Dodaj do ulubionych

Hinode znaczy wschód Słońca

07.12.07, 09:30
Ciekawe jak wyglądają równania, z których Alfvén takie rzeczy wywróżył.
Interesujące czy zawsze złożonymi równaniami opisuje się skomplikowane rzeczy,
a prostymi - łatwe.
Obserwuj wątek
    • hohlik3 Re: Hinode znaczy wschód Słońca 07.12.07, 11:16
      podobne zjawiska moga zachodzic w wnetrzu ziemi. jaednak jadro ziemi nie jest doskonalym przewodnikiem i stawia opor czyli wytwarza cieplo
      czyli ruch obrotowy slonca jest przyczyna wszystkich procesow;)ja chce Nobla;)
      • nekropedofil Re: Hinode znaczy wschód Słońca 07.12.07, 13:16
        źródłem olbrzymich energii w koronie słonecznej są tzw. uproszczenia pola
        magnetycznego, które w przeciwieństwie do ziemskiego, jest cholernie poplątane i
        skomplikowane. dodatkowo natężenie jest dużo większe, co prowadzi do tego że
        takie uproszczenia są w stanie wyrzucać w przestrzeń kosmiczną ogromne ilości
        materii (pl.wikipedia.org/wiki/Protuberancje)

autor artykułu mógłby wkleić jaki obrazek, celem lepszego wyjaśnienia tematu,
        nie wszyscy czytają komentarze
        • s0ber Re: Hinode znaczy wschód Słońca 08.12.07, 17:19
          nekropedofil napisał:

> źródłem olbrzymich energii w koronie słonecznej są tzw. uproszczenia pola
          > magnetycznego, które w przeciwieństwie do ziemskiego, jest cholernie poplątane
          > i
          > skomplikowane. dodatkowo natężenie jest dużo większe, co prowadzi do tego że
          > takie uproszczenia są w stanie wyrzucać w przestrzeń kosmiczną ogromne ilości
          > materii (pl.wikipedia.org/wiki/Protuberancje)
          >
          > autor artykułu mógłby wkleić jaki obrazek, celem lepszego wyjaśnienia tematu,
          > nie wszyscy czytają komentarze

Dlatego ja np. czytuję komentarze. ;)

BTW, fajny nick. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka