ferrment 29.01.08, 14:26 Niech przeczytają uważnie. Może zmądrzeją dzięki temu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abhaod dzięki Profesorowi może trochę przejrzą 29.01.08, 14:36 "przedstawia on Jezusa jako oryginalnego reformatora religijnego i twórcę radykalnego ruchu, który jednak jako przywódca religijny doznaje trzykrotnej porażki." i do dzisiaj te porażki stanowią dla fundamentalistów pożywkę www.youtube.com/watch?v=uumf5fPHsxc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Blady strach padł na nich... 29.01.08, 20:51 ...a nie ma większego zagrożenia, niż ktoś myślący... };> Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Blady strach padł na nich... 29.01.08, 21:25 krasnov napisał: > ...a nie ma większego zagrożenia, niż ktoś myślący... };> i gloszacy swoje opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
af-bcn "w kwestii radykalnego odcięcia się od wiary" ? 29.01.08, 22:17 "w kwestii radykalnego odcięcia się od wiary" (i gazeta nie bierze tego w cudzysłów...) odcięcia się od kkoscioła. ... czy wiary - ale w co? -------- Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: "w kwestii radykalnego odcięcia się od wiary" 30.01.08, 12:47 w krasnoludki pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek230 Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 14:38 Smutny spektakl, ktory jest dowodem stanu Kk w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 14:42 Przecież to sekta - typowe zachowanie sekciarskie. Teraz czekają go szykany. Już ćwoki (np. tu na forum) obrzucają go błotem od niekatolickich ścierw itp. Oni są mało groźni - generalnie mniej w całym swoim życiu myślały o teologii niż ten Pan jednego wieczora pewnie. Ale to grubsza postać - tutaj już szykany od pobożnych, płacących na tacę moherów nie wystarczą, tutaj musi wkroczyć Inkwizycja. Zrewidować, przekłamać, ustalić komisję, objąć klątwą itp. Miłosierdzie katola wcielone. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 14:47 osmosiki napisał: > Przecież to sekta - typowe zachowanie sekciarskie. Teraz czekają go szykany. *********************************** Już go spotkały. Za krytykę Paetza i za brak obrony Wielgusa. Kościół po prostu ceni wyżej autorytety biskupów pedofili i kolaborantów, niż własne autorytety naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki Oczywiście - to czysto wyrachowane 29.01.08, 15:06 > Już go spotkały. Za krytykę Paetza i za brak obrony Wielgusa. Kościół po prostu > ceni wyżej autorytety biskupów pedofili i kolaborantów, niż własne autorytety naukowe. Że kryją swoich to jeszcze nie jest takie bulwersujące - normalna klika. Najbardziej mnie bulwersuje (tzn. nie podoba mi się) cała obecna myśl katolicka. Uwstecznili się - np. JP2 (nie jestem jakimś jego fanatykiem) był bardziej postępowy. Po nim świadomie z wyrachowaniem wybrali zacofanego, zaślepionego i w dodatku starego papieża. To wszystko jest bardzo proste. Klientelą KRK na świecie są głównie ludzie niewykształceni i ubodzy z krajów rozwijających się. Ci będą najbardziej fanatyczni i ociemniali gdyż osobom o pewnym poziomie dostatku i wykształcenia KRK niewiele oferuje. Dla osób prostych i ubogich religia to te przysłowiowe opium. Mając to na uwadze to oczywistym jest, że KRK będzie podążał w kierunku średniowiecza. Starego papieża wybrali z tego powodu, aby się nie zagnieździł zbyt długo i mieli większą kontrolę nad tym urzędem. Obstawiam, że realną władzę nad KRK ma jakaś klika wysoko postawionych, stojących w cieniu czarnych z Watykanu, a nie jakiś gość w dziwnych ubraniach - już chociażby praktykowany ubiór cofnął go względem JP2. Jakbym dwa metry ode mnie siedział gość tak ubrany to po prostu mógłbym mieć problemy z powstrzymaniem śmiechu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirq2k Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 17:06 kosmosiki napisał: > Przecież to sekta - typowe zachowanie sekciarskie. Teraz czekają go szykany. Ju > ż > ćwoki (np. tu na forum) obrzucają go błotem od niekatolickich ścierw itp. Oni s > ą > mało groźni - generalnie mniej w całym swoim życiu myślały o teologii niż ten > Pan jednego wieczora pewnie. > > Ale to grubsza postać - tutaj już szykany od pobożnych, płacących na tacę > moherów nie wystarczą, tutaj musi wkroczyć Inkwizycja. Zrewidować, przekłamać, > ustalić komisję, objąć klątwą itp. > > Miłosierdzie katola wcielone. Zacytuj niby kto go tutaj tak przezywa, bo nie zauważyłem. Szczególnie, że Twój komentarz to jeden z pierwszych. Z oceną Inkwizycji zaczekaj, aż zobaczymy efekty ich pracy. A jeśli facet uderza swoją twórczością np. w dogmaty to co, nadal powinien go kościół uważać za autorytet? Spokojnie, jeszcze nikogo nie spalili na stosie od 400 lat. Take it easy =] Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 17:30 mirq2k napisał: > Z oceną Inkwizycji zaczekaj, aż zobaczymy efekty ich pracy. A jeśli facet uderz > a > swoją twórczością np. w dogmaty to co, nadal powinien go kościół uważać za > autorytet? Spokojnie, jeszcze nikogo nie spalili na stosie od 400 lat. Take it > easy =] ja mam tu pewna trudnosc. Teologia jest nauka, pewnie troche inna niz fizyka, ale jednak nauka. i teolog moze sobie pisac co chce. natomiast widze tez trudnosc poegajaca na tym, ze w seminariach nalezy uczyc pogladu dominujacego, no ale wtedy uczymy teologii czy doktryny? bo to chyba nie to samo nie? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Kiedy to akurat proste 29.01.08, 17:51 Publikacje faceta dostaną pieczątkę "niezgodne z doktryna kościoła katolickiego" i odtąd przedstawiane będą w innych pracach nie w rozdziale "teologia katolicka" a w "inne poglądy". Tyle i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Kiedy to akurat proste 29.01.08, 17:59 ja jednak sadze ze to bedzie glownie ocena czlowieka a nie dziela. i jakos mam malo watpliwosci ze tym ksaizkom zabierze sie koscielne imprimatur. co tylko, niesttey, pokazuje malostkowosc tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
perwgay Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 18:42 dalatata napisał: > mirq2k napisał: > > > > Z oceną Inkwizycji zaczekaj, aż zobaczymy efekty ich pracy. A > jeśli facet uderz > > a > > swoją twórczością np. w dogmaty to co, nadal powinien go kościół > uważać za > > autorytet? Spokojnie, jeszcze nikogo nie spalili na stosie od 400 > lat. Take it > > easy =] > > ja mam tu pewna trudnosc. Teologia jest nauka, pewnie troche inna > niz fizyka, ale jednak nauka. i teolog moze sobie pisac co chce. > natomiast widze tez trudnosc poegajaca na tym, ze w seminariach > nalezy uczyc pogladu dominujacego, no ale wtedy uczymy teologii czy > doktryny? bo to chyba nie to samo nie? Teologia jest nauką ale w ramach KK. Swoboda jej uprawiania kończy się tam, gdzie sprzeciwia się dogmatom (no chyba, ze pod jej wpływem kompetentne urzędy KK dokonają korekty. Tak jest urządzony KK i szczególnie kapłan powinien to wiedzieć. Skoro przestał, to lepiej niech odejdzie, ale dlaczego to pseudokatolickie gazeciątko robi z tego cyrk. Dlaczegóż to moi "tolerancyjni inaczej" dyskutanci KK nie ma prawa sprawdzić, czy nauczanie byłego profesora więcławkiego jest zgodne z dogmatami???? Nie ma prawa napietnować poglądów sprzecznych z jego nauką????? Bo wam tylko chodzi o to żeby dowalić KK, a już w jaki sposób to sprawa drugorzędna :D Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 18:51 zupelnie nie chce nikomu przywalac. 1. nie jestem teologiem, jednak mysle ze uproszczeniem jest stweirdzenie, ze teologia jest dziedzina nauki w ramach KK. Teolog, podobnie jak religizonawca, jak mi sie wydaje, docieka natury Boga, rowniez w jakiejs religii. ale to nie znaczy, ze to, co pisze musi byc z czyms zgodne. wikipedia nie jest ostatecznym zrodlem, ale prosze: en.wikipedia.org/wiki/Theology 2. natomiast ja akceptuje, jak napisalem wczesniej, trudnosc KK, ktory nie chce tolerowac teologow idacych nie po linii partyjnej. jednak ja to postrzegam glownie jako problem ambiwalencji traktowania religii. albo bowiem wierzymy i tylko akt wiary jest nam do tego potrzebny, albo mowimy, ze mozna Boga ogladac naukowo. nie mozna jednak ciastka i zjesc i go miec, a w tym wypadku KK dokladnie to chce zrobic. nie wiem na czym polega przywalenie komukolwiek tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 19:24 fakt wikipedia nie jest dla mnie źródłem wiedzy. Myślę, że mylisz pojęcie teologii KK z religioznawstwem (nauka o zasadach religii). Teolog jest uprawniony do poszukiwania prawd o Bogu, ale nie może wychodzić samodzielnie poza kanon rozumiany jako doktryna katolicka (chyba, ze jak wyżej pisano, kanon ten ulegnie zmianie). Kiedy teolog dochodzi do wniosku, że nie zgadza się z obowiązującą doktryną, a jego zdania nie podziela KK, to przestaje być teologiem katolickim, czego zresztą b.ksiądz więcławki specjalnie nie ukrywa. Normalne jest, że zarządza się sprawdzanie jego wypowiedzi, żeby nie wprowadzać fałszywego złudzenia, że są to poglądy KK. Faktycznie książki niemieszczące się w kanonie nie mają szans na imprimatur i są traktowane jak poglądy obce. Nikt zapewne nie będzie zabraniał ich studiowania, choćby po to żeby pokazać degrengoladę kapłana (jego poglądów). Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:02 teologia jest oczywiscie zawsze jakas, w sensie bycia wpisana w religie, jednak polega na egzegezie tjeze religii. w tym sesnei jest nauka i nie moze byc dogmatyczna lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:31 dalatata napisał: > teologia jest oczywiscie zawsze jakas, w sensie bycia wpisana w > religie, jednak polega na egzegezie tjeze religii. w tym sesnei jest > nauka i nie moze byc dogmatyczna lub nie. jednak się mylisz. W tych sprawach sama nauka nie wystarczy, żeby zrozumieć zjawisko religii. W grę wchodzi element niepoznawalny. Teologia katolicka nie może być sprzeczna z doktryną, bo przestaje być katolicka. Ale, jak już podkreślałem, teologia może doprowadzić do korekty doktryny. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:44 wlasnie ze wzgledu na ten element niepoznawalny jest problem z teologia. bo albo to nauka (i wtedy element niepoznawalny, aktu wiaruy nie zachodzi), albo to tylko doktryna. nie ma trzeciej drogi. ale pewnie bedziemy sie roznic w tej ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 22:10 dalatata napisał: > wlasnie ze wzgledu na ten element niepoznawalny jest problem z > teologia. bo albo to nauka (i wtedy element niepoznawalny, aktu > wiaruy nie zachodzi), albo to tylko doktryna. nie ma trzeciej drogi. > > ale pewnie bedziemy sie roznic w tej ocenie. no tak, bo dla mnie to nauka połączona z tym elementem. Inaczej nie da się tego ogarnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 19:32 Myślę, że podstawowa różnica między nauką a teologią polega na tym, że twierdzenie naukowe jest poprzedzona działalnością badawczą i stanowi punkt dojścia, natomiast w teologii jest odwrotnie: najpierw urząd nauczycielski Kościoła podaje twierdzenie, czyli dogmat, a zadaniem teologów jest uzasadnić jego słuszność. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 20:28 mitreades napisał: > Myślę, że podstawowa różnica między nauką a teologią polega na tym, że > twierdzenie naukowe jest poprzedzona działalnością badawczą i stanowi punkt > dojścia, natomiast w teologii jest odwrotnie: najpierw urząd nauczycielski > Kościoła podaje twierdzenie, czyli dogmat, a zadaniem teologów jest uzasadnić > jego słuszność. MOże tez być na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 20:44 perwgay napisał: Skoro przestał, to lepiej niech odejdzie, ale dlaczego to > pseudokatolickie gazeciątko robi z tego cyrk. Dlaczegóż to moi "tolerancyjni > inaczej" dyskutanci KK nie ma prawa sprawdzić, czy nauczanie byłego profesora > więcławkiego jest zgodne z dogmatami???? ******************************* To jeszcze nie sprawdził? Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:04 > perwgay napisał: > > inaczej" dyskutanci KK nie ma prawa sprawdzić, czy nauczanie byłego profe > sora > > więcławkiego jest zgodne z dogmatami???? o ile rozumiem, chodzi o jego prace teolgoiczne a nie 'nauczanie'. to znaczna roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:41 dalatata napisał: > > perwgay napisał: > > > > inaczej" dyskutanci KK nie ma prawa sprawdzić, czy nauczanie > byłego profe > > sora > > > więcławkiego jest zgodne z dogmatami???? > > o ile rozumiem, chodzi o jego prace teolgoiczne a nie 'nauczanie'. > to znaczna roznica. prace teologiczne to jego nauczanie, przecież dopiero w ostatnich latach zaczął się rozmijać z tym co wcześniej pisał. Robicie problem tam gdzie go nie, ot kolejny człowiek, który zostanie klasyfikowany jako teolog niekatolicki i w takim kontekście prace będą odczytywane. Nic wielkiegio sie nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 21:48 obiektywnylublin napisał: > się rozmijać z tym co wcześniej pisał. Robicie problem tam gdzie go nie, ot > kolejny człowiek, który zostanie klasyfikowany jako teolog niekatolicki i w > takim kontekście prace będą odczytywane. Nic wielkiegio sie nie stało kto to jest to 'my'? to KK stwierdzil ze go 'zlustruje teologicznie'. to chyba oni zatem stwarzaja problem nie? jesli podrecznik teologii to nauczanie, to na czym polega roznica miedzy podrecznikiem a kazaniem, czy encyklika? zadna? to jak Augustyn przestal byc dominujaca postacia w KK to juz przestal nauczac? nie, jego dziela nadal sa czescia TEOLOGII, a nie nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 22:15 dalatata napisał: > > jesli podrecznik teologii to nauczanie, to na czym polega roznica > miedzy podrecznikiem a kazaniem, czy encyklika? zadna? to jak > Augustyn przestal byc dominujaca postacia w KK to juz przestal > nauczac? nie, jego dziela nadal sa czescia TEOLOGII, a nie > nauczania. To był sktót myślowy chodzi oczywiście o nauczanie KK. KK nie stwarza problemu, tylko niedouczeniu dziennkarze GW robią z tego sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 23:24 no to jesli podrecznik teologii to nie nauczanie, to co tu spr> To obiektywnylublin napisał: >był sktót myślowy chodzi oczywiście o nauczanie KK. > KK nie stwarza problemu, tylko niedouczeniu dziennkarze GW robią z tego sensacj > e. awdzac? od kiedy podreczniki nauki pisze sie po linii partyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 17:37 kosmosiki napisał: > Przecież to sekta - typowe zachowanie sekciarskie. Teraz czekają go szykany. Ju > ż ćwoki (np. tu na forum) obrzucają go błotem od niekatolickich ścierw itp. A można prosić o wskazanie, w którym konkretnie miejscu?? > Ale to grubsza postać - tutaj już szykany od pobożnych, płacących na tacę > moherów nie wystarczą, tutaj musi wkroczyć Inkwizycja. Zrewidować, przekłamać, > ustalić komisję, objąć klątwą itp. Obawiam się, że broszurki które czytujesz zostały wydrukowane ok. 200 lat temu :-D Sprawa jest dość prosta. Gdyby np. jakiś biolog i autor książek o ewolucji nagle publicznie oświadczył, że odchodzi z uniwersytetu, bo ewolucja to kłamstwo a rzeczywisty jest kreacjonizm, to nic chyba nie byłoby dziwnego w tym, że jego poprzednie książki byłyby traktowane z rezerwą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czarni będą go szykanować... 29.01.08, 17:45 kapitan.kirk napisał: > Sprawa jest dość prosta. Gdyby np. jakiś biolog i autor książek o > ewolucji nagle publicznie oświadczył, że odchodzi z uniwersytetu, > bo ewolucja to kłamstwo a rzeczywisty jest kreacjonizm, to nic > chyba nie byłoby dziwnego w tym, że jego poprzednie książki byłyby > traktowane z rezerwą? chyba raczej jego kolejne ksiazki. jesli proces pulikacyjny jest rygorystyczny, a powinien byc, nie ma powodu, by myslec, ze ktos, kto nagle zmienil poglad na 'niekonwencjonalne' do tej pory tez byl 'niekonwencjonalny'. Cpt. Picard. Odpowiedz Link Zgłoś
jabo23 Niech się Teologowie wezmą za ojca muchomora i ... 29.01.08, 14:50 ... jego firmę , co ma ryja. Będzie przynajmniej jakiś pożytek. Odpowiedz Link Zgłoś
af-bcn P0PiERAM re :niech się wezmą za ojca muchomora 29.01.08, 22:22 Będzie jakiś pożytek? --------- Odpowiedz Link Zgłoś
orcheystra Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 14:53 a co maja klechy kauzypedry do gadania w kwestii ludzkiej wiary? "Zmiłują się" na Węcławskim szanowni cyrkowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
safed Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 14:59 Co to za news??? Przecież to temat godny biuletynu jakiegoś instytutu na wydziale teologicznym, a nie głównych wiadomości ogólnopolskiej gazety. Naród, wierzący czy niewierzący, ma problemy upadłego księdza Węcławskiego głęboko w d...e. Zajmijcie się lepiej ogarniającymi Polskę pod rządami MagDonalda strajkami i anarchią, a nie nadymaniem kolejnego mało kogo obchodzącego "autorytetu moralnego". Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 15:03 > Naród, wierzący czy niewierzący, ma problemy upadłego księdza Węcławskiego > głęboko w d...e. Trzy błędy w jakże krótkim zdaniu. 1. Pan Węcławski nie jest księdzem. 2. Pan Węcławski nie "upadł", a przeciwnie, ozdrowiał na sumieniu i odzyskał kręgosłup moralny Odpowiedz Link Zgłoś
safed Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 15:25 Jestem Żydem i interesują mnie losy Żydów. Jaką polską gazetę mi polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik111 Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 15:27 Polecam solidne walnięcie się w łeb. Mnie obchodzi ta sprawa, więc nie możesz powiedzieć, że narodu to nie obchodzi, a więc: ZAMKNIJ MORDĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 16:25 ludwik111 napisał: > Polecam solidne walnięcie się w łeb. > > Mnie obchodzi ta sprawa, więc nie możesz powiedzieć, że narodu to nie obchodzi, > a więc: > > ZAMKNIJ MORDĘ! zamknąłem mordę ludwiku 111 dzięki za chrześcijańskie wskazówki.Może od jutra zaczniesz studiować" kratkij kurs wsiesojuznoj komunisticzieskoj partii sowietskogo sojuza"? to też idea do sprawdzenia i na to samo wyjdzie co sprawdzanie treści wybitnych teologów.bez pozdrowień buraku niemyty i fanatyku Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 18:04 Dzięki za instrukcję, Narodzie (wiem, wiem - tradycja po imienniku). Choć owszem, z faktu że tu trafiłem wynika, że jestem (umiarkowanie) zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
perwgay Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 18:47 ludwik111 napisał: > Polecam solidne walnięcie się w łeb. > > Mnie obchodzi ta sprawa, więc nie możesz powiedzieć, że narodu to nie obchodzi, > a więc: > > ZAMKNIJ MORDĘ! no no bardzo ładne tolerancyjne wypowiedzi chorego katolewaka :P Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 16:07 safed napisał: > Jestem Żydem i interesują mnie losy Żydów. Jaką polską gazetę mi polecisz? *************************************** Jest internetowe Forum Żydów Polskich. www.fzp.jewish.org.pl/ Można tam zadawać pytania. Podejrzewam, że jak zapytasz, to polecą Ci jakieś periodyki. Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 15:06 "Chodzi po prostu o stwierdzenie, czy tezy na temat poglądów religijnych Tomasza poruszone w artykule są prawdziwe, czy nie - dodał ks. Bortkiewicz". Czyli o poprawności wypowiedzi jednego księdza będzie decydował inny ksiądz. Odpowiedz Link Zgłoś
gocze1 Prof. Węcławskiego należy się głęboki szacunek ... 29.01.08, 15:16 za to że w pewnym okresie życia potrafił odważnie powiedzieć NIE tej pazernej skostniałej machinie...........i zrezygnować z pozycji jakie tam osiągnął. Szacunek za odwagę....... Odpowiedz Link Zgłoś
aisog Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 15:27 dokładnie, moze sie czegos naucza Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 15:33 "W przypadku stwierdzenia, że twórczość b. księdza stoi w sprzeczności z nauką Kościoła, jego podręczniki nie będą polecane studentom. - Nie spalimy ich na stosie i nie będą one wycofywane z bibliotek - zaznaczył dziekan Bortkiewicz." Ach, jaki kk laskawy, nie spala na stosie! (ale komus chyba lezka sie w oku kreci na wspomnienie tych metod). Mnie ten cyctat przywodzi na mysl historie o stalinie: Podchodzi dziewczynka do Stalina i chce mu złożyć życzenia, a Stalin do niej: "spie..j!". Chwila ciszy, a komentator kroniki "a mógł zabić, mógł zabić!". www.pardon.pl/artykul/3780 "Stała się rzecz bezprecedensowa. Oto jeden z najwybitniejszych polskich chrystologów na drodze teologicznych dociekań doszedł do wniosku, że wyłożona w doktrynie katolickiej teoria Jezusa Chrystusa jako jednej z osób Boga w Trójcy Jedynego jest nie do obrony. Profesor Tomasz Węcławski (55), jak zawsze niezwykle skromny i unikający rozgłosu, powodów swej decyzji o wystąpieniu z Kościoła katolickiego każe szukać w swych ostatnich wykładach. Zatytułował je "Uniwersum wczesnych chrześcijan - rekonstrukcja i znaczenie krytyczne". Omawia w nich proces, w rezultacie którego obwołano Jezusa z Nazaretu mesjaszem, a następnie - Bogiem. Dla Węcławskiego Jezus to radykalny reformator religijny, twórca millenarystycznego ruchu, głoszącego rychłe nadejście Królestwa Bożego. Jezus opiera swe nauki na dwóch filarach - niezwykle bliskiej relacji z Bogiem i przebudowie istniejącej hierarchii społeczno-religijnej. Jezus doznaje jednak porażki: pada ofiarą oczekiwań mesjanistycznych, co prowadzi do odrzucenia przez elity i skazania na śmierć. Jednak najdotkliwsza, zdaniem Węcławskiego, klęska Jezusa dokonuje się już po ukrzyżowaniu - jest nią reinterpretacja jego klęski jako ofiary. Klęska Jezusa dokonuje się w reinterpretacji jego własnej śmierci, a za nią także obrazu Boga nie w tym kierunku, który on sam wskazywał swoją postawą, słowami i działaniem, ale w kierunku przeniesienia i na niego samego, i na obraz Boga oczekiwań, które on sam albo wprost odrzucał, albo rozumiał gruntownie inaczej. Innymi słowy Jezus to ofiara oczekiwań społecznych. Egzystencjalną wartość radykalnych impulsów Jezusa chrześcijaństwo zaprzepaściło poprzez uniwersalizację. Przekaz Jezusa-człowieka został zagubiony, gdy uznano go za Boga." Religia to bardzo fajna idea potrafiaca wyjasnic pierwotnym ludziom 2 rzeczy: - powstanie swiata i skad sami sie wzieli - od boga (oczywiscie zadne wytlumaczenie, bo nazwanie niewiadomego "bogiem" nic nie zmienia, ale na pierwotnych wystarcza), - wyprowadzenie zasad moralnych - jak prymitywnym ludkom wytlumaczyc, ze nie powinni innych zabijac, okradac, gwalcic itp. inaczej niz jakas nieuchronna nagroda/kara. Pomysl wiec z definicji dobry i szlachetny, ale, jak w przypadku wielu innych wynalazkow w historii ludzkosci, ktos zauwazyl, ze mozna na tym zbijac kase (hierarcha kaplanow) i szlag trafil pierwotne przeslanie. To co zrobil prof. Weclawski, to moim zdaniem proba powrotu do tych szlachetnych podstaw, kiedy jeszcze przynaleznosci do kk nie trzeba sie bylo wstydzic. Szacunek! __________________________________ Przypominam, ze Jezusa uznano za boga dopiero w IV wieku: "325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swietego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre. -Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, staja sie data przyjscia na swiat Jezusa. -Wniebowziecie Mitry w okresie rownonocy wiosennej staje sie chrzescijanskim swietem wielkanocy. -W Rzymie na Wzgorzach Watykanckich, chrzescijanie przejmuja swieta grote Mitry, czyniac z niej siedzibe Kosciola katolickiego -Wystepowanie wyraznych podobienstw do mitryzmu, ojcowie chrzescijanstwa tlumacza dzialanoscia diabla. " Sporo innych ciekawostek z historii kk: wiadomosci.onet.pl/1,15,11,30459745,83251045,3808716,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 20:04 kijwoko napisał: > To co zrobil prof. Weclawski, to moim zdaniem proba powrotu do tych szlachetnyc > h > podstaw, kiedy jeszcze przynaleznosci do kk nie trzeba sie bylo wstydzic. ************************************ Do czasów sprzed Augustyna z Hippony. Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 15:43 pasożyty sprawdzają bajki katolickie,z jakiej racji państwo utrzymuje bande darmozjadów w sukienkach Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 15:59 ujawnia fałsz katolickich bajek i zakłamania,obłude czarnych pasożytów,kres czarnej mafii jest bliski,banda złodzieji,pedofilii w sukienkach będzie płacić podatki a paciorki klepać za swoją uczciwie zarobionych pieniędzy/pasożyty nigdy nie pracowali/antybiblijne bajki watykańskie poznaje duża rzesza ludzi i SłUDZY SZATANA w sukienkacho tym wiedzą ze ich kres bliski Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Najpierw polecam lekturę podręcznika do logiki... 29.01.08, 16:08 Zastanawia mnie, jak mogą sprawdzać cokolwiek (poza czystością bielizny) ludzie, którzy mają zerowe pojęcie o podstawach logiki? Rok temu podręczniki Węcławskiego były polecane stuendtom teologii/alumnom. 10 lat temu - tak samo. 20 lat temu - też. To co się zmieniło takiego w tych książkach, że teraz będą niedobre? Bo ja mam wrażenie, że zmieniły się prywatne poglądy autora (i to w ostatnich dwóch latach, a nie w ostatnich dwudziestu). A umiejętność odróżnienia człowieka od książki jest dla mnie podstawą do określenia kogoś istotą rozumną... Czyżby więc podręczniki mieli sprawdzać ludzie na poziomie niemowląt, nieodróżniający człowieka od rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Najpierw polecam lekturę podręcznika do logik 29.01.08, 16:21 > To co > się zmieniło takiego w tych książkach, że teraz będą niedobre? Mnie zachwycaja inne rzeczy, ktore raz sa dobre, pozniej niedobre. Ot, nie wiem przez ile lat oficjalna wykladnia na temat dzieci nieochrzczonych byla taka, ze ida do jakiegos limbusa (co to za wynalazek?), a od zeszlego roku juz tam nie ida, bo chyba tegoz limbusa... zwyczajnie nie ma... Ciekawe co z tymi, ktore juz tam byly? Zniknely?!? (juz nie wspominam, ze cale rzesze ludzi skazano na smierc - i chyba pojscie do piekla, nie? - za tzw. herezje, ktore potem jednak dla tegoz kk okazaly sie nie byc herezjami...) _________________________________ Znalezione gdzies kiedys na forum: Gdyby Jehowa istnial, to na widok wyczynow "swojego" "kosciola", zostalby chyba... ateista. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Najpierw polecam lekturę podręcznika do logik 29.01.08, 20:48 > umiejętność > odróżnienia człowieka od książki jest dla mnie podstawą do > określenia kogoś istotą rozumną... Skoro sam uważasz siebie za istotę nie-rozumną (patrz wątek "Homolekcja" )... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Najpierw polecam lekturę podręcznika do logik 29.01.08, 22:20 O, i tu cię przyniosło, nieszczęsny trollu, bijący pianę? Chyba masz siebie na myśli, bo brak logiki to twój znak firmowy (oraz jeszcze niejakiego ddyzmy5). Wiesz przecież, że "twoja kultura" (chyba jeszcze z epoki kamienia gładzonego) nie wiąże się w ogóle z myśleniem abstracyjnym, więc dalej wachluj się ogonem na baobabie i nie zaprzątaj sobie głowy takimi kwestiami jak logika czy teologia. Ty nie odróżniasz kultury od ideologii, seksu od kultury, geja od pedofila czy zoofila - więc nie kompromituj się jeszcze w kolejnym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Najpierw polecam lekturę podręcznika do logik 30.01.08, 12:41 W twojej wypowiedzi trudno doszukać się jakiegoś ładu-i-składu logicznego, nie mówiąc już o kulturze. Nawet mnie to nie dziwi - badania wykazały, że większość pederastów jest niedojrzała emocjonalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 niestety!Polska jest krajem klerykalnym,a głos 29.01.08, 16:10 episkopatu jest brany przez wszystkich polityków pod uwagę.Wszyscy-mam na mysli polityków i księży katolickich mają konkordat głęboko w dupie.Rozdział państwa od kościoła jest ___nadzwyczaj____ teoretyczny.rydzyk,jankowski,wielgus, petz to wybitni synowie kościoła -matki naszej prowadzący nas ku zbawieniu.wymienieni przestrzegali przykazań danych na Górze Synaj,dając nam wzór godny do naśladowania.A to ubóstwo,a to pokora, litość i inne wydumane cechy i nazwy a to ingres, apostoza, itp.......A ILE JEST ANIOłKóW BA GłOWCE OD SZPILKI????---- Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: niestety!Polska jest krajem klerykalnym,a gło 29.01.08, 16:28 Pozostaje dodac: Amen. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Teologowie sprawdzą podręczniki napisane prze 29.01.08, 16:30 Nie wątpię, że jeśli książki "nie będą zalecane studentom", to tym chętniej będą je czytać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Ja tez bylam przeciw ochronie Petza i Wielgusa ale 29.01.08, 16:41 to nie powod do demonstracji i ,,obrazania sie'' na Kosciol.Jak ktos stracil wiare to nie powod do robienia z niego ,,gwiazdy''...Przeswietlanie'' podrecznikow calkiem zrozumiale...bo ,,diabel tkwi w szczegolach'', a te ,na pewno,umknely cenzurze(TAK JEST COS TAKIEGO W KOSCIELE!!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Ja tez bylam przeciw ochronie Petza i Wielgus 29.01.08, 16:58 > to nie powod do demonstracji i ,,obrazania sie'' na Kosciol. Ale jakiego "obrażania się"? To chyba Kościół się obraził, że ktoś nie chce mieć z tą pasożytniczą strukturą nic wspólnego? > Jak ktos > stracil wiare to nie powod do robienia z Przecież nikt tu nie stracił wiary. Wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Non omnis moriar 29.01.08, 17:05 nessie-jp napisała: > > to nie powod do demonstracji i ,,obrazania sie'' na Kosciol. > > Ale jakiego "obrażania się"? To chyba Kościół się obraził, że ktoś nie chce mie > ć > z tą pasożytniczą strukturą nic wspólnego? > > > > Jak ktos > > stracil wiare to nie powod do robienia z > > Przecież nikt tu nie stracił wiary. Wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Non omnis moriar 29.01.08, 17:12 > Non omis moriar...nie dotyczy wojujacych ateistow,jak ty.Z toba jak > w tym twoim tekscie angielskim. Kolejna katoliczka z ograniczonym światopoglądem? Tylko katolicyzm i ateizm? A wyobraź sobie, że ja jestem osobą głęboko wierzącą, bynajmniej nie ateistką. Tyle że nie wierzę w kościół katolicki, tę "nierządnicę babilońską" w purpurze, której nadejście przepowiadali już apostołowie. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Woodu?:)))))))) 29.01.08, 17:14 nessie-jp napisała: > > Non omis moriar...nie dotyczy wojujacych ateistow,jak ty.Z toba jak > > w tym twoim tekscie angielskim. > > Kolejna katoliczka z ograniczonym światopoglądem? Tylko katolicyzm i ateizm? A > wyobraź sobie, że ja jestem osobą głęboko wierzącą, bynajmniej nie ateistką. > Tyle że nie wierzę w kościół katolicki, tę "nierządnicę babilońską" w purpurze, > której nadejście przepowiadali już apostołowie. > Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Woodu?:)))))))) 29.01.08, 17:25 Re: Woodu?:)))))))) Przepraszam cię, ale w wódu to wierzó twoi księdzó. No i winó mszalne też... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Swiadek Jehowy ...czy inna sekta?:)))) 29.01.08, 17:16 Czlonek innego Kosciola:protestanckiego,zyd,muslim,buddysta tak by sie o Kosciele Katolickim nie wypowiadal. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Swiadek Jehowy ...czy inna sekta?:)))) 29.01.08, 17:43 > Swiadek Jehowy ...czy inna sekta?:)))) A do jakiej liczby wyznawcow jakas wspolnota jest "sekta", a potem juz nie? Bo wedlug definicji jaka znalazlem, to kk jest od poczatku swego istnienia sekta oddzielajac sie od judaizmu, nie? Podaje za wiki: Sekta (od łac. secta - kierunek, droga, postępowanie, zasady, stronnictwo, nauka, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć lub łac. secare, sectare - odcinać, odrąbywać, odcinać się od czegoś) - pierwotnie określenie grupy wyznawców, których poglądy religijne są przez tradycyjne Kościoły uznane za niezgodne z oficjalną, dominującą doktryną. ___________________________________ "Jezuici molestowali Eskimosów? [2007-11-19] Zakon jezuitów wypłaci rekordowe odszkodowanie w związku ze skargą 110 Eskimosów ws. molestowania seksualnego. Odszkodowanie wyniesie łącznie 50 mln dolarów - podaje "The Los Angeles Times". " wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80645,4684984.html Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Czyli ..hulaj dusza piekla nie ma:) 29.01.08, 17:56 ...za kregiem polarnym. ,,...Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem..'' To do ateistow walczacych z wiara i... wierzacych ,,w niedziele''. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Czyli ..hulaj dusza piekla nie ma:) 29.01.08, 18:00 a co ma rzucanie kamieniem z wiara czy jej brakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Czyli ..hulaj dusza piekla nie ma:) 29.01.08, 18:08 Pewnie tyle: pl.youtube.com/watch?v=ZNeq2Utm0nU ;) Odpowiedz Link Zgłoś
critto media i KRK 29.01.08, 17:25 amanasunta napisała: > to nie powod do demonstracji i ,,obrazania sie'' na Kosciol.Jak ktos > stracil wiare to nie powod do robienia z > niego ,,gwiazdy''... Kościół ma swoje 'forum' praktycznie ciągle i to nie tylko podczas niedzielnej mszy, ale także w wielu mediach. Ponieważ Polska jest - formalnie - państwem LAICKIM, a media realizują interes społeczny, więc nie ma powodu, aby nie miały nagłaśniać innych opcji światopoglądowych i religijnych, niż ta reprezentowana przez KRK. Im więcej wiesz o różnych kulturach i poglądach, tym mądrzejsza jesteś - same korzyści... Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: media i KRK 29.01.08, 19:08 critto napisał: > > amanasunta napisała: > > > to nie powod do demonstracji i ,,obrazania sie'' na Kosciol.Jak ktos > > stracil wiare to nie powod do robienia z > > niego ,,gwiazdy''... > > Kościół ma swoje 'forum' praktycznie ciągle i to nie tylko podczas niedzielnej > mszy, ale także w wielu mediach. Ponieważ Polska jest - formalnie - państwem > LAICKIM, a media realizują interes społeczny, więc nie ma powodu, aby nie miały > nagłaśniać innych opcji światopoglądowych i religijnych, niż ta reprezentowana > przez KRK. Im więcej wiesz o różnych kulturach i poglądach, tym mądrzejsza > jesteś - same korzyści... Nie LAICKIM ty durna pało a świeckim. A to już różnica. a do do "interesu społecznego" to ma on z pewnością głeboko w d.... co myśli jakis sfrustrowany teolog. Tylko grupka równie sfrustrowanych ludzików się tym ekscytuję :) co ja przyjmuję z pełna powaga nalezną tej hiobowej wiesci o dylematach jakiegos tam więcławskiego Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: media i KRK 29.01.08, 20:39 obiektywnylublin napisał: > Nie LAICKIM ty durna pało a świeckim. A to już różnica. a do do "interesu > społecznego" to ma on z pewnością głeboko w d.... co myśli jakis sfrustrowany > teolog. Tylko grupka równie sfrustrowanych ludzików się tym ekscytuję :) co ja > przyjmuję z pełna powaga nalezną tej hiobowej wiesci o dylematach jakiegos tam > więcławskiego ******************************* To nie są dylematy wyłącznie Więcławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: media i KRK 29.01.08, 20:57 to już problem tych, którzy je mają. Mnie jego pseudoteologiczne wywody nie przekonują. Okazał się być słabym człowiekiem o giętkim sumieniu. Zal mi go po ludzku, ale z całą bezwzględnością będę zwalczał jego poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata zwalczanie pogladow 29.01.08, 21:06 obiektywnylublin napisał: >Zal mi go po > ludzku, ale z całą bezwzględnością będę zwalczał jego poglądy. Lal! gratuluje bezwsglednosci. a wszystko w ramach milosierdzia i milosci blizniego? nie mowiac o otwarciu na dialog. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: zwalczanie pogladow 29.01.08, 22:01 dalatata napisał: > obiektywnylublin napisał: > > >Zal mi go po > > ludzku, ale z całą bezwzględnością będę zwalczał jego poglądy. > > Lal! gratuluje bezwsglednosci. a wszystko w ramach milosierdzia i > milosci blizniego? nie mowiac o otwarciu na dialog. a co tu ma miłosierdzie do tego???? Koles jest eksomunikowany. kiedy ktoś będzie mnie pytał o opinię wyrażę ją nie ukrywając że ten człowiek poszedł błędną drogą. W sprawach doktryny KK nie prowadzi dialogu. Kiedy wreszcie to do was dotrze. To nie jest organzacja dyskusyjna, ani panstwo. To instytucja która ponad 2000 lat i wyraża wiare miliardów ludzi, mając do tego umocowanie. dal ciebie to kwestia nauki, dla niego to zapewne osobisty dramat, ale to go nie tłumaczy w zupełności. nadal będę bezwzgledny w jego ocenie :) a ty poczytaj sbie na czym polega miłosierdzie, na pewno nie na odrzuceniu prawdy :P Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: zwalczanie pogladow 29.01.08, 23:20 mowienie ze poszedl swoja droga to co innego nic zwalaczanie nie? Pan mowil o zwalacaniu. a te miliardy katolikow to tak lekka przesada co? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Spawa jest jasna____________________________ ______ 29.01.08, 18:25 Sprawa jest jasna. Skoro prof. Tomasz Węcławski "nie wierzy w boskosc Chrystusa" to niezaleznie jaki bylby "madry" i jak "skomplikowanie pisal ze nawet red. Turnau mialby trudnosci ze zrozumieniem" to z punktu widzenia Kosciola Katolickiego sprawa powinna byc jasna. Zadna z jego ksiazek nie powinna miec imprimatur KK. Nikt oczywiscie nie zamierza ich palic, tak jak nikt nie zamierza palic ksiazek pisanych przez wyznawcow Talmudu, Koranu, Buddyzmu, New Age, ale trudno jest oczekiwac od KK aby ktores z tych ksiazek zalecal lub chocby firmowal? Tak nawiasem dziwie sie, ze KK nie zainteresowal sie wczesniej trescia ksiazek prof. Weclawskiego? Czyby nikt z hierarchow ich nie czytal? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Ja jestem za państwem wyznaniowym i konstytucją 29.01.08, 18:47 "Polska dla Polaków", ale jak księża popełniaja przestępstwa najcięższego kalibru tez powinna byc na nich stosowana kara śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Reaktywacja ...... średniowiecza 29.01.08, 18:50 Czy bardziej święte oficium czy "wielebne głupstwo" Jedno i drugie nie mieści się we współczesności Odpowiedz Link Zgłoś
wpa Odważny i słuszny czyn teologa 29.01.08, 18:51 Prof. Węcławski postąpił zgodnie z własnym sumieniem i słusznie. Przynależnośc do tego koscioła staje się aberracją. Od dawna myślałem o takim kroku (wystąpieniu z koscioła rzm-kat) i to wkrótce to zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: Odważny i słuszny czyn teologa 29.01.08, 18:54 wpa: www.apostazja.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: Odważny i słuszny czyn teologa 29.01.08, 19:26 wpa napisał: > Prof. Węcławski postąpił zgodnie z własnym sumieniem i słusznie. > Przynależnośc do tego koscioła staje się aberracją. Od dawna > myślałem o takim kroku (wystąpieniu z koscioła rzm-kat) i to wkrótce > to zrobię. no i robisz z tego taki sam cyrk jak "profesor" więcławki. A krzyżyk ci na drogę :P Acha - poczytaj sbie co to jest aberracja :P Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Teologowie wyślą p.Węcławskiego na stos . 29.01.08, 18:58 B16 był ucieszony że spalono słusznie Giordana . Inkwizycja wróciła przez uchylone drzwi . Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 "Kościół Bonieckiego" kurczy się... :) 29.01.08, 20:01 Ubył kolejny masoński agent :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: "Kościół Bonieckiego" kurczy się... :) 30.01.08, 17:46 Ty tak serio czy dla jaj? Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 20:10 o ile B16 ich nie zatrzyma... Kosciół docelowo wepchnie nas w konflikt stricte religijny najprawdopodobniej z islamem. fajnie to jednak mieć konkretnego wroga, najlepiej jak jest nim "inny"... do tego potrzebna jest TWARDA doktryna i to o nią zadba B16 i jego ludzie. Niszczyć takich ludzi jak profesor, dla mnie szok. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 20:44 szok??? a kto go niszczy? Człowieku weż ocknij się. Koleś zdecydował się na odejście od KK i to wszystko. Nikt go na stosie palił nie będzie, ale oczywiste jest również, że nie będzie polecany jako teolog katolicki, bo sam nim przestał być!!!!!!! I wcale sie tego nie wypiera. Moim zdaniem nie ma racji i nie żal mi, że taki człowiek nie jest już w KK. Jesli ci się nie podoba fakt, ze to nie profesor ale Papież decyduje o kanonie w KK, to juz problem twojej psychiki. Nie rób z kolesia męczennika, bo niczym sobie na to nie zasłuzył. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 20:47 obiektywnylublin napisał: > szok??? a kto go niszczy? Człowieku weż ocknij się. ******************************* Miał problemy po wyjaśnieniu sprawy Paetza. KK nie może mu też darować jednoznacznego stanowiska w sprawie kolaboracji Wielgusa. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 21:04 maruda.r napisał: > obiektywnylublin napisał: > > > szok??? a kto go niszczy? Człowieku weż ocknij się. > > ******************************* > > Miał problemy po wyjaśnieniu sprawy Paetza. KK nie może mu też darować > jednoznacznego stanowiska w sprawie kolaboracji Wielgusa. > w takm razie podobne problemy musi tez mieć kard. Dziwisz tudzież parunastu innych biskupów i dziesiątki księży. W pierwsze sprawie również :P Od jakiegoś czasu wiadomym było że więcławki, zaczyna odstępować od kanonu, ale napomnienie, zeby tego nie robił, trudno nazwać szykaną. KK postąpił tak, jak każda inna organizacja. Przyjął ze zrozumieniem jego rezygnację. Ich dogi sie rozeszły i nic dziwnego, ze obecne poglądy bedą zwalczane przez Kościól. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 21:33 > organizacja. Przyjął ze zrozumieniem jego rezygnację. Ich dogi sie rozeszły i > nic dziwnego, ze obecne poglądy bedą zwalczane przez Kościól. Przecież nie o tym toczy się dyskusja. Chodzi o to, że Kościół nagle stwierdził, że PRZESZŁE książki Węcławskiego są "podejrzane". 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 21:55 nessie-jp napisała: > Przecież nie o tym toczy się dyskusja. > > Chodzi o to, że Kościół nagle stwierdził, że PRZESZŁE książki Węcławskiego są > "podejrzane". 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:00 > Przecież na podstawie prac teologów wykłada się doktrynę religii. Nie wyobrażam > sobie, aby więcławki mógł byc teraz pozytywnym przykładem. Ach, czyli chodzi tylko o to, że byłby "złym przykładem" dla młodzieży... Jak za Stalina :)) Raz się odezwiesz nie po linii partii Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:07 nessie-jp napisała: > > Przecież na podstawie prac teologów wykłada się doktrynę religii. Nie wyo > brażam > > sobie, aby więcławki mógł byc teraz pozytywnym przykładem. > > Ach, czyli chodzi tylko o to, że byłby "złym przykładem" dla młodzieży... Jak z > a > Stalina :)) Raz się odezwiesz nie po linii partii Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:14 > ekskomunikowany pało jedna :P tak samo jak dla mojego dzicka wzorem nie będzie > kolega ćpun. Dotało móżdzku :) czy wyłożyć bardziejl opatologicznie Przepraszam, ale czy mógłbyś zwrócić uwagę na to, co piszesz, jak piszesz i do kogo piszesz? Trudno się czyta... Poza tym jestem kobietą, co widać choćby przy cytowaniu postu "nessie-jp napisała:" Pominę milczeniem twoje obelgi, uznając je za wyraz bezradności. Wyjaśnij mi jedno, na przykładzie swojego kolegi-ćpuna. Załóżmy, że ten kolega nie zawsze był ćpunem, że popadł w zgubny nałóg 2 lata temu. A przedtem był świetnym autorem podręczników dla dzieci. Czy w tej sytuacji uważasz, że obecny nałóg kolegi powoduje, że należy wycofać jego wcześniejisze podręczniki z zasięgu dziecka? Bo będzie zły przykład dawał? Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:31 nessie-jp napisała: sama zaczęłaś gadką o stalinie, to raczej twoja bezradnośc się ujawnia. Twoja płeć nie ma dla mnie żadnego znaczenia, bo i po co. Nie rozumiesz przykładu kolegi ćpuna. Wiecławski jako ekskomunikowany człowiek, nie może i to chyba normalne, być brany pod uwagę jako teolog katolicki przy nauczaniu doktryny w seminarium, a co najwyżej być przykładem degrengolady poglądów b. księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra wróćcie do meritum. zbyt niewygodne pytania ot co 29.01.08, 22:40 zdawał zbyt niewgodne pytania. a jako teolog wiedział które to są i umiał je precyzyjnie kierować... Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: wróćcie do meritum. zbyt niewygodne pytania o 29.01.08, 22:47 abrahadabra napisał: > zdawał zbyt niewgodne pytania. a jako teolog wiedział które to są i > umiał je precyzyjnie kierować... w tym sęk, że ten koleś nie potrafił zadawać pytań tylko uważał że ma wyłączną racje :) Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Re: wróćcie do meritum. zbyt niewygodne pytania o 29.01.08, 22:58 jesteś bardzo uprzedzony do profesora to po pierwsze. zniszczą go i zdyskredytują miedzy innymi dlatego, że jest chodzącym dowodem na niedoskonałość metod formacyjnych... już Ty dobrze wiesz o co chodzi. zaszedł bardzo bardzo daleko w KK więc coś tam o nim wie. nie był zwykłym kamieniem w ścianie katedry, on już obrabiał kamienie do budowy katedry i to niejednokrotnie kamienie które mają służyć jako zworniki sklepienia... stąd strach Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 23:30 > sama zaczęłaś gadką o stalinie, ... a ty o ćpunie. > Twoja > płeć nie ma dla mnie żadnego znaczenia, bo i po co. Trudno. Dla mnie jednak ma. I nie lubię, żeby się do mnie zwracać męskoosobowo. > kolegi ćpuna. Wiecławski jako ekskomunikowany człowiek, nie może i to chyba > normalne, być brany pod uwagę jako teolog katolicki przy nauczaniu doktryny Ale Węcławski (zwróć proszę uwagę na nazwisko) jako ksiądz miał przecież inne poglądy, niż wówczas, gdy z KK wystąpił? Jego akt apostazji wyraźnie określa tę granicę, poza którą staje się dla KK persona non grata. Niezrozumiałe jest natomiast, skąd nagły odwrót od akceptowania wcześniejszych jego pism, tworzonych przecież pod skrzydłami kościoła. Ponawiam pytanie: diabelskie moce pozmieniały tekst w pismach teologicznych, które pisał **ksiądz** Węcławski? Bo że teraz księdzem i katolikiem nie jest, nie zmienia faktu, że WTEDY księdzem i katolikiem był. Wtedy był godnym przykładem? Przeszłość zmienia się w zależności od przyszłości? Relatywizm moralny uprawiasz, kolego. Razem z innymi twoimi przyjaciółmi sutannach. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 30.01.08, 03:22 nessie-jp napisała: > > sama zaczęłaś gadką o stalinie, > > ... a ty o ćpunie. co ćpun ma do tego?????? > > Ale Węcławski (zwróć proszę uwagę na nazwisko) jako ksiądz miał przecież inne > poglądy, niż wówczas, gdy z KK wystąpił? Jego akt apostazji wyraźnie określa tę > granicę, poza którą staje się dla KK persona non grata. Niezrozumiałe jest > natomiast, skąd nagły odwrót od akceptowania wcześniejszych jego pism, > tworzonych przecież pod skrzydłami kościoła. Po ich dokładnym sprawdzeniu mogą być przykładem tego jak sobie zaprzecza i błądzi. > > Ponawiam pytanie: diabelskie moce pozmieniały tekst w pismach teologicznych, > które pisał **ksiądz** Węcławski? Bo że teraz księdzem i katolikiem nie jest, > nie zmienia faktu, że WTEDY księdzem i katolikiem był. Już o tym pisałem w którymś poście, nie chce mi się powtarzać. Wtedy był godnym > przykładem? Przeszłość zmienia się w zależności od przyszłości? czy godnym, to bym dyskutował. Nigdy go nie lubiłem. > Relatywizm moralny uprawiasz, kolego. Razem z innymi twoimi przyjaciółmi sutann Poczytaj sobie słownik i dowiedz się co znaczy relatywizm. To ma być wierność prawdzie, a on wierny prawdzie nie jest. Okazał się słabym człowiekiem bez powołania, wzorem antykapłana, którego zgubiła własna pycha, Apostazją przekreślił swoje wcześniejsze twierdzenia, zatem nie może być wliczany do kanonu teologów. Przecież to proste i oczywiste. Nie diabeł podziałał tylko ten były ksiądz i były katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 30.01.08, 16:23 > co ćpun ma do tego?????? Naprawdę nie mam pojęcia i dlatego dziwię się, że przywołujesz taki przykład. No właśnie, co ma ćpun do tego? > Po ich dokładnym sprawdzeniu mogą być przykładem tego jak sobie zaprzecza Kiedy sobie zaprzecza? W przeszłości? Przecież tu chodzi o prostą sprawę. Dlaczego obecne postępowanie teologa rzutuje na jego prace napisane w przeszłości, kiedy to był jeszcze wyznawcą doktryny katolickiej? Zadam ci pytanie pomocnicze: Skąd JA, zwykły parafianin, mogę wiedzieć, czy mój proboszcz jest godny zaufania pod względem teologii, Czy nie błądzi? Czy nie zaprzecza sam sobie? Może za 20 lat się okaże, że odchodzi od dogmatów katolicyzmu. I co wtedy? Co z całym jego nauczaniem, z katechezą dzieci, z kazaniami, z chrztami, z napomnieniami? Cała ta nauka zostanie uznana za podejrzaną, bo za 20 lat ksiądz stanie się kimś innym? > czy godnym, to bym dyskutował. Nigdy go nie lubiłem. Twoje sympatie czy antypatie nie mają tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra pamiętacie jak to robili "Komandosi"? 29.01.08, 22:08 tego KK sie boi, że prof. metodyką teologii katolickiej dowiedzie błędów w praktyce codziennej... ten gmach już sie wali, czas budować nowy, unikając starych błedów... Odpowiedz Link Zgłoś
ka12332 Re: pamiętacie jak to robili "Komandosi"? 29.01.08, 23:59 o bosz , ten więcławski ze swoimi poglądami to dla ko.ka. jak kuroń ,michnik i modzelewski w jednej osobie dla pzpr-u. no i jeszcze na dodatek ten były rektor seminarium duchownego ciepnął legitymacją part. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:05 obiektywnylublin napisał: W tak poważnej dla KK sprawie, kiedy eden z jego bądź co bądź znanych teologów > jest ekskomunikowany, to MUSI ponownie sprawdzić, jak do tego doszło i czy zdaje sie lublinie ze nie masz pojecia o czym mowisz. ostatnia ekskomunika w historii zostal oblozony, o ile pamietam, filozof Benedykt (Baruch) Spinoza. dzisiaj papieze juz nikogo nie ekskomomunikuja. ekskomunika jest tylko automatyczna i pisanie ksiazek teologicznych nie jest jednym z powodow ekskomuniki. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 22:40 dalatata napisał: > obiektywnylublin napisał: > > W tak poważnej dla KK sprawie, kiedy eden z jego bądź co bądź > znanych teologów > > jest ekskomunikowany, to MUSI ponownie sprawdzić, jak do tego > doszło i czy > > zdaje sie lublinie ze nie masz pojecia o czym mowisz. ostatnia > ekskomunika w historii zostal oblozony, o ile pamietam, filozof > Benedykt (Baruch) Spinoza. dzisiaj papieze juz nikogo nie > ekskomomunikuja. ekskomunika jest tylko automatyczna i pisanie > ksiazek teologicznych nie jest jednym z powodow ekskomuniki. o ile wiem popełnił apostazje, a to oznacza automatyczna ekskomunike. Poczytaj sobie KPK Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 29.01.08, 23:28 dokladnie! apostazja to co innego i niz pisanie ksiazek teologicznych.i teologowie nie sa ekskomunikowani... jelsi juz to sami sie wylaczaja z kosciola. dobry trik z wycofywaniem sie, ale nie bardzo dobry. kpk? Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywnylublin Re: reformy Vaticanum II do nas nie dotrą... 30.01.08, 03:25 kpk - kodeks prawa kanonicznego. Ekskomunika jest nakładana automatycznie, koleś niejako na własne życzenie doprowadził do własne ekskomuniki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Teologowie sprawdzą podręczniki napisane przez .. 29.01.08, 21:07 Inteligentny człowiek odszedł z kościoła rzymskokatolickiego. Paru inteligentnych tam jeszcze zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
2560a a moze by......... 29.01.08, 21:23 a moze by tak go ukrzyzowac albo przynajmniej poddac egzorcyzmom.... Teraz powaznie. W sprawach religii sie nie dyskutuje. W naszej uznajemy Chrystusa za syna Najwyzszego i to w bardziej doslownej formie niz pozostale owieczki zwane rowniez dziecmi Pana Boga.Jako Syn Bozy Jezus byl DOSKONALY jak Jego Ojciec .Amen. Jak nie wierzysz w to to sa inne religie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: a moze by......... 29.01.08, 21:28 a czyja, jesli moge zapytac, jest ta 'nasza' religia? Odpowiedz Link Zgłoś