josemari 29.02.08, 07:53 Kolejny podatek na bolszewickich eurozłodziei Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
revelka abonament również proponuję wliczyć - 29.02.08, 08:09 skoro ktoś kupuje, to znaczy że będzie używał Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: abonament również proponuję wliczyć - 29.02.08, 11:18 a jaki dowód, że będzie oglądał TVP ? Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: abonament również proponuję wliczyć - 29.02.08, 11:43 pe1 napisał: > a jaki dowód, że będzie oglądał TVP ? Abonament nie jest za oglądanie TVP tylko za fakt posiadania odbiornika, a program TVP nie ma znaczenia - ważna jest "misja" (takie słowo wytrych, które nie wiadomo co oznacza i wszystko można pod to podciągną. Szczególnie obowiązek płacenia jako wyraz patriotyzmu itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
literka_m Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 08:09 > Kolejny podatek na bolszewickich eurozłodziei i bardzo dobrze. kolej ny podatek DLA bolszewickiego myslenia. niestety polakowi blizej do lasu niz do skupu. gdy mowie znajomym kupujacym nowy tv, wez stary oddasz w sklepie, to mowia "po cholere tyle roboty, wywali sie na smietnik" tylko pieniedzmi wyprostuje sie ten glupi polski narod Odpowiedz Link Zgłoś
bah Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 08:49 literka_m napisał: > > Kolejny podatek na bolszewickich eurozłodziei > i bardzo dobrze. ... Kolejne EuroParanoje. Dla 4 os. rodziny, to 16 kg rocznie To są normy szalone. Nie wymienia się sprzętu co 3 lata. Skoro płacę za wywóz śmieci, to nic prostszego jak zrobić elektro-śmietniki. Próba robienia ze sprzedawcy smieciarza, to przesada. Polak nie jest głupi i nie będzie niósł 2 kg makulatury by otrzymać 30gr. Odpowiedz Link Zgłoś
q-nick Polak jest glupi, leniwy i skąpy 29.02.08, 09:48 Przykro tak pisac o wspolrodakach ale jak widzi sie te zwaly smieci w lecie to trudno pomyslec cos innego. "Bolszewiccy eurozlodzieje" lepsi od "wolnorynkowych ponadnarodowych debili". Odpowiedz Link Zgłoś
janusz0910 Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 08:23 Dlaczego nie można tak jak z akumulatorami - oddaję stary, płacę mniej za nowy ? Koniecznie trzeba odkrywać odkrytą Amerykę? Odpowiedz Link Zgłoś
janusz0910 Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 08:27 Dlaczego nie można tak jak z akumulatorami - oddaję stary to płacę mniej za nowy. Koniecznie trzeba odkrywać odkrytą Amerykę? Odpowiedz Link Zgłoś
garfield60 Za "tzw" komuny" zbierano makulaturę 29.02.08, 08:34 w każdej szkole, a skup butelek był za przysłowiowym rogiem. Jak widać nie wszystkie pomysły tamtego okresu nadaj się do lamusa , przykładem jest gospodarowanie surowcami wtórnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 08:37 To jest kwestia wypracowania mechanizmów. Czemu w m,miastach nie zalegają nigdzie aluminiowe puszki? Bo ludzie chętnie je zbierają i sprzedają na złom. Wystawiając lodówkę albo pralkę koło śmietnika mogę być pewna, że nie minie 8h jak zniknie niemal cała (zostaje trochę plastiku który można wynieść do pojemników) Ale oczywiście u nas jak zwykle szuka się tysięcy sposobów jak jeszcze okraść społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *****bardzo sluszny pomysl***** 29.02.08, 08:42 widza zalewajace Polske smieci i swiadomosc ekologiczna moich rodakow, podpisuje sie pod pomyslem oplat ekologicznych obiema rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: *****bardzo sluszny pomysl***** 29.02.08, 08:53 Co to da? Dalej będą wywalać śmieci do lasu, tylko ktoś na tym jeszcze zarobi. Gdyby skupowano szklane butelki, nigdzie w mieście nie znalazłbyś szklanej butelki porzuconej na trawniku. Jeśli skupowano by tworzywa sztuczne, nie byłoby innych śmieci z plastiku. ITP. ITD. Prosty mechanizm. Biedni mogą zarobić, a otoczenie zyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nemo123 Re: *****bardzo sluszny pomysl***** 29.02.08, 11:51 prosta sprawa: - wymusić wyższe opłaty za niepostortowane śmieci (również kara dla gminy - gdy nie potrafi zorganizować zbiórki śmieci posortowanych) - gdy ktoś wyrzuca niedozwolone odpady - stare baterie, złom elektorniczny itd. do zwykłych śmieci - mandacik, lub dodatkowa opłata za np. 3 miesiące sortowania śmieci - firmy sprzedające opakowania szklane, sprzęt elektorniczny - MUSZĄ być zobowiązane do skupywania, przyjmowania zużytych opakowań i sprzętu... zresztą - wystarczy pojechać do kilku krajów i zobaczyć jakie mają rozwiązania.... Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: *****bardzo sluszny pomysl***** 29.02.08, 12:10 > - gdy ktoś wyrzuca niedozwolone odpady - stare baterie, złom > elektorniczny itd. do zwykłych śmieci - mandacik, lub dodatkowa > opłata za np. 3 miesiące sortowania śmieci Tylko to zadziała w przypadku indywidualnych pojemników (domki, posesje), jak wyegzekwować to w bloku? Zastosować odpowiedzialność zbiorową? Co jeśli ktoś po prostu wrzuci Ci coś do śmietnika- niestety częste w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir :DD Mam genialny pomysl :DD 29.02.08, 12:20 Mozna wprowadzic kaucje na sprzet RTV. Kiedy sprzet bedzie wyrzucany, kiedy oddamy go do punktu recykling kaucja zostanie zwrocona. Mozna zrobi jeszcze inaczej. Pieniadze pobierane od nowych telewizorow przeznaczyc na skup starych, wtedy rownierz sprzedt wyprodukowany przed wprowadzeniem tej kaucji bedzie objety recyklingiem. Oczywiscie wielu ludzi oleje kaucje i zacznie syfic w lasach. Znajda sie jednak ludzie tacy jak bieracze puszek, "Edi" ktorzy w momencie keidy beda mogli zarobic wysporzataja wszystko. A miedzyczasie mozna edukowac nasze latorosle o tym co siedzi w RTV i w jaki sposob jest dla nas szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: :DD Mam genialny pomysl :DD 29.02.08, 13:17 Coś takiego właśnie próbowałam przekazać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: *****bardzo sluszny pomysl***** 01.03.08, 22:54 milet_z_sedesu napisał: Skoro zdecydował się Pan na takie lokum i zamiast w domu zamieszkał w sedesie, to niech Pana nie dziwi, że co i raz ktoś Szanownemu Panu ..... na głowę :( Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 19:34 Całkowicie się z Tobą zgadzam.Chociaż sam jestem człowiekiem ,dla którego sprawy ochrony srodowiska są bardzo ważne,to akurat przedstawione w artykule pomysły opłat uwazam za zupełnie chybione.Myslę ,że pomysłodawcy tych propozycji idą po najmniejszej linii oporu,kopiując niektóre rozwiązania z Zachodu,które są całkowicie lipne. Myślę,podobnie jak Ty,że lodówka czy pralka,ma takie same szanse być pogrzebaną na wysypisku śmieci jak wielbłąd przejśc przez ucho igielne.Inaczej sytuacja wygląda ze sprzętem elektronicznym ,który nie ma brania wśród złomiarzy,podobnie zresztą jak wiele innych zużytych przedmiotów,których przewidywana ustawa nie uwzględnia (plastikowe elementy wyposażenia mieszkań-panele,kasetony,ramy okienne,wykładziny,meble itd;ubrania zawierające sztuczne włókna czy chociażby "papierki" po batonikach. Dlatego uważam ,że proponowane w artykule projekty rozwiązań należy wyrzucić do kosza i zacząć mysleć nad czymś sensownym. Sam jestem gotów ponosić pewne koszta na rzecz ochrony środowiska,jednak chcę, aby były one rzeczywistym stymulatorem zachowań proekologicznych a nie tylko bezsensownym podatkiem od wybranych towarów. z Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny typowa cwaniactwo poskie 29.02.08, 08:42 najpierw wprowadzić podatek na jakiś cel, potem zdefraudować kasę (w ramach solidaryzmu społecznego) i ponownie wprowadzić kolejną opłatę -podobnie było przecież z drogami. Zwykłe polskie szmaciarstwo, rzygać się chce patrząc na ten cały postsowiecki burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: nie pij to i rzygac nie bedziesz 29.02.08, 08:59 50zl...kto wie ile kosztuje to w innych panstwach unii, ja wiem, ze w Irlandii na male rzeczy tj 2.50euro, jak jest z lodowkami???? Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: sadzac na podstawie poziomu wypowiedzi 29.02.08, 10:16 znacznej czesci internautow, sa oni pijani Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Re: sadzac na podstawie poziomu wypowiedzi 29.02.08, 11:09 podobny wniosek możnaby wyciągnąć patrząc na nicki.. dlatego lepiej podchodzić z dystansem i nie urządzać osobistych wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Kolejny minister środowiska udowodnił 29.02.08, 09:47 że jest idiotą. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek to już jest złodziejstwo! 2 razy płacić za to samo 29.02.08, 10:16 ile jeszcze podatków ekologicznych rząd nam będzie wciskać? Odpowiedz Link Zgłoś
wqi Bo to jest Polska. 29.02.08, 10:17 W cywilizowanych krajach dwa razy w roku są zbierane duże rzeczy, w te dni można wszystko zbędne nawet kanapą wystawić i zostanie zabrane. Przed ekipą zbierającą przechodzą zbieracze i wszystcy są zadowoleni. Ogłaszenie o dniu zbiórki jest dostarczane pare dni wcześniej. Ale to w Polsce jest do zorganizowania zbyt trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
wqi Polak potrafi. 29.02.08, 10:18 W cywilizowanych krajach dwa razy w roku są zbierane duże rzeczy, w te dni można wszystko zbędne nawet kanapą wystawić i zostanie zabrane. Przed ekipą zbierającą przechodzą zbieracze i wszystcy są zadowoleni. Ogłaszenie o dniu zbiórki jest dostarczane pare dni wcześniej. Ale to w Polsce jest do zorganizowania zbyt trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
blendyks Polacy w "Europie" i Polacy w Polsce 29.02.08, 10:21 Polacy mieszkający w dawnych krajach EU postępuja tak jak tubylcy - posegregowane (!) odpady odnoszą tam gdzie to ustaliły lokalne władze. Polacy w Polsce postępują jak dzikusy, smiecie wyrzucają 10 metrów od siebie i sa zadowoleni. Tak tragicznie wyglądających poboczy dróg i lasów nie znajdzie sie na zachód od Łaby. W Czechach, na Węgrzech i Słowacji nie mówiąc o Słowenii jest czyściej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 10:23 Cóż, mnie bardziej martwią przymusowe wydatki na kościół, fundowane przez polityków z moich podatków. Przynoszą one tylko szkodę. Która z sił jest gorsza i bardziej zbrodnicza: katolicy czy bolszewicy - nie teraz rozstrzygać, jednak podobieństwo nazwy pokazuje jasno, że oba nurty są tego samego rodzaju. Co do opłaty: w polskich realiach jaka by ona nie była, nic nie zmieni. Cały ten kraj to zabawa, udawanie i totalna niemoc. Ile mamy praw i ustaw, których NIKT nie respektuje? Sami stanowimy prawo i sami z góry wiemy, że to taka głupia zabawa i nikt go nie stosuje. Jak ktoś dowcipny napisał: niby jesteśmy w wolnej Polsce, ale trenujemy przed następną okupacją. A może Polacy podświadomie wiedzą, że Polska jest pod okupacją? Watykańską... Odpowiedz Link Zgłoś
harry122 Re: Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 10:28 Taaa tylko jestem ciekaw, kto będzie odbierał te lodówki i telewizory po zurzyciu. Ostatnio w mediach była reklama, a nawet na Polscaie meting na temat zużytych baterii i żarówek. Mój ojciec wybrał się z takowymi do sklepu by je oddać. I co? I został wysmiany i pokazano mu, że smietnik jest w rogu sklepu, ze jak chce to może tam wrzucić tylko poco targał taki szmat drogi skoro ono domu ma własny smietnik. Może ktoś wie, gdzie można wyrzucić stary telewizor. Oczywiście wiem, że z okna, ale jest moze jeszcze jakieś inne rozwiązanie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy I co w tym dziwnego? 29.02.08, 10:28 Kupuję nową, oddaję starą. W czym problem? (tak, wiem, pierwszą pralkę/tv muszę kupić drożej - ale wolę to, niż tony śmieci w moim ogródku) Odpowiedz Link Zgłoś
groptyk Co to są elektrośmieci - dziesiątki pozycji 29.02.08, 10:29 Na elektrośmieci składają się wszystkie urządzenia zasilane prądem - elektryczne i elektoniczne w tym lodówki, zmywarki, pralki, suszarki do bielizny, żelazka, telewizory, odbiorniki radiowe, dyktafony, odtwarzacze CD i DVD, magnetowidy, komputery, monitory, laptopy, drukarki, skanery, świetlówki, żarówki elektrooszczędne, kuchnie elektryczne i elektryczno-gazowe, płyty i piekarniki, suszarki do włosów, ogrzewacze elektryczne, telefony, wagi elektroniczne, kuchnie mikrofalowe, klimatyzatory, czajniki elektryczne, tostery. Jak się zliczy to wszystko (i dziesiątki dalszych) to nie ma problemu z uzyskaniem 4 kg rocznie. Czytaj: ustawa z dnia 29 lipca 2005 o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym Dz. U. 05.180.1495 Odpowiedz Link Zgłoś
spooner Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 10:36 ..to fakt ze nasze spoleczenstwo nie ma wyksztalconej swiadomosci ekologicznej a szkoda. Chociazby w Finladii nie do pomyslenia jest wyrzucenie do kontenera puszki czy butelki. Ale pomysl wprowadzenia dodatkowej oplaty za recycling sprzetow jest lekko mowiac - poroniony.. bo co jak to nic nie da? kolejna, wyzsza oplata?? Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek proponuje podatek od pierdzenia,dlubania w nosie 29.02.08, 10:53 nieswierzych skarpetek,szcoteczki do zebow,papieru toaletowego, dlugopisu,czaplki z daszkiem itp. urzedasy zawsze znajda uzasadnienie dla swych idiotycznych pomyslow Odpowiedz Link Zgłoś
martica Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 11:13 Hehe, kolejna obiecanka cacanka PO do potluczenia o kant pewnej czesci ciala. Mialy byc nizsze podatki, mialo byc mniej parapodatkow - jak na rzie tylko obecanki zniesnienia haraczu za telewizje ktorego i tak wiekszosc ludzi nie placi... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba następna kasa dla ekocwaniaków? 29.02.08, 11:35 Widać to szczególnie gdy nie chcą by na rachunku za sprzęt podawać pozycję opłaty recklingowej. A to bardzo ciekawe co dzieje się z tą opłatą. OStatnio zamiast wyrzucić stary telewizor na śmirtnik postarałem się dostarczyć go do punktu zbiórki zuzytego sprzętu elektrycznego. Po iluś tam telefonach urzędnicy wskazali mi taki punkt - jak się okazało utworzony z przymusu przez jakąś spułkę komunalną. Po zawieziniu musiałem wypełnić z 5 stron formularzy podać wszelkie dane osobowe /nr dowodu, adres itp./. Ponieważ zajęło to z pół godziny dowiedziałem się, że punkt ten /wyznaczony przez władze gminy/ musi wysłać te rupiecie do punktu utylizacji płacąc za kilogram około 3 zł. Sami nie otrzymua na to żadnych funduszy. W związku z tym maja zamiar obciążać tą kwotą dostarczająch te rupiecie. Ciekawe który to z ekolożków zeżarł pieniądze z opałaty recyklingowej? Minister? Tym bardziej że i tak większość tych rupieci trafia na śmietniki z których są zabierane, rozbierane i sprzedawane na złom przez 'złomiarzy' - a oni przecierz opłaty recklingowej nie otrzymują. Nie czarujcie Panowie o ekologii - chcecie po prostu znowu ludziom wyrwać trochę szmalu za nic do własnych kieszeni. z Odpowiedz Link Zgłoś
kapete Eko-podatek od lodówki i telewizora 29.02.08, 11:38 Oczywiście, jak to już parę razy bywało, rzeczone kwitki będą drukowane na drukarkach termicznych i pojawi sie problem trwałości druku i przechowywania kwitka przez czas użytkowania np lodówki. Okaże się, że koszt przechowywania przekracza koszt kaucji... A nie prościej tak normalnie określić jeden sposób zwracania zużytego sprzętu? Jest trochę ludzi myślących w naszym społeczeństwie i jeżeli będzie wiadomo co gdzie zwrócić zużyty sprzęt to tam dostarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba następna kasa dla ekocwaniaków? 29.02.08, 11:38 Widać to szczególnie gdy nie chcą by na rachunku za sprzęt podawać pozycję opłaty recklingowej. A to bardzo ciekawe co dzieje się z tą opłatą. OStatnio zamiast wyrzucić stary telewizor na śmirtnik postarałem się dostarczyć go do punktu zbiórki zuzytego sprzętu elektrycznego. Po iluś tam telefonach urzędnicy wskazali mi taki punkt - jak się okazało utworzony z przymusu przez jakąś spułkę komunalną. Po zawieziniu musiałem wypełnić z 5 stron formularzy podać wszelkie dane osobowe /nr dowodu, adres itp./. Ponieważ zajęło to z pół godziny dowiedziałem się, że punkt ten /wyznaczony przez władze gminy/ musi wysłać te rupiecie do punktu utylizacji płacąc za kilogram około 3 zł. Sami nie otrzymua na to żadnych funduszy. W związku z tym maja zamiar obciążać tą kwotą dostarczająch te rupiecie. Ciekawe który to z ekolożków zeżarł pieniądze z opałaty recyklingowej? Minister? Tym bardziej że i tak większość tych rupieci trafia na śmietniki z których są zabierane, rozbierane i sprzedawane na złom przez 'złomiarzy' - a oni przecierz opłaty recklingowej nie otrzymują. Nie czarujcie Panowie o ekologii - chcecie po prostu znowu ludziom wyrwać trochę szmalu za nic do własnych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba kolejna kasa dla ekocwaniaków? 29.02.08, 11:39 Widać to szczególnie gdy nie chcą by na rachunku za sprzęt podawać pozycję opłaty recklingowej. A to bardzo ciekawe co dzieje się z tą opłatą. OStatnio zamiast wyrzucić stary telewizor na śmirtnik postarałem się dostarczyć go do punktu zbiórki zuzytego sprzętu elektrycznego. Po iluś tam telefonach urzędnicy wskazali mi taki punkt - jak się okazało utworzony z przymusu przez jakąś spułkę komunalną. Po zawieziniu musiałem wypełnić z 5 stron formularzy podać wszelkie dane osobowe /nr dowodu, adres itp./. Ponieważ zajęło to z pół godziny dowiedziałem się, że punkt ten /wyznaczony przez władze gminy/ musi wysłać te rupiecie do punktu utylizacji płacąc za kilogram około 3 zł. Sami nie otrzymua na to żadnych funduszy. W związku z tym maja zamiar obciążać tą kwotą dostarczająch te rupiecie. Ciekawe który to z ekolożków zeżarł pieniądze z opałaty recyklingowej? Minister? Tym bardziej że i tak większość tych rupieci trafia na śmietniki z których są zabierane, rozbierane i sprzedawane na złom przez 'złomiarzy' - a oni przecierz opłaty recklingowej nie otrzymują. Nie czarujcie Panowie o ekologii - chcecie po prostu znowu ludziom wyrwać trochę szmalu za nic do własnych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś