spi i nic one same nie daja ,warto to
              przemyslec , najwyraznie rzad doszedl do wniosku ze sa inne dziedziny ktore
              warto w tym momencie wspierac by w przyszlosci wzmnocnily rozwoj inneych galezi
              ale to juz ekonomia o ktorej wy protestanci oczywiscie zdajecie sobie sprawe i
              wszystko wiecie bo jakze ,dla was 14 % wzrost to gowno 3 krotny prawie per
              capital nic nie znaczy wy zapewne mielibyscie 100% w co jakos watpie, oczywiscie
              armia tez by sie zreformowala sama, dalibyscie rolnikom i biznesmenow by nie
              musieli placic haraczy a kraj rozwijalby sie sam na zasadach liberalnychj jak
              mniemam, oczywiscie nie zapominam o zlotych pisuarach i wodzie borjomi w kazzdym
              gruzniskim zlewie..... sprawa abchazji a no co juz zrobilismy wymieniam
              zaprowadzenie wladzy gruzisnkiej na terytorium adzarii bo jakos nikt wczesniej
              nie mogl nic zrobic , wyrzucenie emzara kwicianiego ze swanetii,,zajecie gornej
              abchazji , wprowadzenie wojsk gruzinskich w te rejony , ustanowienie tam wladz
              gruzniskich , stworzenie rzadu sanokajeva co raczej jest proba ale od czegos sie
              zaczyna, stworzenie najnowoczesniejszej armi na kauazkie o budzecie troche o 300
              mln mniejszym od azerbejdzanu, swietnie wyszkolonej ,czesc w standardach
              natowskich , wyszkolenie w iraku i afganistanie co nie jest bez znaczenia, a
              teraz co zrobili twoi przyjaciele przypomnienie z historii, zgoda na odlaczenie
              osetiii ,wojna domowa eduarda i zviada wielkich gruzinkich bohaterow , teraz
              jego familia rowniez probuje budowac nowa lepsza gruzje oczywiscie zapominajac o
              tym ze jest wyjatkowo niepodowiedni moment ale dla pieniedzy wszsytko wkoncu to
              ja mam slawnego ojca i pradziadka,w efekcie walk oslabienie kraju ,wstyd w
              abchazji skad musialo uciekac conajmniej 200tys osob , gdzie general tengiz
              kitowani mysli gry kompurterowe z wojna, pozniej stagnacja korupcja bieda chaos
              ,co wy byscie zrobili?!?!?!!?! juz widze okruashvilego jako prezydenta shalve
              albo salome jako pania prezdyent ,mam plan jest tozsamy z obecna wladza
              wyczekiwanie odopowiedniej chwili ,budowanie coraz silniejszej armii itd to co
              aktualna wladza jak dla mnie robi wzorowo ale moze razi w oczy te 900mln
              chcielibyscie dla siebe nygusy tak za darmo ,nie moze wy nie jestescie
              kryminilastami wy jestescie po prostu zacofani ,nie dorosliscie jeszcze do tego
              , to ze ktos kradnie to odrazu chcecie sami ,tu w polsce tez task jest ale nikt
              na ulice rewolucji ani wojny wsszczynac nie zamierza,czy saakaszwili bokeria
              wano merabiszwili ukradli wiecej niz 300mln$???!!! nie sadzee ,na koniec ja wiem
              ze gruzja duzo przezyla i ze przeyje z mna czy beze mnie mam taka nadzieje, ale
              moge miec powody to zmartwien czy gruzja przezyje z takimi ludzmi jak ty i ci
              ludzie na ulicy, gruzja potrzbuje ofiar i poswiecenia ,wy jej tego na pewno nie
              dacie ,ale mam nadzieje ze ludzie 5 stycznia 2008(ktorych tak bardzo chcieliscie
              ze omal nie
              wywolaliscie wojny) opowiedza sie za wizja silnej gruzji a nie podzielonej
              lamliwej atrapy panstwa na kaukazie ,beda wybory i sprawdzimy nasze zapatrywania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka