nameja 08.04.08, 07:05 Panie Kurski, nie musi się pan podlizywać RM ani biskupowi. Oni mają pana gdzieś. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujaszek_joe Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:06 i dobrze, niech kościół się jasno określi, że jest po rydzykowej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz A na poważnie, niech Kowalczyk nie spieprzy tym ra 08.04.08, 07:59 zem sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Czy Głódż ma problem alkoholowy? 08.04.08, 08:14 Jeśli tak, to może morskie powietrze spowoduje, że nie będzie musiał zaczynać dnia od jednego głębszego... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Czy Głódż ma problem alkoholowy? 08.04.08, 08:45 Kurski: "O arcybiskupie Głódziu wiem, że to kapłan o wielkim dorobku i autorytecie." No i jasne, gdyby był na dorobku to Kuski by go nie chciał ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Do Oliwy to się nadaje...Łeb ze stali.Beczka 08.04.08, 09:55 wina mszalnego to pestka. Odpowiedz Link Zgłoś
bf109 On jest zwykłym alkoholikiem 08.04.08, 10:07 Jeśli coś takiego może być arcybiskupem to kryzys w polskim kościele musi być naprawdę poważny. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: On jest zwykłym alkoholikiem 08.04.08, 10:32 bf109 napisał: > Jeśli coś takiego może być arcybiskupem to kryzys w polskim kościele > musi być naprawdę poważny. ********************************* Zwisa mi, kto będzie. Mogą nawet księdza Andrzeja lub proboszcza z Tylawy mianować ordynariuszem gdańskim. Tyle, że takie działania szkodzą tylko i wyłącznie kościołowi, bo przestaje być wiarygodnym partnerem w dyskusji. "Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz". Odpowiedz Link Zgłoś
inzynier2 Kara boska w postaci arb. Głódzia 08.04.08, 12:14 Zgaduję, że gdańszczanie nagrzeszyli. Teraz Benedykt XVI ześle im karę boską w postaci arcybiskupa Głódzia. A Wałęsa powinin paść na twarz w kościele i się modlić, a nie pyszczyć. Arcybiskupów i archaniołów oraz ojca Rydzyka trzeba słuchać w milczeniu i pokorze. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 TW Bolek: gen Jaruzelski to czlek "honoru" !!!! 08.04.08, 23:45 inzynier2 napisał: > Zgaduję, że gdańszczanie nagrzeszyli. Teraz Benedykt XVI ześle im > karę boską w postaci arcybiskupa Głódzia. A Wałęsa powinin paść na > twarz w kościele i się modlić, a nie pyszczyć. Arcybiskupów i > archaniołów oraz ojca Rydzyka trzeba słuchać w milczeniu i pokorze. M: watpie czy zadufani w swoja arogancje i monopol na rozpowszechnianie propagandy POstKomunisci potrafia kogokolwiek sluchac. Chyba, ze jest to byly Tajny Wspolpracownik SB albo bandyta, ktorego ten TW okreslil jako czlowiek "honoru". Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Po co to "aj waj" Gazety? 08.04.08, 13:14 maruda.r napisał: > Zwisa mi, kto będzie. Mogą nawet księdza Andrzeja lub proboszcza > z Tylawy mianować ordynariuszem gdańskim. Myślę, że nie tylko tobie to zwisa. Gazeta Wyborcza zupełnie niepotrzebnie robi więc szum wokół tej sprawy i w ten sposób nadaje jej rangę niewspółmierną do rzeczywistości. Kto gdzie jest arcybiskupem to wewnętrzna sprawa kościoła rzymskokatolickiego. I jeśli polscy katolicy akceptują taki kościół, który nie liczy się z ich opinią, to ich wybór i ich problem. Może więc trochę ciszej nad tą służbową "trumną" gdańskiego arcybiskupa, łaskawa Gazeto. Jeśli tylko przyjmiecie założenie, że arcybiskup jest od modlitwy, a nie od polityki, to łacno przyjdziecie do wniosku, że Gazetę nie powinno w ogóle obchodzić kto jest tym arcybiskupem i nie należy zawracać d.py Czytelnikom tą sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: On jest zwykłym alkoholikiem 08.04.08, 11:50 Arcybiskup Flaszka, sprzymierzeniec Belzebuba... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb No i to jest Twój właściwy poziom. Tak trzymaj... 12.04.08, 07:34 __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
nokryd Re: On jest zwykłym alkoholikiem 10.04.08, 00:16 Piłeś z nim gamoniu ??? Widziałeś go pijanego ??? To zamknij się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czy Głódż ma problem alkoholowy? 08.04.08, 11:48 Za Janiną Paradowską Za Janiną Paradowską Nie bardzo natomiast zrozumiałam o co chodzi z tą spiskową teorią w TVP, że niby agenci z SB ją opanowali i dlatego nie pokazali pijanego Kwaśniewskiego w Charkowie i musiała to zrobić dopiero dzielna red. Przełomiec. Bardzo ciekawe, że jak ją raz w telewizji w programie Pospieszalskiego zapytano, kto Kwaśniewskiego właściwie upił, to udawała, że nie wie, choć wszyscy dziennikarze, którzy tam byli, wiedzieli i opowiadali po całej Warszawie, że to biskup Głódź uczynił, ale on ma mocną głowę, a Kwaśniewski słabą, więc po biskupie widać nie było, a po prezydencie - było. Pili jednak obaj w takim miejscu. Dlaczegoż to osobę duchownego otoczono wówczas taką dziennikarską dyskrecją? Chyba nie z powodu braku odwagi? A może po prostu wszyscy są w spisku? Odpowiedz Link Zgłoś
norton2005 Wałęsa to jest dopiero nieszczęście 08.04.08, 12:06 Wałęsa to jest dopiero nieszczęście. Politycy nigdy nie komentują działań Kościoła i Wałęsa o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier [...] 08.04.08, 09:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 09:42 Tak się składa, że Głódź jest moim biskupem i chętnie powitałbym jego wyjazd do Gdańska - z przyczyn czysto duszpasterskich. Zazdroszczę lewobrzeżnej Warszawie pasterza o wielkim powołaniu: abp Nycza. Ale decyzje Watykanu są autonomiczne i nie mnie maluczkiemu ich krytykowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 09:53 az100 napisał: > Tak się składa, że Głódź jest moim biskupem i chętnie powitałbym > jego wyjazd do Gdańska - z przyczyn czysto duszpasterskich. > Zazdroszczę lewobrzeżnej Warszawie pasterza o wielkim powołaniu: abp > Nycza. Ale decyzje Watykanu są autonomiczne i nie mnie maluczkiemu > ich krytykowanie. Prawda ,prawda mordy krótko ,ale opróżniać portfele !!! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 10:04 A jakie to problem wsiasc w tramwaj i przejechac na lewa strone Wisly? Poza tym warto pamietac, ze bp Glodz jest twardym przeciwnikiem rozmiekczania Kosciola przy pomocy agentiry wplywu skupionej wokol przedstawicieli tzw. "Kosciola otwartego". I nie sposob tej jego postawy nie docenic. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:26 junkier napisał: > A jakie to problem wsiasc w tramwaj i przejechac na lewa strone > Wisly? Żaden i dlatego tak postępuje większoś myślących ludzi na Pradze. > Poza tym warto pamietac, ze bp Glodz jest twardym przeciwnikiem > rozmiekczania Kosciola przy pomocy agentiry wplywu skupionej wokol > przedstawicieli tzw. "Kosciola otwartego". Dodaj jeszcze, że na czele tej "agentiry" przez długie lata stał JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
naburmuszony z deszczu pod rynnę.... 08.04.08, 10:15 nie ciesz się, ma przyjść do nas ....Kowalczyk! Ulżyło Ci? Mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 10:31 Kowalczyk? Ten nuncjusz? Nie wiem za wiele o jego dzialalnosci, wyglada na szara eminencje. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:09 az100 napisał: .... Ale decyzje Watykanu są autonomiczne i nie mnie maluczkiemu > ich krytykowanie. (??!???) What...??? Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:36 tw_wielgus napisał: > az100 napisał: > .... Ale decyzje Watykanu są autonomiczne i nie mnie maluczkiemu > > ich krytykowanie. > (??!???) What...??? > I co się głupio dziwisz? Kościół to armia a ja mogę mięć w niej co najwyżej status szeregowego i to rezerwisty. Nie łydzę się , że mam jakikolwiek wpływ na obsadę "oficerską". Co więcej nie uzurpuję sobie takiego wpływu, bo naszczęście wiara w boga nie wypływa z rozkazu tylko z potrzeby serca. Cała reszta - instytucjonalna otoczka to jedynie dodatek - który może pomagać lub przeszkadzać. Dla mnie istotniejszy jest proboszcz niż biskup. A proboszcza mam świetnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:58 Zatem jesteś członkiem wspólnoty wiejsko-parafialnej. Wspólnoty w której "pasterz" ma prawo głosu, owieczki mają milczeć.. Myślałem, że taki sposób postrzegania wiary dogasa, myliłem się... az100 napisał: > > I co się głupio dziwisz? Kościół to armia a ja mogę mięć w niej co > najwyżej status szeregowego i to rezerwisty. Nie łydzę się , że mam > jakikolwiek wpływ na obsadę "oficerską". Co więcej nie uzurpuję > sobie takiego wpływu, bo naszczęście wiara w boga nie wypływa z > rozkazu tylko z potrzeby serca. Cała reszta - instytucjonalna > otoczka to jedynie dodatek - który może pomagać lub przeszkadzać. > Dla mnie istotniejszy jest proboszcz niż biskup. A proboszcza mam > świetnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 10:53 wykształciuchy to nie wierni ? czy chodzi tylko o wierność Rydzykowi ? oto cały problem "polskiego" kościola - kosciół z założenia miał być powszechnym -tak jak wyznajemy w Credo na każdej Mszy - a staje się stowarzyszeniem wielbicieli toruńskiego radia ,odrzucających i nienawidzących wszystkich co poza nimi -praktykujących sekciarskie obyczaje dalekie od nauczania Chrystusa.A przeciez Episkopat powołany jest do głoszenia nauki Chrystusa - a nie nauk ojca Rydzyka.Wstyd i przykro byc członkiem takiego "kościoła". Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 10:59 Nic o Rodzinie Radia Maryja nie wiesz. Nurt konserwatywno-ludowy uosabiany przez o. Rydzyka jest skrzydlem Kosciola i sklada sie na jego wielonurtowosc. Nie ma powodow aby Rodzine Radia Maryja dyskredytowac czy przesladowac dlatego ze tobie czy innym sie nie podoba. Wlasnie w imie powszechnosci Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 11:13 ten nurt "konserwatywno-ludowy" to tylko tlum sfanatyzowanych dewotow podkrecanych przez to szowinistyczne radyo popierane przez watykan i takich jak ty kundli tego pseudo kosciola! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 11:18 junkier napisał: > Nic o Rodzinie Radia Maryja nie wiesz. Nurt konserwatywno-ludowy > uosabiany przez o. Rydzyka jest skrzydlem Kosciola i sklada sie na > jego wielonurtowosc. Nie ma powodow aby Rodzine Radia Maryja > dyskredytowac czy przesladowac dlatego ze tobie czy innym sie nie > podoba. Wlasnie w imie powszechnosci Kosciola. Jaki narodowy głupcze skoro dla ich funkcjonariusze państwa watykan sa wzorem , nie zas rdzeni polacy Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:19 Nie dyskredytować !!!!! - Zwyczajnie wystrzelać! Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:55 junkier napisał: > Nic o Rodzinie Radia Maryja nie wiesz. Nurt konserwatywno-ludowy > uosabiany przez o. Rydzyka jest skrzydlem Kosciola i sklada sie na > jego wielonurtowosc. Nie ma powodow aby Rodzine Radia Maryja > dyskredytowac czy przesladowac dlatego ze tobie czy innym sie nie > podoba. Wlasnie w imie powszechnosci Kosciola. Ale odwrotnie to już można .Prawda junkier? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 11:32 bogda35 napisał: > Wstyd i przykro byc członkiem takiego "kościoła". A musisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 11:10 jak rowniez stawal dzielnie w obronie znanego pedala jebaki seminarzystow w kilku seminariach duchownych niejakiego paetza!zapomniales juz o tym pedale smieciu?jestes zwyklym katolickim wlazidupem o moralnosci kalego! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 11:58 Zasadniczo masz rację „Bolek” nie lubi arcybiskupa „Flaszki”. Pewnie dla tego, że jest on wiernym i zasłużonym obrońcą Radia Maryja przed zakusami „żydowskiego spisku”. To właśnie Pan Głodź jest wielkim orędownikiem prawdy głoszonej przez przytoczone powyżej radio. Tej prawdy, która wyzwoliła arcybiskupa Wielgusa z ciężaru krzyża ubeckiej pokuty. Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Re: "Bolek" ma uczulenie na Radio Maryja, bo praw 08.04.08, 12:18 Každy katabas jest nieszcześciem dla Polski a pijak Flaszka Glódz to jeden z pajacyków kacyka z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Niech pijak jedzie wreszcie stąd!Chocby do Gd 08.04.08, 17:41 Noi czego się czepiacie? Lubi wypić jak kazdy prawdziwy Polak. A że mu sie niebieskoocy blondyni podobają? Nawet generał-biskup może sobie adiutanta dobrać, by czyścił mu buty i d... Że na kasę pazerny? Czym się różni od innych biskupów, biznesmenów i polityków... Gdybym miał takie jak on mozliwości (nie gusta), to za tą wypasioną willę dałbym nie tylko rozgrzeszenie pułkownikom, ale i ostatnie namaszczenie - nawet jesli który byłby Żyd, prawosławny, świadek Jehowy czy muzułmanin. Za niewielką dopłatą - nawet ateista ! Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 [...] 08.04.08, 07:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
al_bandi [...] 08.04.08, 07:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 11:38 " mylisz się, były takie czasy kiedy wyznaczani na stanowiska > kościelne musieli uzyskać zgodę partii lewackiej" "Intelektualistom" marzy się powrót do stalinowskich praktyk ?...)) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 12:17 mg2005 napisał: > > "Intelektualistom" marzy się powrót do stalinowskich praktyk ?...)) Pośpieszalskiemu z całą pewnością.... Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 13:10 Intelektualistom" marzy się powrót do stalinowskich praktyk ?...)) to nie ma nic do stalinszczyzny. W regionach Niemiec, które kiedys nalezali do Prus, jest to normalny proceder na podstawie konkordatu. Powiem wiecej: w arcydiecezji kolonskiej kapitula katedralna wysyla do papieza liste trzech kandydatow, z ktorych on ma jednego wybrac na abp-a. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 12:19 al_bandi napisał: > paralela1 napisała: > > > Ajakie to środowiska intelektualne? Namaszczone przez lewicową i walczącą > z > > katolicyzmem GW? Jeszcze tego nie było żeby lewactwo decydowało kogo mian > ować n > > a > > stanowisko z kórym walka to podstawowe zajęcie tego lewactwa. > > ========== mylisz się, były takie czasy kiedy wyznaczani na stanowiska > kościelne musieli uzyskać zgodę partii lewackiej np. ks.Wojtyła . "...Otóż w PRLu na mianowanie ordynariusza musiały wyrazić zgodę władze państwowe, zaś władze partyjne były tak uprzejme, że dbając o to żeby te państwowe władze się zbytnio nie trudziły, wyręczały je w wielu istotnych kwestiach. W sprawie zezwolenia na mianowanie Wojtyły na ordynariusza tak ważnej diecezji, na dodatek uważanej za ostoję reakcji, decyzję podjął osobiście towarzysz Wiesław, czyli Władysław Gomółka. Zaś uzasadnienie tej decyzji napisał Zenon Kliszko..." (znalezione w sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
caius1 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:23 Tak tak, wierny ma położyć uszy po sobie i pokornie słuchać co pan Rydzyk i jemu podobni mają do powiedzenia. A podobno Kościół to wspólnota wiernych w której każdy ma liczące się zdanie. Wygląda na to, że to jest taka wspólnota jak wojsko gdzie nawet s...ć trzeba zgodnie z regulaminem. NiePis Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Oj, naiwny, naiwny jak dziecko we mgle... 08.04.08, 11:38 caius1 napisał: > TA podobno Kościół to wspólnota wiernych w której > każdy ma liczące się zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Ateisci tez powinni decydowac. 08.04.08, 08:05 paralela1 napisała: > Ajakie to środowiska intelektualne? Namaszczone przez lewicową i walczącą z > katolicyzmem GW? Jeszcze tego nie było żeby lewactwo decydowało kogo mianować n > a > stanowisko z kórym walka to podstawowe zajęcie tego lewactwa. Kosciol katolicki permanentnie miesza sie w nasze sprawy wyznaczjac ciemnogrodzkie zasady funkcjonowania panstwa. Ba! Z premedytacja wplywaja na obnizenie jakosci zycia kazdego obywatela i hamuja rozwoj panstwa mieszajac sie nawet do ustawodastwa. W Gdansku do tej zylo sie normalnie, bo nikt bogobojnym sasiadom nie robil radiomaryjnie wody z mozgu. Jak nam przydziela tego rydzolubnego oszoloma, to spieprza mi moje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Ateisci tez powinni decydowac. 08.04.08, 08:49 Gdańsk ta dziura zabita dechami, małe poniemieckie miasteczko z odrapanym Wrzeszczem i polami gdzie hula wiatr, ale za to rządzi od lat PO? Boso ale z PO, to duma obecnej Pipidówy dawniej Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Ateisci tez powinni decydowac. 08.04.08, 11:35 Wiesz nie będę się kłócił o hierarchów, bo jestem osobą niewierzącą i nie dotyczy mnie to specjalnie. Tylko skąd taka niska ocena Gdańska ? Co prawda jestem po sąsiedzku tylko, z Sopotu (to dopiero jest paskudna dziura: ogromne inwestycje budowlane, jedne z najbardziej rozpoznawalnych polskich obiektów turystycznych, galerie, kluby, a przede wszystkim te paskudne parki nadmorskie i ohydne widoki ze wzgórz morenowych), ale w Gdańsku nie jest tak źle. Fakt, że dzielnice mieszkalne i przemysłowe, to tragedia, ale "czuć ducha". Ludzie są bardzo tolerancyjni, otwarci :) No ale pewnie w twojej pipidówie uznaje się to za cechy negatywne :> Odpowiedz Link Zgłoś
el.es Ot- co mialem na mysli :-) 08.04.08, 12:30 Krew mnie zalewa jak pomysle, ze takich torunskich (fizycznie czy duchowo) oszolomow naprodukuje nam domniemany nastepca Goclowskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ateisci tez powinni decydowac. 08.04.08, 12:21 paralela1 napisała: > Gdańsk ta dziura zabita dechami, małe poniemieckie miasteczko z odrapanym > Wrzeszczem i polami gdzie hula wiatr, ale za to rządzi od lat PO? Boso ale z PO > , > to duma obecnej Pipidówy dawniej Gdańsk. O kochanieńka, Gdańsk to miasto, w którym narodziła się Solidarność. Gdzie walczył i pracował Lech Wałęsa. Gdzie 22 lutego 1966 roku urodził się Jacek Kurski ( wielka nadzieja "białych").... Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 09:38 Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 11:15 natomiast fanatyczni bigoteryjni katolicy szerza nienawisc i sa zakala europy! Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 11:17 Możesz sobie tak o ateistach myśleć, ale mówiąc to, obrażasz wielu ludzi. Ja poczułem się urażony, bo jako osoba niewierząca prowadzę normalne społeczne życie, staram się też - jak każdy chyba - być jak najlepszym wobec innych... Strasznie przykrym człowiekiem jesteś. I ja zgadzam się, że RM prezentuje pewien nurt, który w Polsce jest na pewno potrzebny (tak, tak!), gorzej tylko, że uczy języka w rodzaju tego, którym się posługujesz i przekonuje swoich wiernych, że ten nurt jest jedynym słusznym. No dobrze. Teraz z pokora pochylam głowę i czekam na zwyzywanie mnie od żydokomuny, pachołków Brukseli itp. :( Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 11:22 Moze sie zagalopowalem bo sa tez wsrod ateistow osoby zyjace uczciwie, niemniej odrzucajac nauke Chrystusa sami sobie szkodzicie. Zostaniecie potepieni na wieki. Jest czas jeszcze zeby nawrocic sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 11:26 junkier napisał: > Moze sie zagalopowalem bo sa tez wsrod ateistow osoby zyjace > uczciwie, niemniej odrzucajac nauke Chrystusa sami sobie szkodzicie. > Zostaniecie potepieni na wieki. Jest czas jeszcze zeby nawrocic sie. Na co na watykańską wiarę ::)))co hołota paląca na stosach ludzi ma wspólnego ze skromnym cieślą z nazaretu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 12:24 junkier napisał: > Moze sie zagalopowalem bo sa tez wsrod ateistow osoby zyjace > uczciwie, niemniej odrzucajac nauke Chrystusa sami sobie szkodzicie. > Zostaniecie potepieni na wieki. Jest czas jeszcze zeby nawrocic sie. Junkier jak chcialbym sie z toba spotkać - mam takie hobby že fotografuje glupców - twoje foto wisialoby na czolowym miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 11:36 Grenzik, szacun dla ciebie, ze mimo odmiennych pogladow umiesz napisac tak wywazona opinie o RM na tym forum. Szkoda, ze wiekszosci chodzi tylko o wyzwiska i przekonywanie ze "moja racja jest mojsza" zamiast dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
manes3 Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 12:21 junkier napisał: > Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym. Ateiści to przyszlość tego świata - Kiedy watepimy cimnote katolicka to dopiero bedzie raj na ziemi !! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym 08.04.08, 12:25 junkier napisał: > Ateisci sa marginesem, moralnym i spolecznym. No Junkier.... I wylazł z ciebie postkomunistyczny katol. Katol pozbawiony tolerancji, miłości bliźniego. Przeczytaj jeszcze raz ewangelię, widać już zapomniałeś, co w niej jest napisane... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 12:15 Czy używając słowa lewactwo, masz na myśli pewien kierunek polityczny, czy światopoglądowy. Pytam, bo chciałbym sobie Twoją wypowiedź zacytować na lekcji WOS...;P Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ..Arcybiskup Gdanski......... 08.04.08, 07:11 Mysle ze lasy na tytuly Donald Tusk bylby godnym kandydatem PO na to stanowisko.Milosc,milosc i jeszcze raz milosc do blizniego. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 [...] 08.04.08, 07:26 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: ...Lewa czesc ............... 08.04.08, 07:37 Walesa to jest taki "chlopek roztropek" ale w wielu wypadkach jego chlopski rozum sie nie mylil....Co do Kaczynskich mial stuprocentowa racje. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Günter Grass 08.04.08, 07:28 Może warto byłoby zapytać niekwestionowanego gdańszczanina i autorytet polsko-niemiecki - pana Güntera Grassa? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Günter Grass 08.04.08, 07:31 a takze innych czlonkow undacji Batorego. Jan Krzysztof Bielecki premier RP (1990), przedstawiciel Polski w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju Bogdan Borusewicz historyk Wojciech Fibak przedsiębiorca prof. Bronisław Geremek minister spraw zagranicznych RP (1997-2000) prof. Jan Tomasz Gross New York University prof. Leszek Kołakowski Oxford University prof. Marcin Król Uniwersytet Warszawski Olga Krzyżanowska senator RP prof. Krzysztof Michalski Instytut Nauk o Człowieku w Wiedniu Andrzej Olechowski minister spraw zagranicznych RP (1993-1995) prof. Zbigniew Pełczyński Oxford University bp. prof. Tadeusz Pieronek Papieska Akademia Teologiczna prof. Andrzej Rapaczyński Columbia University prof. Hanna Suchocka premier RP (1992-1993) (członkostwo zawieszone na czas pełnienia misji dyplomatycznej) prof. Stanisław Wellisz Columbia University Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 presentation1 Szmato z SB 08.04.08, 07:44 Pamieć to masz dobrą została tobie jeszcze z okresu katowickiego? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: presentation1 Szmato z SB 08.04.08, 07:47 znasz go na 100%? Pytalem go kiedys, twierdzi, ze pochodzi z Sopotu i z Katowicami nie ma nic wspolnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrm20 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:39 Kościół katolicki - jakich ma dziś w Polsce biskupów - każdy widzi... mnie tylko interesuje, czy z tej okazji pan Głódź przestanie nadużywać alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Pomorzaki! Nie chcecie zbawienia wiecznego ?! 08.04.08, 07:45 Weźcie sobie ten skarb myśli i ducha chrześcijańskiego , nieustraszonego bojownika o prawdę objawioną , głoszoną przez Radio Ma Ryja . Prażanie będą Wam dozgonnie wdzięczni . Odpowiedz Link Zgłoś
zuz_anna49 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:45 I tu zgadzam się z prezydentem Wałęsą całkowicie. A tak wogóle, to bardzo się cieszę,że w kościele dzieje się coraz gorzej. Bo ten wybór chyba o tym świadczy? Będę bacznie obserwowała, ciekawi mnie jak to się rozwinie. Dla mnie, antyklerykała, sprawa idzie w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 13:02 zuz_anna49 napisała: > I tu zgadzam się z prezydentem Wałęsą całkowicie. A tak wogóle, to > bardzo się cieszę,że w kościele dzieje się coraz gorzej. Bo ten > wybór chyba o tym świadczy? Będę bacznie obserwowała, ciekawi mnie > jak to się rozwinie. Dla mnie, antyklerykała, sprawa idzie w dobrym > kierunku. Powiedziałbym, że po sprawie Wielgusa, nabrała ogromnego przyspieszania. Niemniej to smutne, smutne dlatego, że dla niektórych ludzi wiara jest punktem oparcia, kierunkowskazem w życiu codziennym. Przez głupie decyzje hierarchowie odcinają tym ludziom drogę do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
jkdino49 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:47 "O arcybiskupie Głódziu wiem, że to kapłan o wielkim dorobku i autorytecie." O wielkim dorobku dla Radia Maryja, propagowania szmiry w sztuce i w spożyciu napojów alkoholowych - to na pewno. Pozytywna strona tej nominacji - diecezja warszawsko-praska byłaby bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
zuz_anna49 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:47 Panie Kurski, nie liż pan d..y papieżowi i Głódziowi. Czuj się jak kopnięty w zadek. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Głódziowi? -->GłOdziowi! 08.04.08, 09:37 gwóźdź - gwoździowi Głódź - Głodziowi Odpowiedz Link Zgłoś
zuz_anna49 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:49 Jak się ma nick presentation, wypadałoby prezentować jakiś poziom. A tak? Żenua,jak mówi Ferdek Kiepski. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:52 Co chcesz mi zarzucic?Nie obrazam tych co pisza posty,przeciwnie,jestem obrazany.Za wlasne zdanie i poglady.Tego nie dostrzegasz? Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos Głódź ma kilka niewyjasnionych spraw 08.04.08, 07:49 o których już dawno informował "nie" Urbana, a tu widzę, że jego kariera się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:52 Myślę,że NIE bez Głodzia funkcjonuje bardzo dobrze i przynajmniej stamtąd można dowiedzieć się co się na prawdę dzieje. Bo red. Urban jest niezależny i obrywają od niego i ci z prawa i ci z lewa. Nie ma zmiłuj. Odpowiedz Link Zgłoś
karlik.h Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:54 To L.Wałęsa jest nieszczęściem tego kraju wyniesiony na cudzych plecach na szczyty władzy.Anna Walentynowicz to jest ktoś a nie L Wałęsa. Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:58 No, tu już nasikałeś do herbaty. Wałęsa nie jest i nie był człowiekiem z mojej bajki. Ale szanuję go za to co zrobił. Natomiast Ty sugerujesz,że co, Walentynowiczowa skoczyła przez płot? Pewnie razem z Gwiazdami? Człowieku, wierzysz w to, co piszesz? Trochę szacunku dla Wałęsy.Działał w ciężkich czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
2europejczyk Co zrobil Walesa ? 08.04.08, 11:38 "" wisia551 napisała: > ... Wałęsa nie jest i nie był człowiekiem z mojej bajki. Ale szanuję go za to co zrobił. Natomiast Ty sugerujesz,że co, Walentynowiczowa skoczyła przez płot? Pewnie razem z Gwiazdami? Człowieku, wierzysz w to, co piszesz? Trochę szacunku dla Wałęsy.Działał w ciężkich czasach.""" Walesa dzialal w ciezkich czasach, to jest prawda. Z tym plotem, to tez masz racje, to pochodzi z bajki, moze nie z Twojej, a jednak... Znajac blyskotliwosc Walesy nalezaloby postawic tylko jedno pytanie: kiedy On sie (do)wiedzial ? Chodzi mi o "chrzciny" kiedy dostal nowe imie. (Bolek ? czy jakos tak...) Od kiedy On to wiedzial ? czy wiedzial juz, kiedy zostal przewodniczacym Komitetu Strajkowego? kiedy zostal internowany? kiedy zostal Prezydentem ? Kiedy niszczyl swoje dokumenty? kto to dzisiaj wie?... Prawda jest tylko jedna, nie ma dwoch prawd... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarus25 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:55 Tak jest, Abp Glodz to wielki wstyd dla nas katolikow, niech ta moczymorda trzyma sie od Gdanska z daleka. Precz z Glodziem ! Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 07:56 A dlaczego Głódź ma taki fioletowy nos? Po drugie, skąd dla niego przydomek "flaszka". Zgaduj, zgadula. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Kurski-dyskusja jest niedopuszczalna 08.04.08, 07:56 tak,tak p.Jacku,jak to z człowieka zawsze wyjdzie bolszewik. Odpowiedz Link Zgłoś
neskim Brawo, prezydent Wałęsa 08.04.08, 07:57 Jaki Wałęsa jest, taki jest. Sam się nań nie raz zżymałem. Ale to już jeden z ostatnich, który potrafi wyrąbać prawdę w oczy... Taki Kurski - jeśli chce zostać rzeczywiście politykiem, a nie, jak dotąd, kundlem Kaczora - powinien codziennie na dzień dobry Wałęsę w rękę całować (bo w tyłek by mu eksprezydent chyba nie pozwolił). Diecezji gdańskiej pogratulować. Dostaje na przewodnika czołowego Szydloka episkopatu. My Warszawiacy mamy nadzieje, że dzięki temu przestanie Głódź truć swoje głodne kawałki w radiu co niedziela. Wśród kleru, jako dopiero teraz się okazuje, przez te wszystkie minione lata też - jak w pezetpeerii - obowiązywała tzw. negatywna selekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 08:04 Poczytajcie historię Kościoła. W pierwszych wiekach chrześcijaństwa wierni danej wspólnoty (dziś byśmy powiedzieli: diecezji) zbierali się i w wolny, demokratyczny sposób wybierali sobie biskupa. To był jeden z czynników, zachęcających ludzi do przyjmowania wiary. Dookoła feudalizm, a tu - demokracja w stylu ateńskim. Dziś centrala wie wszystko najlepiej, decyduje o wszystkim. Oficjalnie - Kościół to wspólnota wiernych, faktycznie jest to hierarchiczna totalitarna struktura, w której wierny nie ma nic do gadania. I lepiej niech się nie wychyla, pod rygorem ekskomuniki. Biskupa przywozi się w teczce nie pytając nikogo o zdanie, jak niedawno towarzysza sekretarza z jednego miasta przerzucano na odpowiedzialne stanowiko w drugim mieście. Nieważne że tam był całkowicie nieznany, a nawet niechciany. Kłania się Komunistyczna Partia Związku Radzieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 08:08 Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
aiwaplatz Skandal. Nikt Bolka nie konsultował! 08.04.08, 08:07 Mało, że naród nie miał zgody Bolka na taki a nie inny wybór prezydenta, to jeszcze Kościół bez konsultacji arcybiskupa mu narzuca. Do czego to prowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 08:10 Co ma piernik do wiatraka? a działalność dziadków nijak ma się do działalności wnuków. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 12:38 wisia551 napisała: > > Co ma piernik do wiatraka? a działalność dziadków nijak ma się do > działalności wnuków. Jak to nie?! A genetyczni patrioci? Odpowiedz Link Zgłoś
marini2 A kto awansował Głódzia Panie Wałęsa? 08.04.08, 08:11 to był przecież Pana pupilek za czasów kiedy był Pan prezydentem. Co pół roku nieomalże awans aż do gen. dywizji, taki awans to tylko w republikach bananowych. I co teraz Panie Wałęsa? Z pupilka stał się największym wrogiem? Co się takiego stało? Może by to wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: A kto awansował Głódzia Panie Wałęsa? 08.04.08, 08:17 21 stycznia 1991 został mianowany biskupem polowym Wojska Polskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Głódzia? - Głodzia! 08.04.08, 09:43 gwóźdź - gwoździa Głódź - Głodzia Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_hugh Re: A kto awansował Głódzia Panie Wałęsa? 08.04.08, 09:48 presentation1 napisał: > 21 stycznia 1991 został mianowany biskupem polowym Wojska Polskiego, Widać z głodzia nie był taki kawał ch..a !! Odpowiedz Link Zgłoś
naburmuszony Re: A kto awansował Głódzia Panie Wałęsa? 08.04.08, 10:21 Głupi jesteś albo głuchy. Zadajesz sam sobie pytania? Wałęsa przyznał otwarcie, że się pomylił z tym awansem. Dalej będziesz się pytał? Odpowiedz Link Zgłoś
wisia551 Wałęsa: Abp Głódź to nieszczęście 08.04.08, 08:11 aiwaplatz, odwal się od Wałęsy. czep się tramwaju, jeżeli w twojej pipiduwie wogóle są tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś