biszkot 07.12.07, 09:30 Ciekawe jak wyglądają równania, z których Alfvén takie rzeczy wywróżył. Interesujące czy zawsze złożonymi równaniami opisuje się skomplikowane rzeczy, a prostymi - łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hohlik3 Re: Hinode znaczy wschód Słońca 07.12.07, 11:16 podobne zjawiska moga zachodzic w wnetrzu ziemi. jaednak jadro ziemi nie jest doskonalym przewodnikiem i stawia opor czyli wytwarza cieplo czyli ruch obrotowy slonca jest przyczyna wszystkich procesow;)ja chce Nobla;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Hinode znaczy wschód Słońca 07.12.07, 13:16 źródłem olbrzymich energii w koronie słonecznej są tzw. uproszczenia pola magnetycznego, które w przeciwieństwie do ziemskiego, jest cholernie poplątane i skomplikowane. dodatkowo natężenie jest dużo większe, co prowadzi do tego że takie uproszczenia są w stanie wyrzucać w przestrzeń kosmiczną ogromne ilości materii (pl.wikipedia.org/wiki/Protuberancje) autor artykułu mógłby wkleić jaki obrazek, celem lepszego wyjaśnienia tematu, nie wszyscy czytają komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Re: Hinode znaczy wschód Słońca 08.12.07, 17:19 nekropedofil napisał: > źródłem olbrzymich energii w koronie słonecznej są tzw. uproszczenia pola > magnetycznego, które w przeciwieństwie do ziemskiego, jest cholernie poplątane > i > skomplikowane. dodatkowo natężenie jest dużo większe, co prowadzi do tego że > takie uproszczenia są w stanie wyrzucać w przestrzeń kosmiczną ogromne ilości > materii (pl.wikipedia.org/wiki/Protuberancje) > > autor artykułu mógłby wkleić jaki obrazek, celem lepszego wyjaśnienia tematu, > nie wszyscy czytają komentarze Dlatego ja np. czytuję komentarze. ;) BTW, fajny nick. ;) Odpowiedz Link Zgłoś