Dodaj do ulubionych

Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodległo...

03.01.08, 21:06
Nie ma i nie było żadnego usprawiedliwienia dla agresji NATO na Jugosławię. Rozpoczęła się niespełna 7 lat temu, 24 marca 1999 roku o godzinie 20.oo. Bomby spadły na obiekty cywilne co oznaczało pogwałcenie prawa wojennego oraz konwencji genewskich o szczególnej ochronie osób cywilnych w czasie działań wojennych. Przeciwko cywilom użyto broni, zakazanych konwencjami międzynarodowymi...

Za bezgraniczne poparcie tych akcji Pan prezydent Aleksander Kwaśniewski otrzymał trzykrotne, pisemne podziękowania od Billa Clintona... Agresorzy starali się usprawiedliwić napaść koniecznością obrony etnicznych Albańczyków, których rzekomo władze jugosłowiańskie wypędzały z Kosowa. Fakty mówią co innego.

Przez minione 30 lat na terenie tej południowej prowincji Serbii przybywało Albańczyków ( około 500 tysięcy) i ubywało Serbów, Czarnogórców, Romów, przedstawicieli innych grup etnicznych; terrorem zmuszanych do ucieczki, zwłaszcza w latach 1987 - 1998.

Po rozpoczęciu bombardowań pojawiła się wielka fala uchodźców. Lotnictwo NATO równało bowiem Kosowo z ziemią w nadziei, że zniszczy okopaną tam, oczekującą na inwazję lądową, III Armię Wojsk Jugosławii, liczącą ponad 135 tysięcy żołnierzy, doskonale przygotowanych do wojny obronnej na własnym terytorium.

Część ludności, głównie ze strefy nadgranicznej, sąsiadującej z Albanią usunęło wojsko, by cywile nie stanowili ,,żywej tarczy" dla terrorystów z tzw.: ,,Wyzwoleńczej Armii Kosowa" oraz armii albańskiej, która przy wsparciu lotniczym NATO próbowała wedrzeć się na terytorium Jugosławii.

Przez ponad 10 lat ( 1988 - 1998) jugosłowiańskie wojsko i policja przeciwstawiały się zmasowanym atakom międzynarodowych grup terrorystycznych w Kosowie. Ze szczególnym okrucieństwem działali w nich członkowie Al - Kaidy, Talibowie Osamy bin Ladena i zbieranina mudżacheddinów z wielu państw islamskich. W potyczkach z wojskiem jugosłowiańskim ginęli obywatele; Arabii Saudyjskiej, Jemenu, Maroka, Algierii... Osama bin Laden tworzył i dwukrotnie wizytował obozy szkoleniowe WAK w północnej Albanii.

Tymczasem politycy NATO pod przywództwem amerykańskim i niemieckim, walkę Jugosławii z islamskim terroryzmem przedstawiali jako łamanie praw człowieka. W tym wypadku bin Ladena potraktowali instrumentalnie. Był potrzebny do realizacji ważnych planów strategicznych USA podobnie, jak kiedyś w Afganistanie...

NATO posunęło się do prowokacji. Najsłynniejszą z nich, w miejscowości Raćak, prasa niemiecka porównała do hitlerowskiej prowokacji gliwickiej z 1939 roku!

Podobna sytuacja; "przebieranka" - tym razem na ciała poległych w walce terrorystów z WAK - naciągnięto cywilne ubrania. Mieli być "cywilnymi ofiarami serbskich oprawców" Zdumienie fińskich lekarzy, dokonujących w Raćaku ekshumacji wywołał fakt, że na cywilnych ubraniach - albo nie było przestrzelin, albo ich ślady nie odpowiadały ranom, odniesionym w walce, widocznym na ciałach zabitych...

Autorem prowokacji był William Walker, szef misji obserwacyjnej OBWE, działający z upoważnienia... Bronisława Geremka, ówczesnego przewodniczącego OBWE w imieniu Polski !!! Tak więc i na nasz kraj spada odium jednej z najbardziej haniebnych prowokacji, mających usprawiedliwić agresję na suwerenne państwo...

Większość polskich mediów bezkrytycznie powielała wiadomości o "stu tysiącach ofiar serbskiego ludobójstwa" w Kosowie! Mroziły krew w żyłach informacje o ,,zniknięciu" miliona mężczyzn narodowości albańskiej... 70 tysięcy kobiet albańskich miało być zgwałconych przez żołnierzy jugosłowiańskich, bo jakiś ,,dużurny biolog" obliczył, że tyle nadawało się do zgwałcenia...

Opinię publiczną elektryzowały zdjęcia satelitarne ,,nowych masowych grobów , do których minionej nocy Serbowie zwieźli tysiące ciał"... Te ,,zdjęcia" okazały się kompilacjami komputerowymi, sfabrykowanymi w kwaterze NATO w Brukseli...

Telewizja stymulowała aktywność polskich polityków. Tak było m.in. z rzekomym zabójstwem profesora Ibrachima Rugowy - kosowskiego polityka narodowości albańskiej. W świat poszła wiadomość o jego śmierci, bo zabójstwo było zaplanowane dla celów propagandowych. Udaremniła je policja jugosłowiańska! A w naszym kraju panowie; prezydent, ówczesny premier i minister spraw zagranicznych wydali wspólne oświadczenie, potępiające mord. Nie było sprostowania gdy telewizja serbska RTS pokazała zdjęcia ze spotkania ,,nieboszczyka" z prezydentem Miloszeviciem... Wmawiano nam wtedy, że te zdjęcia pochodzą sprzed 2 lat. RTS pokazała następnego dnia, jak pan Rugowa cały i zdrowy wystąpił na konferencji prasowej. Została za to zbombardowana. Zginęło 16 pracowników. W polskich stacjach telewizyjnych nazwano to ,,niszczeniem machiny propagandowej Miloszevicia"...

Po wpuszczeniu do Kosowa sił KFOR okazało się, że w grobach leży 2118 ciał, z których większość - to ofiary islamskiego terroru !!! Zabitych Albańczyków doliczono się około 900. W tym; 300 pochowanych w mundurach WAK, z głowami w kierunku Mekki, w indywidualnych mogiłach. Pozostali najprawdopodobniej zginęli od bomb, zrzuconych przez NATO (przez 78 dni i nocy spadło ich na Jugosławię więcej, niż hitlerowska III Rzesza zrzuciła przez 6 lat na wszystkich frontach II Wojny Światowej). W więzieniu koło Prisztiny zginęło od bomb prawie 180 ,,pensjonariuszy", a w ataku lotniczym na kolumnę uchodźców albańskich, na trasie Prizren - Dżakowica spłonęło żywcem 75 cywilów, w większości kobiet i dzieci ...

Wejście KFOR do Kosowa nie powstrzymało albańskiego terroru. Na oczach żołnierzy amerykańskich, którzy przyszli chronić przed czystkami, albańska banda torturowała na ulicy w Prisztinie żonę i córkę znanego serbskiego profesora, orędownika pokoju i pojednania, zmuszonego opuścić rodzinne miasto. Na zakończenie linczu samego profesora zabito strzałem w głowę na oczach żony i córki. W pogrzebie tego człowieka wzięło udział pół Belgradu. Nie przypominam sobie, by panowie; Aleksander Kwaśniewski, Jerzy Buzek, Bronisław Geremek czy inny z polityków najwyższego szczebla wydał oświadczenie, potępiające faktyczny, bestialski mord, dokonany na intelektualiście...

Agresja na suwerenne państwo, planowe zabijanie cywilów; stały się dniem powszednim w TVP. Oto prezenterka rozpoczynała wieczorne ,,Wiadomości", pytając kolegę z Brukseli zatroskanym głosem; ,,Jacku, czy wojskowi dowódcy NATO są zadowoleni z nalotów"?... W tym czasie radio jugosłowiańskie informowało

o dziesiątkach śmiertelnych ofiar wśród ludności cywilnej, o zniszczonych szpitalach, szkołach, mostach, osiedlach mieszkaniowych, fabrykach chemicznych, elektrowniach...

O dziesiątkach ofiar , spalonych żywcem w bombardowanych pociągach i autobusach. Inna dziennikarka, w tym samym programie, zachwycała się możliwościami szturmowych śmigłowców Apache... Jej - kobiety - głęboki podziw budziła technika, służąca do zabijania...

Znany, wielokrotnie nagradzany reporter TVP pojawił się przy jakichś krzakach. Albańczyk (anonimowy) wskazał je jako miejsce mordu kobiet i dzieci, dokonanego ,,przed ośmioma miesiącami przez Serbów" Reporter, dla wzmocnienia efektu, pokazał stare kości i mignął na ułamki sekundy kolorową, dziecięcą sukieneczką... Ani trochę nie zakurzoną! Ten ośmieszający TVP przypadek opisano w kilku gazetach. Ale autor prymitywnego chwytu propagandowego został ,,dziennikarzem roku" nagrodzonym odpowiednią kwotą...

Wszystkie stacje TV powieliły materiał nadany z Brukseli, w którym rzekomy dezerter z armii jugosłowiańskiej pokazywał swą ,,książeczkę wojskową". Tymczasem był to dokument opisany cyrylicą jako ,,liczna karta" czyli... Dowód osobisty!
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Ku pamięci cd. 03.01.08, 21:08
      TVP pokazała starą kobietę w czerni, płaczącą nad mogiłą najbliższych. Wspomniany już ,,wybitny reporter" grobowym głosem powiedział, że to stara muzułmanka, której ,,serbskie bandy paramilitarne, włóczące się po Kosowie wymordowały całą rodzinę"... Horror! Tymczasem każde dziecko na Bałkanach wie,

że muzułmanka nigdy nie włoży czarnej chusty nad mogiłą... A ile osób w Polsce o tym wiedziało? Ilu ludzi zorientowało się, że są bezczelnie okłamywani, bo zdjęcia pokazują serbską staruszkę?...

Polskie Radio też ma swoje ,,zasługi" w odczłowieczaniu Serbów i sianiu nienawiści do Nich. Oto korespondent z Belgradu opowiadał w programie

,,Z pierwszej ręki" jak wielotysięczne tłumy mieszkańców nie opuszczają najpiękniejszych mostów jugosłowiańskiej stolicy, by uchronić je przed zniszczeniem, tworząc ,,żywą tarczę". Prowadzący program ze studia w Warszawie przerwał tę relację pytaniem; ,,a nie dotarły do was słuchy o masakrach w Kosowie"? Korespondent odpowiedział, że nie. Na to prowadzący z Warszawy; ,,no to dziękujemy, połączymy się później"... Nie połączyli się. A prowadzący ciągle nadaje ,,z pierwszej ręki"...

Inny radiowiec, lotny korespondent ( raz z Zurichu, raz z Bangkoku) wołał przez telefon ze stolicy Kosowa - Prisztiny :,,Miasto po nalotach przypomina Hiroszimę! Boimy się wyjść z naszego ukrycia! I od razu jednym tchem - odpowiadając na ,,zapotrzebowanie": ,,Te naloty muszą być zbawienne dla ludności Kosowa !?"

Kiedy Carla del Ponte umieściła w swoim akcie oskarżenia liczbę zabitych Albańczyków kosowskich mniejszą od tysiąca - Polska Agencja Prasowa - już po tym fakcie - upowszechniła w serwisie z 19 lutego 2002 wiadomość o ,,kilku tysiącach zabitych Albańczyków"!...

Waldemar Łysiak celnie rzecz ujął w znakomitym tekście pt.: ,,aNATOmia kłamstwa": ,,Oni nie przestaną nigdy kłamać. Bo gdyby przestali - stanie się oczywiste, że są kłamcami"...

W III RP nie ma cenzury. Ale jest "GW" !

Dziennikarz TVP, który ośmielił się podczas bombardowań umieścić

w ,,Panoramie" krótką wypowiedź Serba, mieszkającego od ponad 20 lat w Polsce, cierpiącego ,,wraz ze swym narodem", został poniżony przez Gazetę Wyborczą

i w konsekwencji na półtora roku odsunięty od czynności redakcyjnych...

A co mamy w Kosowie po siedmiu latach ?...

Siły KFOR nie zrealizowały ani jednego punktu rezolucji 1244 Rady Bezpieczeństwa ONZ :

Miały zapobiegać czystkom etnicznym; podczas ich obecności z Kosowa wygnano około 350 tysięcy nie-Albańczyków !

Miały chronić granice zewnętrzne; do Kosowa napłynęło około 250 tysięcy Albańczyków z Albanii i Turcji !

Miały zapewnić bezpieczeństwo; wg danych MSZ Serbii i Czarnogóry z 10 marca 2004 - liczba Serbów zamordowanych w Kosowie od chwili wejścia KFOR przekroczyła 1200 osób. Około 1000 zostało w tym czasie porwanych dla okupu...

Dziennikarze amerykańscy wymyślili określenie dla obecnej rzeczywistości Kosowa; ,,b a n d o k r a c j a"...

Współodpowiedzialność za to, co dzieje się w Kosowie ponosi Wojsko Polskie, uwikłane w sytuację na mocy decyzji Prezydenta RP.

Pan Prezydent, strażnik Konstytucji, nie zauważył ani razu, że Polska angażując się politycznie i materialnie po stronie agresora złamała prawo międzynarodowe, które Konstytucja nakazuje przestrzegać. Polska pogwałciła też statut NATO, gdyż poparła napaść na państwo, które nie zaatakowało żadnego z państw sojuszniczych!

Pan prezydent Kwaśniewski udekorował najwyższymi odznaczeniami III RP zbrodniarzy wojennych; J. Solanę i W. Clarka...

W tej wojnie zwyciężyło kłamstwo.

Nie chcę, by coś podobnego powtórzyło się w przyszłości.

Nie chcę, by politycy z racji przystępowania do nowych układów polityczno - militarnych, ( zwłaszcza, gdy muszą się ,,wykazać" bo walczą z cieniem własnej przeszłości ) czarne nazywali białym a zbrodnie wojenne - obroną praw człowieka.

Nie chcę, by z przyczyn politycznych kazano mi ,,z wtorku na środę" przyjaciół potraktować jak wrogów.

Nie chcę, by w najwyższych gremiach państwowych kłamstwa zastępowały politykę! A w mediach polityka wyręczała prawdę...

Tadeusz Samitowski

VII rocznica agresji NATO na Jugosławię
      • eva15 Drogi pimpusiu 04.01.08, 00:44
        Dzięki za tą prezentację. Kiedyś myślałam, że nie należy się głębiej
        zajmowańć eks- Jugosławią, skoro te poszczególne narody, Serbowie
        zwłaszcza, koniecznie chcą się wyrżnąć. Po latach zrozumiałam, że
        niekoniecznie chciały i że często im koniecznie w wielu przypadkach
        dopomożono. Z czasem zaczął powstawać w moich oczach zupełnie inny
        obraz tego co się stało, niż ten, który nam wciskano. Moja wina, że
        10 lat wcześniej Jugosławię intelektualnie odpuściłam.

Jeśli masz dobre, poważne a niezbyt rozwlekłe źródła opisujące ten
        bałkański konflikt, to podaj linki, proszę.
        • pimpus18 Re: Droga evo15, 05.01.08, 17:03
          przepraszam za tak późną odpowiedź. Ale lepiej późno niż jeszcze później.
          Nie przypuszczałem, że Cię to interesuje. We mnie ta wojna zostawiła duży ślad.
          Jakoś też wtedy przejrzałem na oczy i zobaczyłem tą wszechogarniającą propagandę.
          Wcześniej chyba mi to mało przeszkadzało, a tu nasz ulwielbiany papierz milczy. Wielkanoc wtedy
          akuraty była, najpierw katolicka, potem prawosławna – a tam bomby lecą, niemalże jemu pod bokiem,
          a on się modli jak co roku i milczy. Spore rozczarowanie to było dla mnie.
          Radio Maryja, którego wtedy często słuchałem, też się tą wojną nic a nic nie przejmowało
          – jakby jej nie było. Oni też doszli do kresu swoich możliwości.
          Tak to zapamiętałem.

Obecnie natrafiłem na ślady tamtego czasu głównie w tygodniku „Fakty i mity”, którego jestem
          od pewnego czasu stałym czytelnikiem. Tam właśnie pojawiają się czasami artykuły
          Tadeusza Samitowskiego. Możesz je znaleść w właśnie przebudowanym (bogatym) archiwum,
          które Ci gorąco polecam. Poszukiwania określonych artykułów są tam jednak w ogólności trudne.
          Żadne linki nie są możliwe. Musisz to już sama wypróbować.
          Jako, jak mam wrażenie, osoba rządna wiedzy, będziesz miała okazję do obcowania w takich obszarach,
          wokół których niemalże cała reszta tego „wolnego” dziennikarstwa robi szeroki łuk.

Tadeusz Samitowski był prezenterem Dziennika Telewizyjnego. Także w tą niedzielę, kiedy nie było
          Teleranka. Przez pewien czas łamałem sobie głowę nad odszukaniem w pamięci jego wyglądu.
          Dziś jestem prawie pewny, że go w końcu odnalazłem.
          W latach 80 byłem bardzo proamerykański, co na długo dyskredytowało dla mnie takich ludzi jak on,
          Barański czy Urban jako źródło informacji. To nasza propagandowa rzeczywistość zbliżyła mnie do nich.

On w swoim tekscie wspomina o „znanym, Znany, wielokrotnie nagradzanym reporterze TVP”.
          Chodzi tam oczywiście o Waldemarze Milewiczu. On też wtedy (no może trochę później) pracował tam.
          Zapamiętałem go bardzo dobrze. Byłem wtedy bardzo proamerykański, a on wyprawiał takie rzeczy,
          że Radziwinowicz i Bielecki to niewinne chłopaczki.
          Po zmianach ustrojowych niezwykle sprawnie zmienił poglądy na wprost przeciwne zachowując jednak
          metody pracy. Jak coś robił, to robił to z największą szczerością, przekonaniem i oddaniem pracodawcy,
          co przyniosło mu ogólne uznanie, szacunek, nagrody i last but not least – money.
          Zawsze jak widzę to ostatnie słowo przypomina mi się film: „Nocny kowboj” i scrabble. Widziałaś?
          Kostucha go w porę dosięgła i nie musiałem oglądać parszywej gęby tego ścierwa z Biesłanu.
          Słowem, jemu tego dziennika (i poprzedniego życia) nikt nigdy nie wypominał.

Samitowski (był tam gdzieś korespondentem w tych regionach w latach 80)
          napisał książkę o tej wojnie (nie czytałem jej):

Samitowski Tadeusz
          Moralna wojna Jugosławia pod bombami

Cena: 17,40 zł
          Oprawa: miękka
          Stron: 128
          Wymiary: 14x20cm
          ISBN: 83-910621-1-2
          Wydawnictwo: Test
          Rok wydania: 1999
          Wydanie: 1
          Kategoria: Historia

Pogooglowałem hasłami Tadeusz Samitowski i moralna wojna jugosławia pod bombami,
          możesz spróbować też hasłami pisanymi cyrylicą (łatwo znaleść odpowiednie np. przez
          wielojęzyczną Wikipedię, bez potrzeby gimnastykowania się nad tastaturą – chyba, że umiesz
          to lepiej niż ja)

www.geocities.com/lbc_1917/1789samitowski.htm
          www.komunizm.nazwa.pl/lbc_2101/arch_lbc_1900/1844medioci.htm
          www.gavagai.pl/nato/zuran2.htm
          www.zb.eco.pl/zb/144/nato.htm
          stowarzyszenie_wolnomyslicieli.free.ngo.pl/strony/sernato.htm
          www.npw.pl/ARCHIWUM_NPW/2001_01_02/PIS-Kulczycki_Agonia-Jugoslawii.html
          poland.indymedia.org/pl/2006/03/19036.shtml
          +

www.molgvardia.ru/peredovaya_gazeta/po_kom_vzdyhaet_yulya__fotozhaba_na_timoshenko.html
          Te linki (różnych autorów) dalekie są co prawda od opracowań monograficznych,
          ale moim zdaniem są warte uwagi. Ciekawe są tam też i inne.
          Tego wspominanego w jednym z linków reportażu z wojny jeszcze nie znalazłem. Może Ty będziesz
          miała więcej sprytu.

Ostatni chyba jego tekst w FiM był taki ( posłałem go już tutaj, no nie wiem, czy czytałaś):

Nie wińmy polskich żołnierzy...

Nasi żołnierze w Afganistanie dostosowali się do standardów USArmy! A one polegają m.in. na atakowaniu „domniemanych” celów militarnych... Albo też na łamaniu woli walki przeciwnika przez niszczenie celów cywilnych i mordowanie ludności, która wspiera opór przeciwko agresji. Wojska NATO udowodniły dobitnie, jakimi kierują się metodami dla złamania oporu. Najlepszym tego przykładem jest bombardowanie byłej Jugosławii. Przez 78 dni i nocy piloci NATO dostawali rozkazy bombardowania obiektów cywilnych, osiedli mieszkaniowych, kolumn uchodźców... Niektórzy piloci z premedytacją bombardowali mosty i wiadukty, odczekując, aż znajdą się na nich pociągi i autobusy pełne cywilów... Przeciwko ludności cywilnej Serbii użyto bomb kasetowych – ładunków, które rozsypane na dużej przestrzeni „pracowały” na kilka sposobów; jedne eksplodowały tuż nad ziemią, inne po uderzeniu w ziemię. Jeszcze inne po upadku na ziemię uzbrajały zapalnik czasowy – nie wiadomo, jak ustawiony – na godzinę czy na tydzień. Jeszcze inne uzbrajały zapalnik termiczno-mechaniczny. Wystarczyło taki ładunek potrącić lub zbliżyć do niego źródło ciepła, na przykład rękę...

Takie świństwa zrzuciło lotnictwo NATO m.in. na miasto Nisz, wielkości Krakowa, z wysokości 5 tys. m przy bezchmurnym niebie, w samo południe, na dzielnicę mieszkaniową! Tzw. Trybunał ds. Zbrodni w byłej Jugosławii, sponsorowany przez USA, powołany do życia sprzecznie z Kartą Narodów Zjednoczonych ONZ, odmówił zajmowania się zbrodniami wojennymi NATO, popełnionymi w Jugosławii! Sądzę, że takie samo „prawo” powinien zastosować polski sąd wobec naszych żołnierzy, określając zamordowanych Afgańczyków – jak to było w zwyczaju rzecznika NATO w Brukseli – ofiarami przypadkowymi. Mało tego. Warto przypomnieć, że gdy powołano w Hadze faktycznie ONZ-towski Trybunał Karny do ścigania zbrodni wojennych – nasz nowy „Wielki Brat” zza oceanu zagroził, że w przypadku ścigania zbrodni jego żołnierzy – wycofa się ze wszystkich „misji”... ONZ uległa!
          A szkoda... Za to, co stało się w Afganistanie, nie winię polskich żołnierzy, lecz polityków, którzy wprowadzili Polskę do Afganistanu! Wszak „misję” w Afganistanie firmuje NATO, zdominowane przez USA, które realizują tam własne cele strategiczne. Kto następny? Iran? I znów setki tysięcy zabitych w imię wolności, demokracji, bezpieczeństwa i powszechnej szczęśliwości po amerykańsku?
          Komisja złożona z wybitnych prawników państw NATO, działająca od wielu lat pod przewodnictwem byłego prokuratora generalnego USA, pana Ramseya Clarka, badająca zbrodnie wojenne armii Stanów Zjednoczonych, popełnione na całym świecie, stwierdziła, że ta armia występująca pod różnymi szyldami w ciągu kilkunastu lat bezkarnie zamordowała ponad 2 mln cywilów. Do tego trzeba dodać 600 tys. zabitych Irakijczyków i nieznaną ilość cywilów wymordowanych w Afganistanie. Amerykański żołdak, który wystrzelał w Iraku całą rodzinę, a na zakończenie brutalnie zgwałcił ocalałą 13-letnią dziewczynkę, został w USA s
          • pimpus18 Re: Droga evo15, znowu trochę wcięło 05.01.08, 17:05
            ...został w USA sądownie uniewinniony!
            Przypomina mi się epitafium na grobie zamordowanego dr. Martina Lutera Kinga, który w USA walczył o prawa człowieka i demokrację dla wszystkich obywateli: „Wolny, wolny, chwała Bogu, wreszcie wolny”...

Tadeusz Samitowski publicysta niezależny, świadek zbrodni wojennych NATO w byłej Jugosławii
            • kroliklesny Re: Droga evo15, znowu trochę wcięło 06.01.08, 17:27
              "Pimpusiu", swietne informacje, dzieki.
              A propos: a ja myslalem, ze ten amerykanski bohater z Iraku dostal
              dozywocie, nie?
              Pozdrowienia!
          • eva15 Drogi pimpusiu18 05.01.08, 21:57
            Ogromnie Ci dziękuję za tak wyczerpujące informacje, nie
            spodziewałam się, że zadasz sobie aż tyle trudu. Nie poszedł on na
            marne. Wszystko przeczytałam i wysłałam już wici do PL, by nabyto mi
            tam książkę Samitowskiego drogą kupna (bo ryzykować nabycie drogą
            kradzieży przy tej cenie nie warto). Liczę na to, że jest jeszcze
            dostępna i przyjedzie do mnie wraz z oficerem prowadzącym za kilka
            dni.
            Raz jeszcze sehr spasibo.
            • kroliklesny Re: Drogi pimpusiu18 06.01.08, 17:30
              Witaj Ewo!
              Zajrzyj tez na www.b92.net- jest to serbskie RiTV, ale masz tam tez
              serwis po angielsku.
              Pozdrowienia!
              • eva15 Re: Drogi pimpusiu18 07.01.08, 00:04
                Pozdrawiam Grenlandię, dzięki.
          • l.o.r.t.e.a Fakty i Mity, dziennikarzyna robiący karierę 06.01.08, 16:14
            w stanie wojennym, ewa15. Wszystko pasuje do siebie jak dziecięce
            puzzle.
            • kroliklesny Re: Fakty i Mity, dziennikarzyna robiący karierę 06.01.08, 17:32
              No, facet robil kariere, a ty albancu- co robiles wtedy?
        • akkj Re: Drogi pimpusiu 05.01.08, 23:26
          eva15 napisała:

> Dzięki za tą prezentację. Kiedyś myślałam, że nie należy się
          głębiej
          > zajmowańć eks- Jugosławią, skoro te poszczególne narody, Serbowie
          > zwłaszcza, koniecznie chcą się wyrżnąć. Po latach zrozumiałam, że
          > niekoniecznie chciały i że często im koniecznie w wielu
          przypadkach
          > dopomożono. Z czasem zaczął powstawać w moich oczach zupełnie inny
          > obraz tego co się stało, niż ten, który nam wciskano. Moja wina,
          że
          > 10 lat wcześniej Jugosławię intelektualnie odpuściłam.
          >
          > Jeśli masz dobre, poważne a niezbyt rozwlekłe źródła opisujące ten
          > bałkański konflikt, to podaj linki, proszę.

KGB-owski śmieciu, muyślisz że ktoś się da nabrać na twoja
          propagande i kłamstwa twojego kolegi pimpusia?
          • kroliklesny KOSOWO - nowa JALTA! 06.01.08, 17:38
            A oprocz rzucania inwektyw - czy masz jakies argumenty?
            A w glowie moze powstala mysl, dlaczego Polska Hitlerowi korytarza
            nie dala? A o Jacie slyszal? Pewnie w ogole nie wiesz o czym mowa..
            A przy okazji- jeszcze nie pokumal, ze KGB juz nie istnieje?
            A co ma KGB do Jugoslawii? Kazde panstwo ma tego typu instytucje, w
            Jugoslawii to byl SUP, teraz w Serbii jest MUP. W Polsce jest MSW.
            I co ma to do Kosowa i pogladow Ewy? To co europejczyku wydumany,
            juz nie wolno miec innych pogladow niz tata rydzyk glosi?
      • kroliklesny Kosowo - nowa Jalta?! 04.01.08, 17:14
        Tadeuszu- chapeau bas! Bardzo ladnie podales fakty i jeszcze raz
        fakty.
        Niestety, GW dalej pisze bzdury, np. w artukule, ktory komentujemy
        stoi wyraznie, ze Serbia nie chciala odpuscic z federacji Chorwacji
        i Bosni w 1999 roku. Pomieszanie faktow, pojec i dat totalne.
        Niestety, malo kto z mlodych i zacietych Polakow zdaje sobie sprawe,
        jak bardzo ich propaganda amerykanska wprowadzila w maliny. Ludzie
        zapomnieli Jalte, nie wiedza o niemieckich zadaniach korytarza w
        1939. Malo kto w Polsce rozumie etniczna zlozonosc sytuacji na
        Balkanach i wszelkie porownania o ew. odlaczeniu Slaska itd sa
        nieadekwatne. Lepiej juz "oddawac" Gniezno np. Mongolom.
        Premier Kosztunica i Prezydent Tadic bronia tylko praw swojego
        narodu i nic wiecej. A ja ich popieram i nie chce, azeby moje
        podatki szly na finansowanie amerykanskich pomyslow i korupcji w
        tzw. "niezaleznym" Kosowie.
        Amerykanie potrzebuja nowej bazy w Kosowie, dokad by mogli
        przemiescic swoja bron A z bazy Thule na Grenlandii i skad by mieli
        blisko i na Bliski Wschod i do zapalnego rejonu Morza Srodziemnego.
        Rosja i Chiny nie odpuszcza. Rosja przemieszcza swoje sily morskie
        na Morze Srodziemne, Chiny w swoich komentarzach popieraja
        jednoznacznie rezolucje 1244, ktora stanowi, iz Kosowo jest prawnie
        prowincja Serbii.
        Teraz EU bedzie musiala zlamac prawo, azeby osiagnac swoje cele.
        Chcialbym, azeby Polska stanela po stronie pokrzywdzonego w rzedzie
        panstw EU ktore juz zapowiedzialy brak zgody na przyznanie
        Albanczykom kosowskim prawa do zrabowania cudzej ziemi, ktora
        stanowi 15% terytorium Serbii!.
        W kolejce do obrabowania stoja juz: Czarnogora, Macedonia, Grecja i
        znowu Serbia.
        Serbia sie nie ugnie!!
    • qweta0 bierzemy kosowo! 03.01.08, 23:26
      serbia jeśli woli sama siebie skazać na marginalizację, brak
      dodatkowych funduszy na rozwój i nie wstąpienienie do unii to proszę
      bardzo!
      • embriao Re: bierzemy kosowo! 03.01.08, 23:32
        qweta0 napisał:

> serbia jeśli woli sama siebie skazać na marginalizację, brak
        > dodatkowych funduszy na rozwój i nie wstąpienienie do unii to proszę
        > bardzo!

Tylko, że Serbia to środek Bałkanów. Najkrótsza droga lądowa z Europy do Grecji,Bułgarii i Macedonii biegnie właśnie przez Serbię.
        Dlatego Serbii zmarginalizować się nie da tak łatwo. Bo jakoś sobie nie wyobrażam tranzytu przez Albanie i Czarnogórę póki co.
      • kroliklesny Re: bierzemy kosowo! 04.01.08, 17:32
        Jezeli cena wlaczenia do Unii ma byc zgoda na zabranie 15%
        terytorium, ktore stanowi kolebke serbskiej panstwowosci, ma byc
        zgoda na zrabowanie swojej wlasnosci to ja mowie NIE!
        Nawet w latach przed I wojna swiatowa, gdy cale Balkany byly pod
        jarzmem tureckim, Serbia byla wolnym Krolestwem. I co, za dotacje z
        Unii maja sobie schowac dume do kieszeni?
        A gdy Hitler zadal od Polski korytarza przez Pomorze w 1939,
        dlaczego Polska powiedziala "nie"? Bo lobuzom i rabusiom nalezy
        mowic nie!
        Albanczycy w Kosowie zyli tez od zawsze, zgoda. Ale ich obecna
        przewaga etniczna jest efektem produkowania dzieci, a nie innych
        dobr, materialnych albo kultury np. Oprocz tego wygnali oni mase
        ludnosci nie-albanskiej. I teraz za to chcesz ich nagradzac?!
        • akkj Re: bierzemy kosowo! 05.01.08, 23:29
          kroliklesny napisał:

> Jezeli cena wlaczenia do Unii ma byc zgoda na zabranie 15%
          > terytorium, ktore stanowi kolebke serbskiej panstwowosci, ma byc
          > zgoda na zrabowanie swojej wlasnosci to ja mowie NIE!
          > Nawet w latach przed I wojna swiatowa, gdy cale Balkany byly pod
          > jarzmem tureckim, Serbia byla wolnym Krolestwem. I co, za dotacje
          z
          > Unii maja sobie schowac dume do kieszeni?
          > A gdy Hitler zadal od Polski korytarza przez Pomorze w 1939,
          > dlaczego Polska powiedziala "nie"? Bo lobuzom i rabusiom nalezy
          > mowic nie!
          > Albanczycy w Kosowie zyli tez od zawsze, zgoda. Ale ich obecna
          > przewaga etniczna jest efektem produkowania dzieci, a nie innych
          > dobr, materialnych albo kultury np. Oprocz tego wygnali oni mase
          > ludnosci nie-albanskiej. I teraz za to chcesz ich nagradzac?!

Nastepny KGB-owski megadebil fałszujacy historię.
          • kroliklesny Kosowo - nowa Jalta! 06.01.08, 17:40
            A ty buraku masz jakis argument oprocz inwektyw? Bo chyba nawet nie
            wiesz o czym piszesz, amerykanski plecolizie!
        • qweta0 Re: bierzemy kosowo! 07.01.08, 12:21
          tam mieszkają w 90% albańczycy, których serbowie mordowali w 1999r, twoich argumentów historycznych nie rozumiem, węgrów też kiedyś na obecnych ziemiach węgierskich nie było, może powinniśmy ich z europy wygonić? heh

a już porównanie do hitlera w tej sytuacji jest totalnie bez sensu
          • kroliklesny Wspomnijcie JALTE! 07.01.08, 16:13
            Jezeli czegos nie rozumiesz, to nie moja wina.
            W artykule, ktory komentujemy tu na forum, stoi napisane o 10 tys.
            cywilnych ofiar. Jak mozesz przeczytac w poczatkowych postach,
            zostalo udowodnione, ze wszystkich ofiar razem bylo 2118, bez
            roznicowania na narodowosci. Zatem..? Skad Ty bierzesz swoje dane,
            ze to wlasnie Serbowie mordowali Albanczykow? Ich mordowali tez
            wlasni ziomkowie, bohaterzy z terrorystycznej UCK, azeby wzmoc
            poczucie zagrozenia wsrod ludnosci cywilnej, a dwa zwasnione narody
            mordowaly sie wzajemnie. Nigdy i nigdzie w swiatowej historii wojen
            domowych jedna strona nie byla "cacy" a druga "be". Pewnie nie
            czytales, co robili Albanczycy Serbom pod koniec lat -80?
            Zgoda, ze Albanczykow mieszka teraz okolo 90%, bo sie namnozyli oraz
            przybyli droga nielegalnej imigracji z Albanii i innych krajow. Ale,
            od kiedy to etnicznosc jest dowodem na koniecznosc powstania
            jakiegos panstwa i to kosztem cudzej ziemi?
            W Rumunii zyje w okregu Arad (Siedmiogrod) wiekszosc etniczna
            wegierska, na Slowacji, ktora byla pod wladaniem Wegrow 400 lat,
            jest ogromna mniejszosc wegierska, na Krymie (Ukraina) zyje
            wiekszosc Rosjan, bo Tatarzy wypedzeni, w Baskonii sa Baskowie a w
            Katalonii Katalonczycy. I co, centralna wladza odnosnych panstw nie
            ma wg ciebie prawa na sprawowanie wladzy na swoich terytoriach? A co
            ty slyszales o panstwach wieloetnicznych? A jak bys zakwalifikowal
            Szwajcarie, gdzie wszyscy sa Szwajcarami, ale uzywaja 4 jezykow
            urzedowych?
            Skad tu zes wzial Wegrow, to nie rozumiem. Bardzo dziwny i nie
            pasujacy do niczego argument. A hitlerek jest bardzo na miejscu;
            tak, jak kiedys Polska powiedziala brutalnej sile "nie!" tak i dumna
            Serbia mowi "nie". Oni nie sprzedadza swojej godnosci za
            czlonkowstwo w EU.
            Zenujaca jest rola Polski w tym wszystkim. Bo chocbys sie wsciekl,
            ale Polacy sa Slowianami i blizej nam do Serbow i Rosjan, niz do
            Albanczykow, ktorzy sa nie tylko nam, ale i w stosunku do
            europejskich pojec obcy kulturowo. A na pewno Polacy, ktorzy byli
            kiedys kochani w Jugoslawii nie znacza nic i nie beda znaczyc nic
            dla USA, ktore daje i dzieli nie swoje. Co ci dala Ameryka oprocz
            starych samolotow? Czy mozesz podrozowac do USA bez wizy (zakladam
            ze masz fure szmalu, bo tam sie liczy tylko ten, co pieniadz ma)?
            Polska czesto w swojej historii walczyla o cudza wolnosc. Ale nie,
            gdy napadla na czeskie Zaolzie z jednej strony, wykorzystujac fakt,
            ze Niemcy wlezli do Czechoslowacji z drugiej strony. Nie, gdy
            Litwinom wlazla do Wilna udajac ze to samodzielny wyskok jednego
            generala. Nie gdy poparla Napoleona w inwazji Hiszpanii. Napewno
            nie, gdy lizac amerykanskie plecy wlazla do Iraku, napewno nie w
            Afganistanie- czym sie tam Polska rozni od wczesniejszego najezdzcy
            sowieckiego?!- dla miejscowych niczym! A teraz Polska, ktora sie
            szczycila swoja historia i pomoca slabszym (pomijam powyzej
            wspomniane nieprzyjemne fakty) zajmuje stanowisko agresora i bedac
            sama ofiara JALTY przyklada reke do kolejnego w historii ROZBIORU
            chcac ukrasc suwerennemu panstwu 15% jego terytorium.
            Zacukaj sie, ale wciaz jest wazna rezolucja 1244 rady Bezpieczenstwa
            ONZ, ktora stanowi, se Kosowo jest serbskie! No to teraz uzywaj
            jakiej chcesz ekwilibrystyki, azeby usprawiedliwic zlamanie prawa
            miedzynarodowego!
            A smutne jest, ze zamiast zeby Polska byla wsrod obroncow prawa, to
            bronia go... Rosja i Chiny!
            O tempora o mores!
      • j23plpol Re: bierzemy kosowo! 07.01.08, 18:33
        a co ma jedno do drugiego? Teraz wchodzi sie do UE tylko pod
        warunkiem wyrzeczenia sie kolebki wlasnej panstwowosci? Juz nawet
        sama UE przyznaje, ze sprawa niepodleglosci Kosowa i przyszlej
        akcesji Serbii do UE to 2 ROZNE TEMATY!
    • embriao Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodległo.. 03.01.08, 23:27
      Nie dawać się Anglosasom!
      • yacek1 Re: Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodleg 04.01.08, 06:43
        Sprawa Kosowa jest moja pasja i wiem jak strasznej zbrodni dokonalo NATO na
        Serbach. Poniewaz mowie dosc dobrze po serbsku moge czytac ich prase, czytam
        bardzo wiele po angielsku i troche po rosyjsku. Sprawdzam wyrywkowo prase polska
        ale ta niezbyt wiele miejsca poswieca sprawie Kosowa zas informacje w wielu
        przypadkach sa jednostronne lub przyjmuja forme komentarzy zdecydowanie anty
        serbskich.

Wielu Polakow uleglo zmasowanej propagandzie i daje "posty" takie jak qweta0
        wskazujace na pelna nieznajomosc zagadnienia jak rowniez brak rozeznania w
        waznosci
        strategicznych polozen. Czy Serbia skrzywdzi siebie? Moze tak. Czy moze to UE
        skrzywdzi i siebie i Serbie?

Musi ta Serbia byc w jakis sposob wazna skoro jej czesc Kosowo jest tak wazna
        dla USA i EU. Musi byc rowniez wazna dla Rosji. Nie sadze aby Rosja powodowala
        sie jakas szczegolna milosca do Serbii ale niewatpliwie widzi tam swoj olbrzymi
        interes. To wlasnie przez Serbie moze pojsc rurociag omijajacy (za kare)
        Ukraine. qweta0 , spojrz na mape.

Serdeczne dzieki pimpus18, za wspaniale wprowadzenie do haniebnej histori
        bombardowania Serbii. Doloze tu swoj odcinek o tym jak propaganda stworzyla
        takich wlasnie ludzi jak . qweta0 .

"The great masses of the people in the very bottom of their hearts tend to be
        corrupted rather than consciously and purposely evil ... therefore, in view of
        the primitive simplicity of their minds, they more easily fall a victim to a big
        lie than to a little one, since they themselves lie in little things, but would
        be ashamed of lies that were too big.
        --Adolph Hitler"

[Tlumaczenie: "Wiekszosc ludzi w glebi duszy sklonna jest raczej do bycia
        skorumpowanymi niz swiadomie zlymi.... dlatego z punktu widzenia prymitywnej
        prostoty ich swiadomosci znacznie latwiej staja sie ofiarami wielkiego klamstwa
        niz malego, poniewaz sami czesto popelniaja male klamstwa lecz byliby zgorszeni
        popelnianiem zbyt duzych.]

Mowil na ten temat rowniez Dr. Paul Joseph Goebbels, szef Nazistowskiej propagandy.

Zacznijmy od tego, ze KLA (AWK lub UCK) byla uznana przez US Department of State
        za organizacje TERRORYSTYCZNA jeszcze do konca 1998 roku..

www.cfr.org/publication/10159/#4
        Council On Foreign Relations
        [...]"President Bill Clinton's special envoy to the Balkans, Robert Gelbard,
        described the KLA as, "without any questions, a terrorist group." The KLA
        engaged in tit-for-tat attacks with Serbian nationalists in Kosovo, reprisals
        against ethnic Albanians who "collaborated" with the Serbian government, and
        bombed police stations and cafes known to be frequented by Serb officials,
        killing innocent civilians in the process."
        [Tlumaczenie: Specjalny wyslannik prezydenta Billa Clintona na Balkany, Robert
        Gelbart, okreslil AWK jako, "bez watpienia grupe terrorystyczna". AWK wmieszane
        bylo w wzajemne utarczki z serbskimi nacjonaliztami, stosowalo represje w
        stosunku do Albanczykow wspolpracujacych z rzadem serbskim oraz dokonywalo
        zamachow bombowych na posterunki policji i kawiarnie uczeszczane przez serbskich
        oficjeli powodujac smierc niewinnej ludnosci cywilnej."]
        ======================
        en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_Liberation_Army
        The CIA, USA, the UN[2] and the Yugoslav authorities considered it to be a
        terrorist organization[3].The Serbian government reported that the KLA had
        killed more than 10,000 civilians, both Serbs and Albanians[4][5]
        [CIA, USA, ONZ i wladze Jugoslawii uwazaly [AWK] za organizacje terrorystyczna.
        Rzad Jugoslawi donosil, ze AWK zabilo ponad 10,000 ludnosci cywilnej tak Serbow
        jak i Albanczykow.]
        ==================================
        www.fas.org/news/russia/1999/990619-rus-wh1.htm
        June 19, 1999
        PRESS BRIEFING BY NATIONAL SECURITY ADVISOR SANDY BERGER

Q When did the U.S. government formally stop referring to the KLA
        as a terrorist organization?

MR. BERGER: Is this a trick question? (Laughter.)

Q No.

MR. BERGER: I honestly don't know the answer, Wolf.
        [Informacja prasowa doradcy [Prezydenta] d/s Bezpieczenstwa Narodowego, Sandy
        Berger'a.

Pytanie; Kiedy rzad USA oficjalnie przestal uwazac AWK za organizacje
        terrorystyczna?
        Odpowiedz; Czy to jest pytanie podchwytliwe? (smiech)
        P. Nie.
        O. Szczeze mowiac nie znam odpowiedzi, Wolf.
        ===========================================
        No wlasnie. Pan Berger nie znal odpowiedzi na tak proste pytanie. Wiec kto mogl
        na nie odpowiedziec. Byc moze historia to wyjasni. W kazdym badz razie
        rozpoczela sie Goebbels'owska propaganda.
        Na tydzien przed rozpoczeciem bombardowan Serbii, David Scheffer pracownik
        Departamentu Stanu USA obwiescil: "nie mozemy sie doliczyc okolo 100 000
        Albanczykow z Kosowa", W miesiac pozniej Departament Stanu podawal juz 500 000
        zaginionych wyrazajac obawe, ze sa oni zabici, itd.

Po zakonmczeniu wojny do Kosowa wkroczyly zespoly medycyny sadowej z krajow
        zachodnich. I co sie stalo?

1. A team of Spanish investigators was warned they should prepare themselves to
        perform over 2,000 autopsies. They found 187 bodies, more than half victims of
        NATO bombs that fell on a prison at Istok.

Emilio Perez Puhola, who led a Spanish team of forensic pathologists, found no
        mass graves. He called stories of mass graves the "machinery of war propaganda."
        El Pais, September 23, 1999.
        Times of London (October 31, 1999)
        [Hiszpanski zespol medycyny sadowej zostal ostrzezony, ze musi sie liczyc z
        ekshumacja i autopsja ponad 2000 cial. Znalezli jedynie 187 z czego ponad polowe
        bylo ofiarami NATOwskiego ataku bombowego na wiezienie w Istoku. Emilio Peres
        Phhola, ktory kierowal hiszpanskim zespolem nie znalazl zadnych masowych grobow.
        Opowiadania o masowych grobach nazwal "propaganda maszyny wojennej"'
        El Pais, 23 wrzesnia, 1999.
        Times of London (31pazdziernika, 1999)]
        ========================
        2. “French investigators were frustrated at Izbica,” reported the New York Times
        (July 18), “when a widely publicized mass grave in which they expected to find
        about 150 bodies turned out to be empty.”
        New York Times, July 18, 1999.
        ["Francuscy dochodzeniowcy byli sfrustrowani [poszukiwaniami] w Izbicy" donosil
        18 lipca New York Times, kiedy publicznie naglosniony masowy grob w ktorym
        spodziewali sie znalezc okolo 150 cial okazal sie pusty.]
        New York Times, 18 lipca, 1999.
        ===========================
        3. The Trepca mines were reported to be the site of a huge mass grave, housing
        the remains of at least 700 ethnic Albanian Kosovars. Not a single corpse was found.
        New York Times, October 13, 1999
        [Kopalnia Trepca o ktorej mowiono, ze jest wielkim masowym grobem w ktorym
        znajduje sie co najmniej 700 cial kosowskich Albanczykow. Nie znaleziono nawet
        jednego ciala.
        New York Times, 13 pazdziernika, 1999.]
        ============================
        4. By October, 2,108 corpses have been disinterred, most found in individual
        graves. Investigators offered no information on the identity of the corpses,
        Serb, Albanian, civilian, KLA, or how they were killed: by the KLA, by security
        forces, or by NATO bombs.
        The Wall Street Journal, December 31, 1999
        [ Do 2 pazdziernika, 2108 cial zostalo znalezionych, wiekszosc w indywidualnych
        grobach. Nie podano informacji identyfikacyjnych cial takich jak, Serb, Albanczyk,
        cywil , czlonek AWK, ani w jaki sposob zostali zabici, prze AWK, sily bezpieczenstwa
        czy bomby NATO.
        The Wall Street Journal, 31 grudnia 1999.]

AWK i swiatowe media poslugiwaly sie przeroznymi metodami oszustwa. Zdazalo sie,
        ze dzienikarze publikowali reportarze oparte nieswiadomie na falszywych
        informacjach. Jedna z najbardziej znanych histori byl reportaz filmowy z Kosowa
        przygotowany przez dzienikarke CBC, Nancy Durham.
        www.bannerofliberty.com/OS9-99MQC/9-10-1999.1.html
        CBC Reports How it Was Deceived by KLA
        Manipulating Public Emotion for Political Purposes

Za serce chwytajacy wywiad z 18 letnia Albanka z
        • yacek1 Re: Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodleg 04.01.08, 06:45
          AWK i swiatowe media poslugiwaly sie przeroznymi metodami oszustwa. Zdazalo sie,
          ze dzienikarze publikowali reportarze oparte nieswiadomie na falszywych
          informacjach. Jedna z najbardziej znanych histori byl reportaz filmowy z Kosowa
          przygotowany przez dzienikarke CBC, Nancy Durham.
          www.bannerofliberty.com/OS9-99MQC/9-10-1999.1.html
          CBC Reports How it Was Deceived by KLA
          Manipulating Public Emotion for Political Purposes

Za serce chwytajacy wywiad z 18 letnia Albanka z Kosowa, ktora wstapila do AWK
          poniewaz Serbowie zabili jej 6-cio letnia siostre poruszyl kanadyjska opinie. Po
          zakonczeniu dzialan wojennych CBC wyslalo ja ponownie do Kosowa aby zakonczyla
          reportaz. Gdy zapukalo do drzwi mieszkania otworzyla je "zabita" siostra zywa i
          zdrowa.

Toranto Globe and Mail zamiescilo informacje o tym nie na frontowej stroni a na
          trzeciej w sekcji "Sztuka".

• eva15 Re: Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodleg 04.01.08, 13:06
            Dzięki nie tylko pimpusiowi ale i Tobie.
          • kroliklesny Re: Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodleg 04.01.08, 17:39
            "Yacek1"- dzieki Ci za Twoj wklad i chwala!
    • l.o.r.t.e.a Czetnik ze Srebrenicy niech się przymknie i cieszy 04.01.08, 08:35
      że Wojwodinę i Sandżak jeszcze mu Europa zostawiła.
      • kroliklesny Re: Czetnik ze Srebrenicy niech się przymknie i c 04.01.08, 17:45
        l.o.r.t.e.a napisał:

> że Wojwodinę i Sandżak jeszcze mu Europa zostawiła.

Misiu w bialej czapeczce! Przeciez ci szefowie z Securitas zabronili
        wypisywac inwektyw? A oprocz tego prowokujesz i piszesz glupoty!
        W Polsce malo kto wie, co to jest "Sandzak". Ja wyjasnie- to jeszcze
        jedno terytorium w pld. Serbii, w kierunku granicy z Czarnogora,
        gdzie zyja serbscy wyznawcy Proroka. Na to terytorium faceci w
        bialych czapeczkach z Wielkiej Albanii rowniez maja ochote!
      • j23plpol Re: Czetnik ze Srebrenicy niech się przymknie i c 07.01.08, 18:35
        Europa zostawila...no coz za wielkodusznosc. ja tez mam sie cieszyc
        ze Europa w swej laskawosci zostawila Polsce Krakow i Slask?
        Sandzak? A Ty wiesz moze co to jest Raska?
      • j23plpol Re: Czetnik ze Srebrenicy niech się przymknie i c 07.01.08, 18:37
        jak rozumiem, Ty raczej sprzyjasz Ustasom z Knina? Czy moze tym z
        Gospica? Ten obrazany przez Ciebie czlowiek 5 pazdziernika 2000
        obalil Milosevica, wiec nalezy mu sie czesc i szacunek.
    • l.o.r.t.e.a Oto, dlaczego Kosowa będzie niepodległe. 04.01.08, 08:49
      www.haverford.edu/relg/sells/rape/rape.html
      youtube.com/watch?v=r74hsAsbqnQ&feature=related

Była zbrodnia, będzie kara!
      • jolkak11 i.o.r.t.e.a- przeczytaj sobie pierwszą wypowiedz!! 04.01.08, 16:18
        i to kilka razy - aż zrozumiesz ją! może Kosowo będzie albańskie,
        ale to nie znaczy że wolne!!!! Będzie to hanba dla Europy!
      • kroliklesny Kosowo jest serbskie! 04.01.08, 17:52
        l.o.r.t.e.a napisał:

> Była zbrodnia, będzie kara!

Dlatego uwazaj na glupoty, ktore wypisujesz. Nigdzie nie jest
        napisane, ze nastepni w kolejce do miedzynarodowych sadow nie beda
        twoi pobratymcy albanscy.
        A oprocz kary za ludzi, odpowiedza tez za niszczenie kultury. Co
        zrobiles sziptarze ze starymi pomnikami kultury, cerkiewkami i
        monastyrami?
        A jezeli juz jestes na polskim forum sziptarze, to naucz sie, ze po
        polsku prowincja o ktorej mowimy nazywa sie KOSOWO.
        • l.o.r.t.e.a Angola jest peruwiańska! 05.01.08, 08:37

• kroliklesny Re: Angola jest peruwiańska! 06.01.08, 17:43
            l.o.r.t.e.a jest Sziptarem- no i co? czlowiek jak kazdy inny.
            Albanski kolego - troche wiecej faktow, a mniej zacietrzewienia!
            A z Iraku obce wojska won! - popieram!
            Natomiast nie popieram kradziezy cudzego terytorium!
            Nie chce azeby moje podatki szly na quazi-panstewko -
            tzw. "niepodlegle" (od kogo?) Kosowo!
      • yacek1 Re: Oto, dlaczego Kosowa będzie niepodległe. 05.01.08, 02:22
        l.o.r.t.e.a napisał:

> Była zbrodnia, będzie kara!

Filmy sa rozne. Popatrz na to:
        www.youtube.com/watch?v=U3-9tqEBWBM
        www.youtube.com/watch?v=ZcEwlv7pkys&NR=1
        Ciekawe co laczylo Hashani Thaci z "Mandolina" Albright.
        Blogowe wyjasnienie mozna znalezc tutaj.

saleil.blogspot.com/2007/11/love-story-albright-thaci.html
        Ale to tylko blog. Prosze jednak popatrzyc na zdjecie. Ono mowi samo za siebie
        (Buzi prosze).

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/9362/uck/koss05.jpg
        Kim poza tym jest pan Thaci "premier" niepodleglego Kosova. Warto zajrzec do
        archiwalnych amerykanskich gazet. Co tam znajdujemy:

query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9F02E4D61E3CF937A35755C0A9669C8B63
        Published: June 4, 2000

The United Nations administration that runs Kosovo temporarily shut down a
        newspaper tied to the Kosovo Albanian leader Hashim Thaci today in an effort to
        crack down on reporting that inspires hate.
        [Opublikowano 4 lipca, 2000.
        Administracja ONZ zarzadajaca Kosowem, czasowo zamknela
        dzisiaj gazete powiazana z kosowskim przywodca, Hashim Thaci aby zapobiec
        reportazom wzniecajacym nienawisc.]

I jeszcze lepsze:
        query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9F07E2DF153AF936A15755C0A96F958260
        Published: June 4, 2000
        Leaders of Kosovo Rebels Tied to Deadly Power Play
        By CHRIS HEDGES

Current and former commanders in Kosovo Libveration Army, and some Western
        diplomats, say that senior commanders of rebel army, which signed disarmament
        agreement with NATO, carried out assassinations, arrests and purges within their
        ranks to thwart potential rivals; say that campaign, in which as many as half
        dozen top rebel commanders were shot dead, was directed by Hashim Thaci and two
        of his lieutenants, Azem Syla and Xhavit Haliti;

[Przywodcy Kosowskich rebeliantow powiazani z morderstwami politycznymi. Autor:
        CHRIS HEDGES
        opublikowane
        Obecni i byli przywodcy AWK (KLA)i niektorzy zachodni dyplomaci twierdza, ze
        wyzsi przywodcy rebelianckiej armii, ktorzy podpisali uklad o rozbrojeniu z NATO
        dokonywali zabojstw, aresztowani i usuwania (ze stanowisk) aby pozbyc sie
        rywali; powiedzieli, ze ta akcja w ktorej az szesciu wyzszych dowodcow
        rebelianckich zostalo zastrzelonych kierowana byla przez Hashima Thaci i jego
        swoch przybocznych,Azem Syla iXhavit Haliti;]

Wiec po prostu zwykly bandyta mordujacy nie tylko Serbow ale wlasnych towarzyszy
        broni, tez zreszta bandytow.

• kroliklesny KOSOWO - nowa Jalta! 06.01.08, 17:46
          Witaj "yacek". ladnie to wszystko przedstawiasz, Ty masz chociaz
          cierpliwosc, ja juz nie, niestety.
          Ale, on "l.o.r.t.e.a" jest Sziptarem i do niego ni cholera nic nie
          dociera!
          Pozdrowienia!
      • yacek1 Oto, dlaczego Kosowa będzie zawsze serbskie 05.01.08, 03:11
        I jeszcze z tego samego artykolu Z NYT ale nie mam czasu tlumaczyc.
        Moze ktos to zrobi za mnie albo (o ile ktokolwiek bedzie zainteresowany)to
        zrobie to juyro.

"As tensions rose, Mr. Thaci and the Albanian authorities decided to eliminate
        Mr. Krasniqi, according to former rebel commanders and two former Albanian
        officials interviewed in Tirana.

They said that in the middle of September 1998, Albanian police stopped Mr.
        Krasniqi and several aides and confiscated their weapons. Mr. Krasniqi's office
        in Tirana was raided by about 50 policemen and emptied of guns and munitions. On
        Sept. 21 at 11 P.M. on the way back from a restaurant in Tirana, Mr. Krasniqi
        ran into a police checkpoint about 300 yards from his office on Dibra Street,
        according to a former rebel commander who was with Mr. Krasniqi. Mr. Krasniqi
        and his two companions were again frisked for weapons and their vehicle was
        searched. The two cars behind Mr. Krasniqi, which carried aides, were not
        allowed through the checkpoint.

When Mr. Krasniqi and his two companions got out of their gray Opal jeep they
        saw three men emerge from the shadows with black hoods over their faces. The
        men, speaking with an Albanian accent that distinguished them from Kosovo
        Albanians, ordered the two men with Mr. Krasniqi to get down on the ground.

''Which one is it?'' asked one of the gunmen, according to one of the commanders
        who was prone on the asphalt.

''The one in the middle,'' said another. The gunmen, who held a pistol a few
        inches from Mr. Krasniqi's head, fired a shot. He then fired two more shots into
        Mr. Krasniqi's head once he fell onto the pavement."

Co ciekawe, w calej tej wojnie uczestniczyly tajne sluzby Albanii.
        • kroliklesny KOSOWO - nowe rozbiory w Europie? 06.01.08, 17:51
          Dziwi, ze Polska, kiedys ofiara rozbiorow, ostatnio w czasie II
          wojny swiat., przyklada obecnie reke do planu rozbioru niezaleznego
          europejskiego panstwa.
          A obecnosc albanskich tajnych sluzb w tym wszystkim wcale nie dziwi.
          Ja bym sie zdziwil, jakby ich nie bylo.. I trzeba przyznac, ze
          dobrzy sa w tym co robia..
      • yacek1 Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 05.01.08, 05:26
        To obrazki z Kosowa:
        bp3.blogger.com/_ex5PdoT0PXg/Rer7bbnWeQI/AAAAAAAAAeY/rx2dLA7CjWo/s320/DSCF5600.JPG
        Prosze powiekszyc zgjecie i obejrzec znaczek w lewym gornym rogu. W'g
        brytyjskiego turysty, ktory zrobil to zdjecie jest to rachunek z restauracji w
        albanskiej czesci Kosowskiej Mitrowicy, ktorej wlascicielem jest byle bojownik
        KLA uwazajacy sie za wcielenie Adolfa.

www.juliagorin.com/images/Albanian_Fascist_US_Connection_04.jpg
        Na tym obrazku widok w centrum Prisztiny z Hotelu Zwyciestwa na ktorego dach
        stoi imitacja Posagu Wolnosci. Tyle, ze flaga "ukochanego" kraju wisi "do gory
        nogami".

I kuriozum:
        www.serbianna.com/columns/gordon/004_files/kombetar.jpg
        Insydnia albanskiej Nazistowskiej partii na murach Prisztiny w 2006 roku. Bali i
        Kombetar to ochotnicza Nazistowska organizacja Kosowskich Albanczykow uformowana
        w 1939 roku odpowiedzialna za wymordowanie i wygnanie tysiecy Serbow i Zydow w
        czasie II WS.

Chorwacja rowniez placi swoj dlug wdziecznosci Niemcom. Tak samo faszystowska
        jak Albania w czasie IIWS wraca do swych tradycji. Jedna z firm wypuscila na
        rynek cukier w takim oto opakowaniu;
        www.mtsmondo.com/slike/vesti/000/475/v47562p0.jpg
        Na opakowaniu znajduje sie zart Hitlera obok jego podobizny
        "Dode Hitler Zidovima: Pustit cu vam ploce!
        Zidovi: Koju?
        Hitler: Betonsku !!!"

Nie mam chorwackich liter ale pewno kazdy Polak to zrozumie.

[Przychodzi Hitler do zydow: Chce wam puscic plyte.
        Zydzi: Jaka?
        Hitler: Betonowa !!!

Wszystko wziete ze strony

www.juliagorin.com/wordpress/?p=653
        • kremldown Re: Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 05.01.08, 06:29
          A jas serbow znam.I wiem ze jak trzeba,to stajecie cie zwierzetami.Dlatego
          braterstwo z atawistycznymi ruskami jest w was tak zakorzenione.Choc tak napawde
          dzieli was wszystko.A wasze przywiazanie do tych wyrafinowanych bestii wzbudza u
          cywiizowanych narodow pogarde...a tak ladnie tanczycie i gracie-vashu picku mater!
          • kremldown Re: Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 05.01.08, 06:31
            jebi se nazi syrbi!
            • kroliklesny Schizo na fali 06.01.08, 18:15
            • kroliklesny Kosowo serbskie! 06.01.08, 18:17
              kremldown napisał:

> jebi se nazi syrbi!

Pardon, a co ty wlasciwie chciales wyartykulowac, nielubiacy Slowian
              nietrzezwy "europejczyku"?
              Bo to powyzej, to ani serbski, ani rosyjski? Czy to cos po albansku?
            • j23plpol Re: Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 07.01.08, 18:43
              To jest argument. Czapki z glow!
          • l.o.r.t.e.a To rzeczywiście poplątane. Nie ulega wątpliwości 05.01.08, 08:47
            że w czasie II wś, Serbowie padli ofiarą straszliwych, masowych
            mordów ze strony chorwackich ustaszów. Jakaś niewielka liczba Serbów
            zginęła też z rąk islamskich odzdziałów będących na służbie wprost
            niemieckiej, albo na służbie ustaszów. Nikt tego nie zaprzecza, i
            nikt nie prosi Serbów by o tym zapomnieli.

Wszelako po II wś, Europa przeszłą wielką refleksję, a Serbów ta
            refleksja, masz rację, ominęła. Im się wydawało, że w 1990, 1992,
            1995, 1999 roku, mogą postępować jak ustasze 50 lat wcześniej.

I to był serbski błąd.

Mordowanie ludzi w szpitalach, rozstrzeliwanie całych wsi, piekło
            gwałtów zbiorowych, opisane w jednym z podanych przeze mnie linków,
            palone domy, obozy koncentracyjne, tego typu rzeczy, a i owszem,
            dzieją się na całym świecie. I ludzie w Europie do nich przywykli.
            To jest smutne, ale taka jest prawda. Każdego dnia słyszymy o takich
            rzeczach w Afryce, Darfurze, Iraku czy Korei Półnicnej.

Ale nikt nie będzie tolerował w Europie! Nikt! I za to co Serbowie
            zrobili, spotka ich teraz kara.
            • kroliklesny Kosovo - nice american base to save human race! 06.01.08, 18:39
              Ho, ho ho! "I za to teraz spotka Serbow kara" wypowiedzial wielki
              i.o.r.t.e.a.
              O ile wiem, to zbrodniarzy wojennych sadzi trybunal w Hadze. Sadzi
              ich zas troszeczke wybiorczo, o czym byla mowa i przedstawiane
              dowody na roznych dotyczacych i Serbii i prowincji Kosowo
              wczesniejszych forach. Kiedy beda osadzeni zbrodniarze wojenni z
              terrorystycznej organizacji UCK? I co sie im odbierze jako "kara"?
              Kiedy osadzi sie zbrodniarzy wojennych, muzulmanow z Bosni? Kiedy
              Chorwatow? Artykuly, ktore tak podniecaja twoj gniew byly (i sa)
              przez kogos w jakichs tam celach spreparowane. O tym tez byla mowa
              tu na tym forum i przedstawiane dowody.
              W czasie inwazji Iraku na Kuweit w TV krajow europejskich i USA byly
              reportaze o zgwalconych kuweickich pielegniarkach. Po
              operacji "Desert Storm" te same osoby przyznaly, ze to byl tylko pic
              wstawiony do TV, poniewaz taka byla potrzeba.
              I na koniec: "nie sadz, azeby cie nie osadzono". Moze by tak troche
              umiarkowania w wypowiedziach?
              A kogo i kiedy spotka kara za wysiedlenie Lemkow? A kogo spotka kara
              za wysiedlenie Apaczow? A kogo spotka kara za wysiedlenie Grekow z
              Anatolii? A kogo i kiedy ukarze sie za wygnanie Niemcow ze Spiszu i
              z Sudetow? A kto ukarze wladze szwedzkie za wysiedlenie w rece
              Stalina uciekinierow z zaanektowanych krajow baltyckich? A kogo
              ukarac za krzywde Slazakow? Aresztowali ich hitlerowcy, bo "Polocy",
              potem ruscy "bo gitlerowcy", potem praw kombatanckich tez nie dali,
              no bo w Wehrmachcie byli- a gdzie mieli byc, jak ich tam wlasnie
              powolano?
              Na Wschodniej Slowacji znam miejsce, gdzie od pokolen mieszkajacy
              ludzie w ciagu 80 lat zmienili obywatelstwo bodajze 7 razy- austro-
              wegierskie, czesko-slowackie, wegierskie, slowackie, sowiecko-
              ukrainskie, znowu czechoslowackie, i znowu slowackie.
              No, jazda- jak wszyscy to wszyscy!
              Problem dotyczy nie "karania" - problem dotyczy interesow
              amerykanskich w Europie! A ja krzycze glosno NIE! na chec odebrania
              europejskiemu panstwu 15% jego terytorium WBREW prawu
              miedzynarodowemu! Wciaz obowiazujaca rezolucja Rady Bezpieczenstwa
              nr 1244 ONZ stwierdza, ze Kosowo jest terytorium prznaleznym SFRJ,
              tzn. jej obecnej prawnej sukcesorce Serbii.
              I ew. prawo miedzynarodowe musi byc zlamane, azeby to zmienic.
            • j23plpol Re: To rzeczywiście poplątane. Nie ulega wątpliwo 07.01.08, 18:46
              W czasie II wojny swiatowej zginelo ponad milion Serbow, gwoli
              scislosci. Jaka refleksje przeszli np. Chorwaci? na jakiej fali do
              wladzy doszedl HDZ, co dzis sie pisze w podrecznikach historii o
              panstwie NDH? Dlaczego na meczach wznieca sie faszystowskie okrzyki,
              spiewa faszystowskie piesni? To jest dla Ciebie refleksja? A moze
              slyszales tez o chorwackich obozach smierci, czy morderstwach Serbow
              w Bosni, akcji "Oluja nad Krajinom" itd.
            • j23plpol Re: To rzeczywiście poplątane. Nie ulega wątpliwo 07.01.08, 19:40
              A czy Ty wiesz, co robili Ustasze 50 lat wczesniej? Widziales jak
              mordowali Serbow w obozach smierci? Znasz historie o oczach
              wydlubywanych Serbom przez czarna legie Pavelica? Ty porownujesz
              zbrodnie Pavelica do akcji odwetowych LEGALNEGO RZADU przeciw
              partyzantom OVK? Wiesz ilu Serbow i w jak bestialski sposob bylo
              mordowanych przez bandy OVK?
          • kroliklesny KOSOWO - nowa Jalta ! 06.01.08, 18:14
            Wiesz ty co - rozum ci wodzia zlasowala. Napisz cos ladnego, jak
            wytrzezwiejesz. Bo to co napisales teraz to jakis zwierzecy belkot i
            czkanie zniewolonego nienawiscia etniczna do Slowian umyslu,
            ty "cywilizowany narodzie"!
          • j23plpol Re: Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 07.01.08, 18:42
            Serbow i Rosjan dzieli wszystko, no faktycznie: wiara, alfabet,
            jezyk. Rozne bzdury czytalem ostatnio, ale to juz przechodzi granice
            absurdu. A skad znasz Serbow? Z wiadomosci na CNN-ie?
          • j23plpol Re: Oto, dlaczego Kosowo nie będzie niepodległe. 07.01.08, 19:43
            jaki narod uwazasz za cywilizowany, a jaki nie? Bo ja np. jestem
            Polakiem, i uwazam sie za czlowieka cywilizowanego, co oznacza
            miedzy innymi i to, ze na Twoje inwektywy, jak w kolejnym Twoim
            poscie, odpowiadam rzeczowo i staram sie argumentowac w zgodzie z
            prawda historyczna, czego i Tobie zycze. Jesli w Tobie wzbudzam
            pogarde, to faktycznie, bardzo jestes cywilizowany.
        • kroliklesny KOSOWO - nowe rozbiory w Europie 06.01.08, 18:05
          Zastanawia stanowisko Polski. Kraj przeciez slowianski, blizej mu i
          do Serbow i do Rosjan. Polacy, ktorzy byli na liscie narodow
          przeznaczonych do zniszczenia, kochaja Niemcow (bo ci maja
          pieniadze) a na Rosjan pluja (bo mysla, ze ci pieniedzy nie maja),
          zapominajac, ze sasiada sie mialo i ma. Nie, Polacy sa przeciez
          Europejczykami! I bardzo, ale to bardzo kochaja Amerykanow i cala
          zachodnia Europe i chca byc bardziej zachodnio-europejscy i
          amerykanscy niz oryginal. I tak bardzo by chcieli, azeby im jakis
          ktos najlepiej z USA powiedzial cos w stylu "najlepsi zolnierze to
          Polacy" albo "jak wiadomo najladniejsze kobiety na swiecie to
          Polki". Biedne kompleksy z Polski z lat sprzed-EU wylaza.. I tylko
          biedacy nie moga pojac, dlaczego ta Europa ich nie rozumie i nie
          kocha tez tak bezgranicznie i tak bardzo?
          No wlasnie, moze za brak niezaleznego myslenia i zdolnosci do
          niekonwencjonalnego i niezaleznego postepowania?
          A teraz czekam na wymysly, ze jestem: cyklista, kacap, KGB -
          niepotrzebne skreslic.
      • l.o.r.t.e.a Do pracowników ambasady wiadomego kraju. 05.01.08, 09:03
        Ludzie. Kompromitujecie się zupełnie, i kompromitujecie swój kraik.
        Nie żebym się smucił z tego powodu. Jesteście sojusznikami kacapo-
        bolszewii, a tej nie znoszę.

Ale jakaś tam resztka litości dla was jeszcze się we mnie kołata.
        Więc napiszę wam coś.

Podałem wam linki do dwu wydarzeń, które miały miejsce, zapadły w
        tej sprawie wyroki Trybunału w Hadze. Masowy mord w Srebrenicy na
        6000 chłopców i męszczyzn, oraz piekło trwających tygodniami gwałtów
        na nieletnich dziewczynach, matkach i córkach w miejscowości Foca,
        są sprawami szeroko znanymi.

Podaję wam te linki. A wy robicie? Wciskacie mi ciemnotę z jakichś
        blogów i każecie się podniecać tym co napiał serbski dziennikarz. O
        tym co wkleiłem, ani slowa. Ani jednego słowa. Tylko zaprzeczenie,
        względnie zignorowanie faktów, do tego oskarzanie mnie o albanskie
        pochodzenie i inwektywy.

Serby. To jest drogą donikąd, i nikogo w Polsce nie przekonacie taką
        polityką. Bo nam się w tym momencie nasuwa jedno skojarzenie, z
        Katyniem i kacapami. Gdy im się wypomni Katyń, to oni zaraz
        odpowiadają, ze nic nie było, że to Niemcy, względnie ich ulubiona
        śpiewka - " a bo Piłsudzki mordował czerwonoarmistów w 1920". Zero
        skruchy, zero reflesji. I wy to nasladujecie. Zamiast przyznać, tak
        była Srebrenica, było Trnopolje i omarska, była Foca i Tuzla, wy
        pieprzycie durną propagandę.

Jeżeli chcecie by Polacy i reszta Euriopy, zaczęli was wreszcie
        traktować jak Europejczyków, dostrzegać wasze argumenty w sprawie
        Kosowa, jeśli bolą was uprzedzenia wobec Serbii, i chcecie je
        przełamać. To tylko jedna droga przed wami. Najpierw posypać głowy
        popiołem, uklęknąć szczerze przed grobami w Srebrenicy, przeprosić
        owe kobiety z Focy. PRZYZNAĆ!!! Tak, zawiniliśmy i żałujemy! A
        gwarantuję wam że nastawienie opinii w Polsce i Europie, zmieni się
        wobec was.

Taką filozofią, jaką do tej pory stosujecie na forum, odstręczacie
        tylko Polaków i Europejczyków od siebie. Wasza sprawa. Będzie więcej
        unijnych pieniędzy dla Polski.
        • kauzyperda nie p... głupot jankeski pachołku 05.01.08, 13:36
          nikt nie neguje srebrenicy, podobnie jak nie neguje się że były też
          zbrodnie na Serbach - tyle że o nich Polakom się nie mówi bo ciemny
          plebs ma nie myśleć tylko popierać jedynie słuszną politykę lizania
          d... USA i popierania ich we wszystkich zbrodniach.

Twoje nastawienie wobec Serbów się zmieni jak tylko na CNN
          hamerykanie ci każą ich lubić, wtedy będziesz pałał do nich gorącą
          miłością i wygrażał piąstką każdemu innemu kogo ci wskażą.
          • l.o.r.t.e.a Poczytaj moje posty palancie. I oceń jaki 05.01.08, 14:19
            jestem "proamerykański".

A CNN nie oglądam.
            • yacek1 Ty tez poczytaj moje posty. I oceń jaki 05.01.08, 17:58

>Autor: l.o.r.t.e.a ?
              >ze w czasie II ws, Serbowie padli ofiara straszliwych, masowych
              >mordów ze strony chorwackich ustaszów. Jakas niewielka liczba Serbów
              >zginela tez z rak islamskich odzdzialów bedacych na sluzbie wprost
              >niemieckiej, albo na sluzbie ustaszów. Nikt tego nie zaprzecza, i
              >nikt nie prosi Serbów by o tym zapomnieli.

>Wszelako po II ws, Europa przeszla wielka refleksje, a Serbów ta
              <refleksja, masz racje, ominela. Im sie wydawalo, ze w 1990, 1992,
              <1995, 1999 roku, moga postepowac jak ustasze 50 lat wczesniej.

>I to byl serbski blad.

>Mordowanie ludzi w szpitalach, rozstrzeliwanie calych wsi, pieklo
              >gwaltów zbiorowych, opisane w jednym z podanych przeze mnie linków,
              >palone domy, obozy koncentracyjne, tego typu rzeczy, a i owszem,
              >dzieja sie na calym swiecie.[...]

Jak widac z ponizszych obrazkow i tekstow nazistowskie idee nie sa przeszloscia ani w Kosowie ani w Chorwacji. Po prostu media celowo to pomijaja. Tak samo jak pomijaja zbrodnie chorwackie na Serbach z Krainy. Nie moge teraz tego znalezc ale w/g zeznan serbskiej dziewczyny byly one gwalcone w obozie tak dlugo az zaszly w ciaze. Wtedy byly zwalniane aby mogly urodzic Chorwata.

Kto bombardowal cywilne osiedla, szpitale (szpital dzieciecy w Belgradzie), stacje radiowo-telewizyjne, mosty, koleje, autobusy, kto uzywal zakazanych prawami miedzynarodowymi broni, bomby rozpryskowe, bomby grafitowe, amunicje ze zubozonym Uranem to wszyscy wiedza. W jednej z warszawskich wojennych piosenek byla zwrotka: "Im kultura nie zabrania robic takie polowania."

Zbombardowane mosty na Dunaju w Nowym Sadzie i Belgradzie bylo zbrodnia przeciwko Europie. Co mialy te mosty do sprawy Kosowa? Odpowiedz, prosze.

Czemu nie wypowiadasz sie na temat podanych informacji o panu Thaci. Jak ci sie podoba zdjecie z "Mandolina"?

bp3.blogger.com/_ex5PdoT0PXg/Rer7bbnWeQI/AAAAAAAAAeY/rx2dLA7CjWo/s320/DSCF5600.JPG

www.serbianna.com/columns/gordon/004_files/kombetar.jpg

www.mtsmondo.com/slike/vesti/000/475/v47562p0.jpg

>Autor: l.o.r.t.e.a ? Jezeli chcecie by Polacy i reszta Euriopy, >zaczeli was wreszcie
              >traktowac jak Europejczyków, dostrzegac wasze argumenty w sprawie
              >Kosowa, jesli bola was uprzedzenia wobec Serbii, i chcecie je
              >przelamac.

Bardzo cie prosze abys nie wypowiadal sie w imieniu Polakow. Ja tez nim jestem i mam zdanie odmienne od twego. Z tego forum wynika, ze takich jak ja jest znacznie wiecej. Mas prawo do swojego zdania i dobrze, ze przyznales mi racje co do nazistowskiej przeszlosci Chorwatow i Albanczykow Ale jak wspomnialem wyzej usilujesz nie zauwazac, ze to wcale nie przeszlosc.

Zostaw rowniez w spokoju Europe. Co najmniej szesc panstw nie popiera stanowiska UE. Ale ile narodow? Stanowisko panstwa, jest stanowiskiem rzadu a nie narodu. Jesli dobrze rozumiem twoje posty to twoje zdanie w sprawie Iraku nie jest zgodne ze stanowiskiem polskiego rzadu (panstwa) a co najciekawsze calkowicie zgodne z moim.

• l.o.r.t.e.a Re: Ty tez poczytaj moje posty. I oceń jaki 06.01.08, 16:13
                yacek1 napisał:

> Jak widac z ponizszych obrazkow i tekstow nazistowskie idee nie sa
                przeszloscia
                > ani w Kosowie ani w Chorwacji. Po prostu media celowo to
                pomijaja. Tak samo ja
                > k pomijaja zbrodnie chorwackie na Serbach z Krainy.

Kłamiesz. Nie zliczę ile razy polska TVP i inne stacje pokazywały
                spalone cerkwie w Kosowie oraz mówiły o problemach z wydaniem przez
                Chorwację winnych zbrodni w Krainie.

Nie moge teraz tego znalezc
                > ale w/g zeznan serbskiej dziewczyny byly one gwalcone w obozie
                tak dlugo az za
                > szly w ciaze.

No widzisz, nikt nie może tego znaleźć. I jakoś dziwnie Trybunał w
                Hadze też się tym nie zajął. Wiem, wiem, to antyserbskie fobie tak
                spowodowały.

> Kto bombardowal cywilne osiedla, szpitale (szpital dzieciecy w
                Belgradzie), sta
                > cje radiowo-telewizyjne, mosty, koleje, autobusy, kto uzywal
                zakazanych prawami
                > miedzynarodowymi broni, bomby rozpryskowe, bomby grafitowe,
                amunicje ze zubozo
                > nym Uranem to wszyscy wiedza.

Używało ich Nato, zgodnie z prawem międzynarodowym. Nie dla zabawy
                tak robiono. Serbie otrzymała wybór, albo zaprzestanie czystek
                etnicznych w Kosowie, i nic się jej nie stanie, albo będzie je
                kontynuowała i poniesie tego konsekwencje. Dokonała wyboru i
                zapłaciła za to. Wspólnota międzynarodowa, po swej bezczynności w
                Chorwacji, po biernym przyglądaniu się masakrom w Bośni, wreszcie
                zmądrzała (do 3 razy sztuka, jak to mówią) i zareagowała w obronie
                niewinnych cywilów.

> Zbombardowane mosty na Dunaju w Nowym Sadzie i Belgradzie bylo
                zbrodnia przeciw
                > ko Europie.

Były ceną, jaką serbski nacjonalizm i szowinizm zapłacił za swoje
                zbrodnie.

Mas prawo do swojego zdania i dobrze, ze przyznales mi racje co do
                > nazistowskiej przeszlosci Chorwatow i Albanczykow Ale jak
                wspomnialem wyzej us
                > ilujesz nie zauwazac, ze to wcale nie przeszlosc.

Widzisz, ja dostrzega, negatywną przeszłość Chorwatów i Albańczyków,
                natomiast nie spotkałem jeszcze tutaj jakiegokolwiek obrońcy SErbii,
                który by przyznał co wyprawiali Serbowie, który by nie kręcił w
                sprawie Srebrenicy. I to mnie bardzo przeciw serbskiej sprawie
                nastawia. Jak napisałem w jednym z postów, to jest kopiowanie
                zachowania kacapów sprawie Katynia. Czytałęm niegdyś wywiad z
                serbskim prokuratorem w mieście Foca, zupełnie "oczyszczonym" z
                Muzułmanów, znanym z wyroku we wstrząsającej sprawie gwałtów
                zbiorowych. Zadaniem tego pana winno być sciganie owych zbrodniarzy.
                Tymczasem on nic nie wie, nic nie słyszał, i wogóle nie wie o co go
                dziennikarz pyta. To jest najprostsza droga do niepodległego Kosowa.
                • kauzyperda Re: Ty tez poczytaj moje posty. I oceń jaki 06.01.08, 17:00
                  > Widzisz, ja dostrzega, negatywną przeszłość Chorwatów i
                  Albańczyków,
                  > natomiast nie spotkałem jeszcze tutaj jakiegokolwiek obrońcy
                  SErbii,
                  > który by przyznał co wyprawiali Serbowie, który by nie kręcił w
                  > sprawie Srebrenicy.

Spotkałeś spotkałeś. Pisałem ci wyraźnie że nikt nie neguje
                  Srebrenicy, ale że jednocześnie nie mówi się o zbrodniach na
                  Serbach - a to była wojna i żadna strona drugiej po główce nie
                  głaskała. Tyle że mówi się tylko o zbrodniach Serbów (albo
                  przypisuje im zbrodnie urojone tak jak te dziesiątki tysięcy
                  zamordowanych albańczyków co ;cudem' ożyli) a jeśli mordują np.
                  Albańczycy to mówi się o tym półgębkiem i nie wprost (zamiast
                  napisać albańczycy mordują Serbów! pisze sie "zamieszki w Prisztinie
                  zginęło X osób" - nie wiadomo kto, nie wiadomo kogo, ech pewnie
                  znowu ci źli Serbowie pomyśli czytelnik GW). Albo zamiast o
                  czystkach etnicznych na Serbach pisze sie o 'abstrakcyjnych'
                  palonych cerkwiach - przyznasz że medialnie spalona cerkiew brzmi
                  dużo lepiej (dla celu wybielania albanczykow) niż informacja o
                  bestialsko zamordowanych serbskich dzieciach - a o tym się nie mówi
                  żeby ludziom wyprać mózgi. I ty sam jesteś tego najlepszym
                  przykładem bo piszesz o zbrodniczej "przeszłości" albańczyków. A oni
                  są mordercami tu i teraz.

I nie rozsmieszaj mnie swoim łaskawym mówieniem Serbom o standardach
                  europejskich z pozycji jakze to cywilizowanego Polaka. To poprostu
                  załosne i smutne zarazem bo byli na tych ziemiach juz tacy wg
                  których to my Polacy nie spełnialiśmy cywilizacyjnych standardów i
                  dlatego powinnismy byli trafić do pieca.

> No widzisz, nikt nie może tego znaleźć. I jakoś dziwnie Trybunał w
                  > Hadze też się tym nie zajął. Wiem, wiem, to antyserbskie fobie tak
                  > spowodowały.

Cóz to akurat nie nowina że Trybunał insteresują tylko Serbowie
                  którzy zresztą stają się w NATowskim więzieniu dziwnie chorowici i
                  co chwila umierają - gdyby to bnie było przenajświętsze nato z
                  przenajświętszej hamerykańskiej demokracji poczęte ktoś trzeźwo
                  myślący mógłby zapytać czy nie są przypadkiem mordowani.

A bandyci albańscy nie są przez żaden trybunał ścigani ale są
                  szanowanymi pzez NATo politykami w Ksowie. Taki to
                  trybunał "sprawiedliwości".
                • j23plpol Re: Ty tez poczytaj moje posty. I oceń jaki 07.01.08, 19:01
                  Zgodnie z jakim prawem miedzynarodowym NATO bombardowalo Serbie?
                  Konkretnie, moga byc cytaty.
              • kroliklesny Re: Ty tez poczytaj moje posty. I oceń jaki 06.01.08, 20:05
                "yacek"-u , nie dawaj mu linkow na teksty angielskie, bo ten
                albanski czlowiek posiada tylko polski z obcych jezykow. Ale
                manipulacje opanowal niezle!
            • kroliklesny Re: Poczytaj moje posty palancie. I oceń jaki 06.01.08, 20:02
              l.o.r.t.e.a napisał:

> jestem "proamerykański".
              > A CNN nie oglądam.

Jasne, ze nie ogladasz. Bo nie znasz jezyka!
              Funduszy zabraklo i l.o.r.t.e.a w albanskiej bezpiece sie nie
              zalapal!
            • j23plpol Re: Poczytaj moje posty palancie. I oceń jaki 07.01.08, 19:32
              Nie jestes proamerykanski, tylko antyserbski, to spora roznica.
        • kroliklesny Do albanskiej Bezpieki 06.01.08, 19:59
          l.o.r.t.e.a napisał:
          "sojusznikami kacapo-bolszewii, a tej nie znoszę"- hm, uzywasz
          okreslen, ktorych nie ma w oficjalnym slowniku. Nie wiem, czy tam
          juz was przeszkolono, ze zjawiska wspomnianego przez ciebie powyzej,
          juz nie ma. Teraz jest mocarstwo Rosja na fali. A pchly sobie moga
          poszczekac, karawana idzie dalej! Natomiast poglady na
          demokratycznym forum kazdy, ty tez, ma prawo wyglaszac.
          "wyroki Trybunału w Hadze"- cale sadzenie oraz wyroki w Hadze sa
          bardzo wybiorcze. No, ale zwyciezcy sadza zwyciezonych, tak bylo
          zawsze. O roznym traktowaniu muzulmanow z Bosni, chorwatow i
          Albanczykow z UCK przez Trybunal byla mowa na Forum i ten temat jest
          znany i udowodniony.
          "Mord w Srebrenicy"- wydarzenie smutne i tragiczne. Ale nie mozesz
          wykorzystywac tego wciaz jako przyklad na bestialstwo Serbow. Prasa
          swiatowa podawala tez, niestety nie tak bardzo rozpowszechniane
          wiesci, iz przed ta tragedia masowo "znikali" w tajemniczych
          okolicznosciach mlodziency i mezczyzni z okolicznych miejscowosci,
          narodowosci serbskiej. Ich grobow nigdy nie znaleziono. Smutny jest
          okrutny odwet bojowek serbskich na muzulmanach, ale dlaczego nie
          wspomnisz o znanych i udokumentowanych bestialstwach muzulmanskich?
          "piekło gwałtów"- zostalo udokumentowane, ze okrucienstwa w czasie
          wojen jugoslowianskich popelniali wszyscy na wszystkich. Ani
          Chorwaci nie byli aniolami, ani bosniaccy muzulmanie, ani Serbowie,
          ani chlopcy z UCK. Dlaczego jak mantre powtarzasz wciaz, ze "be"
          byli wylacznie Serbowie, natomiast wszyscy inni byli honorowi
          i "cacy"?
          "podniecać tym co napisał serbski dziennikarz"- ja mysle, ze tu
          podajemy sobie linki do prasy swiatowej, a nie tylko serbskiej. Ale
          to jest tez ciekawe, co pisza Serbowie, gdy "Europa" opisze co
          innego. To jest demokracja, wiesz? Ja czytam, mysle i wybieram. A ty
          osadzasz wg sympatii do narodowosci.
          "O tym co wkleiłem, ani slowa"- no, a czy w piaskownicy tez cie nie
          chcieli sluchac? A moze nie masz nic ciekawego do powiedzenia?
          "Serby"- nie mysle, zeby na tym forum bylo jakos duzo Serbow, moze
          wiecej jest twoich kumpli z albanskiej Securitas..
          "Katyń", "Niemcy", "Piłsudzki mordował czerwonoarmistów w 1920"-
          pardon, czy to nie socjotechniczne zagranie do polskiego czytelnika
          tu na Forum? A pardon, co ma Katyn do sprawy kosowskiej? Jest to
          tragiczny rozdzial stosunkow miedzy Rosja a Polska, gdzie napewno
          dojdzie do wyjasnien i przeprosin, ale czy mam teraz odrzucic pomoc
          Rosji wlasnie dlatego? A Niemcy? co tu maja Niemcy do roboty oprocz
          checi oslabienia ich starego przeciwnika- Serbii? Zapomniales o
          Chinach, z ktorymi twoj idol USA musi sie liczyc. Mnie sie moze nie
          podobac polityka Chin w Tybecie, ale w sprawie kosowskiej bardzo mi
          sie podoba. Pewnie nie wiesz, ze gdy w Polsce w latach -80 byl
          totalny syf, to wlasnie Chiny poslaly transporty wieprzowiny (na
          kredyt) na zaopatrzenie ludnosci. I chwala im za to! Gdzie bylo
          wtedy USA? Produkowalo pewnie bomby kasetonowe, azeby je potem
          zrzucac na glowy jakiegos Bogu ducha winnego, bo jest Serbem dziadka
          i babci w Niszu w roku -99.
          "posypać głowy popiołem"- pardon, czy zapraszasz swoich pobratymcow
          albanskich do sypania popiolu na glowy i przeprosin za gwalty na
          Serbach w koncu lat -80?
          "Będzie więcej unijnych pieniędzy dla Polski"- kit wciskasz koles,
          ale wiadomo, ze chodzi o pieniadze, jak nie wiadomo o co. Zdziwisz
          sie, ale juz idzie masa pieniedzy unijnych do Serbii, politycy EU
          chca ich "uglaskac". Ale dumna Serbia nie sprzeda 15% swoich
          terytoriow za jakies tam unijne datki!
          A ja nie chce placic podatkow na "niezawisle" (od kogo?) jak do
          beczki bez dna, tak jak to obecnie jest z Bosnia!
          W sumie l.o.r.t.e.a- poslugujesz sie calkiem biegle technikami
          socjotechnicznej manipulacji, czego cie wyuczono w waszych sluzbach!
        • j23plpol Re: Do pracowników ambasady wiadomego kraju. 07.01.08, 18:51
          Zbrodnie popelniane byly przez WSZYSTKIE strony. Srebrenice
          poprzedzily zbrodnie muzulmanow w okolicznych wsiach. A, przy
          okazji, a kto Ciebie traktuje jak Europejczyka? Nazisci chorwaccy,
          czy moze niemieccy? Refleksja, tak? Prosze bardzo: byla Srebrenica,
          byl tez Jasenovac. Ofiary byly wszedzie.
      • j23plpol Re: Oto, dlaczego Kosowa będzie niepodległe. 07.01.08, 18:39
        Co to za przyklady? Ja moge znalezc Ci dziesiatki przeciwnych, tzn
        na zbrodnie chorwackie, muzulmanskie czy albanskie
    • xs550 Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodległo.. 05.01.08, 13:42
      Kazda akcja rodzi reakcje. Przypomnij sobie co wyprawiali Serbowie w Kosowie na
      krotko przed tymi bombardowaniami NATO. Jezeli Serbia bylaby OK wobec Kosowian
      to nie byloby ataku NATO i nie byloby dzisiejszej niepodleglosi tej prowincji
      (do ktorej i tak dojdzie bo Serbia nie jest az tak waznym krajem aby przez nia
      rezygnowac z podstawowych praw czlowieka jezeli chodzi o samostanowienie).
      • wet3 Re: xs550 05.01.08, 14:48
        xs550 napisał:

> Kazda akcja rodzi reakcje. Przypomnij sobie co wyprawiali
        Serbowie w Kosowie n
        > a
        > krotko przed tymi bombardowaniami NATO. Jezeli Serbia bylaby OK
        wobec Kosowian
        > to nie byloby ataku NATO i nie byloby dzisiejszej niepodleglosi
        tej prowincji
        > (do ktorej i tak dojdzie bo Serbia nie jest az tak waznym krajem
        aby przez nia
        > rezygnowac z podstawowych praw czlowieka jezeli chodzi o
        samostanowienie).

Piszesz bez sensu! Czy ty w ogole rozumiesz o co tu chodzi? A moze
        uwazasz, ze wejscie tylnymi drzwiami do domu gospodarza i wyrzucenie
        go sila z wkasnego domu daje automatycznie prawo do niepodleglosci?
        Czy ty uznajesz jakies zasady etyczne i moralne? Serbia, jak kazdy
        inny kraj, ma przyrodzone prawo do uporzadkowania swego domu.
        Bombardowanie Serbii bylo odebraniem jej przez NATO tego
        przyrodzonego prawa.
        • xs550 NATO postapilo slusznie 05.01.08, 20:06
          To Serbowie weszli do Kosowa i zaczeli rozrabiac w nieswoim domu. Reakcja NATO
          byla jak najbardziej sluszna. Nie moze juz nigdy dojsc do podobnej sytuacji jak
          np. w Rwandzie, gdzie swiat stal bezczynnie i sie patrzyl kiedy dochodzilo do
          czystek etnicznych. Serbia sama nawazyla sobie obecnego piwa. Kraje ktore
          lamia prawa czlowieka musza sie liczyc z konsekwencjami.
          • wet3 Re: xs550 05.01.08, 22:39
            xs550 napisał: > NATO postapilo slusznie

> To Serbowie weszli do Kosowa i zaczeli rozrabiac w nieswoim domu.
            Reakcja NATO
            > byla jak najbardziej sluszna. Nie moze juz nigdy dojsc do
            podobnej sytuacji ja
            > k
            > np. w Rwandzie, gdzie swiat stal bezczynnie i sie patrzyl kiedy
            dochodzilo do
            > czystek etnicznych. Serbia sama nawazyla sobie obecnego piwa.
            Kraje ktore
            > lamia prawa czlowieka musza sie liczyc z konsekwencjami.

Znow piszesz bez sensu. Kosowo bylo kolebka panstwowosci serbskiej
            oraz INTEGTALNA czescia Serbii az do rozpadu Jugoslawii.
            Powazniejsze zmiany etniczne polaczone z rugowaniem Serbow zaczely
            nastepowac w Kosowie w czasie 2WS, a Tito zabronil Serbom tam
            powracac, bo podlizywal sie Albanczykom gdyz chcial uczynic Albanie
            jedna z republik Jugoslawii - do czego nie doszlo. Po smierci Tity
            Jugoslawia szybko zaczela sie rozpadac.

• xs550 Re: xs550 06.01.08, 18:32
              Zmiany demograficzne siegaja tam dziewietnastego wieku. Zreszta historia ma znaczenie drugoplanowe wzgledem rzeczywistosci demograficznej a ta jest jednoznaczna: 90 procent Kosowian to Albanczycy. I jezeli wiekszosc Kosowa chce niepodleglosci to Moskwie nic do tego.
              • kroliklesny Re: xs550 06.01.08, 20:28
                xs550 napisał, ze mu paczesie z butow wylaza.
                A na szczescie Moskwa i Pekin ma cos w Kosowie do powiedzenia.
                Zostawic tego goscia, bo on nic nie wie i cos tu nie tak...
              • j23plpol Re: xs550 07.01.08, 19:05
                Historia ma znaczenie drugoplanowe, tak? Rzeczywistosc demograficzna
                spowodowala wypedzenie 200 000 Serbow z Krajiny, ich domu.
                Postulujesz tez niepodleglosc Baskonii, Katalonii, Slaska, Cyganow
                ze Slowacji, Szkotow, Albancow z Macedonii i Czarnogory?
          • obserwatore77 a o historii i geografii kiedykolwiek słyszałeś? 06.01.08, 00:59
            ciekawe że można być totalnym ignorantem i się tego nie wstydzić
            albo jak radzieckie radio erewań powtarzać kłamstwa które w myśl
            propagandy goebbelsa staną się prawdą...
            weszli do nieswojego Kosowa....-
            takich bredni to nawet największe islamistyczne oszołmy tu nie
            wypisują
            Milosevic był komuchem w Kosowie sytuacja była tragiczna ginęli
            ludzie ale twierdzić że Serbowie weszli do nieswojego Kosowa to
            szczyt ignorancji chyba należy ci się tytuł historyczno-
            geograficznego dyletanta
            • xs550 Re: a o historii i geografii kiedykolwiek słyszał 06.01.08, 18:30
              90 procent mieszkancow Kosowa to Albanczycy. I kto tu jest ignorantem?
              • wolf34 Re: a o historii i geografii kiedykolwiek słyszał 06.01.08, 19:02
                xs550 napisał:

> 90 procent mieszkancow Kosowa to Albanczycy. I kto tu jest
                ignorantem?

73 % ludności Krymu stanowią Rosjanie.
                Przygniatającą większośc ludności Katalonii -Katalończycy.
                Większość ludności rumuńskiego(rumuńskiego od 1918) Siedmiogrodu-
                Węgrzy.
                Zdecydowaną większośc Korsyki-Korsykanie.
                Czy z tego wynika że jak rozpoczną powstanie\akcje terrorystyczne
                rząd centralny Ukrainy/Hiszpanii/Rumunii/Francji (niepotrzebne
                skreślic)ma obowiązek się temu biernie przyglądac i nie może
                tam "wkroczyć" ?
                >
              • kroliklesny Re: a o historii i geografii kiedykolwiek słyszał 06.01.08, 20:36
                xs550 napisał:

> 90 procent mieszkancow Kosowa to Albanczycy. I kto tu jest
                ignorantem?
                >
                A 95% mieszkancow Katalonii Katalonczykami. A 100% mieszkancow USA
                Amerykanami. I co z tego? A o panstwach wielonarodowosciowych
                prowincjusz slyszal?
                Siedz ty nad tym swoim kompem i baw sie ladnie i nie wcinaj do
                rozmow doroslych ludzi. I jedz zupke, bo ci skrzepnie!
              • j23plpol Re: a o historii i geografii kiedykolwiek słyszał 07.01.08, 19:11
                A co to ma do rzeczy? W latach 50-tych tylko 60%. Kazdy region w
                ktorym dominuja obce nacje ma byc niepodlegly? O autonomiach
                slyszales moze kiedys? Kosowo ma bardzo szeroką autonomie. W ramach
                ignorancji poczytaj sobie o Wielkij Albanii:

Proveli smo devedesete godine plašeći se velike Srbije. S tim je
                gotovo. Sada ćemo se dobar deo predstojećeg veka plašiti velike
                Albanije. Ove tri rečenice izgovorio je u julu 1999. Kristofer Hil,
                ambasador SAD u Makedoniji i jedan od glavnih pregovarača Stejt
                departmenta tokom tadašnje kosovske krize. Danas, kada nastavak ove
                krize preti da podeli svet, američke diplomate uverene su da velike
                Albanije neće biti i da Vašington neće dozvoliti Prištini da se
                ujedini sa Tiranom. Isto tako uvereno su govorili i da Rusija neće
                uložiti veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju o nezavisnosti
                Kosova.
                Zbog dve izjave koje su ovih dana stigle iz vrha vlasti kosovskih
                Albanaca, čini se da ideja o velikoj Albaniji i nije tako mrtva kako
                mnogi stručnjaci i diplomate tvrde. Predsednik privremene vlade u
                Prištini Agim Čeku, kome ističe mandat, tako je izjavio da bi
                Albanci iz četiri države u kojima – osim u matičnoj – žive mogli da
                traže ujedinjenje sa Albanijom, čime je verovatno hteo da upozori
                Zapad da ne dozvoli odvajanje severnog dela Kosova od
                ostatka „nadzirano nezavisne” pokrajine.
                „Ukoliko Kosovo bude podeljeno duž etničkih linija, oni će želeti da
                razgovaraju o ujedinjenju sa Albanijom”, rekao je on nemačkoj
                agenciji DPA, objasnivši da njegova vlada nema vlast u severnoj
                Mitrovici, kao i da mu je žao zbog „neuspeha integracije tog dela
                Kosova sa društvom u celini”.
                Nait Hasani, iz Demokratske partije Kosova, bio je
                precizniji. „Možda ćemo održati referendum o ujedinjenju s
                Albanijom”, rekao je ovaj visoki član stranke Hašima Tačija koja će
                narednih dana preuzeti vlast u privremenoj vladi. Hasani se inače
                zalaže za „razmenu teritorija”, što podrazumeva otcepljenje Preševa,
                Bujanovca i Medveđe od Srbije, a kasnije verovatno i pripajanje
                zapadnih delova Makedonije Kosovu. „Mnogi nezavisnost vide samo kao
                privremeno rešenje i nadaju se da će doći do konačnog pripajanja
                drugim albanskim teritorijama”, tvrdi u svom izveštaju iz 2005. čak
                i Međunarodna krizna grupa, istraživačko-lobistička grupa koja
                zagovara nezavisnost Kosova.
                Među albanskim lobistima svakako je najpoznatiji bivši američki
                kongresmen Džozef Diogvardi, koji je pozno u životu saznao da
                poreklom nije Italijan, već italijanski Albanac. On se uzdržava od
                upotrebe termina velika Albanija, pa i na svojoj internet
                prezentaciji koristi termin „etnička Albanija” kad govori o svom
                cilju „zaštiti prava Albanaca u svim državama u kojima žive”. Sličnu
                argumentaciju koriste i predstavnici Albanaca u Makedoniji, koji na
                svom sajtu prikazuju mapu „istorijske etničke Albanije”, uz ogradu
                da „albanski politički faktori u Makedoniji naglašavaju integritet
                makedonske teritorije i granica”. „Na ovoj mapi prikazana su
                područja oko Albanije u kojima su Albanci istorijsko stanovništvo...
                Namera je da pokažemo da Albanci ovde žive pokolenjima, suprotno
                uverenju da su makedonski Albanci došli iz Albanije ili sa Kosova”,
                objašnjava se.
                Zvanično, otpor eventualnom ujedinjenju Kosova i Albanije i dalje je
                snažan, pa se u jednoj anketi pre dve godine 90 odsto kosmetskih
                Albanaca izjasnilo za nezavisnost, a samo deset odsto za uniju sa
                maticom. Situacija bi mogla da se promeni ako Kosovo dobije
                nezavisnost i ako panalbanska osećanja prevagnu nad „kosovarskim
                identitetom” koji su američke diplomate bezuspešno pokušale da
                izgrade u južnoj srpskoj pokrajini.
                „Ideju da je nezavisnost rešenje za sve kosovske probleme Hašim Tači
                može da zameni samo idejom ujedinjenja s Albanijom”, kaže Živojin
                Rakočević, urednik KiM radija iz Čaglavice kod Prištine. „Šta drugo
                on može da ponudi? Ekonomski prosperitet, integracije na zapadnom
                Balkanu? Kako će Tači, posle bilo kog formulisanja rešenja statusa,
                da objasni trećini građana Uroševca, koji po istraživanju UNDP-a
                dnevno zarađuju i troše 90 evrocenti, da pečene kokoške ne padaju s
                neba? Može samo da im kaže da je problem u tome što Kosovo nije
                ujedinjeno s Albanijom i da za sebe i Kosovo preuzme ulogu albanskog
                Pijemonta”, veruje Rakočević.
            • kroliklesny Re: a o historii i geografii kiedykolwiek słyszał 06.01.08, 20:32
              obserwatore77 napisał:

w sprawie xs 550: "takich bredni to nawet największe islamistyczne
              oszołmy tu nie wypisują" i "twierdzić że Serbowie weszli do
              nieswojego Kosowa to szczyt ignorancji chyba należy ci się tytuł
              historyczno-geograficznego dyletanta"

-Nie, ja mysle, ze "xs550" jest po prostu GLUPI takim zwyklym,
              czystym, bezinteresownym gluptactwem!
          • kroliklesny KOSOWO - nowy "korytarz" 06.01.08, 20:25
            Facet ty jestes nietrzezwy. "To Serbowie weszli"? Pokicialo ci sie!
            Kosowo bylo (i jest) czescia jugoslowianskiej federacji! A bylo
            serbskie od XI w. Oni nie musieli tam wchodzic, oni tam byli!
            A popieranie rzucania bomb na kogokolwiek to jest dowod twojej
            wspanialej kultury paczesia i plecoliza amerykanskiego!
            Nie ma z toba co dyskutowac, bo ty masz pokrecone.. Rwanda?
            • kroliklesny Re: KOSOWO - nowy "korytarz" 06.01.08, 20:38
              Sorki, "xs550" nie moze byc nietrzezwy z tej prostej przyczyny, ze
              to jakies nieszczesne na tym forum zablakane dziecko.
          • j23plpol Re: NATO postapilo slusznie 07.01.08, 19:02
            Kosowo nie jest domem Serbow...Ty sie historii uczyles na bezludnej
            wyspie?
      • kroliklesny KOSOWO - nowa Jalta? 06.01.08, 20:20
        Az sie zdziwisz kolego. Nie wypominaj tu, co kto wyrabial w Kosowie,
        bo jestes poinformowany troche jednostronnie. Poza tym nie o tym
        teraz jest mowa.
        Teraz problem polega na tym, ze ktos chce sie wzbogacic cudzym
        kosztem, biorac rekami nie swoimi cos, co do niego nie nalezy, za
        przyzwoleniem tez postronnej osoby.
        A Serbia jest od cholery wazna- idzie tamtedy caly transport z
        poludnia na polnoc Europy, Serbia jest wielkim potencjalem
        ekonomicznym i przemyslowym i idzie gospodarczo jak burza naprzod
        przez ostatnie 2-3 lata. Serbia jest w dodatku znakomitym narzedziem
        na powstrzymanie zapedow amerykanskich do posiadania nowych baz w
        Europie, a tylko szaleniec moze negowac mocarstwowa pozycje Rosji,
        majaca u boku kolejna potege - Chiny.
        W Chinach Francuzi i Brytyjczycy, Amerykanie zreszta tez maja coraz
        wiecej interesow, podobnie i w Rosji. Zatem, nie dziel skory na
        niedzwiedziu!
      • j23plpol Re: Kosztunica do UE: Albo Serbia, albo niepodleg 07.01.08, 18:57
        A o akcjach partyzantki OVK w Kosowie przed nalotami tez moze
        slyszales? A o koferencji w Rambouillet, gdzie Albancy powiedzieli,
        ze nigdy nie wyrzekna sie Wielkij Albanii tez nie? Jezeli,
        jezeli..No tak, NATO jest swieta krowa, i wszystko co robi jest z
        gruntu sluszne. Prawa czlowieka w Kosowie dla Serbow tez
        zagwarantujesz, tak? O samostanowieniu w tym stylu porozmawiaj sobie
        w Baskonii i Katalonii, za chwile moze i na Slasku...
    • szoppracz333 Właściwie czy ktoś rozumie na czym polega logika 05.01.08, 23:24
      Właściwie czy ktoś rozumie na czym polega logika
      Busha.
      Bo żeby dać niepodległość to musi być naród który ma prawo
      do danej ziemi.
      A w Kosowie mieszkają albańczycy a nie kosowczczycy
      czy jest taki naród kosowczczycy.
      Ja pamiętam też że jakiś francuz osiedlił się na bezludnej wysepce
      obok bretanii która na mapie należała do Francji.
      No ale ten francuz chciał by ta wyspa należała do Angli i wbił tam
      angielską flage ale potem przypłyneła zandarmeria na łodziach i na
      kopach wywaliła tego francuza z wysepki.
      Czyli według krajów zachodnich liczy się to co jest na mapie a nie
      to co się komuś zachce.
      Ale logika Busha to jest jakaś porąbana bo ludzie to sa jakieś akcje
      obligacje rozmieszczenie etniczne to jak jakaś giełda.
      Jak coś się namnaża to ma więcej zemi a jak wymiera to ją traci.
      To ziemia to jakiś biznes giełda heh...

Bo jak tak no to np. w Berlinie mieszka 100 tysięcy Polaków a Berlin
      liczy 3mln mieszkańców to właściwie do Polski należy 1/30 berlina
      to się powinno przekazać dla Polski jakąś część dzielnicy Berlina
      natychmiast.
      W Stanach 1/5 chicago też należy do Polaków

a tak wogóle to co dziesiąty mieszkaniec nowego jorku to Polak a
      zatem 1/10 miasta New York powinna należeć do Polski.

• obserwatore77 Mudżahedini w Bośni to islamiści w Kosowie a i Bin 06.01.08, 00:52
      Laden tam bywał ale co tam
      USA znów poprze swego wroga;)(choć myślą że Albańczycy tacy
      proamerykańscy, ale zapominają o organizacjach humanitarnych z
      Arabii Iranu i Turcji które tam są od lat)
      a UE pewnie radośnie ją poprze tylko potem będą kłopoty
      Serbów wszyscy olewają nawet Ruscy zaproponowali im ostatnio
      śmieszną cenę gdy coś od nich chcieli kupić
      a islamiści z Kosowa dostali jasny sygnał:
      za niszczenie kościołów chrześcijańskich zamiast Hagi nagroda w
      postaci niepodległości a potem może referendum i przyłączenie do
      Albanii w końcu autostrada Durres Kukes w budowie a potem do
      Prisztiny się przedłuży i będzie państwo islamistów w Europie
      z bazą USA jedną z największych...
    • wi42 Re: B. dobra ksiazka - do pimus18, eva15, krolik.. 07.01.08, 03:10
      Diana Johnstone:Fools' Crusade: Yugoslavia, Nato, and Western
      Delusions
      Jest to bardzo rzetelna ksiazka, bez zbednych emocji - fakty mowia
      same za siebie. Fools to miedzy innymi idole nowej demokracji typu
      Michnik, Havel i ich wyznawcy.
      Eva15 - szkoda, ze nie poznalasc sie na tym co sie dzieje w
      Jugoslawii "od pierwszej bomby"
      Pozdrawiam,

• kroliklesny Re: B. dobra ksiazka - do pimus18, eva15, krolik. 07.01.08, 16:18
        wi42 napisał:

> Diana Johnstone:Fools' Crusade: Yugoslavia, Nato, and Western
        > Delusions
        > Jest to bardzo rzetelna ksiazka.
        Dzieki, znajde, przeczytam!
        Pozdrowienia wzajemne!
      • j23plpol Re: B. dobra ksiazka - do pimus18, eva15, krolik. 07.01.08, 19:07
        Michnik - jacy idole taka demokracja
    • szoppracz333 Polacy masowo mordowali żydów w czasie II-giej woj 07.01.08, 15:40
      Polacy masowo mordowali żydów w czasie II-giej wojny światowej
      wszystko jest opisane w książce Grossa.
      Jak tu nie zauważyć analogii że to w Yugosławii mordowali zaciekle
      i zamiłowaniem Serbowie oczywiście Chorwaci to aniołki były.
      Według Grossa niemcy się tylko przygladali a Polacy mordowali.
      Jak my będziemy osądzać Serbów to Polaków za 50 lat gdy już wszystkie kłamstwa się utwardzą jak klej samoutwardzalny za 50 lat bedzie wszystko jasne drugą wojne wywołali Polacy i wymordowali wszystkich żydów.
      Prawdą jest że gdy zachód miał już wojska w Yugosławi to wtedy bezczynnie przyglądał się i to nie tylko na to co wyczyniają Serbowie a le na to co wyczyniają chorwaci Zachód bał się Gór i partyzantki bałkańskiej ten strach był mocno przesadzony.
      • kroliklesny Re: Polacy masowo mordowali żydów w czasie II-gie 07.01.08, 16:19
        szoppracz333 napisała:

> Polacy masowo mordowali żydów w czasie II-giej wojny światowej
        > wszystko jest opisane w książce Grossa.
        > Jak tu nie zauważyć analogii że to w Yugosławii mordowali zaciekle
        > i zamiłowaniem Serbowie oczywiście Chorwaci to aniołki były.
        > Według Grossa niemcy się tylko przygladali a Polacy mordowali.
        > Jak my będziemy osądzać Serbów to Polaków za 50 lat gdy już
        wszystkie kłamstwa
        > się utwardzą jak klej samoutwardzalny za 50 lat bedzie wszystko
        jasne drugą woj
        > ne wywołali Polacy i wymordowali wszystkich żydów.
        > Prawdą jest że gdy zachód miał już wojska w Yugosławi to wtedy
        bezczynnie przyg
        > lądał się i to nie tylko na to co wyczyniają Serbowie a le na to
        co wyczyniają
        > chorwaci Zachód bał się Gór i partyzantki bałkańskiej ten strach
        był mocno prze
        > sadzony.
        • kroliklesny Kosowo - NOWE rozbiory w Europie?! 07.01.08, 16:39
          kroliklesny napisał:

> szoppracz333 napisała:
          >
          > > Polacy masowo mordowali żydów w czasie II-giej wojny światowej
          > > wszystko jest opisane w książce Grossa.
          > > Jak tu nie zauważyć analogii że to w Yugosławii mordowali
          zaciekle
          > > i zamiłowaniem Serbowie oczywiście Chorwaci to aniołki były.
          > > Według Grossa niemcy się tylko przygladali a Polacy mordowali.
          > > Jak my będziemy osądzać Serbów to Polaków za 50 lat gdy już
          > wszystkie kłamstwa
          > > się utwardzą jak klej samoutwardzalny za 50 lat bedzie wszystko
          > jasne drugą woj
          > > ne wywołali Polacy i wymordowali wszystkich żydów.
          > > Prawdą jest że gdy zachód miał już wojska w Yugosławi to wtedy
          > bezczynnie przyg
          > > lądał się i to nie tylko na to co wyczyniają Serbowie a le na to
          > co wyczyniają
          > > chorwaci Zachód bał się Gór i partyzantki bałkańskiej ten strach
          > był mocno prze
          > > sadzony.
          Sorki, chcialem napisac odpowiedz "szopowi praczowi" i mi sie
          kliknelo..
          "Szopie praczu", dzieki za Twoja opinie, ale mysle, ze nie bardzo tu
          pasuje Polska, Zydzi i II wojna. Rozumiem Twoje dobre checi, jednak
          czyjas ksiazka nie moze byc ani odnosnikiem, ani argumentem, ani
          dokumentem w tak okrutnej wojnie domowej, jaka przewalila sie przez
          Balkany. Polska byla ofiara agresji z zewnatrz a zli ludzie i
          kolaboranci okupanta mozna znalezc we wszystkich narodach. Na
          Balkanach mielismy Wojne Domowa, co jest chyba najgorszym rodzajem
          wojny, gdzie brat strzela do brata a sasiad gwalci swoja sasiadke,
          do niedawna zyjac spokojnie obok siebie. Hiszpania po swojej wojnie
          domowej potrzebowala 50 lat, zanim oficjalnie nie przywrucono tam
          demokracji. rany po wojnie lecza oni do dzisiaj. A na Balkanach- tam
          sa zaszlosci jeszcze z tureckich czasow i zadna ze stron aniolkiem
          raczej nie byla.
          Ale zgroza jest, ze NATO zamiast rozdzielic walczacych szalencow,
          wybralo sobie jedna strone do ukarania, a druga do nagrody. A
          Polska, chcac byc bardziej papieska niz papiez pomaga w
          amerykanskiej polityce "dziel i rzadz". Oczywiscie, ze przy ew.
          oddzieleniu Kosowa powstanie w Europie zarzewie wiecznego konfliktu.
          A USA sobie zbuduja baze i beda mogli nadzorowac glupich
          Europejczykow.
          Dlaczego slowianska Polska nie stanie po stronie Slowian? W II
          wojnie swiatowej tylko Polska i Jugoslawia nie daly Hitlerowi
          wojsk "SS". Nasze jezyki sa podobne, historia narodowa jest podobna-
          Serbowie walczyli przeciwko jarzmu tureckiemu a Polska przeciw
          rosyjskiemu. Powstanie hymnu jugoslawianskiego po I wojnie swiat.
          bylo zainspirowane melodia hymnu polskiego. Polskie dziewczyny w
          latach -70 a i -80 jeszcze robily co mogly, azeby wzmocnic przyjazn
          miedzy Polska i Jugoslawia. I co? W czasie wojny domowej glodujacy
          Serbowie masowo zwracali "pasztet mazowiecki" ktory przyszedl z
          Polski w ramach pomocy PCK. Dlatego, ze w Posni pan Mazowiecki zajal
          bardzo "neutralne" stanowisko w sprawie konfliktu, a im nazwisko sie
          kojarzylo.
          Ostatnio inni Slowianie, Czesi potrafili sie skrzyknac i glosowac
          przeciw tarczy, a Polacy kupia kazde g.., aby tylko bylo "Made in
          US".
    • j23plpol Do wszystkich, ktorzy cenia sobie wolny swiat 07.01.08, 19:13
      Ku pokrzepieniu serc. Zivela Srbija!

Srpska se truba s Kosova Cuje

Srpska se truba s Kosova čuje
      Srpska se truba s Kosova čuje,
      Srbina svakog da obraduje.
      Trubite braćo, silnije, bolje,
      opet je srpsko Kosovo Polje.

Srpski junaci, sunce vam sinu,
      osvetiste se vi dušmaninu.
      Osvetili ste Cara Lazara,
      sve Jugoviće, Bogdana stara.

Ivana, Milana, Miloša lava,
      Srpstvo im kliče hvala i slava.
      Banović Strahinju, Kraljević Marka,
      sve nas je srpska rodila majka. (2x2)
      • j23plpol Zivela Srbije, sad i zauvek 07.01.08, 19:19
        Rozmowcy na tym forum reprezentuja 3 grupy:

1. Dysponujacy wiedza historyczna i znajomoscia regionu
        2. Kompletni ignoranci
        3. Ideolodzy Buszyzmu (imperializmu amerykanskiego)

I na szczescie pierwsza grupa jest najwieksza.

Wygramy, bo mamy racje.

j23plpol@poczta.onet.pl

• kroliklesny Srbija se saginjati ne ce! 07.01.08, 19:36
          AJMO SRBIJA!
          A svim Srbima na Kosovu: Srecan Bozic!
          Da im Bog donese MIR!
          Amin!
          • j23plpol Re: Srbija se saginjati ne ce! 07.01.08, 19:47
            Pobediti ili nestati - "u Boj krenite junaci svi".

"Mars na Drinu"
      • yacek1 Re: Do wszystkich, ktorzy cenia sobie wolny swiat 07.01.08, 19:56
        Alexa Szantic

SEOBA

Pusto li ces biti, Nevesinje ravno,
        Rasadnice srpstva, kolijevko lava!
        Pusto, jer se, eto, seli pleme slavno,
        A nasa buducnost, gde je ona? - Spava.

[...]

A sada vjera nasa umire i gasne,
        Mutno oko gleda u nebo bez zraka...
        Pred ikonom placu javor-gusle jasne
        Jer ostade zemlja bez svojih junaka..

Braco, zar vas dusa ni malo ne boli?
        Zar vam nije zao ovih polja ravnih,
        Gdje se jedno more nase krvi proli
        I gdje leze kosti otaca nam slavnih?

[...]

Il ne znate da je izdajstvo junaku
        Ostaviti zemlju gdje ga majka rodi?
        Ostaviti brata, bez snage u mraku,
        S nevoljama dugim da sam borbu vodi?

O, ne dajte, Srbi, da Vukova ljaga
        Okalja vam obraz cist ko sunce s neba!
        Ne idite braco, od rodnoga praga,
        jer mucenoj zemlji mucenika treba...

Treba muske snage i viteskih ruka;
        Treba Obilica i slobodnih lava.
        Treba vise smrti i vasijeh muka,
        Jer, tamo daleko, nasa zora spava...

Ponad sto lat temu pisal te piekne, patriotyczne (nie, nie nacjonalistyczne) wiersze jeden z najslynniejszych poetow serbskich,Aleksa Szantic.Moze jego wezwania nie maja dzis zastosowania, moze nie trzeba wiecej smierci i meczenstwa dla Serbskiego narodu, nie trzeba aby mlodzi junacy gineli w wojnie przeciwko przewazajacej sile NATO.

Chyba, ze tak zdecyduja. My tez w sierpniu 1944 roku zdecydowalismy.
        Do dzisaj tocza sie dyskusje czy ta decyzja, ktora doprowadzila do niemal kompletnego zniszczenia Warszawy i smierci 250 000 jej mieszkancow, byla sluszna.

Ale jak dotad nie spotkalem zadnego z uczestnikow tego narodowego zrywu (zyje juz ich bardzo niewielu ale mialem okazje wielu spotkac),ktory by tak powiedzial.

Losy naszych narodow sa w pewnym stopniu podobne z tym, ze Serbowie wycierpieli pewno jeszcze wiecej niz my. 500 lat tureckiej niewoli.

Laczy nas z Serbami nie tylko etniczne pokrewienstwo, dawny hymn
        (Hej Sloveni jos smo zivi...) z melodia naszego Mazurka, jezyk i umilowanie wolnosci. Lacza nas wspolne walki, jak wspomnial krolik, przeciw Nazistowskim Niemcom ale rowniez przeciwko tureckiemu najazdowi na Europe.

Oni niestety przegrali wojne na Kosowym Polu, my oparlismy sie im a pod Wiedniem, Jan III Sobieski dokonczyl dziela. Tym sposobem pomogl w powstaniu imperium Austro-Wegierskiego, ktore wielo udzial w rozbiorach naszego kraju.

Jezeli ci uczestnicy forum, ktorzy popieraja niepodlegle Kosowo, sa Polakami to ciekaw jestem czy beda popierac niepodleglosc Slaska a jeszcze bardziej terenow wojewodztwa poznanskiego z pierwsza stolica naszego kraju - Gnieznem?
      • l.o.r.t.e.a Do serbskiego Gebelsa. 07.01.08, 20:39
        Bla bla bla bla bla bla bla

A Kosowo i tak bedzie niepodległe. Była zbrodnia, będzie kara.
        • yacek1 Re: Do serbskiego Gebelsa. 07.01.08, 22:35
          Po pierwsze, coraz mniej szanowny l.o.r.t.e.a poprawna pisownia nazwiska
          Nazistowskiego szefa propagandy to Goebbels.

Po drugie, coraz mniej szanowany bo nerwy mu puszczaja i zaczyna byc
          niegrzeczny. Jak do tej pory nie uzylem pod twoim adresem zadnych inwektyw i w
          przyszlosci tez nie uzyje bo nie lezy to w mojej naturze.
          Jezeli bedziesz kontynuowal wymijajace odpowiedzi to po prostu przestane zwracac
          uwage na twoje wpisy.

Nie odpowiedziales na zarzute postawione H. Thaci (morderstwa polityczne,
          podzeganie do nienawisci), uznales ze bombardowanie szpitali, cywilnych osiedli,
          mostow, koleji, autobusow, centrow radiowo telewizyjnych jest zgodne z prawem
          miedzynarodowym, uznales ze stosowanie bomb rozpryskowych (cluster bombs) jest
          dopuszczalne itd., itd.

Oczywiscie wszystko to jest nieprawda bo ostatni pod naciskiem Sadu
          Miedzynarodowego NATO przekazalo dokumentacje terenow na ktore bomby
          takie byly zrzucone. Przyczyna byla wielka ilosc wypadkow smierci dzieci
          (glownie albanskich) ktore znajdowaly jaskrawo zolte puszki i podnosily je z
          ziemi. Te bomby wybuchaja przy nawet lekkim dotyku.

Na temat "zubozonego uranu" napisano dziesiatki opracowan a w USA niektorzy
          weterani cierpiacy na tzw "gulf syndrome" pownosili sprawy go sadu.

Zapewne Milosevic nie byl aniolem, ale nie byli aniolami Franjo Tudman i Ilia
          Izbegtegovic (nie wiem czy to poprawna pisownia) tym niemniej jestem przekonany
          iz nie zmarl on smiercia naturalna. Oplacany przez Ameryke (glownie) Haski
          Trybunal byl i jest politycznym narzedziem NATO. Bardzo wyraznie okreslil to
          amerykanski prokurator, ktory prowadzil proced Norymberski.

Za wspanialy wiersz zglosze cie do literackiej nagrody Nobla a za obrone
          kosovskich liderow i ich klamstw do pokojowej. Zapewne obie zostana ci przyznane
          jesli NATO opanuje komisje krolewska.
        • yacek1 Re: Do serbskiego Gebelsa. 08.01.08, 02:18
          www.kosovo.net/an2.jpg
          Bernard Kouchner i Secretarz Albright w Pristina
          Ale laska, jak caryca K. Wielka

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/9362/uck/koss06.jpg
          Blair i Terrorysta. Wspaniala komitywa.

www.btinternet.com/~nlpWESSEX/images/albrightthaci.jpg
          caryca K. Wielka z Thacirazputinem

www.sicherheit-heute.de/uploads/images/1149590151ThaciUN1.jpg
          Zlot czarownic/nikow
        • j23plpol Re: Do serbskiego Gebelsa. 08.01.08, 12:33
          Oto mamy przyklad rzeczowej dyskusji, popartej konkretnymi
          argumentami. "Kosowo bedzie niepodlegle, bo bedzie". No coz, do
          dyskusji trzeba dojrzec. Z Toba to sie rozmawia gorzej niz z
          dzieckiem z piaskownicy. Gdzie Ty sie wychowales, do jakiej szkoly
          chodziles? Przyjmijmy robocze zalozenie, ze w ogole do
          jakiejs...Twoj poziom intelektualny jest podobny do tego, co wlasnie
          napisales. Jesli nie dorastasz do rozmow, to ich nie prowadz. Idz
          pobawic sie w wojne ze swoimi przyjaciolmi z OVK, ale nie na nasz
          koszt.
        • kroliklesny Re: Do serbskiego Gebelsa. 08.01.08, 16:44
          Albanski kolego, oceniajac twoj post widze, ze kara nastepila prawie
          natychmiastowo. Znane jest powiedzenie, ze jak kogos bog chce
          ukarac, to mu rozum odbiera, ale zeby w tak ekspresowym tempie?
          Kara ktora cie dopadla dosyc solidnie odzwierciedlila sie w twoich
          funkcjach komunikowania ze swiatem zewnetrznym.
          Biedaku, zdrowia, otrzezwienia i rozumu ci zycze!
          • l.o.r.t.e.a Do pracownika ambasady wiadomego kraju. 09.01.08, 08:02
            kroliklesny napisał:

> Albanski kolego, oceniajac twoj post widze, ze kara nastepila
            prawie
            > natychmiastowo.

Zakładając że nepodległość Kosowa nastąpi w 2008, kara nie będzie
            natychmiastowa, bezdie wymierzona z 13-letnim, a więc sporym
            opóźnieniem.

Państwo Kosowskie nie jest tak naprawdę karą za Racak i to co
            wyprawialiście w 1998/1999 w tej prowincji. To jest kara za wojnę z
            lat 1991-1995 i tamte czyny. 4 lata świat i Europa biernie się
            przyglądały ludobójstwu na Bośniakach i ostrzałowi Sarajewa. 4 lata
            trwała zabawa w kotka i myszkę; w poniedziałek Serbowie podpisują
            porozumienie a we wtorek mordują w obecności żołnierzy ONZ
            bośniackiego wicepremiera, w środę po raz kolejny coś obiecują a w
            czwartek zajmują strefy bezpieczeństwa, w piątek Karadzić znowu coś
            podpisuje z ONZ, a w sobotą ciężka artleria ostrzeliwuje cywilów w
            Sarajewie. Świat i Europa po tym wszystkim miały was serdecznie
            dość, jakiekolwiek pokłady tolerancji i cierpliwości do was się
            wyczerpały. Ale OK, wojna tam się zakończyła w 1995. To vo jest
            smutne, zakończyła się sukcesem waszych czystek etnicznych,
            dostaliście połowę Bośni i prawie nie ma tam dzisiej Bośniaków a ni
            Chorwatów, dla porównania w Sarajewie mieszka tysiące Serbów.

I nadszedł ten 1999 rok. NIKT, ABSOLUTNIE NIKT w Europie i naswiecie
            nie wierzył już wtedy w ani jedno wasze słowo, w ani jedno wasze
            zapewnienie, w ani jeden podpisany przez was dokument. Dla
            wszystkich było jasne że zamierzacie powtórzyć scenariusz bośniacki,
            to jest z jednej strony wysyłać coraz to nowe delegacje i przeciągać
            w nieskończoność rozmowy pokojowe, a z drugiej strony wykorzystywać
            ten czas na wypędzenie Albańczyków z Kosowa.

W 1999, powtórzę to po raz drugi, nikt na tej plancie, nie miał do
            was krzty zaufania, cierpliwości i tolerancji. Udowodniliście że
            pomiędzy 1995 a 1999 nic nie zrozumieliście i niczego się nie
            nauczyliście.

I za to was teraz spotka kara.
            • j23plpol Re: Do pracownika ambasady wiadomego kraju. 09.01.08, 09:18
              Dla albanskiego kolegi 3 magiczne slowa poprawiajace samopoczucie,
              zeby juz nigdy tu nie wchodzil, bo to rozmowy doroslych ludzi:
              noz, zica, Srebrenica.
              Нож, жица, Сребреница.
            • wacekw1 Re: Do pracownika ambasady wiadomego kraju. 09.01.08, 20:06
              Moje refleksje (prawie naukowe jako polemika z - l.o.r.t.e.a 09.01.08, 08:02 )
              Rozpad Jugosławii, opisywany przez dyskutantów na forum, to proces dramatyczny,
              któremu towarzyszyła śmierć setek tysięcy ludzi, tułaczka milionów oraz straty
              materialne obliczane na setki miliardów dolarów. Znając burzliwą historię tego
              regionu oraz skład etniczny można było przewidzieć skutki zapoczątkowanych
              wydarzeń, stąd szczególna odpowiedzialność polityków krajów zachodnich, którzy w
              bałkańskim tyglu mieszali, wspierając albo inspirując wydarzenia a także środków
              masowego przekazu, które relacjonując wydarzenia często bardzo stronniczo
              gloryfikowały działania secesyjne. Odpowiedzialność za skutki rozpadu Jugosławii
              ponosi cała społeczność międzynarodowa, proporcjonalnie do swego udziału w tym
              procesie, a szczególnie rządy Niemiec i USA oraz kierownictwo NATO.
              Tragedie, które do tej pory przeżywają narody byłej Jugosławii są przede
              wszystkim wynikiem przyśpieszonego sposobu dezintegracji państwa. W tej materii
              szczególna odpowiedzialność ciąży na rządzie Niemiec, który wspierany przez
              Watykan forsował na arenie międzynarodowej secesję Słowenii i Chorwacji, nie
              przewidując skutków swych działań w Bośni i Hercegowinie. Minister spraw
              zagranicznych Hans-Dietrich Genscher czynił to wbrew opiniom ostrzegających go
              przed skutkami doradców. Te działania Niemców w początkowej fazie konfliktu
              potwierdza wielu polityków amerykańskich i europejskich zaangażowanych w
              rozwiązywanie konfliktu .
              Działania w Bośni i Hercegowinie spowodowały bezpośrednie zaangażowanie USA,
              UE, ONZ i NATO zarówno politycznie jak i militarnie po stronie Muzułmanów i
              Chorwatów. Zaangażowanie polityczne to opracowywanie kolejnych projektów
              położenia kresu walkom i nakładaniu coraz to nowych sankcji gospodarczych na FRJ
              oraz utworzeniu pod presją USA Federacji Muzułmańsko-Chorwackiej, przy
              jednoczesnym pominięciu Serbów w powstałym rządzie.
              Zaangażowanie militarne to udzielanie pomocy armii muzułmańsko-chorwackiej w
              zakresie uzbrojenia, tolerowanie dostaw broni i udziału kilku tysięcy ochotników
              arabskich walkach i pomocy w szkoleniu przez instruktorów pochodzących z państw
              muzułmańskich, głównie Iranu i Turcji oraz prowadzenie bezpośrednich działań
              przeciwko Serbom bośniackim.
              W miarę rozszerzania się konfliktu zbrojnego wzrastał wpływ USA i NATO na
              rozwój wydarzeń a proporcjonalnie malał Unii Europejskiej i ONZ, które
              podejmowały próby zmierzające do pokojowego rozwiązania konfliktu. Walki na
              Bałkanach stały się również elementem kampanii wyborczej w USA. Potrzebujący
              gwałtownie sukcesu w polityce zagranicznej prezydent Bill Clinton zmusił strony
              konfliktu do zawarcia porozumienia w Dayton. Położyło ono kres walkom w Bośni i
              Hercegowinie, lecz zawarty pokój oparty jest na kruchych podstawach, wymuszony
              przez obce wojska, które faktycznie utrzymują ten sztuczny twór w całości. Temu
              mają służyć wszystkie działania Wysokiego Przedstawiciela ONZ, który
              wykorzystując wojsko ingeruje w proces tworzenia władz a nawet w wyniki
              wyborów2. Świadczy to, że Bośni i Hercegowiny nie można nawet nazwać państwem –
              jest ona raczej protektoratem USA w Europie.
              Konflikt w Bośni i Hercegowinie rozpoczął się gdy proklamując niepodległość
              bośniaccy muzułmanie zaczęli organizować państwo pod swoje potrzeby, a
              spotęgował się gdy upadł plan Vanca Ovena. Sprawujący władzę muzułmanie i
              popierający ich politycy zachodni odrzucili możliwość pokojowego odłączenia się
              terenów zamieszkałych przez Serbów, co mieściło by się prawie do samostanowienia
              – przyznano go Słoweńcom i Chorwatom a odmówiono Serbom. Fakt ten spotęgował
              uczucie krzywdy i wpłynął na zaciętość walk oraz zwiększył straty wszystkich
              stron konfliktu. Dążenia do unifikacji głęboko podzielonego kraju, podejmowane
              bez większych efektów po porozumieniu w Dayton, są kontynuowane po dzień dzisiejszy.
              Porozumienie z Dayton i układ paryski, które miały położyć kres walkom i
              podziałowi kraju tylko go pogłębiły, gdyż żadna ze stron faktycznie zjednoczenia
              nie chciała. Pierwszym sygnałem mówiącym, że podział ten jest trwały było
              zachowanie Serbów w czasie ucieczki z Sarajewa, które to miasto w myśl układu
              przypadło Muzułmanom. W pośpiechu opuściło miasto około sto tysięcy ludzi,
              zabierając wszystko, co miało jakąś wartość, a czego nie udało się zabrać –
              niszczono. Uciekając Serbowie ekshumowali nawet zmarłych, by ich szczątki
              pochować w nowym miejscu zamieszkania3.
              Podział kraju utrwalał fakt, że uciekinierów z terenów objętych walkami nie
              wpuszczano na ziemie ojczyste po zawarciu pokoju. Ich domy i dobytek przejmowali
              nowi właściciele – w ten sposób najważniejszy punkt porozumienia z Dayton stał
              się zapisem całkowicie martwym.
            • wacekw1 Re: Do pracownika ambasady wiadomego kraju. 09.01.08, 20:09
              Ciąg dalszy ....
              Podział kraju utrwalał fakt, że uciekinierów z terenów objętych walkami nie
              wpuszczano na ziemie ojczyste po zawarciu pokoju. Ich domy i dobytek przejmowali
              nowi właściciele – w ten sposób najważniejszy punkt porozumienia z Dayton stał
              się zapisem całkowicie martwym.
              Interwencja w Bośni i Hercegowinie, do której doszło za zgodą jednej ze stron
              konfliktu miała podstawy prawne w funkcjonujących dokumentach międzynarodowych,
              to znacznie trudniej było ją uzasadnić w przypadku Jugosławii. Przygotowując
              interwencję w Kosowie, NATO z USA na czele działało nie tylko propagandowo,
              wykorzystując maksymalnie środki masowego przekazu, które używały wszelkich
              sposobów, by przekonać społeczeństwa do słuszności tych działań, ale również
              starając się uzasadnić ją prawnie. Ponieważ wykorzystanie istniejących
              dokumentów międzynarodowych dotyczących zarówno ONZ jak i NATO nie dawało
              podstaw do działań zbrojnych przeciwko suwerennemu państwu, pretekstem do tych
              działań stała się obrona Albańczyków przed katastrofą humanitarną w Kosowie jak
              i odmowa podpisania przez Serbię układu w Rambouillet. Tymczasem tego dokumentu
              nie można nazwać układem – jest tylko propozycją. Dokument wynegocjowany staje
              się bowiem ważny, gdy podpiszą go wszystkie zainteresowane strony. Jeżeli zaś
              jedna ze stron nie chce nie go podpisać, a druga podpisała to dokument nie jest
              prawnie wiążący4.
              Działania NATO były sprzeczne nie tylko z samą ideą istnienia tej obronnej
              organizacji ale również z Kartą ONZ. Stratedzy NATO próbowali wykorzystać Radę
              Bezpieczeństwa do podjęcia pewnych działań w stosunku do Serbii, ale gdy
              zorientowali się, że propozycje przedłożone przez państwa NATO nie uzyskają
              akceptacji Rosji i Chin, jako stałych członków RB, uznali, że w tej sytuacji
              Pakt jest w stanie przeprowadzić akcję przeciwko Serbii własnymi siłami.
              Dla precyzyjnego nazwania działań USA i NATO w Jugosławii należy wykorzystać
              przyjęte oraz stosowane dokumenty międzynarodowe. W świetle konwencji
              londyńskich z 1933 roku jak i Karty ONZ agresorem jest państwo, które wypowie
              wojnę, dokona najazdu na inne państwo, zastosuje blokadę morską, udzieli
              poparcia zbrojnym bandom napadającym na sąsiada5.
              W świetle tych dokumentów atak NATO na Jugosławię podjęty na podstawie decyzji
              Rady Północnoatlantyckiej był agresją. Żadna uchwała Rady Bezpieczeństwa ONZ nie
              upoważniała NATO do dokonania ataku na Jugosławię. Użycie siły bez uzyskania
              wcześniejszego mandatu Rady Bezpieczeństwa ONZ stanowiło naruszenie prawa
              międzynarodowego, złamanie podstawowych jego zasad, w tym zwłaszcza zapisów
              Karty Narodów Zjednoczonych mówiących o zakazie użycia siły przy rozwiązywaniu
              sporów oraz stosowania groźby użycia siły6.
              Sądzę, że działania te można dostrzec również w trakcie konferencji w
              Rambouillet, a polegały na zastosowaniu wobec Jugosławii groźby rozpoczęcia
              bombardowań kraju w przypadku odmowy realizacji postawionego jej ultimatum, a
              następnie obarczenie tego kraju wyłączną odpowiedzialnością za zerwanie rozmów,
              gdy ten podpisania odmówił, oraz ukrycia przyczyny odmowy przed opinią publiczną.
              Nie zmienia tego faktu dążenie do usprawiedliwienia bombardowań poprzez
              twierdzenia, że to nie była wojna. Tego typu uzasadnienia opierały się na
              wnioskowaniu, że jeśli nie nastąpiło formalne wypowiedzenie wojny, całą operację
              można potraktować jako akcję innego typu, do nazwania której najczęściej
              stosowano nacechowany emocjonalnie termin „interwencja humanitarna".
              Akcję NATO można określić również jako działania pozaprawne, które stanowią
              niebezpieczny precedens, stąd niedaleka droga do interwencji w sprawy wewnętrzne
              państw7. Zakończona bez specjalnych sprzeciwów społeczności międzynarodowej
              przetarła drogę następnym podobnym działaniom, z równie wiarygodną przyczyną jej
              podjęcia.
              Należy podkreślić, iż ONZ jako instrument uregulowania problemu Kosowa pojawiła
              się na scenie dopiero pod koniec wydarzeń, podejmując rezolucję RB ONZ nr 1244,
              która została przyjęta 10 czerwca 1999 roku, czyli po przeszło dwumiesięcznych
              nieustannych, zmasowanych atakach rakietowo-bombowych na Jugosławię. Główne jej
              zadanie polegało na tym, aby przerwać bombardowania, które postawiły jeden naród
              – Serbów – na granicy katastrofy narodowej w imię „ratowania” drugiego narodu –
              kosowskich Albańczyków8.
              Wydarzenia w Jugosławii związane z dezintegracją tego kraju oraz wpływ
              społeczności międzynarodowej na ten proces by przechodził najmniej konfliktowo
              oraz by w powstających państwach wprowadzać demokrację i zapewniać prawa
              mniejszościom narodowym, pozostały niestety w sferze planów i deklaracji. Można
              stwierdzić, że z wyjątkiem Słowenii, zamiary te pozostały w sferze zamiarów
              trudnych do osiągnięcia. Równie negatywny bilans można zauważyć w kolejnym
              punkcie zapalnym Bałkanów Kosowie, gdyż ilość niewiadomych jest tu jeszcze
              większa. Walcząc z czystkami etnicznymi wobec Albańczyków, siły międzynarodowe
              zezwoliły na czystki wobec Serbów i innych mniejszości narodowych, których około
              150 tysięcy zostało zmuszonych do ucieczki a kilkuset zamordowano a ich dobytek
              został zrabowany9. Wojna w Jugosławii udowodniła, że mniejszości narodowe, które
              nie są podmiotem międzynarodowym, mogą być groźne dla innych grup i bezkarnie
              łamać prawo a społeczność jest w stosunku do ich poczynań bezradna.

• l.o.r.t.e.a Łzesz jak typowy czetnik. 10.01.08, 07:27
                wacekw1 napisał:

> Ciąg dalszy ....
                > Podział kraju utrwalał fakt, że uciekinierów z terenów objętych
                walkami nie
                > wpuszczano na ziemie ojczyste po zawarciu pokoju.

Mało kto wie o tym, ale dzisiejsze Sarajewo jest podzielone na część
                chorwacko-muzułmańską i serbską. Wydzielenie serbskiej części
                Sarajewa, nieoficjalnie nastąpiło w wyniku podpisania układu
                pokojowego w Dayton w 1995 roku, a tym samym wskutek podziału Bośni
                i Hercegowiny na dwie części: Federację Chorwacko-Muzułmańską i
                Republikę Serbską. Serbskie Sarajewo istnieje oficjalnie od grudnia
                1998 roku. Jednak nie jest częścią właściwego Sarajewa, tylko drugim
                miastem. Przed ostatnią wojną w byłej Jugosławii, oba Sarajewa
                stanowiły jedną całość. Serbskie Sarajewo jest zamieszkiwane w 98%
                przez Serbów. Między oboma miastami nie ma muru granicznego, jak
                było to kiedyś w przypadku Berlina. Mieszkańcy Sarajewa właściwego i
                Sarajewa Serbskiego, mogą swobodnie przechodzić z jednej części
                miasta do drugiej. Serbskie Sarajewo jest biedniejsze od Sarajewa
                właściwego i bardziej zniszczone po ostatniej wojnie. Występuje tu
                ogromne bezrobocie. Znajduje się tutaj Uniwersytet Wschodniego
                Sarajewa.

Podaję za wikipedią. Władze bośniackei unmożliwiły Serbom powrót na
                swoje tereny. Serbowie do dziś nie pozwalają na powrót Bośniaków i
                Chorwatów.

Reszty twojego bełkotu, jak to cała galaktyka sprzysięgła się
                przecie biednym, niczemu niewinnym (W Srebrenicy też mordowało
                NATO?) Serbom, komentować się nie da.
                • j23plpol Re: Łzesz jak typowy czetnik. 10.01.08, 08:42
                  Buehehe, wladze chorwackie tez umozliwily powrot Serbow do Krajiny,
                  tylko ze po powrocie sa oni nadal poddawani represjom. Czetnicy byli
                  ruchem stawiajacym sobie za cel odrodzenie Pierwszej Jugoslawii jako
                  monarchii, niepodleglego kraju. Z wiedzy historycznej marnie kolego.
                  Mozna nie lubic Czetnikow, ale trzeba przynajmniej cos o nich
                  wiedziec.
              • wacekw1 Re: Do pracownika ambasady wiadomego kraju. 10.01.08, 19:59
                Źródła:
                1. Marek Waldenberg, Narody zależne i mniejszości narodowe w Europie
                Środkowo-Wschodniej. Dzieje konfliktów i idei, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
                2000, s. 445.
                2. Maciej Kuczyński, Krwawiąca Europa. Konflikty zbrojne i punkty zapalne w
                latach 1990-2000. Tło historyczne i stan obecny, Dom Wydawniczy Bellona,
                Warszawa 2001, s. 246-248.
                3. Maciej Kuczyński, Krwawiąca..., dz. cyt., s. 196-197.
                4. Teresa Stylińska, Suwerenność państwa jest wartością nadrzędną,
                ,,Rzeczpospolita”, nr 104, 06.05.1999, s. 2.
                5. Tamże, s. 4.
                6. Karta ONZ. Rozdział VI-Pokojowe rozstrzyganie sporów, za:
                www.unic.un.org.pl/prawa_czlowieka/dok_karta_nz.php#6, 06.2006.
                7. Teresa Stylińska, Groźny precedens, ,,Rzeczpospolita”, nr 73, 27.03.1999.
                8. Aleksandr Aksienionok, Samostanowienie: między prawem a polityką, [w:] Rosja
                w globalnej polityce, za: www.globalaffairs.pl/about/
                9. Jarosław Sozański, Konflikty etniczne na obszarze byłej Jugosławii
                (1990-2000) a ochrona mniejszości narodowych. Zarys problemu, [w:] Zeszyty
                naukowe Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie,
                seria Prawo, Zeszyt 6, Redaktor naukowy: Feliks Prusak, Warszawa 2001, s. 131.

• naturat A gdybyśmy my jeszcze raz dali w doope niemcom 08.01.08, 01:38
      Całe NRD powinno być polskie a tam mieszkania i domki tanie
      oczywiście wszystko odbędzie się pokojowo wprowadzimy się do ich pustych pokojów mieszkań bo u nas ich nie ma.
      • yacek1 Zrodla amerykanskie 08.01.08, 06:03
        www.brasscheck.com/yugoslavia/directory/52199a.html
        May 21, 1999

U.S. AGGRESSION

Letter by Walter J. Rockler, Former prosecutor, Nuremberg war
        crimes trials

(Published in the Chicago Sun Times last week --
        this version found at www.zmag.org/aggression.htm)

"[...]For the United States, alias "NATO," the planning and launching of
        this war by the president heightens the abuse and undermining of
        warmaking authority under the Constitution. (It seems to be
        accepted that the president can order his personal army to attack
        any country he pleases.) The bombing war also violates and shreds
        the basic provisions of the United Nations Charter and other
        conventions and treaties; the attack on Yugoslavia constitutes the
        most brazen international aggression since the Nazis attacked
        Poland to prevent "Polish atrocities" against Germans."

Wolne tlumaczenie:

[ List Waltera J. Rockler'a, bylego [amerykanskiego - moj dopisek] prokuratora
        na Procesie Norymberskim
        (Opublikowany w Chicago Sun Times w ubieglym tygodniu
    • j23plpol Z prasy światowej 08.01.08, 13:30
      www.nytimes.com/2008/01/06/magazine/06wwln-idealab-t.html?_r=1&oref=slogin

Gary J. Bass - profesor Uniwersytetu Princeton:

(...)Such a decision may have unintended consequences. If Kosovo
      successfully achieves statehood, Republika Srpska, the Serb entity
      in Bosnia, will be tempted to follow suit in reprisal, slicing
      Bosnia almost in half. Meanwhile, Belgium has been gripped by talk
      about repeating Czechoslovakia’s 1993 “velvet divorce,” with
      Flemings and Walloons possibly splitting and forming their own
      little states. What about the claims for the independence of
      Kurdistan from Iraq or Chechnya from Russia or Transdniestria from
      Moldova?(...)
      (...)Without clear standards of justification, Western approval for
      Kosovo’s statehood could make it even harder to persuade the
      recalcitrant Sudanese government to allow joint U.N.-African Union
      peacekeepers to deploy effectively in Darfur, lest a protected
      Darfur one day seek independence, too. The costs of fogginess are
      too high, and we aren’t the ones who pay them. (...).

www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=53232
      I sada vrlo aktivni i uticajni, bivši šef američke diplomatije,
      Lorens Iglberger je, tako, ocenio da „postoje vrlo dobri razlozi za
      protivljenje međunarodnim nastojanjima da se Kosovo odvoji od
      Srbije”. Njegovu izjavu juče je preneo „Glas Amerike” a ona u celini
      glasi: „Ozbiljno me zabrinjava to što međunarodna zajednica,
      uključujući SAD, zagovara uzimanje dela teritorije jednoj zemlji i
      podržava proglašenje tog dela teritorije nezavisnom državom. Mislim
      da to nije nešto što suštinski želimo da ustanovimo kao tradiciju.
      Postoje vrlo dobri razlozi za protivljenje međunarodnim nastojanjima
      da se Kosovo odvoji od Srbije. Možete argumentovati to koliko god
      želite problemima Srba i Kosovara, ali tu je problem u stvaranju
      prakse po kojoj bi međunarodna zajednica dala sebi pravo da naređuje
      ili vrši pritisak da se oduzima određena teritorija nominalnim
      domaćinima i da im se oduzima suverenitet nad tom određenom
      teritorijom”.

I bivši komandant flote na Pacifiku, penzionisani admiral Džejms
      Lajons smatra da kosovska nezavisnost ne bi bila ni u američkom
      interesu. „Teško je sagledati kakvu bi korist SAD imale od
      forsiranja rešenja za Kosovo, pogotovu takvog koje preti dodatnom
      destabilizacijom uzburkanog regiona i političkim sučeljavanjem s
      Rusijom a takođe i s Kinom”, istaknuto je u Lajonsovom napisu
      u „Vašington tajmsu”. On upozorava, ujedno, da su „dominantni
      elementi u lokalnoj albanskoj upravi – komandanti takozvane
      Oslobodilačke vojske Kosova – poznati po vezama s globalnim džihadom
      i organizovanim kriminalom” pa da podrškom nezavisnosti pokrajine
      SAD „odobravaju stvaranje države nalik talibanskoj (ranije u
      Avganistanu) u srcu Evrope”.

Widzicie, towarzyszki i towarzysze albanscy Kosowarzy? Nie ma
      lekko...Bede Was raczyl takimi fragmentami czesciej...
      • kroliklesny CZUJE sie Serbem w tej walce! 08.01.08, 17:25
        Bardzo ladne fragmenty z prasy swiatowej, dzieki.
        Mnie tylko zadziwia wciaz jeszcze stanowisko polskiej inteligencji.
        Odwrocila sie ona totalnie od kraju tak im wczesniej oddanego dusza
        i uczuciami przyjazni. Co Polska uczynila w czasie wojny domowej w
        Jugoslawii i potem, oprocz zajmowania stanowiska potakujacego
        bezkrytycznie Niemcom? Niemcom, ktorzy raczej nie powinni mieszac
        sie do spraw Jugoslawii po swoich tam goscinnych wystepach w czasie
        II wojny swiat. Polska, sama ofiara napasci w czas II wojny, ochoczo
        jak wilk w stadzie przylaczyla sie do napasci NATO na Jugoslawie,
        suwerenny kraj, bedacy czlonkiem ONZ? Co Polska uczynila oprocz
        wysylania (masowo zreszta zwracanego) w ramach pomocy "Pasztetu
        mazowieckiego". Jakie Polska miala moralne prawa azeby osadzac
        negatywnie tylko jedna strone, zamiast zajac stanowisko neutralne i
        rozdzielic zwasnione strony, ale rozdzielic nie bombami ale
        kordonem? I to Polska, kraj ktory sam dopuscil sie czystek
        etnicznych po II wojnie? Jak Polska, kraj deklarujacy sie jako
        katolicki i pokoj milujacy mogla zachwycac sie bombardowaniem
        cywili? To zgroza i prawie niewyobrazalne, ze w czasie 78 dni
        bombardowan na mala Serbie spadlo wiecej bomb niz Niemcy zuzyly w
        czasie 6 lat II wojny swiatowej. A teraz tenze "katolicki" kraj
        wspiera kosowskich albanczykow, ktorzy nie ukrywaja, ze wypedza
        wszystko, co nie jest albanskie i robia to zreszta juz od kilku lat.
        Z prowincji Kosowo uciekaja nie tylko etniczni Serbowie, ale i
        Romowie, Turcy, Pogorzanie i jak sie tam jeszcze nazywaja wszystkie
        male etniczne grupki. I nie zdziwie sie, gdy Serbowie w Bosni tez
        zarzadaja niepodleglosci i prawa wystapienia z Federacji
        Bosniackiej..
        Wstyd mi za Polske, wstyd za USA! Przypominajac slowa wielkiego
        prezydenta USA w Berlinie zamknietym blokada, JFK "Ich bin ein
        Berliner" deklaruje, ze CZUJE sie SERBEM w tej walce o przetrwanie
        wartosci cywilizacji europejskiej. Amerykanskiemu Imperializmowi
        mowie NIE!
        POLAKOW wzywam do solidarnosci z ich slowianskimi bracmi, SERBAMI!
        • j23plpol Re: CZUJE sie Serbem w tej walce! 08.01.08, 23:54
          Polska inteligencja to nie tylko Kwasniewski, Geremek, Mazowiecki,
          Michnik. Tylko problem polega na tym, ze inne opinie nie przenikaja
          do prasy i w ogole do mediow, pewnie tak latwiej. Czuje sie troche
          jak w podziemiu, o slowianskie racje musimy walczyc sami. Tak
          wyglada wolna Polska AD 2008.
        • yacek1 Re: CZUJE sie Serbem w tej walce! 09.01.08, 06:38
          kroliklesny napisał:

> Wstyd mi za Polske, wstyd za USA! Przypominajac slowa wielkiego
          > prezydenta USA w Berlinie zamknietym blokada, JFK "Ich bin ein
          > Berliner" deklaruje, ze CZUJE sie SERBEM w tej walce o przetrwanie
          > wartosci cywilizacji europejskiej. Amerykanskiemu Imperializmowi
          > mowie NIE!
          > POLAKOW wzywam do solidarnosci z ich slowianskimi bracmi, SERBAMI!

Musze przyznac, ze bardzo ladnie to napisales. Podpisuje sie pod tym obiema
          rekami. Jestem calym sercem z Serbami i Albanczykami z Kosowa, tymi ktorzy padli
          ofiara albanskiej narkomafii i wspierajacego ja
          USA/NATO. Dawno temu spedzilem wiele czasu w poludnowo zachodniej Macedonii i
          pozostalych republikach Jugoslawii. Spotkalem sie z wrecz slowianska
          goscinnoscia Albanczykow, Macedonczykow i Serbow. Wysoko w gorach nad Gostivarem
          matka albanskiego kierowcy z elektrowni, w biednej chcie wychodzila z siebie
          zeby mnie jakos ugoscic, gdy zlozylismy jej niespodziewana wizyte.

Gdy jechalem autostopem ze Skopje do Belgradu i szedlem wzdluz drogi w
          miejscowosci Svetozarevo (pamietam w Polsce wielkie szpule z kablami z napisem
          "Tvornica kablowa - Svetozarevo"), bylo goraco i chcialem pic. Wszedlem na
          podworko i poprosilem o kubek wody. Gospodarz, Serb, popatrzyl na mnie i
          powiedzial; "Ovde ne pije se vode, pije se vino". W kilka minut stol byl
          nakryty, lalo sie wino i
          bylo czym zakasic. Nie bylo mowy abym nie zostal na noc.

I obie narodowosci zyly ze soba w spokoju i zgodzie. Ale takie panstwo bylo sola
          w oku dla innych. Podjudzanie i zbrojenie kryminalnych elementow po obu stronach
          (wiecej niz po obu bo wiecej narodowosci) doprowadzilo do okrutnej wojny
          domowej. My tez spiewalismy "Z dymem pozarow, z kurzem krwi bratniej..." i
          konczylismy "O! Reke karaj nie slepy miecz"

Zbrodnia byla ze wszystkich stron ale karze sie tylko Sebow. A gdzie cala banda
          pozostalych Albanczykow, Chorwatow, Bosniakow a nawet Slovencow.

Ale nikt z NATO nie zostal urarany ani nawet postawiony w stan oskarzenia. A
          przeciez oni popelnili mase zbrodni. Jedna znich byla straszna. Dlugo szukalem
          aby przedstawic ja na forum. Oto jest:

www.children.org.yu/victims/index.html
          Trogodišnja Milica Rakic poginula je 17. aprila 1999. godine tokom NATO
          bombardovanja, kada je geler od rasprskavajuce NATO bombe uleteo u kupatilo i
          pogodio devojcicu u glavu dok je sedela na noši.
          [...]
          Malena Milica Rakic je posle pogibije postala simbol srpskog stradanja te 1999.
          godine. Njene slike i prica o njenoj sudbini brzo su obišli svet, a cak je i
          zapadna javnost bila zgrožena cinjenicom da je NATO ubio nevino trogodišnje dete
          na noši!

[Trzyletnia Milica Rakic zginela 17. kwietnia 1999 roku w czasie NATO-wskiego
          bombardowanja, kiedy odlamek z eksplodujacej NATO-wskiej bomby wpadl do
          lazienki i uderzyl w glowe siedzaca na nocniku dziewczynke]

www.children.org.yu/images/victims/milica.jpg
          www.children.org.yu/images/victims/sahrana1.jpg
        • l.o.r.t.e.a Weź paracetamol, może ci przejdzie. 09.01.08, 08:03

• yacek1 Re: Weź paracetamol, może ci przejdzie. 09.01.08, 15:20
            Juz poprzednio widzialem, ze nerwowo nie wytrzymujesz. Zachowujesz sie jak
            gowniarz. Retoryka, plucie, obelgi i glupie rady.

Oto przyklady:
            Wspólnota międzynarodowa, po swej bezczynności w
            Chorwacji, po biernym przyglądaniu się masakrom w Bośni, wreszcie
            zmądrzała....

> Zbombardowane mosty na Dunaju w Nowym Sadzie i Belgradzie[....]
            Były ceną, jaką serbski nacjonalizm i szowinizm zapłacił za swoje
            zbrodnie.
            [....]
            Serby. To jest drogą donikąd, i nikogo w Polsce nie przekonacie ....
            [...]
            Jeżeli chcecie by Polacy i reszta Euriopy, zaczęli was wreszcie
            traktować jak Europejczyków,
            [....]
            Taką filozofią, jaką do tej pory stosujecie na forum, odstręczacie
            tylko Polaków i Europejczyków od siebie.
            [....]
            Świat i Europa po tym wszystkim miały was serdecznie
            dość, jakiekolwiek pokłady tolerancji i cierpliwości do was się
            wyczerpały.
            [....]
            NIKT, ABSOLUTNIE NIKT w Europie i naswiecie
            nie wierzył już wtedy w ani jedno wasze słowo, w ani jedno wasze
            zapewnienie, w ani jeden podpisany przez was dokument.
            [....]
            W 1999, powtórzę to po raz drugi, nikt na tej plancie, nie miał do
            was krzty zaufania, cierpliwości i tolerancji. Udowodniliście że
            pomiędzy 1995 a 1999 nic nie zrozumieliście i niczego się nie
            nauczyliście.
            ====================================================
            Sumujac twa retoryke:

Nikt w Polsce....
            Nikt w Europie.....
            Wspolnota miedzynarodowa....
            Nikt na swiecie....
            Nikt na tej planecie....

Mozna bez watpienia stwierdzic, ze KLAMIESZ. Chyba, ze wszyscy ci co chocby w
            tym watku popieraja Serbow sa Marsjanami.

Ale jak napisalem poprzednio jest to moja ostatnia odpowiedz na twoje klamstwa i
            inwektywy. Szkoda czasu na pseudodyskusje z toba. Gdybys podobnej retoryki
            uzywal w odniesieniu do Izraela i Zydow w USA by cie zamkneli za tzw. "Hate crime".

Zegnam i zycze powrotu do zdrowia.

• j23plpol Re: Weź paracetamol, może ci przejdzie. 09.01.08, 22:38
              Z tym facetem nie da sie rozmawiac. Ignorancja, jak widac, nie zna
              granic. To wlasnie tacy ludzie popieraja Wielka Albanie. Czyli, jak
              zwykle, mamy przewage...
          • kroliklesny Re: Weź paracetamol, może ci przejdzie. 16.01.08, 00:58
            Zniknij, prosze! Po twoim wystepie w stylu "ble ble" nie jestes
            zadnym partnerem do dyskusji.
            Nie moglem zareagowac wczesniej, przedwczoraj wrocilem z Grenlandii.
            Bujaj sie lortea!
    • j23plpol Do Sziptarów, szczególnie tego na l. 09.01.08, 14:52
      Ci, którzy chca niepodległości Kosowa, a potem Wielkiej Albanii,
      niech się do Albanii przejadą, i zobaczą, jak ten kraj wygląda. Od
      samej granicy (ja ją przekraczałem od strony Czarnogóry) widać tylko
      puste pola, których nikt nie uprawia, bo jak wiadomo Sziptarzy
      pracować nie lubią, a kasę mają z mafii. Wjazd do miasta Szkodra
      (Skadar) wygląda jak z innej bajki, TAM NIE MA BITYCH DRÓG, poza
      bardzo nielicznymi - wyobraźcie sobie gołą glebę i błoto - tak
      wyglądają drogi w Szkodrze. A całe miasto to jeden wielki bazar,
      handluje się dosłownie wszystkim, nawet używanymi, brudnymi jak
      święta ziemia butami i koszulami. Jeśli ktoś był w Oświęcimiu, i
      widział stos ubrań i butów tam pomordowanych, to wie, o czym mówię.
      I Ci żebrzący o wszystko ludzie, Rany Boskie, gorzej niż w Czarnej
      Afryce. Tam ktoś robiący zdjęcia jest mocno podejrzany, wiadomo,
      turysta, a ponieważ o lata świetlne lepiej ubrany i CZYSTY, więc
      wygląda jak kosmita. Cała Szkodra jest tak brudna, zdewastowana i
      zapuszczona, że pękają oczy. A ludzie...jakby wyszli przed chwilą z
      kopalni - brud, smród i ubóstwo. Podstawowym środkiem transportu w
      Szkodrze jest koń, dokładnie furmanka. Setki ich tam naliczyłem. I
      oczywiście, Mercedesy (bo dla Sziptara Mercedes jest oznaką
      luksusu), możesz nie mieć domu, ale Mercedesa mieć musisz. I tylko
      Mercedesa, raptem 5 innych samochodów tam widziałem (wszystkie
      produkcji niemieckiej). Na razie kończę, może następnym razem
      napiszę o wrażaniech z Durres, kiedyś bardzo pięknego miasta, zanim
      Sziptarzy go nie przejęli...To teraz się zastanówcie, czy chcecie
      żeby serbskie Kosowo wyglądało jak Albania...
      • l.o.r.t.e.a Powtarzam raz jeszcze. Guzik mnie obchodzi Albania 10.01.08, 07:31
        i Kosowo.

Niepodległe Kosowo powstanie nie dlatego że świat ukochał
        Albańczyków, lecz jako kara za wywołanie 3 wojen oraz za czystki
        etniczne i próbę zdestabilizowania całych Bałkanów.
      • kroliklesny Kosowo - nowe rozbiory! 16.01.08, 01:03
        Moj ojciec pojechal do swojego rodzinnego miasta Lwowa 60 lat po
        wojnie. Nie chcial mi nic opowiedziec.
        Pewnie podobne historie, jak o zapuszczonym zaraz po wojnie (teraz
        jest lepiej) Lwowie, bedzie mozna sluchac o zdewastowanych
        pamiatkach serbskich w Kosowie.
        GDZIE JESTES POLSKO? Czy naprawde polska mlodziez tak kocha USA ze
        zgadza sie na jej dyktat nawet u nas w Europie?
        SERBOWIE NASZYMI BRACMI!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka