Dodaj do ulubionych

Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni...

18.03.08, 12:13
"Solidarność" dowiodła, że bez przemocy też można zmienić świat
Obserwuj wątek
    • mln79 Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni... 18.03.08, 12:13
      Chapeaux bas! To wielki człowiek. Drugi Gandhi.

Obawiam się tylko, że Chińczycy mogą wykorzystać to, że Dalaljama
      jest człowiekiem słownym i specjalnie prowokować zamieszki, żeby
      doprowadzić do jego ustąpienia. Jeśli mają taki plan, to się
      przeliczą, bo Dalajlama nawet bez oficjalnych tytułów nie
      przestanie być duchowym przywódcą Tybetańczyków.
    • dziadzio6669 Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni... 18.03.08, 12:14
      Trzymamy za słowo.

Tylko jak komuś takiemu można wierzyć:

youtube.com/watch?v=-8V7jc6kQfQ
      kto uważa się za w pół buddyste w pół marksiste.

Oraz kto miał dobre stosunki z Hitlerem:

aa to ciekawe... Cenzura w Chinach? Wolny zachód? Chciałem po raz kolejny dać
      odnośnik do tego jak National Geographic ukazuje Dalaj Lame z Hitlerem oraz
      pokazuje jak Lama zachowywał się względem swoich podwładnych, co otrzymałem?

"This video is not available in your country." I kto tu ma cenzure?

jak ktoś nie wierzy, polecam klilnąć:
      youtube.com/watch?v=2I2bvs3uZ4c
      może blokują tylko tych którzy mają konto na youtube.

Mają tylko o tyle problem że już przed wczoraj ściągnąłem ich filmik i każdy
      kto jest w stanie wyszukać na necie "flv player" lub posiada inny program do
      odtwarzania filmików w tym formacie może to zobaczyć tutaj:

rapidshare.com/files/100437290/NG_-_Cudowny_lama.flv.html
      Dla ciekawskich jak wygląda cenzura Youtube nie w chinach ale w "wolnym
      demokratycznym świecie" zapraszam zobaczyć screenshota:

aycu18.webshots.com/image/48137/2005994060807827032_rs.jpg
      www.programosy.pl/program,flv.html <- program do odtwarzania .flv.

• mazur33x Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 14:07
        Obejrzałem obydwa filmy i nie widzę w nich nic "szokującego" ani podważającego
        mój szacunek dla Tenzina Gyatso.
        To że do Tybetu przyjechała delegacja z faszystowskich Niemiec i zabrała ze sobą
        pozdrowienia dla Hitlera? A co w tym dziwnego? To, że w Tybecie używany jest
        symbol swastyki? Jest - tylko jego znaczenie jest inne (delikatnie mówiąc) niż
        tej faszystowskiej. Że z materiałów CIA wynika, że dawali pieniądze powstańcom?
        Toć Solidarności też dawali.
        Nie wiem o co Ci biega.
        • dziadzio6669 A Tobie 18.03.08, 14:10
          o co biega że Rząd CHRL dba o integralność swojego kraju przed separatystycznymi
          ekstremistami jak tybetańskie świry?

Czy gdziekolwiek indziej na świecie pozwala się na demonstracje antyrządowe,
          dewastacje mienia i ranienie mieszkańców?
          • mazur33x Re: A Tobie 18.03.08, 14:29
            > o co biega że Rząd CHRL dba o integralność swojego kraju
            > przed separatystycznymi ekstremistami jak tybetańskie świry?

Faszystowskie Niemcy także dbały o swoją integralność na terenie Generalnej
            Guberni. O części wcielonej do Rzeszy nawet nie śmiem wspomnieć. ;)

> Czy gdziekolwiek indziej na świecie pozwala się na
            > demonstracje antyrządowe,dewastacje mienia i ranienie mieszkańców?

Czy Ty czytałeś artykuł, który komentujesz? Dalajlama zagroził, że ustąpi jeśli
            przemoc wymknie się z pod kontroli. Gdzie Ty tu widzisz zgodę na przemoc?
            "Przywódca Tybetańczyków zaapelował też do swoich rodaków, aby żyli w zgodzie z
            Chińczykami."

• dziadzio6669 Re: A Tobie 18.03.08, 14:31
              Czy Ty czytałeś artykuł, który komentujesz? Dalajlama zagroził, że ustąpi jeśli
              przemoc wymknie się z pod kontroli. Gdzie Ty tu widzisz zgodę na przemoc?

<- To Dalaj Lama jak Ratzinger, nie wie co się dzieje? Proszę, oto przykłady
              tego kiedy to faktycznie wymknęło się z pod kontroli, domagam się jego
              ustąpienia w takim razie:

youtube.com/watch?v=JZLzKBvvGMg
              youtube.com/watch?v=pcfQ8GA063c
              żyją w zgodzie :] prawda?
              • mazur33x Re: A Tobie 18.03.08, 14:37
                Hinduiści i muzułmanie też nie żyli, i o tym mówił Gandhi gdy podjął głodówkę.
                Nie. Nie żyją. I o tym mówił lama. Czy ty sądzisz, że na tych filmach widzisz
                tysiąc Tenzinów? ;p Bo ja tam widzę zwykłych ludzi. U nas też byli i w czasie
                demonstracji rzucali kamieniami. A może mam Ci przypomnieć to co robiło polskie
                podziemie w czasie II wojny? To strzyżenie głów itd? Tak, tak to wygląda -
                niewesoło. I o tym mówi lama. Bo wie co się dzieje i do czego to prowadzi.
                • dziadzio6669 Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:40
                  jeśli chcesz żeby ktoś o rozsądnych zmysłach stanął po stronie tybetańskich
                  separatystów.

Wiem że gdy istniało polskie podziemie istnieli również ludzie którzy mogli być
                  bezstronni i choć nie ręczę że polskie podziemie im nie szkodziło bo nie wiem
                  tego to na pewno nie da się powiedzieć jakoby tybetańscy ekstremiści szanowali
                  chociażby tych tybetańczyków których lama w ogóle nie obchodzi, bo tacy też sam
                  są jak w każdym kraju, są zwolennicy i przeciwnicy.

Tak samo w Kosovie też byli ludzie Z Kosova którzy w życiu nie chcieli
                  niepodległości i rzucenia na pastwę albańskim kryminalistom.
                  • mazur33x Re: Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:50
                    Naprawdę nie łapiesz.
                    Dalajlama, o ile rozumiem z jego wypowiedzi i publikowane oświadczenia, mówi że:
                    - protest wynika z głębokiej frustracji Tybetańczyków
                    - przemoc jest złą drogą i jego rodacy oraz Chińczycy powinni się jej wyrzec
                    "- Nie czyńcie przemocy, to złe. Przemoc jest sprzeczna z naturą ludzką. Przemoc
                    to prawie samobójstwo. Jeśli tysiąc Tybetańczyków poświęci swoje życie, nie
                    zrobią już nic innego - powiedział dalajlama.
                    - Gdy po obu stronach opadną emocje, będziemy mogli pracować - dodał."
                    • dziadzio6669 Re: Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:57
                      ja rozumiem i to co mówi brzmi pokojowo. Wiesz Bush również mówił po 9/11 że USA
                      musi się "BRONIĆ" atakując Irak, bronić Irackich kurdów przed Husseinem
                      (olewając Tureckich Kurdów w tym samym czasie).

W III Rzeszy gdy przeprowadzano blitzkrieg niemieckie radio nadawało transmisje
                      jako że "Agresja Polaków..." i ich inwazja na III Rzesze nie pozostawia nic
                      innego jak odpowiedzenie tym samym. Oraz w tym samym czasie rozmawiając z
                      Chamberlainem w UK dyskutował na temat nowego traktatu pokojowego między III
                      Rzeszą a UK jednocześnie planując po Polsce przejąć Francje i UK.

Nie zawsze to co ktoś mówi jest zgodne z tym co robi ;).
        • dziadzio6669 Poza tym 18.03.08, 14:12
          to potwierdza ile jest prawdy w "wolnym zachodzie" pseudo bez cenzury gdzie
          Youtub cenzuruje filmy - które nawet twoim zdaniem przecież niczym szokującym
          nie są - zaś z drugiej strony nie cenzuruje filmików na których ukazane są tortury.

A Lech Wałęsa który stał na czele solidarności tyle się różni od Dalaj Lamy że
          jaki by nie był ot nie ma pomieszane we łbie i nie robi z siebie chodzącego
          wcielenie Ajatollaha.
          • dziadzio6669 Rozumiem że przeoczyłeś 18.03.08, 14:29
            na tym filmiku momenty kiedy to lektor National Geographic po angielsku (może
            nie panimajesz?) opowiada o rządach lamów, klasie mnichów oraz ich sługach, o
            karach jakie stosowano względem ludności, o torturach, stawianiu w dyby... no
            ale jak tak bardzo masz słaby wzrok, pozwól że kilka urywek z filmiku ci pokaże
            ponownie, choć im pewnie również zaprzeczysz bo w końcu to JA puszczam
            propagandę a ty puszczając tylko bąki wiesz lepiej -_-'

aycu16.webshots.com/image/49495/2000677895065975918_rs.jpg
            aycu37.webshots.com/image/49796/2000655411584069810_rs.jpg
            Lamowie jak Fuhrer, czuli się "przywódcami wszystkich przywódców", cytat z
            filmiku ;). Resztę sam sobie przetłumacz.

No ale rozumiem że wg twoich obiektywnych nie agenturalnych poglądów to co na
            tych zdjęciach to tylko "forma rekreacji"? Wiesz był taki polityk w USA który
            brnął w zaparte że Waterboarding to NIE są tortury -_-'.
            • mazur33x Re: Rozumiem że przeoczyłeś 18.03.08, 14:44
              dziadzio6669 napisał:

> na tym filmiku momenty kiedy to lektor National Geographic po angielsku (może
              > nie panimajesz?) opowiada o rządach lamów, klasie mnichów oraz ich sługach, o
              > karach jakie stosowano względem ludności, o torturach, stawianiu w dyby... no

Nie, nie przeoczyłem. Wiem, że Tybet był krajem tkwiącym w średniowieczu,
              obyczajowo i "cywilizacyjnie" (technicznie).
              Tylko nie łapię co to ma do rzeczy? A jako żywo Twoja argumentacja przypomina mi
              to "misje cywilizacyjne" Brytyjczyków w Indiach, czy Niemców w Polsce...

> Lamowie jak Fuhrer, czuli się "przywódcami wszystkich przywódców", cytat z
              filmiku ;).

Tak, słyszałem. I wiele innych OPINII. Nic substancjalnego, tylko opinie
              dziennikarzy szukających sensacji.
              Zresztą napisałem Ci już wyżej. Tybet kilkadziesiąt lat temu był krajem
              średniowiecznym. Nie usprawiedliwia to jego okupacji.

>
              > No ale rozumiem że wg twoich obiektywnych nie agenturalnych poglądów to co na
              > tych zdjęciach to tylko "forma rekreacji"? Wiesz był taki polityk w USA który
              > brnął w zaparte że Waterboarding to NIE są tortury -_-'.

Mylisz mnie z jakimś innym dyskutantem.
              • dziadzio6669 Przyznam 18.03.08, 14:53
                nie jesteś jednym z tych szczekających ignorantów.

Ale powiedz mi, skoro mówisz że nie usprawiedliwia to okupacji Tybetu, to kto
                usprawiedliwiał krucjaty na ziemie świętą? Kto usprawiedliwiał rozgromienie
                przez Polskę zakonu krzyżackiego który nas gnębił przez lata tak jak tybet
                swoich sąsiadów? Kto usprawiedliwiał tłumienie szkockich powstań na rzecz
                Wielkiej Brytanii? Kto usprawiedliwiał Północną Irlandie w rękach UK? Kto
                usprawiedliwia riukiu w rękach Japończyków? Kto w VI wieku usrpawiedliwiał
                japońską okupację półwyspu koreańskiego? Kto usprawiedliwia stan Nowy Meksyk
                głównie latynoski pod rządami USA? Kto usprawiedliwia wieloletnią eksterminację
                Indian ameryki przez państwa kolonialne?...
                • mazur33x Re: Przyznam 18.03.08, 15:12
                  Przemoc, wojna i zadawanie cierpienia.
                  Przeczytaj sobie to:
                  www.tibet.com/NewsRoom/iraq1.htm
                  To jest tekst Dalajlamy... :)
                  • dziadzio6669 Re: Przyznam 18.03.08, 15:21
                    Przeczytam w wolnym czasie, obiecuje. Nie kłamiąc na razie powiem - nie
                    czytałem, ale domyślam się że faktycznie potępia takie rzeczy w słowie.

Tylko powiedz mi, ile warte jest słowo kogoś kto potępia coś takiego a potem
                    jedzie do USA na salony z Neo-konserwatystami pokroju Busha? Chenneya? Condi? i
                    reszty kliki :/ pewnie temu gościowi od tortur - nie mogę sobie nazwiska
                    przypomnieć :< - też rękę podaje nadal :(.

Dodatkowo, jak mówiłem, jeśli jest inkarnacją = sam uważa się za osobę tą samą
                    co poprzedni, może on nie mordował jako jedyny lama, może nie wydawał wyroków
                    więc po co mu taka postać która utożsamia się wedle jego własnych wierzeń i
                    przekonań - bez których jest nikim - z resztą lamów o których chyba nie powiesz
                    mi że byli pokojowi i humanitarni?

Skoro chce pokoju, dlaczego nie zwróci się do ONZ, dlaczego nie przyjedzie do
                    CHRL, ma tam ciągle otwarte miejsce w rządzie i jako członek rządu nie pomoże
                    budować lepszego jutra? Bo co? Bo zdradzi? Czy u nas podczas okrągłego stołu
                    dokonała się zdrada? Moim zdaniem dokonał się kompromis i uzyskano konsensus.
                    Nie ma nic hańbiącego w tym żeby wrócił i pomagał ludziom z pozycji polityka.
                    Żeby ROBIŁ coś dla kraju zamiast tylko destabilizować. U nas też rząd był
                    paskudny i ciągle kwakał, lepcio nawet gwałcił kobiety wedle uznania :/. Lecz
                    czy należało się czuć shańbionym i poddawać? Czy jako działacz polityczny pomóc
                    budować lepsze jutro?

U nas się udało. Naszym marnym politykom się udaje rozwiązywać takie problemy.
                    Mimo że nie mają nawet 1/10 tej domniemanej charyzmy, pokojowości, subtelności,
                    miłości i humanitaryzmu co Lama.

Więc trudno mi uwierzyć, że on się stara ale mu nie pozwalają.

Że niby by mu coś zrobili jakby wrócił? Wierz mi, chyba nikt bardziej od CHRL
                    nie chce żeby Lama żył! bo przecież ktokolwiek go sprzątnie to będzie na CHRL :/.
                    • mazur33x Re: Przyznam 18.03.08, 15:39
                      Wybacz, ale na dzisiaj naszą dyskusję muszę zakończyć (czas) - bardzo dziękuję :)
                      Jeszcze tylko jedno: w kwestii podawania ręki przez Dlajlamę itp.
                      www.metta.pl/articles.php?id=136
                      Proszę, znajdź chwilę i przeczytaj ten wiersz.

Pozdrawiam.
                      • dziadzio6669 Róznież dziękuję 18.03.08, 15:43
                        To miło, że wśród całej tej delikatnej sytuacji oraz tak bardzo silnych emocji
                        towarzyszących tej sprawie można spotkać kogoś z "przeciwnej strony barykady"
                        kto potrafi dyskutować na poziomie oraz w ogóle dyskutować zamiast tylko rzucać
                        mięsem.

I również pozdrawiam.
          • mazur33x Re: Poza tym 18.03.08, 14:32
            dziadzio6669 napisał:

> to potwierdza ile jest prawdy w "wolnym zachodzie" pseudo bez cenzury gdzie
            > Youtub cenzuruje filmy - które nawet twoim zdaniem przecież niczym szokującym
            > nie są - zaś z drugiej strony nie cenzuruje filmików na których ukazane są tort
            > ury.
            >

OT

> A Lech Wałęsa który stał na czele solidarności tyle się różni od Dalaj Lamy że
            > jaki by nie był ot nie ma pomieszane we łbie i nie robi z siebie chodzącego
            > wcielenie Ajatollaha.

A o tym (o reinkarnacji), to Ty nic nie wiesz. Ja też nie za wiele. Więc
            proponuję wstrzymać się z wydawaniem sądów opartych o naszą niewiedzę.
            • dziadzio6669 OT 18.03.08, 14:34
              Taki sam offtop jak mieszanie Mao do tego co się w tej chwili dzieje w Tybecie a
              jednak bez Mao macie "MAłO" do powiedzenia ;).
              • mazur33x Re: OT 18.03.08, 14:38
                Ja jestem w liczbie pojedynczej i o Mao nie wspominałem. Więc o co chodzi?
                • dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 14:49
                  Piszę do całej grupy pro-tybetańskiej. I masz rację, nie wspomniałeś, jednak na
                  razie od 2 dni jakie spędziłem na forum GW, poza gadaniem, pierniczeniem, byciem
                  modnym, pokazywaniem linków do petycji, bezpodstawnemu oskarżaniu CHRL nie
                  uświadczyłem stosownych dowodów przemawiających na stronę pro-tybetańską.

Jedyne co uświadczyłem to komucho-fobie, chińczyko-pogardę, ignorancje i
                  przeświadczenie że Polska to szczyt rozwoju cywilizacji a Chiny to jakiaś
                  "dzicz", pomówienie że w Polsce nie ma korupcji ani w USA czy UE (ostatnio był
                  artykuł własnie w GW o korupcji urzędników UE). Bajdy pokroju "układu"
                  kaczyńskich na temat domniemanej siatki korupcyjnej w Chinach - skoro istnieje
                  taka siatka to czemu Chiny nie są jak Ukraina czy Białoruś gdzie faktycznie taka
                  siatka korupcji istnieje?

No i oczywiście wałkowanie Mao jako największego zwyrodnialca świata. Którym nie
                  był, był tylko zwykłym zwyrodnialcem pokroju Stalina :/ ale nie urządzał obozów
                  zagłady, nie urządza dziś tortur (jak rząd USA), nie użył nigdy w życiu broni
                  atomowej czy masowej zagłady na ludności cywilnej. Nigdy nie wypuścił "Agent
                  Orange" na tereny Wietnamu ( pl.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange )
                  powodując liczne mutacje tamtejszej ludności (w google images wystarczy wpisać
                  "agent orange" i są zdjęcia co ten czynnik robi z ludźmi), nigdy nie używał
                  broni chemicznej czy biologicznej.

Jedyne co zrobił co tak bardzo wszystkim mierzi - a Chiny tego do dziś żałują i
                  nie wypierają się tego jak USA się wypiera swoich zbrodni a japonia swoich (jak
                  masakra w Nanjing oraz innych Chińskich miastach) czy też Rosja Katynia. - to
                  zdobył władzę na podstawie krwawej rewolucji - ale przecież nie walczył sam i
                  nie mordował tybetańców, chińczycy mordowali chińczyków, coś jak wojna
                  secesyjna, wojna domowa w Hiszpani itd. I na placue Tienanmen puścił na
                  demonstrantów czołgi - bardzo cenione są zdjęcia z tamtego zajścia.

Więc bez Mao trudno powiedzieć że CHRL to zwyrodnialcy nie gadając jak kaczyńscy
                  o układzie. No ale PiS nadal ma swoich fanów -_-'. A ciemny polski lud i tak to
                  kupuje...
                  • mazur33x Re: OT 18.03.08, 15:04
                    Na temat zbrodni _aktualnego_ reżimu panującego w Chnach jest mnóstwo informacji
                    w sieci. Proponuję poszukać. Jeśli chodzi zaś o Tybet, to straty narodu
                    tybetańskiego w wyniku Chińskiej okupacji to ok. 800 tyś ludzi. Mniej więcej 10%
                    populacji! (wiem, że to było w latach 50-tych). O _współczesnym_ torturowaniu
                    mnichów, tłumieniu wolności religijnej itd możesz sobie poczytać w sieci.
                    • dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 15:11
                      No z tego co czytam w sieci i z tego co wiem od znajomych mieszkających w
                      Shenzen - argument że mają cenzure odpada, my mamy cenzure bo nie mogę dostać
                      się z Polski do filmu na youtube - w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni
                      tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne.

A co do wolności religijnej, chyba ci chodzi o sekte Falun Gong? Bo nie wiem czy
                      w Chinach są antyreligijni a jesli to na pewno nie bardziej niż "Wolna Francja"
                      w której ustawowo zakazane są symbole religijne w miejscach publicznych. Więc
                      nic nadzwyczajnego. Zaś chyba nikt nie powie że w Teokratycznym tybecie Lam była
                      wolność wyznań i religii?

O tym jak bardzo się rozwinął Tybet od czasów CHRL chyba nie muszę mówić. Sam
                      przyznałeś że to było średniowiecze.

Co do śmiertelnych ofiar... a Ilu oficerów SS, Gestapo, SA, członków NSDAP
                      zginęło podczas inwazi na III Rzesze? Ilu krzyrzowców podczas naszych wypraw na
                      zakon?

Lamowie mieli swoich ludzi, mnisi walczyli, mnisi ginęli. To nie jest USA które
                      "przypadkowo" celuje rakietami w szkoły i szpitale.

10% populacji idealnie pasuje do kasty mnichów, która rządziła sługami tą cała
                      resztą która nie zginęła. Choć zapewne cywile też zginęli, takie prawidło wojny.
                      Ale to już przeszłość i inne CHRL. Tak samo jak dziś mamy inne Niemcy.
                      • dziadzio6669 Z resztą... 18.03.08, 15:14
                        czym jest 10% w porównaniu ze 100% ofiar śmiertelnych w Hiroszimie? I jak
                        myślisz, ile nasza armia zabiła już muzułmanów, palestyńczyków, afgańców itd...

Tyle że zważ że nasz kraj nie oferuje Irakowi i Afganistanowi miejsc pracy,
                        infrastruktury i gospodarki, służby zdrowia, edukacji...
                      • mazur33x Re: OT 18.03.08, 15:25
                        > w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni
                        > tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne.

WOW! Prawie jak w Polsce w latach 60-tych. ;P
                        Super! Powinni dziękować Chińczykom na kolanach za taką łaskę.

> A co do wolności religijnej, chyba ci chodzi o sekte Falun Gong?

Chodziło mi o klasztory buddyjskie w Tybecie. Ale jeśli już wywołujesz Falun
                        Gong, to pozwól że Ci z szacunkiem zwrócę uwagę, że istnieje poważna różnica
                        pomiędzy zakazem eksponowania symboli religijnych w urzędach państwowych i
                        szkołach, a mordowaniem i torturowaniem ludzi. Ostatnim przykładem takich
                        działań ze strony Państwa w Europie (zorganizowanego i systemowego niszczenia
                        grupy ludzi ze względu na wyznanie) były działania III Rzeszy wobec Świadków Jehowy.

> Zaś chyba nikt nie powie że w Teokratycznym tybecie Lam był
                        > a wolność wyznań i religii?

Nie było. Jednak warto abyś zapoznał się z tym co pisze Dalajlama na temat jego
                        idei Tybetu współczesnego i na temat wolności religijnej i współistnienia w ogóle.

> O tym jak bardzo się rozwinął Tybet od czasów CHRL chyba
                        > nie muszę mówić. Sam przyznałeś że to było średniowiecze.

Chybiony argument. Chyba, że chciałbyś aby od jutra jakaś grupa ludzi z
                        karabinami uszczęśliwiała Cię na siłę. Przy okazji mordując co 10-tego Twojego
                        znajomego.

> Co do śmiertelnych ofiar... a Ilu oficerów SS, Gestapo, SA, członków NSDAP
                        > zginęło podczas inwazi na III Rzesze? Ilu krzyrzowców podczas naszych wypraw na
                        > zakon?

1. Te 800 tyś. to ofiary "wielkiego skoku".
                        2. To nie Tybetańczycy najechali Chiny, tylko odwrotnie.

> Ale to już przeszłość i inne CHRL. Tak samo jak dziś mamy inne Niemcy.

Ja we współczesnych CHRL widzę kontynuację, a nie nową jakość. Wybacz ale nie.
                        • dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 15:36
                          > w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni
                          > tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne.

WOW! Prawie jak w Polsce w latach 60-tych. ;P
                          Super! Powinni dziękować Chińczykom na kolanach za taką łaskę. <- a ty byś
                          chciał żeby Wolne Miasto Gdańsk czy Śląsk miał o 5 dni tygodniowo mniej roboty
                          od reszty kraju?

>a mordowaniem i torturowaniem ludzi. <- czekam na dowody jakoby w ten sposób
                          prześladowano ludzi w CHRL z powodów odmienności religijnej. Ja znalazłem bez
                          problemu dowody tortur przez USA na Kubańczykach i Irakijczykach, dlaczego tobie
                          jest trudniej znaleźć coś na te chiny o których "przecież każdy wie" że są złe?
                          A USA jest cacy?

>Chybiony argument. Chyba, że chciałbyś aby od jutra jakaś grupa >ludzi z
                          >karabinami uszczęśliwiała Cię na siłę. Przy okazji mordując co >10-tego Twojego
                          >znajomego. <- ty chyba się odnosisz tutaj to sposobu działania USA oraz
                          naszego kraju jako ich sprzymierzeńców mordujących nawet 8-12 letnich
                          "rzekomych" terrorystów.

Zaś czy bym chciał czy nie, musiał bym mieć nie równo pod sufitem i być wypranym
                          religijnie mocherem by chcieć nadal mieć "radyjko", kastę "rydzolskich klechów"
                          i być razem z całą rodziną niewolnikiem na ich łasce i często i "lasce".

Zamiast tego jak teraz wygląda w tybecie gdzie są szkoły, szpitale, swobodny
                          przepływ ludności - no ale my przed unią też słyszeliśmy że "no jak otworzą
                          granice! łolaboga!" jakby nie była otwarta już wcześniej... są drogi, jest
                          infrastruktura gospodarcza pozwalająca istnieć przy środkach do życia we
                          współczesnej ekonomii.
                          Tak, wolałbym na siłę w takie coś zostać "wpakowany" niż "dobrowolnie" siedzieć
                          w rydzyklandii.

To nie Tybetańczycy najechali Chiny, tylko odwrotnie. <- Rozumiem iż zgodnie z
                          twoim argumentem patrząc na Polską historię i to że kiedyś zdobyliśmy Moskwe
                          (nie każdy o tym wie bo świat się wstydzi że się nam udało ;) ) teraz powinniśmy
                          oddać całą ścianę wschodnią Polski pod rządy Federacji Rosyjskiej? Gdyż
                          zapewniam cię, wówczas, to my ich najechaliśmy. A może powinniśmy oddać słowacji
                          Karpaty które jeszcze przed II wojną światową były ich zdaniem od wieków
                          Słowackie i dlatego nas w 1938 bodajże zaatakowali?
    • dziadzio6669 Trzymamy za słowo... 18.03.08, 12:15
      Trzymamy za słowo.

Tylko jak komuś takiemu można wierzyć:

youtube.com/watch?v=-8V7jc6kQfQ
      kto uważa się za w pół buddyste w pół marksiste.

Oraz kto miał dobre stosunki z Hitlerem:

aa to ciekawe... Cenzura w Chinach? Wolny zachód? Chciałem po raz kolejny dać
      odnośnik do tego jak National Geographic ukazuje Dalaj Lame z Hitlerem oraz
      pokazuje jak Lama zachowywał się względem swoich podwładnych, co otrzymałem?

"This video is not available in your country." I kto tu ma cenzure?

jak ktoś nie wierzy, polecam klilnąć:
      youtube.com/watch?v=2I2bvs3uZ4c
      może blokują tylko tych którzy mają konto na youtube.

Mają tylko o tyle problem że już przed wczoraj ściągnąłem ich filmik i każdy
      kto jest w stanie wyszukać na necie "flv player" lub posiada inny program do
      odtwarzania filmików w tym formacie może to zobaczyć tutaj:

rapidshare.com/files/100437290/NG_-_Cudowny_lama.flv.html
      Dla ciekawskich jak wygląda cenzura Youtube nie w chinach ale w "wolnym
      demokratycznym świecie" zapraszam zobaczyć screenshota:

www.programosy.pl/program,flv.html <- program do odtwarzania .flv.

(Jeśli 2 razy posta wysłałem to przepraszam, ale coś się działo z forum)
      • dziadzio6669 Nazi Lama 18.03.08, 12:25
        Autor cudownego chwalonego przez pro tybetan dzieła "7 lat w tybecie" na
        podstawie którego powstał propagandowy hollywoodzki filmik.

Był nauczycielem Dalaj Lamy i przez lata do 2006 (zmarł) bliskim przyjacielem
        Lamy. Dla ścisłości w III rzeszy były obowiązkowe grupy polityczne, zgadzam się.
        Ale do SS szli ludzie w pełni świadomi tego że współdziałają z mordercami i będą
        mordować, więc niech nikt nie majaczy że nie był świadomy lub był "dobrym SSmanem".

en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Harrer
        • dziadzio6669 Różnice 18.03.08, 12:28
          między nazistą a socjalistą są takie, że socjaliści - jak CHRL, niezależnie od
          narodowości traktują człowieka identycznie - Chiny sa multinarodowym państwem
          głównie składającym się z narodu "Han".

Zaś Dalaj Lama jak na nazistę przystało, dzieli ludzi, na Tybetańczyków i resztę
          świata.
          • dziadzio6669 Lama i Beger 18.03.08, 12:42
            www.iivs.de/~iivs01311/SDLE/Part-2-12-Dateien/image008.jpg
            nie nasza posłanka Beger ale doktor Beger.

Doktor Beger któremu tutaj tak sympatycznie Lama podaje rękę, był antropologiem,
            zbrodniarzem wojennym (został skazany po wojnie) oraz bardzo ważnym człowiekiem
            dla Heinrich Himmlera czyli najbardziej zwyrodniałego nazistę i wynalazcę obozów
            zagłady.

To właśnie Beger opracował całą mitologię która stawiała "rasę aryjską" jako
            wyższą od innych ras/narodów itd.

en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Beger
            de.wikipedia.org/wiki/Bruno_Beger

PS. Gwoli ponownego sprostowania to nie jest "dziadek z Wermahtu", do wermachtu
            wcielali przymusowo bo potrzebowali żołnierzy zaś w SS, SA i NSDAP byłeś
            członkiem morderczej kliki dobrowolnie i w pełni świadomości tego co oni robią.

• dziadzio6669 Dziś Lama nadal błądzie... 18.03.08, 12:51
              blogs.trb.com/news/politics/blog/Dalai%20Lama%20shows%20off%20Congressional%20Medal.JPG
              Pod zasłoną kłamstw o humanitaryzmie trzyma z mordercami odpowiedzialnymi za ciągłe łamanie praw człowieka...

Pamiętajmy, jeśli ktoś nazwie kota "psem" to kot nie zacznie szczekać. Trzymanie z mordercami i nazywanie tego "misją pokoju" wcale z niej misji pokoju nie utworzy.

jak tutaj:

youtube.com/watch?v=eFiFfQPhe80
              youtube.com/watch?v=XCaKROXGjbQ
              youtube.com/watch?v=7UeB0euRQ3k
              youtube.com/watch?v=Eoa8QwuldXo
            • honecker32 Re: Lama i Beger 18.03.08, 12:52
              o zaczelo sie odwracanie uwagi, skoro nie mozna niczego znalezc na
              czlowieka trzeba szukac wsrod tych ktorych zna.
              Zreszta to nie ta liga posprawdzajcie kogo znali przywodcy Chin
              najwiekszego zbrodniarza Mao nic nie przebije.
              • dziadzio6669 Ludzie Lamy 18.03.08, 12:58
                proszę, o to ludzie Dalaj Lamy w akcji:

youtube.com/watch?v=JZLzKBvvGMg
                youtube.com/watch?v=pcfQ8GA063c
                A co do Mao... daleko mu do Hitlera i Himmlera czy Busha. Przejechać na
                Tienanmen czołgiem po demonstrantach to NIE to samo co zinstutucjonalizowane
                mordowanie ludzi na masową skalę bez dania im możliwości wyboru czy ucieczki jak
                to robili hitlerowcy czy jak to robią Jankesi. To nie Mao użył bomby atomowej w
                Hiroshimie i Nagasaki, to nie Mao jest odpowiedzialny za Holocaust. Sam
                odwracasz uwagę. Mao nie żyje i Chiny żałują jego zbrodni. Bush żyje a tacy jak
                ty i Lama nadal będą go popierać.
                • dziadzio6669 Przykro mi... 18.03.08, 13:00
                  że zrujnowałem wam możliwość pomalowania się na kolorowo, darcia gęby i rzucania
                  kamieniami w ludzi i dewastacji mienia rzucając anty rządowe hasła
                  anarchistyczne. Jesteście tylko modni dla hecy a nie macie racji.
                • abhaod Re: Ludzie Lamy 18.03.08, 13:01
                  a kiedy to w Tybecie dokonywano Holocaustu ?
                  • dziadzio6669 Ludzie Lamy 18.03.08, 13:03
                    A czy ja powiedziałem że dokonywano tam Holocaustu?

Jednakże wszelkie ruszy nacjonalistyczne - jakim jest właśnie rusz
                    pro-tybetański są tym samym co formowanie się NSDAP w Bawarii w odpowiedzi na
                    "falę bolszewizmu" jaka nadciągała ze wschodu. Czy też sytuacji wojny domowej w
                    Hiszpanii w tamtym okresie. Hiszpania też jest wielonarodowościowa.

Andaluzja jest historycznie Arabska. Katalonia Katalońska, zaś Galicja
                    Galicyjska. Jednak Baskowie zdominowali Hiszpanie i do dziś nią rządzą.
                    • abhaod Re: Ludzie Lamy 18.03.08, 13:08
                      kolego, POlska należała kiedyś do homo erectus :)przeczytaj, co jest napisane w
                      artykule
                      • dziadzio6669 Polska... 18.03.08, 13:15
                        jako państwo a nie ziemia na której się znajduje bo nie tak się to rozważa.
                        Gwoli ścisłości powstała z inicjatywy najsilniejszego plemienia "Polan" - niby
                        historycznie Lech zobaczył orła który wije gniazdo bla bla bla. Ale czy do Homo
                        Erectus, to czasy z przed cywilizacji "po chrystusowej" więc myślę że zbędne
                        jest mieszanie tego tutaj.

Ja mogę natomiast powiedzieć że "Prusy Wschodnie" przez lata należały do Zakonu
                        krzyżackiego który robiąc nas w bambuko atakował nas tak jak tybetańce atakowali
                        państwo środka i tak samo krzyżacy dostali od nas w kość jak tybetańce od
                        Chińczyków. Kto mieczem wojuje, od miecza ginie.

Jeśli by oddać tybet. To myślę że Polska winna oddać Powiernictwu Pruskiemu
                        (którzy są tak samo walnięci jak Lama) Prusy Krzyżackie.
                        • abhaod Re: Polska... 18.03.08, 13:22
                          " gdy byłem dzieckiem, myślałem jak dziecko...", świat się wokół zmienia, a ty
                          nadal chcesz rzucać kamieniami...naprawdę przeczytaj ten artykuł
                          • dziadzio6669 Re: Polska... 18.03.08, 13:53
                            w 2006 roku z Harrisem czy jak tam Austriakowi SS bylo i Bushem teraz to nadal
                            JEST dzieckiem?
                            • abhaod Re: Polska... 18.03.08, 15:27
                              to w końcu przeczytałeś ten artykuł, czy nie, , każdy polityk szuka
                              sprzymierzeńców, i nie bredź, że nie ma dowodów na przestępstwa Chin w Tybecie
                              www.tolerancja.pl/?kat=6&id=3
                              • dziadzio6669 Re: Polska... 18.03.08, 15:39
                                Ciekawy "dowód", ja sobie bloga powinienem otworzyć i zacząć pisać że UFO
                                porwało myszkę miki a ty będzie to przedstawiał jako dowód pozaziemskiej
                                inteligencji, ok?
                                • abhaod Re: Polska... 18.03.08, 15:42
                                  na zlewakowany umysł nie ma mocnych
                                  • dziadzio6669 Amen 18.03.08, 15:44
                                    • abhaod Re: Amen 18.03.08, 15:45
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
                                      • dziadzio6669 Alleluja i do przodu ;) 18.03.08, 15:46
                                        • dziadzio6669 Lekki Offtop 18.03.08, 16:41
                                          Cudze chwalicie, swojego nie znacie ;)

youtube.com/watch?v=HGSW-vtuutE
                                          youtube.com/watch?v=e79zkWN8qXw
                                          Ta cywilizacja i poszanowanie człowieka u nas :] no, jak teraz się znajdą ludzie
                                          mówiący że polska Policja jest cacy, to dopiero mnie rozbawią.
                                          • dziadzio6669 Z pozdrowieniami z Ambasady 18.03.08, 17:38
                                            youtube.com/watch?v=Xa1M6Axgjuo
                                            • abhaod Re: Z pozdrowieniami z Ambasady 18.03.08, 17:39

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/BewareOfTrolls.svg
              • dziadzio6669 Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:11
                chcesz czegoś NA człowieka?

Oprócz tego że jako "Inkarnacja" powinien mieć świadomość że przyjmuje na siebie
                odpowiedzialność za zbrodnie, tortury i wyzysk jaki poprzednie inkarnacje
                rządzące teokratycznym Tybetem rządziły.

Jest Noblistą - Ilu Noblistów wynalazło broń i ma splamione krwią ręce?

Współpracował z CIA, brał od nich pieniądze, pomagali mu organizować ludzi i
                trenowali ich w Kolorado.

Uważa się za "inkarnacje", osobę która reinkarnowała, coś jakby zmartwychwstała
                tyle że w innym ciele = jest szaleńcem bez zdrowego rozsądku!

Jest głową ruchu religijnego a ruchy religijne służą tylko i wyłącznie uzyskaniu
                władzy nad ludźmi.

Widząc jak jego "bracia" pokojowo dewastują Tybet, ranią ludzi wciąż mówi że
                działa "pokojowo".

Wystarczy? Sam nie pociąga za spust, ale RICO i tak by go przyskrzyniło, jest
                niczym mafiozo zlecający morderstwa, ta sama odpowiedzialność.
                • blonsk Re: Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:57
                  Ty nadajesz z ambasady CHRL, prawda?
                  Czy sam dla siebie piszesz posty i sobie na nie odpowiadasz? ....
                  Żenada.
                  • dziadzio6669 taa 18.03.08, 13:59
                    tak z ambasady jak ty z pentagonu lub NSA. -_-' buraku.
                • naturelovers Re: Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:59
                  Ponoc ok. 50% Chinczykow ma problem z trawieniem alkoholu, nie produkuja enzymu,
                  ktory rozklada aldehyd octowy, czy cos takiego.
                  Dziadzio, skoczymy na drinka?
                  • dziadzio6669 Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 14:01
                    gdzie i kiedy? :)
                    • dziadzio6669 Tak czy inaczej. 18.03.08, 14:19
                      Przedstawiłem wystarczająco dużo dowodów na to że Dalaj Lama nie jest święty,
                      nie jest nawet pokojowym człowiekiem, jest łgającym politycznym religijnym
                      fanatykiem i przywódcą terrorystów.

Zaś jedyne co pro tybetańscy ignoranci potraficie zrobić to udawać że nie
                      widzicie prawdy którą macie zaraz przed oczami. Płakać o złego Mao który już
                      dawno nie żyje (nie tak jak Bush czy Lama). Płakać o tybetańskich wichrzycieli
                      że dostają pałą przez plecy za swoje przestępstwa - gdy w polsce ludzie dostają
                      policyjną pałą jak tylko pies ma zły humor. I zero, kompletne zero dowodów na to
                      jakoby CHRL opresjonowało ludność Tybetu. Zero pomysłów na pokojowe wyjście z
                      sytuacji. Zero alternatyw poza powrotem Teokracji i Lam - bo Lama nie ma pojęcia
                      co to jest demokracja, sam był przywódcą którego NIKT nie wybierał - "misją
                      pokojową USA" czy innych państw które kończą się jak w Iraku, Afganistanie,
                      Strefie Gazy, Kubie (Guantanamo), wyspie Guam, Kosovie.

Mimo to nadal będziecie brnąć w zaparte bo wyrośliście na nawozie że kolor
                      czerwony to ZŁO a w USA i UE to jest istny raj na ziemi, rzeki płyną miodem i
                      ludzie się kochają i szanują nie to co w tamtej "dziczy".
                      • yurek11111 spieprzaj dziadzie, sam jestes zerem.... 18.03.08, 19:44
                        Odpowiadasz na:
                        dziadzio6669 napisał:
                        <>"....... I zero, kompletne zero dowodów na t
                        > o
                        > jakoby CHRL opresjonowało ludność Tybetu.........."

*********************************************************************
                        <>"Według tybetańskich władz emigracyjnych w starciach z siłami
                        porządkowymi zginęło od stu do kilkuset osób. Władze w Pekinie mówią
                        o 16 zabitych, którzy padli ofiarą przemocy ze strony demonstrantow."

<>Jezeli nawet zginelo "tylko" 16 Tybetanczykow , to jest to dowod
                        na chinskie represje.
    • seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 14:47
      Ludzie pójdzcie protestować pod chińską ambasadę i konsulat:

Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej

ul.Bonifraterska 1, 00-203 Warszawa
      tel. 831 38 36
      fax 635 42 11;
      telex 813589 china pl
      E-mail.: ambchina@pol.pl
      Godziny urzędowania:
      Poniedziałki 13:30-15:30,Środy 9:00-11:00,Czwartki 9:00-11:00

Konsulat Generalny Chińskiej Republiki Ludowej w Gdańsku

ul. Grunwaldzka 1, 80-236 Gdańsk-Wrzeszcz
      tel. (0-58) 340-26-26;
      fax (0-58) 341 56 00
      godziny otwarcia: 08.30-11.00 w poniedziałek, środę, piątek
      • dziadzio6669 Zapraszam :) 18.03.08, 14:59
        przywitamy was ;)

a tym bardziej zapraszam do demonstracji na terenie RFN oraz USA, Rosji,
        Meksyku, UK, Japonii, Włoszech.

Proszę pozdrowić ode mnie służby porządkowe ;)
    • misza36 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 14:57
      widzicie polaczki uczyc sie demokracjipod dalej lamy jako okupanci
      siedzicie 4 lata w afganie i iraku a przemoc nie zmalala a wasi
      agenci cia dalej nie ustepujatt
      • dziadzio6669 Polaczki się nie uczą :/ 18.03.08, 15:01
        w tym problem :( wolą chodzić na mecze, zadymy, pić wódkę, strajkować,
        demonstrować, machać szabelką za psie grosze, włazić w gluteusy maksimusy
        jankesom, czy też zachwycać się anglo sasami którzy traktują ich kobiety jak
        "bardzo dobry towar eksportowy"...
        • dziadzio6669 A gdyby... 18.03.08, 15:06
          tak CHRL - to komuchy więc pewnie dla kaprysu mordują :< - poszło poobijać kilku
          Libetańców czując "zrozumiałą frustrację", zniszczyło im sklepy, mieszkania,
          zdemolowało ulice, poprzewracało samochody.

I wtedy Hu Jintao wygłosiłby orędzie - Jestem gotów ustąpić z urzędu jeśli
          sytuacja nie wymknie się z pod kontroli :<

Czy poszedłbyś za nim tak jak idziesz za Lamą?
        • seminanec Re: Polaczki się nie uczą :/ 18.03.08, 15:12
          www.chinaembassy.org.pl/pol/
          Tu jest strona chińskiej ambasady w Polsce , kto nie idzie na pikietę niech chociaż wejdzie na stronkę i obciąży łącza internetowe chinolom , niech zauważą jakie jest zainteresowanie Tybetem . Wejscie na stronę nie jest przestępstwem , nie jesteśmy w chinach :)
          • dziadzio6669 Wejscie na stronę nie jest przestępstwem ... 18.03.08, 15:26
            no śmieszny jesteś... zwłaszcza w świetle tego:

Natomiast chciałbym zaznaczyć, że wszelkie naruszenie czyjejś nietykalności typu
            robienie krzywdy ambasadorom, wszelkie groźby, niszczenie mienia publicznego. Są
            prawnie karane w naszym pięknym kraju :). Natomiast teren ambasady jest pod
            prawną jurysdykcją CHRL innymi słowy stając na nim podchodzicie nie tylko pod
            prawo polskie ale i również pod chińskie.
    • seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 15:35
      Niejednego prezesa Polacy na taczkach wywozili he he

Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie :D
      Chinol podejdź no tu do płota , jak i ja podchodzę ...

Nie chce mieć takiego sąsiada jak chinolski ambasador !
      • dziadzio6669 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 15:41
        rozumiem, nikt cię nie zmusza, tylko co zrobisz z tym że tak wiele polskich firm
        ma hurtownie i fabryki w Chinach? Rozumiem że w imię wolności chcesz klepać bide
        jak na Ukrainie?
        • representation1 dziadzio6669, czas na emeryturę 18.03.08, 21:09
          dość już tego pie..nia w twoim wykonaniu. Jeśli tak bardzo podobają ci się
          metody chińskich towarzyszy, to może zamieszkaj w tym kraju albo przynajmniej
          zatrudnij się jako cieć w chińskiej ambasadzie.
    • seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 15:58
      Polskie podróbki towarów są lepszej jakości i tańsze bo nie trzeba placić za transport i cło he he
    • kazik.k Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 18:11
      juz od dawna wiadomo ze religia jest najwiekszym zlem niosacym przemoc i
      nienawisc ludziom!!!ten "swiety" maz wywolal te zamieszki z teraz udaje
      greka!krew tych ludzi co zgineli podczas tych zamieszek ma na rekach!siedzi za
      granica i szczuje ludzi do zamieszek!!!
    • spector1 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 20:57
      Obecny dalajlama to 14ty Dalai Lama - Tenzin Gyatso.
      Jest on jedynie przywódcą mało znaczącej buddyjskiej sekty Gelug .
      Nie jest on żadnym duchowym przywódcą wszystkich buddystów.

Obecny Dalai Lama jest potomkiem Mongołów, najbardziej krwawej
      dynastii jaka istniała w ludzkiej historii.Z ich wzorców korzystał
      póżniej Stalin a od Stalina uczył się Hitler.
      To Mongołowie skonsolidowali obszar obecnej Rosji.
      Ich lider,Genges Khan był super oprawcą.
      Mimo to w nowszych, politycznie poprawnych wydaniach encyklopedii
      Britannica artykuł opod hasłem Genges Khan zaczyna się od "He was a
      warrior".
      Wielotomowa Encyclopedia of Mongols z lat 60tych przedstawia
      Mongołów zupełnie inaczej.
      Gdyby mel Gibson nakręcił film w oparciu o nią to zostałby
      ukamieniołowany.

To,że Tenzin Gyatso dostał Pokojową Nagrodę Nobla o niczym nie
      świadczy.
      Dostał ją też Mandela ,nigdy nie uznany przez Amnesty International
      za więżnia politycznego bo był terrorystą.Jaką RPA zbudował Mandela
      każdy wie : brak prądu , 1/3 ma AIDS,nr1 na świecie pod względem
      liczby mordersrw etc.

A co z Arielem Sharonem? Obchodził urodziny (ur 27.II.1928),które
      prasa przemilczała.

Chiny to nie Serbia.Protesty UE czy USA a szczególnie wasze na nic
      się zdadzą.
      Chiny nie potrzebują amerykańskiej tarczy w Tybecie.
      Po śmierci lub rezygnacji Tenzin'a Gyatso ,zostanie wybrany jego
      następca, który nie będzie szukał konfrontacji z Chinami.

Ciekawe,czy obrońcy D.Lamy będą protestować gdy Chiny zajmą Wschodnią
      Syberię.To jedynie kwestia czasu.
      Dobrze,że nie wszyscy ulegli propagandzie o D.Lam'ie i nie
      traktowali poważnie jego "wykładów"

Spector

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka