abhaod 18.03.08, 12:13 "Solidarność" dowiodła, że bez przemocy też można zmienić świat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mln79 Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni... 18.03.08, 12:13 Chapeaux bas! To wielki człowiek. Drugi Gandhi. Obawiam się tylko, że Chińczycy mogą wykorzystać to, że Dalaljama jest człowiekiem słownym i specjalnie prowokować zamieszki, żeby doprowadzić do jego ustąpienia. Jeśli mają taki plan, to się przeliczą, bo Dalajlama nawet bez oficjalnych tytułów nie przestanie być duchowym przywódcą Tybetańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni... 18.03.08, 12:14 Trzymamy za słowo. Tylko jak komuś takiemu można wierzyć: youtube.com/watch?v=-8V7jc6kQfQ kto uważa się za w pół buddyste w pół marksiste. Oraz kto miał dobre stosunki z Hitlerem: aa to ciekawe... Cenzura w Chinach? Wolny zachód? Chciałem po raz kolejny dać odnośnik do tego jak National Geographic ukazuje Dalaj Lame z Hitlerem oraz pokazuje jak Lama zachowywał się względem swoich podwładnych, co otrzymałem? "This video is not available in your country." I kto tu ma cenzure? jak ktoś nie wierzy, polecam klilnąć: youtube.com/watch?v=2I2bvs3uZ4c może blokują tylko tych którzy mają konto na youtube. Mają tylko o tyle problem że już przed wczoraj ściągnąłem ich filmik i każdy kto jest w stanie wyszukać na necie "flv player" lub posiada inny program do odtwarzania filmików w tym formacie może to zobaczyć tutaj: rapidshare.com/files/100437290/NG_-_Cudowny_lama.flv.html Dla ciekawskich jak wygląda cenzura Youtube nie w chinach ale w "wolnym demokratycznym świecie" zapraszam zobaczyć screenshota: aycu18.webshots.com/image/48137/2005994060807827032_rs.jpg www.programosy.pl/program,flv.html <- program do odtwarzania .flv. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 14:07 Obejrzałem obydwa filmy i nie widzę w nich nic "szokującego" ani podważającego mój szacunek dla Tenzina Gyatso. To że do Tybetu przyjechała delegacja z faszystowskich Niemiec i zabrała ze sobą pozdrowienia dla Hitlera? A co w tym dziwnego? To, że w Tybecie używany jest symbol swastyki? Jest - tylko jego znaczenie jest inne (delikatnie mówiąc) niż tej faszystowskiej. Że z materiałów CIA wynika, że dawali pieniądze powstańcom? Toć Solidarności też dawali. Nie wiem o co Ci biega. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 A Tobie 18.03.08, 14:10 o co biega że Rząd CHRL dba o integralność swojego kraju przed separatystycznymi ekstremistami jak tybetańskie świry? Czy gdziekolwiek indziej na świecie pozwala się na demonstracje antyrządowe, dewastacje mienia i ranienie mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: A Tobie 18.03.08, 14:29 > o co biega że Rząd CHRL dba o integralność swojego kraju > przed separatystycznymi ekstremistami jak tybetańskie świry? Faszystowskie Niemcy także dbały o swoją integralność na terenie Generalnej Guberni. O części wcielonej do Rzeszy nawet nie śmiem wspomnieć. ;) > Czy gdziekolwiek indziej na świecie pozwala się na > demonstracje antyrządowe,dewastacje mienia i ranienie mieszkańców? Czy Ty czytałeś artykuł, który komentujesz? Dalajlama zagroził, że ustąpi jeśli przemoc wymknie się z pod kontroli. Gdzie Ty tu widzisz zgodę na przemoc? "Przywódca Tybetańczyków zaapelował też do swoich rodaków, aby żyli w zgodzie z Chińczykami." Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: A Tobie 18.03.08, 14:31 Czy Ty czytałeś artykuł, który komentujesz? Dalajlama zagroził, że ustąpi jeśli przemoc wymknie się z pod kontroli. Gdzie Ty tu widzisz zgodę na przemoc? <- To Dalaj Lama jak Ratzinger, nie wie co się dzieje? Proszę, oto przykłady tego kiedy to faktycznie wymknęło się z pod kontroli, domagam się jego ustąpienia w takim razie: youtube.com/watch?v=JZLzKBvvGMg youtube.com/watch?v=pcfQ8GA063c żyją w zgodzie :] prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: A Tobie 18.03.08, 14:37 Hinduiści i muzułmanie też nie żyli, i o tym mówił Gandhi gdy podjął głodówkę. Nie. Nie żyją. I o tym mówił lama. Czy ty sądzisz, że na tych filmach widzisz tysiąc Tenzinów? ;p Bo ja tam widzę zwykłych ludzi. U nas też byli i w czasie demonstracji rzucali kamieniami. A może mam Ci przypomnieć to co robiło polskie podziemie w czasie II wojny? To strzyżenie głów itd? Tak, tak to wygląda - niewesoło. I o tym mówi lama. Bo wie co się dzieje i do czego to prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:40 jeśli chcesz żeby ktoś o rozsądnych zmysłach stanął po stronie tybetańskich separatystów. Wiem że gdy istniało polskie podziemie istnieli również ludzie którzy mogli być bezstronni i choć nie ręczę że polskie podziemie im nie szkodziło bo nie wiem tego to na pewno nie da się powiedzieć jakoby tybetańscy ekstremiści szanowali chociażby tych tybetańczyków których lama w ogóle nie obchodzi, bo tacy też sam są jak w każdym kraju, są zwolennicy i przeciwnicy. Tak samo w Kosovie też byli ludzie Z Kosova którzy w życiu nie chcieli niepodległości i rzucenia na pastwę albańskim kryminalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:50 Naprawdę nie łapiesz. Dalajlama, o ile rozumiem z jego wypowiedzi i publikowane oświadczenia, mówi że: - protest wynika z głębokiej frustracji Tybetańczyków - przemoc jest złą drogą i jego rodacy oraz Chińczycy powinni się jej wyrzec "- Nie czyńcie przemocy, to złe. Przemoc jest sprzeczna z naturą ludzką. Przemoc to prawie samobójstwo. Jeśli tysiąc Tybetańczyków poświęci swoje życie, nie zrobią już nic innego - powiedział dalajlama. - Gdy po obu stronach opadną emocje, będziemy mogli pracować - dodał." Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Mało przekonujący jesteś... 18.03.08, 14:57 ja rozumiem i to co mówi brzmi pokojowo. Wiesz Bush również mówił po 9/11 że USA musi się "BRONIĆ" atakując Irak, bronić Irackich kurdów przed Husseinem (olewając Tureckich Kurdów w tym samym czasie). W III Rzeszy gdy przeprowadzano blitzkrieg niemieckie radio nadawało transmisje jako że "Agresja Polaków..." i ich inwazja na III Rzesze nie pozostawia nic innego jak odpowiedzenie tym samym. Oraz w tym samym czasie rozmawiając z Chamberlainem w UK dyskutował na temat nowego traktatu pokojowego między III Rzeszą a UK jednocześnie planując po Polsce przejąć Francje i UK. Nie zawsze to co ktoś mówi jest zgodne z tym co robi ;). Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Poza tym 18.03.08, 14:12 to potwierdza ile jest prawdy w "wolnym zachodzie" pseudo bez cenzury gdzie Youtub cenzuruje filmy - które nawet twoim zdaniem przecież niczym szokującym nie są - zaś z drugiej strony nie cenzuruje filmików na których ukazane są tortury. A Lech Wałęsa który stał na czele solidarności tyle się różni od Dalaj Lamy że jaki by nie był ot nie ma pomieszane we łbie i nie robi z siebie chodzącego wcielenie Ajatollaha. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Rozumiem że przeoczyłeś 18.03.08, 14:29 na tym filmiku momenty kiedy to lektor National Geographic po angielsku (może nie panimajesz?) opowiada o rządach lamów, klasie mnichów oraz ich sługach, o karach jakie stosowano względem ludności, o torturach, stawianiu w dyby... no ale jak tak bardzo masz słaby wzrok, pozwól że kilka urywek z filmiku ci pokaże ponownie, choć im pewnie również zaprzeczysz bo w końcu to JA puszczam propagandę a ty puszczając tylko bąki wiesz lepiej -_-' aycu16.webshots.com/image/49495/2000677895065975918_rs.jpg aycu37.webshots.com/image/49796/2000655411584069810_rs.jpg Lamowie jak Fuhrer, czuli się "przywódcami wszystkich przywódców", cytat z filmiku ;). Resztę sam sobie przetłumacz. No ale rozumiem że wg twoich obiektywnych nie agenturalnych poglądów to co na tych zdjęciach to tylko "forma rekreacji"? Wiesz był taki polityk w USA który brnął w zaparte że Waterboarding to NIE są tortury -_-'. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Rozumiem że przeoczyłeś 18.03.08, 14:44 dziadzio6669 napisał: > na tym filmiku momenty kiedy to lektor National Geographic po angielsku (może > nie panimajesz?) opowiada o rządach lamów, klasie mnichów oraz ich sługach, o > karach jakie stosowano względem ludności, o torturach, stawianiu w dyby... no Nie, nie przeoczyłem. Wiem, że Tybet był krajem tkwiącym w średniowieczu, obyczajowo i "cywilizacyjnie" (technicznie). Tylko nie łapię co to ma do rzeczy? A jako żywo Twoja argumentacja przypomina mi to "misje cywilizacyjne" Brytyjczyków w Indiach, czy Niemców w Polsce... > Lamowie jak Fuhrer, czuli się "przywódcami wszystkich przywódców", cytat z filmiku ;). Tak, słyszałem. I wiele innych OPINII. Nic substancjalnego, tylko opinie dziennikarzy szukających sensacji. Zresztą napisałem Ci już wyżej. Tybet kilkadziesiąt lat temu był krajem średniowiecznym. Nie usprawiedliwia to jego okupacji. > > No ale rozumiem że wg twoich obiektywnych nie agenturalnych poglądów to co na > tych zdjęciach to tylko "forma rekreacji"? Wiesz był taki polityk w USA który > brnął w zaparte że Waterboarding to NIE są tortury -_-'. Mylisz mnie z jakimś innym dyskutantem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Przyznam 18.03.08, 14:53 nie jesteś jednym z tych szczekających ignorantów. Ale powiedz mi, skoro mówisz że nie usprawiedliwia to okupacji Tybetu, to kto usprawiedliwiał krucjaty na ziemie świętą? Kto usprawiedliwiał rozgromienie przez Polskę zakonu krzyżackiego który nas gnębił przez lata tak jak tybet swoich sąsiadów? Kto usprawiedliwiał tłumienie szkockich powstań na rzecz Wielkiej Brytanii? Kto usprawiedliwiał Północną Irlandie w rękach UK? Kto usprawiedliwia riukiu w rękach Japończyków? Kto w VI wieku usrpawiedliwiał japońską okupację półwyspu koreańskiego? Kto usprawiedliwia stan Nowy Meksyk głównie latynoski pod rządami USA? Kto usprawiedliwia wieloletnią eksterminację Indian ameryki przez państwa kolonialne?... Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Przyznam 18.03.08, 15:12 Przemoc, wojna i zadawanie cierpienia. Przeczytaj sobie to: www.tibet.com/NewsRoom/iraq1.htm To jest tekst Dalajlamy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Przyznam 18.03.08, 15:21 Przeczytam w wolnym czasie, obiecuje. Nie kłamiąc na razie powiem - nie czytałem, ale domyślam się że faktycznie potępia takie rzeczy w słowie. Tylko powiedz mi, ile warte jest słowo kogoś kto potępia coś takiego a potem jedzie do USA na salony z Neo-konserwatystami pokroju Busha? Chenneya? Condi? i reszty kliki :/ pewnie temu gościowi od tortur - nie mogę sobie nazwiska przypomnieć :< - też rękę podaje nadal :(. Dodatkowo, jak mówiłem, jeśli jest inkarnacją = sam uważa się za osobę tą samą co poprzedni, może on nie mordował jako jedyny lama, może nie wydawał wyroków więc po co mu taka postać która utożsamia się wedle jego własnych wierzeń i przekonań - bez których jest nikim - z resztą lamów o których chyba nie powiesz mi że byli pokojowi i humanitarni? Skoro chce pokoju, dlaczego nie zwróci się do ONZ, dlaczego nie przyjedzie do CHRL, ma tam ciągle otwarte miejsce w rządzie i jako członek rządu nie pomoże budować lepszego jutra? Bo co? Bo zdradzi? Czy u nas podczas okrągłego stołu dokonała się zdrada? Moim zdaniem dokonał się kompromis i uzyskano konsensus. Nie ma nic hańbiącego w tym żeby wrócił i pomagał ludziom z pozycji polityka. Żeby ROBIŁ coś dla kraju zamiast tylko destabilizować. U nas też rząd był paskudny i ciągle kwakał, lepcio nawet gwałcił kobiety wedle uznania :/. Lecz czy należało się czuć shańbionym i poddawać? Czy jako działacz polityczny pomóc budować lepsze jutro? U nas się udało. Naszym marnym politykom się udaje rozwiązywać takie problemy. Mimo że nie mają nawet 1/10 tej domniemanej charyzmy, pokojowości, subtelności, miłości i humanitaryzmu co Lama. Więc trudno mi uwierzyć, że on się stara ale mu nie pozwalają. Że niby by mu coś zrobili jakby wrócił? Wierz mi, chyba nikt bardziej od CHRL nie chce żeby Lama żył! bo przecież ktokolwiek go sprzątnie to będzie na CHRL :/. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Przyznam 18.03.08, 15:39 Wybacz, ale na dzisiaj naszą dyskusję muszę zakończyć (czas) - bardzo dziękuję :) Jeszcze tylko jedno: w kwestii podawania ręki przez Dlajlamę itp. www.metta.pl/articles.php?id=136 Proszę, znajdź chwilę i przeczytaj ten wiersz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Róznież dziękuję 18.03.08, 15:43 To miło, że wśród całej tej delikatnej sytuacji oraz tak bardzo silnych emocji towarzyszących tej sprawie można spotkać kogoś z "przeciwnej strony barykady" kto potrafi dyskutować na poziomie oraz w ogóle dyskutować zamiast tylko rzucać mięsem. I również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: Poza tym 18.03.08, 14:32 dziadzio6669 napisał: > to potwierdza ile jest prawdy w "wolnym zachodzie" pseudo bez cenzury gdzie > Youtub cenzuruje filmy - które nawet twoim zdaniem przecież niczym szokującym > nie są - zaś z drugiej strony nie cenzuruje filmików na których ukazane są tort > ury. > OT > A Lech Wałęsa który stał na czele solidarności tyle się różni od Dalaj Lamy że > jaki by nie był ot nie ma pomieszane we łbie i nie robi z siebie chodzącego > wcielenie Ajatollaha. A o tym (o reinkarnacji), to Ty nic nie wiesz. Ja też nie za wiele. Więc proponuję wstrzymać się z wydawaniem sądów opartych o naszą niewiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 OT 18.03.08, 14:34 Taki sam offtop jak mieszanie Mao do tego co się w tej chwili dzieje w Tybecie a jednak bez Mao macie "MAłO" do powiedzenia ;). Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: OT 18.03.08, 14:38 Ja jestem w liczbie pojedynczej i o Mao nie wspominałem. Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 14:49 Piszę do całej grupy pro-tybetańskiej. I masz rację, nie wspomniałeś, jednak na razie od 2 dni jakie spędziłem na forum GW, poza gadaniem, pierniczeniem, byciem modnym, pokazywaniem linków do petycji, bezpodstawnemu oskarżaniu CHRL nie uświadczyłem stosownych dowodów przemawiających na stronę pro-tybetańską. Jedyne co uświadczyłem to komucho-fobie, chińczyko-pogardę, ignorancje i przeświadczenie że Polska to szczyt rozwoju cywilizacji a Chiny to jakiaś "dzicz", pomówienie że w Polsce nie ma korupcji ani w USA czy UE (ostatnio był artykuł własnie w GW o korupcji urzędników UE). Bajdy pokroju "układu" kaczyńskich na temat domniemanej siatki korupcyjnej w Chinach - skoro istnieje taka siatka to czemu Chiny nie są jak Ukraina czy Białoruś gdzie faktycznie taka siatka korupcji istnieje? No i oczywiście wałkowanie Mao jako największego zwyrodnialca świata. Którym nie był, był tylko zwykłym zwyrodnialcem pokroju Stalina :/ ale nie urządzał obozów zagłady, nie urządza dziś tortur (jak rząd USA), nie użył nigdy w życiu broni atomowej czy masowej zagłady na ludności cywilnej. Nigdy nie wypuścił "Agent Orange" na tereny Wietnamu ( pl.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange ) powodując liczne mutacje tamtejszej ludności (w google images wystarczy wpisać "agent orange" i są zdjęcia co ten czynnik robi z ludźmi), nigdy nie używał broni chemicznej czy biologicznej. Jedyne co zrobił co tak bardzo wszystkim mierzi - a Chiny tego do dziś żałują i nie wypierają się tego jak USA się wypiera swoich zbrodni a japonia swoich (jak masakra w Nanjing oraz innych Chińskich miastach) czy też Rosja Katynia. - to zdobył władzę na podstawie krwawej rewolucji - ale przecież nie walczył sam i nie mordował tybetańców, chińczycy mordowali chińczyków, coś jak wojna secesyjna, wojna domowa w Hiszpani itd. I na placue Tienanmen puścił na demonstrantów czołgi - bardzo cenione są zdjęcia z tamtego zajścia. Więc bez Mao trudno powiedzieć że CHRL to zwyrodnialcy nie gadając jak kaczyńscy o układzie. No ale PiS nadal ma swoich fanów -_-'. A ciemny polski lud i tak to kupuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: OT 18.03.08, 15:04 Na temat zbrodni _aktualnego_ reżimu panującego w Chnach jest mnóstwo informacji w sieci. Proponuję poszukać. Jeśli chodzi zaś o Tybet, to straty narodu tybetańskiego w wyniku Chińskiej okupacji to ok. 800 tyś ludzi. Mniej więcej 10% populacji! (wiem, że to było w latach 50-tych). O _współczesnym_ torturowaniu mnichów, tłumieniu wolności religijnej itd możesz sobie poczytać w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 15:11 No z tego co czytam w sieci i z tego co wiem od znajomych mieszkających w Shenzen - argument że mają cenzure odpada, my mamy cenzure bo nie mogę dostać się z Polski do filmu na youtube - w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne. A co do wolności religijnej, chyba ci chodzi o sekte Falun Gong? Bo nie wiem czy w Chinach są antyreligijni a jesli to na pewno nie bardziej niż "Wolna Francja" w której ustawowo zakazane są symbole religijne w miejscach publicznych. Więc nic nadzwyczajnego. Zaś chyba nikt nie powie że w Teokratycznym tybecie Lam była wolność wyznań i religii? O tym jak bardzo się rozwinął Tybet od czasów CHRL chyba nie muszę mówić. Sam przyznałeś że to było średniowiecze. Co do śmiertelnych ofiar... a Ilu oficerów SS, Gestapo, SA, członków NSDAP zginęło podczas inwazi na III Rzesze? Ilu krzyrzowców podczas naszych wypraw na zakon? Lamowie mieli swoich ludzi, mnisi walczyli, mnisi ginęli. To nie jest USA które "przypadkowo" celuje rakietami w szkoły i szpitale. 10% populacji idealnie pasuje do kasty mnichów, która rządziła sługami tą cała resztą która nie zginęła. Choć zapewne cywile też zginęli, takie prawidło wojny. Ale to już przeszłość i inne CHRL. Tak samo jak dziś mamy inne Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Z resztą... 18.03.08, 15:14 czym jest 10% w porównaniu ze 100% ofiar śmiertelnych w Hiroszimie? I jak myślisz, ile nasza armia zabiła już muzułmanów, palestyńczyków, afgańców itd... Tyle że zważ że nasz kraj nie oferuje Irakowi i Afganistanowi miejsc pracy, infrastruktury i gospodarki, służby zdrowia, edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mazur33x Re: OT 18.03.08, 15:25 > w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni > tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne. WOW! Prawie jak w Polsce w latach 60-tych. ;P Super! Powinni dziękować Chińczykom na kolanach za taką łaskę. > A co do wolności religijnej, chyba ci chodzi o sekte Falun Gong? Chodziło mi o klasztory buddyjskie w Tybecie. Ale jeśli już wywołujesz Falun Gong, to pozwól że Ci z szacunkiem zwrócę uwagę, że istnieje poważna różnica pomiędzy zakazem eksponowania symboli religijnych w urzędach państwowych i szkołach, a mordowaniem i torturowaniem ludzi. Ostatnim przykładem takich działań ze strony Państwa w Europie (zorganizowanego i systemowego niszczenia grupy ludzi ze względu na wyznanie) były działania III Rzeszy wobec Świadków Jehowy. > Zaś chyba nikt nie powie że w Teokratycznym tybecie Lam był > a wolność wyznań i religii? Nie było. Jednak warto abyś zapoznał się z tym co pisze Dalajlama na temat jego idei Tybetu współczesnego i na temat wolności religijnej i współistnienia w ogóle. > O tym jak bardzo się rozwinął Tybet od czasów CHRL chyba > nie muszę mówić. Sam przyznałeś że to było średniowiecze. Chybiony argument. Chyba, że chciałbyś aby od jutra jakaś grupa ludzi z karabinami uszczęśliwiała Cię na siłę. Przy okazji mordując co 10-tego Twojego znajomego. > Co do śmiertelnych ofiar... a Ilu oficerów SS, Gestapo, SA, członków NSDAP > zginęło podczas inwazi na III Rzesze? Ilu krzyrzowców podczas naszych wypraw na > zakon? 1. Te 800 tyś. to ofiary "wielkiego skoku". 2. To nie Tybetańczycy najechali Chiny, tylko odwrotnie. > Ale to już przeszłość i inne CHRL. Tak samo jak dziś mamy inne Niemcy. Ja we współczesnych CHRL widzę kontynuację, a nie nową jakość. Wybacz ale nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: OT 18.03.08, 15:36 > w Tybecie każdy mieszkaniec ma 5 dni > tygodniowo mniej pracy, mają święta religijne. WOW! Prawie jak w Polsce w latach 60-tych. ;P Super! Powinni dziękować Chińczykom na kolanach za taką łaskę. <- a ty byś chciał żeby Wolne Miasto Gdańsk czy Śląsk miał o 5 dni tygodniowo mniej roboty od reszty kraju? >a mordowaniem i torturowaniem ludzi. <- czekam na dowody jakoby w ten sposób prześladowano ludzi w CHRL z powodów odmienności religijnej. Ja znalazłem bez problemu dowody tortur przez USA na Kubańczykach i Irakijczykach, dlaczego tobie jest trudniej znaleźć coś na te chiny o których "przecież każdy wie" że są złe? A USA jest cacy? >Chybiony argument. Chyba, że chciałbyś aby od jutra jakaś grupa >ludzi z >karabinami uszczęśliwiała Cię na siłę. Przy okazji mordując co >10-tego Twojego >znajomego. <- ty chyba się odnosisz tutaj to sposobu działania USA oraz naszego kraju jako ich sprzymierzeńców mordujących nawet 8-12 letnich "rzekomych" terrorystów. Zaś czy bym chciał czy nie, musiał bym mieć nie równo pod sufitem i być wypranym religijnie mocherem by chcieć nadal mieć "radyjko", kastę "rydzolskich klechów" i być razem z całą rodziną niewolnikiem na ich łasce i często i "lasce". Zamiast tego jak teraz wygląda w tybecie gdzie są szkoły, szpitale, swobodny przepływ ludności - no ale my przed unią też słyszeliśmy że "no jak otworzą granice! łolaboga!" jakby nie była otwarta już wcześniej... są drogi, jest infrastruktura gospodarcza pozwalająca istnieć przy środkach do życia we współczesnej ekonomii. Tak, wolałbym na siłę w takie coś zostać "wpakowany" niż "dobrowolnie" siedzieć w rydzyklandii. To nie Tybetańczycy najechali Chiny, tylko odwrotnie. <- Rozumiem iż zgodnie z twoim argumentem patrząc na Polską historię i to że kiedyś zdobyliśmy Moskwe (nie każdy o tym wie bo świat się wstydzi że się nam udało ;) ) teraz powinniśmy oddać całą ścianę wschodnią Polski pod rządy Federacji Rosyjskiej? Gdyż zapewniam cię, wówczas, to my ich najechaliśmy. A może powinniśmy oddać słowacji Karpaty które jeszcze przed II wojną światową były ich zdaniem od wieków Słowackie i dlatego nas w 1938 bodajże zaatakowali? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Trzymamy za słowo... 18.03.08, 12:15 Trzymamy za słowo. Tylko jak komuś takiemu można wierzyć: youtube.com/watch?v=-8V7jc6kQfQ kto uważa się za w pół buddyste w pół marksiste. Oraz kto miał dobre stosunki z Hitlerem: aa to ciekawe... Cenzura w Chinach? Wolny zachód? Chciałem po raz kolejny dać odnośnik do tego jak National Geographic ukazuje Dalaj Lame z Hitlerem oraz pokazuje jak Lama zachowywał się względem swoich podwładnych, co otrzymałem? "This video is not available in your country." I kto tu ma cenzure? jak ktoś nie wierzy, polecam klilnąć: youtube.com/watch?v=2I2bvs3uZ4c może blokują tylko tych którzy mają konto na youtube. Mają tylko o tyle problem że już przed wczoraj ściągnąłem ich filmik i każdy kto jest w stanie wyszukać na necie "flv player" lub posiada inny program do odtwarzania filmików w tym formacie może to zobaczyć tutaj: rapidshare.com/files/100437290/NG_-_Cudowny_lama.flv.html Dla ciekawskich jak wygląda cenzura Youtube nie w chinach ale w "wolnym demokratycznym świecie" zapraszam zobaczyć screenshota: aycu18.webshots.com/image/48137/2005994060807827032_rs.jpg www.programosy.pl/program,flv.html <- program do odtwarzania .flv. (Jeśli 2 razy posta wysłałem to przepraszam, ale coś się działo z forum) Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Nazi Lama 18.03.08, 12:25 Autor cudownego chwalonego przez pro tybetan dzieła "7 lat w tybecie" na podstawie którego powstał propagandowy hollywoodzki filmik. Był nauczycielem Dalaj Lamy i przez lata do 2006 (zmarł) bliskim przyjacielem Lamy. Dla ścisłości w III rzeszy były obowiązkowe grupy polityczne, zgadzam się. Ale do SS szli ludzie w pełni świadomi tego że współdziałają z mordercami i będą mordować, więc niech nikt nie majaczy że nie był świadomy lub był "dobrym SSmanem". en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Harrer Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Różnice 18.03.08, 12:28 między nazistą a socjalistą są takie, że socjaliści - jak CHRL, niezależnie od narodowości traktują człowieka identycznie - Chiny sa multinarodowym państwem głównie składającym się z narodu "Han". Zaś Dalaj Lama jak na nazistę przystało, dzieli ludzi, na Tybetańczyków i resztę świata. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Lama i Beger 18.03.08, 12:42 www.iivs.de/~iivs01311/SDLE/Part-2-12-Dateien/image008.jpg nie nasza posłanka Beger ale doktor Beger. Doktor Beger któremu tutaj tak sympatycznie Lama podaje rękę, był antropologiem, zbrodniarzem wojennym (został skazany po wojnie) oraz bardzo ważnym człowiekiem dla Heinrich Himmlera czyli najbardziej zwyrodniałego nazistę i wynalazcę obozów zagłady. To właśnie Beger opracował całą mitologię która stawiała "rasę aryjską" jako wyższą od innych ras/narodów itd. en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Beger de.wikipedia.org/wiki/Bruno_Beger PS. Gwoli ponownego sprostowania to nie jest "dziadek z Wermahtu", do wermachtu wcielali przymusowo bo potrzebowali żołnierzy zaś w SS, SA i NSDAP byłeś członkiem morderczej kliki dobrowolnie i w pełni świadomości tego co oni robią. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Dziś Lama nadal błądzie... 18.03.08, 12:51 blogs.trb.com/news/politics/blog/Dalai%20Lama%20shows%20off%20Congressional%20Medal.JPG Pod zasłoną kłamstw o humanitaryzmie trzyma z mordercami odpowiedzialnymi za ciągłe łamanie praw człowieka... Pamiętajmy, jeśli ktoś nazwie kota "psem" to kot nie zacznie szczekać. Trzymanie z mordercami i nazywanie tego "misją pokoju" wcale z niej misji pokoju nie utworzy. jak tutaj: youtube.com/watch?v=eFiFfQPhe80 youtube.com/watch?v=XCaKROXGjbQ youtube.com/watch?v=7UeB0euRQ3k youtube.com/watch?v=Eoa8QwuldXo Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Lama i Beger 18.03.08, 12:52 o zaczelo sie odwracanie uwagi, skoro nie mozna niczego znalezc na czlowieka trzeba szukac wsrod tych ktorych zna. Zreszta to nie ta liga posprawdzajcie kogo znali przywodcy Chin najwiekszego zbrodniarza Mao nic nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Ludzie Lamy 18.03.08, 12:58 proszę, o to ludzie Dalaj Lamy w akcji: youtube.com/watch?v=JZLzKBvvGMg youtube.com/watch?v=pcfQ8GA063c A co do Mao... daleko mu do Hitlera i Himmlera czy Busha. Przejechać na Tienanmen czołgiem po demonstrantach to NIE to samo co zinstutucjonalizowane mordowanie ludzi na masową skalę bez dania im możliwości wyboru czy ucieczki jak to robili hitlerowcy czy jak to robią Jankesi. To nie Mao użył bomby atomowej w Hiroshimie i Nagasaki, to nie Mao jest odpowiedzialny za Holocaust. Sam odwracasz uwagę. Mao nie żyje i Chiny żałują jego zbrodni. Bush żyje a tacy jak ty i Lama nadal będą go popierać. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Przykro mi... 18.03.08, 13:00 że zrujnowałem wam możliwość pomalowania się na kolorowo, darcia gęby i rzucania kamieniami w ludzi i dewastacji mienia rzucając anty rządowe hasła anarchistyczne. Jesteście tylko modni dla hecy a nie macie racji. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ludzie Lamy 18.03.08, 13:01 a kiedy to w Tybecie dokonywano Holocaustu ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Ludzie Lamy 18.03.08, 13:03 A czy ja powiedziałem że dokonywano tam Holocaustu? Jednakże wszelkie ruszy nacjonalistyczne - jakim jest właśnie rusz pro-tybetański są tym samym co formowanie się NSDAP w Bawarii w odpowiedzi na "falę bolszewizmu" jaka nadciągała ze wschodu. Czy też sytuacji wojny domowej w Hiszpanii w tamtym okresie. Hiszpania też jest wielonarodowościowa. Andaluzja jest historycznie Arabska. Katalonia Katalońska, zaś Galicja Galicyjska. Jednak Baskowie zdominowali Hiszpanie i do dziś nią rządzą. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Ludzie Lamy 18.03.08, 13:08 kolego, POlska należała kiedyś do homo erectus :)przeczytaj, co jest napisane w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Polska... 18.03.08, 13:15 jako państwo a nie ziemia na której się znajduje bo nie tak się to rozważa. Gwoli ścisłości powstała z inicjatywy najsilniejszego plemienia "Polan" - niby historycznie Lech zobaczył orła który wije gniazdo bla bla bla. Ale czy do Homo Erectus, to czasy z przed cywilizacji "po chrystusowej" więc myślę że zbędne jest mieszanie tego tutaj. Ja mogę natomiast powiedzieć że "Prusy Wschodnie" przez lata należały do Zakonu krzyżackiego który robiąc nas w bambuko atakował nas tak jak tybetańce atakowali państwo środka i tak samo krzyżacy dostali od nas w kość jak tybetańce od Chińczyków. Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Jeśli by oddać tybet. To myślę że Polska winna oddać Powiernictwu Pruskiemu (którzy są tak samo walnięci jak Lama) Prusy Krzyżackie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polska... 18.03.08, 13:22 " gdy byłem dzieckiem, myślałem jak dziecko...", świat się wokół zmienia, a ty nadal chcesz rzucać kamieniami...naprawdę przeczytaj ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Polska... 18.03.08, 13:53 w 2006 roku z Harrisem czy jak tam Austriakowi SS bylo i Bushem teraz to nadal JEST dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polska... 18.03.08, 15:27 to w końcu przeczytałeś ten artykuł, czy nie, , każdy polityk szuka sprzymierzeńców, i nie bredź, że nie ma dowodów na przestępstwa Chin w Tybecie www.tolerancja.pl/?kat=6&id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Polska... 18.03.08, 15:39 Ciekawy "dowód", ja sobie bloga powinienem otworzyć i zacząć pisać że UFO porwało myszkę miki a ty będzie to przedstawiał jako dowód pozaziemskiej inteligencji, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Lekki Offtop 18.03.08, 16:41 Cudze chwalicie, swojego nie znacie ;) youtube.com/watch?v=HGSW-vtuutE youtube.com/watch?v=e79zkWN8qXw Ta cywilizacja i poszanowanie człowieka u nas :] no, jak teraz się znajdą ludzie mówiący że polska Policja jest cacy, to dopiero mnie rozbawią. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Z pozdrowieniami z Ambasady 18.03.08, 17:38 youtube.com/watch?v=Xa1M6Axgjuo Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Z pozdrowieniami z Ambasady 18.03.08, 17:39 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/BewareOfTrolls.svg Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:11 chcesz czegoś NA człowieka? Oprócz tego że jako "Inkarnacja" powinien mieć świadomość że przyjmuje na siebie odpowiedzialność za zbrodnie, tortury i wyzysk jaki poprzednie inkarnacje rządzące teokratycznym Tybetem rządziły. Jest Noblistą - Ilu Noblistów wynalazło broń i ma splamione krwią ręce? Współpracował z CIA, brał od nich pieniądze, pomagali mu organizować ludzi i trenowali ich w Kolorado. Uważa się za "inkarnacje", osobę która reinkarnowała, coś jakby zmartwychwstała tyle że w innym ciele = jest szaleńcem bez zdrowego rozsądku! Jest głową ruchu religijnego a ruchy religijne służą tylko i wyłącznie uzyskaniu władzy nad ludźmi. Widząc jak jego "bracia" pokojowo dewastują Tybet, ranią ludzi wciąż mówi że działa "pokojowo". Wystarczy? Sam nie pociąga za spust, ale RICO i tak by go przyskrzyniło, jest niczym mafiozo zlecający morderstwa, ta sama odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
blonsk Re: Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:57 Ty nadajesz z ambasady CHRL, prawda? Czy sam dla siebie piszesz posty i sobie na nie odpowiadasz? .... Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 taa 18.03.08, 13:59 tak z ambasady jak ty z pentagonu lub NSA. -_-' buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Dodatkowo ma Nobla... 18.03.08, 13:59 Ponoc ok. 50% Chinczykow ma problem z trawieniem alkoholu, nie produkuja enzymu, ktory rozklada aldehyd octowy, czy cos takiego. Dziadzio, skoczymy na drinka? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Tak czy inaczej. 18.03.08, 14:19 Przedstawiłem wystarczająco dużo dowodów na to że Dalaj Lama nie jest święty, nie jest nawet pokojowym człowiekiem, jest łgającym politycznym religijnym fanatykiem i przywódcą terrorystów. Zaś jedyne co pro tybetańscy ignoranci potraficie zrobić to udawać że nie widzicie prawdy którą macie zaraz przed oczami. Płakać o złego Mao który już dawno nie żyje (nie tak jak Bush czy Lama). Płakać o tybetańskich wichrzycieli że dostają pałą przez plecy za swoje przestępstwa - gdy w polsce ludzie dostają policyjną pałą jak tylko pies ma zły humor. I zero, kompletne zero dowodów na to jakoby CHRL opresjonowało ludność Tybetu. Zero pomysłów na pokojowe wyjście z sytuacji. Zero alternatyw poza powrotem Teokracji i Lam - bo Lama nie ma pojęcia co to jest demokracja, sam był przywódcą którego NIKT nie wybierał - "misją pokojową USA" czy innych państw które kończą się jak w Iraku, Afganistanie, Strefie Gazy, Kubie (Guantanamo), wyspie Guam, Kosovie. Mimo to nadal będziecie brnąć w zaparte bo wyrośliście na nawozie że kolor czerwony to ZŁO a w USA i UE to jest istny raj na ziemi, rzeki płyną miodem i ludzie się kochają i szanują nie to co w tamtej "dziczy". Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 spieprzaj dziadzie, sam jestes zerem.... 18.03.08, 19:44 Odpowiadasz na: dziadzio6669 napisał: <>"....... I zero, kompletne zero dowodów na t > o > jakoby CHRL opresjonowało ludność Tybetu.........." ********************************************************************* <>"Według tybetańskich władz emigracyjnych w starciach z siłami porządkowymi zginęło od stu do kilkuset osób. Władze w Pekinie mówią o 16 zabitych, którzy padli ofiarą przemocy ze strony demonstrantow." <>Jezeli nawet zginelo "tylko" 16 Tybetanczykow , to jest to dowod na chinskie represje. Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 14:47 Ludzie pójdzcie protestować pod chińską ambasadę i konsulat: Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej ul.Bonifraterska 1, 00-203 Warszawa tel. 831 38 36 fax 635 42 11; telex 813589 china pl E-mail.: ambchina@pol.pl Godziny urzędowania: Poniedziałki 13:30-15:30,Środy 9:00-11:00,Czwartki 9:00-11:00 Konsulat Generalny Chińskiej Republiki Ludowej w Gdańsku ul. Grunwaldzka 1, 80-236 Gdańsk-Wrzeszcz tel. (0-58) 340-26-26; fax (0-58) 341 56 00 godziny otwarcia: 08.30-11.00 w poniedziałek, środę, piątek Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Zapraszam :) 18.03.08, 14:59 przywitamy was ;) a tym bardziej zapraszam do demonstracji na terenie RFN oraz USA, Rosji, Meksyku, UK, Japonii, Włoszech. Proszę pozdrowić ode mnie służby porządkowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 14:57 widzicie polaczki uczyc sie demokracjipod dalej lamy jako okupanci siedzicie 4 lata w afganie i iraku a przemoc nie zmalala a wasi agenci cia dalej nie ustepujatt Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Polaczki się nie uczą :/ 18.03.08, 15:01 w tym problem :( wolą chodzić na mecze, zadymy, pić wódkę, strajkować, demonstrować, machać szabelką za psie grosze, włazić w gluteusy maksimusy jankesom, czy też zachwycać się anglo sasami którzy traktują ich kobiety jak "bardzo dobry towar eksportowy"... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 A gdyby... 18.03.08, 15:06 tak CHRL - to komuchy więc pewnie dla kaprysu mordują :< - poszło poobijać kilku Libetańców czując "zrozumiałą frustrację", zniszczyło im sklepy, mieszkania, zdemolowało ulice, poprzewracało samochody. I wtedy Hu Jintao wygłosiłby orędzie - Jestem gotów ustąpić z urzędu jeśli sytuacja nie wymknie się z pod kontroli :< Czy poszedłbyś za nim tak jak idziesz za Lamą? Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Re: Polaczki się nie uczą :/ 18.03.08, 15:12 www.chinaembassy.org.pl/pol/ Tu jest strona chińskiej ambasady w Polsce , kto nie idzie na pikietę niech chociaż wejdzie na stronkę i obciąży łącza internetowe chinolom , niech zauważą jakie jest zainteresowanie Tybetem . Wejscie na stronę nie jest przestępstwem , nie jesteśmy w chinach :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Wejscie na stronę nie jest przestępstwem ... 18.03.08, 15:26 no śmieszny jesteś... zwłaszcza w świetle tego: aycu18.webshots.com/image/48137/2005994060807827032_rs.jpg Natomiast chciałbym zaznaczyć, że wszelkie naruszenie czyjejś nietykalności typu robienie krzywdy ambasadorom, wszelkie groźby, niszczenie mienia publicznego. Są prawnie karane w naszym pięknym kraju :). Natomiast teren ambasady jest pod prawną jurysdykcją CHRL innymi słowy stając na nim podchodzicie nie tylko pod prawo polskie ale i również pod chińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 15:35 Niejednego prezesa Polacy na taczkach wywozili he he Sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie :D Chinol podejdź no tu do płota , jak i ja podchodzę ... Nie chce mieć takiego sąsiada jak chinolski ambasador ! Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 15:41 rozumiem, nikt cię nie zmusza, tylko co zrobisz z tym że tak wiele polskich firm ma hurtownie i fabryki w Chinach? Rozumiem że w imię wolności chcesz klepać bide jak na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 dziadzio6669, czas na emeryturę 18.03.08, 21:09 dość już tego pie..nia w twoim wykonaniu. Jeśli tak bardzo podobają ci się metody chińskich towarzyszy, to może zamieszkaj w tym kraju albo przynajmniej zatrudnij się jako cieć w chińskiej ambasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
seminanec Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymkni.. 18.03.08, 15:58 Polskie podróbki towarów są lepszej jakości i tańsze bo nie trzeba placić za transport i cło he he Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 18:11 juz od dawna wiadomo ze religia jest najwiekszym zlem niosacym przemoc i nienawisc ludziom!!!ten "swiety" maz wywolal te zamieszki z teraz udaje greka!krew tych ludzi co zgineli podczas tych zamieszek ma na rekach!siedzi za granica i szczuje ludzi do zamieszek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Dalajlama ustąpi jeśli przemoc w Tybecie wymk 18.03.08, 20:57 Obecny dalajlama to 14ty Dalai Lama - Tenzin Gyatso. Jest on jedynie przywódcą mało znaczącej buddyjskiej sekty Gelug . Nie jest on żadnym duchowym przywódcą wszystkich buddystów. Obecny Dalai Lama jest potomkiem Mongołów, najbardziej krwawej dynastii jaka istniała w ludzkiej historii.Z ich wzorców korzystał póżniej Stalin a od Stalina uczył się Hitler. To Mongołowie skonsolidowali obszar obecnej Rosji. Ich lider,Genges Khan był super oprawcą. Mimo to w nowszych, politycznie poprawnych wydaniach encyklopedii Britannica artykuł opod hasłem Genges Khan zaczyna się od "He was a warrior". Wielotomowa Encyclopedia of Mongols z lat 60tych przedstawia Mongołów zupełnie inaczej. Gdyby mel Gibson nakręcił film w oparciu o nią to zostałby ukamieniołowany. To,że Tenzin Gyatso dostał Pokojową Nagrodę Nobla o niczym nie świadczy. Dostał ją też Mandela ,nigdy nie uznany przez Amnesty International za więżnia politycznego bo był terrorystą.Jaką RPA zbudował Mandela każdy wie : brak prądu , 1/3 ma AIDS,nr1 na świecie pod względem liczby mordersrw etc. A co z Arielem Sharonem? Obchodził urodziny (ur 27.II.1928),które prasa przemilczała. Chiny to nie Serbia.Protesty UE czy USA a szczególnie wasze na nic się zdadzą. Chiny nie potrzebują amerykańskiej tarczy w Tybecie. Po śmierci lub rezygnacji Tenzin'a Gyatso ,zostanie wybrany jego następca, który nie będzie szukał konfrontacji z Chinami. Ciekawe,czy obrońcy D.Lamy będą protestować gdy Chiny zajmą Wschodnią Syberię.To jedynie kwestia czasu. Dobrze,że nie wszyscy ulegli propagandzie o D.Lam'ie i nie traktowali poważnie jego "wykładów" Spector Odpowiedz Link Zgłoś