bpkw 29.01.08, 18:46 Polityczny chuligan ???. Maciarewicz to zwykly polityczny bandzior, jakich wielu w pis- landzie !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraglesi67 Delikatnie go... 29.01.08, 18:55 ...określił. Ja bym nazwał go inaczej ale zachowam to dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Delikatnie go... 29.01.08, 18:59 fraglesi67 napisał: > ...określił. > Ja bym nazwał go inaczej ale zachowam to dla siebie Ja bym go okreslił tak samo jak Ty. Ze wzgledu na obecnosc dam rowniez zachowam to dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Niesiol to wybitny dyplomatolek z kabaretu Tuske 29.01.08, 19:28 PO bierze klasy z dyplomacji, dobrego zachowania, wymowy, ... Niektorzy wierza, ze starego capa mozna czegos nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Niesioł podtrzymujesz że PO to nowa Partia Piwa? 29.01.08, 19:44 "Platforma jest przede wszystkim wielką manifestacją (...). Platforma celowo prezentuje brak stanowiska we wszystkich ważnych kwestiach społecznych i ekonomicznych, a zwłaszcza politycznych oraz w sporach ideowych (jej przedstawiciele nie mieli nic do powiedzenia na temat oddania hołdu organizacji WiN). (...) W istocie jest takim 'świecącym pudełkiem' - mamy do czynienia z elegancko opakowaną recydywą tymińszczyzny lub nowym wydaniem Polskiej Partii Piwa, której kilku liderów znakomicie się odnalazło w PO". Odpowiedz Link Zgłoś
speev PiS nigdy szkodzić nie przestanie. 29.01.08, 20:09 PiS szkodzić temu państwu nigdy nie przestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek197 Re: PiS nigdy szkodzić nie przestanie. 29.01.08, 20:26 Niestety, ale masz całkowitą rację. Dlatego najwyższy czas by zdelegalizować tą przestępczą organizację, zaś jej przywódców postawić przed TS. Im szybciej tym lepiej dla tego biednego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ro.duck a Macierewicz to istotnie chu... polityczny 29.01.08, 21:22 za wszelką cenę udowadnia swą "męskość" na każdym froncie... jakiś kompleks? Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Proszę nie pisac o Macierewiczu per chóy!To nieg 29.01.08, 21:40 rzeczne! Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Prawda w oczy kole!-:DDDDDD 29.01.08, 21:25 Zwłaszcza oczęta pisuarowe o widzeniu przyciemnionym klapkami czarnego grzyba:DDDD UDERZ w STÓŁ a NOŻYCE się ODEZWĄ! Sprawa antka oszołoma w sam raz nadaje się do wywoławnia wrzasku pisuaru. DDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
next.hedgehog Re: No dobra: nazwisko jednego normalnego w PiSie 29.01.08, 20:27 Zalewski. Aaa, sorry Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Re: No dobra: nazwisko jednego normalnego w PiSie 29.01.08, 21:42 Chachacha! Spóźnienie! Szukaj dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia poszeklu to wybitny dyplomatolek z kabaretu PiS 30.01.08, 04:50 poszeklu napisał: > PO bierze klasy z dyplomacji, dobrego zachowania, wymowy, ... > > Niektorzy wierza, ze starego capa mozna czegos nauczyc. Ja nie wierzę, więc nie będę Cię uczył, zresztą forum nie od tego. Co sądzę o tow. Macierewiczu nie napiszę, bo na forum publicznym nie będę używał słó powszechnie uważanych za obraźliwe. Poseł Niesiołowski miał rację, choć nie był elegancki. Ale granicy dobrego smaku nie przekroczył. Wyrazy współczucia dla dla Ciebie i Tobie podobnych Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: Delikatnie go... 29.01.08, 20:12 fraglesi67 napisał: > ...określił. > Ja bym nazwał go inaczej ale zachowam to dla siebie Ja też, ale żona zabroniła mi przeklinać.:)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
watpo PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 18:58 Mr Niesiolowski is the best. He says as the real matter looks like. I respect him very much. He as a very positive polict Odpowiedz Link Zgłoś
watpo PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 18:58 Mr Niesiolowski is the best. He says as the real matter looks like. I respect him very much. He as a very positive politic. Odpowiedz Link Zgłoś
1a2a3a Re: PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chulig 29.01.08, 18:59 Uważam, że pan Niesiołowski bardzo grzecznie i oszczędnie w słowach wyraził swoje zdanie na temat tego drania. Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:00 ...a gdzie slowa pochwaly dla 100 dni rzadow Rajtuska ?... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Hi Dylek 29.01.08, 19:11 dyletant5 napisał: > ...a gdzie slowa pochwaly dla 100 dni rzadow Rajtuska ?... Niech bedzie pochwalony... Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: Hi tw_ wielgus ............. 29.01.08, 19:16 tw_wielgus napisał: > dyletant5 napisał: > > > ...a gdzie slowa pochwaly dla 100 dni rzadow Rajtuska ?... > > Niech bedzie pochwalony... ...., na wieki wiekow . Amen . Odpowiedz Link Zgłoś
w28 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:15 będa wybory to sobie możesz odsuwać, kogo chcesz. co do pana Antosia, śmiało mógłby wejść w skład komisji, tylko żeby w końcu zaczął łykać te tabletki. współczesna medycyna potrafi zdziałać cuda... Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:17 w28 napisał: > będa wybory to sobie możesz odsuwać, kogo chcesz. > co do pana Antosia, śmiało mógłby wejść w skład komisji, tylko żeby > w końcu zaczął łykać te tabletki. współczesna medycyna potrafi > zdziałać cuda... --------------------------------------------------------------------- ... wspolczesna PelO , chciales powiedziec ?.... Odpowiedz Link Zgłoś
w28 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:27 TAKA CZY INNA, SZPITALE PSYCHIATRYCZNE NIE STRAJKUJĄ, WIĘC JAKIEŚ PROSZKI SIĘ DLA TEGO PANA ZNAJDĄ. POCZUJE SIĘ LEPIEJ, UKŁAD PRZESTANIE MU ZE ŚCIAN WYŁAZIĆ, A I NAM BĘDZIĘ PRZYJEMNIEJ KIEDY TO CHOROBLIWE NAPIĘCIE PODOBNE DO UŚMIECHU ZNIKNIE Z JEGO OBLICZA I Z TELEWIZORKA. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:29 Szpitale psychiatryczne i wiezienia nie strajkuja.Bo czekaja na cuda wodza Tuska gdzie oblaskawili go ok.90 procent poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:31 presentation1 napisał: > Szpitale psychiatryczne i wiezienia nie strajkuja.Bo czekaja na cuda wodza Tus > ka gdzie oblaskawili go ok.90 procent poparcia. Czy naprawde nie stac cie na nic lepszego, na nic madrzejszego, bardziej dojrzalego ? Wytrzezwiej leslawie, pies cie juz po uchu lize...:DDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:33 Jestes zalosny.Sprawdz wyniki wyborow w akladach zamknietych. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:38 presentation1 napisał: > Jestes zalosny.Sprawdz wyniki wyborow w akladach zamknietych. Nie mam dostepu do akladow zamknietych, ale uniwersytety glosowaly na Tuska...:DDD Aklady zamkniete to raczej ty powinienes dobrze znac, byles przeciez funkcjonariuszem SB :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 19:34 w28 napisał: > TAKA CZY INNA, SZPITALE PSYCHIATRYCZNE NIE STRAJKUJĄ, WIĘC JAKIEŚ > PROSZKI SIĘ DLA TEGO PANA ZNAJDĄ. POCZUJE SIĘ LEPIEJ, UKŁAD > PRZESTANIE MU ZE ŚCIAN WYŁAZIĆ, A I NAM BĘDZIĘ PRZYJEMNIEJ KIEDY TO > CHOROBLIWE NAPIĘCIE PODOBNE DO UŚMIECHU ZNIKNIE Z JEGO OBLICZA I Z > TELEWIZORKA. --------------------------------------------------------------------- ... ostry dyzur na okraglo, a nuz zdarzy sie jakis cud...,i wyrosna np. niespodziewanie rogi u niesiolka, a jak bedzie wygladal mozesz to sobie tylko wyobrazic, ja go nie chce ogladac ... Odpowiedz Link Zgłoś
w28 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 20:17 No cóż żeby być obiektywnym muszę przyznać, że pan Stefan to też świr. Tyle, że sympatyczny Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: czy PiS dalej rzadzi a PO w opozycji? 29.01.08, 20:22 w28 napisał: > No cóż żeby być obiektywnym muszę przyznać, że pan Stefan to też > świr. Tyle, że sympatyczny To fakt, gebe to on ma niewypazona, ale kazda partia ma kogos takiego, pan Niesiolowski przynajmniej nie lze jak jego odpowiednicy z PiS czy SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Niesiolowski.... 29.01.08, 19:16 to autorytet?Dla Postkomunistow.Sprzedal swoja narzeczona ktora byla w organizacji-RUCH.Odsiedziala kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:20 presentation1 napisał: > to autorytet?Dla Postkomunistow.Sprzedal swoja narzeczona ktora byla w organiza > cji-RUCH.Odsiedziala kilka lat. --------------------------------------------------------------------- ... roboty drogowe polecam na rozladowanie syndromu adhd.... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:21 Nie tylko On.Caly rzad Tuska to agentura obcych wywiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:26 presentation1 napisał: > Nie tylko On.Caly rzad Tuska to agentura obcych wywiadow. --------------------------------------------------------------------- ... cala PelO cierpi na syndrom Macierewicza , u niesiolkowskiego widzimy ostre symptomy choroby..... , czy on mieszka jeszcze z Anastazja P.?.... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: presentation1 - jestes chuliganem forumowym.. 29.01.08, 19:32 Problem polega na tym ze chuligani nieraz maja racje.Piora tych co na to zasluzyli, wtedy gdy prawo dziala dla mafii.Dlatego kiedys byli grypsujacy.To wlasnie jest pierwsza organizacja antykomunistyczna w Polsce.Nie Michnik i konfident Milicji Obywatelskiej Niesiolowski. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: presentation1 - jestes chuliganem forumowym.. 29.01.08, 19:41 presentation1 napisał: > Problem polega na tym ze chuligani nieraz maja racje.Piora tych co na to zasluz > yli, wtedy gdy prawo dziala dla mafii.Dlatego kiedys byli grypsujacy.To wlasnie > jest pierwsza organizacja antykomunistyczna w Polsce.Nie Michnik i konfident M > ilicji Obywatelskiej Niesiolowski. To Ty grypsujesz ... acha.... To kumam ze poscika kopsniesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: presentation1 - jestes chuliganem forumowym.. 29.01.08, 19:43 Moge ci cos innego kopsnac.Jestes forumowymcw..em. Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 tw_wielgus nie POdjezdzaj ............. 29.01.08, 19:36 ... o, wiekszego trudno Zucha , jak jest Stefan Niesiolowski... he,he,he... Odpowiedz Link Zgłoś
w28 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:31 presentation1 napisał: > Nie tylko On.Caly rzad Tuska to agentura obcych wywiadow. No taak! A nie podsłuchują cię przypadkiem przez gniazdka elektryczne? Może naświetlają sąsiedzi specjalnymi promieniami? No i znasz kulisy zabójstwa Olafa Palme... Odpowiedz Link Zgłoś
dyletat5 presentation1..znany ubek-pedofil... 29.01.08, 19:39 był chroniony przez służby bezpieczeństwa,bo nadawał na patriotów! Odpowiedz Link Zgłoś
gufiak Re: presentation1..znany ubek-pedofil... 29.01.08, 21:10 Wiesz, bo ty wyciągałeś od niego te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: ..Niesiolowski.... 29.01.08, 19:36 presentation1 napisał: > to autorytet?Dla Postkomunistow.Sprzedal swoja narzeczona ktora byla w organiza > cji-RUCH.Odsiedziala kilka lat. Leslawie, Niesiolowski nie moze byc autorytetem dla postkomunistow, bo postkomunisci go nienawidza, ty jestes tego dowodem leslawie, nie wiem czy jestes tak glupi, czy tak perfidny, ale naprawde esbecy sa takimi samymi postkomunistami jak ci zasiadajacy po prawej i lewej stronie jaroslawa kaczynskiego (kryze, wasserman, lapinski)...;DDD P.S. Pisze o esbekach leslawie wajdzik, poniewaz ty osobiscie byles funkcjonariuszem sluzb bezpieczenstwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski.. czesc 1.. 29.01.08, 19:39 Na początku lat 90. Stefan Niesiołowski, jedna z ikon Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego, uważany był obok Marka Jurka czy Jana Łopuszańskiego za jednego z najbardziej radykalnych polityków prawicy walczących o powrót Polski do państwa katolickiego, w którym przestrzegane będą zasady Dekalogu. Był też zagorzałym zwolennikiem lustracji, broniąc w 1992 r. przed atakami rząd Jana Olszewskiego, także w dniu obalenia gabinetu przez Sejm. Za obecnym senatorem Platformy Obywatelskiej ciągnęła się aura opozycyjności — działalności w „Ruchu”, Organizacji założonej w latach 60. przez Niesiołowskiego, Andrzeja Czumę i Emila Morgiewicza. Innymi liderami tej liczącej według niektórych źródeł ponad 100 osób struktury byli jeszcze Marian Gołębiewski i Benedykt Czuma. „Ruch” miał zdecydowanie antykomunistyczny charakter. Pokazywały to m.in. zapisy deklaracji programowej „Mijają lata”, której autorami byli Andrzej Czuma, Morgiewicz i Niesiołowski. Odrzucono w niej Polskę Ludową jako legalne państwo polskie. „Ruch” — w przeciwieństwie do późniejszego np. KOR-u — za błędne uznawał działanie na rzecz demokratyzacji i reformowania PRL, uważając, że dopiero na jej gruzach można zbudować w pełni niepodległe państwo, niezależne od Związku Sowieckiego i przestrzegające praw człowieka. Jedną ze spektakularnych akcji miało być spalenie Muzeum Lenina w Poroninie. Pomysłodawcą był właśnie Niesiołowski. Do akcji nie doszło, gdyż organizacja została namierzona przez bezpiekę, która aresztowała kierownictwo „Ruchu”. Po przesłuchaniach i śledztwie zapadły wysokie wyroki. Niesiołowski dostał 7 lat i do dziś oracza go nimb odważnego opozycjonisty Tymczasem prawda jest inna... Feralna narzeczona Sprawa procesu „Ruchu” z roku 1970 nie wracałby dziś jak bumerang, gdyby nie artykuł Niesiołowskiego pt.: „Niepodległość, demokracja, antykomunizm”, który ukazał się w 26. numerze tygodnika „Ozon” z 2006 r. „wołał on gwałtowny sprzeciw Elżbiety Królikowskiej-Nagrodzkiej, dziennikarki mieszkającej obecnie w Wielkiej Brytanii W obszernym sprostowaniu wysłanym na ręce redaktora naczelnego‚,Ozonu” Grzegorza Górnego naświetliła przekłamania Niesiołowskiego. Najbardziej istotne jest to, że ujawniła fakt kolaboracji współzałożyciela „Ruchu” z MSW podczas śledztwa. Królikowska, która wówczas była narzeczoną Niesiołowskiego, w 2003 roku uzyskała od Instytutu Pamięci Narodowej status osoby pokrzywdzonej, a w konsekwencji dostęp do materiałów archiwalnych MSW. Wynika z nich, że Niesiołowski sypał aresztowanych, ujawniając informacje o organizacji, choć jedynym przyjętym przez opozycjonistów sposobem postępowania po aresztowaniu miała być odmowa składania zeznań i zaprzeczanie działalności w „Ruchu”. Królikowska zastosowała się do tych reguł. Zaprzeczała wszelkim związkom 12 grudnia 2006 r. przed Sądem Okręgowym w Łodzi, pl. Dąbrowskiego Wydział Cywilny, o godź 11.00 w sali 128, rozpoczyna się przeciwko Niesiołowskiemu rozprawa z powództwa Ewy Królikowskiej - Nagrodzkiej. Poinformujemy o niej na naszych łamach. z „Ruchem”. Fragment protokołu z jej przesłuchania z 30 czerwca 1970 r.: Przez cały okres trwania znajomości Stefan Niesiołowski nigdy nie proponował mi wstąpienia do tajnej organizacji. Nigdy też nie informował mnie, że taka organizacja istnieje. Od pozostałych osób których nazwiska występują w moich protokołach przesłuchania również ani nie informowały mnie o istnieniu tajnej organizacji, ani też nie żądały ode mnie środków finansowych na cele takiej organizacji (..) [pisownia zgodna z oryginałem] Tu następuje najbardziej istotna część protokołu: : W tym miejscu podejrzanej okazano protokół przesłuchania podejrzanego Stefana Niesiołowskiego z dnia 29 czerwca 1970 r. i podejrzana oświadczyła, że rozpoznaje charakter pisma swojego narzeczonego oraz jego podpis po czym zapozna la Si e z treścią protokołu. (…) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski.. czesc 2.. 29.01.08, 19:40 Narzeczony ją wsypał bez mrugnięcia okiem. Fragment protokołu z przesłuchania Niesiołowskiego z 29 czerwca 1970 r. [przesłuchujący: kpt. mgr Leonard Rybacki] Pragnę jeszcze wyjaśnić, że pozyskałem, wiosną l969 roku jako członka naszej nielegalnej organizacji również Elżbietę Nagrodzką, zam. w Łodzi przy ul. Bydgoskiej 30 m.39. Nagrodzką zorientowałem kto jest członkiem organizacji na terenie Łodzi oraz poznałem z Andrzejem Czumą z Warszawy. Wiadomym mi jest, że Nagrodzka miała wziąć udział w akcji podpalenia muzeum Lenina w Poroninie [pisownia zgodna z oryginałem] Protokoły hańby Zeznanie Niesiołowskiego dotyczące narzeczonej to nie jedyny dowód współpracy z MSW podczas śledztwa. Z protokołów z przesłuchań, znajdujących się w Instytucie Pamięci Narodowej (nr sprawy II 3 Ds. 25/70, tom VI, strona 11 — 11) dowiadujemy się, że por. Dariusz Borowczyk z KM MO w Łodzi zanotował 20 czerwca 1970 r. o, godz.15.10, że Stefan Myszkiewicz Niesiołowski przyznaje się do tego że istniał ,,Ruch”, że był organizacją konspiracyjną. Twierdzi, że nie było przywódców [pisownia zgodna z oryginałem]. To dopiero początek. Z protokołów z przesłuchań, znajdujących się w Instytucie Pamięci Narodowej (nr sprawy II 3 Ds. 25170, tom VI, strona 11 -76) wynika już, że prominent PO zdradzał wszystkich naokoło: 21 czerwca 1970r. Niesiołowski wymienia podczas przesłuchania nazwiska swojego brata Marka, Andrzeja i Benedykta Czumów, Andrzeja Woźnickiego. 25 czerwca 1970 r. Niesiołowski rozszyfrowuje kto kryje się pod pseudonimami, m.in. „Emil” [Emil Morgiewicz], „Jurek” [Benedykt Czuma]. Sam zaprzecza swojej przynależności do „Ruchu” i współredagowania „Biuletynu”. 28 czerwca 1970 r. kaja się na całej linii: Wyjaśnienia, jakie wówczas (przed 28 czerwca 1970 r — przyp. aut) składałem odnośnie mojej przynależności i działalności w nielegalnym związku, częściowo były nieprawdziwe(..)Pragnę dziś wyjaśnić udział w nielegalnej organizacji w sposób szczery i zgodny z prawdą [fragment protokołu z przesłuchania; godz. 8.40, przesłuchujący kpt. mgr Leonard Rybacki z Biura Śledczego MSW w Warszawie; (pisownia zgodna z oryginałem)] 1 lipca 1970 r. Niesiołowski, wymieniając z nazwiska Andrzeja Czumę, ujawnia, że był bardzo aktywnym członkiem naszego Ruchu i inicjatorem rożnych akcj. 11 lipca 1970 r. mówi: Pragnę uzupełnić oraz sprostować pewne wyjaśnienia jakie złożyłem do protokółów w czasie poprzednich przesłuchań na temat podjętej przez nasz Ruch akcji spalenia muzeum Lenina w Poroninie. Celowo zatajałem pewne fakty, ażeby uchronić niektóre osoby od odpowiedzialności karnej. Dziś całkowicie zrozumiałem swoje niewłaściwe stanowisko w tej kwestii i dlatego pragnę, tak jak i w innych sprawach, mówić tylko szczerą prawdę [pisownia zgodna z oryginałem]. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski.. czesc 3.. 29.01.08, 19:41 Heros z przetrąconym kręgosłupem Królikowska-Nagrodzka tak m.in. pisała do „Ozonu”: Stefan Niesiołowski zbudowal swoją pozycję polityka oraz image nieugiętego herosa na kłamstwie. Załamał się już pierwszego dnia śledztwa i sypał nas, swojego brata Marka, przyjaciół Andrzeja i Benedykta Czumów i mnie, swoją narzeczoną od pierwszego przesłuchania! Podczas gdy ja, kobieta i szeregowy członek organizacji przez wiele dni śledztwa twierdziłam, że ,,nic nie wiem o Ruchu” „Stefan Niesiołowski nie wprowadzał mnie do żadnej organizacji”, „znałam Czumów wyłącznie towarzysko” [patrz protokół z przeslucbania30.VI.1970 roku], on - mężczyzna i jeden z przywódców, sypał nas od pierwszego przesłuchania [20VI], nie szczędząc detali. (…)Kiedy po wielu dniach przesłuchań /30.171/ kolejny raz zaprzeczyłam, że istnieje „Ruch”, śledczy pokazał mi protokół z 20.VI. podpisany ręką Niesiołowskiego, w którym podaje szczegóły mojej działalności. Dostałam wtedy parę innych protokołów zeznań kolegów, z któych wynikało, że Wojciech Mantaj zaczął zeznawać już 22.VI, Marek Niesiołowski 25.VI, a Benedykt Czuma - 28.VI. Dla pikanterii dodam, że na podobną okoliczność „Ruch” zalecał bezwarunkowe milczenie i ja miałam odwagę się do tego zalecenia zastosować. Załamanie Stefana i paru innych kolegów przeżyłam boleśnie. Wyobrażałam sobie idealistycznie, a może naiwnie, że jeśli wszyscy będą milczeli SB będzie musiała nas wypuścić. Przecież jeszcze wtedy nie wiedziałam, że miała wtyczki i sporo informacji o grupie. W tym samym czasie otrzymywałam od Stefana listy z propozycją „ślubu w więziennej kaplicy”: Co za hipokryzja. W furii napisałam list, w którym nazwalam Niesiołowskiego i tych którzy sypali tchórzami i zdrajcami (.) [pisownia zgodna z oryginałem]. Musiał przeprosić Na początku lat 90. Niesiołowski negatywnie, odnosił się do postawy Królikowskiej-Nagrodzkiej w śledztwie (najprawdopodobniej sugerując, że współpracowała ona z SB). Nagrodzka w reakcji natychmiast skontaktowała się z adwokatem Karolem Głogowskim, w PRL wieloletnim działaczem opozycyjnym. Ten zażądał od Niesiołowskiego przeprosin za pomówienie, w przeciwnym wypadku zapowiedział skierowanie sprawy na drogę sądową. Niesiołowski najpierw wyparł się wszystkiego, a następnie…przeprosił Nagrodzką w obecności adwokata i 9 listopada 1992 r. podpisał oświadczenie o treści: Oświadczam, że cofam słowa wypowiedziane w dniu 1 stycznia 1992 r. w Muzeum Kinematografii w Łodzi m.in. wobec małż. Teresy i Bogusława Kobierskich a dotyczące p. Elżbiety Królikowskiej którą przepraszam. Mając powyższe na uwadze zobowiązuję się równocześnie do usunięcia z mojej książki p.t. Wysoki brzeg fragmentów odnoszących się do „Agnieszki” które mogą być kojarzone z osobą p. Elżbiety Królikowskiej a „nadto w przyszłości powstrzymywać się od wypowiedzi na temat p. El. Królikowskiej w kontekście wspomnianej sprawy. Tytułem dania moralnej satysfakcji zobowiązuję się wpłacić kwotę dwa i pół mil. zł. na Dom Samotnej Matki w okresie dwóch miesięcy od daty podpisania niniejszego oświadczenia [pisownia zgodna z oryginałem]. *** Powyższe fakty pozwalają zrozumieć, dlaczego PiS nie chciał specjalisty od owadów na swoich listach wyborczych.... I dlaczego senator PO, stając w jednym szeregu z Polsatem, „Gazetą Wyborczą”, TOK FM”, Radiem Zet, TVN stal się pierwszym antydekomunizacyjnym pałkarzem Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: ..Niesiolowski.. czesc 2.. 29.01.08, 19:43 Leslawie, nie czytam twoich wklejek bo chcialbym porozmawiac z toba, a to nie sa twoje teksty, ale jezeli ty sie poslugujesz wklejkami, to ja tez...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Kim jest "presentation.1" ? Imiona LESLAW Nazwisko WAJDZIK Nazwisko rodowe Data urodzenia 09.06.1959 Funkcjonariusz/pracownik/zolnierz aparatu bezpieczenstwa Informacja o przebiegu sluzby Nazwa jednostki Miasto Nazwa komórki WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL IV MLODSZY INSPEKTOR 16.09.1984 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL VI INSPEKTOR szer. 01.01.1985 31.05.1985 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe Inne informacje o funkcjonariuszu i sluzbie W grudniu 1984 ukonczyl kurs "0". Odpowiedz Link Zgłoś
gralp czasem uwielbiam kwieciste słownictwo stefana 29.01.08, 19:18 a co do anotsia, określenie "paranoik" jest bardzo delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 Niesiołowski - twarz PO - gratulacje 29.01.08, 19:18 jak Wam nie wstyd? Czy to ta odnowa moralna? Odpowiedz Link Zgłoś
mundo.v Re: Niesiołowski - twarz PO - gratulacje 29.01.08, 19:23 To calkiem sympatyczna twarz. Nie zamienilbym Stefana na cala bande Kaczorow. A swoja droga, to calkiem mile mi sie oglada twarzyczki Gosiewskiego, posla Sius'ki, czy innego Bruzdzinskiego. Don Kaczore i jego komanda ma swoj oczywisty wdziek:)))) Jak to mawial Slonimski? KUPA wdzieku...z przewaga kupy, a w pisuarze, to w koncu nie razi:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Mucholap Niesiol, chociaz sam nie swiety 29.01.08, 19:18 ========================================= i z niewyparzonym pyskiem, i tak bardzo grzecznie ocenil destrukcyjne dzialania Macior-ewicza. Antek-Policmajster, w kazdym innym Panstwie, mialby na plecach conajmniej Specjalna Komisje Parlamentarna za destrukcje "wzroku i sluchu" Armii, czyli obu wywiadow. W potocznym jezyku nazywa sie to "zdrada". O innych "popisach" tego oszoloma nawet nie warto pisac, bo to i tak nic nie zmieni. Dobra wiadomoscia jest jedynie nie dopuszczenie Maciora do Komisji Sejmowej w Sprawie Naciskow...ble, ble. Przynajmniej, z Prezydialnej strony stolu, bo jego miejsce jest PRZED Komisja. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chulig 29.01.08, 19:22 bpkw napisał: > Polityczny chuligan ???. > Maciarewicz to zwykly polityczny bandzior, jakich wielu w pis- > landzie !!!!!!!!!!!!!!!! > > ============================================ "...Wezykiem Panie Majster? Wezykiem!..." Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
pragmatyk11 antykaczy.blog.onet.pl chuligan to raczej Kaminski 29.01.08, 19:32 Mariusz Kaminski mowiąc trywialnym jezykiem - móglby siedziec ciecho - dobrą wolą premiera jest to iz pozostal na swoim stanowisku www.antykaczy.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Nisiolowski to najwiekszy Huligan Sejmowy ........ 29.01.08, 19:38 pragmatyk11 napisał: > Mariusz Kaminski mowiąc trywialnym jezykiem - móglby siedziec > ciecho - dobrą wolą premiera jest to iz pozostal na swoim stanowisku > www.antykaczy.blog.onet.pl --------------------------------------------------------------------- .. dlatego chetnie wystepuje w wsi24.... Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: POdlizuje sie Rydzykowi........ 29.01.08, 19:40 dyletant5 napisał: > pragmatyk11 napisał: > > > Mariusz Kaminski mowiąc trywialnym jezykiem - móglby siedziec > > ciecho - dobrą wolą premiera jest to iz pozostal na swoim > stanowisku > > www.antykaczy.blog.onet.pl > ------------------------------------------------------------------- -- > .. dlatego chetnie wystepuje w wsi24.... Odpowiedz Link Zgłoś
woytolo PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 19:39 Ten Macierewicz musi być dobry, jak tak go się obawiają i zwalczają. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chulig 29.01.08, 20:27 woytolo napisał: > Ten Macierewicz musi być dobry, jak tak go się obawiają i zwalczają. Nikt sie go nie obawia glupku, chodzi tylko o to, ze ta menda polityczna jest calkowicie niewiarygodny, pomowil cale spoleczenstwo a nikomu jeszcze nigdy niczego nie udowodnil, druga sprawa jest to, ze komisja ta bedzie badac rowniez przekrety macierewicza, jak sobie wyobrazasz prace komisji w ktorej zasiada macierewicz w ktorego sprawie stworzona zostala ta komisja ? Jak on siebbie bedzie przesluchiwal ??? :-O Kumasz czacze, czy dalej lebek pusty ? ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:41 Dzieki za reklame.I to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Macierewicz ,to sprzedawczyk,zdrajca i super- 29.01.08, 19:44 Macierewicz to ten co was zniszczyl.Czyli agenture rosyjska w Polsce.Znowu sie podszywasz?Jestes smieszny.Reklamuj wiec takze moj blog? Odpowiedz Link Zgłoś
dyletat5 Macierewicz,, do dziś chroni wtyki Putina ! 29.01.08, 19:46 brudny ubecki palancie! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Macierewicz ,to sprzedawczyk,zdrajca i super- 29.01.08, 20:30 presentation1 napisał: > Macierewicz to ten co was zniszczyl.Czyli agenture rosyjska w Polsce.Znowu sie > podszywasz?Jestes smieszny.Reklamuj wiec takze moj blog? Ktos tu klamie leslawie i ty jako fonkcjonariusz sluzb bezpieczenstwa powinienes przeprowadzic sledztwo, twierdzisz, ze macierewicz zniszczyl agenture rosyjska, to wytlumacz nam, jak to jest, ze nikt nie zostal aresztowany, zaden agent nie zostal deportowany ? No i wytlumacz nam, dlaczego agent moskiewski o.rydzyk nie zostal zniszczony przez tego calego macierewicza ? Chyba nie powiesz, ze bracia kaczynscy to klamcy...;D Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:44 kralik111 napisał: > presentation1 napisał: > > > Nie tylko On.Caly rzad Tuska to agentura obcych wywiadow. > > > Kim jest "presentation.1" > > > > Funkcjonariusz/pracownik/zolnierz aparatu bezpieczenstwa > > > Informacja o przebiegu sluzby Nazwa jednostki Miasto Nazwa komórki > > > WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL IV MLODSZY > INSPEKTOR 16.09.1984 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta > osobowe > WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL VI INSPEKTOR > szer. 01.01.1985 31.05.1985 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe > --------------------------------------------------------------------- ........ to prawdziwy patriota i bohater tamtych czasow, jak Kuklinski sp. .... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:58 dyletant5 napisał: > kralik111 napisał: > > > presentation1 napisał: > > > > > Nie tylko On.Caly rzad Tuska to agentura obcych wywiadow. > > > > > > > Kim jest "presentation.1" > > > > > > > > Funkcjonariusz/pracownik/zolnierz aparatu bezpieczenstwa > > > > > > Informacja o przebiegu sluzby Nazwa jednostki Miasto Nazwa komórki > > > > > > WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL IV MLODSZY > > INSPEKTOR 16.09.1984 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta > > osobowe > > WOJEWÓDZKI URZAD SPRAW WEWNETRZNYCH KATOWICE WYDZIAL VI INSPEKTOR > > szer. 01.01.1985 31.05.1985 IPN Ka 0229/145 (9769/V) akta osobowe > > > > ------------------------------------------------------------------- -- > ........ to prawdziwy patriota i bohater tamtych czasow, jak > Kuklinski sp. .... Tak sobie to tlumaczysz? Ty tez czujesz sie takim patriota ? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:46 W tej chwili sprawdzilem ilu jest na moim forum czy blogu.Jutro poznasz ile mi przyspozyles sympatykow.Jednego dnia ponad sto.Wiec dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: ..Niesiolowski....niech zlozy mandat..... 29.01.08, 19:57 presentation1 napisał: > W tej chwili sprawdzilem ilu jest na moim forum czy blogu.Jutro poznasz ile mi > przyspozyles sympatykow.Jednego dnia ponad sto.Wiec dzieki. UA HA HA HA HA HA H A H H AH A HH AA H A HA HA HH A Jezeli ta setka cie tak cieszy, to mnie tez...:DDDDDDD Jezeli bedziesz mial jakies kilkanascie czy kilkadziesiad tysiecy wejsc dziennie, to moze mi zaimponujesz, na dzien dzisiejszy twoja "setka" przyprawia mi wielki usmiech...:DDDDDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
unamatita PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 19:50 Stefana znowu poniosło. Pewnie zapomniał wziąć lekarstwa. u. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chulig 29.01.08, 20:56 unamatita napisała: > Stefana znowu poniosło. Pewnie zapomniał wziąć lekarstwa. > u. Stefan to ma dobrze, jak zapomni lekarstw to nie ma żadnych skutków ubocznych, nie tak jak Ty. Pozdrawiam PiSdoidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
unamatita Re: PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chulig 29.01.08, 21:34 czan-dra napisał: > Stefan to ma dobrze, jak zapomni lekarstw to nie ma żadnych skutków ubocznych, nie tak jak Ty. Czyżby? Robi z siebie idiotę - podobnie jak ty. u. Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Niesiołowski ma świętą rację 29.01.08, 19:50 Macierewicz powinien być przebadany psychiatrycznie , bo wygląda i wypowiada się jak debil Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Niesiołowski ma świętą rację 29.01.08, 19:51 Polakow trzeba leczyc z patriotyzmu.Jak nie sila to sasiadami(Rosja i Niemcy)-powiedzial Tusk Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: Macierewicz ma rację ..................... 29.01.08, 19:54 henio56 napisał: > Macierewicz powinien być przebadany psychiatrycznie , bo wygląda i > wypowiada się jak debil --------------------------------------------------------------------- ... niesiolowski ma tylko swieta racje, szykuje sie stanowisko kapelana w belwederze dla niego - jak tuskie wygra wybory ... he,he,he,... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Macierewicz ma rację ..................... 29.01.08, 20:20 dyletant5 napisał: > henio56 napisał: > > > Macierewicz powinien być przebadany psychiatrycznie , bo wygląda i > > wypowiada się jak debil > ------------------------------------------------------------------- -- > ... niesiolowski ma tylko swieta racje, szykuje sie stanowisko > kapelana w belwederze dla niego - jak tuskie wygra wybory ... > he,he,he,... Ludzie jak Niesiolowski, Walesa, Kuron, Michnik, czy Tusk byli glownymi celami i wrogami komunistycznych Sluzb Bezpieczenstwa, dla ciebie PiSie scierwo esbek to patriota, ktoremu oddajesz honory podobne do sp. plk. Kuklinskiego, jestes tym bardziej scierwem ze mieszasz w to zmarlego. Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: Macierewicz ma rację ..................... 29.01.08, 20:31 > dyletant5 napisał: > > > henio56 napisał: > > > > > Macierewicz powinien być przebadany psychiatrycznie , bo wygląda > i > > > wypowiada się jak debil > > ----------------------------------------------------------------- -- > -- > > ... niesiolowski ma tylko swieta racje, szykuje sie stanowisko > > kapelana w belwederze dla niego - jak tuskie wygra wybory ... > > he,he,he,... > > Ludzie jak Niesiolowski, Walesa, Kuron, Michnik, czy Tusk byli > glownymi celami i wrogami komunistycznych Sluzb Bezpieczenstwa, dla > ciebie PiSie scierwo esbek to patriota, ktoremu oddajesz honory > podobne do sp. plk. Kuklinskiego, jestes tym bardziej scierwem ze > mieszasz w to zmarlego. --------------------------------------------------------------------- ... to sie jeszcze okaze, czego warci sa twoi zyjace bohaterowie, zaproponuj im powolanie komisji do zbadania zbrodni na Rodzinie Kuklinskiego ,-- Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Macierewicz ma rację ..................... 29.01.08, 20:34 dyletant5 napisał: > > dyletant5 napisał: > > > henio56 napisał: > Macierewicz powinien być przebadany psychiatrycznie , bo > wygląda > > i > > > > wypowiada się jak debil > > > --------------------------------------------------------------- -- > -- > > -- > > > ... niesiolowski ma tylko swieta racje, szykuje sie stanowisko > > > kapelana w belwederze dla niego - jak tuskie wygra wybory ... > > > he,he,he,... > > > > Ludzie jak Niesiolowski, Walesa, Kuron, Michnik, czy Tusk byli > > glownymi celami i wrogami komunistycznych Sluzb Bezpieczenstwa, > dla > > ciebie PiSie scierwo esbek to patriota, ktoremu oddajesz honory > > podobne do sp. plk. Kuklinskiego, jestes tym bardziej scierwem ze > > mieszasz w to zmarlego. > ------------------------------------------------------------------- -- > ... to sie jeszcze okaze, czego warci sa twoi zyjace bohaterowie, > zaproponuj im powolanie komisji do zbadania zbrodni na Rodzinie > Kuklinskiego ,-- Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Macierewicz ma rację ..................... 29.01.08, 20:41 >Ludzie jak Niesiolowski, Walesa, Kuron, Michnik, czy Tusk byli głównymi celami i wrogami...<O zasługach tych 4-ech tuzów wiem sporo(niesioł-TW kapuś,wałesa-TW bolek,kuroń-zmpowski rozbijacz studenckiej opozycji,michnik-skundlił sie przy okrągłym stole czy też wczesniej) ale o rajTusku ni cholery,ciągle sie słyszy co to on nie wyprawiał za komuny ale zadnych konkretów.Wiem za to co wyprawiał w pewną czerwcową noc Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 19:58 małachowski, niesiołowski, komorowski - żesz ich krew błękitna - swoje, choć arystokratyczne powody do zniecierpliwienia mieli, mają, mieć będą... jaka mać taka nać Odpowiedz Link Zgłoś
dyletant5 Re: jestes chuliganem forumowym.. 29.01.08, 20:25 czan-dra napisał: > tw_wielgus napisał: > > > jestes tufta? > > Bład on jest przecweloną parówą, taką qrwą donoszącą. > Pozdrawiam. --------------------------------------------------------------------- a tylko tacy maja prace w rzadzie PO, : najwieksze osiagniecie za 100 dni rzadow tuska to - wypuszczenie na wolnosc elektortu PO... Odpowiedz Link Zgłoś
powrut PiS: Niesiołowski do Komisji Etyki za "chuligan.. 29.01.08, 20:33 niesiolowski STEFAN ma objawy choroby SYFILICZNEJ wczoraj plul na platforme dzisiaj macierowicz a POjutrze to chyba wyladuje w PsychiatrOwie Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: do szkolki pod gorke bylo?? 29.01.08, 20:43 powrut napisał: > niesiolowski STEFAN ma objawy choroby SYFILICZNEJ > wczoraj plul na platforme dzisiaj macierowicz > a POjutrze to chyba wyladuje w PsychiatrOwie Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: bydło do obory a nie do ko0misji 29.01.08, 20:52 Maciorewicz vel Świniowicz to raczej do chlewa. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Zgadzam się z Panem Niesiołowskim 29.01.08, 20:58 Na dowód tego przytoczę kilka cytatów tego znanego Badacza Robaków Co Po Kupach Chodzą: 1. Ciągle trudno określić, komu poza Unią Wolności odbiera głosy Platforma Obywatelska. Ugrupowanie nowe, programowo nieokreślone, udające, że nie jest partią polityczną i celowo unikające zabierania głosu we wszystkich ważnych kwestiach społecznych, ekonomicznych i politycznych - lecz za to dające popisy hipokryzji i cynizmu, dość skutecznie żerujące na znanych fobiach, ignorancji i naiwnej wierze ludzi zniechęconych do polityki. Liderzy PO już zaczynają napotykać trudności z przekonaniem wyborców do szczerości intencji swych polityków - dobrze przecież znanych, i to nie zawsze z najlepszej strony. Teraz owi politycy nagle zapewniają, że stali się inni, uczciwsi, bardziej autentyczni i bardziej prawdomówni niż wszyscy pozostali. Przy okazji nasuwa się pytanie, jak to możliwe, by ktoś z takim życiorysem jak Andrzej Olechowski - płytki intelektualnie i pod wieloma względami po prostu niewiarygodny - mógł zdobyć kilka milionów głosów w wyborach prezydenckich. PO najprawdopodobniej skończy tak jak wszystkie ruchy, które spaja jedynie cynizm, hipokryzja i konformizm. Ciekawe tylko, czy nastąpi to jeszcze przed wyborami, czy zaraz po. * Źródło: Rozbijacze na prawicy, "Gazeta Wyborcza" nr 168,20 lipca 2001 2. "Liberałowie udowodnili, że nie mają żadnych, najmniejszych kwalifikacji ekonomicznych, i nigdy w żadnej koalicji - gdyby do takiej kiedykolwiek doszło - nie mogą obejmować resortów ekonomicznych, bo zrujnują kraj. * Źródło: Gazeta Wyborcza" 3."Platforma jest przede wszystkim wielką mistyfikacją.(...) W istocie jest takim świecącym pudełkiem. Mamy do czynienia z elegancko opakowaną recydywą tymińszczyzny lub nowym wydaniem Polskiej Partii Przyjaciół Piwa, której kilku liderów znakomicie się odnalazło w PO. * Źródło: Życie 1 sierpnia 2001, Naśladujmy Litwę 4."Uważam, że PO to twór sztuczny i pełen hipokryzji. Oni nie mają właściwie żadnego programu. Nie wyrażają w żadnej trudnej sprawie zdania. Nie występują pod własnym szyldem, bo to ich zwalnia z potrzeby zajmowania stanowiska w trudnych sprawach. To jest oczywiście gra na bardzo krótką metę. Udają, że nie są partią, a nią są. Udają, że wprowadzają nową jakość, że są tam nowi ludzie." ~Edek Gawiedź tumanią hucpą złodzieje i łgarze a jedyny cud to Podnoszące się sondaże! Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: bydło do obory a nie do ko0misji 29.01.08, 21:02 Dlatego Ty jesteś bezpieczny, Ciebie nigdy nie wezmą do "k0misji" Odpowiedz Link Zgłoś