1zorro 29.02.08, 07:45 wlasnie! Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. To tak bardzo po chrzescijansku wedlug zasady: kocham blizniego mego ale wara od majatku mojego....DNO! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek2235 Powdójne obywatelstwo 29.02.08, 08:01 Ale czy osoby występujace o przywrócenie polskiego obywatelswa są gotowe zadeklarować że w momencie odzyskiwanie polskiego obywatelstwa automatycznie zrezygnują z obecngo obywatelstwa innego kraju ( obojętne czy jest to Izrael czy jakieś inne państwo )??? Podwójne obywatelstwo jest w jakimś stopniu fikcją, bo nie można podzielić się na dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Powdójne obywatelstwo 29.02.08, 08:05 po raz pierwszy cos rozsadnego napisales.... Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Powdójne obywatelstwo 29.02.08, 10:27 O ile mi wiadomo polskie prawo uznaje podwojne obywatelswo, tzn. mozna jednoczesnie miec obywatelstwo polskie i innego panstwa (n.p. cala masa Polakow w USA ma obywatelstwo i polskie i amerykanskie). Jezeli prawo taka mozliwosc przewiduje, to nie ma powodow aby wymagac od marcowych emigrantow ktorzy chca potwierdzic polskie obywatelstwo aby sie zrzekli swojego obecnego obywatelswa. Przeciez w Polsce obowiazuje rownosc wobec prawa, wiec to co dotyczy Polonii amerykanskiej (a ich z Polski jednak nie wyrzucano) powinno rowniez dotyczyc tyc polskich obywateli ktorym obywatelstwo bezprawnie odebrano w 1968 r. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejka_na_kasprowy UB - cy też ? 29.02.08, 14:53 Historyk A. Paczkowski napisał w "Pół wieku dziejów Polski", że wśród emigrantów marcowych było około 1000 b. funkcjonariuszy UB i oficerów politycznych LWP. Oni też mają dostać obywatelstwo ? A z jakiej racji ? Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Prawna kwadratura Marca 68 29.02.08, 08:15 Co za typy nami rządzą... taki wstyd przynosza. Panu Mateuszowi Sorze najwyraźniej paragrafy przeslonily przyzwoitosc i patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
gintautas Re: Prawna kwadratura Marca 68 29.02.08, 08:41 obywatelstwa nie stracili rowniez obywatele RP z ziem zabranych.Rozumial to Anders,ktory bronil Ukraincow iB ialorusinow przed deportacja powojenna do zsrr.Dla polskiego prawa zbedna jest instytucja karty praw polaka,bo zwiazane z nia przywileje naleza sie obywatelom z kresow automatycznie./por.Niemcy z nrd nie tracili obywatelstwa niemieckiego/. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Dlaczego ich wyrzucono? 29.02.08, 08:44 Bo byli przeciwko komunizmowi (co zdaje się przez wielu rodaków być interpretowane, jako antypolskość). Innymi słowy, ci przymusowi emigranci tworzyli wtedy początki dobrze zorganizowanej opozycji, jak dalszy tok zdarzeń wskazuje. Takich pojęć, jak wdzięczność, polityka nie zna, ale ogólnie powstaje wrażenie, że przeciwnicy przywrócenia obywatelstwa stoją tam, gdzie kiedyś stało ZOMO. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_katowic Re: Dlaczego ich wyrzucono? 29.02.08, 15:19 Byli przeciw komunizmowi ? Te kilkanaście tysięcy ludzi,w tym liczni PZPR - owcy ? Ignorantem historycznym jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamhasla A co z 40-leciem wojny sześciodniowej? 29.02.08, 09:09 W jaki sposób państwo Izrael uczciło tą piękną okrągłą rocznicę? Czy pozwoliło wrócić uchodźcom do domów, czy nadało im obywatelstwo, czy wypłaciło chociaż 5 szekli za utracone ziemie i domy? Uważam, że każdy kto utracił obywatelstwo naszego kraju powinien mieć do niego prawo. Ale nie hurtem panowie. Dlaczego uszczęśliwiać kogoś na siłę? Może są takie osoby, które nie życzą sobie żadnych związków z Polską. Demekracja polega na równym prawie dla wszystkich, są przewidziane procedury przywracające obywatelstwo i serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych do skorzystania z nich. A dekrety i ukazy to trochę bardziej na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Oszalałaś? 29.02.08, 09:47 Co ma wspólnego wojna sześciodniowa z odmową wykonywania przez administrację panstwową RP prawomocnych wyrokow wlasnych najwyższych sądów? Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Prawna kwadratura Marca 68 29.02.08, 09:55 Państwo polskie zna historie wypędzania znacznie większych grup swoich obywateli bo idących w miliony osób.. I niestety nie chce tego przypominać. Mianowicie po zakończeniu wojny, oprócz przesiedlonych w związku ze zmianą granic, wywiezionych na "białe niedzwiedzie', pozostałych na Zachodzie w związku z obawą powrotu do kraju rządzonego przez KPPowsko-żydowsko-sowiecki aparat, wybierając obczyznę zamiast represji we własnym kraju. Podobnie przymusowa emigracja lat osiemdziesiątych zubożyła kraj o ludzi wykształconych i mających ambicje uczynić Polskę lepszą. I dotychczasowe po 89 roku rządy nie organizowały żadnych obchodów, ani nie podejmowały żadnych regulacji prawnych dla tych pokrzywdzonych przez los zgotowany im przez swoją Ojczyznę. Ale widać były to zbyt wielkie grupy ludzi i prawdopodobnie sami są sobie winni, więc nie warto się nimi zajmować. Co innego gdy sprawa dotyczy mniejszej, bardziej hałaśliwej grupy, z której wielu nie miało ochoty wracać do kraju z powodu swych dokonań jak np. Morel, Michnik, czy Wolińska. Tu nawet prezydent, aby nie wypaść poza polityczną poprawność wyraża swoje współczucie. A moim zdaniem, trzeba brać równą miarę dla wszystkich polskich obywateli, bez uprzedzeń, ale też bez wymuszanych przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Praworzadnosc? 29.02.08, 10:33 Jest dla mnie rzecza zupelnie niezroumiala jak to jest mozliwe, aby w demokratycznym i rzekomo praworzadnym panstwie urzedy panstwowe w swojej dzialalnosci administracyjnej odmawialy dostosowania sie do wyrokow Najwyzszego Sadu Administracyjnego. Przeciez to wlasnie sady maja interpretowac prawo a nie urzednicy! Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin jestem temu przeciwny :) 29.02.08, 10:55 widać, że trwa propaganda żeby przywrócić obywatelstwo tym emigrantom marcowym - jakież to szlachetne ze strony "gó.. prawdy" :)). musimy sobie uświadomić, że tym osobom zalezy tylko i wyłącznie na korzyściach płynących z osiadania obywatelstwa państwa, które jest członkiem UE. nic innego tych państwa nie obchodzi, tylko możliwość korzystania z udogodnień podrózowania w strefie schengen, możliwość wnoszenia skarg to trybunału sprawiedliwości, możliwość łatwej ucieczki z izraela na wypadek kolejnej wojny w tym zapalnym regionie świata. nie zapominajmy o tym, że ci państwo mają dzieci, które w tej chwili nie mają polskiego obywatelstwa. przez 40 lat większość z osób, które opóściły polskę w 1968 wcale nie zabiegało o potwierdzenie, tudzież odzyskanie polskiego obywatelstwa. bo po co komus obywatelstwo biednego i zacofanego kraju? przecież im spokojnie wystarcza obywatelstwo amerykańskie i izraelskie. z całą pewnością są wyjątki, które niestety potwierdzają regółę. zdecydowana większość z nich była przeczęśliwa mogąc wyjechać z polski. ci państwo na piśmie wyrazili chęć pozbycia się polskiego obywatelstwa, więc kurde o co chodzi? albo wyrażasz chęć bycia polskim obywatelem, albo tej chęci nie wyrażasz. obywatelstwo to nie towar, który można sobie kupić, podpierając się wątpliwymi przesłankami. jestem z cała pewnoscią przekonany, że ci państwo nie wniosą niczego wartościowego do polskiego społeczeństwa. lepiej, żeby pozostali w swoim obecnym środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Prawna kwadratura Marca 68 29.02.08, 11:00 To co najmniej drugi artykuł Wybiórczej dzisiaj traktujacy o zaiste kluczowym dzisiajproblemie marcowych emigrantów. Ale o tym, że sejm uchwalił rezygnację z referendum w sprawie "Traktatu Reformujacego" ani słowa. Ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 to ja już wolę Wietnamczyków 29.02.08, 12:28 Nie chcę najazdu Uzi, wolę Wietnamczyków - jacyś spokojniejsi. No po prostu nie chcę nowych Wzgórz Golan, tym razem nad Wisłą, z Polakami jako ofiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 Sledzinska-Katarasinska tubą Moczara w marcu 68 29.02.08, 17:27 Obecna posłanka PO Sledzinska -Katarasinska obchodzi swoje Idy/Gnidy/ Marcowe. To m.in. ona była w marcu 68 aktywną agitatorką w prasie partyjnej w Lodzi, domagając sie wydalenia rzekomych syjonistów, czyli obywateli polskich pochodzenia zydowskiego.Trzymał jeden front z Moczarem, Gomułką czy Jaruzelskim. Jak się czuje dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
black.robol Mama mojego taty była Żydówką 29.02.08, 19:46 I dlatego że to nie mamusia mojej MAMUSI - nie dostanę obywatelstwa "jedynego demokratycznego" państwa na Bliskim Wschodzie. To jakoś Michnikoidów nie wqrwia? Czują się po prostu samotnie, wybocowanie, i chcieliby aby w PL znowu mieszkało ich 5 milionów. Nie zgrywam się, mówię prawdę, moja babcia od strony taty ;( była żydówką... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Mama mojego taty była Żydówką 01.03.08, 12:59 to ciesz sie, osiolku, ze nie urodziles sie przed wojna w Niemczech. Wywedrowal bys mimo to przez komin w Auschwitz i nie mial bys okazji teraz takich glupot tutaj pisac.... Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Mama mojego taty była Żydówką 02.03.08, 14:58 Nie bądź taki pewny - wielu Żydów dostało od Hitlera certyfikat aryjskości i nie "wywędrowali przez komin". Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Tu chodzi o pieniądze za utracone obywatelstwo 02.03.08, 15:47 Komu jak komu ale Żydom zawsze chodzi o pieniądze. Polskie obywatelstwo potrzebne jest do ubiegania się o odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rek888 Re: Tu chodzi o pieniądze za utracone obywatelstw 03.03.08, 09:11 scolopetarius napisał: > Komu jak komu ale Żydom zawsze chodzi o pieniądze. > Polskie obywatelstwo potrzebne jest do ubiegania się o > odszkodowania. Wyjechalem z PRL majac lat 24.Jestem emerytem w jednym z panstw skandynawskich.Nie mialem nigdy zamiaru odzyskania obywatelstwa PL. Nie mialem i nie mam zamiaru osiedlic sie w PL.mam pytanie :jakie odszkodowanie i za co mialbym dostac w Polsce?A jakie odszkodowanie moze dostac w PL np Zyd ,ktory wyjezdzajac z PRL mial 50 lat? Ile ma dzis lat ?Ci ktorzy mieli prawa emerytalne w PL i tak dostali i dostaja emeryture im nalezna,tak jak Polacy majacy takie uprawnienia ,ktore nabyli pracujac za granica a dzis mieszkajacy w PL.I do kogo przemawiaja jakies bzdety o "swobodnych podrozach po szengen"A ktory z obywateli np Izraela lub np USA,nie ma tej swobody? Praktycznie patrzac ,to odzyskanie obywatelstwa PL ,nic nikomu nie daje.raczej to potrzebne do bicia piany i politycznych zagrywek.Jakies belkotanie wydostajace sie poprzez warstwy monstrualnego tluszczu Pani Tencer,to czesc jej dzialalnosci w ramach funkcji " Dyzurnego Zyda w PL".Wiekszosci emigrantow to ani grzeje ani ziebi. Odpowiedz Link Zgłoś