jola_z_dywit_2006a 10.03.08, 18:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
afore1 Grzechy są teraz trendi, seksi i jazzy 10.03.08, 18:44 Każdy chce grzeszyć. Im więcej ludzie na necie będą "pisali o grzechach", tym bardziej inni będą je chcieli popełniać. Ludziom brakuje prawdziwych ideałów, więc łapią ochłapy. Łap i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian A co jest złego w eskperymentach z DNA 10.03.08, 19:40 Ale ten Watykan jest głupi. Co niby jest złego w eksperymantach z udziałem kwasu DNA? Przecież dzięki nim będziemy mogli ulepszać gatunek ludzki. Zatem powinna to być cnota, a nie grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
demosteness Ty taka Jola z Dywit jak ja Czuenlaj! 10.03.08, 20:06 Ty taka Jola z Dywit jak ja Czuenlaj! Jola z Dywit to na forum był KTOŚ! Miała swój styl, chociaż nieraz mnie wnerwiała! Uważam, że za podszywanie się na forum pod inne popularne osoby powien być ostracyzm innych uczestników! Zgadzacie się z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywid6 Re: Ty taka Jola z Dywit jak ja Czuenlaj! 10.03.08, 20:14 demosteness napisał: Uważam, że za > podszywanie się na forum pod inne popularne osoby powien być > ostracyzm innych uczestników! Zgadzacie się z tym? NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Ekumenizm jednoczący katolicyzm i eko-religię 10.03.08, 21:54 Nie jest dla mnie zaskoczeniem pewna wspólnota poglądów między biskupami z Watykanu i tzw. ekologami. Ekologia przekształciła się z nauki w eko-religię, w której boską cześć należy oddawać wszystkim dzikim zwierzątkom i roślinom. Ponieważ katolicyzm zaasymilował wiele obrządków z religii pierwotnych gdzie cczono zjawiska naturalne więc wyznawcy obu religii znaleźli wspólny mianownik. Odpowiedz Link Zgłoś
mdtzjd 60% 10.03.08, 22:33 Zadziwiające. 60% katolików nie korzysta ze spowiedzi. To co to za katolicy, ja przepraszam? Są tylko po to, by poprawiać kk statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykk A czy pedofilia jest grzechem? 10.03.08, 22:40 Bo po ostatnich wydarzeniach wygląda na to , że nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: 60% 10.03.08, 22:47 @mdtzjd: A gdzie jest napisane, ze musza? z takiej spowiedzi jaka znasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: 60% 11.03.08, 15:48 mdtzjd napisał: > Zadziwiające. 60% katolików nie korzysta ze spowiedzi. To co to za katolicy, ja > przepraszam? Są tylko po to, by poprawiać kk statystyki. Pewnie nie wiesz o kilku znamiennych faktach dotyczacych tejze spowiedzi ustnej: 1. Spowiedz ustna wprowadzono dopiero w 1116 r na soborze lateranskim. To taka forma sprawiania wiekszej, bezposredniej kontroli nad ludzmi. Wywiad srodowiskowy nic wiecej. 2. Argumentem sadu zydowskiego za skazaniem Jezusa na smierc bylo to, ze podaje sie za boga, czym bluzni i zasluguje na smierc. Poszlo o to, ze odpuszczal innym grzechy nie popelnione przeciwko niemu - przebaczyc komus, kto zawinil przeciwko tobie, to normalna sprawa, ale wybaczyc wine popelniona przez kogos przeciwko innemu komus, to juz domena boga. Taka byla argumentacja. A tu nagle kk rosci sobie prawo do takich dzialan boskich. Przegiecie, nie? ___________________________________ Gdyby Jehowa istnial, to na widok "wyczynow" swojego "kosciola" zostalby chyba ateista. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Czyli Rydzol, Jankowski i caly Watykan - do piekla 10.03.08, 23:19 Samo tylko nieprzyzwoite bogactwo wysle do piekla wiekszosc biskupow i kardynalow, a pedofilia dopelni reszte. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright 9 - nie bedziesz manipulowal przy nieletnich 10.03.08, 22:06 Odpowiedz Link Zgłoś
teraz.k.wy Re: Ósme: nie będziesz wyłudzał kasy od parafian 10.03.08, 23:12 nadmierne bogacenie się, to grzech wielu prałatów i ojców rydzyków. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Ty taka Jola z Dywit jak ja Czuenlaj! 11.03.08, 07:29 a ty jestes ktora, ta z Samejbrony? No bo juz sie pogubilem, tyle was na forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
fluxxx @tetlian 10.03.08, 21:57 Ile ty masz lat? 12? Ponoc jestes dorosly a infantylny strasznie... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: @tetlian 10.03.08, 22:16 A mógłbyś rozwinąć swoje przemyślenia? Poprzeć jakimiś argumentami? Bo takie stwierdzenie nic nie wnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 [...] 10.03.08, 18:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jogurt Re: Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 20:05 dinko11 napisał: > czarne pasożyty wymyślają nowe grzechy zeby ciemnogród moherowy podporządkować > jeszcze więcej,gwałcić dzieci to nie grzech -to atak na najświętszy kościół > -pasożytów,złodzieji w sukienkach,pedofilii trzeba izolowac-czarne ścierwa tucz Dinko11, a nauczyli Cie czytac ze zrozumieniem? Sadzac z postu to nie. > ą > sie na bajkach katolickich Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz A co.??? Zabrakło .??? 10.03.08, 19:32 Baranów do wydojenia i należy postraszyć następnych głupków. Odpowiedz Link Zgłoś
topperi Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 19:32 youtube.com/watch?v=G5JtxrR6msg ot co Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 19:42 a jaki to grzech kś. andrzeja, który śpiewał przy swoich posługach w rytm znanej pieśni kościelnej: "oh baby baby balla balla" ? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod dlaczego takich ludzi nie wybierają na papieży :( 10.03.08, 19:45 od czasu do czasu w krk odzywają się głosy rozsądku, ale czy sprzedawców wina też zalicza się do dilerów ? :)))bo księża to dopiero mają odjazdy, zmiana wody w wino, wina w krew, chodzenie po wodzie, no i jeszcze parę miłych historyjek :) Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 19:49 Nie wiedziałem że w wieku 14 lat przyjmowali do Waffen SS. Benedykt był w Hitlerjugend jak wszystkie niemieckie dzieciaki, ponieważ był to wtedy obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
roman337 7 grzechów głównych i Rydzyk ! 10.03.08, 19:55 ten ostatni,to juz piekło! Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 20:23 bo bóg tak chciał (i nie widział wtedy co to jest młodzież wszechpolska) Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Katolicyzm czyli balwochwalstwo i kult 10.03.08, 19:54 Glownym grzechem jest niewatpliwie katolicyzm. Lamie za jednym zamachem tak wiele zalecen biblijnych... Przede wszystkim te glowne, najwazniejsze, jakimi sa przykazania. Nie bedziesz mial bogow cudzych przede mna... Jak pogodzic z tym kulty osobowe, modly do roznych swietych, matekboskich, figur cudownych itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
critto pogaństwo i animizm --to, co lubię w katolicyzmie 10.03.08, 20:12 mi tam takie kulty nie przeszkadzają, ale to dlatego, że jestem poganinem :) Ale faktycznie, są to kulty przywodzące na myśl politeizm i animizm; 1. Matka Boska, patronka Ziemi i płodów rolnych, której w dniu niebowzięcia składa się ofiary z płodów rolnych; jako żywo przypomina słowiańską Mokosz, Matkę Wilgotną Ziemię. lokalne "Matki Boskie", jako żywo przypominają lokalne Boginki pól i płodów rolnych. 2. wiara w pośrednictwo zmarłych ludzi w rozmowie z Bogiem (jest to rola pomniejszych Bóstw w religiach henoteistycznych i tych politeistycznych, które zakładają różne "rzędy" Bogów) 3. wiara w cudowne objawienia (głównie Maryjne), tworzące lokalne "miejsca mocy", np. święte źródełka, uświetnione ołtarzykiem czy kapliczką; jako politeista wierzę, że w niektórych z nich mogły się objawić lokalne Bóstwa, które chrześcijanie wzięli za Maryję; Bóstwa okazały łaskę mimo tego, że odwoływano się nie do nich, tylko do Miriam, bo chodzi o sam fakt odwołania się do *dobrych* sił w danym miejscu; co więcej, animiści wierzą, że każde miejsce ma swojego ducha (o Bogach nie mówią, wierzą poprostu w duchy), który może pomóc człowiekowi, jeśli zostanie poproszony i - często - otrzyma ofiarę (głównie z żywności). 4. wiara w moc relikwii - moim zdaniem to czysty animizm! Jedną z jego zasad jest właśnie wiara w to, że duch wiąże się z ciałem; np. Aborygeni zjadali kawałki ciała swoich zmarłych bliskich (śmiercią naturalną lub w walce, żeby nie było wątpliwości - ofiar z ludzi NIE składali) wierząc, że siła i mądrość zmarłego przejdą na nich; poza tym mity irlandzkie o Łososiu Mądrości, którego zjedzenie spowodowało jej nabycie, itd. Dodatkowo, relikwie odnoszą się do świętych, czyli "pośredników" między ludźmi a Bogiem, a relikwie mają w jakiś sposób "przyciągnąć" ich uwagę; i znowu, w animizmie lidzie grzebali zmarłych na terenie obejścia czy wręcz chaty, aby zmarli zostali z nimi i ich chronili. Relikwie = moc ciała świętych = czysty animizm Dla mnie to nie jest żaden zarzut, wręcz przeciwnie - uważam, że to jedna z tych ciekawszych cech katolicyzmu, który nie odstręcza mnie aż tak, jak np. luteranizm czy wyznanie świadków Jehowy. W prawosławiu jest jeszcze więcej tego rodzaju elementów, vide noszenie pokarmów zmarłym na groby w Dziady (starosłowiański zwyczaj, pokarmy miały dodać siły zmarłym, świece - ułatwić dostanie się do Nawii i ogrzać) Odpowiedz Link Zgłoś
gresiek Re: pogaństwo i animizm --to, co lubię w katolicy 10.03.08, 22:52 fajne :) Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Dokładnie, critto! (Może jestem katolikiem?:) 11.03.08, 00:33 Mam tylko jeden zarzut wobec katolicyzmu: że te elementy pogańskie są jednak mocno wykastrowane i czuć w nich (przynajmniej w oficjalnym katolicyzmie) podporządkowanie pustynnym Wartościom Transcendentnym & Najwyższym. Nawet słowiańska Czarna Matka stała się moralizująca smutaską z ubolewaniem patrzącą na ludzką grzeszność. Ale mimo wszystko cenię katolicyzm za to, że tak wiele spraw przechował żywych! Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 19:57 Oczywiście ten hipokryta nie miał na myśli obrzydliwie bogatych katabasów oszukujących swoje owieczki jak np. nijaki Goc znany z afery Stella Maris Odpowiedz Link Zgłoś
critto niektóre są rozsądne 10.03.08, 20:00 dawno już odrzuciłem Kościół katolicki - ale mimo to uważam, że niektóre z tych grzechów są rozsądnie uznane za coś złego. Mam na myśli zwłaszcza grzechy przeciw Przyrodzie - cieszę się, że KRK wreszcie zauważył, że ona ma prawo do czystości, do tego, by nie była bezmyślnie niszczona. Oczywiście, każda działalność człowieka pociąga za sobą jakieś interakcje ze Środowiskiem - jesteśmy wszak jego częścią - ale trzeba dążyć do minimalizacji szkód. Zresztą, dla mnie jako dla rodzimowiercy słowiańskiego sprawa jest oczywista - Ziemia to Matka (symbolizuje ją Bogini Mokosz), Matka to świętość. Sensowne też wydaje się uznanie za grzech tych manipulacji genetycznych, które prowadzą do zniszczenia zarodków ludzkich. Cała reszta to dla mnie poprostu idee, z którymi się nie zgadzam... Dilerów narkotykowych by nie było, gdyby prochy były legalne (byliby legalni sprzedawcy), "wielkie bogactwo" to żadna nieuczciwość, jeżeli zostało zdobyte uczciwie, a nie np. przez wymuszenia haraczy, kradzież pieniędzy z kasy państwowej czy kradzież własności prywatnej. To tyle:) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: niektóre są rozsądne 10.03.08, 20:06 Moze zapytajmy w Afryce, czy wola jedzenie GMO czy umierac z braku jakiegokolwiek? Odpowiedz nasówa sie sama - zapraszam do otwarcia procesu zwanego mysleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: niektóre są rozsądne 10.03.08, 20:17 to w ramach darów dla Afryki ma być ludzkie mięso GMO?? :-) :-P pisałem o eksperymentach na LUDZKICH zarodkach i to takich, które prowadzą do szkód dla zarodka; dodałbym tu także próby stworzenia "nadczłowieka". Choć i ze zwierzęcymi trzeba uważać, aby nie zniszczyć równowagi w Przyrodzie. Nie jesteśmy Bogami, tylko ludźmi... Odpowiedz Link Zgłoś
mebcia Re: niektóre są rozsądne 11.03.08, 07:24 Może zapytajmy się amerykańskich korporacji, czemu kontrolują rynki afrykańskie i niszczą lokalne społeczności, które nie maja możliwości na stworzenie lokalnych gospodarek - dodajmy do tego jeszcze chociażby prywatyzację wody i energii elektrycznej (podążanie za modelem neoliberalnym), marnowanie ogromnej ilości brazylijskiej soi na karmienie amerykańskiego bydła (soi która mogłaby wykarmić bezpośrednio więcej ludności) czy próby wprowadzania w Afryce chowu przemysłowego w ogóle. Aha, nie wiem dokładnie jak jest w Afryce, ale w niektórych rejonach Indii np. coca cola zużywa zbyt dużo wody, dzięki czemu mieszkańcy nie mają co pić. Zgaduję, że w Afryce podobnie. Pamiętajmy również, że to w sumie Bush najgłośniej krzyczy, oskarżając państwa przeciwne gmo o problem głodu na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: niektóre są rozsądne 10.03.08, 23:00 Wielkie bogactwo nie tylko ma byc dla siebie tj. zdobyte uczciwie - to za malo, musi byc jeszcze zrodlem wielu pozytkow dla innych np. hojnych dotacji na badania genetyczne ale wy "libertarianie" nie rozumiecie amerykanskiej ideologii tylko czytacie pierd.... Uznanie za grzech manipulacji genetycznych slusznie uznac nalezy za zabobon "eko"-watykanski. Chyba, ze nadal twoj blizni ma zdychac na mukowiscydoze czy cukrzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Molestowanie małych chłopców to nie grzech? 10.03.08, 20:07 Niech Kościół oczyście się najpierw sam ze wszelkiego ścierwa, niech sam zacznie realizować przykazania, niech pozbędzie się majątków w myśl "łatwiej wielbłądowi przecisnąć się przez ucho igielne niż bogatemu dostać do raju" Odpowiedz Link Zgłoś
dr_muerte przesadne gromadzenie bogactwa 10.03.08, 20:11 Jeśli chodzi o przesadne gromadzenie bogactwa to wielu przedstawicieli KK będzie się miało z czego spowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 a co z pedarastami w czarnych sukienkach??? widac 10.03.08, 20:16 to nie grzech....zaklamanie i paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Podejrzane moralnie? 10.03.08, 20:18 A dlaczegóż to udział w eksperymentach "podejrzanych" moralnie miałby skazywać na wieczne potępienie? Przecież samo słowo "podejrzenie" wskazuje, że nie stwierdzono jeszcze niemoralności tychże eksperymentów. No i jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Nauka znów grzechem w kościele katolickim 10.03.08, 21:46 nessie-jp napisała: > A dlaczegóż to udział w eksperymentach "podejrzanych" moralnie > miałby skazywać na wieczne potępienie? Przecież samo słowo > "podejrzenie" wskazuje, że nie stwierdzono jeszcze niemoralności > tychże eksperymentów. Zapewne Watykan wraca do czasów sprzed kilkuset lat gdy każdy naukowiec był podejrzany. A jeśli ośmielił się stwierdzić, że Ziemia krąży wokół Słońca, a nie jest środkiem świata to mógł skończyć na stosie. Wydaje się, że nauka i religia katolicka tak do siebie pasują jak ogień i woda. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Nauka znów grzechem w kościele katolickim 11.03.08, 10:54 inzynier2 napisał: > nessie-jp napisała: > > A dlaczegóż to udział w eksperymentach "podejrzanych" moralnie > > miałby skazywać na wieczne potępienie? Przecież samo słowo > > "podejrzenie" wskazuje, że nie stwierdzono jeszcze niemoralności > > tychże eksperymentów. > Nauka była, jest i będzie jednym z "grzechów głównych", bo demaskuje obskurantyzm kleru i pokazuje światu jego prawdziwe oblicze. > Zapewne Watykan wraca do czasów sprzed kilkuset lat gdy każdy > naukowiec był podejrzany. A jeśli ośmielił się stwierdzić, że Ziemia > krąży wokół Słońca, a nie jest środkiem świata to mógł skończyć na > stosie. Wydaje się, że nauka i religia katolicka tak do siebie > pasują jak ogień i woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab Grzechy śmiertelne nie takie śmiertelne 10.03.08, 20:22 "Te drugie skazują duszę na wieczne potępienie, chyba że zostaną odpuszczone przed śmiercią na skutek spowiedzi i wykazanie skruchy. Jeżeli nie, jak podaje katechizm kościoła katolickiego, natychmiast po śmierci dusza wędruje do piekła."-nic tylko grzeszyć śmiertelnie.Hulaj dusza piekła nie ma.Ale tak naprawde to to odpuszczenie wygląda na jakąś decyzję administracyjną,a katechizm jak kpa. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Molestowanie młodych katolików. 10.03.08, 20:22 Największym grzechem jest molestowanie młodych katolików przez funkcjonariuszy KK ale jakoś się twórcom nowych grzechów zapomniało tak przez nieuwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Uzupełnienie listy grzechów głównych 10.03.08, 21:13 8.Dostarczanie narkotyków. 9.Podofilia pod dywanem! Odpowiedz Link Zgłoś
sopasol Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 21:16 Polowanie na plebana - dawaj jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rastalioness Re: Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 21:22 Problem w tym, ze nie Watykanowi o tym decydowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Grzechy na miarę naszych casów 10.03.08, 21:23 Kościół winien najpierw zmienić swoje oblicze. Uregulować problemy etyczne i moralne, wyeliminować wykroczenia i przestępstwa u siebie. Co tu wymyślać dla innych zakazy i nakazy jak sami niczego nie przestrz egają. Gdyby nie potężna forsa Watykanu i powiązania mafijne i polity czne już dawno by Watykanu nie było. Niech się lepiej zastanowią co wy myślić, bo każdy kij ma dwa końce. Tym drugim końcem mogą dostać po wła snej dupie. A teraz refleksja ! Najlepszym dowodem, że Bóg nie istnieje jest istnienie Watykanu ! Odpowiedz Link Zgłoś
fourmi Grzechy na miarę naszych czasów 10.03.08, 21:35 smiertelny, a glowny, to duza roznica. niech autor nie robi z siebie teologa Odpowiedz Link Zgłoś
sralimuchibedziewiosna powinni dodać głosowanie na POpulistów ;) 10.03.08, 21:43 . Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: powinni dodać głosowanie na POpulistów ;) 11.03.08, 10:59 sralimuchibedziewiosna napisał: > . Samobójcami nie są. Kościół nigdy zbytnio nie drażni rządzących, bo kto da im kasę? Natomiast chętnie pognębią kaczystów, bo ten kto przegrany jest dla Watykanu nikim:)) Odpowiedz Link Zgłoś