wuetend 26.02.08, 11:41 czy to realizowalne? patologie typu PiS beda wmawiac wyborcom, ze polepszenie sie ludziom bogatym automatycznie oznacza pogorszenie sie biednym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meth.p Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin... 26.02.08, 11:42 Jak sie wprowadzi ulgi i zostawi, (albo podniesie) kwote wolna to to nie bedzie podatek liniowy, wiec semantycznie to co powiedzial Pawlak jest bez sensu. A podatek plaski, jak sie chyba zwyczajowo nazywa to o czym mowi Pawlak, jest tak jak kawal Tyma z reklamy pewnego banku. Bez sensu. Podatek liniowy ma sprawic ze system podatkowy bedzie prosty. Ulgi i kwota wolna wykluczaja owa prostote. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Poczekaj, poczekaj... 26.02.08, 12:47 Akurat kwota wolna i ulga na dzieci to mialy zostac od samego poczatku, wiec co sie czepiasz Pawlaka? To akurat nie on to wymyslil... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 12:18 Ja poproszę o jakieś bardziej czytelne wytłumaczenie, bo nie mogę tego zrozumieć. W jaki sposób podatek liniowy zaszkodzi ludziom o mniejszych dochodach? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Juz tlumacze! 26.02.08, 12:44 Beda trzy podstawowe efekty, ktore zaszkodza ludziom biednym w wyniku wprowadzenia podatku liniowego: - na samym poczatku bogaci zaczna zarabiac wiecej, a wiec i wydawac wiecej; ich bogactwo bedzie jeszcze bardziej razilo biednych w oczy, wiec spowoduje pogorszenie ich samopoczucia (skutek natychmiastowy), - pozniej, kiedy konsumpcja "bogatych" spowoduje rozkrecenie gospodarki i zainicjuje wzrost plac, biednym bedzie przykro, ze dostali podwyzki, bo dostana ich mniej niz bogaci na poczatku, co spowoduje dalsze pogorszenie samopoczucia (skutek po 2 latach), - na samym koncu biedni dostana kosmicznie po dupie, bo mimo iz im sie poprawila sytuacja materialna, to ich odczucie bedzie dokladnie przeciwne, wiec wybiora sobie do sejmu kretynow z PiS i SO, a ci najpierw beda krzyczeli ze zabiora najbogatszym i rozdadza biednym, a na sam koniec, zabiora klasie sredniej i dadza sobie. Bogatym jak zwykle nic nie zabiora, biednym nic nie dadza (skutek po 4 latach). To teraz juz rozumiesz, prawda? ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuza1331 Re: Juz tlumacze! 26.02.08, 13:24 Uwielbiam takie socjalistyczne brednie w stylu "liniowy daje bogatym". Liniowy nic nie daje, co najwyżej mniej zabiera. Jeżeli osoba dobrze zarabiająca zaoszczędziłaby dzięki liniowemu kilkadziesiąt tysięcy, to oznacza, ze teraz te kilkadziesiąt tysięcy więcej płaci (na biedniejszych i urzędników). Przecież to są normalnie zarobione pieniądze. Politycy pieprzą bzdury dla ciemnego ludu, który uważa, że bogaty może zapłacić więcej "bo ma". A czy ktoś sobie zadał pytanie dlaczego ma? Co Ty mało zarabiający człowieczku zrobiłeś, żeby zarabiać więcej? Kiedy ostatni raz starałeś się podnieść swoje kwalifikacje? Kiedy poświęciłeś czas wolny, żeby stać się lepszy w tym co robisz? Ciemna masa woli tłumaczyć złodziejstwem innych swoje nieudacznictwo. "Bo oni nakradli". Zagłosujcie na liberałów (prawdziwych), sprywatyzują wszystko. Nie będzie wtedy polityki w biznesie, ani biznesu w polityce. Nikt się wtedy lewymi układami nie dorobi. A jak ktoś nakradł, to od tego jest prokuratura, a nie Urząd Skarbowy. A poza tym jeszcze nie słyszałem, zeby złodziej swoje dochody w picie wykazywał, więc sprawiedliwość dziejowa przez Urząd Skarbowy to nie jest najlepsza droga Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: Juz tlumacze! 26.02.08, 13:28 zuza1331 napisała: > Politycy pieprzą bzdury dla ciemnego > ludu, który uważa, że bogaty może zapłacić więcej "bo ma". Ty sama jestes ciemna jak but i nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 A ty jesteś przekonany, że tak nie jest? 26.02.08, 12:45 Skąd takie przekonanie. Przecież 17% podatku od kwoty 10 ts zł, a 17% podatku od kwoty 1,5 tys zł to są kwoty nieporównywalne. Ten, kto zarabia 10 tys. zł odprowadzi tylko 1,7 tys. zł podatku, a ten zarabiający 1,5 tys. zł odprowadzi 255 zł podatku. Temu pierwszemu pozostanie więc 8,3 tys. zł na tzw. życie, podczaws gdy temu drugiemu tylko 1,25 tys. zł. Jest to oczywista nierównowaga obciążeń podatkowych. Ci, którzy zarabiają więcej powinni więcej łożyć na cele publiczne - drogi, służbę zdrowia, oświatę, kulturę. W innym przypadku, to wszystko padnie. A ludzie biedni, staną się jeszcze biedniejsi. Jest to tak oczywiste, jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio hehe, to ci bogaci 26.02.08, 12:55 wyniosa sie do niemiec i tam sie zamelduja aby faktyczcnie miec te słuzbe zdorwia, te drogi i urzednika ktory nie bedzie w nich widzał grupy trzymajacej władze, ale obywatela, który chetnie płaci podatki i bedzie dla niego miły,,bo on jest dla niego... moze ty oddasz 30% z 10.000 dla tego co mam 2 tys ? jaki sens w polsce zarabiac legalnie 10k aby oddac 30% ? lepiej kombinowac i byc bogatym Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Masz racje! 26.02.08, 12:57 Przeciez to jest takie oczywiste, ze kazdy, niezaleznie od tego ile zarabia powinien dostac tyle samo, czyli: - jak zarobisz 1500 PLN, to dostaniesz do reki 600 PLN, - jak zarobisz 15000 PLN, to dostaniesz do reki 600 PLN. To napewno spowoduje wielki rozwoj Polski - konkretnie lotnisk i dworcow autobusowych, bo kazdy bedzie stad spie*dalal :) Obudz sie, biedny durniu, przez Wasz idiotyczny podatek progresywny, kazdy kto moze zarobic wiecej, zaklada firme i przechodzi na samozatrudnienie - moze sobie samochod, komputer, ksiazki, telefon, itd. wrzucic w koszty, dostaje zwrot VAT za te artykuly. Pewnie o tym w Radyju nie mowili, co? Ze ludzie naprawde bogaci placa po 13- 15% procent podatku liniowego? Gdyby podatek byl liniowy, a skladki ZUS realne, to wiekszosc ludzi darowalaby sobie samozatrudnienie... Efekt Waszej durnej polityki jest taki, ze ludzie naprawde zamozni uciekaja legalnie przed podatkami (bo je bez sensu komplikujecie, wiec to jest mozliwe), a po dupie dostaja i tak najbiedniejsi i, przede wszystkim, klasa srednia... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis Re: Masz racje! 26.02.08, 13:13 Przede wszsytkim nie wyzywaj ludzi, bo Twój styl prowadzenia dyskusji jest żenujący. Co do samozatrudnienia - mnie do niego zmusił pracodawca, bo dla niego to mniejsze koszty. Ja wcale tak dużo na tym nie zyskusję. W moim przekonaniu nawet tracę - urlop to dla mnie katastrofa finansowa, gdyż nie jest płatny jak na umowie o pracę, podobnie choroba i urlop macierzyński. To ostatnie wspominam wyjątkowo przykro, bo zasiłek starczał mi na pieluchy dla dziecka. Osoby samozatrudniające się nie mają zadnej ochrony socjanej. Jeśli zarabiasz co najmniej 10 tys. to mozesz odłożyć, jeśli 3-4 tys. to jesteś poszkodowany w systmie samozatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No i co ja mam Ci napisac?! 26.02.08, 13:28 Napisze zes glupi, to bedzie ze Cie obrazam. Potraktuje Twoj post powaznie i zaczne dyskusje, to sam sie poczuje glupi... Czy ja napisalem, ze wszyscy samozatrudnieni maja lepiej niz pracownicy? Pokaz mi prosze, Drogi Inteligentny Kolego, gdzie ja to napisalem... Ja tylko napisalem, ze jesli dostajesz propozycje pracy za 20.000 lub wiecej, to nie podpisujesz umowy o prace, tylko zakladasz firme i idziesz na kontrakt. W dupie masz ZUS, progresywne podatki, ochrone socjalna, sprawiedliwosc spoleczna i te wszystkie idiotyzmy, tylko idziesz na kontrakt. Prawnik pisze Ci umowe tak zeby sie US nie przyczepil, ksiegowa tak liczy, zebys zaplacil malo podatku i wszyscy sa szczesliwi. I tak: jesli pracodawca moze Tobie zaplacic 20000, to Twoja pensja brutto moze wyniesc 18500, z czego na reke zostanie Ci 11300. Rocznie dostaniesz 137844,48. Przy kontrakcie dostajesz pelne 20000 brutto (bo nie ma kosztow pracodawcy), z tego po oplaceniu podatkow i ZUS zostanie Ci 15000 - zakladajac ze nie masz zadnych kosztow, a to bzdura. Rocznie dostaniesz 180000. Jesli wezmiesz dwa miesiace wakacji, to nadal zostanie Ci w kieszeni wiecej (150000)... Jesli uwzglednic koszty i tylko jeden miesiac wakacji, to spokojnie zostaniez z pensja okolo 190000 netto rocznie. Rozumiesz?! ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis Re: No i co ja mam Ci napisac?! 26.02.08, 15:04 Jesteś chamski, ale odpowiem - nic mnie nie obchodzą problemy z podatkiem ludzi zarabiających 20 tys. Chcę, żeby Pan Tusk przestał głosić, że marzeniem każdego Polaka jest założenie własnej firmy, chociaż według jakiś badań ponad 50% studentów chce ją założyć. Studenci mają dużą wiare w siebie, świat i innych. Potem życie zazwyczaj ją weryfikuje...:) Zobaczymy co bedzie za klikadziesiąt lat, kiedy na emerytury pójdą dzisiejszy zamozatrudniający się - czy polisy dadzą im wystarczające zyski, czy giełda ich nie zawiedzie, czy oszczędności wystarczą. Tym nabogatszym tak, ale ich bedzie garstka. Dla mnie PO dba wyłacznie o interesy bogatych, a oni i bez tego zawsze mają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: No i co ja mam Ci napisac?! 26.02.08, 15:17 Za kilkadziesiąt lat? Będzie nieźle jak ZUS wytrzyma do 2020. Poza tym - teraz (jako osoba samozatrudniająca się) wiesz jak to wygląda od strony pracodawcy. Choć i to nie do końca - nie musisz walczyć o klienta. A tu jest mowa o podatku liniowym DLA WSZYSTKICH, nie tylko dla samozatrudniających się. Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis Re: No i co ja mam Ci napisac?! 27.02.08, 12:56 Pracodawca pracuje kiedy chce, wypłaca sobie wynagrodzenie niezależnie od choroby czy urlopu. Za moja pracę inkasuje od 8 do 10 razy tyle ile daje mi. Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Re: Masz racje! 26.02.08, 13:22 kretynofil napisał: >> Obudz sie, biedny durniu, przez Wasz idiotyczny podatek progresywny, > kazdy kto moze zarobic wiecej, zaklada firme i przechodzi na > samozatrudnienie To tylko dowod na burdel w polskim systemie podatkowym i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To jest normalne... 26.02.08, 13:53 I wszedzie tak jest, naprawde... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: A ty jesteś przekonany, że tak nie jest? 26.02.08, 13:01 Lewackie brednie! Czyli tych dwóch pogodzi podatek liniowy 100% z kwotą wolną od podatku 1,5tys.zł:) Co za bzdury. Chleb powinien kosztować tyle samo dla biednych co dla bogatych! A tu lewaki marudzą, że jak jeden płaci 10/1,5 raza więcej to za mało. Liniowy to kompromis, uczciwie to 1/1 a nie 10/1,5 ani progresywne 20/1,5! Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.s Re: A ty jesteś przekonany, że tak nie jest? 26.02.08, 15:23 jak sam zauwazyles ten co zarabia 10tys zaplaci 1700 podatku, a tem co zarabia 1.5tys, tylko 235. wiec daje mniej. a teraz jest tak, ze ten co zarabia 1 000 000, przy stawce podatku chyba 40% podatku..... nie odprowadzi, bo albo placi w "raju podatkowym" albo ucieka do szarej strefy. 17% by zaplacil, bo to jest kwota jeszcze do zaakceptowania Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio podatek liniowy 26.02.08, 12:51 ma za zadanie uprosic system, zmiejszyc liczbe ulg a efektem ma byc jasne prawo gdzie sciagalnosc podatków jest niemal 100%, co oznacza ze kazdy płaci, bo nie warto sie na czarno trzymac dla paru zł podatek liniowy powinnien byc ok 15%, do tego vat 15% i cit 15% bez ulg, bez dodatków, bez kwot wolnych chyba ze mowa o 3-4 tys rocznie, bo tyle to kazy moze dorobic w wakacje do tego pracodawcy by mogli rozliczac pity pracowników, bez tej całej błazenady z pitami składanymi do godz 24.00 w ostatni dzien rozliczen mysle ze spadem vatu i city bedzie wystarczajac ulga dla tych co teraz korzysaja z innych ulg,, system mam byc prosty, jasny i przystepny dla podatnika, a efektem bedzie wieksza sciagalnosc i wieksze wpływy wciskanie ludowi ze biedi zarobia, bo zabierze sie klasie srednie, a bogatych stac na to aby i tak płacic male podatki, bo albo maja kase zagracnia albo maja ksiegowych co umiejetnie pokieruja jak inwestowac aby nie placic pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Dokladnie! 26.02.08, 13:01 > bogatych stac na to aby i tak płacic male podatki, bo albo maja kase zagracnia albo maja ksiegowych co umiejetnie pokieruja jak inwestowac aby nie placic Ja teraz zarabiam dziesiec razy wiecej niz poltora roku temu, a podatkow i ZUS place nominalnie tyle samo :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz.knapik Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 12:58 Kiedyś w USA każdy płacił równy podatek od głowy. BEz względu na to czy był biedny czy bogaty każdy płacił państwu tyle samo i miał identyczne prawa i przywileje. Każdy podatek wyciągający więcej od bogatych jest oczywiście niesprawiedliwy ale społecznie w mentalności tłumu jak najbardziej uczciwie jest odebrać komuś kto ma więcej. Jedyne na co możemy liczyć to upadek kapitalizmu i system gildowy oparty o naukę i sztukę;). kapitalizm śmierdzi bo w tym systemie dużo dobrych inwencji się nie opłaca. A dzisiaj do produkcji dóbr wystarczy że pracuje 10% społeczeństwa, więc kapitalizm już się po prostu nie skaluje dla dalszego rozwoju naszej cywilizacji. W Polsce na szczęście jeszcze nie doszliśmy do muru rozwoju ale w krajach rozwiniętych powoli zaczyna to być odczuwalne - stagnacja. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Te dążenia PO do wprowadz. podatku liniowego są 26.02.08, 12:58 oczywiste, ponieważ partia ta tylko dlatego wygrała wybory, że poparło ją potężne lobby biznesowe, drobna inicjatywa, ludzie reprezentujący tzw. wolne zawody i wszyscy, którzy mają wysokie dochody. Im się marzy podatek liniowy już od dawna. Jedyną partią, której naczelnym hasłem wyborczym była realizacja wprowadzenia takiego podatku - była właśnie PO. I z całą pewnością dziś "tańcują" wokół czołowych polityków tej partii wszyscy ci, którzy głosowali na partię Tuska właśnie po to, by osiągnąć swój cel- w najłatwiejszy, bo nic nie kosztujący sposób - wzbogacić się. W sytuacji takiego rozchwiania wartości w naszym kraju, gdzie wszystkimi sferami życia rządzi tylko mamona, wprowadzenie takiego podatku może jedynie przyczynić się do znacznego pogorszenia i tak już złych nastrojów społecznych, a to prosta droga już tylko do wyjścia wielu grup społecznych na ulicę. Teraz więc Tusk i jego banda musi rozstrzygnąć, czy lizać tylki posiadaczom mamony, czy też spróbować jednak nieco zniwelować pogłębiające się różnice społeczne i narastające niezadowolenie wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Moze odpowiesz na mojego posta powyzej? 26.02.08, 13:03 Jak mam Ci, debilu, wytlumaczyc, ze ludzie naprawde bogaci od dawna placa podatek liniowy?! Oni nic na tym nie zyskaja, naprawde... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 a czy Pawlak jest już gotowy rozmawiać o swoich 26.02.08, 13:05 oświadczeniach majątkowych? To dużo ciekawsze ekonomicznie od podatku liniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio Politycy, wiecej odwagi 26.02.08, 13:16 pare krajów naszego rejony wprowadziło ten podatek pare-parenaście lat temu,,efekt - wzrost gospodarczy,,,a u nas zamiast patrzec długofalowo mysli sie o nastepnych wyborach,, tego kto wprowadzi prosty system podatkowy czyt. liniowca bez ugl ozłoce swoim głosem w nastepnych wyborach,,a jak dalej bedzie jak balcerowicz stał na straży gosporadki to ma tez u mnie kolejne lata z głosami,,, odwagi, obywatele czekaja Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Miejmy nadzieje, ze to tylko propaganda! 26.02.08, 13:16 Miejmy nadzieje, ze to tylko propaganda dla rozchamionego dorobkiewiczostwa z PO, a tak naprawde ten podatek nigdy nie wejdzie. Dlaczego, ano dlatego, ze oznaczaloby to udupienie biednych ludzi, ktorzy i tak juz ponosza koszty tego, co sie dzieje w Polsce. Przyklady - prosze bardzo. Na poczatku lat 90-tych bardzo silnie wzrosl w Polsce ZUS, dlaczego, no bo trzeba bylo zaplacic za te wszystkie wczesniejsze emerytury itp. Czy to oznacza, ze biedni ludzie beda mieli z tego powodu wyzsze emerytury bo placa wyzsze "skladki"? Niestety nie bo wystarczy ustalic taki wspolczynnik waloryzacji, ze emerytury nie beda nadazaly za pensjami, tak sie zreszta teraz dzieje. Co to znaczy? Ano to, ze skladka zusowska jest traktowana jak kolejny podatek. Przeciez mozna bylo zostawic ZUS w spokoju, a swiadczenie dla zwalnianych nazwac nie wczesniejsza emerytura a stalym zasilkiem wyplacanym z budzetu! To wymagaloby jednak podniesienia PiTu, a nie ZUSu! To oznacza dalej, ze w przypadku podatku liniowego, sprzataczka w banku zaplaci tak naprawde wyzszy procentowo podatek niz prezes tego banku, ktoremu przestaja potracac ZUS powyzej 2,5 srednich krajowych. Nawet nie mowie juz o tym, ze w liberalnych krajach anglosaskich istnieje progresja podatkowa, pomimo, ze ich ZUSy sa znacznie mniejsze. Moglbym podac jeszcze kilka innych powodow, ale mi sie nie chce pisac. Przecz z PO, precz z chamami-dorobkiewiczami, ktorzy ich popieraja! To osobnicy o mentalnosci bohatera filmu "Komornik". Do gazu z ta swolocza, tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Re: Miejmy nadzieje, ze to tylko propaganda! 26.02.08, 14:58 Nie ma nic straszniejszego niż świadomość, że ktoś inny zarabia więcej. Mniejsze obciążenia dla bogatszych oznaczają udupienie biednych ludzi, bo nic tak nie udupia, jak widok sąsiada w nowym samochodzie - nieważne, że sąsiad potrafi pięć razy więcej i pracuje trzy razy tyle, co biedny udupiony. A tak przy okazji - od jakich dochodów miesięcznych obywatel kwalifikuje się do swołoczy, kierowanej do gazu? Od 5000 brutto, czy dopiero od 10000? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Miejmy nadzieje, ze to tylko propaganda! 26.02.08, 15:22 A masz kalkulator? Policz sobie jakie emerytury trzeba by płacić "bankierom" gdyby ściągać od nich "całorocznie". Choć obserwację masz słuszną - składka ZUS to jest podatek. PS. Mega szacun za kulturę wypowiedzi :> Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta ,,Czarodziejska rozdzka'' w Estonii nie pomogla:)) 26.02.08, 13:20 ,,Komunistyczne USA'' tez jakos sceptycznie do podatku liniowego.Ciekawe ,ze w ,,starych demokracjacch''podatku liniowego BRAK! Ale,,pacta sund servanda''jak mawial prof.Geremek( chodzilo nie o zobowiazania PO w stosunku do oligarchow tylko o ...okragly stol'') Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ile razy ja mam to napisac, zeby do Was, betony... 26.02.08, 13:32 ...dotarlo?! Bogaci nie placa podatku progresywnego!!! To cale Wasze pieprzenie naprawde jest nudne... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Ile razy ja mam to napisac, zeby do Was, beto 26.02.08, 13:36 kretynofil napisał: > ...dotarlo?! Bogaci nie placa podatku progresywnego!!! To cale Wasze > pieprzenie naprawde jest nudne... W prawdziwych demokracjach placa!I nie placza,kombinuja,matacza.W RP tez beda kombinowac z dochodami.Bo przywykli...nic nie placic:))))) > Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach > internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba > czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z > kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hihi, co za brednie... 26.02.08, 13:51 Pracuje z ludzmi z roznych stron swiata i pytalem ich jakie placa podatki - okazuje sie ze wszyscy sa zarejestrowani w rajach podatkowych i nie placa podatkow ani w Belgii (gdzie pracuje), ani w kraju z ktorego pochodza. Ja chociaz place w Polsce, ale tylko okolo 12% :) Przepisy w kazdym kraju sa tak skonstruowane, ze ludzie najbogatsi (ktorzy te przepisy z reguly ustalaja) procentowo placa najmniej. Nominalnie i tak placa najwiecej... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
imw Twoja niewiedza jest porażająca :( 26.02.08, 14:41 "Jakie podatki płaci Warren Buffet, którego majątek szacuje się na 52 miliardy dolarów? Jak wyznał w wywiadzie w sumie 17,7 procent, podczas gdy kilkunastu pracowników centrali jego holdingu Berkshire Hathway płaci średnio 33-procentowy podatek. "W całym biurze, od recepcjonistki w górę, nikt z pracowników nie płaci tak niskiego podatku, co ja. Nie zatrudniam księgowego, nie korzystam z rajów podatkowych. Ja tylko wykonuje polecenia Kongresu", wyjaśnił." Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No wlasnie... 26.02.08, 14:59 Zabawne jest to, ze mozna to tlumaczyc do znudzenia, a ta banda skonczonych idiotow i tak bedzie przekonana, ze ma racje, ze jak beda mi kazali placic 40% podatku, to ja go rzeczywiscie zaplace :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Bogaci powinni płacić więcej 26.02.08, 13:32 bo okradli tych biednych. Dlatego we wszystkich bigatych krajach jest podatek progresywny. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To ja przepraszam i wychodze... 26.02.08, 13:35 ...bo od czytania takich postow to naprawde mi sie odechciewa... ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Bogaci powinni płacić więcej 26.02.08, 15:31 Podatek progresywny istnieje bo dzięki temu rządzący mogą pokazać "oto jak się troszczymy o najuboższych! bogatym zabieramy 40% a biednym tylko 19! Tacy DOBRZY i WRAŻLIWI SPOŁECZNIE jesteśmy". Bogiem a prawdą to progresja sama w sobie nie jest czymś takim potwornym. Jest nieuczciwa wobec bogatszych, ale podatek liniowy jest niewiele sprawiedliwszy. Poza tym - niech sobie będzie ta progresja - wystarczy, że progi podniosą to jakiś sensownych poziomów. PS. Jestem pracownikiem najemnym. Pracuję na etacie. Płacę 40% podatku. Kogo niby okradłem? Odpowiedz Link Zgłoś
arturluc Re: Bogaci powinni płacić więcej 27.02.08, 07:35 > PS. Jestem pracownikiem najemnym. Pracuję na etacie. Płacę 40% podatku. Kogo > niby okradłem? Sam siebie, niestety sam siebie (tzn. ktoś Cię okrada w majestacie prawa) :(((( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
akad-emos Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 13:34 Na początek refleksja ogólna "gadał kretynofil do obrazu, obraz do niego ni razu..." niektórzy są odporni na wiedzę trzeba się wyluzować. Co do podatku liniowego to jest pomysł słuszny. Skoro teraz podatek 40% płaci tylko co setny podatnik (1%ogółu) to nie jest to znacząca grupa, rolnicy i najbiedniejsi podatków w ogóle nie płacą (PIT mam na myśli) więc co stracą?? Podatek taki jest motywujący do pracy "im więcej pracujesz tym więcej zarabiasz". Problemem państw rozwiniętych nie jest stagnacja tylko zbyt wysoki socjal, który zniechęca do jakiejkolwiek formy aktywności (taka postPGRowska rzeczywistość tylko że bogatsza). Jednym słowem żeby ludziom się chciało musi się im opłacać. Oczywiście będzie rozpacz całej grupy pasożytującej na podatkach typu urzędnicy, działacze czy zasiłkobiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
betola Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 13:47 "(..) ludowcy chcieliby podniesienia kwoty wolnej od podatku, wprowadzenia ulg pro rodzinnych, z których mogłyby korzystać także osoby nie płacące podatku dochodowego - na przykład rolnicy." Niezłe, niezłe - nie płacą podatku, a ulgi od niego chcą. Gdzie logika? Odpowiedz Link Zgłoś
arturaspl Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 14:20 to jaka bzdura. jak z odliczenia np. na dziecko maja skorzystac rolnicy, skoro nie sa platnikami PIT? Najpierw trzeba byc platnikiem aby nabyc prawo do odliczen. skoro ktos nie placi to niby z czego ma odliczac? PAWLAK=KRETYN???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku l 26.02.08, 15:34 Albo w ten sposób chce zasygnalizować, że rolnicy powinni zacząć płacić. Jeśli okaże się to prawdą, to jak jeszcze KRUS zlikwidują to normalnie zagłosuję na PSL :) Odpowiedz Link Zgłoś
arturaspl Pawlak: PSL jest gotowe rozmawiać o podatku lin.. 26.02.08, 14:21 to jakas bzdura. jak z odliczenia np. na dziecko maja skorzystac rolnicy, skoro nie sa platnikami PIT? Najpierw trzeba byc platnikiem aby nabyc prawo do odliczen. skoro ktos nie placi to niby z czego ma odliczac? PAWLAK=KRETYN???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Podatek liniowy da Polsce CUD gospodarczy:) 26.02.08, 14:23 Kolejny cud...Tuska:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amanasunta 26.02.08, 15:10 amanasunta napisała: > Podatek liniowy da Polsce CUD gospodarczy > Kolejny cud...Tuska:)))))) Zabrac biednym a dac bogatym. Oczywiscie Pawlak - lawirant bez charakteru zaklepie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wuetend 26.02.08, 15:06 wuetend napisał: > czy to realizowalne? > patologie typu PiS beda wmawiac wyborcom, ze polepszenie sie ludziom > bogatym automatycznie oznacza pogorszenie sie biednym. Nie pisz glupstw! To nie wmawianie, tylko smutna rzeczywistosc! Podatek liniowy uderza najbardziej w najbiedniejsza czesc spoleczenstwa. Przestudiuj sobie schematy podatkow panstw, ktore dbaja o swoich obywateli (np. Irlandii) a przekonasz sie, ze jestes w bledzie! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: wuetend 26.02.08, 15:40 W takim razie dlaczego VAT jest liniowy? Dlaczego nie jest to tak, że biedni płacą 3% VAT, a bogaci 22%? Podatek dochodowy jako-taki to głupi pomysł (co zresztą jest podnoszone co jakiś czas nawet w EU) - jest drogi w utrzymaniu a jego głównym celem jest PROPAGANDA na rzecz "rządu dbającego o najuboższych". Przecież podatek ten nie stanowi trzonu dochodów (chyba, nie chce mi się sprawdzać) żadnego państwa w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio zauważ ze w PL 26.02.08, 22:21 jest jedna z najwyższych stawek VAT, bo EU mow o stawce podstawowej, która u nas jest na poziomie 22%, jakby podstawa było 15% to by sie okazało, ze polska ma podatki na srednim poziomie, a teraz niestey jest na topie z ich iloscia, jakoscia złego prawa i bałaganem tak to jest jak prawo rodem z PRL bierze sie i tylko zmienia nazwe ze nie PRL ale RP i dopisuje głupoty ze polska to kapitalistyczny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: wuetend 26.02.08, 16:52 Niby jak uderza ? Najbiedniejsi nie mają dochodów, więc nie płacą podatków od dochodów. Żadnych. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś