Dodaj do ulubionych

Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos...

26.02.08, 08:38
za kazdym razem kiedy Pan Prezydent otworzy usta, to ja sie ze wstydu robie
czerwony. nie wierze, ze pan i wladca wlasnie chcial zakazac utworzenia nowego
panstwa. niech on juz sobie pojdzie!!!prosze. bardzo prosze!!!
Obserwuj wątek
    • 13monique_n Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos... 26.02.08, 08:40
      Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem,
      Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem
      Kosowa. Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem.
      • jankbh Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 08:53
        13monique_n napisała:

> Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem.

A jakie to przepisy?
        • kerrmit20 Miha szukałes poklasku? a ja ci mówie spierd.. do 26.02.08, 09:00
          Albanii
          • part_of_the_game Kosovo je Srbija! 26.02.08, 11:11
            Mam nadzieję, że rząd Tuska przed głosowaniem raczy spojrzeć na
            sondaże

• michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 11:21
              Problem polega na tym ze Kosowo jest/bedzie niepodległe czy tego chcemy czy nie.
              Uznanie przez nas Kosowa lub nie nie jest w stanie tego zmienić. Ew nieuznanie
              jest tylko w stanie popsuć nam stosunki z USA i partnerami europejskimi, ew
              uznanie popsuć nam stosunki z Serbią. Dla mnie rachunek jest prosty.
              • bede.prezydentem.w.2035 Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:01
                Nie masz racji. W przypadku nieuznanie nie będzie miało to większego znaczenia
                dla USA, czy UE. Po prostu wzruszą ramionami, powiedzą że szkoda i tyle. Ale w
                przypadku uznania radykalnie pogorszą się stosunki tak jak powiedział prezydent
                (o rety, jak ja się z nim rzadko zgadzam) ze Słowiańską częścią krajów
                bałkańskich. Nieuznanie może też wzbudzić przychylność Hiszpanii, Słowacji,
                Rumunii, Rosji(!) i jeszcze paru innych krajów. Bilans wychodzi jednoznacznie na
                korzyść nieuznania jeśli patrzeć czysto pragmatycznie. Dla mnie jednak
                najważniejszy jest fakt że ingeruje się w integralność i niezależność Serbii co
                samo w sobie jest skandalem. Kosovo je Serbia!
                • kosmiczny_swir Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna 26.02.08, 12:14
                  Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna. Więc mamy oczywisty przykład na to, że argument o pogoszeniu stosunków z USA nie jest uzasadniony. Hiszpania jest też członkiem UE i też im to nie przeszkadza.
                  Podsumowując: KOSOVO JE SRBIJA !!!!!!!!!
                  Odłączeni Kosova dla Serbów to tak jak by nam odjąć Gniezno i Częstochowę i zacząc budować tam meczety. A fuj. Napatrzyłem się na muzułmanów w Danii. Morderstwa dziewczyn za to że mają nie takiego chłopaka jak rodzicom się podoba, trzymanie kobiet w domu pod kluczem. I jeszcze jedno, 2/3 aborcji w Danii jest dokonywanych przez muzułmanki. Antykoncepcja to grzech, aborcja już nie. Oni są maksymalnie zacofani. Ich trzeba edukować. W swoim religijnym amoku są gorsi od Rydzyka i bandy moherów. Ja nie chcę tych ludzi w Europie dopóki nie zaczną szanować praw człowieka, wolności wypowiedzi i respektować praw kobiet.
                  • poszeklu Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna 26.02.08, 16:05
                    A Tusek i Radek wazelina pedza podlizac sie Ameryce.
                    Nie powinnismy uznawac niepodleglosci Kosowa
                    bo po pierwsze to nie nasza sprawa, a po drugie
                    uznajac tylko szkodzimy tym od ktorych cos mozemy
                    dobrego oczekiwac. Zas uznajac zostaniemy poklepani
                    po ramieniu przez Busha, i nic poza tym.
                    Uznanie Kosowa to wpuszczenie do Europy fermentu
                    separatystow i sami mozemy stac sie tego ofiara ,
                    gdy Niemcy sfinansuja swoim przesiedlencom powrot
                    do Polski i zafunduja im wygrane referendum oderwania
                    Slaska Pomorza, Mazur. Tak wychodzi durnota quasi
                    ministra Sikorskiego i Tuska w polaczeniu z niemieckim
                    utrzymankiem Bartoszewskim.

kosmiczny_swir napisał:

> Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna. Więc mamy
                    oczywisty przykła
                    > d na to, że argument o pogoszeniu stosunków z USA nie jest
                    uzasadniony. Hiszpan
                    > ia jest też członkiem UE i też im to nie przeszkadza.
                    > Podsumowując: KOSOVO JE SRBIJA !!!!!!!!!
                    > Odłączeni Kosova dla Serbów to tak jak by nam odjąć Gniezno i
                    Częstochowę i zac
                    > ząc budować tam meczety. A fuj. Napatrzyłem się na muzułmanów w
                    Danii. Morderst
                    > wa dziewczyn za to że mają nie takiego chłopaka jak rodzicom się
                    podoba, trzyma
                    > nie kobiet w domu pod kluczem. I jeszcze jedno, 2/3 aborcji w
                    Danii jest dokony
                    > wanych przez muzułmanki. Antykoncepcja to grzech, aborcja już nie.
                    Oni są maksy
                    > malnie zacofani. Ich trzeba edukować. W swoim religijnym amoku są
                    gorsi od Rydz
                    > yka i bandy moherów. Ja nie chcę tych ludzi w Europie dopóki nie
                    zaczną szanowa
                    > ć praw człowieka, wolności wypowiedzi i respektować praw kobiet.
                • michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:24
                  Słowiańskie kraje bałkańskie nie są naszymi kluczowymi partnerami. Nie sadze tez
                  zeby "uznanie" popsuło stosunki miedzy tymi krajami a częścią UE która "uznała".
                  W ew przychylność Rosii (w razie nieuznania) tez nie wierze. Co do ingerencji w
                  integralnosć Serbii to z drugiej strony masz wole ogromnej większości
                  mieszkańców Kosowa. I dla mnie osobiście ta wola znaczy więcej. Wszystkim innym
                  w okolicy "pozwolono" nie dzielić państwa z Serbami, Dlaczego kosowskim
                  Albańczykom zabronić ?
                  • j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:30
                    A o porozumieniu z Dayton i RS w Bośni kolega słyszał???
                    • michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:40
                      Jak byś skrucik RS rozwinął to było by mi łatwiej na pytanie odpowiedzieć. :)
                      • j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:41
                        Autonomiczna (podobnie jak Kosovo) Republika Serbska w Bośni.
                        • michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:54
                          Wiec tak :) Obiło mi sie o uszy. I uprzedzajac twoje pytanie (zapewne) uważam ze
                          bosniadzcy Serbowie powinni mieć prawo do niepodległości albo do połączenia sie
                          z Serbią "właściwą".
                          • j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:57
                            Popieram w całej rozciągłości. Ciekawe tylko czy UE i USA też optują
                            za takim rozwiązaniem.
                            • michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 13:09
                              Bez szans. Serbowie a zbyt antyamerykanscy i zbyt prorosyjscy. USA ich nie poprze.
                              • poszeklu Re: Kosovo je Srbija! Tusek i Sikorka wazelina do 26.02.08, 16:10
                                Amerykanie rozmontowali w ten sposob na przyszlosc Unie
                                Europejska. Teraz zaczna sie walki o oderwanie roznych
                                prowincji w Unii i tak juz bedzie, az do rozbiorow Polski.
                                Niemcy tylko na to czekali. Tusek zrobil im wielki prezent!!!

michalng napisał:

> Bez szans. Serbowie a zbyt antyamerykanscy i zbyt prorosyjscy. USA
                                ich nie popr
                                > ze.
                                • michalng Re: Kosovo je Srbija! Tusek i Sikorka wazelina do 26.02.08, 20:11
                                  > Amerykanie rozmontowali w ten sposob na przyszlosc Unie
                                  > Europejska. Teraz zaczna sie walki o oderwanie roznych
                                  > prowincji w Unii i tak juz bedzie, az do rozbiorow Polski.
                                  > Niemcy tylko na to czekali. Tusek zrobil im wielki prezent!!!

Reczej nie pozwolił Kaczyńskiemu zrobić prezentu Rosji która jest w "sprawe
                                  Kosowa" o wiele bardziej zaangażowana niż szkopy :P
        • 13monique_n Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 13:40
          M.in. rezolucje ONZ mówiącą o tym, że powstanie nowego państwa
          poprzez jego wydziele się z innego państwa może nastapić jedynie za
          POROZUMIENIEM (to takie trudne dla Polaków słowo) obu
          zainteresowanych stron. Tak się rozstały Czechy i Słowacja.
      • maruda.r Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:07
        13monique_n napisała:

> Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem,
        > Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem
        > Kosowa.

No i tu wychodzi durnota i brak obycia Kaczyńskiego. W ogóle nie powinie
        zabierać głosu w tej sprawie. Rzecz jest delikatna, wymaga namysłu, a przed
        wszystkim oficjalnych oświadczeń osób odpowiedzialnych za politykę zagraniczną.

• jantoni.jajcorz Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12
        13monique_n napisała:
        > Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę...

Jestem w podobnej sytuacji co ty:)
        1. raz zgadzam się z prezydentam [KL] - to dla mnie szok [ta
        zgodność poglądów] jak ...
      • kolter_hugh Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12
        13monique_n napisała:

> Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem,
        > Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem
        > Kosowa. Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem.

Chciałbyś żyć pod obcym butem ???
        • r.siwy Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:17
          POd jakim obcym butem Kosowo od zawsze należało do Serbii. hołota sie namnożyła
          i teraz odrywa kawałki państwa i robi se Islamabad. To samo czeka France i Niemcy
          • pantanal Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 10:27
            nie mówiąc o Pomorzu Zachodnim, czy skrawku Łużyc (Zgorzelec), które nigdy
            polskie nie były. Polska uzyskała je w 1945 r. jako rekompensatę za ogrom
            zbrodni. Czy ta sytuacja nie przypomina trochę sytuacji Kosowa, w którym
            Miloszewicz najpierw pozbawił większość ludzi autonomii, a potem zaczął tam
            przeprowadzać czystki etniczne?
            • diopsyd1 Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 11:09
              Hmmm, zalezy co rozumiesz przez "polskie". Bo o ile pamietam, to
              Chrobry i Mieszko II tlukli sie z cesarzami niemieckimi nad
              graniczna gorna Laba.

No ale to szczegol. Przeciwko uznaniu Kosowa mam takie argumenty:
              1. Lepiej sobie zepsuc stosunki z Albania niz z Serbia
              2. Putin obudzi sie z reka w nocniku - buduje swoja pozycje na
              straszeniu Rosjan zapadnikami. Jezeli cala Europa odmowi uznania
              Kosowa, to Putin nie bedzie wiedzial co robic.
              3. Uznanie Kosowa jeszcze silniej zwiaze Serbie z Rosja. W naszym
              interesie jest ograniczanie wplywow rosyjskich na kontynencie.
              4. Kosowo dla Serbow to tak jak dla nas Ostrow Lednicki do kupy z
              Gnieznem i Krakowem.
            • r.siwy Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 13:26
              No to teraz widzisz dlaczego Śląsk chce sie odłączyć od Polski.
              Pod Niemcami Śląsk miał większą autonomie :);

Teraz sie gorole namnożyły i Śląsk zostanie w Polsce. :P
              • j23plpol Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 13:32
                Niekoniecznie zostanie w Polsce. Na tym właśnie polega precedens
                kosovski.
          • michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:12
            Kosowo należało do Serbii jakieś 250 lat w Średniowieczu i obecnie niecałe 100
            lat (od 1912) :) Wiec tak nie do końca od zawsze :)
            • sharn1 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:15
              A ile czasu nalezało do Albańczyków?
              • michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:31
                Nie należało do Albańczyków nigdy. Za to należało do Turków, Bułgarów i
                Bizancjum :) W czasie kiedy Serbowie władali Kosowem podbili także Albanię. Moze
                jak by to Albańczycy podbili Serbie w XIV wieku to należało by kilka lat do
                wjazdu Turkow. Tylko jakie to ma znaczenie ?
            • diopsyd1 W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:21
              Do nich nalezalo przez 500 lat.
              • michalng Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:32
                Albo Bułgarii -150 lat :)
              • lejla81 Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:32
                Do Albańczyków przez 500 lat? Może do Imperium Tureckiego, ale na pewno nie do
                Albańczyków. Po drugiej wojnie światowej było pół na pół.
                • diopsyd1 Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:37
                  81 w nicku wskazuje, ze jeszcze nie nalezysz do pokolenia gimnazjum,
                  a rozumienie slowa pisanego wykazujesz na poziomie tych
                  pokrzywdzonych dzieci.

Fakt, zrobilem maly blad - zamiast "Turcji" powinno byc "Turkom",
                  ale przecietnie yntelygentny czlek jest w stanie sie polapac.
        • koloratura1 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:27
          kolter_hugh napisał:

>
          > Chciałbyś żyć pod obcym butem ???

U nas Ślązacy tego "życia pod obcym butem" nie chcą.
          I co Ty na to?
          • michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:16
            Od kiedy ? Jakoś zwolennicy niepodległości śląska nie sa nawet zorganizowani.
            Nie mówiąc nawet o jakimś sensownym poparciu dla "idei" w regionie.
      • kocobo_je_cpncko Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12
        Rosjanie pojechali, poparli i od razu przeszli do gadki o rurociągu.
        Pokażmy Serbom, że jest alternatywa dla Rosji. Rosji pokażmy, że
        możemy mieć z nią wspólną postawę!
      • upierdliwy_antyurzedas A gdyby tak do Warsiawki zjechali jacyś Cyganie... 26.02.08, 10:19
        i zażądali niepodległości mazowieckiego? To co ? Też trzeba uznać ich
        niepodległość?

Ta "niepodległość Kosowa" to zwykły skandal!!! Nie ma takiego narodu jak
        Kosowianie!!! To Albańczycy zjechali do jednego z województw serbskich i próbują
        to województwo zwyczajnie UKRAŚĆ Serbom!!!
        Przecież Albańczycy od dawna mają swoje niepodległe państwo. Ci z Kosowa powinni
        tam wyjechać jeśli chcą żyć w swoim niepodległym państwie!

Dla mnie jest to proste i logiczne....
        Armia serbska powinna już dawno zrobić z nimi porządek!
        A niejaki Jerzy Krzak, chwilowo sprawujący urząd prezia USA nie powinien się tam
        w ogóle w p i e r d a l a ć !!!

Co innego naród Kurdyjski. Oni mają oczywiste prawo do swojego państwa.
        • maaac Re: A gdyby tak do Warsiawki zjechali jacyś Cygan 26.02.08, 12:00
          Nie ma narodu Kosowskiego są tylko "jacyś Cygani" to jest
          Albańczycy. Dokładnie tak samo nie ma Basków, nie ma Kurdów (Turcy
          górscy), nie ma Czeczenów, nie ma Tybetańczyków, nie ma...
      • michr Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:37
        Mam wielką niechęć do kaczorów i nie mam sympatii do PiS-u. Lech
        Kaczyński (prezydent PiS-u) ma rację. Nierozumiem tego pośpiechu
        rządu Tuska. Jest rezolucja ONZ o nieruszalności granic. Czy prawo
        można tak przeginać w imię racji pewnego kowboja z teksasu który już
        rozpętał wojnę w Iraku. Czy chce jeszcze wojny w Europie. Serbia
        nigdy nie pogodzi się z utratą Kosowa.
    • tppiotr Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 08:50
      Kiedy uznamy Kurdystan?
      • leszlong Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:02
        Jeszcze Katalonię, Kraj Basków, Walonię, Flamandię, Lombardię. Należy być
        ostrożnym w uznawaniu niepodległości każdego tworu, gdyż może się to odbić na
        Polsce. Kolejne pogłębianie napięć między regionami spowoduje chęć
        uniezależnienia się od Warszawy.
        • jankbh Ahistoryczna polityka historyczna 26.02.08, 09:22
          leszlong napisał:

>Należy być
          > ostrożnym w uznawaniu niepodległości każdego tworu, gdyż może się
          to odbić na
          > Polsce. Kolejne pogłębianie napięć między regionami spowoduje chęć
          > uniezależnienia się od Warszawy.

Ten "twór" istnial juz 60 lat, od ponad 40 mial wlasny rzad, a wiec
          duzo wiecej niz Jugoslawia czy Polska w momencie uzyskania
          niepodleglosci. Dlaczego nie potepiasz powstania IIRP?
        • rk111 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:05
          O zgrozo przyszło mi się zgodzić z prezydentem w sprawie Kosowa.
          Myślę że rząd za bardzo się spieszy i uznaje niepodległość Kosowa
          dlatego że Serbia to słaby kraj a jeśli już uznaweć niepodległość to
          są jeszcze inne narody co walczą o niuepodległość lub przynejmniej
          autonomię nie zapomnijmy o Tybecie , Czeczeni , Tatarstanie ,
          Adygei , Dagestanie , Osetii , Kurdystanie , Kraju Basków ,
          Kataloni , Kraju Lakotów w USA czy o zabiegających o autonomię
          Łużyczan ( Serbów Łużyckich).
      • coval11 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:06
        Prezydent ma racje, ostrzegając przed uznaniem islamskiego, przestęprzego tworu,
        jakim jest Kosovo pod panowaniem Albańczyków. Kosovo zawsze było serbskie,
        kilkadziesiąt lat temu mieszkało tam więcej Serbów niż Albańczyków. Jednak
        Serbowie nie współpracowali z w czasie wojny z Niemcami i zostali przegonieni.
        Potem Tito otworzył granice i cała masa Albańczyków napłyneła do Kosova. Do tego
        doszedł ponadprzeciętna rozrodczość kobiet albańskich i sta gopspodarze i
        właściciele Kosova, stali się nagle mniejszością, co nie oznacza że Kosovo
        powinno stać się Albańskie.

Niech Donald Cudotwórca weżmie też pod uwage, że Polska jest krajem słowiańskim
        i Serbowie mają też za to o nas pretensje że mimo to chcemy poprzeć secesje Kosova.

pl.youtube.com/watch?v=F1n32mSWaEY
    • jankbh Z kim gra prezydent? 26.02.08, 08:51
      Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm,
      narzedzie rosyjskiego imperializmu.
      • j23plpol Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 09:11
        Słyszałeś może o rezolucji 1244 i akcie końcowym z Helsinek? Takie
        prawo międzynarodowe łamie okupacja Kosowa, nieuku.
        • jankbh Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 09:57
          j23plpol napisał:

> Słyszałeś może o rezolucji 1244 i akcie końcowym z Helsinek? Takie
          > prawo międzynarodowe łamie okupacja Kosowa, nieuku.
          No to ty masz z kolei szanse douczenia sie:
          Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty
          and
          territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the
          other States
          of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,
          Reaffirming the call in previous resolutions for substantial
          autonomy and
          meaningful self-administration for Kosovo,

Moze jak przeczytasz to zauwazysz, ze rezolucja odnosi sie nie do
          Serbii, lecz nieistniejacego juz od kilku lat panstwa Federalnej
          Republiki Jugoslawii - trudno mówic o integralnosc panstwa, które
          sie samo rozpadlo. Czy ja gdzies pisze o "okupacji" Kosowa?
          • j23plpol Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:02
            Oczywiście że odnosi się do Jugosławii, bo wtedy istniała
            Jugosławia. A nie słyszałeś, że Serbia jest PRAWNYM NASTĘPCĄ
            Jugosławii????? JA piszę o okupacji Kosowa, bo to jest okupacja! A
            jakie masz zdanie na temat rezolucji 1244? Też nie ma prawnego
            znaczenia?
      • frusto Czlowieku, pogielo cie? 26.02.08, 10:23
        Kaczynski, najbardziej antyrosyjski polityk, stawia na "panslawizm"? A jak Putin
        powie, ze 2+2=4, to polecisz zmieniac podreczniki do historii?

Kosowo jest serbskie - nie dla podwojnych standardow.
        • jankbh Re: Czlowieku, pogielo cie? 26.02.08, 11:51
          frusto napisał:
          > Kaczynski, najbardziej antyrosyjski polityk,...

Plakac nad toba czy smiac sie? Bracia Kaczynscy sa najbardziej
          zasluzonymi dla Rosji, a i osobiscie Putina, polskimi politykami od
          czasów Jaruzelskiego. Nikt nie zdzialal tak wiele dla Rosji,
          swiadomie badz nie swiadomie, jak ta dwójka. Osmieszenie Polski i
          redukcja jej znaczenia na arenie miedzynarodowej, oslabienie
          obronnosci Polski i utrata wiarygodnosci jako sojusznika
          militarnego, parcie do militarnej konfrontacji z Rosja bez próby
          wzmocnienia obrony, sklócenie Polski z naturalnymi sojusznikami
          Polski w EU i NATO, zniszczenie handlu z Rosja, sabotowanie wspólnej
          polityki Zachodu, destabilizacja porzadku prawnego i ustroju Polski,
          sabotowanie dzialan legalnego rzadu Polski, potwierdzanie dzialaniem
          negatywnych opinii Putina o Polsce. No i propagowanie panslawizmu,
          najbardziej skutecznego oreza imperialnej Rosji w stosunku do
          Polaków. Dzieki antygermanskiej propagandzie slowianska Rosja staje
          sie dla Polaków wbrew logice jedynym autentycznym sojusznikiem.
          Izolowana Polska jest kierowana w objecia Rosji, podczas gdy sama
          Rosja dogaduje sie nad naszymi glowami z Niemcami. Ta sama
          moskiewska polityka od blisko dwustu lat, realizowana rekoma
          usluznych Polaków i innych pozytecznych idiotów.
      • stara_twojej_starej Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:28
        jankbh napisał:

> Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm,
        > narzedzie rosyjskiego imperializmu.

Wolę panslawizm niż muzułmańskie barachło w Europie.
        • pantanal Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:56
          stara_twojej_starej napisał:

> jankbh napisał:
          >
          > > Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm,
          > > narzedzie rosyjskiego imperializmu.
          >
          > Wolę panslawizm niż muzułmańskie barachło w Europie.
          >
          W XIX wieku to panslawiści z Petersburga dławili naszą wolność, a muzułmańskie
          barachło ze Stambułu nigdy nie uznało naszych rozbiorów
      • obserwatore77 Na pewno nie gra z islamistami i wahabitami Kosowa 26.02.08, 12:02
        R.Sikorski o islamistach w Kosowie Senat 29.05.2007:

Moja refleksja na ten temat, o której przekazanie
        wyżej prosiłbym pana ministra, jest taka, że
        przyłożyliśmy do Kosowa wzór z Bośni, gdzie Serbowie
        byli agresorami, a biedni muzułmanie się bronili,
        który do Kosowa nie pasuje. Byłem dwa lata temu w
        Kosowie i tam są w miasteczkach całe dzielnice
        wypalonych domów serbskich i nowe, złocone meczety
        wybudowane za wahhabickie, saudyjskie pieniądze. I
        moje pierwsze pytanie jest takie: czy ktoś w ogóle
        monitoruje naturę kosowskiego islamu i tego typu
        inwestycje?
        Moje drugie pytanie jest następujące: jakie są
        gwarancje, że te wspaniałe zabytki chrześcijańskiej
        historii, które tam są enklawami serbskimi, w jakimś
        momencie nie zostaną zniszczone, że one będą bronione?

Radek też z nimi nie grał a teraz zaczął grać;)

a Rosja jest tu nieważna bo jest konflikt islam
        chrześcijaństwo tak jak w Londynie i Madrycie
    • brahmin Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 08:53
      Ale gdzie tam Sikorskiemu do holenderskich dyplomatów.
      A niby taki światowiec i salonowiec.
      • jantoni.jajcorz Re: Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 09:13
        brahmin napisał:
        > A niby taki światowiec i salonowiec.

Salonowiec to taka gra???
        • brahmin Re: Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 09:26
          jantoni.jajcorz napisał:

>
          > Salonowiec to taka gra???

-----------

Tego akurat nie wiem, ale jestem pewien, że dyplomacja jest grą!
    • reakcjonista1 Nie dla niepodległości Kosowa 26.02.08, 08:54

• tetradrachma po raz pierwszy popieram stanowisko prezydenta 26.02.08, 08:59
      Uznanie niepodległości Kosowa to destabilizacja Europy. Amerykanom o
      to może chodzić, ale nam ?
      • ritazien Re: po raz pierwszy popieram stanowisko prezydent 26.02.08, 09:02
        Ja też. Jak nie trawię kaczorów i prezydentura LK jest dla mnie żenadą, tak w
        tej kwestii "prezydęt" ma rację!
    • piokli Dziś KOSOWO, a jutro ŚLĄSK 26.02.08, 09:07
      KOSOWO TO SERBIA
      Uznanie "niepodległości" Kosowa to hańba

PIKIETA
      27.02.2008 (środa) godz.14:00
      Warszawa, al.Szucha 23
      przed Ministerstwem Spraw Zagranicznych

Związek Słowiański
      zs.org.pl
      • yola13 Z tym Śląskiem przesadziłeś 26.02.08, 10:17
        większośc Śląska zamieszkuja Polacy, a mniejszośc niemiecka nie
        będzie nam tu dyktować warunków, jak Ci się nie podoba to won stąd!
      • pantanal Akurat Śląsk (Dolny) jest kontrargumentem 26.02.08, 11:05
        W 1945 r. to Polacy byli tam przybyszami i to o stażu znacznie krótszym, niż
        dzisiejsi Albańczycy w Kosowie. Nie mówię już nawet o Pomorzu Zachodnim, które
        przed 1945 r. NIGDY NIE NALEŻAŁO do Państwa Polskiego. Co nie znaczy, że jestem
        przeciw ówczesnemu przyłączeniu do Polski tzw. Ziem Odzyskanych. Podobnie nie
        jestem przeciw niepodległości Kosowa dzisiaj.
      • michalng Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:07
        Dlaczego uważasz ze uznanie niepodległości jakiegokolwiek regionu w przepadku
        gdy ogromna większość mieszkańców tego regionu tej niepodległości chce to "hańba".
        • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:17
          Dlatego że nie jest to jedyne kryterium uzyskiwania przez
          mieszkańców niepodległości. Za prawem wszystkich narodów do
          bezwarunkowanego samostanowienia jako kluczowa sprawa dla
          przyszłości świata pisał w "Manifeście Komunistycznym" Karol Marks.
          Fajnych masz michalng idoli. A dlaczego tak pisał, to już
          pozostawiam Twojej ocenie...
          • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:32
            No z tym Marksem to żeś przywalił :) Czy to ze Powiedzmy Mao albo Hitler maił w
            jakiejś sprawie podobne poglądy jak Ty robi z Ciebie Hitlerowca albo Maoistę ? :)
            Zamiast zgadywać jakich mam idoli :) może wrócisz do tematu i podasz te inne
            kryteria. Ułatwiło by to dalsza dyskusje.
            • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:44
              Poszanowanie porozumień międzynarodowych (Rezolucja 1244 i Akt
              końcowy z Helsinek). Dziedzictwo kulturowe. Tradycje historyczne.
              Zapobieganie destabilizacji w regionie (Wielka Albania) i na
              świecie. Sziptarzy dostali bardzo szeroką autonomię, nie zapominaj.
              • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:04
                Czy rozbiory polski można uznać za porozumienia międzynarodowe ? :)
                Co do dziedzictwa kulturowego i tradycji historycznych to mało które pastwo
                uzyskujące niepodległość w Afryce miało takowe. Podobnie w Ameryce południowej.
                Temat destabilizacji w regionie tez mnie nie przekonuje bo po pierwsze rejon i
                tak niespokojny raczej a po drugie powstanie państwa prawie zawsze jakąś
                destabilizacje wywołuje. - Ktoś musi stracić terytorium, ktoś "zostaje
                mniejszością" itp.
                • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:15
                  1. Rozbiory - nie można, bo to tylko porozumienie trójstronne,
                  większość krajów na świecie go nie podpisywała.
                  2. Dziedzictwo i tradycje - plemiona w Afryce miały tradycje i
                  dziedzictwo, a jakże!!! Plemion, a nie państw, tu zgoda. Ale ja
                  przecież nie napisałem że zgadzam się z granicami arbitralnie
                  ustalonymi w Afryce i Ameryce Płd.
                  3. Destabilizacja - region mógł być spokojny, teraz nie będzie na
                  pewno. Powstanie państw powoduje destabilizację, racja. Tylko że
                  właśnie dlatego jestem przeciw okupacji Kosowa, żeby destabilizacji
                  nie było.
                  • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:58
                    To co było tym porozumieniem międzynarodowym które uniemozliwia teraz uzyskanie
                    niepodległosci przez Kosowo ?
                    Oczywiście ze plemiana miały dziedzitwo i kulture tylko to nijak sie ma do
                    państw. Albańczycy tez mają dziedzictwo i kulture.
                    Gwarantem stabilnosci w regionie sa wojska ONZ i NATO i bedą tam jeszcze dlugo,
                    bez roznicy czy Kosowo bedzie niepodległe czy nie.
                    Co masz na mysli pisząc o okupacji Kosowa ?
                    • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 14:34
                      1. Akt końcowy z Helsinek
                      2. Albańczycy mają dziedzictwo i kulturę, a Kosowarzy? Chyba kulturę
                      mafii. W przeciwieństwie do Serbów w Kosowie.
                      3. "Plemiona miały dziedzitwo i kulture tylko to nijak sie ma do
                      państw" - a plemię Kosowarów ma kulturę mafii i dziedzictwo UCK
                      (terrorystyczna organizacja Kosowian) i dlatego nie zasługuje na
                      swoje państwo. Ich kultura i dziedzictwo ma się nijak do państwa.
                      4. Okupacja autonomicznej prowincji serbskiej przez tzw. misję
                      UNIMIK, sprzeczna z rezolucją 1244.
                      • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 19:47
                        Akt końcowy czego ? Mógł bys sie coś wiecej? Ciężko mi dyskutować jak nie wiem o
                        co ci chodzi. Kosowarzy maja taka samą kulturę i dziedzictwo jak Albańczycy bo
                        to przecież jedna nacja. Co do "zasługiwania" na państwo to wogle nie bede
                        komentował przypomnę tylko ze Stalin i Hitler tak myśleli o Polakach. A co do
                        "okupacji" to przypomnę ze jest ona wynikiem "działalności" jaką Serbowie
                        prowadzili wobec albańskiej ludności cywilnej, i właśnie ona położyła kres
                        rozlewowi krwi i zaprowadziła "stabilizacje".
        • diopsyd1 Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:31
          A sprobuj sie zorientowac, skad sie wziela ta "ogromna wiekszosc".
          Albanczycy wypedzeni przez Serbow wrocili, Serbowie wypedzeni przez
          Albanczykow juz nie.
          • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:47
            Orientuje sie skąd sie wzięła, ale to nie zmienia sytuacji ze ona tam jest.
            Podobnie jak polska wiekszość na Opolszczyźnie albo ukrainska we Lwowie.
            • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:49
              To jest bardzo istotna sprawa skąd się wzięła. Na takiej zasadzie
              należy utworzyć polską enklawę w Londynie, postawić posterunki
              graniczne i wptrowadzić cła oraz powołać do życia inne służby
              państwowe.
              • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:16
                Tylko ze większość mieszkańców tej twojej enklawy natychmiast by wyemigrowała do
                UK znowu :) Nie poto z Polski pryskali zeby sobie tam robic drugą :)
                • j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:19
                  Brawo!!! O to właśnie chodzi!!! Większość mieszkańców Kosowa za
                  chwilę wyjedzie do innych krajów, bo tam się zwyczajnie nie da żyć.
                  Tylko po co w takim razie było tworzyć państwo???
                  • michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:42
                    > Brawo!!! O to właśnie chodzi!!! Większość mieszkańców Kosowa za
                    > chwilę wyjedzie do innych krajów, bo tam się zwyczajnie nie da żyć.
                    > Tylko po co w takim razie było tworzyć państwo???

Zebyś nie użył wyrazu Kosowo to pomyślał bym ze chodzi o Polske :)
                    Jesli wszyscy chcieli by wyjechac to poco by "tworzyli" ? Wyjazd z kosowskim
                    paszportem bedzie tak samo trudny jak z serbskim. Nie tworzy sie państwa zeby
                    wyjezdzac. A tak naprawde to czy to "autonomia" czy "niepodległosć" to w
                    przypadku kosowa to niewiele sie zmieni. Serbowie beda bardziej upokorzeni a
                    albanczycy bardziej dumni ale poza kwestiami prestizowymi to Kosowo jest
                    oderwane od Serbii (nieformalnie) juz kilka lat.
    • emeryt601 Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:07
      a co my mamy do innego narodu?Co dla nich znaczy uznanie czy nie.
      My co najwyzej możemy znowu sie osmieszyc na arenie
      międzynarodowej.
      Poza tym prezydent zapewniał nas,ze on czuje Polskę.Kosowo jest za
      daleko, Kosowa nie czuje...
    • hanzal nie wiadomo jak sie zachować to moze przyzwoicie? 26.02.08, 09:08
      Już pare lat temu zrobiliśmy taki bład biorąc udział w amerykańskiej
      eskapadzie na Irak

teraz znów chcemy brać udział w amerykańskim pomysle w Kosowie

a wystarczy poprostu wstrzymać się aż do czasu gdy zaakceptuje to
      ONZ

UE nie narzuciła swoim członkom uznania Kosowa, jest w samej UE
      spora grupa państw które tego nie robią, po co więc mamy pchać palce
      w zawiasy ? Korzyści z tego żadnych nie ma, jest to mały cios ale
      jednak cios dla słowiańskiego narodu, który ma prawo czuć
      się "wykolegowanym" przez Europę

Europę która z jednej strony wyciąga do nich ręce i zachęca do
      proeuropejskich postaw a z drugiej strony wycina im taki numer.

Nigdy nie myślałem że to powiem, ale zgadzam sie z Kaczyńskim. Z
      Kosowem nie ma sie co śpieszyć

A już zachowanie Sikorskiego - to jest dla mnie kompletna
      dyskwalifikacja tego człowieka, ja wiem że tylko krowa nie zmienia
      zdania, ale jednak po tym wszystkim , po jego oświadczeniach sprzed
      9ciu miesięcy i aktualnym zachowaniu zaczynam sie naprawde
      zastanawiać dla kogo ten człowiek tak naprawde pracuje.
      • edek47 Sikorski jest tylko karierowiczem... 26.02.08, 09:22
        i picusiem, wykonuje polecenia 'przelozonych'.
      • adamyr stanowisko polityków PO z przed roku 26.02.08, 09:48
        Zapis stenograficzny (773) z 47. posiedzenia
        Komisji Spraw Zagranicznych
        w dniu 29 maja 2007 r.

Senator Radosław Sikorski:

Pytanie było o nasz interes narodowy, a kanclerz Bismarck swego
        czasu powiedział, że całe Bałkany nie są warte życia jednego
        pomorskiego grenadiera.

(Przewodniczący Stefan Niesiołowski: Ale nie zawsze kanclerz
        Bismarck miał rację.)

Moja refleksja na ten temat, o której przekazanie wyżej prosiłbym
        pana ministra, jest taka, że przyłożyliśmy do Kosowa wzór z Bośni,
        gdzie Serbowie byli agresorami, a biedni muzułmanie się bronili,
        który do Kosowa nie pasuje. Byłem dwa lata temu w Kosowie i tam są w
        miasteczkach całe dzielnice wypalonych domów serbskich i nowe,
        złocone meczety wybudowane za wahhabickie, saudyjskie pieniądze. I
        moje pierwsze pytanie jest takie: czy ktoś w ogóle monitoruje naturę
        kosowskiego islamu i tego typu inwestycje?

Moje drugie pytanie jest następujące: jakie są gwarancje, że te
        wspaniałe zabytki chrześcijańskiej historii, które tam są enklawami
        serbskimi, w jakimś momencie nie zostaną zniszczone, że one będą
        bronione?

I wreszcie trzecie pytanie: czy nasi żołnierze mają tam - wiem, że
        może powinienem do siebie je skierować, ale po prostu tego nie wiem -
        prawo użycia broni, aby nie doszło do incydentów, takich jak te,
        gdzie wojska niemieckie nie obroniły Serbów i klasztorów, gdy doszło
        do zajść trzy lata temu bodajże w marcu? Nie chciałbym, abyśmy
        doznali takiego wstydu, że nasi żołnierze nie mają prawa do użycia
        broni w obronie ludzi, których bezpieczeństwo im powierzyliśmy.
        Dziękuję.

Przewodniczący Stefan Niesiołowski:
        Nie bardzo też rozumiem pytanie o trzeci plan w tej sprawie. Jaki
        trzeci plan? Przecież plan Ahtisaariego jest w gruncie rzeczy planem
        niepodległości Kosowa. On wprawdzie nie używa tego słowa, ale to
        dlatego Serbowie się na to nie zgadzają, istota tego sporu polega na
        tym. Trudno się też temu dziwić, że jakieś państwo nie zgadza się na
        to, że mu zabierają istotną prowincję, w dodatku prowincję, która
        uchodzi z historycznych względów, co jest oczywiste, od bitwy na
        Kosowym Polu, za kolebkę tego państwa.

Nie zgadzam się z tym fragmentem opracowania, że plan Ahtisaariego
        nie ma alternatywy. Alternatywą jest Kosowo z szeroko posuniętą
        autonomią i co do tego jesteśmy zgodni. Tak jak w przypadku
        wszystkich etnicznych rozwiązań, to jest poza sporem, bo nie wolno
        nikogo prześladować, należy szanować religię, to jest tak oczywiste,
        że nie chcę o tym mówić, ale w ramach Serbii, i w tym tkwi spór.
        Jeżeli to będzie polegało na utworzeniu nowego państwa kosztem
        Serbii, to oczywiście moim zdaniem tego rząd serbski nie
        zaakceptuje, bo taka jest rola rządów, po to one są, żeby się nie
        godzić na odrywanie terytoriów własnego państwa.

• pantanal Mocno przywaliłeś Sikorskiemu, ale to nie zmienia 26.02.08, 14:34
          faktu, że zależność Kosowa od Serbii była i byłaby nadal żadna. Utrzymywanie
          fikcji? A jak było z naszym Dolnym Śląskiem (od 500 lat nie należącym do
          Polski), czy Pomorzem Zachodnim (niegdyś słowiańskim, ale przed rokiem 1945
          NIGDY nie należącym do Polski)? Byłbyś zachwycony, gdyby te tereny znalazły się
          po r. 1945 tylko pod polską administracją jako powiernictwo? Trochę emaptii nie
          zaszkodzi...
          • pantanal Re: Mocno przywaliłeś Sikorskiemu, ale to nie zmi 26.02.08, 14:35
            Oczywiście miło być "empatii", sorry
      • tetradrachma hanzal, ja Ci odpowiem On pracuje "dla siebie" 26.02.08, 10:11
        On, wie ze dla Polaka widok ministra, który ze łzami w oczach,
        całuje polską flagę, lub szabelkę to "mniud dla duszy" ! On zostanie
        prezydentem, za którym Polacy "w ogien pójdą" a On ich tam
        chętnie.... zaprowadzi.
    • hanzal użyj google, wysil sie troche i zaraz znajdziesz 26.02.08, 09:10
      łamie Deklarację ONZ ustanawiającą zarząd ONZ nad Kosowem i
      równocześnie stwierdzającą że Kosowo jest serbską prowincją
    • ukos Uzależnić uznanie od zgody na zjednoczenie Serbów 26.02.08, 09:16
      Uznanie Kosowa powinno być uzależnione od poszanowania przez
      społeczność międzynarodową prawa Serbów do samostanowienia, tj.
      uznania prawa Republiki Serbskiej w Bośni do secesji oraz
      przeprowadzenia plebiscytu ws. podziału Kosowa z udziałem uchodźców.
      Poza tym obszary z większością serbską w Kosowie i w Bośni powinny
      mieć prawo do zjednoczenia Serbią, a pozostała (większa) część
      Kosowa z Albanią.
      • morqadir Re: Uzależnić uznanie od zgody na zjednoczenie Se 26.02.08, 09:24
        Popieram Prezydenta nie musimy sie nigdzie spieszyć.... , Sikorski niestety
        faktycznie jest "dziwny".......... mam nadzieje że przynajmniej Tusk nie okaże
        sie "dziwny" i wymieni za jakiś czas paru "dziwnych" :P ministrów
    • jarus16 Prezydent jeszce nie wie,że to czy Polska 26.02.08, 09:19
      uzna niepodległość Kosowa to nie ma żadnego znaczenia.Nikt tego nie oczekuje,
      nawet Kosowo, bo uznanie przez takie "mocarstwo" jak Polska nic nie znaczy w
      ukladzie międzynarodowym. "Wielcy patrioci" powinni wreszcie zrozumieć, że
      Polska w takiej grze znaczy tyle co "O".
      • tetradrachma Re: Prezydent jeszce nie wie,że to czy Polska 26.02.08, 10:13
        tym bardziej należy zachować się "przyzwoicie" nawet jeśli to słowo
        w odniesieniu do "polityki" brzmi śmiesznie !
    • tomeck3145 Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:19
      Wolne Kosowo, to moze Wolna Palestyna?
    • tomeck3145 Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 09:19
      pozdr.
      • tetradrachma Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 10:20
        dla Serbów Kosowo to, to samo co dla Żydów....Masada !
      • michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 11:56
        Przecież jak by Palestyńczycy pognali ekstremistów, zrobili porządek w
        Autonomii", przestali bełkotać o zniszczeniu Izraela, zamiast palić
        amerykańskie flagi polizali troszkę du@#$% "Wuja Sama" to już by Państwo mieli.
        • j23plpol Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 12:18
          A na czym opierasz swoją pewność w tej sprawie?
          • tomeck3145 Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 12:23
            No przecież miłujący pokój Żydzi oddadzą ziemię Palestyńczykom :)

Żydzi i Amerykanie uwielbiają destabilizować europę, ot i tyle.
            • michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 13:28
              > No przecież miłujący pokój Żydzi oddadzą ziemię Palestyńczykom :)

Przeciez juz oddali, nazywa sie to Autonomia Palestynska.
          • michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 13:32
            Przeciez na tym ma polegac caly proces pokojowy na B-wschodzie. Macie autonomie
            jak będzie spokój to będzie niepodległość.
    • presentation1 ...Przeciez PO........... 26.02.08, 09:21
      juz zalatwilo sondaz gdzie ponad polowa Polakow jest za uznaniem niepodleglosci Kosowa.Serbowie sie smuca.Ogarnia ich wscieklosc. - dodam- bezsilna.Wpuscili do swojego

mieszkania gosci.Przyjeli,dali strawe.Dzisiaj ,goscie wyrzucaja wlascicieli z wlasnego domu.

Wyrzucaja, gdyz maja juz innych kolesi. Zrobiono wielka krzywde narodowi

slowianskiemu.Okazuje sie ze pierwszym krajem , ktory uznal niepodleglosc Kosowa

jest.......Afganistan.Rzad naszego kraju tez nie chce byc w tyle.Dzisiejsze posiedzenie

rzadu ma przypieczetowac stanowisko polskich wladz.Uznamy niepodleglosc Kosowa.

Zastanawiam sie czy Rzad uzna w naszym kraju ,zasiedzialosc za wlasnosc?
    • facio60 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:22
      mihausonice napisał:

> za kazdym razem kiedy Pan Prezydent otworzy usta, to ja sie ze
      wstydu robie
      > czerwony. nie wierze, ze pan i wladca wlasnie chcial zakazac
      utworzenia nowego
      > panstwa. niech on juz sobie pojdzie!!!prosze. bardzo prosze!!!

Zdaje się, że zapomniałeś zabrać jeszcze wiaderka z piaskownicy po
      wczorajszej zabawie.Sprawdz!
    • dobiczek prezydent ma racje.mernoty rudego tego nie lapia 26.02.08, 09:22
      oni robia tylko to co sugeruje GW
    • claratrueba Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:24
      Był kiedyś taki naród nad Wisłą, który utracił swoje państwo. Nie utracił
      kultury, języka i religii. I woli niepodległości. Z jakiegoś powodu nie chciał
      być częścią Rosji, Prus i Austrii. Ale Europa była stabilna po co jej były
      awantury o granice. A że jacyś tam Polacy chcieli mieć swoje państwo? Co to kogo
      obchodzi, ważny święty spokój. Tak skomentowano przecież upadek powstania
      styczniowego "spokój panuje w Warszawie". Niepodległość zawdzięczamy totalnej
      destabilizacji i orędziu prezydenta USA. Kaczyński i jak pokazuje sondaż
      większość Polaków tak samo traktują dążenia Kosowa jak traktowano nas. Smutne. A
      na pytanie o Basków, Katalończyków i wszystkich, którzy chcą mieć własne państwo
      odpowiedź jest taka sama.
      • r.siwy Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:30
        No w sumie to jest mała różnica myśmy byli tu cały czas i na nas najechali i
        porozbierali, a Kosowo od zawsze należało do Serbów.
        Kosowo można porównać do tego co zrobiła Rosja nam a nie na odwrót tylko że to
        jest taki rozbiór od środka. ;)
    • 1europejczyk Twoj wstyd jest mniej wiecej tyle warty co 26.02.08, 09:24
      "zeszloroczny snieg".
      Wstydzic sie mozna tych wszystkich "wychowanych" przez oglupiala polska sfore
      dziennikarska, ktorzy abonuja sie na jedyna "powszechnie nam panujaca" opinie,
      nie bezinteresownie rozpowszechniona i rozpowszechniana wsrod tej oglupialej
      sfory i trzymaja sie jej jak Bibli, az do smierci.
      Wstydzic sie mozna rowniez za tych wszystkich propagandowych pajacow ktorzy
      lubia "byc na fali" eleganckich garniturow i wypelnionych przyglupawym
      postkomunistycznym szambem salonow, nawet jesli jest to, jak przez 18 lat
      bezmozgowia, "fala" tepych polglowkow zadnych poklasku i falszywych "sukcesow".
      Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K
    • kac_moralny Rząd znalazł się w bardzo trudnej 26.02.08, 09:26
      sytuacji: jak uzna, to prezydent powie - żle, nie trzeba uznać, jak
      nie uzna, to prezydent powie - żle trzeba było uznać. Na dwoje babka
      wróżyła.Panie premierze Tusk wyrazy wspóołczucia.
      • edek47 ... bo musi rzadzic i... 26.02.08, 09:30
        podejmowac decyzje.
      • hanzal rządzenie polega w dużej mierze 26.02.08, 09:44
        na podejmowaniu mądrych odpowiedzialnych decyzji

nie tylko na uśmiechaniu i zapowiadaniu co się zrobi

w tej konkretnej sprawie jest proste logiczne rozwiązanie
        można poprostu poczekać, nie słyszałem o żadnym terminie który
        nakazywałby nam uznanie Kosowa dziś czy jutro, nie zrobiliśmy tego
        tydzień temu i nic sie nie stało
        Jeśli uzna ich cała reszta świata, ONZ my dołaczymy za pół roku, na
        spokojnie bez emocji - nikt wtedy tego nawet nie zauważy a i u
        Serbów emocje do tego czasu opadną

robiac to dzisiaj "zyskamy" wybite szyby w ambasadzie i opinię która
        pójdzie do Serbów (oni to zauważą bo cała Serbia tym żyje, ich
        gazety radio tv pocieszają się kto ze świata daje im wsparcie)

ps. niesamowicie zaciekawił mnie publikowany dzisiaj wynik sondażu w
        którym wiekszość Polaków jest za, widziałem dyskusje na forach RP,
        Dziennika, Onetu, GW i wszędzie miałem wrażenie, że PRZYTŁACZAJĄCA
        większośc dyskutujących jest ZDECYDOWANIE PRZECIW niepodległości
        Kosowa, ale to pewnie mi sie tylko zdawało
        • j23plpol Re: rządzenie polega w dużej mierze 26.02.08, 10:07
          NIE ZDAWAŁO CI SIĘ.
        • pantanal Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosowa 26.02.08, 14:56
          też tak myślałem. Okazuje się, że nie jestem osamotniony. Wielką radością mnie
          to nie przejmuje, bo żal mi Serbów. Ale ich sytuacja jest podobna, jak sytuacja
          Niemców na naszych (dzisiaj) ziemiach zachodnich w 1945 r. Jakoś nikt - i
          słusznie - nie wzywa Polaków, by się tych ziem pozbyli!

hanzal napisał:

> ps. niesamowicie zaciekawił mnie publikowany dzisiaj wynik sondażu w
          > którym wiekszość Polaków jest za, widziałem dyskusje na forach RP,
          > Dziennika, Onetu, GW i wszędzie miałem wrażenie, że PRZYTŁACZAJĄCA
          > większośc dyskutujących jest ZDECYDOWANIE PRZECIW niepodległości
          > Kosowa, ale to pewnie mi sie tylko zdawało
          • j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:05
            To uproszczenie. Sytuacja Niemcow na naszych ziemiach odzyskanych i
            Serbow jest inna. Historycznie ziemie odzyskane nie sa kolebką
            niemieckiej państwowości. To jest ta różnica...
            • pantanal Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:22
              j23plpol napisał:

> To uproszczenie. Sytuacja Niemcow na naszych ziemiach odzyskanych i
              > Serbow jest inna. Historycznie ziemie odzyskane nie sa kolebką
              > niemieckiej państwowości. To jest ta różnica...

W roku 1000 Kraków (moje ukochane rodzinne miasto, którego jestem historykiem)
              był czeski! Jedna z kolebek Państwa Polskiego!!!
              • j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:42
                Był czeski, ale nigdy nie był kolebką Państwowości Czeskiej. W
                przeciwieństwie do Kosowa dla Serbów. A zdaje mi się że dziś Kraków
                jest polski, więc czego chciałeś dowieść podając ten przykład?
                • maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:54
                  A powiedz gdzie się znajdują miejsca, które z takim poświęceniem
                  broniliśmy? Zbaraż, Chocim, Kamieniec Podolski? Gdzie jest 4 co do
                  wieku uniwersytet Rzeczypospolitej z którego pochodziło tylu wybitnych
                  na skalę światową profesorów. Ano takie są koleje losów.
                  Co chciał dowieść? Że granice się zmieniają, narody migrują.
                  • j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:03
                    Nie chciałem używać tego argumentu, ale chyba muszę. Kosovo ma dla
                    Serbów znaczenie mistyczne. To nie ma porównania z Chocimiem,
                    Zbarażem, Kamieńcem itd. Dla Serbów Kosovo jest ziemią świętą,
                    Jeruzalem, miejscem golgoty i fizycznego zniszczenia narodu, jego
                    kultury, tradycji, państwowości. A spytaj kogokolwiek w Polsce z
                    czym mu się kojarzy np. Zbaraż. W 80-90% przypadków usłyszysz
                    odpowiedź: "Zba, -co?". Uwierz mi, mówię to jako pół-Serb, Kosovo
                    jest porównywalne z Holocaustem.
                    • maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:20
                      Zwróć uwagę ile lat minęło od czasu kiedy te ziemie zostały
                      utracone... Dla Serbów sprawa jest jak najbardziej świeża.

Ale się zgodzę że wielu Polakom by było trudno zrozumieć na dzień
                      dzisiejszy że np Częstochowa już do Polski nie należy. Nawet jakby
                      jej teren w 99% zamieszkiwali powiedzmy Chińczycy. Dla mnie np nie
                      stanowiło by to najmniejszego problemu. Problemem było by gdyby
                      Polacy nie mieli przez to dostępu do Jasnej Góry, albo
                      gdyby "mniejszości polskiej" w takim kraju zmieniano by nazwiska na
                      chińskie albo zabraniano mówić po polsku.

Ok. Dobrze. Widzę że chcesz rozmawiać poważnie, a nie kłócić się.
                      Potrafisz dać rozwiązanie które z jednej strony satysfakcjonowało by
                      mieszkańców Kosowa, a z drugiej strony Serbów? Możesz powiedzieć z
                      Twojej optyki wyzbywszy się ninawiści rasowych/narodowych co
                      uniemożliwia tym dwóm nacjom życie w jednym kraju?
                      • j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:43
                        Nie potrafię dać rozwiązania które zadowalałoby obie strony. Takie
                        rozwiązanie nie istnieje. Drugie pytanie jest dużo prostsze.
                        Albańczyków i Serbów dzieli WSZYSTKO. Korzenie (Ilirowie vs
                        Słowianie), tradycje, kultura, język, religia, sposób życia, kolor
                        skóry (tak, tak...). Oni mogą żyć w jednym kraju, ale pod osłoną
                        karabinów, i tylko tak. Z Serbskiego pkt widzenia jestem za
                        zachowaniem status-quo (z udziałem armii), inaczej dojdzie do rzezi.
                        • maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:53
                          Zobacz. USA, Wielka Brytania - tam żyja ludzie o krańcowo różnych
                          kulturach i jakoś nie ma problemów.
                          A co powiesz o Kruszynianach
                          pl.wikipedia.org/wiki/Kruszyniany i polskich Tatarach? też
                          ich dzieliło "wszystko" od pozostałych mieszkańców Rzeczpospolitej
                          prócz wierności Królowi/Państwu.
                          Czyli jakoś można mimo naprawde głębokich różnic. Tylko trzeba
                          chcieć (tzn. wszyscy muszą chcieć).

Czy zgodziłbyś się jakby wymuszono na mieszkańcach Kosowa
                          rezygnację z niepodległości w zamian za daleko idacą autonomię, i
                          doprowadzenie z obu stron do realnego ukarania zbrodniarzy wojennych?
                          • j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 17:05
                            Pytanie drugie (autonomia i zbrodniarze) - OCZYWIŚCIE ŻE BYM SIĘ
                            ZGODZIŁ!!!

Co do Wielkiej Brytanii, nie wypowiadam się, nie mam wiedzy na ten
                            temat. Zresztą charaktery Brytyjczyków i Serbów są zupełnie
                            zupełnie, ZUPEŁNIE inne.
                            USA - to nie jest takie proste. Tam też są getta murzyńskie a każdy
                            naród żyje ze współziomkami w mniej lub bardziej zamkniętych
                            społecznościach. Zresztą USA od początku swej historii było państwem
                            multikulturowym, to stanowi podstawę Ameryki.

Widzisz, co do np. Tatarów, to oni byli właśnie wierni królowi i
                            państwu, Albańczycy wręcz przeciwnie, od zawsze, nawet za czasów
                            Tito byli zmuszani do wierności, a Wielkiej Albanii nie wyrzekli się
                            nigdy.

• j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 17:08
                              Muszę na razie kończyć, bo piszę z pracy. Będę tu jutro, jakbyś
                              chciał dalej pogadać. Na razie dzięki za bardzo konstruktywną
                              rozmowę.
    • red.darek Pierwszy raz zgadzam się z Prezydentem 26.02.08, 09:32
      Pomimo ogronej niechęci jaką obdarzam pierwszy raz musze sie z nim
      zgodzić.Polska nie powinna uznawać kosowa czyli legalizować
      nacjonalizm w swoj przestęzej formie.Mieszkalem tam i wiem co pisze
      a jak to mało to polecam przyklad Szwajcari i jej albanskiego
      problemu.
    • woytolo To nie jest kwestia sporu prezydent - premier. 26.02.08, 09:38
      Jest to kwestia RACJI STANU. Na ten temat nigdzie ani słowa. Próżno szukać
      jakiejkolwiek analizy. Tylko te nudne obrzucanie sie błotem. Myślę, że opinia
      publiczna nie zna szczegółów sytuacji, a decyzja rządu jest podejmowana dla
      celów polityki zwalczania prezydenta, bez oglądania sie na meritum sprawy.
    • adamyr miga się od jednoznaczego stanowiska 26.02.08, 09:40
      jeszcze nie uznawac...
      A za tydzien?
      Moje zdanie to nigdy nie uznawac, dlatego, że:
      - jest to precedens, który spowoduje lawinę konfliktów
      - jest to odbierania historycznych ziem Serbów
      - jest to powiększanie Albanii kosztem Serbii
      - jest to gra wielkich mocarstw kosztem zwykłych ludzi
    • robertpk Wygodne 26.02.08, 09:42
      ..siedziec z boku i mówić - "nie podoba mi się"

..niestety realana władza nie polega na recenzowaniu czyichś
      poczynań - tylko na podejmowaniu decyzji.

Rząd miał do wyboru - dżumę lub cholerę

wybrał cholerę

Pan Prezydent mówi teraz, że cholera mu sie nie podoba

a komu się podoba ???
      • r.siwy Re: Wygodne 26.02.08, 09:47
        Jak uznamy Kosowo to co sie stanie??? nic. jesno serbów do siebie zrazimy
        A co by sie stało gdyby Polska nie uznała Kosowa ??.
        Pewno nic i jeszcze byśmy Serbów nie wkur... zdecydowanie wole dżumę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka