mihausonice 26.02.08, 08:38 za kazdym razem kiedy Pan Prezydent otworzy usta, to ja sie ze wstydu robie czerwony. nie wierze, ze pan i wladca wlasnie chcial zakazac utworzenia nowego panstwa. niech on juz sobie pojdzie!!!prosze. bardzo prosze!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
13monique_n Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos... 26.02.08, 08:40 Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem, Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem Kosowa. Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 08:53 13monique_n napisała: > Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem. A jakie to przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
kerrmit20 Miha szukałes poklasku? a ja ci mówie spierd.. do 26.02.08, 09:00 Albanii Odpowiedz Link Zgłoś
part_of_the_game Kosovo je Srbija! 26.02.08, 11:11 Mam nadzieję, że rząd Tuska przed głosowaniem raczy spojrzeć na sondaże Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 11:21 Problem polega na tym ze Kosowo jest/bedzie niepodległe czy tego chcemy czy nie. Uznanie przez nas Kosowa lub nie nie jest w stanie tego zmienić. Ew nieuznanie jest tylko w stanie popsuć nam stosunki z USA i partnerami europejskimi, ew uznanie popsuć nam stosunki z Serbią. Dla mnie rachunek jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
bede.prezydentem.w.2035 Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:01 Nie masz racji. W przypadku nieuznanie nie będzie miało to większego znaczenia dla USA, czy UE. Po prostu wzruszą ramionami, powiedzą że szkoda i tyle. Ale w przypadku uznania radykalnie pogorszą się stosunki tak jak powiedział prezydent (o rety, jak ja się z nim rzadko zgadzam) ze Słowiańską częścią krajów bałkańskich. Nieuznanie może też wzbudzić przychylność Hiszpanii, Słowacji, Rumunii, Rosji(!) i jeszcze paru innych krajów. Bilans wychodzi jednoznacznie na korzyść nieuznania jeśli patrzeć czysto pragmatycznie. Dla mnie jednak najważniejszy jest fakt że ingeruje się w integralność i niezależność Serbii co samo w sobie jest skandalem. Kosovo je Serbia! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna 26.02.08, 12:14 Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna. Więc mamy oczywisty przykład na to, że argument o pogoszeniu stosunków z USA nie jest uzasadniony. Hiszpania jest też członkiem UE i też im to nie przeszkadza. Podsumowując: KOSOVO JE SRBIJA !!!!!!!!! Odłączeni Kosova dla Serbów to tak jak by nam odjąć Gniezno i Częstochowę i zacząc budować tam meczety. A fuj. Napatrzyłem się na muzułmanów w Danii. Morderstwa dziewczyn za to że mają nie takiego chłopaka jak rodzicom się podoba, trzymanie kobiet w domu pod kluczem. I jeszcze jedno, 2/3 aborcji w Danii jest dokonywanych przez muzułmanki. Antykoncepcja to grzech, aborcja już nie. Oni są maksymalnie zacofani. Ich trzeba edukować. W swoim religijnym amoku są gorsi od Rydzyka i bandy moherów. Ja nie chcę tych ludzi w Europie dopóki nie zaczną szanować praw człowieka, wolności wypowiedzi i respektować praw kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna 26.02.08, 16:05 A Tusek i Radek wazelina pedza podlizac sie Ameryce. Nie powinnismy uznawac niepodleglosci Kosowa bo po pierwsze to nie nasza sprawa, a po drugie uznajac tylko szkodzimy tym od ktorych cos mozemy dobrego oczekiwac. Zas uznajac zostaniemy poklepani po ramieniu przez Busha, i nic poza tym. Uznanie Kosowa to wpuszczenie do Europy fermentu separatystow i sami mozemy stac sie tego ofiara , gdy Niemcy sfinansuja swoim przesiedlencom powrot do Polski i zafunduja im wygrane referendum oderwania Slaska Pomorza, Mazur. Tak wychodzi durnota quasi ministra Sikorskiego i Tuska w polaczeniu z niemieckim utrzymankiem Bartoszewskim. kosmiczny_swir napisał: > Hiszpania ma dobre relacje z USA i Kosowa nie uzna. Więc mamy oczywisty przykła > d na to, że argument o pogoszeniu stosunków z USA nie jest uzasadniony. Hiszpan > ia jest też członkiem UE i też im to nie przeszkadza. > Podsumowując: KOSOVO JE SRBIJA !!!!!!!!! > Odłączeni Kosova dla Serbów to tak jak by nam odjąć Gniezno i Częstochowę i zac > ząc budować tam meczety. A fuj. Napatrzyłem się na muzułmanów w Danii. Morderst > wa dziewczyn za to że mają nie takiego chłopaka jak rodzicom się podoba, trzyma > nie kobiet w domu pod kluczem. I jeszcze jedno, 2/3 aborcji w Danii jest dokony > wanych przez muzułmanki. Antykoncepcja to grzech, aborcja już nie. Oni są maksy > malnie zacofani. Ich trzeba edukować. W swoim religijnym amoku są gorsi od Rydz > yka i bandy moherów. Ja nie chcę tych ludzi w Europie dopóki nie zaczną szanowa > ć praw człowieka, wolności wypowiedzi i respektować praw kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:24 Słowiańskie kraje bałkańskie nie są naszymi kluczowymi partnerami. Nie sadze tez zeby "uznanie" popsuło stosunki miedzy tymi krajami a częścią UE która "uznała". W ew przychylność Rosii (w razie nieuznania) tez nie wierze. Co do ingerencji w integralnosć Serbii to z drugiej strony masz wole ogromnej większości mieszkańców Kosowa. I dla mnie osobiście ta wola znaczy więcej. Wszystkim innym w okolicy "pozwolono" nie dzielić państwa z Serbami, Dlaczego kosowskim Albańczykom zabronić ? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:30 A o porozumieniu z Dayton i RS w Bośni kolega słyszał??? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:40 Jak byś skrucik RS rozwinął to było by mi łatwiej na pytanie odpowiedzieć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:41 Autonomiczna (podobnie jak Kosovo) Republika Serbska w Bośni. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:54 Wiec tak :) Obiło mi sie o uszy. I uprzedzajac twoje pytanie (zapewne) uważam ze bosniadzcy Serbowie powinni mieć prawo do niepodległości albo do połączenia sie z Serbią "właściwą". Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 12:57 Popieram w całej rozciągłości. Ciekawe tylko czy UE i USA też optują za takim rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! 26.02.08, 13:09 Bez szans. Serbowie a zbyt antyamerykanscy i zbyt prorosyjscy. USA ich nie poprze. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Kosovo je Srbija! Tusek i Sikorka wazelina do 26.02.08, 16:10 Amerykanie rozmontowali w ten sposob na przyszlosc Unie Europejska. Teraz zaczna sie walki o oderwanie roznych prowincji w Unii i tak juz bedzie, az do rozbiorow Polski. Niemcy tylko na to czekali. Tusek zrobil im wielki prezent!!! michalng napisał: > Bez szans. Serbowie a zbyt antyamerykanscy i zbyt prorosyjscy. USA ich nie popr > ze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Kosovo je Srbija! Tusek i Sikorka wazelina do 26.02.08, 20:11 > Amerykanie rozmontowali w ten sposob na przyszlosc Unie > Europejska. Teraz zaczna sie walki o oderwanie roznych > prowincji w Unii i tak juz bedzie, az do rozbiorow Polski. > Niemcy tylko na to czekali. Tusek zrobil im wielki prezent!!! Reczej nie pozwolił Kaczyńskiemu zrobić prezentu Rosji która jest w "sprawe Kosowa" o wiele bardziej zaangażowana niż szkopy :P Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 13:40 M.in. rezolucje ONZ mówiącą o tym, że powstanie nowego państwa poprzez jego wydziele się z innego państwa może nastapić jedynie za POROZUMIENIEM (to takie trudne dla Polaków słowo) obu zainteresowanych stron. Tak się rozstały Czechy i Słowacja. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:07 13monique_n napisała: > Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem, > Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem > Kosowa. ********************************** No i tu wychodzi durnota i brak obycia Kaczyńskiego. W ogóle nie powinie zabierać głosu w tej sprawie. Rzecz jest delikatna, wymaga namysłu, a przed wszystkim oficjalnych oświadczeń osób odpowiedzialnych za politykę zagraniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jantoni.jajcorz Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12 13monique_n napisała: > Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę... Jestem w podobnej sytuacji co ty:) 1. raz zgadzam się z prezydentam [KL] - to dla mnie szok [ta zgodność poglądów] jak ... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12 13monique_n napisała: > Nie myslałam, że kiedykolwiek to napiszę, ale jednak - Moim zdaniem, > Prezydent ma rację, Polska nie powinna się spieszyć z uznaniem > Kosowa. Kosowo łamie przepisy miedzynarodowe tym jednostronnym aktem. Chciałbyś żyć pod obcym butem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:17 POd jakim obcym butem Kosowo od zawsze należało do Serbii. hołota sie namnożyła i teraz odrywa kawałki państwa i robi se Islamabad. To samo czeka France i Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 10:27 nie mówiąc o Pomorzu Zachodnim, czy skrawku Łużyc (Zgorzelec), które nigdy polskie nie były. Polska uzyskała je w 1945 r. jako rekompensatę za ogrom zbrodni. Czy ta sytuacja nie przypomina trochę sytuacji Kosowa, w którym Miloszewicz najpierw pozbawił większość ludzi autonomii, a potem zaczął tam przeprowadzać czystki etniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 11:09 Hmmm, zalezy co rozumiesz przez "polskie". Bo o ile pamietam, to Chrobry i Mieszko II tlukli sie z cesarzami niemieckimi nad graniczna gorna Laba. No ale to szczegol. Przeciwko uznaniu Kosowa mam takie argumenty: 1. Lepiej sobie zepsuc stosunki z Albania niz z Serbia 2. Putin obudzi sie z reka w nocniku - buduje swoja pozycje na straszeniu Rosjan zapadnikami. Jezeli cala Europa odmowi uznania Kosowa, to Putin nie bedzie wiedzial co robic. 3. Uznanie Kosowa jeszcze silniej zwiaze Serbie z Rosja. W naszym interesie jest ograniczanie wplywow rosyjskich na kontynencie. 4. Kosowo dla Serbow to tak jak dla nas Ostrow Lednicki do kupy z Gnieznem i Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 13:26 No to teraz widzisz dlaczego Śląsk chce sie odłączyć od Polski. Pod Niemcami Śląsk miał większą autonomie :); Teraz sie gorole namnożyły i Śląsk zostanie w Polsce. :P Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dolny Śląsk przez 500 lat należał do Niemiec 26.02.08, 13:32 Niekoniecznie zostanie w Polsce. Na tym właśnie polega precedens kosovski. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:12 Kosowo należało do Serbii jakieś 250 lat w Średniowieczu i obecnie niecałe 100 lat (od 1912) :) Wiec tak nie do końca od zawsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:15 A ile czasu nalezało do Albańczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:31 Nie należało do Albańczyków nigdy. Za to należało do Turków, Bułgarów i Bizancjum :) W czasie kiedy Serbowie władali Kosowem podbili także Albanię. Moze jak by to Albańczycy podbili Serbie w XIV wieku to należało by kilka lat do wjazdu Turkow. Tylko jakie to ma znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:21 Do nich nalezalo przez 500 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:32 Albo Bułgarii -150 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:32 Do Albańczyków przez 500 lat? Może do Imperium Tureckiego, ale na pewno nie do Albańczyków. Po drugiej wojnie światowej było pół na pół. Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: W takim razie oddajmy je Turcji 26.02.08, 11:37 81 w nicku wskazuje, ze jeszcze nie nalezysz do pokolenia gimnazjum, a rozumienie slowa pisanego wykazujesz na poziomie tych pokrzywdzonych dzieci. Fakt, zrobilem maly blad - zamiast "Turcji" powinno byc "Turkom", ale przecietnie yntelygentny czlek jest w stanie sie polapac. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:27 kolter_hugh napisał: > > Chciałbyś żyć pod obcym butem ??? U nas Ślązacy tego "życia pod obcym butem" nie chcą. I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 11:16 Od kiedy ? Jakoś zwolennicy niepodległości śląska nie sa nawet zorganizowani. Nie mówiąc nawet o jakimś sensownym poparciu dla "idei" w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocobo_je_cpncko Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:12 Rosjanie pojechali, poparli i od razu przeszli do gadki o rurociągu. Pokażmy Serbom, że jest alternatywa dla Rosji. Rosji pokażmy, że możemy mieć z nią wspólną postawę! Odpowiedz Link Zgłoś
upierdliwy_antyurzedas A gdyby tak do Warsiawki zjechali jacyś Cyganie... 26.02.08, 10:19 i zażądali niepodległości mazowieckiego? To co ? Też trzeba uznać ich niepodległość? Ta "niepodległość Kosowa" to zwykły skandal!!! Nie ma takiego narodu jak Kosowianie!!! To Albańczycy zjechali do jednego z województw serbskich i próbują to województwo zwyczajnie UKRAŚĆ Serbom!!! Przecież Albańczycy od dawna mają swoje niepodległe państwo. Ci z Kosowa powinni tam wyjechać jeśli chcą żyć w swoim niepodległym państwie! Dla mnie jest to proste i logiczne.... Armia serbska powinna już dawno zrobić z nimi porządek! A niejaki Jerzy Krzak, chwilowo sprawujący urząd prezia USA nie powinien się tam w ogóle w p i e r d a l a ć !!! Co innego naród Kurdyjski. Oni mają oczywiste prawo do swojego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A gdyby tak do Warsiawki zjechali jacyś Cygan 26.02.08, 12:00 Nie ma narodu Kosowskiego są tylko "jacyś Cygani" to jest Albańczycy. Dokładnie tak samo nie ma Basków, nie ma Kurdów (Turcy górscy), nie ma Czeczenów, nie ma Tybetańczyków, nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:37 Mam wielką niechęć do kaczorów i nie mam sympatii do PiS-u. Lech Kaczyński (prezydent PiS-u) ma rację. Nierozumiem tego pośpiechu rządu Tuska. Jest rezolucja ONZ o nieruszalności granic. Czy prawo można tak przeginać w imię racji pewnego kowboja z teksasu który już rozpętał wojnę w Iraku. Czy chce jeszcze wojny w Europie. Serbia nigdy nie pogodzi się z utratą Kosowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 08:50 Kiedy uznamy Kurdystan? Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:02 Jeszcze Katalonię, Kraj Basków, Walonię, Flamandię, Lombardię. Należy być ostrożnym w uznawaniu niepodległości każdego tworu, gdyż może się to odbić na Polsce. Kolejne pogłębianie napięć między regionami spowoduje chęć uniezależnienia się od Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Ahistoryczna polityka historyczna 26.02.08, 09:22 leszlong napisał: >Należy być > ostrożnym w uznawaniu niepodległości każdego tworu, gdyż może się to odbić na > Polsce. Kolejne pogłębianie napięć między regionami spowoduje chęć > uniezależnienia się od Warszawy. Ten "twór" istnial juz 60 lat, od ponad 40 mial wlasny rzad, a wiec duzo wiecej niz Jugoslawia czy Polska w momencie uzyskania niepodleglosci. Dlaczego nie potepiasz powstania IIRP? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:05 O zgrozo przyszło mi się zgodzić z prezydentem w sprawie Kosowa. Myślę że rząd za bardzo się spieszy i uznaje niepodległość Kosowa dlatego że Serbia to słaby kraj a jeśli już uznaweć niepodległość to są jeszcze inne narody co walczą o niuepodległość lub przynejmniej autonomię nie zapomnijmy o Tybecie , Czeczeni , Tatarstanie , Adygei , Dagestanie , Osetii , Kurdystanie , Kraju Basków , Kataloni , Kraju Lakotów w USA czy o zabiegających o autonomię Łużyczan ( Serbów Łużyckich). Odpowiedz Link Zgłoś
coval11 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 10:06 Prezydent ma racje, ostrzegając przed uznaniem islamskiego, przestęprzego tworu, jakim jest Kosovo pod panowaniem Albańczyków. Kosovo zawsze było serbskie, kilkadziesiąt lat temu mieszkało tam więcej Serbów niż Albańczyków. Jednak Serbowie nie współpracowali z w czasie wojny z Niemcami i zostali przegonieni. Potem Tito otworzył granice i cała masa Albańczyków napłyneła do Kosova. Do tego doszedł ponadprzeciętna rozrodczość kobiet albańskich i sta gopspodarze i właściciele Kosova, stali się nagle mniejszością, co nie oznacza że Kosovo powinno stać się Albańskie. Niech Donald Cudotwórca weżmie też pod uwage, że Polska jest krajem słowiańskim i Serbowie mają też za to o nas pretensje że mimo to chcemy poprzeć secesje Kosova. pl.youtube.com/watch?v=F1n32mSWaEY Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Z kim gra prezydent? 26.02.08, 08:51 Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm, narzedzie rosyjskiego imperializmu. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 09:11 Słyszałeś może o rezolucji 1244 i akcie końcowym z Helsinek? Takie prawo międzynarodowe łamie okupacja Kosowa, nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 09:57 j23plpol napisał: > Słyszałeś może o rezolucji 1244 i akcie końcowym z Helsinek? Takie > prawo międzynarodowe łamie okupacja Kosowa, nieuku. No to ty masz z kolei szanse douczenia sie: Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2, Reaffirming the call in previous resolutions for substantial autonomy and meaningful self-administration for Kosovo, Moze jak przeczytasz to zauwazysz, ze rezolucja odnosi sie nie do Serbii, lecz nieistniejacego juz od kilku lat panstwa Federalnej Republiki Jugoslawii - trudno mówic o integralnosc panstwa, które sie samo rozpadlo. Czy ja gdzies pisze o "okupacji" Kosowa? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:02 Oczywiście że odnosi się do Jugosławii, bo wtedy istniała Jugosławia. A nie słyszałeś, że Serbia jest PRAWNYM NASTĘPCĄ Jugosławii????? JA piszę o okupacji Kosowa, bo to jest okupacja! A jakie masz zdanie na temat rezolucji 1244? Też nie ma prawnego znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Czlowieku, pogielo cie? 26.02.08, 10:23 Kaczynski, najbardziej antyrosyjski polityk, stawia na "panslawizm"? A jak Putin powie, ze 2+2=4, to polecisz zmieniac podreczniki do historii? Kosowo jest serbskie - nie dla podwojnych standardow. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Czlowieku, pogielo cie? 26.02.08, 11:51 frusto napisał: > Kaczynski, najbardziej antyrosyjski polityk,... Plakac nad toba czy smiac sie? Bracia Kaczynscy sa najbardziej zasluzonymi dla Rosji, a i osobiscie Putina, polskimi politykami od czasów Jaruzelskiego. Nikt nie zdzialal tak wiele dla Rosji, swiadomie badz nie swiadomie, jak ta dwójka. Osmieszenie Polski i redukcja jej znaczenia na arenie miedzynarodowej, oslabienie obronnosci Polski i utrata wiarygodnosci jako sojusznika militarnego, parcie do militarnej konfrontacji z Rosja bez próby wzmocnienia obrony, sklócenie Polski z naturalnymi sojusznikami Polski w EU i NATO, zniszczenie handlu z Rosja, sabotowanie wspólnej polityki Zachodu, destabilizacja porzadku prawnego i ustroju Polski, sabotowanie dzialan legalnego rzadu Polski, potwierdzanie dzialaniem negatywnych opinii Putina o Polsce. No i propagowanie panslawizmu, najbardziej skutecznego oreza imperialnej Rosji w stosunku do Polaków. Dzieki antygermanskiej propagandzie slowianska Rosja staje sie dla Polaków wbrew logice jedynym autentycznym sojusznikiem. Izolowana Polska jest kierowana w objecia Rosji, podczas gdy sama Rosja dogaduje sie nad naszymi glowami z Niemcami. Ta sama moskiewska polityka od blisko dwustu lat, realizowana rekoma usluznych Polaków i innych pozytecznych idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:28 jankbh napisał: > Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm, > narzedzie rosyjskiego imperializmu. Wolę panslawizm niż muzułmańskie barachło w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Z kim gra prezydent? 26.02.08, 10:56 stara_twojej_starej napisał: > jankbh napisał: > > > Kancelaria prezydenta coraz bardziej otwarcie stawia na panslawizm, > > narzedzie rosyjskiego imperializmu. > > Wolę panslawizm niż muzułmańskie barachło w Europie. > W XIX wieku to panslawiści z Petersburga dławili naszą wolność, a muzułmańskie barachło ze Stambułu nigdy nie uznało naszych rozbiorów Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Na pewno nie gra z islamistami i wahabitami Kosowa 26.02.08, 12:02 R.Sikorski o islamistach w Kosowie Senat 29.05.2007: Moja refleksja na ten temat, o której przekazanie wyżej prosiłbym pana ministra, jest taka, że przyłożyliśmy do Kosowa wzór z Bośni, gdzie Serbowie byli agresorami, a biedni muzułmanie się bronili, który do Kosowa nie pasuje. Byłem dwa lata temu w Kosowie i tam są w miasteczkach całe dzielnice wypalonych domów serbskich i nowe, złocone meczety wybudowane za wahhabickie, saudyjskie pieniądze. I moje pierwsze pytanie jest takie: czy ktoś w ogóle monitoruje naturę kosowskiego islamu i tego typu inwestycje? Moje drugie pytanie jest następujące: jakie są gwarancje, że te wspaniałe zabytki chrześcijańskiej historii, które tam są enklawami serbskimi, w jakimś momencie nie zostaną zniszczone, że one będą bronione? Radek też z nimi nie grał a teraz zaczął grać;) a Rosja jest tu nieważna bo jest konflikt islam chrześcijaństwo tak jak w Londynie i Madrycie Odpowiedz Link Zgłoś
brahmin Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 08:53 Ale gdzie tam Sikorskiemu do holenderskich dyplomatów. A niby taki światowiec i salonowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
jantoni.jajcorz Re: Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 09:13 brahmin napisał: > A niby taki światowiec i salonowiec. Salonowiec to taka gra??? Odpowiedz Link Zgłoś
brahmin Re: Polska powinna wziąć przykład z Holandii 26.02.08, 09:26 jantoni.jajcorz napisał: > > Salonowiec to taka gra??? ----------- Tego akurat nie wiem, ale jestem pewien, że dyplomacja jest grą! Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma po raz pierwszy popieram stanowisko prezydenta 26.02.08, 08:59 Uznanie niepodległości Kosowa to destabilizacja Europy. Amerykanom o to może chodzić, ale nam ? Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: po raz pierwszy popieram stanowisko prezydent 26.02.08, 09:02 Ja też. Jak nie trawię kaczorów i prezydentura LK jest dla mnie żenadą, tak w tej kwestii "prezydęt" ma rację! Odpowiedz Link Zgłoś
piokli Dziś KOSOWO, a jutro ŚLĄSK 26.02.08, 09:07 KOSOWO TO SERBIA Uznanie "niepodległości" Kosowa to hańba PIKIETA 27.02.2008 (środa) godz.14:00 Warszawa, al.Szucha 23 przed Ministerstwem Spraw Zagranicznych Związek Słowiański zs.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Z tym Śląskiem przesadziłeś 26.02.08, 10:17 większośc Śląska zamieszkuja Polacy, a mniejszośc niemiecka nie będzie nam tu dyktować warunków, jak Ci się nie podoba to won stąd! Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Akurat Śląsk (Dolny) jest kontrargumentem 26.02.08, 11:05 W 1945 r. to Polacy byli tam przybyszami i to o stażu znacznie krótszym, niż dzisiejsi Albańczycy w Kosowie. Nie mówię już nawet o Pomorzu Zachodnim, które przed 1945 r. NIGDY NIE NALEŻAŁO do Państwa Polskiego. Co nie znaczy, że jestem przeciw ówczesnemu przyłączeniu do Polski tzw. Ziem Odzyskanych. Podobnie nie jestem przeciw niepodległości Kosowa dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:07 Dlaczego uważasz ze uznanie niepodległości jakiegokolwiek regionu w przepadku gdy ogromna większość mieszkańców tego regionu tej niepodległości chce to "hańba". Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:17 Dlatego że nie jest to jedyne kryterium uzyskiwania przez mieszkańców niepodległości. Za prawem wszystkich narodów do bezwarunkowanego samostanowienia jako kluczowa sprawa dla przyszłości świata pisał w "Manifeście Komunistycznym" Karol Marks. Fajnych masz michalng idoli. A dlaczego tak pisał, to już pozostawiam Twojej ocenie... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:32 No z tym Marksem to żeś przywalił :) Czy to ze Powiedzmy Mao albo Hitler maił w jakiejś sprawie podobne poglądy jak Ty robi z Ciebie Hitlerowca albo Maoistę ? :) Zamiast zgadywać jakich mam idoli :) może wrócisz do tematu i podasz te inne kryteria. Ułatwiło by to dalsza dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:44 Poszanowanie porozumień międzynarodowych (Rezolucja 1244 i Akt końcowy z Helsinek). Dziedzictwo kulturowe. Tradycje historyczne. Zapobieganie destabilizacji w regionie (Wielka Albania) i na świecie. Sziptarzy dostali bardzo szeroką autonomię, nie zapominaj. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:04 Czy rozbiory polski można uznać za porozumienia międzynarodowe ? :) Co do dziedzictwa kulturowego i tradycji historycznych to mało które pastwo uzyskujące niepodległość w Afryce miało takowe. Podobnie w Ameryce południowej. Temat destabilizacji w regionie tez mnie nie przekonuje bo po pierwsze rejon i tak niespokojny raczej a po drugie powstanie państwa prawie zawsze jakąś destabilizacje wywołuje. - Ktoś musi stracić terytorium, ktoś "zostaje mniejszością" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:15 1. Rozbiory - nie można, bo to tylko porozumienie trójstronne, większość krajów na świecie go nie podpisywała. 2. Dziedzictwo i tradycje - plemiona w Afryce miały tradycje i dziedzictwo, a jakże!!! Plemion, a nie państw, tu zgoda. Ale ja przecież nie napisałem że zgadzam się z granicami arbitralnie ustalonymi w Afryce i Ameryce Płd. 3. Destabilizacja - region mógł być spokojny, teraz nie będzie na pewno. Powstanie państw powoduje destabilizację, racja. Tylko że właśnie dlatego jestem przeciw okupacji Kosowa, żeby destabilizacji nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:58 To co było tym porozumieniem międzynarodowym które uniemozliwia teraz uzyskanie niepodległosci przez Kosowo ? Oczywiście ze plemiana miały dziedzitwo i kulture tylko to nijak sie ma do państw. Albańczycy tez mają dziedzictwo i kulture. Gwarantem stabilnosci w regionie sa wojska ONZ i NATO i bedą tam jeszcze dlugo, bez roznicy czy Kosowo bedzie niepodległe czy nie. Co masz na mysli pisząc o okupacji Kosowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 14:34 1. Akt końcowy z Helsinek 2. Albańczycy mają dziedzictwo i kulturę, a Kosowarzy? Chyba kulturę mafii. W przeciwieństwie do Serbów w Kosowie. 3. "Plemiona miały dziedzitwo i kulture tylko to nijak sie ma do państw" - a plemię Kosowarów ma kulturę mafii i dziedzictwo UCK (terrorystyczna organizacja Kosowian) i dlatego nie zasługuje na swoje państwo. Ich kultura i dziedzictwo ma się nijak do państwa. 4. Okupacja autonomicznej prowincji serbskiej przez tzw. misję UNIMIK, sprzeczna z rezolucją 1244. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 19:47 Akt końcowy czego ? Mógł bys sie coś wiecej? Ciężko mi dyskutować jak nie wiem o co ci chodzi. Kosowarzy maja taka samą kulturę i dziedzictwo jak Albańczycy bo to przecież jedna nacja. Co do "zasługiwania" na państwo to wogle nie bede komentował przypomnę tylko ze Stalin i Hitler tak myśleli o Polakach. A co do "okupacji" to przypomnę ze jest ona wynikiem "działalności" jaką Serbowie prowadzili wobec albańskiej ludności cywilnej, i właśnie ona położyła kres rozlewowi krwi i zaprowadziła "stabilizacje". Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:31 A sprobuj sie zorientowac, skad sie wziela ta "ogromna wiekszosc". Albanczycy wypedzeni przez Serbow wrocili, Serbowie wypedzeni przez Albanczykow juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:47 Orientuje sie skąd sie wzięła, ale to nie zmienia sytuacji ze ona tam jest. Podobnie jak polska wiekszość na Opolszczyźnie albo ukrainska we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 12:49 To jest bardzo istotna sprawa skąd się wzięła. Na takiej zasadzie należy utworzyć polską enklawę w Londynie, postawić posterunki graniczne i wptrowadzić cła oraz powołać do życia inne służby państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:16 Tylko ze większość mieszkańców tej twojej enklawy natychmiast by wyemigrowała do UK znowu :) Nie poto z Polski pryskali zeby sobie tam robic drugą :) Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:19 Brawo!!! O to właśnie chodzi!!! Większość mieszkańców Kosowa za chwilę wyjedzie do innych krajów, bo tam się zwyczajnie nie da żyć. Tylko po co w takim razie było tworzyć państwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Dlaczego hańba ? 26.02.08, 13:42 > Brawo!!! O to właśnie chodzi!!! Większość mieszkańców Kosowa za > chwilę wyjedzie do innych krajów, bo tam się zwyczajnie nie da żyć. > Tylko po co w takim razie było tworzyć państwo??? Zebyś nie użył wyrazu Kosowo to pomyślał bym ze chodzi o Polske :) Jesli wszyscy chcieli by wyjechac to poco by "tworzyli" ? Wyjazd z kosowskim paszportem bedzie tak samo trudny jak z serbskim. Nie tworzy sie państwa zeby wyjezdzac. A tak naprawde to czy to "autonomia" czy "niepodległosć" to w przypadku kosowa to niewiele sie zmieni. Serbowie beda bardziej upokorzeni a albanczycy bardziej dumni ale poza kwestiami prestizowymi to Kosowo jest oderwane od Serbii (nieformalnie) juz kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:07 a co my mamy do innego narodu?Co dla nich znaczy uznanie czy nie. My co najwyzej możemy znowu sie osmieszyc na arenie międzynarodowej. Poza tym prezydent zapewniał nas,ze on czuje Polskę.Kosowo jest za daleko, Kosowa nie czuje... Odpowiedz Link Zgłoś
hanzal nie wiadomo jak sie zachować to moze przyzwoicie? 26.02.08, 09:08 Już pare lat temu zrobiliśmy taki bład biorąc udział w amerykańskiej eskapadzie na Irak teraz znów chcemy brać udział w amerykańskim pomysle w Kosowie a wystarczy poprostu wstrzymać się aż do czasu gdy zaakceptuje to ONZ UE nie narzuciła swoim członkom uznania Kosowa, jest w samej UE spora grupa państw które tego nie robią, po co więc mamy pchać palce w zawiasy ? Korzyści z tego żadnych nie ma, jest to mały cios ale jednak cios dla słowiańskiego narodu, który ma prawo czuć się "wykolegowanym" przez Europę Europę która z jednej strony wyciąga do nich ręce i zachęca do proeuropejskich postaw a z drugiej strony wycina im taki numer. Nigdy nie myślałem że to powiem, ale zgadzam sie z Kaczyńskim. Z Kosowem nie ma sie co śpieszyć A już zachowanie Sikorskiego - to jest dla mnie kompletna dyskwalifikacja tego człowieka, ja wiem że tylko krowa nie zmienia zdania, ale jednak po tym wszystkim , po jego oświadczeniach sprzed 9ciu miesięcy i aktualnym zachowaniu zaczynam sie naprawde zastanawiać dla kogo ten człowiek tak naprawde pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Sikorski jest tylko karierowiczem... 26.02.08, 09:22 i picusiem, wykonuje polecenia 'przelozonych'. Odpowiedz Link Zgłoś
adamyr stanowisko polityków PO z przed roku 26.02.08, 09:48 Zapis stenograficzny (773) z 47. posiedzenia Komisji Spraw Zagranicznych w dniu 29 maja 2007 r. Senator Radosław Sikorski: Pytanie było o nasz interes narodowy, a kanclerz Bismarck swego czasu powiedział, że całe Bałkany nie są warte życia jednego pomorskiego grenadiera. (Przewodniczący Stefan Niesiołowski: Ale nie zawsze kanclerz Bismarck miał rację.) Moja refleksja na ten temat, o której przekazanie wyżej prosiłbym pana ministra, jest taka, że przyłożyliśmy do Kosowa wzór z Bośni, gdzie Serbowie byli agresorami, a biedni muzułmanie się bronili, który do Kosowa nie pasuje. Byłem dwa lata temu w Kosowie i tam są w miasteczkach całe dzielnice wypalonych domów serbskich i nowe, złocone meczety wybudowane za wahhabickie, saudyjskie pieniądze. I moje pierwsze pytanie jest takie: czy ktoś w ogóle monitoruje naturę kosowskiego islamu i tego typu inwestycje? Moje drugie pytanie jest następujące: jakie są gwarancje, że te wspaniałe zabytki chrześcijańskiej historii, które tam są enklawami serbskimi, w jakimś momencie nie zostaną zniszczone, że one będą bronione? I wreszcie trzecie pytanie: czy nasi żołnierze mają tam - wiem, że może powinienem do siebie je skierować, ale po prostu tego nie wiem - prawo użycia broni, aby nie doszło do incydentów, takich jak te, gdzie wojska niemieckie nie obroniły Serbów i klasztorów, gdy doszło do zajść trzy lata temu bodajże w marcu? Nie chciałbym, abyśmy doznali takiego wstydu, że nasi żołnierze nie mają prawa do użycia broni w obronie ludzi, których bezpieczeństwo im powierzyliśmy. Dziękuję. Przewodniczący Stefan Niesiołowski: Nie bardzo też rozumiem pytanie o trzeci plan w tej sprawie. Jaki trzeci plan? Przecież plan Ahtisaariego jest w gruncie rzeczy planem niepodległości Kosowa. On wprawdzie nie używa tego słowa, ale to dlatego Serbowie się na to nie zgadzają, istota tego sporu polega na tym. Trudno się też temu dziwić, że jakieś państwo nie zgadza się na to, że mu zabierają istotną prowincję, w dodatku prowincję, która uchodzi z historycznych względów, co jest oczywiste, od bitwy na Kosowym Polu, za kolebkę tego państwa. Nie zgadzam się z tym fragmentem opracowania, że plan Ahtisaariego nie ma alternatywy. Alternatywą jest Kosowo z szeroko posuniętą autonomią i co do tego jesteśmy zgodni. Tak jak w przypadku wszystkich etnicznych rozwiązań, to jest poza sporem, bo nie wolno nikogo prześladować, należy szanować religię, to jest tak oczywiste, że nie chcę o tym mówić, ale w ramach Serbii, i w tym tkwi spór. Jeżeli to będzie polegało na utworzeniu nowego państwa kosztem Serbii, to oczywiście moim zdaniem tego rząd serbski nie zaakceptuje, bo taka jest rola rządów, po to one są, żeby się nie godzić na odrywanie terytoriów własnego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Mocno przywaliłeś Sikorskiemu, ale to nie zmienia 26.02.08, 14:34 faktu, że zależność Kosowa od Serbii była i byłaby nadal żadna. Utrzymywanie fikcji? A jak było z naszym Dolnym Śląskiem (od 500 lat nie należącym do Polski), czy Pomorzem Zachodnim (niegdyś słowiańskim, ale przed rokiem 1945 NIGDY nie należącym do Polski)? Byłbyś zachwycony, gdyby te tereny znalazły się po r. 1945 tylko pod polską administracją jako powiernictwo? Trochę emaptii nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Mocno przywaliłeś Sikorskiemu, ale to nie zmi 26.02.08, 14:35 Oczywiście miło być "empatii", sorry Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma hanzal, ja Ci odpowiem On pracuje "dla siebie" 26.02.08, 10:11 On, wie ze dla Polaka widok ministra, który ze łzami w oczach, całuje polską flagę, lub szabelkę to "mniud dla duszy" ! On zostanie prezydentem, za którym Polacy "w ogien pójdą" a On ich tam chętnie.... zaprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanzal użyj google, wysil sie troche i zaraz znajdziesz 26.02.08, 09:10 łamie Deklarację ONZ ustanawiającą zarząd ONZ nad Kosowem i równocześnie stwierdzającą że Kosowo jest serbską prowincją Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Uzależnić uznanie od zgody na zjednoczenie Serbów 26.02.08, 09:16 Uznanie Kosowa powinno być uzależnione od poszanowania przez społeczność międzynarodową prawa Serbów do samostanowienia, tj. uznania prawa Republiki Serbskiej w Bośni do secesji oraz przeprowadzenia plebiscytu ws. podziału Kosowa z udziałem uchodźców. Poza tym obszary z większością serbską w Kosowie i w Bośni powinny mieć prawo do zjednoczenia Serbią, a pozostała (większa) część Kosowa z Albanią. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Uzależnić uznanie od zgody na zjednoczenie Se 26.02.08, 09:24 Popieram Prezydenta nie musimy sie nigdzie spieszyć.... , Sikorski niestety faktycznie jest "dziwny".......... mam nadzieje że przynajmniej Tusk nie okaże sie "dziwny" i wymieni za jakiś czas paru "dziwnych" :P ministrów Odpowiedz Link Zgłoś
jarus16 Prezydent jeszce nie wie,że to czy Polska 26.02.08, 09:19 uzna niepodległość Kosowa to nie ma żadnego znaczenia.Nikt tego nie oczekuje, nawet Kosowo, bo uznanie przez takie "mocarstwo" jak Polska nic nie znaczy w ukladzie międzynarodowym. "Wielcy patrioci" powinni wreszcie zrozumieć, że Polska w takiej grze znaczy tyle co "O". Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Prezydent jeszce nie wie,że to czy Polska 26.02.08, 10:13 tym bardziej należy zachować się "przyzwoicie" nawet jeśli to słowo w odniesieniu do "polityki" brzmi śmiesznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomeck3145 Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:19 Wolne Kosowo, to moze Wolna Palestyna? Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 10:20 dla Serbów Kosowo to, to samo co dla Żydów....Masada ! Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 11:56 Przecież jak by Palestyńczycy pognali ekstremistów, zrobili porządek w Autonomii", przestali bełkotać o zniszczeniu Izraela, zamiast palić amerykańskie flagi polizali troszkę du@#$% "Wuja Sama" to już by Państwo mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 12:18 A na czym opierasz swoją pewność w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomeck3145 Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 12:23 No przecież miłujący pokój Żydzi oddadzą ziemię Palestyńczykom :) Żydzi i Amerykanie uwielbiają destabilizować europę, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 13:28 > No przecież miłujący pokój Żydzi oddadzą ziemię Palestyńczykom :) Przeciez juz oddali, nazywa sie to Autonomia Palestynska. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Wolne Kosowo, to i Wolna Palestyna 26.02.08, 13:32 Przeciez na tym ma polegac caly proces pokojowy na B-wschodzie. Macie autonomie jak będzie spokój to będzie niepodległość. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Przeciez PO........... 26.02.08, 09:21 juz zalatwilo sondaz gdzie ponad polowa Polakow jest za uznaniem niepodleglosci Kosowa.Serbowie sie smuca.Ogarnia ich wscieklosc. - dodam- bezsilna.Wpuscili do swojego mieszkania gosci.Przyjeli,dali strawe.Dzisiaj ,goscie wyrzucaja wlascicieli z wlasnego domu. Wyrzucaja, gdyz maja juz innych kolesi. Zrobiono wielka krzywde narodowi slowianskiemu.Okazuje sie ze pierwszym krajem , ktory uznal niepodleglosc Kosowa jest.......Afganistan.Rzad naszego kraju tez nie chce byc w tyle.Dzisiejsze posiedzenie rzadu ma przypieczetowac stanowisko polskich wladz.Uznamy niepodleglosc Kosowa. Zastanawiam sie czy Rzad uzna w naszym kraju ,zasiedzialosc za wlasnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
facio60 Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:22 mihausonice napisał: > za kazdym razem kiedy Pan Prezydent otworzy usta, to ja sie ze wstydu robie > czerwony. nie wierze, ze pan i wladca wlasnie chcial zakazac utworzenia nowego > panstwa. niech on juz sobie pojdzie!!!prosze. bardzo prosze!!! Zdaje się, że zapomniałeś zabrać jeszcze wiaderka z piaskownicy po wczorajszej zabawie.Sprawdz! Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek prezydent ma racje.mernoty rudego tego nie lapia 26.02.08, 09:22 oni robia tylko to co sugeruje GW Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać Kos.. 26.02.08, 09:24 Był kiedyś taki naród nad Wisłą, który utracił swoje państwo. Nie utracił kultury, języka i religii. I woli niepodległości. Z jakiegoś powodu nie chciał być częścią Rosji, Prus i Austrii. Ale Europa była stabilna po co jej były awantury o granice. A że jacyś tam Polacy chcieli mieć swoje państwo? Co to kogo obchodzi, ważny święty spokój. Tak skomentowano przecież upadek powstania styczniowego "spokój panuje w Warszawie". Niepodległość zawdzięczamy totalnej destabilizacji i orędziu prezydenta USA. Kaczyński i jak pokazuje sondaż większość Polaków tak samo traktują dążenia Kosowa jak traktowano nas. Smutne. A na pytanie o Basków, Katalończyków i wszystkich, którzy chcą mieć własne państwo odpowiedź jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K 26.02.08, 09:30 No w sumie to jest mała różnica myśmy byli tu cały czas i na nas najechali i porozbierali, a Kosowo od zawsze należało do Serbów. Kosowo można porównać do tego co zrobiła Rosja nam a nie na odwrót tylko że to jest taki rozbiór od środka. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Twoj wstyd jest mniej wiecej tyle warty co 26.02.08, 09:24 "zeszloroczny snieg". Wstydzic sie mozna tych wszystkich "wychowanych" przez oglupiala polska sfore dziennikarska, ktorzy abonuja sie na jedyna "powszechnie nam panujaca" opinie, nie bezinteresownie rozpowszechniona i rozpowszechniana wsrod tej oglupialej sfory i trzymaja sie jej jak Bibli, az do smierci. Wstydzic sie mozna rowniez za tych wszystkich propagandowych pajacow ktorzy lubia "byc na fali" eleganckich garniturow i wypelnionych przyglupawym postkomunistycznym szambem salonow, nawet jesli jest to, jak przez 18 lat bezmozgowia, "fala" tepych polglowkow zadnych poklasku i falszywych "sukcesow". Re: Prezydent: Polska nie powinna jeszcze uznać K Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny Rząd znalazł się w bardzo trudnej 26.02.08, 09:26 sytuacji: jak uzna, to prezydent powie - żle, nie trzeba uznać, jak nie uzna, to prezydent powie - żle trzeba było uznać. Na dwoje babka wróżyła.Panie premierze Tusk wyrazy wspóołczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanzal rządzenie polega w dużej mierze 26.02.08, 09:44 na podejmowaniu mądrych odpowiedzialnych decyzji nie tylko na uśmiechaniu i zapowiadaniu co się zrobi w tej konkretnej sprawie jest proste logiczne rozwiązanie można poprostu poczekać, nie słyszałem o żadnym terminie który nakazywałby nam uznanie Kosowa dziś czy jutro, nie zrobiliśmy tego tydzień temu i nic sie nie stało Jeśli uzna ich cała reszta świata, ONZ my dołaczymy za pół roku, na spokojnie bez emocji - nikt wtedy tego nawet nie zauważy a i u Serbów emocje do tego czasu opadną robiac to dzisiaj "zyskamy" wybite szyby w ambasadzie i opinię która pójdzie do Serbów (oni to zauważą bo cała Serbia tym żyje, ich gazety radio tv pocieszają się kto ze świata daje im wsparcie) ps. niesamowicie zaciekawił mnie publikowany dzisiaj wynik sondażu w którym wiekszość Polaków jest za, widziałem dyskusje na forach RP, Dziennika, Onetu, GW i wszędzie miałem wrażenie, że PRZYTŁACZAJĄCA większośc dyskutujących jest ZDECYDOWANIE PRZECIW niepodległości Kosowa, ale to pewnie mi sie tylko zdawało Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: rządzenie polega w dużej mierze 26.02.08, 10:07 NIE ZDAWAŁO CI SIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosowa 26.02.08, 14:56 też tak myślałem. Okazuje się, że nie jestem osamotniony. Wielką radością mnie to nie przejmuje, bo żal mi Serbów. Ale ich sytuacja jest podobna, jak sytuacja Niemców na naszych (dzisiaj) ziemiach zachodnich w 1945 r. Jakoś nikt - i słusznie - nie wzywa Polaków, by się tych ziem pozbyli! hanzal napisał: > ps. niesamowicie zaciekawił mnie publikowany dzisiaj wynik sondażu w > którym wiekszość Polaków jest za, widziałem dyskusje na forach RP, > Dziennika, Onetu, GW i wszędzie miałem wrażenie, że PRZYTŁACZAJĄCA > większośc dyskutujących jest ZDECYDOWANIE PRZECIW niepodległości > Kosowa, ale to pewnie mi sie tylko zdawało Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:05 To uproszczenie. Sytuacja Niemcow na naszych ziemiach odzyskanych i Serbow jest inna. Historycznie ziemie odzyskane nie sa kolebką niemieckiej państwowości. To jest ta różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:22 j23plpol napisał: > To uproszczenie. Sytuacja Niemcow na naszych ziemiach odzyskanych i > Serbow jest inna. Historycznie ziemie odzyskane nie sa kolebką > niemieckiej państwowości. To jest ta różnica... W roku 1000 Kraków (moje ukochane rodzinne miasto, którego jestem historykiem) był czeski! Jedna z kolebek Państwa Polskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:42 Był czeski, ale nigdy nie był kolebką Państwowości Czeskiej. W przeciwieństwie do Kosowa dla Serbów. A zdaje mi się że dziś Kraków jest polski, więc czego chciałeś dowieść podając ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 15:54 A powiedz gdzie się znajdują miejsca, które z takim poświęceniem broniliśmy? Zbaraż, Chocim, Kamieniec Podolski? Gdzie jest 4 co do wieku uniwersytet Rzeczypospolitej z którego pochodziło tylu wybitnych na skalę światową profesorów. Ano takie są koleje losów. Co chciał dowieść? Że granice się zmieniają, narody migrują. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:03 Nie chciałem używać tego argumentu, ale chyba muszę. Kosovo ma dla Serbów znaczenie mistyczne. To nie ma porównania z Chocimiem, Zbarażem, Kamieńcem itd. Dla Serbów Kosovo jest ziemią świętą, Jeruzalem, miejscem golgoty i fizycznego zniszczenia narodu, jego kultury, tradycji, państwowości. A spytaj kogokolwiek w Polsce z czym mu się kojarzy np. Zbaraż. W 80-90% przypadków usłyszysz odpowiedź: "Zba, -co?". Uwierz mi, mówię to jako pół-Serb, Kosovo jest porównywalne z Holocaustem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:20 Zwróć uwagę ile lat minęło od czasu kiedy te ziemie zostały utracone... Dla Serbów sprawa jest jak najbardziej świeża. Ale się zgodzę że wielu Polakom by było trudno zrozumieć na dzień dzisiejszy że np Częstochowa już do Polski nie należy. Nawet jakby jej teren w 99% zamieszkiwali powiedzmy Chińczycy. Dla mnie np nie stanowiło by to najmniejszego problemu. Problemem było by gdyby Polacy nie mieli przez to dostępu do Jasnej Góry, albo gdyby "mniejszości polskiej" w takim kraju zmieniano by nazwiska na chińskie albo zabraniano mówić po polsku. Ok. Dobrze. Widzę że chcesz rozmawiać poważnie, a nie kłócić się. Potrafisz dać rozwiązanie które z jednej strony satysfakcjonowało by mieszkańców Kosowa, a z drugiej strony Serbów? Możesz powiedzieć z Twojej optyki wyzbywszy się ninawiści rasowych/narodowych co uniemożliwia tym dwóm nacjom życie w jednym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:43 Nie potrafię dać rozwiązania które zadowalałoby obie strony. Takie rozwiązanie nie istnieje. Drugie pytanie jest dużo prostsze. Albańczyków i Serbów dzieli WSZYSTKO. Korzenie (Ilirowie vs Słowianie), tradycje, kultura, język, religia, sposób życia, kolor skóry (tak, tak...). Oni mogą żyć w jednym kraju, ale pod osłoną karabinów, i tylko tak. Z Serbskiego pkt widzenia jestem za zachowaniem status-quo (z udziałem armii), inaczej dojdzie do rzezi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 16:53 Zobacz. USA, Wielka Brytania - tam żyja ludzie o krańcowo różnych kulturach i jakoś nie ma problemów. A co powiesz o Kruszynianach pl.wikipedia.org/wiki/Kruszyniany i polskich Tatarach? też ich dzieliło "wszystko" od pozostałych mieszkańców Rzeczpospolitej prócz wierności Królowi/Państwu. Czyli jakoś można mimo naprawde głębokich różnic. Tylko trzeba chcieć (tzn. wszyscy muszą chcieć). Czy zgodziłbyś się jakby wymuszono na mieszkańcach Kosowa rezygnację z niepodległości w zamian za daleko idacą autonomię, i doprowadzenie z obu stron do realnego ukarania zbrodniarzy wojennych? Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 17:05 Pytanie drugie (autonomia i zbrodniarze) - OCZYWIŚCIE ŻE BYM SIĘ ZGODZIŁ!!! Co do Wielkiej Brytanii, nie wypowiadam się, nie mam wiedzy na ten temat. Zresztą charaktery Brytyjczyków i Serbów są zupełnie zupełnie, ZUPEŁNIE inne. USA - to nie jest takie proste. Tam też są getta murzyńskie a każdy naród żyje ze współziomkami w mniej lub bardziej zamkniętych społecznościach. Zresztą USA od początku swej historii było państwem multikulturowym, to stanowi podstawę Ameryki. Widzisz, co do np. Tatarów, to oni byli właśnie wierni królowi i państwu, Albańczycy wręcz przeciwnie, od zawsze, nawet za czasów Tito byli zmuszani do wierności, a Wielkiej Albanii nie wyrzekli się nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
j23plpol Re: Choć jestem zwolennikiem niepodległości Kosow 26.02.08, 17:08 Muszę na razie kończyć, bo piszę z pracy. Będę tu jutro, jakbyś chciał dalej pogadać. Na razie dzięki za bardzo konstruktywną rozmowę. Odpowiedz Link Zgłoś
red.darek Pierwszy raz zgadzam się z Prezydentem 26.02.08, 09:32 Pomimo ogronej niechęci jaką obdarzam pierwszy raz musze sie z nim zgodzić.Polska nie powinna uznawać kosowa czyli legalizować nacjonalizm w swoj przestęzej formie.Mieszkalem tam i wiem co pisze a jak to mało to polecam przyklad Szwajcari i jej albanskiego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
woytolo To nie jest kwestia sporu prezydent - premier. 26.02.08, 09:38 Jest to kwestia RACJI STANU. Na ten temat nigdzie ani słowa. Próżno szukać jakiejkolwiek analizy. Tylko te nudne obrzucanie sie błotem. Myślę, że opinia publiczna nie zna szczegółów sytuacji, a decyzja rządu jest podejmowana dla celów polityki zwalczania prezydenta, bez oglądania sie na meritum sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamyr miga się od jednoznaczego stanowiska 26.02.08, 09:40 jeszcze nie uznawac... A za tydzien? Moje zdanie to nigdy nie uznawac, dlatego, że: - jest to precedens, który spowoduje lawinę konfliktów - jest to odbierania historycznych ziem Serbów - jest to powiększanie Albanii kosztem Serbii - jest to gra wielkich mocarstw kosztem zwykłych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Wygodne 26.02.08, 09:42 ..siedziec z boku i mówić - "nie podoba mi się" ..niestety realana władza nie polega na recenzowaniu czyichś poczynań - tylko na podejmowaniu decyzji. Rząd miał do wyboru - dżumę lub cholerę wybrał cholerę Pan Prezydent mówi teraz, że cholera mu sie nie podoba a komu się podoba ??? Odpowiedz Link Zgłoś
r.siwy Re: Wygodne 26.02.08, 09:47 Jak uznamy Kosowo to co sie stanie??? nic. jesno serbów do siebie zrazimy A co by sie stało gdyby Polska nie uznała Kosowa ??. Pewno nic i jeszcze byśmy Serbów nie wkur... zdecydowanie wole dżumę Odpowiedz Link Zgłoś